ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Jurnalul

Adunarea Generală a ONU se întruneşte în sesiune de urgenţă pentru Ucraina

4 October 2022 at 20:55
Adunarea Generală a ONU se întruneşte în sesiune de urgenţă pentru Ucraina

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat începând de lunea viitoare o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei, anunță dpa.

O scrisoare privind decizia a fost trimisă marţi tuturor celor 194 de state membre ale ONU.

Adunarea va vota o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Moscovei, arată surse diplomatice ale dpa. Nu este clar dacă votul va avea loc luni sau nu, având în vedere numărul mare de vorbitori prevăzut.

Vinerea trecută, Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, unde are statut de membru permanent, pentru a bloca un proiect similar de rezoluţie. China, India, Brazilia şi Gabonul s-au abţinut. Din Consiliu - cel mai puternic organ al ONU - fac parte 15 state, dintre care cinci sunt membre permanente (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) iar zece primesc mandate nepermanente, prin rotaţie.

În Adunarea Generală se aşteaptă condamnarea cu o largă majoritate a Rusiei, însă rezultatul va fi raportat la două precedente: în martie, Adunarea a respins cu 141 de voturi invadarea Ucrainei de către forţele ruse, iar în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, 100 de state membre au susţinut o rezoluţie care a insistat asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Ungaria își propune să elimine dependența de gazul rusesc până în 2050 - ministru

4 October 2022 at 20:35
Ungaria își propune să elimine dependența de gazul rusesc până în 2050 - ministru

Ungaria, unul dintre cei mai dependenți membri ai Uniunii Europene de energia rusă, își propune să elimine importurile de gaze rusești până în 2050 printr-o campanie de electrificare pe scară largă, a declarat marți ministrul tehnologiei și industriei, Laszlo Palkovics, conform Reuters.

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia.

În iulie, guvernul premierului naționalist Viktor Orban a eliminat plafonarea de ani de zile a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu consum mai mare, ceea ce, potrivit lui Palkovics, va contribui probabil la o scădere a consumului de gaze.

Palkovics a declarat că guvernul va revizui strategia energetică a Ungariei în primul trimestru al anului 2023, încercând să reducă dependența de gaz și să stimuleze producția de electricitate bazându-se pe energia nucleară și solară, precum și pe o posibilă trecere la parcuri eoliene.

Palkovics a spus că gospodăriile, care au folosit 4 miliarde de metri cubi de gaze anul trecut, își vor reduce probabil consumul cu cel puțin 800 de milioane de metri cubi după ce subvențiile vor fi reduse, iar alte economii vor fi realizate prin măsuri guvernamentale de limitare a consumului.

Ca un prim pas, Ungaria își propune să reducă ponderea gazului în consumul total de energie la 26% până în 2030, de la 35% anul trecut, o scădere de aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi, a spus Palkovics.

El a precizat că revizuirea sistemului energetic ungar, inclusiv limitarea consumului de gaze, creșterea ponderii energiei regenerabile și a capacităților de stocare, va costa aproximativ 24 de miliarde de euro, din care 16 miliarde de euro vor proveni din fonduri UE.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, spectacol performativ despre locurile nepătrunse unde se ascund fricile bărbaților

4 October 2022 at 20:10
„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, spectacol performativ despre locurile nepătrunse unde se ascund fricile bărbaților

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, demască masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici. Spectacolul se lansează în turneu național în orașele București, Sibiu și Craiova, continuând demersul companiei Vanner Collective început în 2020 de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor, în rândul bărbaților ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte.

            Denisa Nicolae, actriță și creatoare a spectacolului:

„Suntem într-o continuă explorare a unor forme noi de expresie pentru temele care ne preocupă. Așa s-a născut Komorebi, cel mai colaborativ și plin de căutari spectacol pe care l-am dezvoltat pană acum, un spectacol care continuă un demers pornit în 2020 despre masculinitatea toxică. Vorbim despre bărbații pe care îi vedem, ne sunt familiari, îi admirăm, îi cunoaștem. Sau credem că îi cunoaștem. Ne-am provocat prin acest spectacol să vedem mai departe de măști, să sondăm în traume, să ne acceptăm fricile și mai ales, să deconstruim conceptul de „bărbat adevărat”.

