ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Libertatea

Surpare de teren pe DN1, între Ploieşti şi Sinaia. O bandă de circulație a fost închisă în zona Breaza | VIDEO

3 February 2023 at 10:32
image

O porțiune de 60 de metri de terasament s-a surpat pe DN1 între Ploieşti şi Sinaia, în zona oraşului Breaza, au anunțat autoritățile vineri. Incidentul a dus la restricții de circulație.

Alerta a fost dată în această dimineață de șoferi.

Ulterior, IPJ Prahova a transmis că o bandă de circulaţie va fi închisă temporar.

„Pe DN1 la km 99+050, în afara localității Breaza, pe sensul de mers Brașov către Ploiești, terasamentul drumului public s-a surpat pe o lungime de aproximativ 60 de metri.  Astfel, se va institui restricție temporară pe banda nr.1 de la km 99+200 până la km 98+850. Restricția va fi semnalizată corespunzător”, a transmis IPJ Prahova.

Tronsonul de drum pe care s-a produs surparea observată vineri este unul extrem de circulat, fiind principala rută pe care o folosesc turiştii pentru ajunge în staţiunile de pe Valea Prahovei şi din judeţul Braşov.

articolul original.

Estimarea americanilor privind pierderile suferite de armata rusă în aproape un an de război în Ucraina

3 February 2023 at 10:26
image

Oficialii din Statele Unite și din alte țări occidentale cred că numărul soldaților ruși uciși și răniți în Ucraina se apropie de 200.000, relatează The New York Times.

În timp ce oficialii avertizează că bilanțul victimele este foarte dificil de estimat, în special pentru că Moscova își minimalizează în mod uzual pierderile umane suferite în război, ei spun că măcelul care a avut loc în luptele din jurul orașelor Bahmut și Soledar, din estul Ucrainei, a dus la o creștere accelerată a pierderilor armatei ruse.

Oficialii spun că această creștere accelerată a bilanțului victimelor în ultimele săptămâni provine din disperarea Moscovei pentru o victorie majoră pe câmpul de luptă, iar orașul Bahmut este considerat punct-cheie pentru cucerirea în întregime a Donbasului.

Armata rusă a trimis recruți slab pregătiți și puscăriași în primele linii ale frontului, direct în calea bombardamentelor și a mitralierelor ucrainene, iar rezultatul, spun oficialii americani, a fost sute de militari uciși sau răniți pe zi.

Analiștii din Rusia spun că pierderea de vieți omenești este puțin probabil să descurajeze obiectivele de război ale lui Putin. El nu are opoziție politică acasă și a comparat războiul din Ucraina deja cu Al Doilea Război Mondial, când au murit peste 8 milioane de soldați sovietici. Potrivit oficialilor americani, un bilanț de sute de mii nu i-ar provoca probleme în plan intern lui Putin, dar acestea ar putea apărarea dacă se îndreaptă spre milioane.

Numărul de soldați ucraineni uciși sau răniți este, de asemenea, greu de stabilit, având în vedere reticența Kievului de a dezvălui propriile pierderi din timpul războiului.

Dar în Bahmut, sute de soldați ucraineni au fost răniți și uciși zilnic, au spus oficialii. Formațiunile de infanterie mai bine pregătite sunt ținute în rezervă pentru a fi protejate, în timp ce trupele mai puțin pregătite, cum ar fi cele din unitățile de apărare teritorială, sunt ținute pe linia frontului și suportă greul bombardamentelor.

Ultima estimare a victimelor făcută public de către administrația Biden a avut loc în noiembrie 2022, când generalul Mark A. Milley, comandantul statelor majore ale armatei americane, a declarat că peste 100.000 de soldați de fiecare parte au fost uciși și răniți de la începutul războiului. La acea vreme, oficialii care au vorbit sub protecția anonimatului au spus în privat că cifrele erau mai aproape de 120.000.

„Aș spune că acum este mult peste 100.000”, a spus generalul Milley la o conferință de presă luna trecută în Germania, adăugând că bilanțul pentru Rusia include „militari obișnuiți, precum și mercenarii lor din Grupul Wagner”.

Cu ocazia a două întâlniri care au avut loc luna trecută între înalți oficiali din armata și apărare din NATO și țările partenere, oficialii au spus că luptele din Donbas s-au transformat „într-o mașină de tocat carne”.

La televiziunea norvegiană, pe 22 ianuarie, generalul Eirik Kristoffersen, șeful armatei Norvegiei, a declarat că armata rusă are 180.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut 100.000 de morți sau răniți în acțiune, împreună cu 30.000 de civili.

Estimările sunt bazate pe imagini din satelit, interceptări de comunicații, rețelele sociale și relatările din mass-media prezentă pe front, precum și din rapoarte oficiale ale ambelor guverne. Stabilirea unor numere precise este extrem de dificilă, iar estimările variază, chiar și în declarațiile oficialilor din guvernul american.

articolul original.

Proprietățile unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni au fost naționalizate de autoritățile ruse din Crimeea

3 February 2023 at 10:19
image

Aproximativ 500 de proprietăți din privincia ucraineană Crimeea, anexată unilateral de Rusia în 2014, au fost naționalizate de autoritățile instalate de Moscova în regiune, relatează Reuters. Printre proprietarii acestora se numără oameni de afaceri și politicieni ucraineni.

Vizați de decret sunt „complicii regimului de la Kiev”, a precizat președintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, pe Telegram.

Proprietățile naționalizate includ bănci, infrastructuri turistice și sportive. Unele dintre ele aparțin fostului premier ucrainean Arseni Iațeniuk și unor oameni de afaceri precum Igor Kolomoiski, Rinat Akhmetov și Serhii Taruta.

Regiunea ucraineană Crimeea este controlată din 2014 de Rusia, care a anexat unilateral peninsula, o mișcare care nu este recunoscută de comunitatea internațională.

Foto: 123rf.com

articolul original.

Un nou regulament european va obliga partidele să ofere informații despre materiale plătite în presă. PSD și PNL ascund datele

3 February 2023 at 10:14
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

De Cristian Andrei, . Ultimul update Vineri, 03 februarie 2023, 12:44

În timp ce la nivel european se discută tot mai insistent despre un nou Regulament pentru creșterea transparenței publicității politice, în Guvern stă blocat de peste două luni un proiect care ar putea dezvălui site-urile care încasează bani de la partide.

Proiectul de Regulament inițiat de Comisia Europeană a fost votat de europarlamentari. Cu 433 de voturi pentru, 61 împotrivă și 110 abțineri, Parlamentul European (PE) și-a exprimat, joi, sprijinul ferm pentru poziția de negociere propusă de Comisie pentru piața internă și protecția consumatorilor, se arată în comunicatul PE.

Următoarele negocieri se vor purta între Parlament și Consiliu, deoarece votul PE nu este decisiv. 

Termenul propus pentru adoptarea noului Regulament este aprilie 2023.

Dacă regula s-ar aplica în România, partidele vor fi obligate să dezvăluie către ce publicații sau site-uri trimit banii, iar materialul publicat ar avea câteva informații esențiale: cine finanțează materialul, costul și originea finanțării.

Noul Regulament impune statelor membre să introducă amenzi eficiente și proporționale, dacă sunt încălcate normele privind transparența publicității politice sau chiar sancțiuni cu titlu penal.

Potrivit documentului votat, entitățile din afara Uniunii Europene vor avea interdicție să finanțeze publicitatea politică în interiorul UE, iar pentru publicitatea online se pot folosi doar datele cu caracter personal furnizate în mod explicit în acest scop.

Ce se întâmplă în România

În ultimii doi ani, PSD și PNL au utilizat peste 130 de milioane de lei (26 de milioane de euro), bani publici, pentru a cumpăra articole favorabile. Ambele partide au refuzat, până în prezent, să precizeze unde au ajuns aceste sume în 2022.

Guvernul sau Parlamentul din România trebuie să adopte reglementări mai transparente în privința cheltuirii banilor alocați pentru partide. Banii publici trebuie să fie folosiți pentru a prezenta proiectele și politicile publice ale partidelor și nu pentru atacarea adversarilor. Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici”, scrie pe pagina sa de Facebook prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, după votul din Parlamentul European.

Conform legii, PSD și PNL încasează lunar subvenție de la bugetul național și plătesc zeci de milioane de lei către presă anual.

Problema este că articolele nu sunt marcate ca publicitate. Partidele nu vor să spună destinatarii sumelor, deși este vorba de bani publici. Publicul nu este astfel informat cine plătește și cui.

Singurul partid care a prezentat în ultimii doi ani informațiile solicitate privind fondurile alocate pentru presă a fost USR.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu folosește subvenția pentru plata serviciilor în media. 

Alegerile nu trebuie să fie o întrecere a celor care folosesc metode opace și lipsite de transparență. Cetățenii trebuie să știe de ce văd un anunț publicitar, cine și cât a plătit pentru acesta.

Vera Jurova, vicepreședintă a Comisiei Europene, pe 25 noiembrie 2021:

Ce se întâmplă în prezent: un proiect AEP a ajuns la Guvern. Și n-a mai ieșit

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cea care controlează partidele, finanțarea politică și corectitudinea alegerilor, a inițiat în luna octombrie 2022 un proiect privind creșterea gradului de transparență în relația presă – partide.

Proiectul a stat în dezbatere publică 30 de zile după care a ajuns la Guvern la începutul lunii decembrie.

De mai bine de două luni, proiectul nu a mai ieșit din Palatul Victoria.

