ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayNewsIn

Loturi de inghetata Haagen-Dazs Plain Vanilla au fost retrase de la comercializare

5 August 2022 at 20:47
By: Monica
image

Decizia a fost luata de producator, General Mills, ca urmare a detectarii unor urme de oxid de etilena – ETO. Lanturile de supermarketuri Auchan, Selgros, Carrefour, Mega Image, Cora, Kaufland si Profi au anuntat “o rechemare voluntară a produselor de inghetata Haagen-Dazs Plain Vanilla (vanilie simpla), la cererea producatorului.

General Mills precizeaza ca exista o problema de neconformitate din partea unui furnizor de vanilie. Rechemarea a fost lansata in mai multe tari.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – ANSVSA – precizeaza ca, in prezent, Romania nu a primit nicio alerta pe sistemul rapid de alerta european privind retragerea altor loturi de inghetata din aceeasi marca.

ANSVSA anunta ca, dupa ce a investigat in mod proactiv aceasta problema pentru a determina sursa, General Mills ia masura de precautie de a retrage in mod voluntar toate loturile afectate de HaagenDazsTM din toate punctele de vanzare din Romania. Investigatiile amanuntite intreprinse de General Mills cu privire la cauza principala a acestei probleme de neconformitate au indicat ca nivelurile de urme de ETO pot fi depistate la un ingredient – extract de vanilie – asigurat de catre unul dintre furnizori. Nivelurile substantei detectate depasesc cu putin limitele de detectie analitică. Avand in vedere aceasta situatie, produsul Haagen-DazsTM Plain Vanilla, pahar (460 ml), cu termen de valabilitate inainte de 21/05/2023, sunt rechemate imediat de pe piata.

Rechemarea sortimentelor Haagen-Dazs in mai multe tari europene

Agentia federala pentru siguranta alimentara din Belgia a anuntat ca au fost retrase de la vanzare 10 sortimente de inghetata cu vanilie Haagen-Dazs după ce au descoperit prezenţa unui compus cancerigen în unul dintre loturile testate cu ocazia unui control. Si in Irlanda a fost luata decizia de a retrage din magazine aceste sortimente de inghetata.

Monica

articolul original.

Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității

3 August 2022 at 18:27
By: Eugen
image

Procurorul general Gabriela Scutea a anunţat miercuri retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.

Iniţial, dosarul a fost trimis la Instanţa supremă în aprilie 2019, însă judecătorii l-au restituit la Parchetul Militar pentru remedierea mai multor probleme din rechizitoriu.

“Prin rechizitoriul Secţiei parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic ‘Revoluţia română din decembrie 1989’ s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ion Iliescu – fost preşedinte al României; Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi Iosif Rus – general (rtr.) – fost şef al Aviaţiei Militare, fiecare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute şi pedepsite de art. 439 alin. 1 lit. a,g,i şi k din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal”, a spus Gabriela Scutea, într-o conferinţă de presă.

Procurorul general a explicat că, după ce Instanţa supremă a restituit dosarul pentru remedierea unor neregularităţi din rechizitoriu, pe 21 martie 2022 s-a dispus reluarea urmăririi penale, iar în luna mai a fost din nou pusă în mişcare acţiunea penală împotriva lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus.

De asemenea, au fost înlăturate neregularităţile constatate de Instanţa supremă, fiind dispusă trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi.

“Cercetările efectuate în prezentul dosar penal (11/P/2014) s-au desfăşurat într-un nou cadru procedural. Obiectul prezentei cauze este limitat la conduitele care se subscriu infracţiunilor contra umanităţii, aşa cum sunt acestea definite prin articolul 439 din Codul Penal, întrucât în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun săvârşite în intervalul supus analizei exista autoritate de lucru judecat sau a intervenit prescripţia răspunderii penale. În raport de elementele de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii, de prevederile legislaţiei interne, de prevederile Statutului Curţii Penale Internaţionale şi de particularităţile concrete ale evenimentelor din intervalul 17-30 decembrie 1989, prin prezentul rechizitoriu sunt avute în vedere şi reţinute doar responsabilităţile penale pentru persoanele situate la vârful piramidei decizionale politico-militare ale României, pentru întregul interval menţionat”, a afirmat Scutea.

