ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayMoney

După gaz și curent, România vinde Moldovei și lemne de foc

1 February 2023 at 12:07
image

Primul lot de lemn de foc din România a fost livrat în Republica Moldova din cauza penuriei și a costului ridicat al gazelor pentru încălzire. Acest lot va fi distribuit gratuit locuitorilor în vârstă de pensionare, a precizat Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

Potrivit sursei, 2,1 mii de metri cubi de lemn de foc din România au fost achiziționați de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați și au ajuns în Moldova.

Astfel, România ajută Republica Moldova și cu lemne de foc după ce îi vinde gaze și energie electrică.

Anterior, Comisia pentru Situații de Urgență a Moldovei, în contextul crizei energetice, a interzis transportul lemnului de foc pe timp de noapte pentru combaterea tăierilor ilegale.

Înainte de aceasta, Moldova a propus să folosească gunoi de grajd în loc de gaz.

Moldova se confruntă cu o criză energetică și economică din cauza creșterii prețurilor la energie și a inflației. Cererea de lemn de foc a crescut vertiginos în republică.

articolul original.

Cărbune, petrol, gaze! Geografia marilor producători de combustibili fosili

1 February 2023 at 07:55

Combustibilii fosili au fost sursa noastră predominantă de energie de peste un secol, iar lumea încă extrage și consumă o cantitate colosală de cărbune, petrol și gaze în fiecare an.

Imaginile de mai jos vizualizează volumul producției globale de combustibili fosili în 2021, folosind datele din Statistical Review of World Energy a BP, conform Visual Capitalist .

Câteceva despre combustibilii fosili

În 2021, lumea a produs aproximativ 8 miliarde de tone de cărbune, 4 miliarde de tone de petrol și peste 4 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

Cea mai mare parte a cărbunelui este folosit pentru a genera energie electrică pentru casele și birourile noastre și are un rol cheie în producția de oțel. În mod similar, gazul natural este o sursă mare de energie electrică și căldură pentru industrii și clădiri. Petrolul este folosit în principal de sectorul transporturilor, pe lângă producția petrochimică, încălzire și alte utilizări finale.

Iată o defalcare completă a producției de cărbune, petrol și gaze pe țară în 2021.

Producția de cărbune

Dacă tot cărbunele produs în 2021 ar fi aranjat într-un cub, acesta ar măsura 2.141 de metri (2,1 km) pe fiecare parte – de peste 2,5 ori înălțimea celei mai înalte clădiri din lume.

China a produs 50% sau mai mult de patru miliarde de tone din cărbunele mondial în 2021. Este, de asemenea, cel mai mare consumator de cărbune, reprezentând 54% din consumul de cărbune în 2021.

Sursa: Visual Capitalist

India este al doilea cel mai mare producător și consumator de cărbune. Între timp, Indonezia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, urmată de Australia.

În Occident, producția de cărbune din SUA a scăzut cu 47% față de nivelurile din 2011, iar coborârea este probabil să continue odată cu tranziția la energie curată.

Producția de țiței

În 2021, Statele Unite ale Americii, Rusia și, respectiv, Arabia Saudită au fost cei trei mari producători de țiței .

Sursa: Visual Capitalist

Țările OPEC, inclusiv Arabia Saudită, au reprezentat cea mai mare pondere din producție, cu 35% sau 1,5 miliarde de tone de petrol.

Producția de petrol din SUA a cunoscut o creștere semnificativă din 2010. În 2021, SUA au extras 711 milioane de tone de petrol, mai mult de dublu față de 333 de milioane de tone produse în 2010.

Producția de gaze naturale

Lumea a produs 4.036 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021. Infograficul de mai jos îl convertește într-un echivalent a șapte miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a le vizualiza la aceeași scară cu petrolul și gazele.

Iată primii 10 producători de gaze naturale în 2021:

Sursa: Visual Capitalist

SUA au fost cel mai mare producător, Texas și Pennsylvania reprezentând 47% din producția sa de gaz. Sectoarele electrice și industriale din SUA reprezintă aproximativ o treime din consumul intern de gaze naturale.

Rusia, următorul cel mai mare producător, a fost cel mai mare exportator de gaze în 2021. A exportat aproximativ 210 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte către Europa și China. Aproximativ 80% din gazul natural rusesc provine din operațiunile din regiunea arctică.

articolul original.

Bulgarii ne dau lecții! Investesc mai mult în România decât o facem noi la ei

31 January 2023 at 11:26
image

Exporturile bulgare către România au crescut cu peste 40% în primele zece luni ale anului trecut și au depășit 4 miliarde de euro. Acest lucru a devenit clar în cadrul unei întâlniri dintre ministrul Economiei și Industriei, Nikola Stoyanov, și Ambasadorul României la Sofia, Brândușa Ioana Predescu, conform publicației 24Chasa.

