ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022Monitorul de Vrancea

Coduri QR pentru locurile de parcare din Focșani

24 November 2022 at 22:00
By: cristi

Locurile de parcare din Focșani vor fi semnalizate cu culori diferite și coduri QR care vor conține informații despre contractele de închiriere. Modificările au fost aprobate, ieri, în ședința Consiliului Local, în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentul de administrare a parcărilor din Focșani. Inițial, acest proiect de hotărâre trebuia adoptat în ședința Consiliului Local din luna octombrie, însă primarul Cristi Misăilă l-a retras și reintrodus în luna noiembrie pentru a putea fi cuprinse modificările rezultate în urma dezbaterii publice. Au fost zeci de amendamente aduse proiectului de hotărâre inițial, doar citirea acestora durând aproape jumătate de oră. Printre modificări se numără semnalizarea locurilor de parcare în culori diferite, respectiv alb pentru parcările de reședință, galben pentru cele mixte, roșii pentru persoane juridice și albastru pentru locurile cu plată.

Vor fi introduse coduri QR pentru fiecare parcare, respectiv pentru fiecare contract de închiriere. De exemplu, la o parcare de reședință va fi doar un panou care semnalizează că sunt locuri de parcare, numărul parcării respective și codul QR aferent. Fiecare persoană care a închiriat un loc de parcare va primi un card de dimensiunea unei cărți de identitate cu un cod QR aferent contractului de închiriere. Astfel, în situația în care solicită intervenția polițiștilor locali pentru că alt autoturism a ocupat locul închiriat, persoana prezintă cardul sau o imagine a codului QR de pe acesta. Prin scanarea codului se va vedea care este locul de parcare pe care îl are închiriat. În ceea ce privește plăcuțele pentru locurile de parcare, acestea vor putea fi predate Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani la prelungirea contractului de închiriere și vor fi restituiți cei 40 de lei.

Totodată, a fost aprobată și majorarea tarifelor aplicate de DDSP atât pentru parcările de reședință cât și pentru cele cu plată pentru care se adaugă cota de TVA aferentă. De exemplu, dacă până acum se plăteau 2 lei pentru o oră de parcare în centrul municipiului, la Casa de Cultură, tariful va crește cu cota de 19% după aprobarea proiectului de hotărâre, respectiv la 2,5 lei. Pentru parcările cu plată din zona A, zona centrală a municipiului, ora de parcare va fi 2,5 lei sau 0,45 euro pentru plata prin SMS. În cazul parcărilor din zona B, ora de parcare va fi 2 lei sau 0,35 euro pentru plata prin SMS. Cei care parchează pe locurile cu plată și nu vor achita tarifele menționate riscă o amendă de 200 lei, respectiv 100 lei dacă achită în termen de 24 ore. O altă modificare oferă posibilitatea ca angajații de la serviciul Parcări al DDSP să poată aplica aceste sancțiuni, fără să mai fie nevoie de intervenția Poliției Locale. Practic, angajații serviciului vor avea acces la baza de date, vor fi dotați cu imprimante termice și, dacă găsesc un autoturism parcat pe un loc de parcare cu plată, pentru care nu există dovada plății în sistemul informatic, vor tipări nota de constatare prin care proprietarul vehiculului este informat că are de plată 200 lei. Dacă banii nu sunt achitați în termen de 16 zile, se va deschide un proces pentru recuperarea sumei.

Tarifele vor fi majorate cu cota de TVA

Consilierii locali au aprobat eliminarea restricției impuse prin Regulamentul din 2021 care prevedea că locurile din parcările de reședință sunt închiriate doar pentru auvehiculele înmatriculate în Focșani. Prin noul proiect se va impune doar ca autovehiculele să fie înmatriculate în România. De asemenea, pentru mașinile înmatriculate pe firmă, trebuie prezentată dovada existenței unui drept de folosință iar sediul firmei să fie în zona parcării de reședință. De exemplu, nu va putea cere un loc de parcare în zona Sud dacă firma are sediul în Obor. Tarifele minime pentru parcările de reședință au fost majorate cu cota de TVA aferent. La parcările de reședință s-a stabilit un tarif minim de 140 lei/an, pentru prima mașină, 240 lei/an pentru al doilea autoturism și 360 lei/an pentru al treilea.

În cazul persoanelor juridice a fost aprobat un tarif minim de 400 lei/an pentru prima mașină, 600 lei/an pentru a doua și 720 lei pentru a treia mașină. Singurele discuții din cadrul ședinței Consiliului Local de ieri au vizat orarul de funcționare al parcărilor de reședință. În prezent, cei care au loc de parcare au drept exclusiv de folosință în intervalul orar 17.00-08.00, de luni pânâ vineri, iar sâmbătă și duminică 24 ore din 24. Propunerea a vizat menținerea intervalului orar 17.00-08.00 și în zilele de sâmbătă și duminică. Acest amendament nu a mai fost supus votului consilierilor deoarece s-a considerat că disputele privind ocuparea unui loc de parcare pot fi rezolvate amiabil. Astfel, șoferii care lasă mașinile într-o parcare de reședință ar trebui să afișeze la loc vizibil un număr de telefon la care să fie contactați de cel care are închiriat locul de parcare respectiv. Este o soluție civilizată care poate rezolva certurile legate de ocuparea unui loc închiriat dintr-o parcare de reședință. Însă dacă proprietarul autoturismului nu vrea să elibereze locul, poate fi dispusă sancționarea și ridicarea mașinii.

articolul original.
Ieri — 28 November 2022Monitorul de Vrancea

VIDEO: Terenul pe care va fi înființat Parcul Industrial Garoafa, declarat de interes public județean

24 November 2022 at 22:00

Plenul Consiliului Județean Vrancea a declarat de interes public județean și de utilitate publică terenurile în suprafață totală de 47,4 hectare, situate în comuna Garoafa, în vederea construirii obiectivului de interes județean și de utilitate publică Parc Industrial Vrancea. Administrația județeană are în derulare un amplu proiect ce vizează înființarea unui Parc Industrial la Garoafa. Deja a fost desemnată societatea care execută servicii de proiectare în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal, a studiilor de specialitate și a Studiului de fezabilitate necesare obținerii titlului de Parc Industrial pentru parcul care va fi înființat în comuna Garoafa.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că investiția de tip Parc Industrial este menită să întărească diversitatea sectorului economic și utilizarea eficientă a terenurilor din zona în care este planificată această investiție. Practic, susține Cătălin Toma, această investiție răspunde la unele deficiențe la nivel economic și demografic cu care se confruntă județul Vrancea, dintre care a menționat: nivelul scăzut al investițiilor în resurse umane la nivel de IMM; migrarea și emigrarea forței calificate de muncă; specializarea redusă a personalului din unele sectoare industriale, coroborată cu lipsa unor programe reale de reconversie, care conduc la scăderea atractivității zonelor respective pentru investitori; existența unui sector de cercetare-dezvoltare redus; scăderea numărului de firme active; lipsa unei rețele funcționale de afaceri; economia locală depinde în mare parte de eficiența agricolă.

