ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Libertatea

Cum arăta planul lui Putin de dinaintea invaziei: Controlul asupra Ucrainei urma să fie preluat în 10 zile, iar întreaga țară anexată până în august

1 December 2022 at 22:07

Un think tank britanic din domeniul apărării și securității a dezvăluit detalii despre planul de preinvazie al Moscovei în Ucraina, pe baza unor documente rusești capturate de ucraineni, care sunt aparent semnate de președintele rus Vladimir Putin, relatează Sky News.

Rusia plănuia să preia controlul asupra Ucrainei în zece zile de la începtul invaziei și să o anexeze până în luna august a acestui an, a precizat Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI).

Potrivit acestui think tank care are legături cu armata britanică, doar un mic grup de oficiali ruși era la curent cu întreaga amploare a planurilor.

Insitutul britanic susține că adjuncții șefilor de arme din cadrul armatei ruse au fost puși la curent cu planul de invadare și ocupare a Ucrainei abia cu câteva zile înainte de începerea invaziei, iar unitățile militare tactice nu au primit ordine decât cu câteva ore înainte.

Ocuparea centralelor nucleare, a băncii centrale și a parlamentului Ucrainei

Documentele au dezvăluit, de asemenea, că Rusia plănuia să ocupe centralele electrice, aerodromurile, rezervele de apă, banca centrală și parlamentul Ucrainei – și că serviciile speciale rusești aveau sarcina de a ucide persoanele din conducerea de stat.

Documentele păreau să presupună că oficialii guvernamentali ucraineni „fie vor fugi, fie vor fi luați prizonieri ca urmare a vitezei invaziei”, a adăugat RUSI.

De asemenea, comunitatea serviciilor de informații din Ucraina crede că Rusia a plănuit să folosească unități aeropurtate din Belarus pentru a ocupa centralele nucleare Rivne și Hmelnițki.

Planul de invazie ar detalia complotul privind ocuparea centralelor nucleare din Ucraina, un pas necesar pentru a adăposti trupele ruse, pentru a obține controlul asupra sistemului energetic al țării și pentru a putea șantaja țările europene cu riscul de poluare prin radiații.

Rusia plănuia să înceapă invazia cu o „campanie masivă de rachete și lovituri aeriene” împotriva țintelor militare ucrainene, potrivit RUSI.

Think tank-ul adăugă că Moscova nu urma să vizeze infrastructura critică, cum ar fi centralele electrice și căile ferate, deoarece acestea erau esențiale pentru planurile de ocupare a țării.

Înlăturarea oficialilor ucraineni

Potrivit RUSI, serviciul rus de contrainformații a întocmit liste cu unii oficiali ucraineni, care erau împărțiți în patru categorii:

 • Cei care ar trebui uciși;
 • Cei care ar trebui reținuți și intimidați;
 • Cei considerați neutri care ar trebui încurajați să colaboreze;
 • Cei pregătiți să colaboreze.

Oficialii plănuiau să înregistreze populația prin intermediul unor controale din ușă în ușă și al unor tabere de filtrare, a precizat think tank-ul britanic.

Rusia ar fi planificat, de asemenea, cooperarea forțată a guvernatorilor regionali și a autorităților locale, iar FSB (Serviciul Federal de Securitate – principala agenție de informații a Rusiei, moștenitoarea KGB) ar fi fost însărcinat cu capturarea oficialilor locali.

În timp, era prevăzută aducerea unor profesori și a altor oficiali din Rusia care să înceapă „reeducarea ucrainenilor”.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Soldații ruși și administrația de ocupație se retrag din unele localități din regiunea Zaporojie, susține Statul Major General al Ucrainei

1 December 2022 at 21:03

Armata ucraineană susține că unele trupe ruse se retrag de pe pozițiile lor din regiunea sudică Zaporojie, informează CNN și The Kyiv Independent. De asemenea, Statul Major General al forțelor armate ucrainene afirmă că rușii pregătesc evacuarea "personalului administrațiilor de ocupație" din acestă regiune.

În actualizarea zilnică a informațiilor operaționale privind evoluția de pe front, conducerea armatei ucrainene a precizat că unitățile ruse au părăsit localitățile Mykhailivka, Polohî și Injenerne, toate localități aflate la sud de orașul Zaporojie.

În Mykhailivka, trupele ruse au părăsit secția locală de poliție și una dintre instituțiile de învățământ, acolo unde își aveau sediul.

În localitățile Polohî și Injenerne, forțele ruse au jefuit casele în care erau staționate înainte de a se retrage, potrivit raportului Statului Major General al Ucrainei.

Liniile de front din regiune se întind pe o distanță de 200 de kilometri (aproximativ 124 de mile), pe terenuri agricole situate pe coline. O serie de imagini geolocalizate publicate miercuri arată urmările atacurilor asupra clădirilor din Polohî.

Statul Major General a mai transmis că în așezarea Burchak, autoritățile de ocupație derulează un recensământ pentru așa-numita evacuare voluntară a populației.

Ucrainenii par să repete acțiunile pe care le-au întreprins în Herson – lovirea podurilor, a centrelor de aprovizionare și a concentrațiilor de trupe ruse din spatele liniilor de front. Statul Major General a adăugat că, în ultimele zile, atacurile forțelor ucrainene au rănit peste 230 de soldați ruși și au distrus cantități importante de muniții și echipamente.

CNN notează că nu este în măsură să confirme afirmațiile făcute de Statul Major General al Ucrainei.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare

Analiștii sugerează că următorul front ofensiv al ucrainenilor va fi probabil reprezentat de o ofensivă spre sud, către orașul ocupat Melitopol.

Statul Major General a precizat că, în alte părți ale frontului, trupele ruse au continuat să își apere pozițiile din estul regiunii Luhansk, folosind tancuri, mortiere și artilerie pentru a împiedica noi avansuri ale forțelor ucrainene.

De asemenea, unitățile ruse au bombardat mai multe așezări din părțile recent eliberate din regiunea Herson. Însă generalul de brigadă Oleksii Hromov a afirmat că, săptămâna trecută, forțele ruse au tras accidental asupra propriei unități în apropierea satului Tsukury din Herson, ucigând 14 militari. Nici această afirmație nu a putut fi verificată din surse independente.

