ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayMoney

Doi români preiau controlul fabricii de zahăr din Luduș. Angajații își vor păstra locurile de muncă

1 February 2023 at 17:28
image

Grupul cooperativ Tereos a anunțat, miercuri, semnarea preluării activității sale de producere a zahărului din România, de la Luduș, de către doi investitori români independenți. Este vorba de Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum, conform comunicatului transmis de gigantul industrial Tereos. Angajații fabricii din Ardeal au primit asigurări că nu își vor pierde locul de muncă.

Oficialii Tereos au anunțat că se bucură că au găsit un cumpărător pentru fabrica de zahăr de la Luduș, în privința căreia Grupul anunțase că are planuri să o închidă în anul 2021.

Francezii de la Tereos au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România acum aproximativ un deceniu, în 2012. Conform presei locale, Fabrica de zahăr din Luduș a intrat în producție în 1960.

Anul trecut, în mandatul lui Adrian Chesnoiu la conducerea Ministerului Agriculturii, se vehicula chiar varianta ca fabrica de zahăr din Luduș să fie cumpărată de statul român, în parteneriat cu fermierii.

„Este un proiect curajos pe care am vrut să îl demarăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, trebuie să fie contractată în curând. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a transmis Mihaela Neagu, investitor independent.

„Suntem foarte fericiți că am semnat cu acești doi investitori. Acest transfer face posibilă păstrarea locurilor de muncă și menținerea activității de producerea a zahărului în bazinul Ludușului”, spune Gérard Clay, președintele Consiliului de Administrație. Finalizarea tranzacției ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, potrivit oficialilor.

Tereos este unul dintre liderii mondiali pe piețele zahărului, băuturilor alcoolice și amidonului. Datele oficiale transmise arată că Tereos, grup cooperativ, reunește 12.000 de membri cooperatori și are un know-how recunoscut în prelucrarea sfeclei, trestiei, cerealelor și cartofilor.

„Datorită celor 44 de situri industriale, prezenței în 13 țări și angajamentului celor 19.800 de angajați, Tereos își susține clienții cât mai aproape de piețele lor cu o gamă largă și complementară de produse”, transmit reprezentanții Grupului. În anul 2021/22, Tereos a generat venituri de 5,1 miliarde de euro.

articolul original.

”Lista neagră” a agresorilor sexuali. Zeci de mii de români sunt acolo

29 January 2023 at 19:03
image

Aproape 51.000 de persoane sunt înscrise în registrul cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada 20 – 26 ianuarie 2023, în urma acțiunilor desfășurate au fost luate în supraveghere 273 de persoane, față de care organele judiciare au dispus măsuri preventive.

Astfel, față de 74 de persoane a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, iar față de 199 de persoane cea a controlului judiciar.

În prezent, se află în supraveghere 11.504 persoane cu măsuri preventive, dintre care 1.543 se află în arest la domiciliu, 9.939 se află sub control judiciar, iar față de 22 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune.

Sumele stabilite de organele judiciare prin măsurile preventive de control judiciar pe cauțiune dispuse în anul 2022 sunt în valoare de 3.450.500 de euro și 150.020 de lei.

IGPR anunță că, în 26 ianuarie 2023, existau 50.836 de persoane înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, pentru care Poliția desfășoară activități de supraveghere.

articolul original.

Putin, disperat să găsească noi soldați. Trimite elevi și studenți la război

29 January 2023 at 18:56
image

Armata rusă caută noi recruţi, după ce a suferit o serie de înfrângeri militare, iar Kremlinul se pregăteşte de o ofensivă în primăvară, iar în acest context toţi elevii din colegii ar urma să să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ postat pe Twitter.

Această iniţiativă a fost anunţată în decembrie de către Ministerul rus al Ştiinţei şi Învăţământului Superior, însă la acea vreme se cunoşteau puţine detalii.

Potrivit spionajului britanic, acest curs – denumit ”Bazele securităţii persoanelor” – constă într-o ”formare cu puşti de asalt şi grenade de mână din seria AK, exerciţii militare şi de salvare şi utilizarea echipamentelor de protecţie individuală”.

Aceasta nu este prima oară când tinerii ruşi sunt obligaţi să se formeze în arta războiului şi purtării armei.

O formare de acest fel era obligatorie în şcolile ruseşti înainte de căderea Uniunii Sovietice.

Ea a continuat până la criza constituţională din 1993, care a condus, după zece zile de confruntări sângeroase, la înlocuirea Constitiuţiei sovietice din 1978.

În timp ce ucrainenii îşi multiplică cererile de livrări de armament din Occident, Rusia speră, astfel, să-i formeze pe viitorii cetăţeni ruşi.

Cu aproape o lună înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina, Ministerul britanic al Apărării estimează că această iniţiativă ”evidenţiază atmosfera tot mai militarizată” a Kremlinului.

Ministerul rus al Ştiinţelor şi Învăţământului Superior a anunţat acelaşi program de ”bază a antrenamentului militar” în cazul studenţilor.

articolul original.