Atragerea investitorilor și dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv este o componentă foarte importantă pentru dezvoltarea acestui frumos județ. Înființarea unui parc industrial în județul Vrancea va contribui semnificativ la deschiderea zonei, crearea de noi locuri de muncă și, în final, la creșterea nivelului de trai a vrâncenilor”, a precizat Catalin Toma, președintele CJ Vrancea și inițiatorul acestui proiect.

În luna august 2021, plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale si a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiţii  „Construire Parc Industrial Vrancea”. În interiorul Parcului industrial se propun următoarele zone funcționale: Zona pentru Logistică; Zona pentru Industrie mare; Zona pentru Industrie medie; Zona pentru Industrie ușoară; Zona pentru Ateliere industriale; Zona pentru Instituții și servicii, comerț; Zona administrativă; Zona Tehnico-edilitară; Spații de locuit. De reținut că, tot în acest scop, Consiliul Județean a aprobat înființarea unei societăți comerciale care se va ocupa de buna funcționare și administrare a parcului industrial care va fi realizat în Vrancea. Societatea se numește Parc Industrial Vrancea SRL, iar decizia privind înființarea acesteia a fost luată de plenul Consiliului Județean.

Parcul industrial ar urma să funcționeze pe un teren în suprafață de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieșire la DN 2 E85, situat în proximitatea satului Putna Seacă, teren preluat de Consiliul Județean Vrancea. „În perioada următoare vom face toți pașii necesari pentru realizarea acestei investiții de amploare”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Crearea unui parc industrial în județul Vrancea reprezintă una dintre principalele căi pentru dezvoltarea economiei județului, prin atragerea și stimularea investițiilor private, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea infrastructurii. Finanțarea ar urma să fie realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență prin care sunt acordate fondurile necesare pentru înființarea de parcuri industriale, inclusiv asigurarea de utilități, din bani europeni.

articolul original.

Șapte loturi de străzi din Focșani vor fi reabilitate cu bani prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

24 November 2022 at 22:00
By: cristi

Consilierii locali au aprobat ieri modificările la documentațiile proiectelor de investiții care vizează reabilitarea și resistematizarea a peste 30 de străzi din municipiul Focșani, cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Modificările vizează doar anexe din proiectele de hotărâre inițiale și prezentarea detaliată a caracteristicilor tehnice principale ale investițiilor. În etapa următoare vor fi parcurse etapele procedurale pentru încheierea contractelor de finanțare și scoaterea la licitație a investițiilor. Pe o singură stradă vor începe mai repede lucrările, respectiv pe strada Mare a Unirii, unde municipalitatea a organizat licitația și are semnat un contract, cu clauză suspensivă. Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a arătat că municipalitatea a depus mai multe solicitări pentru obținerea finanțării prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” însă au fost aprobate doar cele șapte proiecte de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea lucrărilor pe străzile din Focșani finanțate prin acest program este de 43 de milioane de lei. Chiar dacă pe unele dintre aceste străzi au fost realizate lucrări de reparații în ultimii ani, primarul a precizat că nu s-a intervenit la structura străzilor, care în unele cazuri este de bolovani de râu sau pavaje. Lucrările de reparații au vizat doar stratul de uzură al asfaltului și erau necesare pentru asigurarea siguranței circulației rutiere. În plus, la momentul realizării lucrărilor de reparații nu se știa că, peste câțiva ani, va fi aprobat „Anghel Saligny”, cu fonduri guvernamentale pentru refacerea infrastructurii rutiere. Mai mult, după aprobarea acestor proiecte de investiții urmează semnarea contractelor de finanțare și organizarea licitațiilor, astfel încât, în cel mai fericit caz, lucrările de proiectare ar urma să fie demarate la mijlocul anului viitor. Iar dacă vor fi contestații sau nu vor fi participanți la licitații atunci se va întârzia și mai mult demararea efectivă a lucrărilor.

Conform votului din ședința de Consiliu Local Focșani, este vorba despre următoarele proiecte:

– Refacere infrastructură străzi, sistematizare verticală, parcări, spații verzi și accese pentru: str. Nicolae Iorga, str. Oituz (tronson între str. Mărăști și str. Duiliu Zamfirescu), str. Miorița, str. Ștefan cel Mare, str. Eroilor, str. Vămii.

– Refacere infrastructură străzi, sistematizare verticală: str. Timiș, str. Nicolae Bălcescu, str. Predeal (tronson cuprins între strada Ion Creangă și strada Grigore Ionescu), reparații și asternere covoare asfaltice carosabil str. Magazia Gării.

– Refacere infrastructură străzi, sistematizare verticală: str. Făgăraș, str. Ghe. Potop, str. Ghioceilor, str. Argeș, str. Dinicu Golescu, str. Zorilor, Piața Victoriei.

– Refacere infrastructură străzi, sistematizare verticală: str. Prof. Constantin Stere, str. Ecaterina Varga, str. Bujor, str. Agriculturii, str. Mureșului, str. Cernei, str. Dogăriei, str. Crișana, str. Greva de la Grivița.

– Refacere infrastructură: str. Alecu Sihleanu și Fundătura, str. Maior Gh. Șonțu și Fundătura, str. Aleea Aviatorilor, Aleea Cuza Vodă și Fundătura.

– Refacere infrastructură stradală și parcări adiacente străzilor: str. Maior Gheorghe Pastia, str. Mihail Kogălniceanu, str. Cuza Vodă – PT8.

– Refacere trotuare, alei, parcaje și covor asfaltic – strada Mare a Unirii.

articolul original.

