ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Obiectiv de Suceava

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual

26 September 2022 at 22:17

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual, luând în considerare atât impactul direct, care a crescut constant în ultimii cinci ani, cât și efectele indirecte și induse, iar potențialul de creștere este ridicat, reiese dintr-un raport realizat de PwC România, la cererea Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.


Raportul vizează “Impactul socio-economic și climatic al sectorului silvic și al industriilor bazate pe lemn din România”.
Totodată, acest sector și industriile sale conexe contribuie la bugetul național cu 3,2 miliarde euro, sub formă de venituri fiscale și contribuții de asigurări sociale de sănătate, și susțin peste 330.000 de locuri de muncă direct, indirect și indus.
“Contribuția directă a silviculturii și a industriilor bazate pe lemn a fost, în 2020, de 1,6% la PIB, în timp ce impactul total al activităților economice, care include și efectele indirecte și induse, este mult mai mare, ajungând la 4,5% din PIB. Dacă avem în vedere că gradul de împădurire este de 29% din suprafață, sub media UE de 38%, și că există circa 2 milioane hectare de suprafață neutilizată, care nu are nici folosință agricolă, nici pentru păduri, precum și faptul că alte state din Uniunea Europeană înregistrează o contribuție directă la PIB de circa trei ori mai mare ca România, înseamnă că țara noastră are o resursă importantă pentru împădurire și un potențial de creștere în particular pentru industriile bazate pe lemn”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
Conform statisticilor europene, România recoltează un volum comercial de 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%, iar primele trei țări recoltează peste sau aproape de 100%, atrage atenția PwC România.
Producția totală de masă lemnoasă, de doar 2,3 metri cubi lemn rotund brut comercial la hectar, este printre cele mai mici din Europa, țări cu condiții similare României având un indice de recoltă mult mai ridicat (Polonia 4,6 mc/an/ha, Austria 4,9 mc/an/ha, Germania 6,8 mc/an/ha).
Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru încălzire, ceea ce situează România printre țările cu un consum mare de lemn de foc pentru încălzire, fiind devansată doar de Franța dintre țările cu o producție mai mare ca România.
Cele peste 14.900 companii active din sectorul silvic și al industriilor bazate pe lemn au generat o cifră de afaceri de peste 9,7 miliarde euro în 2021 (peste 20 pp față de anul anterior, în principal pe fondul creșterilor de preț) și exporturi de peste 7% din totalul exporturilor României, cu un aport valutar net total de circa 2,2 miliarde euro în cazul sectoarelor de prelucrare a lemnului și respectiv a mobilei, cu ponderi relativ egale.
Potrivit sursei citate, sectorul forestier contribuie la atingerea obiectivelor pentru climă prin reținerea dioxidului de carbon.
“Dincolo de impactul economic, sectorul forestier contribuie la atingerea obiectivelor asumate de România pentru reducerea emisiilor nete de CO2. Impactul sectorului pădure lemn în combaterea schimbărilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO‚ reținute sau evitate a fi emise, dacă se iau în calcul emisiile salvate din evitarea folosirii combustibililor fosili la încălzirea rezidențială, utilizarea produselor din lemn și, prin urmare, evitarea utilizării altor materiale cu amprentă de carbon mai mare, cum sunt plasticul, ambalajele care nu sunt biodegradabile, betonul sau oțelul”, se menționează în document.
Astfel, măsuri precum împăduririle terenurilor agricole neutilizate, creșterea ratei de colectare a deșeurilor pe bază de lemn și folosirea biomasei sunt soluții care pot crește acest procent și, în același timp, pot fi o soluție la criza energetică declanșată în actualul context geopolitic, în care furnizarea de gaz natural este incertă, iar prețul gazului este peste dublul celui pentru biomasă, se mai arată în raport.
Asociația Industriei Lemnului – Prolemn este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care promovează utilizarea lemnului provenit din păduri gestionate durabil în aplicații industriale diverse și reprezintă interesele legitime ale industriilor bazate pe lemn în relația cu instituții și organizații la nivel național și internațional. (Agerpres)

articolul original.

Antreprenoarele care doresc să obțină o finanțare de până la 200.000 lei au termen până la finalul lunii septembrie pentru a se înscrie în programul „Femeia Antreprenor – 2022”

26 September 2022 at 22:16

Antreprenoarele care doresc să obțină o finanțare de până la 200.000 lei mai au la dispoziție 5 zile pentru a se înscrie în cadrul programului „Femeia Antreprenor – 2022”, termenul limită fiind 30 septembrie, ora 20:00, a anunțat luni ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Ministerul va finanța minim 1.000 de societăți, bugetul programului pentru anul 2022 fiind de 197 milioane de lei.

”Antreprenoriatul românesc s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Cu toate acestea, putem constata că, deși numărul afacerilor înființate de către femei este în creștere, încă există diferențe semnificative comparativ cu afacerile fondate de bărbați. Astfel, prin programul de finanțare «Femeia Antreprenor» dorim să încurajăm egalitatea de șanse în mediul antreprenorial și să diminuăm decalajul dintre femeile și bărbații antreprenori”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Ministerul precizează că, pentru a fi eligibile în vederea obținerii finanțării în cadrul programului Femeia Antreprenor, societățile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puțin unul dintre asociați trebuie să fie femeie și să dețină cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății în cazul IMM-urilor aplicante. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va finanța minim 1.000 de societăți, bugetul programului pentru anul 2022 fiind de 197 milioane de lei.

articolul original.

