ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Libertatea

Cod galben de ger în 13 județe din centrul și nord-estul țării. Temperaturile scad noaptea până la -25 de grade. Cum va fi vremea la București

8 February 2023 at 08:27

Administrația Națională de Meteorologie transmite miercuri, 8 februarie, că în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, iar mai ales noaptea și dimineața va fi ger cu temperaturile minime care se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Un cod galben de vreme deosebit de rece și ger persistent a intrat în vigoare la ora 10.00 și este valabil în intervalul 8 – 11 februarie, pentru următoarele județe: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu.

Cod galben de ger în 13 județe din centrul și nord-estul țării. Temperaturile scad noaptea până la -25 de grade. Cum va fi vremea la București
Cod galben valabil în intervalul 8 februarie, ora 10 – 11 februarie, ora 10 Sursa: ANM

Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade.

Cum va fi vremea în București

În intervalul 8 februarie – 11 februarie, vremea în Capitală va fi rece, geroasă în timpul nopților și dimineților. Vot fi temperaturi maxime de 0…4 grade și minime de -8…-6 grade, mai coborâte în zona periurbană până în jurul valorii de -10 grade.

Cerul va prezenta înnorări pe parcursul zilei de miercuri, 8 februarie, când trecător va mai ninge slab, apoi va deveni mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat.

articolul original.

Lebădă înghețată, salvată de pompierii din Constanța de pe un acoperiș

8 February 2023 at 08:18

Doi pompieri de la ISU Dobrogea au urcat pe acoperișul casei și au luat pasărea cu ajutorul unei pături. Tot atunci, salvatorii au fost solicitați să intervină și la un incendiu, potrivit publicației locale Ziua de Constanța.

Lebăda a fost adăpostită în autospeciala de stingere a ISU Dobrogea. Aceasta era agitată însă a așteptat cuminte în autospecială.

Lebădă înghețată, salvată de pompierii din Constanța de pe un acoperiș
Foto: Ziua de Constanța / ISU Dobrogea

„Nu ne-a făcut nicio problemă. A stat cuminte în autospeciala de stingere şi a urmărit tot ce se petrecea în jurul ei.”, transmit reprezentanții ISU Dobrogea.

Pompierii au avut atunci și o solicitare de intervenție la un incendiu.

articolul original.

Oligarhii ruși, în vacanță în Alpii francezi, unde chiria unei cabane costă 150.000 de euro pe săptămână. Investigație a presei ucrainene 

8 February 2023 at 08:00

Cei mai bogați oameni ai Rusiei au fost surprinși de jurnaliștii de investigație ucraineni în vacanță în Courchevel, cea mai mare zonă de schi din lume, aflată în inima Alpilor francezi. 

Rușii și-au cumpărat case de lux într-o zonă exclusivistă a Europei, și-au construit acolo hoteluri de lux și se odihnesc fără să pară că sancțiunile internaționale impuse după invazia Ucrainei i-au atins cumva, arată o investigație realizată de jurnalistul Mihailo Tkaci de la Ukrainska Pravda (Adevărul ucrainean). La un an de la invadarea Ucrainei, la Courchevel pot fi găsite „case ale elitei ruse, mașini de lux și foarte mulți reprezentanți ai acestei elite”, arată jurnalistul.

„De ce vă odihniți în Europa, dacă oficial o considerați un dușman al Rusiei?”

Jurnalistul ucrainean Mihailo Tkaci s-a apropiat în stațiunea Courchevel de foarte mulți ruși bogați care se odihneau acolo spunându-le că realizează un sondaj pe tema relaxării lor în Franța în perioada bombardării Ucrainei.

Oligarhii ruși sau copiii acestora evitau să vorbească în fața camerei video și fugeau de întrebările spinoase ale jurnalistului: „De ce vă odihniți în Europa dacă oficial o considerați un dușman al Rusiei?” sau „Cum vă puteți odihni aici în timp ce armata rusă ucide civili pe teritoriul Ucrainei?”.

Fiica și soția fostului director al companiei „Kalașnikov”, printre oaspeți

La Courchevel se află și Liza Bokareva, fiica lui Andrei Bokarev, care a participat la sfatul elitei economice ruse cu Vladimir Putin din 24 februarie 2022, atunci când liderul rus i-a chemat la Kremlin pe 37 cei mai importanți oameni de afaceri pentru a le povesti despre „operațiunea militară specială”.

Oligarhii ruși, în vacanță în Alpii francezi, unde chiria unei cabane costă 150.000 de euro pe săptămână. Investigație a presei ucrainene 
Olga Bokareva, soția oligarhului Andrei Bokarev

Andrei Bokarev a condus în trecut întreprinderea „Kalașnikov”, iar acum se ocupă de furnizarea motoarelor diesel pentru armata rusă. În ciuda sancțiunilor impuse lui Andrei Bokarev de UE, soția sa a fost filmată în cele mai scumpe buticuri din stațiunea franceză și chiar ea a publicat pe pagina sa de Instagram fotografii despre zilele de odihnă la Courchevel.

150.000 de euro pe săptămână, chiria pentru o cabană 

Potrivit investigației realizate de Ukrainska Pravda, una dintre cele mai mari case din Courchevel aparține fraților Nikolai și Serghei Sarkisov, doi oligarhi apropiați de Putin. Majoritatea caselor din Alpii francezi au fost achiziționate de firme cu capital rusesc, fiind administrate de managerii întreprinderilor înființate de frații Sarkisov în Rusia.

