ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Monitorul de Vrancea

GALERIE FOTO: Daniel Nicolaș, la Adunarea generală a ACoR: Primarii din România reprezintă cea mai mare armată politică a țării!

6 February 2023 at 22:00

Prim vicepreședintele Asociației Orașelor din România (AOR) Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești, a participat ieri la cea de-a 26-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR). Evenimentul se desfășoară în perioada 5 – 8 februarie 2023, la Sala Grand Ballroom a Hotelului Marriot, din București. Județul Vrancea este reprezentat la eveniment de mai mulți primari, conduși de președintele ACoR Vrancea, Fănică Popa, primarul comunei Bolotești.

La eveniment au mai participat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ion Sorin, secretar de stat la Ministerul Educației și deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților.

În discursul său, prim vicepreședintele AOR, Daniel Nicolaș, a arătat că pe parcursul timpului a luptat împreună cu cei din conducerea ACoR pentru adoptarea și modificarea Codului Administrativ, a legii finanțelor publice sau a legii salarizării, pentru drepturile administrațiilor publice locale. „Programele de finanțare a investițiilor din fonduri europene reprezintă cea mai mare șansă pe care o avem pentru dezvoltarea infrastructurii edilitare, a infrastructurii sociale, culturale, educaționale sau de sănătate publică a localităților noastre. Vom milita și vom susține în continuare ideea de dezvoltare a orașelor ca «Poli de dezvoltare urbană», care să ofere în continuare servicii de calitate și pentru cetățenii comunelor învecinate, prin asigurarea accesului acestora la școlile, liceele, casele de cultură, la zonele de agrement și petrecere a timpului liber, la cinematografele ori teatrele din orașe, la serviciile de evidență informatizată a populației, la serviciile pentru situații de urgență sau la serviciile de transport public. Doar împreună, prin constituirea de asociații de dezvoltare intercomunitară sau prin aplicarea de proiecte în parteneriat sau complementare, vom reuși să aducem servicii și condiții de viață la standarde europene cetățenilor din localitățile noastre, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor asumate pe parcursul european al țării noastre“, a afirmat Daniel Nicolaș.

Acesta a susținut că Guvernul și Parlamentul României acordă o atenție deosebită acestei direcții lansând diferite modele și concepte de parteneriat, astfel că rolul administraților publice locale în absorbția fondurilor europene este unul definitoriu. Nicolaș este convins că în perioada următoare, factorii de decizie de la nivel central vor găsi cea mai bună soluție pentru recompensarea celor care lucrează suplimentar în acest domeniu. „Primarii din România reprezintă cea mai mare armata politică a țării, iar viitorul nostru european depinde în cea mai mare măsură de implicarea noastră în activitățile de atragere și implementare a fondurilor europene, de a folosi toate oportunitățile de dezvoltare a orașelor și comunelor din țară noastră. Stimați participanți și oaspeți ai conferinței, doresc să va adresez în final cele mai alese urări de succes și forță creativă în activitatea dumneavoastră“, a încheiat prim vicepreședintele Asociației Orașelor din România (AOR) Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Monitorul de Vrancea

Se circulă fără restricții de tonaj pe DN 23B între Măicănești și Ciorăști!

6 February 2023 at 22:00
By: cristi

După acțiunile drumarilor s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 23B (km 2+000 – km 15+000) între Măicănești și Ciorăști.

Precizăm că la această oră nu mai este închisă circulația pe sectoare de drum național șau autostradă din cauza condițiilor meteorologice din ultima perioadă.

Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Imagini de la intervențiile Regionalelor CNAIR puteți vedea pe pagina de facebook a companiei: https://www.facebook.com/cnadnr.      

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.

COMUNICAT CNAIR SA

Foto cu rol ilustrativ

articolul original.

Licitație publică pentru locurile de parcare disponibile în Focșani

6 February 2023 at 22:00

Serviciul Parcări organizează prima licitație publică din acest an pentru atribuirea locurilor de parcare de reședință rămase libere în mai multe zone din municipiu. Licitația va avea loc în data de 16 februarie, ora 9, la sediul serviciului Parcări din cadrul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP), de pe strada Ștefan Cel Mare. Înscrierile pentru a participa la licitație se fac până marți, 14 februarie. Potrivit anunțului oficial, solicitanții care au deja un contract de închiriere a unui loc de parcare nu se pot înscrie și nu pot participa la licitație. Pentru a se înscrie la licitație, solicitanții trebuie să aibă depusă o cerere pentru loc de parcare depusă până la data de 6 februarie. Sunt scoase la licitație locuri libere în parcările 264 (Ulmului), 269 (Ulmului), 28 (Bd. Unirii, Arh. Ion Mincu), 178 (Lupeni), 30 (Bd. Unirii, Tinereții, Diviziei), 344 (Popa Șapcă), 265 (Aleea Echității), 266 (Aleea Echității), 280 (Aleea 1 Iunie), 288 (Aleea Echității).

Comisia de licitație va fi formată dintr-un reprezentant al Primăriei Focșani, un reprezentant al Asociației de proprietari și un reprezentant al DDSP. Prețurile de pornire la licitație sunt cele stabilite prin hotărâre de Consiliu Local, respectiv 117,65 lei/an +TVA pentru persoane fizice și 336,13 lei/an +TVA pentru persoane juridice. Lista locurilor de parcare disponibile poate fi consultată la adresa https://focsani.administrare-parcari.ro .

articolul original.

VIDEO și GALERIE FOTO: De ce au fost cutremurele din Turcia atât de puternice și de ce atât de multe clădiri s-au prăbușit

6 February 2023 at 22:00
By: cristi

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria, a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Bilanţul provizoriu indica aseară cel puţin 1.651 de morţi şi 11.159 de răniţi – în Turcia şi 1.000 de morţi şi 2.453 de răniţi – în Siria. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte.

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că ţara sa – aflată în plin război în urma invaziei declanşate acum aproape un an împotriva sa de către Rusia – este gata să ofere asistenţă poporului turc „prieten” în urma cutremurului care a lovit Turcia. Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei ”orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară afectată de cutremure puternice. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a ‘aprobat’ trimiterea de ajutoare umanitare în Siria și Turcia.

MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate. Reprezentanţii ministerului român reiterează faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente. El a mai precizat că echipa care pleacă din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele al căror bilanţ provizoriu indică peste 2.600 de morţi, relatează AFP. Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

De ce seismul care a lovit Turcia şi Siria a fost atât de devastator

Seismul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite, relatează AFP. Mii de persoane şi-au pierdut viaţa în seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit în timpul nopţii, la ora locală 04:17 (01:17 GMT), sudul Turcia şi nordul Siriei, fiind urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT. Un bilanţ provocat mai ales de puterea seismului, fără precedent în Turcia după un cutremur produs în 1939, şi care a survenit într-o regiune foarte populată.

Pământul s-a cutremurat la ora 04:17 şi toţi cei care dormeau au fost „prinşi sub dărâmături când casele lor s-au prăbuşit”, a declarat Roger Musson, cercetător la British Geological Survey. În plus, construcţia caselor „nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat Musson, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor. Ceea ce s-ar putea explica prin faptul că falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, a fost relativ calmă în trecut. Turcia este situată în una dintre principalele zone seismice ale globului. În 1999, un cutremur s-a produs de-a lungul faliei din Anatolia de Nord, în regiunea nordică Düzce, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Luni, pământul s-a cutremurat de cealaltă parte a ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliei de Est. Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia „să neglijeze importanţa periculozităţii sale”, a mai spus Musson. O durată care înseamnă, de asemenea, că „o cantitate mare de energie s-a putut acumula” de-a lungul faliei. Supoziţie susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici puternice după seismul principal.

Cutremurul de luni este „aproape repetarea” seismului produs în zonă pe 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de seismologi. Seismul a provocat la acea vreme „o cantitate enormă de distrugeri, oraşe întregi devastate şi pierderi de zeci de mii de vieţi omeneşti”, a amintit Roger Musson. Seismul s-a produs la mică adâncime – circa 17,9 kilometri – în apropierea oraşului Gaziantep, cu două milioane de locuitori. El a fost provocat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe care „avansează spre Turcia”, a explicat seismologul. Când tensiunea devine prea puternică, placa avansează brusc şi „eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs astăzi”, a mai spus el.

Amploarea distrugerilor depinde şi de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (o sută de kilometri în cazul seismului de luni), susţine omul de ştiinţă. „Aceasta înseamnă că orice punct din apropierea acestor 100 km a ajuns, de fapt, în centrul cutremurului”. Construcţia clădirilor este un factor primordial atunci când are loc un cutremur, a declarat la rândul său Carmen Solana, vulcanolog la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie.

„Rezistenţa infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei şi, mai ales, în Siria. Prin urmare, salvarea de vieţi depinde acum de rapiditatea echipelor de salvare”, a declarat ea pentru AFP.

Cutremurul din 1999 din Turcia a dat naştere unei legislaţii în 2004 care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur. Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legea a fost respectată, a afirmat Joanna Faure Walker, de la Institutul pentru Reducerea Riscurilor şi a Dezastrelor, de la universitatea britanică UCL. Multe clădiri „s-au prăbuşit ca nişte clătite”, a afirmat vulcanologul Bill McGuire, din cadrul UCL. „Acest lucru se întâmplă atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical pe cel de dedesubt”, lăsând puţine şanse de supravieţuire locatarilor, a mai spus el. „Nu este neobişnuit să vezi o clădire în picioare fără prea multe avarii şi următoarea complet aplatizată, din cauza construcţiei îndoielnice sau a materialelor de slabă calitate”, a afirmat el.

articolul original.

Studiu geotehnic pentru noul Palat de Justiție din Vrancea

6 February 2023 at 22:00

Compania Națională de Investiții a scos la licitație achiziția unui contract de servicii de elaborare – Studiu geotehnic pentru obiectivul de investiții „Palat de Justiție Vrancea (Sediu Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani)”, str. Lupeni nr.7, Municipiul Focșani, județul Vrancea. Valoarea estimată a contractului este de 513.341,10 lei. Conform documentației, Palatul de Justiție Vrancea va fi format din trei corpuri de clădire cu demisol, parter și mansardă, care să ajungă până la 6 etaje, pe principiul că sediul unei instanțe de judecată trebuie să fie o clădire reprezentativă pentru oraș, care trebuie să se bucure de vizibilitate. În cadrul acestuia vor funcționa Tribunalului Vrancea care va avea o suprafață de 6.225 metri pătrați, dar și Judecătoria Focșani care va avea o suprafață de 5.809 metri pătrați.

„Ansamblul propus poate fi alcătuit din corpuri cu înălțime mai mică, adaptate funcțiunii, dar se recomandă realizarea unui corp-accent de înălțime care să facă vizibilă construcția de pe străzile adiacente și care să se ridice până la înălțime de 30 metri, dominând construcțiile din imediata vecinătate a ansamblului, a căror înălțime este de P+3, P+4+M, P+5. Se vor proiecta pe cât posibil sălile de judecată ale tribunalului și judecătoriei la parterul instanței, eventual etajul I“, se arată în tema de proiectare a viitorului Palat de Justiție din Focșani.

În total, Tribunalul Vrancea va avea 8 săli de judecată, în timp ce Judecătoria Focșani va avea 9. Imobilul mai prevede ca avocații să aibă camere separate, cu băi proprii pentru fiecare dintre aceste două instanțe, în timp ce birourile președinților de la tribunal și judecătorie ar urma să aibă inclusiv spații de protocol, spații de așteptare și chicinete. Potrivit planului, și președinții de secții ar urma să aibă birouri proprii, însă birouri individuale sunt planificate și pentru magistrații care soluționează dosare – 6 individuale și câte 8 pentru doi judecători la tribunal, în timp ce la judecătorie trebuie prevăzute 11 birouri individuale și 7 în care să își desfășoare activitatea câte doi judecători. Și primul grefier al fiecărei instanțe ar trebui să aibă birou individual, dar și grefierii șefi de secții. În schimb, în tema de proiectare se arată că grefierii de ședință pot lucra câte doi, respectiv câte patru în birou, grupați astfel încât grefierii aceluiași (acelorași) judecător(i) să lucreze în același birou, iar acel birou va fi amplasat adiacent biroului judecătorului cu care lucrează grefierii respectivi.

