ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 February 2023Monitorul Expres

Băută și drogată cu cocaină la volan, nu a vrut să meargă la analize ! Oricum are dosar penal !

4 February 2023 at 15:32
By: M.Ex.

Ieri dimineață în jurul orei 08.30, polițiștii din Poiana Brașov au oprit pentru control un autovehicul, la volanul căruia se afla o femeie, de 26 de ani, din județul Bacău.
Pentru că în comportamentul acesteia polițiștii au identificat o stare de agitație, s-a procedat la testarea ei din punct de vedere al stabilirii prezenței alcoolului în organism, iar rezultatul a fost de 0,08 mg/l. De asemenea, polițiștii au efectuat și un test pentru depistarea substanțelor interzise în organism, test care a ieșit pozitiv pentru substanța ”COCAINĂ”.
Față de rezultatele obținute, polițiștii i-au cerut consimțământul pentru a-i fi recoltate mostre biologice la o unitate autorizată, însă aceasta a refuzat.
Astfel, dată fiind hotărârea de refuz a conducătoarei auto, polițiștii au întocmit un dosar penal, în care la acest moment cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, sub supravegherea procurorului de caz.

Articolul precedent
articolul original.

După ce Brașovul a fost declarat cel mai ”violent” județ în mediul școlar, Inspectoratul Școlar Brașov vine cu explicații : nu s-a socotit corect !

4 February 2023 at 14:58
By: M.Ex.

Ministerul Educației a publicat raportul privind fenomenul violenței în mediul școlar în anul școlar 2021 – 2022 care arată că, la nivel național, s-au înregistrat în această perioadă aproape 10.000 de acte de violență. Situația se referă la unitățile de învățământ, de la clasele pregătitoare la a-XII-a și este vorba despre atacuri la persoană, atentate la securitatea unității școlare, la bunuri, dar și alte fapte de violență sau atentate la securitatea în spațiul școlar. Iar în raport, Brașovul este pe locul 1 pe țară, cu peste 1.500 de astfel de fapte, din 10.000 raportate! Iată explicațiile Inspectoratului școlar județean Brașov despre această situație :

”Solicităm lunar conducerilor unităților școlare să raporteze actele de violență petrecute în mediul școlar. Insistăm să fie raportat orice act de violență, oricât de neînsemnat pare la prima vedere, conștienți fiind că prevenția reprezintă cel mai eficient mod de combatere a acestora.
Peste 1.500 de astfel de acte de violență sunt raportate pentru județul Brașov. Acest număr nefiresc de mare pentru județul nostru ne situează pe primul loc la nivel național, cu aproape dublul valorii județului imediat următor.
Afirmăm cu toată convingerea că realitatea este cu totul alta și denotă, în opinia noastră, o înțelegere diferită a definițiilor acestor acte de violență de la un județ la altul și totodată a modului de raportare a acestora de la un județ la altul.
Este greu de crezut că într-un județ cum este Brașovul, unde numărul actelor de violență, în general, nu depășește media la nivel național, actele de violență în mediul școlar depășesc cu mult media națională, mai mult, reprezintă peste 16 procente din totalul acestora, în contextul în care Inspectoratul Școlar Județean Brașov, sprijinit activ de Biroul de siguranță școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov a monitorizat și a intervenit prompt ori de câte ori au fost semnalate premise ale unor astfel de acte de violență.
Totodată, Biroul de siguranță școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov și unitățile școlare derulează permanent ample campanii de informare și conștientizare în rândul elevilor, campanii menite să prevină astfel de fapte în mediul școlar.
Planurile de măsuri care vor fi întocmite pe baza acestor statistici nu își vor putea atinge scopul atâta timp cât se bazează pe date neconforme cu realitatea, intervențiile urmând a avea loc în zone în care aceste fenomene nu au amploare sau chiar nu există, în loc ca aceste să se concentreze în acele zone în care actele de violență în mediul școlar există cu adevărat dar sunt raportate incorect sau chiar nu sunt raportate.
Dincolo de aceste statistici, rămân oamenii din educație – inspectori școlari, directori ai unităților școlare, dascăli – care vor continua să își facă datoria și pe acest segment, important într-o educație de calitate așa cum se dorește a fi cea brașoveană.
Vom solicita Ministerului Educației și Ministerului Administrației și Internelor să elaboreze un ghid al încadrării și raportării acestor acte de violență care să ofere inspectoratelor școlare posibilitatea să opereze cu aceeași unitate de măsură în astfel de raportări”
, au transmis reprezentanții ISJ Brașov.