O săptămână de odihnă în cabanele închiriate de rușii care nu au proprietăți la Courchevel costă de la 150 de mii de euro pe săptămână. Ca să nu fie surprinși de presă, unii dintre ei lipesc bandă adezivă pe literele RUS inscripționate pe numerele de înmatriculare ale mașinilor lor.

Oligarhii ruși, în vacanță în Alpii francezi, unde chiria unei cabane costă 150.000 de euro pe săptămână. Investigație a presei ucrainene 
Bandă adezivă ascunde literele RUS ale numărului de înmatriculare

Jurnaliștii ucraineni au identificat la Courchevel casa lui Nikolai Aksenenko, fostul ministrul al transporturilor din Rusia. Acolo era în vacanță un grup de tineri din Rusia. 

Valea vilelor rusești din Alpii francezi 

În stațiunea franceză au fost identificate mai multe case care aparțin lui Mihail Prohorov, apropiat de Vladimir Putin, cunoscut ca un obișnuit al locului. Toate casele lui găzduiau oaspeți ruși veniți din întreaga lume.  

Oligarhii ruși, în vacanță în Alpii francezi, unde chiria unei cabane costă 150.000 de euro pe săptămână. Investigație a presei ucrainene 
Una dintre casele oligarhului Mihail Prohorov

Tot în inima Alpilor francezi sunt și șase case care aparțin unui alt oligarh rus – Grigori Beriozkin, care are o serie de întreprinderi în domeniul energiei, fiind proprietarul trusturilor Komsomolska Pravda și RBK. Au case aici mulți alți oligarhi ruși care au făcut averi în domeniul gazelor, petrolului, construcțiilor ș.a.

Vine în fiecare an la Courchevel și directorul general al celei mai mari companii petrochimice ruse „Sibur”, Mihail Karisalov. „Reprezentanții elitei ruse nu numai că continuă să se odihnească în Alpii francezi, nu numai că dispun de imobile premium, dar continuă să facă bani aici, susținând în paralel activitatea teroristă a statului lor, îndreptată împotriva libertăților și valorilor europene, având afaceri în Europa”, sunt concluziile investigației.  

Oligarhii ruși, în vacanță în Alpii francezi, unde chiria unei cabane costă 150.000 de euro pe săptămână. Investigație a presei ucrainene 
Mihail Karisalov, dreapta, director general al companiei petrochimice Sibur

Hotel de lux al prietenului lui Putin la Méribel

La nici 19 km de Courchevel, la Méribel, și-a deschis de mai mulți ani un hotel de lux Ghenadi Timcenko, al cărui administrator este soția sa, Olga Timcenko.

Oligarhii ruși, în vacanță în Alpii francezi, unde chiria unei cabane costă 150.000 de euro pe săptămână. Investigație a presei ucrainene 
Hoteluri de lux, aparținând familiei Timcenko

Miliardarul este un bun prieten al lui Putin, conduce Volga Grup și banca Rusia, considerată instituția financiară preferată a funcționarilor de la Kremlin. În ciuda sancțiunilor introduse de UE împotriva familiei de miliardari Timcenko în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, hotelul de lux din Méribel funcționează cu succes, potrivit imaginilor prezentate de jurnaliștii ucraineni.

„Olga Timcenko continuă să câștige bani europeni în Franța, în timp ce soțul său are venituri enorme în urma războiului ce-l poartă Rusia împotriva Ucrainei și a Occidentului. Sponsorii terorismului vor să aibă o vedere frumoasă spre munți”, potrivit jurnaliștilor de la Ukrainska Pravda. 

articolul original.

România va trimite în Turcia încă o echipă de salvatori, alături de patru cadre medicale și echipe canine

8 February 2023 at 07:17
image

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat miercuri, 8 februarie, o hotărâre care prevede suplimentarea ajutorului acordat de România Turciei. Încă o echipă de salvatori, doi medici, doi asistenți și personal specializat cu echipe canine vor fi trimiși în țara afectată de cutremurele devastatoare de luni, anunță IGSU printr-un comunicat.

CNSU a decis astăzi „suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia, care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență”.

„Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU”, precizează IGSU.

De asemenea, a fost aprobată scoaterea din rezervele de stat „a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare-salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție în Turcia”.

Hotărârea prevede și „abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care ajută Turcia, dar nu au aceste capabilități”.

Prima echipă trimisă de România în Turcia este formată din aproape 60 de salvatori, care sunt însoțiți de patru câini special antrenați pentru astfel de misiuni.

Prima misiune a salvatorilor români a avut loc marți, când aceștia au recuperat o familie formată din trei persoane, blocate sub dărâmături în orașul Antakya. Părinții au fost găsiți în viață, însă copilul lor era decedat.

Foto: facebook.com/igsu.situatiideurgenta

articolul original.

Percheziții în Bucureşti şi în mai multe judeţe, la persoane suspectate de contrabandă cu tutun. Marfa era vândută prin intermediul a două site-uri

8 February 2023 at 06:41
image

Poliţiştii au făcut marţi seară 17 percheziții în Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa, Buzău, Prahova şi Călăraşi, la persoane suspectate de contrabandă cu tutun, informează Poliţia Capitalei, citată de News.ro. Peste o tonă de tutun a fost confiscată.

„Ieri seară, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, a efectuat 17 percheziţii, la persoane bănuite de infracţiuni economice, în urma cărora a fost confiscată peste o tonă de tutun”, a transmis, miercuri, Poliţia Capitalei.

Potrivit sursei citate, percheziţiile au avut loc în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa, Buzău, Prahova şi Călăraşi.