FMI a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%

26 September 2022 at 22:16

Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%, a anunțat luni Ministerul Finanțelor, într-un comunicat. În luna iunie a acestui an, șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, anunța, într-o conferință de presă, că instituția financiară internațională și-a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României la aproximativ 3,5% – 4,5% pentru 2022 și 2023.

“Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al apropierii de conflictul armat de la granița noastră. Şi iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creștere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene. Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară și financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză și incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune și urmărim evoluțiile externe, dar asigurarea stabilității economice se face de aici, de la București și vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt în termenele stabilite și vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel și măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investițiilor publice și consolidarea bugetară”, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, potrivit comunicatului de presă citat.

O echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București, în perioada 30 mai – 10 iunie 2022.

articolul original.

Cîțu crede că va urma o criză economică mai dură decât cea din 2009-2012

26 September 2022 at 22:15

Fostul premier Florin Cîțu a prezentat luni două scenarii posibile pentru perioada următoare. Primul, prezentat de oficiali, prevede că totul va fi bine, iar al doilea, în care crede, prevede o criză economică mai dură decât cea din 2009-2012.

Potrivit fostului premier, două scenarii sunt posibile în perioada următoare.

„Primul – cel prezentat de oficiali – totul va fi bine, stați liniștiți la locurile dumneavoastră, are grijă statul de toți etc… Al doilea – pe care l-am prezentat de la începutul anului- urmează o criză economică cel puțin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

Acesta spune că măsurile adoptate după 1 aprilie 2022, creșterea fiscalității, intervenția directă „cu bocancii” a statului asupra mecanismelor pieței și compensarea facturilor la energie, vor face această criză să fie mai dură și revenirea economiei, a dobânzilor și a inflației să fie întârziată cu cel puțîn 16 luni.

„Dacă luăm în considerare varianta a doua, în care cred, există doar două măsuri importante care ne pot ajuta – reducerea fiscalității și dereglemenarea piețelor. Până acum toate deciziile luate au mers în direcția opusă – suprareglementare și suprataxare. Cu astfel de decizii ne ducem cu viteză spre faliment (piețele financiare ne-au spus-o deja săptămâna trecută când nu au vrut să ne dea bani decât foarte foarte scump)”, mai afirmă fostul premier.

El mai spune că măsurile adoptate de UE, în marea majoritate, vor adânci criza economică și vor întârzia revenirea. (Mediafax)

articolul original.

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

26 September 2022 at 22:10

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru o informare cu privire la condițiile care trebuie asigurate în școli pe perioada sezonului rece.

„Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece! Am convocat astăzi, la București, toți inspectorii școlari generali din toate județele României pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece”, a anunțat luni Sorin Cîmpeanu.

Conform acestuia, Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie.

Ministrul susține că nu se justifică sub nicio formă inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ.

„Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile”, a mai transmis ministrul Educației.

Acesta arată că proiectul „România Educată” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia. (Mediafax)

articolul original.

Laboratoare de informatică și cursuri de digitalizare pentru 600 de copii de la 3 școli din mediul rural, cu sprijinul Fundației Te Aud România și al companiei 3M

26 September 2022 at 14:46

Proiectul ”Educație digitală după școală” va începe în această lună și se va derula pe o perioadă de aproximativ 12 luni. Scopul principal este de a echipa cu abilități digitale de bază un număr aproximativ de 600 de copii, cu domiciliul în zone rurale din județul Suceava, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Fiecare școală participantă la proiect va beneficia de un laborator IT complet echipat și de o serie de cursuri față în față, dar și online, de digitalizare, susținute de voluntari 3M România.

Fundația Te Aud România va derula, timp de aproximativ 12 luni, un proiect de educație digitală în rândul a trei școli din mediul rural, din județul Suceava. Acest proiect este finanțat de către compania 3M România, printr-un grant global de susținere a comunității.

Educația digitală sau, mai degrabă, lipsa ei în mediul rural reprezintă în continuare o provocare a secolului în care trăim, iar organizația humoreană, prin parteneriatul cu 3M România, își propune să contribuie activ la creșterea nivelului de educație digitală în rândul unităților școlare sprijinite. În urma consultărilor din teritoriu, finanțatorii au ales Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare, Școala Gimnazială nr. 2 Iaslovăț și Școala Gimnazială Fântânele ca și beneficiari direcți ai grantului.

”Am primit recomandări din partea organizațiilor și instituțiilor din județ, referitoare la potențiale școli. În urma consultărilor interne ale celor implicați în proiect din cadrul companiei noastre, am ales aceste trei școli, datorită numărului de beneficiari, dar mai ales a poziționării geografice ale acestora. Ne propunem ca acest proiect sa fie unul sustenabil și să poată deservi și alte școli, după finalizarea implementării”, transmite Ionela Dinu, din cadrul Departamentului de Resurse Umane al companiei 3M.

”Educație digitală după școală”, așa cum a fost denumit proiectul strategic, va începe în această lună și se va derula pe o perioadă de aproximativ 12 luni. Scopul principal este de a echipa cu abilități digitale de bază un număr aproximativ de 600 de copii, cu domiciliul în zone rurale din județul Suceava, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Fiecare școală participantă la proiect va beneficia de un laborator IT complet echipat și de o serie de cursuri față în față, dar și online, de digitalizare, susținute de voluntari 3M România.

