ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Libertatea

Preşedinţia cehă a UE anunță că va sprijini și în viitor aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI este un rezultat nefericit”

8 December 2022 at 20:31

Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat, joi seară, într-o conferință de presă că țara sa va continua să lupte pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în ultima zi a mandatului său, potrivit News. Mai mult acesta a precizat că ce s-a întâmplat azi în ședința JAI a fost „un rezultat nefericit”.

„Vom continua până la sfârşitul preşedinţiei noastre, vom fi în legătură cu Olanda şi Austria, vom încerca să deschidem un dialog cu ei şi vom păstra de asemenea contactul cu Bulgaria şi România. Încă este prioritatea noastră, dar nu ştiu dacă statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar până la sfârşitul preşedinţiei noastre. Vom face însă tot ce putem până la sfârşitul preşedinţiei noastre”, a declarat ministrul ceh de Interne Vit Rakusan în această seară în cadrul unei conferințe de presă ţinută alături de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la încheierea Consiliului JAI.

Acesta a felicitat Croația pentru intrarea în spațiul Schengen, însă spune că a regretat rezultatul în cazul României și Bulgariei.

„Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI de azi a fost un rezultat nefericit şi salut toate eforturile făcute de Bulgaria şi România, ţări care au fost suspuse unor verificări şi monitorizări suplimentare. Cooperarea noastră cu ei de asemenea a fost excelentă. Ne pare rău pentru rezultate, sunt parteneri apropiaţi”, a mai transmis acesta.

Oficialul ceh a mai spus că până în ultima zi a preşedinţiei Cehiei la Consiliul UE, dar şi după aceea va continua să susţină cauza celor două state.

„Sper că succesul va veni şi în cazul lor în curând. Preşedinţia cehă va încerca până în ultima zi a mandatului său să promoveze acest obiectiv şi să le susţină. Vom păstra o legătură strânsă şi în lunile următoare ca să le fim de ajutor şi chiar dacă nu vom mai fi la preşedinţia UE, Cehia va susţine în continuare cu regularitate ca acest subiect să fie pe agenda Consiliului UE. Considerăm că e de datoria noastră”, a mai adăugat Vit Rakusan.

Sursa foto: EPA

articolul original.

Rosie Moore „se luptă” cu aligatorii cu mâinile goale și face scufundări cu rechinii: „Sunt cel mai sexy om de știință din lume”

8 December 2022 at 20:30

La serviciu, americanca Rosie Moore, 26 de ani, se scufundă cu prădători de top, în timpul liber lucrează ca model, pozând în lenjerie intimă, scrie New York Post.

De loc din Missouri, Moore e angajată în orașul Delray, Florida, în echipa de gestionare a resurselor de apă de pe coasta de sud-est și intră adesea în contact cu animale periculoase.

Ea a explicat ce presupune meseria ei: „În afară de geoștiință, profesia mea de bază, fac scufundări cu rechini sau etichetez diferitele specii de aligatorii”.

În timpul liber, Rosie activează ca model, iar imaginile le postează pe pagina ei de Instagram. Are contracte cu firme de îmbrăcăminte și băuturi și a semnat și un contract cu o agenție care angajează modele pentru evenimente de lux.

„Oamenii glumesc pe Instagram că sunt ca Hannah Montana! Acum sunt pe teren, unde fac lucruri care pot părea nebunești și pot fi în noroi până la brâu, apoi următoarele fotografii vor fi de la un eveniment de modă. Cred că sunt cel mai sexy om de știință din lume”, afirmă tânăra geoloagă.

Rosie este hotărâtă să-și continue cariera de om de știință pentru că este „este o carieră respectată. Ca model, când vorbești cu cineva și află că ești om de știință, te privește altfel!”.

În noiembrie, Moore a postat un videoclip devenit viral cu un piton de 5,4 metri care a înghițit un aligator lung de 1,5 metri.

Damn Nature…..
Florida – 5 foot alligator found inside an 18 foot Burmese Python that was killed in the Everglades #Snake #Python #Florida #Everglades #crazyvideos pic.twitter.com/sUWnAuYeYE

— CrazyVideos (@CrazyVidKid)
November 11, 2022
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Libertatea

Şefa diplomaţiei germane, după votul dat de Austria în Consiliul JAI: „O zi proastă pentru Europa”

8 December 2022 at 19:54

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat dur Austria după ce, la Consiliul JAI, s-a împotrivit primirii Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, scrie News, care citează cotidianul austriac „Kurier”.

„Nu numai că mi-aş fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria şi mai ales România să fie incluse şi ele în spaţiul Schengen, dar este o mare dezamăgire”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, aflată într-o vizită în Irlanda.

În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa.

Annalena Baerbock, ministrul german de externe:

Şefa diplomaţiei germane a precizat că guvernul german şi ea însăşi, la telefon, au luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria şi mai ales România să fie incluse în spaţiul Schengen. „Am fi putut face un pas în plus spre consolidarea Europei la sfârşitul acestui an european atât de greu, ca să nu spun crud. S-a întâmplat exact invers”, a spus Baerbock.

Germania a încercat joi, la Consiliul JAI, să blocheze aderarea Croaţiei la Schengen pentru a forţa Austria să accepte flexibilizarea poziţiei în privinţa României şi Bulgariei.

Sursa foto: EPA

articolul original.

Poliția bulgară, acuzată că a închis migranți într-o cușcă, „sub ochii agenţilor Frontex”

8 December 2022 at 19:05

Agenţia Europeană a Grănicerilor, Frontex, a anunțat că urmează să examineze informaţiile care se regăsesc într-o anchetă a Lighthouse Reports (platformă de investigații ce reunește jurnaliști de la cele mai importante publicații europene), potrivit cărora poliţişti bulgari au închis migraţi sirieni și afgani în cuşti, relatează agenția France Presse, preluată de News.ro.

