ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayObiectiv de Suceava

Record: Dolarul a trecut de 5 lei la cursul BNR

22 September 2022 at 10:36

Dolarul american a trecut, joi, de valoarea de 5 lei, pentru prima dată în istorie, fiind cea mai mare valoare a dolarului față de leu la cursul BNR.

Banca Națională a României (BNR) a publicat joi un curs de 5,0103 lei pentru un dolar, în creștere cu 0,68% de la 4,9764 lei, miercuri.

Moneda americană este peste nivelul euro, la cursul Băncii Naţionale.

Astfel, cursul euro a scăzut, BNR publicând un curs de 4,9412 lei pentru un euro, joi, în scădere cu 0,05% față de cursul de 4,9436 lei publicat miercuri.

articolul original.

Motanul-vedetă Stepan, fugit din calea bombelor din Ucraina, s-a întors acasă

22 September 2022 at 10:14

Cel mai popular motan din Ucraina, Stepan, blogger de succes, fugit la începutul războiului din calea bombelor, a revenit din Franța în Ucraina. Motanul a trăit în Franța timp de mai multe luni alături de stăpâna sa, după ce apartamentul lor din Harkov a fost distrus de o rachetă rusească.

Bloggerul vedetă s-a întors acum în Ucraina împreună cu „iubita”, Stephanie, scrie presa din Ucraina.

În acest timp, Stepan a reușit să strângă peste 15.000 de dolari pentru a ajuta mai multe organizații de protecție a animalelor, precum și grădinile zoologice din Nikolaev și Harkov. Într-o postare făcută de stăpâna lui Stepan, Anna, se arată: “Acest lucru este cu adevărat grozav, vă mulțumesc tuturor pentru bunătatea și sprijinul vostru. Prin urmare, anunțăm o nouă strângere de fonduri pentru nevoile animalelor”.

În imagine, pisica pozează pe fundalul Primăriei din Liov.

Motanul are peste 1,5 milioane de urmăritori pe Twitter și Instagram, şi, alături de stăpâna sa, a trebuit să fugă de războiul din Ucraina. Stepan a câștigat marele premiu la World Influencers and Bloggers Awards, la Cannes.

În noiembrie 2021, Britney Spears a vorbit despre Stepan într-o postare, cu peste 1,1 milioane de aprecieri. Şi casa de modă italiană Valentino a publicat o reclamă pentru una dintre gențile sale, înfățișându-l pe motanul Stepan.

După bombardamentele violente din Harkov, Stepan și familia sa au evadat în Polonia, iar apoi World Influencers and Bloggers Association i-a ajutat să găsească o casă în Franța. Din luna martie, s-au aflat cu toţii în siguranţă pe Coasta de Azur.

articolul original.

VIDEO cu protestele de la Moscova. S-a scandat „Nu războiului!” și „Putin în tranșee!”

22 September 2022 at 09:53
image

O mulțime de oameni, formată preponderent din tineri, s-a adunat miercuri seara pe Arbat, principala stradă pietonală din Moscova.

Ei au mărșăluit scandând „Nu războiului!” și „Trimiteți-l pe Putin în tranșee!”, potrivit unor înregistrări video difuzate pe Twitter de Francis Scarr, de la BBC Monitoring, transmite Sky News.

Protestele, care au avut loc și în alte orașe mari, ca St. Petersburg și Ekaterinburg, precum și în orașe din Orientul Îndepărtat și Siberia, s-au soldat cu peste 1.300 de arestări.

Oamenii au ieșit în stradă în urma anunțului președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit căruia s-a instituit mobilizarea armată a rezerviștilor, care vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

Protests in Moscow and St Petersburg today have grown pretty large. People chanting “No to War!” Dozens of arrests reported pic.twitter.com/9F4E5VIy9E

— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) September 21, 2022

A crowd gathered this evening on Arbat, Moscow’s main pedestrian street, shouts “Send Putin to the trenches!” pic.twitter.com/pkm8vynnxw

— Francis Scarr (@francis_scarr) September 21, 2022

articolul original.

Ucrainean prins la Vama Siret cu două permise de conducere – unul fals și unul inutil

22 September 2022 at 09:43

În data de 21 septembrie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-a prezentat pe sensul de intrare în România un cetăţean ucrainean, în vârstă de 49 de ani. Bărbatul conducea un ansamblu rutier format din cap tractor și remorcă, înmatriculat în Ucraina.

Cu ocazia verificărilor la frontieră, persoana în cauză a prezentat odată cu pașaportul și permisul de conducere. Existând suspiciuni privind autenticitatea permisului, polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unor verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat faptul că documentul în cauză nu îndeplinește condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

Bărbatul a declarat că deține un alt permis de conducere, pe care l-a prezentat ulterior, însă în urma verificărilor s-a constatat că este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul pe care îl conduce.

În cauză, polițiștii de frontieră suceveni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiuniulor de uz de fals și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

articolul original.

Fiul lui Dmitri Peskov refuză să meargă la război. „Voi rezolva asta la un alt nivel”

22 September 2022 at 05:49

Dmitri Nizovtsev, gazda canalului de YouTube „Popular Politics”, a făcut o serie de farse, contactând mai mulți tineri din elita politică a Rusiei referitor la subiectul înrolării în armată. El l-a sunat în direct pe Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretinzând că este recrutor militar și l-a rugat să se prezinte pentru un examen medical la ora 10:00 a doua zi, relatează Ukrainska Pravda. Peskov a refuzat.

