ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayMoney

Românul Andreas Ivan a debutat la Schalke în meciul cu RB Leipzig!

25 January 2023 at 01:00
  • Românul Andreas Ivan a debutat la Schalke în meciul cu RB Leipzig

Andreas Ivan a fost adus la echipa a doua a lui Schalke, liber de contract, în vara anului trecut, de la Rot Weiss Ahlen.

Românul Andreas Ivan a debutat la Schalke în meciul cu RB Leipzig

Românul Andreas Ivan a debutat, în Bundesliga, pentru Schalke, în meciul cu RB Leipzig, pierdut însă de echipa sa cu un scor „fluviu”, 1-6.

Fotbalistul român, care evoluează pe postul de extremă stânga, a fost introdus, în teren, în debutul reprizei secunde, înlocuindu-l pe Jordan Larsson.

Andreas Ivan este născut în România, la Pitești, însă nu a apucat să evolueze pentru un club românesc, deoarece s-a mutat în Germania la o vârstă fragedă.

Echipele de start de la partida Schalke – RB Leipzig 1-6:

Schalke: Schwolow – Brunner, Yoshida, Matriciani, Uronen – Kozuki, Latza, Krauss, Larsson, Bulter – Frey.

Leipzig: Blaswich – Henrichs, Orban, Gvardiol, Halstenberg – Laimer, Schlager – Szoboszlai, Olmo – Andre Silva, Werner.

Andreas Ivan: „Debutul a fost incredibil!”

Primul meci bifat de Andreas Ivan, la echipa de seniori a lui Schalke, a avut loc în luna decembrie a anului trecut. Atunci, fotbalistul român a evoluat într-o partidă amicală disputată împotriva celor de la Rapid Viena.

„Debutul a fost incredibil, să mai am o astfel de șansă, să am privilegiul de a juca pentru un club atât de mare în echipa profesionistă este ca un vis. Mă bucur de fiecare secundă pe care o joc aici!

Prima echipă m-a primit foarte bine, m-am simțit excelent imediat. Întotdeauna este o atmosferă bună, iar echipa este minunată.

Prima parte a pregătirii pentru returul sezonului se încheie pe 22 decembrie, iar până atunci vreau să învăț cât mai multe lucruri și să le iau cu mine pentru anul viitor”, a declarat Andreas Ivan, în luna decembrie, pentru sport.ro.

În prezent, Schalke se află pe ultimul loc din Bundesliga, cu nouă puncte obținute după 17 meciuri jucate.

  • 28 de ani are Andreas Ivan
articolul original.

Tranzacţionarea a zeci de acţiuni pe Wall Street a fost oprită temporar, la scurt timp după deschiderea bursei

24 January 2023 at 20:52
image

Între companiile mari afectate s-au aflat Morgan Stanley, Verizon, AT&T, Nike şi McDonald’s, potrivit site-ului web al NYSE.

Multe acţiuni au avut mişcări anormal de mari la deschiderea pieţei, ceea ce ar fi putut declanşa oprirea tranzacţionării acestora din cauza volatilităţii.

Bob Pisani, de la CNBC, a spus la emisiunea ”Squawk on the Street” că problema pare a fi una tehnică şi nu ceva ce s-a întâmplat pe planul tranzacţiilor.

Multe dintre companiile afectate au reluat tranzacţionarea înainte de 9:45 a.m. ET.

NYSE a anunţat la aproximativ 9:50 a.m. că toate sistemele sale sunt operaţionale. Într-un comunicat, bursa a anunţat că încă investighează problema cu licitaţia de deschidere.

Într-un subset de simboluri, licitaţiile de deschidere nu au avut loc. Bursa lucrează pentru a clarifica lista de simboluri”, se arată în comunicat.

NYSE este deţinută de Intercontinental Exchange, ale cărei acţiuni au scăzut cu 2% marţi.

NYSE, ca şi alte burse, are opriri automate pentru acţiunile care se mişcă dramatic într-o direcţie sau alta.

Într-o zi obişnuită de tranzacţionare, puţine sau poate nicio acţiune sunt oprite din cauza volatilităţii pe NYSE.

Cealaltă bursă majoră din SUA, Nasdaq, nu pare să fi fost afectată de problema tehnică.

 

articolul original.

Asociaţia Pro Infrastructură: 400 de kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără «câine de pază». CNAIR tergiversează lansarea licitaţiilor pentru desemnarea supervizorului ori tărăgănează procedurile. Se lasă liber la abuzuri

24 January 2023 at 19:39
image

”400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără «câine de pază». Rolul supervizorului, al dirigintelui de şantier, denumit şi «consultant», «inginer FIDIC» sau simplu «inginer», în implementarea în teren a unui proiect de infrastructură de transport este esenţial: se asigură că lucrările puse în operă de constructor sunt conforme şi respectă caietul de sarcini, oferta asumată şi normativele în vigoare, adică standardele de calitate necesare. Dar CNAIR tergiversează lansarea licitaţiilor pentru aceste servicii esenţiale ori, în dulcele stil «timpul trece leafa merge», tărăgănează procedurile de achiziţie publice pornite în urmă cu mai bine de un an de zile în unele cazuri. În lipsa consultantului care să fie zilnic pe şantier şi să certifice lucrările executate de antreprenor, se lasă liber la abuzuri, «scurtături» şi «optimizări» care cresc riscul ca drumul să aibă probleme pe termen lung şi cresc artificial profitul constructorului”, arată reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, marţi seară, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestora, contractarea supervizării este ”urgentă” pe cele 7 loturi ale Autostrăzii A7 dintre Buzău şi Bacău, adică 178 km, unde constructorul a intrat în teren sau este pe cale să înceapă execuţia (până) în primăvară, dar aceeaşi situaţie este pe lotul 3 de lângă Buzău şi pe cele trei sectoare ale Bacău-Paşcani, unde licitaţiiel pentru lucrări ar putea fi parafate cu antreprenorii până în vară.

