ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Libertatea

Rusia îi cere înapoi pe comandanții Batalionului Azov, pe care i-a eliberat într-un schimb de prizonieri cu Ucraina

29 September 2022 at 11:19
image

Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin, vrea ca soldații și comandanții din Batalionul Azov care au fost eliberați pe 21 septembrie, într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, să fie aduși înapoi în țară, pentru a fi judecați, relatează agenția rusă de știri TASS.

Militanții care au fost membri ai organizațiilor teroriste și au comis infracțiuni vor fi trași la răspundere, indiferent de țara în care se află. Acest lucru a fost declarat miercuri de președintele Dumei de Stat. Potrivit acestuia, e vorba, printre altele, despre luptătorii unităților Gărzii Naționale a Ucrainei (regimentul Azov, recunoscut ca organizație teroristă în Rusia), care au fost schimbați cu soldații ruși.

„Dacă o persoană a comis o infracțiune, dacă a fost membru al unei organizații care este recunoscută ca organizație teroristă în conformitate cu legislația țării noastre, va fi trasă la răspundere în orice caz. Indiferent în ce țară se află, chiar dacă a fost schimbat ca prizonier.<…> [Rușii] au fost soldați eliberați, bravo, a trebuit să-i schimbăm cu cei din Azov. Înseamnă că aceștia din Azov trebuie extrădați de pe teritoriul altui stat, ca să răspundă în continuare în fața legii”, a subliniat Volodin.

Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că, în cadrul schimbului, Kievul a eliberat 55 de militari aliate, inclusiv patru soldați ai RDP și un caporal al Republicii Populare Lugansk. În plus, Kievul l-a predat pe politicianul ucrainean Viktor Medvedchuk.

215 persoane au fost date la schimb ucrainenilor, inclusiv reprezentanți ai batalioanelor ucrainene care sunt considerate naționaliste în Rusia și pe 5 dintre comandanții lor.

Aceștia au fost duși direct în Turcia, unde sunt sub protecția președintelui Erdogan, până la finalul războiului, au declarat oficialii de la Kiev.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

articolul original.

Lanțul de magazine Fix Price vinde o hartă cu întreaga Ucraină încorporată de Rusia

29 September 2022 at 11:10
image

Lanțul rusesc de magazine Fix Price are la vânzare o „hartă decorativă a lumii”, pe care granițele de stat ale Federației Ruse sunt modificate semnificativ, informează portalul de opoziție Meduza.

Potrivit canalului de Telegram Sirena, harta a fost cumpărată de un cetățean dintr-un magazin din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia.

„Harta decorativă”, în care toată Ucraina este încorportată în Rusia, se vinde cu o busolă, „pentru a nu te pierde în întinderile unei țări atât de întinse”, a notat Sirena.

În mod curios, insula Sakhalin, din nordul Oceanului Pacific, care aparține Rusiei, a fost „cedată” Japoniei, potrivit hărții.

Canalul pretinde că a verificat informațiile, iar magazinele Fix Price chiar vând „decorațiunea”.

Fix Price are peste 4.000 de magazine, în Rusia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Letonia, Georgia și Kârgâzstan, în care vinde produse ieftine.

Compania a fost fondată de Serghei Lomakin și Artem Hachatrian în 2007. Goldman Sachs a achiziționat o participație în companie în 2020. La sfârșitul lui 2020, Fix Price a raportat venituri anuale de 190 de miliarde de ruble (aproximativ 2,6 miliarde de dolari).

În iulie, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României,

articolul original.

Elevi din Bihor, beți la școală. Unul dintre ei, încătușat de polițiști. Mama reclamă comportamentul agenților, acum cercetați de superiori

29 September 2022 at 11:00
image

Polițiștii au intervenit, luni, la școala din Hidișelu de Jos, județul Bihor, după ce s-a semnalat că trei elevi ai școlii, toți de 14 ani, au consumat alcool și au fost agresivi cu elevii și cu profesorii, scrie ziarul Ebihoreanul.

Incidentul a avut loc luni dimineața chiar înainte de începerea orelor. Cei trei elevi au avut un comportament agresiv atât cu colegii, cât și cu profesorii. Văzând că aceștia nu se liniștesc, profesorii au sunat la 112.

Inițial la unitatea de învățământ a venit doar un polițist, care le-a cerut acestora să meargă acasă, doi dintre ei s-au conformat, în timp ce al treilea a fugit de poliţist prin sălile de clasă, pe coridor şi chiar l-ar fi îmbrâncit pe un coleg în încercarea de a scăpa.

Ulterior, la intervenție a mai fost trimis un polițist, iar cei doi au reușit să-l imobilizeze pe adolescent.

Momentul în care băiatului i se pun cătușele a fost filmat de un coleg, iar imaginile au fost postate pe Facebook de mama băiatului încătușat.

„Vă rog să priviți cum sunt tratați copiii minori romi la școală de către școală și șeful de post”, a scris femeia lângă filmare.

