ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Revista Biz

Care sunt cele 11 startup-uri selectate pentru a patra ediție a acceleratorului Innovators for Children

24 June 2022 at 10:58
image

A patra ediție Innovators for Children a încheiat etapa de înscrieri cu 112 aplicații din toată țara, iar 11 proiecte care dezvoltă soluții inovatoare pentru bunăstarea copiilor și adolescenților au fost selectate să participe în ediția 2022 a programului.

Innovators for Children este un program organizat de Impact Hub Bucharest și Impact Hub Basel, alături de UiPath Foundation, în calitate de Partener Strategic, și BRD și Mastercard, în calitate de sponsori ai programului. Timp de 2 luni, participanții vor trece printr-un proces de accelerare în care se vor concentra pe construirea și validarea modelului de afacere.

Cele 11 startupuri vor beneficia de sesiuni de training, mentorat, consultanță și întâlniri de feedback, urmând ca apoi să participe la o conferință online de networking cu specialiști, antreprenori și ONG-uri relevante din domeniul wellbeing-ului copiilor din România și Elveția. 

După această etapă, participanții își vor prezenta soluțiile în cadrul Pitch Day, eveniment public în urma căruia vor fi selectați finaliștii. Apoi, aceștia vor intra într-o etapă de trei luni de dezvoltare a soluțiilor și vor avea acces la finanțare nerambursabilă în valoare totală de 20.000 euro și la o campanie de imagine cu apariții relevante în media.

Cele 11 startup-uri participante

ONE Learning O platformă și aplicație pentru crearea de activități practice și interactive. Destinată școlilor și organizațiilor care lucrează cu copii și adolescenți, ajută la integrarea concepterlor din subiecte teoretice cu aplicarea practică a acestora.

Parent’s Advisor – soluția care ajută părinții să aleagă pentru copiii lor activitățile extrașcolare adecvate profilului lor psihologic. Folosește un test de orientare vocațională care generează o planificare personalizată în funcție de buget, orar și aptitudini.

EdNeos– asistent AI care ajută un mentor/profesor să automatizeze complet procesele de predare, evaluare, consolidare și aplicare a cunoștințelor. Utilizează un algoritm de memorizare și analiză a nevoilor, care reperează lacune și propune o curriculă customizată pe termen lung (lifelong learning).

2kids.ro – platforma care ajută părinții să păstreze valoarea investită în articolele pentru copii şi să prelungească durata de viaţă a acestora, salvând astfel sume importante din bugetul familiei care ar putea fi folosit în alte scopuri pentru copii.

Mind Quest – platformă dedicată exclusiv copiilor si adolescenților pasionați de podcast-uri și cărți audio, dar și creatorilor de conținut audio și video. Conținutul său va fi nișat pe dezvoltare socio-emoțională, sănătate mentală și dezvoltarea unor abilitati esențiale de viață.

BWay – vine în sprijinul elevilor care au nevoie de ajutor în alegerea facultății potrivite, oferindu-le acces la evenimentele de prezentare a facultăților. Conectează elevii cu profesioniști din domeniu pentru a-i ajuta să afle ce presupune mediul academic și care sunt pașii pentru a ajunge acolo.

SuperȘcoala – platforma care oferă explicațiile clare și complete de care elevii au nevoie, disponibile oricând, pe baza unui abonament la un preț accesibil. SuperȘcoala este un Netflix pentru elevi și pune la dispoziție lecții video cu cele mai importate materii școlare.

Dual School Kit – Platforma conectează elevii din învățământul gimnazial (în special clasele a VII-a și a VIII-a) cu oportunitățile de studiu în învățământul dual și le oferă informații despre  disponibilitatea operatorilor economici din regiune de a le susține studiile, de a le oferi stagii de pregătire pe parcursul anilor de studiu și de a-i angaja după finalizarea studiilor. Proiectul vizează copiii din medii de risc care sunt cei mai predispuși la abandon școlar.

Investory joc care utilizează grafică de înaltă calitate și o poveste intrigantă pentru a-i implica pe copii în activitățile acestuia și într-un proces de învățare practică a conceptelor.

Manuscrito– aplicatie mobilă pentru tablete în care copiii pot învăța și exersa scrisul de mână. Soluția oferă feedback detaliat în timp real, o experiență gamificată și exerciții inovative de autoevaluare.

Learn Human – platformă online cu ateliere (asincron si sincron) care se desfășoară alături de un mentor pentru dezvoltarea practică a abilităților umane precum inteligența emoțională, creativitate și inovație, gândire critică, digital fluency, comunicare și colaborare sau descoperirea carierei ideale.

Criteriile de jurizare au vizat potențialul de impact al soluției propuse, strategia de atragere a clienților, fezabilitatea financiară și tehnologică pe termen lung, capacitatea echipei de implementare a proiectului, dar și gradul de inovare al produsului.

Juriul implicat în evaluarea proiectelor care au aplicat în program a fost format din: Adina Crețu, Director programe Impact Hub Bucharest, Diana Certan, Director Executiv Organizația Umanitară CONCORDIA, Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv  UiPath Foundation, Horia Velicu, Head of Innovation Lab BRD, Mădălina Putineanu, Managing Director Parenting Ads și Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD SeedBlink.

articolul original.

Parteneriat Vodafone – Oracle pentru modernizarea tehnologiei pe infrastructura Cloud

24 June 2022 at 10:19
image

Oracle și Vodafone au lansat un parteneriat strategic pentru modernizarea infrastructurii IT europene a operatorului și accelerarea tranziției sale către cloud.

OCI Dedicated Region

În cadrul acestui acord multianual, Vodafone va moderniza și migra un număr mare din sistemele sale către OCI Dedicated Region, o regiune cloud complet gestionată, care aduce toate serviciile publice de cloud Oracle în rețeaua și centrele de date proprii ale Vodafone. Astfel, Vodafone va dispune de o platformă cloud dedicată pentru a își moderniza miile de baze de date Oracle, precum și pentru a își susține și extinde sistemele esențiale critice OSS și BSS, inclusiv CRM și gestionarea comenzilor.

Implementarea va permite, de asemenea, Vodafone să creeze mai rapid noi aplicații bazate pe cloud și, profitând de dimensiunea sa geografică, să le lanseze pe mai multe piețe în același timp.

Centrele de date din Europa

Oracle va implementa OCI Dedicated Regions în principalele centre de date ale Vodafone, care gestionează operațiunile sale IT și de rețea din Europa. Implementarea serviciilor de cloud public direct în interiorul rețelei și centrelor de date proprii ale Vodafone va permite operatorului să își modernizeze, să își gestioneze și să își automatizeze în mod flexibil sistemele critice folosind noi tehnologii, precum serviciile autonome, și să îndeplinească mai ușor cerințele de latență și performanță ale acestor aplicații.

Vodafone va avea, de asemenea, acces rapid la resurse de calcul, care îi vor permite să mărească și să extindă în mod dinamic serviciile în mai multe zone geografice, în funcție de evoluția cerințelor de afaceri, reducând în același timp costurile operaționale și respectând reglementările privind rezidența datelor.

Modernizarea infrastructurii

Parteneriatul sprijină inițiativa multianuală a Vodafone de a consolida și moderniza infrastructura tehnologică care susține sistemele sale critice într-o platformă comună, on-premise, cu standarde deschise, capabilă să susțină și să extindă serviciile digitale de ultimă generație. De asemenea, va ajuta Vodafone să își promoveze obiectivele Tech 2025: reducerea timpului de lansare pe piață a serviciilor sale, oferirea de experiențe deosebite clienților prin servicii mereu active și reducerea costurilor operaționale prin automatizare.

Pe măsură ce Vodafone se concentrează asupra creșterii, datele sunt esențiale pentru modul în care ne dezvoltăm afacerea, construim noi capabilități și inovăm pentru a răspunde nevoilor clienților noștri. Colaborarea cu Oracle susține viziunea noastră de a deveni o companie de comunicații tehnologice”, a declarat Scott Petty, Chief Digital & IT Officer, Vodafone. „Acordul permite Oracle să aducă întregul său portofoliu de servicii cloud direct în centrele de date Vodafone. Aceasta include aceeași arhitectură, software, servicii și nivel de control utilizate în cloud-ul public OCI. Flexibilitatea oferită de OCI ne permite să construim o platformă cloud robustă, sigură și extensibilă în propriile centre de date, oferind în același timp agilitatea operațională și scalabilitatea necesare pentru a susține creșterea și diversificarea afacerii noastre.”

articolul original.

Lenovo CO2 Offset Service este un instrument esențial pentru organizațiile care doresc să contribuie la crearea unui mediu sustenabil

24 June 2022 at 08:27
By: Team
image

Lenovo se angajează să facă mediul înconjurător mai sustenabil pentru generațiile prezente și viitoare. Clienții își pot reduce impactul asupra mediului în fiecare etapă a duratei de viață a unui produs, de la fabricare și ambalare până la livrare și service, utilizând serviciile de sustenabilitate Lenovo. Serviciul de compensare a emisiilor de carbon, prin intermediul căruia întreprinderile pot achiziționa credite de compensare a emisiilor de carbon echivalente cu emisiile calculate ale dispozitivelor, este una dintre cele mai populare variante de  sustenabilitate puse la dispoziție de Lenovo.

În esență, Lenovo a evaluat costul emisiilor de carbon pentru fiecare dispozitiv, luând în considerare fabricarea, transportul și utilizarea acestuia timp de cinci ani și sprijină compensarea prin investiții în programe de mediu recunoscute.

Compensarea emisiilor de CO2 devine o prioritate a mediului organizational din România

Fiecare organizație sau instituție intenționează să compenseze emisiile de gaze cu efect de seră care nu pot fi reduse în mod direct. Această organizație investește în proiecte de compensare, care pot fi locale sau internaționale.

Proiectele de compensare a emisiilor de CO2 alese de clienții noștri pot fi: refolosirea, energia regenerabilă, captarea gazului metan, energia solară, energia eoliană sau energia din biomasă.

Odată ce dispozitivele Lenovo care sunt echipate cu acest serviciu de compensare a emisiilor de CO2 sunt achiziționate, clienții pot alege ce proiecte de compensare a emisiilor de CO2 să sprijine și vor primi credite de compensare a emisiilor de carbon pentru contribuția lor la reducerea emisiilor de carbon. Odată ce produsele sunt expediate, Lenovo raportează partenerului său oficial de compensare a emisiilor de carbon, care finalizează tranzacția și emite un certificat unic cu numărul de serie specific HW, pe care Lenovo îl pune la dispoziția clienților. Astfel, numărul de serie al fiecărui dispozitiv este legat de proiectul de mediu care a sprijinit achiziționarea acestuia, iar contribuția la compensarea emisiilor de carbon poate fi urmărită și confirmată în orice moment.

