ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Monitorul Expres

S-a mai stins o stea: actriţa Sanda Toma a murit la 88 de ani

26 November 2022 at 21:17
By: M.Ex.

Actriţa Sanda Toma a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 88 de ani. Ea a fost considerată ”unul dintre membrii cei mai importanţi ai familiei Teatrului de Comedie”.
„Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanți ai familiei Teatrului de Comedie. (…) Cu fiecare om care ne părăsește se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru și a spectatorilor este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire”, scrie Teatrul de Comedie pe pagina oficială de Facebook.
Născută la 27 octombrie 1934, la București, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

Debutează în 1956 la Teatrul Național din Craiova, instituție în care va juca până în 1958, urmând să revină în București, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960.

În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intră în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994 va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană. După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori și Livada de vișini de A.P. Cehov – în regia lui Lucian Giurchescu, sau în Harold și Maude de Collin Higgins, regia Sanda Manu. Revine, în 2011, pentru rolul Celine din Învață-mă, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu.

La Teatrul Național din București a jucat în spectacole create de Sică Alexandrescu (Hangița de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Mușatescu), Ion Finteșteanu (Tartuffe de Molière), Ion Cojar (Așteptând la arlechin de Noel Coward) și Alexandru Tocilescu (Comedie roșie de Constantin Turturică).

În spectacolele regizorului David Esrig, Sanda Toma a primit confirmarea timpurie dar și decisivă în teatru, prin elogiile aduse de însuși dramaturgul E. Ionesco cu prilejul reprezentației cu „Rinocerii” de la Teatrul Națiunilor din Paris. Nu au lipsit, desigur, elogiile celor mai importante reviste de specialitate dein România și de peste hotare, iar definitoriu pentru arta actoricească a Sandei Toma rămâne titlul unui articol referitor la „Troilus și Cresida”, din revista pariziană „Arts”: O lecție de teatru venită din România” (Gilles Sandier, Arts, 24 mai, 1965)

articolul original.

CM Qatar 2022. Argentina, prima victorie. Messi și Fernandez au răpus Mexicul

26 November 2022 at 21:08
By: M.Ex.

Argentina a bifat prima victorie la Campionatul Mondial din Qatar, 2-0 cu Mexic. După o primă repriză modestă, argentinienii au reacționat după pauză si au reușit să câștige grație golurilor marcate de Leo Messi și Enzo Fernandez. Cu o victorie în ultima rundă, contra Poloniei, Argentina își asigură calificarea în „optimi”.

articolul original.

Încă un brașovean, păcălit prin metoda ,,Accidentul”

26 November 2022 at 20:19
By: M.Ex.

Încă un brașovean, panicat că fiul său este în mare pericol, a fost păcălit prin metoda ,,Accidentul”.
Organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Serviciul de Investigații Criminale – Brașov au fost sesizate, la data de 25.11.2022, prin plângere penală de către o persoană care reclama faptul că a fost victima unei infracțiuni comisă prin înșelăciune.

Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 19 noiembrie, pe seară, în timp ce se afla singur acasă, a fost apelat de către o persoană necunoscută, pe numărul de telefon fix. Vocea i-a spus că este fiul său „Dan” și că urmează să-i fie amputate ambele picioare. În continuare, discuția a fost preluată de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi medic și care i-a comunicat persoanei apelate că operația este una costisitoare, fiind necesară toată suma de bani pe care aceasta o are în casă.

,,Fiind conștientă că situația ce i-a fost expusă este una reală și fără a se interesa în mod direct de starea fiului său, persoana vătămată a înmânat suma de 5.000 de lei și 100 de dolari canadieni, pe care o avea în locuință, unei persoane de sex masculin necunoscută care s-a deplasat la adresa sa de domiciliu”, au explicat anchetatorii.

În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”înșelăciune”, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorilor și tragerea acestora la răspundere penală.

articolul original.

