ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Money

Ministrul Sănătăţii, despre achiziţiile din pandemie care fac obiectul unor dosare penale: Nu e vorba doar despre consecinţe economice şi penale / Ceea ce cred că e cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public

4 February 2023 at 10:40
image

„Totdeauna, în vremuri de criză există şi băieţi deştepţi. În ghilimele, nu sunt deştepţi deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populaţiei în stat şi atunci când discutăm de produse neconforme care de multe ori sunt achiziţionate cu preţuri de câteva ori mai mari decât cele normale, de pe piaţa liberă, ajungemîntr-o situaţie stupidă în care facem achiziţii publice, iar preţul de la achiziţia publică e de două ori mai mare decât dacă mergem şi cumpărăm un produs, noi, de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil şi pentru orice om care nu trebuie să fie extrem de pregătit în domeniu este revoltător, pentru că problemele economice ale României din momentul de faţă sunt cauzate şi de situaţia din timpul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la Prima Tv, întrebat  ce părere are despre contractele de achiziţii de materiale sanitare din pandemie, care acum fac obiectul unor cercetări penale sau al unor dosare în justiţie. 

În acest context, ministrul spune că în perioada pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 statul român a făcut achiziţii de materiale sanitare în valoare de zeci de milioane de euro, unele dintre acestea nefiinf folosite niciodată. 

„Statul s-a împrumutat, a făcut un efort foarte mare ca să cumpere foarte multe materiale sanitare şi echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată. Ştiţi bine că există astfel de echipamente care nu s-au folosit niciodată şi s-au plătit zeci de milioane de euro: izolete, maşini care făceau terapie hiperbară, tot felul de lucruri care s-au cumpărat şi care nu s-au folosit niciodată. Altele au fost de foarte proastă calitate: erau măşti FFP2, cu un grad de protecţie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial, sau agricol. Toate lucrurile astea sigur că au fost cauzate de o corupţie, că discuţi de o corupţie aici, nu discuţi despre altceva. Ceea ce cred eu că este cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se simte şi în sectorul sănătăţii, pentru că atunci când noi facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional încrederea nu mai este aceeaşi pentru că publicul vede că în sistemul public de întâmplă lucruri de genul ăsta. Trebuie să ne gândim totdeauna la consecinţele faptelor noastre care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt şi de natură să altereze relaţiile în societate”, mai spune ministrul.

articolul original.

Povestea serialului fenomen ”Fauda” de pe Netflix! Ce rol a avut Arnold Schwarzenegger

4 February 2023 at 10:30

Dintre sutele de filme despre război și terorism, Fauda a reușit să capteze milioane de oameni în fața micilor ecrane. Și asta pentru că desfășoară o poveste actuală, problemele complexe ale luptei istorice  arabo-israeliene proiectate din ambele părți ale conflictului care durează de secole.

Un thriller ce prezintă viețile și provocările unei echipe secrete israeliene de combatere a terorismului ce ține, sezon de sezon telespectatorii cu sufletul la gură. Ajunsă la seria a patra, chiar dacă nu beneficiază de bugete colosale precum serialele americane, ”Fauda” (”Haos” în limba arabă) este dezvoltat în baza experienței de luptă a foștilor membri ai Forțelor de Apărare a Israelului, Lior Raz (Doron Kavillio) și Avi Issacharoff (jurnalist, scenarist).

”Fauda” a fost visul celor doi prieteni din copilărie, să ilustreze printr-un proiect de televiziune o poveste cu oamenii implicați și tragediile din zona tensionată în interior și de la granițele Israelului.

Povestea serialului fenomen ”Fauda” de pe Netflix!

Povestea serialului fenomen ”Fauda” de pe Netflix! Doron (Lior Raz) a fost luptător antiterorist în Israel și bodyguard al lui Arnold Schwarzenegger

  În viața reală, Lior Raz s-a înrolat în armată după ce ce și-a văzut iubita de 18 ani ucisă într-un atac terorist. La scurt timp a plecat la Los Angeles, SUA. A ajuns acolo cu 125 de dolari în buzunar. Abilitățile sale l-au condus către munca în securitat. A lucrat ca gardă de corp pentru diverse celebrități, întâi pentru actrița Nastassja Kinski, apoi pentru Arnold Schwarzenegger și fosta sa soție, Maria Shriver. Practic veteranul actor al Hollywood-ului a tras sforile pentru ca viitorul serial să devină o certitudine.

Mulți actori din „Fauda” sunt vedete în Israel. Marina Maximilian și Idan Amedi sunt cântăreți cunoscuți, iar Itzik Cohen e unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie. Shadi Mar’i are o carieră îndelungată în film și televiziune, iar Netta Garti, interpreta lui Gali, soția lui Doron, este o îndrăgită actriță și creatoare de modă.

articolul original.