Alegeri Austria. Karl Nehammer, cel care ne-a refuzat intrarea în Schengen, pierde majoritatea în Parlament

29 January 2023 at 18:50
image

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Industria mixtă, agricolă şi industrială a regiunii, întâmpină dificultăţi în a se adapta ”exploziei” preţurilor energiei. Producţia austriacă de bunuri şi servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creşteri economice de 0,3%.

articolul original.

Premierul Ciucă, la Vila Lac: Lăsați lupta internă şi veniți cu soluţii şi programe pentru români

29 January 2023 at 17:57
image

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va fi garantul stabilităţii şi dezvoltării”, a afirmat Ciucă, potrivit unor surse politice. El a adăugat că ”duşmanul real al României şi al PNL este extremismul”.

Potrivit unor surse politice, liberalii s-au întâlnit, duminică, la Vila Lac, înainte de debutul sesiunii parlamentare, dar şi înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional programată pentru luni.

“Opriţi lupta internă, luptaţi pentru români cu programe, cu soluţii! PNL va fi la guvernare după 2024 dacă va fi garantul stabilităţii şi dezvoltării”, le-a spus preşedintele PNL colegilor de partid, potrivit surselor politice.

Ciucă a afirmat că ”duşmanul real al României şi al PNL este extremismul în toate formele lui”.

”Noi, PNL, suntem cei care trebuie să apărăm şi promovam patriotismul adevărat, moderat, proeuropean, nu cel fals anarhic, destabilizator, cu comenzi în afara ţării şi a UE”, le-a mai transmis Ciucă liberalilor.

Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, luni, începând cu ora 11.00, în sala grupului PNL de la Camera Deputatilor.

Nicolae Ciucă, le-a transmis liberalilor că partidul stă mai bine în sondaje decât în momentul în care a preluat conducerea.

“PNL este azi peste procentele de la preluarea mandatului meu de preşedinte de partid. Asta pentru că PNL a asigurat stabilitatea ţării şi a făcut ce a spus ca face. Nu a provocat şi nu a răspuns provocărilor politice”, lea- transmis ciucă liberalilor.

De asemenea, premierul Nicilae Ciucă a afirmat că Guvernul a fost performant. ”Guvernul a fost performant. Cel mai bun procent de absorbţie, în context economic grav”, a mai declarat premierul.

Acesta le-a dat asigurări colegilor de partid că rocada se va aşa cum este stipulat ăn protocolul coaliţiei.

”Rotaţia se va face ca în protocol. Vă asigur”, a mai afirmat liderul PNL, potrivit surselor politice.

Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, luni, începând cu ora 11.00, în sala grupului PNL de la Camera Deputatilor.

articolul original.

În 2023 se așteaptă scăderi masive la prețurile apartamentelor

29 January 2023 at 15:29
image

Anul 2022 a fost perceput ca un an al scumpirilor pe piaţa rezidenţială, iar printre dificultăţile imobiliare întâlnite de cei aflaţi în căutarea unei locuinţe, pe lângă creşterile de preţ, s-au regăsit şi ratele dobânzilor şi tarifele la utilităţi, scrie stiripesurse.ro.

Agenţii imobiliari şi potenţialii cumpărători de locuinţe se aşteaptă la o scădere a preţurilor locuinţelor în 2023, în vreme ce pentru dobânzile la creditele ipotecare estimările sunt mai degrabă de creştere, potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro împreună cu OLX.

Întrebaţi cum se aşteaptă să evolueze preţurile locuinţelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro şi OLX se aşteaptă ca preţurile să scadă semnificativ (35%), uşor (24%) sau să stagneze (14%), în timp ce respondenţii din agenţii imobiliare se aşteaptă în mai mare măsură ca preţurile să scadă uşor (42%) sau să stagneze (26%) şi în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%), arată sondajul.

Respondenţii privaţi preconizează aşadar scăderi mai mari comparativ cu agenţii imobiliari. Balanţa înclină însă invers când vine vorba de dobânzi, 14% dintre agenţi aşteptându-se la creşteri majore, faţă de 21% dintre potenţialii proprietari.

Articolul integral pe stiripesurse.ro

articolul original.

Tensiunile dintre Turcia și Occident se adâncesc. ”Intoleranță religioasă, rasism”

29 January 2023 at 12:49
image

Turcia îşi avertizează cetăţenii împotriva intoleranţei religioase în UE şi rasismului în SUA, după ce Washingtonul, Parisul, Berlinul şi Roma le cer cetăţenilor lor să evite mulţime şi locurile turistice în Turcia, după ardearea Coranului în Suedia şi Danemarca.

Turcia îşi avertizează cetăţenii care vor să călătorească în străinătate împotriva intoleranţei religioase în Uniunea Europeană (UE) şi a rasismului în Statele Unite, la o zi după ce ţări din Occident şi-au avertizat cetăţenii cu privire la riscul unor atentate pe teritoriul turc, relatează AFP.