ALDE a redevenit partid parlamentar

24 November 2022 at 22:00
By: cristi

Deputatul Nicolae Roman, ales în circumscripția electorală nr. 10 din județul Buzău, a anunțat de la tribuna Camerei Deputaților înscrierea sa în Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE). Astfel, potrivit unui comunicat remis presei de ALDE, partidul va avea reprezentare în Parlament, chiar dacă deputatul va activa ca independent. „Atunci când am intrat în politică mi-am făcut un proiect în care cei din meseria mea să o ducă mai bine, așa cum întreg acest popor trebuie să o ducă. Familia mea e de sorginte liberală. Atâta timp cât am fost sub arme nu puteam să îmi exprim crezurile politice. La trecerea mea în rezervă, programul pe care mi l-am făcut a fost axat pe această linie, la fel și valorile pe care le am: libertate, familie, credință, proprietate, educație, națiune și, nu în ultimul rând, caracterul. ALDE este singura formațiune liberală care duce mai departe vechile tradiții ale liberalilor în această țară. Oamenii pe care i-am întâlnit îmi dau credința că vom reuși să punem în practică proiectul pe care mi l-am asumat, să readucem liberalii adevărați la locurile lor”, a afirmat Nicolae Roman.

La rândul său, copreședintele ALDE Varujan Vosganian a subliniat faptul că ALDE se reîntoarce în Parlament, precizând că discuțiile avute cu domnul Nicolae Roman au confirmat că există o viziune comună despre modul în care trebuie să arate România în viitor: „Sigla ALDE se reîntoarce în Parlament, acolo unde, de fapt, îi era locul. Și nu se întoarce oricum, ci purtată de un general cu două stele, domnul deputat Nicolae N. Roman, un om prețuit de casta militară. Domnul deputat Roman, prin poziția și cu expertiza pe care le are, va fi parte a conducerii ALDE și va coordona Departamentul de securitate națională. După ce discuțiile pe care le-am avut au confirmat că avem o viziune comună despre ceea ce trebuie să fie România în viitor, domnul Nicolae Roman devine membru ALDE și reprezentantul nostru în Parlament”.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Firmele familiei Umbrărescu au câștigat licitația pentru loturile Autostrăzii Focșani-Bacău

24 November 2022 at 22:00

Contractele pentru execuția celor 3 loturi ale Autostrăzii Focșani-Bacău au fost câștigate de Asocierea de firme românești – SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că după semnarea documentelor, firma are la dispoziție 30 de luni pentru finalizarea lucrărilor.
Lotul 1 (Focșani – Domnești Târg):
-35,60 km
-valoare: 2,35 miliarde de lei (fără TVA)
Lotul 2: (Domnești Târg – Răcăciuni):
-38,78 km
-valoare:2,48 miliarde de lei (fără TVA)
Lotul 3: (Răcăciuni – Bacău):
-21,52 km
-valoare: 1,67 miliarde de lei (fără TVA)
Pe traseul întregii secțiuni de autostradă Focșani-Bacău (95,9 km) vor fi construite 91 de poduri și pasaje.
„Îmi doresc să nu existe contestații, astfel încât să putem semna contractele cât mai repede pentru această autostradă finanțată cu bani din PNRR”, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu.

Semnarea contractelor de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea contestaților/ plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.
Până acum Asocierea de firme românești – SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Intertranscom Impex SRL a fost desemnată constructor pentru tronsoanele 1 și 4 ale Autostrăzii Buzău-Focșani (A7) unde a început deja lucrările. Constructorul român a câștigat licitație și pentru celelalte tronsoane ale acestei autostrăzi însă procedura a fost contestată. De altfel, firmele familiei Umbrărescu au construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent, cei 16 km de centură a Bacăului.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Start la înscrieri pentru comercianții care vor să participe „La Crâng de Crăciun!“

24 November 2022 at 22:00

Consiliul Județean Vrancea organizează evenimentul dedicat sărbătorilor de iarnă „La Crâng, de Crăciun!”, în perioada 10 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, care va avea loc în zona de agrement Crâng Petrești.

Comercianții și meșteșugarii care doresc să participe la târgul de Crăciun se pot înscrie în perioada 25 noiembrie-5 decembrie 2022, fie direct la registratura Consiliului Județean Vrancea (Str. Dimitrie Cantemir nr. 1, luni – joi între orele 8.00-16.30, vineri între orele 8.00 – 14.00) sau pe e-mail la contact@cjvrancea.ro, până pe 5 decembrie 2022, inclusiv, până la ora 23.59.
Persoanele doritoare să se înscrie în calitate de expozanți pot fi entități juridice, precum: SRL, PFA, PFI, IF, II, asociații, ONG-uri. Înscrierea se realizează prin transmiterea unei cereri și a tuturor documentelor solicitate, pentru ocuparea unui singur spațiu de expunere și comercializare. Participarea este gratuită, Consiliul Județean Vrancea punând la dispoziție spațiile respective.
Pot fi comercializate produse alimentare (dulciuri, alimente fast-food preparate în locația târgului, preparate în afara locației (ambalate), băuturi calde (cafea, ceaiuri, vin fiert etc.) și produse nealimentare (hand-made, cu specific de Crăciun).
Analiza și selecția dosarelor, precum și afișarea rezultatelor vor avea loc în data de 6 decembrie, pe site-ul www.cjvrancea.ro, secțiunea Anunțuri. Organizarea standurilor se va desfășura între 7-9 decembrie 2022, iar pe 10 decembrie va avea loc deschiderea evenimentului.
Pentru informații suplimentare sau întrebări ne puteți contacta la numărul de telefon 0372/372.430, persoană de contact Marcela Brăileanu.
Cei interesați pot consulta Vă rugăm să consultați Regulamentul de înscriere a comercianților la evenimentul ”La Crâng, de Crăciun!”, publicat pe https://cjvrancea.ro/noutati/vizualizare/start-la-inscrieri-pentru-comerciantii-care-vor-sa-participe-la-crang-de-craciun/

articolul original.

Consiliul Județean a câștigat contestația împotriva măsurilor impuse de Camera de Conturi Vrancea

24 November 2022 at 22:00

Curtea de Conturi a României a admis în totalitate contestația formulată de UAT Județul Vrancea împotriva Deciziei nr. 6/28.06.2022 emisă de Camera de Conturi Vrancea, ca urmare a acțiunii de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pentru anul 2021, control desfășurat la Consiliul Județean Vrancea între 6 aprilie – 31 mai 2022. Consiliul Județean Vrancea a contestat trei măsuri dispuse de Camera de Conturi Vrancea prin  Decizia nr.6/2022 ca fiind neîntemeiate și a solicitat înlăturarea acestora. Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României a dat câștig de cauză administrației județene.