Farsa vine în contextul în care Vladimir Putin a anunțat miercuri mobilizarea parțială.

Câteva fragmente din conversația dintre Dmitri Nizovtsev și Nikolai Peskov:

„Bineînțeles că nu voi fi acolo la 10 dimineața mâine. Sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama că nu e chiar corect pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am.
(…). Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil să fiu acolo – vorbesc despre anumite nuanțe politice.”
Întrebat dacă este gata să se înscrie ca voluntar, Peskov Junior a răspuns că nu.
Mai exact, a fost întrebat dacă se poate pune o bifă în dreptul numelui său de familie lângă întrebarea „Sunteți de acord să vă oferiți voluntar pentru front?”
„Nu, nu bifați căsuța aceea pentru mine”, a spus Nikolai Peskov.
El a adăugat: „Sunt gata să plec, dar nu la cererea dumneavoastră: dacă Vladimir Vladimirovici [Putin – n.red.] îmi spune să merg acolo, voi merge”.

articolul original.

Crește prețul căldurii la Suceava, dar diferența va fi suportată de bugetul local. De luni încep probele de furnizare

22 September 2022 at 04:45

Prețul gigacaloriei în sistemul centralizat va crește la Suceava cu aproximativ 25%. Primarul Ion Lungu a dat asigurări însă că, deși producătorul de agent termic, Bioenergy, a solicitat creșterea prețului de producție la 244,75 de lei pe gigacalorie, populația va plăti la fel ca până acum.

Prețul gigacaloriei în sistemul centralizat va crește la Suceava cu aproximativ 25%. Primarul Ion Lungu a dat asigurări însă – în conferința de presă de miercuri, 21 septembrie – că deși producătorul de agent termic, Bioenergy, a solicitat creșterea prețului de producție la 244,75 de lei pe gigacaloriei, populația va plăti la fel ca până acum.

Creșterea costurilor de producție intervine ca urmare a creșterii prețului energiei electrice și cel al materialului lemnos folosit, dar primarul a precizat că pentru populație tariful rămâne la 240 lei/Gcal, tarif care include și partea de transport și distribuție a energiei termice. Cu alte cuvinte, chiar dacă numai prețul aprobat de producție în sumă de 244,75 lei depășește cuantumul tarifului la energia termică în sistem centralizat pe care populația îl va plăti, nu vor fi majorări pentru persoanele fizice ale căror locuințe au rămas racordate la sistemul centralizate de termoficare.

Ei bine, în realitate însă tot noi vom plăti și scumpirea la căldură, dar nu direct, ci din taxele și impozitele pe care le plătim direct sau ni se percep indirect și o cotă este ulterior virată la bugetul local!

Cât privește furnizarea de energie termică în sistem centralizat, primarul a spus în conferință de presă că va avea o discuție cu Bioenergy și cu Thermonet, societatea care asigură serviciile de transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat. Această firmă a anunțat însă între timp că probele de presiune vor începe luni, 26 septembrie. Încărcarea instalațiilor de încălzire se va face pe puncte termice, prioritate având punctele termice la care sunt arondate școli, grădinițe, cămine de elevi și studenți, instituții medicale.

Ion Lungu a specificat, răspunzând unei întrebări în conferința de presă de miercuri, că s-a consultat cu alți primari din țară în contextul unei scăderi accentuate a temperaturilor exterioare – menționând Oradea, cu titlu de exemplu – și a spus că nu se furnizează căldură în sistem centralizat nici acolo, dar a precizat că pregătirile sunt pentru ca să poată fi furnizată căldură, dacă se va impune, și mai devreme de data de referință care este 15 octombrie.

Pe de altă parte, odată cu începerea pe 26 septembrie a.c. a probelor la rece și la cald a instalațiilor de termoficare, conform prevederilor legale, nu vor fi permise eventualele debranșări de la sistemul centralizat după această dată. (Dan PRICOPE)

articolul original.

PTF Vicovu de Sus – Crasna s-ar putea deschide luna viitoare pentru pentru mașini de tonaj mic și camioane fără încărcătură

22 September 2022 at 04:40

„Am discutat și perspectiva modernizării drumurilor până în graniță. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu Ministerul Transporturilor de la București pentru ca pe ruta de la Vicovu de Sus până la Suceava să fluidizăm traficul. Avem de constru­- it sensuri giratorii, benzi de selecție pentru prioritizarea traficului să nu aglomerăm centrul orașului Vicovu de Sus și celelalte localități”, a declarat președintele CJ, Gheorghe Flutur, în urma unei întâlniri cu Ruslan Zaparaniuk, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc și Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus, au avut marți o a doua întâlnire oficială cu Ruslan Zaparaniuk, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți (Administrației Militare Regionale Cernăuți) și Mustafa-Masi Nayyem, Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a discutat cu guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuc, despre fluidizarea traficului la frontiera comună. „Am avut o discuție foarte aplicată în acest punct de frontieră cu șeful Administrației Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuc. E o chestiune de câteva zile ca acest punct de trecere a frontierei să se deschidă. (…) Așa cum văd că stau lucrurile, colegii și prietenii noștri au finalizat aproape de construit tronsonul de drum de la Crasna până în frontieră, aproape 8 kilometri de drum betonat, cu o grosime de 17 centimetri, deci foarte rezistent”, a spus Gheorghe Flutur.

