ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Money

Top 3 tehnologii rezistente la cutremur

8 February 2023 at 08:10

1. Amortizoare

Cu toții am auzit despre mașini cu amortizoare. Dar ceea ce nu știai este că și clădirile le au. Aceste amortizoare funcționează exact la fel ca și amortizoarele mașinii. Reduc magnitudinea undelor de șoc prin conversia energiei undelor seismice în energie termică care este apoi transferată în fluid hidraulic. Amortizoarele pentru clădiri au pistoane uriașe în interiorul unui cilindru umplut cu ulei de silicon. În cazul unui cutremur, clădirea va prelua energia și o va transfera pistoanelor. Pistoanele vor împinge apoi uleiul, care transferă energia mecanică în energie termică, conform The Daily Star.

2. Pendule pentru clădiri mai înalte

Această metodă a fost inventată pentru a rezista la cutremure clădirile înalte care sunt deja construite. Tehnica este foarte simplă – tot ce trebuie să faceți este să suspendați o minge mare de masă uriașă cu cabluri de oțel într-o structură fixă ​​în partea de sus a clădirii. Deci, atunci când clădirea începe să se balanseze în timpul cutremurelor, mingea acționează ca un pendul. Datorită inerției și forței de contracarare a undelor de cutremur, mingea se va balansa în direcția opusă. Astfel se va stabiliza clădirea. Aceste pendule sunt cunoscute și sub numele de amortizoare de masă, deoarece pendulele sunt reglate pentru a se potrivi cu frecvența clădirii. 

3. Manta de invizibilitate seismică

Da, ai citit bine. Demascarea invizibilă vă poate scuti de a fi strivit în timpul unui cutremur. Iată cum: cutremurul se răspândește pe teren ca valuri care creează mișcarea verticală la suprafață, făcând clădirile să se balanseze. Pentru a preveni această mișcare, unii ingineri plasează 100 de inele de plastic în fundația unei clădiri care funcționează ca o mantie și fac valurile invizibile. Nu atat de tare cum te asteptai, nu? Această tehnologie a fost testată în ultimii ani de mai mulți ingineri structurali din străinătate și doar o mână de construcții au implementat-o. 

articolul original.

Imagini cu salvatorii români care intervin în Turcia. Acum, încearcă să scoată de sub ruine un adolescent de 16 ani. FOTO&VIDEO

8 February 2023 at 08:10

Echipa de salvatori trimise de România pentru a scoate oamenii prinși sub ruine, în urma cutremurului din Turcia și Siria, acționează, la ora transmiterii acestei știri, pentru recuperarea unui adolescent.

Acțiunile de salvare ale echipei din România, formată din aproximativ 50 de salvatori și 4 câini antrenați să intervină în caz de calamintate, acționează în orașul Antakia. Azi noapte au salvat un bărbat.

„Pe parcusul nopţii, echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenţie în partea de Nord-Vest a oraşului Antakya, iar în urma acţiunilor de căutare desfăşurate a fost identificată 1 persoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton . Victima a fost recuperată în viaţă, în jurul orei 05.45 (ora locală). În această locaţie au mai fost identificate, până în prezent, încă 2 persoane decedate”, transmite IGSU.

Salvatorii sapă un culoar pentru a ajunge la adolescentul de 16 ani

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeaşi zonă, pentru recuperarea unui adolescent de aproximativ 16 ani, prins sub dărâmături. Membrii echipajului încearcă să creeze un culoar pentru a ajunge la el.
Din informaţiile primite, în acelaşi loc ar fi cel puţin 2 persoane decedate.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune a intervenţiei echipelor venite în sprijin.

articolul original.

Primăria București și Termoenergetica, chemate în instanță de Partidul ADER pentru nerespectarea condițiilor contractuale de furnizare a agentului termic și a apei calde

8 February 2023 at 08:03
image

Partidul ADER (Adevar, Democraţie, Educaţie, Reconstrucţie) a demarat procedurile de acționare în judecată a Primăriei București și a companiei Termoenergetica pentru nerespectarea condițiilor contractuale de furnizare a agentului termic și a apei calde.

Prin intermediul acestui proces, Partidul ADER intenționează să oblige compania Termoenergetica să restituie populației bucureștene diferențele de bani achitate pentru furnizarea apei calde și agentului termic la parametrii calitativi mult sub cei stipulați în contractele încheiate.

Foarte mulți bucureșteni s-au confruntat și se confruntă cu următoarele probleme cauzate de nerespectarea contractului de furnizare, chiar dacă au fost nevoiți să achite cheltuielile de întreținere casnică la noile prețuri mărite prin scumpirea gigacaloriei, a metrului cub de apă caldă și a energiei electrice:

– au plătit sume de bani facturate pentru standarde de furnizare a temperaturii de 55-60 de grade Celsius pentru apa caldă, și în realitate au beneficiat de așa zisă ”apă călâie”, în cel mai fericit caz.

– au plătit sume de bani pentru agentul termic (căldură) facturate la standardul stabilit în contract, chiar dacă în realitate în locuințele personale este frig din cauza nerespectării indicatorilor de furnizare.

– populația care locuiește la etajele superioare este nevoită să consume foarte multă apă în așteptarea celei calde, iar facturarea se face la consumul total unitar, ca și cum ar fi fost apă caldă, în standardul stabilit contractual.

În clipa de față sunt peste 80 de Asociații de proprietari care sunt reprezentate în proces, în mod gratuit, de către avocații puși la dispoziție de Partidul ADER.

Președinții de Asociațiilor de proprietari care doresc să fie parte în proces sunt invitați să vină la sediul ADER, situat pe Șoseaua Ștefan cel Mare, nr. 33 (în apropiere de stația de tramvai Lizeanu), din Sectorul 2 al Capitalei. De asemenea pot obține informații și de pe site-ul https://aderlasectorul2.ro/contact.

