ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 23 June 2022Monitorul Expres

În ziua de Sânziene soarele se oprește în loc

23 June 2022 at 21:15
By: M.Ex.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Ziua Sânzienelor este adevăratul miez al verii. Pe vremuri se credea că, la prânz, soarele se opreşte în loc şi se spunea că, cine-l priveşte în acest moment îl poate vedea tremurând pe loc, ceea ce le-ar aduce noroc.

Sărbătorim și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc pe 24 iunie și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu multe conotaţii populare, în special legate de dragoste şi fertilitate. Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. Sărbătoarea se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară“. Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând. „Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc“, explică etnologul Marcel Lutic.

Noaptea magică

Magică este însă noaptea care precede sărbătoarea Sânzienelor. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. Tot în noaptea de Sânziene răsare şi floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege. În noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.

Credinţe populare

Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. În multe zone din ţară se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile. Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat. Lista credinţelor populare legate de această sărbătoare este foarte bogată. Se spune că, în această noapte, ca şi în noaptea de Crăciun, animalele stau de vorbă. Cine le pândeşte le poate înţelege graiul şi poate afla multe taine. Despre floarea albă de ferigă, care răsare în mod magic în această noapte, se spune că aduce noroc celui care o va culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc; acesta va putea citi gândurile oamenilor şi va descoperi comori ascunse. În noaptea de Sânziene se înconjoară casa cu făclii aprinse, la fel câmpurile cu cereale, fîneţele, grajdurile, pentru ca anul următor să fie mai bogat. În acelaşi timp, se fac puternice zgomote nocturne pentru a alunga duhurile rele. Dacă o fată aruncă un buchet de flori de Sânziene prin uşa deschisă sau prin fereastră, atunci îşi va găsi în acest an ursitul. Alteori buchetul se pune sub pernă, căci se spune că visele din această noapte se împlinesc.

Superstiţii și obiceiuri de Sânziene

• Dacă hainele, covoarele şi aşternuturile sunt expuse în 24 iunie la soare, ele nu vor fi mâncate de molii.
• Dacă în această zi vezi o furnică roşie, aceasta este de foarte bun augur
• În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, în felul acesta întregul an care urmează vei fi sănătos.
• Crenguţe de soc sunt atârnate la ferestre şi la uşi, pentru a apăra în felul acesta casa de orice necazuri şi boli şi pentru a se asigura astfel bunăstarea în tot anul următor
• Dacă în noaptea de Sânziene se văd pe cer Pleiadele, va urma o perioadă bună pentru semănat.
• În ziua de Sânziene nu trebuie să se semene şi să se adune ciuperci, din credinţa că recolta este „nebună“, aducătoare de boli şi suferinţă sau afectată de dăunători, pentru că „ielele“ iau minţile celui care seamănă sau adună.
• Florile de sânziene, sfinţite la biserică, se atârnă la ferestre ori la poartă, iar tinerii şi copiii le poartă la piept ori la brâu, pentru a-i feri de duhurile rele. Florile uscate pot fi folosite iarna drept leac pentru bolnavii de rinichi şi cei cu afecţiuni ale tiroidei, pentru că pot „sfărâma pietrele“ şi pot să „topească guşa“.

Florile de Sânziene sunt vindecătoare

• Sânzienele (Galium) sunt flori galbene, frumos mirositoare. Există mai multe soiuri de Galium: lipicioasă (Galium aparine), Drăgaica (Galium verum), numită şi Floarea-lui-Sf. Ion, şi Sânzienele (Galium mollugo). Aceste flori sunt aproape identice în puterea lor lecuitoare. Ceaiul de sânziene curăţă rinichii, ficatul, pancreasul şi splina de factorii patogeni. Cei ce suferă de tulburări ale sistemului limfatic ar trebui să bea zilnic din acest ceai. Este indicat şi în cloroză, hidropizie şi junghiuri intercostale. Folosit extern, ajută foarte repede în toate bolile de piele, în răni, furuncule şi comedoane. Spălăturile calde ajută la întinderea tenului ofilit. Şi sucul proaspăt stors dă rezultate bune, dacă se ung zilnic cu el porţiunile de piele bolnave şi se lasă să se usuce. Medicina populară recomandă drăgaica şi în epilepsie, isterie, coree, boli de nervi, retenţie urinară, nisip şi piatră la rinichi şi în urină. Şi la bolile guşei ajută acest ceai, dacă se face zilnic foarte multă gargară. Drăgaica a fost foarte apreciată în vremurile străvechi de femeile cu afecţiuni uterine. Ea li se punea femeilor în pat când se declanşa naşterea, pentru a le micşora durerile facerii. Sucul proaspăt stors şi amestecat cu unt ajută în ulceraţii canceroase de tot felul şi în boli de piele de natură canceroasă.

articolul original.

Ucraina și Republica Moldova obțin statutul de țări candidate pentru aderarea europeană

23 June 2022 at 18:58
By: M.Ex.

Liderii Uniunii Europene au convenit, joi seară, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Șeful Consiliului European a făcut anunțul printr-un mesaj pe Twitter.

