ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayMonitorul Expres

Vali Suciu i-a luat faţa lui Dan Alexa şi este favorit să antreneze FC Brașov. Reacția „Chirurgului “

22 June 2022 at 18:14
By: M.Ex.

Vali Suciu este ca și instalat la FC Brașov. Suciu a ajuns în această seară la Brașov și a purtat o primă rundă de discuții cu șefii lui FC Brașov, iar joi, cele două părți ar putea bate palma. În cariera de antrenor, Valentin Suciu (41 de ani) a mai antrenat FC Zagon, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și AFK Miercurea Ciuc. Dan Alexa a fost luni la Brașov și a purtat negocieri pentru preluarea postului de antrenor la FC Brașov. Cele două părți nu au ajuns la un acord. „În cinci ani de Liga a 2-a ca antrenor am trei promovări și două play-off -uri jucate. La Brașov nu a fost vorba de pretenții exagerate, asta vă spun cu siguranță“, a declarat Dan Alexa.

articolul original.

Locuitorii din zona străzii Sforii din Brașov, exasperați de actele de vandalism ale ”turiștilor”. ”Gică love Viorica”

22 June 2022 at 17:47
By: M.Ex.

Un cititor al ziarului nostru ( cetățean străin domiciliat în Brașov) ne-a contactat la redacție , oripilat de multiplele acte de vandalism vizual care se întâmplă în mod permanent pe strada Sforii din Brașov. Astăzi, exasperat de situație, a luat ”trafaletul” și a zugravit, pereții. Iată mesajul cetățeanului străin care locuiește în Brașov :
”Scuati-ma nu vorbesc romana. Today I had to paint the Strada Sfori wall of my apartment. Many tourists are shocked with the destructive graffiti. This is not creativity. Many neighbours are annoyed and don’t want Sfori as a slum for visitors to see in Brasov.”

Traducere : ”Astăzi a trebuit să zugrăvesc peretele apartamentului meu, care este pe strada Sforii. Mulți turiști sunt șocați de distrugerile provocate de Graffiti. Aceasta nu este creativitate. Mulți vecini sunt furioși și nu doresc ca strada Sforii să devină un punct ultra-aglomerat de vizitatorii Brașovului ”

La doar 2 ore după zugrăveală, vandalii au ”rezolvat” problema ! Chiar nu pot fi montate camere video acolo ?

articolul original.

Fenomen: David Popovici, campion mondial și la 100 m liber

22 June 2022 at 17:04
By: M.Ex.

David Popovici a ridicat încă o dată tricolorul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Mondial de Natație, sportivul nostru cucerind medalia de aur în proba regină de 100 m liber. David a câștigat cu timpul de 47.58 (în semifinale a avut 47.13).
Podiumul a fost completat de francezul Maxime Grousset (47.64) și de canadianul Liendo Edward (47.71).
În vârstă de 17 ani, Popovici este noua senzație a înotului mondial, el câștigând aurul mondial și în proba de 200 m liber de la Campionatul Mondial de la Budapesta.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.
Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA – are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

articolul original.

Reabilitarea fostei bănci săsești de pe strada Republicii, aproape gata. Parterul se transformă în magazin alimentar/restaurant !

