ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Monitorul de Vrancea

ULTIMA ORĂ! Evaluarea activității desfășurate în 2022 de Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea

31 January 2023 at 22:00

Astăzi, 1 februarie a.c. , domnul colonel Adrian Babiș a prezentat la sediul instituției ,,Evaluarea activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea în anul 2022”. La această activitate care s-a desfășurat în sistem videoconferință a participat și reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, domnul colonel Grigore Cristian și cadre militare din inspectorat.

Astfel, în perioada 01.01.2022 – 31.12.2022, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a executat 10.196 misiuni, de ordine și siguranţă publică cu un efectiv însumat de 17.650 de jandarmi.
Activitatea pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale a fost materializată prin desfășurarea a 127 de activităţi de intervenție preventivă, în 83 de locații. În aceste activităţi au fost angrenaţi 4932 elevi din ciclu liceal și gimnazial, precum și 2950 participanți la competiții sportive.

În cursul anului 2022, personalul I.J.J. Vrancea a întocmit, în mod independent, acte de sesizare pentru 102 infracţiuni săvârșite de 76 autori, iar în sistem integrat acte de sesizare pentru 196 infracţiuni săvârșite de 179 autori.
În cursul anului 2022, jandarmii vrânceni au aplicat 2.746 sanctiuni în valoare totală de 460.249 lei. Urmare a comunicărilor făcute de către instanțele de judecată sau organele de urmărire penală, în anul 2022 jandarmii vrânceni au pus în executare 263 mandate de aducere.
Unitatea asigură paza și protecția la un număr de 17 obiective din competență. Structurile specializate au asigurat protecția a 258 transporturi de bunuri și valori și au participat la asigurarea protecției a 295 transporturi de corespondență clasificată.

Cu această ocazie, comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea mulțumește pentru buna colaborare structurilor din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, Instituției Prefectului Județului Vrancea, administrației publice locale și județene, dar și mass mediei și comunității vrâncene.

Comunicat de presă

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Monitorul de Vrancea

Sediul ISU Vrancea va fi demolat și reconstruit; dezbatere publică pe această temă, pe 9 februarie

31 January 2023 at 22:00

În perioada 2019-2024 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează proiectul ”Îmbunătățirea Managementului Riscului la Dezastre” în cadrul căruia, printre alte clădiri incluse în proiect, va fi demolat și reconstruit sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al Județului Vrancea, situat în Focșani, Str. Dornișoarei nr. 10.

Proiectul derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este finanțat de Banca Mondială și Guvernul României, și are drept scop creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgență.
În etapa preliminară demarării fiecărui subproiect, se realizează o analiză a riscurilor de mediu și a riscurilor sociale asociate cu activitățile ce urmează a fi implementate.
În conformitate cu standardele și politicile Băncii Mondiale dorim să ne asigurăm că impactul acestei investiții asupra comunității și a mediului este unul pozitiv iar eventualele inconveniente provocate ca urmare a desfășurării lucrărilor vor fi gestionate astfel încât efectele acestora să fie minime.
Pentru aceasta a fost elaborat un Plan de Management de Mediu și Social – PMMS, care a fost publicat și poate fi consultat pe paginile de internet ale Inspectoratului General al pentru Situații de Urgență și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al Județului Vrancea, dar și în format tipărit la sediul unității.

Pentru că dorim să ne asigurăm că sunt luate în considerare toate aspectele care ar putea apărea și că am găsit cele mai bune metode pentru a le gestiona, vă rugăm ca, în măsura în care considerați că activitățile desfășurate ar putea să vă afecteze sau dacă pur și simplu aveți informații sau idei care ne-ar putea ajuta, să consultați documentele atașate, accesând linkul: www.isujvn.ro și să ne împărtășiți opiniile, sugestiile sau recomandările dumneavoastră.

Pentru aceasta aveți la dispoziție următoarele posibilități:

– să completați următorul formular atașat:  Formular (DOCUMENT! ) pe care să ni-l transmiteți prin poștă sau direct la sediul IGSU din București Bd. Dimitrie Pompeiu nr 10A – în atenția Unității de Implementare a Proiectului „Îmbunătățirea Managementului Riscului la Dezastre” sau al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al Județului Vrancea – Str. Dornișoarei nr 10, Focșani, jud. Vrancea;

– să ne contactați la nr. de telefon 021 2086150, int. 27330 (între orele 08.00-16.00);

– să ne scrieți pe email la adresa petitii.uip@igsu.ro;

– să participați la dezbaterea publică organizată în data de 9 Februarie 2023 ora 10.00.

Întâlnirea de dezbatere publică este organizată astfel încât veți putea opta să participați fie online (solicitând linkul de acces la adresa de email petitii.uip@igsu.ro), fie cu prezență fizică Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al Județului Vrancea – Str. Dornișoarei nr 10.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Începând de astăzi, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online

31 January 2023 at 22:00

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online începând de astăzi, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.ro
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic. Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicației permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS.
Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.
“Digitalizarea fluxului de eliberare a certificatului de cazier judiciar permite cetățenilor obținerea documentului pe loc, indiferent de locația din care solicită eliberarea. Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor. Prin implementarea serviciului public electronic de obținere a certificatului de cazier judiciar, Guvernul României pune nevoile reale ale cetățenilor în centrul procesului de digitalizare”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.
Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.
„Continuăm procesul de digitalizare a serviciilor publice și lansăm, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României și MAI, cazierul judiciar online, așa cum am promis public anterior. Practic, oferim celor aproape 2 milioane de români care merg anual la secția de poliție pentru a obține acest document posibilitatea de a îl accesa la câteva click-uri distanță. Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiționat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituțiilor publice. Le mulțumesc echipelor tehnice din MCID, ADR și MAI care au lucrat intens la operaționalizarea acestui serviciu, în ultimele luni, și au realizat interconectarea ghișeul.ro cu hub-ul de servicii al MAI. Le mulțumesc, de asemenea, colegilor parlamentari care au susținut și votat legea nr. 3/2023, în special deputatului George Tuță, alături de care am inițiat acest proiect legislativ adoptat și promulgat recent”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.
Potrivit Legii nr. 3/ 03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.
Mecanismele de obținere a certificatului de cazier judiciar electronic:
• prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționati către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
• prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice.
În prima fază, certificarea identității va fi realizată prin prezentarea la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate).
După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.
Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier și al CNP-ului persoanei.
Prin implementarea etapizată a acestui proiect se asigură timpul necesar optimizării tehnice și funcționale a serviciului, dar și adoptarea măsurilor administrative în vederea asigurării disponibilității și suportului necesar oricăror servicii publice electronice.
Astfel, asigurarea suportului vizează, pe de o parte, componenta tehnică (echipamente, soluții tehnice) și resurse umane specializate (personal tehnic), și, pe de altă parte, asistență acordată utilizatorilor prin asigurarea de personal pentru suport permanent ce va fi disponibil telefonic, prin web sau e-mail.