În înregistrare se vede că poliţiştii l-au trântit pe băiat la pământ, iar unul dintre oamenii legii l-a şi înjurat. Înregistrarea se termină când o angajată a şcolii le cere elevilor să închidă uşa.

Imagini cu un puternic impact emoțional!

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa, susţine că intervenţia poliţiştilor a fost necesară pentru că elevii „ar fi venit la școală sub influența băuturilor alcoolice și ar fi tulburat ordinea și liniștea publică în școală, nerespectând regulamentul școlar, având un comportament neadecvat, agresiv și proferând injurii la adresa elevilor și a personalului didactic”.

Ulterior, băiatul a fost predat familiei, însă s-a ales cu două amenzi în valoare de 500 de lei fiecare, „pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice și pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”. Amenzi pe care, fiind minor, le vor plăti părinţii săi.

În ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz, conducerea Poliţiei a dispus de urgență efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern, „la finalizarea cărora vor fi dispuse măsuri în consecință”.

„Totodată, referitor la o eventuală agresiune comisă de polițiști asupra minorului, polițiștii Biroului Control Intern s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, urmând a fi trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, spre competentă soluționare”, a mai transmis Alina Fărcuţa.

articolul original.

Un general rus a pus la cale cu Ramzan Kadîrov asediul Mariupolului. Andrei Mordvicev a ordonat uciderea civililor, susține Serviciul de Securitate ucrainean

29 September 2022 at 10:39
image

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a identificat un militar rus și spune despre el că a ordonat capturarea orașului Mariupol și asaltul sălbatic asupra uneia dintre cele mai mari întreprinderi industriale din oraș, Azovstal, scrie Novoe Vremia, citând comunicatul oficial al SBU.

Ucraineii spun că este vorba despre comandantul Armatei 8 Gărzi Combinate din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate Ruse, general-locotenent Andrei Mordvicev, și l-au numit „un criminal de război”.

Potrivit anchetei, începând cu februarie 2022, el a condus operațiunile de ocupare a teritoriilor din regiunea Donețk și a participat personal la ostilitățile împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei.

În subordinea sa s-au aflat Corpul 1 Armată al Miliției Populare din RPD, o serie de brigăzi separate de pușcași motorizați ale formațiunilor armate ilegale ale organizației teroriste „DPR”, batalioane de tancuri, inclusiv renumitul Somalia, batalionul de recunoaștere Sparta și unități ale mercenarilor Wagner.

Mordvicev a efectuat direct planificarea militară, coordonarea și conducerea acestor unități de ocupație în operațiunile de luptă.

„Printre altele, a dat ordin de a fi ocupată regiunea Mariupol, unde, conform instrucțiunilor sale, trupele ruse au distrus infrastructura civilă și critică și au ucis civili”, a spus serviciul de presă al SBU .

În plus, în timp ce se afla în zona ocupată a Mariupolului, Mordvicev a avut o întâlnire cu Ramzan Kadîrov, aprobând un plan pentru capturarea definitivă a orașului, blocarea și atacul ulterior asupra Azovstal, cu uciderea nemiloasă a ucrainenilor rămași în interior.

Sub conducerea și controlul său direct, forțele de ocupație au comis atrocități împotriva militarilor Forțelor Armate ucrainene și a populației civile.

„În prezent, generalul-locotenent al Forțelor Armate Ruse Andrei Mordvicev a fost înștiințat de acuzațiile care i se aduc, în temeiul unor articole din Codul Penal al Ucrainei”, se mai arată în comunicat, fără să se specifice unde anume și cum a primit generalul rus această înștiințare.

Sub conducerea și controlul său direct, trupele de ocupație au comis atrocități împotriva personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei și a populației civile.

articolul original.

Elevii din Vrancea nu vor mai primi la școală lapte. Furnizorul spune că fermierii au renunțat la animale

29 September 2022 at 10:35
image

Consiliul Județean Vrancea a anunțat că din data de 5 octombrie 2022, elevii din Vrancea nu vor mai primi laptele pe care îl primeau alături de corn în cadrul proiectului național, deoarece a fost reziliat contractul cu operatorul economic, scrie ziarul local Vrancea24. Operatorul a transmis autorităților locale că nu mai găsește lapte după ce foarte mulți fermieri au renunțat la animale.

Autoritățile locale dau asigurări că în școli va continua furnizarea celorlalte produse destinate elevilor, respectiv corn și produse de panificație și mere. 

Motivul pentru care elevii nu vor mai primi lapte alături de corn este că operatorul economic a reziliat contractul din lipsa produselor.

„Cauza invocată pentru stoparea furnizării acestor produse este contextul economic general afectat: lipsa materiei prime și volumele limitate de lapte, care sunt în scădere din cauza diminuării efectivelor de animale și a secetei din acest an, care a dus la obținerea de furaje mai scumpe și mult mai puține, precum și creșterea generalizată a costurilor de producție”, au transmis reprezentanții Consiliului Local Vrancea.

