ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022Jurnal Giurgiuvean

Cine este primarul care l-a turnat pe Niculae Bădălău și ce avere deține cel care este proprietarul bălții pe care se antrenează lotul României de pescuit sportiv!

28 November 2022 at 23:05
By: admin

 Sute de hectare, numeroase case și spații comerciale din moșteniri și donații, este averea lui DAN PĂSAT, primarul localității Bucșani , cel care ar fi primit mită de la Niculae Bădălău. 

Conform procurorilor DNA , vicepreșededintele Curții de Conturi a României, Niculae Bădălău este acuzat că i-ar fi oferit mită unui primar din Giurgiu pentru a se asigura că una din firmele de familie va obține un contract.

El  ar fi promis că va interveni la o cunoștință a sa din conducerea Companiei Naționale de Investiții pentru asigurarea finanțării lucrărilor, în valoare  de aproximativ un milion de euro,  mita oferită fiind   de 170.000 de euro, după cum susțin procurorii.

De precizat că Dan Păsat a fost deputat PDL, în legislatura 2008-2012, în anul  2013  fiind  condamnat   la 3 ani de închisoare pentru șantaj și fapte de corupție.

Păsat,  cunoscut ca un puternic și influent om de afaceri din zonă, are 300 de hectare de teren, iar potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în anul 2020, pe vremea când era candidat la fotoliul de primar, Dan Păsat deține nu mai puțin de 18 terenuri în Giurgiu, din care cinci moștenite, alte cinci provenite din donații, și tot atâtea primite ca urmare a unor sentințe civile.

În total, Păsat are aproape 300 de hectare de teren (agricol, intravilan, extravilan), la care se adaugă 9 spații comerciale (în București și Giurgiu) și patru case de 170 mp, 260 mp, 279 mp, respectiv 97 mp.

Primarul din Bucșani a mai moștenit trei automobile (Dacia și Mitsubishi), și două remorci.

Dan Păsat avea, în 2020, active financiare de 16.617 lei și câștigase 28.200 de lei din activitatea desfășurată la o societate comercială. De asemenea, Păsat a mai încasat aproximativ 10.000 euro și aproape 200.000 de lei din chirii.

Primarul Dan Păsat este totodată și proprietarul bălții unde se antrenează lotul României de pescuit sportiv, fiind unicul asociat al societății Pescarul Hobaia SRL, unde deține participațiuni în valoare de peste 800.000 de lei.

Firma are ca obiect de activitate ”acvacultura în ape dulci” și are în administrare Balta Hobaia, compusă din două lacuri (Hobaia 1 și Hobaia 2), unde de mulți ani se țin selecțiile pentru echipa națională de pescuit sportiv.

Potrivit informațiilor provenite de la Ministerul Finanțelor Publice, Pescarul Hobaia SRL a declarat, în 2021, o cifră de afaceri de doar 12.027 lei și un profit net de 544 de lei, datoriile firmei ajungând la aproape 1,5 milioane lei.

(Surse: Fanatik)

articolul original.

Cine a mai fost arestat odată cu Niculae Bădălău… Procurorii DNA dezvăluie de ce se temeau primarii din județul Giurgiu de vicepreședintele Curții de Conturi

28 November 2022 at 23:03
By: admin

Vicepreședintele Curții de Conturi, a fost dus luni dimineață, 28 noiembrie, încătușat la Curtea de Apel București, fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Cealaltă persoană, Elena Matache, care se pare că este o contabilă a uneia din firmele familiei vicepreședintelui Bădălău, a fost reţinută în acest dosar, fiind plasată în arest la domiciliu.

Fostul ministru al economiei, ex-președinte al PSD Giurgiu  și actualul vicepreședinte al Curții de Conturi este acuzat că i-ar fi dat mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

”În baza art. 226 C. proc. pen. admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA, în dosarul de urmărire penală nr. 256/P/2022. 1. În baza art. 202 C. proc. pen. rap. la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului Bădălău Niculae, (date), pentru o perioadă de 30 de zile”, se arată în minuta instanţei.

Decizia a fost luată după o ședință care a durat trei ore și nu este definitivă. Bădălău poate face contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Primarul căruia acesta i-ar fi promis 170.000 de euro este Dan Păsat, edilul localității Bucșani din județul Giurgiu, cel ce l-a denunțat pe Niculae Bădălău.

Potrivit procurorilor anticorupție, Bădălău i-a pretins primarului Păsat să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă de-a sa, promițându-i în schimb că va discuta cu o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții pentru a-i finanța două proiecte.

Niculae Bădălău a fost prins pe baza interceptărilor făcute în urma denunțului primarului.

De ce erau timorați primarii din județul Giurgiu de Niculae Bădălău

Procurorii DNA susțin că Niculae Bădălău „și-a dezvoltat un adevărat mod de operare” din obținerea unor astfel de contracte de la edilii din Giurgiu și Teleorman, „prevalându-se de funcțiile anterioare și, mai ales, de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României”.

Fostul senator PSD „profita și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi”,  menționează procurorii anticorupție.

Conform referatului de arestare, Niculae Bădălău a fost interceptat de anchetatori în timp ce discuta cu unul dintre primari și-i promitea un procent de 7% din valoarea contractelor încheiate de primărie cu una din firmele protejate. În același dosar este inculpată și o angajată a uneia dintre firme. Ea a fost înregistrată vinerea trecută în timp ce-i dădea primarului mită din partea lui Bădălău.

