ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Monitorul Expres

UE, inclusiv România, respinge și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson

30 September 2022 at 15:53
By: M.Ex.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson este respinsă „ferm” şi condamnată.”Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a scris şeful statului, vineri, pe Twitter.

Prin declaraţia comună, semnatarii solicită tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să respingă anexarea celor patru regiuni de către Rusia. „Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Vladimir Putin a semnat astăzi decretele prin care a anexat ilegal teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile de operetă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut. Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.
Vladimir Putin a anunțat anexarea a 18% din teritoriul Ucrainei, într-un discurs plin de ură ce a durat zeci de minute. Spectacolul de la Kremlin s-a încheiat cu Putin trăgându-i de mână pe cei 4 lideri separatiști veniți să semneze acordurile, pentru ca apoi toți 5 să strige, împreună cu sala, „Uraaa, Rusia!”.
Încă mai sunt câțiva pași legali pentru ca cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace să fie completă, procesul fiind așteptat să se încheie pe 4 octombrie.

articolul original.

S-a hotărât: Vom face economie la energie în orele de vârf, obligatoriu „de bună voie”

30 September 2022 at 15:37
By: M.Ex.

Miniştrii energiei din ţările europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi luate în sectorul energetic, a scris, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres.
„Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie și reducerea obligatorie a consumului în orele de vârf, cu 5%, a explicat Popescu
„Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalţi miniştri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide în piaţa de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie”, spune Popescu.

Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura rezilienţa şi solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi actori din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 şi utilizarea acestora pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de reprezentanţii ţării noastre. În schimb, România a obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor preţuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obţinut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel naţional privind protejarea consumatorilor şi captarea veniturilor realizate de toţi participanţii din piaţă (producători de energie din toate sursele de energie, traderi şi furnizori), într-o abordare echitabilă, pot fi menţinute.

articolul original.

Blue Air anunță că nu va relua zborurile nici din 10 octombrie

30 September 2022 at 15:19
By: M.Ex.

Blue Air a anunțat vineri că nu va relua zborurile din 10 octombrie, așa cum promisese, din cauza dificultăților financiare, fără a mai avansa însă un nou termen. Compania a oprit zborurile în 6 septembrie, provocând haos pe aeroporturi, în urma popririi pe conturile companiei.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, în care invocă „multiplele dificultăţi financiare şi operaţionale” generate de pandemia COVID-19 și resimțite mai ales de către „companiile aeriene regionale private care se luptă pentru supravieţuire”, Blue Air spune că se află în prezent în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României pentru a-şi restructura profilul de capital, astfel încât să poată reîncepe operaţiunile aeriene.

„Având în vedere, însă, complexitatea acestui proces, Blue Air nu este, din păcate, încă în măsură să reînceapă să zboare din data de 10 octombrie 2022. Blue Air va transmite un anunţ imediat după finalizarea discuţiilor în curs cu privire la momentul la care estimează că flota sa va decola din nou”, precizează compania, care amână, astfel, pentru a doua oară momentul estimat pentru reluarea zborurilor.
Reamintim că în 6 septembrie Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat o zi mai târziu că a decis suspendarea popririi şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, însă compania a anunţat ulterior că va relua zborurile abia din 10 octombrie, argumentând lipsa banilor pentru combustibil şi pentru celelalte cheltuieli operaţionale.

La jumătatea lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Corpul de control va face verificări pentru a stabili adevăratele cauze care au dus la blocarea conturilor companiei aeriene. Întrebat dacă există suspiciunea că aceste conturi ale Blue Air să fi fost blocate fără drept legal, premierul a spus: „Există astfel de suspiciuni, motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevăratele cauze”.

articolul original.

Ziua mondială a animalelor și Ziua internațională a îngrijitorilor de animale sălbatice, la Zoo Brașov

30 September 2022 at 13:14
By: M.Ex.

În ziua de 4 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor și a Zilei Internaționale a Îngrijitorilor de Animale Sălbatice, Grădina Zoologică Brașov își așteaptă vizitatorii la cele două tururi ghidate care vor începe la ora 11:00, respectiv 13:00.

