ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Jurnalul

România acordă sprijin pentru iarnă R. Moldova. 130.000 de metri cubi de lemn de foc

5 October 2022 at 13:06
România acordă sprijin pentru iarnă R. Moldova. 130.000 de metri cubi de lemn de foc

România va trimite 130.000 de metri-cubi de lemn de foc în Republica Moldova. Ajutorul va fi acordat prin Romsilva.

„Ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței Executivului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că propunerea a fost agreeată cu ocazia vizitei președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în România.

„În urma discuțiilor care au avut loc cu ocazia vizitei dnei președinte a Republicii Moldova s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi sprijinită. Putem, prin Romsilva, să acordăm acest sprijin”, precizează Tanczos Barna.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

„Tunurile din Navarone” - Titlu de colecție, la Warner TV

5 October 2022 at 13:05
„Tunurile din Navarone” - Titlu de colecție, la Warner TV

Lungmetrajul „Tunurile din Navarone/ The Guns of Navarone” (1961), regizat de J. Lee Thompson, va fi difuzat de Warner TV săptămâna aceasta.

Producția britanică îi are în distribuție pe Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Irene Papas și Richard Harris și a fost premiată cu Oscar pentru efecte speciale. Pelicula a primit alte șase nominalizări la premiile Academiei Americane, inclusiv pentru regie și pentru cel mai bun film.

„Tunurile din Navarone” a fost recompensat, între altele, cu două trofee Globul de Aur - pentru cel mai bun film-dramă și pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Dimitri Tiomkin, care a fost nominalizat și la premiile Grammy. 

            Ecranizarea romanului omonim bestseller al lui Alistair MacLean, adaptată pentru marele ecran de Carl Foreman (cunoscut și pentru „Bridge on the River Kwai”), are în prim-plan o echipă alcătuită din soldați ai Aliaților care este trimisă în 1943 într-o misiune imposibilă: să ajungă pe o insulă grecească ocupată de naziști și să distrugă două tunuri cu rază lungă de acțiune care împiedică eliberarea a 2.000 de soldați britanici.

            Insula Navarone este fictivă, iar printre figuranții din scena turnată la tavernă se numără câțiva membri ai familiei regale a Greciei care au vizitat platourile de filmare în acea zi.

            „Este cel mai neobișnuit film în care am jucat”, spune însuși Gregory Peck în prezentarea oficială a filmului. Actorul îl descrie ca fiind plin de acțiune și de emoție, „o poveste a unor oameni - fiecare cu frici și conflicte personale, cu momente de triumf și tandrețe”.

image

            Promovat la momentul lansării ca „probabil cel mai captivant film pe care îl veți vedea vreodată”, lungmetrajul „Tunurile din Navarone” va putea fi urmărit pe 5 octombrie, de la ora 21:00, la Warner TV.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Blue Air a depus plângere penală împotriva președintelui ANPC. Horia Constantinescu reacționează

5 October 2022 at 12:47
Blue Air a depus plângere penală împotriva președintelui ANPC. Horia Constantinescu reacționează

Compania aeriană Blue Air a depus plângere penală împotriva președintelui ANPC, după ce acesta a făcut afirmații publice false. În plus, societatea a fost amendată de instituție cu 10 milioane de lei.

”Suntem convinși că această nouă comunicare de informații false a fost declanșată de anunțul investitorilor interesați în preluarea și reorganizarea Blue Air, anunț făcut în data de 30 Septembrie 2022, posibilitatea salvării Blue Air fiind una care pare să nu convină lui Constantinescu Horia.

Acesta nu a mai așteptat răspunsul autorităților române cu privire la propunerea primită din partea investitorilor, ignorând în mod flagrant atât faptul că prin declarațiile sale false afectează în mod grav posibilitatea Statului Român de recuperare a garanțiilor acordate pentru împrumutul în cuantum de 300.775.000 lei, dar și posibilitatea pasagerilor afectați de anulări, de recuperare a sumelor datorate de Blue Air”, transmite operatorul de transport aerian.

În data de 4 octombrie 2022, ANPC a anunțat o amendă de 10 milioane de lei pentru Blue Air, din cauza anulării curselor începând cu 15 iunie. Horia Constantinescu a acuzat afirmând că „pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă”.

ANPC a controlat societatea asupra zborurilor anulate  în perioada 15 iunie - 30 august 2022, a ofertelor publicate pe site-ul oficial al operatorului, pe pagina de Facebook și pe aplicație. Inspectorii au constatat practici comerciale incorecte.

Ce spune președintele ANPC

”Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă. 

Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condițiile în care, fără propulsie, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1. Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit. Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanți ai companiei nu au vrut să ne răspundă.

Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piață în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârșit cursele.La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuți, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancționate”, a spus Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Ministrul de Finanțe, despre majorarea pensiilor: Vă spun cu siguranță că legea va fi aplicată

5 October 2022 at 12:45
Ministrul de Finanțe, despre majorarea pensiilor: Vă spun cu siguranță că legea va fi aplicată

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit la sfarsitul sedintei de guvern despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 anunțând că legea va fi aplicată.