În acest fel, Lenovo oferă un serviciu complet, care nu necesită niciun efort suplimentar din partea companiilor pentru a reduce impactul activităților lor asupra mediului și pentru a le sprijini în respectarea directivelor europene. Serviciile de compensare a emisiilor de CO2 sunt considerate o caracteristică hardware a dispozitivelor Lenovo și sunt ușor de implementat de către companii, compensarea bazându-se pe emisii realiste care acoperă producția, transportul și un ciclu tipic de utilizare de 5 ani pentru fiecare produs.

Lenovo își confirmă angajamentul de a modela inteligența informatică pentru a crea o lume mai bună și preocuparea sa continuă pentru sustenabilitate. Compania este inclusă în clasamentul Corporate Knights al celor mai sustenabile 100 de corporații la nivel global și este cotată AA în Hang Seng Corporate Sustainability Index 2019.

Lenovo se implică activ în implementarea măsurilor de sustenabilitate, încă din 2008

Din 2008, Lenovo s-a implicat activ în implementarea măsurilor de sustenabilitate, de la modul în care sunt ambalate produsele, prin folosirea de materiale organice (bambus și trestie de zahăr), reducând astfel dimensiunea cutiilor de transport, până la utilizarea de materiale reciclate și reciclabile în realizarea produselor. An de an, compania face progrese și continuă să inoveze, iar serviciul de compensare a emisiilor de CO2 este un exemplu al modului în care compania poate ajuta organizațiile să devină mai durabile și mai sustenabile.

Fiind una dintre primele mari corporații industriale din lume, obiectivul este neutralitatea climatică până în 2030 și reducerea emisiilor de CO2 cu mai mult de jumătate în următorii șase ani. Un studiu realizat de Lenovo și de alte companii IT arată că 57% dintre consumatori sunt dispuși să își schimbe comportamentul și preferințele de cumpărare pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. De asemenea, 77% dintre consumatori spun că este important ca mărcile să fie sustenabile și responsabile față de mediu.

Compensarea emisiilor de CO2 este posibilă pentru persoanele și companiile care achiziționează produsele Lenovo

Serviciul Lenovo CO2 Offset colaborează cu o serie de proiecte benefice pentru mediu, dezvoltând noi inițiative și sprijinindu-le pe cele deja existente. Fiecare dintre proiectele pe care vă putem ajuta să le sprijiniți au fost verificate și aprobate de Organizația Națiunilor Unite, astfel încât, mediul organizational se poate asigura de eficacitatea și eficiența contribuțiilor avute. Fie că ne referim la îmbunătățirea energiei regenerabile, la reducerea poluării aerului sau la eliminarea sigură a deșeurilor, decizia  de a compensa achizițiile are un impact puternic și o serie de beneficii relevante.

Prin urmare, compensarea emisiilor de CO2 este un instrument pus la dispoziție de Lenovo pentru persoanele și organizațiile care doresc să reducă impactul amprentei  de carbon și poate fi privit ca un efort comun de protejare a mediului. Compensarea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) reprezintă o parte importantă a eforturilor de încetinire a încălzirii globale și oferă o șansă de a reduce emisiile la sursă.

Serviciul Lenovo CO2 Offset Service, disponibil acum și în România, permite companiilor să compenseze emisiile de carbon asociate echipamentelor Lenovo prin proiecte de mediu susținute de Organizația Națiunilor Unite. Emisiile medii ale fiecărui dispozitiv achiziționat sunt calculate pe parcursul ciclului de viață de cinci ani, iar impactul este compensat printr-o contribuție la proiectul de mediu selectat și comunicat în mod clar clientului în tonuri metrice pentru o trasabilitate ușoară.  În prezent, serviciul este disponibil pentru PC-urile din gama Think. Și începând cu a doua jumătate a anului 2022 pentru toate PC-urile Legion și Yoga.

Serviciul de compensare a emisiilor de CO2 al Lenovo beneficiază de primul certificat DEKRA oferit pentru un producător de electronice.

Lenovo este primul producător de hardware care primește certificarea DEKRA, oferind clienților siguranța că pot avea încredere în declarațiile companiei privind compensarea emisiilor de CO2.

„Obținerea unui certificat de validare recunoscut la nivel internațional de către DEKRA oferă clienților siguranța că pot avea încredere în afirmațiile noastre privind compensarea CO2 și că pot alinia compensarea cu propriile obiective de sustenabilitate”, a declarat Aurel Nețin, country manager al filialei Lenovo din România.

articolul original.

Liudmila Climoc, CEO Orange România: Comunicații la puterea Orange

24 June 2022 at 05:16

Orange marchează în acest an o dublă aniversare: 25 de ani de prezență pe piața locală, precum și 20 de ani de brand Orange în România. Cu 4 miliarde de euro investiți până acum la nivel local și peste 11 milioane de clienți, Orange nu este doar unul dintre cele mai importante branduri de pe piața autohtonă, dar și o companie cu o contribuție esențială la transformarea și modernizarea societății prin tehnologie.

În 2021, istoria Orange în România a mai depășit o bornă importantă: alăturarea operatorului de servicii fixe, Orange Romania Communications. Care este rețeta succesului și care sunt provocările unui lider pe cea mai competitivă piață ne spune Liudmila Climoc, CEO al Orange România.    

Cum a păstrat Orange forța de a fi operatorul numărul 1 pe piața ultracompetitivă a comunicațiilor?

Piața de telecomunicații din Româ­nia este competitivă nu doar la nivel local, ci aș putea spune și la nivel european. Chiar și atunci când ne comparăm cu colegii din cadrul grupului ­Orange, dar nu numai, observăm acest „value for money”, care în România este net superior mediei europene. În plus, clientul nostru este bine educat când vine vorba de calitatea serviciilor așteptată de la furnizor, ceea ce și pe noi ne motivează să fim și mai agili și să nu ne oprim acolo unde suntem.

Competiția ne inspiră, iar rezultatul se vede în serviciul în favoarea clientului și în evoluția pe care am văzut-o noi pe par­cursul acestei perioade de 25 de ani de dezvoltare a comunicațiilor, de digitalizare a businessurilor, a societății și a României în general. Ne mândrim cu faptul că suntem prima rețea din România, atât în ceea ce privește comunicațiile mobile, cât și pentru calitatea conexiunilor fixe. Suntem convinși că primul lucru pentru care un client ne alege este calitatea rețelei și a serviciilor ofe­rite, iar mai apoi pentru relația pe care o avem cu clienții și atitudi­nea față de ei. Stan­dardul de suport pe care-l ofe­rim este reflectat în fiecare dintre angajații noștri din prima line, fie că e vorba de call ­center, ­magazine sau de cei care susțin aplicațiile noastre digitale.

Un ”dialog” început în 1997…

Povestea noastră începe în 1997, atunci când Dialog a venit cu servicii de telecomunicații mobile pe piața din România. De la conectivitate EDGE la prima transmisiune live 5G, Orange a provocat întotdeauna convențiile și a conectat clienții la ­viitor. În 2002, Dialog a devenit ­Orange. A trecut ceva timp de ­atunci, dar îmi aduc perfect aminte anul 2002, pe vremea când lucram deja la Voxtel, devenită ­Orange Moldova, și am aflat cu entuziasm că un membru important al echipei noastre extinse a pășit în universul Orange. Era ­vorba despre MobilRom și al său brand ­Dialog, care devenea Orange.

În timp, de­oa­rece există o extraordinară ­deschidere spre tehnologie la nivel local, România a fost, în mai multe rânduri, un spațiu de testare și implementare a inovațiilor pentru grupul Orange. Spre exemplu, am fost prima țară din Grupul Orange care a lansat 5G, în 2019. Odată cu trecerea anilor, crește și responsabilitatea noastră față de ceea ce facem: ne propunem să contribuim la reducerea a ceea ce numim „digital divide” și să conectăm cât mai mulți oameni la servicii digitale, beneficiile fiind clare.

Cu această misiune vine și responsabilitatea de a promova o utilizare responsabilă a serviciilor și de a contribui, prin programele și eforturile noastre la dezvolta­rea rețelelor, la incluziune digitală. În 2016, Fundația Orange lansa Digitaliada – o investiție în educație digitală care se ridică astăzi la 3,2 milioane de euro. În același timp, tot ca parte a inițiativelor de ­responsabilitate socială, Orange a fost primul operator de telefonie mobilă care, în 2021, a inclus ­telefoane premium recondiționate în portofoliul său, oferindu-le clienților alternative mai prietenoase cu natura.

Avem 25 de ani de istorie în spate despre care putem povesti ore în șir, însă, privind spre viitor, cel mai ­important pilon al strategiei noastre este convergența – serviciile integrate de mobil, fix și TV.  Acum avem ocazia de a lucra ­într-un perimetru mai mare, alături de Orange ­Romania Communications (fostul ­Telekom ­Romania ­Communications), tranzacție înche­iată în luna octombrie a anului trecut. Așadar, ne aflăm într-un an de transformare în parcursul nostru, suntem acum o echipă mai mare.

Cât a investit Orange pe piața din România în acești 25 de ani? La ce ar trebui să ne așteptăm pe viitor, ținând cont și de alăturarea companiei Orange Romania Communications?

Dacă luăm în calcul cei 25 de ani, inclusiv tranzacția cu Orange ­Roma­nia Communications, vorbim de 4 miliarde de euro. Suntem unul dintre cei mai mari investitori din România, ca parte a unui sector din economie ce presupune investiții permanente și consistente în infrastructură. Vom continua să investim în rețelele fixe și mobile, în special 4G+ și 5G, concentrându-ne pe cele mai noi tehnologii și inovații, precum Open RAN. Pentru acest an, investițiile în rețele, precum și în soluții IT vor depăși, cumulativ, 200 de milioane de euro, pentru ­Orange România și Orange ­Romania Communications.

Liudmila Climoc - Orange Romania
Liudmila Climoc – CEO Orange Romania

Care este mentalitatea din spatele performanțelor în acești 25 de ani de prezență în România? Cât contează filosofia brandului?

Toți cei care lucrăm în Orange suntem atașați de acest brand și trăim în spiritul valorilor lui: transparență, pozitivism, simplitate, îndrăzneală și dinamism. Sunt atri­bute pe care încercăm să le reflectăm atât în produsele și serviciile noastre, cât și în relațiile cu clienții ori cu angajații, în ceea ce facem în fiecare zi ca echipă. Este un brand uman, cald, mereu axat pe beneficiul clientului.

Ce am făcut diferit de la bun început? Am vorbit despre tehnologie pe limba oamenilor – mai simplu, cu cât mai puțini termeni tehnici. Am adus tehnologia mai aproape de oameni și am arătat cum o pot utiliza în folosul lor, pentru a le simplifica activitățile de zi cu zi și a-i conecta cu ceea ce e important pentru ei. Sigur, prestăm servicii digitale, moderne, aducem inovație, dar vorbim de inovație cu un focus pe om, pe familie și societate în sens larg. Ca să arătăm puterea brandului și importanța lui, trebuie să menționăm că, după rebrandingul din 2002, Orange a devenit, în 2004, lider pe piața de comunicații mobile din România.

Cum ajustați strategia globală la specificul pieței locale? Cât aport competitiv are managementul din România?