Hromov a susținut că forțele ruse s-au adunat în orașul Djankoi din Crimeea, care „s-a transformat de fapt în cea mai mare bază militară de pe teritoriu (…) de unde sunt redistribuite trupele de ocupație ruse și armele și echipamentele militare ale Forțelor Armate Ruse”.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Marcel Ciolacu: „Mi-aș dori ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei”

1 December 2022 at 20:47

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la RTV, că destinul Republicii Moldova trebuie să fie același cu cel al României, informează News.ro.

„Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei. Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova”, a spus Marcel Ciolacu.

„Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a afirmat Marcel Ciolacu la RTV.

Liderul PSD a precizat că o decizie privind o eventuală unire a celor două țări trebuie să aparțină „românilor din Republica Moldova”.

„Au mai fost momente istorice ratate, nu doar noi românii, ci si românii din Republica Moldova. Decizia trebuie să fie a românilor din Republica Moldova, nu a celor din România. Republica Moldova este ajutată 100% de către România”, a precizat Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că „războiul din Ucraina nu este un război între Rusia şi Ucraina”.

„Este un război dintr-un dictator, un agresor şi o ţară suverană, civilizată. A atacat total incorect”, a menționat Marcel Ciolacu.

Și fostul președinte Traian Băsescu a vorbit de Ziua Națională despre reunificarea Republicii Moldova cu România.

FOTO. Hepta


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Kremlinul anunță că nu va demara înainte de finalul anului negocierile cu SUA privind schimbul de deținuți Griner-Bout

1 December 2022 at 20:32

Kremlinul a anunțat joi că niciun detaliu al discuțiilor privind schimbul de prizonieri cu Statele Unite nu va fi dezvăluit public și că Moscova nu intenționează să se angajeze în negocieri cu administrația președintelui american Joe Biden înainte de sfârșitul acestui an, scrie presa rusă de stat, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul consideră că nu este necesar să fie dezvăluite public detaliile negocierilor privind schimbul de deținuți între Rusia și SUA, potrivit agenției de stat TASS.

„Noi nu vorbim despre acest lucru și îi îndemnăm pe toți să păstreze tăcerea pe acest subiect. Astfel de chestiuni pot fi discutate doar în liniște”, a declarat Peskov pentru TASS.

SUA au cerut anterior Rusiei să îi elibereze pe cetățenii americani Brittney Griner și Paul Whelan. Administrația Biden a oferit un potențial schimb de deținuți care îl implică pe Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA și cunoscut sub numele de „Negustorul Morții”. Ulterior, Moscova s-a arătat deschisă unui asemenea schimb.

Potențialul schimb este negociat prin intermediul serviciilor secrete ale Rusiei și SUA, potrivit presei ruse de stat.

Vedeta americană de baschet Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare în luna august, după ce a fost arestată în februarie, fiind prinsă pe un aeroport din Moscova cu cartușe de țigări care conțineau ulei de canabis. Whelan, un fost pușcaș marin american, execută 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj.

Foto: EPA

articolul original.

Joe Biden califică acțiunile lui Putin în Ucraina drept „bolnave” și anunță în ce condiții va discuta cu liderul de la Kremlin

1 December 2022 at 19:52

Joe Biden a declarat, la finalul întâlnirii de la Casa Albă cu președintele francez, Emmanuel Macron, că nu are planuri imediate de a discuta cu președintele rus, dar „este pregătit” să o facă în anumite condiții. Președintele american a subliniat că există o singură modalitate rațională de a pune capăt conflictului și anume ca liderul rus să „își retragă” treste înupele din țara vecină, relatează CNN.

„Dar se pare că nu are de gând să facă acest lucru. Plătește un preț foarte mare pentru că nu reușește să o facă, dar provoacă un carnaj incredibil asupra populației civile din Ucraina, bombardând grădinițe, spitale, case de copii. Este bolnav ceea ce face”, a declarat Biden, în timpul unei conferințe de presă alături de președintele francez.

Biden a adăugat că nu are planuri imediate de a-l contacta pe Putin, dar că este „pregătit să vorbească” cu președintele rus „dacă există cu adevărat un interes ca el să decidă că este în căutarea unei modalități de a pune capăt războiului – încă nu a făcut acest lucru”.

„Dacă acesta este cazul, în consultare cu prietenii mei francezi și cu prietenii mei din NATO, voi fi bucuros să stau de vorbă cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Încă nu a făcut acest lucru. Între timp, cred că este absolut critic ceea ce a spus Emmanuel [Macron]. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

La rândul său, Emmanuel Macron a promis că nu va împinge Ucraina în niciun fel de negociere de pace cu Rusia cu care Kievul nu este de acord.

„Nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei”, a spus președintele francez, în cadrul aceleiași conferințe, potrivit Al Jazeera.

Macron a mai declarat că există o „voință reală” din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a urma calea păcii, adăugând: „Sarcina noastră trebuie să fie să lucrăm împreună cu el”.

Biden l-a primit joi, 1 decembrie, pe Macron la Casa Albă, cei doi lideri adoptând, în urma întâlnirii, o declarație comună în care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei și în care promit să sprijine Kievul „atât timp cât va fi necesar”.

articolul original.

Cum trăiesc etnicii români din Ucraina Ziua Națională: „Toate speranțele noastre sunt legate de România, mai ales în contextul războiului”

1 December 2022 at 17:00

Deși 1 Decembrie nu este o zi liberă în Ucraina, Ziua Națională a României este sărbătorită de aproximativ 400.000 de etnici români, împărțiți în trei regiuni. Unii dintre ei au vorbit cu ziarul Libertatea despre semnificația acestei zilei, în contextul războiului, transmițând un mesaj comun: „România ne poate ajuta, susține și încuraja.”

Anul acesta, Ziua Națională a României este sărbătorită de etnicii români din Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, la zece luni de la invazia Rusiei în Ucraina. 

Mesajele românilor care au vorbit cu ziarul arată incertitudinea vieții de zi cu zi, în vreme de război, dar și speranțele legate de România: „La ceas de sărbătoare, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Nimeni nu se salvează de unul singur”, transmite Natalia Ursu din regiunea Odesa.  