„În fapt, pe parcursul probatoriului, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022- prezent, mai multe persoane au creat două site-uri, prin intermediul cărora ofereau spre vânzare diferite cantităţi de tutun. Comenzile preluate de la clienţi erau onorate prin firme de curierat, folosindu-se de nume fictive, în scopul disimularii activităţii infracţionale”, au precizat poliţiştii.

De asemenea, din cercetări a reieşit faptul că în perioada menţionată a fost comercializată cantitatea de 3,8 tone de tutun de fumat.

„În urma derulării percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au identificat şi indisponibilizat aproximativ 1.275 kg de tutun, mai multe cântare, un dispozitiv de tocat/ mărunţit tutun, mai multe butoaie în care tutunul era prelucrat, prin fierbere, precum şi 16.000 de lei, 5.500 de euro şi 60 de grame de aur”, a mai precizat sursa citată.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, prin neplata accizelor, este de aproximativ 675.750 de lei.

Până la acest moment, faţă de 7 bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi în faţa magistraţilor, cu propuneri legale.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Libertatea

Josep Borrell, după declarațiile lui Serghei Lavrov despre Republica Moldova: „Îl discreditează intelectual”

7 February 2023 at 20:57
image

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost criticat de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, după declarațiile potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină'', relatează EFE, citată de Agerpres.

„Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual”, a declarat Josep Borrell într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, alături de prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliţa.

„Nu este nimic serios în aceste consideraţii”, a adăugat Josep Borrell, după ce a fost întrebat despre afirmaţiile făcute joi de Lavrov potrivit cărora „Moldova este acum luată în considerare pentru acest rol”, cu referire la situaţia din Ucraina.

Ministrul rus de externe a mai declarat că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, „este nerăbdătoare să intre în NATO” şi că „are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România”.

În ceea ce priveşte eforturile Moscovei de a câştiga influenţă în zonă, Borrell a exprimat „respectul” UE pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova „cu un statut special pentru Transnistria”, regiunea separatistă pro-rusă care de facto acţionează ca o ţară independentă.

Premierul moldovean s-a întâlnit marţi cu Borrell la Bruxelles pentru a cere ca Republica Moldova să participe la toate programele UE posibile pentru a consolida legăturile politice şi economice până când va începe negocierile de aderare, după ce anul trecut a primit statutul de candidat alături de Ucraina.

FOTO: EPA

articolul original.

Copil nesupravegheat lângă încărcătoare de pistol-mitralieră, în sediul „mascaților” din Brăila. Poliția anunță că face verificări

7 February 2023 at 20:36

Mai multe imagini publicate luni, 6 februarie, de Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”, surprind doi copii în sediul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila. Unul dintre ei a fost fotografiat stând lângă cutii de lemn în care se aflau încărcătoare pentru pistoale-mitralieră, transmite site-ul local DeBraila.ro.

Sindicatul susține că a primit fotografiile, publicate pe site-ul său, de la „o sursă ce s-a vrut a rămâne deplin anonimă”.

Vitalie Josanu, președintele Sindicatului „Diamantul”, a precizat pentru DeBraila.ro că fotografiile au fost realizate în acest an și că este vorba de copiii șefului Serviciului de Acțiuni Speciale.

„Juniorul are în față două cutii de muniție. Ne surprinde că nimeni nu a cerut și restul fotografiilor despre care am spus că le avem. De regulă, se lucrează pe stilul «batista pe țambal», se depun eforturi să salveze șeful”, a declarat președintele sindicatului.

În fotografie se văd și alte cutii cu muniție, așezate pe podea, lângă copil. Unele sunt deschise.

Copil nesupravegheat lângă încărcătoare de pistol-mitralieră, în sediul „mascaților” din Brăila. Poliția anunță că face verificări
Copilul aflat lângă cutiile cu încărcătoare în sediul SAS, publicată de Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul”

La conducerea SAS, potrivit site-ului IPJ Brăila, se află comisarul-șef Daniel Cristian Avram.

În urma apariției articolului în care sindicatul acuză „grave incidente de securitate la sediul SAS”, IPJ Brăila a anunțat că va efectua o anchetă.

„Având în vedere aspectele menționate în articol, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila a dispus efectuarea de verificări, prin Compartimentul Control Intern”, a transmis IPJ Brăila, într-un comunicat.

articolul original.

Băiatul de 6 ani din SUA care și-a împușcat învățătoarea a mai încercat să sufoce și un alt cadru didactic

7 February 2023 at 20:32
image

Înjura în mod constant personalul școlii, a încercat să bată elevii cu cureaua și a strâns de gât un profesor „până când nu a mai putut respira”, se precizează în notificarea depusă de un avocat despre băiețelul de 6 ani din Virginia, SUA, care și-a împușcat învățătoarea, provocându-i răni grave, informează ABC News.

Incidentul privind tentativa de sufocare a unei învățătoare s-a petrecut în 2021. Potrivit femeii, care a dorit să-și păstreze anonimatul, băiatul a venit pe la spatele ei în timp ce stătea pe un scaun în fața clasei, și-a pus antebrațul în jurul gâtului și a tras cu putere în spate, până a căzut de pe scaun. Un asistent a reușit să-l oprească la timp pe băiat.

Cadrul didactic a declarat că a raportat incidentul administratorilor școlii, dar nu a primit tipul de răspuns de susținere pe care îl sperase de la ei.

