Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Alaltaieri4 Botoșani

Cătălin Drulă: „La Bruxelles, nimeni nu înțelege de ce Guvernul PSD-PNL vrea să facă rău României și să mențină pensiile speciale”

Reporter: 4Botosani
24 March 2023 at 13:15
Cătălin Drulă La Bruxelles nimeni nu înțelege de ce Guvernul PSDPNL vrea să facă rău României și să mențină pensiile speciale

Cătălin Drulă, președintele USR, critică decizia PSD-PNL de a apăra pensiile speciale cu prețul pierderii miliardelor de euro din PNRR și, implicit, a afectării zecilor de milioane de români care își doresc autostrăzi, școli și spitale noi și moderne.

„La Bruxelles, nimeni nu înțelege de ce Guvernul PSD-PNL vrea să facă rău României și să mențină pensiile speciale și, în același timp, să piardă bani gratis, miliarde de euro care ar trebui să ne vină prin PNRR. Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei. Ciolacu i-o protejează. Zilele acestea, vedem ipocrizia și răutatea unei guvernări care pune specialii pe primul loc și e gata să sacrifice viitorul românilor, școlile, spitalele, autostrăzile pe care trebuie să le facem prin PNRR, doar pentru a-și păstra privilegiile. USR este singurul partid care se opune pensiilor speciale, este partidul care a trecut eliminarea pensiilor speciale în PNRR. Partidul extremist din Parlament tace mâlc și este de acord cu această guvernare că specialii trebuie să aibă privilegii, alte drepturi decât noi, restul oamenilor care primim pensie pe baza a ceea ce am contribuit. Este nedrept, este incorect, este rău pentru România că vor să mențină aceste pensii speciale”, declară Cătălin Drulă.

Președintele USR se află zilele acestea la Bruxelles pentru o serie de întâlniri cu oficiali ai UE. Miercuri, Cătălin Drulă a avut o întâlnire cu Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, prilej pentru a discuta despre situația absorbției fondurilor europene în România. Urmează o întrevedere cu Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

Reamintim că, printr-o scrisoare adresată Guvernului PSD-PNL, Comisia Europeană a avertizat că proiectul PSD-PNL nu face nicio reformă a pensiilor speciale, având un impact foarte mic asupra cheltuielilor bugetare cu pensiile speciale. Totodată, CE nu a marșat la minciuna pe care Guvernul PSD-PNL a spus-o Băncii Mondiale pentru a elimina orice discuție despre reforma pensiilor militare.

Cerem PSD-PNL, susținuți în tăcere de AUR, să nu mai pună interesul specialilor mai presus de binele tuturor românilor.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Peste 700 de profesori prezenți la conferința dedicată Patrimoniului Mondial UNESCO

Reporter: 4Botosani
23 March 2023 at 13:34
Peste 700 de profesori prezenți la conferința dedicată Patrimoniului Mondial UNESCO

Sute de profesori din toată țara au participat la o nouă conferință WEBDIDACTICA Educațional, care a avut ca temă Patrimoniul Mondial UNESCO din România.

”Acest an este dedicat educației prin cultură și arte, de aceea felicit Fundația Dan Voiculescu pentru că își unește eforturile cu toți cei care cred în excelență. Patrimoniul care este acum pe lista UNESCO este doar vârful icebergului. Însă există liste indicative cu alte obiective față de care avem aceleași responsabilități și obligații. Obiectivele din patrimoniul UNESCO de pe harta României sunt, de fapt, obiective pe harta umanității. Elevii trebuie să cunoască o mică poveste despre oricare dintre aceste elemente de patrimoniu, indiferent de vârstă. Nu trebuie să uităm că, a vorbi despre patrimoniu înseamnă a vorbi despre identitate”, a declarat doamna Madlen Șerban, Secretarul General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, speaker în cadrul conferinței. 

Alături de doamna Madlen Șerban, la dezbatere au participat și alți speakeri valoroși, specialiști, cercetători și reprezentanți ai unor instituții cu atribuții în domeniile de activitate UNESCO, care le-au oferit profesorilor informații noi, dar și mijloace și instrumente didactice, pentru promovarea unor activități care vizează educația prin și pentru patrimoniu.