Biroul de presă al IPJ Vrancea

articolul original.

Majoritarii din CL Focșani încearcă să predea din nou cheile ultimului apartament liber din Blocul Onasis

31 January 2023 at 22:00
By: cristi

Saga ultimului apartament liber din Blocul Onasis, situat pe strada Măgura din Focșani, pare a se încheia odată cu un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare la care au fost convocați aleșii locali focșăneni. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 3 februarie, apare și un proiect inițiat de câțiva dintre aleșii grupului majoritar format din sânul PNL și USR, referitor la „aprobarea extinderii de spațiu pentru familia (…) din imobilul situat în strada Revoluției nr.16, bloc C2, ap.56, tronson II, în imobilul de locuințe sociale situat în strada Măgura nr. 123, ap. 4”. Inițiatori ai proiectului apar a fi Mirela Stroie (aripa USR) și Ionel Costea, Victor Dumitru și Liviu Macovei – aripa PNL-istă.

Una peste alta, prin proiect pare că se vrea a se repara nelegalitatea „scăpată” de majoritari în urmă cu câteva luni, când au dăruit apartamentul în discuție unei familii care nu îndeplinea criteriile. Doar pentru că pot tăia și spânzura după bunul plac. Nelegalitate în urma căreia și Prefectura Vrancea a intentat un proces, de altfel. Bineînțeles, până nu trece proiectul în forma anunțată și avizată, multe se mai pot întâmpla, dat fiind că există „antecedente”. În forma propusă și care ar putea intra la vot, dacă nu cumva majoritarii decid să mai modifice ceva pe ici pe colo astfel încât să își satisfacă unele interese, familia luată în discuție pentru extinderea de spațiu locuiește în prezent într-o garsonieră de 20,65 de metri pătrați, în timp ce apartamentul pus la dispoziție are 42,85 mp.

În documentație se precizează că este necesară revocarea ultimei hotărâri adoptate de majoritari, ceea ce înseamnă că „în blocul de locuințe sociale situat în Focșani, strada Măgura 123 rămâne disponibil din punct de vedere juridic apartamentul (…), este necesar reanalizarea solicitărilor de extindere spațiu locativ”. Acestea fiind spuse, „în urma reanalizării solicitărilor de extindere locuințe, dar și a anchetelor sociale întocmite pentru toate familiile (…), o familie ce deține contract de închiriere în vigoare pentru locuința socială (…) îndeplinește criteriile stabilite prin Regulamentul pentru repartizarea și închirierea locuințelor sociale aparținând Municipiului Focșani și poate beneficia de extindere de spațiu conform normelor minimale de spațiu”.

Membrii Comisiei sociale au analizat 705 de dosare care fuseseră depuse până pe 25 ianuarie anul acesta, dintre care doar 30 au fost admise, pentru restul constatându-se că „solicitanții nu au procedat la actualizarea dosarelor ori nu au îndeplinit criteriile”. Din cele 30 admise, cel mai mare punctaj a fost de 115 puncte, context în care s-a propus în același timp și inițierea unui proiect de hotărâre privind aprobarea listei de priorități pe anul în curs pentru repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat.

Proiectul în sine este de asemenea propus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Focșani, fiind asumat sub semnătură de consilieri locali Stroie, Costea, Dumitru și Macovei, membri ai Comisiei sociale. Comisie din care ar face parte scriptic și Livia Marcu – aripa PNL-istă. Numai că aceasta din urmă nu s-a mai obosit să semneze și proiectul sau alte documente atașate, posibil din cauza altor oboseli pe care le resimte.

articolul original.

Avarii în mai multe sectoare din exteriorul Pieței Moldovei; activitatea a fost mutată în interior

31 January 2023 at 22:00

SOCIETATEA ADMINISTRAȚIA PIEȚELOR FOCȘANI SA, în calitate de operator al serviciului public de interes local, de administrare a domeniului public și privat, având ca obiect administrarea și exploatarea piețelor agroalimentare, a târgurilor, oboarelor și a bazarelor din Municipiul Focșani, vă informează pe această cale că în urma condițiilor meteo nefavorabile din zilele 27-29 ianuarie 2023 care au impus și decretarea stării de alertă la nivelul județului Vrancea, Piața Moldovei a suferit avarii în Sectoarele A2 exterior, Str. Piața Moldovei (trotuar), precum și în Sectorul D exterior – Str.Greva de la Grivița și parțial Sector F – latura Nord.
Conducerea executivă a societății a stopat activitatea din Sectorul A2 unde au existat cele mai mari avarii, imediat după incident, și a fost convocată ședință de C.A. (în data de 30.01.2023) în care membrii Consiliului de Administrație al societății au decis mutarea activității în interiorul pieței (Sector Al) unde există disponibilitate, astfel fiind stopat riscul de accidente, precum și demontarea structurii avariate ce acoperea mesele din sectorul respectiv.
În prezent, încercăm să gestionăm și să remediem avariile suferite în aceste sectoare din Piața Moldovei.

Mulțumim pentru înțelegere și colaborare!

Comunicat de presă

articolul original.

Guvernul a decis înfiinţarea unui registru unic al vehiculelor înregistrate la nivelul localităţilor

31 January 2023 at 22:00
By: cristi

Guvernul a decis, marţi, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înfiinţarea unui registru unic de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, în vederea constituirii unei evidenţe unitare a vehiculelor înregistrate, care se ţine la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi sectoarelor Capitalei. Potrivit unui comunicat al MAI, de asemenea, prin acest act normativ, este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi în ceea ce priveşte proba practică susţinută pentru categoriile A1, A2 şi A, cu excepţia probei din poligon.