„Nu m-am simțit în siguranță în restul anului pentru că știam că dacă nu mă protejează când m-a sufocat și nu mai puteam respira, atunci nu m-ar proteja pe mine, pe copiii mei sau pe colegi dacă ar face ceva nu la fel de grav”, a declarat învățătoarea pentru The Associated Press.

Mai târziu, băiatul a fost mutat la şcoala elementară Richneck din Newport News, SUA, unde, la începutul anului 2023, și-a împușcat învățătoarea. Cu două zile înainte de trage cu arma, băiatul ar fi „trântit” telefonul mobil al învățătoarei și l-a spart. 

A primit o suspendare de o zi, dar când s-a întors la cursuri, a scos din buzunar o armă de 9 mm și a împușcat-o pe învățătoare în timp ce femeia stătea la o masă de lectură.

După incident, poliția a transmis că băiatul a fost dus la o unitate medicală unde primește servicii de consiliere.

FOTO: Profimedia

articolul original.

Imagini din timpul misiunii de recuperare de sub dărâmături a unei familii din Turcia, de către salvatorii români

7 February 2023 at 20:03
image

Operațiunea de recuperare a unei familii formate din trei persoane - doi părinți și copilul lor - care a fost prinsă sub dărâmături în oraşul Antakya a fost surprinsă într-o serie de imagini făcute publice marți seară, 7 februarie, de IGSU.

În imagini, se vede cum salvatorii români caută supraviețuitori printre ruinele clădirilor, care s-au prăbușit complet după cutremurul care a zguduit Turcia, luni, 6 februarie.

Cei doi adulţi au fost scoși în viaţă de sub dărâmături şi au fost predaţi ambulanţei, însă copilul a fost găsit decedat, fiind predat familiei. Clădirea s-a prăbuşit complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut nouă etaje, potrivit Agerpres.

Aceasta a fost prima misiune a salvatorilor români trimiși să ajute la eforturile de căutare și salvare de după cutremurul din Turcia.

Aproape 60 de salvatori alcătuiesc echipa RO-USAR trimisă de autoritățile române pentru a sprijini Turcia. Salvatorii sunt însoțiți de 4 câini special antrenați pentru misiuni de căutare.

articolul original.

Imaginea durerii. Un bărbat din Turcia refuză să dea drumul mâinii fiicei sale de 15 ani, ucisă în blocul prăbușit de cutremur

7 February 2023 at 17:43
image

Fotografia unui tată care și-a pierdut fiica în cutremurul care a lovit luni Turcia și Siria a făcut înconjurul lumii și a stârnit valuri de compasiune.

Ghemuit în ruinele unui bloc din orașul turc Kahramanmaraș, un bărbat ține strâns mâna fiicei sale moarte.

Este Mesut Hancer. Pe fiica lui de 15 ani o chema Irmak.

Irmak n-a reușit să scape cu viață din blocul care s-a prăbușit. Este una dintre victimele seismului devastator de luni, care a luat mii de vieți în Turcia și Siria.

O altă imagine cu puternic impact emoțional a venit din Siria, unde o femeie a născut sub dărâmături și și-a protejat bebelușul cu propriul trup până la ultima suflare. Copilul a fost scos viu din ruine.

Până marți, la ora 19.30 (ora României), bilanțul deceselor urcase la peste 6.300 de morți în cele două țări afectate, iar numărul răniților era de ordinul zecilor de mii.

Fotografii: Profimedia

articolul original.

Cel puțin patru persoane au murit în Rusia, după ce o parte dintr-o clădire s-a prăbușit în urma unei explozii

7 February 2023 at 17:12
image

Intrarea unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje s-a prăbușit, marți, în orașul Efremov, regiunea Tula, Rusia, în urma unei explozii cauzate de o scurgere de gaze. Mai mulți oameni au fost prinși sub dărâmături, informează agenția rusă de știri TASS.

Potrivit autorităților locale, în urma incidentului patru persoane au murit, iar cel puțin alte două se află sub dărâmături.

„Până în acest moment, cinci persoane au fost salvate, încă două sunt sub dărâmături. Din păcate, patru persoane au murit”, a transmis departamentului regional al Ministerului Situațiilor de Urgență.

În ceea ce privește starea persoanelor rănite, acestea au fost „evaluate preliminar” și transportate la două spitale din regiune.

În total, opt apartamente au fost total sau parțial distruse. Celelalte persoane aflate în imobil în momentul exploziei au fost evacuate, relatează Interfax.  

„Toți cei aflați în clădire au fost evacuați. A fost organizată o unitate de cazare temporară”, a declarat Mikhail Mozhaev, prim-adjunct al procurorului din regiunea Tula.

Potrivit primelor informații, intrarea în blocul de locuințe s-a prăbușit în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaz.

Ministerul Situațiilor de Urgență din regiune a transmis că la locul accidentului au fost trimise, suplimentar, un elicopter și 15 echipaje de ambulanță. 

FOTO: Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia / TASS

articolul original.

Scena care l-a impresionat pe unul dintre medicii români trimiși în Turcia: „Se încălzesc la focuri făcute în fața blocurilor”

7 February 2023 at 17:11
image

Ionuţ Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul Floreasca trimisă în Turcia pentru a ajuta victimele cutremurului, a descris într-un interviu pentru News.ro cum trăiesc unii dintre oamenii ale căror case s-au prăbușit - pe străzi, în condiții de ger și cu teamă de alte replici ale cutremurului.

Ionuț Olaru, încă un medic şi doi asistenţi fac parte din echipa RO-USAR trimisă luni, 6 februarie, de România pentru a sprijini Turcia. Cei patru intervin la o bază de operațiuni în regiunea Hatay, oraşul Antakya.