Conform rechizitoriului, Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16,00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

articolul original.

Romania ii va compensa pe supravietuitorii Holocaustului aflati in Israel

1 August 2022 at 23:03
By: Monica
image

“Astazi corectam decenii de nedreptate” – a declarat premierul interimar al Israelului, Yaïr Lapid.

Israelul a anuntat un acord cu Romania, in virtutea caruia supravietuitorii Holocaustului pot beneficia de o pensie compensatorie lunara acordata de autoritatile de la Bucuresti. “In cel de al doilea razboi mondial, Romania a fost condusa de maresalul Ion Antonescu, iar acesta a colaborat la genocidul comis de Germania nazista impotriva evreilor din Europa” – scrie presa israeliana.

Potrivit unui raport publicat de guvernul roman in 2004, intre 280.000 si 380.000 de evrei au fost asasinati in Romania, in timpul Holocaustului, fara a lua in calcul teritoriile romanesti aflate temporar sub controlul Ungariei.

Acordul a fost anuntat de ministrul israelian al Egalitatii Sociale, Meirav Cohen si de prim-ministrul israelian interimar Yair Lapid. Se va infiinta un sistem prin care israelienii care au fugit din Romania pot face cerere pentru a primi indemnizatie.

“Nu mai avem multi ani la dispozitie pentru a-i servi pe supravietuitorii Shoah si de aceea e imperios necesar si urgent sa facem tot ce putem pentru a imbunatati situatia economica si serviciile pentru ei, astfel incat sa aiba o batranete demna” – a declarat ministrul israelian al Egalitatii Sociale. Ea precizeaza ca Israelul a incheiat asemenea acorduri, de sute de milioane de shekeli, cu mai multe tari. Banii vor fi transferati de autoritatile romane in conturile bancare ale supravietuitorilor.

Monica

articolul original.

De Ziua Imnului, Maia Sandu a venit la București

29 July 2022 at 08:26
By: Eugen
image

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni. Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu, Sergiu Nistor, Cosmin Marinescu, secretarul de stat în MAE Iulian Fota. Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

“Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

articolul original.

Sprijin german pentru transportul grâului ucrainean prin România

15 July 2022 at 17:26
By: Eugen
image

Pe Dunăre şi prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de cereale din Ucraina, a declarat, vineri, la Bucureşti, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

“Angajamentul dumneavoastră este de o însemnătate deosebită pentru efortul nostru comun de a debloca exporturile de cereale din Ucraina. 18 milioane de tone de cereale se află în Ucraina, 18 milioane de tone de cereale pe care le aşteaptă oamenii din Africa şi din Asia în mod urgent. Aici contează fiecare zi, pentru că părinţii se întreabă în fiecare seară ce le pot da de mâncare copiilor”, a afirmat ea, potrivit traducerii oficiale.

Şefa diplomaţiei de la Berlin a vorbit despre negocierile între Rusia şi Ucraina privind transportarea cerealelor blocate în zona de conflict.

“Auzim de la ONU şi de la Turcia nişte prime semnale de speranţă că poate s-ar redeschide transportul maritim din Odesa. Însă este prea timpuriu să răsuflăm uşuraţi, pentru că abia după ce prima navă va fi părăsit portul din Odesa ne vom da seama dacă promisiunile sunt credibile şi vor fi sustenabile şi dacă au speranţă. Ar fi iresponsabil în aceste vremuri să nu lucrăm în paralel la alternative şi am făcut acest lucru împreună şi pentru acest lucru sunt recunoscătoare”, a spus Baerbock.

Ea a evidenţiat că “fiecare tonă de cereale din Ucraina contează”. “Pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina. Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a completat ministrul german.

Vineri seara, Baerbock se va afla la Constanţa, pentru a discuta cu reprezentanţii companiilor germane care lucrează în construcţii şi în infrastructura feroviară de acolo.

“Am reuşit în iunie să transportăm 2,5 milioane de tone din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea exportată în anii precedenţi”, a explicat ministrul.

articolul original.