Mai mult, ordonanţa adoptată marţi reglementează şi competenţa DGPCI de a elibera permisul de conducere internaţional. „Modalitatea şi condiţiile de emitere urmează să fie stabilite, cât mai curând posibil, prin regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, în conformitate cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980”, se precizează în comunicat.

articolul original.

Proiectul privind modernizarea DJ 202E, dezbătut în ședința CJ de mâine

31 January 2023 at 22:00

Plenul Consiliului Județean Vrancea va dezbate joi, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind actualizarea Devizului General și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean, dintre localitățile limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița -Tâmboești – Bordești, cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”.

Lucrările sunt realizate de Asocierea SC SA & PE Construct SRL Bacău – SC Spedition UMB SRL Bacău și SC Tehnostrade SRL Bacău. Sunt efectuate următoarele lucrări: Modernizarea şi reabilitarea a 22,517 km din drumul judeţean DJ 202E; Modernizarea şi realizarea a 10,104 km de trotuare şi trasee pietonale; Execuţia unei staţii de transport public şi a unei alveole; Execuţia unor elemente suplimentare destinate siguranţei circulaţiei (198 ml parapet metalic, 22,60 km marcaje, 40 treceri de pietoni cu avertizări luminoase); Modernizarea a două poduri; Amenajarea a 40.144 ml de rigole şi şanţuri; Montarea de borduri teşite pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi la proprietăţi; Amenajarea a 51 podeţe de descărcare; etc. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt aproximativ 12 mii de persoane din localitățile amintite mai sus.

articolul original.

136,8 milioane de lei – bugetul municipiului Adjud în 2023

31 January 2023 at 22:00

Consiliul Local Adjud a aprobat ieri bugetul general al UAT Municipiul Adjud. Valoarea totală a acestuia este de 136,8 milioane lei. Astfel, pentru autorități executive a fost prevăzută suma de 14,2 milioane lei, iar pentru capitolul învățământ a fost alocată suma de 23,4 milioane de lei. Pentru domeniul Sănătate a fost alocată suma de 19,2 milioane lei, iar pentru domeniul Cultură, recreere și religie a fost alocată suma de 8,5 milioane lei. La capitolul Asigurări și asistență socială a fost prevăzută suma de 6,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă, respectiv 34,2 milioane lei, va merge la capitolul Locuințe, servicii și dezvoltare publică.

Bugetul local inițial al Municipiului Adjud pentru anul 2023 însumează la partea de venituri 136.813,21 mii lei din care secțiunea de funcționare suma de 38.586,70 mii lei, iar secțiunea de dezvoltare suma de 98.226,51 mii lei, așa cum este prevăzut în anexa nr. 2, iar la partea de cheltuieli 139.564,21 mii lei din care secțiunea de funcționare suma de 38.586,70 mii lei, iar secțiunea de dezvoltare suma de 100.977,51 mii lei“, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre.

Tot în ședința de ieri au fost aprobate și listele de investiții cu finanțare de la bugetul local, din fonduri nerambursabile și cu finanțare integrală din venituri proprii, pentru anul 2023, care au o valoare de 93.922,23 mii lei. De asemenea, a fost aprobat bugetul centralizat al instituțiilor publice finanțate din venituri proprii inițial al Municipiului Adjud, pentru anul 2023, care însumează 774,00 mii lei.

Plenul Consiliului Local Adjud a mai aprobat tarifele pentru activitățile de măturat mecanizat și măturat manual al străzilor, a pieței, a zonei adiacente pieței, a oborului și a trotuarelor, activități prestate de către Societatea Utilități Publice Municipale Adjud SRL.

Tot ieri, executivul local a aprobat sumele destinate finanțării de bază pentru Grădinița cu program prelungit „Jovial” Municipiul Adjud pe baza numărului de elevi/preșcolari și a costurilor standard pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat pentru anul 2023.

articolul original.

Primarii vrânceni, convocați la Consiliul Județean pentru a discuta despre deszăpezire

31 January 2023 at 22:00
By: cristi

Primarii localităților vrâncene au prezentat, ieri, problemele întâmpinate la intervențiile de deszăpezire realizate în ultimele zile. Întâlnirea a fost organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean, la solicitarea Instituției Prefectului. La ședință au participat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, precum și inspectorii șefi ai Inspectoratelor Județene de Poliție și Situații de Urgență.

Conform statisticilor oficiale, săptămâna trecută au fost înregistrate cele mai puternice ninsori din ultimii zece ani iar viscolul a fost chiar mai puternic decât prognoza meteorologilor pentru zona de sud a județului. Cele mai mari probleme au fost la drumurile județene din partea de sud a județului, unde firma care a câștigat contractul de deszăpezire nu a intervenit la timp, ba chiar utilajele trimise să curețe zăpada au derapat și au blocat accesul altor utilaje. A fost nevoie de intervenția autorităților locale, cu utilajele proprii ale primăriilor, pentru a deszăpezi drumurile din fiecare localitate, inclusiv a celor județene. Din acest motiv, Consiliul Județean a și reziliat contractul cu firma în cauză, pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.

Primarii prezenți la ședință au prezentat mai multe situații în care utilajele care trebuiau să intervină pe drumurile județene nu au ajuns la timp, din diferite motive și s-a ajuns la blocarea drumurilor în cauză. De exemplu, pe drumul județean Focșani – Suraia, unde viscolul a făcut ravagii, cele două utilaje cu lamă trimise de firmă au derapat și au blocat drumul, blocând practic intervențiile pentru deblocarea accesului către Biliești și Suraia. Abia luni dimineață a fost redeschis acest drum județean.

O altă mostră de „profesionalism” a fost la drumul județean către Cârligele, în punctul Bagana, unde un utilaj al firmei a rămas blocat 30 de ore iar șoferul a spus că a avut dispoziție să nu sune la autorități pentru a anunța că a rămas înzăpezit. Primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu, a arătat că este nevoie de o colaborare între firmele care prestează acest serviciu și primăriile localităților, care știu zonele cu probleme, unde se formează dopuri de zăpadă. „Ei nu au știut nici cum să ajungă la drum”, a spus primarul Moscu.