            Calendarul evenimentelor este:

București - Teatrelli - CREART - 8&9 octombrie

Sibiu - Teatrului GONG, Sala Mare - 14&15 octombrie

București - Centrul Educațional de Teatru REPLIKA - 1&2 noiembrie

Craiova - Teatrul Național „Marin Sorescu”, sala Studio - 8&9 noiembrie

            „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

            Liviu Romanescu, actor și creator al spectacolului:

„Nu se poate vorbi despre masculinitate toxică disociind-o de importanța igienei și sănătății mintale. O mare parte din comportamentul masculin toxic este dominată de nevoia de putere, de statut, dependența de muncă, infidelitate, mecanisme „de apărare” împotriva vulnerabilității. Am vrut să creăm o lume care să se joace cu aceste pericole, să le arate, să le cânte, să le exprime în orice formă posibilă. Vreau prin Komorebi să vorbim despre emoții pe care bărbații le îndeasă sub pat încă din copilărie, despre frici ascunse după ușă, despre voci din background adânc inscripționate pe disc, disc pe care și eu de multe mă trezesc ascultându-l.”
 

            Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele de Elena Gheorghe, iar măștile de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

           imageimageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Un tânăr de 28 de ani a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un copac

4 October 2022 at 20:07
Un tânăr de 28 de ani a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un copac

Salvatorii au luptat circa o oră și jumătate pentru viața unui tânăr, victimă a accidentului rutier petrecut în această seară pe DJ 245A, între Lipovăț și Fundu Văii, județul Vaslui.

În accident a fost implicată o autoutilitară în care se aflau două persoane:

“Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare), o ambulanță SMURD tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă), o ambulanță SMURD tip B2 (Echipaj de Prim Ajutor) și echipaje specializate, pentru asigurarea zonei,  asigurarea măsurilor PSI și salvarea victimelor unui accident rutier produs pe DJ 245A, între localitățile Lipovăț și Fundu Văii. La fața locului a fost deplasată și o ambulanță tip C aparținând SAJ Vaslui.

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsit un autovehicul ieșit în afara carosabilului  și avariat (autoutilitara a lovit un copac de pe marginea drumului), persoanele aflate în interior fiind evacuate. Una dintre victime (pasager în autoutilitară) a fost găsită în stare de inconștiență și în stop cardiorespirator. Echipajele medicale au început manevrele de resuscitare.

Șoferul autoturismului (un bărbat în vârstă de 27 ani) a fost evaluat, dar nu a necesitat îngrijiri medicale.

Pompierii militari au asigurat măsuri PSI.

Echipajele medicale au continuat manevrele de resuscitare timp de peste 75 minute. Din nefericire,  medicul de pe ambulanță a fost nevoit să declare decesul bărbatului în vârstă de 28 ani”, transmite ISU Vaslui.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Slovenia, prima țară din Europa de Est care legalizează căsătoria între persoanele de acelaşi sex

4 October 2022 at 19:51
Slovenia, prima țară din Europa de Est care legalizează căsătoria între persoanele de acelaşi sex

Parlamentul Sloveniei a legalizat marţi căsătoriile între persoane de acelaşi sex, devenind prima ţară din Europa de Est care a acordat cuplurilor gay acest drept.

Curtea Constituţională a stabilit deja în iulie că partenerii de acelaşi sex se pot căsători legal şi pot adopta copii, dar decizia de marţi o legalizează în mod oficial, transmite Barrons.

Instanţa a decis că legea anterioară discrimina cuplurile homosexuale, deoarece definea căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi dădea doar cuplurilor heterosexuale dreptul de a adopta.

În total sunt 18 ţări europene care au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi permit cuplurilor gay să adopte copii.

Unele ţări europene permit cuplurilor de acelaşi sex să încheie parteneriate civile, dar nu să se căsătorească, şi anume Republica Cehă, Croaţia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria şi Italia.