„Comerțul pentru aceeași perioadă s-a ridicat la 7,247 miliarde de euro, depășind previziunile noastre inițiale de 7 miliarde de euro pentru întregul an 2021”, a subliniat ministrul Stoyanov. 

Companiile bulgare sunt deja lideri în anumite ramuri ale pieței românești și au o pondere semnificativă în asigurări și chiar în creditare în România. „Investițiile bulgare în România sunt de multe ori mai multe decât ininvestițiile românești în țara noastră, iar aceasta este o tendință pe care sper să o schimbe prin eforturi comune”, a adăugat Nikola Stoyanov.

Cea mai mare investiţie bulgară în România este Euroins, noul lider de pe piaţa de asigurări din țara noastră cu 3,1 milioane poliţe active.

Cele două țări au convenit asupra mai multor inițiative comune în 2023 pentru a promova comerțul și investițiile între cele două țări. De asemenea, este planificată organizarea unei reuniuni a grupului de lucru cu experți din cele două ministere economice în a doua jumătate a anului 2023 pentru consultări și cooperare pentru consolidarea cooperării economice bilaterale.

Bulgaria și România pot face schimb de experiență în dezvoltarea parcurilor industriale și în politicile de atragere a investițiilor, s-a comentat în cadrul întâlnirii. Excelenta Sa Brandusa Predescu și-a prezentat experiența de verificare permanentă a investițiilor străine și s-a angajat să ofere mai multe informații.

articolul original.

10 țări din Europa care sunt mai sărace decât România

31 January 2023 at 07:51

Economia colectivă a Europei este una dintre primele trei din lume, alături de Statele Unite și China (ordinea exactă se schimbă în funcție de statistica specifică comparată). Mai multe țări europene sunt în mod individual foarte bogate și se numără printre cele mai bogate din lume. De exemplu, Germania are a patra cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, prosperitatea economică în Europa variază semnificativ între țări. Țările din Europa de Est, în special cele care au fost afectate semnificativ de căderea Uniunii Sovietice, tind să fie astăzi cele mai sărace.

Cum se măsoară bogăția unei națiuni

Produsul Intern Brut (PIB) este una dintre cele mai importante măsurători utilizate pentru a cuantifica bogăția economică a unei întregi națiuni. Acesta este adesea completat de Venitul Național Brut (VNB) pe cap de locuitor, care oferă o mai bună indicație a modului în care se descurcă cetățenii națiunii respective. Conform World Population Review, România are un VNB pe cap de locuitor de 12.570 de dolari, ceea ce înseamnă că se situează peste alte zece state din Europa

Top 10 cele mai sărace țări din Europa (până în 2020 VNB pe cap de locuitor, metoda Atlas, USD actual)*
1, Ucraina – 3.540 USD
2. Georgia – 4.290 USD
3. Kosovo (recunoscut parțial) – 4.440 USD
4. Moldova – 4.570 USD
5. Albania – 5.210 USD
6. Macedonia de Nord – 5.720 USD
7. Bosnia și Herțegovina – 6.090 USD
8. Belarus – 6.330 USD
9. Serbia – 7.400 USD
10. Muntenegru – 7.900 USD
*Dacă sunt considerate țări europene și nu țări asiatice, țările transcontinentale Armenia (4.220 USD) și Azerbaidjan (4.450 USD) ar apărea, de asemenea, pe lista de mai sus.

1. Ucraina

Cu un VNB pe cap de locuitor de 3.540 USD, Ucraina este cea mai săracă țară din Europa din 2020, situație consemnată înainte de declanșarea războiului cu Federația Rusă. Ucraina avea cândva a doua cea mai mare economie din URSS. Cu toate acestea, atunci când URSS s-a prăbușit, Ucraina a avut dificultăți în trecerea la o economie de piață, ceea ce a trimis o mare parte a populației în sărăcie. Unele dintre problemele permanente ale Ucrainei care contribuie la sărăcia sa sunt corupția guvernamentală, agresiunea rusă (în special confiscarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014) și infrastructura slabă. .

2. Georgia

Georgia a înregistrat un VNB pe cap de locuitor de 4.290 USD în 2020, mai mic decât orice țară europeană, cu excepția Ucrainei. Situat geografic între Rusia, Turcia, Armenia și Marea Neagră, acest fost membru al URSS trece prin vremuri dificile. Cu toate acestea, viitorul său pare strălucitor. Datorită îmbunătățirilor, inclusiv reformelor bancare substanțiale, reducerii corupției și investițiilor guvernamentale mari în educație, economia Georgiei și scorul său la Indicele Dezvoltării Umane (IDU) sunt ambele în creștere.