Cum trăiesc etnicii români din Ucraina Ziua Națională: „Toate speranțele noastre sunt legate de România, mai ales în contextul războiului”
Natalia Ursu, stânga

„După 7 luni de România, regiunea Odesa mi s-a părut foarte schimbată”

Natalia Ursu este coordonatoarea Centrului de Informare al României pe lângă Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, regiunea Odesa. Predă de mai mulți ani limba și literatura română la universitate. A fugit din calea războiului pe 25 februarie, iar centrul pe care-l coordonează a fost evacuat temporar din țară.

A stat o perioadă la centrele de cazare ale Universității „Dunărea de Jos” din Galați, unde au fost adăpostiți foarte mulți refugiați în primele zile ale războiului. Natalia Ursu a colaborat activ cu universitatea, a ajutat mulți tineri ucraineni să intre la studii. 

După 7 luni de România, Natalia a decis să se întoarcă acasă, la Ismail. „Am găsit o altă realitate acolo. Românii din zonă nu observă cât de mult s-a schimbat viața lor. Greu m-am acomodat la lipsa curentului electric, la dispariția conexiunii de telefonie mobilă, a internetului, a contactului cu mass-media”, menționează  Natalia Ursu.

Ea îi consideră pe românii din regiunea Odesa care au rămas într-un număr foarte mare acasă, aproape de zona ostilităților, adevărați eroi. „Sunt uimită deseori de optimismul lor, de gândirea lor pozitivă, este ceva de admirat”, povestește coordonatoarea Centrului de Informare al României la Ismail pentru Libertatea.

România – un model al solidarității

Fiind voluntar mai multe luni la diverse centre de sprijin al refugiaților ucraineni, Natalia Ursu crede că România reprezintă un model al solidarității.

„Îi priveam pe cetățenii români ajutându-i pe ucraineni și visam la o atitudine similară din partea ucrainenilor față de românii din regiunea Odesa, sper să se întâmple acest lucru după terminarea acestui război”, susține profesorul de limba și literatura română din sudul Basarabiei istorice.  

Fiind în România, Natalia Ursu a ținut legătura cu comunitatea românească din regiunea Odesa. Spune că a stat tot timpul cu gândul la profesorii și elevii din zonă. E fericită că a reușit să realizeze o serie de proiecte pentru comunitatea din care face parte.

Situația românilor din regiunea Cernăuți – tot mai complicată 

„Este o zi importantă în viața mea, sărbătoresc acest eveniment care îmi aduce aminte de Marea Unire”, povestește pentru Libertatea și Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, asociație care funcționează la Cernăuți.

Cum trăiesc etnicii români din Ucraina Ziua Națională: „Toate speranțele noastre sunt legate de România, mai ales în contextul războiului”
Vasile Rauț

Rauț organizează diverse manifestări culturale și de comemorare care au ca scop să păstreze identitatea națională a românilor din regiunea Cernăuți. Anul acesta, Ziua Națională a României este sărbătorită la Cernăuți în condiții de război, iar oamenii au foarte multe griji și probleme, povestește românul. 

Cernăuți. „Toate speranțele noastre sunt legate de România”

„În trecut, România era pentru noi un model cultural, acum o vedem și ca un mare sprijin în contextul războiului. La Cernăuți, în orașul tinereții marelui Eminescu, viața a devenit mult mai grea, iar instituțiile statului român și societatea civilă ne ajută cu ce pot. Toate speranțele noastre sunt legate de România, ea ne poate ajuta, susține și încuraja în contextul războiului. Spun acest lucru fără nicio exagerare”, menționează Vasile Rauț.

Îi critică pe cetățenii români care spun că țara lor nu merită respectată.

„Deseori observ cum locuitorii României își exprimă nemulțumirea în legătură cu situația din statul lor. Eu le zic de fiecare dată să vină să locuiască o perioadă în comunitățile istorice, mai la est de România, să vadă cât de greu este să suporți o serie de greutăți și nedreptăți. Avem o adevărată luptă pentru a păstra ceea ce românii din România au de de la sine: limba, cultura și identitatea”, a subliniat președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.

Transcarpatia: un gând de sărbătoare pentru România și o lacrimă vărsată pentru Ucraina

Și românii din regiunea Transcarpatia (Maramureșul istoric din dreapta Tisei) sunt dominați de subiectul războiului din statul lor. 

„Noi, cei care trecem prin război, am simțit pe deplin dragostea poporului român și susținerea nemărginită a oamenilor care ne-au fost alături. România, care are problemele ei interne, nu a ezitat nicio clipă și continuă să ajute vecinii”, povestește pentru Libertatea jurnalista Georgeta Marina.  

Cum trăiesc etnicii români din Ucraina Ziua Națională: „Toate speranțele noastre sunt legate de România, mai ales în contextul războiului”
Georgeta Marina

Ea susține că românii din Maramureșul din dreapta Tisei fac parte din același spațiu cultural cu poporul român, care sărbătorește la 1 Decembrie Marea Unire.

„În momentul de față fiecare zi pentru noi, românii din Transcarpatia, este trăită fără planuri pe viitor. Viața este tot mai instabilă, lumea este preocupată cu diverse probleme, cu lipsa de resurse de existență. Mulți se închid în sine. Nu se mai pot bucura de nimic, pentru că nu știu ce urmează mâine. Familii întregi de români sunt despărțite din cauza războiului. Tinerii părăsesc casele, își iau copiii de la studii și pleacă în străinătate”, descrie jurnalista realitatea din Transcarpatia.

Mândria de a fi român 

„Un singur lucru pozitiv este că ai noștri pleacă mai mult în România, unde copiii obțin studii în limba română. Unii relocă afacerile tot acolo și sunt mai aproape de rădăcini, de neamul nostru”, menționează jurnalista și face apel la toți cetățenii români „să aibă grijă de frații lor care au fugit din calea greutăților”.

La fel ca Vasile Rauț din Cernăuți, Georgeta Marina povestește cu mândrie despre România, un stat legat sufletește de această comunitate etnică prin trecutul comun. 

„Îi rog pe românii din întreaga lume să spună de fiecare dată cu mândrie că sunt români. Oamenii sunt bogăția țării, iar lupta pentru existența statului este foarte importantă. O demonstrează acum ucrainenii, care vor să aibă un stat independent și liber”, menționează jurnalista.

Să fie pace în România!