”Mai mult, scandalos este că încă nu avem supervizor pe Autostrada A0 Nord tronsonul 2 (între Corbeanca şi Afumaţi) deşi se apropie cu paşi rapizi de inaugurare în decembrie 2023! La fel pe 1 (în contestaţii, probabil vom avea constructor până în vară) şi 3 (în procedură semnare contract de lucrări). Nu există timp de pierdut nici pe secţiunile de munte ale A1 Sibiu-Piteşti unde antreprenorii vor face proiectare în 2023 dar probabil la anul vor pune utilajele la treabă. Nu trebuie să fii expert să-ţi dai seama că ai nevoie de diriginte de şantier pe 68 de kilometri prin creierii munţilor pe Valea Oltului şi Valea Topologului. Nici pe ciotul Holdea-Margina al A1 nu există consultant! Tot în 2024 ar trebui să se înceapă şi aici lucrările”, adaugă ei.

Reprezentanţii asociaţiei menţionează că autostrăzile menţionate însumează aproape 400 de kilometri şi au o valoare contractuală/estimată totală de peste 6 miliarde de euro, dar în proceduri de licitaţie mai sunt sectoare precum A13 Boiţa-Făgăraş sau capetele din PNRR ale A8 Târgu Mureş-Târgu Neamţ.

articolul original.

Bogdan Glăvan: Economia României are vulnerabilităţi care o situează printre cele mai riscante economii în dezvoltare / Avem unele dintre cele mai mari inflaţii industriale din Europa şi cel mai mare deficit bugetar ajustat, în trimestrul trei

24 January 2023 at 18:33
image

”Există vulnerabilităţi, economia României are vulnerabilităţi care o situează printre cele mai riscante economii în dezvoltare. Noi reuşim să avem şi părţi bune şi părţi mai puţin bune, trebuie să facem o distincţie, responsabil pentru părţile proaste este statul, Guvernul, iar meritul pentru părţile bune nu e al statului ci al sectorului privat”, a afirmat profesorul.

Bogdan Glăvan a arătat că au venit 10 miliarde de euro, anul trecut, capital străin.

El a arătat că România are una dintre cele mai mari inflaţii industriale din Europa şi a precizat că ultimele date ale Eurostat arată că avem cel mai mare deficit bugetar ajustat, în trimestrul trei. 

Potrivit lui Bogdan Glăvan, problemele ţin şi de o birocraţie împăvărătoare şi un sistem financiar care nu este deloc incluziv. 

”Noi trăim într-o economie care subperformează şi aşa, perntru că la intrările masive de capital (..) dacă peste tine vine o asemenea avalanşă de bani şi tu reuşeşti să o transformi doar în 3% sau 4% creştere economică, anual, înseamnă că tu de fapt risipeşti bani, cea mai mare parte a banilor se duce pe consum”,  a mai explicat profesorul.  

articolul original.

E masculinitatea toxică a lui Andrew Tate o reacție la feminism?

24 January 2023 at 17:50
image

Andrew Tate, un misogin declarat, își închipuie că îi salvează pe băieți de societatea „woke”, în timp ce feminismul este criticat deoarece ar contesta rolurile tradiționale ale femeii și bărbatului, argumentează Halima Jibril, o cercetătoare care trăiește în Marea Britanie, pe site-ul cultural „Dazed”.

Cazul influencerului american de origine britanică Andrew Tate, arestat alături de fratele său în România într-un dosar de viol și trafic de persoane, a suscitat discuții aprinse pe internet – dar dacă unii au salutat săltarea lui, făcând speculații privind vinovăția lui și infracțiunile pe care le-ar fi săvârșit, alții s-au întrebat cum a ajuns să capete atâta notorietate o persoană cu asemenea convingeri.

Tate promovează prin clipuri sexiste o formă tradițională de masculinitate, argumentând că bărbații sunt meniți să protejeze, să întrețină familia și să fie capii familiei, în timp ce sarcina femeilor este să fie supuse și să se îngrijească de nevoile lor.

Bărbații care gândesc ca Tate cred că asta e ordinea firească a naturii pe care o ideologie precum feminismul și-a propus să o distrugă, iar ei nu fac decât să riposteze, scrie Halima Jibril.

Majoritatea celor care îl urmăresc pe Tate pe rețele sociale sunt bărbați tineri care cred că se regăsesc în ceea ce spune – cu bună știință influencerul exploatează temerile și nesiguranța unei generații de tineri care privește peisajul social în schimbare drept un atac la adresa masculinității lor.

În 2022, Andrew Tate, un american născut la Luton (Marea Britanie) era printre cei mai căutate figuri publice pe Google. El a fost interzis anul trecut de pe platformele Facebook, Instagram și You Tube din cauza comentariilor sale misogine (comparațiile femeilor cu animalele de companie și copii, discuțiile despre utilizarea femeii ca și cum ar fi proprietatea cuiva și argumentele că victimele violului poartă o parte din vină). Susținătorii săi au reacționat inundând rețelele sociale cu cele mai dure clipuri ale sale pentru a maximiza numărul de interacțiuni – așa a ajuns printre cele mai prolifice figuri pe Tik Tok, cu un hashtag adunând peste 400 de milioane de vizualizări.

Pe 29 decembrie, după un schimb de replici cu activista de mediu Greta Thunberg pe Twitter, Tate și fratele lui au fost arestați, în urma acuzației că au folosit metoda loverboy pentru a momi femei să vină în România ca apoi să le forțeze să producă clipuri pornografice pentru platforme de adulți.

Într-un mesaj pe Twitter șters între timp, poetul Joseph Massey a făcut afirmația că „bărbații de genul lui Andrew Tate nu ar fi apărut dacă bărbații nu ar fi ajuns demoralizați, disprețuiți și dezorientați despre ce este și ce nu este masculinitatea”.

„Mulțumiri feministelor pentru haosul pe care l-ați creat”, a scris el.

Cum se poate explica ascensiunea lui Tate?