Conform legii, inflația din 2021 ar trebuie să reprezinte modelul la care să se raporteze cei care calculează majorarea pensiilor.Totuși, pensiile ar putea fi majorate peste indicele de 5,1%, susțin guvernanții. Creșterea va fi peste acest prag „în funcție de spațiul fiscal pe care îl avem”, a spus ministrul Finanțelor.

„Prognoza de toamnă ne va arăta cum stam în 2023... rămâne să stabilim ce avem în plus”, a mai spus ministrul.

El a refuzat să comenteze zvonurile privind o creștere cu 11% a pensiilor.

Este posibil, dar scopul este să creștem puterea de cumpărare fără a afecta bugetul, a precizat ministrul Câciu.

Adrian Câciu

Philip Morris susține inovația

articolul original.

BNR majorează din nou dobânda cheie. La ce valoare a ajuns inflația

5 October 2022 at 12:31
BNR majorează din nou dobânda cheie. La ce valoare a ajuns inflația

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, în ședința de miercuri, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, de la 5,50% pe an, începând cu 6 octombrie 2022. Inflația a ajuns la 15,32% în august 2022.

CA al BNR a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an, începând cu 6 octombrie 2022, păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Inflația a ajuns la 15,32%

În august 2022, rata  inflației a ajuns la 15,32%, marginal peste nivelul prognozat, după ce în luna iulie a scăzut la 14,96%, de la 15,05% în iunie. Creșterea a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor, inclusiv a categoriei LFO, contrabalansată totuși în mare parte de scăderea prețului combustibililor, pe fondul compensării prețului carburanților și al descreșterii cotației petrolului, precum și de efectele de bază asociate evoluției prețurilor la energie.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să crească într-un ritm susținut în primele două luni ale trimestrului III, dar a încetinit în raport cu trimestrele precedente, urcând la 10,4% în iulie, de la 9,8% în iunie, și la 11,2% în august, ușor peste nivelul prognozat, în principal sub influența unor noi creșteri ale prețurilor alimentelor procesate. Astfel, evoluția componentei continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale costurilor crescute cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor în lanțuri de producție. Acestea au fost potențate de cotele înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt, de manifestarea unei cereri reprimate pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC indicator al inflației pentru statele UE) a crescut în luna august la 13,3 %, de la 13% în iunie. Totodată, rata medie a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC s-au mărit în august la 11% și la 9,5%, de la 9,3%, respectiv, 7,9% în iunie 2022.

Efecte inflaționiste ale șocurilor pe partea ofertei continuă să crească în Europa și alte țări dezvoltate, semnificativă fiind dinamica la nivelul inflației de bază.

Inflație de 10% în zona euro în septembrie, iar în țări vecine României aceasta se situează între 15% și 19%.

Economia a încetinit la 2,1%

Activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul II, față de intervalul precedent, la 2,1%, de la 5,1% în trimestrul I, dar mult mai modest decât s-a anticipat. Evoluția face probabilă o creștere moderată a excedentului de cerere agregată și în acest interval, contrar așteptărilor.

În termeni anuali, creșterea PIB a decelerat doar ușor în trimestrul II, la 5,3%, de la 6,4% în trimestrul I, continuând astfel să depășească semnificativ previziunile. Aportul majoritar la creșterea economică a fost adus însă de variația stocurilor (7,3 puncte procentuale), în timp ce contribuția consumului privat - secundară ca mărime - s-a diminuat mult față de trimestrul precedent (la 4,7 puncte procentuale), iar cea a formării brute de capital fix a rămas foarte modestă, deși s-a mărit ușor. Totodată, evoluția exportului net a redevenit puternic contracționistă, în condițiile scăderii dinamicii anuale a exportului, concomitent cu reamplificarea considerabilă a celei a importului de bunuri și servicii.

Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o încetinire puternică a creșterii economiei în trimestrul III față de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Evoluția implică totuși o majorare semnificativă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, pe seama unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat.

Relevantă din această perspectivă este scăderea dinamicii anuale a comerțului cu amănuntul și a comerțului auto-moto, dar mai cu seamă a serviciilor prestate populației în luna iulie. În același timp, producția industrială și volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare și-au amplificat contracția în termeni anuali, dar volumul lucrărilor de construcții și-a accelerat semnificativ creșterea anuală.

Totodată, exporturile de bunuri și servicii și-au diminuat marginal variația anuală în luna iulie, în timp ce importurile și-au majorat-o ușor, inclusiv pe fondul evoluției nefavorabile a prețurilor externe, ceea ce a condus la reamplificarea dinamicii anuale înalte a deficitului comercial față de media trimestrului II, și mai ales a celei a deficitului de cont curent, care a reflectat și o deterioarare a evoluției soldului balanțelor veniturilor secundare în această lună.

Efectivul salariaților din economie și-a încetinit creșterea în iunie-iulie, pe seama evoluțiilor din sectorul privat, iar reducerea ratei șomajului BIM, până la 5,1 la sută în luna august, a fost însoțită pe parcursul trimestrului II de restrângerea ușoară a cererii de forță de muncă. Totodată, cele mai recente sondaje indică o scădere ușoară a deficitului de forță de muncă raportat de companii, după creșterea neîntreruptă a acestuia din ultimele 6 trimestre, precum și o relativă slăbire a intențiilor de angajare pe orizontul apropiat de timp, în contextul costurilor extrem de ridicate cu energia și al incertitudinilor generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile tot mai severe asociate.