Ministerele Afacerilor Externe ale Suediei, Norvegiei şi Danemarcei le-au recomandat cetăţenilor lor să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia în contextul recentelor tensiuni, informează mai multe ziare scandinave. Aceleași mesaje le-au transmis cetățenilor săi Washingtonul, Parisul, Berlinul şi Roma.
Tensiunile dintre Turcia şi unele ţări europene, inclusiv Suedia ce speră să adere la NATO, au escaladat recent după proteste pe care Ankara le consideră islamofobe şi anti-turceşti. Ca răspuns, manifestanţi au ieşit în stradă în faţa ambasadei Suediei de la Istanbul, transmite Agerpres. La sfârşitul săptămânii trecute, extremistul suedezo-danez, Rasmus Paludan, a dat foc unui Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în prezenţa poliţiei, suscitând numeroase condamnări în lumea musulmană. Rasmus Paludan şi-a reiterat gestul vineri, dând foc unui exemplar de Coran în faţa unei moschei în capitala daneză, apoi în faţa ambasadei Turciei. Ankara a răspuns convocându-l pe ambasadorul danez la Ministerul de Externe turc. Extremistul a susţinut că va continua aceste manifestaţii „în fiecare săptămână” până când Turcia va lăsa Suedia să adere la NATO. După primele incidente de la Stockholm, sâmbăta trecută, care au suscitat reacţii ostile în lumea musulmană, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat că Suedia nu va mai putea conta pe „sprijinul” Turciei pentru aderarea sa la NATO. Aceste tensiuni survin în condiţiile în care în pe 14 mai urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative în Turcia. Cele mai recente sondaje de opinie nu dau o victorie clară pentru Erdogan sau opoziţie.

articolul original.

Noi cercetări arată că nucleul de fier din centrul Terrei și-a schimbat direcția de rotație

29 January 2023 at 12:39
image

Sub crusta terestră se află mantaua de rocă fierbinte, apoi nucleul exterior lichefiat, iar înăuntrul lui se află unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre: nucleul solid de fier din centru. Oamenii de știință cred că acea minge de fier s-a oprit din mișcare, apoi și-a inversat direcția de rotire fără niciun motiv aparent, potrivit unui nou studiu citat de Business Insider.
Oamenii de știință nu cred că rotirea nucleului interior va schimba semnificativ viața de la suprafața planetei. „Probabil este ceva benign, dar vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului”, a spus John Vidale, geofizician la Universitatea din California de Sud, pentru The Washington Post. Publicat luni în revista Nature Geoscience, studiul revizuit sugerează că nucleul interior solid al Pământului ar putea trece prin schimbări de rotație o dată la câteva decenii.
Oamenii de știință pot obține indicii despre activitățile acestuia din cutremurele puternice și testele de arme nucleare din Războiul Rece, care au trimis unde seismice reverberând în centrul Pământului. Acele unde seismice profunde au arătat că nucleul este compus în mare parte din fier și nichel solid și că se poate învârti puțin mai repede decât restul Pământului. Dacă nucleul interior era inert, învârtindu-se în linie cu straturile exterioare ale planetei, unde similare ar trebui să parcurgă căi similare prin el. Dar, în timp, mișcarea acestor unde se schimbă, indicând faptul că nucleul în sine se schimbă. Schimbarea de rotație este una dintre principalele explicații pentru aceste nepotriviri seismice. Noul studiu a luat în considerare undele seismice din anii 1960 până în prezent. Cercetătorii au descoperit o ciudățenie începând cu 2009: în ultimul deceniu, căile undelor seismice similare nu s-au schimbat. Asta sugerează că nucleul interior ar încetat să se mai rotească în acea perioadă. Datele de la două explozii nucleare sugerează o pauză similară în jurul anului 1971, după care nucleul s-a rotit spre est. De aceea, cercetătorii cred că nucleul interior se poate opri și își poate inversa rotația la aproximativ 70 de ani. Teoria este că câmpul magnetic al Pământului trage nucleul interior și îl face să se rotească, în timp ce câmpul gravitațional al mantalei creează o forță contrară. La fiecare câteva decenii, o forță o poate învinge pe cealaltă, schimbând rotirea mingii de fier. Explicarea acestor ciudățenii în înregistrarea undelor seismice este dificilă și implică speculații, deoarece există atât de puține informații despre nucleul interior. O altă explicație este că suprafața nucleului interior se schimbă în timp, mai degrabă decât să-și schimbe direcția de rotație. Lianxing Wen, seismolog la Universitatea Stony Brook, a discutat această teorie într-o lucrare din 2006 și o susține și astăzi. El a spus pentru The Washington Post că acest lucru ar explica pauzele din 1971 și 2009. „Acest studiu interpretează greșit semnalele seismice care sunt cauzate de schimbările episodice ale suprafeței interioare a nucleului Pământului”, a spus Wen. Noul studiu poate aduce mai multă lumină asupra naturii misterioase a nucleului interior și asupra modului în care acesta interacționează cu celelalte straturi ale Pământului. Ar putea trece însă mult timp până când oamenii de știință vor pune cap la cap imaginea completă. Asta, dacă vor reuși la un moment dat. „Este cu siguranță posibil să nu ne dăm seama niciodată”, a declarat Vidale pentru The New York Times.

articolul original.