Mai exact, prima măsură (II.1) contestată se referea la faptul că UAT Județul Vrancea nu a calculat și pretins executanților daune-interese pentru întârzieri în execuția lucrărilor pentru proiectele: „Reabilitare și modernizare DJ 205S Focșani-Cîmpineanca-Vîrteșcoiu-Râmniceanca-intersecție DJ 205B, L=13,20 km”, „Modernizare DJ 205L, sector Vrâncioaia – Spinești, L=3,60 km” și „Modernizare DJ 205P, L=12,90 km”.  CJ Vrancea a adus numeroase argumente documentate juridic, prin care a prezentat că lucrările au fost executate în interiorul perioadei prevăzute în contracte, ținând cont de perioadele în care s-a dispus sistarea lucrărilor în perioada de iarnă, motiv pentru care nu putea pretinde daune interese executanților de pe DJ 205S Focșani-Cîmpineanca-Vîrteșcoiu-Râmniceanca și DJ 205L sector Vrâncioaia – Spinești. De altfel, toate lucrările pentru care s-au efectuat plăți către contractori au fost realizate în cadrul perioadelor de implementare.

Având în vedere perioadele de execuție ale obiectivelor de investiții, alcătuite din succesiuni de perioade de prestare/ execuție și perioade sistate, se poate aprecia că lucrările pentru care s-au efectuat plăți către executanții lucrărilor au fost realizate în cadrul termenului de execuție a lucrărilor”, se arată în încheierea Curții de Conturi a României, care a admis contestația.

În ceea ce privește modernizarea DJ 205P, CJ Vrancea a demonstrat că pentru întârzierea în execuția lucrărilor a calculat penalități de întârziere, care au fost achitate de către executant. A doua măsură contestată (II.2) se referă la nerecuperarea sumei de 26.416 lei în cadrul termenului legal de prescripție, reprezentând cheltuieli efectuate cu paza pentru imobilul închiriat Biroului Parlamentar senator Petru Filip (ianuarie 2013-septembrie 2015). CJ Vrancea a arătat că a întreprins toate demersurile legale, atât pe cale administrativă cât și judiciară, pentru recuperarea acestei sume, printre care notificarea chiriașului, stabilirea persoanelor răspunzătoare din cadrul entității și acționarea în  instanță a acestora, precum și chemarea în judecată a Parlamentului României și a Biroului Parlamentar Petru Filip. Și în acest caz, Curtea de Conturi a admis contestația formulată de CJ Vrancea.

În cazul celei de-a treia măsuri (II.3) contestate, CJ a avut câștig de cauză, considerându-se că a fost consemnat în mod nejustificat de către Camera de Conturi Vrancea neîntreprinderea demersurilor apte pentru recuperarea pagubei constatate cu ocazia inventarierii efectuate pentru obiectivul „Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești”. Pentru acest proiect CJ Vrancea a obținut finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu, în parteneriat cu cele trei autorități locale, care au stabilit locurile unde se va planta și au contractat proiectarea. CJ Vrancea a contractat execuția pe baza documentației tehnice livrate de parteneri, însă, din păcate, terenurile pe care au fost înființate plantațiile erau improprii acestei destinații, element care nu a fost avut în vedere de proiectantul inițial și a constituit principala cauză a degradării ulterioare a plantațiilor.

UAT Județul Vrancea nu s-a putut îndrepta împotriva proiectantului, calitatea de reclamant având-o exclusiv UAT-urile partenere. CJ a chemat în judecată autoritățile locale, cu scopul de a recupera banii cheltuiți ca urmare a nerespectării de către acestea a obligațiilor asumate. Instanțele de fond au dat câștig de cauză CJ Vrancea, cele de recurs au respins acțiunea definitiv. Mai mult decât atât, în contradictoriu cu Curtea de Conturi, Consiliul Județean Vrancea a câștigat definitiv la Curtea de Apel Galați contestația depusă împotriva Deciziei nr. 10/2019 a Camerei de Conturi Vrancea, stabilind că abaterile reținute nu sunt întemeiate. Decizia nr. 10/2019 se referă la decontarea serviciilor de deszăpezire și combatere a poleiului pentru iarna 2017 – 2018 și la inventarierea obiectivului „Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești”.

articolul original.

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Focșani anunță întreruperea alimentării cu energie electrică în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie 2022

24 November 2022 at 22:00

Distribuție Energie Electrică România – Focșani anunță întreruperea alimentării cu energie electrică:


Informațiile actualizate despre întreruperile planificate din localitățile județului Vrancea pot fi vizualizate pe site-ul: www.distributie-energie.ro rubrica Suport/Întreruperi.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcționări a instalațiilor.

Relații suplimentare la telefon 0237 929 sau telverde 0800 500 205.

articolul original.

VIDEO: Marian Oprișan: Cât am fost președinte, Consiliul Județean a câștigat toate acțiunile juridice îndreptate împotriva Camerei de Conturi Vrancea!

24 November 2022 at 22:00
image

Consiliul Județean a câștigat toate acțiunile juridice care au fost îndreptate împotriva Camerei de Conturi Vrancea, a declarat, ieri, în plenul ședinței vicepreședintele Marian Oprișan. Acesta a fost șeful administrației județene timp de 20 de ani, timp în care a inițiat mai multe acțiuni în instanța de judecată dar și la Curtea de Conturi, împotriva rapoartelor făcute de inspectorii Camerei de Conturi Vrancea. Declarația lui Marian Oprișan a venit în contextul în care președintele Cătălin Toma a informat plenul Consiliului Județean că a fost admisă în totalitate contestația formulată de UAT Județul Vrancea la Curtea de Conturi a României împotriva Deciziei nr. 6/28.06.2022 emisă de Camera de Conturi Vrancea, ca urmare a acțiunii de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pentru anul 2021, control desfășurat la CJ Vrancea între 6 aprilie – 31 mai 2022. Consiliul Județean Vrancea a contestat trei măsuri dispuse de Camera de Conturi Vrancea prin  Decizia nr.6/2022, ca fiind neîntemeiate, și a solicitat înlăturarea acestora. Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României a dat câștig de cauză administrației județene.

