Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Cuvantul Liber

Cât timp rămâne alcoolul în corp. La câte ore după ce ai băut poate fi detectat în organism

Reporter: Adminstrator
27 May 2023 at 05:46
Cât timp rămâne alcoolul în corp La câte ore după ce ai băut poate fi detectat în organism

Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.

Procesarea alcoolului în organism este una dintre cele mai previzibile reacții chimice din corp - fiecare persoană elimină alcoolul la aceeași rată.

Alcoolul este metabolizat (descompus) de către organism la o rată de 0,016% pe oră sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Nu contează cât ești de înalt sau dacă ai băut vin roșu sau bere. Odată ce concentrația de alcool în sânge (alcoolemia) atinge un anumit nivel - indiferent cum a fost obținut acel nivel - corpul tău are nevoie de un anumit timp pentru a descompune alcoolul și a-l elimina din organism. Doar o cantitate mică de alcool (2-5%) rămâne nemetabolizată și este eliminată neschimbată în urină, transpirație și respirație și permite măsurarea concentrației de alcool în urină sau respirație, arată sursa citată.

Cât timp durează până când alcoolul este metabolizat?

Deși nu poți grăbi cât de rapid alcoolul este metabolizat de către ficat, această rată precisă de metabolism îți permite să poți determina destul de ușor cât timp va dura până când alcoolemia va ajunge la zero.

Să luăm de exemplu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, care la șoferi reprezintă de două ori limita legală de 80 mg/100 ml, când se consideră infracțiune și se pedeseste cu închisoarea. Deoarece corpul tău (asemănător oricărui altuia) metabolizează alcoolul la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, va fi nevoie de 10 ore pentru ca o persoană cu o alcoolemie de 160 să ajungă la o concentrație a alcoolului în sânge de 0.00.

De fapt, poți determina alcoolemia pentru fiecare oră care trece din momentul în care nu mai bei și în care alcoolul este metabolizat. Să continuăm să folosim același exemplu. Să presupunem că o persoană are o alcoolemie de 160 mg/100 ml la ora două dimineața, când s-a oprit din băut.

Chiar și fără a măsura alcoolemia la fiecare oră, pentru următoarele 10 ore poți știi care este aceasta:

Ora 2 a.m: alcoolemie 160; ora 3 a.m: alcoolemie 144; ora 4 a.m: alcoolemie 128; ora 5 a.m: alcoolemie 112; ora 6 a.m: alcoolemie 96; ora 7 a.m: alcoolemie 80; ora 8 a.m: alcoolemie 64; ora 9 a.m: alcoolemie 48; ora 10 a.m: alcoolemie 32; ora 11 a.m: alcoolemie 16; ora 12: alcoolemie 0.

Astfel, în cazul unei persoane care părăsește barul la ora 2 dimineața cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scădea la 0.00 de-abia la prânz. În orice moment, înainte de ora 11 dimineața, alcoolemia va fi peste limita de detecție legală dacă persoana va vrea să conducă.

Cât timp după ce ai băut poate fi detectat alcoolul în organism?

În funcție de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului în organism poate varia:

Sânge: 6-12 ore; respirație: 24 ore; urina: 12-48 de ore; saliva: 48 ore; păr: până la 90 zile.

Ce pot să fac astfel încât alcoolemia să scadă mai repede?

Nu există nicio modalitate practică de a scădea mai repede concentrația de alcool din sânge, decât cât de bine vor funcționa enzimele din ficat. Odată ce ai atins un anumit nivel al alcoolemiei, tot ce poți face este să aștepți ca ficatul tău să-și facă treaba.

Cum se pedepsește în România consumul de alcool la șoferi?

Infracțiune:

O alcoolemie >/= 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat care este echivalentă cu >/= 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracțiune.

Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Permisul auto este anulat.

Contravenție:

O alcoolemie < 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat constituie contravenție. Se sancționează cu amendă.