Cea mai nouă insulă de pe Pământ are câțiva ani și ascunde noi forme de viață

29 January 2023 at 09:31
image

O nouă insulă a apărut în Pacificul de Sud în 2015, și a creat o oportunitate fără precedent nu doar pentru geologi și vulcanologi, ci și pentru biologi și ecologiști.

Apariția unei noi insule oferă șansa de a învăța despre cum încep ecosistemele, începând cu pionierii microbieni care colonizează un teren nou ca acesta, înainte de a apărea plantele sau animalele.

Insula Hunga Tonga-Hunga Ha’apai nu a rezistat prea mult timp – după ce s-a format în urma unei erupții vulcanice în 2015, a fost distrusă de o altă erupție la începutul anului 2022.

În cei șapte ani în care a existat, însă, insula a dezvăluit câteva secrete interesante.

Într-un nou studiu, cercetătorii raportează dovezi ale existenței pe insulă a unei comunități neașteptate de microbi care metabolizează sulful și gazele atmosferice, asemănătoare unor organisme care ocupă habitate foarte diferite: izvoare termale sau guri hidrotermale de mare adâncime.

“Ne-am gândit că vom vedea organisme pe care le găsești atunci când un ghețar se retrage sau cianobacterii, specii mai tipice de colonizatori timpurii – dar în schimb am găsit un grup unic de bacterii care metabolizează sulful și gazele atmosferice”, spune ecologistul microbian Nick Dragone de la Universitatea din Colorado.

Dragone și colegii săi cercetători au colectat 32 de probe de sol de pe insulă, apoi au extras și secvențiat ADN-ul din probe.

Plantele au colonizat insula destul de repede după ce aceasta s-a format, probabil datorită semințelor din excrementele de păsări, dar cercetătorii și-au concentrat eforturile de colectare pe suprafețe lipsite de vegetație.

Ei au găsit bacterii și arhee în toate probele lor din conul vulcanului, deși acești microbi erau mai puțin diverși decât microbii din zonele cu vegetație din apropiere – și foarte diferiți.

Ar avea sens dacă primii microbi de pe o nouă insulă ar proveni fie din apa oceanului, fie din excrementele de păsări, dar nu aceasta era proveniența bacteriilor ciudate descoperite. Mai degrabă, cercetătorii suspectează că acești microbi ar fi putut proveni din adâncurile pământului.

“Unul dintre motivele pentru care credem că vedem acești microbi unici este din cauza proprietăților asociate cu erupțiile vulcanice: mult sulf și hidrogen sulfurat gazos. Microbii au fost cei mai asemănători cu cei găsiți în gurile de aerisire hidrotermale, izvoarele termale precum Yellowstone și alte sisteme vulcanice. Cea mai bună presupunere a noastră este că microbii provin din aceste tipuri de surse”, spune Dragone.

În ultimii 150 de ani, Hunga Tonga este doar a treia masă de uscat de acest fel care apare și durează mai mult de un an, spun cercetătorii, și prima de la tropice.

“Aceste tipuri de erupții vulcanice au loc peste tot în lume, dar de obicei nu produc insule”, spune Dragone. “Am avut o oportunitate incredibil de unică. Nimeni nu mai studiase vreodată în mod cuprinzător microorganismele de pe acest tip de sistem de insule într-un stadiu atât de timpuriu”.

Și nimeni nu va mai avea ocazia să studieze locuitorii insulei, cel puțin nu în mod direct. La șapte ani după ce a ieșit din Pacific, Hunga Tonga a dispărut în mod spectaculos.

Când vulcanul a erupt din nou în ianuarie 2022, a produs cea mai mare erupție explozivă din secolul XXI, cu cea mai mare coloană de aburi și cenușă din istoria înregistrată. Hunga Tonga a fost șters – dar nu înainte ca oamenii de știință să reușească să afle detalii intrigante despre scurta sa viață.

“Suntem, desigur, dezamăgiți că insula a dispărut, dar acum avem o mulțime de predicții despre ce se întâmplă atunci când se formează insule”, spune Dragone.

articolul original.

Prima ninsoare: 18 judeţe afectate, 30.000 de case fără curent duminică dimineaţă

29 January 2023 at 09:26
image

Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 123 de localităţi din 18 judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au produs efecte ale ninsorilor, viscolului şi vântului puternic. Aproape 30.000 de consumatori nu au, duminică, electricitate, astfel de probleme fiind înregistrate în şapte judeţe.

”În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente şi vânt puternic, în ultimele 24 de ore (28 ianuarie, ora 07 – 29 ianuarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 123 localităţi din 18 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti. Pompierii împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, pentru degajarea a 83 copaci şi 15 stâlpi de electricitate, fiind avariate 24 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe, cât şi pentru evacuarea apei din 1 beci, 1 stradă şi 1 drum judeţean (DJ 713/DJ)”, a anunţat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă (IGSU).

Astfel, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii salvatori au acţionat pentru preluarea a 4 gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor 2 persoane care necesitau dializă.