Vicepreședintele Marian Oprișan a mai susținut că problema nu este la Curtea de Conturi a României, ci la Camera de Conturi Vrancea, unde unii inspectori ar lucra cu rea credință, indicând și numele unui astfel de inspector: „A curs multă cerneală pe actul Curții de Conturi din 2019. (…) Am câștigat, cât am fost președintele Consiliului Județean, toate acțiunile juridice pe care le-am îndreptat împotriva Camerei de Conturi Vrancea. Problema nu este a Curții de Conturi a României, ci este Camerei de Conturi Vrancea, a cărei conducere lucrează cu rea credință și nu numai o singură dată, dar și în dispozitivul unor hotărâri judecătorești, judecătorii au constatat reaua credință, obtuzitatea și ranchiuna unor controlori ai Camerei de Conturi Vrancea. Tot ce s-a afirmat în presă despre neregularitățile de la Consiliul Județean au fost chestiuni false, mincinoase, inventate cu rea credință, obtuz și cu ranchiună, de către unii controlori ai Camerei de Conturi Vrancea. Unul dintre ei este un individ care nu are ce căuta să lucreze la Camera de Conturi Vrancea. Este vorba de inspectorul Mereoiu Lucian”, a afirmat vicepreședintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.

articolul original.
Before yesterdayMonitorul de Vrancea

GALERIE FOTO: Muzeul din Adjud a fost redeschis

23 November 2022 at 22:00

Muzeul din Adjud a fost redeschis ieri, acesta fiind reintrodus în circuitul turistic, cu sprijinul Primăriei Adjud, care a renovat clădirea. Muzeul din Adjud este amenajat în clădirea Bibliotecii Municipale „Elena Lahovary” din parcul central. La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel-Mare, primarul municipiului Adjud, Florin Nechifor, managerul Muzeului Vrancei, Romeo Valentin Muscă, muzeografi, elevi și profesori. „Acesta este un muzeu care își propune să fie cât mai aproape de comunitate, pentru că este dedicat în special copiilor, pe parte didactică. Mă bucură faptul că activitatea didactică va putea fi completată acum de o vizită la muzeu, acolo unde elevii vor putea cunoaște istoria locurilor, dar și cât de bogată este Lunca Siretului când vine vorba de faună, una cu adevărat spectaculoasă. Scopul Muzeului este acela de a aduce în prim plan ceea ce a fost înaintea noastră, pentru că trebuie să oferim respectul cuvenit înaintașilor noștri”, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Muzeul a fost animat de prezența zglobie a copiilor, însoțiți de profesori, care au admirat exponatele. Muzeul va fi deschis de luni până vineri, între orele 8.00-16.00, cu acces gratuit pentru elevi.

Închis în anul 2020 pentru modernizarea clădirii în care funcționează, punctul muzeal adjudean oferă vizitatorilor interesante descoperiri arheologice, documente și informații din județul Vrancea, dar în mod particular din Adjud, Adjudu Vechi, Șișcani, Domnești Sat, de pe Valea Domoșiței și de pe malul stâng al Siretului, din Lespezi, Homocea și Ploscuțeni. Două săli sunt rezervate colecțiilor de floră și faună din Lunca Siretului și din zona montană a fostului Ținut al Adjudului.

Cu ocazia redeschiderii a fost omagiat post-mortem savantul Sava Athanasiu, unul dintre cele mai importante nume ale geologiei europene, născut în Satul Ruginești de pe Valea Domoșiței și, cu această ocazie, la eveniment a fost prezentă și nepoata savantului.

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează în perioada 22-24 noiembrie, a doua ediție a Zilelor Muzeului Vrancei, un eveniment dedicat promovării istoriei, culturii și personalităților născute în Vrancea. Marți, la Muzeul Unirii din Focșani a avut loc evenimentul „250 de ani de la Congresul de la Focșani“, dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei, prezenți la Congresul de la Focșani, unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman.

articolul original.

Primarul Misăilă: Sper ca viitoarele fonduri europene să contribuie și mai mult la dezvoltarea durabilă a Municipiului Focșani

22 November 2022 at 22:00
By: cristi

Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a participat, ieri, la Brăila, la dezbaterile privind Programul Regional Sud-Est pentru perioada 2021–2027. Edilul a afirmat, în acest context, că „o Europă mai competitivă și mai inteligentă se construiește și cu banii Uniunii Europene, dar numai cu aportul comunităților locale!”. „Plecând de la dezideratul că ne propunem o Europă mai apropiată de cetățenii săi, sper ca viitoarele fonduri europene să contribuie și mai mult la dezvoltarea durabilă a Municipiului Focșani”, a declarat Primarul Cristi Valentin Misăilă.

Evenimentul de lansare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027 a avut loc în Sala Oglinzilor din cadrul Teatrului ”Maria Filotti” din Brăila. Conform unui comunicat transmis de Luminița Mihailov, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, programul beneficiază de o alocare totală de 1,48 miliarde de euro. „Investițiile finanțate vor sprijini specializarea inteligentă și inovarea, IMM-urile, digitalizarea, eficiența energetică a clădirilor, dezvoltarea urbană, infrastructura verde, mobilitatea urbană și conectivitatea regională, infrastructura educațională, regenerarea urbană, valorificarea patrimoniului natural/cultural”, precizează sursa citată.

La eveniment au participat „reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai altor autorități de management, autorități publice locale, universități, parteneri din societatea civilă, precum și potențiali beneficiari cărora li se adresează oportunitățile de investiții din perioada 2021-2027”.

articolul original.

Jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de secetă

22 November 2022 at 22:00
By: cristi

Aproape jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de seceta pedologică din ultimul an agricol. A fost afectată de secetă o suprafață de 73.587 hectare de culturi agricole, cu un grad de calamitare cuprinse între 30 și 100%. Cele mai afectate au fost culturile de porumb, floarea soarelui, soia, unde gradul de calamitare a fost între 70 și 100%. O situație detaliată despre pagubele provocate de secetă a fost prezentată de directorul adjunct al Direcției Agricole, Cristian Rusu, ieri, în ședința Colegiului Prefectural. De exemplu, la porumb, din cele 46.773 hectare cultivate în primăvară, s-a recoltat doar o suprafață de 22.128 hectare, cu o producție medie de 1250 kg/hectar. Nu a fost recoltat niciun știulete de pe o suprafață de 15700 hectare iar pe o suprafață de aproape 9000 hectare au fost tocate plantele pentru furaje. De asemenea, la grâu, a fost calamitată integral o suprafață de 10.500 hectare din cele 30.000 hectare cultivate în toamna trecută. Producția medie obținută a fost de doar 1500 kg/hectar.