După cum notam la începutul materialului, în același dosar este inculpată și o angajată a uneia dintre firmele familiei Bădălău. Ea a fost înregistrată vinerea trecută în timp ce-i dădea primarului mită din partea lui Bădălău. „La data de 25.11.2022 a avut loc o nouă întâlnire între primar și inculpată, ocazie cu care aceasta i-a remis suma de 35.000 de lei.  Din conținutul acestei discuții înregistrate de organele de urmărire penală în mediu ambiental rezultă nu numai cuantumul sumei remise, respectiv 35.000 de lei, ci și faptul că aceasta este remisă din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis”, se arată în referatul de arestare.

Niculae Bădălău este acuzat de DNA de dare de mită, în formă continuată, și de trafic de influență, iar reprezentanta firmei, de complicitate la dare de mită.

(Surse: Libertatea)

articolul original.
Ieri — 28 November 2022Jurnal Giurgiuvean

Fostul baron PSD-ist, Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile

28 November 2022 at 13:25
By: admin

Judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, iar Elena Matache, inculpată în același dosar, va fi plasată în arest la domiciliu.

Fostul baron PSD-ist Niculae Bădălău, reținut duminică seară de DNA într-un dosar de corupție, a refuzat să dea declarații în fața procurorilor, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii au înregistrări video de la toate discuțiile lui Bădălău cu denunțătorul său, primarul Dan Pasat.

Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost reținut duminică seara, după ce a fost audiat la DNA într-un dosar de corupție. Procurorii investighează fapte de dare de mită și trafic de influență.

În dosar, procurorii investighează un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi.

În același dosar, a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, potrivit DNA.

Surse judiciare au precizat că este vorba despre Elena Matache iar firma în cauză este Samby Intex SRL, firma ginerelui său.

(Sursa foto: Inquam Photos)

(Jurnal)

articolul original.

Un nou proiect important, aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Județean Giurgiu

28 November 2022 at 13:14
By: admin

Un nou proiect foarte important pentru județul Giurgiu a fost aprobat luni, 28 noiembrie, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Giurgiu și anume aprobarea concesionării prin licitație a terenurilor care fac parte din „Ferma Gostinu” în scopul construirii unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate de minimum 200 MWp.

„Printre nenumăratele beneficii pe care acest proiect le va aduce județului Giurgiu se află și creșterea potențialului economic al zonei prin asigurarea unei dezvoltări durabile și prin diversificarea activităților economice.

Realizarea unei asemenea investiții va conduce la generarea de noi locuri de muncă totodată dând posibilitatea dezvoltării în zonă a unor activități economice conexe”, comunică Consiliul Județean Giurgiu.

(Imaginea are caracter de prezentare. Sursa foto: Economedia)

(Jurnal)

articolul original.

Conferință de presă la finalizarea proiectului „Dezvoltarea sistemului de transport în cadrul Euroregiunii Ruse-Giurgiu pentru o mai bună conectivitate cu reţeaua de transport TEN-T”

28 November 2022 at 13:05
By: admin

În prezența echipelor de proiect din România și Bulgaria, astăzi, 28 noiembrie 2022, a avut loc la Primăria Giurgiu, conferința privind finalizarea implementării proiectului transfrontalier „Dezvoltarea sistemului de transport în cadrul Euroregiunii Ruse-Giurgiu pentru o mai bună conectivitate cu reţeaua de transport TEN-T”.

Gazda de la Giurgiu a fost administratorul public al municipiului, Ionel Muscalu, cel care a punctat importanța profesionalismului echipelor de implementare și capacitatea de a depăși problemele apărute pe parcurs pentru a duce la bun sfârșit un proiect de infrastructură deloc ușor.

De la întâlnire nu a lipsit directorul executiv al Asociației Euroregiunea Danubius, Lili Ganceva, cea care a însoțit delegația bulgară și nici directorul din cadrul Primăriei Ruse, Ivaylo Kadishev.

Astfel, Primăriile Giurgiu şi Ruse au derulat în parteneriat proiectul transfrontalier „Dezvoltarea sistemului de transport în cadrul Euroregiunii Ruse-Giurgiu pentru o mai bună conectivitate cu reţeaua de transport TEN-T”, cod e-MS ROBG-425, proiect finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020, Axa Prioritară 1 – O regiune bine conectată, Obiectiv Specific 1.1 – Îmbunătățirea planificării, dezvoltării și coordonării sistemelor de transport transfrontalier pentru o mai bună conectare la rețeaua de transport TEN-T. Perioada de implementare este până în anul 2021.

Contribuţia Uniunii Europene – 6.660.192,21 Euro (prin Fondul European de Dezvoltare Regională), diferența până la valoarea total eligibilă a proiectului – 7.835.520,28 Euro, provenind de la bugetele de stat și contribuția proprie a partenerilor.