Majoritatea românilor din Ucraina, cu care a discutat Libertatea, i-au urat României pace și prosperitate. Membrii comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa sunt îngrijorați de viitorul lor, de evenimentele cauzate de război și nu vor ca prin astfel de greutăți să treacă vreodată și cetățenii din România.  

 • „Îmi doresc foarte mult să se întărească stâlpii care apără România de războaie și calamități”, spune jurnalista Georgeta Marina din Transcarpatia. 
 • „Să fie pace în România”, adăugă Vasile Rauț din Cernăuți. 
 • „La ceas de sărbătoare, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Nimeni nu se salvează de unul singur”, transmite Natalia Ursu din regiunea Odesa.  

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Ucraina l-a concediat pe șeful centralei nucleare din Zaporojie numit de ruși, acuzându-l de „colaboraționism și trădare”

1 December 2022 at 16:46

Ucraina l-a demis oficial joi și l-a catalogat drept trădător pe inginerul ucrainean numit de Moscova la conducerea celei mai mari instalații nucleare din Europa, centrala de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, informează AFP, potrivit The Moscow Times.

Iuri Cerniciuk, inginerul-șef al centralei, a declarat miercuri că a acceptat să preia această funcție pentru că, „în opinia mea”, a fost „singura decizie corectă”.

Rosenergoatom, operatorul nuclear rus pe care Moscova l-a desemnat să administreze centrala, a confirmat numirea lui Cerniciuk.

Joi, agenția nucleară ucraineană Energoatom l-a demis în mod oficial pe Cerniciuk pentru „activități de colaboraționism și trădare”.

Petro Kotin, șeful Energoatom, a declarat că Cerniciuk a „trădat Ucraina” și a trecut „de partea inamicului”.

„În loc să depună toate eforturile pentru a elibera centrala cât mai repede posibil, el a decis să-i ajute pe ocupanții ruși să legalizeze confiscarea criminală a acesteia și acum îi incită și pe alți angajați să facă același lucru”, a afirmat Kotin, într-un mesaj publicat pe Telegram.

„Ocupanții ruși pun din ce în ce mai multă presiune asupra personalului proucrainean al centralei, intimidându-vă și șantajându-vă. Dar există doar o singură cale decentă de ieșire – să rezistați!”, a adăugat șeful Energoatom.

„Trecerea la structurile rusești vă va face asistenți direcți ai agresorului și, prin urmare, dușmani ai propriilor compatrioți”, a mai afirmat Kotin.

Rusia a ocupat centrala electrică de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, la scurt timp după ce, în februarie, a invadat țara vecină.

De luni întregi, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente în jurul centralei.

În noiembrie, organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU (AIEA – Agenția Internațională pentru Energie Atomică) a denunțat atacurile asupra teritoriul centralei, cerând „oprirea acestei nebunii”.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Traian Băsescu: „Cetățenilor Republicii Moldova nu o să le fie mai rău într-o Românie reunificată decât acum”

1 December 2022 at 16:35

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, joi, că drumul european pe care a pornit Republica Moldova este prea lung, iar soluția de viitor pentru această țară este reunificarea cu România, informează TV8.md.

„Soluția de viitor pentru Republica Moldova, când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea curaj, este reunificarea țării. Să știți că acest drum european, care a fost deschis Republicii Moldova, este un drum mult prea lung, Nici istoria, nici capacitatea de rezistență a cetățenilor Republicii Moldova nu este de natură să fac să mai aștepte 20 de ani până intră în UE, cam atât i-a trebuit României, care avea resurse mult mai mari”, a spus Traian Băsescu.

„Cetățenilor Republicii Moldova nu o să le fie mai rău într-o Românie reunificată decât în Republica Moldova acum, iar perspectivele României sunt mai solide. Gândiți-vă, România are acum la dispoziție 30 de miliarde de euro pentru a trece criza, pe care să îi cheltuiască până în 2025. România are resurse financiare să suporte reunificarea, ca soluție”, a precizat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a participat la Bruxelles, Belgia, la expoziția Drumul European al Republicii Moldova, organizată de eurodeputatul român Eugen Tomac. 

Într-o intervenție în plenul Partalemtului European, Traian Băsescu a cerut pe 5 mai 2022 ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de „țară candidată pentru aderare”.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate. Cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de «ţară candidată pentru aderare la UE», în conformitate cu art. 49 din Tratatul Uniunii Europene”, a transmis atunci Traian Băsescu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, definitiv, pe 23 martie 2022, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Fostul președinte al României între 2004 și 2014 a rămas și fără vila de protocol de la RA-APPS, şi fără dispozitiv de protecţie al SPP, după decizia definitivă a Curții Supreme din luna martie.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Ia românească a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, de Ziua Naţională a României

1 December 2022 at 16:22

Anunţul a fost făcut joi de deputatul Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, informează Agerpres.

Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

„Decizia comitetului luată astăzi, când sărbătorim Ziua Naţională a României, reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova”, a transmis Ana-Maria Cătăuţă, într-un comunicat.

Cămaşa cu altiţă, ia românească, aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de regina Maria şi familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere.

Ana-Maria Cătăuţă:

Potrivit acesteia, includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi.

„Onoranta recunoaştere şi includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi, dar sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un set clar şi coerent de politici publice pentru susţinerea artei confecţionării cămăşii cu altiţă şi promovarea acesteia. De asemenea, îmi pun mari speranţe că vom reuşi să atragem în jurul acestui proiect toate ideile creative şi îndrăzneţe.

Le mulţumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate şi dăruire, şi, mai ales, prin perseverenţă. Recunoştinţa mea se îndreaptă şi către foştii preşedinţi ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Mihai Weber şi Ionel Palăr, care, prin deciziile luate în momente potrivite, au contribuit esenţial la includerea cămăşii cu altiţă în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii”, a mai spus Ana-Maria Cătăuţă.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, pozitiv la COVID-19 după reuniunea NATO de la București

1 December 2022 at 15:51

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a anunţat joi că a fost depistat pozitiv la coronavirus, cu simptome uşoare, după ce a participat în ultimele zile la mai multe reuniuni internaţionale, inclusiv la ministeriala NATO de la Bucureşti, informează agenția France Presse, citată de news.ro.

„Am fost depistat pozitiv pentru COVID-19. Sunt bine şi am simptome uşoare”, a transmis Jose Manuel Albares, într-un mesaj publicat pe Twitter.