Medicul a mărturisit că a întâlnit oameni care dorm pe străzi, încălzindu-se la focuri făcute în faţa blocurilor rămase în picioare. Le e teamă să intre în locuințe, nu știu dacă nu cumva vor mai fi replici ale cutremurului care să le pună viața în pericol.

Această imagine l-a impresionat profund pe medic, notează News.ro.

„Nici nu vreau să-mi închipui, să-mi imaginez prin ce trec oamenii, am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri, în miez de noapte se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor”, a spus medicul.

El a adăugat că își poate „da seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia”, în condițiile în care unde de șoc au fost resimțite și în cursul zilei de marți, 7 februarie.

„De când şi noi suntem aici au fost câteva unde de şoc. Din fericire, de intensitate mică”, a spus medicul.

Cum decurge misiunea

Medicul Olaru a spus că sunt ture de şase ore, dar că acest program poate fi influențat de cât rezistă echipa şi de realitatea din teren.

„În acest moment suntem entuziasmaţi că putem oferi ajutor, sunt victime ce pot beneficia în urma ajutorului pe care îl oferim, iar asta ne impulsionează să facem tot posibilul”, a spus medicul.

Dr. Ionuţ Olaru a mai fost şi în Albania, pentru a ajuta victimele cutremurului major care a avut loc în 2019, potrivit News.ro.

articolul original.

Expert italian, despre forța cutremurului de ieri: „Este ca și cum Turcia s-a deplasat cu 3 metri în câteva zeci de secunde”

7 February 2023 at 17:00
image

„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana, unde în secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente”, a spus Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Expertul italian în fizica Pământului Carlo Doglioni a explicat luni cum a funcționat devastatorul cutremur care a afectat regiuni întregi din Turcia și Siria și a provocat cel puțin 5.000 de morți, potrivit unui bilanț preliminar.

Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Doglioni, care este președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a spus că „în Turcia, pământul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde de-a lungul unei falii de 150 de kilometri”.

„Ce s-a întâmplat este că ceea ce numim placa (tectonică) arabă s-a deplasat aproximativ 3 metri pe direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană”, a explicat el.

„Din estimările pe care le avem, care se actualizează treptat, știm că falia s-a activat pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de trei metri. Totul s-a petrecut în câteva zeci de secunde, generând acest cutremur cu magnitudinea 7,8,-7,9”, a continuat Doglioni.

„Este o mișcare foarte mare”, a spus el.

Cea mai periculoasă regiune din Mediterana

El a mai spus că în timpul cutremurului s-a putut observa o deplasare orizontală a celor două părți ale faliei est-anatoliene.

„Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-a deplasat în raport cu placa arabă spre sud-vest”, a concluzionat Doglioni.

„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute (acolo) au avut loc cutremure extrem de violente”, a spus exprtul italian.

Chestionat pe tema unor eventuale efecte ale acestui cutremur în alte zone ale Mediteranei, Doglioni a preferat să îndemne la atenție.

„Ceea ce pot spune este că acestea sunt mișcări care nu se opresc niciodată. Comportamentul „epidemic” este bine cunoscut, dar cutremurul are efect asupra unei structuri care este foarte îndepărtată de sistemul geologic italian”, a spus el.

„Acest lucru nu înseamnă însă că nu ar trebui să nu ne menținem atenția ridicată, deoarece Italia are zone cu o vitalitate geologică mereu activă”, a adăugat expertul.

Forța a 130 de bombe atomice

Despre forța cutremurului a vorbit și Ovgun Ahmet Ercan, un cunoscut geofizician turc.

Potrivit publicației Sabah, acesta a spus că seismul de luni a lovit cu puterea a aproximativ 130 de bombe atomice.

În plus, primul cutremur a fost urmat de peste 145 de replici și de un seism aflat în alt punct al faliei, care a fost aproape la fel de puternic – 7,5 grade.

„Am anticipat de mult timp un cutremur mare în această regiune, dar nu ne așteptam ca acesta să fie atât de neobișnuit de puternic și distructiv”, a spus și profesorul Ahmet Cevdet Yalciner, un important expert turc în gestionarea dezastrelor.

articolul original.

O fetiță de aproape doi ani a fost salvată după ce a căzut într-un puț adânc de 13 metri în sudul Thailandei

7 February 2023 at 13:21
image

Copila, în vârstă de un an și șapte luni, a căzut în puțul de 13 metri adâncime luni, 6 februarie, când se juca în zonă, relatează BBC. Incidentul a avut loc în provincia Tak, din apropiere de granița cu Myanmar, în timp ce părinții fetiței lucrau pe un câmp din apropiere.

Fata a căzut printr-o gaură de 30 cm lățime și a stat 18 ore în subteran înainte de a fi salvată, potrivit Bangkok Post. Părinții fetiței, despre care se crede că sunt migranți din Myanmar, munceau la o fermă de tapioca din subdistrictul Khiri Rat și au declarat că și-au lăsat fiica sub un copac.

Cei doi au dat alarma, după ce, în timpul pauzei, nu au mai găsit-o pe copilă și au auzit plânsete venind din fântâna din apropiere.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea folosind un excavator mecanic, cu care au săpat o groapă adâncă de 10 metri adiacentă puțului. Între timp, în interiorul fântânii a fost pompat oxigen pentru ca fetița să poată să respire.

Autoritățile, citate de presa locală, au declarat că se temeau că puțul s-ar putea prăbuși dacă ar fi continuat să folosească excavatorul, așa că au îndepărtat ultimii câțiva metri de pământ cu ajutorul lopeților.