O situație similară a fost la Cotești, unde trebuiau repartizate două utilaje însă a ajuns doar unul care a intrat în șanț și a blocat drumul județean care asigură legătura cu E85. La fel, utilajele de deszăpezire au rămas blocate pe drumul județean de la Sihlea. Au fost și situații excepționale precum în zona Pufești, unde s-a intervenit cu utilaje suplimentare, inclusiv o freză, pentru că erau formate dopuri de zăpadă care aveau și la doi metri înălțime.

Probleme au fost și pe drumurile naționale, în special pe Valea Râmnicului unde este nevoie de utilaje suplimentare, precum volă și un 6X6 care să permită accesul în zonele cu pantă mai agresivă. De asemenea, la Nănești, primarul Nuți Balinca a arătat că nu a fost o colaborare foarte bună cu Secția de Drumuri Naționale Galați și firma care trebuia să facă deszăpezire de la podul de fier care asigură legătura între Vrancea și Galați. A fost nevoie de intervenția autorităților locale din cele două județe pentru a curăța drumul național și a asigura accesul locuitorilor. Majoritatea primarilor au arătat că nu mai sunt probleme deosebite și acum se intervine în special pentru transportul zăpezii sau pentru curățarea zonelor greu accesibile.

„În cadrul ședinței s-a stabilit ca fiecare primărie să întocmească și să transmită rapoarte operative cu intervenția din timpul stării de alertă, care vor fi trimise la Guvern în vederea solicitării de fonduri pentru UAT-uri, care să acopere cheltuielile suplimentare efectuate cu deszăpezirea”, au arătat reprezentanții Consiliului Județean Vrancea.

Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost reziliat contractul cu firma răspunzătoare pentru deszăpezirea zonei de sud a județului (SC Keyboard SRL). Această decizie a fost luată „ca urmare a gravelor deficiențe constatate în teren în aceste zile și a neîndeplinirii condițiilor contractuale”.

articolul original.
Before yesterdayMonitorul de Vrancea

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Focșani anunță întreruperea alimentării cu energie electrică în perioada 03 – 07 februarie 2023

31 January 2023 at 22:00

Distribuție Energie Electrică România – Focșani anunță întreruperea alimentării cu energie electrică:

Informațiile actualizate despre întreruperile planificate din localitățile județului Vrancea pot fi vizualizate pe site-ul: www.distributie-energie.ro rubrica Suport/Întreruperi.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcționări a instalațiilor.

Relații suplimentare la telefon 0237 929 sau telverde 0800 500 205.

articolul original.

FOTO: PES Activists și-a stabilit activitățile prioritare în perspectiva alegerilor

30 January 2023 at 22:00

O delegație a PES Activists Vrancea, condusă de președintele-coordonator Matișan Bogdan, a participat în perioada 27-29 ianuarie la Predeal, la Adunarea Generală a PES Activists România. În cadrul întâlnirilor au fost abordate principalele teme europene, internaționale și doctrinare în perspectiva alegerilor europene din anul 2024. Evenimentul, care a strâns peste 300 de membri PES Activists România din toate județele țării, s-a bucurat de prezența unor personalități academice și politice. La Adunarea Generală au fost alese structurile de conducere la nivel național. Victor Negrescu a fost reales președinte coordonator național al PES Activists România, iar Bogdan Matișan a fost ales secretar executiv al Regionalei de Sud-Est. „Au fost trei zile încărcate în care s-au dezbătut numeroase teme europene și de interes politic național, în contextul alegerilor electorale ce vor avea loc anul viitor. Au fost discuții constructive ce au vizat și obiectivele fiecărei organizații în parte. PES Activists Vrancea a fost întotdeauna prezentă și implicată în activitățile și acțiunile desfășurate de PES Activists România. Mă bucur că am primit votul de încredere al colegilor din Regiunea de Sud-Est și sunt sigur că împreună vom reuși să promovăm valorile stângii europene de care Europa are nevoie“, a spus președintele coordonator al PES Activists Vrancea, Bogdan Matișan.

articolul original.

Bugetul județului, dezbătut în ședința ordinară de joi a Consiliului Județean

30 January 2023 at 22:00

Bugetul județului Vrancea pentru anul 2023 va fi dezbătut și supus aprobării în ședința ordinară a Consiliului Judeţean care va avea loc joi, 2 februarie 2023. În cadrul acestei ședințe va fi dezbătut proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetelor proprii ale Județului Vrancea pentru finanțarea Unității Administrativ – Teritoriale Județul Vrancea şi a instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean Vrancea, pe anul 2023. Peste 586 de milioane de lei este bugetul județului Vrancea în acest an. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, care a arătat că 65% din buget, respectiv peste 380 milioane lei, va merge la secțiunea de dezvoltare. Din acești bani vor fi finanțate proiecte de investiții aflate în derulare sau chiar proiecte noi. „Punem accent pe dezvoltarea județului și în acest an, așa cum am făcut de când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Vrancea. Bugetul alocat secțiunii Dezvoltare (380.612 mii lei-65%) este pentru al treilea an la rând mult mai mare decât bugetul aferent secțiunii Funcționare (205.800 mii lei). Proiectele de investiții rămân o prioritate. Gestionăm responsabil banul public!“, a precizat președintele Cătălin Toma.

Pe ordinea de zi se află mai multe proiecte de hotărâre care vizează continuarea unor proiecte de investiții. Este vorba de actualizarea Devizului General și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiție:  „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean, dintre localitățile limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița -Tâmboești – Bordești, cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”; „Reabilitare energetică și lucrări conexe, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, B-dul Gării nr.13, municipiul Focșani, Județul Vrancea”; ,,Lucrări noi de consolidare a amprizei drumului și a zonei de siguranță aferente obiectivului de investiții „continuare de lucrări pentru modernizare DJ205D, Valea Sării – Năruja – Paltin – Spulber – Nereju – Brădăcești, km 0+000 – km 34+000, l = 34km”; „Consolidare și restaurare Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”; „Reabilitare energetică și lucrări conexe Corp C10, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna“; „Amenajare spaţiu – Imobil corp clădire Pavilion Interne – Pediatrie (fost spital orăşenesc Odobeşti), în vederea înfiinţării „Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Odobeşti” şi branşament/racordare apă-canal, gaze naturale, energie electrică”; „Pod din beton armat pe DJ 205B, peste râul Șușița, localitatea Satu Nou, oraș Panciu, județul Vrancea, L=155,0 m, km 49+870”.