3. Kosovo

Presupunând, de dragul conversației, că este o țară suverană și nu un teritoriu sârb independent, Kosovo a avut un VNB pe cap de locuitor de 4.440 USD în 2020, făcându-l a treia cea mai săracă țară din Europa. Kosovo este un stat parțial recunoscut care s-a declarat independent de Serbia în 2008. Aproximativ 30% din populația Kosovo câștigă un venit care scade sub pragul sărăciei, ceea ce înseamnă că aproximativ 550.000 de oameni trăiesc în sărăcie. În plus, Kosovo are o rată a șomajului extrem de ridicată de 34,8% din 2016, majoritatea familiilor câștigând mai puțin de 500 de euro pe lună. România nu recunoaște Kosovo ca stat independent.

4. Moldova

Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu un VNB pe cap de locuitor de 4.570 USD în 2020. Fostă parte a URSS, Moldova s-a confruntat cu instabilitate politică, declin economic, obstacole comerciale și alte greutăți în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Factori care contribuie la sărăcia din țară includ lipsa industrializării pe scară largă, insecuritatea alimentară, colapsul economic în timpul tranziției către o economie de piață și erorile în politica socială, printre altele. În ciuda luptelor sale recente, Moldova face progrese, procentul populației care trăiește sub pragul național de sărăcie scăzând de la 30,2% la 9,6% între 2006 și 2015.

5. Albania

Albania are un VNB pe cap de locuitor de 5.210 USD. După dezintegrarea URSS în anii 1990, Albania a trecut de la o economie socialistă la o economie de piață capitalistă. Deși este a cincea cea mai săracă țară din Europa, economia sa se îmbunătățește continuu. Acest lucru se datorează în mare parte resurselor naturale bogate ale Albaniei, cum ar fi petrolul, gazele naturale și mineralele, inclusiv fierul, cărbunele și calcarul.

6. Macedonia de Nord

Macedonia de Nord este a șasea cea mai săracă țară din Europa. După ce și-a câștigat independența în 1991, Macedonia de Nord a suferit schimbări economice dramatice și și-a îmbunătățit treptat economia. Comerțul reprezintă aproximativ 90% din PIB-ul țării. În ciuda politicilor implementate cu succes de guvern, Macedonia de Nord are încă o rată ridicată a șomajului de aproximativ 16,6%. La cel mai mare nivel, rata șomajului a fost de 38,7%. VNB pe cap de locuitor al Macedoniei de Nord a fost de 5.720 USD în 2020.

7. Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina a avut un VNB pe cap de locuitor în 2020 de 6.090 USD. Țara se luptă încă să se reconstruiască din propriul său război pentru independență față de Iugoslavia, care a început la începutul anului 1992 și a durat până în decembrie 1995. Războiul și curățarea etnică însoțitoare au făcut ravagii asupra oamenilor, infrastructurii și economiei țării. Când luptele au încetat, victimele au fost atât de mari încât una din patru gospodării ajunsese să fie condusă de femei. Acest lucru a pus multe familii într-un dezavantaj, deoarece femeile reprezintă un procent mai mic din forța de muncă din Bosnia și Herțegovina și sunt adesea plătite mai puțin decât bărbații. Drept urmare, multe familii au căzut în sărăcie.

8. Belarus

Ca și alte foste republici sovietice, Belarus s-a confruntat cu probleme economice în urma dezintegrarii URSS. În anii anteriori, Belarus avea o economie puternică și unul dintre cele mai înalte standarde de viață dintre republicile sovietice. În anii următori, Belarus sa confruntat cu dificultăți economice până în 1996, când economia a început să se redreseze. Între 2006 și 2011, când multe țări din Europa au resimțit efectele recesiunii, cheltuielile Belarusului în rândul celor 40% din populație de mai jos au crescut. VNB-ul pe cap de locuitor al țării în 2020 este de 6.330 USD.

9. Serbia

VNB pe cap de locuitor al Serbiei pentru 2020 este de 7.400 USD. La începutul anilor 2000, Serbia a cunoscut opt ​​ani de creștere economică până la recesiunea globală din 2008. Economia Serbiei a intrat în recesiune în 2009, provocând o rată de creștere negativă de -3% în 2009 și -1,5% în 2012, ceea ce a cauzat datoria publică să se dubleze la 63,8% din PIB. Aproximativ 25% dintre sârbi sunt săraci. Cu toate acestea, industriile precum producția de alimente și energie sunt puternice, iar situația economică a Serbiei continuă să se îmbunătățească.

10. Muntenegru

VNB pe cap de locuitor al Muntenegrului este de 7.900 USD. Economia Muntenegrului este mică și se bazează în mare măsură pe industriile energetice. Expansiunea urbană și defrișările au erodat resursele naturale ale țării, făcând-o vulnerabilă la epuizarea resurselor. În plus, discriminarea de gen și vârstă provoacă diferențe mari de venituri, în special pentru femei. Persoanele strămutate interne și refugiații reprezintă aproximativ 50.000 din populație. Aceștia sunt printre cei mai săraci din țară, cu o rată a sărăciei care este de aproximativ șase ori mai mare decât rata medie națională a sărăciei de 8,6%.