Potrivit postului de televiziune PBS Thailanda, salvatorii au ajuns la copil în jurul orei locale 8.00 (3:00 ora României), dar nu au putut să o scoată imediat, pentru că părea să fi suferit o rană la picior.

Nu a mai durat mult până când copila a fost scoasă, în cele din urmă din puț, în țipetele de bucurie ale salvatorilor.

Suntem atât de bucuroși că am reușit să o salvăm în siguranță. Am încercat încă de ieri după-amiază. Am lucrat fără să ne odihnim. Toată lumea a ajutat „, a spus Chanachart Wancharernrung, unul dintre cei care au participat la intervenție.

Fetița a fost dusă la spital și tratată pentru răni minore, au declarat oficialii.

„Ea prezintă semne de oboseală, dar are încă semne vitale bune”, a declarat pentru AFP șeful poliției locale, Ratsaran Ketsoising.

În februarie 2022, Rayan, un băiețel de 5 ani, a murit după ce a căzut într-un puț din Maroc înainte ca salvatorii să ajungă la el. Echipele de intervenție au săpat cinci zile fără oprire, în timp ce mii de oameni au urmărit eforturile lor.

Foto: Profimedia

articolul original.

Cum ne protejăm în caz de cutremur? Peste 80% dintre bucureșteni cred că nu este responsabilitatea lor să se pregătească pentru un dezastru

7 February 2023 at 13:00

În cazul unui seism puternic, cu efecte devastatoare, pompierii nu vor face față singuri în salvarea oamenilor. În primele ore de după dezastru, vor fi ocupați să scoată victimele de sub dărâmături. Este esențial să avem pregătire individuală în astfel de situații, atrag atenția autoritățile și ONG-urile, pentru a ne crește șansele de supraviețuire și pentru a sprijini eforturile echipelor ISU.

Numărul mare de clădiri cu risc seismic din România și ritmul lent în care acestea sunt expertizate și consolidate implică faptul că orașele vulnerabile, în frunte cu Bucureștiul, nu vor fi pregătite pentru următorul cutremur puternic.

Doar 16% dintre bucureșteni consideră că pregătirea în caz de dezastru este responsabilitatea lor

Specialiștii estimează că, în cazul unui cutremur precum cel din 1977, cel mai devastator din România, trei sferturi din populație ar avea de suferit. Vorbim de cel puțin 42.000 de morți și 300.000 de răniți.

Bucureștiul ar avea de departe cele mai mari pagube, umane și materiale. Este capitala europeană cu cel mai ridicat risc de dezastre și printre primele orașe din lume ca vulnerabilitate la risc seismic.

Un sondaj realizat de Fundația Comunitară București arată că doar 1% dintre bucureșteni se simt pregătiți și în afara oricărui pericol în cazul unui cutremur major. Mai puțin de jumătate dintre respondenți au urmat un curs de prim ajutor și mai puțin de o treime au acasă un kit pentru situații de urgență.

84% dintre bucureșteni sunt de părere că este numai treaba autorităților să fie pregătite.

Dar autoritățile singure nu pot salva pe toată lumea.

„Dacă vine cutremurul și se închide Mega Image și rămâi fără apă de băut, nu o să poți suna la 112 pentru că nu ai nicio sticlă de apă în casă. În primele ore, autoritățile vor fi ocupate să scoată oamenii de sub dărâmături și să îngrijească cazurile foarte grave”, spunea Ilinca Apetrei, coordonatoarea programului Bucureștiul Pregătit, într-un interviu pentru Libertatea de anul trecut.

Ce putem face înainte, în timpul și după cutremur

Înainte de cutremur:

 • pregătim un rucsac pentru situații de urgență, cu provizii pentru primele 72 de ore, cele mai critice, de după dezastru;

Rucsacul trebuie neapărat să conțină: apă, hrană neperisabilă, medicamente, dacă suntem dependenți de ele, baterie externă, lanternă cu dinam, radio cu baterii, fluier, trusă de prim-ajutor, pătură termică, mască de protecție pentru praf.

Crucea Roșie Sector 6 vinde astfel de kit-uri de supraviețuire. Rucsacuri de urgență se găsesc și pe site-ul subtoculușii.ro, dar ele pot fi făcute acasă, personalizat, în funcție de nevoile fiecăruia.

 • facem un plan cu familia și stabilim unde ne reunim după cutremur: punctul de întâlnire trebuie să fie într-un spațiu deschis, precum un parc sau o parcare, cât mai departe de clădiri, panouri publicitare și stâlpi de electricitate sau orice se poate prăbuși;
 • ancorăm mobila din casă.

În timpul cutremurului:

 • dacă suntem în interior:

– ne ghemuim la pământ, sub ceva solid, precum o masă sau un birou, ne acoperim capul cu brațele, ne ținem de picioarele mesei și stăm acolo până se oprește cutremurul;

– nu ieșim pe scara blocului, nu ieșim pe fereastră sau pe balcon, nu alergăm pe scări, pentru că se pot prăbuși;

– dacă nu avem o masă, ne ghemuim lângă un perete de rezistență și ne acoperim capul, poate fi o geantă sau o carte;

– stăm departe de orice se poate prăbuși sau sparge: ferestre, geamuri, mobilă;

– dacă suntem într-un magazin, ne îndepărtăm de rafturi și obiecte grele și respectăm restul regulilor de mai sus;

– dacă suntem în lift: apăsăm butonul de urgență; asta va opri liftul și ne va permite să ieșim din el;

 • dacă suntem afară:

– ne îndepărtăm de clădiri, de panouri publicitare și de stâlpi, de poduri și de ferestre;

– dacă suntem în mașină, tragem pe dreapta și nu ieșim înainte să se termine cutremurul.