Știrea inițială aici :

Brașovul, pe primul loc în topul județelor cu cele mai multe acte de violență în școli

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

I-a dat mașina să o scoată din zăpadă, deși știa că nu are permis! L-a băgat prin tribunale !

4 February 2023 at 14:04
By: M.Ex.

Ieri, polițiștii din Predeal au depistat, în trafic, un bărbat, în vârstă de 35 ani, care conducea un autovehicul pe drumurile publice din interiorul stațiunii, fără să dețină permis de conducere.
În momentul în care i-au fost solicitate documentele, conducătorul auto, care se deplasa pe strada Eroilor din localitate, a declarat că nu posedă permis de conducere- fapt ce a fost confirmat după interogarea bazelor de date ale Poliției Române.
În autoturism se afla și proprietara vehiculului, care știa că ”șoferul” nu posedă permis de conducere, însă l-a rugat să o scoată din zonă pentru că s-a speriat când a văzut că strada este plină de zăpadă și de mașini !
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub coordonarea unui procuror de caz, în care sunt cercetate cele două acțiuni ale persoanelor, urmând a se propune soluție legală la finalizarea verificărilor.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Brașovul, pe primul loc în topul județelor cu cele mai multe acte de violență în școli

4 February 2023 at 12:09
By: M.Ex.

Aproape 10.000 de acte de violență au avut loc în anul școlar 2021-2022, un număr în creștere față de anii anteriori, iar Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti se află pe primele cinci locuri în topul județelor cu cele mai multe acte de violență în școli raportate de inspectoratele școlare județene, arată un document al Ministerului Educației.

Într-un răspuns recent la solicitarea unei senatoare privind numărul cazurilor de bullying anul trecut în România, ministrul Educației, Ligia Deca, îi transmite detalii dintr-un raport anual făcut de Ministerul Educației cu privire la fenomenul violenței în mediul școlar la nivel național, pe baza datelor statistice transmise de inspectoratele școlare județene / al municipiului București.

Județul Braşov a înregistrat oficial, în anul școlar 2021-2022, 1555 de cazuri de violență în școli

În anul şcolar 2021-2022, din numărul total de 9741 acte de violență, 69% (6744 cazuri) îl reprezintă actele de violenţă din categoria Atac la persoană, 14% (1326 cazuri) – categoria Atentat la bunuri, 13% (1289 cazuri) – categoria Alte fapte de violenţă sau atentate la securitate şi 4% (382 cazuri) – categoria Atentat la securitatea unităţii şcolare, aratp datele din acest raport.

Conform datelor raportate de inspectoratele şcolare județene, județele cu cel mai mare număr de acte de violență, în anul şcolar 2021 2022, sunt, în ordine descrescătoare, Braşov (1555), Cluj (746), Dâmbovița (678), Ilfov (539), Bucureşti (522), iar cele cu cel mai mic număr de acte de violenţă sunt Caraş Severin (27), Mehedinți (23) şi Covasna (20).

Evoluţie uşor crescătoare a actelor de violenţă în mediul şcolar

În urma analizei datelor centralizate, în anul şcolar 2021-2022, raportat la anii şcolari anteriori (2017-2018, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021), se constată evoluţia uşor crescătoare a actelor de violenţă în mediul şcolar, se mai arată în răspuns.