În această situație se află și județele Iași, Vaslui și Bacău. Ca urmare a acestei situații, Consiliul Județean Vrancea va demara în cel mai scurt timp procedura de licitație pentru a asigura lapte și produse lactate în școlile din Vrancea, cu soluția de a atribui contractele pe loturi, zonal, astfel încât să fie încurajați inclusiv producătorii locali să depună oferte.

articolul original.

Mackenzie Scott, fosta nevastă a lui Jeff Bezos și una dintre cele mai bogate femei din lume, a divorțat de cel de-al doilea soț

29 September 2022 at 06:10
image

Mackenzie Scott, 52 de ani, se căsătorise cu Dan Jewett, profesor de chimie, în marție anul trecut, după ce divorțase de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, în 2019, relatează CNN.

Scott a depus luni, 26 septembrie, o cerere de divorț la Curtea Superioară King County din statul Washington, potrivit biroului grefierului tribunalului.

Scott și Jewett au avut o prezentă discretă și nu au apărut niciodată împreună în public. Există o singură fotografie cu ei împreună, care acum a dispărut de pe site-ul fundației caritabile Giving Pledge.

Detalii despre motivele separării celor doi nu au fost făcute publice.

Averea lui Mackenzie Scott este estimată la 34,9 miliarde de dolari, conform Forbes. Ea ocupă locul cinci în lista celor mai bogate femei din lume și se află pe pe poziția a 30-a în topul miliardarelor planetei.

McKenzie a fost căsătorită de 25 de ani cu fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Au divorțat în 2019, după o aventură a miliardarului fost aventura lui Bezos.

Bezos i-a cedat 4% din companie, adică cu 35 de miliarde de dolari. După ce a dobândit o avere uriașă, femeia a devenit un filantrop de renume mondial, unul dintre cei mai generoși de pe planetă.

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru soldații ruși: „Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te”

29 September 2022 at 06:06
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la soldații ruși care doresc să trăiască, să se predea, să fugă sau să lupte împotriva regimului dictatorial din țara lor, informează Ukrainska Pravda.

„În ceea ce privește situația de pe front, totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet pentru cei care înțeleg doar rusă. Dacă vrei să trăiești, fugi. Dacă vrei să trăiești, predă-te. Dacă vrei să trăiești, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă?”, a spus Volodimir Zelenski.

„Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră”, a îndemnat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean a anunțat că discută cu aliații occidentali pentru un răspuns comun la „referendumurile false organizate de Rusia”.

„Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a adăugat că a avut o serie de negocieri în acest sens cu preşedintele Turciei Recep Erdoğan, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, premierul Canadei Justin Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

FOTO: EPA

articolul original.

Mama copilului de 4 ani, care a murit după ce a căzut într-o piscină, a fost găsită moartă de polițiști

29 September 2022 at 06:00
image

Un copil de patru ani a fost găsit înecat, miercuri seara, în piscina părinţilor săi și în timp ce medicii încercau să-l resusciteze, mama lui a suferit un şoc emoţional şi a fugit. Polițiștii și jandarmii au plecat în căutarea acesteia, însă după câteva ore au găsit-o decedată, a transmis IPJ Dâmbovița.

Polițiști, jandarmi și rude au căutat-o pe femeie în locurile din apropierea casei și pe câmp. S-au făcut echipe mixte, iar autoritățile au încercat să dea de femeie. Au găsit-o după câteva ore pe câmp, decedată.

Potrivit anchetatorilor femeia și-a pus capăt zilelor după ce copilul ei în vârstă de 4 ani a căzut de la balcon miercuri seara, iar în ciuda eforturilor depuse de medici acesta a decedat.

Femeia ar fi fugit chiar în momentul în care medicii încercau să-i ofere îngrijiri copilului. Potrivit IPJ Dâmbovița, „mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.


*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la [email protected].

 *Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim-ajutor psihologic puteți contacta hub-ul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop. În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

articolul original.

Primii ruși mobilizați luptă deja în Ucraina: „Au nevoie urgentă să astupe o breșă”, susține un consilier al președintelui Zelenski

29 September 2022 at 05:55
image

Primii ruși mobilizați sunt deja în prima linie în Ucraina, dar cea mai mare parte va ajunge pe front în aproximativ două săptămâni, spune Aleksei Arestovici, consilier al biroului președintelui Ucrainei, scrie site-ul Televiziyna Sluzhba Novyn, cel mai popular program de știri din Ucraina.

Arestovici susține că rezerviștii ruși înrolați după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în țară au fost trimiși la Svatovo, în regiunea Lugansk, și în regiunea Harkov.

Oficialul ucrainean a vorbit despre acest lucru într-o conversație cu liderul opoziției ruse, avocatul Mark Feigin.