O anchetă de presă, realizată de către mai multe publicaţii europene și publicată de Le Monde, acuză că migranţii au fost închişi la Sredeț, la 40 de kilometri de frontiera Bulgariei cu Turcia, într-o cuşcă improvizată, „sub ochii agenţilor Frontex”.

„Frontex tratează cu seriozitate orice semnalare a unor presupuse încălcări ale drepturilor fundamentale”, declară agenţia cu sediul la Varşovia, care a anunțat că va face propria anchetă.

People held in the cage say they were not given food or water. One man can be heard in GoPro footage we captured saying his shoes had been confiscated by the police

In other cases people report having their hair or eyebrows shaved while imprisoned in the cage

— Lighthouse Reports (@LHreports)
December 8, 2022

Le Monde scrie că dispune de imagini video ale cuştii folosite la închiderea unor refugiaţi şi precizează că cel puţin 34 de persoane au fost închise în ea de la jumătatea lui octombrie şi până la sfârşitul lui noiembrie.

Cuşca improvizată, „făcută din bare de fier şi plină de mizerie, este vizibilă din stradă”, scrie ziarul.

.@LHreports uncovers how the brutal treatment of asylum seekers by European border guards continues apace. Crammed into EU-funded cages, shipping containers and police vans before being violently expelled from the territory. https://t.co/KQb6DNsTW1

— Andrew Connelly (@connellyandrew)
December 8, 2022

Le Monde a discutat cu patru bărbaţi, sirieni şi afgani, care declară că „au foşti închişi în cuşcă în urma încercării de a intra în Bulgaria”.

Ziarul scrie că secvenţe video surprind o maşină a Frontex lângă cuşcă, în oraşul bulgar Sredeţ, regiunea Burgas, sud-estul țării.

Aujourdhui, le Conseil de lUE doit se prononcer sur lentrée de la Bulgarie dans lespace Schengen.

Le Monde, en partenariat avec @LHreports et plusieurs médias européens, révèle des pratiques illégales des gardes-frontières bulgares, images à lappui. https://t.co/nSBirGahuG

— Liselotte Mas (@liselottemas)
December 8, 2022

Frontex spune că, de anul trecut, Biroul său a înregistrat zece „incidente grave” la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia.

Agenţia ONU a Refugiaţilor (UNHCR) a transmis că reprezentanţii săi nu au văzut imaginile respective şi că nu pot, astfel, să le comenteze, dar se declară „profund îngrijorată de acuzaţii”.

„Îndemnăm statele vizate să ancheteze toate acuzaţiile cu privire la încălcări şi abuzuri”, a subliniat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Foto: captură Lighthouse Reports

articolul original.

Culisele zilei în urma căreia am rămas în afara Schengen: negocieri cu Viena la prima oră, cum a jucat Bulgaria și gestul nervos al lui Bode de față cu toată lumea

8 December 2022 at 18:59

Cum și ce s-a negociat, ce propuneri a pus pe masă România și la câte a spus nu Austria, dar și la ce variantă s-a opus Bulgaria, provocând frustrarea delegației de la București. Cum a arătat ziua în care România a ratat intrarea în Spațiul Schengen, conform unor surse oficiale.

de Ciprian Ranghel (Bruxelles)

Ministrul român de interne, Lucian Bode, a avut în această dimineață o discuție de aproximativ 20 de minute cu omologul său austriac, Gerhard Karner, înainte de începerea reuniunii JAI.  „A fost rece, fără comentarii, ne-am dat seama că lucrurile stau rău”, povestesc surse oficiale, implicate în dosar de partea României.

Ministrul român a venit pregătit cu cifre, hărți. Gerhard Karner nu a părut să fie interesat de argumente, susțin sursele citate. I s-au prezentat mai multe variante, inclusiv cea privind separarea de Bulgaria. Răspunsul a fost același: ne pare rău, dar nu.

Pe de altă parte, Austria a încercat să convingă România să nu supună la vot extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, „ca să scape de acuzațiile care i se aduc”.

Cele patru variante pe care le-a negociat România

România a venit pregătită să negocieze patru variante:

 1. decizie politică astăzi, consemnată în declarațiile oficiale, cu vot efectiv ulterior, dar până la sfârșitul anului;
 2. vot astăzi, dar ridicarea frontierelor ulterior;
 3. separarea de Bulgaria și votarea României astăzi, iar Bulgaria la o dată ulterioară;
 4. vot direct pentru România și Bulgaria astăzi.

Cine a participat la negocieri

Prima decizie adoptată a fost cea referitoare la Croația. Atmosfera era foarte încărcată, delegația croată nu și-a manifestat bucuria, spuns surse care au fost prezente în sală.

S-a trecut la vot pentru România și Bulgaria. S-a constatat că nu există unanimitate, așa că președintele de ședință, ministrul de interne al Cehiei, Vit Rakusan a cerut consultări.

La discuții au participat: Comisia Europeană, președinția cehă a Consiliului UE, Germania, Olanda, Austria, Bulgaria și România.

Conform surselor citate, discuțiile au evoluat în următoarea ordine:

 • Prima variantă, pe care a propus-o Austria: astăzi nimic, decizie anul viitor, în septembrie sau octombrie. Au propus să se noteze într-un proiect de concluzii că nu se ia nicio decizie anul ăsta, dar se va lua în cursul anului viitor. Variantă în care Austria nu mai trebuia să voteze acum împotrivă. România a spus nu.
 • După care s-a venit cu o propunere de a se lua o decizie comună pentru România și Bulgaria, dar Bulgaria să treacă printr-un proces de evaluare, cu condiționalități – MCV pe justiție etc. Pentru România nu s-a cerut nimic suplimentar. S-a opus Bulgaria.
 • O altă propunere a fost ca decizia să fie luată în iunie, fără vot astăzi. România s-a opus.
 • România a spus că este de acord să nu se voteze astăzi, dacă se adoptă o rezoluție care confirmă aderarea până la sfârșitul anului. S-a opus Austria.
 • România a propus separarea votului de Bulgaria. S-a opus Bulgaria.