În semestrul I al anului şcolar 2021 2022 a fost înregistrat un număr de 5405 acte de violență. Raportat la semestrul I al anului şcolar anterior, 2020-2021, când s-a înregistrat un număr de 800 acte de violență școlară, se constată o creștere cu 85,15%, în contextul întoarcerii elevilor la școală și al desfășurării cursurilor cu prezenţă fizică.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Debut cu victorie. Cetate Râșnov a cîştigat primul amical al iernii

4 February 2023 at 11:38
By: M.Ex.

Cetate Râșnov a câștigat cu 3-1 meciul amical disputat, astăzi, pe terenul sintetic de la Tărlungeni, cu CS Ștefăneștii de Jos (Liga 4 Ilfov). Golurile victoriei râșnovenilor au fost marcate de Solovăstru (13,27) și Ciopo (68). Meciul a început cu o întârziere de o oră pentru ca terenul să fie degajat de zăpadă. „Chiar dacă meciul a început cu întârziere, jocul s-a disputat pe un teren impecabil si asta datorită celor de la Colțea care au degajat zăpada. A fost un test reușit din toate punctele de vedere”, a spus antrenorul Petre Lucian.

Cetate Râșnov : Gârniță – David, Stăncuțu, Mitrică, Dragomir- Drugă, Ciopo, Vîrlan – Solovăstru, Roșu, Ciobotea. Au mai jucat: Iszak- Mitroi, Ghețu, S. Marin, Toderașcu, Machidon, Lupan. Următorul meci de pregătire al râșnovenilor este programat, miercuri, în deplasare, cu Olimpic Zărnești.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

FOTO: SR Brașov, amical cu patru goluri cu Olimpic Zărneşti

4 February 2023 at 11:08
By: M.Ex.

În primul amical al iernii, SR Brașov a terminat la egalitate, scor 2-2, meciul disputat astăzi, în deplasare, cu Olimpic Zărnești. Elevii lui Ionuț Pîrvu au deschis scorul cu golul marcat de Mihai Ion. După pauză, zărneștenii au egalat prin Ionuț Grideanu, care a transformat un penalty. Elevii lui Mihai Stere au marcat pentru 2-1, grație reușitei lui Horia Ilie, servit de Grideanu. Brașovenii au revenit până la final și au reușit egalarea, după un penalty transformat de Dragoș Sandu.

Olimpic Zărnești – SR Brașov 2-2 (0-1)
Au marcat: Grideanu (55-pen), Horia Ilie (75) / Ion Mihai (24), Dragoș Sandu (79-pen)
Olimpic Zărnești : Botiș – Cantauz, Șerban, Albu, Portic – Necula, Codreanu, Micliș, H. Ilie – Marinescu, Berloiu
Au mai jucat: Florescu, Adam – Crihan, Mariean, Lazăr, Somandru, Dobre, Marcu, Mielușoiu, Grideanu,
Antrenor: Mihai Stere
SR Brașov: A.Popa – Sosa, Crețu, Renta, Munteanu – Danciu, Botea, Neculoiu, H.Popa – Trucă, Mihai Ion
Au mai jucat: Maxim – Răchisan, Sterian, Dragoș Sandu, Hamciuc, Dedu, D.Popa, Răsinariu
Antrenor: Ionut Pirvu

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Before yesterdayMonitorul Expres

Alex Chipciu,  șocat și frustrat  după eșecul umilitor de la Craiova: „Doar la FC Brașov am mai pierdut așa. Mă simt abuzat fotbalistic! ”

3 February 2023 at 20:34
By: M.Ex.

Alex Chipciu, căpitanul lui U Cluj, a avut un discurs tăios după eșecul umilitor din meciul cu FC U Craiova, scor 0-5. „Nu am fost nicăieri. Am intrat relaxați în meci și ne-am trezit cu 5-0 și o mare umilință. Nu știu ce să zic, m-am și plictisit de mine, mă enervează rău de tot! Ce să zic, eu mă simt abuzat fotbalistic. Nu știu dacă am mai pierdut așa. Cred că la Brașov la un meci cu CFR Cluj (nr. meciul CFR Cluj – FC Brașov, scor 4-0 din 2010). Dacă aveam 20 de ani, cred că luam 3 cartonașe roșii azi. Înnebuneam să îmi dea cu călcâiul Bauza și Bahassa. O să mă duc acasă și în loc să visez familia, o să îi visez pe Bauza și Bahassa.Trebuie să facem ceva cu rănile astea și să trezim monstrul din noi la următorul meci ”, a spus Alex Chipciu, la flash-interviul de după meci.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Video : Cum se bat urșii în pădurile României ?