El a arătat că pentru partea română înseamnă foarte mult deschiderea acestui punct de frontieră mai ales că în Vama Siret-Porubnea este de multe ori aglomerație de sute de TIR-uri care așteaptă la coadă și a menționat că a avut o întâlnire cu Poliția de Frontieră, Vama, Drumurile Naționale din România și partea ucraineană cu reprezentanții Ministerului Transporturilor de la Kiev, Vama de la Cernăuți. Flutur a adăugat că se gândește ca etapa viitoare să fie PTF Ulma – Rusca și apoi PTF Izvoarele Sucevei – Şepit.

„Am discutat și perspectiva mo­-dernizării drumurilor până în graniță. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu Ministerul Transporturilor de la București pentru ca pe ruta de la Vicovu de Sus până la Suceava să fluidizăm traficul. Avem de construit sensuri giratorii, benzi de selecție pentru prio­ritizarea traficului să nu aglomerăm centrul orașului Vicovu de Sus și celelalte localități”, a declarat președintele Gheorghe Flutur.

Guvernatorul Ruslan Zaparaniuc a apreciat întâlnirea drept „destul de constructivă” (conform traducerii) și a precizat că s-a discutat despre deschiderea punctului PTF Vicovu de Sus-Crasna și a adăugat că autoritățile ucrainene încearcă să deschidă și punctele de trecere de la șepit – Izvoarele Sucevei și Rusca – Ulma.

„Luând în considerație că e o presiune foarte mare la punctul nostru de trecere a frontierei de la Porubnea, va trebui împreună cu partenerii din România să lucrăm asupra faptului de a redirecționa aceste TIR-urilor în alte puncte de trecere pentru a micșora presiunea de la acel punct de vamă”, a spus Ruslan Zaparaniuc și crede că soluționarea acestei probleme va da posibilitatea să se intensifice relațiile dintre cele două părți și să fie soluționate și alte probleme.

Conform unei informări a Prefecturii Suceava, se estimează că Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna (Krasnoilsk) va fi deschis circulației în data de 15 octombrie a.c., într-o primă fază doar pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina.

articolul original.

Ion Lungu: O majorare va fi cu siguranță la taxe și impozite locale pentru anul 2023

22 September 2022 at 04:30

“Noi 10 ani de zile nu am majorat taxele și impozitele locale la Suceava. De această dată nu mai avem altă soluție, trebuie să le majorăm și noi. Așa cum vedeți, gigacaloria crește, curentul electric a crescut de cinci ori, toate cresc și Primăria trebuie să aibă bani de unde să le plătească. Sigur că vom face o analiză atentă, dar o majorare va fi cu siguranță la taxe și impozite locale pentru anul 2023”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu

Victoria de etapă anunțată cu două săptămâni de primarul Ion Lungu a fost doar o luptă între primari și Guvern pe banii contribuabililor. De fapt, primarii nu voiau să fie majorate impozitele locale pe proprietăți de anul viitor, în maniera nouă a Guvernului. Adică nu după grilele notariale. și poate că nu este exclus un „meci” între Guvern și primarii de municipii pe chestiuni de orgolii, de dezbatere după termenele și calendarul convenit, nu chestiuni cum ar fi „punerea asupra faptului împlinit”, așa cum a procedat Guvernul.

Asta nu înseamnă că nu vor fi deloc modificări, ci din contră. Taxele și impozitele cresc în 2023 deși guvernul a prorogat termenul până în 2025. Iar primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat în conferința de presă de miercuri, 21 septembrie, că vor fi câteva creșteri de impozite și din 2023, deși Guvernul a prorogat pentru 2025 noul mod de impozitare. Practic, impozitele vor fi majorate pe baza legislației fiscale de până acum. Iar asta pentru că timp de 10 ani au fost înghețate. Primarul Ion Lungu a menționat că va fi făcută o analiză amănunțită înainte de fi stabilitate cotele de majorare. „Noi 10 ani de zile nu am majorate taxele și impozitele locale la Suceava. De această dată nu mai avem altă soluție trebuie să le majorăm și noi. Așa cum vedeți gigacaloria crește, curentul electric a crescut de cinci ori, toate cresc și Primăria trebuie să aibă bani de unde să le plătească. Dar sigur că vom face o analiză atentă, dar o majorare va fi cu siguranță la taxe și impozite locale pentru anul 2023”, a declarat Ion Lungu. Deși a fost întrebat în legătură cu acest subiect, edilul nu a fost prea generos cu detaliile și a lăsat să se înțeleagă că nu doar cu rata inflației ar putea să se modifice cuantumul impozitelor și taxelor locale din 2023.

Şi în anii trecuți se proceda la fel, dar în fiecare ședință de Consiliu Local după ce era adoptat proiectul privind majorarea cu rata inflației se scădeau impozitele – în baza altui proiect de hotărâre – cu o pondere echivalentă cu cea a ratei inflației.