În mod clar, avem nevoie de ajustarea strategiei la nevoile și specificul pieței locale, iar aici este meri­tul echipei: toate ofertele lansate în România nu sunt dezvoltate copy-paste, după modele externe, ci ajustate la necesitățile pieței. Bineînțeles, împărtășim o viziune între toate țările Orange din ­Europa pentru a ne asigura că fiecare client și organizațiile partenere se bucură de o viață digitală autonomă și sigură.

Convergența este parte a strategiei noastre europene – servicii integrate pentru a simplifica experiența clienților. Un aport esențial, cum am spus, în adaptarea strategiei globale îl au echipele noastre, dezvoltate în spiritul autonomiei și al leadershipului. Când vorbim despre oamenii din Orange, punctul forte este cultura organizațională bazată pe cele 5 ­valori menționate anterior – acest fel de a fi și de a acționa ne deosebește în piață. Chiar și cei care nu mai lucrează la Orange păstrează aceste valori și rămân parte din familia Orange. Echipa are și o capacitate extraordinară de a concentra efortul într-un timp scurt și de a duce la bun sfârșit, de a implementa un proiect sau ofertă, în pofida provocărilor, iar această abilitate, această mobilizare, este un mod de lucru „day to day„.

Spiritul Orange este puternic antreprenorial. În mai multe proiecte  se lucrează ca într-un startup – un bun exemplu este aici echipa YOXO. Eu sunt în Orange din 1998, pe atunci în Republica ­Moldova, și același spirit de startup se păstrează și acum, mutatis mutandis, acela de a face lucruri frumoase împreună, cu o energie și coeziune care, însă, trebuie să aibă în vedere și cei peste 11 mili­oane de clienți. De aceea, nu îmi place să vorbesc ­despre management. Nu cred că noi avem o echipă de mana­geri, ci avem echipă de lideri. Reușitele noastre nu sunt meri­tul unui grup restrâns de persoane, ci contribuția tuturor liderilor din Orange, reflectate în rezultatul pe care îl avem, precum și această cultură corporativă despre care am menționat.

Una dintre priorități, pentru mine și pentru companie, este creșterea capacității de leadership, cu deschiderea oportunităților de a crește, de a descoperi potențialul propriu și de a se dezvolta la maximum posibil. Drept dovadă, majoritatea colegilor mei, că ne referim la top sau la middle mana­gement, sunt crescuți în ­Orange. Este unul din marile avantaje pe care Orange le oferă în România angajaților, acela de a crește, de a se dezvolta.

Cum a decurs achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Orange ­Romania Communications, fosta  Telekom Romania Communications?

A fost un proces complex, desfășurat într-un context socio-economic dificil, însă am avut reușite importante începând cu 1 octombrie 2021 – prima zi de lucru alături de Orange Romania Communications. Printre proiectele remarcabile realizate, aș menționa: lansarea primei oferte comune, Orange și Orange Romania Communications, și finalizarea tranziției operatorului de servicii fixe către brandul Orange. Sunt aspecte esențiale, care ne arată că suntem pe drumul cel bun. În primul rând, tranzacția reprezintă un pas consecvent și consistent în implementa­rea stra­tegiei noastre de convergență. Am început să oferim servicii convergente integrate pentru B2B (mai ales în zona corporate) de mult timp, iar în zona B2C (consumer pentru persoane fizice) am venit cu astfel de servicii convergente încă din 2016. Acum, odată cu achiziția pachetului majoritar al Orange ­Romania Communications, accelerăm strategia noastră, aceea de a deveni operatorul preferat pentru clienții din România, pentru servicii convergente. Acesta este scopul nostru.

În al doilea rând, arată angajamentul grupului Orange, al investitorului, pentru România. Suntem prezenți aici de 25 de ani și odată cu acești pași facem un angajament pentru următorii 25 sau 50 de ani. Suntem aici și vom rămâne încă o lungă perioadă de timp. Ne bucurăm de obiectivele atinse, suntem lideri de piață, dar mai avem multe de făcut. Ne aflăm în fața unui nou început, care aduce noi posibilități și oportunități pentru noi, ca organizație, dar mai ales pentru clienții noștri. Păstrăm acel spirit de startup despre care vorbeam mai devreme. Avem nevoie de acest spirit specific pentru a realiza tot ce ne propunem acum la Orange România și Orange Romania Communications. Lucrăm ca două companii ­separate, dar unite sub un singur brand, cu o viziune comună și lucrăm la o cultură comună. Împreună construim noul Orange.

Cum ați reușit să aduceți împreună două echipe diferite care până de curând au reprezentat două companii în competiție una cu cealaltă?

Este o tranzacție unică prin complexitatea sa, atât pentru piața din România, cât și la nivel european. Ceea ce a fost diferit în acest caz și a amplificat complexitatea acestui proces a fost faptul că divizia mobilă, de care s-a desprins Orange Romania Communications, a rămas pe piață și continuă să fie un competitor pentru noi. Călătoria noastră comună, alături de Orange Romania Communications, a început abia după finalizarea tranzacției, adică din luna octombrie a anului trecut, ceea ce e neobișnuit. Până atunci, nu am avut posibilitatea să comunicăm cu viitorii noștri colegi, nu am avut acces la date și a trebuit să ne imaginăm cum va arăta activitatea noastră împreună.

După data de 1 octombrie 2021, am făcut împreună un plan care să aibă în centru experiența clienților și a angajaților. Pentru clienți, a fost importantă ­comunicarea susținută a principalelor schimbări, chiar de la început – de aceea am lansat încă din prima zi site-ul HelloFix.ro, cu răspunsuri la cele mai importante întrebări. Au urmat mai multe borne care au culminat cu lansarea pe piață, la final de martie, a primei oferte comune. La nivelul echipelor, am început să ne cunoaștem încă din prima zi, să aducem la masă principalii responsabili din cele două companii, astfel încât să facem atât primii pași spre a lucra ca o echipă unică, unită, cât și pentru a livra proiectele prioritare. Un moment important în adu­cerea împreună a celor două echipe a fost și identificarea principalelor diferențe culturale, precum și a ­celor mai importante puncte forte, ­astfel încât să construim bazele unei culturi organizaționale comune.

Clienții se pot aștepta acum ca cele două companii să vină cu oferte noi?

În paralel cu dezvoltarea unei oferte, am lucrat la a oferi o experiență unitară, în linie cu ­standardele brandului Orange, atât pentru clienții Orange, cât și pentru clienții Orange Romania Communications. Prioritatea noastră, a ambelor echipe, a fost de a aduce ce e mai bun din fiecare companie în această nouă ofertă. Am lansat pachetul Fibra 2000, care oferă,  în premieră la nivel național, viteze de internet prin fibră de până la 1,8 Gbps cu router Wi-Fi 6 inclus, servicii mobile în rețeaua Orange, precum și televiziune cu un conținut variat, care cuprinde, între altele, noile canale Orange Sport. Clienții își doresc o experiență simplificată, servicii integrate, de la un singur ­operator și vedem această tendință în industria de telecomunicații. ­Ne-am propus să venim cu ofertă amplă, îmbogățită, dar pe diferite niveluri de preț, ca să fim siguri că avem un răspuns ­pentru fiecare ­categorie de client.

Cum se poate măsura impactul prezenței serviciilor și tehnologiilor Orange în rândul businessurilor din România?

În zona de business, mai ales acum, după doi ani de pandemie, e nevoie de conectivitate și de servicii digitale integrate. România este a doua țară din grup care folosește brandul Orange Business Services, după Franța, și s-a dovedit că suntem un partener de încredere pentru clienții noștri, prin calitatea rețelei, precum și prin soluțiile inovatoare tehnologice pe care le aducem. De asemenea, am văzut în 2020 și în 2021 o creștere semnificativă a serviciilor IT&C, de soluții integrate (securitate cibernetică, cloud, lucru colaborativ, call center etc.), propulsată și de cererea din pan­demie, desigur. Dar acum, aducând alături și forțele colegilor de la Orange Romania Communications, suntem unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața IT&C, iar Orange Business ­Services devine cel mai mare furnizor de soluții data center, prin cele cinci centre de date localizate în trei orașe: București, Cluj-Napoca și Brașov. De asemenea, am integrat un adevărat ecosistem de conectivitate, cu rețele și echipe de experți și avem capacitatea să oferim cele mai complexe proiecte de pe piață. 

Repere Orange România în 25 de ani

Istoria Orange în România începe în 1997, când Dialog intra pe piața locală de telecomunicații. Timp de 25 de ani, inovația și digitalizarea au stat la baza dezvoltării Orange în țara noastră. De la conectivitate EDGE la prima transmisiune live 5G, Orange a provocat întotdeauna convențiile și a conectat clienții la viitor.

Anul acesta, compania are o dublă aniversare: 20 de ani de brand Orange în România (rebrandingul Dialog – Orange s-a facut în 2002) și 25 de ani de prezență pe piața locală.

 • 2002 – Orange lansează conectivitatea EDGE, România fiind prima țară din grupul Orange care a avut acces la această tehnologie.
 • 2006  Tehnologia 3G devine disponibilă în România.
 • 2012 – Se lansează Fundația Orange, care investește în programe pentru dezvoltarea comunităților, în educație digitală și în îmbunătățirea vieților persoanelor cu dizabilități din România.
 • 2013 – Se lansează serviciile Orange TV și Orange TV Go, prin care clienții au acces la posturi TV prin satelit și prin internet.
 • 2014 – Tehnologia 4G devine accesibilă pentru români, în primul an de la lansare fiind disponibilă în 1.000 de localități din țară.
 • 2014 – Orange organizează prima ediție a SuperCoders, program de referință în susținerea educației digitale, dedicat copiilor pasionați de tehnologie.
 • 2016 – Fundația Orange lansează Digitaliada, programul de educație digitală prin care se încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, cu scopul de a încuraja performanțele școlare ale elevilor.
 • 2017 – Este lansat Orange Fab, programul de accelerare conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.
 • 2019 – Orange lansează serviciul 5G, România fiind prima țară din grupul Orange care beneficiază de acest serviciu.
 • 2020 – Se lansează YOXO, abonamentul de mobil 100% digital, complet configurabil în funcție de nevoile și preferințele clienților.
 • 2021 – Orange este, conform măsurătorilor ANCOM, rețeaua #1 cu cele mai bune viteze de internet mobil și fix. Tot anul trecut, Orange inaugura 5G Lab, primul laborator dedicat inovațiilor și dezvoltărilor tehnologice bazate pe 5G.
 • 2021 – Finalizarea tranzacției prin care Orange România achizițio­nează pachetul majoritar de acțiuni al Orange Romania Communications (fosta Telekom Romania Communications).
articolul original.
Before yesterdayRevista Biz

Inginerii Continental de la Timișoara au dezvoltat o mașină complet autonomă

23 June 2022 at 11:51
image

Continental a prezentat, pentru prima dată în România, la Timișoara, o mașină autonomă, o platformă de dezvoltare pentru o gamă largă de tehnologii care sunt necesare pentru funcționarea sistemelor de mobilitate fără șofer în viitor. Dezvoltarea acestui vehicul autonom a fost realizată împreună cu compania EasyMile.