”În zilele noastre, abilitățile digitale nu mai sunt un moft, ci o necesitate a vieții de zi cu zi. Acești copii pe care vrem să îi sprijinim acum vor deveni liceeni, în zone urbane, unde se va simți și mai mult lipsa unor competențe digitale de bază. Prin acest proiect, venim în sprijinul incluziunii sociale a copiilor din mediul rural, cu o componentă de sustenabilitate pe termen mediu și lung. Ne propunem ca laboratoarele de IT să sprijine beneficiarii să se dezvolte personal și să le crească performanța școlară ulterioară. Suntem foarte recunoscători companiei 3M România pentru susținerea acestui proiect în comunitatea suceveană”, transmite Gabriela Popescu, președinte Te Aud România. Astfel, în urma implementării proiectului se urmărește achiziția unui număr de 45 de sisteme desktop, 3 videoproiectoare, dar și derularea a 6 workshop-uri față în față și 45 de sesiuni online de educație digitală, coordonate de voluntari și angajați 3M România. ”Proiectul <Educație digitală după școală> este al doilea pe care îl derulăm cu organizația Te Aud România și suntem recunoscători colegilor de la 3M Global că au ales să ne susțină pe noi, echipa din România, în derularea acestui proiect. La nivel global, 3M își propune să îmbunătățească viețile oamenilor prin știință. Suntem toți foarte încântați să avem un impact real în comunitățile din România și de abia așteptăm întâlnirile cu copiii. Împreună, valorificăm puterea oamenilor, a ideilor și a științei pentru a reinventa posibilul”, a transmis Flavius Brătucu, coordonatorul proiectului din partea 3M România. Compania va implica un număr mare de voluntari în desfășurarea activităților, atât online, cât și offline, coordonați, alături de Flavius, și de Ionela Dinu și Mădălina Tudor. (O. N.)

articolul original.

Premii pentru corala de fete de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” la Festivalul internațional de coruri din Kalamata, Grecia

26 September 2022 at 14:43

Elevele colegiului au reînceput pregătirile pentru această competiție în martie, ulterior unei etape de selecție, iar acum au reușit performanța de a fi câștigătoarele categoriei la care au participat – Coruri de tineri pe voci egale, obținând diploma de argint, nivel de dificultate VIII. De asemenea, a fost decernat Premiul Special pentru cel mai bun solist al concursului Adrianei-Ioana Iacob, alături de care fetele au interpretat melodia ”Floare Albastră”.

Corala de fete ”Ciprian Porumbescu” de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava a participat în perioada 20-27 septembrie a.c. la 4th Kalamata International Choir Competition and Festival, în Kalamata, Grecia. Elevele au câștigat diploma de argint la categoria la care au participat – Coruri de tineri pe voci egale.

La această competiție au participat 22 de coruri din întreaga lume: Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Croația, Letonia și Norvegia.

”Perioada pandemică a fost nefavorabilă pentru muzica corală ștefanistă, situația incertă și învățământul mutat în mediul on-line nepermițând activităților artistice din cadrul Colegiului a se desfășura. Fetele, eleve ale Colegiului Național <Ștefan cel Mare> Suceava, au reînceput pregătirile pentru această competiție în martie, ulterior unei etape de selecție, iar astfel fenomenul ștefanist a reluat avânt. Și așa au ajuns acum, la finele lunii septembrie, performanța de a fi câștigătoarele categoriei la care au participat: Coruri de tineri pe voci egale, obținând cu 17,96 de puncte diploma de argint – nivel de dificultate VIII. Alături de acest succes s-a adăugat și decernarea Premiului Special pentru cel mai bun solist al concursului, Adrianei-Ioana Iacob, alături de care fetele au interpretat melodia Floare Albastră”, au transmis reprezentanții colegiului.

În perioada desfășurării Concursului-Festival, Corala a participat la Concertul Prieteniei, susținut în Kalamata Music School  ”Maria Callas”; la Gala Concert, ca invitați speciali, în incinta ”Kalamata Dance Megaron – Great Hall” și s-a alăturat cu mândrie în a reprezenta România în cadrul Paradei Corurilor. Elevele au promovat Bucovina și Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, împărțind tuturor celor prezenți steaguri și broșuri conținând informații privind orașul Suceava.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava a fost prezentă ca însoțitoare a delegației inspector școlar arte prof. Ceică Loredana Mihaela. Elevele au fost însoțite de către cinci cadre didactice: părintele profesor dirijor Lucian Tablan Popescu, profesor Tablan Popescu Valentina Maria, părintele profesor Hostiuc Gheorghe-Florin, profesor Frîncu Adrian-Mihai, Ceică Dan și profesor Camară Ioana.

Municipiul Suceava a încheiat un parteneriat cu Asociația ”Creștinii Bucovinei” Suceava, pentru perioada 6 septembrie-7 octombrie a.c., în vederea finanțării și realizării în comun a acțiunilor de interes local cuprinse în proiectul ”Promovarea culturii muzicale sucevene la Festivalul-Concurs Internațional de coruri din Kalamata”. Activitățile sunt susținute cu ajutorul financiar acordat de Consiliul Local Suceava și sponsorii Burger Time, Darex Suceava, Medieval Gurmand, Delicatese Larisa, La căruța cu plăcinte, Souvlaki Yanaki, Klass Shaorma, Container Suceava și Sav-Com Suceava. (O. N.)

articolul original.