Un nou regulament european va obliga partidele să ofere informații despre materiale plătite în presă. PSD și PNL ascund datele
Deși a promis în mai multe interviuri că va dezvălui beneficiarii contractelor cu PSD, Marcel Ciolacu nu și-a respectat niciodată promisiunea. Foto: Hepta

Guvernul trebuia să îl adopte ca proiect și să îl trimită în Parlament pentru dezbatere și aprobare. Nu știm de ce întârzie”, a spus un lider PNL pentru Libertatea. Nici în tabăra PSD nu sunt mai multe informații.

Libertatea a încercat să afle în ce stadiu se află proiectul pe circuitul guvernamental, dar nu a primit un răspuns oficial.

După ce trece de Guvern, proiectul ar trebui să intre în dezbatere parlamentară. Deși a promis în mai multe interviuri că va dezvălui beneficiarii contractelor cu PSD, Marcel Ciolacu nu și-a respectat niciodată promisiunea.

USR a depus un proiect privind creșterea transparenței privind relația presă – partide, dar nici această inițiativă legislativă nu a ajuns la vot.

„Totul este blocat, pentru că se așteaptă proiectul de la Guvern”, susțin surse din coaliție. 

Legea privind accesul la informațiile de interes public nu este respectată de partide, au stabilit mai mulți judecători, în diferite procese pierdute de partide cu organizații neguvernamentale. Procesele sunt însă câștigate doar în primă instanță în anumite cazuri și se așteaptă apelul.

Libertatea a trimis solicitări în baza legii către PSD, PNL și USR pentru a afla sumele cheltuite cu presa în 2022, dar și unde au ajuns banii publici. Termenul limită pentru răspuns este 9 februarie 2023.

articolul original.

Un mafiot italian, căutat de 16 ani pentru crimă, a fost găsit în Franța. Făcea pizza „în restaurantul visurilor sale”

3 February 2023 at 09:53
image

Edgardo Greco, căutat pentru uciderea a doi frați într-un magazin din Calabria, a fost găsit după 16 ani de fugă de autoritățile italiene. El a fost arestat joi, 2 februarie, într-un local din orașul francez Saint-Etienne, unde făcea pizza, relatează The Guardian.

Greco, în vârstă de 63 de ani, este suspectat de apartenență la faimoasa ‘Ndrangheta, o organizație mafiotă puternică din Calabria, în sudul Italiei. Potrivit procurorilor francezi, el a condus la un moment dat un restaurant italian din Saint-Etienne, sub un pseudonim.

Descris ca fiind un „fugar periculos”, Greco era căutat în Italia pentru a ispăși o condamnare la închisoare pe viață pentru uciderea lui Stefano și Giuseppe Bartolomeo, potrivit unui comunicat publicat joi de Interpol. Cei doi frați au fost uciși în bătaie cu niște bare de fier într-un depozit de pește, în ianuarie 1991, potrivit poliției italiene. Cadavrele lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Edgardo Greco a fost acuzat și pentru de tentativă de omor asupra lui Emiliano Mosciaro, „în cadrul unui război mafiot între bandele Pino Sena și Perna Pranno care a marcat începutul anilor 90”.

Proprietar de pizzerie în Franța

În Saint-Etienne, Greco a devenit, în iunie 2021, proprietarul unui restaurant italian numit Caffe Rossini Ristorante, pe care l-a condus până în noiembrie 2021, au precizat procurorii francezi. Potrivit unor documente consultate de Agenția France-Presse, el a folosit numele Paolo Dimitrio și a lucrat și în alte restaurante italiene din orașul francez.

Un cont de Facebook al Caffe Rossini Ristorante, care acum pare să fi fost închis, arată că presa locală a relatat despre deschiderea localului în 2021, notează The Guardian.

„Paolo Dimitrio deschide restaurantul visurilor sale”, titra atunci ziarul local Le Progres.

În același timo, Greco lucra în timpul serilor într-o pizzerie sub un nume fals, scrie presa italiană.

După ce a fost arestat joi dimineață, el a fost prezentat în fața unui judecător de instrucție din Lyon, apoi a fost plasat în detenție.

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, citat în comunicatul Interpol, a declarat că arestarea demonstrează angajamentul țării sale de a „lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată și de a localiza fugarii periculoși”.

‘Ndrangheta era considerată cea mai extinsă și mai puternică grupare mafiotă din Italia, operând la nivel mondial și având legături puternice cu traficul de cocaină din America de Sud către Europa.

Arestarea lui Greco are loc la o săptămână după ce poliția italiană a anunțat că a destructurat o rețea mafiotă a ‘Ndrangheta care domina o zonă din sudul Calabriei, confiscând bunuri de peste 250 de milioane de euro. În acest caz, 56 de persoane, multe dintre ele aflate deja în închisoare, au fost puse sub urmărire penală pentru o serie de infracțiuni, inclusiv conspirație legată de mafie, extorcare, răpire, dare de mită și posesie de arme, au precizat polițiștii și procurorii.

Luna trecută, poliția italiană l-a arestat pe unul dintre cei mai cunoscuți șefi ai organizației mafiote siciliene Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, care a fost fugar timp de 30 de ani. El a fost arestat după ce a vizitat o clinică medicală unde se trata în capitala siciliană Palermo.

Foto: interpol.int

articolul original.

Jaf la cantina socială din Tecuci. Hoții au furat 80 de kilograme de fasole

3 February 2023 at 06:51
image

Mai multe persoane necunoscute au intrat în sediul clădirii Direcției de Asistență Socială Tecuci și au furat un sac în care se aflau circa 80 de kilograme de fasole. Polițiștii fac cercetări pentru a identifica autorii jafului, potrivit unui comunicat al IPJ Galați transmis joi, 2 februarie, citat de site-ul local Monitorul de Galați.

Potrivit autorităților, faptele au avut loc în perioada 27 – 30 ianuarie, când indivizi „au pătruns în incinta clădirii, pe un geam termopan, care nu prezintă urme de forţare, iar din magazia de alimente ar fi sustras cantitatea de aproximativ 80 de kg de fasole”.

Valoarea prejudiciului se ridică la 800 de lei. Polițiștii au fost sesizați cu privire la furt luni dimineață, 30 ianaurie, iar în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru infracţiunea de furt.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost comisă fapta, identificarea autorilor și luarea măsurilor legale ce se impun.

Tot în Galați, pe 27 ianuarie, a avut loc un jaf la sediul Casei de Asigurări de Sănătate. Persoane necunsocute au forțat un geam și au răvășit mai multe birouri, precum și casieria, potrivit Adevărul.

articolul original.

Kievul acuză Rusia că răpește copii din Ucraina pentru a-i exploata sexual. „Un băiat, la schimb pentru 3.200 de euro”

3 February 2023 at 06:29
image

Comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ, a acuzat joi Rusia că exploatează sexual copii pe care îi răpește din Ucraina, dând asigurări că sunt orfani, informează AFP, citată de Agerpres.

Oficialul a oferit drept dovezi în acest sens diverse postări apărute pe aplicația Telegram.

„Conturi din Telegram arată că ruşii răpesc copii ucraineni şi fac videoclipuri sexuale cu ei”, a declarat Dmitro Lubineţ, într-un mesaj pe Telegram.

„De exemplu, pentru 250.000 de ruble (mai mult de 3.200 de euro) oferă un băiat ucrainean” dând asigurări că este orfan, a adăugat el.

Lubineţ a publicat un fragment dintr-o conversaţie pe Telegram între două persoane care discută despre implicarea unui băiat în turnarea unui film pornografic infantil.

„Vine din Ucraina, dintr-un orfelinat, nu are părinţi. Aducem copii pentru acest tip de muncă. Nu este primul pe care îl aducem”, scrie unul dintre ei.

Lubineţ nu a precizat cum a avut acces la această discuţie, însă a cerut poliţiei şi justiţiei ucrainene să ia „măsuri adecvate pentru a găsi şi pedepsi vinovaţii”.

„Federaţia Rusă răpeşte, ucide, deportează şi violează în mod perfid copiii noştri. Cum este posibil acest lucru în lumea de astăzi?”, a mai transmis acesta.

Oficialii ucraineni acuză forţele ruse că au răpit şi au dus în Rusia mii de copii, inclusiv orfani.

Acuzațiile au fost întărite joi, 2 februarie, și de Michael Carpenter, ambasadorul al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a transmis, în cadrul unei reuniuni de la Viena, că forțele ruse au mutat cu forța peste 14.000 de copii din teritoriile ucrainene capturate în Rusia, potrivit Ukrinform.

articolul original.

Statele Unite neagă că au oferit Moscovei teritorii ucrainene la schimb pentru pace

3 February 2023 at 06:20
image

Casa Albă și CIA au negat relatarea publicației elvețiene Neue Zürcher Zeitung conform căreia directorul CIA, William Burns, ar fi oferit în ianuarie Moscovei și Kievului un plan de pace care prevedea încetarea ostilităților prin păstrarea de către Rusia a controlul asupra unei părți a teritoriului ucrainean, relatează Newsweek.

Un oficial din interiorul CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile din raportul publicației elvețiene conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace prezentată de director în numele Casei Albe sunt „complet false”, iar un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a Casei Albe, Sean DeWitt, a declarat că relatarea este „inexactă”.

Luna trecută, Burns a călătorit în secret la Kiev pentru a se întâlni și a-l informa pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pozițiile SUA privind evoluția războiului, a relatat Washington Post.