Încă 350 de obiective culturale din România au fost nominalizate pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO

Printre speakerii conferinței s-a numărat și Felix Marcu, Managerul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, care este coordonatorul Programului Național Limes: Frontierele Imperiului Roman și care le-a prezentat profesorilor obiectivele de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman, pe teritoriul României. 

”Sunt aproape 2 luni de când a fost depus dosarul de nominalizare a Limesului Dacic, pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de către cercetătorii clujeni. Mai exact, este vorba despe dosarul de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman, mai precis ale Daciei, la UNESCO în Paris. E încununarea unor eforturi ale specialiștilor de 130 de ani încoace, în special în contextul în care un program național început în urmă cu opt ani a inclus majoritatea siturilor arheologice din Dacia”, le-a spus acesta profesorilor, în cadrul conferinței.

Unde găsesc profesorii resurse educaționale, pentru a le folosi la clasă

Adriana Scripcariu, istoric de artă și coordonator al Școlii de la Piscu le-a oferit profesorilor o serie de resurse educaționale gratuite, care privesc Patrimoniul Mondial UNESCO din România, pe care aceștia le pot accesa direct de pe site-ul piscul.ro și pe care le pot folosi la clasă.

”Copiii sunt foarte receptivi, dar e nevoie de o abordare creativă, trebuie să le dăm o cheie despre ce înseamnă muzeul și apoi ei vor veni singuri către muzeu. Trebuie evitate abordările de tip monografic, care fac apel în special la memorie: când a fost ridicat cutare monument etc. Acestea fac apel la cunoștințe abstracte și devin plictisitoare. Trebuie găsit un stil aplicat și funcțional. Pentru copii, trebuie găsită ,,povestea”, cu accent pe vizual, trebuie propuse activități care au legătură cu experiența lor imediată și concretă”, a spus Adriana Scripcariu, în cadrul conferinței.

Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă, le-a vorbit profesorilor despre seria de volume de colecție, care promovează cele mai cunoscute situri culturale românești, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, realizată, în cadrul proiectului Rădăcini Culturale Românești, în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Volumele au fost realizat și în format digital și pot fi descărcate, gratuit, de pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.

În încheierea conferinței, Managerul General al Institutului Național al Patrimoniului, Oana Zaharia, a dorit să transmită un scurt mesaj, felicitând FDVDR și Comisia Națională a României pentru UNESCO, pentru această inițiativă. 

”Trebuie să cunoaștem patrimoniul, pentru că asta înseamnă să ne cunoaștem pe noi! Dincolo de implicarea personală a vreunui profesor, care își dorește el să transmită informații elevilor despre patrimoniu, este nevoie de o abordare interdisciplinară, pentru a plasa patrimoniul între prioritățile tuturor: tineri, politicieni, comunități, oameni de stat etc. Puntea pe care patrimoniul o constituie între generațiile trecute și cele viitoare, este, evident, prezentă, este acolo, și cred că trebuie doar să o luminăm”, a declarat Oana Zaharia, în cadrul conferinței WEBDIDACTICA. 

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Haita în acțiune – Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea din Botoșani

Reporter: 4Botosani
23 March 2023 at 13:26
Haita în acțiune  Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea din Botoșani

Haita de acțiune este un film românesc de comedie din 2023 regizat de Vali Dobrogeanu după un scenariu scris tot de el. În film, actorul român Matei Dima joacă un polițist de etnie rromă care tocmai se află în prima zi a lui la secția de poliție. Filmul îi mai are în distribuție pe actorii români Matei Dima, Antonia, Anca Dumitru, Elena Chiriac, Alex Bogdan, Anca Dinicu, Vlad Brumaru, Alex Delea și Iancu Sterp.

Filmul românesc de comedie „Haita de acțiune” este produs de Matei Dima și Alexandra Hash și va fi lansat în România în premieră în data de 24 Martie 2023 în cinematografele românești.