Pe piața financiară, principalele cotații ale segmentului monetar interbancar s-au stabilizat în perioada recentă la valori marginal superioare celor atinse spre finele lunii iulie, după ușoare ajustări în scădere înregistrate în august, pe fondul ultimei decizii de politică monetară și al mesajelor transmise de banca centrală în acest context. La rândul lor, randamentele titlurilor de stat au recuperat parțial descreșterile consemnate în iulie-august, plasându-se pe o traiectorie moderat ascendentă în septembrie, similar evoluțiilor din economiile avansate și din regiune, în contextul întăririi ferme a politicii monetare de către bănci centrale majore, asociată cu o deteriorare a sentimentului pieței financiare internaționale. Rata medie a dobânzii la creditele noi, dar și cea aferentă depozitelor noi la termen și-au accelerat însă puternic creșterea în iulie-august, inclusiv pe segmentul populației.

În această conjunctură, leul și-a corectat integral în luna septembrie aprecierea semnificativă față de euro acumulată în iulie-august, alimentată consistent și de evoluții interne de natură sezonieră. În raport cu dolarul SUA , moneda națională s-a depreciat ca urmare a evoluțiilor de pe piețele financiare internaționale.

Dinamica anuală de două cifre a creditului acordat sectorului privat a intrat pe o traiectorie descendentă la începutul semestrului II, reducându-se treptat până la 15,9% în luna august, de la 17,5% în iunie, în condițiile accentuării descreșterii variației înalte a componentei în lei. Astfel, ponderea acesteia în creditul acordat sectorului privat s-a redus ușor, la 71,8% în august, de la 72% în iunie.

Inflația va continua să crească 

Se estimează că rata anuală a inflației va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutățirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflației sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile gazelor naturale și energiei electrice – inclusiv în condițiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică -, precum și de prețurile alimentelor, sub influența creșterii ample a cotațiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite, dar și al secetei prelungite și extinse la nivel european din această vară. Impactul acestor factori va fi doar parțial contrabalansat de efecte de bază dezinflaționiste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor.

Escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe asociate generează însă incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare.

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina.

Incertitudini și riscuri majore sunt asociate și conduitei politicii fiscale, având în vedere cerința continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al tendinței generale de înăsprire a condițiilor de finanțare, dar într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populație și firme, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5% ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.

ȘTIRE INIȚIALĂ În ședința de astăzi pe probleme de  politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR, se așteaptă creșterea din nou a dobânzii cheie pentru a atenua efectele inflației. 

Minuta şedinţei CA al Băncii Naționale a României pe probleme de politică monetară din 5 octombrie 2022 va fi publicată pe 17 octombrie.

Este penultima întrunire din acest an. Ultima se va desfășura pe 8 noiembrie 2022, când va fi aprobat și Raportul asupra inflației. 

În ședințele de politică monetară din acest an, BNR a decis majorarea dobânzii cheie, în contextul inflației galopante și a scumpirilor din energie. 

În prezent, dobânda de referință se situează la 5,5% pe an, majorată începând cu 8 august 2022. 

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Horoscop zilnic, 6 octombrie 2022. Toate semnele sunt interesate de dragoste

5 October 2022 at 08:30
Horoscop zilnic, 6 octombrie 2022. Toate semnele sunt interesate de dragoste

Berbecii plănuiesc o cină romnantică, Taurii fac jocuri nepotrivite, Gemenii vor să fie independenți, Racii sunt popsesivi, Leii găsesc defecte partenerului, Fecioarele sunt prea raționale, Balanțele visează, Scorpionii au așteptări prea mari, Săgetătorii își transofrmă viele în realitate, Capricornii nu se conectează cu persoana iubită, Vărsătorii sunt preocupați d e un proiect, iar Peștii trebuie să accepte și lucrurile spontane.

Berbec

Surprinde-ți persoana iubită cu o cină romantică în seara asta. Însoțește-o într-o plimbare imaginară pe un covor magic în locuri fantastice care încurajează o dispoziție jucăușă și o atitudine lipsită de griji. Decorează-ți casa cu lumânări și arde niște tămâie. Crează o stare de spirit care va calma mintea și sufletul. 

Taur

Când vine vorba de relații romantice, s-ar putea să descoperi că te joci de-a v-ați ascunselea în loc să depui efortul de a consturi o prietenie, încredere și onestitate. S-ar putea să încerci intenționat să te ascunzi pentru a testa rezistența celuilalt. Poate vrei însă o nouă abordare acum, una care implică un efort de conectare, în loc să te distanțezi.

Gemeni

Ești predispus să fii oarecum volubil când vine vorba de dragoste. Cheia pentru tine acum este libertatea. Problema cu această mentalitate este că ar putea fi interpretată greșit. Partenerul tău poate crede că pur și simplu nu mai ești interesat. Amintește-i  că este în regulă să iubești, în timp ce ai nevoie de timp și spațiu pentru a face lucrurile pe cont propriu.