Pentru inginerii și specialiștii IT din centrul de cercetare și dezvoltare din Timișoara, dezvoltarea de soluții software pentru o mobilitate sigură și comfortabilă reprezintă o prioritate. Zero accidente, zero emisii și zero stres, datorită conectivității inteligente: acest lucru ajută la realizarea tehnologiilor noastre de pionierat. Idei inovative în direcția conducerii autonome (prin sisteme active și pasive de siguranță), pentru o mobilitate conectată (computere de înaltă performanță, interacțiune om-mașină, vehicul-to-everything ș.a.) prin folosirea inteligenței artificiale, a tehnologiei cloud și atenția acordată securității cibernetice reprezintă tot atâtea preocupări în dezvoltarea și punerea în aplicare a megatrendurilor industriei”, a declarat Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.

Aproape de producția în serie

Tehnologia pentru vehicule autonome, pe care Continental și EasyMile o folosesc, este gata pentru producția de serie și este deja utilizată la nivel mondial, în mai multe localități, unde vizează trasee publice, zone delimitate de la sediile companiei, campusuri universitare sau zone de târguri. Este de așteptat ca, în doar câțiva ani, acest vehicul cu conducere autonomă să devină un plus important la sistemele de mobilitate existente, deoarece sunt ecologice, flexibile, sigure și, prin urmare, potrivite pentru numeroase sisteme de transport.

Industria automotive trece printr-o transformare completă, de la una în care mașina reprezintă un concept format din componențe la un vehicul care are în prim plan funcționalitățile și software-ul. Mașina devine un smartphone pe roți, cu funcții precum aplicațiile în top, urmate la nivel secund de un sistem de operare, apoi de 4-5 computere cu o putere ridicată de calcul, iar abia apoi vin componentele precum senzorii și actuatorii. Nu mai putem discuta despre vehicule individuale, ci despre interconectarea lor care merge în direcția unui ecosistem de mobilitate inteligentă, integrând diverse modalități de transport, de la trotineta și bicicleta eletrice la mașini și chiar sisteme de transport public. Așa cum este chiar robo-taxiul prezentat azi. Toate aceste direcții sunt dezvoltate în strânsă conexiune cu megatrendurile industriei: conducerea autonomă, conectivitatea, electrificarea.”, a adăugat Christian von Albrichsfeld.

Peste 17.500 de angajați în România

În perioada 1999 – 2021 Continental a investit peste 2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul anului 2021, Continental avea peste 17.500 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Continental a realizat în 2021 o cifră de afaceri de 33,8 miliarde de euro și are în prezent peste 190.000 de angajați în 58 de țări și piețe. În 8 octombrie 2021, compania a aniversat 150 de ani de la înființare.

articolul original.

Startup-ul clujean BOOKR încheie un parteneriat cu Uber, oferind reduceri de până 50% pentru serviciile de transport

23 June 2022 at 10:06
image

BOOKR, aplicație mobilă pentru realizarea și gestionarea programărilor, dedicată clienților și businessurilor din servicii, intră în parteneriat cu Uber și le oferă utilizatorilor reduceri de până la 50% la serviciile de transport comandate direct din aplicația de rezervări.

Acesta este primul dintr-o serie de parteneriate viitoare cu soluții ce oferă servicii conexe în beneficiul utilizatorilor platformei de rezervări.

„Pe scurt, începând de acum, BOOKR îți face programarea și te și duce la ea. Astfel, utilizatorii Uber aflați la prima cursă vor beneficia de 50% reducere la serviciile de transport, folosind aplicația BOOKR și, dacă sunt deja clienți activi UBER, beneficiază de o reducere de 10% la fiecare cursă, ori de câte ori își onorează programarea făcută prin BOOKR.”

Flavius Fulea, CEO și cofondator BOOKR

Lansată la începutul anului 2021, BOOKR este prima aplicație de booking din lume cu tur virtual 3D integrat, ce permite vizualizarea imediată a locației și oferă un plus de transparență și vizibilitate businessurilor partenere.

Aplicația BOOKR vine în sprijinul businessurilor în procesul de digitalizare, nu doar prin dezvoltarea unei prezențe online, ci și prin facilitarea administrării afacerii la distanță, managementul programărilor și a relațiilor cu clienții (CRM) 100% digital, toate având rolul de a organiza și etapiza interacțiunile cu clienții. Păstrarea istoricului pe fiecare interacțiune, îi permite businessului să analizeze constant satisfacția clienților, evoluția principalilor indicatori de business, dar și oportunitatea de a dezvolta un cross-sell, așa încât să maximizeze satisfacția fiecărui client, odată cu creșterea veniturilor.

„Ne bucurăm să ne alăturăm BOOKR în eforturile lor de a susține digitalizarea domeniului serviciilor, Clujul fiind unul dintre orașele în care ne-am extins rapid după lansarea Uber în România. Oamenii caută soluții tehnologice cât mai simple care să-i ajute să-și organizeze mai bine viața de zi cu zi și ne pare bine că suntem aici pentru ei alături de partenerii noștri.”

Ana Maria Borlovan, Country Operations Manager Uber România

BOOKR vrea 60.000 de utilizatori și 360 de businessuri în aplicație în 2022

BOOKR are, în prezent, peste 20.000 de utilizatori și peste 200 de business-uri înscrise, din domeniul medical și din domeniul înfrumusețării (hairstyling, manichiură, masaj, make-up, barber shop). Aplicația este folosită în 21 de orașe din România, printre care  și Cluj-Napoca și București. 

„Avem în vedere creșterea prezenței în fiecare județ, pe ambele verticale, medical și beauty. Estimăm că, până la finalul anului, vom ajunge la 60.000 de utilizatori și la 360 de business-uri înscrise în aplicație, care vor genera peste 2 milioane de rezervări prin BOOKR”, spune Flavius Fulea.

Pentru a susține creșterea estimată, BOOKR are în plan extinderea echipei la peste 20 de membri până la finalul anului viitor, de la 9, câți sunt în prezent.

La finalul anului trecut, BOOKR a atras o investiție pre-seed de 120.000 de euro, la o evaluare inițială a business-ului de 1 milion de euro. Fondurile atrase vor fi folosite pentru dezvoltarea aplicației în ambele verticale, cu accent atât pe îmbunătățirea experienței utilizatorilor finali, cât și pe optimizarea activității business-urilor partenere. Totodată, reprezentanții BOOKR iau în calcul și extinderea la nivel internațional, o decizie în acest sens urmând să fie luată, cel mai devreme în ultimul trimestru al acestui an.

articolul original.

Microsoft caută peste 350 de specialiști IT pentru Centrul de Dezvoltare din România

23 June 2022 at 10:04
image

Microsoft continuă strategia de dezvoltare în România, căutând peste 350 de specialiști IT pentru echipele Microsoft Development Center.

Extindere locală și regională

În prezent, sunt peste 1.800 de persoane care lucrează pentru Microsoft în România, dintre care peste 200 în cadrul Microsoft Development Center. În contextul dezvoltării accelerate de soluții tehnologice, cu impact asupra transformării digitale, Microsoft și-a propus să-și mărească echipa cu peste 500 de persoane până la finalul acestui an. Din acest total, peste 350 de noi poziții sunt destinate specialiștilor și tinerilor pregătiți în domeniul dezvoltării de software în vederea extinderii echipelor Microsoft Development Center pe plan local, dar mai ales regional.

În ultimele două decenii, Microsoft și-a construit o prezență puternică în România, fiind martorii unei transformări continue incredibile. Extinderea activității Microsoft Romania Development Center reflectă dinamismul, energia și transformarea continuă a echipei noastre. Ne dorim să rămânem un partener de încredere al economiei și societății românești, abordând împreună provocările viitorului și descoperind, tot împreună, noi oportunități de creștere și parteneriat în ecosistemul local. Am trecut printr-o evoluție accelerată și suntem încântați că putem contribui la misiunea declarată a companiei, ca fiecare om sau organizație să-și atingă adevăratul potențial. Ne dorim să valorificăm și dezvoltăm talentul și expertiza specialiștilor de software din țara noastră, să le oferim posibilitatea de a crea produse și servicii cu adevărat inovatoare cu impact global„, a declarat Adina Vidroiu, HR Director, Microsoft România, Grecia, Cipru și Malta.

Ce specializări sunt vizate

Noile roluri din cadrul Microsoft Romania Development Center, înființat în anul 2020, ca urmare a preluării companiei de servicii de inginerie și design de software Movial, oferă libertate și flexibilitate în dezvoltarea și crearea de soluțiile tehnologice destinate piețelor și organizațiilor din întreaga lume, nu doar pieței locale. Având ca principal focus stimularea inovației, noii membri ai echipelor din cadrul Development Center vor contribui la eforturile de dezvoltare Azure, Office 365, Teams și Surface, la accelerarea dezvoltării și adoptării de noi tehnologii (cloud, AI, machine learning) și la crearea de experiențe personalizate pentru clienți.

Astfel, Microsoft caută Ingineri Software, indiferent de nivelul de senioritate, care să proiecteze și să implementeze scenarii pentru diversele verticale ale companiei și ale clienților. Aceste verticale includ o expunere la tehnologii atât de backend (C#, Java, C++/C), cât și de frontend (JavaScript, TypeScript, React). Compania vizează, de asemenea, Product Managers cu experiență în ciclul de viață al produselor software, de la nivel mediu până la un nivel ridicat de senioritate, care să definească și să gestioneze caracteristicile specifice ale unui produs, să asigure alinierea cerințelor între toți participanții implicați într-un proiect și să colaboreze îndeaproape cu echipele de Software Engineers din procesul de dezvoltare.

Apetențe STEM

România se situează peste media europeană la procentul de absolvenți în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Peste 43% din studenții din România sunt absolvenți ai unor facultăți tehnice, în condițiile în care media europeană este de 30%. În plus, anual, aproape 10.000 de specialiști în domeniul IT, inclusiv în platforme de tip Cloud, ies de pe băncile facultăților. Cei peste 200.000 de dezvoltatori de software prezenți în România situează țara noastră pe locul 6 în lume din perspectiva numărului de profesioniști IT certificați pe cap de locuitor, în fața unor țări precum SUA sau India, unde se află unele dintre cele mai importante Centre de dezvoltare și inovare ale Microsoft.

Cu ajutorul noilor tehnologii, Microsoft dezvoltă și implementează soluții care sprijină organizațiile din lumea întreagă să-și valorifice oportunitățile și să facă față noilor provocări generate de progresul tehnologic. Echipa de ingineri și specialiști software se află în centrul activității noastre. Noii membri ai echipelor Microsoft Development Center vor avea șansa de a lucra pentru o companie a cărei cultură organizațională se bazează pe încurajarea oamenilor să devină mai buni în ceea ce fac. Ne dorim ca angajații noștri să simtă că au acces la oportunități de dezvoltare, că pot învăța continuu și că pot împărtăși lucrurile pe care le învață. Suntem încântaţi că, în 2022, am fost recunoscuţi ca angajatorul cel mai atractiv din România, dar şi din industria IT. Acest lucru vine ca o confirmare a faptului că viziunea noastră şi cultura de a pune oamenii pe primul loc au cu adevărat un impact pozitiv”, a mai afirmat Adina Vidroiu.

articolul original.

