ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Money

Ministrul Sănătăţii, despre achiziţiile din pandemie care fac obiectul unor dosare penale: Nu e vorba doar despre consecinţe economice şi penale / Ceea ce cred că e cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public

4 February 2023 at 10:40
image

„Totdeauna, în vremuri de criză există şi băieţi deştepţi. În ghilimele, nu sunt deştepţi deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populaţiei în stat şi atunci când discutăm de produse neconforme care de multe ori sunt achiziţionate cu preţuri de câteva ori mai mari decât cele normale, de pe piaţa liberă, ajungemîntr-o situaţie stupidă în care facem achiziţii publice, iar preţul de la achiziţia publică e de două ori mai mare decât dacă mergem şi cumpărăm un produs, noi, de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil şi pentru orice om care nu trebuie să fie extrem de pregătit în domeniu este revoltător, pentru că problemele economice ale României din momentul de faţă sunt cauzate şi de situaţia din timpul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la Prima Tv, întrebat  ce părere are despre contractele de achiziţii de materiale sanitare din pandemie, care acum fac obiectul unor cercetări penale sau al unor dosare în justiţie. 

În acest context, ministrul spune că în perioada pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 statul român a făcut achiziţii de materiale sanitare în valoare de zeci de milioane de euro, unele dintre acestea nefiinf folosite niciodată. 

„Statul s-a împrumutat, a făcut un efort foarte mare ca să cumpere foarte multe materiale sanitare şi echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată. Ştiţi bine că există astfel de echipamente care nu s-au folosit niciodată şi s-au plătit zeci de milioane de euro: izolete, maşini care făceau terapie hiperbară, tot felul de lucruri care s-au cumpărat şi care nu s-au folosit niciodată. Altele au fost de foarte proastă calitate: erau măşti FFP2, cu un grad de protecţie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial, sau agricol. Toate lucrurile astea sigur că au fost cauzate de o corupţie, că discuţi de o corupţie aici, nu discuţi despre altceva. Ceea ce cred eu că este cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se simte şi în sectorul sănătăţii, pentru că atunci când noi facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional încrederea nu mai este aceeaşi pentru că publicul vede că în sistemul public de întâmplă lucruri de genul ăsta. Trebuie să ne gândim totdeauna la consecinţele faptelor noastre care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt şi de natură să altereze relaţiile în societate”, mai spune ministrul.

articolul original.

Rafila: Nu a existat şi nu există o criză a medicamentelor. A fost mai degrabă o teamă mediatizată excesiv / Ce spune ministrul despre aşa numita „mafie a medicamentelor”

4 February 2023 at 10:20
image

„În acest moment nu există o criză a medicamentelor. A existat o perioadă scurtă o situaţie legată de antitermice şi antiinflamatorii. Noi am gestionat-o, cred, corect: am avut întâlniri imediat cu reprezentanţii farmaciştilor, dar mai ales cu producătorii şi cu distribuitorii acestor medicamente, ne-am asigurat că există cantităţile pe piaţă, că ele ajung atât în farmaciile cu circuit deschis şi să nu uităm spitalele, pentru că şi spitalele sunt consumatoare de astfel de medicamente. Chiar prin distribuitorul Ministerului Sănătăţii, Unifarm, am avut grijă să existe medicamente şi în spitale, nu numai în farmaciile cu circuit deschis, dacă ne referim, de exemplu, la antivirale” a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.

Ministrul adaugă că „nu a fost criză de medicamente, a fost o teamă, mai degrabă, mediatizată excesiv”.

El a caracterizat drept „total nepotrivită” cumpărarea medicamentelor de pe internet.

El a explicat că producătorii de medicamente iau, de cele mai multe ori, substanţă activă de la aceiaşi producători, o incorporează în preparatul propriu şi îi pun denumire comercială, însă eficacitatea lor este aceeaşi.

Rafila remarcă de asemenea că sunt medici care prescriu numeroase medicamente care se eliberează fără reţetă, dar şi suplimente alimentare, lucru care se întâmplă pentru că „pacienţii de multe ori sunt cei care doresc să li se prescrie cât mai multe medicamente care să acopere orice fel de patologie ipotetică”.

Întrebat dacă suspectează că există o „mafie a medicamentelor” care are legătură cu unii medici, ministrul a răspuns: „Cât timp nu a elemente concrete nu vreau să fac comentariu în acest sens”.

articolul original.