“Un moment istoric”, a scris Charles Michel. “Viitorul nostru este împreună”, a adăugat oficialul european.
Aderarea la UE se anunță un proces îndelungat și care va presupune numeroase reforme în cele două țări

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis pe Twitter că viitorul Ucrainei este în UE și a scris că le este recunoscător liderilor puropeni.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră decizia un „semnal puternic și fără echivoc de susținere a cetățenilor noștri și a viitorului european al Moldovei. Suntem recunoscători și dedicați să avansăm pe calea reformelor.” „Este o zi istorică”, a scris la rândul său pe Twitter.
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, „s-a ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic al României și a unor demersuri intense”

articolul original.

Aventuri în Poiana Brașov : turiști care s-au întâlnit cu ursul !

23 June 2022 at 18:34
By: M.Ex.

În cursul zilei de astăzi, salvatorii montani din Poiana Brasov au fost solicitați sa intervină în două cazuri. În primul este vorba despre un grup format din 2 persoane, care a întâlnit ursul, în zona Drumului Roșu. Cei doi turiști au fost evacuați în siguranță cu autoutilitara din dotare.
În celălalt caz, o persoană care se plimba, tot pe pârtia Drumul Roșu, a alunecat din cauza încălțărilor inadecvate și a căzut, suferind un traumatism cranio-cerebral, fără pierderea stării de conștientă, precum și plagi escoriate la nivelul feței și membrelor superioare. După ce i s-a acordat primul ajutor, a fost coborată de către salvamontiști la baza muntelui.

articolul original.

E Dan Alexa! FC Brașov are antrenor

23 June 2022 at 18:30
By: M.Ex.

Autor: Adi MARICA

Finala dinte Vali Suciu si Dan Alexa pentru postul de antrenor la FC Brașov a fost câștigată de „Chirurg”
Alexa a ajuns la un acord, în această seară, cu șefii clubului, iar mâine va fi prezentat oficial ca antrenor principal la FC Brașov. „Am avut de ales între Alexa si Suciu. A fost o alegere dificilă, pentru ca ambii sunt antrenori buni. Mergem le mâna lui Alexa”, a declarat Marin Mitran, președintele lui FC Brașov. Din staff-ul lui Alexa vor face parte, Ștefan Grigorie, Cătălin Voicu si Andrei Santa.

articolul original.

Femeie omorâtă de tren în zona cimitirului de la Micșunica

23 June 2022 at 18:07
By: M.Ex.

La data de 23 iunie 2022, în jurul orei 20.10, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov au fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că un tren, ce circula pe relația București-Budapesta, la intrarea în stația CF Brașov Călători a surprins și accidentat o persoană de sex feminin.
Cadrele medicale sosite la fața locului au constatat faptul că persoana în cauză prezintă leziuni incompatibile cu viața.
Polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului feroviar.

articolul original.

Cele 60 de autobuze SOR ale RAT Brașov, retrase din circulație începând din această seară. După ce unul a luat foc astăzi !

23 June 2022 at 16:08
By: M.Ex.

FOTO: INFO TRAFIC jud. BRAȘOV
”Conducerea RATBV a luat în această după-amiază decizia retragerii temporare din circulație a tuturor celor 60 de autobuze electrice SOR, astfel ca din această seară, după orele 20.30 niciun vehicul de acest tip să nu se mai afle în exploatare, fără însă a se afecta în mod semnificativ efectuarea curselor planificate. Măsura este determinată de considerente ce țin de siguranță și vine după ce astăzi, în jurul orelor 13.30, dintr-un autobuz electric ce circula pe linia 34 s-a produs o degajare de fum, din zona acumulatorilor.
RATBV a inițiat astăzi o cercetare tehnică amănunțită a cauzelor producerii incidentului, solicitând prezența de mâine la Brașov a reprezentanților firmei producătoare a autobuzului, precum și pe cei ai firmei ce au produs acumulatorii. Până la finalizarea verificărilor toate autobuzele electrice SOR vor rămâne în garajele RATBV.
Oprirea din circulație a celor 60 de autobuze electrice va produce unele dereglări ale programului de circulație, societatea noastră depunând toate eforturile pentru ca în zilele următoare să realizeze cât mai fidel planul de circulație afișat în stații. Cu toate acestea, pentru mâine, 24 iunie 2022, este preconizată absența câte unei mașini pe liniile: 4, 5, 6, 17, 21, 22, 23, 25, 28, 34, 35, 36 și 50. Menționăm că programul de circulație din zilele de sâmbătă și duminică nu va fi afectat.
RATBV ține să le mulțumească pasagerilor aflați astăzi în autobuzul implicat în incident pentru modul calm în care au reacționat, pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, a căror intervenție a prevenit producerea unor daune majore, precum și colegului nostru conducător auto pentru reacția promtă și eficientă. RATBV își cere scuze atât călătorilor puși astăzi în situația prezentată în autobuzul de pe linia 34, cât și celor ce vor fi afectați de măsurile amintite și îi roagă să manifeste înțelegere, deciziile fiind determinate de dorința de a asigura condiții de călătorie în siguranță pentru toți utilizatorii sistemului de transport public operat de RATBV”
, se arată în comunicatul remis de RAT Brașov.

articolul original.