În ședința de joi vor mai fi discutate și proiectele: „Aprobarea reţelei şcolare de învăţământ special liceal şi special postliceal din  judeţul Vrancea, pentru anul școlar 2023– 2024”;  „Aprobarea reţelei şcolare de învăţământ special primar, gimnazial și profesional din judeţul Vrancea, pentru anul şcolar 2023–2024”.

„Aprobarea Regulamentului privind acordarea finanţării nerambursabile persoanelor fizice sau juridice, fără scop patrimonial”; „Aprobarea Programului anual pentru acordarea de finanțări nerambursabile alocate de la bugetul local al județului Vrancea, pe anul 2023“; „Aprobarea Proiectului tehnic pentru ”Închiderea depozitului de deșeuri nepericuloase clasa B Haret-Județul Vrancea- celula 1 și monitorizarea post-închidere a depozitului ecologic”; „Aprobarea organigramei, statului de funcții și numărului de personal pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Vrancea, cabinetul președintelui și cabinetele vicepreședinților Consiliului Județean Vrancea”; „Aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vrancea”; „Aprobarea Strategiei judeţene de dezvoltare a serviciilor sociale la nivelul județului Vrancea, pentru perioada 2022 – 2027”.

Plenul Consiliului Județean va dezbate mai multe proiecte ce vizează înființarea unor centre de zi în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, în localitatea Câmpineanca, dar și înființarea unor locuințe protejate în Mărășești și Măicănești.

articolul original.

Ciucă a transmis că rotaţia guvernamentală se va face ca în protocolul coaliţiei (surse)

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a transmis, duminică, liderilor organizaţiilor liberale, reuniţi în şedinţă la Vila Lac, că partidul are mai multe procente în sondaje decât în momentul în care el a preluat conducerea, Guvernul a fost performant, iar rotaţia guvernamentală se va face ca în protocolul coaliţiei, arată surse din PNL. Conform surselor citate, Ciucă a spus că PNL este azi peste procentele de la preluarea mandatului său de preşedinte de partid şi a asigurat stabilitatea ţării şi a făcut ce a promis. De asemenea, liderul liberal a evidenţiat că PNL nu a provocat şi nu a răspuns provocărilor politice, mai arată sursele menţionate. Guvernul a fost performant, având cel mai bun procent de absorbţie a fondurilor europene, în context economic grav, a mai spus premierul. „Rotaţia se va face ca în protocol. Vă asigur”, a transmis Ciucă, potrivit surselor liberale.

Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta strategia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au precizat, pentru AGERPRES, surse din partid. Luni, Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, începând cu ora 11,00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaţilor. De asemenea, grupurile parlamentare reunite ale PNL vor avea o şedinţă de la ora 18,00 în prezenţa preşedintelui partidului, premierul Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la Brăila, după ce secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a anunţat public că acesta este propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier care va reveni formaţiunii din luna mai, că nu îşi doreşte să fie „prim-ministrul unui guvern tras în căciulă”. „Noi lucrăm deja la programul de guvernare şi o să mergem cu el pe urmă în coaliţie şi o să-l uniformizăm. Sunt două partide, unul social-democrat şi unul liberal, şi trebuie să găsim calea de mijloc şi nu cred că vor fi foarte multe negocieri. Sunt ferm convins că va fi o schimbare foarte rapidă. Întotdeauna din trecut trebuie să învăţăm greşelile. Nu îmi doresc să fiu prim-ministrul unui guvern tras în căciulă. Îmi doresc un guvern eficient, cu oameni care ştiu să conducă ministere”, a declarat Ciolacu. Marcel Ciolacu a precizat că este mult prea devreme pentru a începe negocierile pentru formarea noului guvern şi că a fost o greşeală că s-a vorbit în spaţiul public despre această rotaţie care va exista la ministere.

„N-a început nicio negociere şi mi se pare şi un pic anormal. Cred că priorităţile Guvernului, ale miniştrilor, în momentul în care porneşti negocieri cu atâtea luni… de aceea pe mine m-a deranjat foarte mult faptul că s-a vorbit aşa de mult despre această rotaţie şi de schimburi de ministere în spaţiul public: este anormal, pentru că în acel moment eficienţa ministrului începe să scadă, într-un minister nu există numai ministrul, există un aparat întreg şi cred că a fost o greşeală, mai ales pentru cei care s-au trezit vorbind în spaţiul public”, a spus Ciolacu.

articolul original.

Vrancea, sub stare de alertă: „Când se ia câte-o măsură/Lumea-njură”

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Ne place să credem că am evoluat de-a lungul câtorva milenii de istorie; ca specie, ca individ; de fapt, ne place să credem că suntem din ce în ce mai buni, din ce în ce mai deștepți, de la secol la secol, de la an la an, de la zi la zi. Dar ce ne dă credința asta? Cel mai probabil, evoluția tehnologiei; cu cât aceasta evoluează mai mult, avem credința că și noi o facem odată cu ea. Dar dacă e așa, de ce azi e fix ca în versurile lui Topârceanu, scrise în urmă cu vreo sută de ani:

Când se ia câte-o măsură,

Lumea-njură

Pe agentul sanitar

Şi-l întreabă fără noimă:

Ce-ai cu noi, mă?

Pentru ce să dăm cu var?…”.

Zilele astea n-a fost vorba despre var, ci despre zăpadă. Lumea a înjurat autoritățile, vecinii, drumarii, presa, pe meteorologi și pe mama Natură. Prea puțini au fost cei care au zis: hai să pun mâna pe lopată, să deszăpezesc trotuarul din fața casei sau magazinului, aleea din fața blocului, spațiul ăsta din zona mașinii, dar fără să arunc zăpada aiurea, peste alte mașini sau în mijlocul parcării. Nu destui au fost cei care aveau anvelope de iarnă, (că dacă n-a nins până acum, slabe șanse să mai ningă, asfaltu’ e uscat), sau lanțuri la ditamai tirurile, cu șoferi pistonați de patroni să intre neechipați corespunzător pentru condițiile de drum, pentru că, nah, timpul costă bani. Mulți au fost cei care au plecat la plimbare, fără să aibă vreo urgență, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților de a rămâne acasă.