Cel mai mare fond de pensii din lume, din Japonia, a înregistrat cea mai lungă serie de pierderi trimestriale din ultimii 20 de ani

4 February 2023 at 07:15
image

Cel mai mare fond de pensii din lume a înregistrat în ultimele trei luni ale anului 2022 o pierdere de 0,97% din investiţiile sale, echivalentă cu 1.850 miliarde de yeni (14,3 miliarde de dolari).

Seria de pierderi trimestriale marchează cea mai lungă perioadă negativă a fondului de pensii, de când a raportat patru trimestre de scăderi pentru anul fiscal 2003.

GPIF a declarat vineri că cea mai mare pierdere a avut loc prin deţinerile sale de obligaţiuni străine, care au scăzut cu 5,3%, în timp ce investiţiile în obligaţiuni interne au scăzut cu 1,7%. A reuşit să câştige 3,2% din portofoliul său de acţiuni interne, deşi investiţiile sale în acţiuni străine au scăzut uşor.

Pierderile GPIF pentru primele trei trimestre ale anului fiscal lau fost de 3,71%, sau 7.320 miliarde de yeni.

Fondul a raportat un profit de 5,42%, echivalent cu 10.000 de miliarde de yeni în anul fiscal 2021.

Activele sale totale totalizează acum 189.900 miliarde de yeni.

Pierderea GPIF în primele trei luni ale anului 2022 a fost primul său trimestru negativ din ultimii doi ani, în condiţiile începerii creşterii ratelor dobânzii din SUA, volatilităţii pieţei de acţiuni şi unele active legate de Rusia.

În cel mai recent trimestru, o scădere bruscă a dolarului american faţă de yen a influenţat valoarea activelor străine ale fondului.

În decembrie, Banca Japoniei şi-a lărgit în mod neaşteptat intervalul ţintă pentru randamentele obligaţiunilor de stat japoneze pe 10 ani, declanşând o vânzare a obligaţiunilor şi acţiunilor globale.

BOJ a adoptat o politică divergentă faţă de celelalte bănci centrale majore, prin urmarea unei politici monetare expansioniste ”extrem de acomodative”, cu o rată a dobânzii cheie de -0,1%.

 

articolul original.

Microsoft: Hackeri susţinuţi de guvernul iranian au furat date aparţinând clienţilor revistei franceze Charlie Hebdo

4 February 2023 at 03:47
image

Sistemul informatic al revistei a fost spart la începutul lunii ianuarie, după ce a publicat o serie de caricaturi care îl prezentau negativ pe liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei.

Caricaturile au făcut parte dintr-o campanie media despre care Charlie Hebdo a spus că are scopul de a sprijini protestele antiguvernamentale din naţiunea islamică.

Reprezentanţii guvernelor iranian şi francez nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un ofiţer de presă pentru Charlie Hebdo a declarat că revista nu a comentat această problemă ”pentru moment”.

Iranul a promis public ”un răspuns eficient” la caricaturile ”insultătoare” şi l-a convocat pe trimisul francez la Teheran, punând totodată capăt activităţilor Institutului Francez de Cercetare din Iran şi a spus că reevaluează activităţile culturale ale Franţei în ţară.

Atacul informatic şi scurgerea de informaţii care vizează Charlie Hebdo a făcut parte dintr-o operaţiune de influenţă digitală mai largă, cu tehnici care corespund activităţilor identificate anterior, legate de echipele de hacking susţinute de stat iranian, au spus cercetătorii Microsoft într-un raport.

Grupul responsabil este acelaşi pe care oficialii Departamentului de Justiţie al SUA l-au identificat anterior că a condus ”o campanie cu mai multe faţete” pentru a interveni în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, a spus Microsoft.

Iranul a negat afirmaţiile la momentul respectiv.

Pe fondul criticilor Iranului la adresa caricaturii lui Khamenei, un grup de hackeri care se autointitulează ”Suflete Sfinte” a postat pe un forum online că au acces la numele şi datele de contact aparţinând unor peste 200.000 de abonaţi ai Charlie Hebdo.

În postarea lor, ei au spus că vor vinde informaţiile pentru 20 de bitcoini (470.000 dolari).

O mostră a datelor scurse a fost ulterior lansată şi verificată, ca fiind autentică, de ziarul francez Le Monde.

”Această informaţie, obţinută de hackerii iranieni, ar putea expune abonaţii revistei la pericolul de a fi ţinte online sau fizice ale unor organizaţii extremiste”, au spus cercetătorii Microsoft.