Rafila: Nu a existat şi nu există o criză a medicamentelor. A fost mai degrabă o teamă mediatizată excesiv / Ce spune ministrul despre aşa numita „mafie a medicamentelor”

4 February 2023 at 10:20
image

„În acest moment nu există o criză a medicamentelor. A existat o perioadă scurtă o situaţie legată de antitermice şi antiinflamatorii. Noi am gestionat-o, cred, corect: am avut întâlniri imediat cu reprezentanţii farmaciştilor, dar mai ales cu producătorii şi cu distribuitorii acestor medicamente, ne-am asigurat că există cantităţile pe piaţă, că ele ajung atât în farmaciile cu circuit deschis şi să nu uităm spitalele, pentru că şi spitalele sunt consumatoare de astfel de medicamente. Chiar prin distribuitorul Ministerului Sănătăţii, Unifarm, am avut grijă să existe medicamente şi în spitale, nu numai în farmaciile cu circuit deschis, dacă ne referim, de exemplu, la antivirale” a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.

Ministrul adaugă că „nu a fost criză de medicamente, a fost o teamă, mai degrabă, mediatizată excesiv”.

El a caracterizat drept „total nepotrivită” cumpărarea medicamentelor de pe internet.

El a explicat că producătorii de medicamente iau, de cele mai multe ori, substanţă activă de la aceiaşi producători, o incorporează în preparatul propriu şi îi pun denumire comercială, însă eficacitatea lor este aceeaşi.

Rafila remarcă de asemenea că sunt medici care prescriu numeroase medicamente care se eliberează fără reţetă, dar şi suplimente alimentare, lucru care se întâmplă pentru că „pacienţii de multe ori sunt cei care doresc să li se prescrie cât mai multe medicamente care să acopere orice fel de patologie ipotetică”.

Întrebat dacă suspectează că există o „mafie a medicamentelor” care are legătură cu unii medici, ministrul a răspuns: „Cât timp nu a elemente concrete nu vreau să fac comentariu în acest sens”.

articolul original.

ALERTĂ ANM de viscol în România! Cod galben și cod portocaliu până duminică

4 February 2023 at 09:51
image

Meteorologii de la ANM au emis mai multe avertizări de vreme rea valabile în următoarele ore. Aproape întreaga țară se află fie sub cod portocaliu de ninsori și viscol, fie sub cod galben de vânt puternic.


O avertizare cod galben de viscol şi ninsori moderate cantitativ la munte a fost emisă pentru intervalul 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 20

 ” La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50...70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăşi 80…90 km/h. Temporar va fi viscol şi vizibilitate redusă. În Carpaţii Meridionali şi Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20...25 cm. Notă: În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie). De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, transmite ANM.

O altă avertizare, cod portocaliu, de viscol puternic, a fost emisă pentru Carpaţii Meridionali la peste 1800 m altitudine, intervalul de valabilitate fiind: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20

  La altitudini de peste 1800 m, în Carpaţii Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90...100 km/h) şi vizibilitate foarte redusă.

Intensificări ale vântului sunt anunţate în Banat, Crişana şi jumătatea de vest a Transilvaniei începând din 4 februarie, ora 11 până în 5 februarie, ora 6, şi în acest caz fiind emisă o avertizare de tip cod galben.

”În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50...70 km/h, iar în vestul şi sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului. Notă: Temporar va ninge şi vor fi intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai mică”, conform ANM.

Jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea se află sub cod galben, fiind anunţate intensificări ale vântului, perioade cu viscol şi transport de zăpadă, începând de sâmbătă de la ora 20 până duminică la aceeaşi oră.

” În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă”, transmit meteorologii.

Pe litoral sunt anunţate intensificări susţinute ale vântului şi viscol, în intervalul 05 februarie, ora 02 – 05 februarie, ora 20, fiind emisă o avertizare cod portocaliu.

 ” Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze de  70...80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona judeţului Constanţa. Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie)”, anunţă meteorologii.
articolul original.

Ce se întâmplă cu facturile la curent în luna februarie. Noi precizări din partea furnizorilor de energie

4 February 2023 at 09:48
image

Se anunță schimbări majore la curent în luna februarie, iar clienții trebuie să știe ce are de făcut fiecare furnizor în parte.

Mai exact, conform ultimelor reglementări, furnizorii de curent din România sunt obligați să precizeze o serie de noi informații utile pe facturile de curent, precum datele de identificare și de contact ale furnizorului, inclusiv o linie telefonică de asistență pentru clienți, dar și informații referitoare la intervalul în care clientul poate transmite indexul, precum și comparații în ceea ce privește consumul.

Noul regulament al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, spune clar că toți furnizorii de curent vor trebui să includă pe factură date de contact ale acestora, numărul de telefon, o adresă de email sau un formular care va putea fi completată online.

Ce se întâmplă cu facturile la curent în luna februarie. Noi precizări din partea furnizorilor de energie

În același timp, furnizorii vor trebui să prezinte date referitoare la intervalul de timp în care românii pot trimite indexul autocitit. Acest interval nu trebuie să depășească cinci zile, notează Antena 3.

Totodată, pe lângă aceste schimbări, alături de factură, românii vor primi și anumite anexe. De exemplu, o anexă care va face o comparație între consumul din acest an și consumul din aceeași perioadă a anului trecut dar și o comparație între consumul clientului, dar și al unui client mediu din aceeași categorie.