3 February 2023 at 20:10
By: M.Ex.

Imagini foarte rare și spectaculoase cu o confruntare puternică între doi urși într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Broșteni din cadrul Direcției Silvice Suceava, au fost surprinse de un angajat al Romsilva.
”Urșii sunt animale teritoriale și au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte”, au explicat reprezentanții Direcției Silvice Suceava.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Încă un ”șmecher” de șofer care s-a pus pe locul pasagerului când a văzut poliția pe stradă. Era singur în mașină !

3 February 2023 at 19:48
By: M.Ex.

Ieri în jurul orei 02.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bod, în timp ce desfășurau activități specifice pe raza localității, au observat un autoturism care a oprit pe marginea carosabilului, în fața filtrului rutier.
Pentru că acțiunea șoferului a creat polițiștilor suspiciuni, aceștia s-au îndreptat către vehiculul vizat și au identificat, pe locul din partea dreapta-față, un bărbat în vârstă de 29 ani, din comuna Hărman.
Bărbatul a indicat inițial că este pasager în vehicul, dar pentru că în interiorul acestuia nu a mai fost identificată o altă persoană, a recunoscut că el este cel care a condus și a oprit înaintea filtrului de poliție, crezând că în felul acesta va scăpa de control. Bărbatul a fost testat din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat, iar rezultatul a fost de 0,18 mg/l alcool pur. Mai mult, conducătorul auto nu a putut prezenta niciun document de identitate, motiv pentru care au fost interogate bazele de date aparținând Poliției Române, în urma cărora polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere.
Polițiștii, miloși, l-au lăsat să plece acasă, dar cu un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de
”conducerea unui vehicul fără permis și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”. Judecâtorii vor decide viitorul individului !

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Autocar din Brașov, răsturnat în Slovenia. Trei persoane au murit

3 February 2023 at 19:48
By: M.Ex.

Un autocar înmatriculat în județul Brașov care transporta 32 de români spre Italia s-a răsturnat astăzi, în nord-vestul Sloveniei.
Accidentul a avut loc dimineață, pe autostrada Pomurska, între Gančani și Murska Sobota. Autobuzul cu număr de înmatriculare e Brașov a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat. Trei persoane au murit și patru au fost rănite, potrivit presei din Slovenia. Trei răniți au fost internați la spitalul din Murskosobo. “Deocamdată, niciuna dintre aceste persoane nu se află în pericol de moarte, dar rănile sunt destul de grave și necesită tratament spitalicesc. Toți cei trei răniți au peste 50 de ani”, a declarat directorul spitalului, Daniel Grabar, pentru Radio Slovenia.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Un copil bulgar rătăcit a fost găsit și salvat de jandarmii brașoveni, în Poiana Brașov !

3 February 2023 at 19:26
By: M.Ex.

În această după-amiază, un monitor de schi a sesizat patrulei de jandarmi aflată în serviciu în Poiana Brașov, faptul că a găsit pe pârtia Drumul Roșu un minor speriat și dezorientat, care părea ca s-a pierdut de părinții lui.
Minorul de naționalitate bulgară a reușit sa le explice jandarmilor ca a plecat din zona superioară a masivului Postăvaru alături de părinții săi, dar din cauza ceții și a vizibilității reduse s-a pierdut de aceștia.
Jandarmii l-au coborât în siguranță în zona telegondolei și cu sprijinul angajaților instalațiilor de transport pe cablu, care au difuzat mesaje vocale în cât mai multe locuri din stațiune, au reușit în mai puțin de o oră, s-o găsească pe mama băiatului.
Cu lacrimi în ochi și plină de emoție aceasta le-a mulțumit jandarmilor pentru ajutorul primit.
”Mulțumim angajatiilor instalațiilor de transport pe cablu din Poiana Brașov pentru sprijinul acordat, și de asemenea mulțumim componenților Școlii de Schi „Ana” pentru ajutorul dat necondiționat, și astfel acest incident nedorit a avut un deznodământ fericit”, au transmis jandarmii brașoveni.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Prins beat de 2 ori, în mai puțin de o oră, la volan! Prima dată a rămas fără permis, a doua a ajuns în arest !