Pentru a-şi amplifica operaţiunea, hackerii iranieni au folosit conturi de Twitter cu identităţi false sau furate, pentru a critica caricaturile Khamenei.

Două conturi care uzurpau identitatea unui editor al Charlie Hebdo şi a unui director de tehnologie au postat, de asemenea, datele scurse, înainte ca Twitter să le interzice, a spus Microsoft.

Echipa pentru relaţii cu presa a Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

articolul original.

Guvern: Patru milioane de persoane din 2,8 milioane de gospodării primesc, până în 28 februarie, cardurile de energie. Cum vor fi distribuite şi utilizate cardurile

3 February 2023 at 19:12
image

Într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României se arată că, în perioada 1-28 februarie, cardurile de energie vor ajunge la 4 milioane de persoane din 2,8 milioane de gospodării, fiind prezentate categoriile care beneficiază de acest ajutor.

 

 

Cea de-a doua tranşă a ajutorului, în valoare de 700 de lei, va fi acordată în luna septembrie.

 

Cardurile vor putea fi folosite pentru plata facturilor la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, pentru cumpărarea de butelii, lemne de foc, păcură sau peleţi.

 

 

În postare sunt incluse detalii legate de documentele necesare la plata facturilor, certificatul de validare a datoriei şi modalităţile de plată a facturilor.

 

 

 

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Money

Paul Anghel (ANPC): Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să ”distingă şi să diferenţieze” produsele care conţin proteine din insecte aprobate de Comisia Europeană? Ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe r

3 February 2023 at 18:10
image

Paul Anghel s-a referit, într-o postare pe Facebook, la informarea corectă şi completă privind utilizarea în produsele alimentare a unor ingrediente aprobate de Comisia Europeană ca surse de proteine provenite din: Acheta domesticus – greierele de casă, Alphitobitus diaperinus – larvele gândacului de făină, Tenebrio molitor – viermele galben de făină şi Locusta migratoria – lăcusta migratoare.

El i-a întrebat pe consumatori dacă sunt de părere că produsele alimentare care conţin ca ingrediente proteine de tip ”novel food” din aceste ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop.

”Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să «distingă şi să diferenţieze» produsele care conţin proteine din insecte aprobate de Comisia europeana ca «Novel food» conform noilor reguli?”, a adăugat Paul Anghel.

În Ungaria, Ministerul Agriculturii va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor, pentru o informare corectă a cumpărătorilor, astfel încât produsele care conţin proteine din insecte să poată fi distinse şi separate pe rafturile magazinelor, a anunţat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, miercuri, printr-un comunicat, citat de MTI.

articolul original.

PNL, răspuns tranșant pentru PSD: Spunem „NU” taxei pe marile companii

3 February 2023 at 16:57
image

„PNL spune «nu» taxei pe marile companii propusă de PSD. România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate! Stabilitatea politică, economică, fiscală sunt factori generatori de dezvoltare economică. PNL nu susţine introducerea de noi taxe şi impozite. O astfel de măsură poate duce la creşterea preţurilor la multe produse de bază. Fiecare nouă taxă se regăseşte în preţul final. Cei care plătesc sunt cetăţenii, chiar dacă taxa se pune firmelor. Măsura ar lovi şi în firmele româneşti, fie cu capital românesc, fie mixt”, a scris Alina Gorghiu, vineri pe Facebook.

 

Ea a adăugat că PSD nu a iniţiat consultări cu mediul de afaceri, cu firmele care au capital românesc pentru a afla şi punctul lor de vedere.

 

„Astfel de propuneri nu ar trebui nici măcar vehiculate în spaţiul public fără a avea în spate studii temeinice de impact. Orice modificare în politica fiscală a României trebuie bine cântărită, nu tratată în cheie electorală. Această propunere nu apare în programul de guvernare agreat şi asumat de partidele din coaliţie”, a completat Gorghiu.

 

Social-democraţii au precizat că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României. „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global”, a mai transmis PSD.

 

Liberalii au transmis, după ce PSD a precizat că taxa de solidaritate este necesară pentru scăderea impozitării muncii, că au susţinut întotdeauna reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulţi bani. PNL sprijină ferm renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS, propunere iniţiată deja de către partid în Parlament, şi orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajaţi la stat, cât şi la privat, fără a afecta mediul de afaceri. Liberalii au adăugat că, dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci „aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici”.

articolul original.