Pagubele provocate fermierilor sunt imense, doar costurile de înființare a culturilor fiind estimate la 150 milioane euro. O parte dintre aceste costuri vor fi suportate de statul român, prin măsura de sprijin a fermierilor care a fost aprobată în ultima lună. Valoarea despăgubirilor va fi de 1500 lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100% iar în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele vor fi reduse proporțional. Cererile pentru acordarea despăgubirilor se depun la Direcția pentru Agricultură Vrancea până la 12 decembrie. Potențialii beneficiari ai măsurii de sprijin trebuie să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi dar și să nu se afle în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Dezastrul provocat de secetă în agricultura județului a fost amplificat de lipsa investițiilor în infrastructura de irigații. Doar cinci mii hectare teren arabil poate fi irigat în Vrancea, o suprafață infimă comparativ cu cele 97 mii hectare cultivate. „Nu au fost investiții în amenajările funciare în Vrancea în ultimii zece ani”, a spus prefectul Nicușor Halici.

articolul original.

Consiliul Judeţean Vrancea se reunește astăzi în şedinţă ordinară

23 November 2022 at 22:00

Consiliul Judeţean Vrancea se reunește azi în şedinţă ordinară având pe ordinea de zi 29 de proiecte de hotărâre inițiate de președintele Cătălin Toma. Astfel, plenul Consiliului Județean va dezbate proiectele: „Validarea componenței Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vrancea”; „Declararea de interes public județean și de utilitate publică a terenurilor în suprafață totală de 465449 mp, situate în comuna Garoafa, în vederea construirii obiectivului de interes județean și de utilitate publică Parc Industrial Vrancea”; „Rămânerea în administrarea Consiliului Județean Vrancea a imobilului Galeriile de Artă Focșani”; „Aprobarea documentației tehnice la faza Notă conceptuală și Temă de proiectare pentru obiectivul de investiții „Amenajare adăpost pentru animale în comuna Vizantea-Livezi”, județul Vrancea”; „Actualizarea valorii de inventar a imobilului Secția Pneumoftiziologie –identificat în CF 62545 Focşani; „Retransmiterea în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Focșani a imobilului Secția Pneumoftiziologie – Corp C1, identificat în CF 62545 Focşani” ; „ Retragerea dreptului de administrare conferit Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, asupra imobilului Corp 1 – Secţie Dermatologie, O.R.L., Oftalmologie, situat în municipiul Focșani, strada Comisia Centrală numărul 15B, aflat în domeniul public al Judetului Vrancea“; „Trecerea din domeniul privat al Județului Vrancea în domeniul public al Județului Vrancea a imobilului Policlinica Stomatologică“; „Trecerea din domeniul public al județului Vrancea în domeniul public al comunei Vulturu, a imobilului teren, în suprafața de 70.554 ha situat in comuna Vulturu, județul Vrancea“; „Transmiterea din administrarea Consiliului Județean Vrancea în administrarea Consiliului Local al comunei Măicănești a sectorului de drum județean DJ 204 B de la km. 2+700 la km. 3+500”.

Pe ordinea de zi se află și câteva proiecte de hotărâre care vizează continuarea unor proiecte de investiții de interes județean. Astfel, vor fi actualizați indicatorii tehnico – economici și devizul general pentru proiectele: „Consolidare și restaurare Secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici”, situat în municipiul Focșani, strada Cuza Vodă numărul 3, județul Vrancea“; „Consolidare și restaurare Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci, municipiul Focșani, B-dul Gării nr. 1, județul Vrancea“; „Modernizare infrastructură rutieră de drum județean DJ 205 H dintre localitățile Domneşti Târg – Domnești Sat – Pufeşti- Ciorani – Călimaneşti – Pădureni – E85(DN2), judeţul Vrancea”; „Modernizare DJ 204 D, sector Suraia – Vulturu km. 17+850 – km. 26+000, L=8,15 km., LOT I, sector Maluri – Maluri, km. 35+600 – km. 37+000, L=1,40 km., LOT II”; “Modernizare și Dotarea Secției Ambulatoriu Pediatrie din Cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani”; „Reabilitare energetică și lucrări conexe Centrul de zi de recuperare și reabilitare copii cu dizabilități, Corp C1, C2, C3, C4, Str. Cuza Vodă, nr. 52, Municipiul Focșani, jud. Vrancea”; „Consolidare si reabilitare pod din beton armat pe DJ 205 D, peste pârâul Bălașa la Nereju, km. 30+020, conform H.G. nr. 540/2000, respectiv km. 29+200, conform ridicare topografica actualizata, comuna Nereju, județul Vrancea”; „Consolidare şi reabilitare pod din beton armat pe D.J. 205D, peste pârâul Monteoru la Nereju km.31+150, conform H.G. nr.540/2000, respectiv km.31+200 conform ridicare topografică actualizată, comuna Nereju, județul Vrancea”; ,,Consolidare şi reabilitare pod zid/beton armat pe DJ 205D, peste pârâul Chiosa la Paltin km.20+105, conform H.G nr. 540/2000, respectiv km.19+200 conform ridicare topografică actualizată, comuna Paltin, județul Vrancea”; „Consolidare si reabilitare pod din beton armat pe DJ 205 D, peste pârâul Zăbala la Nereju, km. 29+541, conform H.G. nr. 540/2000, respectiv km. 28+500, conform ridicare topografica actualizata, comuna Nereju, județul Vrancea”; „Reabilitare energetica si lucrari conexe la corpurile c5, c6 si c7, str. cuza voda nr. 56”; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbraveni – Gugesti – Popesti – Urechesti – Budesti – Cotesti – Blidari – Bontesti – Dalhauti – Faraoanele – Ramniceanca – Beciu – Odobeşti, cu conectivitate directa la reţeaua TEN –T”.

Plenul Consiliului Județean va decide și asupra proiectului privind avizarea propunerilor privind normele de venit pe anul 2023 stabilite de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea. Tot azi vor fi dezbătute proiectele de hotărâre privind aprobarea execuției bugetare pentru trimestrul III al anului 2022, dar și aprobarea rectificării bugetelor proprii ale Județului Vrancea pentru finanţarea Unităţii Administrativ Teritoriale Județul Vrancea şi a instituţiilor publice de sub autoritatea Consiliului Judeţean Vrancea, pe anul 2022.

articolul original.

GALERIE FOTO: Spectacol de gală la Teatrul Pastia. Primarul Misăilă: Sunt „evenimente și amintiri de neuitat”

23 November 2022 at 22:00
By: cristi

Spectacolul de gală “Dulcea și tandra mea toamnă” desfășurat marți, 22 noiembrie 2022, pe scena Teatrului Municipal Maior Gh Pastia Focșani, a adus în fața publicului pe unul dintre cei mai apreciați compozitori din lume! Intrat în patrimoniul UNESCO datorită uneia dintre cele mai frumoase patru creaţii muzicale ale secolului XX, compozitorul Eugen Doga a oferit spectatorilor focșăneni un periplu artistic prin fabuloasa sa cariera muzicală.