Creste numarul de noi cazuri COVID

11 July 2022 at 21:47
By: Monica
image

In ultima saptamana s-au inregistrat aproximativ 15.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, dublu fata de perioada similara anterioara, anunta ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Aproape 20 la suta din noile cazuri sunt reinfectii. De asemenea, Rafila afirma ca din 86 de pacienti internati la ATI, 68 erau nevaccinati.  Ministrul Sanatatii a subliniat ca in ultimele trei saptamani s-a inregistrat o dublare saptamanala a numarului de cazuri de COVID-19.

Intrebat daca noile cazuri COVID ar putea duce la amanarea reluarii cursurilor scolare cu prezenta fizica, Rafila a declarat ca nu crede acest lucru, tinand cont ca actualul val se va epuiza, probabil, pana ce incepe scoala. De asemenea, ministrul Sanatatii afirma ca cei care vor sa-si faca doza a patra de vaccin ar trebui sa astepte pana in toamna, cand Romania va primi serurile cu noua formula, care e mai potrivita pentru variantele care circula in prezent.

Moderna va propune doua variante pentru vaccinul contra Omicron

Cele doua seruri vor fi gata pentru toamna si sunt concepute impotriva variantelor BA.1, respectiv BA.4 si BA.5.

Producatorii de vaccinuri, inclusiv Moderna si compania Pfizer Inc dezvolta vaccinuri actualizate pentru a tinti sub-variantele Omicron cu raspandire rapida BA.4 si BA.5, care au castigat teren in Statele Unite in ultimele saptamani. Moderna precizeaza ca decizia de a dezvolta vaccinuri bivalente s-a bazat pe diferite preferinte ale pietei pentru vaccinuri impotriva sub-variantelor.

Vaccinurile bivalente sunt concepute pentru a viza doua variante diferite de coronavirus – varianta initială din 2020 si variantele Omicron mai recente. Moderna a indicat ca noi date clinice cu privire la vaccinul sau mRNA-1273.214, conceput contra variantei BA.1, arata ca raspunsul anticorpilor neutralizanti sunt semnificativ mai mari impotriva BA.4 si BA.5 comparativ cu actualul rapel autorizat.

Al doilea candidat la rapel al companiei, ARNm 1273.222, este bazat pe tulpina BA.4/5 si este in curs de dezvoltare in conformitate cu indrumările recente ale Administratiei pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite.

Monica

articolul original.

David Popovici a luat a patra medalie de aur

10 July 2022 at 15:24
By: Eugen
image

Sportivul român David Popovici a cucerit medalia de aur în finala probei de 100 m liber, duminică, în cadrul Campionatelor Europene de înot pentru juniori de la Otopeni, cu timpul de 47sec69/100 şi a obţinut al patrulea său titlu continental după cele de la 50 m liber, 200 m liber şi ştafeta de 4×100 m liber masculin.

Mare favorit în finala de la 100 m liber, în care deţine titlul mondial de seniori, David Popovici şi-a respectat statutul de mare campion, a întors primul la 50 m (23sec06/100) iar apoi a accelerat impetuos şi a oprit cronometrul la 47sec69/100, depăşindu-i pe adversarii săi principali, britanicul Jacob Whittle şi cipriotul Nikolas Antoniou, care au completat podiumul, cu 96/100 respectiv 1sec98/100. David deţine recordul mondial de juniori la 100 m liber cu timpul de 47sec13/100.

Este a cincea medalie cucerită de David Popovici (CS Dinamo), antrenat de Adrian Rădulescu, la Europenele de la Otopeni, după aurul de la 50 m liber, 200 m liber, ştafetă 4×100 m liber băieţi şi argintul de la combinata mixtă de 4×100 m liber.

Anul trecut, la Europenele de juniori de la Roma, Popovici a câştigat aurul la 50 m liber, 100 m liber şi 200 m liber, precum şi argintul cu ştafeta de 4×100 m liber.

Delegaţia României a câştigat până acum opt medalii la CE de înot pentru juniori de la Otopeni: 5 de aur – ştafeta masculină 4×100 m liber (David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick Sebastian Dinu), David Popovici la 200 m liber, 50 m liber şi 100 m liber, Vlad Ştefan Stancu la 1.500 m liber, şi 3 de argint – ştafeta mixtă de 4×100 m liber (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, Bianca Costea şi Rebecca Aimee Diaconescu), Bianca Costea la 50 m liber şi Vlad Stancu la 800 m liber.