Activitați principale:

Realizarea unor măsuri de informare și publicitate

Întocmirea proiectelor tehnice și a celor de investiții și supervizarea lucrărilor de construcții de către proiectant

Execuția lucrărilor

Supravegherea lucrărilor de construcție

Implementarea unor măsuri comune de siguranță a circulației în Euroregiunea Ruse Giurgiu

Achiziționarea de echipamente pentru monitorizarea traficului

Obiectivul general:

Obiectivul general al proiectului la constituit dezvoltarea sistemului de transport în cadrul Euroregiunii Ruse – Giurgiu pentru o mai bună conectivitate cu reţeaua de transport TEN-T, rețea ce reprezintă un factor major pentru stimularea competitivităţii economice şi dezvoltării durabile a Uniunii Europene și care contribuie la implementarea şi dezvoltarea pieţei interne, precum şi la creşterea coeziunii economice şi sociale.

Obiective specifice:

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere în municipiul Giurgiu și municipiul Ruse;

Facilitarea accesului la rețeaua de transport TEN-T si creșterea sigurantei rutiere.

Execuția lucrărilor:

În Municipiul Giurgiu proiectul a vizat reabilitarea şi modernizarea următoarelor tronsoane de drum:

Tronsonul 1 – Bd. Bucureşti de la de la intrarea în Giurgiu (plăcuţă indicator rutier) până la sensul giratoriu de la intersecţia cu şos. Prieteniei şi str. Gloriei – 4 benzi;

Tronsonul 2 – Bd. Bucureşti de la intersecţia cu şos. Prieteniei şi str. Gloriei, până la sensul giratoriu de la Spitalul Judeţean – 4 benzi;

Tronsonul 3 – Şos. Prieteniei de la sensul giratoriu de la intersecţia cu bd. Bucureşti şi str. Gloriei până la intersecţia cu str. 1 Decembrie 1918 – 4 benzi;

Tronsonul 4 – Str. 1 Decembrie 1918 de la intersecţia cu şoseaua Prieteniei (calea ferată) până la sensul giratoriu de la intersecţia cu bd. Mihai Viteazu – 2 benzi;

Tronsonul 5 – Bd. Mihai Viteazu de la sensul giratoriu de la Spitalul Judeţean până la sensul giratoriu de la intersecţia cu str. 1 Decembrie 1918 – 4 benzi;

Tronsonul 6 – Bd. Mihai Viteazu de la intersecţia cu Str. 1 Decembrie 1918 până la sensul giratoriu de la Steaua Dunării – 4 benzi.

Lucrările de modernizare a celor şase tronsoane de drum din municipiul Giurgiu au constat în reabilitarea sistemului rutier și parțial a trotuarelor, refacerea trecerii la nivel cu calea ferată pe strada 1 Decembrie 1918, reabilitarea sensului giratoriu de la intersecția dintre Bd. București, Bd. Daciei și Bd. Academician Miron Nicolescu și realizarea unuia nou pe tronsonul nr. 1, la intersecția Bd. București cu Str. Plantelor, amenajarea de piste de biciclete pe sectoarele de drum modernizate și a racordărilor cu străzile secundare, precum şi realizarea de semnalizări şi marcaje.

Au fost achiziționate echipamentele necesare și a fost modernizat sistemul de monitorizare a traficului, prin extinderea bazei de date comune creată în proiectul premergător acestuia.

În Municipiul Ruse proiectul a vizat reabilitarea și modernizarea în întregime a Bulevardului Lipnick, începând de la sensul giratoriu cu bulevardul Tsar Osvoboditel și până la intersecția cu bulevardul Bulgaria.

Bulevardul Lipnick are două sensuri de mers a câte trei benzi pe sens, cu linie de demarcare longitudinală, iar lucrările au constat în:

– efectuarea de reparații preliminare ale trotuarului existent;

– aplicarea unor noi straturi de asfalt;

– îndepărtarea vechilor structuri din beton și instalare unor borduri noi;

– realizarea de noi semnalizări și marcaje rutiere;

– elaborarea unei strategii comune pentru îmbunătățirea condițiilor de transport în regiunea transfrontalieră.

Rezultate:

Infrastructura rutieră îmbunătățită în orașele Giurgiu și Ruse;

Creșterea siguranței rutiere în Euroregiunea Ruse -Giurgiu;

Creșterea mobilității în zona transfrontalieră si reducerea timpului de deplasare;

Facilitarea accesului la rețeaua de transport TEN-T;

Modernizarea sistemului de monitorizare a traficului, prin extinderea bazei de date comune creată prin proiectul premergător acestuia”.

(Primăria municipiului Giurgiu)

articolul original.

853 articole vestimentare și 885 parfumuri descoperite de polițiștii de frontieră giurgiuveni

28 November 2022 at 11:55
By: admin

Polițiștii de frontieră giurgiuveni au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra mai multor mijloace de transport, peste 1.900 de bunuri, constând în articole vestimentare și de parfumerie, toate purtând însemnele unor firme consacrate şi care prezentau suspiciuni de contrafacere.

„În ultimele 48 de ore, la diferite intervale de timp, polițiștii de frontieră giurgiuveni au oprit pentru control, pe sensul de intrare în țară, trei autocare.

Cu această ocazie, colegii noștri au descoperit, în compartimentele pentru marfă, printre bagaje, cantitatea totală de 853 articole vestimentare și 885 parfumuri, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.

În cadrul cercetărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că bunurile descoperite aparțin unui șofer și pasagerilor mijloacelor de transport, respectiv doi cetățeni turci și trei cetățeni români, cu vârste cuprinse între 28 și 48 de ani.