Finanțare de 1 milion de euro pentru The Outfit, stilistul personal online

23 June 2022 at 09:00
image

The Outfit, startup-ul fondat de Ciprian Dudulea, Șerban Buliga și Horia Stupu, a ridicat o nouă rundă de finanțare de tip seed, în valoare de 766.000 de euro, de la TSG Capital, follow-on de la investitorii existenți (Sergiu Neguț, Ilinca Păun, Alexandru Ghiță, Andreas Antonopoulos) și o listare pe Seedblink, platformă de investiții în startup-uri tech, ajungând la o sumă totală de 1 milion de euro, incluzând și prima rundă de pre-seed de anul trecut.

„Această rundă de finanțare reprezintă o validare a modelului de business creat și un vot de încredere pentru echipa de peste 30 de membri care a făcut posibilă o nouă experiență de shopping în România. Finanțarea va fi folosită pentru a accelera creșterea business-ului pe plan local, dezvoltarea echipei (software, buying, marketing) și îmbunătățirea experienței clienților, prin adăugarea de noi categorii. Cu aceste eforturi, ne propunem să ajungem la peste 1 milion de utilizatori pe platformă, până la finalul anului 2024.”

Ciprian Dudulea, CEO & co-fondator The Outfit

În primele 12 luni de la lansare, The Outfit, platforma online care face shopping în locul româncelor, combinând data science cu experiența stiliștilor vestimentari, a reușit să atingă venituri de 805.000 de euro, livrând 16.000 de comenzi în România.

Peste 60.000 femei și-au creat un profil pe platformă, iar portofoliul adună zeci de branduri locale, printre care Alina Cernătescu, Bluzat, Alura, Nissa sau Emat, și internaționale, cum ar fi S. Oliver, Tom Tailor, Vero Moda, Edited și multe altele.

Cum funcționează The Outfit

 • Clientele își completează profilul de stil si primesc online o selecție inițială de produse alese de stilistul lor, cu ajutorul algoritmilor de recomandare;
 • Ele își pot alege până la 10 articole pentru a le proba acasă. Au la dispoziție 3 zile pentru a se decide și plătesc doar ce păstrează;
 • Înainte de check-out, clientele trec printr-un proces de feedback pentru fiecare produs probat, pentru ca algoritmii si stiliștii să poată învăța și recomanda produse mai potrivite la următoarele comenzi.

Pentru a putea face personal styling-ul accesibil și scalabil, dezvoltăm tehnologie în toate ariile business-ului, dar cea mai mare parte din efort merge către implementarea unor algoritmi care să acopere componenta matematică din fashion. În felul acesta, echipa de stiliști vestimentari se poate concentra pe componenta creativă, pe interpretarea ocaziei de consum și pe anumite preferințe specifice ale unei cliente”, spune Șerban Buliga, co-fondator & COO The Outfit.

Colectarea datelor se face din 3 surse (profilul clientului, produse, feedback), pentru a putea genera un „matching index” – metric generat de algoritmul business-ului care prezice șansa statistică a unui produs de a fi pe placul clientelor.

Rezultatele acestui efort se văd într-o creștere a calității recomandărilor pentru clientele recurente și printr-un grad de retenție ridicat. Astfel, valoarea medie a unei comenzi este cu 75% mai mare când clienții ajung la a 5-a comandă, iar 43% dintre comenzile lunare provin de la clienții recurenți.

articolul original.

Schimbări în echipa de top management Orange România. Marius Maican devine CTO și Alexandru Ilie, IT Director

22 June 2022 at 08:39

Orange România anunță schimbări în echipa de top management pentru pozițiile de Chief Technology Officer și IT Director. Marius Maican, cu peste 25 de ani vechime în Orange și deja parte din echipa de top management, este, de la 1 iulie 2022, noul Chief Technology Officer. El preia atribuțiile lui Emmanuel Chautard, desemnat director adjunct responsabil de transformare și operațiuni în cadrul Orange Innovation Networks, ale cărui realizări în România, precum prima lansare 5G din cadrul Grupului Orange, dar și dezvoltarea rețelei proprii FTTH, au consolidat Orange România ca lider tehnologic la nivelul Grupului Orange.

Zona de tehnologie a fost întărită prin numirea lui Alexandru Ilie, care s-a alăturat echipei de conducere a Orange în calitate de IT Director. Acesta a preluat responsabilitățile de la Bogdan Rotunjanu, care, după o carieră remarcabilă în cadrul Orange România, derulată pe parcursul a două decenii în care a definit și dezvoltat strategia de IT a companiei, își continuă parcursul profesional în interiorul grupului, la Orange Spania.

Cine este Marius Maican

Marius Maican și-a început cariera la Orange (fostul MobilRom) în 1997 ca Radio Design Engineer, la finalul aceluiași an ajungând să conducă echipa de inginerie radio. Absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnice din București, Marius a fost printre primii ingineri care au contribuit la punerea în serviciu a fazelor incipiente de acoperire, perioadă în care Orange a ajuns operatorul numărul 1 în România din punct de vedere al acoperirii și calității rețelei. Ulterior, Marius și-a extins continuu aria de expertiză, având un aport major în introducerea de noi funcționalități și în dezvoltarea capacităților rețelei, în contextul unei creșteri accelerate a numărului de clienți. Un moment important din cariera sa a avut loc în 2011, când a fost numit Operations & Maintenance Director, iar din acest rol a transformat modelul operațional atât în zona rețelei, cât și în IT, a creat Security Operation Center-ul Orange și, împreună cu echipa sa, a asigurat constant o calitate ridicată a serviciilor, poziționând Orange ca rețeaua #1 în Romania.

Marius Maican, Chief Technology Officer
Marius Maican, Chief Technology Officer


Din noul rol, Marius va coordona departamentul Technology al Orange România, având ca obiectiv menținerea poziției de lider de piață a companiei din perspectiva calității și extinderii rețelei, dar și a implementării pe piața locală a celor mai noi tehnologii.

Cine este Alexandru Ilie

Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, unde a urmat cursurile Facultății de Cibernetică și de unde, ulterior, a obținut o diplomă de Master în Baze de date, Alexandru Ilie are o experiență profesională vastă, acumulată în industriile telecom și IT în companii multinaționale puternice. Din rolurile variate de leadership pe care le-a deținut până acum în zona de Digital & IT, cele mai recente fiind cele de Head of Digital IT Systems și Delivery Director în cadrul unor prestigioase companii internaționale din domeniul IT&C, Alexandru se poate mândri cu un portofoliu impresionant de proiecte livrate cu succes la nivel local sau pentru țări din zona EMEA. De la crearea de strategii IT pe termen lung la dezvoltarea de soluții și noi tehnologii pentru medii de business complexe, Alexandru este un profesionist valoros, orientat spre inovație, cu o experiență practică semnificativă, completată de o viziune de ansamblu asupra tuturor proceselor IT.

Alexandru Ilie, IT Director
Alexandru Ilie, IT Director


Ca parte a echipei executive a Orange România, Alexandru are rolul de a defini și implementa strategia de evoluție a soluțiilor IT care să susțină dezvoltarea, digitalizarea și leadership-ul Orange pe piața locală.

articolul original.

CLAPART: Artă și blockchain

21 June 2022 at 15:51

Este primul proiect românesc care aduce tehnologia blockchain și criptomonedele pe piața de media & entertainment, printr-un ecosistem descentralizat în care artiștii se vor putea adresa direct publicului larg pentru investiția în dezvoltarea și promovarea operei lor, iar fanii vor putea investi direct în proiectele artiștilor, în schimbul unor redevențe. Am aflat mai multe detalii de la Tudor Fornea, CEO, și Radu Fornea, COO CLAPART.      

CLAPART este primul proiect românesc care aduce tehnologia blockchain și criptomonedele pe piața de media & entertainment. Unde ați găsit inspirația și ce reprezintă pentru voi să fiți primii cu această poziționare?

Tudor Fornea: Mi-am găsit inspi­rația din experiențele generate de rolurile diferite pe care le am, ca fan, producător și artist, din nenumăratele discuții cu creatori talentați, din poveștile reale pe care le-am auzit direct de la creatori din toate formele de artă, ce țin de problemele pe care le întâmpinau în mediul lor.

Fiecare aspect în parte și toate la un loc m-au făcut să înțeleg unde este problema și să-mi dau seama că nici măcar nu ține de mediul creatorilor. Ideea de a uni fanii cu creatorii, cu idolii lor, vine din povești și nevoi reale. Am creat CLAPART, un ecosistem unic care reunește universul tuturor artelor. Îmi doresc ca ceea ce am creat noi să fie o oportunitate pentru toți artiștii, consacrați sau stele în devenire, dar și pentru fanii lor.

Tudor Fornea, CEO CLAPART

Cât de interesați credeți că sunt străinii de artiștii din România și cum îi va ajuta pe artiștii locali această deschidere?

Tudor Fornea: Chiar din prima zi, CLAPART a pornit la drum ca un proiect internațional adresat tuturor creatorilor de artă din lumea întreagă, iar România este doar punctul de start. Pentru că și nevoia de a sparge zidul acesta invizibil dintre fani și creatori este o nevoie universală, nu locală, iar tehnologia ajută la interconectare mai mult ca oricând.

Beneficiile pe care le vor avea artiștii români – ca fiind primii cu acces pe platforma noastră – ar fi deschiderea către un public/fanbase mai larg, interacțiunile sau chiar colaborările dintre creatori și accesul mai facil la creatori internaționali, la promovare și expunere pe piețe internaționale, la un nivel mult mai mare.

Care au fost criteriile pe baza cărora ați ales creatorii de conținut și ambasadorii pe care i-ați abordat?

Tudor Fornea: Nu gândim în criterii sau în șabloane, ne uităm mai degrabă la lucrurile care ne unesc. Dorim să fim locul în care se reunesc cei talentați cu cei care iubesc arta, vizionarii artistici și creatorii de artă cu investitorii și admiratori, mai ales că mulți dintre noi putem avea, rând pe rând, fiecare din aceste roluri. Mă bucur să văd că am atras din prima zi creatori și ambasadori foarte talentați, dar care sunt cu adevărat și iubitori de artă.

Tudor, spuneai ca ideea CLAPART a venit pe baza experienței tale de artist și producător, dar și ca fan al unor artiști extraordinari pe care îi apreciezi. Care sunt artiștii pe care îi apreciezi cel mai mult și sunt aceștia implicați în proiecte cu tehnologie blockchain, în NFTs?