Împreună cu invitații săi de renume, Ianna Novac – “Vocea de aur de peste Prut”, îndrăgitul artist Paul Surugiu (Fuego), Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” condusă de dirijorul Alexandru Ilie, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, Maestrul Doga i-a încântat pe focșănenii prezenți cu creațiile sale, dar și cu dezvăluiri inedite din viața sa ca de film!

Timp de mai bine de 3 ore, în sala Teatrului Municipal au răsunat unele dintre cele mai frumoase valsuri, iar momentele poetice susținute de actorii Paula Grosu și Sorin Francu au completat în mod sublim actul artistic deosebit. De altfel, acest eveniment a avut o dublă semnificație: aniversarea a 109 ani de existență a teatrului focșănean, dar și un omagiu artistic adus compozitorului Eugen Doga, care a împlinit în acest an frumoasa vârstă de 85 de ani, dovedindu-ne încă o dată că, atunci când trăiești pentru artă, sufletul rămâne veșnic tânăr, iar spiritul creativ continuă să fie prolific și la o astfel de etate. Cu această ocazie urăm Maestrului Doga multă sănătate și un sincer și călduros La Mulți Ani!

„Totodată, felicit echipa care a organizat spectacolul de gală și sunt sigur că Teatrul Municipal “Maior Gh. Pastia” va putea și de acum înainte, alături de partenerii săi, să ofere publicului focșănean asemenea spectacole de înaltă ținută și întâlniri cu artiști desăvârșiți, care să se transforme pentru noi toți în evenimente și amintiri de neuitat”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

Sursa text și foto: Primăria Municipiului Focșani

articolul original.

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Focșani anunță întreruperea alimentării cu energie electrică în perioada 2 – 9 decembrie 2022

23 November 2022 at 22:00

Distribuție Energie Electrică România – Focșani anunță întreruperea alimentării cu energie electrică:

Informațiile actualizate despre întreruperile planificate din localitățile județului Vrancea pot fi vizualizate pe site-ul: www.distributie-energie.ro rubrica Suport/Întreruperi.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcționări a instalațiilor.

Relații suplimentare la telefon 0237 929 sau telverde 0800 500 205.

articolul original.

Primăria Focșani reabilitează, modernizează și dotează Creșa 1

22 November 2022 at 22:00
By: cristi

Municipalitatea a scos la licitație contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Creșei nr. 1”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional – POR, valoarea estimată fiind de 4.368.456,65 lei. În documentație se precizează că termenul de execuție este de 8 luni, în timp ce garanția nu poate fi mai mică de 5 ani: „Ofertantul va trebui să demonstreze că are acapacitatea (organizatoric, uman și material) de a executa lucrările cu încadrarea în termenul și bugetul alocat”. În caietul de sarcini se arată că starea infrastructurii educaționale nu este tocmai una bună, iar creșterea calității se poate face prin reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ, implict și a Creșei 1, care este în Cartierul Sud al municipiului. Clădirea în care își desfășoară activitatea Creșa 1, potrivit raportului de expertiză, a fost construită în 1976, iar „în timp s-au efectuat reparațiile obișnuite de întreținerei”, însă „vârsta construcției generează o stare de uzură fizică și morală, fiind oportune lucrări de modernizare”. Concluzia la acel moment, pe scurt, a fost că „nivelul de confort este redus datorită protecției termice necorespunzătoare și a punților termice” și „fațadele necesită refacerea în unele zone”.

Însă, în plus față de lucrările de reabilitare, Creșa 1 urmează a fi și extinsă, la parter urmând a fi înființate holuri, grupuri sanitare, vestiare, depozite, bucătăria, un spălător veselă și unul vase. La etaj extinderea va găzdui, printre altele, un birou administrativ, vestiar, călcătorie, spălătorie, holuri și grupuri sanitare. Și, pe lângă aceste lucrări, în documentație se specifică și că în zona depozitului de alimente, spălător vase și hol vor fi demolați pereții existenți pentru a se realiza un grup sanitar și un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, în timp ce în cazul unui grup sanitar deja existent vor fi demolați pereții și vor fi făcute toate modificările necesare astfel încât să fie transformat într-un hol de trecere între clădirea existentă și clădirea extinsă. Totodată, pentru creșă va fi realizată o scară metalică exterioară pentru evacuarea în situații de urgență, urmând a fi realizat și un lift de alimente nou. Și la etajul I vor fi modificări, urmând a fi demontați pereții de la vestiar și spălătorie, pentru a se realiza un oficiu și două grupuri sanitare, din care unul pentru personal. Totodată, propunerea este să fie realizată o rampă de acces pentru persoanele cu deficiențe mecanice și motrice și cu deficiențe ale aparatului ocular pentru zona de acces principal în clădire, rampă care se va realiza pe o structură independentă de cea a construcției.

articolul original.

Odobești. Primarul Nicolaș a participat la lansarea și prezentarea POR regiunea Sud-Est, pentru perioada 2021-2027

22 November 2022 at 22:00

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a participat ieri, la ADR-SE Brăila, în calitate de observator al Comitetului de monitorizare POR, la lansarea și prezentarea Programului Operațional Regional (POR) regiunea Sud-Est, pentru perioada 2021-2027 și la Comitetul de Monitorizare al acestui Program. Evenimentul a avut loc la Teatrul Maria Filotti, din Brăila. Obiectivul general al programului este creșterea competitivității economice regionale și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii și serviciilor, în scopul reducerii disparităților intraregionale și dezvoltării sustenabile, prin gestionarea eficientă a resurselor, valorificarea potențialului demografic și de inovare, precum și prin asimilarea progresului tehnologic.

POR 2021-2027 urmărește ca regiunea de Sud- Est să devină una dintre cele mai dinamice regiuni europene în ceea ce privește creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală și stimulând inovarea în vederea diminuării disparităților și creșterii standardului de viață. În perioada imediat următoare vor fi deschise cele 6 axe de dezvoltare regională astfel: O regiune competititivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice; O regiune cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri; O regiune cu emisii de carbon reduse; O regiune accesibilă; O regiune educate; O regiune atractivă. Din partea UAT Oraș Odobești, la aceste evenimente au participat și directorul coordonator pentru proiecte europene Vlasceanu Razvan alături de persoanele responsabile de dezvoltarea acestor proiecte la nivel local.

articolul original.