De data aceasta nu se va mai proceda la fel în 2023, dar ce anume va fi stabilit încă nu se știe precis. Practic, singura parte plină a paharului ar mai fi faptul că dacă s-ar fi majorat cum voia Guvernului – adică bazat pe grilele notariale – în orașele mari și medii cum ar fi și Suceava, cuantumul taxelor și impozitelor pe proprietate putea să crească lejer cu 50%. Rămâne de văzut dacă din 2025 nu se va ajunge la așa ceva! (Dan PRICOPE)

articolul original.

A încetat din viață profesoara Rodica Alexandru, fost director al Colegiului Național “Ștefan cel Mare”, cetățean de onoare al Sucevei

21 September 2022 at 19:00

Miercuri, 21 septembrie 2022, a încetat din viață, la vârsta de 89 de ani, profesoara Rodica Alexandru.

Născută  la 10 septembrie 1933 în satul Călinești-Cuparencu, comuna Calafindești, județul Suceava,  Rodica Alexandru a urmat studiile secundare la Liceul de Fete „Doamna Maria” din Suceava (1943-1951).  Între anii 1951-1955, a fost studentă a Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A lucrat în perioada 1956-1958  ca arhivist la Serviciul Regional al Arhivelor Statului, iar apoi ca profesor de istorie la Liceul Pedagogic, unde a fost director între anii  1962-1965. În  1967 a devenit prima femeie director din lunga existență a prestigiosului Liceu „Ștefan cel Mare”, funcție pe care a deținut-o până în 1978 şi apoi din 1982 până în 1986. Prin decret prezidenţial, în 1974, Rodica Alexandru, doctor în istorie, cu o carieră exemplară, a fost distinsă cu titlul de „Profesor emerit”.

În noiembrie 2018, la recomandarea actualului director al Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, prof. Dan Popescu, recomandare  semnată de zeci de profesori şi personalităţi sucevene, Rodica Alexandru a devenit cetățean de onoare al municipiului Suceava.

”În cei 15 ani cât a condus Liceul «Ştefan cel Mare», doamna profesor a reuşit să îmbine cu tact exigenţa cu omenia. Au fost ani rodnici pentru această unitate de prestigiu, în care profesorii de valoare au fost susţinuţi şi stimulaţi. Astfel, elevii liceului au obţinut rezultate remarcabile la examenele de bacalaureat, de admitere în învăţământul superior, la concursurile şi olimpiadele şcolare, naţionale şi internaţionale, la sesiunile de comunicări ştiinţifice”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de hotărâre prin care Consiliul Local al Sucevei i-a conferit acest titlu.

”Colectivul de cadre didactice al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava îmbracă  de azi haine cernite, în semn de  doliu şi omagiu, la trecerea în eternitate a celei care a fost profesorul Rodica Alexandru și a cărei carieră didactică culminează cu obținerea doctoratului în istorie și cu longeviva responsabilitate de director, care o și singularizează într-o lume a elitelor școlii sucevene.

Rodica Alexandru rămâne o prezență vie în memoria celor care au cunoscut-o în fiecare dintre ipostazele ce i-au  definit personalitatea inconfundabilă: arhivist, profesoară de istorie și apoi director. Ca profesor de istorie, a considerat că trebuie să facă din fiecare lecție o pagină de viață – amplasată în timp și în spațiu -, iar din eroi, oameni vii, cu calitățile și defectele lor, cu dăruirea și jertfa de sine puse în slujba unor idealuri înalte.

A fost un director de excepţie, înzestrat cu capacitatea de a coagula colective didactice unite şi performante, ea însăși fiind un exemplu de competență, tact și diplomație, entuziasm și încredere, toate puse în slujba școlii și a oamenilor ei. Excelenta formație științifică și pedagogică, experiența didactică, calitățile umane au dus la câștigarea respectului și prestigiului social, în anul 2018 conferindu-i-se titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Suceava. Dinamică, extrem de eficientă ca director, cu un entuziasm pentru disciplina predată și cu o pregătire pe măsură, iubitoare de artă și de adevăr.

Personalitatea distinsei profesoare Rodica Alexandru rămâne una remarcabilă și după trecerea ei la cele veșnice, fiind o îmbinare măiestrită de omenie, cultură, profesionalism și civism, talentul nativ al unui pictor amator înzestrat cu sensibilitate și naturalețe.

Noi, cadrele didactice formate sub privirea ocrotitoare și înțelegătoare a celei care a fost director în ultimii 15 ani ai vieții profesionale active, păstrăm amintirea atmosferei calde, unice din cancelaria cu masa ovală, în jurul căreia toţi eram una cu OMUL Rodica Alexandru, care rămâne pentru totdeauna modelul de manager înnăscut”, au transmis, miercuri, foștii colegi ai distinsei profesoare.

Familia a anunțat că trupul neînsuflețit este depus la Capela Bisericii ”Sf. Înviere” din  Suceava, iar slujbele de pomenire vor avea loc în zilele de joi și vineri, la ora 18.00. Slujba de înmormântare va începe sâmbătă, la ora 12.00.

Drum bun în Lumină, Doamnă Director Rodica Alexandru!

articolul original.