Cum s-au redresat economiile Europei după primul și al doilea război mondial

Primul și al doilea război mondial au afectat majoritatea economiilor europene. În timpul Războiului Rece de după cel de-al Doilea Război Mondial, s-au format două coaliții diferite pentru a reconstrui Europa și a-i consolida sănătatea economică. Mai multe state din Europa Centrală și de Est s-au reunit sub controlul Uniunii Sovietice, formând COMECON (Consiliul pentru Asistență Economică Reciprocă). Între timp, țările din vestul Europei au acceptat ajutorul Statelor Unite sub forma Programului European de Recuperare (ERP), numit și Planul Marshall, și și-au legat economiile între ele prin diverse alianțe comerciale și economice.

Aceste alianțe au inclus Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC) din 1948, care avea să evolueze în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de astăzi și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), unul dintre strămoșii actualei. Uniunea Europeană (UE). Aceste alianțe au ajutat țările vest-europene să-și îmbunătățească rapid economiile, în timp ce multe țări COMECON încă s-au luptat.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, multe țări din fostele COMECON au aderat treptat la Uniunea Europeană (deși mai multe se luptă încă cu niveluri ridicate de sărăcie):

 • Germania de Est în 1990
 • Estonia , Letonia , Lituania , Republica Cehă , Ungaria , Polonia , Slovacia și Slovenia în 2004
 • Bulgaria și România în 2007
 • Croația în 2013.
Sursa: World Population Review
articolul original.

Noroiul, frate cu minerul! Imagini crunte din minele Olteniei

25 January 2023 at 11:23
image

O filmare pusă pe Facebook de către Manu Tomescu, Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, arată modul cum arată un crâmpei dintr-o zi de muncă la exploatările miniere din bazinul Olteniei, concesionate de Complexul Energetic Oltenia. Un șir de muncitori urcă un deal plin de noroi. Asta în timp ce politicienii vin, anunță demiteri și apoi pleacă.

”În timp ce puterea politică (SISTEMUL), declară și se laudă că “ne salvează”, noi cei care muncim în subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, vedem și simțim în fiecare zi de muncă cum ne închid și cum ne-au lăsat de izbeliște!

Stimați lideri politici, opriți-vă din MINCIUNĂ! Spuneți-ne ADEVĂRUL și începeți să faceți ceva cu adevărat pentru ultimele generații de mineri și energeticieni care au mai rămas să muncească în această activitate!

Utilajele și instalațiile pe care le exploatăm sunt din ce în ce mai învechite, și cu lipsuri din ce în ce mai mari!

Salariații din producție sunt din ce în ce mai puțini, și tot mai îmbătrâniți și îmbolnăviți, dar cu toate astea sunt constrânși să preia sarcini suplimentare!

Aceasta este REALITATEA, domnilor lideri politici care conduceți această companie!” a spus Manu Tomescu.

Astăzi, Daniel Burlan a fost demis de la conducerea Complexului Energetic Oltenia, în urma ședinței Consiliul de Supraveghere. Această mișcare vine la câteva zile după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a cerut să plece din funcție, însă Burlan a refuzat. Totul a plecat de la accidentul colectiv de muncă de la cariera Jilț Sud în care au murit trei mineri iar alții au fost răniți. Totodată, Consiliul l-a înlăturat din funcție și Marius Negru, membru al Directoratului. Consiliul de Supraveghere a decis că personalele demise nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile.

În data de 17.01.2023, in jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numară 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.
articolul original.

Unire fără nicio femeie! Așa arată fotografia clasei politice la 24 ianuarie 2023! ”Visul oricăror talibani. Unul și unul”

24 January 2023 at 11:10

În poza de grup a celor care au urcat pe scenă la Iași, cu ocazia ceremoniilor dedicate Unirii Principatelor Române, nu se observă nicio femeie. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, politicieni, preoți, militari, consilieri prezidențiali, toți bărbați, și sunt aproape 100 pe scenă.

Această situația a fost comentată acid pe rețelele sociale. ”Statul bărbaților fără femei. Visul oricăror talibani. Toți unul și unul. Urmează depuneri de coroane, fanfaraă, horă și plăcințele”, a scris Mihaela Miroiu, activist pentru drepturile femeilor.

”La 24 ianuarie 1859 niste romani destepti si un pic masoni au gasit o solutie ingenioasa si au infaptuit si modernizat un stat.

La 24 ianuarie 2023 niste romani inapoiati au pus mana pe statul roman..

Din saracia mea dau o bere celui care gaseste trei femei in poza.

Din saracia mea dau o bere celui care gaseste doua femei in poza.

Din…”, a scris și Laurențiu Poroineanu, pe Facebook.

articolul original.