Bode, gest de furie

La revenirea în sală, și spre surpriza Austriei, care spera că România va renunța, ministrul Lucian Bode a cerut vot. „Ca să se vadă clar cine și cum motivează”, explică sursele.

Care mai spun că tonul discursului oficialului român în sală a fost unul dur și nu au lipsit acuzații privind jocurile pe care le face Austria în favoarea Rusiei. 

Ministrul austriac nu a răspuns când s-au formulat acuzațiii privind beneficiile aduse Moscovei, în schimb a reacționat când Lucian Bode ar fi spart, într-un gest de furie, ecusonul de plastic cu numele său de pe masă, susțin sursele citate.

Spania: „Aici se distruge unitatea Uniunii Europene”

„Înțeleg emoția colegului român, dar mergem înainte”, ar fi spus ministrul austriac de interne care a votat împotrivă. 

Olanda a votat și ea împotrivă, dar a ținut să se consemneze că, dacă cele două țări ar fi fost separate, vota pentru includerea României în Schengen.

Spania a luat cuvântul după vot și a spus: „Aici se distruge unitatea Uniunii Europene”.

„Eu nu înțeleg Bulgaria ce joc face. La final, în delegația română mai multe persoane plângeau la propriu, în timp ce la bulgari se râdea”, au mai spus sursele din tabăra română.

Surse care la finalul reuniunii își manifestau convingerea că strategia viitoare a României „va merge pe desprinderea de Bulgaria”.

articolul original.

Ambasadoarea Austriei, convocată de urgență de ministrul de externe, Bogdan Aurescu. MAE avertizează asupra „consecințelor inevitabile” ce urmează după votul negativ al Vienei

8 December 2022 at 18:46

„Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene”, a transmis, joi seara, Ministerul Afacerilor de Externe, după votul dat de Viena de azi din Consiliul JAI. MAE a mai precizat în comunicatul de presă că ambasadoarea Austriei la București, Adelheid Folie, a fost convocată în această seară la sediul sediul instituției pentru a i se comunica poziția României și protestul MAE față de atitudinea „nejustificată și inamicală a Austriei”.

Ministerul Afacerilor de Externe din România critică în termeni duri votul negativ dat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen.

„Acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022”, au transmis reprezentații ministerului de Externă într-un comunicat de presă.

Potrivit MAE, Austria a ignorat atât rezultatele pozitive ale celor două misiuni diplomatice din ultimele luni, dar și argumentele prezentate partea română.

Mai mult, instituția spune că Austria și-a anunțat opoziția față de intrarea României în Schengen pe 18 noiembrie, asta deși cu două zile înainte Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea țării noastre.

„Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici”, mai transmit reprezentanții Ministerului de Externe.

Totodată MAE subliniază faptul că în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina și a încercărilor Moscovei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă „un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene”.

Protest față de acuzațiile guvernului austriac

În această seară Bogdan Aurescu, ministrul de externe, a convocat-o la sediul MAE pe ambasadoarea Austriei la București.

Ambasadoarea Austriei, convocată de urgență de ministrul de externe, Bogdan Aurescu. MAE avertizează asupra „consecințelor inevitabile” ce urmează după votul negativ al Vienei
Adelheid Folie. Foto: Ambasada Austriei

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a votat, joi, împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Zeci de profesori din UNATC, reacție după ce regizorul Felix Alexa a fost acuzat de hărțuire sexuală de mai multe studente

8 December 2022 at 18:35

Peste 60 de profesori, cercetători și doctoranzi de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București (UNATC) au reacționat public după mărturiile unor studente și absolvente care au semnalat diferite forme de abuz și hărțuire în universitate, cel mai recent în cadrul unei anchete Rise Project.

Mai multe foste studente, acum actrițe, regizoare sau scenografe l-au acuzat pe regizorul Felix Alexa, 55 de ani, de hărțuire sexuală. Experiențele relatate vorbesc despre avansuri, mesaje insistente, urmăriri, amenințări sau șantaj profesional. Una dintre victime a făcut plângere la poliție după ce Alexa i-a spart ușa de la casă și cauciucurile de la mașină.

Regizorul Felix Alexa susține că acuzațiile de hărțuire sexuală sunt „exagerări” și a anunțat declanșarea unei acțiune în justiție, „ca să îmi apăr onoarea”.

„Mărturiile victimelor ne confirmă faptul că în UNATC au existat, de-a lungul timpului, o serie de comportamente toxice care nu au fost chestionate îndeajuns și că nesancționarea lor a dus, din nefericire, la perpetuarea lor”, arată textul semnat de zeci de universitari din UNATC, intitulat „Pentru un spațiu universitar sigur” și postat pe pagina de Facebook a universității.

Credem că este important să ne asumăm această realitate, să o analizăm cu luciditate, să punem în discuție efectele pe care le-a avut în timp, să reflectăm asupra urmelor lăsate asupra studentelor și studenților noștri în prezent și să acționăm pentru a transforma mediul universitar într-o comunitate mai sigură pentru aceștia.

Mesajul a zeci de cadre din UNATC:

„Suntem solidari cu toate persoanele care au suferit abuzuri în această universitate”

„Suntem solidari cu toate persoanele care au suferit abuzuri în această universitate. Care au fost victimele unor atitudini umilitoare. Care au trăit momente dureroase din cauza sexismului, hărțuirilor sexuale, hărțuirilor psihologice și a instrumentalizării unor raporturi de putere. Care nu și-au găsit forța să semnaleze aceste derapaje sau care au fost, direct sau indirect, descurajate sau intimidate să o facă, într-o societate în care victimele agresiunilor sunt, de cele mai multe ori, învinovățite atunci când își denunță agresorii”, spun cadrele de la UNATC.

„Le suntem recunoscătoare și recunoscători tuturor celor care au vorbit și vorbesc despre traumele pe care le-au trăit și le trăiesc, încurajând în acest fel și alte persoane aflate în situații similare să facă mărturisiri despre aceste comportamente abuzive”, mai scriu profesorii.