Neue Zürcher Zeitung a scris joi, citând politicieni germani de la vârful puterii, că la mijlocul lunii ianuarie, Burns le-a prezentat Kievului și Moscovei un plan de pace care să pună capăt războiului. Potrivit ziarului, propunerea oferea „aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei” – aproximativ dimensiunea regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Kievul și Moscova au respins propunerea. Ucraina a refuzat propunerea „pentru că nu este dispusă să-și împartă teritoriul”, în timp ce oficialii ruși au spus că „oricum vor câștiga războiul pe termen lung”, relata publicația elvețiană.

Politicienii germani au spus pentru ziar că Biden a vrut să evite un război prelungit în Ucraina și a oferit teritoriul ca parte a planului de pace, iar când Ucraina și Rusia au respins propunerea, administrația Biden s-a angajat să furnizeze Kievului tancuri Abrams.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că negocierile dintre Rusia și Ucraina „sunt acum imposibile, deoarece nu există condiții pentru ele”.

articolul original.

Nou val de aer rece și ninsori peste România. Cum va fi vremea la București

3 February 2023 at 05:59
image

Un val de aer rece, care va aduce precipitații sub formă de ninsoare, va afecta mare parte din țară în acest weekend. Temperaturile scad simțitor începând din această seară, potrivit prognozei ANM.

Vineri, cerul va fi temporar noros și local vor fi precipitații slabe sub formă de ninsoare în centrul țării, nord-est și la munte și mai ales ploaie și lapoviță în restul țării, anunță meteorologii.

„După orele serii, cerul se va înnora, astfel că ninsorile vor cuprinde mare parte din țară și va fi posibil să fie moderate cantitativ în partea de vest a teritoriului. Maximele vor fi cuprinse între -2 și 8 grade Celsius, iar minimele – între -10 și 0 grade Celsius”, explică specialiștii ANM, precizând că temperaturile cele mai ridicate vor fi în sudul țării.

În Capitală, vineri, cerul va fi temporar noros, iar trecător vor fi precipitații mixte. În noaptea de vineri spre sâmbătă, va crește probabilitatea de ninsoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 și 8 grade Celsius, iar cele minime vor fi de de -5… -3 grade Celsius.

Noul val de frig și de ninsori vine la o săptămână după primul înregistrat în această iarnă. La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe județe din țară, inclusiv Bucureștiului, au fost sub avertizare cod portocaliu și god galben de ninsori abundente, care au dus la închiderea a zeci de drumuri.

articolul original.

Pentagonul, cu ochii pe un balon care se deplasează deasupra SUA. Există suspiciuni de spionaj în favoarea Chinei

3 February 2023 at 05:31
image

Balonul a intrat în urmă cu câteva zile prin nordul SUA, călătorește la o altitudine mult peste traficul aerian comercial și nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oamenii de la sol, a transmis generalul Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de CNN.

Oficialii americani urmăresc cu atenția traiectoria balonului din cauza unor îngrijorări de spionaj în favoarea Chinei, acuzații care ar putea tensiona suplimentar relațiile bilaterale.

Un înalt oficial american al apărării a spus că oficiali militari l-au sfătuit pe președintele Joe Biden să nu ordone doborârea balonului din cauza temerii că resturile ar putea reprezenta o amenințare pentru siguranța oamenilor de la sol.

„Suntem încrezători că acest balon de supraveghere la altitudine mare aparține Chinei”, a spus oficialul sub protecția anonimatului. „Semne ale acestei activități au fost observate în ultimii ani, inclusiv înainte de această administrație”.

În timp ce traiectoria actuală de zbor a balonului îl duce peste „un număr de locuri sensibile”, oficialul a spus că nu prezintă un risc semnificativ de colectare de informații.

SUA „iau totuși măsuri pentru a se proteja împotriva colectării de informații sensibile de către serviciile străine”, a spus oficialul. „De asemenea, urmărim ce abilități ar putea avea în obținerea de informații și continuăm să monitorizăm balonul”.

SUA consideră că sateliții de spionaj ai Chinei de pe orbita joasă a Pământului sunt capabili să ofere informații similare sau chiar mai bune, limitând valoarea a ceea ce Beijingul poate culege din balonul care zboară la mare altitudine, potrivit unui alt oficial al apărării.

Guvernul SUA a comunicat pe acest subiect cu guvernul chinez atât prin intermediul Ambasadei Chinei la Washington, cât și prin misiunea diplomatică a SUA în China, potrivit oficialului.

Oficialii americani din domeniul securității națională au avertizat în mod constant despre eforturile de spionaj ale Chinei, iar prezența balonului în SUA vine într-un moment sensibil, secretarul de stat Antony Blinken fiind așteptat să călătorească la Beijing în zilele următoare pentru a aprofunda subiectele discutate anul trecut, în cadrul întâlnirii dintre președintele Joe Biden și omologul chinez Xi Jinping.

Biden a numit China „cea mai importantă provocare geopolitică a Americii”. Tensiunile au crescut în ultimii ani pe teme precum situația din jurul insulei autonome Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său, respectarea drepturilor omului și activitățile militare din Marea Chinei de Sud.

Foto: Profimedia

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Libertatea

Sute de bancnote de 50 de euro au zburat din portbagajul unei mașini, alți șoferi au oprit și au luat banii, în Spania

2 February 2023 at 20:49
image

Șoferii care circulau luni pe autostrada A7, în vecinătatea orașului Marbella (Málaga), au fost surprinși de o ploaie de bancnote de 50 de euro. Ciocnirea pe carosabil a unui vehicul, ai cărui ocupanți transportau circa 20.000 de euro numerar, a avut drept consecință că banii „au zburat”, potrivit surselor Gărzii Civile, citate de El Pais.

Mai multe persoane și-au oprit apoi mașinile în mijlocul drumului pentru a vâna bancnotele, ceea ce a provocat un blocaj uriaș în trafic și situații periculoase. Aceștia au comis o infracțiune de deturnare, potrivit surselor din poliție, deși nimeni nu a fost arestat.

Un conductor lanza billetes de 50€ por la ventanilla del coche y paraliza la autovía? Marbella, Málaga pic.twitter.com/iNwsuNxA0W— SocialDrive (@SocialDrive_es) January 30, 2023

 

Originea acestei situații bizare se află în accidentul dintre mai multe vehicule în care a fost implicat unul în care se deplasau două persoane care aveau o sumă mare de numerar.

Accidentul s-a produs la kilometrul 181 al autostrăzii A7, lângă parcul comercial La Cañada, la marginea orașului Marbella. Lovitura puternică primită de o mașină în partea din spate a făcut să se deschidă portbagajul și să cadă pe autostradă un rucsac plin cu bani, care s-a deschis în timp ce se rostogolea pe asfalt, iar bancnotele s-au împrăștiat.

Când le-au văzut primii șoferi care circulau prin zonă, aceștia și-au parcat autovehiculele, a oprit chiar și un autobuz, și au coborât să le ia, după cum se vede în videoclipurile încărcate pe rețelele de socializare. Acest lucru a provocat un ambuteiaj mare, care a trebuit să fie fluidizat de agenții din cadrul Grupului de Trafic al Gărzii Civile.

Poliția Națională a preluat ancheta pentru a afla proveniența banilor. Potrivit agenților, banii erau ai unor tineri marocani care plecaseră din Valencia să cumpere un autoturism. Aceștia au putut să faca dovada că cei 20.000 de euro cash erau ai lor și aveau dreptul, conform legii, să fie în poseia unei sume cash nu mai mare de 100.000 de euro.

articolul original.

Șofer român prins în Germania cu 149 de butoaie de bere goale furate și eliberat după ce n-a vrut să spună de unde le are

2 February 2023 at 19:53

Grupul de control de la inspecția poliției rutiere Weiden a verificat o dubă cu butoaie de bere din oțel care, probabil, au fost furate, în parcarea Stocker Holz, de pe A6. Șoferul, un român, nu a putut oferi nicio informație despre proveniența butoaielor de bere, scrie Oberpfalz Echo.

Duminică, 29 ianuarie, în jurul orei 21:15, anchetatorii civili de la postul de poliție rutieră Weiden au verificat o dubă moldovenească în parcarea Stocker Holz. Duba era folosită de o firmă de curierat și transporta pachete. Oficialii au găsit ceea ce căutau atunci când au verificat vehiculul care se îndrepta spre Cehia.

Ascunse cu grijă în spatele valizelor și genților de călătorie, au dat peste un total de 149 de butoaie goale de bere din oțel, care fuseseră stivuite sub acoperișul dubei. Șoferul român, în vârstă de 28 de ani, și pasagerul său moldovean, în vârstă de 34 de ani, nu au putut, sau nu au vrut, să ofere nicio informație cu privire la originea butoaielor și, în general, nu au părut a fi deosebit de cooperanți în anchetă.

Șofer român prins în Germania cu 149 de butoaie de bere goale furate și eliberat după ce n-a vrut să spună de unde le are

Din cauza lipsei dovezilor de proprietate și a oricăror documente de transport, ofițerii de control au presupus în cele din urmă că bunurile au fost furate. Butoaiele, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, au fost apoi ridicate și duse la secția de poliție rutieră din Weiden, împreună cu duba.

Cei doi ocupanți ai autovehiculului sunt cercetați acum sub suspiciunea că ar fi primit bunuri furate. Ambele persoane au fost eliberate în urma audierilor și după consultarea parchetului și și-au continuat drumul în dubă.

Cercetările privind originea bunurilor furate sunt în desfășurare. Indicațiile inițiale indică Marea Britanie sau Irlanda ca țară de origine. Deoarece acestea sunt butoaie goale fără indicii externe, investigația este foarte dificilă.

articolul original.