Cele mai mari note la proba de interviu de luni au fost acordate candidatelor la funcțiile de conducere vacante de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava

26 September 2022 at 14:37

Este vorba despre profesoarele Silvia Nuțu, candidata la postul de director, și Gabriela Cazac, care a candidat pentru postul de director adjunct. Din cele 15 interviuri programate luni, au avut loc 13, deoarece doi candidați s-au retras. Un singur candidat, evaluat în cadrul a două interviuri, a luat note mici și nu a promovat proba. Marți sunt programate 12 interviuri, fiind vizate 7 posturi vacante de director și unul de director adjunct. Rezultatul probei de evaluare a interviului se poate contesta în termen de maximum 24 de ore de la afișarea rezultatului.

Primele evaluări de la proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat au avut loc luni. Din cele 15 interviuri programate, au avut loc 13, deoarece doi candidați s-au retras – cel pentru funcția de director al Școlii Gimnaziale Măriței și al doilea candidat la funcția vacantă de director adjunct de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. În acest caz, candidatul susținuse deja proba de interviu pentru funcția de director prim al colegiului, pentru care a obținut nota 9,70, funcția fiindu-i asigurată pentru că a obținut nota 9 la proba scrisă, cea mai mare din această sesiune a concursului, și nu are contracandidat. Candidatul pentru postul de director adjunct la colegiul ”Pedagogic” a promovat proba cu 9,90, astfel că cele mai mari note la proba de interviu de luni au fost acordate candidatelor la funcțiile de conducere vacante de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. Este vorba despre profesoarele Silvia Nuțu, candidata la postul de director, și Gabriela Cazac, care a candidat pentru postul de director adjunct.

Un singur candidat, evaluat în cadrul a două interviuri, a luat note mici și nu a promovat proba de luni. Este vorba despre candidatul care a exprimat 3 opțiuni în această sesiune a concursului, și anume una pentru postul vacant de director adjunct de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, pentru care a fost notat la interviu cu 4, a doua pentru postul de director la Școala Gimnazială Bivolărie, fiind notat cu 5,80, iar a treia pentru postul de director la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava – proba de interviu pentru această funcție vacantă are loc marți.

Alți trei candidați au obținut notă foarte mare – 9,60, doi dintre aceștia candidând pentru cele două funcții de conducere vacante de la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, iar al treilea este candidatul pentru postul de director adjunct la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava.

A mai fost acordată o notă de 9,20, unuia din cei doi candidați la postul de director de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, și o notă de 9, pentru candidatul la postul de director la Școala Gimnazială Bivolărie.

Marți sunt programate 12 interviuri, fiind vizate posturile vacante de director la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, Școala Gimnazială nr. 6 Suceava, Școala Gimnazială ”Ion Barbir” Capu Câmpului, Școala Gimnazială Burla, Școala Gimnazială Găinești, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii și Școala Gimnazială ”I. G. Sbiera” Horodnic de Jos, dar și postul de director adjunct de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava.

Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere de la 0 la 10 de către fiecare membru al comisiei, iar nota minimă de promovare este 7. Rezultatul probei de evaluare a interviului se poate contesta în termen de maximum 24 de ore de la afișarea rezultatului. Soluționarea contestațiilor se realizează la nivelul comisiilor constituite în alt județ decât cel în care are loc proba de interviu, conform repartizării realizate de comisia națională de monitorizare și coordonare a concursului. (Oana NUȚU)

articolul original.

Nutriționist: Cel mai puternic antioxidant este glutationul, produs de organism. Lista alimentelor care ajută la producerea lui

26 September 2022 at 14:12

Nutriționistul Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că, oricât de mult ne-am dori, nu există o soluţie miraculoasă pentru a ne întări sistemul imunitar în aşteptarea sezonului rece, soluţia ideală şi de durată fiind adoptarea unui stil de viaţă sănătos. În opinia sa, renunţarea la fumat, evitarea excesului de alcool, menţinerea unei greutăţi corporale optime, evitarea sedentarismului şi, nu în ultimul rând, adoptarea unei alimentaţii echilibrate reprezintă bazele pentru o bună funcţionare a organismului.

“De la coacăze la broccoli, de la ardeiul gras la ouă, de la usturoi la pătrunjel, primul ajutor pentru sistemul imunitar vine din alimentaţie. Alimentele conţin o multitudine de molecule care intervin pentru a întări şi pentru a stimula buna funcţionare a sistemului imunitar, dar dintre acestea, cu siguranţă, cea mai mare eficienţă o au antioxidanţii, compuşi capabili să contracareze stresul oxidativ, procesul care duce la formarea radicalilor liberi şi care este implicat în numeroase patologii”, a precizat nutriţionistul.

Cel mai puternic antioxidant pe care corpul nostru îl are pentru a se apăra de agresiunile externe, ne spune Adina Rusu, este glutationul.

