Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
Alaltaieri4 Botoșani
 • Gabriel Cotabiță vine duminică la Botoșani cu un recital în cadrul Festivalului Culturii și Patrimoniului Cultural
 •  

Gabriel Cotabiță vine duminică la Botoșani cu un recital în cadrul Festivalului Culturii și Patrimoniului Cultural

Gabriel Cotabiță vine duminică la Botoșani cu un recital în cadrul Festivalului Culturii și Patrimoniului Cultural

Gabriel Cotabiță vine la Botoșani pentru un moment artistic în cadrul Festivalului Culturii și Patrimoniului Cultural care va avea loc pe Pietonalul Unirii în perioada 10 – 12 septembrie 2021.

Evenimentul cultural debutează vineri, 10 septembrie cu ateliere de artizanat. Sâmbătă vor avea loc mai multe activități printre care o lansare de carte, masterclass de dans, concert al artiștilor de la Societatea Cultural Artistică „Arlechin” precum și momente de muzică și dansuri tradiționale cu artiști din Municipiul Edinet, Republica Moldova. Seara va continua cu momente de folclor asigurate de Stefania Puiu.

Duminică, festivalul se încheie cu un recital Gabriel Cotabiță. Festivalul se încadrează în activitățile programate a fi derulate în cadrul proiectului CBC Heritage T.E.A.M. – Together Everyone Achieves More unde aplicant este Primăria Edineț iar parteneri Consiliul Raional Edineț, Asociația B-Right Media și Asociația „Țara de Sus”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Show de Stand-Up Comedy cu Ardeleneșii sâmbătă seară la UNCLE VIC
 •  

Show de Stand-Up Comedy cu Ardeleneșii sâmbătă seară la UNCLE VIC

Show de StandUp Comedy cu Ardeleneșii sâmbătă seară la UNCLE VIC

Pe 11 Septembrie de la ora 20:30, Ardeleneșii te așteaptă la UNCLE VIC pentru un show de Stand-Up Comedy.

Link bilete: https://www.iabilet.ro/bilete-botosani-stand-up-comedy…/

Dacă vrei să vezi ce au mai făcut până acum comedianții care vor urca pe scenă:

Paul Szabo:

George Mesaroș:

Andreea Curea:

Tudor Costina:

Măsuri de siguranță:

1. Accesul se face pe bază de bilet.

2. Locurile sunt limitate, conform normelor în vigoare. Numărul maxim de persoane admis este 35.

3. Se vor respecta normele actuale de distanțare, protecție și prevenție.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și international prin www.kooltix.com și în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Teatrul Mihai Eminescu deschide stagiunea teatrală, cu spectacolul Apus de soare
 •  

Teatrul Mihai Eminescu deschide stagiunea teatrală, cu spectacolul Apus de soare

Teatrul Mihai Eminescu deschide stagiunea teatrală cu spectacolul Apus de soare

Teatrul Mihai Eminescu deschide stagiunea teatrală, cu spectacolul Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, sâmbătă, 11 și duminică 12 septembrie ,ora 18.00.

Teatrul Mihai Eminescu deschide stagiunea teatrală cu spectacolul Apus de soare
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Șase boboci – elevi la Colegiul Național „A. T. Laurian” – au nevoie de voturile botoșănenilor
 •  

Șase boboci – elevi la Colegiul Național „A. T. Laurian” – au nevoie de voturile botoșănenilor

Șase boboci elevi la Colegiul Național A T Laurian au nevoie de voturile botoșănenilor

Săptămâna trecută, Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani a fost reprezentat la Festivalul-concurs Boovie, la Focșani, de o echipă formată din șase elevi de clasa a IX-a. Copiii au optat pentru lectura romanului „Privighetoarea” de Kristin Hannah și au realizat un trailer al cărții, evidențiind rolul rezistenței în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Echipa a rămas în concurs la categoria Premiul de popularitate și are nevoie de voturile publicului. Book-trailerele au fost postate de către organizatori pe canalul YouTube al Festivalului. Sunt luate în considerare voturile acordate de către cei care se abonează la canalul YouTube al Festivalului Boovie.  Votul se încheie sâmbătă, 4 Septembrie, ora 23:59.