PNL, după ce PSD a precizat că taxa de solidaritate e necesară pentru scăderea impozitării muncii: Liberalii susţin scăderea taxării muncii. Sprijinim renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time şi scăderea CAS

3 February 2023 at 16:52
image

„Supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanţe, cât şi Ministerul Muncii. PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliţie şi a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică şi a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roşie pe care PNL a refuzat să o treacă. Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau 2 sau 4 ore, rezultând dispariţia netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să îşi răscumpere greşeala faţă de acei oameni, sufocând mediul de afaceri şi luând decizii care vor duce la creşteri de preţuri pentru bunuri şi servicii”, arată comunicatul de presă al liberalilor.

PNL mai spune că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va creşte, ci din contră.

„Dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici. Acestea sunt măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”, mai precizează PNL. 

Soluţii pentru scăderea taxării muncii există, dar este nevoie de o viziune economică de ansamblu şi pe termen lung, mai arată sursa citată.

„Cea mai simplă variantă aritmetică este creşterea numărului de angajaţi din economia reală. Pe un calcul bazat pe bugetul pe anul în curs, se poate observa că la fiecare 60.000 de noi angajaţi apăruţi în economie şi plătiţi cu salarii medii, se poate reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru aproximativ 5,6 milioane de salariaţi, păstrându-se un echilibru în balanţa de venituri şi cheltuieli a bugetului asigurărilor sociale. Vorbim despre locurile de muncă din economia reală, care necesită atragerea de investiţii sustenabile şi dezvoltarea de afaceri, nu investiţii speculative şi tunuri trase peste noapte. Însă, pentru acest obiectiv este necesar să nu băgăm spaima în investitorii potenţiali sau cei deja prezenţi în ţară, vehiculând taxe aberante şi impozite nejustificate”, conform comunicatului de presă.

PNL adaugă că, „pe lângă scăderea taxării muncii, soluţii corecte pentru economia românească sunt creşterea accesului la finanţare a companiilor, pentru ca acestea să se dezvolte mai bine, precum şi stimularea investiţiilor străine directe, continuându-se linia de anul trecut, când aceste investiţii au înregistrat un nou record”.

Potrivit sursei menţionate, PNL susţine creşterea veniturilor angajaţilor, dar realizată pe considerente fiscale care iau în calcul impactul pe termen lung asupra economiei reale, nu pe declaraţii cu iz electoral care pot produce efecte devastatoare pe termen lung în mediul economic.

Social-democraţii au precizat că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României. „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global”, a mai transmis PSD.

articolul original.

Cadariu: Anul 2022 confirmă că România este o destinaţie turistică rezilientă şi că am luat cea mai bună decizie privind reintroducerea voucherelor de vacanţă/ Fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre

3 February 2023 at 16:48
image

”Anul 2022 confirmă că România este o destinaţie turistică rezilientă şi că am luat cea mai bună decizie privind reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru cei din sectorul bugetar, împreună cu prim-ministrul liberal Nicolae Ionel Ciucă. Încă de la început am avut ca obiectiv încurajarea românilor să îşi (re)descopere ţara. Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre şi fiecare dintre noi îşi poate convinge confraţii că avem cu ce ne mândri. Din acest motiv, consider că cifra cea mai bună este cea care ne spune că fluxul turiştilor români din unităţile de cazare din decembrie 2022 a fost aproape la acelaşi nivel cu cea din decembrie 2019, chiar dacă nu a fost zăpadă, diferenţa fiind de mai puţin de 1%”, a arătat Cadariu, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că acest lucru înseamnă că ”avem şi mai mult unde să creştem”.

”Iar cel mai bine vedem şi pe zona turiştilor străini, unde, deşi am depăşit pragul de 1,5 milioane, prag pe care l-am stabilit la început de an, mai avem de recuperat un decalaj de 40% faţă de 2019. Schema de incoming pe care am lansat-o de la 1 ianuarie pentru a veni cu soluţii concrete, fără vorbă multă, şi care este disponibilă tot anul, timp de 5 ani sperăm să rezolve parţial această necesitate. Faţă de 2021, cifrele din 2022 ne arată că numărul turiştilor a crescut cu 21,80%. Am încredere în români, în antreprenorii de pe teritoriul ţării noastre că vor continua dezvoltarea acestui segment economic şi că vom fi şi mai uniţi pentru a ne proteja imaginea ţării şi o vom promova aşa cum merită”, a subliniat ministrul.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în anul 2022, au însumat 11.299.100 persoane, în creştere cu 21,8% faţă de anul 2021. De asemenea, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2022 de 17.265.300 persoane, în creştere cu 48,3% comparativ cu anul 2021. Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna decembrie 2022, au însumat 1.036.900 persoane, în creştere cu 89,6% faţă de luna decembrie 2021, în timp ce plecările vizitatorilor români în străinătate au însumat 1.205.400 persoane, în creştere cu 46,5% comparativ cu luna decembrie 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

articolul original.