Secretarul de stat Florin Lixandru anunță că și-a reprimit atribuțiile luate de ministrul Ligia Deca

2 February 2023 at 19:31
image

Secretarul de stat PSD Florin Lixandru, din Ministerul Educaţiei, a confirmat joi, 2 februarie, că i-au fost delegate aceleași atribuții avute anterior, printr-un ordin al ministrului Ligia Deca, informație anunțată de Libertatea cu o zi în urmă, citând surse din coaliție.

„Am primit ordinul cu delegarea atribuţiilor avute anterior pentru învăţământul preuniversitar”, a spus Florin Lixandru pentru Agerpres.

Miercuri dimineață, 1 februarie, ministrul educației asumat de PNL, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile secretarului de stat PSD. Decizia a venit la puțin timp după ce social-democratul a criticat proiectul legilor educației.

Miercuri seară, surse politice au declarat pentru Libertatea, după ședința de coaliție PSD-PNL, că Florin Lixandru își va primi înapoi atribuțiile după o discuție între șeful PSD, Marcel Ciolacu, premierul PNL, Nicolae Ciucă, și ministrul educației, Ligia Deca.

Joi dimineață, 2 februarie, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a scris pe Facebook că dacă Ligia Deca nu va avea „înţelepciunea să revină” asupra deciziei, „suntem obligaţi să cerem demisia ministrului”, cu toate că decizia fusese luată cu o seară înainte. Vasile Dîncu, fost ministru al apărării, nu a participat la ședința de coaliție de la Guvern. Ulterior, PNL i-a transmis lui Dîncu să se informeze înainte să facă declarații publice.

articolul original.

Kosovo condiționează autonomia etnicilor sârbi de pe teritoriul său de recunoașterea independenței de către Belgrad

2 February 2023 at 19:29
image

Premierul kosovar Albin Kurti a declarat joi că ar fi posibilă înființarea unei asociaţii a municipalităţilor populate de kosovarii sârbi, însă, în schimb, Serbia trebuie să recunoască independenţa Kosovo, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Kurti a declarat la Pristina că are „şase condiţii politice” pentru crearea acestei asociaţii, inclusiv ca aceasta să nu fie monoetnică şi să nu dispună de nicio putere publică sau executivă.

Premierul naţionalist kosovar mai cere ca această asociație să fie creată „numai după recunoaşterea” de către Serbia a independenţei pe care Kosovo şi-a proclamat-o în 2008.

O altă condiţie pe care Kurti o pune Belgradului este ca acesta să-şi retragă cererea prin care solicită statelor UE ce nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania) să se opună aderării Kosovo la UE.

Un acord între Belgrad şi Pristina mediat de UE în anul 2013 prevede o autonomie pentru comunităţile din Kosovo cu populaţie sârbo-kosovară majoritară care să apere drepturile colective ale acesteia și să le ofere un punct de vedere în chestiunile ce țin de sănătate și educație, dar guvernul kosovar refuză în prezent aplicarea acestui acord, invocând Constituţia din Kosovo.

De partea sa, pentru Serbia, această autonomie a sârbilor kosovari este o condiţie premergătoare aplicării unui nou plan european destinat normalizării relaţiilor cu Pristina.

Președintele sârb, Aleksandar Vučić, a declarat joi că Serbia va insista „asupra asociaţiei municipalităţilor sârbe, care trebuie să fie un cadru legal şi fizic pentru drepturile poporului sârb”.

articolul original.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 344 | Explozii la bazele militare ale ruşilor din Mariupol şi Melitopol

2 February 2023 at 18:30

Oficialii ucraineni au raportat joi seara explozii la bazele militare rusești din jurul orașelor ocupate Mariupol și Melitopol. De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a "se răzbuna" pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul. De cealaltă parte, Putin a transmis că Rusia nu își trimite tancurile la granițele țărilor occidentale, dar are cu ce să răspundă amenințărilor, nu doar cu vehicule blindate.

02 feb. - Acum 5 ore
02-02-2023

Bilanţul răniţilor în ultimul atac de la Kramatorsk a crescut la 7

Cel puțin șapte persoane au fost rănite în atacul de joi asupra orașului Kramatorsk din estul Ucrainei, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, informează CNN.

Printre acestea se numără o persoană care a fost grav rănită și care este în prezent supusă unei intervenții chirurgicale, a precizat oficialul. Autorităţile speră să îl mute în curând la cel mai apropiat spital sigur din afara regiunii.

Majoritatea rezidenților din clădirile care au fost lovite de rachete în centrul orașului au plecat deja pentru a căuta cazare temporară în zone mai sigure, a adăugat Kirilenko.

„Un număr atât de mic de victime indică faptul că doar 15% dintre cei care locuiau înainte în aceste clădiri au rămas acolo (în momentul loviturii). Adică, majoritatea rezidenților plecaseră”, a spus el.

Kirilenko i-a îndemnat pe cei rămași în oraș să plece. Oficialii au declarat joi că ultima rafală de rachete a avariat 13 clădiri cu două etaje, trei clădiri cu patru etaje, o clinică și o școală pentru copii, garaje și mașini.

02 feb. - Acum 6 ore
02-02-2023

Armata ucraineană susține că forțele ruse pregătesc o mobilizare mascată în Donețk

Forțele ruse se pregătesc pentru o „mobilizare mascată” în estul regiunii Donețk, a anunțat joi, pe pagina sa oficială de Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform CNN.

„În teritoriile ocupate temporar din regiunea Donețk, Rusia se pregătește pentru o mobilizare mascată. În special, în orașul Horlivka, toate instituțiile bugetare și comunale au primit ordin să prezinte comisariatului militar de ocupație listele cu persoanele necesare. Toate aceste persoane vor fi examinate de comisii speciale ale inamicului, cu înrolarea ulterioară în rândurile acestora”, se arată în comunicat.

Forțele ruse continuă „recunoașterea activă și pregătirea pentru o ofensivă în mai multe direcții”, a precizat armata ucraineană, adăugând că „operațiunile ofensive” continuă spre Lîman, Bahmut, Avdiiv și Novopavliv.

02 feb. - Acum 6 ore
02-02-2023

Explozii raportate în jurul orașelor ocupate Mariupol și Melitopol

Oficialii ucraineni au raportat explozii la bazele militare rusești din jurul orașelor ocupate Mariupol și Melitopol, informează Sky News.

Consiliul municipal a declarat că o explozie a fost observată la o bază militară temporară rusă din interiorul orașului.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a raportat, de asemenea, explozii la o bază rusă din apropierea orașului, precum și la un depozit de petrol din satul Novobohdanivka.

Atât Mariupol, cât și Melitopol, în sudul Ucrainei, se află sub controlul forțelor ruse.

02 feb. - Acum 7 ore
02-02-2023

Ucraina se angajează să nu atace teritoriul rus dacă aliații vor trimite rachete cu rază lungă de acțiune

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va ataca Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, transmite CNN.

„Întrucât Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune care să nu permită inamicului să mențină apărarea și să o forțeze să piardă, este pregătită să coordoneze țintele cu partenerii”, a declarat joi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei întâlniri cu Comisia Europeană, relatează presa de stat Ukrinform.

Reznikov a făcut apel la alte țări să ajute Ucraina să stabilească capacități de apărare antirachetă. El a subliniat necesitatea de a obține sistemele Patriot și SAMP/T cu prima ocazie, împreună cu mai multe sisteme IRIS-T și NASAMS, care sunt ambele sisteme de apărare aeriană.

„Dacă am avea ocazia să lovim la o distanță de 300 de kilometri, armata rusă nu ar fi capabilă să mențină apărarea și ar fi nevoită să piardă. Ucraina este pregătită să ofere orice garanție că armele dumneavoastră nu vor fi implicate în atacuri pe teritoriul rusesc. Avem suficiente ținte pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei și suntem gata să coordonăm țintele cu partenerii noștri”, a declarat el.

De asemenea, Ucraina trebuie să crească cantitatea de artilerie, obuze și arme capabile să depășească și să distrugă sistemele rusești de război electronic și de apărare aeriană, a adăugat el. Ucraina va primi tancuri de luptă occidentale după o negociere îndelungată și caută avioane de luptă pentru a riposta împotriva forțelor rusești și pro-Moscova.

02 feb. - Acum 8 ore
02-02-2023

UE adoptă un nou pachet de asistență militară de 500 milioane de euro pentru Ucraina

Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsuri suplimentare de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) pentru a oferi Ucrainei asistență militară suplimentară. Acesta constă într-un al șaptelea pachet în valoare de 500 de milioane de euro și o nouă măsură de asistență în valoare de 45 de milioane de euro care sprijină eforturile de pregătire militară ale Ucrainei, informează The Kyiv Independent.

„Ucraina ar trebui să primească toate echipamentele militare și pregătirea necesară pentru a-și apăra teritoriul și poporul de războiul de agresiune al Rusiei”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Sprijinul militar total al UE pentru Ucraina în cadrul EPF este de 3,6 miliarde de euro. Borrell, care a vizitat Kievul împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului, Charles Michel, a anunțat că UE va dubla numărul de soldați ucraineni care vor fi instruiți în acest an, ajungând la 30.000.

Summitul UE-Ucraina este programat pe 3 februarie în capitala Ucrainei.

02 feb. - Acum 9 ore
02-02-2023

Franța și Italia au convenit să furnizeze Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană

Un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație furnizat de Italia și Franța ar trebui să fie funcțional în Ucraina în următoarele două luni, a declarat ministrul italian de externe, Antonio Tajani, relatează The Guardian.