Un brașovean dispărut este căutat de familie. L-ați văzut? Sunați la 112

26 November 2022 at 17:04
By: M.Ex.

Un brașovean a fost dat dispărut de familia sa, după ce nu s-a mai întors acasă. Dacă îl vedeți, sunați la 112!
La data de 26 noiembrie 2022, Poliția Municipiului Brașov – Biroul de Investigații Criminale Brașov, a fost sesizată de familia bărbatului, cu privire la faptul că acesta a plecat voluntar, fără a reveni la domiciliu până în prezent. Semnalmente: înălțime 1,70 m, greutate aproximativ 80 kg, constituție robustă, păr cărunt, ochi căprui, față ovală.

La momentul plecării, bărbatul purta pantaloni de culoare albastră, geacă de fâș, de culoare alb cu gri, având pe cap șapcă sau fes de culoare închisă și era încălțat cu ghete de culoare verde.
Persoanele care pot furniza informații cu privire la bărbatul în cauză sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112!

articolul original.

Societățile din România se vor putea înmatricula și exclusiv online

26 November 2022 at 14:54
By: M.Ex.

Înmatricularea societăților va fi posibilă și prin proceduri exclusiv electronice, conform noii legi a comerțului, transmite Camera de Comerț și Industrie.

CCI spune că noua lege a Registrului Comerțului, intrată în vigoare în 24 noiembrie, aduce modificări esențiale infrastructurii Registrului comerțului și regimului publicității comercianților și a activităților lor esențiale, cât și unor legi esențiale pentru economia și societatea românească, cum este de exemplu Legea societăților.

Cea mai importantă modificare a noii legi a Registrului Comerțului se referă la faptul că înmatricularea societăților va fi posibilă și prin proceduri exclusiv electronice. Până acum, documentația de înființare se putea depune online, certificatul de înregistrare însă se emitea numai în format tipărit. Noua lege și, implicit, noua procedură vor permite emiterea certificatului de înregistrare direct în format electronic, astfel că aceasta se va putea derula și online.

„De câţiva ani sesizăm discrepanţe între cei care depun bilanţul la Fisc şi cei care figurează ca fiind înregistrați și în funcțiune la Registrul Comerţului. Au depus bilanţul numai 802.243. Sunt jumătate, care nu se regăsesc nicăieri, ca fiind în realitate active. Sper ca acest lucru să se reglementeze prin digitalizarea administrativă, să vedem bazele de date ale Fiscului şi Ministerului Justiţiei corelate astfel încât să aibă o marjă de eroare de doar câteva mii de firme, dar nu cifre de această dimensiune”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

articolul original.

Liga 3, etapa 14 | SR Brașov a câștigat derbiul cu Cetate Râșnov și a urcat pe loc de play-off. Olimpic Zărnești, victorie cu ACS Kids Tâmpa

26 November 2022 at 14:13
By: M.Ex.
FOTO: Dan Potor

SR Brașov a câștigat derbiul etapei a 14-a din C5 cu Cetate Râșnov. La primul meci cu George Suciu pe bancă, stegarii s-au impus cu 2-1 (1-0) cu golurile marcate de Marius Savu (41) și Carlo Danciu (73). Pentru râșnoveni a punctat Dragoș Popa (51). Cu acestă victorie, SR Brasov a urcat pe locul 4. Tot astazi, Olimpic Zărnești s-a impus cu 3-2 (2-0) în meciul cu Kids Tâmpa. Golurile victoriei echipei pregătite de Mihai Stere au fost marcate de Sergiu Mihai, Berloiu și Micliș. Pentru brașoveni, Stoica si Moldovan au redus din diferență, iar Negotei a fost eliminat.

Liga 3, etapa 14, rezultate
SR Brașov – Cetate Râșnov 2-1
Olimpic Zărnești – Kids Tâmpa 3-2
KSE Tg. Secuiesc – CS Blejoi 1-2
CS Păulești – AFC Odorheiu Secuiesc 2-1
CSO Plopeni – Sepsi OSK II 1-2
Clasament: 1.CS Blejoi 35p, 2. CSO Plopeni 27p, 3. Cetate Râșnov 21p, 4.SR Brașov 20p, 5. AFC Odorheiu Secuiesc 19p, 6. Sepsi OSK II 18 p, 7. CS Păulești 18, 8.KSE Tg. Secuiesc 15p, 9. Kids Tâmpa 12p, 10. Olimpic Zărnești  12p.

articolul original.