Hidroelectrica a accesat fonduri prin PNRR pentru construirea unei centrale hidroelectrice la Câineni, în judeţul Vâlcea. Proiectul a început înainte de 1989, dar fusese abandonat

3 February 2023 at 16:13
image

Realizarea, de către Hidroelectrica, a unei centrale la Câineni a fost anunţată, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. 

 

El a declarat că a discutat, la sediul CJ Vâlcea, cu directorul Hidroelectrica SA – Sucursala Sebeş, Ovidiu Spătari, subiectul discuţiilor reprezentându-l demersurile necesare obţinerii avizelor pentru centrala de la Câineni. 

 

Conform lui Rădulescu, centrala era parte a unui proiect început înainte de 1989 şi sistat pentru că nu a mai fost finanţat. 

 

”Este vorba despre un proiect de investiţii ce cuprindea 5 centrale hidroelectrice, situate pe râul Olt, la: Cornetu, Robeşti, Câineni, Lotrioara şi Racoviţa. Trei dintre acestea au fost finalizate, iar celelalte două, respectiv Câineni şi Lotrioara, urmând a fi realizate până în anul 2026. Pentru investiţia din judeţul Vâlcea, Hidroelectrica a obţinut o finanţare de cca 100 milioane euro, prin PNRR”, a transmis Constantin Rădulescu.

 

El a precizat că CJ Vâlcea va urgenta, în condiţiile legii, procedurile în vederea emiterii avizelor necesare pentru începerea acestui proiect.

articolul original.

România va produce sisteme militare terestre, pulberi şi explozibili, în urma unui memorandum semnat între Romarm şi Hanhwa Aerospace

3 February 2023 at 13:51
image

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, va susţine luni o conferinţă de presă ca urmare a semnării Memorandumului de Înţelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Naţională Romarm S.A. şi Hanhwa Aerospace în vederea producerii în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor şi explozibilor, a anunţat Ministerul Economiei.

 

Conform sursei citate, Memorandumul de Înţelegere dintre cele două companii deschide perspective pentru Romarm de a exporta produse şi servicii la nivel global, având posibilitatea să devină unul dintre furnizorii europeni ai companiei Hanwha.

 

La conferinţă vor participa ministrul Economiei, Florin Spătaru, Rim Kap-Soo, ambasadorul Republicii Coreea în România, presedintele şi CEO-ul companiei Hanwha Aerospace, Jaeil Son şi reprezentanţi ai Companiei Naţionale Romarm S.A.

 

articolul original.

Cum arată autostrada Sebeş-Turda, aflată în garanţie şi închisă circulaţiei în urma unei alunecări de teren – FOTO, VIDEO

3 February 2023 at 13:22
image

 

 

Imaginile filmate la faţa locului, vineri, arată că o bucată de asfalt de mari dimensiuni s-a rupt din autostradă şi a plecat la vale, odată cu terenul de sub şosea, antrenând parapetul metalic şi gardul de protecţie. 

 

Autostrada este închisă, începând de miercuri dimineaţă, timp de 30 de zile, pe sensul de deplasare Sebeş – Turda, de pe autostrada A10, pe sectorul cuprins între km 15+760 – 16+800.

 

Traficul rutier a fost deviat astfel: ieşirea de pe autostradă se va realiza prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se va realiza şi revenirea pe autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

 

CNAIR a transmis că „lucrările necesare vor fi efectuate de constructor din fonduri propii, acestea fiind în perioada de garanţie”.

 

articolul original.

Virgil Popescu, la ceremonia de semnare a unui nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România: Cooperarea dintre România şi Azerbaijan în domeniul energiei cuprinde mai multe paliere, gaz, GNL şi energie verde

3 February 2023 at 10:50
image

 

 

”Pentru a asigura necesarul de consum cu gaze al ţării noastre astăzi am participat la ceremonia de semnare a unui nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, între SNGN ROMGAZ SA şi SOCAR TRADING, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan”, anunţă ministrul Energiei.