“Glutationul este un compus alcătuit din trei aminoacizi (glicină, glutamat şi cisteină), cu funcţie hepatoprotectoare, ce apără ficatul de efectele proceselor oxidative. Glutationul este produs de corpul nostru, dar unii dintre precursorii săi îi putem găsi în alimente, cum ar fi cruciferele (în special broccoli), avocado, sparanghelul, spanacul, merele. De asemenea, toate alimentele bogate în seleniu (cum ar fi peştele gras, gălbenuşul de ou, laptele şi carnea) şi în sulforafan (usturoiul, ceapa şi cruciferele) stimulează producţia endogenă de glutation”, a explicat Adina Rusu.

În opinia sa, un alt antioxidant important pentru imunitate este acidul ascorbic sau vitamina C, compus pe care îl găsim în alimente precum ardeiul iute, ardeiul gras, coacăzele negre, pătrunjelul, rucola, kiwi, precum şi citrice şi crucifere (broccoli, varza, conopida). Vitamina E sau tocoferolul, compus prezent în uleiurile vegetale şi în special în uleiul de măsline extravirgin, avocado, fructele uscate, seminţele oleaginoase şi cerealele integrale, este, de asemenea, un aliat excelent pentru sistemul imunitar. Alţi doi antioxidanţi importanţi sunt vitamina D şi beta-carotenul, precursor al vitaminei A. Principala sursă pentru vitamina D o reprezintă razele solare, în timp ce la nivel alimentar acest compus este prezent în uleiul de ficat de cod, în peştele gras (macrou, sardine, ton şi somon), crustacee, gălbenuş de ou, brânzeturi şi unt. Beta-carotenul este prezent în uleiul de ficat de cod, ficat, ardei iute, fructe şi legume galben-portocalii (de exemplu în morcov şi în dovleac), în broccoli şi în varza verde.

Însă, subliniază Adina Rusu, pentru un răspuns imunitar echilibrat al organismului nu trebuie neglijate nici sursele alimentare de vitamine din complexul B, cum ar fi carnea şi cerealele integrale, dar şi leguminoasele, ouăle, peştele şi lactatele.

“Există şi unele alimente al căror consum ar trebui limitat, deoarece pot declanşa un proces proinflamator care poate sta la baza unor patologii. Dintre acestea, amintim carbohidraţii rafinaţi, produsele de panificaţie, produsele procesate, dulciurile ambalate şi zahărul. De asemenea, pentru o bună imunitate ar trebui să se acorde o atenţie deosebită şi microbiotei intestinale. Probioticele şi prebioticele sunt esenţiale pentru starea de eubioză, pentru echilibrul microbiotei intestinale. Prin urmare, alimentaţia trebuie să includă şi un aport optim de alimente fermentate, precum chefir sau iaurt sau chiar murături. În ceea ce priveşte prebioticele, fibre alimentare nedigerabile care hrănesc microorganismele benefice de la nivelul intestinului, acestea sunt prezente în alimente precum usturoiul, ceapa, prazul, bananele şi grâul”, a arătat nutriţionistul dietetician.

Aceasta a menţionat că, pentru a avea un sistem imunitar echilibrat, este bine să includem în meniul zilnic o cantitate mare de legume proaspete şi fructe, variate şi cât mai colorate, cereale integrale, proteine de bună calitate şi puţine grăsimi, desigur, dintre cele benefice pentru organism.

articolul original.

Dolarul bate un nou record: A ajuns la 5,11 lei

26 September 2022 at 13:46

Dolarul american bate un nou record în raport cu moneda națională. A urcat luni la 5,11 lei, față de 5,06 lei, nivelul de vineri.

În schimb, euro s-a depreciat ușor la cursul BNR, la 4,94 lei. Moneda americană este considerată o monedă de refugiu în perioade tensionate din punct de vedere geopolitic.

Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute, a urcat cu 0,2% până la 113,87 puncte, un nou maxim în raport cu euro, care a ajuns la 1,04 dolari.

În schimb, lira sterlină s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din istorie față de dolar, după ce Guvernul britanic a anunțat noile măsuri legate de reducerea taxelor. A scăzut cu până la 4,9% în fața dolarului, la 1,0327 dolari.

articolul original.

Scădere semnificativă a numărului de cazuri noi și a deceselor de COVID în ultimele săptămâni

26 September 2022 at 11:40

În săptămâna 19-25 septembrie 2022 au fost înregistrate 8.860 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Au fost raportate de către INSP 60 decese în același interval.

Situația îmbolnăvirilor noi raportate arată o descreștere accelerată din săptămâna aferentă mijlocului lunii august și până în prezent. Dacă în săptămână 15-21 august erau raportate aproape 30.000 de îmbolnăviri noi, în intervalul 19-25 septembrie numărul acestora a ajuns la 8.860.

În privința deceselor cauzate de virusul SARS-CoV-2, statistica arată, de asemenea, o scădere semnificativă.

Între 15 august și 25 septembrie au fost raportate oficial în România 624 de decese din cauza COVID, numărul acestora scăzând de la 143 la 60 săptămânal.

articolul original.

PressOne: Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul

26 September 2022 at 10:10

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar, conform unei investigații semnată de Emilia Șercan în  PressOne.

În 2006, Cîmpeanu a reprodus în toate privințele, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi autori: ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele; în privința titlurilor, contribuția din 2006 a autorului Sorin Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din totalul de 117 incluse în titlurile capitolelor semnate, cu doar șase ani în urmă, de alți autori, se mai arată în investigație.

Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică.

„Numim tipologic un astfel de personaj «fraudeur»”, spune prof. Marian Popescu, membru în board-ul unui institut din Geneva specializat în studiul fraudei și plagiatului academic.