Liga 4 Brașov, etapa 15. ACSM Codlea, campioană de toamnă. Alin Gerotă a marcat 6 goluri în meciul cu Chimia Victoria. Ciucaș Tărlungeni, scorul etapei

26 November 2022 at 11:35
By: M.Ex.

Rezultatele și marcatorii etapei a 15-a din Liga 4 Brașov, ultima din 2022.
Ciucaș Tărlungeni – Prietenii Rupea 9-0 ( R. Mitroi, Plumb, Bălan, Ignat, Strătilă 2. Galborcea, Foșner, Foriska)
ACSM Codlea – Chimia Victoria 8-0 (Alin Gerotă 6, Daniel Ponci, Cristian Stan), Aripile Brașov -ACS Hoghiz 4-2 ( Badea, Pelo, Olariu, Brănescu / Miciu, Kinde), Bucegi Moeciu- Cetățenii Ghimbav 2-2 (L. Codreanu 2 /Mircescu, Blega ), Inter Cristian – ACS Steagul Roșu 2-2 ( Robu, Manole / Hălăucă, A. Danciu).

Clasament: 1. ACSM Codlea 38p, 2. Inter Cristian 35p, 3. Ciucaș Tărlungeni 34p , 4. Steagul Roșu Brașov 26p, 5.Cetățenii Ghimbav 25p, 6. Aripile Brașov 24p, 7. Bucegi Moeciu 16p , 8. ACS Hoghiz 10p, 9. Prietenii Rupea 7p, 10. Chimia Victoria 1p.

articolul original.

Transportul în comun electric în Brașov a redus poluarea cu 3 tone de praf și 6.400 de tone de CO2

26 November 2022 at 11:23
By: M.Ex.

Transportul în comun electric în Brașov înseamnă reducerea poluării cu 6.400 de tone de CO2, 142 de tone de oxizi de azot, 60 de tone de CO, 19 tone de hidrocarburi și 3 tone de praf.
Cele 60 de autobuze electrice au ajuns astăzi la 4 milioane de km parcurși, iar cele 51 de troleibuze se apropie tot de această cifră

Autobuzele electrice SOR achiziţionate de municipalitate cu fonduri nerambursabile au parcurs un total de peste 4 milioane de km în oraşul nostru, la care se adaugă cele peste 3,94 de milioane de km parcurși de troleibuzele Solaris. Asta înseamnă o contribuție importantă în privința reducerii poluării, atât prin înlocuirea parcului auto diesel al companiei de transport, cât și prin oferirea unei alternative reale la autoturismul propriu, mulțumită condițiilor bune de transport.

Introducerea în trafic a autobuzelor electrice și troleibuzelor noi a însemnat o reducere de 6.400 de tone de dioxid de carbon, 142,4 tone de oxizi de azot (NOx), 59,8 tone de monoxid de carbon, 18,8 tone de hidrocarburi și 2,84 tone de particule (PM 2,5; PM 10 etc.). Oxizii de azot sunt substanțe ce produc iritarea și/sau lezarea căilor respiratorii, favorizează formarea ploilor acide, precum și a fenomenului de smog deasupra orașelor.