Au întrecut fondurile europene! Românii din diaspora au trimis 68 miliarde de euro de când suntem în UE

20 January 2023 at 13:16

În diaspora trăiesc în jur de 5,7 milioane de români, conform datelor autorităților. Din 2007, de când suntem membri în UE, ei au trimis în țară 67,8 miliarde de euro, mai mulți bani decât soldul fluxurilor financiare dintre România și UE, din 2007 și până azi, adică de 54,5 miliarde de euro.

Totalul retrimiterilor reiese dintr-un document al BNR, iar suma de 54,5 miliarde de euro este calculată ca o diferență între 81,2 miliarde de lei, ca sume primite de la UE, și 26,1 miliarde de euro, suma ce reprezintă contribuția țării noastre la bugetul UE.

Românii din Germania și Marea Britanie trimit cei mai mulți bani, devansându-i pe confrații din Italia și Spania, unde se spune că sunt cele mai mari comunități.

Informațiile despre fondurile europene sunt publicate pe portalul Ministerului Finanțelor.

Aceste remiteri de bani ajută economia pentru că finanțează contul curent care este într-un deficit substanțial, undeva la 10% din PIB. De asemenea, acești bani susțin familiile din România celor care lucrează în străinătate și ajută desigur consumul din țară și implicit creșterea economică din România.

articolul original.

Ei sunt noii proprietari ai combinatului Artrom! L-au cumpărat de la ruși

19 January 2023 at 10:49

Oamenii de afaceri sârbi Milutin Nikolic şi Pavle Kavran au achiziționat, prin Hefastos Capital, de la proprietarii ruși acţiunile deţinute la divizia germană TMK Europe, entitatea care este acţionarul majoritar al combinatului TMK Artrom Slatina. În urma tranzacției, producătorul român de ţevi, cu operaţiuni la Slatina şi Reşiţa, a fost redenumit Artrom Steel Tubes şi are un nou Consiliu de Administraţie.

Hefestos Capital, companie de investment banking din sud-estul Europei. Milutin Nikolic are peste 25 de ani de experiență în domeniul bancar de investiții în Europa, SUA, Asia și Africa. El este co-fondatorul Hefestos, cea mai mare firmă bancară de investiții din SEE și principalul dealmaker în multe tranzacții mari din regiune. El a consiliat multe tranzacții record și deține BSc de la universitățile din St. Gallen și Lausanne și MBA de la Universitatea Harvard.

Milutin Nikolic

Pavle Kavran are peste 20 de ani de experiență în sectorul bancar de investiții în Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Asia, SUA și Africa. Împreună cu Milutin, Pavle a fondat Hefestos, cea mai mare firmă de investiții bancare din SEE care a consultat numeroase tranzacții cu o valoare cumulată de peste 20 de miliarde de dolari. Pavle este licențiat la Clark University.

Pavle Kavran

Companiile Artrom din România însumează circa 2.350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 în reprezentanţele din Europa şi SUA) şi afaceri de 2 miliarde lei, din care 85% din exportul produselor către cei peste 600 de clienţi din Europa şi America, se arată în comunicatul companie.

Cei doi oameni de afaceri sârbi au luat Artrom de la un grup de cetețeni ruși. Acum un an, compania era deținută de oligarhul rus Dimitri Pumpianski. Acesta și-a vândut participația de 95,63% din offshore-ul cipriot TMK Holdings Ltd. care controla combinatul TMK-Artrom din Slatina, în data de 3 martie 2022, la scurt timp după ce Federația Rusă a invadat Ucraina. Pumpianski, trecut pe lista oligarhilor cărora trebuia să li se înghețe averea, și-a cedat acțiunile unui grup de cetățeni ruși, niciunul neavând mai mult de 25% din capitalul TMK Holdings Ltd. Autoritățile române au ratat astfel plecarea lui Pumpianski, însă au recurs ulterior la blocarea conturilor combinatului TMK-Artrom. Singura portiță lăsată deschisă de către ANAF a fost cea de plată a salariilor.

Pumpianski a cumpărat în timpul guvernării lui Adrian Năstase pachetul majoritar de acțiuni deținut de statul român la două companii din industria siderurgică: Artrom Slatina și Combinatul Siderurgic Reșița. Ambele se află acum sub sigla TMK.

articolul original.

Să înțelegem ce scrie pe factura de gaze: Cum facem conversia consumului din mc în kWh

19 January 2023 at 09:58
image

Una dintre cele mai frecvente probleme este de a înțelege cantitatea de gaze naturale facturată, în condițiile în care consumul de gaze naturale este măsurat în metri cubi, iar plata se face în kWh.