He dado positivo en Covid-19. Me encuentro bien, con síntomas leves. Sigo trabajando, extremando precauciones.

— José Manuel Albares (@jmalbares)
December 1, 2022

Şeful diplomaţiei spaniole s-a întors în noaptea de miercuri spre joi în Spania, după o serie de vizite în capitale europene.

Albares a participat miercuri, la Lodz, în Polonia, la un dineu organizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Anterior, șeful diplomației spaniole a asistat, marţi şi miercuri, la reuniunea de la București a miniştrilor de externe din cadrul țărilor membre NATO.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Bărbat omorât în bătaie într-o piaţă din Târgovişte

1 December 2022 at 13:53

Un bărbat de 52 de ani a fost omorât într-o piaţă din Târgovişte în urma unui conflict spontan cu un alt bărbat, informează, joi, IPJ Dâmboviţa, conform Agerpres.

Incidentul a avut loc pe 28 noiembrie, iar autorul faptei, un bărbat de 48 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore.

„Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, urmând să fie prezentat magistraţilor, pentru dispunerea unei măsuri preventive”, precizează IPJ Dâmboviţa.

Potrivit IPJ Dâmboviţa, „din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, la data de 28 noiembrie, în timp ce se afla într-o piaţă din municipiul Târgovişte, pe fondul unei conflict spontan, bănuitul ar fi agresat fizic un bărbat de 52 de ani, ulterior, acesta decedând”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Maia Sandu, atacată de Maria Zaharova: Ce a făcut cetățeanca României pentru cetățenii Republicii Moldova?

1 December 2022 at 13:33

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de Ziua Națională a României, afirmând că autoritățile de la Chișinău propagă rusofobia la comanda Occidentului, informează deschide.md.

„Cine a lăsat cetăţenii Republicii Moldova în întuneric şi frig, Rusia? Atâţia ani i-am ajutat, livrându-le şi asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetăţeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiţie în economia Republicii Moldovei în toţi aceşti 30 de ani. Ce, cetăţeanca României Maia Sandu nu ştie asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Şi ce face actuala conducere, care deţine cetăţenia unui alt stat, nimeni nu înţelege”, a spus Maria Zaharova.

„Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou. Şi, în ciuda tuturor acestor greutăţi, am ajutat Republica Moldova şi cetăţenii săi. Poporul din Republica Moldova ştie şi ţine minte acest lucru şi sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt de la ministerul rus de externe a mai acuzat Chişinăul că propagă rusofobia şi că posturile de televiziune independente din R. Moldova sunt zilnic intimidate, întrucât le este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti.

„Urmărim cu atenţie situaţia din Moldova. Cu regret observăm că Vestul continuă cu ajutorul autorităţilor de la Chişinău să bage ţara într-o campanie antirusească. Scenariu este asemănător cu cel care a fost în Ucraina,. Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anomal sunt distruse” a precizat Maria Zaharova.

Oficialul rus a mai considerat că actuala guvernare de la Chişinău este „temporară şi finanţată din bani străini” şi că acuză Rusia de toate relele pentru a distrage atenţia de la problemele interne.

FOTO: EPA

articolul original.

Comisia Europeană a dat o petrecere în metavers de 387.000 de euro. Participanţii au putut fi număraţi pe degetele de la o mână

1 December 2022 at 13:26

Doar cinci persoane au participat marți seară la o petrecere organizată în metavers de departamentul pentru asistență străină a Comisiei Europene pentru a face tinerii să fie entuziasmați de UE, informează Politico.

Corespondentul Devex, Vince Chadwick, a scris pe Twitter că, în cele din urmă, a rămas singurul invitat la petrecere, după „discuțiile inițiale din chat cu alți aproape cinci oameni nedumeriți care s-au prezentat”.

Potrivit sursei citate, doar câțiva dintre cei 44 de oameni care au apreciat trailerul oficial au fost destul de interesați de avatarurile care dansează pe muzică house pe o insulă tropicală ca să se alăture într-un final petrecerii.

Im here at the “gala” concert in the EU foreign aid depts €387k metaverse (designed to attract non politically engaged 18-35 year olds — see story below). After initial bemused chats with the roughly five other humans who showed up, I am alone. https://t.co/ChIHeXasQP pic.twitter.com/kZWIVlKmhL

— Vince Chadwick (@vchadw)
November 29, 2022

Departamentul Comisiei Europene a cheltuit în total 387.000 de euro în dezvoltarea unei platforme de metavers pentru a-și promova inițiativa Global Gateway, potrivit Devex.

Sub această umbrelă, Comisia vrea să strângă 300 de miliarde de euro până în 2027 pentru a construi infrastructură nouă în țările care sunt în curs de dezvoltare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Devex că scopul postării de promovare a fost de a „creşte gradul de conștientizare a ceea ce face UE pe scena mondială” printre tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani care stau „în principal pe TikTok și Instagram” și care sunt „neutri în ceea ce privește UE” și „în mod obișnuit nu sunt expuși la astfel de informații”.

Discover the new #GlobalGateway digital platform – https://t.co/DHAdsfwbA1

Our shared digital space is the perfect place to get to know new people and reflect on global issues to make a difference for our shared future. #WhoWeAre pic.twitter.com/IAA01vIYbo

— EU International Partnerships 🇪🇺 (@EU_Partnerships)
October 13, 2022
articolul original.

Arafat n-a mai adus la parada de 1 Decembrie barocamera mobilă de 1,2 milioane euro, achiziție anchetată de DNA

1 December 2022 at 13:24

Prezență mai discretă a IGSU și a celoralte departamente conduse de Raed Arafat la parada din acest an.

Pe 1 decembrie 2019, IGSU aducea la parada de Ziua Naționaă peste 20 mașini și motociclete. Printre ele, o autoutilitară, un TIR, care găzduia o barocameră mobilă, pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie. 

„În imagini, autospeciala pentru tratament hiperbaric și oxigenoterapie. Sună complicat, dar e extrem de utilă, e vitală chiar pentru cei din Inspectoratul pentru Situații de Urgență. E destinată tratamentelor de urgență a victimelor sau chiar a salvatorilor, pentru că și ei sunt puși în asemenea situații. Furnizează oxigen la o presiune mai mare decât cea normală, acest lucru mărește cantitatea de oxigen în sânge”, se spunea la microfonul Digi24 în ziua paradei.