Într-un articol apărut în octombrie 2022, într-o revistă studențească din SUA, Jasneh Sasan a sugerat că „Tate a apărut ca rezultat al feminismului modern extrem” – pe măsură ce feministele au continuat să îi discrediteze pe „bărbații heterosexuali, albi, creștini”, acești bărbați au fost puși în fața a două opțiuni: fie să susțină feminismul, fie să îl respingă.

În august, Daisy Cousens, comentator politic la Sky News, a obserbat că „nu este deloc surprinzător faptul că tinerii bărbați gravitează în jurul lui [Tate] în condițiile în care societatea a petrecut decenii demonizând masculinitatea și dând vina pe genul lor pentru toate relele societății”.

Reacția autoarei la această narațiune a fost să se întrebe cum ar putea fi Andrew Tate o creație a feminismului – pe care activista americană cunoscută ca Bell Hooks a definit-o ca „mișcare de a pune capăt sexismului, exploatării și opresiunii”.

Așadar, cum ar putea feminismul, o armă împotriva nedreptății, să creeze ceea ce combate?”, scrie Halima Jibril.

Potrivit comentatoarei în domeniul culturii și autoarei de eseuri video Alice Cappelle problema privind măsura în care feminismul „creează” influenceri misogini precum Andrew Tate este destul de complicată.

„Credința că manosfera (forumuri pentru bărbați-.n,red) și influenceri ca Andrew Tate sunt produsul feminismului este tehnic adevărată”, spune Cappelle. „În anii 1990, jurnalista Susan Faludi, în cartea sa «Backlash: The Undeclared War Against American Women», a arătat că progresele în direcția egalității de gen și promovarea drepturilor femeilor au fost întâmpinate sistematic cu o reacție de la moderată la intensă. Nimic nu s-a schimbat. Tate întruchipează adeptul cel mai reacționar a ceea ce eu văd ca fiind reacția conservatoare post-MeToo.”

În noiembrie 2022, Global Boyhood Initiative a lansat primul său raport privind starea băieților din Marea Britanie – scopul acestuia a fost să promoveze masculinitatea pozitivă și să constiuie un răspuns cu sens la natura diversă a experiențelor.

Raportul a constatat că băieții suferă – dar nu din cauza feminismului, ci din cauza masculinității patriarhale, care îi deconectează de emoțiile lor și îi educă în violență.

Laura Bates a explicat pentru „The Guardian” că raportul a subliniat importanța „contestării violenței masculine și a misoginiei, încurajării diferitelor tipuri de masculinitate și considerării femeilor ca fiind aliați. Toate acestea contribuie la o mai bună sănătate mintală și la îmbunătățirea rezultatelor școlare în rândul băieților”.

Potrivit autoarei, feminismul este o soluție salvatoare nu doar pentru femei, ci pentru toată lumea care suferă de pe urma oprimării patriarhale.

„Feminismul este o politică a dreptății, și nu există dreptate fără iubire”, scrie autoarea.

„Andrew Tate este un simptom al unei generații de bărbați nemulțumiți, dar feminismul este leacul, nu boala. Astfel că, în timp ce feminismul este, din punct de vedere tehnic, motivul pentru care Andrew Tate există, este, totodată, motivul pentru care oameni ca el vor dispărea. Capelle o spune cel mai bine: «femeile, feministele, mamele, surorile, prietenele, soțiile au întins în mod constant o mână bărbaților pentru a-i ajuta să depășească stereotipurile de gen reducționiste. Feminismul nu a fost niciodată doar despre femei. Este un proiect social, o viziune pentru o societate în care oameni ca Andrew Tate vor deveni în mod natural irelevanți», conchide cercetătoarea Halima Jibril, într-un editorial publicat de platforma culturală „Dazed”.

articolul original.

Putin caută aliați în Africa. Lavrov s-a dus în Eswatini să-l cheme pe rege în Rusia. Înainte de vizită, liderul opoziției a fost ucis

24 January 2023 at 17:47
image

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns, marți, în Eswatini, vizită care face parte din turneul african al șefului diplomației ruse, potrivit TASS. Principalul diplomat al Rusiei a zburat la Mbabane din Africa de Sud, unde și-a început turneul african. Regatul Eswatini, redenumit oficial din Swaziland în 2018, este o monarhie constituțională cu actuala constituție în vigoare din 8 februarie 2006.

Țara este membră a Commonwealth-ului britanic. Eswatini, cu o populație de 1.172.369 de persoane (în 2021), se învecinează cu Africa de Sud și Mozambic și întreține relații diplomatice cu Federația Rusă din 19 noiembrie 1999. Moscova este pregătită să analizeze orice cerere de securitate din partea Eswatini, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei conferințe de presă după discuțiile cu principalul diplomat al Regatului Eswatini, Thuli Dladla, marți.

„În cadrul ședinței de astăzi, am convenit să ne intensificăm cooperarea în domeniul securității; avem un acord interguvernamental valabil privind cooperarea militară, există grupuri de lucru pentru cooperarea militaro-tehnică. Suntem pregătiți pentru a analiza cererile prietenilor noștri din Eswatini cu privire la orice problemă care trebuie rezolvată pentru a asigura securitatea acestei țări”, a spus el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că regele Mswati al III-lea a fost invitat la summitul Rusia-Africa. Potrivit lui Lavrov, regele a primit un mesaj de la președintele rus Vladimir Putin că este așteptat la Sankt Petersburg. „În iulie, după cum am spus, al doilea summit Rusia-Africa va avea loc la Sankt Petersburg. La primul summit, care a avut loc în octombrie 2019 la Soci, a fost prezent și Majestatea Sa Regele, iar acesta este invitat la următorul eveniment de la Sankt Petersburg”, a spus Lavrov, potrivit TASS.