„Primii sunt deja aici. Desigur, nu sunt mulți dintre ei, dar au fost înghesuiți în primele unități din zona Svatovo, în regiunea Harkov, unde este nevoie urgentă să astupe o breșă. Majoritatea lor vor veni în două săptămâni”, a spus consilierul lui Zelenski.

De asemenea, el a răspuns negativ la întrebarea lui Feigin dacă rușii mobilizați vor face antrenamente în acest timp. „Majoritatea vor merge în centre de pregătire. Sunt aduși acolo, naiba știe de unde, din toată Rusia. Poate cineva va avea voie să tragă de mai multe ori cu pușca, să arunce o grenadă. Aruncare de antrenament? Prea mult spus. Și atât! Iar apoi, cu cântec înainte, la luptă!”, a spus Arestovici.

El a sugerat că numărul mobilizaților pe care Rusia îi va arunca în război în primul val va fi de 80-90 de mii de oameni. Spre comparație, el a amintit că aproximativ 320 de mii de oameni au participat la invazia pe scară largă a Federației Ruse începută în februarie.

„Acum sunt mai putin de 150 (mii – n.red.). Nici nu vor reface grupul de invazie. Numai că, de atunci, au devenit mult mai slabi, iar noi suntem mai mulți, ne-am antrenat mai mult, ne-am îmbărbătat mai mult, cu victorii și cu arme occidentale. Ei bine, de ce ne trebuie acești 90 de mii? Sunt ulei pentru uns baioneta. Nu știu să facă nimic!”, a spus consilierul biroului prezidențial.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

articolul original.

O țară a pus la bătaie 25 de milioane de euro ca să-și aducă urgent conaționalii acasă din Rusia, deși mulți nu sunt cetățenii ei. „Nu vom economisi nicio resursă”

29 September 2022 at 05:40
image

Israelul vrea să-i aducă acasă pe toți cei de origine evreiască din Rusia, din cauza posibilității încorporării în armată, scrie ziarul Jerusalem Post.

Ministerul Imigrației și Absorbției, împreună cu Ministerul de Finanțe, a elaborat un plan de urgență pentru scoaterea din Rusia a evreilor pasibili să fie mobilizați, iar Guvernul israelian urmează să-l aprobe.

Ministrul de finanțe, Avigdor Lieberman, și cel al imigrației și absorbției, Pnina Tamano-Shata, vor prezenta un nou plan strategic de urgență pentru absorbția evreilor și a celor care au dreptul la Legea Întoarcerii în Israel și care vin din Rusia.

Din cauza evoluțiilor recente din Rusia, zeci de mii de candidați la Aliyah (dreptul la întoarcere în Israel și absorbție) sunt așteptați să sosească în Israel în lunile următoare. Potrivit noului proiect, până la clarificarea eligibilității unei persoane de a imigra conform Legii Reîntoarcerii, aceasta va primi temporar toate drepturile pe care le au imigranții, inclusiv un pachet de absorbție și alocație de subzistență.

Aceste acțiuni se bazează pe experiența valurilor anterioare care au venit din Ucraina, în timpul cărora s-a dovedit că o majoritate absolută (peste 90%) e într-adevăr eligibilă.

În plus, programul este de așteptat să ofere un răspuns general pentru mai multe probleme, inclusiv soluții de locuințe, integrare în locuri de muncă, sănătate, educație și multe altele.

Ministerul de Finanțe va oferi imediat 90 de milioane NIS (aproximativ 25 de milioane de euro), va monitoriza evoluția programului și va aloca resurse suplimentare, dacă va fi nevoie.

„Statul Israel este o casă sigură și protejată pentru toți evreii din lume, deci și pentru evreii din Rusia”, a spus Tamano-Shata. Ea a adăugat că „ne vom asigura că toți noii imigranți din Rusia, care vin sub aceste circumstanțe complexe, vor primi ajutorul adecvat pentru integrarea optimă în societatea israeliană.”

„Statul Israel depune toate eforturile pentru a aduce cât mai mulți imigranți în Israel”, a adăugat Lieberman. El a spus că Ministerul Finanțelor „nu va economisi nicio resursă pentru a permite imigrarea în Israel a tuturor persoanelor eligibile care doresc acest lucru și va investi într-un proces de absorbție de înaltă calitate și eficient.”

Lieberman este președintele partidului Israel Beiteinu, ai cărui membri sunt în principal imigranți din țările de limbă rusă. Până de curând, Lieberman nu a vorbit prea mult despre războiul ruso-ucrainean.

Principala problemă cu aducerea de mase de imigranți eligibili din Rusia este că există doar șapte zboruri pe săptămână din Israel la Moscova și de la Moscova în Israel. „Fără ca prim-ministrul Yair Lapid să se apropie de președintele rus Putin și să ceară permisiunea specială pentru a aduce mai multe zboruri, nimic nu se va schimba”, a declarat un oficial al Agenției Evreiești, pentru The Jerusalem Post.

Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia pe 21 septembrie și în prima fază vor fi înrolați 300.000 de rezerviști, a declarat ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.

articolul original.