Franța și Italia au convenit să furnizeze Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană SAMP/T, la cererea Kievului, pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și a orașelor țării de barajul regulat de rachete rusești care lovesc Ucraina.

SAMP/T, cunoscut sub numele de Mamba, poate urmări zeci de ținte și intercepta 10 deodată. Este singurul sistem fabricat în Europa care poate intercepta rachete balistice.

„Cred că va fi operațional în șapte-opt săptămâni”, a spus Tajani. Se așteaptă ca Italia să furnizeze lansatoarele de rachete, în timp ce Franța va furniza rachetele.

02 feb. - Acum 9 ore
02-02-2023

Medvedev: Rusia îşi va creşte anul acesta semnificativ producţia de armament

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Forţele noastre armate primesc cu regularitate noi livrări de mai multe tipuri de rachete. Livrarea tuturor tipurilor de armament va creşte semnificativ în 2023”, a scris pe social media Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi supervizează o comisie guvernamentală asupra producţiei de armament a complexului militar industrial rus.

Capitale occidentale şi unii analişti militari spun că armata rusă ar fi în criză de muniţii şi de alte materiale militare după ce de la începutul războiului pornit contra Ucrainei a lansat milioane de obuze şi mii de rachete. Oficialii ruşi afirmă însă că trupele Moscovei au în continuare suficiente resurse pentru a continua „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

În postarea însoţită de fotografii care-l arată într-o vizită la o fabrică de armament, Medvedev notează că noi livrări vor permite Rusiei „să provoace o înfrângere zdrobitoare neonaziştilor ucraineni care au fost alimentaţi cu arme” de statele occidentale.

Statele Unite pregătesc în acest timp un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Aceasta ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

Dar sosirea noilor arme americane nu va fi imediată, iar pentru moment Rusia a preluat iniţiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din vara anului trecut. Moscova a anunţat în ultimele zile avansuri ale trupelor sale la nord şi sud de oraşul Bahmut, care este principala direcţie a acestei noi ofensive de iarnă.

02 feb. - Acum 10 ore
02-02-2023

Vladimir Putin: „Incredibil, dar adevărat: suntem din nou amenințați cu tancuri germane, la bordul cărora se află cruci”

Rusia nu își trimite tancurile la granițele țărilor occidentale, dar are cu ce să răspundă amenințărilor, nu doar cu vehicule blindate. Asta a spus președintele rus Vladimir Putin, la un concert de gală dedicat aniversării a 80 de ani de la victoria din Bătălia de la Stalingrad.

„Cei care atrag țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia și cu atât mai iresponsabil declară acest lucru drept un fapt împlinit, cei care se așteaptă să câștige o victorie asupra Rusiei pe câmpul de luptă, se pare că nu înțeleg că un război modern cu Rusia va fi complet diferit pentru ei. Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem ceva ca răspuns, iar utilizarea vehiculelor blindate nu va pune capăt problemei”, a spus spus Putin, citat de TASS.

Putin a subliniat că „toată lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru”. Rusia este încrezătoare în ea însăși, în corectitudinea și în victoria sa, a declarat președintele rus Vladimir Putin. „Continuitatea generațiilor, valorilor, tradițiilor, toate acestea sunt ceea ce distinge Rusia, ne face puternici și încrezători în noi înșine, în dreptatea noastră și în victoria noastră”, a subliniat el. „Pentru cei care ne amenință, aparent, adevărul simplu este de neînțeles: toți oamenii noștri, cu toții am crescut și am absorbit tradițiile poporului nostru cu lapte matern. Generația de învingători care ne-a creat țara cu munca, transpirația și sângele lor și ne-a predat-o ca moștenire”, a continuat președintele rus.

Mai multe detalii: Vladimir Putin: „Incredibil, dar adevărat: suntem din nou amenințați cu tancuri germane, la bordul cărora se află cruci”

02 feb. - Acum 11 ore
02-02-2023

Putin compară lupta împotriva Ucrainei cu victoria asupra Germaniei naziste

Președintele rus Vladimir Putin a comparat lupta împotriva Ucrainei și a aliaților săi occidentali cu victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un discurs care a marcat 80 de ani de la bătălia decisivă de la Stalingrad, informează The Guardian.

Putin a declarat că Rusia este sigură că va fi victorioasă în Ucraina, așa cum a fost și în urmă cu 80 de ani.

El a spus că Rusia se confruntă din nou cu Germania, criticând promisiunea Berlinului de a livra tancuri Leopard 2 pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă.

02 feb. - Acum 11 ore
02-02-2023

Zelenski: Rusia îşi „concentrează forţele” pentru a se „răzbuna” pe Ucraina şi Europa

Anunţul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost făcut joi, 2 februarie, într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Agerpres, care preia France Presse.

„Rusia îşi concentrează forţele, ştim cu toţii asta. Ea vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă”, a declarat liderul ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care conduce o delegaţie a executivului european într-o vizită la Kiev.

În ultimele zile, armata rusă şi-a intensificat atacurile în estul şi sudul Ucrainei, revendicând câştiguri în jurul oraşului asediat Bahmut şi în apropiere de Vugledar.

Potrivit preşedintelui ucrainean, „visul unei Europe paşnice nu poate fi realizat decât cu Ucraina şi numai prin învingerea Rusiei şi a agresiunii sale”.

Conferinţa de presă comună între cei doi lideri a avut loc chiar înaintea unei reuniuni de lucru între echipa condusă de şefa Comisiei Europene, însoţită de 14 comisari şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, şi cea a lui Volodimir Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Doneţk până în martie, a indicat zilele trecute Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Unian.

Mai multe detalii: Rusia îşi „concentrează forţele” pentru a se „răzbuna” pe Ucraina şi Europa, spune Volodimir Zelenski

02 feb. - Acum 11 ore
02-02-2023

UE vrea să impună un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze cel de-al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie, când se împlinește un an de la debutul războiului în Ucraina, a declarat joi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Kiev, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Până în 24 februarie, exact la un an de la începerea invaziei, ne propunem să instituim al zecelea pachet de sancţiuni”, a anunţat von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi, Rusia plăteşte un tribut greu, căci sancţiunile noastre îi erodează economia, făcând-o să dea înapoi cu o generaţie”, a adăugat șefa Comisiei Europene. În același timp, Zelenski a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, subliniind că efectele celor existente „s-au atenuat”. Rusia „îşi accelerează capacitatea de a se adapta sancţiunilor existente”, a atenţionat Zelenski.

Ursula von der Leyen și mai mulți membri ai echipei sale de comisari au sosit joi la Kiev pentru un summit de două zile care are menirea de a transmite un semnal puternic, atât Kievului, cât și Rusiei, la aproape un an de la debutul invaziei.

Mai multe detalii: UE vrea să impună un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, la împlinirea unui an de la începutul invaziei

02 feb. - Acum 12 ore
02-02-2023

Premierul polonez spune că este deschis să trimită avioane de luptă în Ucraina

Polonia ar fi pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă partenerii NATO decid în mod colectiv acest lucru, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat cotidianului german Die Bild publicat joi, potrivit CNN.

„Dacă aceasta ar fi o decizie a întregului NATO, aș fi în favoarea trimiterii acestor avioane de luptă”, a spus el.

„Evaluarea mea se bazează pe ceea ce decid împreună țările NATO”, a spus liderul polonez, subliniind că invazia Rusiei în Ucraina „este un război foarte serios”, la care Polonia și alte țări NATO „nu participă”.

În ultimele zile, înalți oficiali ucraineni și-au intensificat campania publică de lobby pentru a primi avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, susținând că au nevoie urgentă de ele pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone.

Statele Unite și Germania au exclus deocamdată orice livrare de avioane de luptă către Ucraina. Alți membri NATO, precum Franța și Olanda, au declarat că ar fi mai deschiși la această idee, însă nici Olanda și nici Franța nu au primit nicio solicitare oficială din partea Ucrainei de a trimite avioane de luptă.

02 feb. - Acum 12 ore
02-02-2023

Zelenski a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei din partea Uniunii Europene și a declarat că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre un al zecelea pachet de sancțiuni al UE, relatează CNN.

„Și acum, ritmul sancțiunilor a încetinit cumva în Europa, iar statul terorist, dimpotrivă, se adaptează la sancțiuni, iar noi trebuie să recuperăm decalajul. Trebuie să corectăm acest lucru”, a declarat Zelenski, vorbind alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află la Kiev într-o vizită oficială împreună cu șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, și alți oficiali.

„Aceasta este o sarcină europeană comună, de a reduce capacitatea Rusiei de a se sustrage sancțiunilor. Și cu cât această sarcină va fi îndeplinită mai repede, cu atât mai aproape vom fi de înfrângerea federației ruse”, a adăugat el.

„Nu este suficient să avem succes pe câmpul de luptă. Avem nevoie de încredere într-o Europă liberă, într-o Europă pașnică, într-o Europă unită”, a mai spus el.

„Îl facem pe [președintele rus Vladimir] Putin să plătească pentru războiul său atroce”, a declarat von der Leyen.

„Înainte ca Rusia să înceapă acest război, am fost foarte vocali cu privire la costurile economice severe pe care [le vom] impune Rusiei dacă va invada Ucraina. Și astăzi Rusia plătește un preț greu, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia, aruncând-o înapoi cu o generație. Plafonarea prețului la țiței costă deja Rusia în jur de 160 de milioane de euro pe zi și vom continua să creștem și mai mult presiunea”, a declarat ea.