3 February 2023 at 13:30
By: M.Ex.

În data de 02.02.2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Brașov au dispus reținerea unui bărbat, în vârstă de 50, după ce ar fi fost depistat de două ori, în mai puțin de o oră, în timp ce conducea autovehiculul sub influența alcoolului.
Astfel, in cadrul unei acțiuni pe care au desfășurat-o ieri, polițiștii rutieri din Brașov au oprit în trafic un autovehicul la volanul căruia se afla un bărbat, în vârstă de 50 de ani, care se afla sub influența alcoolului. La testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest, valoarea indicată a fost de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat.
După întocmirea documentelor de constatare, bărbatului i-a fost reținut permisul de conducere și i s-a atras atenția că nu mai are dreptul să conducă autovehicule până la expirarea perioadei de suspendare. Cu toate acestea, individul a ignorat măsura luată de polițiști, iar după aproximativ o oră a fost din nou identificat în trafic. Și de această dată conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, iar alcoolemia acestuia a indicat valoarea de 0,58 mg/l.
Pentru rezultatul stabilit, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală autorizată și i s-au recoltat mostre biologice care au stabilit o alcoolemie în sânge de 1,57 g/l.
de această dată, polițiștii l-au reținut pe șofer pentru 24 de ore și i-au întocmit dosar penal pentru infracțiunile de “conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Articolul precedent
articolul original.

Beat și fără permis, a furat o mașină și a dat jos un stâlp cu ea!!

3 February 2023 at 13:01
By: M.Ex.

Ieri în jurul orei 08.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, pe o stradă din localitatea Zizin, a fost rupt un stâlp de electricitate de către un autoturism.
Investigațiile efectuate de polițiștii Postului de Poliție Tărlungeni au arătat că în acea dimineață în jurul orei 03.00, un bărbat în vârstă de 37 de ani a sustras autoturismul unei rude de-ale sale, ce se afla parcat cu cheia în contact, și l-a condus pe mai multe drumuri din localitatea Zizin. În timpul ce ”șofa”, individul a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat într-un stâlp de electricitate, pe care, din impact, l-a rupt.
După incident bărbatul a abandonat autovehiculul, însă a fost identificat, iar interogările efectuate în bazele de date aparținând Poliției Române au arătat că persoana nu posedă permis de conducere. De asemenea, testarea cu aparatul etilotest a evidențiat faptul că se afla și sub influența alcoolului.
La acest moment cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință sub supravegherea procurorului de caz.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Polițiștii șpăgari, eliberați din arest și cercetați sub control judiciar ! 4 din 5 !

3 February 2023 at 12:47
By: M.Ex.

Iată ce au comunicat procurorii despre datele din anchetă :
”După coroborarea probelor s-a conturat suspiciunea rezonabilă că 4 dintre persoanele cercetate au săvârşit infracţiuni de corupţie în legătură cu funcţiile publice deţinute, respectiv agenţii de poliţie rutieră în cadrul Poliţiei mun. Codlea, iar ca urmare a acestui fapt a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de ei şi li s-a adus la cunoştinţă actul de inculpare în prezenţa unui avocat. De asemenea, în cursul zilei de azi, după analiza condiţiilor legale, s-a dispus faţă de toţi cei 4 inculpaţi măsura controlului judiciar, stabilindu-se printre obligaţii şi aceea de a nu desfăşura activitatea de agent de poliţie rutieră în legătură cu care ar fi săvârşit faptele pentru care sunt cercetaţi. Reamintim că persoanele cercetate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la momentul în care instanţa se pronunţă printr-o hotărâre judecătorească definitivă”.

Știrea inițială aici :

5 polițiști brașoveni reținuți azi noapte de procurori !

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

S-a surpat drumul pe DN1 în zona Breaza. Minim 2 luni pentru a fi reparat! Se circulă doar pe o bandă, înspre București !