În cadrul acestor tururi, participanții vor afla, pe lângă informații despre animalele din colecția Zoo Brașov, și rolul acestora în raport cu comunitățile umane și cu mediul înconjurător. Dacă acest rol va continua să fie neglijat sau subestimat, consecințele vor fi drastice la scară planetară într-un viitor mai apropiat decât credem.

Începând cu ora 15:00, este cu și despre munca îngrijitorilor. Vizitatorii au posibilitatea să le adreseze întrebări despre fascinanta lume a animalelor. Să fii îngrijitor zoo nu se rezumă doar la curățarea cuștilor, pregătirea și distribuirea hranei sau la asistarea nașterii puilor de animale. Să fii îngrijitor zoo înseamnă să te preocupe mai mult decât nevoile fizice ale animalelor sălbatice, să cunoști și să înțelegi foarte bine comportamentul lor și să contribui activ la perpetuarea speciilor (în special a speciilor exotice sau a speciilor pe cale de dispariție).

ACTIVITĂȚI:

11.00 – 13.00 Tur ghidat în Grădina Zoologică Brașov
13.00 – 15.00 Tur ghidat în Grădina Zoologică Brașov

Misiunea Zilei Mondiale a Animalelor este de a crește standardul de viață al animalelor pe tot globul. Prin creșterea gradului de conștientizare și educație putem crea o lume în care animalele sunt întotdeauna recunoscute ca ființe simțitoare și în care se acordă atenție bunăstării lor.

15.00 – 18.00 Cei mai buni prieteni ai animalelor, îngrijitorii grădinii zoologice

Haideți să aflăm lucruri interesante, “din spatele adăposturilor”, despre urșii, leii, tigrii sau maimuțele din Grădina Zoologică Brașov, povestite chiar de oamenii care le îngrijesc. Dar…Cine sunt acești oameni și cu ce se ocupă? Care sunt îndatoririle lor? Unde își desfășoară activitatea și în ce condiții? Ce instrumente / echipamente folosesc? De ce aveți nevoie pentru a reuși să deveniți cel mai bun îngrijitor de animale? Sunt detalii pe care sunteți invitați să le aflați chiar de la ei, de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ÎNGRIJITORULUI ZOO.

articolul original.

Alexandru Vagner va fi înmormântat la Azuga

30 September 2022 at 13:07
By: M.Ex.

Înmormântarea fostului fotbalist Alexandru Vagner, decedat la doar 33 de ani, va avea loc marți, la ora 12:00, la Cimitirul din Azuga. Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului fotbalist va fi depus sâmbătă la Capela Bisericii „Sfânta Treime“ din Azuga. La funeralii sunt așteptați să participe foștii colegi și prieteni ai fotbalistului. Alexandru Vagner a încetat din viață, vineri dimineață, la doar 33 de ani. Acesta era internat în stare critică la Spitalul Județean din Brașov. Vagner avea peste 100 de meciuri în Liga 1, jucate la Gloria Bistrița, FCM Târgu Mureş, FC Braşov și Concordia Chiajna. Ultima echipă la care a jucat Vagner este SR Brașov, echipă cu care a promovat în Liga 3. 

Citește și Tragedie în fotbalul românesc! A murit Alexandru Vagner. Avea doar 33 de ani!

articolul original.

Liga 3, etapa 6. Olimpic Zărnești – SR Brașov, un nou derbi local / Kids Tâmpa înfruntă pe Sepsi OSK II / Cetate Râșnov va juca la Păulești

30 September 2022 at 12:15
By: M.Ex.
Foto: SR Brasov

Runda a 6-a din C5 programează un derbi local la Zărnești între echipa locală Olimpic și SR Brașov. Zărneștenii, antrenați de Mihai Stere, nu au mai câștigat din prima etapă, astfel că Mariean și compania au mare nevoie de victorie pentru a ieși din subsolul clasamentului. De cealaltă parte, brașovenii merg la Zărnești cu un moral bun după victoria din runda trecută de la Râșnov, scor 2-1.„Va fi un meci greu de campionat pe care trebuie să-l câștigăm. Cu siguranță va fi spectacol atât în tribune cât și pe teren“, a spus Mihai Stere, antrenorul zărneștenilor. De cealaltă parte, Florin Dîrvăreanu, antrenorul echipei brașovene, a spus, pentru site-ul oficial al clubului, că „principalele atuuri ale noastre ar trebui să fie în registrul colectiv: disciplina de joc, concentrarea și dorința de confirmare. Dacă la aceasta adăugăm și elanul transmis de suporteri, cred că vom reuși să facem o figură bună la Zărnești”.

