Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriActual Vaslui
  • Trafic îngreunat în Bârlad, după ce trei mașini au fost implicate într-un accident rutier
  •  

Trafic îngreunat în Bârlad, după ce trei mașini au fost implicate într-un accident rutier

Trafic îngreunat în Bârlad după ce trei mașini au fost implicate întrun accident rutier

Detasamentul de pompieri Bârlad a fost solicitat să intervină la un accident rutier pe bulevardul Republicii, in care au fost implicate trei autoturisme.

Salvatorii au intervenit prompt cu două autospeciale specializate de stingere si descarcerare, în zona unei benzinării din localitate.

La locul evenimentului, pompierii au acordat primul ajutor pentru o femeie de cca 40 de ani, pasagera unui autoturism marca Ford, prins la mijloc intre alte două autoturisme, un VW Passat si o Toyota.

Femeia acuza dureri la membrele inferioare, astfel incat pompierii i-au acordat primul ajutor și au predat-o către una din cele trei ambulante SAJ prezente la locul evenimentului, dupa care aceasta a fost transportată la spital.

Celelalte doua persoane, tânărul de la volanul Volkswagen si varstnicul din Toyota au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • Povestea câinelui salvator de la IJSU Vaslui, Sasha!
  •  

Povestea câinelui salvator de la IJSU Vaslui, Sasha!

Plutonier major Dan Gheorghiu este responsabil de misiunile primite împreună cu Sasha, ciobănescul german din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui. 

Câinele are vârsta de trei ani și a venit în rândul salvatorilor la vârsta de patru luni. De atunci, a urmat un program de dresaj și atașament alături de subofițerul responsabil timp de un an, după care a urmat cursul de specializare la Centrul Chinologic Sibiu timp de 4 luni. Isteață foc, Sasha a absolvit acest curs cu brio și a primit un brevet de câine căutare-salvare urbană.

Ciobănescul german este rasa cea mai folosită în toate poliţiile din lume pentru că  este cea mai stabilă din punct de vedere psihic, cel mai uşor de prelucrat, au o memorie extraordinar de bună, reţin foarte mult timp ceea ce au învăţat şi chiar dacă au uitat îşi aduc aminte dupa câteva exerciţi.

Câinele din dotarea ISU Vaslui poate să lucreze în condiții foarte grele și poate fi supus la multe riscuri, astfel: căderi de la înălțime, intoxicări cu substanțe, taieturi, fracturi sau doar oboseală psihică.

Atunci când vrem să aflăm mai multe despre câine, trebuie să discutăm în primul rând cu cel care îl conduce, adică omul.

Dan Gheorghiu afirmă că i-au plăcut câinii din rasa ciobanesc german de cand era mic copil; „Îmi plăcea când vedeam câinii politiști în patrulare prin oraș. Iubesc câinii și pot spune că într-adevăr sunt cei mai buni  prieteni ai omulului”.

Pe lângă recomandarea purtării de botniță de către anumite rase de câini care sunt prevazuți în lege drept câini periculoși, un alt sfat practic primit de la subofițerul IJSU se referă la comportamentul recomandat în fața câinilor agresivi: „în nici un caz nu trebuie sa fugi când ai de a face cu un câine agresiv. În locul omului, acel câine va vedea doar o pradă şi va face vânătoare. Nu trebuie să uităm: câinele este un vânător. Trebuie să îi arătăm că nu ne este frică și că nu vrem sa îi facem rău. Încercați să îi arătați că puteți să îl dominați. Dar niciodată să nu încercați să dominați un câine agresiv care se afla în habitaclul său. Câinele latră după gard; dacă trece dincolo de gard veți vedea că devine pașnic”.

Întrebat despre ce anume reprezintă dresajul, subofițerul IJSU a transmis informații utile pentru orice stăpân care dorește să își pregătească câinele:

„Dresajul este modul de a învăța cățelul ceea ce vrem noi de la el. Reprezintă modul în care îl facem să rețină și să execute comenzile. Pe timpul căutării, câinii sunt instruiți să privească misiunea ca pe un joc, completat cu recompense adecvate”, a declarat Dan Gheorghiu.