„Europa a fost alături de Ucraina încă din prima zi, pentru că știm că aici se scrie viitorul continentului nostru. Știm că luptați pentru mai mult decât pentru voi înșivă. Ceea ce este în joc este libertatea. Aceasta este o luptă a democrațiilor împotriva regimurilor autoritare”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

Președintele rus Vladimir Putin „încearcă să nege existența Ucrainei, dar ceea ce riscă în schimb este viitorul Rusiei”, a avertizat von der Leyen.

02 feb. - Acum 14 ore
02-02-2023

Cel puțin 127 de soldați ruși au murit și alți 137 au fost răniți în atacul de joi pe direcția Bahmut

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Estic, colonelul Serhii Cherevatî, a anunțat că numai joi, în ofensiva pe direcția Bahmut, rușii au pierdut 127 de militari, iar alți 137 au fost răniți.

„Pierderile ocupanților sunt foarte mari: în direcția Bahmut într-o singură zi, până joi, la ora 11:00, inamicul a pierdut 127 de oameni uciși și 137 de răniți”, a spus Serhii Cherevatî.

02 feb. - Acum 15 ore
02-02-2023

Kramatorsk, atacat din nou cu rachete de ruși

Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat că orașul Kramatorsk a fost din nou ținta unui atac cu rachete al armatei ruse.

„Încă o lovitură pentru Kramatorsk. Stați în adăposturi! Conform informațiilor preliminare, sunt răniți printre civili”, a transmis Pavlo Kirilenko.

02 feb. - Acum 17 ore
02-02-2023

Lavrov: Rusia dispune de tot ceea ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina

Rusia nu a apelat la țările membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru ajutor în ceea ce privește „operațiunea militară specială”, așa cum numește Moscova războiul din Ucraina.

„Nu am apelat la niciuna (n.r. – din țările membre CSTO) cu o astfel de solicitare. Pornim de la premisa că tot ce este necesar pentru a rezolva sarcinile operațiunii militare speciale, pentru a pune capăt războiului pe care l-a început Occidentul prin regimul ucrainean după lovitura de stat, Avem tot ce ne trebuie”, a spus Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe a menționat că Rusia va ieși din actuala situație geopolitică mai puternică și capabilă să se apere și mai eficient.

Din CSTO fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan și Tajikistan.

02 feb. - Acum 17 ore
02-02-2023

Ursula von der Leyen și 15 comisari ai executivului UE au sosit cu trenul la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoţită de comisarii executivului UE, a sosit joi cu trenul la Kiev pentru întâlniri menite să sublinieze sprijinul acordat Ucrainei, în contextul în care se apropie un an de la invazia rusă.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, pentru a patra oară de la invazia rusă. De data aceasta, cu echipa mea de comisari”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

„Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată. Şi pentru a ne aprofunda şi mai mult sprijinul şi cooperarea”, a precizat Ursula von der Leyen.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 344 | Explozii la bazele militare ale ruşilor din Mariupol şi Melitopol

Membrii executivului Comisiei Europene se vor întâlni joi cu reprezentanţi ai guvernului ucrainean.

Ursula von der Leyen este însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de 15 comisari europeni.

02 feb. - Acum 17 ore
02-02-2023

Pentagonul nu crede că Ucraina va recupera peninsula Crimeea în următoarea perioadă

Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia americană Politico.

Reprezentanţii Pentagonului au comunicat aceste concluzii legiuitorilor americani într-o reuniune secretă de informare. Publicaţia mai scrie că este posibil ca aceste informaţii să nu fie pe placul Ucrainei, care vrea să recupereze Crimeea cât mai repede cu putinţă.

La reuniune au participat patru înalţi funcţionari de la Ministerul Apărării american şi congresmeni din Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor.

Nu este clar care a fost firul logic prin care funcţionarii americani au ajuns la această concluzie, menţionează Politico, deşi „indicaţia a fost clară” pe această temă: „Pentagonul nu crede că Ucraina are capacitatea – sau ar putea avea în curând capacitatea – de a obliga trupele ruse să iasă din peninsula pe care Moscova a capturat-o acum aproape un deceniu”.

Politico aminteşte că evaluarea acestor funcţionari coincide cu declaraţiile făcute recent de generalul american Mark Milley, şeful Statului Major Comun.

Mai multe detalii: Ucraina nu va putea recuceri Crimeea prea curând, admit oficialii de la Pentagon într-o evaluare secretă. Ce înseamnă asta?

02 feb. - Acum 17 ore
02-02-2023

Josep Borrell a ajuns la Kiev

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, sosit la Kiev pentru a participa la evenimentele la nivel înalt care vor avea loc joi și vineri în capitala Ucrainei.

„Am venit la Kiev pentru a transmite cel mai puternic mesaj de sprijin pentru toți ucrainenii care își apără țara. Ajutorul UE a ajuns deja la 50 de miliarde de euro de la începutul războiului declanșat de Rusia. Europa este unită și a fost alături de Ucraina încă din prima zi. Și va sta lângă ea pentru victorie și reconstrucție”, a transmis Josep Borrell.

Arrived in Kyiv to convey EUs strongest message of support to all Ukrainians defending their country.

EU assistance has reached €50 billion since the start of Russias war. Europe stood united with Ukraine from day one. And will still stand with you to win and rebuild. pic.twitter.com/wfhIo9f9HT

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
February 2, 2023

Joi  va avea loc o întâlnire a membrilor Consiliului Comisiei Europene conduși de președintele acesteia, Ursula von der Leyen, cu guvernul Ucrainei. Cel de-al 24-lea summit UE-Ucraina va avea loc vineri, fiind prima întâlnire la acest nivel după începutul agresiunii ruse și după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE.

02 feb. - Acum 20 ore
02-02-2023

Regiunea Sumî a fost bombardată de ruși de 129 de ori în ultima zi

Administrația regională militară Sumî a transmis, joi, printr-un comunicat, că în cursul zilei de 1 februarie, rușii au bombardat 4 localități din regiunea Sumî cu 129 de „lovituri”.

Rușii au tras cu mortiere asupra localităților Bilopolsk (48 de lovituri), Esman (22 de lovituri), Shalyginsk (13 lovituri) și Velykopisarivsk (o lovitură). De asemenea, în aceste patru localități s-au înregistrat lovituri de obuze și de arme de foc de calibru mai mic.

02 feb. - Acum 20 ore
02-02-2023

Ucrainenii anunță că au respins atacurile inamice pe 14 direcții

Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat, joi, într-un comunicat, că apărătorii ucraineni au respins atacurile inamice în zonele a 14 așezări din regiunile Luhansk și Donețk.

Inamicul efectuează în mod activ recunoașterea, pregătindu-se pentru o ofensivă în anumite direcții. În ciuda pierderilor grele, el continuă să încerce acțiuni ofensive în direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv.

„Ziua trecută (n.r. – miercuri), soldații noștri au respins atacurile ocupanților din zonele localităților Novoselivske, Ploshanka, Nevske, Chervonpopivka, Dibrova, Kuzmyne și Bilogorivka din regiunea Luhansk și Spirne, Bilogorivka, Vasyukivka, Blagodatne, Krasna Gora și Klishchi, Bakhmut. din regiunea Doneţk”.

02 feb. - Acum 21 ore
02-02-2023

Ministrul ucrainean al apărării: Rusia plănuiește o ofensivă majoră pentru a marca un an de la începutul războiului

Rusia plănuiește o ofensivă majoră care să coincidă cu aniversarea unui an de la războiul din Ucraina pe 24 februarie, potrivit ministrului apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, citat de The Guardian.

Oficialul militar ucrainean a avertizat că Rusia va apela la un contingent mare de trupe mobilizate. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei a 300.000 de soldați în septembrie anul trecut, el a susținut că cifrele de la graniță sugerează că dimensiunea reală ar putea fi mai aproape de 500.000.

„Nu ne subestimăm inamicul. Oficial, au anunțat 300.000, dar când vedem trupele la granițe, conform evaluărilor noastre, acestea sunt mult mai numeroase”, a spus Oleksii Reznikov.

Președintele ucfrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse încearcă să obțină câștiguri pe care le-ar putea revendica la ocazia „aniversarea” unui an de la invazia din februarie 2022.

„S-a remarcat o creștere certă a operațiunilor ofensive ale ocupanților pe frontul din estul țării noastre. Situația a devenit mai dură”, a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Oleksii Reznikov ofensiva va fi probabil concentrată în două zone: în estul țării, unde s-au dus lupte grele în ultimele săptămâni și în sud.

02 feb. - Acum 21 ore
02-02-2023

O rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din Kramatorsk provocând zeci de victime

Cel puţin două persoane au fost ucise şi 21 rănite, de o rachetă rusească care a lovit miercuri, 1 februarie, în jurul orei 21.45, un cartier rezidențial din Kramatorsk, în estul Ucrainei, scriu publicațiile Obozrevatel și Ukrainska Pravda.

„Ocupanții ruși au lovit cu o rachetă o clădire de locuințe cu patru etaje situată în centrul orașului și au distrus-o complet. Salvatorii, oamenii legii și serviciile comunale lucrează la fața locului pentru a sorta molozul clădirii distruse și a căuta supraviețuitori”, a transmis Pavlo Kirilenko, șeful administrației locale.

Mai multe detalii: Cel puțin doi morți și 21 de răniți, după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din Kramatorsk. Alte 7 blocuri au fost avariate

01 feb. - Ieri
01-02-2023

Borrell afirmă că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina nu se află pe agenda UE

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina, calificând-o drept o chestiune „extrem de controversată”, scrie cotidianul El Pais, citat de The Kyiv Independent.