22 June 2022 at 16:57
By: M.Ex.

Primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu Bancorex) și a avut o discuție cu reprezentanții constructorului cu privire la finalizarea acestor lucrări. Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puținele construcții „Jugendstil“ din Brașov, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat și Hotelul „Coroana“), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906. Municipalitatea are în proprietate și administrare acest imobil din 2011 iar lucrările de reabilitare au început în ianuarie 2019 și ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2021. Din cauza complexității lucrărilor, dar și a modificărilor proiectului pe care municipalitatea a trebuit să le facă pe parcursul derulării acestora (de exemplu toate ferestrele au acum două rânduri de geamuri), dar și a unor blocaje în realizarea lucrărilor (unul dintre vecini a blocat, timp de luni de zile accesul echipelor de muncitori în curtea interioară), termenul a fost prelungit. ”La parter, conform proiectului vor fi spații pentru alimentație publica, la etajul 1, înspre Poatavarului este Directia de Cultura, iar restul spațiilor sunt încadrate ca spații multifuncționale, putând fi utilizate de la spații expoziționale la ateliere, pâna la birouri”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Sorin Toarcea.
Lucrări executate până acum :
– finisajele interioare la mansardă, etajele 1 și 2 sunt executate în proporție de 98%;
– finisajele interioare la parter sunt executate în proporție de 90 %. Mai sunt de montat tâmplăriile exterioare la ferestrele dinspre str. Republicii, montare care a început astăzi și se va finaliza în următoarele 10 zile;
– placarea cu piatra naturală (marmură), a casei scării principale este în curs de executare, se va finaliza până la sfârșitul acestei săptămâni;
– fațadele exterioare de pe str. Michael Weiss și Republicii sunt executate în proporție de 95%; se efectuează remedieri, după care urmează demontarea schelei.
Lucrări ce urmează a fi executate:
– se va monta mâna curentă la terasă, ce presupune montarea baluștrilor și turnarea efectivă a suportului pentru mână.
– au început lucrările de șlefuire și recondiționare a marmurei din zona sălii principale de la parter;
– se va recondiționa marmura existentă la intrarea principală de pe fațada de pe str. Republicii (conform raportului emis de către expertul în piatră naturală);
– translatarea structurii metalice pentru poziționarea unităților exterioare de climatizare;
– restul de executat a tencuielii la fațada secundară (în curtea vecinului).
,,Lucrările pe care le-am executat au fost cele de structură la început, apoi au urmat evacuări și finisaje. Acum suntem undeva la 98% din totalul lucrărilor. Au mai rămas de făcut mici corecții la fațadă, de dat schela jos și, la interior, de verificat HVAC-urile (instalația de aer condiționat, n.n.) pentru a fi pornită climatizarea. În luna viitoare, în luna iulie, va fi totul gata, se va putea preda”, a declarat Ion Perțea, inginer constructor, șef de șantier.
Această clădire este una reprezentativă pentru Brașov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanță națională. Inițial, în această clădire a funcționat Banca Națională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor 90. Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt. Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit. S-au păstrat concepția constructivă inițială, distribuția interioară a spațiilor și elementele semnificative din punct de vedere istoric ale clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristică stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

articolul original.

Biciclist accidentat în Poiana Brașov ! L-au salvat…Salvamontiștii !

22 June 2022 at 16:50
By: M.Ex.

În cursul zilei de astăzi, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în cazul unui biciclist care s-a accidentat pe traseul de coborâre Black Line. În urma căzăturii, ciclistul a suferit un traumatism de membru superior, în zona umărului și a fost predat unui echipaj SMURD, în vederea transportului către unitatea spitalicească.

articolul original.

Coaliţia a stabilit un mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de 3 luni

22 June 2022 at 16:05
By: M.Ex.

Liderii coaliţiei au decis instituirea, timp de 3 luni, a unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro. Executivul se va reuni, joi de la ora 11.00, în şedinţă pentru a pune la punct ultimele detalii privind această măsură, au adăugat sursele citate.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa coaliţiei, o întâlnire informală cu liderul PSD Marcel Ciolacu, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii privind preţurile majorate la carburanţi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că în cursul dimineaţii de miercuri a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu miniştri şi secretari de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finantelor, alături de conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, precum şi Secretarul General al Guvernului.

Potrivit lui Dan Cărbunaru, tema a fost legată de soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi. El a adăugat că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.

PSD a transmis, miercuri, soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial, arată un comunicat de presă al formaţiunii.

Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.

articolul original.

Marin Mitran s-a prezentat singur!Coliban si Bădulescu au lipsit de la prezentarea noului președinte de la FC Brașov. Marian Ivan, manager general?