Ne-am învățat să înjurăm și să așteptăm să vină cineva să facă tot ce e de făcut în afara propriei locuințe, dar să facă acum, nu mai târziu și fiecare dintre noi vrem în același moment, nimeni nu vrea să fie lăsat pe mai târziu, nimeni nu e dispus să zică: e ok, mergeți prima dată la școli, la grădinițe, pe traseele autobuzelor, noi ne descurcăm aici. N-ai să vezi. Nu că autoritățile ar fi acționat perfect. Nu că pe drumari nu i-ar fi luat ninsoarea din nou cam pe nepregătite. Nu că unii politicieni n-ar fi profitat ca să mai adune ceva capital electoral. Adică, de exemplu, e ușor să fii viceprimar fără atribuții, să te plimbi prin oraș și să zici că nu se intervine, că tu n-ai văzut utilajele. E ca și cum ai zice că Muntele Everest sau planeta Marte nu există pentru că nu le-ai văzut tu.

Ca ziariști, astfel de zile sunt pline, presupun un volum de muncă extraordinar. Suntem, de dimineața până noaptea târziu, legătura dintre autorități și cetățeni, transmițând totul: de la prognoza meteo, la situația drumurilor închise, de la instituirea stării de alertă, la intervențiile pompierilor, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, drumarilor, angajaților de la Ambulanță, Salvamont, Poliția Locală, Salubrizare și Servicii Publice, primării. De vineri până duminică, am văzut sute de imagini cu toți acești oameni care n-au stat în casă, au mers în viscol și au ajutat, de la scoaterea din nămeți a celor care necesită dializă, a copiilor și gravidelor care trebuiau să ajungă la spital, a zeci, dacă nu sute de mașini rămase înzăpezite.

Știu, știu, deja văd comentarii: Ce tot îi lauzi atâta, doar pentru asta sunt plătiți! Corect. Dar tu, cel care comentezi, ai făcut ceva? Nu, serios, ți-ai pus vreodată întrebarea asta? Să stai așa, fără televizor, fără telefon, să respiri aer rece și să te întrebi: Ce pot eu să fac pentru comunitatea mea? Am fost vreodată la vreo ședință de Consiliu Local? Că sunt publice. Am contribuit vreodată la vreo consultare publică organizată de orice autoritate? Mi-am dat vreodată interesul? M-am implicat vreodată? Ce pot să fac, unde mă pot informa, cum pot participa? Am ajutat vreodată un străin, pe cineva de la care să nu aștept nimic înapoi?

Zăpada se va topi, drumurile vor fi din nou uscate, dar chiar nu putem învăța niciodată, nimic?

iarnă (compunere). azi a venit iarna. iarna este un anotimp în care ninge cu zăpadă, care este o precipitație de fulgi albi alcătuiți din cristale de apă înghețată. am fost în trei comune de 2-4.000 de țărani și un oraș cu peste 200.000 de orășeni. țăranii aveau trotuarele curățate de zăpadă. orășenii nu. mulți orășeni nu și-au curățat nici mașinile. la ciorani am văzut o pisică plimbându-se relaxată pe trotuarul curățat. în oraș am văzut un băiat aproape plângând după ce o mașină i-a stropit bocancii din piele întoarsă. când mă fac mare mă mut la țară, să mă joc cu pisica”.

Compunerea asta despre iarnă e de pe pagina de Facebook a lui Bogdan Stoica, ziarist, colecționar de diverse, fotograf, scriitor, etc., un tip interesant și… mai greu digerabil.

-Oricum e o prostie…
Eu: – Ce? Zăpada?
– Situația în sine… Zăpada e genială. Oamenii nu o înțeleg. Mai degrabă o înțeleg copiii. Toate se întâmplă că așa suntem noi, ca nație. În alte țări e iarnă câte 6 luni, ăia cum trăiesc?! Mai mult de jum’ate din
tre mașini au cauciucuri de vară acum.
Eu: – Păi, normal, nu tre să dai vina pe autorități?
– Nicidecum…altă prostie. E un fenomen al naturii, ce contează că ești pesedist, galben și tot așa?”

Dialog pe care l-am purtat cu un tânăr, care m-a surprins și de la care nu așteptam atâta înțelepciune.

Dacă Dumnezeu a putut așterne zăpadă peste tot odată, noi reușim să o îndepărtăm treptat”

Frază dintr-o postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Cârligele.

„Ne-am trezit peste noapte împotmoliți în frumos și primii care au protestat împotriva acestei estetici cam abuzive au fost automobiliștii de toate mărcile. Nici măcar tractoarele cu pluguri n-au putut împiedica să se piardă întâlniri; ceea ce n-ar fi fost lucrul cel mai grav din câte am putut reproșa avalanșelor. Și-atunci, orașele țării, cu oamenii săi harnici, cu ostași și ofițeri în primele rânduri, au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii (…) Pe unde au intrat în acțiune și motorizatele, victoriile au fost remarcabile.”

Citat dintr-o filmare alb-negru intitulată „Zapada in Bucuresti 1966”, găsită pe canalul de youtube – Vederi din Trecut.

Poate că și trecutul ăsta, când așa zisa muncă voluntară era obligatorie, când totul era despre societate și popor, prea puțin despre individ, când colectivizarea forțată a silit oamenii să renunțe la ce era doar al lor, când neparticiparea la tot felul de mitinguri, ședințe, spectacole se lăsa cu sancțiuni, da, poate că și toate astea ne-au transformat în cine suntem acum, când respingem tot ce e în afara spațiului nostru.

articolul original.