În ceea ce priveşte traficul rutier, 9 drumuri naţionale şi 44 drumuri judeţene sunt blocate din cauza zăpezii.

Duminică se intervine în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă.

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 122 de localităţi din 7 judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN) fiind afectaţi 29.389 consumatori, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, au intervenit forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţişti, jandarmi), ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor.

articolul original.

UE pare să fi învăţat lecţia energiei ieftine. O schimbare fundamentală

29 January 2023 at 04:55
image

Producţia de electricitate din surse de energie regenerabilă în Uniunea Europeană a crescut, în termeni absoluţi, cu aproape 5% în 2021 față de 2020, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Și consumul brut de electricitate s-a majorat, în principal în urma redresării economiei după ridicarea restricţiilor. Ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate a crescut cu doar 0,1 puncte procentuale (pp), de la 37,4% în 2020 la 37,5% în 2021. Energia eoliană şi energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul electricităţii generate din surse regenerabile (37% şi, respectiv, 32%), restul de o treime provenind de la energia solară (15%), biocombustibili solizi (7%) şi alte surse de energie regenerabilă (8%). Sursa cu cea mai rapidă creştere a fost energia solară, care în 2008 reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în UE. În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de electricitate din Austria (76,2%) şi Suedia (75,7%) era generat din surse regenerabile. Aceste state membre UE sunt urmate de Danemarca (62,6%), Portugalia (58,4%), Croaţia (53,5%), Letonia (51,3%), Spania (45,9%), Germania (43,7%) şi România (42,4%). La polul opus, cea mai scăzută pondere a electricităţii din surse de energie regenerabilă a fost în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) şi Cipru (14,8%).

articolul original.

Papa Francisc: ”Cei care incriminează homosexualitatea greşesc”

28 January 2023 at 18:43
image

Aceia care incriminează homosexualitatea greşesc, afirmă Papa Francisc într-o scrisoare publicată sâmbătă pe un site catolic LGBT, încercând să clarifice declaraţii pe care le-a făcut miercuri, într-un interviu, despre acte homosexuale considerate un păcat, relatează AFP.

Papa declara în acest interviu că a fi homosexual ”nu este on crimă”.

”Aceasta nu este o crimă. Da, dar este un păcat”, continua el, adăugând că ”păcat este şi să nu dai dovadă de caritate faţă de alţii”.

Într-o scrisoare adresată preotului american James Martin, Francisc scrie că aceste comentarii recente despre homosexualitate erau menită ”să sublinieze că incriminarea nu este nici bună, nici dreaptă”.

Scrisoarea Suveranului Pontif, în vârstă de 86 de ani, este un răspun la o scrisoare a lui James Martin, care cerea o clarificare după declaraţiile de miercuri făcute agenţiei Associated Press (AP).

”Voiam să spun că cel care vrea să incrimineze homosexualitatea greşeşte”, scrie Francisc în această scrisoare, scrisă în spaniolă şi publicată pe site-ul Outreach, un site catolic LGBT, al cărui redactor-şef este James Martin.

Francisc subliniază că declaraţiile sale cu privire la păcat erau o trimitere la învăţătura morală a Bisericii Catolice.

”Atunci când spun că este un păcat, mă refer pur şi simplu la învăţătura morală catolică, care spune că orice act sexual în afara căsătoriei este un păcat”, scrie el.

”Bineînţăeles, trebuie să luăm întotdeauna în considerare circumstanţele, care pot diminua sau elimina o greşeală”, adaugă el.

”Aşa cum puteţi vedea, repetam un lucru general. Ar fi trebuit să spun «este un păcat, ca orice act sexual în afara căsătoriei»”, precizează Papa.

Aceste declaraţii intervin cu câteva zile înaintea unei vizite a Papei în Republica Democratică Congo şi în Sudanul de Sud, unde incriminarea homosexualităţii este curentă.

Problema homosexualităţii a provocat un clivaj major în Biserica Catolică, între modernizatori şi conservatori.

Francisc a provocat o controversă după ce a fost numit papă, în 2013, prin atitudinea sa relativ liberală faţă de orientarea sexuală.

În pofida faptului că Francisc a primit adesea homosexuali şi a declarat că ei ar trebui să fie primiţi în sânul Bidericii, el nu deviază de la linia învăţăturii catolice cu privire la căsătorie, definită ca o uniune între un bărbat şi o femeie, în vederea procreării.

Într-o scrisoare adresată în iunie 2021 lui James Martin, Papa i-a mulţumit preotului pentru munca sa legată de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), subliniind natura care include a catolicismului şi scriind că Dumnezeu ”îi iubeşte pe fiecare dintre copiii săi”.

Cu câteva luni mai înainte, Vaticanul reafirma că el consideră homosexualitatea drept ”un păcat” şi că persoanele de orientare homosexuală nu pot primi sacramentul căsătoriei.

articolul original.