Totodată, în viitorul Palat de Justiție va exista și o cameră de audiere pentru minori, la care va fi adăugată adiacent o cameră de vizualizare, de unde procurorii și avocații vor avea posibilitatea să asiste la procedură. În documentație se fac referiri și la vestiare și oficii pentru jandarmii care asigură paza, cu grup sanitar propriu cu duș, un atelier de reparații și adăposturi de protecție civilă, dar și bibliotecă sau cantină cu catering la subsol, posibil chiar și spații de bufet-cafetării, dotate cu automate de cafea, răcoritoare și gustări reci.

În tema de proiectare sunt și specificații legate de aspectul exterior al clădirii: „Imaginea volumui arhitectural propus trebuie să susțină calitatea instituției care-și desfășoară activitatea în acest sediu, drept pentru care clădirea nu trebuie să semene a sediu de bancă, aeroport etc. Timp de 100 de ani, Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani și-au desfășurat activitatea într-o clădire construită într-un stil arhitectural neoromânesc, caracteristic începutului de secol XX, arhitectură care impunea respect față de instituție. Pe de altă parte, în municipiul Focșani, instituții importante își desfășoară activitatea în clădiri construite în acest stil. Având în vedere aceste aspecte, solicităm ca imaginea Noului Palat de Justiție Vrancea să aibă un stil arhitectural asemănător vechiului sediu”.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Cutremur de 4,5 grade și 4 replici în zona seismică Vrancea, la 9 minute după un seism de 7,8 grade, care a zguduit Turcia

5 February 2023 at 22:00

Un cutremur de 4,5 grade s-a produs în această dimineață, la ora 3.26, în zona seismică Vrancea. Cutremurul din România s-a produs la un interval de nouă minute după un cutremur de 7,8 grade, care a zguduit Turcia, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Până la această oră, cel puțin 195 de oameni au murit în urma cutremurului din Turcia, dar sunt zeci de victime încă sub dărâmături.

„În ziua de 06.02.2023, 03:26:16 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4,5, la adancimea de 19.6 km.

Intensitate macroseismica IV

Cutremurul s-a produs la 74 km NE de Ploiesti, 94 km V de Braila, 99 km V de Galati, 98 km E de Brasov, 114km NE de Bucuresti, 136 km S de Bacau, 160km E de Pitesti, 177 km NE de Ruse, 195 km NV de Constanta, 211 km S de Iasi”, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a fost urmat de alte patru replici cu magnitudini mai mici, respectiv de 2, 2,6, 2,7 și 2,9 pe Richter. Cele patru replici au avut loc în aceeaşi zonă.

UPDATE! Seismologii au revizuit în creştere la 4,6 pe Richter magnitudinea cutremurului de suprafaţă produs luni dimineaţa, la ora locală 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 23 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 74 kilometri nord-est de Ploieşti, 94 kilometri vest de Brăila, 98 kilometri vest de Braşov, 99 kilometri vest de Galaţi şi 114 kilometri nord-est de Bucureşti.

Cutremur DEVASTATOR în Turcia

*

Un cutremur foarte puternic s-a produs luni dimineață în Turcia. Magnitudinea a fost revizuită la 7,8 grade pe Richter. Mișcarea seismică s-a produs la ora 4.17 (3.17, ora României), aproape de granița cu Siria, a anunțat MEDIAFAX. 

Până la ora 7.30, numărul de morți ajunsese la 195 de persoane, atât din Turcia, cât și din Siria. Zeci de persoane sunt însă prinse sub dărâmături.

Cutremurul a fost unul de suprafață (17,7 km adâncime, conform USGS), dar a durat aproape un minut și s-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter. Primele rapoarte arată că cel mai afectat este orașul Gaziantep din Turcia, cu două milioane de locuitori.

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii au ieșit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine, a anunțat m.rfi.ro.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

UPDATE! Cel puțin 237 de sirieni au fost uciși și 639 au fost răniți în Alep, Hama, Lattakia și Tartous, potrivit ministerului sirian al Sănătății, scrie Hotnews.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că au fost trimise echipe de căutare și salvare în zonele afectate de cutremur. Țara a solicitat, de asemenea, asistență internațională pentru eforturile de salvare.

Bilanţul cutremurului care a zguduit sudul Turciei la primele ore ale zilei de luni a urcat la 284 de morţi şi 2.323 de răniţi în această ţară, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Reuters, conform AGERPRES.

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU. Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul Afacerilor Externe informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetăţeni români – un profesor şi 9 studenţi Erasmus – care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, afectată de cutremurul produs luni în Turcia.

articolul original.

VIDEO! Toate drumurile județene sunt deschise și se circulă în condiții de iarnă

5 February 2023 at 22:00
image

Toate drumurile județene sunt deschise și se circulă în condiții de iarnă, informează Consiliul Județean Vrancea. Mai mult, administrația județeană a pus la dispoziția șoferilor DJ 204B Măicănești-Tătăranu drept variantă ocolitoare pentru DN 23B Măicănești-Ciorăști, închis de autorități încă de ieri.
În acest moment, administrația județeană intervine pe următoarele drumuri ca urmare a viscolului puternic:
DJ 202 E Sihlea-Obrejița (se intervine cu freză, volă și lamă, se circulă în condiții de iarnă); Tot pe acest drum județean a fost deblocată o ambulanță rămasă înzăpezită.
DJ 205D Spulber – Nereju (zăpadă depusă pe carosabil, se circulă în condiții de iarnă);
DJ 205H Păunești – Domnești (se intervine permanent, drumul este deschis, se circulă în condiții de iarnă);
DJ 204E Haret-Panciu (se intervine permanent, drumul este deschis, se circulă în condiții de iarnă);
Dacă întâmpinați probleme pe drumurile județene în ceea ce privește deszăpezirea, puteți suna la Direcția Tehnică a Consiliului Județean Vrancea – Serviciul drumuri: +0372.372453 sau +0372.372452.

articolul original.
Before yesterdayMonitorul de Vrancea

Ședință extraordinară la Consiliul Local Focșani

5 February 2023 at 22:00

Primarul Cristi Misăilă a convocat o ședință extraordinară pentru a rediscuta trei proiecte de hotărâre referitoare la salarizare, investiții în cartierul Bahne și a doua ediție a proiectului „Eu, tu, noi, liberi!” în judeţul Vrancea. Ședința extraordinară a fost convocată pentru miercuri 8 februarie, de la ora 11. Conform proiectului de hotărâre, primarul Cristi Misăilă propune ca salariile din Primăria Focșani și din serviciile publice din subordinea Consiliului Local să fie stabilite în funcție de salariul minim pe economie de anul trecut. Practic, o plafonarea a salariilor care ar aduce economii de peste opt milioane lei la bugetul local, bani care pot fi folosiți pentru investiții. Edilul a justificat urgența acestei hotărâri prin faptul că la începutul lunii februarie trebuie achitate salariile pentru luna anterioară și trebuie stabilit cuantumul acestora.