Kids Tâmpa, duel pe ICIM cu Sepsi OSK II
ACS Kids Tâmpa va juca sâmbătă, de la ora 15.00, pe teren propriu cu Sepsi OSK II. „Un meci ce se anunță echilibrat pentru că și cei de la Sepsi au mulți jucători tineri talentați. Jucăm acasă și vrem să legăm două victorii consecitibe în acest campionat“, a spus Ciprian Anghel, unul dintre antrenorii echipei brașovene.


Cetate Râșnov, după puncte la Păulești

Cetate Râșnov va juca în această rundă la Păulești. La prima vedere un meci accesibil, dar râșnovenii sunt pățiți în acest start de campionat în care au strâns doar 5 puncte în 5 meciuri. Antrenorul Petre Lucian așteaptă o reacție de orgoliu de la jucătorii săi. „Sper să ne trezim!“, a spus Petre Lucian.

Liga 3, etapa 6
Sâmbătă, ora 15.00
Olimpic Zărnești – SR Brașov, CS Păulești – Cetate Râșnov, KSE Tg, Secuiesc – AFC Odorheiu Secuiesc, CSO Plopeni – CS Blejoi, ACS Kids Tâmpa – Sepsi OSK II.
Clasament:1. CSO Plopeni 15p, 2. CS Blejoi 13p , 3. Kids Tâmpa 7p, 4. CS Păuleşti 7p, 5. Odorheiu Secuiesc 6p, 6. SR Brașov 6p, 7. Sepsi OSK 5p, 8. Cetate Râșnov 5p, 9. Olimpic Zărnești 4p, 10. KSE Tg. Secuiesc 2p.

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore: Incidență de 1,12/1.000 în județul Brașov

30 September 2022 at 10:57
By: M.Ex.

Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.707, dintre care 69 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 517 teste efectuate, dintre care 136 teste RT-PCR și 381 teste rapide antigen
■ 56 pacienți internați în spitale, dintre care 5 persoane internate la ATI
■ 2.055 persoane decedate de la începutul pandemiei; nici o persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,12/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,61/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.192 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 18 mai multe față de ziua anterioară. 260 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

Brașovul participă la EXPO REAL, cel mai mare târg dedicat dezvoltărilor imobiliare și de investiții din Europa

30 September 2022 at 10:48
By: M.Ex.
Foto: Messe München

l Brașovul va avea propriul stand, situat lângă cel al României
l Municipalitatea va promova oportunitățile de investiții din oraș si va lansa platforma investbrasov.org