,,Astăzi, transportul electric în municipiul nostru a marcat o nouă bornă: 4 milioane de kilometri făcuți de cele 60 de autobuze electrice SOR, achiziționate din fonduri nerambursabile, la care se adaugă aproape cei 4 milioane de kilometri parcurși de troleibuze. De ce sunt importante aceste milioane de kilometri? Deoarece cu aceste autobuze electrice și troleibuze, aerul în Brașov este mai curat, fără mii de tone de dioxid de carbon, de oxizi de azot, de oxizi de carbon și hridrocarburi și, nu în ultimul rând, de pulberi în suspensie – PM-urile care ne creează atâtea probleme și cu infringementul. Sperăm în zilele următoare să finalizăm procedurile de semnare a proceselor verbale pentru cele 12 autobuze de 18 metri, care vor circula pe linia 5, și pentru stațiile de încărcare care au fost deja montate, și să le punem în circulație. Vor urma cele 48 de autobuze electrice pentru care am depus solicitare prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.n.) și proiectele de mobilitate prin Programul Operațional Regional, astfel încât să ne atingem obiectivul stabilit: până în 2024 să avem transport în comun 100% electric în interiorul municipiului. Brașovul arată din ce în ce mai bine din punctul de vedere al transportului public și vă invit și pe voi să testați acest lucru. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi ”, a precizat primarul Allen Coliban.

Autobuze electrice

În acest moment, sunt în circulație 60 de autobuze electrice SOR produse în Cehia (52 vehicule de 12 m, 8 vehicule de 10 m), acest tip de vehicule nepoluante fiind introduse în circulație pe liniile 2B (2 barat), 4, 9, 15, 16, 22, 23B (23 barat), 32, 34, 36, 50, 51, 52. Toate cele 8 autobuze electrice cu lungimea de 10 metri au fost introduse în circulație pe liniile de transport public din zona Centrului Vechi.

Autobuzele electrice de 12 metri au câte trei uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate de 102 călători, dintre care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, trei validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație. De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (şapte camere video / vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare a parametrilor de funcționare a vehiculului, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat. Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune amplasat central, cu o putere nominală de 160 kW, sistem de recuperare a energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh și autonomie de minim 200 km.

Autobuzele electrice de 8 au câte două uși (ușa a doua dublă), podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate de 53 călători, dintre care 16 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, două validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație. De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (şapte camere video/vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare a parametrilor de funcționare a vehiculului, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat. Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune de putere nominală 120 kW, sistem de recuperare a energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 172 kWh și autonomie 220 km.

Toate autobuzele electrice de 8 metri, precum şi 10 dintre cele de 12 metri, sunt dotate cu un sistem avansat de asistență a șoferului (ADAS) pentru prevenirea coliziunilor cu pietonii, bicicliștii sau vehiculele care circulă în părțile laterale ale autobuzului, se află în „unghiul mort” sau pe o traiectorie de coliziune cu autobuzul.

Troleibuze

Troleibuzele, model „Solaris Trollino 18“, sunt produse de firma poloneză Solaris Bus & Coach SA și au o lungime de de 18 metri, sunt prevăzute cu sistem de articulație Hubner, controlat electronic. Au o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune, și sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, sistem de numărare automată a pasagerilor (senzori cu infraroșu în ușile de acces și sistem de supraveghere video, 9 camere video amplasate la interiorul și exteriorul vehiculului). Alte dotări ale acestor troleibuze sunt: validatoare carduri contactless (carduri de transport și carduri bancare), prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi, aer condiționat și sistem de încălzire de mare capacitate.

Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferență de nivel de 7 centimetri. Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul are un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.

Troleibuzele care circulă pe liniile 3, 7, 8, 10, 33 utilizează pe întreg traseul rețeaua de contact, cele de pe liniile 1, 2, 6 și 31 sunt dotate cu un acumulator care oferă o autonomie de minim 5 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară.

articolul original.

Persoanele vulnerabile vor primi 1.400 lei pe an pentru plata facturilor la energie

26 November 2022 at 11:04
By: M.Ex.

Guvernul anunță că va oferi românilor vulnerabili un sprijin de 700 lei, de două ori pe an, în 2023, pentru plata facturilor la energie. Banii vor veni din fonduri europene. Printre beneficiari se regăsesc pensionarii cu pensii sub 2.000 lei, persoanele cu handicap, familiile care primesc alocații de susținere a familiei și familiile și persoanele care au drept de ajutor social. În plus, Guvernul va continua acordarea ajutorului de 250 lei pentru alimente, ce va fi distribuit de șase ori anul viitor. Astfel, sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Cine sunt beneficiarii eligibili
Conform propunerii de ordonanță, vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea de ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

articolul original.