De asemenea, pe ordinea de zi se mai află două proiecte de hotărâre care au mai trecut de două ori prin ședințele Consiliului Local, fără să fie votate de consilierii PNL-USR, care formează majoritatea. Este vorba despre proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Refacere infrastructură străzi, alei acces auto și parcări zona Bahne, str. Cezar Bolliac (tronson cuprins între str. Cuza Vodă și str. Lupeni), str. Doctor Telemac, st. Rarău, str. Dornei, str. Pictor Grigorescu (tronson cuprins între str. Alexandru Vlahuță și str. Panduri), Aleea Căminului, str. Alexandru Vlahuță, str. Lupeni (tronson cuprins între str. Cezar Bolliac și Aleea Căminului)” și cel referitor la aprobarea participării Municipiului Focșani în calitate de organizator la realizarea proiectului de prevenire și reducere a consumului de substanțe psihoactive „Eu, tu, noi, liberi!” în judeţul Vrancea.

Proiectele de hotărâre menționate nu au primit votul majorității PNL-USR din Consiliul Local, dar consilierii nu au oferit nicio justificare pentru opoziția lor. Au încercat să găsească scuze penibile, după votul negativ, precum că nu mai e nevoie de încă un șantier în Focșani, că nu sunt bani la bugetul local sau că unele străzi ar fi fost deja reparate în anii trecuți. Însă în timpul ședințelor Consiliului Local nu au ridicat nicio o obiecție, nu au cerut nicio explicație din partea serviciilor de specialitate din Primăria Focșani pentru lucrările care ar trebuie realizate în cartierul Bahne.

În ceea ce privește a doua ediție a proiectului „Eu, tu, noi, liberi!” în judeţul Vrancea, consilierii PNL-USR nu au oferit nicio explicație pentru votul negativ. Este aceeași atitudine ca anul trecut, când au aprobat proiectul dar au redus sumele alocate de Primărie Focșani. Doar că în acest an nu se alocă niciun leu de la bugetul local. Doar Teatrul Municipal și Ateneul Popular vor cheltui bani pentru organizarea evenimentelor din cadrul proiectului, acestea fiind și instituțiile care au banii necesari pentru organizarea unor asemenea spectacole.

articolul original.

VIDEO! Viscol puternic la Vintileasca

5 February 2023 at 22:00
image

Vrancea rămâne până diseară sub Cod galben de viscol. În zona de munte în special, vântul viscolește zăpada, îngreunând circulația, atât pentru autovehicule cât și pentru pietoni. Ion Popică ne-a trimis un video filmat în această dimineață în satul Bahnele, comuna Vintileasca.

Conform meteorologilor, până pe 10 februarie, „vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig”.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Două drumuri județene ar putea fi închise circulației în următoarele ore

4 February 2023 at 22:00

Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile județene a anunțat Consiliul Județean Vrancea. Firmele care se ocupă de intervenția pe drumurile județene acționează de sâmbătă și fac eforturi susținute pentru a limita efectele viscolului și ale poleiului. S-a acționat permanent în ultimele două zile, cu zeci de utilaje, iar vremea a pus mari probleme prestatorilor de servicii de pe drumurile județene.

„Din păcate, există riscul ca în următoarele ore să fim nevoiți să închidem unele drumuri județene, cele mai mari probleme fiind pe DJ 202 F Mihălceni – Bălești și DJ 205 H Domnești – Panciu. Viața oamenilor este mai importantă decât orice, astfel încât solicităm șoferilor atenție maximă și înțelegere în această perioadă complicată din punct de vedere meteo. Totodată, pe cei care nu-și pot amâna călătoriile îi rugăm să nu pornească la drum decât după ce și-au luat măsurile necesare, în condițiile unui trafic în condiții de iarnă, zăpadă, polei și viscol“, se arată într-o informare a Consiliului Județean Vrancea.

Situația operativă a intervențiilor utilajelor care acționează pentru combaterea poleiului se prezintă astfel:
Baza Adjud (zonele în care se intervine):
Lama 1 – DJ 241, DJ 241 A, DJ 241 F; DJ 129 A, DJ 252
Lama 2 – DJ 205 H Domnești – Panciu
Lama 6 – DJ 119 C
Lama 9 – DJ 205 J Fitionești – Diocheți, DJ 204 E Haret – Mărășești
Tractor 1 ZN – DJ 119 C

Baza Vidra (zonele în care se intervine):
Lama 7 – DJ 205 D Valea Sării – Nereju
Lama 8 – DJ 205 E, DJ 205 B
Lama 10 – DJ 205 L
Lama 11- DJ 205 E Vizantea-Livezi, DJ 205 M Nistorești

sursă foto: Consiliul Județean Vrancea

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Codul galben de ninsori și viscol a fost prelungit. Temperaturi de până la -20°C în următoarea perioadă

4 February 2023 at 22:00

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat duminică avertizarea cod galben de viscol, ninsori și intensificări ale vântului care vizează zonele montane și cele din estul și sud-estul țării, inclusiv județul Vrancea. De asemenea, meteorologii avertizează că în următoarele zile, în mai multe zone ale țării urmează cea mai geroasă perioadă din această iarnă. În intervalul 5-10 februarie,  temperaturile maxime vor fi preponderent negative.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Ziua/luna/anul: 05-02-2023
Ora : 10:00
Nr. mesajului:1
Intervalul :
Zonele afectate : conform textelor și hărții;
Fenomene : conform textelor;
Mesaj :

MESAJ 1
ACTUALIZARE
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate și zone afectate: transport de zăpadă, viscol în Carpații Meridionali și Orientali
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 10 – 06 februarie, ora 20

În Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.

COD GALBEN

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, perioade cu transport de zăpadă în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea;
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 10 – 06 februarie, ora 20

În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că vor fi perioade cu transport de zăpadă și vizibilitate redusă.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
Ziua/luna/anul: 05-02-2023 Ora : 10:00 Nr. mesajului:2
Intervalul :
Zonele afectate : conform textului;
Fenomene : conform textului;
Mesaj :

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 5 – 10 februarie
Fenomene vizate: val de frig
Zone afectate: conform textului

În intervalul menționat vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade.
Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj. (sursa: meteoromania.ro)

articolul original.