Trebuie menționat că aceste prevederi vizează atât la clienții casnici, cât și la furnizori, dar și la operatorii de distribuție, transport și sistem.

articolul original.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Ciucă: „Există un plan național bazat pe prevenție. Palatul Victoria, inluminat în portocaliu

4 February 2023 at 08:28
image

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că în prezent România are un plan naţional de luptă împotriva cancerului, axat pe prevenţie, diagnosticare timpurie, acces la tratament şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor oncologici.

Mai mult, Ciucă a vorbit și despre experienţa emoţionantă a întâlnirii cu ”oameni care s-au dovedit mai puternici decât această boală cumplită.

Sâmbătă, Palatul Victoria va fi iluminat în portocaliu, culoare simbol a campaniei de luptă împotriva cancerului.

„Guvernul se alătură iniţiativei de marcare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva cancerului, prilej cu care Palatul Victoria va fi iluminat în această seară, în portocaliu, culoare simbol a acestei campanii.

Având în vedere că afecţiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalităţii în România, după afecţiunile cardiovasculare, este o chestiune de sănătate publică pentru care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea celor mai bune soluţii pentru accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament”, anunţă Executivul sâmbătă.

“Am făcut deja un pas important în acest sens şi avem un plan naţional de luptă împotriva cancerului, axat pe o abordare integrată a măsurilor de prevenţie, diagnosticare timpurie, acces la tratament şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor oncologici.

A fost o experienţă absolut emoţionantă pentru mine să discut, în calitate de prim-ministru, cu oameni care s-au dovedit mai puternici decât această boală cumplită.

Problemele şi suferinţele lor m-au impresionat profund, motiv pentru care voi susţine constant operaţionalizarea şi implementarea planului naţional prin care ne-am propus să reducem incidenţa mortalităţii provocate de afecţiunile oncologice”, transmite premierul Nicolae Ciucă.

„Resurse există”

El consideră binevenită şi, mai ales, necesară, marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului şi implicarea în iniţiative similare, prin care să creştem gradul de conştientizare în rândul populaţiei în ceea ce priveşte prevenirea acestei boli şi importanţa diagnosticării timpurii.

România are, începând de anul trecut, în acelaşi scop, şi o zi dedicată supravieţuitorilor cancerului, ca argument că un astfel de diagnostic nu trebuie primit cu resemnare, ci cu încredere că există speranţă şi sprijin de specialitate prin intermediul politicilor publice de sănătate.

„Ne preocupă în egală măsură asigurarea infrastructurii şi a alternativelor terapeutice inovatoare; de la nivelul Guvernului susţinem investiţiile în dezvoltarea unor centre de profil. Resurse există, prin banii alocaţi de la bugetul de stat, dar şi prin accesarea de fonduri europene şi a banilor alocaţi României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

articolul original.

Povestea impresionantă a lui Vasile, câinele-soldat care și-a ros singur laba pentru a nu fi luat prizonier de ruși. FOTO

4 February 2023 at 08:10
image

Un câine-soldat al trupelor din Ucraina pe nume Vasile, dresat special pentru misiuni de salvare, a devenit eroul principal al unei povești care s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Patrupedul Vasile a rămas blocat într-o capcană din sârmă ghimpată, în apropierea tranșeelor rușilor. Pentru a nu fi capturat de inamici, și-a ros singur propria labă pentru a se elibera și întoarce la plutonul său. Câinele a fost „lăsat la vatră”, iar recent a primit o proteză și poate merge din nou pe patru picioare.

Vasile este un cane corso, pregătit pentru război și misiunile de salvare, și făcea parte, înainte să intre în „rezervă”, dintr-un pluton de recunoaștere al armatei ucraineană. Câinele era prietenul tuturor și mascota plutonului.

Câinele s-a salvat sigur de la moarte

Toată întâmplarea a avut loc în octombrie. Vasile a dispărut atunci într-o zi iar soldații din plutonul lui au început să-l caute, inclusiv cu dronele. În scurt timp, l-au găsit într-o zonă a frontului, prins într-o capcană de sârmă ghimpată, din care nu putea să se elibereze, potrivit Euromaidan Press.

Câinele era blocat în apropierea tranșeelor rusești, și nu putea fi salvat, pentru că, dacă ar fi mers după el atunci, soldații ucraineni riscau să fie împușcați. Așa că au plănuit o acțiune pe timp de noapte.

Vasyl served in the Ukrainian marine corps. In a mission last week he became entangled in barbed wire near Russian trenches. There was no way to save him without being shot. The next day he arrived back to the Ukrainians, having chewed off his own paw to escape. pic.twitter.com/FtOeggo2Ae

— War Dogs of Ukraine (@dogs_ukraine)
October 22, 2022

Vasile s-a întors singur din tranșeele rușilor

Dar, nu au mai apucat să plece noaptea să îi salveze. Vasile s-a întors singur. „Vă vine să credeți sau nu, și-a ros singur propria labă și s-a întors acasă în trei picioare.