GALERIE FOTO: Muzeul Vrancei sărbătorește „250 de ani de la Congresul de la Focșani“

22 November 2022 at 22:00

Zilele Muzeului Vrancei au început ieri cu un eveniment de înaltă ținută culturală și istorică: „250 de ani de la Congresul de la Focșani“, dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei, prezenți la Congresul de la Focșani, unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman.

La evenimentul organizat la Muzeul Unirii din Focșani au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel-Mare, alături de reprezentanții celor mai importante instituții județene și locale, oameni de cultură, istorici și militari din cadrul Garnizoanei Focșani. Managerul Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă, a prezentat primul mare eveniment european desfășurat la Focșani: Congresul de pace din 1772, dintre Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, cu medierea ambasadorilor Austriei și Prusiei. Congresul de la Focșani a adus în prim planul agendei Marilor Puteri problema românilor și a făcut ca în cancelariile occidentale să se vorbească și despre Focșani.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a transmis celor prezenți la eveniment faptul că ar trebui să ne apreciem țara mai mult. „Înaintașii noștri merită tot respectul nostru. Cred că și acum sunt oameni care doresc să facă ceva, să dezvolte, să reprezinte cu cinste acest popor. Consiliul Județean sprijină prin Muzeul Vrancei acest gen de acțiuni, pentru ca tinerii și copiii să vină la Muzeu și să înțeleagă trecutul nostru. Aș vrea să ne gândim, de Ziua Națională care se apropie, la România, care reprezintă împlinirea noastră ca oameni. Cred că și România, la fel ca și Vrancea, este alintată de Dumnezeu“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Prefectul județului, Nicușor Halici, l-a felicitat pe directorul Valentin Muscă pentru inițiativa organizării Zilelor Muzeului Vrancei. Sunt convins că acest eveniment atât de important pentru vrânceni, aflat acum la cea de-a doua ediție, va continua să spună povestea acestor ținuturi atât de încercate de istorie: ducem împreună tradiția mai departe, pentru că, fără a ne ști trecutul, nu ne vom putea pregăti pentru viitor”, a spus prefectul Halici.

Redeschiderea Muzeului din Adjud

Ediția a doua a Zilelor Muzeului Vrancei este dedicată promovării istoriei, culturii și personalităților născute în Vrancea. Evenimentele vor continua astăzi, când va fi redeschis Muzeul din Adjud. Muzeul din Adjud este amenajat în clădirea Bibliotecii Municipale „Elena Lahovary” din parcul central. Muzeul cuprinde descoperiri arheologice, documente și informații din Adjud și din localitățile care au aparținut fostului Ținut al Adjudului, dar și din fostul Ținut al Tecuciului, astăzi parte componentă a Județului Vrancea. Alături de obiecte descoperite în Adjud, Adjudu Vechi, Șișcani și Domnești Sat, muzeul adăpostește importante piese descoperite pe fascinanta Vale a Domoșiței, la Văleni, Viișoara, Ruginești, Anghelești, dar și pe malul stâng al Siretului, în Satul Lespezi. Punctul muzeal din Adjud cuprinde și o bogată colecție de floră și faună din Lunca Siretului și din zona montană, organizată pedagogic, pentru a servi ca material didactic instituțiilor de învățământ.

Joi, 24 noiembrie, la Muzeul Unirii va fi vernisată expoziția de fotografie, documente și obiecte aparținând arhitectului Ion Mincu, expoziție care se va transforma într-un album al familiei Mincu.

articolul original.

Amendament PSD: Românii vor plăti maxim 1,3 lei KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumator!

22 November 2022 at 22:00

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, a anunțat că amendamentele susținute de social-democrați privind reglementarea pieței de energie au fost depuse în Parlament și urmează ca azi să fie adoptate. „ Așa cum am promis, specula și inflația vor fi oprite, populația și economia națională vor fi protejate. PSD obține astfel o victorie importantă pentru cetățeni și pentru firmele românești. PSD a demonstrat că poate furniza soluții eficiente pentru această guvernare, chiar și în domeniile vitale, precum energia, pe care nu le gestionează în mod direct, prin miniștrii săi. După acordul obținut ieri în Coaliție pentru majorarea diferențiată a pensiilor, PSD a obținut azi o nouă victorie pentru cetățeni și pentru economie. Nimeni nu va plăti un preț mai mare de 1,3 lei KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumator“, a declarat deputatul Laurențiu Marin.

Amendamentele susținute de PSD privind reglementarea pieței de energiei prevăd următoarele:

– Pentru cei care se încadrează într-un consum de 100 de KWh/lună, prețul va fi de 0,68 de lei/KWh Acest preț e valabil, indiferent de consum, în cazul celor care utilizează la domiciliu dispozitive sau echipamente medicale dar și pentru cei care au în întreținere cel puțin 3 copii;

– Pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 de KWh pe lună, prețul va fi de 0,8 lei/KWh;

– Pentru cei care se încadrează într-un consum de 300 de KWh/lună prețul va fi de 0,8 lei/KWh pentru primii 255 de KWh și de maxim 1,3 lei pentru ce depășește acest prag (dacă în contractul cu furnizorul este prevăzut un preț mai mic de 1,3 lei/KWh, atunci se aplică prețul din contract);

– Pentru cei care depășesc un consum de 300 KWh/lună, se va plăti un preț unic de maxim 1,3 lei/KWh (dacă în contractul cu furnizorul este prevăzut un preț mai mic de 1,3 lei/KWh, atunci se aplică prețul din contract);

– Pentru IMM, spitale, școli, grădinițe, creșe, operatori din industria alimentară, companii de utilitate publică, lăcașe de cult, instituții publice se va plăti cu preț de maxim 1 leu/KWh, cu TVA inclus pentru 85% din consumul lunar, și diferența la maxim 1,3 lei/KWh.;

– Pentru celelalte categorii de consumatori non-casnici se va plăti un preț de maximum 1,3 lei/KWh, cu TVA inclus;

De reținut că toate aceste prețuri sunt cu TVA inclus și se vor aplica până la 31 Martie 2025! „Perseverența și argumentele PSD au contribuit, din nou, la identificarea și aprobarea unor măsuri în beneficiul populației și economiei țării. Așa cum am promis, am venit la guvernare pentru a găsi soluții și pentru a le asigura românilor o viață mai bună“, a mai spus deputatul Laurențiu Marin.

articolul original.
❌