Investigația semnată de Emilia Șercan pe PressOne

articolul original.

UPDATE: Atac armat la o școală din Rusia. 13 oameni uciși, dintre care 7 elevi, și alți 20 răniți

26 September 2022 at 08:54

UPDATE: Oficialii anunță 13 morți în urma atacului, inclusiv 7 copii, arată agenția Nexta pe Twitter.

Un bărbat înarmat a intrat într-o școală din centrul Rusiei și a început să tragă. Cel puțin 9 oameni au fost uciși, din care 5 sunt elevi, 2 profesori și doi agenți de securitate, iar alți 20 au fost răniți, conform autorităților ruse, citate de BBC. Atacatorul s-ar fi sinucis, conform primelor informații, iar pe rețelele sociale se spune că ar fi un bărbat care a primit ordin de mobilizare.

Atacul a avut loc în orașul Ijevsk, iar forțele de ordine și ambulanțele au ajuns la locul faptei. Atacul a avut loc la școala cu numărul 88, în care se aflau în jur de 1000 de elevi și 80 de profesori. Printre victime se numără elevi și un agent de securitate.

Dintre cele nouă persoane ucise, cinci ar fi elevi, doi ar fi profesori, iar alți doi agenți de securitate.
Școala se află în centrul orașului Ijevsk, de aproximativ 650.000 de locuitori, și este în apropiere de clădirile guvernamentale. Conform primelor informații, atacatorul s-a sinucis. Nu există detalii cu privire la posibilul motiv al sângerosului atac.

Pe rețelele sociale au apărut informații conform cărora atacatorul ar fi fost un soldat mobilizat care nu voia să meargă la război în Ucraina.

Atacatorul ar fi fost înarmat cu două pistoale, conform autorităților ruse. În presa rusă și pe rețelele sociale au fost distribuite clipuri filmate în școală în timpul atacului.

articolul original.

Băncile din Danemarca împart pături pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă temperaturilor scăzute din biro­uri

26 September 2022 at 06:29

Băncile daneze împart pături pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă temperaturilor mai scăzute din biro­uri introduse ca parte a eforturilor de reducere a consumului de energie.

Danemarca limitează încălzirea la 19 grade C în clădirile publice şi a încurajat companiile private să pro­ce­deze la fel pe fondul temerilor că criza energiei ar putea duce la între­ru­peri de electricitate. Aproape toate marile bănci daneze au făcut acest pas, scrie Bloomberg, citat de ZF.

La Arbejdernes Landsbank, a şasea mare bancă daneză, pături au fost oferite unui număr de 1.800 de angajaţi ca aceştia să nu îngheţe, a anunţat Peter Froulund, purtător de cuvânt al acesteia. Spar Nord Bank, a cincea ca mărime din Danemarca, oferă celor 1.600 de angajaţi ai săi pături, jachete şi cămăşi.

Din ce în ce mai mulţi nemţi re­curg la lemne de foc pentru a-şi încăl­zi locuinţele, preţurile acestora a­proa­pe dublându-se faţă de anul trecut, potrivit Euractiv.

Îngrijoraţi, nemţii îşi cumpără radiatoare electrice şi lemne de foc. Drept rezultat, preţurile lemnelor de foc au urcat cu 85,7% faţă de anul trecut. Cea mai dramatică creştere a fost înregistrată la peleţi, de până la 133,3%.

Din cauza cererii locale în creş­tere, exporturile au scăzut cu 30,3% faţă de anul trecut.

Şi importurile de sobe au crescut. Până în iulie au fost importate cu 60.000 de sobe mai mult în Germa­nia, 62,4% provenind din China. Simultan, reexporturile de sobe către ţările UE au scăzut cu 28,8%.

Pentru a se putea încălzi la iarnă, polonezii stau la cozi interminabile în faţa minelor de cărbune pentru a-şi face rezerve, notează Reuters.

Temându-se de penurii în iarnă, polonezii stau la coadă zile şi nopţi.

„E dincolo de orice imaginaţie. Oamenii dorm în maşini. Îmi amin­tesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut niciodată prin minte că ne-am putea întoarce la ceva şi mai rău“, declară un pensionar.

Cererea în creştere dramatică a forţat minele de stat să raţionalizeze vânzările sau să ofere cărbunele persoanelor fizice prin intermediul unor platforme online, în cantităţi limitate.

La mina Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local ce s-a aşezat la coadă, se declară pregătit să aştepte cât va fi necesar.

„Mi-am lăsat tractorul la coadă, mă duc acasă să dorm puţin“, declară acesta. (Mediafax)

articolul original.

Patru gospodării distruse de incendii, în mai puțin de 24 de ore

26 September 2022 at 06:25

În mai puțin de 24 de ore, pompierii militari suceveni au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a patru incendii izbucnite la locuințe din Burdujeni – Suceava, Climăuți, Vicovu de Sus și Pleșa –  Mănăstirea Humorului.  Din fericire, nu s-au semnalat victime, ci doar pagube materiale însemnate. De asemenea, duminică, la Corni-Liteni, o mașină a luat foc din cauza unui scurtcircuit.