Vasile a refuzat să rămână captiv și a preferat să se mutileze singur decât să fie împușcat sau să fie luat prizonier”, a mai scris Euromaidan Press, preluând relatarea unei foste jurnaliste, Olena Bilozerska, devenită soldat în armata Ucrainei.

Povestea câinelui-erou s-a viralizat la momentul respectiv și a fost preluată pe multe conturi sociale. „Nu exista nicio posibilitate să fie salvat fără ca (soldații) să fie împușcați. A doua zi, (Vasile) s-a întors la trupele ucrainene, după ce și-a ros propria laba ca să se elibereze”, a relatat contul de Twitter War Dogs of Ukraine.

Din fericire pentru Vasile, lucrurile nu au rămas așa. El a fost „lăsat la vatră” și, mai mult, recent a beneficiat de o operație prin care i s-a montat o proteză, iar acum poate să se deplaseze din nou pe patru picioare. Câinele s-a întors acasă, la familia stăpânului său.

articolul original.

Zelenski vorbește din nou despre aderarea Ucrainei la UE în 2023: „Există o înţelegere”

4 February 2023 at 07:35
image

Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor, în discursul său tradițional adresat poporului, că după summitul cu liderii UE, pe care l-a găzduit vineri la Kiev, că „există o înţelegere” că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la uniune chiar în 2023.

Totuși, presa internațională scrie că nu a existat nicio promisiune de aderare rapidă în urma summitului UE-Ucraina. Totodată, Zelenski a anunţat noi măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de corupţie şi de colaborare cu agresorul rus.

„Avem acorduri destul de specifice cu partenerii noştri cu privire la modul în care Ucraina se va apropia şi mai mult de Uniunea Europeană. Această dimineaţă în Ucraina, ca multe altele, a început cu o alertă de raid aerian. Această zi, ca multe altele, a fost petrecută în lupte extrem de brutale pe front. Dar, cu toate acestea, în această seară putem spune că Ucraina se îndreaptă spre obiectivul său”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul adresat vineri seară compatrioţilor săi.

„Am păstrat libertatea Ucrainei. Protejăm valorile Ucrainei. Şi vom atinge obiectivele statului nostru. Obiectivele europene ale statului nostru. Astăzi, în timpul summitului, a existat multă încredere în acest sens. Am vorbit şi vorbim deja ca membri ai comunităţii europene. Şi lucrăm pentru a rezolva acest lucru de jure”, a continuat Zelenski.

„Cu ce anume am căzut de acord astăzi? Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an. Partenerii înţeleg, de asemenea, că în acest an, ca şi anul trecut, trebuie să consolidăm în mod continuu sprijinul de apărare a ţării noastre şi presiunea asupra Rusiei, în special presiunea sancţiunilor”, a arătat Zelenski.

Ce spune Zelenski despre noul pachet de sancțiuni

Mai mult, Zelenski a vorbit și despre cel de-al zecelea pachet de sancţiuni al UE, care este în curs de pregătire, şi a menţionat că le-a transmis partenerilor din UE propunerile Kievului.

Presa internaţională scrie că este de aşteptat ca următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, al zecelea, să nu fie chiar pe măsura aşteptărilor Kievului.

Din cauza multiplelor condiţii politice, economice şi juridice puse pentru aderare, procesul de intrare a unei ţări în UE durează în general ani de zile. Ultima ţară care a aderat la UE a fost Croaţia, în 2013, la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Vecina Ucrainei, Polonia, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din 2004. Ucraina şi-a depus cererea de aderare la scurt timp după invazie, iar în iunie a primit deja din partea UE, în mod extraordinar, statutul oficial de candidat.

Kievul promite continuitate în reforme

Kievul este conştient, pe de altă parte, că trebuie să facă ample reforme interne pentru a putea adera la UE. „Am discutat despre schimbările în instituţiile statului nostru, pe care le punem în aplicare. Şi pe care încă ne pregătim să le implementăm”, a recunoscut Zelenski, care a dat exemplul unei reforme necesare în sistemul de stat al îngrijirii copiilor.

„Pentru mine, este foarte important să existe specificităţi în ceea ce priveşte domenii precum, de exemplu, înlocuirea sistemului de internat pentru copii din ţara noastră cu un alt sistem. Mai civilizat şi mai prietenos cu copiii care, din păcate, nu au parte de îngrijire parentală.

Copiii ar trebui să aibă o familie. Creşterea copiilor într-un sistem de tip familial este cu siguranţă mult mai bună decât vechiul sistem de internat. Vom face această reformă împreună cu Uniunea Europeană. Va fi creat un birou corespunzător care va fi responsabil pentru această reformă. Iar acordurile preliminare privind această reformă au fost deja schiţate”, a anunţat Zelenski.

S-a vorbit și despre refacerea infrastructurii

El a mai spus că a discutat cu liderii UE despre cooperarea financiară şi despre refacerea infrastructurii, în primul rând sociale şi energetice, şi a mulţumit Comisiei Europene pentru decizia de a acorda 1 miliard de euro pentru planul Fast Recovery.