Campionatele Europene de înot pentru juniori 2022 se desfăşoară la Complexul Olimpic de Nataţie Otopeni în perioada 5-10 iulie. La competiţie participă 494 de sportivi din 42 de ţări. România este reprezentată de 26 de înotători, 14 la masculin şi 12 la feminin.

articolul original.

România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă

9 July 2022 at 16:47
By: Eugen
image

România va produce, în anii următori, energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“România va fi independentă energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar ţara noastră va avea independenţă şi securitate energetică. Indiferent de cât de tare vor falsa trompetele ruseşti! Ca să fie foarte clar: în următorii ani, România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcţionează. Dar nu vom înlocui importul de gaze ruseşti cu importul de cărbune rusesc!”, a punctat ministrul Energiei.

El a reamintit, în context, decizia autorităţilor de a investi într-o centrală nouă care va produce energie electrică folosind gaz românesc.

“Aş dori ca trompetele ruseşti să răspundă la câteva întrebări legitime: cu ce cărbune ar putea funcţiona o termocentrală pe huilă, în condiţiile în care întreaga producţie de huilă a României asigură funcţionarea centralei de la Paroşeni (de 4 ori mai mică) doar pentru 2 – 3 zile pe săptămână? Trompetele ruseşti ar răspunde: Rusia!!! Rusia!!! Rusia!!! Să nu uităm că termocentrala de la Mintia nu are autorizaţie de mediu şi suntem în proces la CJUE pentru faptul că am ţinut-o deschisă până în 2021! De aceea am decis să investim într-o nouă centrală care va produce energie electrică folosind gaz românesc. Acest cântec fals intens promovat în spaţiul public ne arată oare că trompetele ruseşti sunt deranjate că am început să scoatem gazele din Marea Neagră şi vom avea suficient gaz românesc, inclusiv pentru producerea de energie electrică, şi astfel nu vom importa de la ruşi? Da, ne bazăm pe resursele româneşti. Sunt oare disperate trompetele ruseşti că România construieşte cu partenerii strategici americani, canadieni şi francezi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi cu americanii SMR-uri”, arată ministrul în postarea de pe pagina sa de socializare.

articolul original.

O româncă a murit în staţiunea Hurghada din Egipt, după ce a fost atacată de un rechin

3 July 2022 at 19:28
By: Eugen
image

O româncă a murit, duminică, în staţiunea Hurghada din Egipt, în urma unui atac al unui rechin, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

MAE a precizat, într-un comunicat de presă, că, după ce Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, de către agentul unei companii de turism, cu privire la decesul unui cetăţean român de sex feminin aflat în vacanţă în staţiunea Hurghada, reprezentanţii acesteia au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile competente egiptene în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii morţii acestuia.

“Potrivit informaţiilor transmise de autorităţile competente egiptene, în urma investigaţiilor realizate, a reieşit că decesul cetăţeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin”, a confirmat MAE.

Conform sursei citate, reprezentanţii Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile române competente pentru identificarea, de urgenţă, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanţe pentru pierderea suferită şi oferite informaţiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsufleţit pentru a fi înmormântat în România.

“MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistenţă consulară din partea niciunui cetăţean român cu privire la acest incident. Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autorităţile egiptene, cu companiile de turism implicate şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale”, a menţionat sursa citată.

Având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele zile, care implică atacuri de rechin, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această ţară în scop turistic să urmeze sfaturile şi recomandările autorităţilor locale în ceea ce priveşte zonele sigure de recreere şi înot în mare.

Două surse au declarat pentru agenţia de presă Reuters că trupul unei turiste românce de circa 40-50 de ani a fost descoperit la câteva ore după ce un atac asemănător a ucis o austriacă de 68 de ani.

Ambele atacuri au avut loc la circa 600 de metri distanţă unul de celălalt, în Golful Sahl Hashleesh, potrivit surselor citate.

articolul original.