 Persoanele în cauză nu deţineau documente de provenienţă pentru bunurile sus-menţionate. Bunurile, în valoare estimată de 413.900 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În prezent se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet”, informează Compartimentul purtătorului de cuvânt din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

(Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu)

articolul original.

Peste 10 tone de deșeuri din plastic oprite la Vama Giurgiu

28 November 2022 at 11:40
By: admin

Poliţiştii de frontieră giurgiuveni alături de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Giurgiu au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu rutier,nereguli privind transferul a peste 10.000 kilograme deşeuri de materiale din plastic. Deşeurile erau destinate ţării noastre însă au fost returnate societăţii expeditoare.

În data de 26.11.2022, în jurul orei 05.30, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au oprit pentru control, pe sensul de intrare în țară, un ansamblu rutier condus de un cetățean român, în vârstă de 62 de ani.

Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, deşeuri din plastic, încărcate din Bulgaria şi erau destinate unei societăţi din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transport, colegii noştri au solicitat sprijin autorizat comisarilor Gărzii de Mediu Giurgiu.

Astfel, în cadrul verificărilor, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea totală de 10.120 kilograme deșeuri de materiale din plastic.

Procedând la verificarea documentelor de transfer s-a constatat faptul că acesta nu îndeplinește condițiile de intrare în țară, motiv pentru care autorităţile competente nu au permis accesul mijlocului de transport pe teritoriul României, deșeurile fiind returnate societății expeditoare”, precizează Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

(Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu)

articolul original.

De Sfântul Andrei se dă startul Târgului de Crăciun organizat de Primăria din Florești-Stoenești

28 November 2022 at 08:39
By: admin

Primăria comunei Florești- Stoenești organizează a doua ediție a Târgului de Crăciun, astfel că magia sărbătorilor de iarnă revine în Piața Sfatului din localitatea Stoenești începând cu data de 30 noiembrie.

Primarul Dumitru Constantin și primăria comunei vă pregătesc cele mai frumoase sărbători de iarnă și vă așteptă cu bucurie și multe surprize.

Printre numele prezente se regăsește și Grupa mare a „micilor chitariști” de la Florești-Stoenești conduși de profesorul Mălin Cristache care se pregătesc intens pentru spectacolele de la Târgul de Crăciun.

 

 

 

 

 

 

 

Pregătirile sunt în toi, așa cum se poate vedea din fotografia alăturată, iar expozanții, agenții economici, interesați să participe cu standuri sunt rugați să contacteze Primăria Florești- Stoenești la numărul de telefon: 0722.278.184.

Chiar dacă sunt suprize și pentru noi, vom reveni măcar cu o parte dintre invitații care vă vor încânta cu prestațiile lor din cadrul participării la cea de-a doua ediție a acestui târg de iarnă.

(Jurnal)

articolul original.

Zece medalii obținute de sportivii de la Aquila Giurgiu la Cupa României de Wushu Kungfu

28 November 2022 at 08:08
By: admin

În data de 26 noiembrie, la Sala Polivalentă din București, a avut loc Cupa României de Wushu Kungfu. A fost prezent domnul Han Chunlin, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.

Cupa României de Kungfu este o competiție de tradiție a Federației Române de Wushu Kungfu, ce se organizează în ultimele luni ale anului, în vederea promovării wushu-ului tradițional (kungfu) în rândul practicanților de toate vârstele.

La această competiție importantă, au participat și 10 sportivi de la clubul giurgiuvean, pregătiți de profesorul I. Chelu, sprijinit de Gabriel Stoica, Cristian Mina și Ștefan Anculescu, care au obținut 10 medalii (8 de aur, 1 de argint și 1 de bronz), la proba Qingda, proba de luptă la care au participat, după cum urmează:

Medalii de aur

1.RISTEA TEODORA/ fighting-57kg/15-17ani;

2.VIȘAN ALEXANDRA/ fighting-60kg/ 12-14ani;

3.BURCEA OCTAVIAN/fighting-55kg/10-11ani;

4.MILCU MIRUNA/fighting-48kg/12-14ani;

5.GRECU OCTAVIAN/fighting-48kg/12-14ani;

6.GOCIU DANIEL/fighting-40kg/12-14ani;

7.MIHAI ȘTEFAN/fighting-45kg/10-11ani;

8.COSAC FLORIN/fighting-25kg/6-8ani.

Medalie de argint
1.CREȚU MARIUS/fighting-60kg/15-17ani.
Medalie de bronz
1.BURCEA TEODORA/fighting-70kg/15-17ani.

Felicitări antrenorilor și sportivilor pentru această frumoasă performanță.

(Jurnal)

articolul original.

Proiectul de restaurare al Bisericii Sfântul Pantelimon din comuna Vedea, parte a unui proiect transfrontalier româno-bulgar, se apropie de final

28 November 2022 at 07:50
By: admin

Vineri, 25 noiembrie, a avut loc la sediul Consiliului Județean Giurgiu forumul comun româno-bulgar dedicat creării unei rețele de actori interesați să sprijine dezvoltarea durabilă a turismului cultural și religios în regiunea transfrontalieră Ruse – Giurgiu.