Vouchere pentru compensarea facturilor la energie, luate în calcul pentru anumite categorii. Anunțul, făcut de ministrul Virgil Popescu

28 September 2022 at 20:54
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, 28 septembrie, la Digi24, că ia în calcul acordarea unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru bolnavii care au acasă dispozitive medicale, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii, informează news.ro.

Potrivit lui Popescu, este vorba despre un „ajutor ţintit”, acordat persoanelor bolnave, care folosesc dispozitive medicale ce consumă cantităţi importante de energie, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.

Totodată, ministrul a spus că pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor care au mai mulţi copii, tot prin vouchere, fără să ofere alte detalii.

El a precizat că decizia acordării voucherelor se va face ținând cont doar de cine stabilește legea că are nevoie. „Soluţia de declaraţie (n.red. – pe proprie răspundere) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii, când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a mai spus Popescu.

Ce prevede legea în acest moment

Executivul condus de Nicolae Ciucă a adoptat pe 1 septembrie modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie. Concret, prețurile la energie pentru populație au rămas neschimbate, dar au scăzut pragurile de consum.

Care sunt pragurile de consum din noua ordonanță: 

  • 0,68 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 0 și 100 kWh lunar
  • 0,8 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 100,01 și 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh

Prin această ordonanță, Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor până la 31 august 2023.

În acest context, premierul PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că agreează propunerea PSD, ca plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent, nu la cel din 2021.

articolul original.

Un copil din Găești a murit înecat în piscina din curtea casei. Mama a fugit și e căutată de poliție

28 September 2022 at 20:31
image

Un copil de 4 ani s-a înecat în piscina din curtea casei sale, în Găești. Mama acestuia a fugit de acasă după incident, „aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”, şi este căutată de poliţişti și de jandarmi, a transmis IPJ Dâmbovița.

Polițiștii din Găești au fost sesizați miercuri seară, la numărul de urgență 112, că un copil s-a înecat. Din primele verificări, oamenii legii „au constatat că un minor de 4 ani, care se afla în grija mamei, ar fi căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței”, se arată în comunicat.

Medicii sosiți la fața locului au pronunțat decesul copilului, iar cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Potrivit IPJ Dâmbovița, „mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă și o caută pe femeie, fiind sprijiniți de jandarmi, de pompieri și de oameni din oraș.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Libertatea

SUA anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 1,1 miliarde de dolari

28 September 2022 at 19:49
image

Ajutorul militar suplimentar, anunțat miercuri, 28 septembrie, de Pentagon, constă în echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Departamentul apărării din SUA precizează că este vorba despre echipamente militare menite să întărească apărarea Ucrainei pe termen mediu și lung. Noul pachet de ajutor include 18 sisteme de artilerie de precizie HIMARS, 150 de vehicule blindate „Humvee”, 150 de vehicule tactice de armament, radare şi sisteme de apărare antidrone.

„Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă”, se precizează într-un comunicat al Pentagonului.

Cu noua tranșă, ajutorul militar acordat se SUA Ucrainei de la începutul invaziei ruse ajunge la 16,2 miliarde de dolari.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

articolul original.

Sorin Cîmpeanu se consideră „o țintă” în scandalul plagiatului. „Un atac la legile educației”

28 September 2022 at 19:40
image

Ministrul Educației a declarat miercuri seară, 28 septembrie, la TVR Info, că nu se consideră vinovat moral pentru asumarea întregului merit asupra unui curs universitar scris în 2006. „Se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook”, a afirmat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu susține că e o țintă în scandalul de plagiat și spune că cei care îl acuză nu știu despre ce vorbesc.

„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu la TVR Info, potrivit news.ro.

Întrebat dacă profesorul Ioan Pleşa i-a cerut să nu îi pomenească numele în lucrarea care face obiectul acuzaţiilor de plagiat, Cîmpeanu a răspuns că profesorul a ieşit la pensie în anul 2000 şi „a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulţi ani de zile şi erau cea mai eficientă cale de a sprijini studenţii”.

„I se pare incredibilă această perspectivă la care nici domnia sa, nici eu nu ne-am gândit vreodată. După cum lucrurile pot continua cu preluarea unor rezolvări de probleme din manuale de matematică sau culegeri de fizică. Deci ajungem într-o zonă absolut stupidă”, a afirmat ministrul, care a mai spus că în mod „evident” este o ţintă.

Întrebat dacă din punct de vedere moral consideră că a avut o scăpare atunci când nu a precizat şi numele fostului său mentor, Cîmpeanu a răspuns: „Absolut deloc”.

El a mai susținut că acuzațiile de plagiat la adresa sa sunt „cu siguranţă” un atac indirect la legile educaţiei, aflate în proces de legiferare.

La final, Sorin Cîmpeanu a precizat că va discuta această situație cu premierul, atunci când Nicolae Ciucă va reveni din Japonia, unde a participat la înmormântarea fostului premier Shinzo Abe.