O plantaţie de canabis în valoare de două milioane de euro, descoperită pe terenul unei mănăstiri din Creta

21 September 2022 at 18:13

Poliţia greacă a descoperit o plantaţie de canabis, cu peste 1.100 de plante, pe terenul împrejmuit al unei mănăstiri la vest de oraşul port Heraklion, în Creta.

Infractorii, a căror identitate nu se cunoaşte în prezent, au tăiat gardul şi au construit căi de aprovizionare şi de evacuare foarte sofisticate şi chiar un bazin pentru a uda plantele, a relatat miercuri ziarul To Pronto Thema.

Potrivit poliţiei elene, recolta din acest an ar fi fost de aproximativ o tonă de canabis, cu o valoare pe piaţă de 2 milioane de euro (1,98 milioane de dolari).

Plantaţii mari de canabis sunt descoperite frecvent pe întreaga insulă. Bande armate apără unele zone izolate astfel încât nici măcar poliţia nu îndrăzneşte să pătrundă în aceste zone, spune dpa, citată de Agerpres. Folosirea proprietăţii mănăstirii a revoltat populaţia. Unele plante fuseseră chiar atârnate cu şiraguri de mărgele folosite la rugăciune, iar suspecţii s-ar fi dat drept pelerini pentru a introduce plantele de pe terenul mănăstirii.

articolul original.

Avioanele C-130 Hercules și C-27J Spartan vor zbura la joasă înălțime, până vineri, deasupra României

21 September 2022 at 17:03

Cele mai mari aeronave de transport și cercetare ale Forțelor Aeriene Române, avioanele C-130 Hercules şi C-27J Spartan, zboară de miercuri până vineri, în mai multe zone ale țării, la joasă înălțime.

Oficialii Forțelor Aeriene Române ne transmit că nu este nici un motiv de panică, dacă le vedeți.

Sunt trei zile de antrenament cu zboruri la doar 150 de metri de sol, menite să testeze abilitățile piloților militari în astfel de condiții, dar și să le ofere anumite calificări.

În planul de pregătire sunt prevăzute zboruri atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar dacă vremea le va permite, zborurile la joasă înălțime, neobișnuite pentru astfel de aeronave impresionante, ar putea fi reluate și săptămâna viitoare.

articolul original.

VIDEO. Proteste anti-mobilizare și arestări în mai multe orașe din Rusia. „Nu trebuie să mori pentru Putin”

21 September 2022 at 16:19

În Rusia au început protestele după anunțul mobilizării militare parţiale, făcut de preşedintele rus Vladimir Putin. Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii din mai multe orașe, primii care au ieșit fiind locuitorii din Siberia.

În 43 de orașe au fost anunțate miercuri proteste. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu protestele din orașele Ufa și Novosibirsk. Forțele de ordine ruse au început să aresteze protestatarii din Ekaterinburg.

❗В Екатеринбурге началось грубое винтилово. Хватают всех без разбору

📹: SOTA pic.twitter.com/ABwbkbAYsv

— SOTA (@Sota_Vision) September 21, 2022

Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS. „Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare”, se arată într-un comunicat al procuraturii.

Pe site-ul Change.org a fost publicată o petiție împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a strâns deja aproape 250.000 de semnături, transmite portalul de ştiri Meduza. „Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale. Președintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (mobilizarea, n.r.). În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la un pericol moral sau fizic”, se menţionează în textul petiţiei respective.

Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie „The Moscow Times”.

BREAKING:

Anti-war protests have begun in Siberia.

This video from Tomsk, Siberia, shows local protestors being detained by police.#Tomsk #UkraineRussiaWar #NoWar pic.twitter.com/20U8vSH5D7

— WhereisRussiaToday (@WhereisRussia) September 21, 2022

Cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală din orașul siberian Irkutsk au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, și în orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat, a relatat postul de știri 7×7.

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesaje precum „Nu războiului! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya.

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

surse: Digi24, G4Media

articolul original.

Empatii sub semnul artei, la “Casa Octavian” din Sucevița 

21 September 2022 at 16:00

Simpozionul Internațional de Creație și Documentare (Tabăra): “EMPATII SUB SEMNUL ARTEI”, desfășurat în septembrie 2022, la Sucevița – “Casa Octavian”, (format din două serii, fiecare a câte 15 artiști vizuali) a reunit autori din România, Republica Moldova, Rusia și Italia, care au participat cu opere create în stiluri diverse, aparținând unor  secțiuni ale artelor vizuale cuprinzând: pictura, ceramica, grafica, artele decorative/textile, sculptura – reprezentată prin basoreliefuri, fotografia și artele digitale.  EXPOZIȚIA FINALĂ a TABEREI, are vernisajul joi, 22 sept 2022, orele 13,30.

În deschidere, prezintă manifestarea artistică: ORGANIZATORII TABEREI, adică: subsemnata, OFELIA HUȚUL: (pictor și critic de artă, Doctor în estetică) – în calitate de Manager al Festivalului Internațional A.R.T.E., (aflat sub patronajul Filialei ieșene a U.A.P.R.) și sub auspiciile căruia se desfășoară Tabăra de creație, și: Av. Dr. OCTAVIAN NISTOR MATEICIUC, în calitate de Sponsor, gazdă a Pensiunii “CASA OCTAVIAN” și coordonator al evenimentului. De asemenea, mai vernisează expoziția: CRITICII DE ARTĂ: Prof. Univ. Dr. ELEONORA BRIGADA, artist vizual și GABRIEL OBREJA, artist plastic.