Rac

S-ar putea să fii confuz când vine vorba de chestiuni sentimentale. Poate te simți păcălit atunci când persoana pe care o iubești nu îți acordă o atenție în fiecare moment. Securitatea ființei tale este responsabilitatea ta, nu a altcuiva. Găsește o modalitate de a îți încorpora visele tale în visele altora, în loc să te îndrepți spre obiective opuse.

Leu

Imaginația ta de basm, despre cum ar trebui să se desfășoare viața ta romantică, te conectează cu multe oportunități diferite. Indiferent dacă realizezi sau nu, situația optimă pe care o cauți este la îndemâna ta. Asigură-te că nu încerci să-ți manipulezi partenerul pentru a deveni persoana care vrei tu să fie. Dacă ești nemulțumit în relația ta, poate că trebuie să găsești pe altcineva.

Fecioară

Visele tale funcționează destul de bine în capul tău dar problema acum este cum să le transformi într-un fel de scenariu din viața reală. Ai grijă la o abordare prea intelectuală. Când vine vorba de relații, lucrurile nu se întâmplă logic sau rațional. Va trebui să lași o mare parte la voia întâmplării, așa că învață să te descurci cu lucrurile pe măsură ce vin.

Balanță

Dragostea și relațiile personale sunt probabil să capete un ton mult mai visător și mai romantic. Ochii tăi  străluceasc în timp ce vorbești sau chiar te gândești la o persoană de care te simți atras. Strălucirea inconfundabilă care te înconjoară este probabil să-i atragă pe alții alături de tine, chiar dacă nu ești în căutarea unei relații romantice chiar acum.

Scorpion

Când vine vorba de relațiile cu ceilalți, ai grijă că insiști ca totul să fie făcut doar în felul tău. S-ar putea să ai așteptări atât de mari de la partenerul tău, încât acesta nu va putea niciodată să se ridice la standardele tale. Practic, pregătești scena eșecului fiind prea rigid.

Săgetător

Fanteziile tale ar putea deveni realitate, mai ales când vine vorba de relații. Acesta ar putea fi momentul la care ai visat mereu, așa că pregătește-te. Persoana atrăgătoare și romantică din colț a fost cu ochii pe tine toată noaptea. Amintește-ți că toate visele pot deveni realitate într-o zi ca cea de astăzi.

Capricorn

Deși în mod normal îți place ca toate relațiile tale romantice să fie extrem de reconfortante, s-ar putea să descoperi că acest lucru nu este întotdeauna posibil. Există o deconectare între tine și un partener apropiat, care ar putea fi greu de remediat. Timpul este într-adevăr singurul lucru care poate rezolva acest tip de problemă. Amintiește-ți că toate relațiile tale nu pot merge întotdeauna exact conform planului.

Vărsător

Un proiect creativ la care ai lucrat poate ajunge la un apogeu. Discută progresul tău cu alții și simte-te liber să faci o critică informală pentru a obține feedback sincer despre munca ta. Ia în considerare modalități prin care îi poți provoca pe cei din jur cu talentul tău.

Pești

Fii conștient de faptul că dragostea este probabil să fie deghizată astăzi. Există ceva fantezist în modul în care se va manifesta această nouă dragoste, așa că pregătește-te. Să nu crezi că dragostea trebuie întotdeauna planificată și calculată. Există un puternic sentiment de spontaneitate asociat cu interesul amoros delicios al zilei. Nu-i respinge pe cei care nu par a fi suficient de practici sau de captivanți pentru tine.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

India: 25 de morți și numeroși răniți, după ce un autobuz care transporta nuntași a căzut într-o prăpastie

5 October 2022 at 08:27
India: 25 de morți și numeroși răniți, după ce un autobuz care transporta nuntași a căzut într-o prăpastie

Cel puțin 25 de persoane au murit, după ce un autobuz a căzut într-un defileu din nordul statului indian Uttarakhand, potrivit BBC. Călătorii participau la o nuntă, au anunțat autoritățile indiene

Oficialii indieni au declarat că cel puțin 40 de persoane se aflau în autobuzul care a ieșit de pe șosea și a căzut într-o prăpastie în districtul Pauri Garhwal, marți seara.

Până în prezent, 21 de pasageri au fost salvați în urma unei operațiuni desfășurate pe timp nopții.

Premierul Narendra Modi a scris pe Twitter că „gândurile sale sunt alături de familiile îndoliate".

Autocarul transporta participanții la o nuntă de la Laldhang în satul Bironkhal din Uttarakhand.

Cauza accidentului nu se știe încă, dar polițiștii au deschis o investigație

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Armata ucraineană se apropie de granițele regiunii Luhansk. Rușii plantează mine și fug

5 October 2022 at 08:20
Armata ucraineană se apropie de granițele regiunii Luhansk. Rușii plantează mine și fug

Armata ucraineană se apropie de granițele regiunii Luhansk, afirmă oficiali din Marea Britanie, citați de Reuters. Militarii ruși care se retrag plantează mine, avertizează specialiștii.

Forțele armate ucrainene au avansat până la 20 kilometri dincolo de râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre orașul Svatove din regiunea Luhansk, au anunțat miercuri oficiali din Marea Britanie.

„Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruși să fie îngrijorați de faptul că unități ucrainene se apropie acum de granițele regiunii Luhansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o oficial vinerea trecută", a explicat Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informații.

Ucrainenii ar putea ataca drumul Svatove-Kremina din regiunea Luhansk. În paralel, armata câștigă teren și în Herson, dar militarii trebuie să fie atenți la capcanele lăsate de ruși.

Trupele rusești lasă mine în satele din sudul Ucrainei în timp ce se retrag pe malul vestic al râului Nipru, a anunțat miercuri armata ucraineană.

„Părăsind așezările din regiunea Herson, inamicul minează instalațiile de infrastructură și casele private, interzicând orice mișcare a locuitorilor locali", a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Examenul de obținere a permisului auto ar putea fi dat și cu examinatori autorizați

5 October 2022 at 08:09
Examenul de obținere a permisului auto ar putea fi dat și cu examinatori autorizați

Proba practică a examenului auto ar putea fi susținută și cu examinatori autorizați, nu doar cu ofițeri și agenți de poliție, prevede un proiect de lege inițiat de UDMR. DRPCIV nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, afirmă deputatul Benedek Zakariás.

Proiectul de lege depus miercuri de UDMR definește, în principal, profesia de examinator autorizat, aceasta putând fi exercitată, pe lângă ofițeri și agenți de poliție, de către orice persoană care obține o autorizație în domeniul respectiv.

„Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare la proba practică, necesară pentru obținerea permisului de conducere. Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, afirmă inițiatorul proiectului, Benedek Zakariás, vicelider al grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților.

Conform proiectului de lege, Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților. Pentru a obține o autorizație de examinator, persoana respectivă trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani. O altă condiție este să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto și trebuie să urmeze cursul de formare inițială.

„Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent”, adaugă Benedek Zakariás.

Viceliderul UDMR a precizat că Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor va rămâne, în continuare, autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora, în timp ce Autoritatea Rutieră Română va fi desemnată doar pentru desfășurarea probei practice și autorizarea examinatorilor.

Propunerea legislativă elaborată de grupul UDMR conține, de asemenea, o serie de prevederi benefice în ceea ce privește procedurile administrative pentru obținerea permisului de conducere: nu ar fi obligatorie efectuarea ambelor probe în aceeași localitate, în sensul în care candidații, în funcție de reședința lor, de localitatea unde sunt angajați sau studiază, își vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susținerea probei. Totodată, la proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfășurarea examenului.

Dacă inițiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

45% dintre angajați încearcă, în acest moment, să-și schimbe jobul

5 October 2022 at 08:00
45% dintre angajați încearcă, în acest moment, să-și schimbe jobul

45% dintre angajați încearcă, în acest moment, să-și schimbe jobul. Salariul, absența sentimentului de împlinire profesională sau lipsa perspectivelor de creștere sunt principalele motive de nemulțumire. 2 din 10 angajați spun că au intrat în burnout.

Aproape jumătate dintre participanții la cel mai recent sondaj al eJobs România mărturisesc că, în acest moment, se află în căutare activă a unui loc de muncă, motiv pentru care aplică în mod constant și merg la interviuri.

Tot nemulțumiți de locul lor de muncă sunt alți 22,6%, însă aceștia nu se simt, deocamdată, suficient de motivați pentru a căuta altceva, în timp ce 2,2% deja au găsit alt job și sunt în preaviz de plecare. Doar 3 din 10 respondenți se declară mulțumiți de statutul profesional actual și, prin urmare, nu au în plan nicio schimbare profesională în perioada imediat următoare.

Principalul motiv pentru care doresc să facă un pas într-o nouă direcție este legat de nemulțumirile cu privire la salariu – aspect menționat de 61,4% dintre respondenți.

„Următoarele motive ne spun foarte multe despre felul în care au ajuns românii să se raporteze la relația dintre viața lor personală și cea profesională, despre introspecțiile pe care le fac după o perioadă destul de tulbure pentru toată lumea, dar și despre așteptările pe care le au de la ideea de carieră. Astfel, nu neapărat volumul mare de muncă îi deranjează (doar 35% aduc acest argument), ci mai degrabă faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio împlinire profesională (56,9%), că nu întrevăd oportunități de creștere în compania pentru care lucrează (54%) sau că nu se simt apreciați de managerul lor (17,4%). Toate acestea stau la baza unui fenomen care îi îngrijorează tot mai mult pe angajatori – quiet quitting-ul. Asta pentru că acest fenomen presupune un soi de plafonare, în multe cazuri, ireversibilă, care pornește, în primă fază, de la decizia de a nu face mai mult decât ce este trecut în fișa postului”, spune Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul platformei de recrutare.