Tudor Fornea: Ca iubitor de artă în toate formele ei, ca inițiator al unui proiect care se adresează artiștilor și creatorilor din orice domeniu, nu aș putea face această diferențiere. Apreciez în egală măsură pe toți creatorii și artiștii talentați care se manifestă în orice domeniu artistic. Privind însă relația dintre artiști și tehnologie blockchain sau fenomenul NFT, este evident că aceasta a devenit mult mai strânsă, mai ales în ultimii doi ani. Când se anulau și suspendau concerte și evenimente artistice cu spectatori, mulți artiști au fost forțați să devină creativi pentru a găsi noi modalități de a intra în legătură cu publicul lor.

Pentru unii, acest lucru s-a întâmplat prin utilizarea unor platforme sociale noi, pentru alții a însemnat proiectarea de noi produse, iar pentru cei mai agili – a însemnat utilizarea noilor tehnologii (precum NFT-urile). Indiferent dacă doar explorează pentru că vor să fie în trend sau deja sunt implicați în NFT cu proiecte proprii de dezvoltare, progresele tehnologice și contextul au generat schimbări semnificative asupra modului în care artiștii și creatorii interacționează cu fanii lor.

Tehnologia în general și blockchain-ul în special au devenit mai mult decât un cuvânt la modă pe limba investitorilor din lumea întreagă. Blockchain-ul este deja o verigă importantă în industriile creative și artistice.

Cât a durat de la idee până la găsirea de soluții și la implementare?

Tudor Fornea: Am început să mă gândesc la această platformă încă de acum 7 ani, chiar dacă la acel moment ideea era într-o formă mult mai brută și părea ceva total non la îndemână și greu de făcut. Și de multe ori, ajungem să amânăm în viețile noastre lucrurile care sunt mai greu de făcut până când se produce declicul. Ideea a devenit tot mai posibilă pe măsură ce internetul s-a schimbat, cu tot ceea ce însemnă metaverse, crypto, descentralizare, blockchain, web3 etc.

Această nouă eră face acest vis, această idee nu doar posibilă, ci și accesibilă. Au fost o grămadă de piese de puzzle pe care le-am aranjat și s-au potrivit ca să putem ajunge cu produsul unde suntem acum, inclusiv echipa atât de profesionistă și creativă. Împreună, sunt sigur că putem să facem imposibilul posibil de fiecare dată așa cum am reușit și până acum.

Care au fost cele mai mari pro­vocări ale acestui proiect până acum și cum le-ați depășit?

Tudor Fornea: Au fost destul de multe provocări și sunt convins că vor mai fi și altele – pentru că vrând-nevrând, ­cumva, provocările merg mână în mână cu inovația. Dac-ar fi să dau doar un ­exemplu clar îmi vine în minte întrebarea despre cum să facem posibil din punct de vedere tehnic transferul dintre creatori și fani. Însă și satisfacția este pe măsură când găsești o soluție nouă, care nu s-a mai făcut. În cazul CLAPART, așa a luat naștere protocolul RST (Royalty Share Token) care permite în mod automat și instant să se dea mai departe redevențele cuvenite celui care a achiziționat o parte din arta creatorului preferat.

Care a fost reacția pieței până în prezent?

Radu Fornea: Reacția pieței a fost spec­taculoasă. La momentul la care răspund acestei întrebări sunt peste 1.000 de ­creatori din 5 țări diferite care își ­doresc să vină alături de noi pe platformă. ­CLAPART este deja validat dincolo de granițele țării. Simt că oamenii au înțeles că asta este misiunea noastră și mă bucură enorm să văd că vin organic din ce în ce mai mulți creatori din toate domeniile alături de noi. Este fabulos.

Care sunt categoriile de public cel mai des­chise către a apela la tehno­logia oferită de voi?

Radu Fornea: Răspunsul la această întrebare ține de esența ideii de fan. Ce înseamnă, până la urmă, să fii un fan al cuiva? Nu tocmai să îl susții, să te bucuri de prezența acestuia în viața ta?! Cumva, cred că dintotdeauna fanii și-au dorit să nu existe acest zid între ei și idolii lor, creatorii lor preferați. Zidul care nu le dădea posibilitatea să se implice cu totul alături de vedetele lor prefe­rate. Să investească în ei și să câștige alături de ei.

Asta face CLAPART. Schimbă radical o paradigmă. Acum, ­fanii pot în mod real să fie asociații ­vedetelor lor preferate. Pot investi alături de ei în creațiilor lor și pot coparticipa la câștig. Este ca și cum ai avea o firmă împreună cu un creator. Și din acest motiv, consider că proiectul ­CLAPART se adresează oricui. Cred că toți admirăm pe ­cineva și ne dorim să fim parteneri cu succesul.

Radu Fornea, COO CLAPART

Care sunt avantajele unui business antreprenorial de familie?

Radu Fornea: Fără pic de modestie, îți dă satisfacția deplină că ești un om împlinit. Cine nu și-ar dori să schimbe ceva în lumea asta alături de oamenii pe care îi iubește cel mai mult? Și mai este și acel sentiment de încredere și energia aceea creatoare pe care ți-o dau cei care îți sunt alături în fiecare zi.

Îmi place să spun că poate cel mai important lucru pe care mi l-a dat CLAPART este că sunt recompensat în moneda cea mai importantă de pe planeta noastră – respectiv timpul prețios pe care îl petrec și îl cheltuiesc alături de cei dragi schimbând lucrurile în bine. Înrudiți sau nu, la CLAPART chiar suntem toată echipa o mare familie și ne mândrim cu asta.

Ce vă doriți de la următoarele runde de finanțare?

Radu Fornea: Obiectivul principal este același ca până acum, respectiv să transmitem atâta încredere încât să-i aducem alături de noi pe cei care cred în ideea noastră. Trust și trust money sunt extrem de importante pentru noi ca afacere, pentru că vorbesc despre valoare. Vrem ca oamenii care investesc în noi să creadă în ideea noastră, să o susțină în mediul lor și să o îmbunătățim împreună.

Ce planuri aveți pentru 2022-2023?

Radu Fornea: Lansarea platformei și scalarea CLAPART la nivel global. Este cel mai important obiectiv pe care ne concentrăm întreaga atenție, iar milestone-urile sunt doar chei de verificare în vederea ­îndeplinirii acestui obiectiv. Ca pionieri în ceea ce facem, ne dorim să facem cât mai bine acest proiect pentru a putea fi adoptat organic, pentru ca ­CLAPART să devină în mod ­natural ceva ce trebuie să facă parte din viața lor.

A avut pandemia vreun rol în decizia lansării proiectului?

Radu Fornea: Fără niciun doar și poate! Un proiect de această anvergură este energofag și un mare consumator de timp. Iată că odată cu pandemia, alături de Tudor, artizanul și fondatorul CLPARAT, am găsit și timpul și mediul propice prin creșterea adopției web3 și a tehnologiei blockchain ca să punem în practică ideile acestea.

În plus, adopția în masă a remote work-ului a contat enorm și i-a ajutat pe oameni să conștientizeze că distanța nu contează și că te poți conecta și lucra cu oricine din orice parte a globului. Nouă ne-a permis să găsim această echipă și să ne sudăm ca echipă. Deci da, per ansamblu, pandemia a fost clar un catalizator și moment decisiv pentru CLAPART.

Extra info

CLAPART este platforma revoluționară descentralizată prin care fanii pot investi în lucrările artiștilor și creatorilor lor preferați, în schimbul unor redevențe. CLAPART a fost deja evaluat în primul trimestru al acestui an la 50 milioane de dolari prin încheierea cu succes a unei runde private de finanțare (seed round) la care au participat business angels din România și un fond de investiții internațional. Proiectul a lansat recent cea de-a doua rundă de finanțare, direct pe site-ul www.clapart.com.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 364 (16 iunie – 17 iulie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

articolul original.

XCLUSIVERSE a stabilit la BRAND MINDS primul record mondial între lumea reală și cea virtuală

21 June 2022 at 13:56

XCLUSIVERSE, prima platformă globală de metaverse integrată cu e-commerce, a lansat o provocare în România la evenimentul BRAND MINDS, pe 17 iunie. Aceea de a crea pentru prima dată cele mai multe avataruri la un eveniment fizic și de a aduce împreună două lumi, cea fizică și cea virtuală, timp de 12 ore.

“Realitatea este doar una, dar realitățile de business sunt multiple. Pornind de aici, unul dintre obiectivele principale ale XCLUSIVERSE este de a crea un pod între lumea reală și lumea virtuală, sporind eficiența și scalabilitatea pentru businessuri și oferind experiențe inedite pentru utilizatori. Ne-am propus să punem fundația acestui pod și să facem cunoscute avantajele de a folosi lumile virtuale pentru interacțiuni personale și de business. Scopul declarat a fost să avem cele mai multe avataruri – 2000 – din lume, create la un eveniment fizic, în timp de 12 ore”, a declarat Florina Onețiu, CEO XCLUSIVERSE.

XCLUSIVERSE a stabilit la BRAND MINDS primul record mondial între lumea reală și cea virtuală

La finalul primei zile a conferinței BRAND MINDS, care a avut loc la Romexpo și a strâns peste 6000 de participanți, Official World Record a certificat, prin reprezentant oficial, că XCLUSIVERSE a atins recordul mondial și a intrat în Cartea Recordurilor cu cele mai multe avataruri, 2041, create la un eveniment fizic.

„Acest eveniment marchează un prag important pentru dezvoltarea tehnologică din anii de vor urma, platformele de tip metaverse jucând un rol important în lumea viitorului conform statisticilor”, apreciază Florina Onețiu.

Despre XCLUSIVERSE

Cu o experiență de peste 20 de ani de antreprenoriat, business și marketing, ea este totodată și prima româncă în poziția de creator și lider al unui produs unic și inovativ. Cu obiectivul de a deveni cel mai mare metaverse din lume cu produse și servicii premium, platfoma XCLUSIVERSE oferă utilizatorilor o experiență completă de business în mediul virtual, adresată piețelor la nivel global.

HQ 2

XCLUSIVERSE este un produs complex cu multiple forme de utilizare și domenii variate, de la cel imobiliar, până la produse fizice și virtuale și beneficii exclusive dedicate utilizatorilor în noul mediu digital. Prin dezvoltarea și lansarea primei etape a acestui mediul virtual, a cărui pregătire și implementare a durat mai bine de un an, antreprenoarea pune România pe harta tehnologiei globale, în metaverse și noul internet.

De asemenea, este singurul metaverse care conectează furnizori din lumea reală, specialiști, agenți imobiliari, educatori sau oameni de afaceri pe care îi ajută să își extindă afacerea la nivelul următor. XCLUSIVERSE este parte a Unicorp Ventures, un fond de investiții orientat către companii cu potențial mare de creștere și piață globală în industrii ca: tehnologie, real estate, entertainment.

DSC 5192

Din Unicorp Ventures, în care Florina Onețiu ocupă poziția de co-fondator, alături de Cristian Onețiu, mai fac parte: un fond de investiții imobiliare care atrage investitori și gestionează proprietăți imobiliare clasice și bunuri digitale, o companie de software dedicată pieței imobiliare fracționate și un reality TV show în domeniul imobiliar, care urmează a fi produs până la finele anului.  