3 February 2023 at 12:01
By: M.Ex.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că începând de astăzi, 3 februarie, ora 10:00, pe DN1 Ploiești-Brașov, la kilometrul 99+050 de metri, în afara localității Breaza, pe sensul de mers către Ploiești, județul Prahova, se efectuează lucrări de reparații a carosabilului, întrucât terasamentul drumului s-a surpat pe o lungime de aproximativ 60 de metri. Din acest motiv, banda nr. 1 este restricționată până la remedierea situației.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al CNAIR, la Digi24.ro:

”Nu putem spune cât va dura, dar vom interveni cât de repede se poate. Rezultatul e graba de a interveni rapid. Ani de zile ne-a sărit lumea în cap să rezolvăm cât mai repede, dar graba strică treaba. Vom ține închis cât e necesar. Dacă va continua surparea va trebui să mergem până la închiderea totală a circulației. Încercăm să o facem doar cu restricționare de trafic, dar nu există o garanție. Nu garantăm că nu vor mai apărea astfel de alunecări. Prima fază este să stopăm alunecarea. Apoi vom veni cu refacerea drumului. Aici surparea a apărut intempestiv.
A existat mereu această presiune să intervenim cât mai repede și să deschidem circulația. Aceste soluții de moment vin cu riscuri. Vă amintiți când am intervenit anul trecut pe podul de la Sinaia ce presiune a existat să deschidem circulația cât mai repede?
Dacă vorbim de consolidare, până la două luni ar putea să dureze o astfel de intervenție.
Dacă nu vom interveni sau vom interveni repede și superficial, la un moment dat nu vom mai avea pe unde să circulăm”
.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Eduard Novak a rămas pieton pentru 90 de zile. Ministrul Sportului, prins cu 148 km/h pe șoseaua de centură a Brașovului

3 February 2023 at 12:00
By: M.Ex.

Eduard Novak, 46 de ani, ministrul sportului, a rămas fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Conform Fanatik, Novak a fost surprins pe 3 iunie 2022 conducând cu o viteză de 148 km/h pe șoseaua de centură a Brașovului, unde limita maximă este de 90km/h.
Ministrul nu a fost de acord cu sancțiunea și a contestat-o în instanță, unde a pierdut procesul cu IPJ Brașov. Pe 19 ianuarie 2023, Judecătoria Brașov a respins acțiunea reclamantului Novak Carol Eduard, prin care acesta solicita anularea unui proces verbal de contravenție întocmit de IPJ Brașov pe data de 3 iunie 2022. Ministrul Novak a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.305 lei și reținerea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Noul arhitect șef al Brașovului începe munca pe 15 februarie! Vine din domeniul privat !

3 February 2023 at 10:48
By: M.Ex.

Municipiul Braşov va avea un nou Arhitect-Şef începând de luni, 15 februarie. Este vorba de Dragoş Oprea,Partener-asociat al EXHIBIT Arhitectura, un studio de proiectare înființat in 2007 .
Poziția de arhitect șef al Brașovului a devenit vacantă după ce Marilena Manolache, cea care a deținut această funcție de aproximativ 16 ani, a decis să facă un pas înapoi și a cerut transferul pe poziția de şef Serviciu Amenajarea Teritoriului, în cadrul Direcţiei pe care a condus-o din 2006.
Oprea a fost desemnat în urma unui concurs lansat de Primăria Braşov în decembrie şi încheiat pe 20 ianuarie 2023. La concurs s-au înscris 3 candidaţi, însă o arhitectă din Sighișoara a fost respinsă în etapa de selecție a dosarelor, pentru cp nu îndeplinea condițiile de participare ( vechime). Au rămas doi candidați care au trecut de proba scrisă, iar în urma interviului, Dragoș Oprea a fost desemnat drept câștigătorul concursului.
Noul arhitect-Șef este brașovean și a terminat Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”, București – Facultatea de Arhitectură în anul 2002.
Conform Afaceri.ro din portofoliul EXHIBIT ( firma la care Dragoș Oprea este Partener-asociat ) fac parte : amenajări de spatii publice, muzee, hoteluri, cladiri de birouri, centre de afaceri, locuinte unifamiliale si colective, proiecte de restaurare si proiecte de amenajari interioare – reteaua de librarii Humanitas, standuri internationale de carte pentru Institutul Cultural Roman.
Oprea este membru în Consiliul Național al Ordinului Arhitecților din România.
Printre lucrările executate în Brașov, firma EXHIBIT a fost co-proiectant al centrului de afaceri CATTIA Brașov.