Victor Socaciu, numit cetățean de onoare al Brașovului

26 November 2022 at 09:55
By: M.Ex.

Victor Socaciu a primit, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare al Brașovului, la cererea artiștilor cantautori din România. Artiștii cantautori din România au depus la Primăria Brașov o cerere, prin care se propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Braşov, cantautorului Victor Socaciu. Iar Consiliul Local a decis ieri, în ședința ordinară, acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de Onoare al municipiului Braşov”. “Se acordă postmortem titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov” cantautorului Victor Socaciu, în semn de recunoaştere pentru prestigioasa activitate cultural – artistică desfășurată în țara noastră. Primarul Municipiului Braşov, prin aparatul său de specialitate, va asigura ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri”, se arată în Hotărârea de Consiliu Local.
Victor Socaciu a murit anul trecut, pe 27 decembrie, la vârsta de 68 de ani. Era s-a născut pe 14 ianuarie 1953 într-o familie obișnuită din Brașov. Tatăl său era muncitor la uzinele Steagul Roșu, mama sa era țesătoare la Partizanul Roșu. A fost unicul copil al familiei. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică, unde a fost coleg cu acela care avea să fie cosmanautul Dumitru Prunariu. Socaciu fost student al Universității Brașov, facultatea de Electromecanică, pe care a absolvit-o în 78. Dar, marea lui pasiune a fost din copilărie și până la capătul vieții muzica. „Atracția mea față de folk a început în 1972, când l-am auzit cântând la radio pe Mircea Florian. El a fost cel care mi-a atras atenția asupra folk-ului autohton”, mărturisea Socaciu pe blogul său. S-a făcut remarcat încă din liceu, când la Brașov se înființase la acea vreme Cenaclul Dacia-Felix. Cânta piesa „Va veni o zi, când fiecare va simți că a devenit o țintă”. Cântecul a ajuns și la urechile lui Adrian Păunescu. Așa a ajuns Socaciu în Cenaclul Flacăra. Și de atunci a cunoscut succesul.

articolul original.

Încă un cutremur mic în această dimineață

26 November 2022 at 09:29
By: M.Ex.

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs sâmbătă dimineaţă, la ora locală 3:59, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 145 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km est de Braşov, 88 km nord-est de Ploieşti, 105 km sud de Bacău, 118 km vest de Galaţi, 119 km vest de Brăila şi 139 km nord de Bucureşti.

În luna noiembrie, în România au avut loc 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5,4 grade pe Richter.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

articolul original.

Dealurile Brașovului rămân la cheremul șmecherilor din imobiliare

25 November 2022 at 23:41
By: M.Ex.

Dealurile și pantele înverzite ale Brașovului rămân la cheremul șmecherilor din imobiliare, care vor putea construi după chef și interese. Asta, prin votul dat ieri de consilierii locali. Astfel, ,,Proiectul de hotărâre pentru aprobarea documentului privind reglementări juridice și tehnice cu privire la întocmirea documentațiilor de urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă” a căzut cu un vot împotrivă, dar 13 abțineri, care se socotesc ca „împotrivă”. Au fost doar 12 voturi favorabile noului regulament.

Regulamentul propus pentru construcțiile de pe dealurile Brașovului, document respins ieri de aleșii locali, reglementează modul în care se construiește în municipiul Brașov în zonele de dealuri, versanți și terenuri în pantă. Regulamentul a fost avizat și de specialiștii în urbanism din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism.

Potrivit propunerii de Regulament, la toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie ar trebui incluse, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind configurația terenului, granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității.