Antreprenoare, pasionată de investiții în tehnologie  și marketing lider de peste 20 de ani, Florina Onețiu spune că întotdeauna a fost orientată spre transformare și evoluție, de a lucra cu oamenii, de a crea și a pune în practică idei și proiecte inovative. Ca antreprenor, Florina a fost partener în afacerea de familie Life Care și a fondat și condus una dintre cele mai de succes rețele de centre de wellbeing din România, „Centrele Fericirii”, cu care a făcut exit în 2019.  Ca marketing consultant și expert, ea a lucrat cu peste 60 de clienți, companii și proiecte antreprenoriale, cu care a realizat performanță pe piața din România. Pe lângă experiența practică, Florina are o educația formală bogată, urmând programe educaționale de business destinate executivilor de top la unele dintre cele mai prestigioase școli de business din lume, ca Oxford University, Stanford University, Cornell University și Frankfurt Business School.

articolul original.

DIGI a cumpărat spectru mobil de peste 114 mil. euro în Belgia, printr-o asociere cu Citymesh

21 June 2022 at 12:43
image

RCS & RDS, prin intermediul asocierii cu Citymesh NV, parte a grupului IT Cegeka, a câștigat drepturile de utilizare a unor frecvențe din spectrul mobil, ca urmare a participării la licitația organizată de Institutul Belgian pentru Servicii Poștale și Telecomunicații (BIPT).

Obținerea frecvențelor mobile în Belgia face parte din strategia grupului de a-și extinde operațiunile pe piețele din Europa de Vest.

Autoritatea care reglementează serviciile de telecomunicații din Belgia a oferit asocierii dintre cele două societăți, drepturile de utilizare a frecvențelor în benzile de 700 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz și 3600 MHz, ceea ce va le permite să construiască o nouă (a patra)  rețea de comunicații mobile. Prețul total pe care părțile îl vor plăti este de 114,330 milioane de euro, sumă ce va fi achitată pe parcursul perioadei de utilizare a drepturilor de frecvență.

„După România, Spania, Italia și Portugalia (piață în care am câștigat spectru de frecvențe pentru un nou intrat în 2021), suntem încântați să începem pregătirea pentru construirea de rețele de nouă generație și pentru oferirea de servicii pentru clienții rezidențiali din Belgia. Mai multe detalii vor fi anunțate mai târziu, în cursul acestui an. Suntem încrezători că, în curând, vom dezvolta rețele și servicii de cea mai înaltă calitate, la prețuri accesibile.”

Valentin Popoviciu, vicepreședinte DIGI

Drepturile de utilizare vor fi atribuite definitiv printr-o decizie care va fi luată de către BIPT în perioada următoare. Intrarea DIGI pe piața din Belgia, în parteneriat cu Citymesh, va impulsiona concurența dintre operatori și va influența pozitiv diversitatea de comunicații, conținut și servicii suplimentare, de care consumatorii belgieni vor beneficia în mod direct.

Foto 146014213 / Antenna © Vichai Laorapeepornthong | Dreamstime.com

articolul original.

Meta a prezentat un magazin online de unde poti cumpăra haine pentru avatarul tău virtual

21 June 2022 at 12:06
image

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a prezentat un magazin de haine de designer numit Meta Avatars Store. Prin acest magazin oamenii își vor putea cumpăra haine de firmă pentru a îmbrăca avatarele lor din metaverse.

Magazinul online și virtual va fi lansat pe Facebook, Messenger și Instagram și va permite utilizatorilor să cumpere haine digitale pentru avatarele lor. Magazinul va fi disponibil de săptămâna viitoare și printre brandurile ce se vor regăsi acolo enumerăm Balenciaga, Prada și Thom Browne. Meta nu a prezentat însă și detalii despre prețuri pentru aceste haine digitale, de firmă. În schimb, sunt și haine gratuite pentru avatarele din Meta.

Marketplace pentru haine virtuale pe Meta

Mark Zuckerberg a spus că Meta are în plan și lansarea unui marketplace, unde dezvoltatorii pot să creeze și să vândă haine.

„Lansăm magazinul nostru de avatare pe Facebook, Instagram și Messenger, astfel încât să puteți cumpăra haine digitale pentru a vă stila avatarul”, a spus Zuckerberg într-un comunicat. „Bunurile digitale vor fi o modalitate importantă de a te exprima în metavers și un mare motor al economiei creative. Sunt încântat să adaug mai multe mărci și să aduc și asta în VR în curând.”

Magazinul Meta Avatars va debuta săptămâna viitoare în Statele Unite, Canada, Thailanda și Mexic. Compania intenționează să introducă noi mărci pentru magazin în curând.

Meta lucrează la îmbunătățirea avatarurilor, în timp ce continuă să investească în construirea metaversului. La începutul acestui an, Meta a adus avatarele 3D pe Instagram și a lansat avatare actualizate pe Facebook și Messenger. Actualizarea a adus mai multe expresii, fețe, tonuri de piele și dispozitive de accesibilitate pentru avatare. Compania le permite acum utilizatorilor să folosească același avatar pe toate platformele Meta, inclusiv VR.

articolul original.

Senior Software își deschide birou în Timișoara. Ce specialiști caută compania

20 June 2022 at 14:13
By: Team
image

Senior Software, companie care dezvoltă și furnizează soluții software pentru managementul integrat al afacerilor, va deschide o filială în Timișoara.

Compania, care în prezent își desfășoară activitatea prin punctele de lucru din București, Cluj, Constanța și Iași, va crea peste 20 de locuri de muncă în Timișoara, noua filială urmând să răspundă nevoilor de digitalizare ale companiilor din vestul României.

Pentru noul sediu, compania caută personal dedicat pentru serviciul de suport clienți, dar și pentru implementarea și vânzarea de soluții software. Punctul de lucru va fi în Timișoara, deschiderea acestuia urmând să se realizeze în această vară.

În prezent, Senior Software își desfășoară activitatea prin patru puncte de lucru, oferind companiilor sisteme de tip ERP, BI, SCM, MES, E-commerce și Hardware. Compania are o experiență de aproape 20 de ani pe piața de soluții software din România, iar decizia de a deschide un nou punct de lucru este rezultatul unui plan amplu de dezvoltare, ce vizează extinderea și consolidarea prezenței Senior Software la nivel local.

“Deschiderea punctului de lucru din Timișoara face parte din strategia Senior Software de extindere geografică, începută în 2008 cu înființarea filialei din Constanța și continuată cu sediile din Iași și Cluj. Alegerea a fost una firească, datorată în primul rând potențialului de business din vestul țării, noi având deja companii importante din această zonă în portofoliul nostru de clienți, printre care se numără și Barum Automotive, RPW Logistics, Vitacom Electronics, Side Grup, Agroland sau Randler Group.”

Daniel Toma, Director General Senior Software

Compania caută implementatori de soluții software, cu abilități de contabilitate, producție sau logistică, consultanți suport și personal dedicat pentru zona de vânzări. Lista completă a posturilor disponibile poate fi accesată în secțiunea Cariere din site-ul companiei.

Senior Software a realizat o cifră de afaceri de peste 37 milioane de lei. Compania a pornit activitatea în anul 2003 cu o singură divizie, iar în prezent dispune de 7 divizii prin care implementează sisteme de tip ERP, soluții de analiză și bugetare, softuri pentru logistică, producție, HR și e-commerce. Senior Software a realizat peste 450 de implementări de succes în toate colțurile țării, pentru afaceri de diferite dimensiuni și din variate industrii, care își desfășoară activitatea atât în România, cât și în afara țării. Printre companiile care se regăsesc în portofoliul de clienți Senior Software se numără: QFort, Regina Maria, Delaco, Porsche România, Dinamic 92, Sipex Company, Ocean Fish, Frigotehnica, SanoVita, Stera Chemicals, Croco, Herlitz.

articolul original.

Program postuniversitar de data analytics la Politehnica București

20 June 2022 at 13:39
image

SAS, companie specializată în soluții de analiză avansată de date, lansează un program
postuniversitar de formare continuă în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București.

Decizia face parte din efortul susținut al SAS de a crea noi capabilități pe piața muncii în zona analizei avansate de date, în contextul unui deficit de aproximativ 25,000 de roluri în domeniu, doar în 2022.

Din noul an universitar

Programul va demara odată cu noul an universitar și va avea locuri limitate.

Învățarea continuă reprezintă astăzi un atu major pentru menținerea competitivității și creșterea șanselor de evoluție profesională. Prin specificul său, noul program lansat de SAS, în parteneriat cu prestigioasa instituție Universitatea Politehnica din București, se adresează profesioniștilor care vizează integrarea cunoștințelor de analiză avansată de date în expertiza lor. Ne bucurăm să putem aducem pe piață acest nou program, ce reprezintă un pas înainte către acoperirea deficitului existent de specialiști din domeniu”, a declarat Alina Luchian,
Academic & Education Program Manager SAS Romania & Moldova.

Business Intelligence

Programul postuniversitar „Specialist Sisteme de Business Intelligence” (BIS), realizat de SAS și Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPB, se adresează profesioniștilor din zona de IT și management care doresc să se specializeze într-un termen mai scurt în business analytics și data analytics pentru a implementa ctivități specifice de exploatare a datelor în scopul creșterii eficienței în cadrul unei companii.

Participanții vor asimila competențe specifice pentru realizarea activităților de colectare, prelucrare și interpretare a datelor, care presupun atât îmbunătățirea competențelor deja existente, cât și dobândirea de noi aptitudini și competențe în domeniul propus.

Într-o lume în care tehnologia devine o componentă esențială, integrată în produsele și serviciile pe care le utilizăm frecvent, care generează, procesează și utilizează date în diverse forme, rolul Universității este din ce în ce mai mult acela de actor integrat în viața comunității. Prin acest program postuniversitar ne dorim să asigurăm acele competențe care, prin aplicarea analizei avansate de date, să aducă aceste produse și servicii mai aproape de nevoile societății, ale comunității și mediului de afaceri”, a specificat Prof. Monica Drăgoicea, directorul
programului BIS.

Trei niveluri de studiu

Programul este organizat pe trei niveluri de studiu, care vor asigura: acumularea de cunoștințe, aptitudini și deprinderi de inițiere în domeniu, înțelegerea conceptelor de bază, dezvoltarea abilităților de analiză și vizualizarea datelor din diverse surse, înțelegerea metodelor de predicție și modelare a datelor, precum și abordarea informațiilor ascunse în datele nestructurate.

Conținutul cursurilor este structurat ținând cont de cerințe din lumea reală, privind pregătirea de profesioniști înalt specializați, capabili să preia conducerea proiectelor complexe de
analiză de date, din perspectivă managerială. Inițiativa lansării acestui program vine ca urmare a obiectivului asumat de SAS, de a contribui la dezvoltarea unei forțe de muncă înalt calificată în România, respectiv atingerea numărului de 5.000 de specialiști în analiza avansată de date până în 2025.

articolul original.