Se are în vedere despăgubirea nominală a tuturor membrilor Asociației de proprietari înscriși legal în respectiva asociație.

articolul original.

Salvamontiștii avertizează! Risc maxim de avalanşă în munţii Făgăraş

8 February 2023 at 07:47
image

Salvamontiștii avertizează că, până astăzi la ora 20.00, în Munții Făgăraș există risc maxim de avalanșă. Turiștii sunt rugați de fie atenți.

Mai mult, există risc ridicat de avalanșă și Munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi Bucegi, unde riscul de avalanşă este cotat cu patru, pe o scară de la unu la cinci.

Conform buletinului nivometeorologic publicat de Salvamont România, până miercuri seară, în Munţii Făgăraş este risc cotat de cinci din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri, în timp ce la sub 1800 de metri riscul este însemnat, de patru din cinci.

Pericolul apare la peste 1800 de metri

La peste 1800 de metri, stratul de zăpadă are 70-80 de centimetri, coeziunea între cristale este slabă, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă care ajung şi la trei metri.

”În continuare, datorită structurii fragile şi puţin rezistente a zăpezii, vor fi condiţii de declanşare spontană a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, se arată în documentul citat.

În Masivul Bucegi, în Munţii Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, riscul de avalanşă este cotat cu patru pe o scară de la unu la cinci, avertizarea fiind valabilă tot până miercuri seară, la ora 20:00.

Risc de avalanşă cotat cu trei din cinci este anunţat pentru Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Vlădeasa-Muntele Mare.

articolul original.

Biden, discurs despre Starea Uniunii: „Deficitul Americii a crescut 4 ani la rând”. Huiduieli din partea republicanilor: „Mincinosule!”

8 February 2023 at 07:06
image

Președintele SUA, Joe Biden, le-a transmis, în cel de-al doilea discurs despre starea Uniunii, că „nu există niciun motiv pentru care să nu putem lucra împreună”.

Biden a făcut referire la ajutorul oferit Ucrainei, dar şi la întărirea NATO. Unii dintre republicani l-au huiduit, nefiind de acord cu remarcile sale în legătură cu impasul privind plafonul datoriei, transmite CNN.

Al doilea discurs al lui Biden despre Starea Uniunii a durat aproape 1 oră şi 13 minute, fiind cu 15 minute mai scurt decât cel susţinut de Bill Clinton din 2000, cel mai lung din istoria recentă.

Părinţii lui Tyre Nichols, în public

Părinţii lui Tyre Nichols, automobilistul de culoare care a murit recent după ce a fost bătut de poliţia din Memphis în urma unei opriri în trafic, au participat la discursul preşedintelui.

În timpul discursului, preşedintele Joe Biden a anunţat un nou standard care va impune ca toate materialele de construcţie utilizate în proiectele federale de infrastructură să fie fabricate în America.

„Lemn, sticlă, gips-carton, cablu de fibră optică. Şi, în timpul mandatului meu, drumurile, podurile şi autostrăzile americane vor fi făcute tot cu produse americane”, a declarat Biden.

Biden a continuat să se adreseze direct poporului american, afirmând că planul său economic este despre „investiţii în locuri şi oameni care au fost uitaţi”

„În mijlocul tulburărilor economice din ultimele patru decenii, prea mulţi oameni au fost lăsaţi în urmă şi trataţi ca şi cum ar fi invizibili. Poate că acela eşti tu, care te priveşti de acasă (…) Vă amintiţi de locurile de muncă care au dispărut. Îţi aminteşti de ele, nu-i aşa? Cei de acasă şi le amintesc. Vă întrebaţi dacă mai există măcar o cale pentru copiii voştri de a avansa fără să se mute. Înţeleg asta. De aceea, construim o economie în care nimeni nu este lăsat în urmă”, a spus el.

A îndemnat Congresul să ridice plafonul datoriei

Totodată, Biden a cerut Congresului să ridice plafonul datoriei în timpul discursului său despre Starea Uniunii.

El şi-a prezentat argumentele şi a spus că administraţia sa “a redus deficitul cu peste 1.700 de miliarde de dolari – cea mai mare reducere a deficitului din istoria Americii”.

Mai mult, președintele a subliniat că, sub administraţia lui Donald Trump, „deficitul Americii a crescut patru ani la rând”.

„Din cauza acestor deficite record, niciun preşedinte nu a adăugat mai mult la datoria naţională în niciunul dintre cei patru ani decât predecesorul meu”, a afirmat Biden.

Declaraţia a fost urmată de o avalanşă de huiduieli din partea unor republicani.

„Aproape 25% din întreaga datorie naţională, care a avut nevoie de peste 200 de ani pentru a se acumula, a fost adăugată doar de o singură administraţie – ultima. Acestea sunt faptele, verificaţi-le. Verificaţi-le. Cum a reacţionat Congresul la această datorie? A făcut ceea ce trebuia. A ridicat plafonul datoriei de trei ori, fără condiţii prealabile sau criză. Au plătit facturile Americii pentru a preveni un dezastru economic pentru ţara noastră”, a adăugat Biden,

„Aşa că, în această seară, cer acestui Congres să urmeze exemplul. Să ne angajăm aici, în această seară, că deplina credinţă şi creditul Statelor Unite ale Americii nu vor fi niciodată, niciodată puse la îndoială”, a declarat preşedintele.

Biden a cerut adoptarea unui nou impozit minim pe venit pentru miliardari

Preşedintele Joe Biden a cerut adoptarea „impozitului pe venitul minim pentru miliardari”, în timpul discursului său despre Starea Uniunii.

„Niciun miliardar nu ar trebui să plătească o rată de impozitare mai mică decât un profesor de şcoală sau un pompier”, a spus el.