Majoritatea ţărilor din estul Europei, precum România şi Rusia, nu au legalizat căsătoriile gay sau parteneriatele civile.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

S-a decis: Agenții de poliție care fac masterul la Academie primesc salariu pe durata cursurilor

4 October 2022 at 16:00
S-a decis: Agenții de poliție care fac masterul la Academie primesc salariu pe durata cursurilor

Agenții de poliție care vor urma programul de master din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vor primi salariu pe durata cursurilor, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, în vederea reducerii deficitului de personal a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, aproximativ 90% dintre participanți sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată în comunicat.

Conducerea MAI anunță că a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată astfel posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții vor fi încadrați în funcție de nevoi, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului atrage obligația restituirii cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă, arată ministerul.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Volodimir Zelenski exclude oficial orice negocieri cu Vladimir Putin

4 October 2022 at 15:48
Volodimir Zelenski exclude oficial orice negocieri cu Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus, marţi, orice posibilitate de relansare a negocierilor de pace cu Rusia atât timp cât este la putere preşedintele Vladimir Putin, informează agenţia Reuters.

Volodimir Zelenski a emis un decret prezidenţial prin care a formalizat declaraţiile făcute vineri, după ce Vladimir Putin a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Zelenski afirmă că negocierile cu Vladimir Putin sunt "imposibile". "El nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, noi suntem dispuşi să dialogăm cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei", a afirmat Zelenski.

Decretul emis de preşedintele Ucrainei stabileşte că negocierile cu Rusia sunt "imposibile" atât timp cât este la conducere preşedintele Vladimir Putin.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru oprirea conflictului militar au eşuat în urmă cu câteva luni şi, deocamdată, nu au fost reluate, în pofida apelurilor intense ale Naţiunilor Unite şi ale unor ţări precum Turcia.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Clotilde Armand, anunț de ultima oră. Au fost finalizate lucrările de supraînălțare a patru intersecții din apropierea școlilor din Sectorul 1 al Capitalei

4 October 2022 at 15:43
Clotilde Armand, anunț de ultima oră. Au fost finalizate lucrările de supraînălțare a patru intersecții din apropierea școlilor din Sectorul 1 al Capitalei

Primarul sectorului 1 al Capitalei Clotilde Armand a anunțat că au fost finalizate lucrările de supraînălțare a patru intersecții din jurul școlii Gimnaziale „Alexandru Costescu” și că se fac în prezent lucrări în alte șapte intersecții, a scris marți pe Facebook edilul.

Conform acesteia, lucrările de supraînălțare au fost executate la intersecția străzilor Amintirii cu Bacului, Amintirii cu Niagara, Minervei cu Bacului și Minervei cu Niagara.

De asemenea, în jurul școlii au fost montate garduri de protecţie.

Amenajarea trecerilor de pietoni are rolul de a îi atenționa pe şoferi să reducă viteza, iar indicatoarele și marcajele rutiere au rolul de a avertiza, reglementa, orienta și informa participanții la trafic în vederea desfășurării în deplină siguranță a traficului.

Primarul anunță că, în prezent, Administrația Domeniului Public fac lucrări de supraînălțare în alte șapte intersecții, în zone unde sunt raportate accidente rutiere şi în apropierea unităţilor de învăţământ.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Florin Piersic revine pe scena Operei! În luna octombrie două evenimente spectaculoase invită publicul clujean la Operă!

4 October 2022 at 15:35
Florin Piersic revine pe scena Operei! În luna octombrie două evenimente spectaculoase invită publicul clujean la Operă!

IL TABARRO/GIANNI SCHICCHI, opere într-un act ce fac parte din celebrul Il Trittico de Giacomo Puccini, una fiind drama apăsătoare a iubirii destrămate, a doua afirmându-se prin elementele bufe și satirice.

Inspirată din drama La Houppelande de Didier Gold, cea mai întunecată dintre operele lui Puccini, Il tabarro, este centrată pe ideea trecerii timpului, întruchipată metaforic de momentul apusului, de anotimpul toamnei și, mai ales, de curgerea lentă a fluviului Sena, în jurul căruia se dezvoltă întreaga poveste. Scena va fi îmbrăcată apoi în atmosfera Divinei comedii a lui Dante, Gianni Schicchi – adaptarea muzicală a celebrei lucrări dantești, cu o poveste ce are loc în dormitorul lui Donati imediat după moartea acestuia, în timp ce rudele sale lacome se prefac îndurerate și caută cu orice preț să modifice testamentul. Te invităm să descoperi finalul spectacolului ce va avea loc duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30.