Anterior, Lavrov și-a exprimat speranța că al doilea summit Rusia-Africa va revigora relațiile cu continentul african. Regatul Eswatini este unul dintre cele mai mici state de pe continentul african, până în 2018 țara a fost numită Regatul Swaziland. Se învecinează cu Africa de Sud la sud, vest și nord și cu Mozambic la est. Regele Mswati III se află la conducerea țării de peste treizeci de ani. Avocat pentru drepturile omului și un lider al opoziției, ucis înaintea vizitei lui Lavrov Thulani Maseko, un avocat pentru drepturile omului și oponent influent în Eswatini a fost ucis, sâmbătă. Acesta a fost împușcat în casă, la câteva ore după un discurs sfidător la adresa regelui.

„Asasinii l-au împușcat prin fereastră în timp ce era în casă cu familia sa”, a declarat Sikelela Dlamini, secretar general al Swaziland MultiStakeholder Forum, o coaliție de partide de opoziție. Thulani Maseko era cunoscut pentru procesul intentat împotriva regelui Mswati III pentru că a redenumit țara Eswatini prin decret, spunând că este împotriva constituției. 

În 2014, Maseko și editorul revistei lunare The Nation, Bheki Makhubu, au fost închiși după ce criticau sistemul judiciar pentru părtinire și lipsa de independență. Săptămâna trecută, opoziţia l-a acuzat pe rege că a angajat mercenari, în principal din Africa de Sud, pentru a ajuta forţele de securitate să înăbuşe o opoziţie în creştere. 

articolul original.

Reacția sinceră a Rusiei pentru Germania, presată să permită livrarea de tancuri Leopard către Ucraina

24 January 2023 at 17:00
image

În contextul unor presiuni tot mai mari asupra Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard și să permită altor țări să liveze astfel de blindate forțelor ucrainene, Moscova a ținut să transmită un mesaj Berlinului.

Livrări de tancuri Leopard de fabricaţie germană Ucrainei nu prevesteşte „nimic bun”, ameninţa voalat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP, citat de News.ro.

Peskov: Vor lăsa „o urmă de neșters”

„Asemenea livrări nu vor aduce nimic relaţiei” Rusiei cu Germania, ci vor lăsa „o urmă de neşters”, a subliniat Peskov.

Această reacție oficială a Kremlinului intervine după ce ministrul polonez al Apărării a anunţat marţi că a cerut Germaniei acordul să trimită aceste faimoase tancuri Leopard Ucrainei, unde forţe ruse continuă să revendice progrese pe teren.

„Germania a primit deja cererea noastră de a accepta transferul de tancuri (de tip) Leopard 2”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, îndemnând Berlinul să intre în „coaliţia ţărilor care susţin Ucraina cu tancuri (de tip) Leopard 2”.

Berlinul a părut marţi să cedeze încă un pic în acest dosar, în pofida ezitărilor cancelarului Olaf Scholz.

Noul ministru german al Apărării Boris Pistorius a anunţat, într-o conferinţă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că ţările aliate Ucrainei care deţin tancuri grele de tip Leopard pot începe să formeze militari ucraineni în folosrea acestor tancuri.

Duminică, ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat că Berlinul „nu se opune” ca Polonia să livreze Ucrainei tancuri de tip Leopard 2.

NATO promite o decizie în curând privind trimiterea de tancuri Ucrainei

Deși la nivelul Alianței Nord-Atlantice deocamdată nu s-a luat nicio decizie oficială în privința furnizării unor tancuri Kievului, secretarul general Jens Stoltenberg și-a exprimat marți încrederea că aceasta este doar o chestiune de timp.

Stoltenberg s-a exprimat la Berlin alături de noul ministru german al apărării Boris Pistorius, care a spus anterior că guvernul său va acţiona rapid în legătură cu tancurile dacă s-ar găsi un consens.

„În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm sisteme (de armament n.r.) mai greu şi mai avansate pentru Ucraina şi trebuie să o facem mai repede”, le-a declarat Stoltenberg reporterilor.

„Prin urmare, salut discuţia noastră de astăzi. Am discutat despre problema tancurilor de luptă. Consultările între aliaţi vor continua şi sunt încrezător că vom avea o soluţie în curând”, a adăugat șeful NATO.

Polonia, care a acuzat Germania că „îşi târâie picioarele” în legătură cu tancurile, a declarat marţi că a cerut oficial permisiunea Berlinului de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina.

articolul original.

Deputaţii de la Moscova ameninţă Chişinăul: ”Ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”

24 January 2023 at 16:17
image

Doi influenţi deputaţi de la Moscova reacţionează cu ameninţări la ideea că Republica Moldova ar putea adera la NATO, după ce şi un senator rus ameninţase cu o zi înainte că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite News.ro.

„De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, a declarat pentru „Vedomosti” Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova, camera inferioară a parlamentului rus.

Deputata a spus că este încrezătoare că Ministerul rus de Externe „va şti cum să răspundă” (la declaraţiile preşedintei Maia Sandu).

Svetlana Jurova, în vârstă de 51 de ani, este o fostă sportivă, campioană olimpică la patinaj viteză, care a intrat în politică la încheierea carierei sportive şi chiar a fost la un moment dat vicepreşedintă a parlamentului. Ea este pe lista de sancţiuni a Canadei, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Aderarea Moldovei la NATO ar putea duce la distrugerea acestui stat şi va fi privită de Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii sale, a declarat şi Leonid Kalaşnikov, un alt influent membru al Dumei de Stat de la Moscova

„Dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale (…). Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, rapid, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor ţară, ar trebui să-şi amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale şi îşi respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia (…) şi Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat pentru Vedomosti Leonid Kalaşnikov.

Leonid Kalaşnikov este deputat comunist, preşedinte al Comisiei pentru CSI (Comunitatea Statelor Independente, care reuneşte mai multe foste republici sovietice – n.r.), integrare eurasiatică şi relaţii cu diaspora din Duma de Stat. El se află pe lista politicienilor ruşi sancţionaţi de comunitatea internaţională după invazia Rusiei în Ucraina.