Municipalitatea își continuă campania de atragere de noi investiții în oraș, pentru o dezvoltare economică stabilă și sustenabilă. Alături de 6 parteneri privați – Urban Invest, Cartier Coresi, Maurer Imobiliare, AFI Brașov, Elmas și Aro Palace – și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Brașovul va participa la cel mai important târg din Europa dedicat oportunităților de investiții, EXPO REAL, care se desfășoară la Centrul expozițional Messe Munchen, în perioada 4 -6 octombrie.
Municipiul va avea propriul stand de prezentare și promovare a oportunităților de investiții pe care le oferă orașul nostru, care este situat între standurile României și Bulgariei, fiind singurul oraș din România care se promovează printr-un stand propriu.
,,Brașovul și-a propus să se poziționeze ca una dintre cele mai bune destinații de investiții din România și chiar din Europa de Sud-Est, mai ales în contextul actual, când mulți dintre investitorii europeni caută să își relocheze afacerile din anumite țări în zone mai sigure. Tocmai de aceea este o perioadă în care trebuie să acționăm proactiv, să mergem noi către potențialii investitori și să le prezentăm ce are Brașovul de oferit. Tocmai de aceea, pentru prima dată, Brașovul va participa la EXPO REAL, cea mai mare platformă europeană de afaceri în domeniul imobiliar și al investițiilor, și o va face cu un stand propriu de prezentare, în cadrul căruia toți participanții vor afla ce oferă Brașovul astăzi: de la platforma industrială CET, la spații de birouri clasa A, spații logistice, oportunități și proiecte de regenerare urbană și reconversie și așa mai departe. Este un drum pe care, în rândul administrațiilor locale din România, Clujul a mers de câțiva ani buni. În felul acesta, au reușit, după câțiva ani de participări, să atragă Bosch între investitorii din plan local din zona Cluj-Napoca. Sperăm ca și noi să reușim, mai ales că avem argumente forte și avem alături parteneri de încredere”, a precizat primarul Allen Coliban.
Cu această ocazie, Municipalitatea și AMB vor lansa și platforma dedicată celor care sunt în căutarea unei destinații pentru dezvoltarea sau relocarea de investiții, investbrasov.org.
Conform primarului Allen Coliban, sub umbrela investbrasov.org participarea Brașovului în cadrul EXPO REAL este o oportunitate de a deschide dialogul cu noi potențiali parteneri alături de care să se sprijine dezvoltarea sustenabilă a Municipiului Brașov.
,,Investbrasov.org este platforma pe care am dezvoltat-o împreună cu Agenția Metropolitană. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. De altfel, site-ul a fost un rezultat al muncii unor absolvenți din Generația Tech, un alt motiv pentru care ne putem mândri”, a explicat primarul Allen Coliban.
În cadrul EXPO REAL, delegația Brașovului va avea întâlniri și cu potențiali parteneri în domeniul infrastructurii urbane – piste de biciclete, pasaje rutiere, corpuri de școală din containere, extinderea domeniilor schiabile, parcări – interparking, regenerare urbană, mobilitate verde, energie verde, dar și cu finanțatori, cum ar fi Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială.

EXPO REAL este la a 24-a ediție în 2022, este cel mai mare târg comercial pentru proprietăți și investiții din Europa și găzduiește întreaga industrie imobiliară din lume. Târgul are loc în Munchen, pe parcursul a trei zile, în luna octombrie, încă din 1998. Este cea mai importantă platformă de schimb de informații și networking a industriei imobiliare. Practic, în timpul târgului, toată gama de servicii din industria imobiliară este prezentă la târg, din toate categoriile de active, țări și regiuni, oferind soluții digitale inovative pentru afaceri, dar și un program de conferințe pe parcursul celor 3 zile.
În 2021, Expo Real a găzduit 1.198 de expozanți din 29 de țări, pe o suprafață dedicată doar expozițiilor de 54.000 m². În total, târgul a reunit 19.200 de participanți din 52 de țări și peste 250 de experți în programul de conferințe. Anul acesta, conferințele se vor desfășura în cadrul a 8 forumuri, vor avea la dispoziție 9 săli, 130 de evenimente și 426 de speakeri.
Mai multe informații: https://exporeal.net/en/

articolul original.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, marcată de Instituția Prefectului

30 September 2022 at 10:38
By: M.Ex.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, precum și președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, și vicepreședintele acestui for, Constantin Todorică Șerban, au participat vineri, la sediul Instituției Prefectului, la ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice.
Ședința a avut un caracter festiv, fiind dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, care se sărbătorește sâmbătă, 1 octombrie.
Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Florentin Giurgea, a susținut o alocuțiune în care a prezentat semnificația acestei sărbători, iniţiate în 1982 – prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU – și instituite în 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a ONU. În urmă cu două decenii, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confrunta populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, precum şi pentru promovarea dezvoltării unei societăţi pentru toate vârstele.
Profitând de prezența președintelui Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, membrii Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice au reiterat dorința de a vizita Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, primind asigurări că vizita va avea loc în luna octombrie, data exactă urmând a fi comunicată. În context, președintele Consiliului Județean Brașov a prezentat stadiul lucrărilor la aeroport și pașii care mai trebuie făcuți în ceea ce privește operaționalizarea acestuia (instalarea componentelor de radionavigaţie, zborurile de calibrare, publicarea datelor privind spaţiul aerian şi procedurile de zbor).
„În numele meu și al colegilor din Instituția Prefectului, doresc să mulțumesc membrilor Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice pentru activitatea depusă și, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, transmit seniorilor din județul Brașov respectul și prețuirea noastră și le urez multă sănătate, zile senine și împlinire sufletească alături de cei apropiați”, a spus prefectul Mihai Cătălin Văsii la finalul ședinței.

articolul original.