  • Povestea câinelui salvator de la IJSU Vaslui Sasha
  • Povestea câinelui salvator de la IJSU Vaslui Sasha

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • Accident grav la Podeni, în apropiere de Negrești
  •  

Accident grav la Podeni, în apropiere de Negrești

Accident grav la Podeni în apropiere de Negrești

Astăzi s-a înregistrat un accident rutier la Podeni, spre Negrești. O mașină s-a răsturnat pe marginea drumului, într-un șanț, după ce s-a ciocnit de un campion.

Șoferul mașinii a fost găsit încarcerat și inconștient.

La fața locului au fost trimise EPA Negrești, descarcerarea și o ambulanță SAJ cu medic de la Vaslui.

Bărbatul, în vârstă de 70 ani, a fost descarcerat, suferind un politraumatism, șoc hemoragic și traumatic, traumatism de bazin, fracturi de membru superior stâng și membru inferior drept.

A fost transportat la UPU Vaslui de o ambulanță SAJ tip C2. Au mai intervenit o ambulanță B2 din Negrești și o ambulanță de prim ajutor de la pompieri.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • Două cărți de identitate românești false, oprite la Albița
  •  

Două cărți de identitate românești false, oprite la Albița

Două cărți de identitate românești false oprite la Albița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița au descoperit două cărți de identitate false asupra a doi bărbați cu cetățenie Republica Moldova.

În data de 21 iulie a.c., în jurul orei 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița – I.T.P.F. Iași, s-au prezentat pentru a intra în ţară, pasageri într-un autoturism marca Volkswagen înmatriculat în România, doi bărbați cu cetățenie R. Moldova, ambii în vârstă de 39 de ani.

”În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra vehiculului și persoanelor, ocazie cu care au descoperit ascunse, asupra celor doi, două cărți de identitate cu însemnele autorităţilor române, având  imprimate datele și fotografiile proprii. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentele în cauză nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unora autentice, fiind false”, a declarat Irina Mirică. 

Cu privire la cele constatate, bărbații au declarat că au procurat cărțile de identitate descoperite la controlul de frontieră prin intermediul unui conațional, ale cărui date nu le cunosc, contra sumei de 250 de euro fiecare și că intenţionau să folosească documentele pentru a se angaja în Germania.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  fals material în înscrisuri oficiale.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • Un moldovean, dar în urmărire generală, prins la Albița!
  •  

Un moldovean, dar în urmărire generală, prins la Albița!

Un moldovean dar în urmărire generală prins la Albița

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie Republica Moldova căutat de autorităţile din  Federația Rusă, care avea de executat o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de furt, pe teritoriul acestui stat.

În ziua de 21 iulie a.c, în jurul orei 20.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa -I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pasager într-un autocar cu destinația Italia, un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 38 de ani.

”La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului era emisă o alertă Interpol de către autorităţile din Federația Rusă, cu mențiunea  căutat în vederea arestării, acesta având de executat o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de furt din proprietatea privată, pe teritoriul acestui stat”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • 60.71%, rata de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ înainte de contestații
  •  

60.71%, rata de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ înainte de contestații

6071 rata de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ înainte de contestații

Procentul de promovare din sesiunea 2021 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrat în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, in judetul Vaslui, este 60,71.

Rezultatele obținute de candidați au fost publicate astăzi, 21 iulie, ora 10:00, de către Ministerul Educației.

Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 85 de candidați cu medii între 8 și 10. 

”Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului”, au declarat reprezentanții ISJ Vaslui, prin intermediul unui comunicat de presă.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 154 de candidați (84,61%). Dintre aceștia, 14 candidați s-au retras si niciun candidat nu a fost eliminat pentru fraudă.

Astfel, din totalul celor 140 de candidaţi cu lucrări evaluate, 85 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceștia, 1  candidat au fost notat cu 10 la disciplina educatoare, iar 9 candidați au primit note între 9,50 și 9.99.

De asemenea, 55 de candidați au avut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 0 candidați.

Conform calendarului aprobat, contestațiile se depun la centrele de examen, astăzi, 21 iulie și joi, 22 iulie. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen și pe definitivat.edu.ro, în data de 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