De asemenea, conform propunerii de regulament, pe dealuri sau versanți, minim 25% din suprafața de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri, construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/ alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).
Ponderea suprafeței de spații verzi ar trebui să fie de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeței de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, și ponderea spațiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafețe verzi), care va fi de minimum 25% din suprafața parcelei.
O altă prevedere importantă din regulamentul respins de Consiliul Local este cea care vizează ansamblurile de construcții- blocuri cu multe niveluri, unde 6 este numărul maxim de apartamente dintr-o clădire.

„Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm. Rolul primăriei este de a se asigura că reglementările pe care le impune au în vedere atât cadrul natural, cât și specificul orașului. Tocmai de aceea am elaborat un set de reguli privind construcțiile în pantă, pentru a ne asigura că aberațiile urbanistice de până acum nu se vor repeta. Vrem să fim siguri că brașovenii se pot bucura de dealurile din centrul orașului și că oricine va construi acolo va respecta reguli de bun simț privind felul în care trebuie construit”, explica viceprimarul Flavia Boghiu la lansarea în dezbatere a proiectului.

articolul original.
Before yesterdayMonitorul Expres

Proiect ANRE: Consumatorii vulnerabili vor putea eșalona plata facturii

25 November 2022 at 19:49
By: M.Ex.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie(ANRE) a publicat un proiect de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali prin care este vizată și formula de calcul al preţului, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Regulamentul prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă.

Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.
Potrivit documentului, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Achitarea facturii, suspendată până la soluționarea plângerii

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea. „Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.

Potrivit ANRE, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem.

articolul original.

Qatar 2022. Grupa A. Olanda – Ecuador 1-1. „Portocala mecanică” , primul pas greșit

25 November 2022 at 18:13
By: M.Ex.

Olanda și Ecuador au remizat într-un meci din grupa A de la Campionatul Mondial, scor 1-1 (1-0). Gakpo a deschis scorul pentru „portocala mecanică” în minutul 6, iar Enner Valencia a egalat imediat după pauză(49). Olanda și Ecuador sunt în fruntea clasamentului cu câte 4 puncte, unul peste Senegal, care a învins-o astăzi pe Qatar.  

articolul original.

Șofer prins ,,sedat ” la volan. Conducea pe strada Lungă din Brașov

25 November 2022 at 17:00
By: M.Ex.

Un bărbat care luase mediamente cu efect tranchilizant, și care a urcat totuși la volanul unui autoturism, a fost oprit pe strada Lungă de polițiștii brașoveni.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Brașov fac cercetări acum în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
În fapt, la data de 24 noiembrie 2022, în jurul orei 11.25, polițiștii au oprit un bărbat, în trafic, care conducea un autoturism pe strada Lungă, din municipiul Brașov, județul Brașov.
S-a procedat la testarea conducătorului auto din punct de vedere al prezenței substanțelor interzise în organism, iar rezultatul a fost pozitiv pentru substanța ”Benzodiazepine”.
În consecință, acesta a fost condus la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a substanței interzise.
În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

Benzodiazepinele sunt medicamente cu efect tranchilizant mediu sau minor, în comparație cu cele cu efect major, folosite pentru tratarea psihozei. Acestea sunt cunoscute și sub numele de diazepam (Valium, Diazemuls), lorazepam (Ativan), clonazepam (Klonopin, Catapres, Dixarit), alprazolam (Xanax). Folosite în mod excesiv, benzodiazepinele devin droguri, deoarece au acelasi efect ca acestea și au înalt potențial adictiv. Sunt medicamentele cele mai des prescrise de către psihiatri, deoarece au un spectru larg de utilizare în multe situații clinice.

articolul original.

Fostul lider al PSD Brașov, Constantin Niţă, se întoarce la pușcărie pentru trei ani şi jumătate

25 November 2022 at 16:03
By: M.Ex.

Fostul lider al PSD Brașov, fost deputat și fost ministru al Energiei, Constantin Niţă se întoarce în penitenciar, unde are de executat un rest de pedeapsă de trei ani şi jumătate închisoare pentru trafic de influenţă, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, anunță agerpres.ro.