La cursurile de pregătire, elevii învață ce să facă înainte, în timpul și după un cutremur, dar și cum să ofere primul ajutor unei persoane rănite
La cursurile de pregătire, elevii învață ce să facă înainte, în timpul și după un cutremur, dar și cum să ofere primul ajutor unei persoane rănite

După cutremur:

 • ne păstrăm calmul și nu sunăm la 112 decât dacă e foarte grav, pentru a nu aglomera linia;
 • verificăm pagubele din locuință; închidem gazul și deschidem geamurile; dacă mai este apă, umplem recipiente disponibile, inclusiv cada, în cazul foarte posibil în care se oprește;
 • deschidem radioul, televizoarele, telefoanele mobile și urmăm sfaturile autorităților; sistemul RO-Alert va transmite informări, dacă este nevoie, iar aplicația DSU va emite și ea alerte și declarațiile oficiale ale autorităților;
 • dacă locuința nu mai este sigură și putem ieși, facem asta, luând și rucsacul de urgență;
 • dacă am fost prinși sub dărâmături, folosim un fluier, dacă avem, pentru a ne semnala prezența; dacă nu avem, batem frecvent într-o țeavă sau pe o suprafață;
 • dacă nu putem face asta, punem un cearșaf alb în geam, ca să ne vadă salvatorii;
 • acordăm primul ajutor, dacă știm să facem asta – și ar trebui.

Resurse pentru mai multă educație la cutremur

România are nevoie de mai multă educație pentru cutremur, spun autoritățile și ONG-urile în domeniu. De cursuri de prim ajutor, mai ales, și despre cum să ne comportăm la dezastre. Inspectoratele pentru Situații de Urgență și ONG-uri precum Crucea Roșie și Bucureștiul Pregătit organizează anual cursuri și campanii de informare pe tema seismelor, în special în școli.

Iată câteva resurse utile pentru pregătirea individuală:

articolul original.

Spania, singura ţară din OCDE în care preţurile la energie au scăzut în 2022. Consecința, nivelul scăzut al inflației

7 February 2023 at 12:53
image

Spania a fost singura ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în care preţurile la energie au scăzut în 2022. Acest lucru a contribuit la faptul că Spania a încheiat anul 2022 cu un nivel al inflației de 5,7%, al cincilea cel mai scăzut din cele 38 de state membre ale celei mai importante organizaţii economice din lume.

În perioada decembrie 2021-decembrie 2022, preţurile energiei în Spania s-au redus cu 6,9%, în timp ce în cadrul OCDE au urcat cu 18,4% şi în zona euro cu 25,5%, acelaşi procent ca în Uniunea Europeană, a menţionat OCDE, într-un comunicat preluat de Agerpres.

Cauza acestei scăderi din Spania a fost mai ales impunerea unui plafon la preţul gazelor folosite pentru generarea de electricitate, în schimbul unei compensaţii pentru operatorii care folosesc acest combustibil.

Ţările din OCDE în care s-a energia s-a scumpit cel mai puţin anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) şi Norvegia (6,5%).

La polul opus, creşterile au atins nivelul de 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie şi până la 91,6% în Turcia.

Spania, al cincilea cel mai scăzut nivel al inflației din statele OCDE

Inflaţia interanuală în OCDE s-a situat la 9,4% la finalul lunii decembrie 2022, după vârful de 10,8% atins în octombrie. Acesta a fost cel mai redus nivel după cel din aprilie 2022.

În Spania, inflaţia a fost de 5,7% în decembrie, cu nouă zecimi mai mică faţă de noiembrie, datorită scăderii preţurilor la energie.

Singurele ţări din OCDE care au avut o rată a inflaţiei mai mică decât cea a Spaniei în ultima lună din 2022 au fost Elveţia (2,8%), Japonia (4%), Coreea de Sud (5%) şi Israel (5,3%). Adică nicio ţară din Uniunea Europeană, unde inflaţia medie s-a situat în decembrie la 10,4%, în zona euro aceasta fiind de 9,2%.

România a depus la Paris un memorandum privind aderarea la OCDE

Memorandumul iniţial a fost depus la Paris, pe 15 decembrie 2022, de către premierul Nicolae Ciucă.

El a precizat pe 14 decembrie că aderarea la OCDE „este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării”, iar România va face parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial.

La începutul anului trecut, pe 28 ianuarie, Ciucă a anunţat că deschiderea negocierilor de aderare la OCDE, după 18 ani de la depunerea candidaturii, este cel mai notabil rezultat pentru România după aderarea la NATO şi UE.

Ce va însemna pentru România aderarea la OCDE

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

România şi-a depus prima dată candidatura pentru aderarea la OCDE, care este cea mai importantă organizaţie economică din lume, încă din aprilie 2004.

Procesul de aderare la OCDE este însă unul complex, de durată, similar cu procesul aderării la Uniunea Europeană.

articolul original.

Recuperarea unei familii blocate sub dărâmături, prima misiune a salvatorilor români în Turcia

7 February 2023 at 12:46
image

Salvatorii români care au fost trimiși în Turcia pentru a ajuta eforturile de căutare și salvare de după cutremurele puternice care au lovit luni sudul țării au început activitatea pe teren, iar prima misiune a trei persoane, membri ai aceleași familii care sunt blocate sub dărâmături în orașul Antakya, transmite IGSU.