România în prima zi de iarnă adevărată: Sute de case fără curent, zeci de drumuri închise, șapte județe afectate

28 January 2023 at 17:08
image

Pompierii au intervenit, până sâmbătă după-amiază, în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au înregistrate efecte ale vremii severe. Au rămas închise circulaţiei zece drumuri naţionale şi 37 de artere judeţene. Totodată, în 122 de localităţi din şapte judeţe sunt întreruperi în alimentarea cu electricitate.

”Astăzi, în intervalul orar 07:00-16:30, s-au înregistrat efecte în 60 localităţi din 16 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CT, DB, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti, unde echipajele operative au derulat misiuni pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, precum şi pentru degajarea a 25 copaci şi 11 stâlpi de electricitate, fiind avariate 5 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe”, a transmis IGSU.

În zonele afectate de vremea severă, se menţin următoarele măsuri: starea de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp; asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea; convocarea şedinţelor extraordinare la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Vrancea şi Buzău; activarea Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, prin operaţionalizarea Grupelor Operative la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă din 6 judeţe (AG, BR, BZ, DB, PH, VN); creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Buzău şi Vrancea. Pentru prevenirea situaţiilor care să pună în pericol cetăţenii, în cursul zilei a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. 

Totodată, pentru activarea rapidă a acţiunilor de răspuns la situaţiile de urgenţă înregistrate, respectiv de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase, Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decretat, sâmbătă, starea de alertă pentru judeţul Vrancea.

În cadrul misiunilor de salvare, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii au acţionat pentru preluarea a 4 gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor două persoane care necesitau dializă.

În ceea ce priveşte traficul rutier, 10 drumuri naţionale sunt blocate din cauza zăpezii (DN 22/BZ, DN 2C/BZ, DN 23B/VN, DN 2N/VN, DN 23A/VN, DN 23/BR, DN 2R/VN, DN 2L/VN, DN 2M/VN, DN 25/GL) şi 37 de drumuri judeţene (DJ 203C/BZ, DJ 203G/BZ, DJ 102H/BZ, DJ 202/BZ, DJ 203/BZ, DJ 214A/BZ, DJ 203I/BZ, DJ 203D/BZ, DJ 220/BZ, DJ 713/DB, DJ 204P/VN, DJ 204B/VN, DJ 202F/VN, DJ 202E/VN, DJ 204L/VN, DJ 204E/VN, DJ 205C/VN, DJ 205E/VN, DJ 204E/VN, DJ 204D/VN, DJ 205L/VN, DJ 242E/GL, DJ 251G/GL, DJ 254/GL, DJ 253/GL, DJ 255/GL, DJ 251/GL, DJ 119A/BC, DJ 211/BR, DJ 203/BR, DJ 203T/BR, DJ 203A, DJ 244A, DJ 284A, SJ 243B, DJ 713/DB, şi DJ 251G/GL).

”La acest moment, intervenţiile salvatorilor continuă în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Vaslui şi Vrancea pentru deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă, cât şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil”, a precizat IGSU.

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 122 de localităţi din 7 judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN), însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.

articolul original.

Gorj. A căzut de la etajul 1 și a murit. Cum a fost posibil?

28 January 2023 at 16:26
image

O tânără de 20 de ani a murit, sâmbătă, după ce ar fi căzut de la etajul întâi al blocului în care locuia, în municipiul Târgu Jiu. Poliţiştii fac verificări în acest caz, pentru a stabili împrejurările în care a avut loc incidentul.

”La data de 28 ianuarie a.c., Poliţia Municipiului Târgu-Jiu a fost sesizată de un bărbat din municipiul Târgu-Jiu cu privire la faptul că fiica sa a căzut de la etajul apartamentului unde locuieşte. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au găsit-o pe tânăra de 20 de ani în stare de inconştienţă”, a anunţat IPJ Gorj.

Fata a căzut de la etajul întâi, iar echipajul Serviciului de Ambulanţă ajuns acolo a constatat decesul tinerei. Corpul acesteia a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei, informează News.ro.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