Impozitul ar impune ca gospodăriile cu o valoare mai mare de 100 de milioane de dolari să plătească cel puţin 20 de dolari pentru întregul lor venit, inclusiv pentru veniturile nerealizate din investiţii.

Biden a mai spus că propune “să cvadruplăm impozitul pe răscumpărările de acţiuni corporative şi să încurajăm în schimb investiţiile pe termen lung”.

„Acestea vor face în continuare un profit considerabil”, a adăugat el.

“Uitaţi, sunt un capitalist, dar plătiţi-vă partea voastră echitabilă. Mulţi dintre voi, acasă, sunteţi de acord cu mine şi mulţi oameni ştiu că sistemul fiscal nu este corect. Nu este corect”, a spus Biden în aplauze.

I-a ironizat pe republicani

Biden i-a ironizat pe republicanii care au votat împotriva proiectului său de lege privind infrastructura

La doar câteva momente după ce a lansat un apel la unitate cu republicanii pentru a lucra împreună, preşedintele Biden a făcut un apel la membrii republicani care au votat împotriva legii bipartizane privind infrastructura atunci când aceasta a fost examinată de Congres.

După ce enumerat progresele înregistrate în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor din întreaga ţară prin intermediul legii privind infrastructura, preşedintele i-a ironizat pe republicanii care au votat împotriva proiectului de lege, dar care continuă să ceară ca proiectele lor să fie finanţate prin prevederile legii.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, care s-a opus proiectului de lege atunci când era liderul minorităţii şi acesta a fost examinat de către Cameră, a stat în spatele lui Biden în timpul discursului despre Starea Uniunii.

„Mincinosule!”

Starea de spirit s-a schimbat semnificativ în sală în momentul în care preşedintele Joe Biden a atacat republicanii în legătură cu impasul privind plafonul datoriei, înainte de a-i nominaliza pe unii republicani, susţinând că aceştia caută să taie şi să reducă la zero Medicare şi securitatea socială.

„Mincinosule!”, a strigat cel puţin un republican, dar nu a fost clar cine a strigat la el.

Când Biden a spus că unii republicani vor să pună capăt programelor după cinci ani, reprezentanţii Marjorie Taylor Greene şi Troy Nehls au sărit în picioare şi au vociferat, dar nu a fost clar ce au spus.

A fost o atmosferă tensionată de când Biden a lăudat toate prevederile din Legea privind reducerea inflaţiei.

After Biden's claim that some Republicans want to end Medicare and Social Security provoked GOP anger, the president responds, "I'm glad to see it, I enjoy conversion."

"Social Security and its bookend, Medicare, are off the books now, right?," Biden adds. "We have unanimity!" pic.twitter.com/3aymKQlf1d

— MSNBC (@MSNBC)
February 8, 2023

Biden spune că naţiunea trebuie să rămână vigilentă din cauza COVID

Reflectând asupra pandemiei şi a recuperării ţării în urma virusului, preşedintele Joe Biden a făcut o pauză pentru a-şi aminti preţul uman al Covid-19.

„Ne vom aminti taxa şi durerea care nu va dispărea niciodată. Mai mult de 1 milion de americani şi-au pierdut viaţa din cauza Covidului”, a declarat Biden.

„Familii îndurerate, copii rămaşi orfani. Scaunele goale de la masa din sufragerie care îţi amintesc în mod constant că obişnuia să stea acolo”, a adăugat preşedintele.

Cu toate acestea, Biden a lăudat capacitatea administraţiei sale de a redeschide ţara.

„În timp ce virusul nu a dispărut, datorită rezistenţei poporului american şi ingeniozităţii medicinii, am rupt strânsoarea Covidiei asupra noastră”, a declarat Biden.

Administraţia a declarat că va pune capăt urgenţei de sănătate publică în această primăvară, dar preşedintele a declarat că Congresul trebuie în continuare să “rămână vigilent” şi să finanţeze unele eforturi pentru “monitorizarea a zeci de variante şi susţinerea de noi vaccinuri şi tratamente”

Atacul violent asupra lui Paul Pelosi „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”.

Preşedintele Joe Biden şi-a reiterat apelurile către americani de a consolida democraţia şi de a se exprima împotriva extremismului, discutând despre modul în care un atac recent motivat politic împotriva lui Paul Pelosi, soţul fostei preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”.

În sala în care vorbea, a reamintit Biden, democraţia “a fost ameninţată şi atacată, pusă în pericol”, când insurgenţii au luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie 2021.

Cu doar câteva luni în urmă, a spus Biden, un agresor “a dezlănţuit violenţa politică” în casa lui Pelosi, folosind “acelaşi limbaj pe care l-au folosit insurgenţii când au pândit aceste săli şi au scandat pe 6 ianuarie”.

Atacul „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a spus Biden.

Pelosi, care a fost grav rănită în timpul atacului, a participat ca invitată în loja primei doamne în timpul discursului despre starea Uniunii.

“Trebuie să ne exprimăm cu toţii. Nu există loc pentru violenţa politică în America”, a continuat preşedintele, adăugând ulterior că “nu trebuie să oferim urii şi extremismului sub nicio formă un adăpost sigur”.

Biden: Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara – şi am făcut-o

Preşedintele Joe Biden a abordat relaţiile dintre SUA şi China, după incidentul de săptămâna trecută în care a fost implicat un presupus balon spion chinezesc – şi a dat un avertisment Beijingului.

„Astăzi, ne aflăm în cea mai puternică poziţie din ultimele decenii pentru a concura cu China sau cu oricine altcineva din lume – oricine altcineva din lume. Şi sunt angajat – sunt angajat să colaborez cu China acolo unde putem avansa interesele americane şi să aducem beneficii pentru avansarea lumii – dar nu faceţi nicio greşeală, aşa cum am spus clar săptămâna trecută, dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara şi am făcut-o”, a declarat preşedintele referindu-se la modul în care SUA au doborât balonul suspect de spionaj.