Arafat n-a mai adus la parada de 1 Decembrie barocamera mobilă de 1,2 milioane euro, achiziție anchetată de DNA
Parada militară de 1 Decembrie 2019 | Captură Digi24

Autospeciala a fost prezentată și la paradele locale, precum cea de Ziua Pompierilor din 2018. 

Libertatea a descoperit că barocamerele mobile aflate în proprietatea IGSU nu au fost folosite deloc, deși au fost achiziționate acum peste 4 ani de zile și au și defilat anii trecuți la paradă. 

Cele patru barocamere, având un preț cumulat de aproape 5 milioane de euro, au fost cumpărate pe bani europeni de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la indicațiile lui Raed Arafat, în 2017.

Restricții la ultimele două zile naționale

În 2020, anul în care pandemia COVID a lovit Globul, dar și România, evenimentul de 1 Decembrie a fost unul restrâns, iar ceremonia a fost redusă numeric.

La fel s-a întâmplat și în 2021, când participanții și spectatorii au purtat măști de protecție, iar prezența a fost de maximum 1.000 de oameni.

Acum, la prima paradă desfășurată fără restricții după cele două din pandemie, IGSU a redus considerabil numărul mașinilor care au trecut pe sub Arcul de Triumf. Au fost doar patru mașini.

Iar autospeciala pentru tratament hiperbaric și oxigenoterapie, „vitală pentru cei din IGSU”, n-a mai apărut.

Ce autovehicule au apărut în 2019

 • 3 motociclete ISU de intervenție urbană
 • 3 autospeciale de diferite capacități (2.500l, 5.000l, 9.000l de apă)
 • 2 autospeciale de intervenție la înălțime
 • 2 ambulanțe SMURD
 • Autospecială mică, de transport medic
 • Unitate mobilă de transport personal și victime multiple
 • Autospecială accidente colective și calamități
 • Autospecială cu remorcă decontaminare și cercetare
 • Punct de comandă 
 • Autocamion de transport cu motopompă remorcabilă
 • Autospecială cu container multirisc
 • Autospecială cu container suport logistic
 • Autospecială de căutare/salvare ISU Ciolpani
 • Autospecială pentru tratament hiperbaric și oxigenoterapie

Ce mașini au fost prezentate în 2022

 • Autospecială ISUBIF Mihai Vodă
 • Autospecială de intervenție la înălțime
 • Unitate mobilă transport personal victime multiple
 • Mașină pompieri pirotehnic

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Lavrov, atac împotriva Papei Francisc, după ce a spus că soldații ceceni sunt „cei mai cruzi” participanți la război

1 December 2022 at 13:24

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a catalogat recentele comentarii ale suveranului Pontif despre războiul din Ucraina ca fiind „necreştineşti” şi greu de înţeles, transmite AFP, citată de The Moscow Times.

„Papa Francisc face apel la discuții, dar a făcut recent și o declarație de neînțeles, complet necreștină. A împărţit două popoare ale Federaţiei Ruse într-o categorie de la care te poţi aştepta la atrocități în timpul ostilităților”, a declarat Lavrov, într-o conferință de presă de la Moscova.

Ministrul rus a continuat, spunând: „Desigur, acest lucru nu ajută cauza și autoritatea Sfântului Scaun”.

Papa Francisc a stârnit furie în Rusia, după ce a vorbit într-un interviu despre „cruzimea” în Ucraina a forţelor ruse care fac parte din minorităţi necreştine.

„În general, poate că cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiţie rusă, precum cecenii, buriaţii şi aşa mai departe. Cu siguranţă, cel care a invadat este statul rus. Acest lucru este foarte clar”, a spus Papa Francisc.

Și șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a reacționat după comentrariile Papei.

„Este păcat pentru o personalitate religioasă de renume mondial să nu știe despre atitudinea musulmanilor față de inamic”, a transmis miercuri Kadîrov, adăugând că îl consideră pe Pontif „o victimă a propagandei și a perseverenței presei străine”.

articolul original.

Cum afli la ce vârstă ieși la pensie. Calculatorul care îți arată anul exact când ieși la pensie

1 December 2022 at 09:52

Pensia pentru limita de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, însă noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru anul viitor.

Acesta se acordă tuturor cetățenilor români care îndeplinesc cumulativ la data pensionării condițiile referitoare la vârsta standard de pensionare și la stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii prevăute de legislația în vigoare.

Vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii. În momentul de față, bărbaţii din România se pensionează la 65 de ani, în timp ce vârsta standard de pensionare pentru femei diferă, aceasta crescând la fiecare câteva luni.

În acest articol îți vom spune când și în ce condiții se poate ieși la pensie pentru limită de vârstă, atât în cazul bătbaților, cât și al femeilor.

La ce vârstă se pot pensiona bărbații?

Pensionare barbati varsta

În cazul bărbaților, lucrurile sunt foarte simple. În perioada ianuarie 2011-ianuarie 2030, vârsta de pensionare pentru bărbați a crescut de la 64 la 65 de ani.

Aceștia se pot pensiona dacă au împlinit vârsta de 65 de ani cu condiția să îndeplinească condițiile minime de cotizare.

Stagiul minim de cotizare este de cel puțin 15 ani munciți legal, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani care, în mod normal, va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Este important de știut că există și bărbați care pot ieși la pensie mai devreme. Este cazul celor care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă. Aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, direct proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

La ce vârstă se pot pensiona femeile?

Pensionare femei varsta

Stagiul complet de cotizare în cazul femeilor este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

Cu toate acestea, vârsta standard de pensionare pentru femei a tot crescut în ultimii ani și continuă să crească. Astfel, vârsta de pensionare a fost stabilită să crească de la 59 de ani la 63 de ani în același interval precizat anterior (ianuarie 2011-ianuarie 2030). 

În principiu, vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani, însă aceasta va fi atinsă treptat, prin eșalonare, în următorii opt ani.

Spre exemplu, în anul curent, se pot pensiona femeile care au împlinit 61 de ani, în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile. Începând din 2023, în cazul femeilor, se va trece la vârsta standard de pensionare de 62 de ani.

Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare, care este proporțională cu perioada de timp pe care acestea au lucrat-o în condiții grele.