22 June 2022 at 15:05
By: M.Ex.

Marin Mitran a sustinut astazi, prima conferința de presă in calitate de președinte la FC Brașov. Dacă in vara trecută, Ioan Marginean a fost prezentat cu mult fast de Allen Coliban si Sebastian Bădulescu, acum Mitran a fost singur! „Nu mă compar eu cu domul Mărginean, el e mult mai experimentat😀”, a parat Mitran. Acesta a dezvaluit cum a ajuns la FC Brașov. „Prima oară am fost contactat telefonic de Sebastian Bădulescu. Am fost deschis la discuții. A doua oară m-a contactat primarul Allen Coliban. Am venit cu gânduri bune la Brașov și sper ca împreună cu colegii mei din club și cu cei din conducerea orașului sa îndeplinim obiectivul: accederea in play – off. Sper să rezolvăm joi si cu antrenorul si apoi vom începe sa aducem jucători. Vrem un lot de 25 – 26 de jucători dintre care trei portari” a spus Mitran, care a precizat că Marian Ivan ar putea prelua funcția de manager general. „Voi avea o discuție cu Marian Ivan pentru postul de manager general la FC Brașov „. La primul antrenament au fost prezenți 20 de jucători. Ședința de pregătire a fost condusă de Adrian Szabo, ajutat de Rares Forika, Cătălin Voicu si Andrei Santa.

articolul original.

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 vor fi afișate joi, până la ora 14.00

22 June 2022 at 11:54
By: M.Ex.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2022 vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00, la avizierul fiecărei școli și online, pe evaluare.edu.ro. Rezultatele vor fi publicate în format anonimizat, cu coduri care înlocuiesc numele și prenumele fiecărui candidat, în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Candidații la Evaluarea Națională 2022 au primit anterior afișării rezultatelor codul aferent.
Elevii nemulțumiți de notele primite la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații joi, 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și vineri, 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00. Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.
Membrii comisiilor din centrele de examen sunt obligați să-i informeze pe elevi că notele primite la examen pot să scadă după contestație.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale 2022 are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023 are loc pe data de 14 iulie. În aceeași zi, se afișează în unitățile de învățământ gimnazial lista cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

articolul original.

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi pot fi utilizate pentru rezervări doar până în 30 iunie

22 June 2022 at 09:57
By: M.Ex.

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022, a anunţat miercuri Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), relatează Agerpres.

Conform sursei citate, OUG 131/2021, apărută la sfârşitul anului trecut, prevede că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”.

În paralel, angajaţii pot utiliza voucherele de vacanţă emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

„Reamintim că voucherele de vacanţă pot fi utilizate exclusiv pentru vacanţe în România, iar serviciile trebuie să conţină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanţă servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora”, se mai precizează în comunicat.

Pachetul turistic cel mai complet se găseşte în agenţiile de turism licenţiate şi poate conţine, pe lângă cazare minim o noapte, şi servicii de masă, balneare, transport, programe turistice opţionale.
În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanţă, în valoare de 943,831 milioane de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

„La ora actuală, voucherele de vacanţă reprezintă un vector esenţial pentru circulaţia turistică internă. Atât instituţiile şi companiile de stat, cât şi firmele private pot acorda aceste vouchere angajaţilor, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026). ANAT doreşte ca voucherele de vacanţă să prezinte o atractivitate sporită pentru angajaţii şi angajatorii privaţi”, se menţionează în comunicat.

Angajaţilor din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime, spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanţă sunt limitate la 1.450 lei de persoană pe an.

„O variantă a sporirii atractivităţii voucherelor de vacanţă este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea iniţială din 2009. Însă o măsură şi mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziţia guvernului pentru îmbunătăţirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajaţi din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere. Această măsură ar fi cel mai uşor şi rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanţă mai ales în condiţiile lipsei de personal din toate domeniile”, susţin reprezentanţii ANAT.
În 2021 au fost acordate vouchere de vacanţă doar pentru angajaţii din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro.
ANAT reaminteşte că voucherele de vacanţă au determinat, de-a lungul timpului: reducerea evaziunii fiscale în turism, dublarea numărului de unităţi de cazare clasificate în ultimii 10 ani, refacerea forţei de muncă, consolidarea familiei, reducerea consumului de medicamente, reducerea concediilor medicale şi relansarea turismului intern, o condiţie şi pentru creşterea calităţii serviciilor în turismul de incoming.

articolul original.