„Am unit NATO. Am construit o coaliţie globală”, Biden a subliniat sprijinul SUA pentru Ucraina

Preşedintele Joe Biden a subliniat sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina în faţa invaziei Rusiei, în contextul în care războiul se apropie de aniversarea de un an.â

„Împreună, am făcut ceea ce America face întotdeauna cel mai bine”, a declarat Biden.

„Am condus. Am unit NATO. Am construit o coaliţie globală. Ne-am opus agresiunii lui Putin. Am fost alături de poporul ucrainean. În această seară, ni se alătură din nou ambasadorul Ucrainei în Statele Unite”, a adăugat preşedintele.

Biden îşi încheie discursul cu un mesaj cheie: “Starea Uniunii este puternică”

Preşedintele Joe Biden şi-a încheiat cel de-al doilea discurs despre starea Uniunii cu un mesaj despre starea actuală a ţării.

„Aşa că am venit să îmi îndeplinesc obligaţia constituţională de a raporta starea uniunii şi iată raportul meu: Pentru că sufletul acestei naţiuni este puternic, pentru că coloana vertebrală a acestei naţiuni este puternică, pentru că oamenii acestei naţiuni sunt puternici, starea uniunii este puternică”, a spus Biden în aplauzele publicului.

ŞTIRE INIŢIALĂ: În primul său discurs rostit în faţa unei şedinţe comune a Congresului de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, Biden va încerca să explice cum încearcă să remodeleze economia post-pandemică, va evidenţia proiectele de lege uriaşe privind infrastructura şi inflaţia, adoptate în 2022, şi va vrea să sublinieze că un Congres puternic divizat poate încă să facă legi în anul care urmează.

“Vreau să vorbesc cu americanii şi să le spun starea de lucruri … ceea ce aştept cu nerăbdare să fac de acum înainte, ceea ce am făcut”, a declarat Biden luni, după ce s-a întors de la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, acolo unde şi-a petrecut weekendul lucrând cel mai probabil la discursul din prime-time.

A scăzut în sondaje

Rata de aprobare publică a lui Biden a crescut cu un punct procentual, ajungând la 41%, arată un sondaj Reuters/Ipsos care s-a încheiat duminică. Este un scor aproape de cel mai scăzut nivel din timpul preşedinţiei sale, 65% dintre americani spunând că sunt de părere că ţara este pe o cale greşită, faţă de 58% cu un an înainte.

În discurs, Biden va saluta rezistenţa şi forţa economiei americane, care a înregistrat în ianuarie o scădere a şomajului la un minim al ultimilor 54 de ani, promiţând în acelaşi timp continuarea eforturilor de a reduce inflaţia şi de a proteja securitatea socială şi alte beneficii.

Scăderea semnificativă a inflației

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat marţi că anul 2023 ar trebui să fie un an de “scădere semnificativă a inflaţiei”, dar datele solide privind locurile de muncă înseamnă că procesul de înăsprire a ratei dobânzilor ar putea continua “o bună bucată de timp”.

Biden va continua să lovească în corporaţii pentru că au profitat de pe urma pandemiei COVID-19 şi va prezenta o listă de propuneri economice, a precizat Casa Albă, deşi este puţin probabil ca multe dintre ele să fie trecute prin Congres. Printre acestea se numără un impozit minim pentru miliardari şi o mărire de patru ori a impozitului pe răscumpărarea de acţiuni de către corporaţii.

În ceea ce priveşte politica externă, se aşteaptă ca Biden să evidenţieze răspunsul condus de SUA faţă de invazia Rusiei în Ucraina, forţa alianţei NATO şi tensiunile dintre Statele Unite şi China, evidenţiate recent de incidentul cu balonul-spion chinezesc care a fost doborât de armata americană în această săptămână.

articolul original.

Curs valutar BNR, miercuri, 8 februarie. Cum vor evolua euro și dolarul american?

8 February 2023 at 01:02

[unable to retrieve full-text content]Banca Națională a României va actualiza, așa cum o face zilnic, la ora 13:00, cursul valutar. Lupta dintre euro și dolar continuă. Curs valutar BNR, miercuri, 8 februarie 2023. Cum va evolua dolarul american? FANATIK vă prezintă acest curs valutar, precum și cotațiile ultimelor două zile pentru pricipalele monede. Dolarul rămâne momentan departe de valoarea […]

articolul original.

Viktor Orban, înaintea summitului UE privind migraţia: “Gardurile protejează Europa”. Comisia Europeană a refuzat până acum finanţarea acestor bariere

8 February 2023 at 01:01
image

Summitul celor 27 de lideri ai statelor din UE a fost convocat după ce Austria şi Ţările de Jos s-au plasat în fruntea unui cor de plângeri privind intensificarea sosirilor de migranţi, notează Reuters. Agenţia UE pentru graniţe Frontex a raportat că anul trecut s-au înregistrat 330.000 de treceri ilegale, cel mai mare număr după 2016.

Statele UE sunt profund divizate în legătură cu asumarea sarcinii de a acorda asistenţă refugiaţilor pe teritoriu lor şi s-au concentrat ani la rând pe întărirea graniţelor naţionale externe pentru a împiedica sosirile pe rute neoficiale - şi adesea letale. Unele ţări ca Polonia, Ungaria şi Slovenia au ridicat garduri la graniţe pentru a-i ţine la distanţă pe refugiaţi şi migranţi, deşi Comisia Europeană, care se ocupă de bugetul comun al blocului, a refuzat până acum să plătească pentru astfel de bariere, susţinând că acestea ar fi contrare valorilor democratice şi drepturilor omului.