Permisul auto este suspendat pentru 3 luni.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ploaia - “lacrimile cerului” (XII)

Reporter: Adminstrator
27 May 2023 at 05:45
Ploaia  lacrimile cerului XII

În cosmologia folclorului românesc, apa vie care izvorăște “acolo unde munții se bat cap în cap” nu este decât simbolul purității și al sănătății. Picăturile de ploaie sunt “lacrimile cerului”, iar vălurile de ceață “suspinul pământului”. Toate popoarele, de la cele care își duc viața în zonele înghețului veșnic până la cele din “țările calde”, divinizează apa, cântându-i virtuțile dătătoare de viață.

Este oare posibil ca o civilizație conștientă de puterea ei - indiferent de inegalitățile de dezvoltare pe care le cunoaște - să nu înțeleagă că propriul ei viitor este legat de menajarea și amenajarea apelor Pământului? Mar del Plata - 1977 a demonstrat că lumea contemporană realizează importanța acestui fapt, legând de el speranțe pe care le identifică cu năzuința vitală a unui viitor de dreptate și lumină: instaurarea unei noi ordini economice și politice în lume. Căci numai pe această cale se pot rezolva marile probleme cu care se confruntă omenirea contemporană, numai pe această cale se pot lichida enormele discrepanțe dintre gradul de dezvoltare al țărilor lumii, numai pe această cale - care implică eforturi de dezarmare, cooperare, înțelegere și securitate - se poate pune capăt deșănțatei curse a înarmărilor, cu sacul ei fără fund pus să înghită cele mai de preț resurse umane și materiale ale omenirii.

“Planeta Apelor” trebuie să devină o planetă a oamenilor, o planetă a chibzuinței și a responsabilității pentru propriul ei viitor. Amenajarea apelor Pământului este cea mai gigantică operă pe care și-a propus-o vreodată omul, și ea este deplin pe măsura puterilor sale. Cu o condiție: să i se lase pacea, săi se lase resursele naționale, să i se lase dreptul de a fi stăpân pe propria lui soartă. O operă de perspectivă, al cărui început nu poate fi amânat sine die. Căci cu fiecare zi de întârziere, cu fiecare ceas de amânare, deteriorarea echilibrului natural al planetei continuă, lăsând in urma ei consecințe ireversibile.

Apa, minunea vieții pe acest Pământ, devine astfel “capitalul-speranță” care să fructifice pentru o omenire eliberată de spectrul foametei și al catastrofelor “naturale”. Căci numai puterea omului liber poate stăvili stihiile și face ordine în haos. Depinde de rațiunea și inteligența lumii întregi, de capacitatea ei de a gestiona cu înțelepciune avuția cu care a hărăzit-o natura ca civilizația dezechilibrelor să se transforme într-o civilizație a echilibrului, a fertilității și a bunăstării oamenilor care o făuresc.

Din Almanahul “Scînteia” 1978

IOAN GRIGORESCU

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

27 mai 1600, ziua în care Mihai Viteazul a devenit: “Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei “

Reporter: Adminstrator
27 May 2023 at 05:44

Conturarea mitului Mihai Viteazul ilustrează mai bine ca oricare alt model istoric mutațiile petrecute în conștiința românească. Domnitorul care a reușit să stăpânească pentru scurt timp, la 1599-1600, cele trei țări reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă, începe a fi receptat ca unificator abia spre mijlocul secolului al XIX-lea. O asemenea interpretare lipsește cu desăvârșire în istoriografia cronicărească a veacului al XVII-lea și chiar mai târziu, spre 1800, la “Școala Ardeleană”.