La acest eveniment au fost prezenți reprezentanți ai ambelor părți implicate direct în acest proiect. Astfel, din partea părții române a participat primarul comunei Vedea, Marian Țaga, viceprimarul, Alexandru Ștefan, precum și alți reprezentanți ai primăriei, Bisericii „Sfântul Pantelimon” și Episcopiei Giurgiu, iar din partea părții bulgare, Petyo Todorov, Svetlin Simeonov – manager al proiectului, părintele Stanimir Velchev de la Episcopia Ruse, precum și alții, reprezentantul Consiliului Județean Giurgiu, Cătălin Grătianu și Lili Ganceva, directorul executiv al Asociației „Euroregiunea Danubius”.

La eveniment a fost prezentat proiectului „Patrimoniul creștin de-a lungul culoarului cultural Ruse-Giurgiu”, conceptul de creare a unei rețele de actori interesați să sprijine dezvoltarea durabilă a turismului cultural și religios în regiunea transfrontaliera Ruse – Giurgiu.
De asemenea au fost prezentate rezultatelor sondajului de opinie cu tema „Dezvoltarea turismului cultural și religios în regiunea transfrontalieră Ruse – Giurgiu” realizat în cadrul proiectului în rândul a 160 de participanți, statutul rețelei și acceptarea simbolică a Memorandumului de înțelegere pentru dezvoltarea durabilă a activităților culturale și religioase/de pelerinaj în regiunea transfrontalieră Ruse – Giurgiu.

Marian Țaga s-a declarat încântat de finalizarea acestui proiect: „Acest proiect a reușit după alte trei proiecte pierdute. Se pare că al IV-lea a fost cu noroc, căci am reușit să obținem câștigarea unui proiect european. Este o realizare enormă penttru comunitatea noastră, mai ales că am reușit ducerea la bun sfârșit a restaurării Bisericii „Sfântul Pantelimon”, chiar și când acest lucru părea imposibil. Mulțumesc pe această cale fostului prim- ministrul al Bulgariei, Boiko Borisov, fără de care nu am fi reușit terminarea reconstrucției bisericii.
Toate lucrurile bune se fac în echipă, iar noi ca primărie am direcționat toate fondurile din anul 2021 către constructor. A fost o sumă importantă pentru comunitatea noastră, dar am beneficiat și de sprijinul CJ Giurgiu”.

Prezent la întâlnire, Cristian Grătianu a dorit să precizeze că primăria Vedea va avea și în viitor sprijin din partea C.J. Giurgiu în orice proiect pe care îl vor derula. „Este un exemplu de bună practică ce trebuie multiplicat”.

Tot edilul comunei i s-a adresat directorului executiv al Asociației „Euroregiunea Danubius”, în persoana doamnei Lili Ganceva spunându-i: „Vreau să ne aveți în vedere în toate proiectele pe care le veți realiza în această zonă. Nu vom refuza nimic, căci ne dorim dezvoltarea comunei Vedea”.

Managerul de proiect, Svetlin Simeonov a spus printre altele că proiectul va avea termen final peste două luni de zile, timp în care se așteaptă noi alocări de fonduri, dar și realizarea a două tururi de experiență la care vor participa persoane din ambele țări, care „să observe cum au fost restaurate obiectivele ce au făcut parte din acest proiect important pentru această zonă transfrontalieră”.
Tot în această perioadă vor fi montate și indicatoare dinspre Bulgaria spre Biserica „Sfântul Pantelimon” din comuna Vedea, începând de la Podul Prieteniei și vor fi împărțite pliante redactate în română, bulgară și engleză cu informații utile despre obiectivele turistice ce se pot vizita.
Proiectul se va încheia prin susținerea unei conferințe de presă la Ruse.

(Jurnal)

articolul original.

Liga a 4-a, seria Sud: ultimele meciuri restante din 2022

28 November 2022 at 07:33
By: admin

Sâmbătă, 26 noiembrie 2022, de la ora 14:00, s-au desfășurat ultimele două meciuri, ambele restante din Seria Sud, a Ligii a 4-a, Giurgiu.

La Vărăști, echipa gazdă, Giganții a trecut cu 2-1 de Energia Remuș. Unirea Izvoarele a umilit, acasă, pe Inter Valea Dragului cu scorul de 4-1.

În urma acestor rezultate, Giganții Vărăști acumulează 22 puncte și va ierna pe ultima treaptă a podiumul clasamentului Ligii a 4-a, seria Sud, fiind la trei puncte de locul 3 și la șase puncte de primul loc deținut de Dunărea Giurgiu.

Unirea Izvoarele a rămas pe locul 10, penultimul, doar cu 9 puncte strânse după zece meciuri.

După vacanţa de iarnă, campionatul se va relua în prima parte a lunii martie 2023, cu etapa a 12-a, din cadrul sezonului regulat.

Clasamentul final tur ediția 2022/2023:

1.Dunărea 2020 Giurgiu         10 9 1 0 48 4 28p

2.Victoria Adunații Copăceni 10 8 1 1 41 8 25p

3.Giganții Vărăști 10 7 1 2 28 14 22p

4.Energia Remuș 10 6 0 4 21 19 18p

5.Gloria Comana 10 4 1 5 23 16 13p

6.Inter Valea Dragului 10 4 0 6 37 35 12p

7. M. V. Călugăreni 10 4 0 6 15 25 12p

8.Dunărea Oinacu 10 3 1 6 16 28 10p

9.Real Colibași 10 3 1 6 19 33 10p

10.Unirea Izvoarele 10 3 0 7 16 24 9 p

11.Viitorul Vedea 10 0 2 8 10 71 2p

(Costel Spînu)

articolul original.