Efectul scandalului sexual: Biserica schimbă regulile spovedaniei

30 September 2022 at 09:59
By: M.Ex.

Sfântul Sinod a aprobat joi mai multe prevederi referitoare la spovedanie, după acuzaţiile de agresiune sexuală formulate de o enoriaşă la adresa preotului Visarion Alexa, printre acestea numărându-se şi ”evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, în şedinţa de joi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

– Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de eaşi de duhovnic în timpul mărturisirii;

– Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi săîntrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

– Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;

– Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

– Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

– Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult, sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;

– Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Ads

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate în data de 17 septembrie de Judecătoria Sectorului 6.

El este acuzat că a agresat sexual o femeie care venise la spovedanie. Avocata lui Visarion Alexa, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

articolul original.

Tragedie în fotbalul românesc! A murit Alexandru Vagner. Avea doar 33 de ani!

30 September 2022 at 06:18
By: M.Ex.

Fostul fotbalist Alexandru Vagner a decedat vineri dimineață la doar 33 de ani. Vagner fost internat in stare gravă la Spitalul Județean din Brașov, după ce a suferit un infarct, marti, 20 septembrie 2022, la un antrenament al echipei Inter Cristian, echipă din Liga a 4-a Brașov. „M-au sunat în această dimineață de la spital că Alex a murit! Nu pot să cred!”, a declarat Mihaela, sora lui Alex Vagner. Fostul fotbalist a acuzat în ultimele luni o stare de oboseală accentuată din cauza nopților nedormite în care juca poker online și apela la energizante. În 2018, Alexandru Vagner renunța la cariera de fotbalist profesionist și s-a dedicat pokerului.
Vagner avea peste 100 de meciuri în Liga 1, jucate la Gloria Bistriţa, FCM Târgu Mureş, FC Braşov şi Concordia Chiajna.
Ultima echipă la care a jucat Vagner este SR Brașov, echipă cu care a promovat în Liga 3. ”Nu mai vedeam nici un viitor în fotbal”, explica, în 2018, Vagner, pentru Monitorul Expres, decizia de a renunţa la cariera de fotbalist.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

articolul original.

Sebastian Burduja, interimar la Ministerul Educaţiei

30 September 2022 at 06:04
By: M.Ex.
Foto: Facebook Sebastian Burduja

Conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, informează agerpres.ro.
Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi seara din funcția de ministru al Educației. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească. În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”: 1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ; 2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei); 3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli; 4. mărirea burselor elevilor; 5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; 6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; 7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată; 8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ; 9. introducerea învățământului dual la nivel universitar; 10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele……… Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis Sorin Cîmpeanu joi seară într-un comunicat.

articolul original.

O bicicletă donată = O viață schimbată! Peste 30 de biciclete, recuperate la prima acțiune FRANKENCYCLE