Întrebați dacă se simt motivați să performeze și să facă mai mult decât apare în fișa postului, 66,3% au răspuns că da, iar 33,7% că nu. Dintre aceștia din urmă, 59,7% s-ar simți motivați să facă mai mult dacă ar avea un salariu mai bun. 9,5% ar avea nevoie de o motivare intrinsecă și ar fi dispuși să facă mai mult dacă le-ar plăcea într-o măsură mai mare jobul pe care îl au, 7,8% și-ar dori să aibă o relație mai bună cu echipa din care fac parte, iar 4,6% ar depune mai mult efort dacă s-ar înțelege mai bine cu managerul lor. 8,8% cred că doar cei aflați la început de carieră și care trebuie să se remarce sau managerii ar trebui să nu se limiteze doar la cerințele din fișa postului, în timp ce 9,6% nu văd niciun motiv pentru care să facă acest lucru, invocând faptul că viața personală este mult mai importantă decât jobul.

„De cealaltă parte, vedem că principalele declanșatoare ale proactivității sunt, dincolo de salariu, echipa, pasiunea pentru profesie, relația cu managerul direct, faptul că angajații primesc frecvent feedback pozitiv sau certitudinea că, dacă vor performa, vor fi promovați. Dincolo de toate aceste motive, jumătate dintre cei chestionați cred că ideal ar fi ca orice angajat să facă doar munca pentru care este plătit, așa cum apare în fișa postului. Nici mai mult, nici mai puțin. 35,4% nu sunt de acord cu această afirmație, iar 16% oferă următoarele nuanțe: doar cei aflați la început de carieră, cei cu funcție de management sau cei care au în vedere o promovare ar trebui să depășească limitele din fișa postului”, mai spune Raluca Dumitra.

60,3% dintre respondenți se plâng de faptul că angajatorul nu este atent la echilibrul lor și cere angajaților să facă mai mult decât apare în fișa postului, în timp ce 39,7% se simt împăcați cu nivelul de încărcare pe care îl au și spun că, în interiorul companiei, este susținut echilibrul dintre viața personală și cea profesională. 24,3% dintre angajații participanți la sondaj spun că, față de acum un an, depun mai mult efort și lucrează în mod activ mai multe ore pe zi, iar alți 21,8% simt că se află într-o stare de burnout. 19,3% au redus numărul de ore în care muncesc efectiv, iar 34,5% spun că nu s-a schimbat nimic, din acest punct de vedere.

Sondajul a fost realizat în luna august, pe un eșantion de 1.700 de respondenți, angajați.

Philip Morris susține inovația

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Jurnalul

Adunarea Generală a ONU se întruneşte în sesiune de urgenţă pentru Ucraina

4 October 2022 at 20:55
Adunarea Generală a ONU se întruneşte în sesiune de urgenţă pentru Ucraina

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat începând de lunea viitoare o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei, anunță dpa.

O scrisoare privind decizia a fost trimisă marţi tuturor celor 194 de state membre ale ONU.

Adunarea va vota o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Moscovei, arată surse diplomatice ale dpa. Nu este clar dacă votul va avea loc luni sau nu, având în vedere numărul mare de vorbitori prevăzut.

Vinerea trecută, Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, unde are statut de membru permanent, pentru a bloca un proiect similar de rezoluţie. China, India, Brazilia şi Gabonul s-au abţinut. Din Consiliu - cel mai puternic organ al ONU - fac parte 15 state, dintre care cinci sunt membre permanente (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) iar zece primesc mandate nepermanente, prin rotaţie.

În Adunarea Generală se aşteaptă condamnarea cu o largă majoritate a Rusiei, însă rezultatul va fi raportat la două precedente: în martie, Adunarea a respins cu 141 de voturi invadarea Ucrainei de către forţele ruse, iar în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, 100 de state membre au susţinut o rezoluţie care a insistat asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Ungaria își propune să elimine dependența de gazul rusesc până în 2050 - ministru

4 October 2022 at 20:35
Ungaria își propune să elimine dependența de gazul rusesc până în 2050 - ministru

Ungaria, unul dintre cei mai dependenți membri ai Uniunii Europene de energia rusă, își propune să elimine importurile de gaze rusești până în 2050 printr-o campanie de electrificare pe scară largă, a declarat marți ministrul tehnologiei și industriei, Laszlo Palkovics, conform Reuters.

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia.

În iulie, guvernul premierului naționalist Viktor Orban a eliminat plafonarea de ani de zile a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu consum mai mare, ceea ce, potrivit lui Palkovics, va contribui probabil la o scădere a consumului de gaze.

Palkovics a declarat că guvernul va revizui strategia energetică a Ungariei în primul trimestru al anului 2023, încercând să reducă dependența de gaz și să stimuleze producția de electricitate bazându-se pe energia nucleară și solară, precum și pe o posibilă trecere la parcuri eoliene.

Palkovics a spus că gospodăriile, care au folosit 4 miliarde de metri cubi de gaze anul trecut, își vor reduce probabil consumul cu cel puțin 800 de milioane de metri cubi după ce subvențiile vor fi reduse, iar alte economii vor fi realizate prin măsuri guvernamentale de limitare a consumului.

Ca un prim pas, Ungaria își propune să reducă ponderea gazului în consumul total de energie la 26% până în 2030, de la 35% anul trecut, o scădere de aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi, a spus Palkovics.