Dramă în fotbalul brașovean: a murit Marian Paraschivescu, fost fotbalist la FCM Brașov și Metrom

22 June 2022 at 09:36
By: M.Ex.
FOTO: lastegaru.net

Încă un nume care a scris istorie în fotbalul brașovean a murit. Marian Paraschivescu, fostul mare atacant al lui FCM Brașov și Metrom, s-a stins din viață în această dimineață la vârsta de 72 de ani. Paraschivescu a început fotbalul la Feldioara, iar la seniori a jucat la CSU Brașov, Metrom Brașov și apoi, în cea mai frumoasă perioadă, la FCM Brașov, în perioada 1975-1983, echipă pentru care a înscris 89 de goluri în Divizia B și Divizia A. În ultimii ani, Paraschivescu s-a confruntat cu mari probleme de sănătate. „Îmi pare tare rău să aud o astfel de veste. Marian a fost atacant extraordinar bun, care și-a făcut pe deplin datoria la FCM Brașov“, a spus Ioan Naghi. „Am jucat cu Marian la FCM Brașov, un atacant de foarte bun, bătăios, ambițios. În ultimii ani s-a confruntat cu mari probleme de sănătate.  O mare pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a spus Adrian Hîrlab.

articolul original.

Florin Stîngă, 44!  Disperat să revină pe bancă: ”Sper să-mi găsesc rapid o echipă”

22 June 2022 at 07:52
By: M.Ex.

Antrenorul brașovean Florin Stîngă împlinește astăzi, 44 de ani. „ De ziua mea voi petrece cu familia“, a spus Stîngă. Referitor la planurile de viitor, antrenorul brașovean arde de nerăbdare să-și găsească un nou angajament. „Am avut ceva oferte în ultima lună de la echipe de Liga a 2-a, însă nu s-au concretizat. Nu de la Brașov! Mai aștept și acum un răspuns de la o echipă. Sper să-mi găsesc rapid o echipă la care să demonstrez că sunt un antrenor bun “, a spus Stîngă. În ultimul sezon, Stîngă a antrenat în turul campionatului pe Astra în Liga a 2-a unde a avut rezultate peste așteptări. În iarnă s-a despărțit de Astra, iar la începutul anului a preluat tot o echipă cu probleme, Academica Clinceni, însă aventura în Liga 1 s-a încheiat după doar o săptămână. Florin Stîngă și-a început cariera de antrenor la AFC Hărman (L3), apoi a continuat la ACS SR Brașov (L3), AFC Odorheiu Secuiesc (L3), Astra Giurgiu (L2) și Academica Clinceni (L1).

articolul original.

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți în accidente rutiere

22 June 2022 at 06:38
By: M.Ex.

Numărul accidentelor rutiere din România este în creștere în ultimii ani, România fiind pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți în accidentele rutiere din 2021, informează europafm.ro.
Salvatorii SMURD au intervenit anul trecut la aproape 24.000 de accidente pe șoselele din țară, în creștere cu aproape 8.000 de cazuri în comparație cu anul 2018.
Autoritățile fac un nou apel către oameni pentru a purta centura de siguranță, inclusiv de pasagerii de pe locurile din spate. „Centura de siguranță salvează vieți”, este mesajul transmis de autorități în cadrul unei conferințe organizată la Parlament.
„De ce scutim gravidele să poarte centura? Pentru că centura nu se poartă peste burtă, se poartă peste bazin, sub burtă. O gravidă care va lovi cu burta bordul mașinii că n-are centură cu siguranță pierde sarcina, dacă nu se pierde și pe ea”, a spus Secretarul de stat Raed Arafat.
Șeful DSU recunoaște că sunt chiar angajați SMURD care nu poartă centura. „Pentru mine este foarte ciudat ca salvatorii să nu înțeleagă de ce să poarte centură. Eu nu am nevoie de eroi morți în drum spre intervenție, am nevoie de salvatori care să ajungă la intervenție”, a mai spus Raed Arafat.
Aproape 700 de șoferi din serviciile de ambulanță vor participa în cadrul unui proiect european la un curs de instruire pentru conducere preventivă.

articolul original.