Denzel (Matei Dima) este polițist la rutieră, însă el se visează în filmele americane și își dorește să rezolve cazuri complexe. Este luat la mișto de toți colegii lui din secție pentru că este prea naiv să fie corupt și nu-l duce capul destul cât să fie comisar adevărat.Împreună cu Oli (Antonia) o polițistă care are probleme cu nervii pentru că e sătulă de misoginismul din România și Aurel, primul agent de circulație din departament de etnie rromă, încep să investigheze un caz interesant, însă scormonesc unde nu trebuie.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Concurs național de informatică găzduit la Botoșani în perioada 24-26 martie

Reporter: 4Botosani
23 March 2023 at 13:21
Concurs național de informatică găzduit la Botoșani în perioada 2426 martie

În perioada 24 – 26 martie 2023, municipiul Botoșani va fi gazda unui eveniment de anvergură, înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației – Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”,ce se va desfășura la Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, concursul va reuni elevii care au obținut punctajele cele mai mari la Olimpiada de Informatică, din 18 judeţe ale ţării și din municipiul Bucureşti. În cadrul concursului vor concura și echipe din Republica Moldova.

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă. A mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira.

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicată, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 19.00, în Aula Magna a Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

”Le urăm succes tuturor participanților și ne dorim ca zilele petrecute la Botoșani să fie stimulante și inspirate și să marcheze un schimb autentic de experiență. Pentru informații actualizate despre eveniment îi invităm pe cei interesați să acceseze site-ul: https://moisil.sepi.ro/”, este mesajul Danielei Nour, inspectorul școlar pentru informatică.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Vezi care sunt spectacolele Teatrului „Mihai Eminescu” din acest sfârșit de săptămână

Reporter: 4Botosani
22 March 2023 at 13:40
Vezi care sunt spectacolele Teatrului Mihai Eminescu din acest sfârșit de săptămână

Și în acest week-end te așteptăm la teatru cu o ofertă specială: plătești un bilet și primești unul gratuit! Sărbătorește primăvara alături de cineva drag și oferă-i un mărțișor teatral!

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia Mihai Donțu și „Angajare de clovn”de Matei Vișniec, regia Ion Sapdaru. Deasemenea, sâmbătă 25 martie de la ora 11  și de la ora 20, spectacolul „Eroine” după Publius Ovidius Naso, regia Andrei Măjeri se va juca la București la Teatrul Apollo 111.

Sâmbătă, 25 martie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” vă invită la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia și ilustrația muzicală Mihai Donțu. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, iar din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei, Silvia Răileanu și Radu Dragoș.

P. Cehov surprinde inițiativa lăudabilă a lui Ivan Vasilievici Lomov, care dorește să se însoare cu fiica vecinului său. Însă, departe de romantismul și armonia care se presupune că ar trebui să guverneze un astfel de moment unic, cei doi potențiali miri se ceartă aprig din motive derizorii.

Ciocnirea personalităților lor puternice, crizele de ipohondrie ale pețitorului, încurcătura în care se găsește tatăl miresei și încercările sale disperate de a aplana rabufnirile celor doi tineri dau naștere unui comic de situație savuros.Va invitam, așadar, la spectacol, pentru a afla deznodamantul acestei confruntări dinamice și originale!

Duminică, 26 martie, de la ora 18.00 vă invităm la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, regia Ion Sapdaru.

E teatru. E circ. E spectacol. E cu adevărat spectaculos. E impresionant. Are emoție și melancolie. E precum o amintire. E o călătorie înapoi în copilărie. E amar, e comic, real, uman, pătrunzător și simplu. Este deopotrivă pentru cei mari și cei mici. Cu clovni, cu magie și acrobație, împletite cu teatru, cu jocul actoricesc, cu conflict și replici inteligente, cu poveste și puterea cuvântului pe scenă, un spectacol pentru suflet, pentru bucuria amintirii și pentru melancolia prezentului.

„Angajare de clovn” este ultima piesãscrisã în România de Matei Vișniec, în 1986, înainte de emigrarea dramaturgului la Paris. Cel mai jucat autor român contemporan a primit Premiul UNITER pentru cea mai bunãpiesãromâneascã în 1991.

Regia, decoruri, coloana sonoră:  Ion Sapdaru

Coregrafia: Victoria  Bucun

Costume:  Alina  Dincă

Distribuţia: Bogdan  Muncaciu, Dragoş  Radu, Răzvan Amitroaei, Volin  Costin, Cezar Amitroaei

Pret bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 12:00-16:00▪️sâmbătă și duminică: 16:00-18:00🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-21:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-21:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