Programul artistic continuă vineri, 14 octombrie, cu un PERIPLU transpus într-un concert extraordinar la care marele actor Florin Piersic va participa ca invitat special. Actorul revine pe scena Operei în ipostaza artistului care visează mereu liber, alături de soliștii și orchestra aflate sub bagheta Maestrului dirijor Tiberiu Soare. În preambul, selecții din Suitele Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev deschid seara spre lumea imaginarului, continuând cu o călătorie în lumea fantastică a lui Peer Gynt de Edvard Grieg.

Vă așteptăm să trăiți două seri de neuitat alături de noi!

Philip Morris susține inovația

articolul original.

A murit o legendă a muzicii country

4 October 2022 at 15:07
A murit o legendă a muzicii country

Loretta Lynn, legenda muzicii country, a murit la vârsta de 90 de ani.

Cântăreața Loretta Lynn a murit în locuința ei din Hurricane Hills, Tennessee, la vârsta de 90 de ani, a confirmat familia sa, anunță AP.

Cauza decesului nu a fost dezvăluită.

Într-o carieră care a durat șase decenii în muzica country, Lynn a lansat mai multe albume de aur. A avut hituri precum „You Ain’t Woman Enough”, „Don’t Come Home A-Drinkin’”, „One’s on the Way”, „Fist City” și „Coal Miner’s Daughter”.

Piesele ei au devenit celebre pentru temele lor despre dragoste, sex, infidelitate și chiar despre controlul nașterilor, de care chiar și unele vedete rock se fereau.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Zi liberă pentru profesori și elevi, miercuri, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Educației

4 October 2022 at 11:22
Zi liberă pentru profesori și elevi, miercuri, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Educației

Elevii şi preşcolarii vor avea zi liberă, miercuri, 5 octombrie, de Ziua Internaţională a Educaţiei, iar pentru cadrele didactice aceasta este zi liberă inclusă în contractul colectiv de muncă.

Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994, cand a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

În România, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013. Tot în luna octombrie, elevii vor mai avea şi prima vacanţă a acestui an şcolar, mai exact, în perioada 24-30 octombrie, la finalul primului modul de învăţare.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

„Lucia di Lammermoor”, în regia lui Andrei Șerban, și baletul „Corsarul”, în prima săptămână din stagiunea ONB

4 October 2022 at 11:10
„Lucia di Lammermoor”, în regia lui Andrei Șerban, și baletul „Corsarul”, în prima săptămână din stagiunea ONB

Prima săptămână din noua stagiune a Operei Naționale București propune spectatorilor opera „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, și baletul „Corsarul” de Adolphe Charles Adam, în coregrafia lui Vasily Medvedev.

image

Sâmbătă, 8 octombrie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti. Bazată pe romanul lui Walter Scott, „Bride of Lammermoor”, opera lui Donizetti redă povestea de dragoste tulburătoare a Luciei, sora Lordului Enrico Ashton, obligată de acesta să se căsătorească pentru a salva onoarea familiei. Pentru această reprezentație, tenorul Florin Guzgă va fi invitat în rolul Sir Edgardo di Ravenswood. Conducerea muzicală îi va aparține maestrului Ciprian Teodorașcu.

image

Sâmbătă, 9 octombrie, ora 18:30, are loc spectacolul de balet „Corsarul” de Adolphe Charles Adam, o poveste de dragoste transpusă în balet, un spectacol deosebit de solicitant, atât din punct de vedere tehnic, cât și interpretativ. ,,De-a lungul ultimilor ani, în lumea baletului interesul pentru dansul clasic a crescut în mod evident. Atmosfera de sărbătoare și frumusețea acestui stil sunt mereu prezente în spectacol. Publicul este încântat de puritatea și fragilitatea baletului clasic ca și de uimitoarele performanțe și abilități ale balerinilor formați în ultimii ani. Limbajul coregrafic este unul ușor de înțeles de către public. ,Corsarul care are deja 150 de ani de când este dansat a rămas pe gustul spectactorilor îndrăgostiți de baletul clasic.” - Coregraful Vasily Medvedev despre actuala montare de pe scena ONB.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Criza energetică. O mare companie germană de utilități menține centralele pe lignit până în 2024

4 October 2022 at 10:58
Criza energetică. O mare companie germană de utilități menține centralele pe lignit până în 2024

Compania germană RWE menține în funcțiune a două centrale pe lignit până în 2024, deși acestea erau programate să fie închise până la sfârșitul anului. Totodată, a elaborat un plan de închidere a termocentralelor pe cărbune în următorii 8 ani, anunță ministrul Economiei, Robert Habeck, scrie Reuters.