Pe 25 ianuarie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că, după ce Occidentul a dat undă verde furnizării de tancuri moderne Ucrainei, printre noile sarcini ale Kievului se numără obținerea de avioane de luptă de tip occidental.

Criticii susțin că reticența aliaților de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune va împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă majoră și să elibereze restul teritoriului ucrainean. Lipsa Ucrainei de avioane și rachete avansate va prelungi probabil războiul de agresiune al Rusiei și se va solda cu mii de morți.

Nu au existat discuții la nivel înalt între Ucraina și SUA cu privire la furnizarea de avioane de luptă F-16, dar livrarea unor astfel de aeronave Kievului nu poate fi exclusă în viitor, a relatat Politico la 31 ianuarie, citând oficiali americani.

01 feb. - Ieri
01-02-2023

Italia anunţă că noul ajutor pentru Ucraina va include probabil arme pentru apărarea împotriva atacurilor cu rachete

Viitorul pachet de ajutor militar al Italiei pentru Ucraina va include „probabil” „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete rusești”, a declarat miercuri ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, la CNN.

Crosetto a subliniat că Italia s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-și consolida apărarea, dar a refuzat să ofere detalii. Ministrul apărării a mai spus că orice decizie privind apărarea aeriană va fi luată împreună cu Parisul.

Guvernul italian lucrează la cel de-al șaselea pachet de sprijin militar pentru această țară devastată de război, a declarat pentru CNN biroul de presă al ministerului italian al Apărării.

Italia a aprobat până în prezent cinci pachete de sprijin militar pentru apărarea Ucrainei.

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat marți că Franța va trimite încă 12 obuziere Caesar în Ucraina, pe lângă cele 18 obuziere pe care Parisul le-a livrat deja Kievului.

În cadrul unei conferințe de presă la Paris, alături de omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, Lecornu a precizat că Danemarca s-a angajat, de asemenea, să ofere Ucrainei 19 obuziere de fabricație franceză.

Ministrul francez a declarat că o altă prioritate este instruirea trupelor ucrainene și că 2.000 dintre acestea vor fi antrenate în Franța până în vară.

01 feb. - Ieri
01-02-2023

Armata ucraineană: Rusia pregătește ofensive în mai multe zone

Forțele ruse desfășoară „în mod „activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă pentru a pregăti noi ofensive în mai multe zone, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata nu a precizat zonele, transmite The Kyiv Independent.

În pofida pierderilor grele, rușii își continuă atacurile în apropiere de Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în estul regiunii ucrainene Donețk, potrivit raportului.

Șeful Consiliului rezerviștilor din cadrul Forțelor Terestre ucrainene, Ivan Timochko, a declarat anterior că Rusia își întărește forțele în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, ca parte a unei ofensive anticipate, menită să puncteze pe fondul presiunii interne din Rusia pentru o victorie în Ucraina, după o serie de eșecuri grave pe câmpul de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat pe 30 ianuarie că bloggerii militari ruși au distribuit o declarație pe un canal rusesc Telegram, potrivit căreia „ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că forțele principale ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au intrat încă în luptă”.

Rusia își concentrează „principalele eforturi” în estul Donbasului, unde încă duce „cele mai aprige bătălii”, a declarat Evhen Yerin, un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al forțelor ucrainene, la 30 ianuarie.

Surse occidentale, ucrainene și rusești continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, a transmis ISW pe 31 ianuarie.

ISW l-a citat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la 30 ianuarie că nu există indicii că Rusia se pregătește să negocieze pacea și că toți indicatorii indică contrariul.

Stoltenberg a mai spus că Rusia „ar putea mobiliza peste 200.000 de oameni și continuă să achiziționeze arme și muniții prin creșterea producției interne și prin parteneriate cu state autoritare precum Iran și Coreea de Nord”.

Între timp, Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, la 30 ianuarie.

01 feb. - Ieri
01-02-2023

Lituania va antrena 1.600 de soldați ucraineni. Ce plan are UE

Lituania a alocat 4 milioane de euro pentru a contribui la instruirea unui număr total de 1.600 de soldați ucraineni în cursul anului 2023, a declarat pe 1 februarie ministrul Apărării din această țară, Arvydas Anusauskas, transmite The Kyiv Independent.

Aproximativ 121 de militari ucraineni sunt în prezent în curs de pregătire în Lituania, a precizat oficialul.

De asemenea, presa germană a relatat că Uniunea Europeană intenționează să antreneze în total 30.000 de soldați ucraineni.

Cel mai recent pachet de ajutor militar al Lituaniei pentru Ucraina include zeci de tunuri antiaeriene L-70, două elicoptere Mi-8 și muniție, a declarat Anusauskas la 19 ianuarie. Potrivit lui Anusauskas, valoarea totală a pachetului este de 125 de milioane de euro.

articolul original.

Doi tineri au evadat din arestul Poliției Vrancea. Polițiștii au instituit filtre pentru a-i găsi

2 February 2023 at 17:54
image

Polițiștii vrânceni sunt în alertă dup ce doi tineri, de 17 și 22 de ani au reușit să fugă din arestul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea. Aceștia au amplasat filtre în tot Focșaniul dar și în județ, scriu publcațiile locale Jurnal de Vrancea și Vrancea24.

Cei doi fugari sunt cercetați pentru furt și au vârsta de 17, respectiv, 23 de ani. Polițiștii opresc mașinile în trafic și îi caută pe cei doi.

Tinerii au evadat în jurul orei 18:30.

„(…) Palade George, de 22 ani, dom. în Panciu era îmbrăcat cu pantalon gri de trening, geacă de fâș înscripționată HUGO BOSS, iar Zaharia Aurel, de 17 ani, domiciliat în com. Năruja era îmbrăcat cu trening de culoare neagră, cu glugă. Polițiștii vrânceni au demarat căutările pe raza întregului județ, fiind organizate echipe de căutare, în vederea depistării cât mai rapide a acestora.”, transmite IPJ Vrancea.

Polițiștii îi roagă pe cei care au informații despre cei doi să anunțte cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

articolul original.

PNL, după ce Vasile Dîncu i-a cerut Ligiei Deca redarea atribuțiilor secretarului de stat PSD, altfel îi cere demisia: „Nu este la curent cu deciziile din coaliție”

2 February 2023 at 17:49
image

Partidul condus de Nicolae Ciucă a confirmat, prin purtătorul de cuvânt, că ministrul asumat de PNL, Ligia Deca, a revenit asupra deciziei de a îi retrage atribuțiile lui Florin Lixandru, secretar de stat PSD la Ministerul Educației, și i-a cerut social-democratului Vasile Dîncu să se informeze înainte să facă declarații publice.

„Nu este prima oară când nu este informat sau nu este la curent cu deciziile luate în cadrul coaliției. Situația pe care o acuză dânsul, în legătură cu atribuțiile acestui secretar de stat, în cadrul Ministerului Învățământului, s-a rezolvat de ieri, de aseară, la ședința coaliției. Este adevărat, domnul Dîncu nu a fost invitat la această ședință a coaliției, dar situația s-a rezolvat”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, la Digi 24, joi, 2 februarie.

„Înainte de a ieși public, apropo de ce a scris acolo, îi recomandăm domnului Dîncu să vorbească mai des cu structurile de conducere pentru că aceste reacții nu îl ajută pe domnul Dîncu și evident că nici coaliția. Este foarte important ca înainte să ieşim public să acuzăm sau să solicităm în nume personal, să te informezi în legătură cu anumite chestiuni”, a mai punctat oficialul PNL.

Miercuri dimineață, 1 ianuarie, ministrul educației asumat de PNL, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile secretarului de stat PSD, Florin Lixandru. Decizia a venit la puțin timp după ce social-democratul a criticat proiectul legilor educației.

Miercuri seară, surse politice au declarat pentru Libertatea, după ședința de coaliție PSD-PNL, că Florin Lixandru își va primi înapoi atribuțiile după o discuție între șeful PSD Marcel Ciolacu, premierul PNL Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Ligia Deca.

Joi dimineață, 2 februarie, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a scris pe Facebook că dacă Ligia Dica nu va avea „înţelepciunea să revină” asupra deciziei, „suntem obligaţi să cerem demisia ministrului”, cu toate că decizia fusese luată cu o seară înainte. Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, nu a participat la ședința de coaliție de la Guvern.

articolul original.

Euroins: „Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar”

2 February 2023 at 17:27
image

Reprezentanții companiei de asigurări transmit că nu au fost informați oficial de vreo plângere făcută de ASF la Parchet pe tema subraportării dosarelor aflate în litigiu în instanță, dar își exprimă disponibilitatea pentru o „cooperare deplină” cu autoritățile. În plus, Euroins susține că a raportat toate datele în mod legal.

Euroins: „Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar”">

Compania de asigurări Euroins vine cu o nouă reacție după ce Libertatea a dezvăluit joi că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a decis că facă plângere penală la Parchetul General împotriva șefilor companiei pentru că ar fi raportat un număr de litigii mult mai mic decât cel real pentru a nu constitui astfel rezerve financiare.

În investigația publicată astăzi, ziarul prezenta și o serie de documente interne din cadrul Euroins în care apăreau mai multe tabele ce conțineau rubrica „NU RAPORTĂM” în dreptul cărora erau trecute peste 13.000 de dosare. 

Aceleași documente au ajuns și pe masa ASF, care i-a audiat pe reprezentanții Euroins și care, prin vocea directorului executiv al Euroins, Tanja Blatnik, au susținut că acestea erau documente „de lucru”, interne, și că raportările către ASF s-au făcut corect. Explicații oferite miercuri de Euroins pentru Libertatea.