„Ne pregătim pentru o mai mare integrare a Ucrainei în piaţa internă a UE – aceasta înseamnă mai multe venituri pentru companiile ucrainene, mai multă producţie şi locuri de muncă în ţara noastră şi mai multe venituri pentru bugetele de stat şi locale. Adică, este ceea ce face Ucraina cu adevărat mai puternică”, le-a reamintit Zelenski ucrainenilor care sunt avantajele aderării la UE.

„Astăzi, Uniunea Europeană a sprijinit oficial Formula de pace din Ucraina. Acest lucru a fost consemnat în declaraţia finală a summitului. Şi am convenit asupra unei asistenţe concrete din partea UE pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace. Aceasta este o realizare diplomatică semnificativă. Şi facem totul pentru ca agresiunea Rusiei să devină sinucigaşă pentru ea”, a subliniat Zelenski înainte de a prezenta situaţia de pe front.

„Situația pe front rămâne dificilă

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri care rezistă la presiunea dură a ocupanţilor şi care îşi îndeplinesc în mod clar şi complet sarcina de a ne apăra poziţiile. Şi care, chiar şi în condiţii atât de dificile ca pe frontul de acum, aduc veşti bune Ucrainei”, a punctat preşedintele nominalizând, ca în fiecare seară, câteva brigăzi ale armatei ucrainene care luptă şi rezistă pe frontul din est.

Liderul ucrainan a menţionat că a vorbit cu ministrul polonez al apărării, care a fost la Kiev şi a participat la cea de-a treia reuniune a statelor care sunt dispuse să ajute Ucraina cu tancuri. „Facem totul pentru a ne asigura că soldaţii noştri primesc tancuri moderne cât mai curând posibil”, a subliniat Zelenski.

El a anunţat şi că Statele Unite tocmai au acordat un alt pachet „mare” de sprijin pentru apărarea ucraineană. „Îi mulţumesc preşedintelui Biden, tuturor prietenilor libertăţii din Congres şi fiecărui american pentru acest sprijin tangibil!” a spus Zelenski, înainte de a sublinia că este necesar ca armamentul să fie livrat cu rapiditate. „Acum, trebuie să lucrăm împreună pentru a livra acest ajutor Ucrainei cât mai repede posibil”, a punctat liderul de la Kiev.

Președintele ucrainean anunță măsură de luptă împotriva corupției

Volodimir Zelenski şi-a încheiat alocuţiunea de vineri seară anunţând că ampla operaţiune anticorupţie declanşată în ultima vreme va continua şi sunt de aşteptat noi anunţuri de „sancţionare”, inclusiv decizii ale Consiliului Naţional de Securitate al ţării.

„Există şi alte decizii de sancţionare ale Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al ţării noastre împotriva celor care lucrează pentru agresiunea rusă. Decretele privind punerea în aplicare a deciziilor Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare au fost deja pregătite”, a spus Zelenski.

„Şi, separat, le mulţumesc angajaţilor Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBI, Poliţiei Naţionale şi Procuraturii Generale pentru că au făcut noi paşi pentru a restabili dreptatea după acţiunile celor care nu au înţeles că în funcţii publice trebuie să lucrezi doar pentru interesele statului”, a punctat Zelenski.

articolul original.

Cel mai mare fond de pensii din lume, din Japonia, a înregistrat cea mai lungă serie de pierderi trimestriale din ultimii 20 de ani

4 February 2023 at 07:15
image

Cel mai mare fond de pensii din lume a înregistrat în ultimele trei luni ale anului 2022 o pierdere de 0,97% din investiţiile sale, echivalentă cu 1.850 miliarde de yeni (14,3 miliarde de dolari).

Seria de pierderi trimestriale marchează cea mai lungă perioadă negativă a fondului de pensii, de când a raportat patru trimestre de scăderi pentru anul fiscal 2003.

GPIF a declarat vineri că cea mai mare pierdere a avut loc prin deţinerile sale de obligaţiuni străine, care au scăzut cu 5,3%, în timp ce investiţiile în obligaţiuni interne au scăzut cu 1,7%. A reuşit să câştige 3,2% din portofoliul său de acţiuni interne, deşi investiţiile sale în acţiuni străine au scăzut uşor.

Pierderile GPIF pentru primele trei trimestre ale anului fiscal lau fost de 3,71%, sau 7.320 miliarde de yeni.

Fondul a raportat un profit de 5,42%, echivalent cu 10.000 de miliarde de yeni în anul fiscal 2021.

Activele sale totale totalizează acum 189.900 miliarde de yeni.

Pierderea GPIF în primele trei luni ale anului 2022 a fost primul său trimestru negativ din ultimii doi ani, în condiţiile începerii creşterii ratelor dobânzii din SUA, volatilităţii pieţei de acţiuni şi unele active legate de Rusia.

În cel mai recent trimestru, o scădere bruscă a dolarului american faţă de yen a influenţat valoarea activelor străine ale fondului.

În decembrie, Banca Japoniei şi-a lărgit în mod neaşteptat intervalul ţintă pentru randamentele obligaţiunilor de stat japoneze pe 10 ani, declanşând o vânzare a obligaţiunilor şi acţiunilor globale.