Finanțare de 250.000 de euro pentru Ecap, soluție de automatizare e-commerce

20 June 2022 at 13:04

Ecap, o soluție completă de e-commerce automation, a primit 250.000 Euro finanțare pentru dezvoltarea de noi funcționalități, susținerea unei campanii de testare gratuită pe o perioadă de trei luni și pentru rebranding.

Ecap ajută deținătorii de magazine online să automatizeze operațiuni și procese interne pe întreg lanțul, de la achiziția și importul produselor, până la înregistrarea facturilor în programele de contabilitate, managementul stocurilor și generarea AWB-urilor pentru curieri.

De asemenea, soluția facilitează și extinderea plajei de target în afara site-ului propriu contribuind pe ansamblu cu aproximativ 90% la reducerea timpului de administrare al magazinelor online cât și la lărgirea bazei de clienți și promovarea produselor.

Venituri de 500.000 de euro

Până la ora actuală, prin platforma Ecap clienții au publicat peste 500.000 de produse, au procesat peste 650.000 de comenzi, au generat peste 700.000 de AWB-uri, depășind astfel o valoare totală a produselor tranzacționate de 13 milioane de Euro.

Veniturile estimate ale Ecap, pentru 2022, sunt de 100.000 de Euro, cu o țintă de 500.000 Euro în 2023. Prognoza se bazează pe un scenariu realist, de creștere a numărului de clienți de la 12 la 30, a numărului mediu de comenzi procesate la aproximativ 80.000 lunar și la o creștere a comenzilor clienților existenți de peste 5%, lunar.

Noi funcționalități pentru soluția dezvoltată

Finanțarea de 250.000 de Euro pentru adăugarea de noi funcționalități, rebranding și susținerea ofertei de testare pentru până la trei luni a fost asigurată de primul client al soluției, TopStrong. Cei doi co-fondatori, Adrian Gafița și Andrei Mititiuc, au testat soluția în cadrul companiei, în ultimii 4 ani. Cu ajutorul acesteia, TopStrong a ajuns la peste 10.000 de comenzi pe lună și o creștere de 5 ori a cifrei de afaceri.

În ultimele 12 luni, echipa Ecap, formată din 10 persoane, a adăugat noi funcționalități care acoperă toate nevoile proprietarilor de magazine online, în procesul de vânzare, administrare, livrare și promovare a produselor.

“Am încercat în acest an, în care ne-am concentrat pe dezvoltarea ofertei, să acoperim toate nevoile din piață pe zona de e-commerce automation, asta pentru că primeam din partea clienților noștri diverse solicitări prin care înțelegeam că sunt încă multe părți neacoperite. De exemplu, ni s-a cerut să includem în platformă o funcționalitate care să permită actualizarea prețurilor din marketplace-uri în funcție de concurență. Am avut în vedere și să păstrăm soluția GDPR-guaranteed, astfel încât integrările să nu genereze probleme adiacente clienților noștri. Oferta noastră de prețuri a fost gândită și ea în baza unul model de calcul custom, astfel încât orice antreprenor, chit că are un start-up sau o afacere cu volum mare, să aleagă opțiunea de plată cea mai avantajoasă pentru afacerea sa”, susține Adrian Sfichi, CEO și co-founder al Ecap.

Adrian Sfichi CEO Co Founder Ecap
Adrian Sfichi, CEO și co-founder al Ecap

Obiective 2023

În momentul actual, Ecap acoperă cele mai multe integrări cu programe ERP românești de pe piață, platforme de e-commerce, platforme de tip marketplace, platforme de curierat, feed-uri de stocuri, feed-uri de produse sau soluții de fulfillment. Timpul de integrare pentru orice platformă nouă propusă de clienți este de aproximativ 2-3 săptămâni.

Pentru 2023, echipa Ecap își propune să dezvolte și mai multe integrări cu depozite externalizate, astfel încât mărfurile să ajungă rapid la clienții finali, în costuri cât mai reduse. De asemenea, Ecap își propune integrarea cu cât mai multe marketplace-uri internaționale, cum ar fi eBay sau Amazon, dar și a altor sisteme ERP care să răspundă solicitărilor din piață. Tot în obiectivele de dezvoltare pentru 2022-2023 este inclusă și realizarea unui catalog de firme în sistem drop-shipping la care clienții Ecap să se poată conecta direct din platformă, având, astfel, întregul lanț de aprovizionare automatizat.

articolul original.

Parteneriat Orange – Vivo pe piața din România

20 June 2022 at 12:52
image

vivo Y55 5G este primul smartphone vivo disponibil online, prin parteneriatul cu operatorului de telecomunicații Orange România.

Foto 50MP / 8MP

Noul terminal dispune de sistemul de operare Funtouch OS 12, bazat pe Android 12 și utilizează o cameră foto principală de 50MP cu f/1.8 și o cameră frontală de 8 MP. Smartphone-ul oferă 4GB RAM + 128GB ROM, slot pentru cardurile microSD şi folosește un procesor MediaTek Dimensity 700 dezvoltat pe 7nm. Datorită încărcătorului vivo Fast Charge de 18W, bateria generoasă de 5000mAh (TYP) se încarcă rapid.

Exclusiv online

vivo Y55 5G poate fi achiziționat exclusiv online, pe site-ul Orange România la prețul standard de 249 euro cu TVA. Pentru clienții operatorului de telecomunicații, smartphone-ul este disponibil la un preț redus cu abonamentul 5G Smart Plus 15.

Suntem încântați să anunțăm semnarea primului parteneriat cu un operator de top de telecomunicații în România, Orange România. Ne dorim o colaborare pe termen lung prin care să oferim opțiuni flexibile și avantajoase utilizatorilor și un acces facil la produsele și accesoriile vivo, în magazinul preferat.“ a declarat Erik Zhu, director general al biroului reprezentativ vivo în România.

articolul original.

Kaspersky își extinde rețeaua de centre de transparență, deschizând trei noi unități

20 June 2022 at 12:14
image

În efortul continuu de a oferi clienților și partenerilor săi asigurări legate de securitatea produselor și practicilor sale, Kaspersky a deschis trei noi centre de transparență – în Japonia, Singapore și Statele Unite. Noile unități extind oportunitățile pentru clienți și parteneri de a afla mai multe despre practicile Kaspersky, cele de inginerie și procesare a datelor, și de a vedea codul sursă al companiei și alte aspecte ale business-ului.


Tehnologiile IT contribuie acum la aproape fiecare aspect al vieții noastre, iar sfera datelor care le sunt încredințate crește exponențial în fiecare an. Acest lucru a transformat procesarea datelor în pilonul de bază al societăților digitalizate. Pe măsură ce generarea de date continuă să crească vertiginos la nivel mondial, volumele datelor ce trebuie procesate urmează aceeași traiectorie și cresc dramatic. Angajat să se asigure că toți clienții și partenerii sunt informați cu privire la modul în care funcționează produsele companiei, dar și în legătură cu practicile de inginerie și de gestionare a datelor existente, Kaspersky a lansat Global Transparency Initiative (GTI), menită să ofere părților interesate informații cu privire la companie și să le consolideze încrederea în Kaspersky.


Una dintre pietrele de temelie ale GTI a inclus deschiderea unei rețele globale de Centre de Transparență – unități în care clienții și partenerii pot avea acces la codul companiei, actualizările de software, regulile de detectare a amenințărilor și alte activități. Niciun alt furnizor de securitate cibernetică nu a luat măsuri atât de complexe în sensul transparentizării până acum. Prin deschiderea acestor Centre de Transparență, Kaspersky face un pas semnificativ pentru a deveni complet transparent în tehnologiile sale de protecție, infrastructura și practicile de procesare a datelor. De la lansarea primului centru, în 2018, la Zurich (Elveția), Kaspersky a lansat mai multe, iar acum operează centre de vizionare a codului în Madrid (Spania), Kuala Lumpur (Malaezia) și São Paulo (Brazilia).


Centrele de transparență recent deschise vor întâmpina partenerii și clienții companiei, inclusiv agențiile de stat și autoritățile de reglementare, responsabile de securitatea cibernetică. Încă două facilități din APAC – în Tokyo și Singapore – asigură o mai mare proximitate a companiei față de părțile interesate din această regiune, în timp ce sediul din Woburn, MA din Statele Unite, va servi ca un nou loc pentru Centrul de transparență nord-american al companiei, care se afla în urmă cu ceva timp în New Brunswick, Canada.
Pentru ca vizitele la Centrele de Transparență Kaspersky să fie cât mai satisfăcătoare, compania oferă mai multe opțiuni de vizualizare în formatul read-only, bazate pe abilitățile vizitatorilor și interesele acestora – de la o prezentare generală a practicilor Kaspersky în materie de securitate și transparență, până la o vizualizare extinsă a codului sursă Kaspersky, sub îndrumarea experților companiei.

Kaspersky oferă vizualizarea codului sursă doar în scopuri de consultare și urmează cea mai strictă politică de acces, ceea ce înseamnă că o asemenea solicitare poate fi respinsă în cazul unor probleme de securitate. Pentru a asigura integritatea codului sursă, Kaspersky oferă acces read-only, ceea ce exclude posibilitatea oricăror modificări.

Cu sprijinul experților Kaspersky, vizitatorii Centrelor de transparență pot:
• să parcurgă documentația de software development a companiei și codul sursă al portofoliului de produse cheie, inclusiv produsele emblematice pentru consumatori și companii mari, precum și toate versiunile actualizărilor noastre de software și regulile de detectare a amenințărilor;
• să reconstruiască codul sursă pentru a se asigura că totul corespunde modulelor disponibile publicului. Procesul de compilare – disponibil la Centrele de transparență – oferă asigurarea securității cu privire la integritatea codului sursă Kaspersky.
• să verifice SBOM (Software Bill of Materials) pentru produsele Kaspersky pentru a îmbunătăți securitatea lanțului de aprovizionare;
• să treacă în revistă rezultatele auditurilor de securitate de la terți (cum ar fi raportul de audit SOC 2 și raportul de evaluare ISO 27001) – atât de la distanță, cât și fizic.

De la deschiderea primului Centru de Transparență din Elveția în 2018, compania a organizat peste 25 de vizite, clienții companiilor mari devenind cei mai frecvenți oaspeți. Informațiile despre practicile Kaspersky de gestionare a datelor au primit cea mai mare atenție din partea vizitatorilor, în timp ce vizualizările codului sursă au loc doar ocazional, ceea ce ar putea fi explicat prin nevoia existentă de capacități de securitate cibernetică în cadrul organizațiilor pentru a aborda în mod corespunzător evaluările de securitate a produselor.

Acest lucru, în special, a condus la lansarea unui program dedicat de consolidare a capacităților cibernetice – Cyber Capacity Building Program (CCBP), prin care experții Kaspersky urmăresc să ajute o comunitate mai largă din întreaga lume să deprindă instrumente practice și să acumuleze cunoștințe pentru astfel de evaluări de securitate și să învețe cursanții despre codul securizat, codul fuzzing și altele.

articolul original.
 • There are no more articles
❌