Într-o videoconferinţă înaintea summitului de joi şi vineri, alături de omologii săi din Polonia, Belgia, Finlanda, Malta şi Bulgaria, Viktor Orban a cerut UE să finanţeze asemenea proiecte, afirmând că "gardurile apără întreaga Europă", potrivit şefului biroului său de presă, citat de MTI.

Opt state membre UE au cerut suplimentarea măsurilor de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii

Pe de altă parte, opt state membre ale UE - Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Malta, Slovacia - au cerut, înaintea summitului UE, suplimentarea din fonduri UE a măsurilor de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii, accelerarea returnărilor şi noi acorduri în materie cu ţări terţe.

"În opinia noastră, actualul sistem de azil este defect şi foloseşte în primul rând traficanţilor cinici, care profită de pe urma nefericirii femeilor, bărbaţilor şi copiilor", se spune în scrisoarea consultată de agenţia de presă austriacă APA. (...) "Autorităţile naţionale şi locale au dificultăţi în a face faţă afluxului. Situaţia este profund îngrijorătoare şi necesită atenţie politică şi măsuri concrete urgente", subliniază semnatarii.

În acelaşi timp, grupurile pentru drepturile omului au criticat abordarea tot mai restrictivă a problemei migraţiei ca fiind atât ilegală, cât şi inumană. Alţi critici spun că o astfel de abordare contribuie la atragerea electoratului de extremă dreapta şi nu ajută la reglementarea problemei lipsei de mână de lucru într-o Europă îmbătrânită, mai notează Reuters.

articolul original.

Google lansează Bard, un rival pentru ChatGPT. Chatbotul poate răspunde la întrebările utilizatorilor

8 February 2023 at 01:01
image

Fără să ofere foarte multe detalii tehnice, şeful Google, Sundar Pichai, a anunţat apariţia Bard, un chatbot care poate răspunde întrebărilor puse de utilizatori, ca alternativă la căutarea pe bază de cuvinte-cheie.

Bard este disponibil doar unui număr limitat de utilizatori, însă Google promite extinderea disponibilităţii acestuia în săptămânile următoare. Pichai spune că Bard poate oferi o gamă largă de răspunsuri, de la a numi cei mai buni atacanţi din fotbal, până la a-i explica unui copil de 9 ani cele mai recente descoperiri făcute de NASA.

Bard se bazează pe modelul lingvistic LaMDA

Bard se bazează pe modelul lingvistic LaMDA, la care Google lucrează de mulţi ani, dar pe care a evitat să-l implementeze până acum într-un produs public, de teama controverselor care pot apărea dacă răspunsurile se dovedesc a suferi de bias sau rasism.

Pichai mai spune că Google va lucra la creşterea performanţelor lui Bard, folosind în acest scop atât testările interne, cât şi feedback-ul oferit de utilizatori. Anunţul grăbit şi lipsa detaliilor sunt indicii clare că executivii Google au încercat să vină cât mai repede cu o alternativă la ChatGPT, înainte ca Microsoft să atragă utilizatorii.

articolul original.

Cum arată prima tabletă OnePlus, cu Android. Specificaţii tehnice

8 February 2023 at 01:01
image

După multe luni de informaţii picurate parcă cu pipeta, OnePlus Pad, prima tabletă a companiei chineze, a avut parte de o prezentare oficială, dar succintă. OnePlus Pad gravitează în jurul unui ecran de 11,6 inch cu 144Hz rată de refresh şi o rată a imaginii 7:5, care s-ar putea dovedi pe placul avizilor de jocuri mobile. Marginea 2,5D care înconjoară ecranul ar trebui să facă mai confortabilă ţinerea în mână a tabletei, care reuşeşte să se diferenţieze în oceanul de tablete cu Android prin poziţionarea centrală a camerei foto.

Tableta OnePlus - informaţii tehnice

Deşi producătorul nu a făcut cunoscute încă toate informaţiile tehnice, a spus că tableta are la bază chipset-ul Dimensity 9000 de la MediaTek şi până la 12GB RAM. Bateria de 9.510mAh ar trebui să reziste la 14,5 ore de redare video, conform companiei chineze, şi să se încarce în 80 de minute graţie sistemului de alimentare rapidă cu 67W SuperVOOC.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Le poti actualiza de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile pentru publicitate targetata

Cei de la OnePlus nu au oferit informaţii legate de preţ şi disponibilitate, dar au spus că OnePlus Pad va fi livrată împreună cu un stilus şi o tastatură magnetică.

articolul original.

Aderarea la Schengen: România nu se desparte de Bulgaria. Ciucă și omologul bulgar și-au promis un parcurs comun

8 February 2023 at 01:01
image

Premierii Nicolae Ciucă și Galab Donev au reconfirmat, în timpul unei convorbiri în format videoconferință, interesul comun al României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen în cursul acestui an, anunță Executivul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Le poti actualiza de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile pentru publicitate targetata

Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Galab Donev

„Discuția s-a axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlniri precedente la nivelul Guvernelor de la București și Sofia. Cei doi șefi de Guvern au confirmat interesul pentru avansarea pașilor concreți în vederea asigurării navigabilității permanente pe Dunăre și construirea unui pod nou în zona Giurgiu-Ruse, acestea fiind proiecte complementare, în concordanță cu interesele ambelor state, ale întregii regiuni și ale UE în ansamblu. În context, prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare aprobării și implementării proiectului european Fast Danube, care, prin dragarea Dunării, va asigura condiții propice de navigație indiferent de sezon”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Executivului, cei doi oficiali au agreat să fie continuate discuțiile asupra dezvoltării de proiecte comune în domeniul energiei regenerabile.