Potrivit lui Virgil Popescu, ”contractul prevede posibilitatea livrării unor cantităţi de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 şi va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut”

”Cooperarea dintre România şi Azerbaijan în domeniul energiei cuprinde mai multe paliere: gaz, GNL şi energie verde. Totodată, am discutat în detaliu despre proiectele comune pe care le dezvoltă Romgaz şi SOCAR. La ceremonie au participat Mikayil Jabbarov ministrul Economiei, Rovshan Najaf preşedintele SOCAR, Răzvan Popescu CEO Romgaz, Aristotel Jude – Romgaz şi secretarul de stat George Niculescu”, spune ministrul Energiei pe Facebook.

articolul original.

Cseke Attila: Până în prezent, am semnat contracte de peste 4 miliarde de lei prin programul „Anghel Saligny”

3 February 2023 at 10:35
image

Contractele semnate vizează reabilitarea şi modernizarea străzilor şi drumurilor de interes local, precum şi înfiinţarea, modernizarea sau extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare, mai arată comunicatul de presă al MDLPA.

Cu aceste proiecte, numărul contractelor semnate, până în prezent, în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, se ridică la 407, în valoare totală de 4.253.365.681,77 de lei, a mai explicat ministrul Dezvoltării.

articolul original.

Volvo Cars se pregăteşte pentru campanie rapidă de electricare a gamei sale de vehicule

3 February 2023 at 06:14
image

Producătorul suedez de automobile, deţinut în proporţie de 82% de Zhejiang Geely Holding Group din China, este aşteptat să lanseze cel puţin şase vehicule electrice cu baterii noi până în 2026, au declarat cele două persoane pentru Reuters.

Volvo şi-a anunţat obiectivul de a face întreaga sa gama complet electrică până în 2030.

Divizia companiei din Australia a declarat că intenţionează să vândă doar vehicule electrice pe această piaţă, din 2026.

Planurile referitoare la electrificarea gamei reprezintă cea mai mare actualizare a gamei de modele Volvo de când Geely a achiziţionat marca de la Ford Motor, în 2010.

Sub Geely, Volvo a început să partajeze cu Geely tehnologii precum platformele auto.

Schimbarea pentru Volvo, un brand suedez care şi-a construit o reputaţie pentru siguranţă şi design utilitar, rezultă dintr-un accent mai mare pe tendinţele clienţilor din Asia şi dintr-un efort de a câştiga vânzări pe piaţa respectivă, au spus sursele.

Geely a refuzat să comenteze.

Printre noile maşini electrice cu baterie care sunt planificate pentru următorii patru ani se numără un monovolum sau o camionetă marca Volvo, care ar avea la bază un vehicul pe care marca Geely’s Zeekr îl vinde în China.

Denumită Zeekr 009, duba electrică uriaşă, al cărei preţ începe de la aproximativ 500.000 de yuani (74.179 USD), oferă trei rânduri de locuri.

Vehiculul concurează cu modelul Toyota Alphard, o dubă de afaceri sau de familie, cu scaune pentru pasageri asemănătoare cu cele ale avioanelor business, care s-a dovedit populară pe pieţele asiatice, cum ar fi China şi Japonia, ca alternativă la limuzină.

Volvo a mutat activitatea de dezvoltare a sedanurilor şi a viitorului model de transport de persoane în centrul său de cercetare şi dezvoltare din Shanghai, au spus persoanele.

Primul dintre noile modele electrice planificate de Volvo, crossover-ul sport-utilitar EX90 a fost dezvăluit la sfârşitul anului trecut.

Este de aşteptat să ajungă în showroom-uri la începutul anului 2024.

Alte maşini electrice cu baterie în curs de dezvoltare includ versiuni electrice ale produselor principale Volvo – vehiculele crossover XC90, XC60 şi XC40 şi sedanurile S60 şi S90, au spus sursele.

Acele maşini vor urma indiciile de design simple ale Volvo, dar noul MPV va viza cumpărătorii din China şi alte pieţe cu un design mai ”emoţional”, care se bazează pe Zeekr 009, care are o grilă masivă, iluminată cu LED, au spus sursele. Volvo şi-a dezvoltat şi vândut motorul pe benzină şi operaţiunile de propulsie hibridă către Geely.