Pentru a realiza conversia consumului tău din mc în kWh se aplică o formulă matematică pe care o regăsești în factura ta: Energie gaze naturale [kWh] este Volum gaze naturale consumat [mc] x Puterea calorică superioară (Pcs) [kWh/mc], conform Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Pe factură se regăsesc cantitatea facturată în mc, dar și echivalentul acesteia în kWh. La calculul totalului de plată contează foarte mult și puterea calorică superioară (kWh/mc) a gazelor naturale furnizate.

Puterea calorică superioară a gazelor naturale indică energia totală degajată prin arderea completă, în aer, a unei cantități specificate de gaze naturale. Este importantă în calculul unităților de energie, pentru că poți arde mai mult sau mai puțin gaz, în funcție de această putere calorică.

articolul original.

Meci de gală pentru Stejari! Italia-România, pe 19 august!

19 January 2023 at 09:48
image

Naționala de rugby a României va susține în luna august mai multe meciuri de pregătire în vederea participării la Cupa Mondială de Rugby ce are loc în Franța începând cu 8 septembrie.

Stejarii vor avea ca adversari și o reprezentantă a Turneului celor 6 Națiuni, urmând să întâlnească Italia. Partida va avea loc pe 19 august, în Italia, în ceea ce privește locația și ora de începere, acestea vor fi comunicate ulterior.

“Parteneriatul încheiat cu Federația italiană este unul cu beneficii reciproce și sper să ne ajute să creștem valoarea tinerilor jucători de la echipa națională. Avem nevoie de partide puternice de pregătire înainte de Cupa Mondială astfel încât să fim în cea mai bună formă la competiția din Franța”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

România și Italia s-au întâlnit și anul trecut pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Squadra Azzurra revenind la București după 18 ani. Italia a câștigat cu 45 la 13. În acest moment, Italia ocupă locul 12 în ierarhia World Rugby, iar România locul 20

Mai mult, reprezentativele secunde ale celor două țări se vor întâlni în acest weekend, la Viadana, tot într-un meci de pregătire. Aceste partide fac parte din parteneriatul semnat între cele două foruri de specialitate care prevede cel puțin o întâlnire oficială pe sezon între echipele reprezentative, la diferite niveluri, seniori, juniori, selecționate.

La Cupa Mondială de Rugby, România se află în Grupa B și va debuta pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi va juca pe 17 septembrie, cu Africa de Sud (Bordeaux), pe 30 septembrie cu Scoția (Lille) și pe 8 octombrie cu Tonga (Lille).

articolul original.

Vrei la Hidroelectrica? Stai la rând cu lunile! Ești client Hidroelectrica? Aștepți facturi cu lunile!

16 January 2023 at 11:38

Pentru foarte mulți consumatori casnici de electricitate schimbarea furnizorului, Hidroelectrica în locul Enel, a devenit o adevărată aventură, o nebuloasă pentru că nimeni din compania de stat nu răspunde la întrebările legitime ale clienților, deci o durere de cap suplimentară. Atrași de tarifele mai bune de la Hidroelectrica, clienții Enel și nu numai au năvălit peste noul furnizor, prinzându-l nepregătit cu oameni la departamentul furnizare și la cel de facturare și nici cu softuril de facturare aferente.

Prin urmare sunt clienți care au trecut la Hidrelectrica dar care de luni de zile se plâng că nu le vin facturile. Emoția este justificată pentru că la un moment dat va apărea o regularizare cu o sumă consistentă, greu de plătit dintr-o singură persoană cu venitul mediu pe economie. De asemenea, sunt clienți care au aplicat pentru schimbarea furnizorului dar de la Hidroelectrica nu au primit niciun semn de viață, ei primind în continuare facturi și oferte de preț de la Enel sau de la alte companii de furnizare.

Vă asigurăm că facem eforturi pentru îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite tuturor clienților, iar trecerea la noile programe informatice a reprezentat unul dintre pașii absolut necesari făcuți în această direcție. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat de perioadele de întârziere în emiterea facturilor”, se arată într-un comunicat transmis de Hidroelectrica după ce a achiziționat un soft pentru facturare. Ca să nu fie un șoc pentru majoritatea celor care așteaptă facturile, Hidreoelectrica susține că se vor putea plăti facturile întârziate în mai multe luni, în rate. Oamenii vor avea posibilitatea să achite sumele restante în maximum șase tranșe lunare, care vor fi împărțite în mod egal, dacă vor trimite furnizorului o cerere.

Conform reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, orice furnizor care nu trimite factura la timp, trebuie să îi dea posibilitatea clientului să plătească în rate.

Mai jos vă prezentăm câteva plângeri făcute de consumatorii casnici la adresa serviciilor companiei de stat, văzută ca o alternativă la creșterea prețurilor la electricitate.

”Am facut si eu transferul de la ENEL catre Hidroelectrica din septembrie. Din pacate, nu mai am accesul la contractul din email.