Respectând prezumția de nevinovăție și a dreptului la apărare, universitarii spun că îți doresc „demararea cât mai rapidă a unei anchete interne care să analizeze aplicat pozițiile tuturor părților implicate în materialul jurnalistic recent apărut, precum și alte mărturii relevante”.

De altfel, Liviu Lucaci, rector UNATC București, care a admis că un alt profesor a fost înlăturat de la catedră în urma unor acuzații de hărțuire sexuală similare, a anunțat o anchetă internă în cazul lui Felix Alexa.

Discuții, dezbateri, revizuirea codurilor interne

Profesorii au trsnamis că vor organiza „discuții cu studente și cu studenți, dezbateri cu experte și cu experți în studii de gen și în politicile egalității de gen, ateliere tematice, elaborarea de materiale informative și de sprijin, precum și cooptarea unor consilieri psihologici în acest proces”.

Considerăm că e necesară modernizarea unor modele pedagogice care au generat de-a lungul timpului numeroase probleme în relațiile dintre profesori și studenți, creând, în unele cazuri, contexte pentru jigniri, hărțuiri sau abuzuri asupra celor din urmă.

Scrisoarea deschisă a cadrelor din UNATC:

Universitarii insistă pentru „urgentarea procesului de revizuire al regulamentelor și codurilor interne în acest sens, în primul rând Codul de etică și deontologie profesională universitară al UNATC și Regulamentul de funcționare al Comisiei de etică”, în condițiile în care „ universitățile publice joacă un rol social și moral fundamental. Pentru integritatea acestor spații ale accesului public la cunoaștere și dezvoltare academică, este important să înțelegem amploarea sistemică a fenomenelor de abuz și hărțuire – care, din nefericire, s-au întâmplat și se întâmplă în multe universități din România – și să depunem un efort colectiv pentru a le contracara”.

„De aceea, invităm colegele și colegii din toate universitățile vocaționale din România să se alăture demersului nostru și să transformăm locurile în care muncim și cărora le dedicăm o bună parte a vieților noastre profesionale în comunități sigure pentru toți membrii acestora”, încheie profesorii.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun cu energie solară, din centrul orașului. Criticii spun că panourile solare arată „urât”

8 December 2022 at 15:44

Anul acesta, decizia de a instala două panouri solare gigantice la baza pomului de Crăciuniun, în Piața Venezzia, a stârnit un întreg scandal la Roma. Vittorio Sgarbi, critic de artă și subsecretar la Ministerul Culturii, a descris inițiativa drept „o expoziție de ecologism fals”, potrivit The Guardian.

El a spus că a cerut lămuriri de la superintendentul Romei pentru arheologie în timp ce își duce lupta „în apărarea peisajului”.

„Aceasta este o idee à la Greta Thunberg”, a spus el, adăugând că panourile nu ar trebui plasate într-un „piață monument” atunci când există o mulțime de alternative.

Fabrizio Santori, politician din Liga de extremă-dreapta, a declarat pentru La Repubblica: „Primesc mesaje de la oameni care au încercat să instaleze panouri solare, dar care au fost blocați de reglementări și văzând acum că municipalitatea poate plasa două panouri uriașe în Piazza Venezia pare o batjocură.”

Linda Meleo, fost consilier al Romei în cadrul Mișcării celor Cinci Stele, un partid care plasează protecția mediului printre politicile sale centrale, a criticat și ea această mișcare. „Există și alte metode de a ilumina copacul cu energie curată fără a pune acolo două panouri care sunt, în mod obiectiv, urâte”, a spus ea.

Primarul Romei Roberto Gualtieri a apărat panourile, care vor alimenta și luminile de Crăciun de pe strada comercială din apropiere, Via del Corso, mai ales că în această perioadă au explodat prețurile al energie.

El a spus că panourile vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 70 de kilograme pe zi.

„Pomul va consuma 5,5 kilowați-oră care, în loc să provină din rețea, vor fi autoproduși de sistemul fotovoltaic.”

Nu este primul scandal provocat de aspectul pomului de Crăciun din Roma. În 2017, Bradul din capitala Italiei a apărut în presa din toată lumea din cauza aspectului său neîngrijit, ca al unei perii de toaletă.

articolul original.

Niculae Bădălău rămâne în arest, după ce Înalta Curte i-a respins contestația

8 December 2022 at 15:39

Niculae Bădălău, 62 de ani, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a respins joi, 8 decembrie, contestaţia la decizia primei instanţe. Decizia este definitivă

ICCJ a decis ca Bădălău, aflat în arest preventiv pentru dare de mită şi trafic de influenţă, să rămână în arest preventiv până la data de 27 decembrie 2022.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Bădălău Niculae împotriva încheierii din data de 28 noiembrie 2022, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală. Obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, arată decizia pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu a ICCJ.

Pe de altă parte, instanţa supremă a admis contestaţia DNA şi a dispus arest preventiv faţă de o complice a lui Bădălău, Elena Matache, care anterior fusese plasată în arest la domiciliu.

Fost ministru al economiei, Niculae Bădălău a fost arestat pe 28 noiembrie, pentru 30 de zile, de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, Bădălău este acuzat că i-ar fi dat mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

Bădălău era vicepreședinte al Curții de Conturi, iar în urma acuzațiilor și a arestării preventive, Parlamentul a decis pe 5 decembrie să-l revoce din funcţie de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al autorităţii de audit.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Reacția imediată a unei mari bănci austriece din România: „Ne arătăm surprinși de această decizie” a Guvernului de la Viena

8 December 2022 at 15:30

Întrebată de Libertatea, Raiffeisen Bank România refuză să comenteze decizia politică luată de autoritățile de la Viena, dar se declară surprinși de aceasta. Între timp, o parte dintre firmele austriece din România sunt amenințate cu un boicot.

Cea de-a doua mare bancă din România, Raiffeisen, reacționează rapid după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen.