„Premierii Ciucă și Donev au reconfirmat interesul comun al României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen în cursul acestui an, apreciind importanța menținerii bunei cooperări și coordonări în plan bilateral și european. În acest context, a fost subliniată necesitatea de a sprijini soluții europene pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, se arată în finalul comunicatului.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Money

MIPE anunţă că rata absorbţiei fondurilor din alocarea aferentă programelor perioadei 2014 – 2020 a ajuns la 74% / Marcel Boloş vrea ca rata de absorbţie să ajungă cât mai aproabe de 100%

7 February 2023 at 18:55
image

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în cursul lunii ianuarie, Autorităţile de Management ale programelor operaţionale aferente perioadei 2014 – 2020 au transmis către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 184 milioane de euro.

În acest context, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare a transmis declaraţii de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional – 52 milioane euro şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

”Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbţie cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puţin de 95%. Începutul ne face să fim optimişti că vom reuşi ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanţare, în valoare de aprox. 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanţăm prin aceste programe operaţionale se regăseşte atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât şi în calitatea vieţii din mediile rural şi urban, prin investiţiile în infrastructura de transport, în extinderea reţelelor de apă şi apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educaţie sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte execuţia Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate se situează la aproximativ 26,1 miliarde euro, adică 6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023, ceea ce reprezintă aproximativ 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene mai arată că s-au rambursat de către Comisia Europeană aproximativ 12,55 miliarde euro pentru plăţi directe în agricultură, adică 1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent.

”Autorităţile de management au semnat 15.358 contracte de finanţare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plăţile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro. Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023”, precizează Ministerul, în comunicat.

De asemenea, MIPE subliniază că până în prezent, în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaţionale, întrucât valoarea aplicaţiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli.

 

articolul original.

Condiţiile meteorologice nefavorabile obstrucţionează operaţiunile de încărcare în portul petrolier Ceyhan din Turcia, unde sunt evaluate încă efectele cutremurelor

7 February 2023 at 18:25
image

Operaţiunile au fost întrerupte, luni, în portul petrolier Ceyhan, un centru major pentru descărcarea ţiţeiului şi a produselor petroliere, împreună cu încărcarea ţiţeiului azer şi a livrărilor de ţiţei irakian, în urma celor două cutremure care au devastat Turcia şi Siria, provocând peste 6.300 de morţi.

Turcia a declarat stare de urgenţă pentru trei luni în regiunile lovite de cutremure.

Pagubele aduse portului sunt încă în curs de stabilire.

Condiţiile meteorologice nefavorabile sezoniere împiedică acum încărcările, potrivit mai multor surse de transport şi comerţ, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Portul Ceyhan deserveşte rafinăria de stat Tupras şi rafinăria Star din Turcia a grupului Socar din Azerbaidjan.

De asemenea, exportă ţiţei provenit din două surse – ţiţeiul azer livrat prin conducta consorţiului Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) şi ţiţeiul irakian Kirkuk, transferat prin conducta separată Kirkuk-Ceyhan.

Încărcările celor două terminale de ţiţei sunt efectuate din două puncte diferite din portul Ceyhan, ţiţeiul BTC părăsind terminalul BTC, în timp ce amestecul Kirkuk pleacă de la terminalul Botas.

Lawk Ghafuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Regional Kurdistan, a declarat pentru CNBC că oleoductul Kirkuk-Ceyhan, care livrează petrol care să fie transportat pe Mediterana, nu a reluat fluxurile marţi, după ce luni a întrerupt livrările.

Ghafuri a adăugat că conducta nu a suferit daune în urma cutremurelor.

O sursă de comerţ cu petrol, familiarizată cu operaţiunile KRG, a declarat pentru CNBC că oleoductul ar putea relua livrările marţi seara.

Trei surse comerciale, care au preferat să rămână anonime, deoarece nu au voie să vorbească public pe această temă, au estimat că repornirea terminalului BTC ar putea dura mai mult, deoarece daunele locale sunt încă în curs de evaluare.

O sursă comercială şi o sursă de transport maritim au indicat un potenţial impact asupra unui tanc petrolier, deşi nu a fost imediat clar dacă a suferit daune.

Compania Botas International, care operează tronsonul de conductă BTC care traversează teritoriul Turciei, a declarat luni că nu a fost detectată nicio pagubă pe conducta de ţiţei în acel moment.

Producătorul azer de ţiţei Socar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a CNBC.

 

articolul original.

OnePlus şi-a prezentat prima tabletă

7 February 2023 at 16:52
image

OnePlus Pad gravitează în jurul unui ecran de 11,6 inch cu 144Hz rată de refresh şi o rată a imaginii 7:5, care s-ar putea dovedi pe placul avizilor de jocuri mobile.

Marginea 2,5D care înconjoară ecranul ar trebui să facă mai confortabilă ţinerea în mână a tabletei, care reuşeşte să se diferenţieze în oceanul de tablete cu Android prin poziţionarea centrală a camerei foto.

Deşi producătorul nu a făcut cunoscute încă toate informaţiile tehnice, a spus că tableta are la bază chipset-ul Dimensity 9000 de la MediaTek şi până la 12GB RAM.

Bateria de 9.510mAh ar trebui să reziste la 14,5 ore de redare video, conform companiei chineze, şi să se încarce în 80 de minute graţie sistemului de alimentare rapidă cu 67W SuperVOOC.

Cei de la OnePlus nu au oferit informaţii legate de preţ şi disponibilitate, dar au spus că OnePlus Pad va fi livrată împreună cu un stilus şi o tastatură magnetică.

articolul original.

Cristian Pistol: A fost stabilită data limită pentru contractul privind construcţia a două secţiuni din Autostrada Transilvania, care includ Tunelul Meseş / Ofertele se pot depune până în 6 aprilie

7 February 2023 at 16:46
image

”A fost stabilită data limită pentru contractul privind construcţia subsecţiunilor Zalău – Nuşfalău şi Poarta Sălajului – Zalău, din Autostrada Transilvania, care includ Tunelul Meseş!