Laura Kovesi, interesată de legislația privind avertizorii de integritate

30 June 2022 at 18:07
By: Eugen
image

Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea corectă şi efectivă a Directivei (EU)2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 are o relevanţă operaţională directă pentru EPPO, afirmă procurorul şef european Laura Codruţa Kövesi, într-un comunicat dat publicităţii joi.

“Dacă nu sunt protejaţi avertizorii de integritate, se limitează detecţia. Dacă nu se detectează, nu se poate ancheta şi urmări penal”, se arată în comunicatul şefei parchetului european (EPPO).

Procurorul şef european a remarcat că în 29 iunie Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat în cele din urmă o lege care urmăreşte transpunerea directivei europene menţionate privind protecţia avertizorilor de integritate – persoanele care raportează încălcări ale legislaţiei UE.

Pe baza analizei preliminare a legii şi în special a amendamentelor la proiectul de lege din 28 iunie, înaintea adoptării în plen, procurorul şef evaluează eventuala neconformitate a prevederilor actului normativ cu directiva europeană şi dacă este vorba despre un pas înapoi faţă de nivelul actual de protecţie, informează EPPO.

Principalul motiv de îngrijorare este posibilitatea unui efect de descurajare a potenţialilor avertizori de integritate din România şi a unui impact negativ asupra detectării fraudelor împotriva UE. Astfel s-ar deteriora de facto sistemul existent, care asigură funcţionarea corectă a anchetelor şi urmăririlor penale pentru fraudă, inclusiv fiscală, pentru corupţie sau pentru alte încălcări ale legislaţiei europene referitoare la implementarea bugetului sau la protecţia intereselor financiare ale Uniunii.

Procurorul şef european reaminteşte, în context, faptul că încă nu a primit nominalizarea a nouă procurori delegaţi din România şi că a existat o întârziere considerabilă în alocarea pentru biroul din România al EPPO a unui număr corespunzători de poliţişti judiciari.

Având în vedere continuarea acestei situaţii, procurorul şef european analizează dacă este cazul să se înainteze un raport către Comisia Europeană, conform Considerentului 16 al Reglementării (EU) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind regimul general de condiţii pentru protecţia bugetului Uniunii.

articolul original.

Aderarea Croatiei la spatiul Schengen intra in linie dreapta

29 June 2022 at 11:32
By: Monica
image

Consiliul Uniunii Europene cere Parlamentului European opinia sa in legatura cu primirea Croatiei in spatiul Schengen. Odata ce Parlamentul European isi va da avizul, liderii UE vor aproba intrarea Croatiei in spatiul de libera circulatie. Romania inca nu face parte din Schengen, desi a intrat in Uniunea Europeana inaintea Croatiei.

De cand a aderat la Uniunea Europeana, Croatia a aplicat prevederile Schengen, cu exceptia ridicarii controalelor la frontierele interne ale UE.  Controale pot fi ridicate dupa ce Consiliul decide acest lucru si dupa ce se verifica modul de indeplinire a conditiilor de intrare in spatiul Schengen. Inca din decembrie anul trecut, Consiliul UE a dat unda verde primirii Croatiei in spatiul de libera circulatie. Acum se asteapta avizul Parlamentului European, iar apoi liderii UE vor aproba primirea Croatiei in Schengen. Decizia trebuie luata in unanimitate si au drept de vot doar tarile care sunt deja in Schengen.

Evaluarea modului in care Croatia intruneste conditiile pentru aderarea la Schengen s-a facut intre 2016 si 2020. In octombrie 2019, Comisia Europeana a stabilit ca guvernul de la Zagreb a luat toate masurile necesare pentru aplicarea integrala a acquis-ului Schengen. Evaluarea in teren s-a incheiat in februarie 2021, iar in decembrie, acelasi an, Consiliul UE a aprobat intrarea Croatiei in Schengen.

Dupa avizul Parlamentului European, liderii UE vor supune la vot aderarea croatilor la spatiul de libera circulatie.