ULTIMA ORĂ! UPDATE! Tronsoanele de drumuri naționale închise în țară; în Vrancea se circulă pe toate drumurile în condiții de iarnă

4 February 2023 at 22:00

UPDATE ora 10.00! Se circulă fără restricții de tonaj pe DN2 între Buzău și limita județului Vrancea❗️

După acțiunile drumarilor s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe DN2 între Buzău și limita județului Vrancea.

Precizăm că pe segmentul cu separator de sens se menține monitorizarea traficului pentru a acționa imediat ce situația o impune

Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.”Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Consiliul Județean Vrancea a anunțat aseară (4 februarie, ora 22.00) că în județul Vrancea „se circulă pe toate drumurile în condiții de iarnă, la munte ningând abundent”.

,Pe DN 2 E 85 circulația se desfășoară dirijat, controlat, cu antemergător, între Râmnicu Sărat și limita cu județul Vrancea, dar și pe sectorul cuprins între localitățile buzoiene Mărăcineni și Oreavul, potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic. Alte trei tronsoane de drumuri naționale sunt închise în această dimineață în țară, conform aceluiași comunicat:

„Astăzi, 5 februarie, ora 6.30, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, este închisă circulația pe următoarele tronsoane de drumuri:

– A1 Sibiu – Deva, tronsonul Boița – Cunța, județul Sibiu;

– DN 22 Râmnicu  Sărat, județul Buzău  – limita cu județul Brăila;

– DN 2B municipiul Buzău – limită județul Brăila.

Pe DN 2 Mărăcineni – Oreavul, județul Buzău și ieșire din municipiul Râmnicu Sărat – limită cu județul Vrancea, se circulă dirijat, controlat, cu antemergător. 

TRAFIC RESTRICȚIONAT (autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone);

– DN 22 limită județul Buzău – municipiul Brăila;

–  DN 2B limită județul Buzău – municipiul Brăila.

TRAFIC RESTRICȚIONAT (autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone):

– DN 2C Costești, județul Buzău – limită cu județul Ialomița.

Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare pe raza județelor Alba, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Sibiu și Vrancea, iar în județul Brăila sunt sectoare de drumuri unde partea carosabilă este alunecoasă din cauza poleiului.

RECOMANDĂRI:

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă!

Dacă partea carosabilă este alunecoasă ori acoperită cu zăpadă, reduceți considerabil viteza pentru a putea opri în condiții de siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare este mult mai mare. Nu bruscați comenzile autovehiculelor, ci folosiți frâna de motor pentru încetinire!

Pentru evitarea blocajelor de trafic, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule staționate și permiteți accesul utilajelor de deszăpezire!

Înainte de a pleca în călătorie, asigurați-vă rezerve de carburant, apă și hrană și luați în considerare amânarea deplasărilor nonurgente pe perioada manifestărilor meteorologice periculoase!” (sursă text: politiaromana.ro)

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Circulație închisă pe DN 23B Măicănești – Ciorăști și pe DJ 202F Mihălceni – Bălești!

4 February 2023 at 22:00

Din cauza ninsorii abundente, a viscolului și a vizibilității reduse (10 – 25 m), CNAIR și Poliția Rutieră au decis să se închidă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 23B, Măicănești – Ciorăști (km 2+000 – km 15+000).

„DN 23B Măicănești – Ciorăști a fost închis începând cu ora 15:30.

De asemenea, și DJ 202F Mihălceni – Bălești a fost închis circulației începând cu ora 15:15″, a transmis Biroul de presă al IPJ Vrancea.

Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Imagini de la intervențiile Regionalelor CNAIR puteți vedea pe pagina de facebook a companiei: https://www.facebook.com/cnadnr.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR. (CNAIR SA)

articolul original.

ULTIMA ORĂ! VIDEO! Primarul Misăilă, avertisment: „Domnii consilieri PNL și USR au intrat în campanie electorală și singurul lor scop este de a bloca toate proiectele”

3 February 2023 at 22:00
image

O nouă ședință de Consilu Local ratată la Focșani, după ce majoritarii PNL și USR au blocat iarăși o serie de proiecte propuse pe ordinea de zi – fie la vot, fie prin faptul că nu le-au discutat în comisii.

Ulterior ședinței, primarul Cristi Valentin Misăilă a explicat într-o conferință de presă situația în care se află administrația publică locală din cauza aleșilor care formează majoritatea în CL Focșani, concluzia fiind aceea că aceștia țin cu tot dinadinsul să blocheze orice proiect care duce la dezvoltarea municipiului.

Primarul a punctat în primul rând asupra proiectului privind plafonarea salariilor aparatului de specialitate și a tuturor angajaților din instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local, prin intermediul căruia ar fi fost făcută o economie la buget de 8,7 milioane de lei, aproximativ 1.750.000 euro; proiect pe care aleșii PNL și USR nici măcar nu au vrut să îl dezbată în comisia de specialitate de buget finanțe.
„Salariile au fost raportate la salariul minim pe economie de 2.550 de lei și odată cu creșterea salariul minim pe economie la 3.000 de lei, legea ne dă posibilitatea să creștem aceste salarii. Am propus, așa cum au făcut și alte instituții, inclusiv Consiliul Județean Vrancea, plafonarea acestor salarii pentru a face anumite economii, economii substanțiale, aș spune. 2023 este un an extrem de important, este anul final pentru exercițiul financiar de finanțare cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană pentru 2014-2020, care a fost prelungit până anul acesta. Practic, până la finele acestui an avem de finalizat foarte multe proiecte pe fonduri europene, multe dintre ele începe anul acesta, iar pentru partea noastră de cofinanțare avem nevoie de aproximativ 50 de milioane de lei. Aveam posibilitatea ca această economie să fie direcționată către aceste tipuri de investiții. Nu știu cum dintr-o dată, dacă în 2021 consilierii PNL USR tăiau efectiv fondurile alocate prin buget pentru salarii și spuneau că în primărie «sunt salarii nesimțite», dintr-o dată i-a luat îngrijorarea și mila de angajați și au început să spună că trebuie neapărat să mărim salariile. De fapt, aici este o altă mișcare, să spunem politică, împotriva în principal a focșănenilor, nu împotriva mea sau a celor din primărie. Este vorba de faptul că sunt conștienți că trebuie să finalizăm aceste proiecte, avem nevoie de cofinanțare și ei au găsit o soluție prin care să blocheze dezvoltarea orașului și atragerea de fonduri europene”, a arătat primarul Focșaniului.