Acuzat că și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori

Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a scris că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Pe 26 septembrie, într-o primă reacție la acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că articolul este „o încercare de a bloca legile educației”. Pe 27 septembrie, a spus că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”. Pe 28 septembrie, Cîmpeanu a publicat declaraţia unuia dintre profesorii care au semnat cu el un curs universitar însușit apoi de ministru, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat.

Mai multe persoane au protestat în ultimele două zile în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat după Florin Roman și Nicolae Ciucă.

Noile Legi ale educației vor fi transmise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului. Dacă legile vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar ministrul Sorin Cîmpeanu va scăpa de verificările instituției.

articolul original.

„Pe lângă că fură, mai și minte”. CTP amendează refuzul lui Sorin Cîmpeanu de a da explicații despre plagiat

28 September 2022 at 19:10
image

Cristian Tudor Popescu amintește în editorialul din Republica de cazul premierului Ciucă, cel care s-a comportat similar când a fost acuzat de plagiat: a refuzat să dea explicații. Gazetarul acuză și că Legile educației sunt concepute astfel încât plagiatul lui Cîmpeanu și al premierului Ciucă „să fie de mult prescrise”.

„Ce e mai rău: să spargi un magazin și să furi câte ceva sau să copiezi un text al altcuiva și să-l dai drept al tău, făcând profit din asta? Ambele au ca gen proxim hoția, dar plagiatul are o diferență specifică în plus. Hoțul de obiecte doar le găbjește, nu zice că le-a făcut el. Plagiatorul pretinde că el este autorul, creatorul textului. Adică, pe lângă că fură, mai și minte”, își începe CTP editorialul.

Potrivit gazetarului, „cel care știe cel mai bine că Sorin Cîmpeanu e un trișor este Sorin Cîmpeanu”, care deși „cu hoția și minciuna asta trăiește din 2006. Concubinează cu ele”, în același timp, „îi învață pe elevi cum să fie cinstiți și silitori”.

Mai mult, vinovăția lui Cîmpeanu este probată, ca și în cazul premierului său, Ciucă, de atitudinea actualului ministru al educației, care, din înălțimea funcției, refuză să dea vreo explicație în legătură cu acuzația de plagiat. Și își face Legea Educației în așa fel încât fapta lui de plagiat, cât și cea a lui șef Ciucă, să fie de mult prescrise.

Cristian Tudor Popescu:

În finalul editorialului, CTP vorbește despre impostură, fără însă să îl numească pe Sorin Cîmpeanu: „Vă reamintesc acest principiu de antropologie politică: cu cât e mai mare și mai nesimțit impostorul, cu atât mai mari vor fi cinismul și lipsa de scrupule cu care își va apăra impostura”.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a scris că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Pe 26 septembrie, într-o primă reacție la acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că articolul este „o încercare de a bloca legile educației”. Pe 27 septembrie, a spus că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”. Pe 28 septembrie, Cîmpeanu a publicat declaraţia unuia dintre profesorii care au semnat cu el un curs universitar însușit apoi de ministru, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat.

Mai multe persoane au protestat în ultimele două zile în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat după Florin Roman și Nicolae Ciucă.

Noile Legi ale educației vor fi transmise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului. Dacă legile vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar ministrul Sorin Cîmpeanu va scăpa de verificările instituției.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

articolul original.

Curtea de Conturi și Ministerul de Finanțe, sesizate de USR în scandalul Blue Air. Cătălin Drulă: „Este un Caritas, cu românii păgubiți”

28 September 2022 at 18:47
image

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, 28 septembrie, că au fost sesizate cinci instituţii în cazul Blue Air și a atras atenţia asupra felului în care Guvernul a împrumutat compania low-cost aeriană în 2020, precizând că documentele arată că împrumutul nu are şanse să fie rambursat.

„Am sesizat cinci instituţii în ceea ce priveşte cazul Blue Air. E vorba de Curtea de Conturi, Ministerul de Finanţe, EximBank, BNR şi ANAF. Am prezentat documente, pe care le vor verifica foarte uşor şi aceste autorităţi, care arată că sunt mari semne de întrebare atât asupra împrumutului dat în 2020, există chiar o notă de fundamentare a Ministerului Finanţelor din 2020, în care desfiinţează acordarea acestui împrumut”, a spus Cătălin Drulă într-o conferință de presă.

„În nota de fundamentare prin care s-a acordat se spune că va fi un împrumut neperformant, va crea un prejudiciu statului, că Blue Air este o companie cu valoare negativă”, a adăugat el.

Liderul Opoziției s-a referit la faptul că Guvernul a acordat în 2020 o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin Eximbank companiei Blue Air. Potrivit profit.ro, încă de la momentul creditului, analizele Eximbank și Guvernului arătau că Blue Air este într-o situație financiară precară.

Dacă în 2020 puteam vorbi despre un viitor prejudiciu asupra bugetului de stat, în 2022 vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români.