El a precizat că revizuirea sistemului energetic ungar, inclusiv limitarea consumului de gaze, creșterea ponderii energiei regenerabile și a capacităților de stocare, va costa aproximativ 24 de miliarde de euro, din care 16 miliarde de euro vor proveni din fonduri UE.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, spectacol performativ despre locurile nepătrunse unde se ascund fricile bărbaților

4 October 2022 at 20:10
„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, spectacol performativ despre locurile nepătrunse unde se ascund fricile bărbaților

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, demască masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici. Spectacolul se lansează în turneu național în orașele București, Sibiu și Craiova, continuând demersul companiei Vanner Collective început în 2020 de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor, în rândul bărbaților ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte.

            Denisa Nicolae, actriță și creatoare a spectacolului:

„Suntem într-o continuă explorare a unor forme noi de expresie pentru temele care ne preocupă. Așa s-a născut Komorebi, cel mai colaborativ și plin de căutari spectacol pe care l-am dezvoltat pană acum, un spectacol care continuă un demers pornit în 2020 despre masculinitatea toxică. Vorbim despre bărbații pe care îi vedem, ne sunt familiari, îi admirăm, îi cunoaștem. Sau credem că îi cunoaștem. Ne-am provocat prin acest spectacol să vedem mai departe de măști, să sondăm în traume, să ne acceptăm fricile și mai ales, să deconstruim conceptul de „bărbat adevărat”.

            Calendarul evenimentelor este:

București - Teatrelli - CREART - 8&9 octombrie

Sibiu - Teatrului GONG, Sala Mare - 14&15 octombrie

București - Centrul Educațional de Teatru REPLIKA - 1&2 noiembrie

Craiova - Teatrul Național „Marin Sorescu”, sala Studio - 8&9 noiembrie

            „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

            Liviu Romanescu, actor și creator al spectacolului:

„Nu se poate vorbi despre masculinitate toxică disociind-o de importanța igienei și sănătății mintale. O mare parte din comportamentul masculin toxic este dominată de nevoia de putere, de statut, dependența de muncă, infidelitate, mecanisme „de apărare” împotriva vulnerabilității. Am vrut să creăm o lume care să se joace cu aceste pericole, să le arate, să le cânte, să le exprime în orice formă posibilă. Vreau prin Komorebi să vorbim despre emoții pe care bărbații le îndeasă sub pat încă din copilărie, despre frici ascunse după ușă, despre voci din background adânc inscripționate pe disc, disc pe care și eu de multe mă trezesc ascultându-l.”
 

            Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele de Elena Gheorghe, iar măștile de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

           imageimageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Un tânăr de 28 de ani a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un copac

4 October 2022 at 20:07
Un tânăr de 28 de ani a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un copac

Salvatorii au luptat circa o oră și jumătate pentru viața unui tânăr, victimă a accidentului rutier petrecut în această seară pe DJ 245A, între Lipovăț și Fundu Văii, județul Vaslui.

În accident a fost implicată o autoutilitară în care se aflau două persoane:

“Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare), o ambulanță SMURD tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă), o ambulanță SMURD tip B2 (Echipaj de Prim Ajutor) și echipaje specializate, pentru asigurarea zonei,  asigurarea măsurilor PSI și salvarea victimelor unui accident rutier produs pe DJ 245A, între localitățile Lipovăț și Fundu Văii. La fața locului a fost deplasată și o ambulanță tip C aparținând SAJ Vaslui.

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsit un autovehicul ieșit în afara carosabilului  și avariat (autoutilitara a lovit un copac de pe marginea drumului), persoanele aflate în interior fiind evacuate. Una dintre victime (pasager în autoutilitară) a fost găsită în stare de inconștiență și în stop cardiorespirator. Echipajele medicale au început manevrele de resuscitare.

Șoferul autoturismului (un bărbat în vârstă de 27 ani) a fost evaluat, dar nu a necesitat îngrijiri medicale.

Pompierii militari au asigurat măsuri PSI.

Echipajele medicale au continuat manevrele de resuscitare timp de peste 75 minute. Din nefericire,  medicul de pe ambulanță a fost nevoit să declare decesul bărbatului în vârstă de 28 ani”, transmite ISU Vaslui.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Slovenia, prima țară din Europa de Est care legalizează căsătoria între persoanele de acelaşi sex

4 October 2022 at 19:51
Slovenia, prima țară din Europa de Est care legalizează căsătoria între persoanele de acelaşi sex

Parlamentul Sloveniei a legalizat marţi căsătoriile între persoane de acelaşi sex, devenind prima ţară din Europa de Est care a acordat cuplurilor gay acest drept.

Curtea Constituţională a stabilit deja în iulie că partenerii de acelaşi sex se pot căsători legal şi pot adopta copii, dar decizia de marţi o legalizează în mod oficial, transmite Barrons.

Instanţa a decis că legea anterioară discrimina cuplurile homosexuale, deoarece definea căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi dădea doar cuplurilor heterosexuale dreptul de a adopta.

În total sunt 18 ţări europene care au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi permit cuplurilor gay să adopte copii.

Unele ţări europene permit cuplurilor de acelaşi sex să încheie parteneriate civile, dar nu să se căsătorească, şi anume Republica Cehă, Croaţia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria şi Italia.