Într-un răspuns pentru Libertatea, Raiffeisen Bank, a cincea bancă din România din punctul de vedere al activelor, se arată surprinsă de decizia Austriei de a vota împotriva țării noastre.

„Nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie”, arată reprezentanții Raiffeisen.

2 milioane de clienți, 4.900 de salariați

Aceștia precizează că filiala locală a băncii finanțează economia românească de 25 de ani și are 4.900 de angajați în țara noastră.

„De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%.  În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4.900 de angajați în cele aproximativ 300 de sedii”, conform reprezentanților băncii.

Mesaje de boicot pe Facebook

Pe pagina de Facebook a Raiffeisen, mai mulți români amenință că își vor închide sau muta conturile de la banca cu capital austriac. La fel și la BCR, a doua bancă din sistemul bancar românesc după mărime.

Unii transportatori au amenințat că vor alimenta la benzinării care să nu aibă acționari austrieci și vor face asigurări RCA la alte companii decât cele din țara lui Mozart, în vreme ce directorul unei companii de mezeluri a anunțat că va rezilia toate contractele cu firme austriece dacă România nu este primită în Schengen.

Cramă austriacă, vin românesc

Crama Liliac, deținută de acționari din Austria, este un alt exemplu. Reprezentanții acesteia pun accent pe faptul că vinurile sale sunt produse în țara noastră.

„Vinurile Cramei sunt produse 100% în România, în crama noastră din Batoș, județul Mureș – de la plantarea viței de vie, procesul de vinificație, până la îmbuteliere și etichetare, totul se întâmplă acolo. Chiar dacă acționariatul este austriac, vinurile Liliac sunt 100% românești, astfel că nu ne-am confruntat cu astfel de reacții (de boicot – n.r.) – cei care cunosc vinurile noastre știu și povestea lor”, arată reprezentanții acesteia.

Compania a raportat vânzări de 8,2 milioane de lei și o pierdere de 258.000 de lei pe anul 2021, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor.

Umbra Austriei în România

Principalele companii deținute de grupuri austriece sunt:

Petrom – controlată 51,1% de către OMV. Petrom este cea mai profitabilă companie din România, iar statul român deține la rândul său 20,6% din acțiuni. Petrom face întreaga producție de țiței a României și jumătate din cea de gaze. Profitul Petrom a crescut de cinci ori în primele 9 luni ale anului, de la 1,6 la 9,1 miliarde de lei. OMV a cumpărat compania de stat Petrom în 2004.

BCR – deținută de grupul austriac Erste din anul 2006, este a doua bancă din România ca mărime în funcție de active, potrivit Ziarului Financiar.

Raiffeisen – a cincea bancă din România, în funcție de active. Aceasta este fosta Banca Agricolă, preluată de grupul austriac în 2001.

Asigurări, lemn, construcții

Alte domenii în care companiile austriece au o prezentă mare sunt asigurările, prelucrarea lemnului și construcțiile.

În asigurări, grupul Vienna Insurance Group deține în țara noastră Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață. Alte companii austriece de asigurări prezente în țara noastră sunt Uniqa și Grawe.

În domniul prelucării lemnului, în țara noastră activează HS Timber Group – fosta Holzindustrie Schweighofer. Alături de aceasta activează în țara noastră și Kronospan.

În domeniul construcțiilor, Strabag și Porr sunt în topul companiilor care realizează autostrăzi pentru statul român.

Concomitent, Immofinanz este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri în țara noastră.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Administratorul unei parcări din Sectorul 1, ameninţat cu arma. Poliţia l-a prins în trafic pe bărbatul suspect

8 December 2022 at 15:20

Administratorul unei parcări din Sectorul 1 a fost ameninţat, joi, 8 decembrie, cu arma de un bărbat care, ulterior, a fugit. Poliţiştii din Capitală l-au găsit în trafic pe suspect, l-au oprit și a fost deschisă o anchetă, relatează agenția News.ro.

În jurul orei 11.00, poliţişti Secţiei 4 au fost sesizaţi, prin apel 112, de administratorul unei parcări amenajate în Sectorul 1, cu privire la faptul că un bărbat l-ar fi ameninţat cu o armă, după care a părăsit parcarea.

Polițiștii au identificat persoana vătămată şi au demarat investigaţiile. „La scurt timp, poliţiştii Secţiei 4, cu sprijinul colegilor din cadrul Secţiei 1, au depistat şi blocat în trafic autoturismul al cărui conducător este bărbatul în cauză, în vârstă de 37 de ani. Acesta a fost condus la sediul Secţiei 4, pentru audieri şi continuarea cercetărilor”, a transmis Poliția Capitalei.  

Potrivit acestora, bărbatul deţine permis valabil de armă neletală. 

„Se efectuează cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt, urmând a se dispune măsurile legale ce se impun”, a mai transmis Poliţia Capitalei.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Nicolae Ciucă, după ce României i-a fost refuzată intrarea în Schengen: „Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei”

8 December 2022 at 15:04

„Un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte”, a declarat premierul Ciucă în prima ieșire publică după ce României i-a fost refuzată intrarea în Schengen. Olanda a votat și ea împotrivă, dar a precizat că o face doar pentru a împiedica aderarea Bulgariei.

„Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”, a spus Nicolae Ciucă.

Totodată, a declarat că procesul de aderare va fi reluat, întrucât „rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem. Vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui lucru”.

Principalele declarații ale premierului Nicolae Ciucă:

 • În calitate de premier și cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de azi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Vreau să adresez mulțumiri partenerilor din statele membre care ne-au susținut vocal pe baze corecte, demonstrate prin argumente, prin fapte și cifre și care au insistat să găsim împreună soluții.
 • Toate statele UE au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor de ani de zile de protejare a granițelor externe europene.
 • Toate, cu o singură și nejustificată excepție: Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă azi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar că fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.
 • Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. 
 • Mai mult ca oricând în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele UE și asigură cooperarea polițienească.  
 • Așa cum am procedat în ultimii 15 ani vom continua să protejăm frontierele noastre externe care sunt și frontierele UE pentru că este vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a cetățenilor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granița țării noastre.
 • România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen, aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem. Vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.