Focurile de artificii din Focșani, la cheremul PNL-USR

29 January 2023 at 22:00

Consilierii locali PNL-USR au respins, în ședința de săptămâna trecută, proiectul pentru impunerea unor reguli mai stricte firmelor care execută focuri de artificii la nunți sau alte tipuri de evenimente organizate în Focșani. Proiectul nu a fost votat de consilierii locali PNL-USR, care nu au oferit vreo explicație în care să spună care ar fi nemulțumirile. Consilierii au respins inclusiv amendamentul citit de primarul Cristi Misăilă, care ținea cont de solicitările făcute de pirotehniști autorizați în perioada dezbaterii publice a proiectului de hotărâre. Singurele discuții au fost la sfârșitul ședinței, când liberalul Costel Bîrsan a cerut ca proiectul să fie refăcut și repus pe ordinea de zi la o ședință ulterioară. Consilierul și-a justificat solicitarea prin faptul că trebuie făcute mai multe modificări la proiectul de hotărâre însă nu a fost timpul necesar pentru a fi prezentate și discutate. În plus, a susținut consilierul liberal, prin proiect ar trebui reglementată și lansarea de lampioane în municipiu pentru că ar pune locuințele în pericol. Este ciudat că liberalii aproape niciodată nu au timp să aducă amendamente la proiectele de hotărâri aflate în dezbatere publică, așa cum fac alți cetățeni interesați, dovadă fiind și amendamentele solicitate de pirotehniști autorizați.

Conform proiectului inițiat de Primăria Focșani, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 va fi permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență județean și avizul Inspectoratului de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective. „În vederea emiterii acordului este necesară aprobarea unui regulament care să asigure un management corect și să cuprindă prevederi specifice aplicabile organizatorilor de evenimente”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Spre deosebire de condițiile actuale, prin proiectul de hotărâre se impunea ca solicitanții care vor să realizeze focuri de artificii, să prezinte o copie după autorizația eliberată de Poliție dar și un acord al proprietarului locației unde se va desfășura focul de artificii. În funcție de durata jocului de artificii, organizatorul ar trebui să achite o taxă, respectiv 300 lei/eveniment dacă durata este mai mică de 10 minute și 500 lei/eveniment dacă are o durată mai mare de 10 minute. Vor fi exceptate de la plata taxei evenimentele de interes local, național sau internațional, precum și manifestările cultural-sportive importante desfășurate în colaborare cu Primăria Focșani.

articolul original.

Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial, susţine ministrul italian al apărării

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al „Treilea Război Mondial”, a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema „Perspective europene pentru o apărare comună”, relatează EFE. Guido Crosetto a făcut această declaraţie, difuzată de media italiene, după o întâlnire cu omologul său francez Sebastien Lecornu în marja reuniunii care se axase pe sprijinul necesar Ucrainei şi pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat ulterior de Ministerul italian al Apărării. Potrivit ministrului italian, cel de-al Treilea Război Mondial ar putea începe „în momentul în care tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev” şi deci „la frontierele Europei”. „A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial”, a subliniat Crosetto.

În acelaşi timp, ministrul italian a ţinut să accentueze că ţările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. Crosetto asigurase deja joi că ţara sa va trimite doar arme defensive care să permită apărarea Ucrainei de agresiunea rusă şi pentru a „opri” o escaladare a conflictului. „Trebuie să avem curajul de a lua decizii dificile pentru a evita situaţii mai grave. Ţările europene şi din NATO sunt primele care doresc să evite escaladarea. Cu toţi aşteptăm posibilitatea de a se ajunge la negocieri pentru pace”, a spus ministrul în cadrul unui interviu difuzat pe postul de televiziune La7.

Crosetto a profitat de intervenţia sa pentru a dezminţi informaţiile difuzate de publicaţia Il Corriere della Sera cu privire la un presupus transport de drone de ultima generaţie pentru Ucraina, care nu ar fi fost inclus în decretele aprobate de executiv. „Neg asta, dacă ar fi adevărat, ar fi o crimă pentru că Ministerul Apărării şi statul nu sunt la curent, iar cineva ar trebui să ajungă la închisoare”, a afirmat el, la o zi după ce detaliase faptul că Italia va colabora cu Franţa pentru a furniza Ucrainei rachete antiaeriene Samp/T. Pentru Ministerul italian al Apărării, noul transport de armament şi echipamente către Ucraina, al şaselea aprobat recent de Parlament, este „inexpugnabil chiar şi din punct de vedere pacifist”. „Ajutorul pentru Ucraina, inclusiv militar este ceea ce îndepărtează posibilitatea unei escaladări dramatice a conflictului”, a adăugat Crosetto, subliniind că „nu există niciun conflict între italieni şi ruşi”.

articolul original.

Adjud. Consultare a pieței pentru modernizarea sistemelor de iluminat public din municipiu și satele componente

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Primăria Adjud este în căutarea celui mai bun preț pentru serviciile de elaborare proiect tehnic și servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pentru proiectul privind modernizarea sistemelor de iluminat public din municipiu și satele componente. În acest sens, a inițiat pe SEAP o procedură pentru stabilirea valorii estimate, în condițiile în care până în acest moment autoritățile au elaborat deja documentația tehnică DALI. Potrivit acesteia, soluția propusă presupune montarea a 1.930 bucăți de aparate de iluminat tip LED și implementarea unui sistem de telegestiune pentru fiecare aparat de iluminat. Totodată, pentru toate corpurile de iluminat se vor executa lucrări de bază, necesare demontării și montării acestora și echiparea cu sistemul inteligent de management prin telegestiune, respectiv deconectarea de la rețea a sistemului de iluminat, demontarea corpurilor (aparatelor) de iluminat existente, împreună cu brațele de prindere, montarea noilor corpuri (aparate) de iluminat, bazate pe tehnologie LED cu accesoriile aferente, realizarea conexiunilor, instalarea sistemului de telegestiune, precum și testarea, verificarea și punerea în funcțiune.

Având aceste detalii, primăria ar dori să știe care ar fi prețul fără TVA al lucrărilor necesare în continuare, ofertele fiind așteptate la adresa de email achizitii@primariaadjud.ro. De menționat că în decembrie, primarul Adjudului, Florin Nechifor, anunța că trei noi cereri de finanțare au fost aprobate pentru investiții în municipiul pe care îl conduce, inclusiv Modernizarea sistemului de iluminat public cu becuri LED și sistem de telegestiune, care are o valoare de 1.096.949 euro.

articolul original.