Apoteotic, în finalul vernisajului, va avea loc un miniconcert al violonistului DAVID  MARCIAN.

În privința ipostazelor estetice “etalate” în EXPOZIȚIA FINALĂ a TABEREI INTERNAȚIONALE de CREAȚIE și DOCUMENTARE, se poate spune că lucrările selectate pentru a fi expuse au fost alese în așa fel încât să existe posibilitatea ca fiecare identitate artistică să se evidențiaze separat, dar, în același timp, să poată și “să concerteze” armonic cu piesele alăturate, cu operele “vecine” pe simeze.

Astfel, s-a reușit a se armoniza lucrările executate într-o manieră oarecum clasică, în care s-a avut în vedere reabilitarea realului și în care, evident, temele au fost inspirate din realitate și apoi re-create fără mistificări -armonizate, spuneam, cu cele care consemnează imaginarul și care reprezintă viziuni eliberate de reprezentări figurative – plonjeuri sugestiv articulate, asamblaje de forme interesante, în cromatici explozive, de un intervenționism entuziast, fie el sondabil …sau …mai puțin “deschis” decodificărilor.

Expozițiile taberelor sunt adevărate spectacole de artă vizuală/plastică. Ele reprezintă cuceriri estetice fără egal prin spontaneitatea și ineditul lor.

Succesul evenimentului se datorează circumstanțelor favorabile din cadrul acestor veritabile cantonamente artistice, în care dialogul artiștilor cu sinele dar și cu ceilalți devine unul esențial și în cadrul căruia fiecare artist își dorește să se remarce – așadar, poate, și datorită unei INERENTE competiții.

Concluzionând, putem afirma că “exteriorizările” transpuse pe pânze sunt uneori metafore subtile, alteori esențe ale lumii reale, ale concretului resorbit în mentalul artistului într-un fel propriu, dar – toate sunt admirabile prin forța lor de expresie, prin unicitate și originalitate.

Indiferent de faptul că operele artiștilor se pot alinia – fie în rândul celor de tip “clasic”, ce se constituie în lecturări ale narațiunilor memorizate și ulterior re-construite pe pânze în stiluri proprii, fie că acestea – aparțin artei abstracte, cu semnificații și simboluri multiple, se poate reuși, totuși, la panotare, (cu toate acestea), să fie alăturate într-o expoziție colectivă armonică și să se perceapă de către privitor ca fiind un “tot” unitar în care aceste pendulări stilistice și diferitele forme și cromatici care împletesc cosmogonii diverse să se pună în relație unele cu altele.

Pe întregul ei ansamblu, manifestarea artistică de la “Casa Octavian” din Sucevița, din septembrie 2022 este – și aceasta – una reușită, memorabilă!

Felicităm călduros pe întregul personal al locației, cu totul deosebit,  și pe directorul organizator, Octavian Nistor Mateiciuc, față de care artiștii participanți invitați îi datorează recunoștință atât pentru felul ales în care au fost tratați (cu maximă  considerație!), dar și pentru că au fost răsfățați nu numai cu delicii culinare și serate muzicale – într-o atmosferă de poveste ci și cu excursii importante la obiective turistice de renume. Mulțumim! Respect și admirație pentru promovarea artelor vizuale și culturii românești și nu numai, d-le Mateiciuc! Deja suntem nerăbdători să demarăm, împreună cu dvs. NOI PROIECTE!

Critic, Dr. în Estetică – Ofelia HUȚUL, artist vizual

articolul original.

Companiile aeriene rusești nu mai vând bilete bărbaților cu vârste între 18 și 65 de ani, după mobilizarea anunțată de Putin

21 September 2022 at 13:44

După apelul lui Vladimir Putin la mobilizare militară parțială, companiile aeriene rusești au primit ordin să nu mai vândă bilete bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, transmite presa străină.

“Companiile aeriene rusești au încetat să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu excepția cazului în care aceștia pot face dovada aprobării de călătorie din partea Ministerului Apărării”, potrivit contului de Twitter WhereisRussiaToday.

Biletele la zborurile dus-întors din Rusia s-au vândut rapid astăzi, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat convocarea imediată a rezerviștilor. Datele Google Trends au arătat o creștere bruscă a căutărilor pentru Aviasales, care este cel mai popular site rusesc pentru achiziționarea de bilete de zbor.

Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, în Turcia, și Erevan, în Armenia, ambele destinații care permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate miercuri, potrivit datelor Aviasales.

Unele rute cu escală, inclusiv cele de la Moscova la Tbilisi, erau, de asemenea, indisponibile, în timp ce cele mai ieftine zboruri din capitală spre Dubai costau peste 300.000 de ruble (5.000 de dolari), de aproximativ cinci ori mai mult decât salariul mediu lunar.

Sky News transmite că prețul zborurilor programate să plece de la Moscova în următoarele zile a crescut vertiginos, iar altele s-au vândut în întregime în urma anunțului lui Vladimir Putin. Zborurile Turkish Airlines care se îndreaptă de la Moscova către orașe precum Istanbul și Belgrad se numără printre cele afectate.