Majoritatea ţărilor din estul Europei, precum România şi Rusia, nu au legalizat căsătoriile gay sau parteneriatele civile.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

S-a decis: Agenții de poliție care fac masterul la Academie primesc salariu pe durata cursurilor

4 October 2022 at 16:00
S-a decis: Agenții de poliție care fac masterul la Academie primesc salariu pe durata cursurilor

Agenții de poliție care vor urma programul de master din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vor primi salariu pe durata cursurilor, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, în vederea reducerii deficitului de personal a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, aproximativ 90% dintre participanți sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată în comunicat.

Conducerea MAI anunță că a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată astfel posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții vor fi încadrați în funcție de nevoi, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului atrage obligația restituirii cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă, arată ministerul.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Volodimir Zelenski exclude oficial orice negocieri cu Vladimir Putin

4 October 2022 at 15:48
Volodimir Zelenski exclude oficial orice negocieri cu Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus, marţi, orice posibilitate de relansare a negocierilor de pace cu Rusia atât timp cât este la putere preşedintele Vladimir Putin, informează agenţia Reuters.

Volodimir Zelenski a emis un decret prezidenţial prin care a formalizat declaraţiile făcute vineri, după ce Vladimir Putin a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Zelenski afirmă că negocierile cu Vladimir Putin sunt "imposibile". "El nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, noi suntem dispuşi să dialogăm cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei", a afirmat Zelenski.

Decretul emis de preşedintele Ucrainei stabileşte că negocierile cu Rusia sunt "imposibile" atât timp cât este la conducere preşedintele Vladimir Putin.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru oprirea conflictului militar au eşuat în urmă cu câteva luni şi, deocamdată, nu au fost reluate, în pofida apelurilor intense ale Naţiunilor Unite şi ale unor ţări precum Turcia.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Clotilde Armand, anunț de ultima oră. Au fost finalizate lucrările de supraînălțare a patru intersecții din apropierea școlilor din Sectorul 1 al Capitalei

4 October 2022 at 15:43
Clotilde Armand, anunț de ultima oră. Au fost finalizate lucrările de supraînălțare a patru intersecții din apropierea școlilor din Sectorul 1 al Capitalei

Primarul sectorului 1 al Capitalei Clotilde Armand a anunțat că au fost finalizate lucrările de supraînălțare a patru intersecții din jurul școlii Gimnaziale „Alexandru Costescu” și că se fac în prezent lucrări în alte șapte intersecții, a scris marți pe Facebook edilul.

Conform acesteia, lucrările de supraînălțare au fost executate la intersecția străzilor Amintirii cu Bacului, Amintirii cu Niagara, Minervei cu Bacului și Minervei cu Niagara.

De asemenea, în jurul școlii au fost montate garduri de protecţie.

Amenajarea trecerilor de pietoni are rolul de a îi atenționa pe şoferi să reducă viteza, iar indicatoarele și marcajele rutiere au rolul de a avertiza, reglementa, orienta și informa participanții la trafic în vederea desfășurării în deplină siguranță a traficului.

Primarul anunță că, în prezent, Administrația Domeniului Public fac lucrări de supraînălțare în alte șapte intersecții, în zone unde sunt raportate accidente rutiere şi în apropierea unităţilor de învăţământ.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Florin Piersic revine pe scena Operei! În luna octombrie două evenimente spectaculoase invită publicul clujean la Operă!

4 October 2022 at 15:35
Florin Piersic revine pe scena Operei! În luna octombrie două evenimente spectaculoase invită publicul clujean la Operă!

IL TABARRO/GIANNI SCHICCHI, opere într-un act ce fac parte din celebrul Il Trittico de Giacomo Puccini, una fiind drama apăsătoare a iubirii destrămate, a doua afirmându-se prin elementele bufe și satirice.

Inspirată din drama La Houppelande de Didier Gold, cea mai întunecată dintre operele lui Puccini, Il tabarro, este centrată pe ideea trecerii timpului, întruchipată metaforic de momentul apusului, de anotimpul toamnei și, mai ales, de curgerea lentă a fluviului Sena, în jurul căruia se dezvoltă întreaga poveste. Scena va fi îmbrăcată apoi în atmosfera Divinei comedii a lui Dante, Gianni Schicchi – adaptarea muzicală a celebrei lucrări dantești, cu o poveste ce are loc în dormitorul lui Donati imediat după moartea acestuia, în timp ce rudele sale lacome se prefac îndurerate și caută cu orice preț să modifice testamentul. Te invităm să descoperi finalul spectacolului ce va avea loc duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30.

Programul artistic continuă vineri, 14 octombrie, cu un PERIPLU transpus într-un concert extraordinar la care marele actor Florin Piersic va participa ca invitat special. Actorul revine pe scena Operei în ipostaza artistului care visează mereu liber, alături de soliștii și orchestra aflate sub bagheta Maestrului dirijor Tiberiu Soare. În preambul, selecții din Suitele Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev deschid seara spre lumea imaginarului, continuând cu o călătorie în lumea fantastică a lui Peer Gynt de Edvard Grieg.

Vă așteptăm să trăiți două seri de neuitat alături de noi!

Philip Morris susține inovația

articolul original.
❌