BOJ a adoptat o politică divergentă faţă de celelalte bănci centrale majore, prin urmarea unei politici monetare expansioniste ”extrem de acomodative”, cu o rată a dobânzii cheie de -0,1%.

 

articolul original.

Două baloane de spionaj ale Chinei, descoperite în timp ce survolau deasupra Americii. Antony Blinken și-a amânat vizita de la Beijing

4 February 2023 at 07:03
image

Pentagonul a transmis vineri seară că două baloane de spionaj aparținând China au fost descoperite pe cerul american. Primul a intrat în spațiu aerian al SUA și al doilea deasupra Americii Latine.

Nu se știe exact unde se află balonul deasupra Americii Latine – dar un oficial american a precizat CNN că nu pare să se îndrepte în prezent spre Statele Unite.

„Avem informaţii despre un balon care tranzitează America Latină. Acum evaluăm că este un alt balon de supraveghere chinezesc”, a declarat secretarul de presă generalul Patrick Ryder, pentru CNN.

Scandalul nu a fost fără urmări

Scandalul politic provocat deja de primul balon, cei care plutește deasupra SUA, nu a fost fără urmări.

Incidentul nu doar că a amânat în ultimul moment o vizită planificată la Beijing a diplomatului american cu rangul cel mai înalt, ci ameninţă, de asemenea, să dea peste cap încercările ambelor ţări de a stabiliza o relaţie din ce în ce mai precară, comentează Reuters.

Reacţia din Statele Unite la ceea ce pare a fi o misiune de spionaj inoportună va avea consecinţe persistente asupra eforturilor de stabilizare a relaţiilor – deja aflate aproape de minime istorice.

Unii congresmeni americani cer preşedintelui Joe Biden, un democrat, să ceară socoteală Chinei pentru ceea ce oficialii numesc o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA.

„Odată ce am depistat balonul, guvernul american a acţionat imediat pentru a se proteja împotriva colectării de informaţii sensibile”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă. „Am comunicat cu guvernul Republicii Populare Chineze (RPC) direct, prin mai multe canale, cu privire la această problemă. Membrii echipei mele s-au consultat cu partenerii noştri din alte agenţii şi din Congres. De asemenea, ne-am implicat aliaţii şi partenerii noştri apropiaţi pentru a-i informa cu privire la prezenţa balonului de supraveghere în spaţiul nostru aerian”, a detaliat Antony Blinken.

„Un act iresponsabil”

Secretarul american de Stat a declarat că i-a transmis vineri dimineaţă directorului Biroului Central pentru afaceri externe al Partidului Comunist Chinezi, Wang Yi, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, că survolul balonului este un “act iresponsabil” şi o “încălcare clară a suveranităţii SUA” şi a dreptului internaţional.

Blinken a precizat că intenţionează să viziteze Beijingul “atunci când condiţiile o vor permite”.

„Lumea se aşteaptă ca Statele Unite şi China să-şi gestioneze relaţia în mod responsabil. Statele Unite vor continua să acţioneze într-un mod care să reflecte această responsabilitate. Ne aşteptăm ca omologii noştri din RPC să facă acelaşi lucru”, a adăugat el.

articolul original.

Microsoft: Hackeri susţinuţi de guvernul iranian au furat date aparţinând clienţilor revistei franceze Charlie Hebdo

4 February 2023 at 03:47
image

Sistemul informatic al revistei a fost spart la începutul lunii ianuarie, după ce a publicat o serie de caricaturi care îl prezentau negativ pe liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei.

Caricaturile au făcut parte dintr-o campanie media despre care Charlie Hebdo a spus că are scopul de a sprijini protestele antiguvernamentale din naţiunea islamică.

Reprezentanţii guvernelor iranian şi francez nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un ofiţer de presă pentru Charlie Hebdo a declarat că revista nu a comentat această problemă ”pentru moment”.

Iranul a promis public ”un răspuns eficient” la caricaturile ”insultătoare” şi l-a convocat pe trimisul francez la Teheran, punând totodată capăt activităţilor Institutului Francez de Cercetare din Iran şi a spus că reevaluează activităţile culturale ale Franţei în ţară.

Atacul informatic şi scurgerea de informaţii care vizează Charlie Hebdo a făcut parte dintr-o operaţiune de influenţă digitală mai largă, cu tehnici care corespund activităţilor identificate anterior, legate de echipele de hacking susţinute de stat iranian, au spus cercetătorii Microsoft într-un raport.

Grupul responsabil este acelaşi pe care oficialii Departamentului de Justiţie al SUA l-au identificat anterior că a condus ”o campanie cu mai multe faţete” pentru a interveni în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, a spus Microsoft.

Iranul a negat afirmaţiile la momentul respectiv.

Pe fondul criticilor Iranului la adresa caricaturii lui Khamenei, un grup de hackeri care se autointitulează ”Suflete Sfinte” a postat pe un forum online că au acces la numele şi datele de contact aparţinând unor peste 200.000 de abonaţi ai Charlie Hebdo.