Ofertele pentru proiectarea şi execuţia celor 41 km de autostradă pot fi depuse până în data de 6 aprilie 2023”, a transmis, marţi, şeful CNAIR.

Cristian Pistol arată că valoarea estimată a contractului (finanţat prin POT) este de 7,48 miliarde de lei (fără TVA).

”Antreprenorul sau Asocierea de antreprenori care îşi va adjudeca acest contract va proiecta şi va construi 41 km de autostradă, tunelul Meseş cu o lungime de 2,8 km şi 65 poduri, pasaje şi viaducte.

Durata maximă a perioadelor alocate construcţiei este de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 luni execuţie)”, a mai precizat Pistol.

 

 

articolul original.

Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu ratează încă un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul european de 30 de miliarde de euro

7 February 2023 at 16:31
image

„Licitaţia pentru 12 trenuri cu hidrogen a fost anulată. Rezultatul: Sorin Grindeanu ratează încă un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul european de 30 de miliarde de euro. Autoritatea pentru Reformă Feroviară ARF din subordinea lui Grindeanu a anulat licitaţia pentru trenurile cu hidrogen, după ce niciun producător nu a depus vreo ofertă. Cauzele ţin 100% de incompetenţa ARF prin răspunsurile sub orice critică la neclarităţile producătorilor interesaţi. Pe scurt, dialogul producători – ARF a arătat aşa: Producători de trenuri cu hidrogen: “ARF, vă rugăm amânaţi puţin depunerea. ARF, sunt nişte neclarităţi tehnice. ARF, haideţi să facem o întâlnire cu toţi ofertanţii să ne lămurim”. ARF: “Nu. Nu. Nu.”  La termenul de depunere: zero oferte. Consecinţa: licitaţie anulată. ARF: “Nu ştim ce s-a întâmplat, o sa analizăm”, a scris Horaţiu Cosma, marţi pe Facebook.

 

El a mai spus că o altă consecinţă a anulării licitaţiei ar fi că Ministerul Transporturilor va rata jalonul PNRR din iunie 2023 prin care toate contractele pentru achiziţia de trenuri trebuie parafate şi, astfel, va pune în pericol banii europeni din PNRR.

 

„Aceste trenuri cu hidrogen ar fi trebuit să circule pe liniile metropolitane Bucureşti – Chitila, Bucureşti – Aeroport Otopeni, Bucureşti – Titu – Piteşti – Craiova, Titu – Târgovişte, Piteşti – Curtea de Argeş”. Cătălin Drulă a lăsat la cheie 4 miliarde de euro prin PNRR pentru modernizarea căii ferate româneşti şi pentru achiziţia de trenuri rapide şi civilizate. Sorin Grindeanu nu a reuşit să cheltuie nici măcar un leu din ei şi, la ritmul de anulare a licitaţiilor, nici nu îşi propune să o facă”, a completat Cosma.

articolul original.

Asociaţia Pro Infrastructură: UMB face toată Autostrada A7 între Buzău şi Paşcani / CNSC a respins contestaţiile celor de la Danlin

7 February 2023 at 16:07
image

”BREAKING – UMB face toată Autostrada A7 între Buzău şi Paşcani. Conform informaţiilor noastre, CNSC a respins contestaţiile celor de la Danlin pe cele 3 loturi ale A7 Bacău-Paşcani. Prin urmare, CNAIR este OBLIGATĂ de lege să semneze contractele cu UMB”, au transmis, marţi, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Potrivit organizaţiei, UMB are parafate contractele pe toate cele 7 bucăţi din A7 Buzău-Bacău: 178,34 kilometri cu 10,75 miliarde lei fără TVA şi termene de execuţie 20 luni (capetele de la Buzău şi Focşani), 26 (sectoarele din centru pe Buzău-Focşani) şi respectiv 30 luni pe Focşani-Bacău.

”Acum, lor li se adaugă restul de 3 tronsoane pe Bacău-Paşcani: 77,39 kilometri pentru, probabil, ~80% din valoarea estimată de CNAIR, adică aproape 4,7 miliarde lei fără TVA. Termen: de asemenea 30 luni”, au mai precizat specialiştii rganizaţiei.

Aceştia afirmă că UMB îşi trece în cont toţi cei 255,735 kilometri pe A7 între Buzău şi Paşcani, 10 loturi.

”În total, cu proiectele mai “vechi”, cel mai puternic antreprenor general pe infrastructura rutieră din România adună 409 kilometri de autostradă şi drum expres. Cu excepţia ciotului A1 Margina-Holdea de 13 km (11 luni proiectare plus 34 de lucrări), UMB trebuie să livreze tot portofoliul de aproape 400 kilometri în următoarele 11-34 de luni, luând în considerare paşii birocratici rămaşi de efectuat”, a mai precizat organizaţia.

Deocadată, CNAIR nu a transmis informaţii oficiale în acest sens.

 

 

articolul original.

Cutremurul din Turcia. Cele trei profesoare repatriate au ajuns acasă: „Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare”

7 February 2023 at 13:00
image

Cei trei profesoare reptriate din Adana, unul dintre cele mai afectate orașe de cutremurul devastator de ieri din Turcia, au ajuns acasă, la Satu Mare.

Ajunse în România, după ce și-au văzut moartea cu ochii, profesoarele au declarat că doar printr-o minune au rămas în viață. „Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”, a explicat una dintre profesoare.

Potrivit ISU Satu Mare, marţi dimineaţă, cele trei profesoare sătmărence au ajuns în siguranţă acasă. Erika Czumbil, Rebekka Irime şi Holzli Iulia se aflau în oraşul Adana în momentul cutremurului, reprezentând ţara noastră în cadrul unui proiect educaţional, ”Waterguards-Erasmus”.