Casă din Burdujeni, cuprinsă de flăcări pornite de la o lumânare nesupravegheată

Duminică dimineață, militarii Detașamentului de Pompieri Suceava, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din municipiul Suceava, în cartierul Burdujeni. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la nivelul acoperișului, fiind pericol de propagare la întreaga construcție. Incendiul a fost lichidat la ora 10:45.

Au ars astereala din lemn a acoperișului pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, precum și materiale textile și aparate electrocasnice, depozitate în podul casei. Au mai ars obiecte de mobilier din bucătărie și elemente de tâmplărie din lemn. S-au degradat pereții bucătăriei și aproximativ cinci metri pătrați din tabla acoperișului. Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise).  Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul casei de locuit.

Mașină în flăcări la Corni – Liteni

Pompierii militari ai Punctului de Lucru Dolhasca, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Liteni, au intervenit duminică, în jurul orei 9.55, cu o autospecială de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe raza localității Corni, orașul Liteni. Militarii au lichidat incendiul la ora 10:35. Flăcările au afectat bordul autoturismului, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit produs la un cablu electric defect. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Casă din Climăuți, distrusă de un incendiu pornit de la conductori electrici improvizați

 Duminică, la ora 18.48, la 112 a fost anunțată izbucnirea unui incendiu la locuință din Climăuți. Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Siret, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Mușenița, au intervenit cu trei autospeciale de stingere și  o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit la o casă de locuit din localitatea Climăuți. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau generalizat la nivelul acoperișului casei, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Incendiul a fost lichidat la ora 21:20.

Au ars astereala acoperișului pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și bunuri depozitate în pod. S-au degradat tabla acoperișului, pereții locuinței, obiecte de mobilier și alte bunuri materiale. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de conductori electrici improvizați. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat anexele gospodărești și o parte din camerele de locuit, cu bunurile aferente.

Gospodărie din Vicovu de Sus cuprinsă de flăcări din cauza unui coș de fum

Duminică seara, în jurul orei 20.10, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Vicovu de Sus, Bilca, Voitinel și Gălănești, au intervenit cu șapte autospeciale de stingere și  o ambulanță SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din orașul Vicovu de Sus. La sosirea echipajelor, ardeau acoperișul unei bucătării de vară și cel al casei de locuit, cu pericol de propagare la interiorul construcțiilor afectate. Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei (64 ani), care a suferit un atac de panică. Aceasta a fost stabilizată și, ulterior, a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Au ars acoperișul anexei, pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, și cel al casei de locuit, pe 70 de metri pătrați. De asemenea, s-au degradat tavanele celor două construcții.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile. Incendiul a fost lichidat la ora 22:15, iar pompierii au salvat anexele gospodărești și interiorul celor două construcții afectate, cu bunurile aferente.

O țigară nestinsă a dus la incendierie unei case din Pleșa –  Mănăstirea Humorului

Luni dimineață, la ora 04.41, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din satul Pleșa, comuna Mănăstirea Humorului. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD

La sosirea echipajelor, ardeau bunuri materiale din interiorul unei camere, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Incendiul a fost lichidat la ora 05:40. Au ars materiale textile, obiecte de mobilier și alte bunuri din interiorul încăperii, pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: jar sau scântei provenite de la o țigară nestinsă.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat casa de locuit, cu bunurile aferente, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maiorul Alin Găleată. (O.S.) 

articolul original.

Echipa probabilă  cu care România intră pe teren pentru partida cu Bosnia, luni seară

26 September 2022 at 06:21

România va înfrunta luni seara Bosnia pe stadionul Giulești, în ultima etapă de Nations League 2022, cu Bosnia deja câștigătoare de grupă și promovată în Liga A, iar cu România luptând să evite retrogradarea.

Față de meciul cu Finlanda, selecționerul Edi Iordănescu trebuie să facă schimbări în formula de start. În primul rând, Marius Marin este suspendat în urma avertismentului primit în jocul de la Helsinki, iar în locul său, cel mai probabil va intra Olaru, iar în defensivă, în locul lui Rațiu și Bancu vor intra Camora și Manea, jucătorii de la CFR Cluj.

Atacul ar putea fi constituit din tripleta Alibec – Tănase – Cordea, după ce ultimul a intrat foarte bine la Helsinki, după cum anunță cei de la cotidianul Gazeta Sporturilor.

Iată cum ar putea arăta primul 11 de luni cu Bosnia: I. Radu – Cr. Manea, Ad. Rus, Burcă, Camora – R. Marin, Olaru, Stanciu – Cordea, Alibec, Fl. Tănase.

Meciul va începe de la 21,45, se va disputa pe Stadionul Giulești și va fi televizat pe Antena 1.

articolul original.

Topul celor mai bine plătite staruri de pe Instagram. 1.735.000 de dolari pe postare

26 September 2022 at 04:47

Lista celor mai bine plătite celebrități în funcție de sumele pe care le primesc pentru o postare sponsorizată pe Instagram a fost dată publicității de către Hopper HQ, notează Just Jared.

Celebrităților și influencerilor li se cere adesea să posteze conținut sponsorizat pe Instagram, iar sumele uriașe pe care le percep le reflectă popularitatea. Cea mai recentă „Instagram Rich List” prezintă cele mai mari nume de la Hollywood, din muzică și din sport, iar Kylie Jenner a fost detronată de pe prima poziție, notează profm.ro.