Vineri, de Ziua Universală a Iei, se deschide expoziția „Ia și cămașa de acasă – Țara Bârsei” la Muzeul de Etnografie Brașov

23 June 2022 at 15:26
By: M.Ex.

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătorită în fiecare an în data de 24 iunie, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să redescoperiți acest simbol al culturii identitare în cadrul expoziției „Ia și cămașa de acasă – Țara Bârsei”.
Expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate ii din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al Țării Bârsei. Vor putea fi astfel admirate cămăși din tull brodat purtate în Șcheii Brașovului, cămăși cu „fluturi” purtate la sărbători de mocancele din zona Săcele, cămăși purtate de soțiile ceangăilor și sașilor din localitățile din împrejurimile Brașovului, cât și de româncele din zona localităților bârsene, dar și cămăși reprezentative pentru zona Bran.
Tipurile de cămăși specifice fiecărei subzone a Țării Bârsei, tehnicile, decorurile, denumirile locale, simboluri și detalii legate de evoluția acestora în timp vor putea fi descoperite prin intermediul unui film documentar prezentat în cadrul expoziției.
Până la finalul lunii septembrie, de miercuri până duminică, de la 10.00 la 18.00, vă așteptăm să treceți pragul Muzeului de Etnografie purtând cu mândrie o cămașă tradițională dragă sufletului dumneavoastră, din orice zonă a țării și să ne împărtășiți din experiența și pasiunea pentru costumul popular.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 24 iunie 2022, ora 17:00, la Muzeul de Etnografie Brașov, din Bdul. Eroilor nr. 21A.

articolul original.

David Popovici va primi de la Guvern un milion de lei !

23 June 2022 at 14:39
By: M.Ex.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.
„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat Ciucă după şedinţa de guvern, conform Agerpres.
Înotătorul român David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.
Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad.

articolul original.

Ministrul agriculturii a demisionat !

23 June 2022 at 14:15
By: M.Ex.

”NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!
În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:
Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!
Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.
De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!
Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!
Doamne ajută!”
, a postat pe facebook ministrul agriculturii.

Context :

DNA a formulat astăzi o cerere de ridicare a imunității parlamentare a unui deputat din Parlament, care deține și funcția de ministru, pentru a fi cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri de angajare în minister. Deputatul vizat de procurorii DNA este ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. DNA arată într-un comunicat că ministrul ar fi intervenit pentru aranjarea unor concursuri de angajare în minister și chiar a decis angajarea unui candidat care nu a obținut punctajul necesar. Iată ce spun procurorii DNA :
„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați „agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul DNA.

articolul original.

Deputatul brașovean Tudor Benga a demisionat din USR !

23 June 2022 at 13:18
By: M.Ex.

”Efectiv m-am săturat de războială permanentă și vreau să-mi pot dedica toată energia înspre a construi”, a scris deputatul brașovean într-o postare pe Facebook. Iată textul integral :