Kalaşnikov a subliniat că atitudinea Rusiei faţă de o eventuală aderare a Moldovei la NATO va fi negativă, deoarece aceasta reprezintă o „ameninţare la adresa securităţii” Federaţiei Ruse.

Într-un interviu pentru POLITICO, preşedinta Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că după invadarea Ucrainei există o discuţie serioasă în Moldova despre capacitatea ţării de a se apăra şi despre posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”, fără a nominaliza NATO ca atare. „Şi dacă la un moment dat, noi, ca naţiune, ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea (prevăzută de Constituţie – n.r.), acest lucru se va face printr-un proces democratic”, a spus preşedinta Maia Sandu.

Şi senatorul Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a postat pe canalul său Telegram un comentariu în care se întreba retoric dacă Maia Sandu este gata să repete „politicile sinucigaşe” ale preşedinţilor ucraineni Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko. „Problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (din 2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale care exista înainte şi de declararea oficială a direcţiei Kievului către blocul militar anti-rusesc NATO”, a reamintit el.

Maia Sandu riscă să repete politica sinucigaşă a lui Zelenski, afirmă un senator rus comentând interviul din POLITICO. El spune că România este unul dintre „cele mai înapoiate” state membre NATOCITEȘTE ȘI Maia Sandu riscă să repete politica sinucigaşă a lui Zelenski, afirmă un senator rus comentând interviul din POLITICO. El spune că România este unul dintre „cele mai înapoiate” state membre NATO

În ianuarie, Republica Moldova a cerut aliaţilor săi occidentali să îi consolideze capacităţile de apărare aeriană, iar în iunie 2022, parlamentul moldovean a adoptat o lege de protecţie a spaţiului informaţional, prin care a interzis retransmiterea programelor propagandistice ruseşti. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut săptămâna trecută Republicii Moldova să ridice interdicţiile, pe care le-a calificat drept discriminatorii, reaminteşte Vedomosti.

sursa: News.ro

articolul original.

Atenție la mail, puteți fi înșelat! Anunțul Poliției Române

24 January 2023 at 14:14
image

Poliţia Română îi pune în gardă pe românii care au primit în ultimele zile un mail cu mesajul „Alertă de tentative de atac cibernetic”. Există posibilitatea unei înșelăciuni.

Autoritățile avertizează că, chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing.

„Alertă de tentative de atac cibernetic”…….În cazul în care aţi primit un astfel de e-mail vă reamintim că este un fals. Pentru a rămăne în siguranţă în mediul online evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor. În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente.

Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, spune Poliţia în mesaj.

Ce trebuie să faci pentru a nu cădea pradă hakerilor

Autorităţile afirmă că, „chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing”.

„Metoda preferată este e-mail-ul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română, astfel aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potenţialele victime pot cădea mai uşor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online.

Verificaţi mereu sursa reală a mesajului. Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizaţi date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail , mesaje sau social media.

Nu uita că te poţi antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro”, mai precizează Poliţia Română. „Siguranţaonline este o campanie de conştientizare la nivel naţional implementată de Directoratul Naţional de Securiate Cibernetică, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor”, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Cifrele unei morți parcă anunțate. ASPA nu a ajuns nici la 10% dintre sesizările de ridicare a câinilor fără stăpân

24 January 2023 at 14:00
image

Potrivit unui raport al Poliţiei Locale Sector 6, de la începutul anului 2023, din cele 83 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele, informează Primăria Sectorului 6.

Chiar și după moartea Anei Oros, femeia sfâșiată de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii, astăzi, la locul tragediei, la ora 9.00, pe câmp erau încă maidanezi. Poliţiştii locali au sesizat ASPA prin dispecerat.

Doi ani irosiți degeaba

Primăria mai spune că din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze Recensământul câinilor fără stăpân şi era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022.

„Potrivit raportul Poliţiei Locale Sector 6, de la începutul anului şi până în prezent, din cele 83 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele. Astăzi, la locul tragediei, la ora 9.00, pe câmp erau încă maidanezi. Poliţiştii locali Sector 6 i-au fotografiat şi au sesizat ASPA prin dispecerat”, precizează primăria Sector 6.

ASPA a avut 2 ani să organizeze recensământul câinilor

Primăria Sector 6 afirmă că din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze Recensământul câinilor fără stăpân şi era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022, potrivit HCGMB.

ASPA preciza luni într-o postare intitulată Precizări legislative, că în cursul anului 2022, a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1700 de câini, iar cei mai mulţi de pe raza Sectorului 6, respectiv 381.

Totodată, instituţia mai arăta că rolul său este de a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, în timp ce poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

articolul original.

Opriți de poliție și trimiși la somn. Ce au pățit doi șoferi de autocar români, în Germania

24 January 2023 at 13:13
image

Un autocar din România a fost oprit de poliție, în Germania, lângă orașul Grünstadt. Control s-a descoperit că șoferii conduceau de aproape 30 de ore, fără să respecte timpul de odihnă obligatoriu.

Documentele prezentate de șoferii români, aflați în autocar, au dezvăluit că aceștia terminaseră recent o cursă din Franța în România.

Apoi, după doar trei ore porniseră din nou spre Franța, fără să respecte timpii obligatorii de odihnă. Astfel, ei se aflau pe drum fără pauze de aproximativ 30 de ore, scrie Südwestrundfunk.

O practică des întâlnită în Germania

Pare se că această practică a devenit destul de comună în Germania. Mai mulți șoferi au fost găsiți la volan, conducând de ore întregi, lucru ilegal în această țara.

Un alt caz a fost descoperit la finalul anului trecut, pe 11 noiembrie. Un pasager într-un autocar care plecase din Europa de Est a sunat o cunoștință și i-a spus că se teme pentru siguranța lui.

Autocarul se afla în cursă de trei zile fără oprire când a fost oprit și controlat la Grünstadt. La bord se aflau trei șoferi și 71 de pasageri. Șoferii aveau pauze introduse în tahograf, dar nu le respectaseră.