30 September 2022 at 05:39
By: M.Ex.
Foto: Anita Jambor

Peste 30 de biciclete au fost recuperate la prima acțiune FRANKENCYCLE pentru colectare de biciclete nefolosite în Brașov. Cea mai mare contribuție a venit din partea comunității de bicicliști și mai ales din partea copiilor care au donat prima lor bicicletă pentru a putea ajunge la un alt copil.
FRANKENCYCLE – Punct de Colectare Biciclete Nefolosite a avut loc pe 9 septembrie 2022 în perioada Forumului Orașelor Verzi, pe sectorul închis circulației dintre Modarom și Star în cadrul Street Delivery Brașov.
Acțiunea de colectare s-a bucurat de participarea a peste 200 de persoane interesate de această cauză: O bicicletă donată = O viață schimbată! S-au remarcat printre aceștia membrii activi ai comunității de bicicliști din Brașov care au contribuit cu biciclete, piese sau căști de protecție. 
O mare parte din bicicletele colectate au venit de la copii. Veniți însoțiți de părinți, unii copii au ezitat să se despartă de bicicleta pe care au învățat să pedaleze. Dar au trecut acest pas cu încurajarea că bicicleta lor va face bucuros pe un alt copil.
“Scopul principal pentru FRANKENCYCLE este de a da o nouă viață bicicletelor abandonate sau nefolosite. Accesul la o bicicletă poate îmbunătăți în mod considerabil calitatea vieții unui om, doar că nu toți oamenii își pot permite una. În același timp, mulți dintre noi avem pe acasă biciclete care zac nefolosite. Ar fi păcat să fie uitate și, în cele din urmă, aruncate. Așadar colectăm și reparăm biciclete nefolosite și le donăm unor oameni care nu și le-ar putea permite altcumva”, a spus Maximilian Munteanu, inițiator al proiectului FRANKENCYCLE.
În cadrul evenimentului s-a pus accent și pe siguranța în trafic a bicicliștilor având loc o discuție împreună cu un reprezentant al Poliției Rutiere Brașov cu scop de informare și educație rutieră. 
“Suntem nu doar polițiști, dar și participanți la trafic și datoria noastră nu este despre aplicarea unor sancțiuni drastice, ci stă în firea noastră să apreciem pericolul pe care îl creează fiecare participant în trafic. […] Avem deschidere față de tot ce înseamnă activități civice și de educație care să facă codul rutier mai ușor accesibil pentru toți participanții la trafic”, a declarat Daniel Zontea, agent șef Poliția Rutieră Brașov.
Spre seară a avut loc momentul cu cea mai mare priză la public din cadrul evenimentului – un spectacol de acrobație pe bicicletă susținut de Orban Gabi, multiplu Campion Național de Trial și recordman Guiness Book. Show-ul interactiv a implicat spectatorii din stradă, din nou copiii fiind cei mai dornici să participe în numărul de acrobație, atrăgând cel mai mare public pentru ziua de vineri.
“Am cunoscut oameni faini care au răspuns apelului nostru de colectare, ceea ce confirmă că reutilizarea este înțeleasă și însușită în comunitatea brașoveană. Și, mai mult decât atât, ne dăm seama cu toții cum o bicicletă readusă la viață poate aduce mult bine în viața unui om”, a spus Cosmin Haraga, inițiator al proiectului FRANKENCYCLE.
FRANKENCYCLE merge mai departe pentru acțiunile de recondiționare și donare a bicicletelor recondiționate către beneficiari, aceștia fiind selectați din comunitățile defavorizate prin partenerii Migrant Integration Center Brașov și Asociația Bucuria Darului.
Frankencycle – proiect social și de mediu pentru colectare, reparare și donare de biciclete este desfășurat sub umbrela Asociației Noua Uzină, cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov și susținut de Forumul Orașelor Verzi.

articolul original.

FC Brașov a încheiat aventura din Cupa României. Reacția lui Dan Alexa după eșecul cu FC Hermannstadt: „Nu meritam să pierdem“

30 September 2022 at 05:14
By: M.Ex.

FC Brașov a fost eliminată, joi, din play-off-ul Cupei României de FC Hermannstadt, după loviturile de departajare. Dan Alexa, antrenorul brașovenilor, spune că după eliminarea lui Saim Tudor din finalul primei reprize, loviturile de departajare erau maxim ce se putea obține. „Îmi felicit jucătorii pentru că au făcut un meci bun spre foarte bun. Era un meci mare dacă ne și calificam. Cât s-a jucat 11 contra 11 am controlat jocul, apoi ne-am apărat exact, iar sibienii au avut o ocazie de a marca abia în prelungiri. Nu meritam să pierdem. Din păcate am pierdut la loviturile de departajare. Am jucat în inferiorite numerică mai mult de jumătate din meci în fața revelației din Superliga. Era clar că în prelungiri vom cădea fizic, astfel că loviturile de departajare erau maxim ce se putea obține. Momentul care a dezechibrat jocul a fost eliminarea lui Tudor Saim. O neglijență a lui Saim, un fotbalist de mare carcater, el suferă foarte mult. Îmi pare rău că băieții nu au putut să-l ajute până la capăt astăzi. Pentru mine, cel mai importat lucru este să-mi refac jucătorii pentru că au făcut un efort incredibil, iar duminică vom juca un meci foarte important. Felicit FC Hermannstadt pentru calificare și le urez succes în grupe“, a spus Alexa, care a acuzat arbitrajul lui Ovidiu Robu. „Penaltiul acordat sibienilor a fost foarte ușor acordat, iar la faultul la Marc trebuia eliminat jucătorul lui FC Hermannstadt“.