Austria și Olanda au votat, joi, împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. În schimb, Croația a primit un vot pozitiv și va intra în spațiul Schengen în ianuarie 2023.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Kremlinul nu va sărbători centenarul înființării URSS. „Doar o persoană fără inimă nu regretă prăbușirea Uniunii Sovietice”

8 December 2022 at 11:36

Kremlinul consideră URSS o parte importantă a istoriei Rusiei, dar nu intenționează să sărbătorească centenarul formării Uniunii, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de agenția de presă Interfax.

„Nu vom sărbători. (Acesta) este o parte importantă a istoriei noastre, o parte integrantă a istoriei Rusiei, dar, dacă ne amintim cuvintele președintelui că doar o persoană fără inimă nu regretă prăbușirea Uniunii Sovietice, și doar o persoană fără creier – mi-e teamă să nu dau greșit citatul – ar dori să refacă această Uniune”, a spus Dmitri Peskov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Kremlinul nu are informații despre evenimentul pe care Partidul Comunist din FRusia vrea să-l organizeze în Sala Coloanelor din Moscova cu ocazia împlinirii a 100 de ani a URSS.

„Nu știu, sincer am aflat despre acest eveniment de la tine. Nu am ce să declar”, i-a transmis Dmitri Peskov unui jurnalist.

Tratatul pentru crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste a fost semnat la 30 decembrie 1922 și reprezintă documentul care a oficializat crearea federației a mai multor republici sovietice în forma URSS-ului. Preambulul acestui tratat a fost Declarația pentru crearea URSS.

Pe 29 decembrie 1922 a fost convocată o conferință a delegațiilor din RSFS Rusă, RSFS Transcaucaziană, RSS Ucraineană și RSS Belarusă, care a aprobat Declarația și Tratatul pentru crearea URSS. Aceste două documente au fost aprobate de Primul Congres al Sovietelor și semnate a doua zi de șefii delegațiilor.

FOTO: EPA

articolul original.

Un tânăr de 18 ani din statul Arkansas, ales cel mai tânăr primar de culoare din Statele Unite ale Americii

8 December 2022 at 11:34

Jaylen Smith deabia a terminat liceul, iar marți a fost votat pentru a conduce orașul rural Earle, la 48 de kilometri vest de Memphis, Tennessee. Nu este primul primar în vârstă de 18 ani din istoria SUA, dar asta nu a împiedicat familia lui să sărbătorească victoria uriașă, potrivit BBC.

„Mama mea nu se poate opri din plâns”, a povestit Smith, miercuri, pentru Washington Post.

A candidat din partea Democraților, câștigând majoritatea voturilor din orașul de 1.800 de locuitori.

„Aș dori să le mulțumesc tuturor susținătorilor mei pentru că au făcut ca oamenii să meargă la urne. Vă sunt cu adevărat recunoscător tuturor.”, a scris Jaylen pe Facebook.

Rezultatul votului a fost 235 la 185, conform cifrelor oferite de biroul grefierului din Crittenden.

Noul primar a punctat în timpul campaniei pe o platformă de îmbunătățire a forțelor de poliție, repararea sistemului de canalizare al orașului, abordarea caselor abandonate și îmbunătățirea implicării comunității. În calitate de primar, el intenționează să aducă comunității un mare magazin alimentar, singurul din oraș fiind închis cu ani în urmă.

În timp ce era în liceu, a fost președinte al asociației guvernamentale studențești a școlii și a avut roluri de conducere în cluburile școlare.

„Trebuie să începi de undeva – chiar trebuie”, a spus el pentru Washington Post. „Nu am vrut să am 30 sau 40 de ani ca să devin primar când aș fi putut fi chiar acum”.

A primit sfaturi în timpul campaniei sale de la primarul orașului Little Rock, Arkansas, care are o populație de peste 200.000 de locuitori.

„Sunt încântat pentru Jaylen și pentru întreaga comunitate din Earle, deoarece devine cel mai tânăr primar afro-american ales în țară”, a spus el pentru CNN.

Proaspătul primar Jaylen Smith plănuiește să-și continue studiile la Universitatea de Stat din Arkansas Mid-South, iar în paralel să-și îndeplinească îndatoririle de primar și speră să devină într-o zi procuror.

În 2005, Michael Sessions, în vârstă de 18 ani, a câștigat primăria orașului Hillsdale, din Michigan, înainte de a termina liceul.

articolul original.

Forțele ucrainene avansează în Lugansk, spune guvernatorul regional. „Vor veni vești bune în curând”

8 December 2022 at 11:13

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, vorbește despre un avans al trupelor Kievului în regiunea din estul Ucrainei, precizând, într-o postare pe Telegram, că nu este vorba despre o operațiune rapidă, dar că în curând forțele ucrainene vor veni cu „vești bune” din zonă, relatează publicația Ukrainska Pravda.

„Mergem treptat înainte (în direcția Svatovo-Kremennaya – n.r.). Cu toate acestea, rușii au reușit să desfășoare o cantitate imensă de echipamente și personal acolo: atât proaspăt mobilizați, cât și condamnați, și ai lui Kadîrov, și trupe regulate, și o parte din parașutiști, care au fost transferați din direcția Herson”, spune oficialul, subliniind că avansul este foarte dificil.

„Nu trebuie să vă așteptați la o operațiune rapidă. Dar sunt sigur că, în viitorul apropiat, Statul Major General ne va aduce vești bune”, a mai precizat Haidai.

Guvernatorul a afirmat că iarna aceasta va fi cheia „rezolvării” situației din direcția Lugansk, adăugând că speră ca până la sfârșitul sezonului rece, forțele ucrainene să ajungă la granița regiunii.

Totodată, el a acuzat forțele ruse că încearcă să epuizeze militarii ucraineni care luptă în Lugansk, aruncând „condamnații” și oamenii mobilizați în prima linie.