Însă acest proiect nu este singurul blocat de majoritari, iar primarul a dat și alte exemple, inclusiv cel legat de aprobarea Registrului local al spațiilor verzi din municipiu, care poate duce la rezolvarea problemelor legate de Planul Urbanistic General al Focșaniului.

Totodată, majoritarii au respins din nou și proiectul privind reabilitarea propusă în Cartierul Bahne, un proiect complementar celui derulat prin fonduri europene. Și, prin atitudinea pe care o adoptă, aleșii PNL și USR par a ține morțiș să dovedească faptul că puțin îi interesează de problemele cu care se confruntă cetățenii.
„În continuare se opun. Spun ei că nu au avut timp să-l consulte, deși i-am invitat la sediul primăriei. Au spus că mai au nevoie de timp să se gândească, să meargă pe teren, să măsoare. Nu știu ce pot măsura dumnealor mai mult decât au făcut-o topometriștii cu care noi am fost în contract și care ne-au pus la dispoziție toate măsurătorile necesare și toate cărțile funciare. S-ar părea că este iarăși un motiv pueril pentru a bloca dezvoltarea orașului. Acest Registru al spațiilor verzi este extrem de important pentru a obține un penultim aviz de la Agenția de Protecție a Mediului pentru a putea duce mai departe procedura de a obține votul în consiliul local pentru Planul Urbanistic General, care este de mult expirat și nu mai corespunde realității”, a punctat edilul municipiului.

Cât despre proiectul privind reabilitarea străzilor și parcărilor din cartierul Bahne, acesta a arătat că „finanțarea europeană nu ne-a acordat posibilitatea să reabilităm partea carosabilă a parcărilor și străzilor și de aceea am venit cu un proiect suplimentar pentru care am plătit deja bani pentru proiectare. Toate străzile din Cartierul Bahne și toate parcările ar putea fi reabilitate și am putea începe lucrările, dacă ar fi de acord cu aprobarea indicatorilor tehnico economici. Nu au motivat nici aici de ce se opun”. De altfel, motivații coerente nici nu prea au majoritarii. Știu doar să ridice mânuțele sus și să se abțină.

Cum s-au abținut și la proiectul privind implicarea municipalității într-un proiect de prevenire și reducere a consumului de substanțe psihoactive, proiect intitulat „Eu, tu, noi, liberi!” și care ar urma să se deruleze la nivelul întregului județ. La rândul său, consilierul local PSD Lauriana Ailincuței, care este cadru didactic, a arătat că modul în care înțeleg majoritarii PNL și USR să se „implice” în problemele comunității este cel puțin de neînțeles, mai ales că în acest grup politic își fac „veacul” două cadre didactice.
„Aș accentua importanța acestui proiect, în măsura în care el nu se adresează doar elevilor din mediul urban, ci și celor din mediul rural. Așadar, toți elevii au șanse egale de a fi informați în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă consumul acestor substanțe. Este o realitate a instituțiilor școlare din România și, bineînțeles, și din județul Vrancea. Doar acceptând realitatea și găsind soluții, implicând elevii atât în activități artistice, cât și sportive, dar și prin dezbateri putem să dormim liniștiți noaptea că ai noștri copii, ai noștri elevi, sunt mai sănătoși din acest punct de vedere. I-aș întreba pe domnii consilieri din grupul PNL USR ce altă prioritate de top există în viața fiecăruia dintre noi – nu doar în calitate de consilier, cât și în calitate de părinte – dacă nu siguranța și sănătatea copiilor. Solicit public consilierilor locali PNL USR să lase deoparte orice interes politic. Atunci când este vorba despre copiii noștri, politica nu are nicio motivație”, a spus prof. Lauriana Ailincuței.

Proiecte respinse pur și simplu de majoritari au fost și cele legate de Dragobete sau de 1 martie, primarul Misăilă subliniind că „din păcate, s-ar părea că în consiliul local și în municipiul Focșani trebuie să fie o tristețe deplină și să nu se bucure nimeni. Pe lângă multe activități și multe alte probleme, trebuie să avem și astfel de momente, pentru a arăta că suntem o comunitate unită și să ne bucurăm de realizările tuturor”.

Însă e greu de realizat cu adevărat altceva decât ceea ce își doresc majoritarii, anume să țină pe loc orice proiect. De ce, a explicat primarul Misăilă:
„Domnii consilieri PNL și USR au intrat în campanie electorală și singurul lor scop este nu de a face ceva pentru dezvoltarea acestui oraș, singurul lor scop este de a bloca toate proiectele începute, pentru a arăta cu degetul asupra mea. Fiind probabil incapabili să înțeleagă procedurile administrative și incapabili să înțeleagă ceea ce scrie în limba română pe proiecte propuse de noi – cred că în curând o să avem nevoie de translator din limba română în limba română – s-ar părea că dumnealor nu vor să înțeleagă că sunt anumite etape pe care trebuie să le parcurgem, anumite proiecte durează, au termene și toate acestea trebuie respectate. Suntem, dragi focșăneni, în pericolul de a nu putea duce până la capăt toate proiectele începute și să rămână orașul în șantier. Eu nu vreau să cred că asta vor cetățenii din municipiul Focșani, nu cred că asta au gândit atunci când au pus ștampila pe buletinul de vot, trimițând în consiliul local pe cei care să le reprezinte interesele. Cred că interesele dumneavoastră, atunci când ați mers la vot, au fost cu totul și cu totul altele: acelea de a fi un consiliu local competent, să fie un anumit echilibru. Dar odată ce nu există o colaborare, nu există o coordonare, nu există o continuitate în tot ceea ce înseamnă proceduri administrative în cadrul acestor proiecte, există riscul să pierdem finanțări importante venite de la Uniunea Europeană.
Din păcate cred că ăsta este principalul lor obiectiv în anul acesta, 2023, un an pre-electoral, de a bloca orice proiect pentru a avea posibilitatea ca în campania electorală să arate cu degetul către primarul Misăilă, «care nu a făcut nimic». Vă las pe voi, dragi cetățeni, să gândiți și să analizați tot ceea ce s-a făcut și în mandatul 2016-2020, și în mandatul acesta”.