FC Brașov – FC Hermannstadt 1-1, 1-1, 3-5 la lovituri de departajare

Au marcat:
Milcho Angelov 42 / Petrișor Petrescu 58 – penalty
Au înscris la loviturile de departajare: Rareș Lazăr, Milcho Angelov, Kirill Kirilenko / Valentin Buhăcianu, Alexandru Oroian, Ionuț Biceanu, Matko Babic, Raul Opruț
A ratat la loviturile de departajare: Diogo Izata / …
FC Brașov: Micu – Jovanovic, Marc, Tud. Oltean (Diogo Izata 46′) – M. Burlacu, R. Lazăr, Vas. Constantin (Joao Amorim 108′), Tudor Saim, Dumbravă (cpt.)(Kirilenko 119′) – Angelov, Chică Roșă (Fustar 46′),
Rezerve neutilizate: Mikulic – Negrean, Lambrinoc, Spătaru, Mbombo
Antrenor: Dan Alexa
Eliminat: Alexandru Tudor Saim 45′ (roșu direct)
FC Hermannstadt: Muțiu – Medina, Bejan, Antoche, Issah (Opruț 46′) – Al. Răuță (Biceanu 76′), Dr. Iancu (Babic 46′) – P. Petrescu (cpt.)(Balaure 100′), I. Năstăsie (Mino Sota 76′), C. Popescu (Al. Oroian 88′) – Buhăcianu
Rezerve neutilizate: Al. Uțiu – I. Stoica, Bucuroiu
Antrenor: Marius Măldărășanu

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Monitorul Expres

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:30
By: M.Ex.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia joi seară. El urma să aibă o discuție în această seară cu premierul Nicolae Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa sa. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească. În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”: 1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ; 2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei); 3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli; 4. mărirea burselor elevilor; 5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; 6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; 7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată; 8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ; 9. introducerea învățământului dual la nivel universitar; 10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele……… Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis Sorin Cîmpeanu joi seară într-un comunicat.

articolul original.

Accident grav la Dâmbul Morii ! O persoană a decedat ! Video !

29 September 2022 at 17:58
By: M.Ex.

”Accident rutier pe DN 1, zona Dambul Morii, în care au fost implicate 2 autoturisme.
Din primele informatii primite în urma accidentului au rezultat 2 victime dintre care una este inconștientă.
La fața locului s-au deplasat 3 echipaje SMURD, o autospecială pentru descarcerare și un echipaj cu apă și spumă.La fata locului s-a deplasat si o ambulantă SAJ. Ambele persoane erau încarcerate. Victima inconștientă a fost descarcerată iar în acest moment i se aplica manevre de resuscitare de către personalul medical.”
, au transmis reprezentanții SMURD Brașov.
”În urma impactului au rezultat două victime, conducătorii auto, unul dintre aceștia fiind transportat la spital, iar în cazul celuilat șofer, cadrele medicale declarând decesul”, au transmis polițiștii.
Traficul este blocat pentru efectuarea de cercetări la fața locului.


articolul original.

Guvernul a prelungit până la sfârşitul anului măsura privind reducerea de 50 bani/litru a preţului la carburanţi

29 September 2022 at 17:13
By: M.Ex.

Guvernul a prelungit, până la sfârşitul anului, măsura privind reducerea preţului carburanţilor cu 50 de bani pe litru, potrivit unui anunţ făcut de către secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, la finalul şedinţei de Guvern.”În şedinţa de Guvern a fost adoptată Ordonanţa de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 106/2022 prin care Guvernul a prelungit măsura acordării de reduceri de preţ la benzină şi motorină până la 31 decembrie 2022. Prin această Ordonanţă de Urgenţă, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali persoane fizice sau juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţi din depozite, dar şi din staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de 0,5 lei pe litru inclusiv TVA la preţul de vânzare beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate”, a precizat Drăgan.

articolul original.

Actorul Alexandru Arșinel a murit în această seară

29 September 2022 at 16:49
By: M.Ex.

A murit actorul Alexandru Arșinel / În vârstă de 83 de ani, acesta se afla internat la Terapie Intensivă, la Spitalul Universitar.

Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru tratarea unor leziuni de decubit. „Având în vedere istoricul medical și pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secția de ATI”, se preciza într-un comunicat transmis de Spitalul Universitar de Urgență. În anul 2017, actorul a fost internat pentru probleme cardiace, atunci când i-a fost montat un stent pe o arteră a inimii. Era diagnosticat cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială. Alexandru Arșinel a făcut în 2013 un transplant renal la Cluj-Napoca. De asemenea, el a suferit cinci intervenţii la coloană. Cunoscut, în mod special, pentru filmele, spectacolele şi piesele jucate împreună cu marea actriţă Stela Popescu, Alexandru Arşinel a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie, care a adus contribuţii importante teatrului de revistă, televiziunii şi cinematografiei româneşti. A avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii. Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV.

articolul original.

Cupa României. FC Brașov, eliminată de FC Hermanstadt la penaltiuri. Vlad Muțiu, eroul sibienilor

29 September 2022 at 16:02
By: M.Ex.

FC Hermanstadt s-a calificat în grupele Cupei României, după ce a trecut de FC Brașov, 1-1 (5-3 după penalty-uri). Vlad Muțiu a reușit să apere penaltiul executat de Izata și i-a calificat pe sibieni în grupele Cupei României. Maldărășanu si-a manajat vedetele Paraschiv și Baba Alhassan la Brașov, iar jocul sibienilor a suferit. Meciul a început alert, cu Petrișor Petrescu scăpat în flancul drept, însă finalizarea a fost modestă. A fost doar o scânteie, pentru că apoi jocul a fost unul tern. Brașovenii au încercat să atace, însă abia în minutul 19, Vlad Muțiu a avut emoții la reluarea lui Angelov din 8 metri. Finalul primei reprize a fost plin de evenimente. Angelov a dechis scorul după ce l-a depășit ușor pe Antoche si l-a invins pe Muțiu cu un șut la colțul lung.

Faultul criminal al lui Saim Tudor i-a lăsat pe brașoveni în 10

Elevii lui Dan Alexa au terminat repriză în inferioritate numerică, după ce Tudor Saim a fost eliminat pentru un fault dur la mijlocul terenului asupra lui Isaah, atac cu talpa în bărbie! Sibienii s-au aruncat în atac după pauză, dar prima ocazie a venit la poarta lui Muțiu, prin Angelov care a reluat din foarfecă, din șase metri, pe lângă poartă. Buhăcianu a scos un penalty, acordat ușor, după un duel aerian cu Jovanovic, iar Petrescu a transformat cu siguranță: 1-1 (58). Deși au avut superioritate numerică, sibienii au dominat steril, doar Petrescu si Nastasie amenințând poarta lui Micu prin șuturi din afara careului. Replica brașovenilor a venit prin Dumbravă cu un șut puternic, însă mingea a trecut pe lângă stâlpul din stânga. Pe final, Matko Babic a fost iertat de arbitru pentru o intrare cu talpa la Marc.Meciul a intrat în prelungiri, unde cele două echipe s-au anihilat reciproc. Opruț a ratat singur cu Micu, iar calificarea s-a decis la penalty-uri unde Muțiu a reușit să apere șutul lui Izata.

FC Brașov – FC Hermanstadt 1-1
Au marcat: Angelov 42 / Petrescu 58 – pen

FC Brașov: Micu – Jovanovic, Marc, Oltean (46 Izata) – Burlacu, Lazăr, V. Constantin (108 Joao Amorim) , Saim, Dumbravă (119 Kirilenko) – Angelov, Chică-Roșă (46 Fustar)
Antrenor: Dan Alexa
FC Hermannstadt: Muțiu – Saeed 46 Opruț), Antoche, Bejan, Medina – Năstăsie (76 Mino Sota) , Iancu (46 Babic), Răuță (76 Biceanu) -C. Popescu (88 Oroian), Buhăcianu, P. Petrescu (99 Balaure)
Antrenor: Marius Maldărășanu
Cartonas roșu: Tudor Saim 45
Pentru FC Brașov la penaltiuri au marcat: Lazăr, Angelov și Kirilșenko, iar Izata a ratat.
Pentru FC Heramanstadt au marcat: Buhăceanu, Oroian, Biceanu, Babic și Opruț.

articolul original.
❌