La capitolul muzicieni, clasamentul este condus de Selena Gomez, cu 1.735.000 de dolari per postare. O urmează Ariana Grande (1.687.000 dolari), Beyonce ($1.393.000), Justin Bieber ($1.281.000), Taylor Swift ($1.142.000), Jennifer Lopez ($1.130.000), Nicki Minaj ($1.031.000), Katy Perry ($1.029.000), Miley Cyrus ($928.000).

Top 20 celebrități de pe Instagram, în funcție de postările sponsorizate:

1. Cristiano Ronaldo

Umăritori: 478 milioane
Cost per postare: 2.397.000 de dolari

2. Kylie Jenner

Umăritori: 368 milioane
Cost per postare: 1.835.000 de dolari

3. Lionel Messi

Umăritori: 358 milioane
Cost per postare: 1.777.000 dolari

4. Selena Gomez

Umăritori: 344 milioane
Cost per postare: $1.735.000

5. Dwayne “The Rock” Johnson

Umăritori: 335 milioane
Cost per postare: $1.713.000

6. Kim Kardashian

Umăritori: 329 milioane
Cost per postare: $1.689.000

7. Ariana Grande

Umăritori: 329 milioane
Cost per postare: $1.687.000

8. Beyonce

Umăritori: 274 milioane
Cost per postare: $1.393.000

9. Khloe Kardashian

Umăritori: 269 milioane
Cost per postare: $1.320.000

10. Kendall Jenner

Umăritori: 255 milioane
Cost per postare: $1.290.000

11. Justin Bieber

Umăritori: 256 milioane
Cost per postare: $1.281.000

12. Taylor Swift

Umăritori: 223 milioane
Cost per postare: $1.142.000

13. Jennifer Lopez

Umăritori: 220 milioane
Cost per postare: $1.130.000

14. Virat Kohli

Umăritori: 212 milioane
Cost per postare: $1.088.000

15. Nicki Minaj

Umăritori: 201 milioane
Cost per postare: $1.031.000

16. Katy Perry

Umăritori: 171 milioane
Cost per postare: $1.029.000

17. Kourtney Kardashian

Umăritori: 196 milioane
Cost per postare: $964.000

18. Neymar

Umăritori: 177 milioane
Cost per postare: $945.000

19. Miley Cyrus

Umăritori: 181 milioane
Cost per postare: $928.000

20. Kevin Hart

Umăritori: 152 milioane
Cost per postare: $780.000.

articolul original.

Modificări în zona sensului giratoriu de la Burdujeni

26 September 2022 at 04:00

Primăria Suceava a efectuat o serie de modificări ale regulilor de circulație rutieră  și pietonală în intersecția giratorizată din cartierul Burdujeni. Trecerile de pietoni situate de o parte și de alta a sensului giratoriu au fost mutate cu 10-15 metri, în exteriorul sensului giratoriu, una în dreptul sediului CEC Bank iar cealaltă în dreptul intrării în Parcul Copilului, înspre fântâna arteziană. Au fost montate noi semafoare care pot fi acționate din buton.

De altfel, despre aceste modificări au fost făcute o serie de anunțuri cu două luni în urmă înainte de a fi puse efectiv în aplicare. Totodată, prin modificările recent făcute au fost scoase semafoarele care care semnalizau galben intermitent și apoi roșu, indicând șoferilor să oprească în sensul giratoriu, cât timp treceau pietonii pe trecerile care tocmai au fost anulate. Modificările de la intersecția giratorizată a Căii Unirii și a Căii Burdujeni vor conduce la eliminarea ambuteiajelor și la fluidizarea traficului rutier. Cel puțin așa speră autoritățile locale – viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi mergând la fața locului vineri seara pentru a vedea cum merg lucrurile – care încearcă să explice în ce constau modificările.

„Către toți participanții la trafic, revin cu rugămintea de a fi atenți și de a respecta noile reguli de circulație implementate pentru siguranța și fluidizarea traficului”, a precizat Lucian Harșovschi. Este însă de remarcat că acele modificări nu rezolvă o problemă care suscită atenția șoferilor mai mult decât la majoritatea celorlalte sensuri giratorii din oraș: din porțiunea cu două benzi pe sens de pe Calea Burdujeni (sau Unirii, situația e la fel) să intri direct într-o porțiune de drum cu o singura bandă pe porțiunea care duce spre Dorohoi. (D.P.)

articolul original.
Before yesterdayObiectiv de Suceava

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele din România

25 September 2022 at 17:27

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele din ţară, furnizorul solicitând rechemarea voluntară a produselor după depistarea bacteriei Listeria Monocytogenes.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), furnizorul Nordic Import Export a recurs la rechemarea voluntară a mai multor tipuri de crenvurşti Wudy vândute în România. Este vorba de crenvurşti Wudy clasic, la diferite gramaje, crenvurşti din pui şi curcan, crevurşti premium cu brânză/clasic, crenvurşti grill, crenvurşti hot dog Pavo.

”Această decizie a fost luată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, ca măsură de precauţie, retrăgându-se în mod voluntar toate loturile de crenvurşti Wudy din toate punctele de vânzare din România pentru loturile şi sortimentele menţionate (…)”, au arătat reprezentanţii firmei.

Clienţii care au cumpărat unul dintre aceste produse sunt rugaţi să nu îl consume şi să-l returneze la Serviciul clienţi din magazinul de la care l-au achiziţionat, urmând să li se restituie contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară.

articolul original.
❌