În plus, femeile mai au și posibilitatea să aleagă să lucreze până la vârsta de 65 de ani. Cele care fac asta, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

În ce situații se pot cere beneficii?

Conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă persoanele trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

De asemenea, se poate acorda și o pensie anticipată (nepenalizată), cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Beneficiare sunt toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În același timp, mai există și o pensie anticipată parțială (penalizată). Aceasta poate fi acordată cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare tuturor persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, dar și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani, precizează site-ul oficial al Comisiei Europene.

Toți cetățenii români născuți după data de 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii trebuie să participe obligatoriu la un fond de pensii administrat privat.

Persoanele născute între 1 iulie 1961 și 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii pot contribui opțional la un fond de pensii administrat privat.

Cum se face pensionarea pe categorii sociale

Potrivit legislației în vigoare, există persoane care pot ieși la pensie înainte să atingă vârsta standard de pensionare, însă nu mai devreme de 50 de ani pentru femei și, respectiv, 52 de ani pentru bărbați, informează Colorful.hr.

Iată care sunt aceste categorii de persoane:

 • cadre militare;
 • polițiști;
 • persoane care au lucrat în condiții speciale – personal navigant pe avioanele clasice de transport public, însoțitori de bord din aviație, parașutiști profesioniști, instructori de zbor, persoanele care au lucrat în subteran la construcții hidrotehnice de tuneluri, galerii și centrale electrice subterane, lucrători la căi ferate, drumuri, mecanici de metrou, persoane care au lucrat pe platforme marine, etc.;
 • Persoanele din domeniul artistic – balerini, dansatori, acrobați, clovni, dresori de animale sălbatice, soliști vocali de operă și de operetă, cascadori, etc.


Citeşte întreaga ştire: România, în topul țărilor unde să te retragi la pensie. Pentru ce motive a fost aleasă

Cum poți afla vârsta la care vei ieși la pensie?

Portalul CNPP pune la dispoziția persoanelor fizice din România un calculator online pentru aflarea vârstei de pensionare. Aici sunt oferite date doar despre eligibilitate, în funcție de luna și de anul nașterii, cu cele două stagii de cotizare, cel minim și cel complet de cotizare.

Tot ceea ce trebuie să accesezi site-ul oficial al CNPP, iar aici să accesezi secțiunea Când mă pot pensiona care se află pe pagina de pornire a site-ului.

Apoi va trebui să introduci data nașterii și sexul, iar în conformitate cu datele pe care le-ai introdus, algoritmul implementat îți va oferi în mod automat vârsta și anul pensionării sau, altfel spus, cât mai trebuie să lucrezi pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă.

Calculator varsta pensionare
Calculator vârstă pensionare

În legătură cu zvonurile referitoare la prelungirea vârstei de pensionare până la 70 de ani, potrivit reprezentanților CNPP, aceasta ar putea fi doar o opțiune a angajatului.


Citeşte și: Care este diferența dintre salariul brut și salariul net. Ce taxe se plătesc la stat

Foto:Shutterstock

articolul original.

Românul care a luptat pentru Ucraina în Legiunea Internațională filma râzând cadavrele soldaților ruși uciși

1 December 2022 at 09:50

Un reportaj cutremurător publicat de Recorder arată dimensiunea aproape inumană a războiului din Ucraina. Ovidiu Anton Stoica, un român care a luptat pentru Ucraina în Legiunea Internațională a vorbit despre experiențele de pe front și a arătat imagini în care filma cadavrele soldaților ruși și se bucura, chiuind, că aceștia au fost uciși.

„Mă numesc Stoica Ovidiu Anton, am 37 de ani. Ultimele patru luni jumate le-am petrecut în zonă de război. Am fost și am luptat pentru Ucraina”, își începe românul mărturisirea. Înainte să vorbească, în reportajul Recorder sun publicate imagini filmate în prima linie chiar de Ovidiu.

„Da, tati! Rupe-i! Asta-i casa de unde-o tras în noi!”, spune Ovidiu pe imaginile pe care el le filma. În timp ce pe filmare apare cadavrul unui soldat rus, Ovidiu spune: „Bulangiii! Morții mă-tii…”

În următorul cadru, Ovidiu chiuie râzând, filmându-se pe el, și spune: „Să vedeți ceva frumos…” Mută camera pe cadavrul uni alt soldat și mișcă imaginea spre al doilea, care zace cu fața în jos la câțiva metri distanță: „Ăsta s-o dus pe p… frumos… Ăsta mai frumos… Și cam așa stă treaba pe aici, la noi. Vă pup!”, mai spune, filmându-se din nou pe el, zâmbind, și imitând cu buzele un sărut.

După patru luni și jumătate în Ucraina, dintre care 35-40 de zile, după cum spune, în zona roșie, în tranșee, românul care s-a întors acum acasă, în Ardeal, Ovidiu e un munte de durere: „Sunt total diferit de când am venit înapoi. În sensul că mă simt vulnerabil. Practic nu mai sunt eu. Nu știu ce m-a afectat mai mult, ce s-a întâmplat așa de rău, dar nu mai sunt eu.”

S-a întors din Spania, unde lucra ca șofer de TIR, ca să ajute. A ajuns la Isaccea, unde a fost voluntar timp de o lună: „După o lună de zile, făcând voluntariat, a trecut o femeie, era foarte, foarte foarte murdară, cu doi copii. Și mi-a cerut apă. Mi-a spus că timp de trei zile nici ea nici copiii nu au putut să mănânce și nici să iasă dintr-un beci.”

Pe 1 aprilie, Ovidiu a trecut granița în Ucraina și a luat hotărârea să se înroleze ăn Legiunea Internațională. S-a filmat imediat după ce a fost acceptat, alături de mai mulți camarazi: „Ne antrenăm și sperăm să ajunge cât mai repede acolo, pe front, să-i ucidem pe nemernici și să vă ajutăm și să luăm Ucraina înapoi.”

Ovidiu a filmat în mai multe rânduri diverse momente, atunci când a ajuns pe front. „Mergem să omorâm ruși”, spune el râzând în imaginile pe care a acceptat ca Recorder să le publice. Are loc un dialog în spaniolă cu un camarad care spune că el nu vrea să omoare pe nimeni. Ovidiu replică: „Nu, nu, tu ești pacifist. Și ultimul rus pe care l-ai spânzurat?” Soldatul întrebat începe și el să râdă.