Construcții în pantă

Interesant este că Dragoș Oprea a fost nominalizat pentru un premiu la BIENALA de arhitectură ”arhitectura.6” în 2022 pentru proiectul unei …locuințe în pantă.
În contextul emoției publice din ultimele săptămâni legată de problema Reglementărilor pentru construcțiile în pantă din Brașov, nu este clar dacă acest proiect realizat de Dragoș Oprea și colegii de la EXHIBIT ar fi putut fi construit. Conform pozelor și proiectului arhitectural, construcția are parter+etaj+ mansardă/etaj retras, dar, de la nivelul străzii, are 2 etaje construite în pantă. De obicei este vorba doar de un demisol, dar, conform fotografiilor, sub demisol mai este și un garaj, ceea ce ar putea fi considerat încă un etaj. De fapt acesta a fost unul dintre motivele pentru care municipalitatea Brașovului a întocmit regulamentul pentru construcțiile în pantă, pentru a fi foarte clar de la ce nivel se ia punctul 0 de unde se consideră că încep etajele unei construcții.SURSĂ FOTO : [arhitectura.6]

Primarul Braşovului, Allen Coliban, despre venirea noului Arhitect-Șef : . „În aşteptăm cu nerăbdare pentru că, din punct de vedere al urbanismului, în oraş sunt multe probleme de rezolvat”.

Articolul precedent
articolul original.

Schimbare de program pe o linie Metropolitană a RAT Brașov. Pentru elevi !

3 February 2023 at 09:09
By: M.Ex.

RATBV va modifica de luni, 6 februarie 2023, orarul liniei metropolitane 220 (Brașov – Codlea), astfel încât elevilor care vin dimineața în Brașov să li se poată asigura transferul spre cursa de Transport Elevi (TE 10 Stadionul Municipal – Șirul Beethoven). Schimbarea survine ca urmare a solicitărilor mai multor elevi domiciliați în Codlea, care urmează cursurile unor unități de învățământ din Brașov și care doresc să ajungă înainte de ora 7.25 în terminalul Stadionul Municipal, la conexiunea cu TE 10.
În aceste condiții, modificarea orarului liniei 220 constă în următoarele: plecarea actuală de la 6:28 din Stadionul Municipal va fi programată la ora 6:25, iar plecarea actuală de la 7:03 din Codlea Nord va fi realizată la 6:56, pentru a asigura ajungerea autobuzului alocat pe linia 220 la ora 7:20 în terminalul Stadionul Municipal.
RATBV va reafișa pe site-ul societății și în toate stațiile de pe traseu noul grafic de circulație, tabelele urmând a purta mențiunea ”Valabil din 06.02.2023”

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Buni de plată în litigiul cu P&P ! Primăria este obligată de justiție să plătească despăgubiri concesionarului parcărilor din Brașov !

3 February 2023 at 07:21
By: M.Ex.

Judecătorii Curții de Apel Brașov au decis ieri menținerea deciziei Tribunalului Covasna prin care Primăria municipiului Brașov este obligată la plata a 935.000 de lei către compania P&P SRL, concesionarul serviciului public de parcări din municipiul de sub Tâmpa.
Suma de 938.595 de lei, hotărâtă de judecătorii din Covasna în septembrie anul trecut, reprezintă prejudiciul care ar fi fost suferit de P&P în perioada 8 mai – 30 iunie 2021, perioadă în care administrația Coliban a încercat să rezilieze contractul de concesiune semnat de fosta administrație pentru o perioadă de 10 ani. Primarul Coliban a susținut atunci și susține în continuare că acel contract, semnat de Consiliul Local în ultima lună a mandatului Scripcaru este împotriva intereselor brașovenilor, pentru că taxele stabilite pentru concesionar sunt mult prea mici. Crezând că va putea ”rupe” contractul pe motive de nerespectare a prevederilor acestuia de către concesionar, Coliban a „declarat” parcarea gratuită în oraș.
Judecătorii de contencios administrativ nu au fost de acord cu acest punct de vedere, astfel încât primăria, reprezentată de o avocată de la București care a susținut că va câștiga cazul, este obligată acum să plătească despăgubirile, la care se adaugă suma de 39.326 de lei, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de expert.
Decizia este definitivă !

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