Brașov: Amenzi de 22.000 de lei în urma unor controale pe șantiere

22 June 2022 at 05:46
By: M.Ex.

Polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au efectuat, în decurs de o lună, controale pe mai multe șantiere de pe raza Municipiului Brașov, fiind date amenzi de 22.000 de lei, informează Bună Ziua Brașov.
Obiectivul acestor acțiuni a fost verificarea respectării, de către investitorii, proprietarii și/ sau executanții lucrărilor de construcții, a prevederilor „Regulamentului de bune practici privind măsurile concrete pentru controlul prafului și emisiilor de pulberi din construcții și demolări”.
În urma verificărilor, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor anterior menționatului regulament, în valoare totală de 22.000 lei. „Le reamintim investitorilor, proprietarilor și/ sau executanților lucrărilor de construcții faptul că acțiunile de control pe linia respectării prevederilor HCL nr. 153/ 2015 au caracter permanent, iar nerespectarea reglementărilor HCL-ului în cauză se sancționează cu amendă de la 1.500 lei – 2.500 lei”, a fost mesajul transmis de Poliție.

articolul original.

Consiliul Judeţean Braşov accesează o nouă finanţare europeană pentru modernizarea domeniului sanitar

22 June 2022 at 05:20
By: M.Ex.

„Creşterea siguranţei pacienţilor din punctul de vedere al securităţii la incendiu în cadrul spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Braşov” este proiectul selectat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, axa prioritară 9, Obiectivul Specific 9.1 Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, apel POIM/935/9/1 Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale.

Proiectul a fost elaborat de specialiștii CJ pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Brașov, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov şi Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Brașov, în baza Acordului de implementare încheiat între părți.

Valoarea totală a proiectului este de 4.475.675,76 lei (904.853,28 euro), din care valoarea totală eligibilă ajunge la 3.709.725 lei (750.000 euro), diferenţa fiind reprezentată de cheltuieli suportate din bugetul local. Valoarea totală eligibilă a proiectului se încadrează în limita maximă impusă prin Ghidul Solicitantului, respectiv 150.000 euro/spital.

Implementarea proiectului înseamnă adoptarea măsurilor necesare pentru creşterea gradului de securitate la incendii în unităţile medicale din subordinea Consiliului Județean, prin instalarea unor sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu cu acoperire totală, precum și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă. Totodată, vor fi realizate lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere a infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și a infrastructurii de fluide medicale.

În momentul de faţă, majoritatea clădirilor în care funcţionează spitalele brașovene nu dispun de sisteme care să detecteze concentrația de oxigen. Chiar dacă sunt disponibile detectoare mobile de oxigen, dezavantajul lor este că fiind mutate dintr-o încăpere în alta, concentrația de oxigen nu poate fi monitorizată corespunzător pe o perioadă mai lungă de timp.

În lipsa unui sistem de urmărire permanentă a concentrației de oxigen, există riscul de producere a unor evenimente nedorite care pot determina rănirea sau chiar decesul pacienților. Standardele Uniunii Europene și ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate recomandă existența detectoarelor de oxigen în toate spațiile în care există surse de oxigen, iar oportunitatea oferită de POIM 2014-2020 vine în întâmpinarea nevoilor spitalelor de a asigura o capacitate adecvată de îngrijire și tratament, în condiţii de deplină siguranţă pentru pacienţi.