Aproape 300.000 de rezerviști sunt în prezent afectați de acest apel la mobilizare, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șeugu. În timpul discursului său către națiune, președintele rus a precizat că mobilizarea acestor forțe civile a intrat în vigoare începând de astăzi.

articolul original.

Bărbat arestat pentru că a făcut sex cu o fată de 13 ani, a filmat-o și a răspândit imaginile pe whatsapp

21 September 2022 at 13:33

Marți, 20 septembrie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat  de 32 de ani din Vaslui, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ”pornografie infantilă” și ”act sexual cu un minor”.

Conform procurorilor, în luna decembrie 2021, bărbatul respectiv ar fi abordat pe rețelele sociale  o fată de 13 ani  din județeul Suceava, cu care a întreținut apoi relații sexuale normale și orale. Individul ar fi filmat toate scenele, răspândind apoi înregistrările pe diverese rețele de socializare și pe whatsapp.

În data de 20 septembrie, sub coordonarea procurorilor  DIICOT  Suceava, polițiștii BCCO Suceava – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, în colaborare cu polițiști din Vaslui, au efectuat o percheziție la domiciliul suspectului, ridicând mai multe probe.

Bărbatul a fost adus la audieri și reținut, iar miercuri, 21 septembrie, Tribunalul Suceava a decis arestarea sa pentru 30 de zile. (O. S.)

articolul original.

Achiziționarea catalogului electronic prin asociațiile de părinți, soluție la care au recurs mai multe unități de învățământ, generează polemici

21 September 2022 at 12:47

Potrivit site-ului edupedu.ro, ”mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> din Suceava  au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată”. Șeful IȘJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, a transmis că nu a primit niciun fel de sesizare sau reclamație din partea vreunui părinte sau a altcuiva privind achiziționarea catalogului electronic în unitățile de învățământ din județ. Soluția finanțării catalogului electronic prin asociațiile de părinți a fost adoptată de mai multe unități de învățământ, printre care se numără și Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava și Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava.

Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava este una din cele 60 de unități de învățământ din județ care au fost incluse în programul-pilot de implementare a unui catalog electronic în anul școlar 2022-2023, în baza unei cereri adresate către Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Decizia de a achiziţiona programul de catalog electronic prin asociația de părinți ar fi stârnit polemici, chiar și nemulțumiri, după cum reiese dintr-un articol publicat de edupedu.ro. Potrivit site-ului, ”mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată”.

Directoarea colegiului, prof. Eugenia Trufin, a explicat că propunerea de a folosi catalogul electronic în acest an școlar le-a fost prezentată părinților în cadrul ședințelor cu diriginții, în luna iunie, și că toți au fost de acord, considerând că este un serviciu util. ”Am consultat părinții și decizia majorității a fost să achiziționăm catalogul electronic. S-a stabilit ca Asociația Părinților, care este activă din 2009, să achite costurile catalogului electronic pentru acest an școlar. Eu am încredere în diriginții de la clase că nu a fost nimeni obligat să contribuie la fondurile Asociației Părinților, ci au dat cei care au vrut și au avut posibilitatea. Nu avem nicio sesizare la nivelul liceului cu privire la situația aceasta. Contractul pentru catalogul electronic a fost semnat între Asociația Părinților și furnizorul de servicii, iar liceul este partener”, a declarat prof. Eugenia Trufin, directoarea Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava.

Șeful IȘJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, a transmis că nu a primit niciun fel de sesizare sau reclamație din partea vreunui părinte sau a altcuiva privind achiziționarea catalogului electronic în unitățile de învățământ din județ. Soluția finanțării catalogului electronic prin asociațiile de părinți a fost adoptată de mai multe unități de învățământ, fiind opțiunea cea mai la îndemână când vine vorba despre fonduri proprii. Directorul Colegiului Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, prof. Virginel Iordache, a precizat că serviciile pentru implementarea catalogului electronic în acest an școlar sunt finanțate de Asociația ”Spiru Haret”. ”Asociația funcționează de ani de zile și finanțează diferite activități desfășurate la nivelul colegiului nostru – spre exemplu, balul bobocilor, diferite burse pentru elevi, excursii și altele. În cadrul ședințelor cu părinții s-a propus implementarea catalogului electronic, iar ei au fost de acord, iar finanțarea este asigurată de Asociația Spiru Haret”, a explicat directorul Iordache.

În ordinul nr. 4871/2022 privind implementarea catalogului electronic în școli-pilot, la art. 5, se precizează că ”Unităţile de învăţământ de stat asigură din bugetul propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziţionarea programelor/serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanţii legali ai acestora”. (Oana NUȚU)

articolul original.

Dolarul crește la maximul ultimilor 20 de ani, după anunțul de mobilizare militară făcut de Putin

21 September 2022 at 11:54

Moneda naţională scade miercuri, atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, după cum arată cursul BNR. Dolarul american a ajuns miercuri la 4,9764 de la 4,9303, valoare înregistrată marţi, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0461.

Astfel, dolarul a atins miercuri un nou maxim al ultimelor două decenii, în condițiile în care anunțul de mobilizare făcut de președintele rus Vladimir Putin a agitat piețele înainte de o nouă probabilă creștere agresivă a dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, scrie Reuters.