Book-trailerul realizat de elevii Colegiului „A. T. Laurian” poate fi votat aici.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Proiectul ERASMUS+ ”EVERYTHING COUNTS !” pentru 16 tineri cu dizabilități
 •  

Proiectul ERASMUS+ ”EVERYTHING COUNTS !” pentru 16 tineri cu dizabilități

Proiectul ERASMUS EVERYTHING COUNTS pentru 16 tineri cu dizabilități

ASOCIAŢIA „DOWN ACTIV” MOLDOVA din România, în parteneriat cu  ASOCIAȚIA Ex-Duco laB din Italia, a implementat proiectul ERASMUS+ ”EVERYTHING COUNTS !”, proiect ce s-a desfășurat în perioada noiembrie 2020 – august 2021, mobilitatea realizându-se în 22-29 iulie 2021, într-o locație minuntă din localitatea Vatra-Dornei.

La activitățile proiectului au participat 16 tineri cu deficiențe care au o multitudine de probleme ce le afecteaza integrarea în societate.

Proiectul s-a realizat ca o necesitate de a îmbunătăți relațiile sociale, de comunicare, adaptare și integrare în diverse grupuri dar și de a avea un schimb de experiență constructiv cu alte organizații.

Nevoia de apartenență la un grup, nevoia de stimă de sine și respect față de ceilalți este prezentă pregnant și la aceste persoane care au nevoie să fie educate și sprijinite pentru a face față provocărilor de tot felul din partea membrilor comunității de care aparțin. Încurajându-i să se exprime și arătându-le cum să facă acest lucru, descoperind la ei acele abilități artistice pe care le are fiecare și valorificându-le vom face mai ușor modul lor de integrare în societate și în același timp și societatea va putea să-i accepte fără rezerve.

Am implementat activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală, care au fost si elementele de baza ale activităților proiectului, în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale. Am folosit metode non-formale care au promovat ideea de a vedea în acești tineri abilitate și nu DIZabilitatea.

Scopul principal a fost creșterea șanselor de integrare în societate a celor 16 tineri cu dizabilități.

Asociatia Down Activ Moldova este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, înființată în anul 2013, care își propune prin intermediul tuturor activităților desfășurate progresul, dezvoltarea armonioasă, atingerea potențialului maxim de dezvoltare, bunăstarea și buna dispoziție a copiilor şi tinerilor cu dizabilități.

Ex-Duco laB este o asociație născută din dorința tânărului Lentinesi de a crea o realitate asociativă și de a folosi educația non-formală. Se ocupă în principal de crearea de cursuri de formare pentru tineri, de ateliere de lucru pe tema Europei și integrării culturale, stiluri de viață sănătoase și auto-producție.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un nou sezon de conferințe online Creative Night Talks începe pe 9 septembrie
 •  

Un nou sezon de conferințe online Creative Night Talks începe pe 9 septembrie

Un nou sezon de conferințe online Creative Night Talks începe pe 9 septembrie

Pe 9 septembrie 2021 începe sezonul de toamnă al Creative Night Talks, seria de conferințe online organizate de Revista Atelierul, ce aduce 10 noi ediţii live şi un concert, pe site-ul www.revista-atelierul.ro și pe pagina de FB Revista Atelierul.

Conferinţele online “Creative Night Talks”, curatoriate de Revista Atelierul la iniţiativa Mihaelei Ion, propun o abordare multidisciplinară a ceea ce devine un ghid de noi bune practici în domeniul industriilor creative şi culturale. Proiectul a avut în ediţiile anterioare peste 24 de speakeri și primele două sezoane au fost urmărite de peste 80.000 de persoane și este pe lista scurtă a Galei Societăţii Civile 2020,

Pe 9 septembrie, moderatoarea Mihaela Ion vorbeşte cu dr. Andreea Grecu despre rolul educației în cultură și de pregătirea ca specialist, pentru meserii ce nu sunt codificate în COR încă, dar de care este nevoie în practică. Andreea Grecu lucrează din 1999 în sectorul non-guvernamental pentru asociații culturale şi uniuni profesionale din domeniul teatrului, dansului contemporan, educaţiei creative, politicilor culturale, arhitecturii, artelor vizuale și filmului documentar și a fost primul director al AFCN.

Prima conferință Creative Night Talks se va încheia la ora 22.00 cu un concert live şi special creat pentru proiect de trupa Kryptonite Sparks. Exploratori sonici, The Kryptonite Sparks sunt un power-trio incandescent, o combinație eclectică de indie, alternative și hard rock, cu influențe din Cream, Arctic Monkeys, Foals, Black Sabbath și Pink Floyd.