La începutul lunii decembrie, același oficial spunea că speră ca scăderea temperaturilor să fie în avantajul trupelor ucrainene, având în vedere că până acum noroiul a împiedicat mobilitatea unităților de-a lungul unei linii de front care a devenit în mare parte statică.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

articolul original.

Un român condamnat în Italia pentru că și-a ucis iubita și i-a ars cadavrul, prins în Arad

8 December 2022 at 11:00

Crima comisă de bărbatul în vârstă de 50 de ani, din Dezna, a avut loc în 2008, în regiunea italiană Calabria. Condamnat la 16 ani de închisoare de o instanță, bărbatul era dat în urmărire de autoritățile italiene după ce a fugit, transmite site-ul local Aradon.

Joi, autoritățile din Romnânia l-au prins pe bărbat în localitatea natală, urmând ca acesta să fie prezentat judecătorilor în vederea demarării procedurilor pentru extrădare.

Bărbatul, pe nume Ștefan Valea, și-a împușcat în cap concubina, de două ori, după ce ea a vrut să pună capăt relației, potrivit sursei citate.

După ce a împușcat-o, individul i-a ars cadavrul în interiorul unei mașini, pe care mai apoi a împins-o într-un râu din zona Calabria. Trupul neînsuflețit al femeii a fost găsit câteva zile mai târziu, după ce soțul ei i-a anunțat dispariția.

El a fost condamnat în prima instanță la 24 de ani de închisoare, însă a fost achitat în apel. Hotărârea a fost anulată de Curtea de Casație, care a dispus începerea unui nou proces în apel. În urma acestuia, bărbatul din Dezna a fost condamnat la 16 ani de închisoare.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Revolta transportatorilor români în fața refuzului primirii în Schengen: „Am fost umiliţi”. Unii se gândesc să boicoteze benzinăriile și firmele de asigurări deținute de austrieci în România

8 December 2022 at 11:00

Transportatorii români spun că amânarea intrării României în Spațiul Schengen le afectează din plin afacerile, pentru că pierd timp şi bani la cozile de la frontiere și că acceptarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie ar fi ajutat economia României. 

„În primul rând, e vorba de timpul de așteptare la porțile Europei. În al doilea rând, consumul de motorină este mult mai mare. Iar prețul pe kilometru se reflectă şi în preţul final al produsului de la raft”, arată Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-un dialog cu Libertatea. 

Acesta spune că transportatorii români sunt cei mai afectaţi de refuzul Austriei de a primi acum România în spaţiul Schengen: „Cu toate că suntem pregătiţi de 10 ani, suntem în continuare ţinuţi la porţile Europei. Transportatorii noștri stau cu zilele în frontieră. În timpul ăsta, consumă în motorină, consumă timp și consuma nervi”, spune Vasile Ştefănescu. 

Revolta transportatorilor români în fața refuzului primirii în Schengen: „Am fost umiliţi”. Unii se gândesc să boicoteze benzinăriile și firmele de asigurări deținute de austrieci în România
Vasile Ștefănescu | Foto: Hepta

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) spune că transportatorii români ajung să piardă zilnic bani cu fiecare autocamion care aşteaptă în coadă la frontieră, iar aderarea la Spaţiul Schengen ar fi putut însemna o reducere semnificativă a costurilor pe care aceştia trebuie să le suporte. 

„Intrarea în Schengen este egală cu mai puține ore, zile, săptămâni de așteptare în frontieră, reducere de cost operațional pe zi undeva la 100-150 de euro cu fiecare camion. Gândiți-vă la o reducere a costurilor operaționale pentru transportator cu un procent cuprins între 2 și 5% din cifra de afaceri anuală, într-o estimare foarte largă. Bani care ar putea rămâne în buzunarul operatorului de transport. Sectorul de transport este principalul beneficiar al intrării României în Schengen”, susţine Augustin Hagiu. 

Revolta transportatorilor români în fața refuzului primirii în Schengen: „Am fost umiliţi”. Unii se gândesc să boicoteze benzinăriile și firmele de asigurări deținute de austrieci în România
Augustin Hagiu

Ce înseamnă pentru noi faptul că nu suntem în zona Schengen? Avem impact pe carburant, pe resursa umană, pe ceea ce înseamnă cost operațional generat de staționare, avem consumuri suplimentare, diurne suplimentare, întârzieri la descărcare, întârzieri la încărcare, uneori chiar neonorare de contracte.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport

Şi Ion Lixandru, vicepreședintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi administrator al unui grup de firme de transport, subliniază costurile pe care transportatorii români trebuie să le suporte din cauza aşteptării la frontieră. Acesta crede că aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie ar fi adus mai multe beneficii transportatorilor români. 

„În primul rând, posibilitatea de a controla mai bine costul vehiculului. O mașină care stă costă. O mașină în mișcare are o linie de amortizare. În al doilea rând, am un șofer pe care în loc să-l plătesc să stea, îl plătesc să muncească, iar amândoi suntem fericiţi. În al treilea rând, sunt mai puține mașini pe drumuri pentru aceeași cantitate de marfă. Pentru că atunci când se produc blocaje şi cozi, crește consumul de carburant, deci crește şi poluarea în zona. Ca să nu mai vorbesc că şoferul, după ce stă 2-3 zile în vamă, este nervos, e presat să ajungă la destinaţie. De ce? Pentru că marfa de la el din camion poate generează un flux de producție”, explică Ion Lixandru, pentru Libertatea. 