„Nu pot să descriu cu cuvinte ce am simțit și cum m-am simțit. Practic, toți râdeam. Și eram bucuroși că suntem acolo”, povestește acum,în casa sa din Ardeal.

Dar bucuria s-a transformat în regrete: „Când începi și vezi că băiatul cu care beam și mâncam și ne distram și glumeam și număram bombele, zici, unde-s?, de ce?, de ce-o plecat?”

Ovidiu începe să plângă atunci când e întrebat cum au fost momentele din război când a luptat în tranșee. Bărbatul care-și striga bucuria când trăgea spre liniile inamice, hohotește necontrolat acum și nu mai poate vorbi.

Românul care a luptat pentru Ucraina în Legiunea Internațională filma râzând cadavrele soldaților ruși uciși
Ovidiu, în timpul pregătirii de luptă din Ucraina. Foto: Captură video Recorder

„Aș vrea să șterg tot ce am făcut acolo, pentru a face altceva. Să aflu cine era tanti aia care a venit în Isaccea cu doi copii, vai de capul ei. Să arunc cu bomboane, nu cu bombe. Să-i ajut, nu să fac ce am făcut.”, spune el.

În 2004, Ovidiu a fost arestat pentru jaf armat: „Practic, am confundat viața reală cu un film. Practic, am crezut că pot să intru într-o bancă, să iau banii și să plec cu ei acasă. După ce au venit 300 de polițiști… m-au arestat. Când am învățat spaniolă, primele cuvinte pe care le-am învățat a fost că Fiscalul (procuratura) cere 138 de ani și șase luni de pușcărie. După care, la 3 ani jumate am fost condamnat la 14 ani și 6 luni.”

Ovidiu spne că nu regretă tâlhăria, pentru că, susține, dacă nu ar fi făcut „prostia aia”, acum fie ar fi fost mort, fie ar fi făcut grozăvii mult mai mari: „În viață trebuie doar să înveți!”

Ovidiu a luptat în Ucraina alături și de alți români și când e întrebat dacă a pierdut mulți camarazi începe iar să plângă: „Mulți, mulți… Shuto, era un băiat de 21 de ani, tot timpul făcea glumea. Venea și se arunca pe columbieni și îi strângea în brațe. Pentru mine Shuto încă-i viu, Shuto încă luptă!”

Ovidiu a fost și el rănit și a fost trimis acasă, se se recupereze, după ce a ieșit din spitalul unde a fost tratat. Folosește două cârje ca să se deplaseze și nu calcă pe piciorul stâng. „A fost un accident, practic… Și… a fost un accident și m-am lovit la picior.” Nu dă detalii despre natura accidentului, explicând că are voie să spună doar ce scrie în actele medicale.

Românul care a luptat pentru Ucraina în Legiunea Internațională filma râzând cadavrele soldaților ruși uciși
Ovidiu a plâns de mai multe ori în timpul filmărilor pentru reportajul Recorder. Foto: Captură video Recorder

Românul spune că oferea grenadele lui camarazilor, caând aceștia rămâneau fără, dar una păstra întotdeauna la el: „În caz că mă împușcă și nu pot să mai merg și nu pot să mai trag. Niciodată n-aș fi căzut prizonier. Ca prizonier te torturează, te interogheză, vrei sau nu dai informații, și apoi tot te omoară. Noi suntem considerați de ruși jegul din rmată, mercenari.”

Ovidiu mai povestește că sunt mulți care-i scriu și-i cer să ajungă și ei pe front, să lupte: „Stai acasă! Ți se pare că-s bine? Ți se pare că m-am întors bine, că-s fericit? Ți se pare că am schimbat, că am făcut ceva?”

În final, fără niciun moment de ezitare, Ovidiu recunoaște că a ucis oameni în război.

Reportajul publicat de Recorder a fost realizat de Mircea Barbu și Alex Varninschi.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Tolontan, după o conferință de presă uluitoare din Qatar: Pe vremuri, „tricolorii” jucau la turneele finale. Acum, antrenorul României vorbește după meciuri inexistente

1 December 2022 at 09:37

Eduard Iordănescu a susținut joi, 1 decembrie, un discurs în fața presei. Lungă de aproape o jumătate de oră la Doha, întâlnirea a fost una dintre cele mai lungi conferințe găzduite de un selecționer, după un meci, la acest Campionat Mondial. Cu o diferență față de ceilalți antrenori: noi nu am jucat pentru că nu ne-am calificat în Qatar.

„Suntem absenți cu echipa de la acest turneu final, dar măcar avem avantajul de a beneficia de premiera unei conferințe de presă excepționale a unui selecționer care nu ne-a calificat. Ne-om fi săturat de conferințele de presă obișnuite, de când jucam”, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, într-un articol-reacție, după ce astăzi dimineață Edi Iordănescu a organizat o conferință de presă în Qatar.

„Așa, după meciuri disputate, poate vorbi oricine. Când nu joci, atunci se vede selecționerul inovativ”

Conferința a avut loc în fața hotelului de cinci stele, Fairmont Hotel, din Marina District din Doha. Acolo sunt cazați o parte a oficialilor FIFA și invitaților. Printre ei, selecționerul Edi Iordănescu și președintele FRF Răzvan Burleanu, care este totodată membru în Comitetul Executiv al UEFA și în Consiliul FIFA.

Detalii pe GSP.ro.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Două trenuri care transportau cereale s-au ciocnit la Dumbrăveni

1 December 2022 at 09:34

Două trenuri de marfă care transportau cereale s-au ciocnit în zona Dumbrăveni, iar în urma evenimentului unul dintre vagoane a deraiat, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

„Prin apel 112 a fost sesizat faptul că, în zona Dumbrăveni, a avut loc o coliziune între două trenuri de marfă ce transportau cereale. Conform apelului, în urma coliziunii a deraiat un vagon ce transporta cereale”, a precizat IPJ Vrancea.

Potrivit sursei citate, la faţa locului intervin poliţiştii de la transporturi feroviare Focşani şi ISU Vrancea.

Din primele informaţii, cele două trenuri de marfă circulau pe aceeaşi linie, dar traficul este blocat pe ambele sensuri, după ce un vagon a deraiat.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.
❌