Handbalistele de Dunărea Giurgiu, victorie în deplasare

28 November 2022 at 07:26
By: admin

Dunărea Giurgiu a învins în deplasare pe CS Tunari cu scorul de 21-12 (10-6), într-un meci din etapa a noua a Campionatului Național Feminin de Junioare 3, seria E.

„Fetele s-au comportat bine în acest meci, mai ales după efortul și tensiunea acumulate săptămâna trecută. Ne pregătim bine și sperăm într-o nouă victorie duminică, 4 decembrie, când vom întâlni, la Giurgiu, echipa Unirea Dobroești”, ne-a declarat antrenorul, Relu Dorin Lixandru.

Handbalistele giurgiuvence au acumulat 6 de puncte până acum. Formația de pe locul patru, Unirea Dobroești, e la două puncte în fața echipei de la Dunăre.

În etapa a 10-a, Dunărea Giurgiu va întâlni duminică, 4 decembrie 2022, de la ora 10:00, în Sala Sporturilor din Giurgiu, ocupanta locului patru în clasament, Unirea Dobroești.

Rezultatele etapei a 9-a:

Unirea Dobroești  – Știința București         15:35 (10:15)

Olympic RFH     –     Viitorul Pantelimon     22:30 (10:11)

CS Tunari     –        Dunărea  Giurgiu          12:21 ( 6:10)

Concordia Chiajna    –   CSS 6 București    22:16 ( 13:7)

Clasament:

1.CSU Știința București 18p
2.CS Concordia Chiajna 16p
3.ACSO Viitorul Pantelimon 14p
4.ACS Unirea Dobroești 8p
5.ACS Olympic RFH 6p
6.SCM Dunărea 2020 Giurgiu 6p
7.CSS 6 București 4p
8.CS Tunari 0p

Programul etapei a 10-a, duminică, 4 decembrie 2022: 

CSS 6 București   –  CS Tunari

Dunărea  Giurgiu  –  Unirea Dobroești

Știința București  –    Olympic RFH

Viitorul Pantelimon –  Concordia Chiajna

(Costel Spînu)

articolul original.

Doi români, cercetați pentru dare de mită și trafic de migranți, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu

28 November 2022 at 07:18
By: admin

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu efectuează cercetări cu privire la două persoane, cetățeni români, care au calitatea procesuală de suspect, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și dare de mită.

„În fapt, în dimineața zilei de 25.11.2022, în jurul orelor 4,20, cele două persoane s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, pe sensul de intrare în România, dinspre Bulgaria, călătorind cu un microbuz, unul fiind șofer, celălalt pasager. În momentul prezentării documentelor pentru controlul de frontieră, șoferul, un cetățean român în vârstă de 23 de ani, a introdus o bancnotă de 50 de euro în certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport, oferind-o unui polițist de frontieră, cu scopul de a evita controlul fizic amănunțit al microbuzului.

Imediat polițiștii de frontieră au informat ofițerii D.G.A., care au demarat activitățile procedurale specifice. Totodată, polițiștii de frontieră au verificat compartimentul pentru marfă al mijlocului de transport, ocazie cu care, într-un locaș special amenajat, au fost identificate 8 persoane de sex masculin, cetățeni sirieni, cu vârste cuprinse între 16 și 44 de ani.

Din cercetări a rezultat că aceștia au fost preluați de către cele două persoane din Sofia, urmând să fie introduși în mod fraudulos în România, cu destinația finală Germania.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat de către cei 8 cetățeni sirieni, respectiv dare de mită și trafic de migranți (șoferul microbuzului) și trafic de migranți (pasagerul microbuzului).

În baza Acordului de readmisie româno-bulgar, cetățenii de origine siriană au fost predați Poliției de Frontieră din Republica Bulgaria.

Cu privire la cei doi cetățeni români, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reținerii, urmând ca în ziua de 26.11.2022, să fie prezentați Tribunalului  Giurgiu, cu propunere de arestare preventivă. În prezent ofițerii S.J.A. Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul P.T. Giurgiu, derulează activități de urmărire penală în vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele”, precizează Direcția Generală Anticorupție.

(Jurnal)

articolul original.

Securitatea site-urilor pe internet și prevenirea fraudelor digitale

28 November 2022 at 03:03
By: admin

Odată cu evoluția internetului și tehnologiei digitale a crescut și riscul fraudelor informatice. Nu tot ce este pe internet este și de încredere. Însă tot mai greu pot fi detectate site-urile nesigure și acțiunile frauduloase.

În era Web 2.0, site-urile web nu mai sunt folosite doar pentru divertisment și informații așa cum era în anii 2000. În prezent, multe afaceri se desfășoară în mediul online, efectuăm tranzacții digitale, plătim cu cardul prin intermediul site-urilor web etc. Prin urmare, este important să accesăm doar site-urile sigure, securizate, de încredere.

Problema este că dinamismul schimbărilor tehnologice face ca amenințările să se schimbe rapid. Sunt cazuri în care acțiunile frauduloase sunt camuflarea în fața unui design fiabil, care imită site-urile unor bănci sau a aunor magazine online, a unor afaceri de prestigiu etc.