Președintele USR, Cătălin Drulă:

Drulă a mai afirmat că în acest an, statul român a ajuns să plătească ratele lunare în locul Blue Air către Eximbank, „este vorba de aproximativ 5-6 milioane de lei de la bugetul de stat”, în loc să execute garanţiile companiei.

Cătălin Drulă a invocat şi un document din 25 august 2022, adresat ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrului finanţelor, Adrian Câciu, prin care compania „practic, somează statul să îi execute garanţiile”.

Documentele prin care Cătălin Drulă a sesizat Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi în numele Parlamentului pot fi citite mai jos:

ministerul-definante-blue-air
curtea-conturi-blue-air

Blue Air a avertizat Guvernul încă din 2021 că are o situație dificilă

Libertatea a arătat cu documente, pe 13 septembrie, că, în august 2021, compania aeriană low-cost a transmis o adresă către Ministerul Transporturilor, condus atunci de Cătălin Drulă, dar și către fostul premier Florin Cîțu, prin care i-a înștiințat că pandemia de COVID și intensificarea restricțiilor de circulație „au accelerat semnificativ deteriorarea poziției financiare a companiei”.

Blue Air a anunțat atunci Guvernul că „fără o infuzie rapidă de fonduri de minimum 54 de milioane de euro”, compania nu va mai rezista.

Pe 6 septembrie, Blue Air a informat că suspendă zborurile, până pe 12 septembrie, din cauza situației financiare precare, cauzată de poprirea conturilor de către Ministerul Mediului prin Administrația Fondurilor de Mediu. Câteva zile mai târziu, compania aeriană a anunțat că „își propune să reia zborurile din 10 octombrie”, iar pasagerii păgubiți își vor recupera banii doar în anumite condiții.

articolul original.

Risc de 98% de recesiune globală – estimarea unei companii internaționale de cercetare. Ce factori au fost luați în calcul

28 September 2022 at 18:42
image

Întreaga situație este pusă pe seama mai multor factori, precum inflația ridicată, creșterile ratelor și războiul din Ucraina.

În acest moment, există un risc extrem de ridicat, de 98,1%, de apariție a unei recesiuni globale, conform unui model de probabilitate realizat de compania internațională Ned Davis Research, relatează CNN.

Previziunile au mai arătat atât de rău doar în timpul recesiunilor economice severe – cel mai recent în 2020, dar și în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009.

„Acest lucru indică faptul că riscul unei recesiuni globale severe crește în 2023”, au scris economiștii de la Ned Davis Research într-un raport din 23 septembrie.

Pe măsură ce băncile centrale își intensifică eforturile de a controla inflația, economiștii și investitorii sunt din ce în ce mai pesimiști, mai notează sursa citată.

Șapte din zece economiști chestionați de Forumul Economic Mondial consideră o recesiune globală „cel puțin probabilă”, potrivit unui raport publicat miercuri.

Având în vedere creșterea prețurilor la alimente și energie, există îngrijorări că din cauza costului ridicat al vieții ar putea izbucni tulburări sociale.

79% dintre economiștii chestionați de FEM se așteaptă ca astfel de probleme să apară în țările cu venituri mici, în timp ce 20% estimează că tulburări sociale pot să aibă loc și în economiile cu venituri mari.

Inclusiv oficialii Rezervei Federale americane au admis că există un risc tot mai mare de recesiune.

Foto: Shutterstock

articolul original.

Reșița, primul oraș din România în rețeaua UNESCO Learning cities. Au introdus cursuri de robotică de la cele mai mici clase până la liceu

28 September 2022 at 14:55

Școala 9 a vorbit cu Ildiko Pataki, consilier pentru Politici Educaționale la Primăria Reșița, despre planurile orașului de a dezvolta educația în școli și în afara lor, după ce orașul a fost acceptat în rețeaua UNESCO Learning cities (Orașe care învață).

Ce înseamnă pentru Reșița intrarea în rețeaua UNESCO Learning cities? Toate orașele selectate vor învăța unele de la altele cum să dezvolte proiecte și să identifice resurse, oamenii se vor întâlni la conferințe și vor pune laolaltă tot ce știu ca să crească împreună. 

Pe lângă Reșița, anul ăsta au mai fost selectate alte 76 de orașe din 44 de țări, printre care Guangzhou – China, Doha – Quatar, Marrakesh – Maroc, Derby – Marea Britanie, Laussane – Elveția, Kiev – Ucraina.

Reșița, primul oraș din România în rețeaua UNESCO Learning cities. Au introdus cursuri de robotică de la cele mai mici clase până la liceu
Ildiko Pataki, consilier pentru Politici Educaționale la Primăria Reșița

În interviul acordat Școala 9, Ildiko Pataki spune ce a presupus candidatura, ce proiecte au dezvoltat până acum și ce planuri au ca să recâștige populația pierdută după revoluție, odată cu distrugerea industriei. Reșița are cu aproape un sfert mai puțini locuitori decât avea în anii ‘90.