”Ziua cea mai lungă și decizia cea mai grea! În urmă cu câteva minute mi-am dat demisia din USR. Nu, nu este vorba de vreo plecare coordonată cu colegii din fostul PLUS care pleacă zilele astea în REPER. Însă nici în USR nu mai pot rămâne fiindcă efectiv m-am săturat de războială permanentă și vreau să-mi pot dedica toată energia înspre a construi. Sunt de 6 ani în organizația asta, am pus enorm de mult suflet în evoluția ei, am dus grămezi de bătălii pentru principiile și valorile în care cred, însă a venit punctul în care trebuie să dau reset. Și pentru sănătatea mea dar și pentru misiunea publică pe care mi-am asumat-o în clipa în care am făcut pasul către politică în 2016.
Spun clar și fără ocolișuri că plec în primul și în primul rând din cauza a ce se întâmplă la Brașov. Și vorbesc aici atât de deziluzia tot mai apăsătoare care este primarul Allen Coliban cât și de atmosfera complet toxică ce s-a împământenit în interiorul USR Brașov. M-am luptat ani de zile cu echipa Barna și modelul profund viciat de conducere pe care l-au impus dinspre vârf către întreaga organizație. Însă în același timp, pe după gardul frumos vopsit al USR Brașov, s-a inserat pas cu pas un stil încă și mai parșiv al clicii care controlează filiala, cu doză dublă de ipocrizie și duplicitarism.
Nu o să-mi fac un scop din a bălăcări USR-ul acum că părăsesc organizația. Le doresc și lor și celor din REPER succes în continuare, fiindcă rămân deocamdată și unii și alții principalii depozitari de voință de reformă a statului dintre partidele din spectrul parlamentar românesc. Însă eu unul am avut tot timpul o idee foarte clară și specifică atât despre ceea ce trebuia să fie misiunea principala a USR-ului – capacitarea întregului segment reformist din electoratul românesc, cât și mijloacele propriu-zise prin care ar fi putut realiza obiectivul de mai sus – adică o democrație internă autentică, un partid nu de leadership ci controlat dinspre bază spre vârf.
Rămân până astăzi la ideea că fără cele două ancore pe care le-am descris mai sus, România nu va putea disloca cu adevărat monopolul aproape complet pe care puiuții FSN-ului îl au de 33 de ani pe puterea politică din România. USRPLUS a făcut multe lucruri bune în ăștia 6 ani și încă poate face, însă si-a ratat șansa de a deveni umbrela întregului segment reformist din electoratul romanesc. Iar eu cred că este absolut vital să recuperăm speranța aia și intenționez să folosesc platforma mea de parlamentar independent pe mai departe pentru a face tot ceea ce ține de mine ca în 2024 să-i aducem înapoi pe toți acești oameni deziluzionati la vot.
Nu mi-a fost niciodată frică să o iau de la capăt și să reconstruiesc de la zero și exact asta îmi e intenția și acum. Am propria mea parte de responsabilitate pentru lucruri care s-au întâmplat și cu USR și cu USRPLUS atât la nivel național cât și local și nu m-am ascuns niciodată nici de ea. Am fost toată viața mea un om cât se poate de asumat, m-am luptat mult să îndeplinesc promisiunea chintesentiala pe care am făcut-o oamenilor, aceea de politică autentic altfel, și sunt mândru că după 6 ani în mlaștina numită politica românească pot să privesc în ochi orice om, oricând, exact ca-n prima zi. Chiar și pe cei, nu mulți, cărora totuși le-am greșit.
Așa că închei aici pentru moment și revin cu detalii zilele următoare. Înțeleg foarte clar că anunțul ăsta al meu va fi o dezamăgire pentru unii. Mai mult decât orice altceva m-am luptat în anii ăștia să vă reprezint și știu din sute și mii de conversații pe care le-am avut cu voi c-am reușit s-o fac. Și tocmai fiindcă vreau să o pot face la fel de asumat și de cinstit și-n continuare este nevoie în clipa asta să fac pasul ăsta. Mă muncesc de luni de zile cu decizia asta, as fi vrut din tot sufletul să nu fie nevoie să o iau, mi-s foarte mulți oameni foarte dragi rămași în organizație, atât la Brașov cât și în restul țării, dar la punctul ăsta nu simt că mai există altă opțiune. Urmează ani foarte complicați pentru România, miza politică a anului 2024 pentru societatea asta va fi imensă, iar eu vreau să-mi folosesc toată energia și experiența acumulată în anii ăștia pentru a construi. Așa că mulțumesc încă o dată pentru sprijin, iar cei care vă regăsiți în viziunea și principiile pe care le-am pus pus pe masă de-a lungul timpului vă rog nu ezitați sa dați un semn!”
, a încheiat Benga explicațiile.

articolul original.

ACSM Codlea s-a calificat la turneul final U 17 de la Buzău

23 June 2022 at 10:42
By: M.Ex.

În perioada 20-22 iunie, la Crevedia, a avut loc turneul semifinal Zona 2 al campionatului național la U 17. Campioana Brașovului la această categorie, ACSM Codlea, s-a calificat la turneul semifinal după ce a câștigat barajul cu CSȘ Odorheiu Secuiesc, campioana județului Harghita, 2-2 și 1-0. La turneul semifinal de la Crevedia, elevii lui Răzvan Focșeneanu și Ovidiu Roman au obținut victorii pe linie: 4-1 pe AFC Crevedia (If), 7- 0 cu Flacăra Horezul (Vl) și 8-0 cu Milan Academy Craiova (Dj). ACSM Codlea va juca la turneul final cu CS Junior București, LPS Suceava și ACS GT Sport Alba Iulia. Turneul final are loc la Buzău în perioada 29-30 iunie.

articolul original.

Ultima oră : Combustibilii, mai ieftini cu 50 de bani, pentru 3 luni !

23 June 2022 at 10:35
By: M.Ex.

Declarațiile premierului Nicolae Ciucă :

-Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani aplicată direct la pompă

-Aplicăm această decizie, o măsură ce a fost adoptată și de alte țări. Implică atât responsabiltatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră

-Jumătate din reducere va fi decontată de stat printr-un mecanism impemtnat între distribuitori și ministerele de resort

-Mecanismul va fi asigurat pentru 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.

-Valoarea pachetului va fi de 2 miliarde lei, jumătate urmând a fi asigurați de la bugetul de stat

-Păstrăm ținta de investiții de 7% din PIB

Știre în curs de actualizare

articolul original.