 

articolul original.
Before yesterdayMoney

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie/ Dacă statul nu va reuşi să aplice încasarea taxei, cineva trebuie să răspundă; mi se pare o s

2 February 2023 at 20:41
image

”Eu am o problemă, pe care am evitat până acum să o spun în altă parte (…) şi ţin să o spun extrem de direct: deci îl rog respectuos pe domnul Câciu ai cărui specialişti din departamentul juridic al Ministerului de Finanţe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie să dea explicaţii cu privire la traducerea şi transpunerea acestui Regulament, pentru că acolo, la o lipsă de un cod CAEN, OMV-ul nu se încadrează la peste 75% activitatea companiei în comerţ sau activităţi legate de energie, gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare de la Petrobrazi, acea centrală prin care, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică. Deci acea activitate care este una extrem consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană, şi să nu plătească acea taxă care ar fi în cazul OMV Petrom, pentru România, undeva la 200 de milioane de euro, poate chiar mai mult”, a afirmat Rareş Bogdan, joi seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

 

El a susţinut că este vorba despre ”o sumă uriaşă” pe care statul e ”obligat de cetăţenii săi să o încaseze”. 

 

”În cazul în care statul, ANAF, Ministerul Finanţelor, nu va reuşi să aplice încasarea acestei taxe, cineva trebui să răspundă pentru că mi se pare o sfidare, mi se pare un gest prin care pur şi simplu România este luată în batjocură, este luată la bătaie de joc”, a mai afirmat Rareş Bogdan.

 

Eurodeputatul a amintit că această taxă este una europeană şi că nu e vorba despre ”o suprataxă pe care o introduce doar România”.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, marţi, că oficialii Comisiei Europene au răspuns Ministerului Finanţelor la solicitarea de a primi clarificări cu privire la taxa de solidaritate contestată de compania OMV-Petrom. Acesta a subliniat că nu are date privind conţinutul răspunsului, arătând că dialogul între oficialii de la Bucureşti şi cei de la Bruxelles pe această temă continuă.

articolul original.

Ludovic Orban afirmă că directorul Romarm Gabriel Ţuţu a fost numit în funcţie de ministrul Virgil Popescu: Acuma, nu este obligatoriu ca cine l-a numit să şi fi ştiut de ce face Ţuţu

2 February 2023 at 20:20
image

Întrebat joi seară, la Realitatea Plus, cine l-a numit pe Gabriel Ţuţu în funcţia de director general al Romarm, Ludovic Orban a răspuns că nu el l-a numit, ci ministrul Economiei şi Energiei de la acel moment, care este în prezent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

”Nu l-am numit eu”, a afirmat Ludovic Orban.

 

Întrebat cine s-a susţinut pe Gabriel Ţuţu, fostul premier a răspuns: ”Cine l-a numit”.

 

”Acuma, nu este obligatoriu ca cine l-a numit să şi fi ştiut de ce face Ţuţu”, a adăugat Orban. 

 

Fostul prim ministru a mai afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu ştie dacă Gabriel Ţuţu a fost susţinut pentru a ocupa funcţia de la Romarm de către fostul şef din SRI Florian Coldea.

 

”Cert este că a fost ofiţer SRI. Este evident, îi reiese din biografie. A fost ofiţer SRI o perioadă de aproape zece ani”, a adăugat Ludovic Orban.

articolul original.

Ludovic Orban: Nu am avut nicio informaţie despre nicio ilegalitate care să se fi petrecut în mandatul meu de premier în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie, cu atât mai puţin de la Romarm

2 February 2023 at 20:09
image

Întrebat joi seară, la Realitatea Plus, dacă avea cunoştinţă despre afacerile de la Romarm, Ludovic Orban a răspuns: ”Evident, nu”. 

 

”Dacă aş fi ştiut nu le-aş fi permis. (…) Cum să ştiu de afacerile pe care le face Ţuţu? Nu am avut absolut niciun fel de ştire despre vreo ilegalitate care se comite la Romarm, absolut nicio informaţie, nu am avut nicio relaţie cu Romarm decât nişte relaţii care au fost în două sau în trei evenimente publice, în care media a fost de faţă, unul dintre ele a fost la UPS Dragomireşti şi cam atât. (…) Absolut niciun fel de informaţie nu am avut pe acest subiect”, a adăugat fostul premier.

 

El a spus că nimeni nu l-a informat că ar exista probleme legate de achiziţiile făcute în contextul pandemiei de COVID. 