Se dau lupte grele în Donbas. Ce se pregătește pentru 24 februarie

28 January 2023 at 16:19
image

Rușii încearcă din nou să obțină controlul total asupra Donbasului și au pornit un asalt puternic în ultimele zile. Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare „feroce” cu forţele rusești care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vuhledar, în sud-vestul Doneţkului, unde luptele s-au intensificat în ultimele zile. „În curând, Vuhledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi”, a declarat, vineri, Denis Puşilin, marioneta numită de Rusia la conducerea regiunii separatiste. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat „lupte feroce”, asigurând, totodată, că ruşii au fost respinşi.
Rusia pregătește un nou val de atacuri împotriva Ucrainei pe 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei pe scară largă a țării, potrivit secretarului Oleksii Danilov din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare. Acesta a spus vineri că statul invadator a testat capabilitățile de apărare ale Ucrainei de lângă Zaporojie, transmite Kyiv Independent. Danilov a mai afirmat că trupele rusești au „primit sarcina” de a „merge dincolo” de teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, care se află în estul Ucrainei.
Săptămâna trecută, Statul Major General al Ucrainei a confirmat că Rusia își continuă eforturile ofensive lângă Bahmut, regiunea Donețk și regiunea Zaporojie, desfășurând aviație suplimentară. În regiunea Zaporojie, mai mult de 25 de așezări au fost atacate de artilerie în zilele de 20 și 21 ianuarie. Potrivit lui Danilov, următoarele luni ar putea fi foarte dificile pentru Ucraina, atâta timp cât Rusia își mărește ofensiva iar Ucraina așteaptă livrările armelor atât de necesare, care au fost recent promise de aliații occidentali. Bloomberg a relatat vineri, citând oficiali, consilieri și alte persoane din jurul acestei chestiuni, că Kremlinul pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, în contextul în care caută să arate că armata sa poate relua inițiativa după luni de eșecuri. Danilov spune însă că Rusia înțelege clar că șansele ei de a câștiga războiul împotriva Ucrainei sunt „zero”. Cei care au vorbit pentru Bloomberg au spus că nici măcar dictatorul rus Vladimir Putin nu poate nega slăbiciunea armatei sale după ce a pierdut mai mult de jumătate din teritoriul ocupat după februarie 2022.

articolul original.

Viktor Orban e consecvent: Merge pe mâna lui Putin până la capăt

28 January 2023 at 14:19
image

Ungaria se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei care vizează energia nucleară, a declarat premierul Viktor Orban într-un interviu pentru radioul public, potrivit Reuters.

Ucraina a făcut apel la UE să includă compania rusească de stat pentru energie nucleară, Rosatom, în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie. Orban a reiterat în interviu că sancţiunile în privinţa energiei nucleare „trebuie cu siguranţă respinse prin veto”. „Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a declarat premierul ungar, citat de Reuters și Agerpres.

Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia acesteia din Ucraina, spunând că ele nu au slăbit Rusia semnificativ, dar, în schimb, riscă să distrugă economia UE. Occidentul nu a impus sancţiuni împotriva Rosatom de la începutul invaziei rusești din Ucraina. Centrala nucleară ungară de la Paks are patru reactoare mici VVER 440 construite de Rusia, cu o capacitate combinată de circa 2.000 de megawaţi şi care au început să funcţioneze din 1982-1987. Ea generează aproape jumătate din energia din Ungaria şi primeşte combustibil nuclear din Rusia. Conform unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenţionează să extindă centrala de la Paks cu două reactoare VVER de producţie rusească şi cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare.

articolul original.

Cod galben de vreme rea în mai multe judeţe, până duminică dimineaţă

28 January 2023 at 14:01
image

Meteorologii au actualizat, sâmbătă, avertizarea de vreme rea şi anunţă că judeţele Vrancea, Buzău şi zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Argeş ies de sub codul portocaliu. În mai multe judeţe, însă, se menţine codul galben de ninsori moderate cantitativ şi viscol.

Potrivit ANM, de la ora 14.00, judeţele Vrancea, Buzău şi zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Argeş ies de sub incidenţa codului portocaliu de ninsori.

Iniţial, avertizarea era valabilă până duminică, la ora 10.00.

Cu toate acestea, ANM anunţă că în mai multe judeţe, dar şi în Bucureşti, rămâne cod galben, până duminică dimineaţă.

”În Dobrogea, estul Munteniei, jumătatea sudică a Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură va continua să ningă (se vor acumula în general 15…20 l/mp) şi să se depună strat de zăpadă. În aceste zone vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea, local troienind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii. În restul zonei atenţionate din Muntenia (judeţele Prahova, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti) va ninge moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări în general de 30…35 km/h”, a transmis ANM.

Potrivit meteorologilor, duminică (29 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului local în estul ţării unde zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea scăzută.

articolul original.

Viața la -53 de grade Celsius. Aerul este atât de rece, încât îngheață în plămâni