”Acasă! Suntem acasă!”, au fost primele lor cuvinte după ce salvatorii sătmăreni le-au coborât din maşină.

”Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”, a povestit prof. Iulia Holzli.

„Ne-am simțit realmente în mâinile unor salvatori”

Una dintre aeronavele Forţelor Aeriene Române, care a transportat echipa de salvatori RO-USAR, le-a îmbarcat pe cele trei profesoare la întoarcere, aterizând în siguranţă pe aeroportul Otopeni în noaptea de luni spre marţi.

De acolo, cele trei au fost preluate de pompierii bucureşteni, care s-au oprit la colegii din Braşov, iar aceştia din urmă le-au condus până în localitatea Nădăşel, de unde profesoarele au fost preluate de către pompierii sătmăreni.

”O comunicare impecabilă, o politeţe desăvârşită, ne-am simţit realmente în mâinile unor salvatori! Mulţumim tuturor celor care s-au implicat pentru a ne aduce într-un timp atât de scurt din nou acasă”, au afirmat ele.

articolul original.

Românul ce a câștigat Grammy alături de superstarul Kendrick Lamar! ”Am dormit în studiouri, am făcut şi foamea”

7 February 2023 at 12:53

Un român se poate lăuda că munca sa a fost premiată cu un Grammy, cel mai important trofeu din industria muzicală americană și internațională.

 Luni dimineață,  la Los Angeles, Sergiu Gherman a defilat alături de marile vedete care au călcat pe covorul roșu și au urcat pe scena fastuoasei ceremonii a celei de-a 65-a ediții a Annual Grammy Awards, în Los Angeles.

Orădeanul, aproape necunoscut acasă, a împărțit succesul cu superstarul hip-hop mondial Kendrick Lamar, fiind autorul a două piese de pe albumul ”Mr. Morale & The Big Steppers” (câștigător la ”cel mai bun album rap”). Este vorba de „Auntie diaries” şi „Mirror”. Lamar a primit încă două trofee, ”Cel mai bun cântec rap” (”The Heart Part 5”) și ”Cea mai bună interpretare rap”.

Sergiu Gherman, românul ce a câștigat Grammy alături de superstarul Kendrick Lamar. ”Asta e doar începutul!”

Sergiu ”Rappy” Gherman (34 de ani) s-a mutat în Statele Unite în urmă cu 14 ani, iar pe Kendrick Lamar, socotit cea mai mare vedetă a hip-hopului american în acest moment, l-a cunoscut pe vremea când cânta la petreceri de cartier.

”Treaba asta nu a venit peste noapte. Am dormit în studiouri, am făcut şi foamea, m-am împrumutat de unde am putut, am avut legende din România care m-au susţinut financiar etc. Drumul nu a fost uşor, dar sunt norocos pentru că am crescut cu oameni care au crezut în visul meu de mic, începând de la părinţii mei….Tata mi-a arătat muzica de calitate, iar mama a fost puternică atunci când m-am mutat în State acum 14 ani. Orice e posibil… practic am lucrat cu artistul meu preferat”, este o parte a poveștii lui Sergiu Gherman, spusă chiar de el.

Sergiu Gherman, românul ce a câștigat Grammy alături de superstarul Kendrick
Sergiu Gherman (centru), românul ce a câștigat Grammy alături de superstarul Kendrick Lamar

Sergiu Gherman: ”Am dormit în studiouri, am făcut şi foamea, m-am împrumutat de unde am putut, am avut legende din România care m-au susţinut financiar

”Părinților mei, va multumesc ca nu v-ati speriat prea tare de-a lungul anilor (sau nu m-ați lăsat să știu, când umblam vai de capu meu prin LA neștiind ce rezervă ziua de mâine) și ca m-ați înteles de când eram mic și că am crescut într-un mediu unde am fost expus muzicii de la o vârsta fragedă. Vă iubesc din tot sufletul, Asta e doar începutul! Nu voi uita niciodata momentul ăsta, e o onoare să-mi fie recunoscută munca și să pot să spun că am câștigat un Grammy alături de unul dintre artiștii mei preferati, ever!”, a transmis Sergiu Gherman, actualmente producător muzical ce a lucrat cu multe nume mari din showbizz-ul mondial.

articolul original.

Impresionanta poveste a câinilor trimiși de România să salveze oameni în Turcia. Unul dintre ei a trăit pe stradă: „L-am găsit într-o cutie”

7 February 2023 at 12:22

Cei patru câini salvatori pe care România i-a trimis pentru a ajuta victimele cutremurului de ieri din Turcia, au povești de viață impresionante.

În această dimineață, echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.

Cialapa s-a născut pe stradă și nu este de rasă

Cel negru se numește Cialapa și are 8 ani, timp în care a salvat mai mulți oameni. Cea mai importantă misiune a avut-o în 2019, atunci când a mers în Albania, să caute victimele prinse sub dărâmăturile produse de un cutremur devastator.

„Lucrează cu noi de când s- născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă”, a spus Vlad Popescu, președinte Clubului Câinilor Utilitari, potrivit digi24.

Cialapa are 8 ani și a mai fost in misiuni (sursa: IGSU Facebook)

Dar Cialapa nu este unicul câine salvator. În clubul câinilor utilitari, o asociație care colaborează cu departamentul de situații de urgență, sunt și cei doi care au fost trimiși acum în Turcia să caute victime. Anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.

„Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni in dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, a mai spus Vlad Popescu.

A fost singurul supraviețuitor

Povestea câinilor salvatori este cu atât mai emoționantă cu cât mulți dintre ei au fost, la rândul lor, salvați.

Roxana Chiriță, voluntar: „L-am găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor și am zis: hai să facem ceva pentru România mai departe dacă tot ai fost așa de rezistent!”

articolul original.
❌