Nu am fost notificați de Parchet

Într-un comunicat de presă transmis joi, compania susține că „nu a fost notificată de Parchet și nici de altă instituție”, dar că „va coopera pe deplin” cu autoritățile.

„Putem afirma, ca răspuns clar la articolul respectiv că, din punctul nostru de vedere, toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții. Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs. Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice”, se arată în reacția transmisă presei.

„Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu. Este, de asemenea, mai puternică în ceea ce privește conformitatea și transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru”, a declarat Tanja Blatnik, directorul executiv al Euroins România.

Compania menționează că acum are parteneriate cu peste o mie de service-uri auto, față de doar 50 în urmă cu doi ani.

Comunicatul integral al Euroins, care conține și întrebările adresate de Libertatea și răspunsurile aferente:

Putem afirma, ca răspuns clar la articolul respectiv că, din punctul nostru de vedere, toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții.  Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs. Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice.

Ca urmare a reformelor substanțiale și a schimbărilor fundamentale pe care compania le-a implementat în ultimii doi ani, inclusiv în ceea ce privește gestionarea datelor și a raportărilor, Euroins nu a fost niciodată mai puternică, iar procesul lung și dificil de schimbări continuă. Consiliul de administrație și acționarii noștri se angajează pe deplin să sprijine progresul și poziția companiei pe piață.

„Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu. Este, de asemenea, mai puternică în ceea ce privește conformitatea și transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru”, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.

Nu am fost notificați de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară. Prin urmare, nu putem face niciun comentariu, în afara faptului că vom coopera pe deplin, așa cum facem de fiecare dată, și vom răspunde oricăror nevoi de clarificări.

În plus, articolul și declarația ulterioară a ASF au declanșat o reacție imediată din partea câtorva dintre principalii noștri parteneri.

„Colaborăm zilnic cu conducerea și angajații Euroins. Am asistat la o schimbare majoră în ceea ce privește transparența și, mai ales, rapiditatea de acțiune. În ultimii doi ani, putem să ne încredințăm în mod sigur în Euroins ca partener de încredere. Acest lucru ne-a simplificat foarte mult munca și, în cele din urmă, a făcut diferența pentru clienții noștri”, a declarat reprezentantul DAW MANAGEMENT BROKER DE ASIGURARE.

Euroins interacționează zilnic și cu service-urile auto. Pentru noi, service-urile sunt principalii parteneri, iar compania a lucrat neîncetat pentru a îmbunătăți relațiile de lucru cu acestea. În momentul de față, avem parteneriate cu peste 1000 de service-uri din toată țara, de la doar 50 de service-uri auto în urmă cu doar doi ani. Aceasta este o dovadă suficientă a calității aprecierii lor față de munca noastră.

„Fluxul de muncă s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Acest lucru este esențial pentru a răspunde rapid la presiunea clienților noștri de a le fi reparate vehiculele și, bineînțeles, pentru ca munca noastră să fie plătită la timp”, au adăugat reprezentanții TOP LAC SERVICE.

În concluzie, Euroins este și va rămâne o companie puternică datorită angajamentului nostru față de clienți și datorită încrederii pe care am construit-o cu principalii noștri parteneri.

Rămânem pe deplin deschiși să răspundem oricăror solicitări venite din partea mass-media, pentru a obține public dovezi, mai degrabă decât speculații.

Pentru o corectă informare, reiterăm poziția noastră transmisă anterior:

Nu avem cunoștință de nicio procedură judiciară penală împotriva companiei și nici de sursa acestor informații și, prin urmare, nu putem face comentarii exacte în acest sens. Respectăm pe deplin cerințele de raportare ale ASF și reafirmăm transparența noastră totală în aceste chestiuni. Am fost surprinși să aflăm despre această decizie din surse neoficiale din afara ASF.

Din 2021, cu deplină cunoaștere a ASF, actuala conducere a început o reorganizare internă majoră pentru a prezenta transparent situația. Toate întârzierile identificate au fost transmise către ASF imediat ce am luat cunoștință de ele, împreună cu cauzele întârzierilor și acțiunile imediate în curs de desfășurare.

Î: Am raportat toate litigiile către ASF? Î: Au fost acestea comunicate în rapoartele anterioare?

– Da.  Litigiile sunt raportate periodic către ASF, ca normă prealabilă. De asemenea, am informat ASF cu privire la toate întârzierile posibile, inclusiv cauzele întârzierilor și acțiunile de remediere întreprinse.

După cunoștințele noastre, nu există dosare juridice neraportate.

Î: A fost chemat cineva de la Euroins pentru a da explicații cu privire la aceste litigii lipsă?

– Da, comunicăm constant, proactiv și reactiv, cu ASF cu privire la toate aspectele, inclusiv cele cu privire la orice întrebări specifice sau alte aspecte. EUROINS răspunde imediat la orice solicitare, fiind mai mult de 1700 astfel de solicitări pe an.

– În cazul în care suntem notificați cu privire la orice procedură, vom coopera pe deplin cu autoritățile pentru a clarifica orice incertitudini, pentru autoritățile de supraveghere și reglementare, pentru clienții noștri și pentru opinia publică.

În ceea ce privește linia „NU RAPORTAM” – se referă la comunicarea internă și nu înseamnă că ignorăm dosarele. Este un termen intern pentru DATELE CARE NU SE REFERĂ LA RAPORTUL SPECIFICAT (raport de litigiu deschis), DAR CARE TREBUIE SĂ FIE INCLUSE ÎN ALTE RAPOARTE SPECIFICE. În acest caz exact și la tabelul prezentat, datele respective se referă la datele conținute de alte rapoarte, transmise la ASF în funcție de momentul evenimentului (denumirea raportului este simplificată din motive de înțelegere):

– Litigii deschise fără răspundere (în „Raportul privind cererile de despăgubire plătite”)

– litigii închise în curs de plată (în „Raportul RBNS”).

– Anuități (în „Raportul RBNS”)

– Litigii închise fără răspundere (în „Raport privind dosarele închise”).

articolul original.

Newsweek: Profit de 1.700% pentru firma care vinde hrană pentru maidanezii ținuți de ASPA, după ce actualul director adjunct a fost detaşat de la SRL la instituţia din subordinea PMB

2 February 2023 at 17:27
image

Cătălina Trănescu, director adjunct şi purtător de cuvânt al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, a ajuns în cadrul instituţiei din subordinea Primăriei Capitalei prin detaşare de la firma care furnizează hrană pentru câinii fără stăpân din adăposturile ASPA. În 2021, firma Alpra Contractor SRL a avut un profit de 1,3 milioane de lei, de peste 18 ori mai mult decât în anul precedent, potrivit Newsweek.

Cătălina Trănescu, director adjunct şi purtător de cuvânt al ASPA, a fost angajată cu carte de muncă, în perioada 2019-2020, al companiei Alpra Contractor SRL, care a ajuns furnizorul de hrană pentru câinii fără stăpân din adăposturile ASPA.

Potrivit Newsweek, din cv-ul Cătălinei Trănescu depus la ASPA lipsește tocmai capitolul în care a fost angajată la firma Alpra Contractor, care livrează hrana pentru câinii comunitari din adăposturile ASPA.

Cătălina Trănescu a fost detaşată de la această firmă la ASPA, când încă putea fi făcute delegări de la companiile private la instituțiile de stat, arată sursa citată. Ulterior, când această facilitate a fost eliminată de guvern, Trănescu a fost detașată la Direcția de Protecție a Animalelor din Consiliul Județean Ilfov, iar apoi a ajuns din nou la ASPA ca director general adjunct și purtător de cuvânt al instituției.

Profit record pentru Alpra Contractor

În 2021, Alpra Contractor SRL a avut o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei și un profit de 1,3 milioane lei. Profitul a crescut de peste 18 ori faţă de 2020, când a fost doar 71.000 de lei la o cifră de afaceri de 875.000 de lei.

„Am câștigat (n.r. cu ASPA) un acord cadru prin licitație electronică și două contracte câștigate prin negociere directă la care au fost invitați mulți participanți. Asta deoarece mai multe licitații au fost anulate. S-a schimbat caietul de sarcini pentru a ajuta anumiți furnizori , iar, la un moment dat , am decis să nu mai particip. Caietele de sarcini au fost modificate în special pentru a favoriza anumiți furnizori care nu se ridicau la calitatea produselor pe care le-am livrat noi”, susține Irimia Mihaela, deţinătoarea firmei.

Aceasta susține că nu a fost favorizată de fosta angajată a companiei sale, dimpotrivă. „Nu ne-a favorizat niciodată (n.r. Trănescu Cătălina). Dimpotrivă. Din momentul în care a ajuns la conducere , au ajuns să fie schimbate caietele de sarcini”, a spus Irimia Mihaela.

Conform denunțului depus chiar de Nicușor Dan la DNA în vara lui 20222 privind activitatea ASPA , Alpra Contractor SRL a încheiat în octombrie 2021 prin negociere fără publicare a unui anunț prealabil un acord cadru de furnizare de hrană pentru câinii cazați în adăposturile ASPA.

Alpra Contractor SRL fusese încadrată de subordonații lui Nicușor Dan la capitolul „lipsă de transparență în atribuirea contractelor de achiziții publice și superficialitate și formalism în întocmirea documentației aferente procedurilor de atribuire a contractelor”, mai scrie Newsweek.

Citeşte continuarea pe Newsweek.

articolul original.
❌