În postarea lor, ei au spus că vor vinde informaţiile pentru 20 de bitcoini (470.000 dolari).

O mostră a datelor scurse a fost ulterior lansată şi verificată, ca fiind autentică, de ziarul francez Le Monde.

”Această informaţie, obţinută de hackerii iranieni, ar putea expune abonaţii revistei la pericolul de a fi ţinte online sau fizice ale unor organizaţii extremiste”, au spus cercetătorii Microsoft.

Pentru a-şi amplifica operaţiunea, hackerii iranieni au folosit conturi de Twitter cu identităţi false sau furate, pentru a critica caricaturile Khamenei.

Două conturi care uzurpau identitatea unui editor al Charlie Hebdo şi a unui director de tehnologie au postat, de asemenea, datele scurse, înainte ca Twitter să le interzice, a spus Microsoft.

Echipa pentru relaţii cu presa a Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

articolul original.

Țeapă imobiliară la Cluj. Escrocii au încasat 5 milioane de euro înșelând sute de persoane. Cum au procedat

4 February 2023 at 01:02

[unable to retrieve full-text content]O metodă de înșelătorie ingenioasă a adus un prejudiciu imens la Cluj-Napoca. Sute de persoane au achitat banii în avans pentru apartamentele mult visate, iar ulterior au avut parte de o surpriză neplăcută. Înșelătorie pe piața imobiliară din Cluj. Cum au încasat niște escroci 5 milioane de euro de la sute de români Peste 500 […]

articolul original.

“Terorism culinar”, viral pe internet. Polițiștii din Japonia investighează un fenomen îngrijorător 

4 February 2023 at 01:01
image

 În filmuleţ, un adolescent linge mai multe preparate, care nu îi erau destinate, şi le pune la loc, pentru a fi consumate de alţi clienţi. Videoclipul a fost văzut de peste 40 de milioane de ori şi a fost reprodus de mai mulţi tineri,  supranumiţi în mediul online teroriştii suhi. 

articolul original.

Zelenski îi mulţumeşte lui Biden pentru asistenţa militară suplimentară anunţată de SUA: 2,2 miliarde de dolari

4 February 2023 at 01:01
image

"Îi mulţumesc preşedintelui SUA pentru noul pachet de asistenţă în domeniul apărării în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Este important să consolidăm forţele de apărare ucrainene", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter, conform cotidianului Le Monde. "Cu cât armamentul are o rază de acţiune mai mare şi cu cât trupele noastre au mai multă mobilitate, cu atât mai repede va lua sfârşit agresiunea brutală a Rusiei", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri seară, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, conform unor oficiali de la Washington citaţi de postul de televiziune CNN. Noul pachet include rachete de artilerie cu raze mai lungi de acţiune. Vor fi oferite rachete pentru Sistemele de artilerie mobile HIMARS, rachete Javelin, obuze de artilerie, obuze de mortieră, mitraliere cu senzori termici şi vehicule blindate pentru transportul trupelor.

"În total, Statele Unite au asumat angajamente de a furniza Ucrainei asistenţă de securitate în valoare totală de 32 de miliarde de dolari începând din 2014 şi de 29,3 miliarde de dolari de la începerea invaziei ilegale şi neprovocate a Rusiei, în urmă cu un an", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder.

articolul original.

Statul român, un nou control la OMV Petrom. Compania riscă să rămână fără licența de exploatare a unui zăcământ din Marea Neagră

4 February 2023 at 01:01
image

Cea mai gravă sancţiune riscată de companie, potrivit Legii Petrolului, ar fi retragerea licenţei de exploatare. Alături de Romgaz, OMV Petrom ar urma să scoată gaze din Marea Neagră.  Decizia finală de investiţie va fi luată la mijlocul acestui an. 

articolul original.

Guvern: Patru milioane de persoane din 2,8 milioane de gospodării primesc, până în 28 februarie, cardurile de energie. Cum vor fi distribuite şi utilizate cardurile

3 February 2023 at 19:12
image

Într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României se arată că, în perioada 1-28 februarie, cardurile de energie vor ajunge la 4 milioane de persoane din 2,8 milioane de gospodării, fiind prezentate categoriile care beneficiază de acest ajutor.

 

 

Cea de-a doua tranşă a ajutorului, în valoare de 700 de lei, va fi acordată în luna septembrie.

 

Cardurile vor putea fi folosite pentru plata facturilor la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, pentru cumpărarea de butelii, lemne de foc, păcură sau peleţi.

 

 

În postare sunt incluse detalii legate de documentele necesare la plata facturilor, certificatul de validare a datoriei şi modalităţile de plată a facturilor.

 

 

 

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Money

Paul Anghel (ANPC): Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să ”distingă şi să diferenţieze” produsele care conţin proteine din insecte aprobate de Comisia Europeană? Ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe r

3 February 2023 at 18:10
image

Paul Anghel s-a referit, într-o postare pe Facebook, la informarea corectă şi completă privind utilizarea în produsele alimentare a unor ingrediente aprobate de Comisia Europeană ca surse de proteine provenite din: Acheta domesticus – greierele de casă, Alphitobitus diaperinus – larvele gândacului de făină, Tenebrio molitor – viermele galben de făină şi Locusta migratoria – lăcusta migratoare.