În mai 2017, Constantin Niţă a fost condamnat în primă instanţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la patru ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Sentinţa a fost menţinută la apel în iunie 2018, iar Constantin Niţă a fost dus la penitenciar, unde a executat şase luni, fiind eliberat în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a dispus rejudecarea unor dosare de corupţie, pe motiv de nelegalitate a compunerii completurilor de la Instanţa supremă.

După ce a fost eliberat în baza deciziilor Curţii Constituţionale alături de alţi oameni importanţi acuzaţi de corupţie, Constantin Niţă a introdus o cale extraordinară de atac – contestaţia în anulare, obţinând rejudecarea apelului.

Vineri, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a admis apelul lui Niţă doar cu privire la confiscarea unor sume de bani şi interzicerea exercitării unor drepturi civile, însă a păstrat condamnarea de patru ani, din care a fost scăzută perioada de şase luni deja executată.

„Admite apelul formulat de inculpatul Niţă Constantin împotriva sentinţei penale nr. 305 din data de 26 mai 2017 pronunţată de ICCJ în dosarul nr. 2312/1/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi, rejudecând: Înlătură din conţinutul pedepselor complementare şi accesorii aplicate inculpatului interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.g, k din Codul penal. Înlătură dispoziţia privind confiscarea de la inculpat a sumei de 30.000 euro. Menţine măsura sechestrului asigurător, dispusă prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din data de 09.06.2016 a DNA, până la concurenţa sumei de 303.118 lei. Înlătură dispoziţia privind plata cheltuielilor judiciare din cauţiunea în valoare de 150.000 lei, instituită prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din 04.05.2016, cât şi dispoziţia privind restituirea sumei de 132.000 lei din cuantumul cauţiunii. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Niţă Constantin perioada executată de la data de 28 iunie 2018 la 19 decembrie 2018. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii. II. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de DNA împotriva aceleiaşi sentinţe. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

În consecinţă, Constantin Niţă se întoarce în penitenciar, pentru a executa restul de pedeapsă de trei ani şi jumătate închisoare.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.

Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme – parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

”În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, susţineau procurorii.

articolul original.

Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să studieze la orice universitate din Regatului Unit

25 November 2022 at 14:39
By: M.Ex.

Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să urmeze cursuri universitare în țară dacă nu obțin un loc la o universitate de top, scrie The Times. Românii ocupă locul trei ca umăr de studenți din țări UE în Marea Britanie.
Potrivit datelor publicate de organismul public independent Higher Education Student Statisticsm, în anul universitar 2020/2021, ultimul pentru care au fost publicate date, în universitățile din Marea Britanie erau înregistrați 12.860 de studenți din România, față de 8.250 în 2016/2017, o creștere cu 55,8%.

Măsura de a restricționa accesul studenților străini în Marea Britanie face parte din planurile guvernului noului premier Rishi Sunak de a restrânge imigrația care a atins niveluri record în Regatul Unit, The Times notând că printre măsurile vizate numărându-se și plasarea unor restricții asupra aducerii unor membri ai familiei în țară de către studenții străini după ce numărul aproape s-a triplat în doar un an.
Sunak a spus că „toate opțiunile sunt pe masă” după ce ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică de la Londra au arătat că numărul de migranți ajunși în Marea Britanie a ajuns la un milion de la începutul anului până în luna iunie. Potrivit aceleiași surse, numărul persoanelor care au părăsit Regatul Unit s-a ridicat la 560.000, lăsând o cifră netă a migrației de 504.000 de persoane.
Agenția Reuters subliniază că numărul este unul record pentru Marea Britanie, notând că în anterioarele 12 luni imigrația netă a fost de doar 173.000 de persoane și că chiar și înainte de Brexit recordul a fost 336.000 de persoane în 2015.

Potrivit jurnaliștilor britanici, se crede că studenții internaționali vor fi ținta principală a eforturilor de a reduce migrația, o schimbare de paradigmă față de Strategia pentru Educație Internațională anunțată în 2019 care stabilise o țintă de 600.000 de studenți străini până în 2030 pentru a crește valoarea exporturilor educaționale a Marii Britanii la 35 de miliarde de lire sterline pe an. Ținta a fost atinsă în anul universitar 2020-2021 și celebrată de guvernul lui Boris Johnson în care Rishi Sunak a ocupat funcția de ministru al Finanțelor.