Nu am primit nicio factura sau alta informatie de la Hidroelectrica, insa facturile de la ENEL vin in continuare. Bineinteles ca le-am achitat. Nu am niciun fel de access la cont sau posibilitate de trimis index.

Am incercat sa sun la call-center-ul Hidroelectrica insa NICIODATA nu am reusit sa vorbesc cu un operator, chiar si dupa peste o ora de asteptare cu robotul.

Ce optiuni am acum? Ma pot trezi ca platesc acelasi consum la cele 2 companii??”, susține Marius Godeanu, pe Grupul Clienților Hidroelectrica de pe Facebook.

”Am incheiat contract cu Hidroelectica SA in 21.11.2022 si a intrat in vigoare la 30.11.2022 cand pe platforma POSF a ANRE mi s-a confirmat cererea si incetarea contractului cu Enel Muntenia.Ulterior in decembrie am primit o factura de la Enel care am crezut ca este regularizarea consumului si pe care am achitat-o la scadenta.In 06.01.2023 Enel imi mai trimite o factura(cu o valoare destul de mare)prin care zic ca e regularizare si estimat!Este posibila aceasta situatie avand invedere ca eu am incheiat obligatiile contractuale cu Enel la 30.11.2022?Precizez ca nu am contuar inteligent iar pe facturile emise ulterior indexul este eronat fata de cel comunicat la incheirea contractului cu Hidroelectrica SA”, spune Casimir Dumitru pe același grup de Facebook.

”M-am mutat și eu la Hidro cu 21.12.2022, cu cerere făcută pe 18 🥳

Toate bune, până la emiterea facturii de către enel pentru perioada 01.12.2022 – 20.12.2012

100 kWh în cap, consum real citit, factură emisă de 190 lei 🤬

M-am uitat în detaliile facturii și am văzut că nu se mai aplică nicio plafonare din partea statului la această factură.

E normal? Să merg la ei să fac scandal? Sau s-o las moartă?

Factura pe octombrie – 170 kWh = 136 lei

Factura pe noiembrie – 161 kWh = 129 lei”, scrie Dan Lupoiu. Acesta a adăugat un Update: ”Am făcut sesizare și a dispărut factura de la Sold 😁🥳

Probabil o recalculează și o reduce.”

”Fostul meu furnizor este enel. Am înțeles ca tot procesul durează 20 zile. Am așteptat. Acum o săptămâna am luat din nou legătura cu Hidroelectrica și mi au spus ca încă nu este gata procesul . Ieri am fost sunată de enel pentru p noua oferta și le am comunicat ca eu am făcut cerere de schimbare furnizor , ei spunând ca nu au primit încă. Astăzi sun iar la Hidroelectrica , după 2 h de așteptare îmi Răspunde un consultant (habar nu avea ce spune sincer) care îmi comunica, ca am contract in vigoare din 9.12, ok, eu de ce nu am fost informata ? sun din nou la enel, îmi spune consultantul ca la enel ctr e in proces de încheiere. Bun. Apoi incep sa sun din nou la Hidroelectrica pentru a vedea cum se procedează cu cererea de plafonare pt un sg loc de consum, eu având si alt loc de consum( alt furnizor ). Și atunci începe groaza văzând cum toți se plâng ca n ai mai primit facturi de luni de zile . Este imposibil așa ceva, sa nu fiu anunțată dacă m au preluat sau nu, sa stau 2 h in așteptare pt nimic, sa nu răspundă nimeni…eu cum aflu dacă am ctr la ei? Pe 24 atunci o sa pot da index online ? N am cod de client , am doar un nr de ctr.”, spune Eliza Ana-Maria Dobriță.

Am trecut de la Enel la Hidroelectrica in luna septembrie si pana acum nu am primit nicio factura. Astazi am vrut sa dau citirea ca in fiecare luna si pe contor apare : Alarm. Nu se modifica, ramane asa constant.

Stie cineva de ce a aparut asa?” se întreabă Lorena Bârgău.

”Sunt client Hidroelectrica din data de 14 Noiembrie 2022, fost client la Enel Muntenia. Am fost sunat de o doamna de pe nr de telefon 0368492027 (Brasov) din partea firmei MAJOR IMPACT (chipurile partener Enel) care stia numele complet al meu, referitor la un contract activ (!!!!) cu Enel (pe contul meu Enel care nu l-am dezactivat inca figureaza ca nu am nici un contract activ iar pe contul de la e-distributie apare ca furnizor Hidroelectrica), In momentul cand am cerut sa repete numele firmei din partea careia a sunat si de unde are nr meu de telefon si numele, a inchis. Am verificat ce este cu acest nr de telefon si am aflat ca este nealocat iar pe internet daca verificati acest numar o sa vedeti mai multe comentarii de la persoane care au fost sunate. Explicatia ar fi ca cei de la Enel (care tot vor sa paraseasca Romania), probabil din razbunare. au transmis la escroci datele noastre. MARE ATENTIE – daca veti fi sunati (poate si de pe alte nr de telefon) nu dati detalii despre dumneavoastra, cont bancar, etc. Pur si simplu inchideti convorbirea si din telefon blocati numarul respectiv”, a spus Adrian Constantinescu.