Romania e si acum la portile Schengen

Desi se chinuie de ani de zile, Romania inca nu e primita in spatiul de libera circulatie. Desi toata lumea e de acord ca tehnic indeplinim conditiile, factorul politic isi spune cuvantul si decizia inca nu a fost luata. Atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European au cerut in repetate randuri primirea Romaniei in Schengen, la nivelul tarilor membre e un blocaj ce pare, pentru moment, imposibil de depasit. Chiar daca tehnic Romania e pregatita, din punct de vedere politic sunt tari care refuza accesul in Schengen. Germania, Olanda, chiar si Franta la un moment dat s-au opus aderarii Romaniei la Schengen cu argumentul ca romanii inca au probleme de coruptie, iar primirea in spatiul de libera circulatie, deci desfiintarea controalelor la granitele interne, este riscanta in cazul Romaniei.

Monica

articolul original.

Razii ale procurorilor europeni conduși de Laura Kovesi, în România

28 June 2022 at 08:40
By: Eugen
image

Biroul Procurorului Public European (EPPO) a anunţat marţi o acţiune împotriva unei grupări de crimă organizată care era activă în România şi Austria.

“Începând de la primele ore ale dimineţii, sunt în desfăşurare 160 de percheziţii domiciliare, inclusiv la locuinţe ale unor funcţionari publici şi la sedii ale unor instituţii publice, ca parte a unei anchete în derulare de şase luni asupra unor presupuse fraude cu fonduri europene şi româneşti de peste cinci milioane de euro, spălate printr-un mecanism financiar complex”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul EPPO.

Aproximativ 30 de persoane vor fi aduse pentru interogatoriu, precizează sursa citată.

EPPO explică faptul că, în cadrul investigaţiei, începută în urmă cu şase luni, a descoperit că, începând din 2017, “o grupare de crimă organizată a creat peste 150 de companii fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos fonduri europene şi naţionale”.

“Aceste companii au aplicat pentru finanţări publice pentru a achiziţiona echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente necorespunzătoare, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru a achiziţiona active fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile care figurau ca fiind achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost de fapt achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, se mai menţionează în comunicat.

Conform EPPO, “sumele obţinute din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional de companiile respective erau retrase de obicei cash de la ATM-uri de diferite persoane din anturaje ale membrilor grupării criminale organizate, după care erau predate acestora. Ulterior, sumele erau folosite pentru a achiziţiona bunuri şi servicii pentru alte persoane fizice şi juridice pentru a ascunde originea ilicită”.

Investigaţia a fost desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor de la Structura de Sprijin a EPPO din România, al poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi al poliţiştilor de la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului român de Interne (Structura Centrală şi centrele operaţionale din Cluj şi Timişoara), adaugă EPPO.

La percheziţii au participat sute de poliţişti de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, Direcţia Generală Anticorupţie din M.A.I., Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Timiş şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timişoara.

articolul original.

Paul Filip al României a fost reţinut la Paris

27 June 2022 at 15:45
By: Eugen
image

Paul Filip al României a fost reţinut la Paris şi urmează să se desfăşoare activităţile procedurale pentru predarea lui în România, a anunţat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

“Urmare a activităţilor de cooperare internaţională între poliţia Română şi autorităţile din Franţa, a fost depistat în Paris Paul Filip al României. În continuare se desfăşoară activităţi procedurale în vederea predării acestuia către ţara noastră”, a precizat Bode.

Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) aminteşte că, pe 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Braşov a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii împotriva lui Paul Filip al României, în vârstă de 72 ani, condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul “Ferma Băneasa”.

Instanţa supremă admis o cale extraordinară de atac – recurs în casaţie – şi a anulat condamnarea de 5 ani închisoare primită de avocatul Robert Roşu în dosarul “Ferma Băneasa”.

Robert Roşu a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani închisoare cu executare de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie.

Condamnarea acestuia a stârnit ample proteste ale avocaţilor, care au reclamat că Robert Roşu nu a încălcat legea, ci doar şi-a exercitat profesia.

Ulterior, judecătorul Ionuţ Matei s-a pensionat, iar marţi un complet de la Instanţa supremă a dispus achitarea avocatului Robert Roşu, urmând ca acesta să fie pus în libertate.

“Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Roşu Robert Mihăiţă. În baza art.448 pct.2 lit.a Cod procedură penală cu referire la art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art.367 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal şi, respectiv, a infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a ob?inut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.297 alin.1, art.309 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal. Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.345/64/2016 şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Robert Mihăiţă, dacă nu este arestat în altă cauză. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Roşu Robert Mihăiţă la plata sumei de 17.829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii efective, către partea civilă Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile. Ridică măsurile asiguratorii instituite faţă de inculpatul Roşu Robert Mihăiţă, prin ordonanţele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 şi 25.03.2016, până la concurenţa sumei de 17.829,73 euro”, se arată în decizia instanţei.

articolul original.

SUA oferă României bani pentru centrale nucleare SMR

26 June 2022 at 17:26
By: Eugen
image

Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă duminică pe site-ul său.

Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul din partea Departamentului de Comerţ şi pe asistenţa tehnică din partea Departamentului de Stat şi a Agenţiei americane pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA), această investiţie urmăreşte să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari şi să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziţia către energia curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică a Europei, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară, se spune în comunicatul Casei Albe.

Acesta este unul dintre proiectele emblematice ale Parteneriatului pentru infrastructura globală (PGII) ce va fi lansat oficial la summitul liderilor G7 de la Schloss Elmau, Germania, programat să se desfăşoare în perioada 26-28 iunie. Prin intermediul PGII vor fi mobilizate sute de miliarde de dolari ”pentru a furniza o infrastructură durabilă şi de calitate care să facă o diferenţă în viaţa oamenilor din întreaga lume, să consolideze şi să diversifice lanţurile noastre de aprovizionare, să creeze noi oportunităţi pentru lucrătorii şi întreprinderile americane şi să promoveze securitatea noastră naţională”.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, duminică, anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind finanţarea cu 14 milioane de dolari a studiilor de proiectare a reactoarelor modulare mici din România, precizând că asigurarea securităţii energetice reprezintă un obiectiv comun al parteneriatului strategic româno-american.

articolul original.

Kremlinul, despre statutul de candidat al UE al Moldovei și Ucrainei: O afacere internă a UE

24 June 2022 at 19:33
By: Eugen
image

Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ”consecinţe negative”, în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ”niciun risc” pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP.

Această decizie ”confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente – ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice n.red) continuă activ pentru a izola Rusia”, a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

”Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas”, a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv ”să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav”.

Mai mult, Bruxellesul apelează la ”metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte ”sancţiuni ilegitime” împotriva Moscovei, mai remarcă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

”Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa”, conchide Maria Zaharova.

Mai devreme în aceeaşi zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordarea statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova este ”o afacere internă a Europei”, el acuzând însă în acelaşi timp Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP.

articolul original.

Examenul de Bacalaureat a început cu proba scrisă la Limba și Literatura Română

20 June 2022 at 05:27
By: Eugen
image

Proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022 are loc luni pentru elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

articolul original.

Elena Udrea a ajuns la penitenciarul Târgșor

16 June 2022 at 18:23
By: Eugen
image

Elena Udrea a fost depusă, joi seară, la Penitenciarul de Femei Târgşor, unde va ispăşi o condamnare de şase ani de închisoare, primită în dosarul “Gala Bute”.

Ea a fost adusă în România pe la Vama Giurgiu, de unde a fost transportată de lucrătorii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) la unitatea de detenţie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a refuzat, miercuri, să suspende mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea, transmite AFP.

În 10 iunie, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul “Gala Bute”.

Instanţa din Bulgaria a dispus punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizia fiind definitivă.

Udrea a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupţie în iunie 2018, când se afla în Costa Rica. Recursul său în anulare a fost respins în 7 aprilie, iar în prezent se află în curs o altă cale de atac extraordinară împotriva sentinţei. La aceeaşi dată, autorităţile române au emis pe numele ei un mandat de arestare, reaminteşte un comunicat al CEDO. Udrea a fost arestată în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia, a mai reţinut instanţa de la Strasbourg.

Mandatul european a fost confirmat de justiţia bulgară, iar ca urmare Udrea a sesizat marţi CEDO, solicitând suspendarea de urgenţă a executării mandatului european de către autorităţile din Bulgaria. Ea a cerut totodată să nu fie extrădată în România.

Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătând în special că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Ea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. De asemenea, a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.

articolul original.