"Aceste centrale vor rămâne în reţea până la sfârșitul lunii martie 2023, ca urmare a pierderii livrărilor de gaze naturale ruseşti şi a pierderii centralelor nucleare din Franţa", a explicat demnitarul german.

Grupul de utilități anunță că va opri producția de electricitată pe bază  de cărbune până în 2030. 

"Vom pune punct producţiei de electricitate pe bază de lignit în 2030, adică de două ori mai repede decât se preconiza. Contribuim la securitatea aprovizionării în Germania prin majorarea, temporară, a utilizării centralelor noastre pe lignit şi ajutăm la înlocuirea gazelor din producţia de electricitate. În acelaşi timp, investim miliarde de euro pentru a accelera tranziţia energetică şi suntem gata să eliminăm lignitul până în 2030", a spus Markus Krebbert directorul general al RWE.

Deși cererea de lignit a crescut, ca urmare a opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia, grupul nu va deschide noi mine de lignit.

Grupul RWE are circa 20 de milioane de abonați pentru electricitate și 10 milioane pentru gaze. Este a patra mare companie electrică din Europa. 

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Iohannis, discuții cu lideri europeni despre Ucraina, energie, securitate și situația economică

4 October 2022 at 10:44
Iohannis, discuții cu lideri europeni despre Ucraina, energie, securitate și situația economică

Ucraina, energie, securitate și situația economică sunt principalele subiecte ale reuniunii informale a Consiliului European, anunță președintele Klaus Iohannis, care a avut marți discuții cu un grup de lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale care va avea loc în Praga.

„În pregătirea summiturilor care vor avea loc la Praga, am avut astăzi (marți - n.r.) discuții cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, și Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, cu privire la reuniunea Comunității Politice Europene și principalele subiecte ale reuniunii informale a Consiliului European: Ucraina, energie, securitate și situația economică”, transmite Klaus Iohannis.

Liderii UE se vor reuni pe 6 și 7 octombrie, la Praga.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Edi Iordănescu scrisoare emoționantă către suporterii echipei naționale

4 October 2022 at 10:38
Edi Iordănescu scrisoare emoționantă către suporterii echipei naționale

După ce a semnat o nouă înțelegere cu Federația Română de Fotbal pentru a conduce mai departe echipa națională masculină de fotbal, selecționerul Edward Iordănescu s-a adresat suporterilor români într-o scrisoare publicată marți de frf.ro.

„Întâi de toate, vă mulțumesc tuturor celor care susțineți echipa națională și cu atât mai mult celor care ați fost alături de noi la meciurile din acest an. Sprijinul vostru contează enorm pentru jucători, aveți capacitatea de a aduce un plus în jocul nostru. Pentru modul în care ne-ați susținut și pentru devotamentul vostru, vă mulțumesc din suflet!”, a scris Iordănescu în deschiderea scrisorii.

Selecționerul a sus apoi că își dorește continuitate pentru că actualul lot are prespective.

„Așa cum am spus-o și ieri, în fața membrilor Comitetului Executiv, trebuie să construim pe fundația pe care am reușit să o clădim pe parcurs în acest an. Ne aflăm într-un moment de consolidare care necesită continuitate. Am făcut o analiză și avem concluzii pozitive și negative.

Un lucru bun este că avem o medie de vârstă care ne oferă speranță. Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim. Iar jucătorii sunt principalul motiv pentru care am venit la echipa națională și pentru care am ales să continui pe acest drum!

Cred în ei, cred în potențialul lor de a crește. Sunt sigur că vor munci și vor lupta, devenind mai buni!”