De ce a falimentat City Insurance ? Management prost , fraude și gestiune defectuoasă

23 June 2022 at 10:23
By: M.Ex.

CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, a finalizat astăzi raportul și a identificat o serie de cauze de natură operațională și de gestionare a fondurilor care au dus la falimentul celei mai mari companii de asigurări din România, City Insurance, cu o cotă de piață de 43% la 2021 pe sectorul RCA. Raportul privind cauzele este un document foarte complex pe care echipa CITR a reușit să îl finalizeze în doar 4 luni, un termen scurt având în vedere specificul și dimensiunea cazului.
Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunțate automat la data de 11 mai, 16.305 polițe de garanție încă în vigoare astăzi aferente a peste 7000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice, dar și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României.
Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: “Avem astăzi, la finalizarea unei analize complexe, o mai mare claritate asupra elementelor care au determinat cel mai răsunător faliment de pe piața asigurărilor. Mai sunt etape de parcurs până când vom putea considera încheiat acest dosar, care mi-aș dori să fie folosit, peste ani, drept studiu de caz din care să extragem cu toții învățăminte valoroase. Avem însă obligația să înțelegem cum s-a ajuns în această situație endemică pentru a evita repetarea ei. Mai departe, vom formula cererile de atragere a răspunderii pentru demersurile care au condus la falimentul City și instanțele competente vor putea acționa în consecință.”
Printre cauzele operaționale din activitatea de asigurare se numără un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață, după cum reiese din analiza activității City Insurance în perioada 2018 – 2021.
Pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societății de a recupera creanțele din regrese.
Alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăți de penalități și cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei. CITR a stabilit, de asemenea, deficiențe în legătură cu gestionarea fondurilor bănești. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi și comision de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acționarul majoritar și de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie.
La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societății afiliate City Invest & Management. Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacții imobiliare cu terenuri achiziționate la valori ridicate, în perioada 2012 – 2014, care ulterior au fost vândute la prețuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferență de 42,6 milioane de lei.

Răspunderea pentru cauzele falimentului

În ceea ce privește atragerea răspunderii a celor care au cauzat falimentul City Insurance, potrivit articolului 268 din Legea Insolvenței, judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere și/ sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvență a debitorului prin săvârșirea uneia din faptele prevăzute expres de lege. Lichidatorul judiciar a identificat incidența mai multor cazuri de antrenare a răspunderii prevăzute de legea 85/2014, după cum urmează:
-au dispus în interes personal continuarea unei activităţi care conduceau în mod vădit societatea de asigurare/reasigurare la încetarea de plăţi
-au folosit activele şi/sau creditele societăţii de asigurare/reasigurare în interes propriu şi al altor persoane.
-au ţinut o contabilitate fictivă, au facilitat dispariţia unor documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea potrivit legii
-au deturnat ori au ascuns o parte din activul societăţii de asigurare/reasigurare sau au mărit în mod fictiv pasivul acesteia.
-au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura societăţii de asigurare/reasigurare fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi
-au întocmit situaţii financiare anuale, alte situaţii contabile ori raportări, cu nerespectarea prevederilor legale
în cadrul acţiunilor interne de verificare, nu au identificat şi/sau nu au sesizat, din culpa acestora, faptele care au condus la fraude şi/sau la o gestiune defectuoasă a patrimoniului societăţii de asigurare/reasigurare.

articolul original.

Ai liceul terminat cu diplomă de BAC ? Ai permis de conducere B și C ? Poți să te angajezi la ISU Brașov !

23 June 2022 at 09:32
By: M.Ex.

ISU Brasov a scos la concurs 31 posturi de subofiteri – conducatori auto (autospeciale) din sursă externă. Iată anunțul de concurs:

”Dacă ai o bună capacitate de colaborare, îți place munca în echipă și vrei să participi alături de salvatorii brașoveni la misiunile ISU Brasov, acum este momentul să intri în echipa noastră !

Candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții de bază:

– să posede permis categoria B și C; B, C și E; B,C și D.
– să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 35 ani
– să aibă studii liceale cu diplomă de bacalaureat sau școală militară

Definirea sumară a atribuțiilor postului :

✓ Conduce autospeciala, adaptând permanent viteza la condițiile de trafic și
particularitățile terenului;
✓ Mânuiește accesoriile din dotarea autospecialei pe care este încadrat pe timpul situațiilor
de urgență;
✓ Desfășoară misiuni de intervenție pe timpul situațiilor de urgență în cadrul echipajului
din care face parte.

Canditații trebuie să depună documentele constitutive ale dosarului de recrutare, în volum complet, la adresa de e-mail: concurs-ca@isujbv.ro până la data de 15.07.2022, ora 16.00.

Mai multe informații puteți afla accesând link-ul:

Anunturi cariera

articolul original.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate. Școala 5 conduce, cu cei mai mulți elevi de 10 !

23 June 2022 at 07:45
By: M.Ex.

La nivelul județului Brașov au fost 7 rezultate de 10 la ambele materii. 3 dintre elevi au terminat clasa a 8-a la Școala 5, și câte unul de C.N Șaguna, Școala Gimnazială Prems, Liceul Andrei Mureșanu și Școala Gimnazială din Dumbrăvița.

La polul opus sunt elevi de la Făgăraș, Zizin, Moieciu și Ghimbav.

706 candidaţi din judeţul Braşov au obținut medii între 9.00 şi 9.99, 839 elevi au luat între 8 şi 8.99 , 637au între 7 şi 7.99, 648 între 6 şi 6.99, și 530, între 5.00 şi 5.99. 639 de candidați au medii între 1.00 și 4.99( 24 de medii între 1.00 și 1.99, 104 între 2.00 și 2.99, 189 – între 3.00 și 3.99, și 322 între 4.00 și 4.99.)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că peste 83% dintre elevi au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională din acest an. „Numărul mediilor de peste 5 este la maximul absolut al ultimilor 10 ani, peste 82%, 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Rezultatele din jud. Brașov: Lista candidaților ce provin din judeţul BRASOV, ordonați descrescător după media obținută

articolul original.