Un pod din Neamț, reabilitat acum 6 luni, s-a prăbușit

9 June 2022 at 14:01
By: Eugen
image

Podul peste râul Siret dintre localităţile Luţca şi Sagna, situat pe drumul judeţean DJ 207 A şi care fusese reabilitat integral în urmă cu câteva luni, s-a prăbuşit, joi, în timp ce pe el rulau un autocamion şi o autoutilitară.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa, a declarat că şoferul autocamionului a fost rănit, fiind scos din autovehicul de martori.

“În urma evenimentului a rezultat o victimă care a fost scoasă de ceilalţi participanţi la trafic”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. Bărbatul rănit a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la spital.

Prefectul Adrian-Vasile Niţă s-a deplasat la faţa locului şi a precizat că se fac verificări dacă sunt şi alte autovehicule prinse sub dărâmături.

“Mă aflu la faţa locului. Verificăm dacă sunt şi alte autovehicule implicate, dar din primele cercetări se pare că nu”, a subliniat prefectul Adrian Niţă.

Poliţiştii Serviciului Rutier Neamţ se află la faţa locului şi deviază traficul pe drumul naţional DN 15D Roman – Gâdinţi.

“În jurul orei 14,15, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna au fost sesizaţi cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret (DJ 207 A) dintre localităţile Luţca – Sagna, s-a rupt. Din primele date, un autocamion şi o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcţia Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subcomisarul Ramona Ciofu.

Podul care s-a prăbuşit a fost reabilitat integral în urmă cu câteva luni, fiind administrat de Consiliul Judeţean Neamţ.

articolul original.

Iohannis incearca sa calmeze spiritele: Romania nu se intoarce la vechea securitate de dinainte de ‘89

7 June 2022 at 15:15
By: Monica
image

Preşedintele Iohannis a declarat ca in domeniul securitatii nationale e necesara o legislatie moderna, iar aparitia in presa  a unui prim draft al proiectelor de modificare a reglementarilor actuale a fost o greseala.

De cateva zile, scena politica din Romania e agitata intrucat proiectul privind noile legi de securitate nationala a ajuns in presa, iar unele puncte au starnit controverse aprinse. Proiectul va fi dezbatut si modificat in Guvern, in CSAT si in Parlament, afirma Klaus Iohannis. Asadar, scurgerea lor in presa, inainte de varianta definitiva, este o eroare, crede presedintele. Intr-o conferinta de presa, la Buzau, Iohannis a parut deranjat mai degraba de faptul ca propunerile au ajuns in presa, subliniind faptul ca acestea “nu sunt destinate publicului larg”.

“Noi avem anumite legi pe domeniul securitatii nationale care au fost facute la inceputul anilor ’90, cand democratia a fost noua, s-a incercat sa se construiasca institutii moderne, europene, care respecta drepturile cetateanului, insa, in timp, stim ca lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost intocmit cate un proiect pe aceste legi. Acum ne aflam in faza in care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg. Este un prim draft care urmeaza sa fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urma de Parlament” – a explicat Iohannis. Presedintele insista ca nu exista motive de ingrijorare si ca nu-si doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati sau o restrangere a drepturilor cetatenilor. Printre cei mai vocali critici ai documentului care circula in presa este liderul AUR, George Simion, care a solicitat clarificari din partea SRI, SIE, STS, MAI si MAPN.

Punctele controversate si ingrijoratoare

Serviciile de informatii vor avea puteri sporite, iar angajatii lor un fel de superimunitate, potrivit proiectului. In plus, daca se aproba in actuala varianta, noile prevederi arata ca atat autoritatile si institutiile publice si firmele, cat si oamenii obisnuiti vor fi obligati sa acorde sprijin serviciilor secrete. De asemenea, Parlamentul ar urma sa nu mai aiba niciun cuvant de spus in procedura de demitere a directorului SRI. Daca va fi cazul ca personalul SRI sa fie anchetat, acest lucru se va face doar cu un numar limitat de procurori, anume desemnati. In plus, SRI ar urma sa aiba dreptul sa-si creeze o intreaga retea de firme si chiar de asociatii si organizatii din societatea civila.

Monica

articolul original.
❌