Iordănescu vorbește și despre aspectele negative și despre ce e de făcut:

„Una dintre concluziile negative a fost că ne lipsește experiența internațională și că avem nevoie ca jucătorii noștri din străinătate să lupte pentru obiective mărețe ca să își ridice nivelul.

În același timp, mă bucur că FCSB și CFR Cluj s-au calificat în grupele unei competiții europene, îi va ajuta pe jucătorii de acolo să capete experiență la acest nivel.

În Liga Națiunilor am trăit o dezamăgire, dar în luna septembrie am văzut speranță. Mă bucur că jucătorii au început să arate că pot forma în viitorul cel mai apropiat o echipă națională foarte competitivă. Am văzut o schimbare de atitudine, iar de aici nu putem decât să creștem. Eu am încredere că vom reuși!”

În finalul scrisorii, Iordănescu cere sprijinul suporterilor și e optimist în ceea ce privește revenirea Românie la turneele finale.

„Echipa națională ne-a dăruit multe bucurii, dar nu putem rămâne să trăim doar cu acele amintiri. Trebuie să acceptăm realitatea ca să o putem schimba. Respectăm trecutul, îl admirăm, dar trăim în prezent și avem datoria de a face orice pentru a avea un viitor. Vă rog să luptăm împreună pentru a ne bucura împreună! Vă asigur că noi, staff-ul echipei naționale și jucătorii, vom da totul pentru România la fiecare meci și ne vom ridica. Împreună vom reuși să ajungem din nou unde am fost, la turneele finale! Hai, România!

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Locuitorii, îndemnați să se adăpostească

4 October 2022 at 05:40
Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Locuitorii, îndemnați să se adăpostească

Japonia și-a îndemnat locuitorii să se pună la adăpost marți dimineața devreme, după ce Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică deasupra nordului țării, într-o escaladare a testelor cu rachete ale Phenianului, care a provocat reacții imediate din partea autorităților de la Tokyo, scrie CNN.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a confirmat că racheta a trecut spre est deasupra Japoniei, după ce a fost lansată din zona Mupyong-ri din provincia Jagang din Coreea de Nord, în jurul orei locale 7:23 a.m.

Este prima rachetă balistică lansată deasupra Japoniei din 2017. 2022 se dovedește cel mai prolific an pentru testele cu rachete balistice de când Kim Jong-un a preluat puterea în Coreea de Nord în 2012.

Un tweet postat de biroul premierului japonez a îndemnat locuitorii din Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, și din prefectura Aomori, din nord-estul țării, să se adăpostească în clădiri și "să nu se apropie de nimic suspect și să contacteze imediat poliția sau pompierii".

Adresându-se marți presei, premierul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea.

"Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase și le condamnăm cu fermitate", a declarat Kishida în timpul unei conferințe de presă.

Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat reporterilor că se pare că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcția Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a țării.

Racheta a survolat prefectura Aomori din nord-estul său și a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei în jurul orei locale 7:46 (18:46 ET), a declarat Matsuno.

Matsuno a adăugat că a considerat lansarea ca fiind o "amenințare pentru public" și a declarat că guvernul japonez va continua să analizeze situația și să lucreze îndeaproape cu comunitatea internațională.

Lansarea de marți este cea de-a 23-a efectuată de Coreea de Nord în acest an, incluzând atât rachete balistice, cât și de croazieră.

Lansarea de marți ar putea anunța o intensificare a provocărilor din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un, au declarat experții pentru CNN.

"Phenianul se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări și teste și probabil că așteaptă până după Congresul Partidului Comunist din China de la mijlocul lunii octombrie pentru a efectua un test și mai semnificativ", a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

"Regimul Kim dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice și rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăși Coreea de Sud într-o cursă a înarmării și pentru a crea disensiuni între aliații SUA."

Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare din Asia de Est de la Middlebury Institute, a declarat că un test nuclear ar putea fi posibil. "Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete până când actuala rundă de modernizare va fi finalizată. Nu cred că o explozie nucleară de test este departe", a declarat acesta pentru CNN.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Tancurile ucrainene avansează în sud, spre Herson

4 October 2022 at 05:20
Tancurile ucrainene avansează în sud, spre Herson

Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că "există noi așezări eliberate în mai multe regiuni". În est, forțele ucrainene au pătruns în regiunea Luhansk, aflată sub control rusesc. Președintele Zelensky a declarat că "luptele aprige continuă în multe zone", în discursul său de seară către națiune, dar nu a dat detalii.