GALERIE FOTO: Excelența sa, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, în vizită la Maressia Fashion

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Stil, eleganță, rafinament… pe toate le găsești la Maressia Fashion care, de curând, a primit vizita privată a Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România. Aflată în prima sa vizită oficială în județul Vrancea, cu ocazia activităților dedicate zilei de 24 Ianuarie, Excelența Sa, Laurence Auer a ținut să viziteze și atelierul brand-ului vrâncean Maressia Fashion. Ambasadoarea Franței s-a îndrăgostit de brand-ul Alinei Marica încă din vara anului trecut când a invitat-o să organizeze o prezentare de modă la sediul Ambasadei Franței din București.

Ne diferențiem prin eleganță, stil și atenție la detalii și suntem onorați să vedem că munca noastră este apreciată la adevărata ei valoare. Marți, pe 24 Ianuarie, a fost dublu motiv de sărbătoare pentru noi, Maressia Fashion, pentru că Excelența Sa, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, a venit la sediul nostru din Vânători pentru a vedea creațiile și atelierul în care acestea iau naștere‟, ne-a spus Alina Marica, designerul brandului Maressia Fashion.

La Maressia Fashion, tradiționalul se îmbină cu modernul

Înființat în 2015 de designerul Alina Marica, Maressia este „un brand 100% românesc care îmbină materiale naturale, de calitate, atent alese, cu broderii de inspirație tradițională în modele unice, pline de farmec, realizate în propriul atelier, în serii limitate‟. Simțind nevoia unei schimbări, Alina Marica a renunțat la domeniul bancar în care a activat ani buni, și a investit toată pasiunea în „creații vestimentare inedite ce se deosebesc prin materiale naturale de calitate și broderii inspirate din simboluri tradiționale românești‟.

Recunoașterea muncii depuse nu a întârziat să apară, designerul fiind nominalizată la categoria „Artistul anului‟ din cadrul Galei Unica 2016. Deosebitele creații vestimentare ale Maressia Fashion au fost purtate și apreciate de cântărețele: Delia, Alina Irimia, Mira, prezentatoarele TV: Anca Lungu, Oana Tache, Gianina Corondan, scriitoarea și regizoarea Chris Simion, actrițele: Laura Cosoi, Olimpia Melinte, Crina Semciuc, Flavia Hojda, iar lista nu se oprește aici. Maressia Fashion impresionează prin bun-gust, grație și stil.

Am ales numele «Maressia» deoarece înseamnă «râu mare» în limba dacă, și consider că denumirea se potrivește perfect cu conceptul brandului: acela de a aduce simbolurile din tradiționalul românesc și de a le reînvia pe haine moderne, în tendințe, exact așa cum râul reprezintă trecutul și prezentul simultan. Am facut haine de când mă știu. Lucram la mașina de cusut a bunicii. Cursul de design vestimentar pe care l-am urmat a venit în mod natural, pentru a-mi completa pasiunea”, povestește designerul Alina Marica.

Numele Maressia Fashion a ajuns rapid cunoscut în țară și peste hotare și datorită faptului că a ales să fie partener și să se promoveze diferite evenimente culturale cum ar fi Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF, Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, Festivalul Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, Zilele Măiastra – Galeriile Galateca, Romanian Annual Fashion Showcase organizat de ICR New York. Despre Maressia Fashion s-a vorbit și în cadrul emisiunilor TV și radio, iar creațiile au putut fi admirate și în reviste de profil.

Deosebit la Maressia Fashion este și dorința de a transmite mai departe valorile și tradițiile românești tinerei generații. Așa se face că, prin intermediul unui ONG al Maressia Fashion, copii și tineri au învățat în decursul timpului cum să-și confecționeze propriile ii, să aprecieze și să prețuiască simbolurile românești.

Vrei să incluzi în garderoba ta ținute unicat create la Maressia Fashion?

Le găsești pe site: https://www.maressia.ro/,

Facebook: https://www.facebook.com/maressia.official/

și Instagram: https://www.instagram.com/maressia.official/.

articolul original.

Un focșănean cu datorii la bugetul local protestează de câteva zile în holul primăriei

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Legea este una și aceeași pentru toți cetățenii

Urmare a faptului că în ultimele zile un cetățean nemulțumit a protestat în holul Primăriei Municipiului Focșani, vă facem cunoscut următoarele:
Cetățeanul în cauză are de plată o sumă de câteva mii de lei la bugetul local pentru bunurile mobile și imobile deținute, respectiv un apartament, un autoturism, o autoutilitară, un teren de 5.900 mp și o clădire de 80 de mp (utilizată drept casă de locuit, deși în autorizația de construire figura ca grajd).
Suma respectivă a rezultat în urma recalculării impozitului conform recomandărilor dispuse prin controlul Camerei de Conturi Vrancea și care au vizat anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilanul Municipiului Focșani.
Recalcularea a ținut cont de prevederile Codului Fiscal care, la art. 495 litera a) din Legea 227/2015, în vederea stabilirii impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, prevede că “persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 mai 2016 inclusiv’’. Astfel, legislația fiscală impune o cotă de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii în cazul impozitului pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice. De asemenea, la alineatul alineatul (4) art. 458 din Codul Fiscal se prevede că, dacă „proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile”.
În aceste condiții, toate persoanele care dețineau la momentul respectiv o construcție în extravilan aveau obligația de a depune documente doveditoare din care să rezulte destinația clădirii în cauză.
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Primăria Municipiului Focșani a notificat în scris toate persoanele respective de această obligație.
Urmare a notificării, în cazul în care la Serviciul de Taxe și Impozite nu a fost depus niciunul dintre documentele solicitate, s-a procedat la recalcularea impozitului pe clădire retroactiv pe ultimii 5 ani.
Astfel, unele persoane, printre care și cetățeanul în cauză, au ajuns, după recalculare, să aibă de achitat sume de până la câteva mii de lei. Acest lucru a stârnit reacții dintre cele mai diverse, precum cea a cetățeanului care a protestat zilele acestea în holul Primăriei Municipiului Focșani.
Pentru clarificarea situației, persoana în cauză a discutat, săptămâna trecută, cu angajații Serviciului Taxe și Impozite care i-au explicat procedura legală care trebuie urmată pentru a contesta suma suplimentară.
De asemenea, astăzi, a discutat cu Primarul Cristi Valentin Misăilă care i-a explicat că legea este una și aceeași pentru toata lumea și trebuie aplicată, chiar dacă acest lucru stârnește și nemulțumiri.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Focșani

articolul original.
❌