„Modernizarea infrastructurii unităţilor spitaliceşti din subordinea CJ Braşov a fost şi rămâne o constantă a preocupărilor noastre. Numeroasele incendii izbucnite în spitalele din ţară având drept cauză reţele vechi şi instalaţii suprasolicitate au generat pierderi de vieţi omeneşti care ar fi putut fi evitate, dacă sistemele de detecţie a nivelului crescut de oxigen, precum şi de alertare în caz de incendiu ar fi fost funcţionale. Prin intermediul acestui proiect, la care contribuţia noastră din bugetul local al judeţului Braşov va fi una semnificativă, dorim să ne asigurăm că asemenea tragedii sunt evitate în spitalele noastre. Am fundamentat foarte bine necesitatea proiectului, pe baza unui studiu de oportunitate care a evidenţiat modul cum vor fi structurate instalaţiile şi câţi senzori vor fi necesari la fiecare dintre imobile. În momentul în care este detectată o creştere a nivelului de oxigen într-o încăpere, instalaţia opreşte automat alimentarea cu electricitate şi gaz, iar pericolul de incendiu sau explozie este evitat”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, respectiv în intervalul decembrie 2021 – iunie 2023.

articolul original.

Reconstrucția Ucrainei după război ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

22 June 2022 at 05:08
By: M.Ex.
Foto: Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, estimează că reconstrucţia Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro, informează Monitorul de Cluj.
Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marţi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, transmite Bloomberg.
„Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina”, a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că „Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei”.
Această evaluare vine într-un moment în care liderii UE se pregătesc să se reunească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planurile de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună.
BEI, braţul financiar al UE, ar putea juca un rol central în canalizarea banilor de la UE spre Ucraina. Potrivit unor surse citate anterior de Bloomberg, BEI este şi canalul preferat de guvernul german pentru miliardele de euro care ar urma să iasă din blocul comunitar.
Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

articolul original.

Reunire fără antrenor și cu multe absențe la FC Brașov

22 June 2022 at 04:44
By: M.Ex.

La FC Brașov se sună azi adunarea în vederea începeri pregătirii noului sezon de Liga 2. Marin Mitran, fost director sportiv la FC Buzău în sezonul trecut, va fi prezentat oficial în funcția de președinte, în locul lui Ioan Mărginean, însă acesta nu va putea prezenta și antrenorul.
Cum numirea antrenorului se amână, iar șefii clubului nu s-au decis pe cine să aleagă între Dan Alexa si Valentin Suciu, antrenamentul va fi condus de stafful cu care echipa a încheiat sezonul, plus directorul tehnic Adrian Szabo.

Mulți jucători cu care FC Brașov a încheiat primul sezon în Liga 2 nu vor fi prezenti la startul pregătirilor. Jucătorii au fost anunțați doar marti seara că miercuri este programat primul antrenament!
Jucătorii străini nu au cum să ajungă la reunire. Atacantul bulgar Milcho Angelov, cel care și-a prelungit contractul, a fost învoit. Fundașul Ivan Fustar are programată sâmbătă nunta în Croația, iar Luka Maric și Zakaria El Azzouzi își vor putea căuta alte echipe.
O situație specială este cu cei doi jucători împrumutați de la U Craiova, Laurențiu Popescu și Vasile Constantin. Cei doi termină contractele la finalul acestei luni și se poartă negocieri cu șefii clubului din Bănie pentru ca aceștia să rămână la Brașov și în sezonul viitor.

articolul original.

CM 2022 la natație. David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 m liber. Înotătorul a stabilit un nou record al juniorilor

21 June 2022 at 16:58
By: M.Ex.

David Popovici s-a calificat cu cel mai bun timp în finala probei de 100 m liber, din cadrul Campionatelor Mondiale de Natație de la Budapesta. Românul a stabilit un nou record mondial al juniorilor, care îi aparținea tot lui. Popovici a încheiat cursa cu timpul de 47.15, 
David va concura miercuri, de la ora 19:22 in finală și va lua startul de pe culoarul al 4-lea, cel al favoritului.
David Popovici a cucerit luni prima medalie din istoria natației masculine din România, în proba de 200 de metri liber!

articolul original.