Sâmbătă, forțele ucrainene au recucerit Lyman din est, aflat în apropierea graniței regionale Luhansk. Armata rusă transformase Lyman într-o bază logistică. Rapoartele sugerează că ucrainenii se îndreaptă spre orașele Kremenna și Svatove din Luhansk, aflate sub control rusesc.

În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de ruși în Herson, a declarat că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchany, un oraș pe Nipru la aproximativ 30 km sud de linia frontului anterior. "Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a declarat Saldo. Unele rapoarte rusești spun că ucrainenii au cucerit Dudchany.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că tancurile ucrainene "superioare numeric" au creat o breșă la sud de Zolota Balka, un sat care a marcat linia frontului anterior pe Nipru. El a afirmat că rușii au ucis aproximativ 130 de soldați ucraineni în aceste lupte.

Potrivit lui Saldo, două batalioane ucrainene au încercat să ajungă la centrala hidroelectrică Kakhovka, la aproximativ 70 km la est de Herson. Centrala electrică se află în orașul-port Nova Kakhovka.

Avansul ucrainean vizează liniile de aprovizionare pentru circa 25.000 de soldați ruși aflați pe malul vestic al Niprului.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele rusești din oraș.

Herson și Luhansk se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a declarat ca făcând parte din Rusia, în urma unor așa-zise referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

O mașină de pompieri s-a răsturnat pe platforma aeroportului Henri Coandă

4 October 2022 at 05:17
O mașină de pompieri s-a răsturnat pe platforma aeroportului Henri Coandă

Marți dimineață, o autospecială de pompieri aparținând Serviciului Salvare Stingere Incendii de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București s-a răsturnat, în timp ce se deplasa pe platforma aeroportului. Nicio persoană nu a fost rănită, anunță CNAB.

Traficul aerian se desfășoară în siguranță, nicio cursă nu a fost afectată. La această oră, se lucrează pentru a repune autospeciala pe roți și a o tracta la o poziție izolată. Serviciul Salvare Stingere Incendii este operațional, acționând cu alte 5 autospeciale pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Categoria de operare a aeroportului nu a fost afectată.

Incidentul este anchetat atât de către Poliția Transporturi Aeriene, cât și de către aeroport.

Accident aeroport

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Compania belgiană CERES Pharma achiziționează Dacia Plant

4 October 2022 at 05:03
Compania belgiană CERES Pharma achiziționează Dacia Plant

Compania românească Dacia Plant a fost achiziționată de CERES Pharma, o companie belgiană aflată în plină expansiune.

CERES Pharma este o companie înființată în 2017 de către Mario Debel și Alychlo, este activă în dezvoltarea și distribuția de medicamente, dispozitive medicale, biocide, produse cosmetice și pune accent în special pe produsele naturale. Strategia de creștere a companiei belgiene se axează în anii următori pe extinderea propriului portofoliu de produse prin dezvoltarea de suplimente alimentare calitative și preparate farmaceutice în Benelux și în Europa Centrală și de Est.

În 2021 CERES Pharma a fost achiziționată de fondul de investiții Nexicap Partners, una dintre cele mai importante firme de private equity din Franța.

Detaliile preluării pachetului majoritar de acțiuni a companiei Dacia Plant de către CERES Pharma rămân confidențiale.

UniCredit Bank Romania, prin echipa de Investment Banking și Advisory a fost consultantul financiar exclusiv al acționarilor Dacia Plant în procesul de vânzare, iar echipa de Corporate M&A a Wolf Theiss a oferit asistență juridică în toate etapele tranzacției.

Dacia Plant este compania romaneasca cu produse naturale inspirate din retetele traditionale. În fabrica de la Bod-Brasov, Dacia Plant produce peste 250 de tipuri de comprimate, tincturi, pulberi si siropuri bazate pe plante, precum si produse alimentare naturale.

Philip Morris susține inovația

articolul original.
❌