Totodată, niciunul dintre șoferi nu deținea permis de conducere pentru categoria respectivă. Poliția germană a deschis o anchetă, iar autocarul a mers mai departe cu altă echipă de șoferi.

articolul original.

ANM anunță venirea iernii. Când va ninge în București

24 January 2023 at 12:34
image

Chiar dacă în continuare vremea este mai caldă decât ar fi normal pentru luna Ianuarie, se pare că iarna își va intra, în perioada următoare, în drepturi.

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță că vremea se va răci în România, așadar ninsorile își vor face apariția în majoritatea zonelor țării.

„Cel puțin în această săptămână, vremea se va apropia de normalul termic al perioadei din calendar și vorbim în special, mai ales astăzi, de valori mai ridicate în partea de vest, nord-vest a țării, acolo unde maximele vor atinge 9-10°C. De altfel, la această oră, pentru o bună parte din vest, nord-vest, înregistrăm 7-8°C, în timp ce în regiunile extracarpatice vorbim de valori doar în jurul a 5-6°C. O apropiată de normal.

„Zile autentice de iarnă!”

De mâine, răcirea se va resimți și în partea de vest, nord-vest, maximele la scara întregii țări se vor situa între 0-6°C, cel mult 12°C în Capitală, iar de la mijlocul săptămânii consemnăm și precipitații, mai ales în partea de sud, sud-est, mixte, lapoviță și ninsori, în timp ce în restul țării vorbim de precipitații predominant sub formă de ninsoare. Iată, așadar, că ultimele zile din cea mai rece lună a anului par a fi zile autentice de iarnă.

Dacă vorbim despre luna februarie, menționăm faptul că prima săptămână, așa cum arată actualizarea estimărilor în această dimineață, efectuate pentru intervalul 23 ianuarie-20 februarie, menține tendința pentru primele zile din februarie, cu valori de temperatură ușor peste norme.

„Este posibil ca și în Capitală să avem ninsori”

Din punctul de vedere al cantităților de precipitații, vorbim de cantități deficitare în depresiunile extracarpatice, în timp ce în vest, nord-vest, cantitățile vor fi peste norme, iar această tendință privind semnalul unor valori de temperaturi în medie peste normal, pare a fi de interes și pentru săptămâna 6-13 februarie.

Este posibil ca și în Capitală să avem ninsori, începând de joi noaptea, când aria precipitațiilor se va extinde în bună parte din țară și vineri să vorbim, și în Capitală, de precipitații, la început sub formă de ploaie și lapoviță și treptat să se transforme în ninsoare”, a explicat Elena Mateescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

articolul original.

Una din primele vedete ale muzicii dance din anii ’90, astăzi profesor-coach. Bogdan Tașcău are o școală de dezvoltare personală!

24 January 2023 at 12:01

Cu MB&C, prima sa formație, Bogdan Tașcău a fost una din primele vedete care a deschis apetitul tinerilor de la jumătatea anilor ’90 pentru muzica dance românescă.

La aproape 30 de ani, îl regăsim pe Bogdan (46 ani) pe post de producător muzical și antrenor de dezvoltare personală. Alături de Elena, soția sa, unul dintre cei mai experientați specialiști HR și antrenori în domeniul dezvoltării personale, cei doi au pus pe picioare o afacere apreciată, propria școală de profil.

Una ce oferă cursuri de dezvoltare personală, cursuri motivaționale despre încrederea și stima de sine, secretele succesului și autocunoaștere.  Cursurile sunt dedicate profesioniștilor din diverse organizații care vor să-și aprofundeze cunoștințele despre natura umană., conform site-ului școlii.

Bogdan Tașcău are o școală de dezvoltare personală! Fostul Domnul Problemă este și specialist recomandat pentru team-building-uri

”Am peste 20 ani de experiență în domeniul managementului și producțiilor muzicale, timp în care am descoperit metode creative și inovative de a-i ajuta pe oameni să își urmeze visurile”, se recomandă profu’ Bogdan Tașcău, lăudat de echipa școlii drept un ”un foarte apreciat facilitator la secțiunea pregătitoare intitulată “Dreams Come TRUE Coaching for Life & Business”.

Conform aceluiași site, Bogdan, fostul Dl Problemă (cel ce a creat formații precum Todomondo-care ne-au și reprezentat la Eurovision, Free Dejays ori Alb&Negru), este acum specialist recomandat pentru team-building-uri, evenimente de celebrare și training-uri tematice, precum și mentoring & training pentru dezvoltarea de abilități specific (tehnici de comunicare non-verbală, branding personal sau dezvoltarea creativității în producții muzicale, publicitate, etc.).

articolul original.

O serie de oficiali ucraineni de rang înalt demisionează din cauza corupţiei, inclusiv adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, adjunctul directorlui administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Olek

24 January 2023 at 11:48
image

Între oficialii care au demisionat şi a căror plecare a fost acceptată imediat se află adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, care era însărcinat cu susţinerea logistică a forţelor armate, adjunctul directorlui administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko.

”Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Şapovalov ”va permite păstrarea încrederii societăţii şi partenerilor internaţionali şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină în acest scandal, dă asigurări într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Aceste anunţuri intervin după ce autorităţile l-au destituit pe adjunctul ministrului Infrastructurii Vasîl Lozînski – suspectat de faptul că a primit miră suma de 400.000 de dolari pentru a ”facilita” achiziţionarea unor generatoare la preţuri umflate, în contextul în care Ucraina este afectată de întreruperi de electricitate în urma atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Kirilo Tîmoşenko – unul dintre puţinii colaboratori ai preşedintelui Volodimi Zelenski aflaţi în funcţie de la alegerea fostului actor de comedie în 2019, care superviza proiectele de reconstruire a instalaţiilor avariate în atacuri ruseşti – a apărut în mai multe scandaluri – atât în timpul, cât şi înainte de invazia rusă a Ucrainei.