În alte cazuri, oamenii ajung să fie nepăsători și se expun unor medii nesigure. Asta nu se întâmplă întotdeauna din cauza intențiilor rele. Uneori se întâmplă pentru că mulți utilizatori de internet interacționează pentru prima dată cu unele servicii digitale.

Pentru a preveni unele fraude și expunere la atacuri cibernetice, orice utilizator de internet ar trebui să fie atent la ce site-uri acceseaza, pe ce link-uri da click sau cu cine poartă discuții virtuale. Uneori chiar și persoanele de încredere ne pot expune unor riscuri prin simplul fapt că respectivele conturi pot fi afectate, sparte, iar alte persoane să posteze în numele lor.

Pentru siguranța voastră în mediul digital, trebuie să fiți atenți la unii indicatori de securitate pe care orice site ar trebuie să-i aibă. Cunoașterea lor este esențială pentru a evita pierderile. Dacă doriți să înțelegeți mai multe despre cum să verificați dacă un site web este sigur, continuați să citiți acest articol.

Primul criteriu de securitate al site-urilor web este dat de acel lăcățel închis existent în dreptul URL-ului accesat. Asta înseamnă că site-ul respectiv are un certificat SSL activ. Certificatul SSL este folosit pentru a securiza toate datele care sunt transmise de la browser la serverul site-ului web.  Făcând clic pe respectivul lăcățel, va apărea un mesaj care spune că „conexiunea la site este securizată”, în funcție de browser, desigur. Ei bine, asta înseamnă că există o companie care garantează că comunicarea dintre acțiunea voastră pe site-ul respectiv și compania responsabilă de site-ul web accesat nu poate fi interceptată sau modificată.

Acest lăcățel este important să apară și să fie închis inclusiv pe site-urile sensibile cum ar fi site-urile bancare, site-urile magazinelor online sau site-urile de Casino online, pentru că pe acestea au loc și acțiuni sensibile cum ar fi tranzacțiile financiare.

Pentru o mai bună protecție împotriva fraudelor digitale, este bine să aveți in stalat pe terminalul mobil un antivirus. Majoritatea companiilor de securitate digitală dezvoltă sisteme care arată utilizatorului când un site web este securizat.

Odată ce ați accesat site-ul, este important să-i acordați o mai mare importantță designeului. Interfețele moderne sunt programate conform sistemului de protecție web, în schimb site-urile cu interfețe mai vechi pot avea breșe de securitate.

Nu puteți lua în considerare doar designul web. Trebuie să evaluați securitatea pe care o oferă tema. În mod logic, folosirea temelor piratate este o idee proastă. Chiar dacă sunt identice cu originalele, folosirea lor echivalează cu lăsarea unei uși deschise invadatorilor, pe lângă faptul că este o atitudine greșită față de drepturile intelectuale ale dezvoltatorilor. Astfel de situații pot fi întâlnite în cadrul site-urilor dezvoltate pe un CMS de WordPress, de exemplu.

protectie digitala

Înainte de a accesa un link, verificați dacă este url-ul corect. Sunt situații când acțiunile frauduloase se folosesc de denumirile populare are unor instituții și realizează site-uri asemănătoare și chiar cu link-uri apropiate de cel original. Doar că un url este unic și nu poate fi clonat. În unele cazuri, adresele false înlocuiesc caracterele asemănătoare. De exemplu, schimbând „o” cu zero. Pentru cei grăbiți, site-ul g0ogle.com poate fi ceva care nici măcar nu atrage atenția.

Dacă aveți în plan să cumpărați un produs găsit pe site-ul unui magazin online fără notorietate, poate ar fi bine să faceți și unele verificări înainte de a finaliza comanda. Este bine să verificați cine deține site-ul, ce păreri au alți utilizatori, verificați firma dacă e de încredere. Contează ce ține ”gura lumii” de respectiva platformă.

Când vine vorba de campanii publicitare și bannere, este bine să fiți atenți pe ce dați click. Publicitatea este bună pentru că sprijină dezvoltarea publicațiilor online, doar ca sunt situații când aceste servicii de publicitate afișează informații neconforme. Scăpați de spamul sâcâitor răspândit prin bannere, mnesaje publicitare agresive sau email marketing.

Într-un mediu dinamic cum este cel digital, trebuie să fim mereu vigilenți și să luăm măsuri de siguranță și securitate online. Este mai bine să prevenim infectarea cu viruși sau să picăm în plasa unor acțiuni frauduloase. Orice acțiune pe care o facem în online trebuie făcută cu atenție și cu responsabilitate.

Investiți în sistemele de procteție, fie că sunteți consumatori de internet, fie că sunteți administratorii unor site-uri. Cumpărați antivirus, licență de SSL, servere securizate, instalați și folosiți aplicații licențiate și updatate la zi. Inclusiv browserele folosite să fie bine setate corespunzător.

Și, cel mai important, nu vă expuneți datele cu caracter personal. Nu va expuneți datele bancare, datele de card, actele de identitate pe site-uri de care nu sunteți siguri.

Este un fapt că companiile de tehnologie investesc în securitate și este doar la latitudinea utilizatorilor să își facă partea sa de responsabilitate în ceea ce privește navigarea. Un site web sigur este foarte important, dar la fel este și navigarea în siguranță, iar informațiile expuse mai sus vă pot ajuta să navigați mai atenți pe internet.