El i-a întrebat pe consumatori dacă sunt de părere că produsele alimentare care conţin ca ingrediente proteine de tip ”novel food” din aceste ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop.

”Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să «distingă şi să diferenţieze» produsele care conţin proteine din insecte aprobate de Comisia europeana ca «Novel food» conform noilor reguli?”, a adăugat Paul Anghel.

În Ungaria, Ministerul Agriculturii va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor, pentru o informare corectă a cumpărătorilor, astfel încât produsele care conţin proteine din insecte să poată fi distinse şi separate pe rafturile magazinelor, a anunţat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, miercuri, printr-un comunicat, citat de MTI.

articolul original.

PNL, răspuns tranșant pentru PSD: Spunem „NU” taxei pe marile companii

3 February 2023 at 16:57
image

„PNL spune «nu» taxei pe marile companii propusă de PSD. România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate! Stabilitatea politică, economică, fiscală sunt factori generatori de dezvoltare economică. PNL nu susţine introducerea de noi taxe şi impozite. O astfel de măsură poate duce la creşterea preţurilor la multe produse de bază. Fiecare nouă taxă se regăseşte în preţul final. Cei care plătesc sunt cetăţenii, chiar dacă taxa se pune firmelor. Măsura ar lovi şi în firmele româneşti, fie cu capital românesc, fie mixt”, a scris Alina Gorghiu, vineri pe Facebook.

 

Ea a adăugat că PSD nu a iniţiat consultări cu mediul de afaceri, cu firmele care au capital românesc pentru a afla şi punctul lor de vedere.

 

„Astfel de propuneri nu ar trebui nici măcar vehiculate în spaţiul public fără a avea în spate studii temeinice de impact. Orice modificare în politica fiscală a României trebuie bine cântărită, nu tratată în cheie electorală. Această propunere nu apare în programul de guvernare agreat şi asumat de partidele din coaliţie”, a completat Gorghiu.

 

Social-democraţii au precizat că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României. „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global”, a mai transmis PSD.

 

Liberalii au transmis, după ce PSD a precizat că taxa de solidaritate este necesară pentru scăderea impozitării muncii, că au susţinut întotdeauna reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulţi bani. PNL sprijină ferm renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS, propunere iniţiată deja de către partid în Parlament, şi orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajaţi la stat, cât şi la privat, fără a afecta mediul de afaceri. Liberalii au adăugat că, dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci „aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici”.

articolul original.

PNL, după ce PSD a precizat că taxa de solidaritate e necesară pentru scăderea impozitării muncii: Liberalii susţin scăderea taxării muncii. Sprijinim renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time şi scăderea CAS

3 February 2023 at 16:52
image

„Supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanţe, cât şi Ministerul Muncii. PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliţie şi a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică şi a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roşie pe care PNL a refuzat să o treacă. Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau 2 sau 4 ore, rezultând dispariţia netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să îşi răscumpere greşeala faţă de acei oameni, sufocând mediul de afaceri şi luând decizii care vor duce la creşteri de preţuri pentru bunuri şi servicii”, arată comunicatul de presă al liberalilor.

PNL mai spune că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va creşte, ci din contră.

„Dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici. Acestea sunt măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”, mai precizează PNL. 

Soluţii pentru scăderea taxării muncii există, dar este nevoie de o viziune economică de ansamblu şi pe termen lung, mai arată sursa citată.

„Cea mai simplă variantă aritmetică este creşterea numărului de angajaţi din economia reală. Pe un calcul bazat pe bugetul pe anul în curs, se poate observa că la fiecare 60.000 de noi angajaţi apăruţi în economie şi plătiţi cu salarii medii, se poate reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru aproximativ 5,6 milioane de salariaţi, păstrându-se un echilibru în balanţa de venituri şi cheltuieli a bugetului asigurărilor sociale. Vorbim despre locurile de muncă din economia reală, care necesită atragerea de investiţii sustenabile şi dezvoltarea de afaceri, nu investiţii speculative şi tunuri trase peste noapte. Însă, pentru acest obiectiv este necesar să nu băgăm spaima în investitorii potenţiali sau cei deja prezenţi în ţară, vehiculând taxe aberante şi impozite nejustificate”, conform comunicatului de presă.

PNL adaugă că, „pe lângă scăderea taxării muncii, soluţii corecte pentru economia românească sunt creşterea accesului la finanţare a companiilor, pentru ca acestea să se dezvolte mai bine, precum şi stimularea investiţiilor străine directe, continuându-se linia de anul trecut, când aceste investiţii au înregistrat un nou record”.

Potrivit sursei menţionate, PNL susţine creşterea veniturilor angajaţilor, dar realizată pe considerente fiscale care iau în calcul impactul pe termen lung asupra economiei reale, nu pe declaraţii cu iz electoral care pot produce efecte devastatoare pe termen lung în mediul economic.

Social-democraţii au precizat că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României. „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global”, a mai transmis PSD.

articolul original.
❌