Ioan Neculaie, tot mai aproape de celulă….

23 June 2022 at 07:05
By: M.Ex.

foto : impact.ro
Omul de afaceri Ioan Neculaie, fost patron al FC Brașov și al fabricii de autocamioane Roman, urmează să fie extrădat din Grecia pentru a executa pedeapsa de 2 ani și 2 luni de închisoare. În așteptarea extrădării, Ioan Neculaie a sperat că poate scăpa de pedeapsă, prin recursul în casație pe care l-au depus avocații săi. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu au găsit însă motive pentru a lua în discuție o anulare a pedepsei sau rejudecarea dosarului său. „Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Neculaie Ioan împotriva deciziei penale nr. 62/AP din 21 ianuarie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Braşov”, au decis judecătorii instanței supreme, miercuri, conform impact.ro.
Mai mult, Ioan Neculaie trebuie să plătească 200 de lei cheltuieli judiciare către stat. Decizia este definitivă, astfel că omul de afaceri mai pierde o cale prin care spera să ajungă la anularea condamnării. Ioan Neculaie (65 de ani) a fost condamnat în 21 ianuarie 2022, de Curtea de Apel Brașov, la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Plecat din țară la momentul condamnării, Ioan Neculaie a fost dat în urmărire internațională și prins pe 29 ianuarie, la Salonic, unde se ascundea într-o zonă rezidențială de lux. Ajuns în fața judecătorilor eleni, aceștia au decis definitiv că poate fi extrădat în România.

Ioan Neculaie poate fi extrădat din Grecia

Ioan Neculaie este tot în Grecia, deși au trecut aproape cinci luni de când a fost prins, în urma condamnării la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Judecătorii greci au decis, definitiv, că Ioan Neculaie poate fi extrădat, dar omul de afaceri încă nu a fost adus în țară pentru a-și executa pedeapsa. Avocatul lui Ioan Neculaie, Vladimir Ciolacu, a declarat, pentru impact.ro, că nu știe exact unde se află acum Ioan Neculaie, dar poate spune, din ce a aflat de la apărătorii acestuia din Grecia, că există o decizie definitivă de extrădare. „Știm că autoritățile elene au decis extrădarea, cu titlu definitiv, pentru că a decis și curtea supremă de la Atena această chestiune, însă nu știm unde este în momentul acesta. Probabil că este în custodia autorităților elene, în vederea extrădării efective”, a spus avocatul afaceristului.
El a adăugat că, în timpul judecării cererii de extrădare, Ioan Neculaie a fost în control judiciar. ”Nu am luat legătura cu el, noi (avocații lui Ioan Neculaie – n.r.) știm aceste lucruri și parcursul judiciar din Grecia de la avocații dânsului de la Atena. Noi nu am mai vorbit cu dânsul”, a precizat avocatul Vladimir Ciolacu.

Cum a ajuns Ioan Neculaie la a treia condamnare definitivă

Ioan Neculaie are de executat 2 ani și 2 luni de închisoare, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Mai exact, pentru că a tras cu o armă de vânătoare în roțile maşinii sale, pentru că s-ar fi enervat că angajatul său care trebuia să îi pregătească autoturismul nu a văzut că o roată avea pană.

Pedeapsa pentru acestă faptă a fost de opt luni de închisoare, dar Ioan Neculaie mai avea o condamnare din trecut, de doi ani de închisoare, tot pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pentru care a stat în închisoare din noiembrie 2017 până în iulie 2018. Pentru că mai avea de executat un an și patru luni din pedeapsa veche, instanța i-a anulat eliberarea condiționată și a adăugat la condamnarea de opt luni și acest rest de pedeapsă.”Constată că fapta dedusă judecăţii face parte din infracţiunea continuă de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, săvârşită în perioada mai 2006 – 28.01.2016. (…) Anulează liberarea condiţionată acordată inculpatului prin sentința penală nr. 918/2018 a Judecătoriei Braşov”, a decis Curtea de Apel Brașov în ianuarie 2022.
În pedeapsa de 2 ani de închisoare pe care a primit-o în 2017 erau comasate de fapt 2 condamnări, una de 6 luni și cealaltă de 1 an şi 6 luni. Curtea de Apel Brașov le-a adăugat pe fiecare în decizia din ianuarie 2022 și a decis ca Ioan Neculaie să execute nu 8 luni, pedeapsa pentru ultima sa faptă, ci 2 ani și 2 luni, pentru toate cele trei condamnări.
”Include în conţinutul infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi activitatea infracţională desfăşurată în intervalul 23.05.2013-28.01.2016 şi, în baza art. 342 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. b, art. 76 alin. 1 C.p. şi cu aplic. art. 44 C.p. condamnă inculpatul Neculaie Ioan la pedeapsa de 8 luni închisoare (faptă săvârşită în intervalul mai 2006 – 28.01.2016). Menţine dispoziţia din sp. nr. 1137/2017 a Judecătoriei Braşov privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin sp. nr. 310/2012 a Jud. Braşov, pedeapsă care se execută alăturat celei stabilite prin prezenta, respectiv 8 luni închisoare, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare”, potrivit deciziei definitive din ianuarie 2022, citată de impact.ro. Din cei 2 ani și 2 luni de închisoare vor fi scăzute 36 de zile cât a stat în arest preventiv, în februarie-martie 2016, dar și perioada cât a stat în penitenciar, din 24 noiembrie 2017 până pe 20 iunie 2018.