De asemenea, ar trebui să fiți mereu în căutarea indiciilor și indicatorilor că vă aflați pe un site web rău intenționat. La urma urmei, instrumentele de mai sus își pot face treaba prin oamenii care sesizează nereguli și le raportează.

articolul original.
Before yesterdayJurnal Giurgiuvean

Școala Profesională din comuna Clejani va beneficia, din anul școlar 2023-2024, de o nouă calificare profesională!

27 November 2022 at 20:17
By: admin

Zilele trecute, într-un comunicat primit la redacția cotidianului nostru, primarul localității Clejani, Florin NIDELEA, preciza faptul că începând cu anul școlar 2023 -2024, Școala Profesională din comuna pe care o administrează, va avea, pe lângă cele trei calificări de până acum:  Electromecanică, Mecanică agricolă și Chelner-ospătar, pe cea de-a patra, calificarea de SUDOR.

Primarul Nidelea numea totodată operatorul economic datorită căruia acest lucru a fost posibil: ”J.Christof E &P Services SRL”.

Mulțumim totodată pentru implicare atât agentului economic, cât și Consiliului Județean Giurgiu, Consiliului local al Municipiului Giurgiu și nu în ultimul rând Inspectoratului Școlar Județean”, mai menționa primarul comunei Clejani în comunicatul său”.

(Jurnal)

articolul original.

Dan MOTREANU: „1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, în 2023 pentru categoriile vulnerabile”

27 November 2022 at 20:15
By: admin

Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu dă vești bune categoriile vulnerabile. Acestea vor primi din fonduri europene, în 2023, 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. 

Suma va fi acordată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în două tranșe a câte 700 de lei fiecare, care vor fi distribuite în lunile februarie și septembrie din anul următor.

Ajutorul este acordat pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

De acest sprijin vor beneficia:

« pensionarii din sistemul public de pensii, cu vârsta peste 60 ani și venituri sub 2.000 lei/lună;

« persoanele care încasează pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri sub 2.000 lei/lună;

« persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei/lună;

« familiile care primesc alocație de susținere;

« persoanele care primesc ajutor social.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020. Sumele alocate sunt în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

(Dan Motreanu-europarlamentar și vicepreședinte PNL)

articolul original.

Direcția de Evidență a Persoanelor Giurgiu va avea program scurt în data de 2 decembrie

27 November 2022 at 19:46
By: admin

Având în vedere programările pentru depunerea documentelor în vederea eliberării actelor de identitate, întocmirea si eliberarea actelor de deces, naștere, Direcția de Evidență a Persoanelor Giurgiu își va desfășura activitatea în data de 2 decembrie 2022 conform următorului program:

– Evidența persoanelor: 8.30 – 13.00

– Stare civilă: 8.30 – 13.00

(Jurnal)

articolul original.

Care sunt arterele pe care va fi restricționată circulația în municipiul Giurgiu, cu ocazia evenimentelor dedicate Zilei naționale a României

27 November 2022 at 19:34
By: admin

Pentru buna organizare și desfășurare a evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României, în municipiului Giurgiu, prin hotărârea Consiliului Local, a fost aprobată închiderea temporară a circulației rutiere astfel:

➡ Str. Petre Ghelmez în perioada 29.11.2022 ora 8.00 – 02.12.2022 ora 7.00;

➡ Str. Constantin Dobrogeanu Gherea în ziua de 01.12.2022 între 16.00-20.00;

➡ B-dul Mihai Viteazu în ziua de 01.12.2022 între 08.00-14.00

➡ B-dul Independenței în ziua de 01.12.2022 între 08.00-16.00.

Astfel, giurgiuvenii sunt sfătuiți să utilizeze rutele ocolitoare:

➡Str.1 Decembrie 1918 – Str. Vlad Țepeș – Str.Nicolae Bălcescu – intersecție magazin R’Art;

➡Str.Negru-Vodă – Str. Puișor – B-dul Mihai Viteazu;

➡Str.Mircea cel Bătrân se va deschide pe 01.12.2022 între 16.00-20.00.

(Jurnal)

articolul original.

Niculae Bădălău a fost reținut pentru 24 de ore, de către DNA! Care sunt acuzațiile procurorilor…

27 November 2022 at 18:22
By: admin

Up Date. Niculae Bădălău, fost deputat PSD, senator și prefect de Giurgiu și, pentru un an, ministru al economiei, a fost reținut pentru 24 de ore, duminică seară, de procurorii DNA, într-un dosar de corupție.

 Vicepreședintele Curții de Conturi e acuzat de trafic de influență. După audierile de la sediul DNA, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a fostului social-democrat.

Bădălău este acuzat de săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă, au precizat surse judiciare pentru Libertatea.

 Procurorii DNA investighează un presupus lobby făcut de Bădălău pentru companiile pe care le dețin copiii săi. Sunt cercetate fapte de luare de mită și trafic de influență.

Niculae Bădălău, fost deputat PSD, senator și prefect de Giurgiu și, pentru un an, ministru al economiei, a ajuns la DNA însoțit de fiul lui, Gabriel Bădălău.

Care sunt acuzațiile procurorilor:

  • În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract de reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

  • În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

  • În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

  • În total, Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, potrivit DNA. Surse judiciare au precizat pentru G4Media că este vorba despre Elena Matache iar firma în cauză este Samby Intex SRL, firma ginerelui său.

(Sursa G4 Media) 

 

articolul original.
❌