28 January 2023 at 13:47
image

Mohe este pe bună dreptate supranumit „Polul Nord” al Chinei. Este cel mai nordic oraș al țării și este un loc extrem de rece. La finalul săptămânii trecute s-au înregistrat -53 de grade Celsius, un record de temperatură istoric pentru această țară, informează Sky News.
Este atât de frig încât aerul îți rămâne blocat în gât, ai o senzație neplăcută în plămâni și îți vine în continuu să tușești. Ai o senzație ciudată la nivelul tuturor părților corpului în care se regăsește umezeala și simți cum pleoapele și nările îți împietresc. Dacă ai degetele expuse sau dacă porți mănuși mai subțiri, îți vor amorți de tot în doar câteva minute – degerarea reprezintă un pericol foarte mare aici. Bateriile diverselor aparate electronice se descarcă anormal de repede și dacă trebuie să lucrezi afară nu poți să o faci decât în reprize scurte repetate.
Există și momente distractive când sunt -50 de grade Celsius afară: dacă arunci apă fiartă în aer, aceasta îngheață aproape instantaneu și se izbește de pământ sub formă de bucăți de gheață. Acesta este unul dintre motivele pentru care turiștii chinezi se îngrămădesc să vină aici. Mohe se află în vârful unei regiuni din China care se extinde până la granița cu Rusia, înconjurată din trei direcții de teritoriul rusesc de unde aerul aspru al iernii siberiene se năpustește asupra orașului chinezesc. Mohe se află la aproape 2.500 de kilometri la nord de Beijing, un oraș la rândul său din nordul țării. Este un loc pitoresc, acoperit de zăpadă, cu 85.000 de locuitori care lucrează în industrii precum agricultură și turism. Temperaturile extreme nu sunt nemaiîntâlnite în Mohe, dar de obicei sunt cu 15-20 de grade mai ridicate decât acum.
La o oră de mers cu mașina înspre nord se află satul Beiji – un loc straniu, pe jumătate localitate turistică, pe jumătate avanpost de frontieră, în care ai nevoie de bilet ca să intri. În afară de numele său care înseamnă „Polul Nord”, una dintre principalele atracții din Beiji îl reprezintă peisajul cu marele râu înghețat care desparte China de Rusia, dincolo de care se pot zări dealurile stâncoase ale Siberiei. Întrebat despre cum este să trăiești la -53 de grade Celsius, Xie, proprietarul unui magazin universal a răspuns: „Este fum. Nu poți să vezi pe nimeni la mai mult de câțiva metri depărtare. Până la miezul zilei, fumul – noi îl numim fum, dar este defapt o ceață foarte densă – se disipă. Fumul apare când se face frig.” „Nu poți să lupți împotriva raiului. Tot ce putem să facem este să luăm toate măsurile posibile. Atâta timp cât nu ne este frig, este în regulă”, a povestit Xie. Această perioadă rece este provocată de o zonă de aer foarte rece de joasă presiune care se deplasează spre sud din Siberia. Regiunea din Rusia este atât de departe de efectul de încălzire al mării și primește atât de puține ore de lumină încât condițiile sunt perfecte pentru crearea de și mai mult aer rece, potrivit Sky News.

articolul original.

Rusia se îndreaptă înspre o lovitură de stat militară

28 January 2023 at 08:59
image

Un fost consilier al Kremlinului a avertizat că în timp ce Moscova își continuă invazia sângeroasă a Ucrainei, situația politică din Rusia se îndreaptă înspre o lovitură de stat militară, scrie The Daily Beast.

Abbas Galliamov, fostul scriitor de discursuri al lui Vladimir Putin, a spus că în Rusia toate condițiile sunt prezente pentru izbucnirea unei revolte în toată regula. „Cu cât războiul se prelungește mai mult, cu atât devine mai clară inutilitatea sa”, a scris Galliamov într-un articol pentru publicația de opoziție Mojem Obiasnit. Publicul din Rusia a început în mare parte să își dea seama că visul Kremlinului de a răsturna „regimul” de la Kiev nu se va realiza, notează Galliamov, iar premiul de consolare – teritoriile ucrainene recent anexate ilegal de Rusia – nu câștigă aprecierea nimănui.

Disputele se înmulțesc și în cadrul armatei, potrivit fostului consilier – „[șeful Wagner] Prigojin a discreditat regimul în ochii ofițerilor prin retorica sa, iar furia îndreptată împotriva autorităților care îi permit unui criminal să îi calce în picioare devine tot mai puternică.”

Imaginea de viclean „macho” a liderului de la Kremlin s-a dezintegrat și ea: „Pe măsură ce țara se confruntă cu tot mai multe probleme și autoritățile sunt incapabile să le rezolve, Putin se transformă tot mai constant în ochii oamenilor dintr-un strateg într-un dictator simplu de mâna a doua.” După nenumărate rapoarte cu soldați ruși care s-au revoltat împotriva comandanților lor, s-au plâns de ofițerii de rang înalt sau au dezertat direct de pe front. Galliamov a spus că tot ceea ce mai lipsește pentru declanșarea unui puci este ceva mai multă organizare.

„Trebuie înțeles faptul că marea majoritate a comandanților din armata unei națiuni autoritare nu sunt suporteri devotați ai autorităților, ci oportuniști de rând”, a susținut Galliamov. Așadar, odată ce va începe o revoltă, iar „loialitățile de odinioară” vor dispărea, comandanții militari vor lupta de partea celui care pare cel mai în putere să câștige, potrivit fostului consilier al lui Putin.

În afară de cei care s-au revoltat sau chiar i-au atacat pe comandanții lor, mii de alți soldați ruși s-au predat din proprie inițiativă autorităților ucrainene pentru a nu lua parte la război. Potrivit unui reprezentant al liniei telefonice „Vreau să trăiesc” din Ucraina, 6.543 de soldați ruși au sunat la numărul lor ca să anunțe că se predau guvernului ucrainean într-o perioadă de doar patru luni, informează The Guardian. „În timpul eliberării Hersonului, am primit apeluri de la ruși și ne-au spus ‘Salvați-ne sufletele pentru că am rămas blocați undeva în noroi, batalionul nostru este complet distrus, mai avem doar 10 soldați, vă rugăm să ne scoateți din această mizerie”, potrivit reprezentantului citat mai sus.


articolul original.
❌