Părinții comunică cu echipa de salvatori, precizează IGSU. Cei trei sunt prinși sub o clădire de nouă etaje, potrivit afirmațiilor localnicilor, care s-a prăbușit în întregime după cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții Autorității pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune a intervenției echipelor venite în sprijin.

Marți este prima zi în care salvatorii români acționează în Turcia. Ei au început ziua prin a construi baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin, potrivit DSU.

Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

58 de salvatori alcătuiesc echipa RO-USAR trimisă de autoritățile române pentru a sprijini Turcia în operațiunile de căutare și salvare de după cutremurul de 7,8 grade de luni dimineață. Salvatorii sunt însoțiți de 4 câini special antrenați pentru astfel de misiuni.

articolul original.

Vaticanul a expulzat două „călugărițe rebele” care au au refuzat să părăsească o mănăstire din Italia

7 February 2023 at 09:16

Cunoscute în orașul Ravello drept „călugărițele rebele”, Massimiliana Panza și Angela Maria Punnackal au părăsit mănăstirea Santa Chiara, după ce au primit o scrisoare semnată chiar de Papa Francisc, în care erau acuzate că nu au ascultat de biserică, scrie The Guardian.

Vaticanul a expulzat două surori, „vinovate” că nu au respectat cererea de a părăsi o mănăstirea veche de șapte secole situată pe coastei Amalfitană, din sudul Italiei.

În ultimul deceniu, mănăstirea a găzduit doar trei călugărițe: Panza, Punnackal și Maria Cristina Fiore, o soră de 97 de ani care locuiește acolo din 1955.

Cele trei li s-a pus în vedere să se transfere la o altă mănăstire, după ce Vaticanul a concluzionat că există prea puțini rezidenți la Santa Chiara.

Cele două călugărițe se opuseseră împotriva transferului de teamă că mănăstirea, construită în 1297, va fi închisă.

Vaticanul a expulzat două „călugărițe rebele” care au au refuzat să părăsească o mănăstire din Italia
Mănăstirea Santa Chiara

În scrisoarea primită de la Vatican, călugărițelor li s-a spus că „au neascultat biserica”.

Panza și Punnackal au fost deja evacuate, sâmbătă, 2 februarie, în timp ce Fiore a primit permisiunea să rămână, din cauza sănătății precare. Ea va fi îngrijită de alte două călugărițe, transferate la Santa Chiara.

„Pentru că decizia este dictată de Papa Francisc, ele nu pot face recurs. Singura soluție ar fi una a harului, adică suveranul pontif să înlăture acest ordin și să le permită să se reintegreze în călugărie”, a declarat Fabrio Adernò, avocatul surorilor.

Panza s-a întors la familia ei din Nola, lângă Napoli, unde o găzduiește temporar și Punnackal, care este originară din India.

„Călugărițele sunt acolo de șapte secole și există o legătură strânsă cu toată comunitatea din Ravello, a reacționat Gino Schiavo, care face parte dintr-un comitet înființat pentru a salva mănăstirea. „Ar fi o adevărată rușine să dispară”.

Schiavo a spus că mănăstirea, „o bucată din istoria lui Ravello, a fost cândva un loc vibrant, cu 40 de călugărițe și o creșă. „Multe generații de copii au crescut”, a spus el.

Suntem dezamăgiți și perplecși de decizia Vaticanului, mai ales că, după ce le-au expulzat pe aceste două surori, au transferat alte două călugărițe.

Gino Schiavo:

Ravello, o comună din provincia Salerno, regiunea Campania, are o populație de 2.500 locuitori.

Foto: quotidianocostiera.it

articolul original.

Rusia plănuiește să mobilizeze până la o jumătate de milion de soldați în plus, spune un oficial ucrainean

7 February 2023 at 09:10
image

Kievul se așteaptă ca în următoarele luni Rusia să mobilizeze până la 500.000 de militari suplimentari, spune Vadim Skibitskii, adjunctul Serviciului de informații al apărării ucrainene, relatează CNN.

„Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de persoane pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023”, a spus oficialul de rang înalt, precizând că cei 500.000 de militari se vor adăuga celor 300.000 care au fost mobilizați în toamna anului trecut.

„Acest lucru dovedește că Kremlinul lui Putin nu are nicio intenție de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă ar putea avea loc în regiunile Donețk și Luhansk și, posibil, în regiunea Zaporojie. Trupele rusești vor trece în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni”, a mai declarat Vadim Skibitskii.

În ultimele luni, oficialii ruși au negat că planifică o nouă mobilizare, însă la o conferință din decembrie a șefilor militari ruși, ministrul apărării Serghei Șoigu a propus întărirea forțelor armate cu până la 1,5 milioane militari, de la 1,15 milioane în prezent, pentru o perioadă de trei ani.

Șoigu preciza atunci că măsura este necesară ”pentru a garanta rezolvarea problemelor legate de securitatea militară a Rusiei”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a decretat pe 21 septembrie 2022 mobilizarea parțială, ceea ce a declanșat un exod al bărbaților care nu voiau să plece la luptă în Ucraina. La începutul lunii noiembrie, liderul de la Moscova a anunțat că 318.000 de oameni, inclusiv voluntari, au fost mobilizați.

Procurorul general rus Igor Krasnov a anunțat recent că, potrivit rezultatelor controalelor de supraveghere, peste nouă mii de cetățeni mobilizați ilegal au fost retrimiși acasă.

Foto: EPA

articolul original.
❌