Educaţia sanitară în şcoli ( fostul termen era educație sexuală), adoptată în Parlament. Dezbateri aprinse, în plen, între deputaţi

21 June 2022 at 13:55
By: M.Ex.

Legea care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” şi prevede acordul părinţilor a fost adoptată cu 224 de voturi „pentru”, unul „contra”, 49 de abţineri. Legea care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a condiționat-o de acordul părinților a fost întoarsă de președintele Klaus Iohannis în 2020 în Parlament şi tot de atunci se află în dezbaterea comisiilor şi plenurilor celor două camere. Chiar şi după aproape doi ani de dezbateri, propunerile preşedintelui au fost respinse, conform tvr.ro.
Derularea acestor programe de educaţie sanitară ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților.
Legea s-a aflat astăzi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru vot final, motiv pentru discuţii aprinse între parlamentari.
ILIE-ALIN COLEŞA, deputat AUR: „Legislativul trecut a introdus acesta sintagma de educație sexuală la propunerae USR. Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, de libertatea cum să ne creştem copiii. Ar trebui să fie încurajați să diminueze nevoia de atracție fizică prin promovarea sportului”.
SIMINA TULBURE, deputat USR: „Trebuie să vorbim mai mult despre educația sexuală, nu cea sanitară. Trebuei să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul 1 la mame minore, da, mame minore. Elevii noștri învață despre sex pe internet ,la filme porno când noi ar trebui să avem în școli oameni specializați care să vorbească despre educație sexuală ”.
DANIEL SUCIU, președinte de ședința, deputat PSD: „Am rugamintae la colegi. Doamna, ați reușit să îi treziţi pe toți”.
MARIA CALISTA, deputat PNL: „Nu poți stă absent, se ştie câte mame minore sunt, câte cazuri de boli cu trasnmitere sexuală, violentă domestică ”.
ADRIAN Solomon, deputat PSD: „Legea are prevederi care îi au în atenței pe copiii instituționalizați. Să lăsăm pasiunile, proiectul este despre drepturile copilului, în această lege avem drepturi pentru copiii instituționalizați, proiectul propune şi bursă cât sunt în timpul școlii la nivelul salariului minim, stimulente pentru cei care adopta copii greu adoptabili”.

articolul original.

O femeie din Sălaj și-a omorât soțul în bătaie. Poliția: L-a lovit cu pumnii, provocându-i leziuni interne

21 June 2022 at 13:39
By: M.Ex.

Un bărbat din comuna Plopiş a murit după ce soţia i-ar fi aplicat mai multe lovituri în torace şi abdomen, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj. Femeia a fost arestată pentru infracţiunea de violenţă în familie.
Bărbatul de 56 de ani, din comuna Plopiş, ar fi decedat la domiciliu, pe 14 iunie, iar în urma examinării cadavrului au fost identificate mai multe escoriaţii şi echimoze, potrivit unei informări de presă a Poliţiei Sălaj. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cauza şi împrejurările în care s-a produs decesul, cadavrul bărbatului a fost transportat la morga Spitalului Judeţean Zalău, în vederea efectuării necropsiei.
„În urma concluziilor preliminare, s-a stabilit că decesul bărbatului a survenit în urma unor leziuni interne. Cazul a fost preluat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, care în urma probatoriului administrat, a stabilit faptul că, în data de 14 iunie, pe fondul unor neînţelegeri, o femeie, în vârstă de 55 de ani (soţia victimei), i-ar fi aplicat bărbatului mai multe lovituri cu pumnii în zona toracică şi abdominală, provocându-i leziuni interne, care au dus la decesul acestuia”, se arată în informarea poliției, potrivit Agerpres.
Procurorul de caz a dispus reţinerea femeii, pentru 24 de ore, iar ulterior instanţa a dispus, în 16 iunie, arestarea preventivă a acesteia, pentru 30 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie.

articolul original.
❌