Una dintre ideile luate în considerare este interzicerea studenților străini de a intra în Marea Britanie dacă nu obțin un loc la o universitate de elită. O astfel de măsură a fost propusă de Nadhim Zahawi, fostul ministru al Educației în guvernul Johnson.

Zahawi este un influent politician de la Londra, ocupând în prezent funcția de președinte al Partidului Conservator și ministru fără portofoliu în cabinetul lui Rishi Sunak. Zahawi a ocupat funcția de ministru al Educației în guvernul lui Boris Johnson până când acesta a demisionat în luna iulie.

Universitățile Manchester, Edinburgh, Leeds, Sheffield, University College London, King’s College London și Imperial College sunt printre instituțiile de învățământ superior britanice care primesc cei mai mulți studenți străini.

Pe primul loc între studenții din UE s-au situat italienii cu 14.605, urmați de francezi cu 14.090 și de români.
În universitățile din regiunea Anglia, unde studiază cei mai mulți studenți din Marea Britanie, românii se situează pe locul 2, înaintea francezilor.
În total, în anul universitar 2020/2021 în Marea Britanie au fost 152.905 studenți din UE, de trei ori mai puțini decât cei din afara UE, 452.225.
Cei mai numeroși studenți au fost cei din China, 143.820, urmați de cei din India, 84.555, Nigeria 21.305, Statele Unite 19.220 și Hong Kong 16.655 și Pakistan 12.975, ceea ce îi plasează pe români pe locul nouă în clasamentul tuturor studenților străini din UK, relatează G4Media.

Numărul total al studenților străini din Marea Britanie s-a ridicat în anul universitar anterior la 605.130, aproape un sfert din totalul studenților ce urmează cursuri la universitățile din această țară.

articolul original.

Alexandru Dedu trage de Carlos Viver de la campioana Rapid! Antrenorul spaniol ar putea ajunge în vară la Corona Brașov

25 November 2022 at 13:04
By: M.Ex.

Corona Brașov este lider autoritar în Seria B a Divizei A de handbal feminin, iar revenirea în rmul eșalon pare o formalitate. Echipa brașoveană este antrenată de Alin Bondar, iar în primele șase etape Coron are punctaj maxim. Șeful Coronei, Alexandru Dedu lucrează deja la strategia pentru viitorul sezon. Fostul șef al FRH are în plan să aducă mai multe jucătoare de top, iar pentru banca tehnică are o variantă surpriză: spaniolul Carlos Viver, cel care a câștigat sezonul trecut titlul cu Rapid. Conform Prosport, Viver mai are contract cu gruparea giuleșteană până în vara lui 2023, iar Dedu vrea să-l aducă pe spaniol la Brașov. Viver a fost văzut la Brașov cu ocazia unui turneu amical organizat de Corona Brașov în perioada când campionatul a fost întrerput pentru meciurile echipei naționale de la EURO 2022. Se pare că Dedu și Viver au purtat primele discuții, iar spaniolul nu ar spune nu ofertei Brașovului, condiția fiind ca echipa brașoveană să promoveze în Liga Florilor.

articolul original.

Cele mai bune universități din România: Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București. UNITBV, pe locul 5 !

25 November 2022 at 12:48
By: M.Ex.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București se mențin pe primele locuri și în ediția din acest an a Metarankingului universitar, realizat independent de un grup de experți din mai multe centre de învățământ superior pe baza principalelor clasamente internaționale și publicat, în noua ediție, de Centrul Qualitas al UBB. În top 10 se fac simțite mișcări față de anul trecut: universitățile de medicină din București și Cluj și Universitatea Transilvania își întăresc poziția, în condițiile în care instituții precum Universitatea de Vest – Timișoara sau Al. I. Cuza – Iași coboară ușor.

articolul original.
❌