Ioan Neculaie a încercat să fugă din țară și după prima condamnare

În 2017, după ce a aflat că este condamnat la 2 ani de închisoare și că va fi încarcerat, Ioane Neculaie a încercat să fugă din țară. A fost prins însă la scurt timp la vama Giurgiu și dus în închisoare să execute pedeapsa.
Condamnarea din 2017 a primit-o pentru că, în ianuarie 2016, în timpul unei percheziții făcute în biroul lui, într-un alt dosar, pentru fraude economice, anchetatorii au găsit 28 de cartuşe pe care le deținea ilegal.
La acel moment, mai avea însă o altă condamnare de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, din 2012, tot pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Pentru că primea o a doua condamnare definitivă, revocarea suspendării a fost ridicată și pedeapsa de un an și șase luni s-a adăugat celei de 6 luni primite în noiembrie 2017.
Instanța a reunit cele două pedepse și a dispus ca Ioan Neculaie să execute 2 ani de închisoare. În 20 iunie 2018, după ce a stat în penitenciar șapte luni, a fost eliberat condiționat.
Grecia, destinația fugarilor celebri care vor să scape de închisoare
Ioan Neculaie a ales de două ori Grecia după ce a fost condamnat. Dacă după prima condamnare nu a reușit să treacă de vama Giurgiu, la a doua condamnare era deja în Grecia când instanța din România a pronunțat sentința definitive de condamnare la închisoare. În cazul lui, judecătorii greci și-au dat acordul pentru extrădare și urmează să fie adus în România pentru executarea pedepsei.

articolul original.

Accident în giratoriul de la Carrefour ! Între un autoturism și un moped!

23 June 2022 at 06:30
By: M.Ex.

FOTO : INFO TRAFIC jud. BRAȘOV
Astăzi în jurul orei 08.40, în sensul giratoriu situat pe strada Calea București din municipiul Brașov a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate un autovehicul și un moped. În urma producerii accidentului rutier a rezultat o victimă, respectiv conducătorul mopedului, care a fost preluat și transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
La testarea conducătorului auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0.
Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.
Traficul este dirijat de către polițiștii aflați la fața locului.

articolul original.

Proiecte de mediu: Spații verzi în jurul blocurilor, dezvoltarea infrastructurii de drumeție sau transformarea străzilor în spații verzi și pietonale

23 June 2022 at 06:14
By: M.Ex.

l Cu bani de la primărie

Municipalitatea a anunțat proiectele câștigătoare din domeniul protecției mediului care au obținut finanțare de la bugetul local prin Ghidul pentru mediu. Comisia de evaluare a selectat 6 dintre cele 10 proiecte depuse și declarate eligibile. Valoarea totală a celor șase proiecte este de 476.148 lei.

Proiectele câștigătoare sunt:

1. „Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV.
Valoarea finanțării: 44.500 de lei. Descriere activități principale: Proiectul își propune, ca în perioada 15 iulie – 30 octombrie, să evalueze potențialul de drumeție /mobilitate lentă de pe întreaga zonă deluroasă și montană a municipiului Brașov, pentru a pregăti punerea lor în valoare la standarde europene. Proiectul va analiza dezvoltarea infrastructurii de drumeție și va propune soluții pentru dezvoltarea drumeției de calitate.
2. „Street Delivery Brașov – Shared Spaces“, al Fundației Cărturești.
Valoarea finanțării: 99.500 de lei. Descriere activități principale: Pornind de la misiunea de reconversie a spațiului public prin pietonalizare și prin extensia spațiilor verzi, obiectivul general al proiectului Street Delivery Brașov 2022 este oferirea unui spațiu comun de reconectare la spiritul orașului și de petrecere a timpului liber, în care brașoveni de toate vârstele, minorități și turiști (atât din alte orașe românești cât și din afara României) să interacționeze liber și să colaboreze în cadrul unor serii de activități culturale și ateliere educaționale pe teme de sustenabilitate și ecologie. Aceste eveniment se va derula în timpul Forumului Orașelor Verzi de anul acesta, care va avea loc între 5 și 11 septembrie, în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom.
3. „Recicleta: Proiect social, de mediu și mobilitate“, al Asociaţiei ,,Noua Uzină”.
Valoarea finanțării: 97.199 de lei.Descrierea activității principale: Scopul principal al proiectului este schimbarea mentalității în ce privește reutilizarea bicicletelor nefolosite și conștientizarea impactului asupra mobilității și independenței care se generează prin readucerea lor la viața. Oricine intră în contact cu acest proiect înțelege că există la nivel local un mecanism accesibil prin care poate da valoare unor biciclete vechi, care pot aduce un beneficiu semnificativ celor care au cea mai mare nevoie. În acest scop vor fi colectate, recondiționate și apoi donate biciclete.
4. „Sunete reciclate“, al Asociației Culturale Fanzin
Valoarea finanțării: 46.949 lei. Descrierea activităților principale: Crearea a 7 instalații muzicale din materiale reciclate de care vor beneficia copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, pe o perioadă de 30 zile între 12 august și 11 septembrie. Proiecție a 3 documentare și 2 filme pentru copii în perioada 12 -14 august. Organizarea a 3 ateliere educative și creative despre reciclare în perioada 12 -14 august. Evenimentele se vor desfășura în Parcul Nicolae Titulescu și în Cartierul Coresi.
5. „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“, al Propark – Fundația pentru Arii Protejate.
Valoarea finanțării: 98.450 lei.Descrierea activităților principale: Proiectarea lucrărilor pentru creșterea calității a 5 spații verzi din jurul blocurilor de locuințe, până la data de 15 August 2022. Derularea dezbaterilor pe tema reamenajării spațiilor verzi din jurul blocurilor de locuințe în cadrul a 5 asociații de proprietari, pe o perioadă de 30 zile. Creșterea calității unui spațiu verde de minim 500 mp din jurul blocurilor de locuințe.
6. „Co2Lectam separat împreună!“, al Fundației The Institute.
Valoarea finanțării: 100.000 de lei.Descrierea activităților principale: Educarea în mod direct și conștientizarea copiilor și adolescenților în ceea ce privește importanța colectării separate și informarea tinerilor și adulților cu privire la managementul deșeurilor, prin campanii derulate în rețelele de socializare; colectarea și prezentarea – în cadrul FOV – a datelor preliminare pentru minim 70 de instituții publice din Brașov în ceea ce privește emisiile lor de carbon provenite din gestionarea deșeurilor și din consumurile de utilități.

articolul original.

Topul national al serviciilor publice municipale: Brașovul e pe locul 5 la transport, 26 la colectarea deșeurilor și 6 la educație

23 June 2022 at 06:12
By: M.Ex.
Grafic deșeuri

Societatea Academică din România și Asociația Act For Tomorrow au lansat Raportul național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale. Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București. Au fost monitorizate 3 domenii : educație, managementul deșeurilor și transport public. Utilizând informațiile primite, precum și informațiile culese de pe site-urile primăriilor, dar și informații din presa locală și alte site-uri relevante, au fost centralizate și analizate datele în funcție de indicatorii specifici fiecărui domeniu (educație, transport public, gestionarea deșeurilor) și au fost desemnati caștigatorii pe fiecare categorie.

Categoria transport public

– locul 1 Municipiului Timișoara (92 de puncte);
– locul 2 Municipiului București si Municipiului Cluj Napoca (88 de puncte);
– locul 3 Municipiului Sibiu (86 de puncte);
Au fost oferinte punctaje pentru (a) Numărul de staţii de călători raportat la numărul de locuitori ai municipiului, (b) Existența terminalelor / staţiilor de transport public intermodale, (c) Nivelul de deservire metropolitan, (d) Acordarea de subvenţii şi facilităţi pentru grupurile vulnerabile, (e) Dotarea infrastructurii şi serviciului de transport public cu mijloace nesesare nevoile grupurilor vulnerabile (ex. persoane cu dizabilităţi), (f) Gradul de satisfacţie al utilizatorilor de transport public la nivelul UAT, (g) Existența unei metodologii de stabilire a Indicelui de Satisfacţie a Pasagerilor sau de de monitorizare şi evaluare a operatorilor de transport, (h) Modalităţi de consultare a programelor de călătorie. 

Sibiul, Sfântu Gheorghe sau Iașiul stau mai bine decât Brașovul la gestionarea deșeurilor

Categoria gestionarea deșeurilor

– locul 1 Municipiul Sibiu (71 de puncte);
– locul 2 Municipiul Oradea (70 de puncte);
– locul 3 Municipiul Sfântu Gheorghe, Municipiul Miercurea Ciuc şi Municipiul Iaşi (63,5 puncte)

Au fost oferite punctaje pentru (a) asigurarea colectării separate pe fracții, (b) îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel de municipalitate, (3) implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”, (4) informarea și educarea cetățenilor. (vezi GraficDeseuri alaturat) În România, toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, multe dintre acestea nerespectând legislația minimă. 

Categoria educație

– locul 1 Primăriei Sector 2;
– locul 2 Municipiului Sibiu și Municipiului Oradea;
– locul 3 Municipiului Pitești și Municipiului Târgoviște

Au fost oferinte punctaje pentru (1) Acordarea burselor școlare, (2) Asigurarea pazei în unitățile de învățământ, (3) Acordarea fondurilor destinate cabinetelor medicale, internatelor și căminelor școlare, (4) Finanțarea cheltuielilor cu investițiile în școli, (6) Accesibilizarea unităților de învățământ pentru elevii cu dizabilități locomotorii.

articolul original.
❌