Școala 9: Ce înseamnă că Reșița face parte din UNESCO „Orașe care învață”?
Ildiko Pataki: Este pur și simplu acceptarea unei aplicații pe care noi am făcut-o. UNESCO face acest apel din doi în doi ani și anul acesta apelul s-a adresat orașelor cu sub 100 de mii de locuitori. Am văzut aplicația și a analizat ce facem noi aici în Reșița și am considerat că multe dintre proiecte și acțiuni îndeplinesc cerințele UNESCO. Aceste experiențe să fie văzute și prezentate ca lecții de învățare pentru comunitate.

Cu ce avantaje vine asta la pachet pentru Reșița?
– Avantajele nu sunt financiare pentru că învățarea nu aduce întotdeauna bani, învățarea costă. Dar ne aduce un câștig enorm pentru că ne permite să conștientizăm că toate proiectele pe care le avem – avem peste 60 implementate și în curs de implementare – nu se reduc doar la borduri, asfalt, clădiri, termopane. Dincolo de aceste investiții care sunt absolut necesare pentru infrastructură, această dezvoltare a orașului înseamnă că noi, la nivel de comunitate, ne construim o altă viață, un alt mod de comunicare, de colaborare, cooperare și ne clădim viitorul. Și acestea nu sunt cuvinte mari.

Dați-mi câteva exemple de proiecte pe care le-ați desfășurat.
– Noi asociem deodată cuvântul învățare cu școala și da, în școală se întâmplă învățarea în mod concentrat, doar că învățarea de care vorbim, în UNESCO nu se reduce doar la școală. Totuși, și în aplicația noastră, și în convingerea noastră, școala are un rol central. Noi, la nivel strategic, ne propunem să construim un ecosistem de învățare la nivelul orașului. Primii piloni sunt, evident, educatorii și școlile. Ne dorim în școli un proces de învățare de foarte bună calitate. Dar următorul cerc pe care îl vizăm sunt toți locuitorii, firmele pe care le avem, toate parteneriatele și locuitorii care vrem să vină înapoi în Reșița.

Ați demarat anul trecut un program-pilot în școli, cursuri de robotică pentru elevi. În ce stadiu este astăzi?
– Cu robotica este un proiect care se întinde pe mai multe planuri. Noi am adoptat zona asta de robotică pentru vârste foarte fragede și am sprijinit școlile ca să achiziționeze primul pachet de training și primii roboței pentru nivelul de gimnaziu.

– În ceea ce privește liceul, anul acesta în septembrie pornește prima clasă de operatori roboți industriali din care sunt foarte puține clase la nivel național.
– Noi vrem să oferim deschiderea elevilor ca să-și continue studiile inclusiv la facultate, Universitatea „Babeș Bolyai” este la noi în Reșița. Noi vedem robotica tot prin abordarea de ecosistem și vrem să oferim un traseu complet elevilor, tinerilor, care încep să identifice o pasiune pentru roboți și apoi să-și poată completa studiile și să aibă și locuri de muncă în această zonă, în oraș.

Același traseu pe care îl construim cu robotica încercăm să-l oferim tinerilor și în alte sectoare, de exemplu în zona de turism, în zonele de științe fundamentale și industrie, care trebuie să fie o industrie schimbată, flexibilă, foarte dinamică.

Interviul complet, pe Școala 9

articolul original.

Portugalia stinge luminile de Crăciun la miezul nopții pentru a limita consumul de energie

28 September 2022 at 14:39
image

Portughezii se vor bucura de iluminatul festiv doar între orele 18 și 00, în perioada 6 decembrie - 6 ianuarie, potrivit măsurilor de salvare a energiei anunțate marți seară de autoritățile de la Lisabona, relatează Politico.

Prin aceste măsuri se recomandarea de folosire cât mai mult a luminii naturale și închiderea electricității în momentul în care o locuință nu este folosită. Pentru aparatele de aer condițional, regulamentul prevede o temperatură de 18 grade pe timp de iarnă și de 25 de grade pe timp de vară.

Aceste măsuri au rol doar de recomandare pentru administrațiile locale, dar vor fi obligatorii în clădirile guvernamentale.

Guvernul a întocmit și o listă de recomandări și pentru cetățeni. Printre ele se numără „limitarea apei folosită pentru baie și duș” și „reducerea folosirii mașinilor de spălat și de vase, prin folosirea la capacitate maximă”.

Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că în caz de presiune suplimentară asupra rezervelor de energie, planul „poate deveni obligatoriu” și poate include „măsuri excepționale”.

De altfel, măsurile portughezilor nu sunt unele fără precedent. Numeroase orașe europene au decis să reducă iluminatul clădirilor publice pentru a salva energie. La București, Palatul Victoria nu va mai fi luminat pe timp de noapte, în timp ce, la Paris, turnul Eiffel stinge luminile cu o oră mai repede.

articolul original.
❌