Iar dacă tot s-a ajuns la discuții despre proiectele din prezent, primarul le-a transmis focșănenilor că pot consulta pe site-ul primăriei proiectul de buget pe anul în curs, unde sunt incluse și toate obiectivele de investiții pe care municipalitatea le are în vedere. „Măcar aici sper să avem un consens și să avem votul dumnealor. PNL și USR nu sunt în opoziție, ei dețin majoritatea în consiliul local și ei au votul decisiv. De aceea își permit să blocheze după bunul plac toate proiectele”, a mai spus primarul.

Cele explicate de edil au fost confirmate și de consilierul local PSD Radu Nițu, care a subliniat că majoritarii nu vin cu proiecte și refuză orice discuție sau dezbatere reală: „Eu cred că le pare rău că se face ceva în Focșani. Nu înțeleg, ar putea să ceară lămuriri. Avem doamnele viceprimar care lucrează la primărie, iau bani de aici. Ar putea să ceară informații, să discute cu domnul primar, să clarifice, dar dumnealor numai în plen mai spun câteva cuvinte și în rest, nimic. Îmi pare rău că se trenează multe activități care au și termene de finalizat, de transmis la București, pentru a primi fondurile respective. Asta este situația în Focșani, 2024 poate va spune altceva și atunci vom avea o altă activitate și alt fel de consiliu în municipiul Focșani”.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Cod galben de viscol în Vrancea și în cea mai mare parte a țării. Zona montană și litoralul, sub cod portocaliu

3 February 2023 at 22:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă noi avertizări cod portocaliu și galben de viscol, ninsori și intensificări ale vântului care vizează zone din nordul, vestul, centrul și sud-estul țării, inclusiv județul Vrancea.

Tipul mesajului : Avertizare meteorologică
Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : PORTOCALIU
Ziua/luna/anul: 04-02-2023 Ora : 11:00 Nr. mesajului:1
Intervalul : conform textelor;
Zonele afectate : conform textelor şi hărţii;
Fenomene : conform textelor;
Mesaj :

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate și zone afectate: viscol și ninsori moderate cantitativ la munte
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 20

La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăși 80…90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20…25 cm.

Notă: În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).

De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate și zone afectate: viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1800 m altitudine
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20

La altitudini de peste 1800 m, în Carpații Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90…100 km/h) și vizibilitate foarte redusă.

COD GALBEN

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 06

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.

Notă: Temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică.

COD GALBEN

Zone afectate și fenomene vizate: jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă;
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20

În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

COD PORTOCALIU

Zone afectate și fenomene vizate: pe litoral intensificări susținute ale vântului și viscol
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 02 – 05 februarie, ora 20

Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 70…80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța.

Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

sursă text și hartă: meteoromania.ro

articolul original.

ULTIMA ORĂ! VIDEO/FOTO! DN2 E85 ÎNCHIS în Buzău – limita cu județul Vrancea!

3 February 2023 at 22:00

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române    informează că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost închise următoarele tronsoane de drumuri:

1. DN2E85 Buzău(jud. Buzău) – limita cu jud. Vrancea;

2. DN22 Râmnicu  Sărat (jud. Buzău)  – limita cu jud.Brăila;

3. DN2 B Buzău(jud. Buzău) – Brăila(jud. Brăila).

În această seară a fost anunțată închiderea după ora 20.00 a trei drumuri naționale și un drum județean în jud. Buzău, cauza fiind „viscolul și vizibilitatea redusă (sub 50 de metri), improprii desfășurării traficului în siguranță”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Buzău, citat de buzoienii.ro.

Ninge viscolit la această oră și în județul Vrancea, aflat sub incidența unei avertizări meteo Cod galben de vânt puternic, „cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge și  vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă”, conform avertizării ANM, publicată pe meteoromania.ro.

Imagini surprinse de Aurel Șelaru în această seară, la Bordești, jud. Vrancea:

CONDUCEȚI PRUDENT!

❗️Având în vedere avertizările meteorologice din următoarea perioadă, care vizează ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vă sfătuiesc să țineți cont de următoarele recomandări:

Important:
Din cauza viscolului și a vizibilității reduse, în județul Buzău traficul rutier a fost restricționat pe DN 2, limita județului Vrancea-Râmnicu Sărat-Buzău.

Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.

• Anterior deplasării asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.
• Respectați regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum.
• Este recomandat să folosiți frâna de motor pentru a încetini în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă.
• Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este dotat cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare;
• Nu pătrundeți pe drumurile închise circulației publice întrucât riscați să vă expuneți unor situații periculoase, atât pe dumneavoastră cât și pe ceilalți pasageri;
• Nu bruscați comenzile autovehiculelor și păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

Echipajele rutiere, dar și întreg dispozitivul de ordine publică vor acționa în teren pentru monitorizarea traficului, pentru rapiditate în intervenție, dacă apar situații ce impun sprijinul nostru.

De asemenea, polițiștii se vor asigura că viabilitatea drumurilor este una corespunzătoare, în caz contrar urmând a fi luate măsuri legale în consecință, măsuri care pot varia de la informare până la aplicarea de sancțiuni conform competențelor, astfel încât să fie prevenite incidente nedorite.

Polițiștii îndrumă participanții la trafic la prudență în condus.

De asemenea, atenționam conducătorii auto să se angajeze în deplasări în aceste condiții meteorologice numai în cazuri ce nu suferă amânare! Dacă se impune să plece totuși, să respecte indicațiile polițiștilor, având în vedere posibilitatea de a fi restricționată trecerea pe anumite tronsoane de drum, să se asigure că starea tehnică a mașinilor cu care pornesc la drum este bună, să fie echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă, șoferii care nu respectă aceste obligații fiind pasibili și de sancțiuni contravenționale, pe lângă riscul cel mai mare și anume acela de a fi implicați în evenimente rutiere ce le-ar putea pune în pericol siguranța sau chiar viața.