Realitatea istorică este mult mai nuanțată decât cea cunoscută de publicul larg. Pe scurt, Mihai Viteazul ar putea fi caracterizat în felul următor (a se reține că nu a purtat titlul de “Domn” decât în Țara Românească):

* Între 1593-1599 este Domn al Țării Românești;

* Între octombrie 1599 și iunie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești și al Ardealului;

27 mai 1600 ziua în care Mihai Viteazul a devenit Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei
27 mai 1600 ziua în care Mihai Viteazul a devenit Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei

* În perioada iunie 1600 - septembrie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești, al Ardealului și Moldovei, adunate împreună sub “unirea personală” a lui Mihai; în cazul Moldovei îl înscăunează, de fapt, pe fiul său;

* Între septembrie 1600 - noiembrie 1600 a fost Domn al Țării Românești;

* Între februarie 1601- august 1601 a fost comandant militar în slujba Imperiului Habsburgic.

Deși istoria asociată cu Mihai Viteazul este cunoscută publicului larg drept “Unire”, termenul este dus prea departe. În realitate, toate cele trei țări își păstrează instituțiile de conducere de dinainte - Dieta (Transilvania) și sfaturile boierești în țările extracarpatice - își păstrează legile, cutumele și procedurile fiecăreia în vigoare. Mihai nu unifică nici armatele celor trei Principate Române.

Deși efemeră, prima unire de facto a celor trei țări medievale românești, realizată de Mihai Viteazul în 1599-1600, a făcut ca acesta să rămână în conștiința românilor ca un simbol al unității naționale.

Ordinul Militar de Război “Mihai Viteazul” este cea mai înaltă distincție română pentru faptele de arme în timp de război.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

A sosit Shasha! A sosit, în Grădina Zoologică din Tg. Mureș, Shasha, surioara Indirei și Adelinei!

Reporter: Adminstrator
27 May 2023 at 05:43
A sosit Shasha A sosit în Grădina Zoologică din Tg Mureș Shasha surioara Indirei și Adelinei

Puiul de tigru begalez alb este femelă și a sosit ieri după masă de la Grădina Zoologică din Felsõlajos, Ungaria. Ea se află în observație o perioadă scurtă, pentru a se adapta noilor condiții, dar în curând va putea fi admirat de vizitatori. Puiul de șase săptămâni, deocamdată, va fi adăpostit separat de surorile ei.

În 1 iunie, însă, îngrijitorii o vor aduce de mai multe ori în fața vizitatorilor, astfel încât toți care sunt interesați să o vadă. De Ziua Copiilor, de altfel, ne pregătim cu o serie de programe speciale, vor fi activități meșteșugărești, vom sărbători împreună Ziua de naștere a puilor de lei și va fi multă muzică.

Mai mult de Ziua copiilor, toți copiii pot intra pe gratis!

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

“Nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm greva profesorilor”

Reporter: Adminstrator
27 May 2023 at 05:42
Nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm greva profesorilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, ieri, că, până nu se găsește o soluție la greva profesorilor, coaliția nu trebuie să poarte discuții politice pe tema rotației guvernamentale.

Liderii coaliției de guvernare au convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-și depună mandatul până la soluționarea grevei profesorilor.

“Consider că decizia luată de noi trei, copreședinții acestei coaliții, este o decizie corectă. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm - eu, din calitatea de președinte al Camerei Deputaților, reprezentând Legislativul; premierul, reprezentând Executivul - să soluționăm cât mai rapid această problemă, categoric legitimă, venită din partea profesorilor. Dar trebuie să avem totuși și echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat faptul că în programul de guvernare, prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar, împreună cu liderii din învățământ.

Este un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând, pe urmă, să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotația”, a transmis Ciolacu, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoria, alături de liderii PNL și UDMR, prim-ministrul Nicolae Ciucă și vicepremierul Kelemen Hunor.

Potrivit președintelui PSD, învățământul reprezintă “unul dintre stâlpii societății”, iar înaintea discuțiilor politice, coaliția trebuie să își asume rezolvarea problemelor majore.

“Această guvernare nu este doar despre stabilitate. Este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută că, înaintea discuțiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune și o încărcătură emoțională deosebită, mai ales că vorbim de greva generală a profesorilor”, a explicat el. (Agerpres)

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