Putin a ordonat prima mobilizare din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit “șantajul nuclear”, Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal.

Vestea a propulsat indicele dolarului, care măsoară valoarea dolarului verde în raport cu alte monede importante, cu peste 0,5% mai sus, la 110,87 – cel mai ridicat nivel din 2002.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) astăzi este de 4,9436 lei, în creştere faţă de marţi, când ajunsese la 4,9313 lei.

Astfel, euro este în creştere miercuri cu 0,0123 bani, iar moneda naţională a înregistrat o scădere.

articolul original.

100 de ani de la moartea preotului Dionisie Bejan, unul din artizanii unirii Bucovinei cu Țara

21 September 2022 at 11:40

La data de 21 septembrie 1922, în casa sa din Cernăuţi – casă care există şi astăzi – se stingea din viață din viaţă la vârsta de 86 de ani unul din artizanii Unirii Bucovinei cu Țara de la 28 noiembrie 1918, pr. Dionisie Bejan.

La 27 octombrie 1918, în calitate de Preşedinte – decan de vârstă – a prezidat lucrările Adunării Constituante a Bucovinei, care a hotărât Unirea Bucovinei integrale cu celelalte ţări româneşti într-un stat naţional independent şi a decis constituirea Consiliului Naţional Român, format din 50 de membri având în frunte pe Iancu Flondor, ca preşedinte şi Dionisie Bejan, Dorimedont Popovici şi Sextil Puşcariu ca vicepreşedinţi, pentru a apăra drepturile românilor din Bucovina.

După ce Iancu Flondor a fost numit în fruntea Guvernului Bucovinei, părintele Dionisie Bejan devine preşedinte al Consiliului Naţional Român, calitate în care la 28 noiembrie 1918, cu binecuvântarea Mitropolitului Bucovinei – Vladimir de Repta, deschidea în Sala Sinodală a Reşedinţei Mitropolitane din Cernăuţi şedinţa Congresului General al Bucovinei în care istoricul Ion Nistor a susţinut Moţiunea Congresului în care era scrisă hotărârea Drept aceea noi Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a ţării şi fiind învestiţi singuri cu putere legiutoare, în numele suveranităţii naţionale hotărâm Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei în vechile hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României.

A făcut parte din cei 15 delegaţi bucovineni, având în frunte pe mitropolitul Vladimir de Repta, Iancu Flondor și Ion Nistor, care la 29 noiembrie 1918 la Iaşi aveau să înmâneze în mod solemn regelui Ferdinand şi Guvernului Român Actul de Unire a Bucovinei. (D.P.)

articolul original.

Peste 5.000 de tineri, informați de polițiștii suceveni cu privire la respectarea legislației rutiere, în cadrul proiectului ROADPOL-SAFETY DAYS

21 September 2022 at 11:15

În cadrul acestui proiect, a fost organizat la Școala Generală Pătrăuți un exercițiu interactiv – o simulare de accident rutier cu implicarea unui conducător auto, a unui conducător de moped și a unui biciclist, polițiștii rutieri, criminaliști și cei din cadrul Biroului Siguranță Școlară prezentând modul de intervenție și tehnica din dotare. La acțiunea interactivă de prevenire și informare au fost prezenți și salvatorii SMURD dar și  jandarmi .

În perioada 16 – 22  septembrie, polițiștii suceveni acționează în cadrul proiectului ROADPOL-SAFETY DAYS, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora. Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere. De asemenea, proiectul își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.

În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri suceveni au desfășurat peste 50 de acțiuni preventiv-reactive, de conștientizare a tuturor  participanților la traficul rutier, cu privire la consecințele la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

De asemenea, au fost desfășurate activități de prevenire și informare în unitățile de învățământ, fiind organizate inclusiv acțiuni interactive și simulări de accidente rutiere, în vederea promovării de recomandări preventive și prezentării modului de intervenție a polițiștilor și salvatorilor.

Un astfel de exercițiu interactiv, o simulare de accident rutier cu implicarea unui conducător auto, a unui conducător de moped și a unui biciclist a fost organizat la Școala Generală Pătrăuți, polițiștii rutieri, criminaliști și cei din cadrul Biroului Siguranță Școlară prezentând modul de intervenție și tehnica din dotare. Au fost prezenți și salvatorii SMURD dar și colegii jandarmi, fiind organizata o acțiune interactiva de prevenire și informare.

Prin activitățile derulate, polițiștii suceveni urmăresc prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și creșterea gardului de conștientizare și responsabilitate rutieră.

Pentru a reduce riscul victimizării prin accidente rutiere și a circula în siguranță,  polițiștii vă recomandă:

– Adaptați viteza de deplasare la particularitățile de drum și de trafic!

– Nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare!

– Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți!

– Nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor!

– Folosiți centura de siguranță – vă poate salva viața în caz de accident!

– Pietonii să dea dovadă de responsabilitate și să respecte regulile rutiere.

”Participarea în cadrul proiectului ROADPOL-SAFETY DAYS,  presupune asumarea unui angajament de respectare a normelor rutiere, ce poate fi transmis de orice persoană interesată, prin completarea numelui și a unei adrese de e-mail validă, la secțiunea Pledge, pe site-ul www.roadpolsafetydays.eu”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava. (O.S.)

articolul original.
❌