În contextul avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie, care vizează mai multe zone din țara, vor fi activate, începând din această seară, ora 20.00, Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin operaționalizarea grupelor operative ale structurilor pentru situații de urgență în județele AB, AG, BV, CS, CV, DB, GJ, HD, PH, SB şi VL.
Totodată, peste 11.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.500 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor, precum și în sprijinul autorităților administrației publice locale.
De asemenea, va fi instituită permanența la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
Efectivele MAI sunt pregătite să intervină și pentru fluidizarea circulației pe sectoarele de drum cu probleme și pentru înlăturarea efectelor unor potențiale fenomenele meteo periculoase.
Pentru gestionarea situației provocate de vremea rea din județul Constanța vor fi deplasate, suplimentar, mijloace tehnice, constând în autospeciale și șenilate, precum și personal din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din alte județe, din Municipiul București și din cadrul Unității Speciale de Intervenții în Situații de Urgență.
Le recomandăm cetățenilor să se intereseze din timp asupra condițiilor de drum și asupra eventualelor restricții de circulație impuse preventiv pe unele sectoare. Conducătorii auto trebuie să manifeste prudență la volan mai ales atunci când circulă pe drumurile acoperite cu polei sau zăpadă pentru a evita producerea unor accidente.
Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru o coordonare eficientă a intervențiilor din teren și a alocării resurselor necesare.
Totodată, orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112.
Angajații MAI au intervenit în cursul zilei de astăzi, în 9 localități în care fenomenele meteorologice au produs efecte din județele Alba, Arad, Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Hunedoara, Sălaj și Timiș, iar la acest moment se intervine în județele Arad, Bihor, Hunedoara și Timiș pentru degajarea copacilor prăbușiți pe carosabil, precum și pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

Biroul de Presă al IPJ Vrancea

articolul original.

Primarul Misăilă propune plafonarea salariilor din Primăria Focșani, iar banii să fie folosiți la investiții

2 February 2023 at 22:00

Primarul Cristi Misăilă propune plafonarea salariilor din Primărie și instituțiile subordonate la nivelul lunii decembrie 2022. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă a fost transmis consilierilor locali și urmează să fie discutat în ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Local Focșani. Proiectul prevede plafonarea salariilor de bază pentru funcționarii publici și contractuali din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, cabinetul primarului precum și din cadrul serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. Conform proiectului de hotărâre, nivelul veniturilor salariale nu trebuie să depășească nivelul indemnizației lunare a viceprimarilor municipiului Focșani. Primarul Misăilă arată că plafonarea salariilor este necesară deoarece trebuie asigurate fonduri la bugetul local pentru derularea investițiilor publice, pentru implementarea proiectului finanțate din fonduri europene.

În plus, prin majorarea salariilor de bază ale funcționarilor și personalului contractual s-ar ajunge în situația ca unele persoane să aibă salariile mai mari decât indemnizația unui viceprimar, fără să mai fie respectate principiile sistemului de salarizare prevăzute de Legea referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Salariile în sistemul bugetar sunt stabilite în funcție de valoarea salariului minim pe economie, care a crescut de la 1 ianuarie.

articolul original.

Spitalul județean plătește facturile la utilități cu bani de la Consiliul Județean Vrancea

2 February 2023 at 22:00

Consiliul Județean Vrancea va aloca un milion de lei Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon“ din Focșani, pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Suma a fost prinsă în bugetul județului Vrancea pe anul 2023 cu această destinație. De altfel, în ședința de joi au fost făcute 3 amendamente, din care două vizau alocarea sumei de un milion de lei pentru plata facturilor la utilități iar un altul prevede alocarea de sume pentru achiziționarea de aparatură medicală, în valoare de 430 de mii de lei, tot pentru Spitalul județean.

În acest moment, Spitalul Județean se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește plata facturilor la utilități. Practic, Spitalul Județean este îngenunchiat de prețurile actuale la utilități și de aceea am propus acest amendament privind alocarea sumei de un milion de lei Spitalului Județean. Facturile vin în continuare și, garantat, suma nu va fi suficientă“, a precizat medicul Cristi Onia, inițiatorul unuia dintre amendamente.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a precizat că suma solicitată deja a fost prinsă în bugetul pe anul 2023 al UAT Vrancea.

Suplimentarea la care faceți dumneavoastră referire este deja prinsă în buget. Intenția noastră este de a sprijini activitatea spitalului nu numai din punctul de vedere al facturilor, care este evident că sunt în creștere, ci și prin dotarea spitalului cu aparatura necesară. Referitor la facturi, din ce știu eu, la momentul acesta Spitalul Județean are nevoie de 3 milioane de lei. Însă, trebuie ca și Ministerul Sănătății să se implice un pic mai mult și vom face demersuri în acest sens“, a afirmat președintele Cătălin Toma, aluzie la faptul că Spitalul Județean se află în subordinea Ministerului Sănătății, instituție care ar trebui să asigure și sumele necesare pentru funcționare.

De reținut că în 2022, Consiliul Județean Vrancea a alocat Spitalului Județean suma de 2 milioane de lei, tot pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Și atunci, președintele Consiliului Județean Vranacea, Cătălin Toma, a precizat că Ministerul Sănătății este instituția care ar trebui să aloce sumele necesare pentru plata facturilor la utilități. „Consider că Ministerul Sănătății este fix instituția care poate să aloce bani pentru plata facturilor pentru că, ce să vezi, la ei se află partea legislativă. Dar Consiliul Județean Vrancea va susține această instituție și nu va pune în pericol funcționalitatea Spitalului Județean“, a precizat atunci Cătălin Toma.

articolul original.

Începând de marți, 07 februarie, ISU Vrancea își va desfășura activitatea într-o nouă locație

2 February 2023 at 22:00

În perioada 2019-2024 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează proiectul ”Îmbunătățirea Managementului Riscului la Dezastre” în cadrul căruia, printre alte clădiri incluse în proiect, va fi demolat și reconstruit imobilul în care își desfășoară activitatea Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al Județului Vrancea, situat în Focșani, Str. Dornișoarei nr. 10.

În acest sens, începând de marți, 07 februarie 2023, activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al Județului Vrancea se va desfășura la noua locație:

Sediul 2 ISU Vrancea, municipiul Focșani, strada Anghel Saligny, nr. 10

(https://www.google.com/maps/place/Sediul+2+ISU+Vrancea/@45.6894846,27.1719812,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40b419a1bb8d98cb:0xf56f80731ca8bbde!8m2!3d45.6894846!4d27.1741699)

Menționăm că, activitatea de relații cu publicul se va desfășura la noua locație, conform aceluiași program orar, postat pe www.isujvn.ro și afișat la sediul instituției.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

articolul original.
❌