Revolta transportatorilor români în fața refuzului primirii în Schengen: „Am fost umiliţi”. Unii se gândesc să boicoteze benzinăriile și firmele de asigurări deținute de austrieci în România
Ion Lixandru | Foto: Hepta

Un avantaj ar fi acela că poți să faci mai multe curse cu aceiași șoferi. Dacă șoferul știe că nu mai stă 3-4-5 zile în frontieră, el preferă să plece şi în curse internaționale. Știe că încarcă de la Brașov, a plecat până la Hamburg, şi în cinci zile s-a întors. Asta se întâmplă în Occident. Olandezul pleacă dimineața seara, la ora 22.00, până Spania, iar vineri e înapoi acasă

Ion Lixandru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România:

Mesaj pentru politicienii români

Cei trei lideri ai asociaţiilor de transportatori spun că nu plănuiesc acţiuni de protest, iar decizia de la Consiliul JAI nu le va afecta angajamentele. Aceştia spun însă că sunt dezamăgiţi deopotrivă de prestaţia politicienilor români din timpul negocierilor, dar şi de decizia austriecilor. 

„Protest în fața cui? În fața neputinței acestei națiuni de a-și alege oameni politici care să ne reprezinte cu adevărat? Este ca și cum ai protesta împotriva propriei prostii sau a propriei incapacități de a aduce în funcții-cheie ale statului român oameni implicați, oameni responsabili și, mai ales, oameni care își iubesc națiunea și își respectă pașaportul și buletinul”, spune Augustin Hagiu. 

Indiferent dacă intrăm sau nu în acest Spaţiu Schengen, am fost umiliţi. Trăim un eșec în momentul de față. Am fi putut să-i privim pe toți de sus, inclusiv pe austrieci, pentru că ei depind de harta noastră, depind de pământul ăsta, depind Marea noastră Neagră și de toate resursele noastre, inclusiv de resursa noastră umană. Dar noi ne-am umilit şi ne-am lăsat umiliți. Ce să mai…

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport

Şi Vasile Ştefănescu, liderul COTAR, critică poziţia Vienei de la Consiliul JAI şi spune că transportatorii ar trebui să boicoteze, drept răspuns, companiile austriece. „Aş vrea să ştiu până unde merge tupeul unor țări europene de a nu ne primi în Schengen. Cu toate că suntem pregătiți de 10 ani. Probabil că prima măsură ar fi să nu mai aprovizionăm niciunul de la unele benzinării şi să nu mai încheiem asigurări la unele companii cu sediul în Viena”, spune Vasile Ştefănescu. 

Principala companie austriacă care deține benzinării în România este OMV Petrom, în timp ce pe piața de RCA, companiile austriece dețineau circa 27% din piața pe 2021, potrivit raportului pe anul trecut al Autorității de Supraveghere Financiară.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.

Grevă pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie, în perioada sărbătorilor. Vor urma „grave perturbări”

8 December 2022 at 08:19

Polițiștii britanici de frontieră de pe mai multe mari aeroporturi, inclusiv Heathrow, cel mai aglomerat din țară, vor intra în grevă, timp de 8 zile, în perioada sărbătorilor de iarnă, în urma unei dispute salariale, a anunțat miercuri sindicatul PCS, avertizând că vor urma „grave perturbări”, potrivit The Guardian și Reuters.

Personalul care lucrează la cabinele de control al paşapoartelor va intra în grevă pe aeroporturile Heathrow, Gatwick, Manchester, Glasgow, Cardiff și Birmingham. De asemenea, vizat de grevă este și portul Newhaven.

În jur de 2.000-3.000 de angajați vor participa la grevă în perioada 23 – 31 decembrie, cu excepția unei zile din acel interval, potrivit secretarului general al sindicatului, Mark Serwotka.

Întrebat de ce sindicatul a ales perioada Crăciunului pentru acţiunea de protest, liderul sindical a răspuns:

„Acei oameni vor pierde plata când se vor afla în grevă, ei fac grevă ca ultim resort, iar treaba sindicatului este să facă astfel încât acţiunea pe care o convocăm să fie remarcată”, a spus Mark Serwotka.

Potrivit sindicatului PCS, cei 100.000 de membri ai săi din 214 servicii guvernamentale au votat în favoarea grevei pentru o creştere cu 10% a salariilor, pensiilor, îmbunătățirea securității la locul de muncă și fără reduceri ale termenelor de concediere.

Greva este de așteptat să afecteze sute de mii de oameni care plănuiesc să plece în vacanță, notează The Guardian. Guvernul s-a pregătit pentru grevă, 600 de soldați urmând să verifice pașapoartele, după ce au primit instruire.

Ministrul britanic al Imigrației, Robert Jenrick, a catalogat decizia ca fiind „nejustificată” și care va ruina planurile a mii de familii din întreaga țară.

„În timp ce lucrăm îndeaproape cu toate porturile și aeroporturile din Marea Britanie și avem planuri solide pentru a minimiza orice întârzieri în cazul în care greva continuă, pasagerii ar trebui să fie pregătiți pentru ca planurile lor să fie grav perturbate”, a spus Robert Jenrick, într-un comunicat.

articolul original.

ICCJ a admis cererile de recurs în casație formulate de Piedone și de ceilalți condamnați în dosarul Colectiv

8 December 2022 at 08:07

Cererile de recurs în casaţie formulate de condamnaţii în dosarul Colectiv, printre care şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, urmează să fie judecate pe data de 22 februarie 2023, informează News.ro.

Asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în principiu, joi, cererile de recurs în casaţie formulate de inculpaţii George Petrică Matei, Cristian Victor Piedone Popescu, Alin George Anastasescu, Cristian Mihai Niţă şi Antonina Radu împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. 

În schimb, instanţa a respins cererile de suspendare a executării pedepsei pentrucondamnații în dosarul Colectiv.

„Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie la completul C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 22 februarie 2023. Respinge cererile de suspendare a executării deciziei atacate formulate de inculpaţii Matei George Petrică şi Popescu Cristian Victor Piedone. Se vor cita recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Anastasescu Alin George, Niţă Cristian Mihai şi Radu Antonina, intimaţii inculpaţi, intimatele părţi civile, intimatele părţi responsabile civilmente şi intimatele persoane vătămate”, se arată în minuta ÎCCJ. 

Decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă. 

Pe 12 mai, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti, potrivit Agerpres.

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

Piedone este acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

În acelaşi dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, are o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare. 

FOTO: Hepta


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

articolul original.
❌