 

”Nu am avut nicio informaţie despre nicio ilegalitate care să se fi petrecut în mandatul meu de premier în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie, cu atât mai puţin de la această entitate, Romarm. Dacă aş fi avut cel mai mic element, să fi primit o informare din partea serviciilor sau să fi primit o informare, de exemplu, din partea directorului UPS Dragomireşti…. Nu am primit nicio informare legată despre vreo ilegalitate cu privire la activitatea directorului general al Romarm”, a mai spus el.

 

Orban a explicat şi contextul vizite sale la uzina de la Dragomireşti, acolo unde s-au produs măştile care au rămas în număr mare pe stoc: ”Am fost invitat de ministrul Economiei şi Energiei din perioada respectivă la lansarea producţiei. Era practic prima capacitate de producţie de măşti FFP2 chirurgicale şi am onorat această invitaţie. Maşinăria a funcţionat acolo, în prezenţa noastră, cu toată echipa de la Romarm: directorul general, directorul UPS Dragomireşti care ulterior a făcut nişte comentarii, în presă, dar ulterior. La momentul respectiv niciunul nu a scos un sunet. Am avut o discuţie legată de utilaje, utilajele au funcţionat în prezenţa mea”.

 

Fostul prim ministru a mărturisit că, atunci când la Dragomireşti producţia de măşti a fost oprită temporar din cauza problemelor la utilaje, el nu a fost informat şi a aflat despre acest lucru dintr-o anchetă jurnalistică. 

 

Orban a mai spus că, în opinia sa, ”toţi cei care au furat în pandemie trebuie să fie pedepsiţi şi trebuie să fie pedepsiţi drastic”.

 

El s-a declarat deschis în a colabora cu anchetatorii dacă aceştia îi vor solicita informaţii pe care le deţine despre ce s-a întâmplat în acea perioadă. 

 

”Orice anchetă DNA dacă apelează la mine să colaborez, să furnizez informaţii, o fac cu cea mai mare plăcere, dacă am aceste informaţii”, a subliniat el. 

 

În ceea ce priveşte relaţia sa cu Victor Piţurcă, fost şef al Executivului a spus că îl cunoaşte pe selecţioner din perioada 2003-2004 şi că acesta a participat la evenimentul de lansare a candidaturii sale la Primăria Capitalei în anul 2008, când Piţurcă s-a declarat susţinătorul său. Orban a afirmat că nu s-a mai întâlnit cu Piţurcă din anul 2018, nu a avut nicio legătură cu acesta cât timp s-a aflat la guvernare şi că nu a avut nicio implicare în derularea contractului dintre firma fiului acestuia şi Romarm.

Tribunalul Bucureşti a decis plasarea sub control judiciar a lui Alexandru Piţurcă şi a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, în dosarul intrumentat de DNA. Instanţa a respins astfel cererea de arestare preventivă formulată de către procurorii DNA.

Fiul lui Victor Piţurcă, Alexandru, este acuzat de cumpărare de influenţă. Conform DNA, acesta ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul Romarm. 

”Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de inculpatul Ţuţu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte şi societatea administrată de inculpat. De asemenea, inculpatul Ţuţu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceiaşi funcţionari să efectueze recepţia produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme şi să achite la timp facturile emise în acest sens”, informa DNA.

Şi Victor Piţurcă este cercetat în continuare sub control judiciar.

articolul original.

Consiliul Guvernatorilor BCE creşte cele trei rate ale dobânzilor-cheie cu 0,50 de puncte şi urmează să le crească la fel în martie

2 February 2023 at 19:23
image

Ratele dobânzilor BCE se află în prezent între 2,5% şi 3,25% – cele mai mari din 2008 încoace.

ECB President Christine Lagarde speaks at a news conference about the central bank’s decision to raise interest rates by a half-point and says she expects further rate hikes

— Bloomberg TV (@BloombergTV)

Consiliul Guvernatorilor vrea să crească din nou ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază , având în vedere tensiuni inflaţioniste subiacente, la viitoarea reuniune de politică monetară – în martie – şi să evalueze atunci traiectoria viitoare a politcii sale monetare.

În viitor, menţinerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive urmează să permită o scădere a nivelului inflaţiei – prin frânarea cererii – şi evitarea riscului unei creşteri persistente a anticipării inflaţiei.

În orice caz, viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor cu privire la ratele dobânzilor directoare vor depinde de date şi vor continua să fie luate şedinţă cu şedinţă.

articolul original.
❌