În octombrie, el a fost acuzat de faptul că foloseşte o maşină de teren donată Ucrainei de către grupul american General Motors în scopuri umanitare.

În urma acestor dezvăluiri, Kirilo Tîmoşenko a anunţat transferul vehicului către o zonă situată în apropierea liniei frontului.

Oleksii Sîmonenko a foat acuzat de către o influentă publicaţie ucraineană, Ukrainska Pravda, de faptul că a s-a dus recent în vacanţă în Spania, în contextul în care deplasărrile în străinătate – mai puţin în scopuri profesionale – sunt interzise bărbaţilor ucraineni aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Potrivit publicaţiei, el a plecat cu o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean, în compania unei gărzi de corp a acestuia.

Zelenski a anunţat luni seara că o serie de oficiali ucraineni urmau să plece din post.

articolul original.

Klaus Iohannis, de Ziua Unirii: „Binele comun pe primul loc”

24 January 2023 at 11:15
image

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, președintele Klaus Ioahnnis a susținut un discurs, în cadrul tradiționalei ceremonii de la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut”, din Parcul Carol I.

Klaus Iohannis spune că România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituţiile publice şi cetăţenii au acţionat împreună, punând pe primul loc binele comun iar acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziţi de spiritul unităţii naţionale.

„În urmă cu 164 de ani, aspiraţiile românilor de a trăi în acelaşi stat şi sub un singur drapel erau cu un pas mai aproape de realitate, prin Unirea celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească.

Dorinţa puternică de unire a românilor, manifestată în mod limpede şi răspicat în cadrul Revoluţiei paşoptiste, nu a rămas un simplu ideal, ci a devenit realitate prin efortul neostenit şi dedicarea elitelor vremii de a găsi soluţiile politice potrivite.

Marcarea acestei sărbători la Mormântul Ostaşului Necunoscut reprezintă o aducere-aminte a jertfelor pe care înaintaşii noştri le-au făcut pentru independenţă, unitate şi suveranitate. Istoria ţării noastre s-a construit prin angajamentul şi sacrificiile unor întregi generaţii, cărora le datorăm preţuirea noastră, pentru că au luptat şi au înfruntat cu demnitate şi curaj riscuri şi provocări în vremuri extrem de tulburi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Câştigarea susţinerii marilor puteri pentru cauza românească

Şeful statului a afirmat că ”Unirea celor două Principate a fost un proces complex, care s-a desfăşurat într-un context internaţional dificil, fiind necesare eforturi politice şi diplomatice abile din partea clasei politice pentru a câştiga susţinerea marilor puteri pentru cauza românească”.

„Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti a reprezentat piatra de temelie a definirii naţiunii noastre, orientate către valorile occidentale, democraţie, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

Alexandru Ioan Cuza şi-a asumat, împreună cu elitele intelectuale şi politice, declanşarea unui important şi vast proiect de modernizare, care a deschis calea către Marea Unire din 1918. Domnitorul Unirii i-a adus laolaltă pe românii de pe ambele maluri ale Milcovului şi a pus bazele unei societăţi noi, prin angajamentul său de eliminare a privilegiilor şi prin promovarea principiilor liberalismului european al epocii.

În timpul domniei sale, Principatele Unite au parcurs un proces amplu de dezvoltare. Pe unitatea de limbă, pe istoria, cultura, tradiţiile şi aspiraţiile comune, românii au pus bazele unui cadru legislativ şi unei administraţii moderne, comparabile cu cele occidentale, în spiritul epocii.

Reforma agrară, reforma fiscală, crearea Codului Civil, legea comunală sau legea electorală reprezintă doar câteva exemple ale eforturilor de modernizare desfăşurate de-a lungul domniei lui Cuza”, a spus preşedintele.

„Un exemplu viu de dăruire”

Potrivit şefului statului, ”viziunea, ambiţia şi entuziasmul paşoptiştilor şi unioniştilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism şi abnegaţie pentru dezvoltarea naţiunii române”.

„Reuşitele din 1859 reprezintă o lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă şi democratică, indiferent unde ne aflăm.

Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanţa educaţiei, crea prima lege modernă a învăţământului, care introducea obligativitatea şi gratuitatea educaţiei, indiferent de clasa socială sau de gen.

În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învăţământ şi să îl alinieze la cerinţele prezentului şi cele ale viitorului. În acelaşi timp, România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri.

Aşadar, reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a finaliza reformele de care are nevoie ţara noastră şi pentru a eradica disfuncţionalităţile care trenează de prea mult timp”, a spus Klaus Iohannis.

Un context marcat de criză

Preşedintele a menţionat că ”sărbătoarea Unirii Principatelor Române din acest an are loc într-un context marcat de situaţii de criză care se succed cu rapiditate”.

„De aproape un an, războiul s-a întors pe continentul nostru, odată cu invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, cu efecte pe care le resimţim cu toţii. Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească ataşamentul profund faţă de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credinţa în principiile europene.

Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom şti „să dăm mână cu mână”, să preţuim solidaritatea şi unitatea! România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituţiile publice şi cetăţenii au acţionat împreună, punând pe primul loc binele comun. Acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziţi de spiritul unităţii naţionale”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a anunţat că, de ziua Unirii Principatelor Române, în semn de apreciere a rezultatelor obţinute în îndeplinirea misiunilor specifice, a decis să decoreze Drapelul de Luptă al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofiţer, cu însemne de pace, pentru militari, şi Drapelul de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemne de pace, pentru militari.

”Dragi români, Cu încredere, speranţă şi voinţă, sunt convins că împreună vom reuşi să trecem cu bine peste provocările prezentului şi că vom deveni mai puternici şi mai uniţi! La mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, România!”, a afirmat preşedintele în finalul discursului.

articolul original.