Astfel de mesaje sunt numeroase. Cert este că Hidroelectrica și-a triplat numărul de clienți în ultimul an, datorită prețurilor mai mici. 

articolul original.

Romgaz a oprit declinul producției de gaze! DOCUMENT

28 December 2022 at 07:12

Începând cu anul 2021, odată cu revenirea treptată a intensităţii activității socio-economice din România după perioada de pandemie, producţia de gaze naturale a SNGN Romgaz SA a cunoscut o revigorare importantă.

Producţia de gaze naturale realizată în anul 2021 a fost de 5.028.500 mii mc, fiind cu 11,3% mai mare decât producţia aferentă anului 2020. Pentru anul 2022, se estimează realizarea unei producţii de gaze naturale de 4.937.800 mii mc., se arată într-o notă de informare privind producţia de gaze naturale S.N.G.N ROMGAZ S.A zăcământul comercial Caragele, semnată de directorul general al companiei, Răzvan Popescu. Această notă este discutată în ședința de Guvern de miercuri, 28 decembrie.

Factori de influență asupra producției de gaze naturale SNGN ROMGAZ SA


Nivelul producţiei de gaze naturale înregistrat în anul 2021 a fost susţinut de continuarea
proiectelor de reabilitare a producţiei derulate la nivelul principalelor zăcăminte mature, de
efectuarea operaţiilor de reparaţii sonde, precum şi de finalizarea lucrărilor de investiţii pentru introducerea în exploatare a noi capacităţi de producţie.


Producţia de gaze naturale pe anul 2022 a fost impactată de declinul natural de producţie al
zăcămintelor, de oprirea din producţie a sondelor din zona Snagov din cauza problemelor cu
viiturile de nisip şi de contextul economic şi geopolitic generat de criza energetică şi războiul din vecinătate, comparativ cu producţia înregistrată în anul 2021, declinul de producţie estimat pentru anul 2022 este de 1,8%, mai mic cu 0,6 % decât declinul de 2,5% prevăzut în stategia de dezvoltare 2021-2030.

Războiul din Ucraina a condus la sincope în aprovizionarea cu materiale şi echipamente, generând întârzieri în achiziţia de piese pentru reparaţia unor compresoare (piese de schimb speciale care nu se regăsesc în mod uzual în stocuri-ex.bloc motor- sau care sunt produse în zonele afectate de conflict militar) precum şi dificultăţi în derularea contractelor de lucrări (ex. ntârzieri livrări material tubular din Ucraina), care au condus la întârzieri majore la introducerea în exploatare a unor noi capacităţi de producţie care ar fi putut diminua, și mai mult, declinul de producţie.

De asemenea, un impact important asupra producţiei îl are evoluţia consumului de gaze din sistemul NV (zona Cuci) unde, prin închiderea Combinatului Azomureş, (principalul consumator de gaze din această zonă) se înregistrează o creşterea a presiunii în punctele fizice de predare ale Romgaz pe acest subsistem, ceea ce duce la scăderea a producţiei de gaze obţinute pe platforma Mureş – Corunca a Romgaz.

Măsuri


În vederea asigurării unui nivel de producţie cât mai ridicat, au fost realizate și se vor realiza în continuare următoarele măsuri:

 1. Identificarea de noi oportunităţi de creştere a nivelului de producţie cu implementare
  imediată (de ex.: prioritizarea activităţilor de reparaţii capitale, introducerea în exploatare
  experimentală a unor sonde noi).
 2. Continuarea derulării proiectelor de reabilitare a principalelor zăcămintelor mature de gaze
  naturale
 3. Efectuarea optimizată a operațiilor de mentenanță zilnică în cele peste 3000 de sonde
  aferente zăcămintelor comerciale din portofoliul companiei;
 4. Conectarea sondelor noi sau a celor aflate în conservare la infrastructura productivă;
 5. Efectuarea a peste 150 de lucrări tehnologice în sonde în fiecare an
 6. Accelerarea efectuării lucrărilor de foraj de exploatare prevăzute în programele de
  exploatare petrolieră încheiate cu ANRM.
  Toate aceste măsuri sunt adoptate și realizate pentru menținerea sub control a declinului natural cu precizarea că fără aceste măsuri, declinul de producție înregistrat ar fi avut în anul 2022 valori de peste 7%, deoarece 90% din zăcămintele comerciale exploatate de către ROMGAZ sunt mature, depletate, cu un declin de producție natural accentuat cuprins între 7-13%.
articolul original.
 • There are no more articles
❌