Unire fără nicio femeie! Așa arată fotografia clasei politice la 24 ianuarie 2023! ”Visul oricăror talibani. Unul și unul”

24 January 2023 at 11:10

În poza de grup a celor care au urcat pe scenă la Iași, cu ocazia ceremoniilor dedicate Unirii Principatelor Române, nu se observă nicio femeie. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, politicieni, preoți, militari, consilieri prezidențiali, toți bărbați, și sunt aproape 100 pe scenă.

Această situația a fost comentată acid pe rețelele sociale. ”Statul bărbaților fără femei. Visul oricăror talibani. Toți unul și unul. Urmează depuneri de coroane, fanfaraă, horă și plăcințele”, a scris Mihaela Miroiu, activist pentru drepturile femeilor.

”La 24 ianuarie 1859 niste romani destepti si un pic masoni au gasit o solutie ingenioasa si au infaptuit si modernizat un stat.

La 24 ianuarie 2023 niste romani inapoiati au pus mana pe statul roman..

Din saracia mea dau o bere celui care gaseste trei femei in poza.

Din saracia mea dau o bere celui care gaseste doua femei in poza.

Din…”, a scris și Laurențiu Poroineanu, pe Facebook.

articolul original.

Cutremur în România. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

24 January 2023 at 08:36
image

În dimineața zilei de marți, un cutremur s-a produs, în zona Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.

Tnstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) anunță că seismul s-a produs la ora 07:42, la adâncimea de 115 kilometri.

Cutremurul a fost în apropierea următoarelor oraşe: 69 km E de Brașov, 77 km NE de Ploiești, 116 km S de Bacău, 122 km V de Brăila, 123 km V de Galați, 129 km N de București, 149 km NE de Pitești, 183 km E de Sibiu, 194 km N de Ruse, 197 km SV de Iași.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre următorul mare cutremur din România

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a prezis că un cutremur de peste 7 grade pe Richter, asemănător celui din martie 1977, va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu.

articolul original.

Ce le transmite Nicolae Ciucă românilor, de Unirea Principatelor: „Hai să dăm mână cu mână”

24 January 2023 at 08:27
image

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul transmis de Ziua Unirii Principatelor Române, că responsabilitatea clasei politice şi a instituţiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, aşa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor.

Mai mult, spune Nicolae Ciucă clasa politică şi să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluţiei către România de astăzi, precizând că, la fel ca acum 164 de ani, dorinţa de emancipare naţională şi aspiraţiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acţiunii statului.

Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

„Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinţei românilor, care a deschis calea emancipării şi modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile şi investiţii ce au consolidat apropierea culturală, politică şi economică a celor două principate române.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune.
Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 şi eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice şi a instituţiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, aşa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Unite, şi să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluţiei către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorinţa de emancipare naţională şi aspiraţiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acţiunii statului.

„România este astăzi în faţa unei etape importante pentru viitor”

Lecţia istorică rămasă peste timp este că prin voinţă, unitate, curaj şi susţinerea cetăţenilor noştri putem reuşi cele mai ambiţioase obiective. Aderarea României la NATO, obţinerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

România este astăzi în faţa unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat şi consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei şi întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viaţă mai bună fiecărui român, condiţii şi oportunităţi similare la sate, oraşe şi în toate comunităţile.

În România europeană toţi cetăţenii trebuie să aibă şanse egale, să se simtă în siguranţă şi să aibă speranţa unui viitor mai bun şi mai prosper, vegheat de valorile şi libertăţile democratice.

Bucuria care ne însufleţeşte prinşi în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile şi cu multe alte ocazii, dar şi coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii şi-au păstrat spiritul unitar, preţuiesc valorile trecutului si merg impreună spre viitor. Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societăţii.

Mesaj pentru generațiile tinere

Se cuvine să le transmitem generaţiilor tinere şi să le amintim că societatea îi recunoaşte şi îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea şi susţinerea societăţii sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale şi valorificarea oportunităţilor deschise prin sursele de finanţare pe care România le are în acest moment.

Istoria ne dovedeşte că unirea aduce siguranţă, conferă protecţie şi speranţă pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj şi mobilizare al generaţiei care a realizat Unirea Principatelor ne însoţeşte, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România.

Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul şi viitorul nostru european!
La Mulţi Ani, români!
La Mulţi Ani, România!”

articolul original.

De Ziua Unirii Principatelor, ministrul Turismului îi invită pe români pe Ruta Unităţii Naţionale 1848 – 1918 – 1922, care porneşte de la Blaj şi ajunge până în localitatea Avram Iancu din zona Munţilor Apuseni, străbătând aproximativ

24 January 2023 at 08:09
image

„Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, îmi face o deosebită plăcere să adresez tuturor românilor sincere urări de bine. Amintesc că această zi marchează un moment istoric important pentru identitatea noastră, mai exact, ziua în care am primit un nume. România! Ţara noastră se poate mândri cu un patrimoniu cultural divers, iar judeţul Alba este unul atractiv, cu un portofoliu bogat în obiective istorice de prim rang, bine conservate, relevante pentru evenimentul pe care astăzi îl sărbătorim. Aşadar, nu-mi rămâne decât să vă invit să porniţi la drum spre Ruta Unităţii Naţionale, să descoperiţi o parte din istoria ţării noastre şi să vă bucuraţi de atracţiile turistice de care aceasta dispune. La mulţi ani tuturor românilor!”, a transmis ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

”Ruta Unităţii Naţionale 1848-1918-1922 străbate  cca 150 km din judeţul Alba şi reprezintă o oportunitate de conştientizare şi de promovare a valorilor culturale şi istorice ale poporului român”, precizează Ministerul Turismului.

Aceasta porneşte din municipiul Blaj şi ajunge până în localitatea Avram Iancu din zona Munţilor Apuseni. Printre obiectivele care pot fi vizitate se află Câmpia Libertăţii, Piaţa 1.848, Catedrala Mitropolitană, Palatul Cultural Blaj, Catedrala Încoronării, Monumentul Marii Uniri, Casa Memorială Avram Iancu, Casa Velican şi Muzeul Avram Iancu.

 

 

 

articolul original.
❌