A doua ediţie deschide discuția despre artă şi tehnologie și o va avea invitată pe Mihaela Ghiţă, redactor Radio România Cultural şi fondatoare a asociaţiei Qolony. Despre ce se întâmplă cu arta  și care sunt activităţile Casei Artelor din Timişoara sunt subiectele discutate pe 23 septembrie alături de dr. Sorin Predescu. În ultima zi de joi a lunii septembrie, Andrei-Ioan Racovițan, cofondator feeder.ro și Unhidden povesteşte despre arta urbană și modul în care aceasta schimbă modul în care ne raportăm la artă.

Creative Night Talks este un proiect semnat de Revista Atelierul, ce își propune digitalizarea unei arhive colective a creativilor şi antreprenorilor culturali, demers realizat de o echipă capabilă să gestioneze și să implementeze un astfel de proiect pluridisciplinar. De peste 11 ani, experienţa internaţională şi naţională a Revistei Atelierul este recunoscută, proiectele sale fiind desfăşurate în cadrul unor parteneriate cu importante instituţii şi artişti din domeniu. Revista Atelierul este din 2010 un promotor activ al industriilor creative naţionale şi internaţionale, cu un public de peste 9 milioane de vizitatori ai site-ului www.revista-atelierul.ro.

Conferinţele Creative Night Talks au avut ca punct de plecare comunitatea creativă coagulată în jurul Revistei Atelierul dar și cele ale altor profesioniști în domeniu și și-au propus să ofere un context atât pentru abordări inedite dar și pentru noi colaborări în cadrul industriilor creative. Cum aceste nișe au fost profund afectate de efectele pandemiei, conferinţele au deschis subiecte multidisciplinare şi transdisciplinare, ce au fost abordate de speakeri cu experienţă și au avut în centru modul în care fiecare antreprenor s-a adaptat la schimbările din ultimele luni și cum şi-a regândit afacerea creativă.

Conferințele Creative Night Talks sunt moderate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, cofondatoare a Revistei Atelierul, doctor în istoria artei și curator independent.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

#CreativeNightTalks

Un proiect Asociaţia Atelierul de Creaţie (Revista Atelierul)

Partener strategic: Messe Frankfurt

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Radio Timișoara, AGERPRES; Zile și Nopți, Iqads, Spotmedia, Zeppelin, Igloo, MagMob, Depoul de Artă Urbană, Cațavencii, Știri de Timișoara, Ziarul Actualitatea, Evenimente Bănățene, The Institute, Modernism, PRwave, Observator Cultural, Feeder, Munteanu, SMARK.

Edițiile anterioare Creative Night Talks sunt disponibile pe site, pe Youtube și pe pagina de Facebook.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cea de a V-a ediție Skirt Bike la Botoșani (GALERIE FOTO)
 •  

Cea de a V-a ediție Skirt Bike la Botoșani (GALERIE FOTO)

Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO

Doamnele şi domnişoarele din Botoșani au iesit o plimbare cu bicicleta joi, 2 septembrie, începand cu ora 17:30 în fața la Nod Cafe. Actiunea Skirt Bike a debutat la Botoșani în anul 2016 ajungând astfel anul acesta la cea de a V-a ediție.

SkirtBike, inițiat în anul 2010 de două bicicliste, este singurul eveniment biciclistic din România destinat cu precădere femeilor, la care doamnele si domnișoarele își etalează feminitatea, exprimându-se în stiluI lor unic și cochet. Pentru că este un manifest pentru frumusețea pe două roți, fustele sau rochiile sunt ținută obligatorie!

Evenimentul promovează atât emanciparea femeilor, activând astfel Drepturile Femeilor într-o societate contemporană modernă, cât și un mijloc alternativ de transport, dictând un trend de viață sănătos și prietenos cu mediul.

Prin însăși scopul său, SkirtBike face parte din mișcarea ciclistă internațională, contribuind la efortul de a schimba percepția omului modern asupra vieții în urbe și a oferi un model sustenabil de transport, ușor de replicat și în alte orașe.

Mai multe imagini foto de la editia din 2021 puteti gasi si pe albumul nostru foto de pe pagina de facebook.

Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO
Cea de a Va ediție Skirt Bike la Botoșani GALERIE FOTO

Mai multe imagini foto de la editia din 2017 puteti gasi si pe albumul nostru foto de pe pagina de facebook.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 3 zile de festival, 2 de rupere de nori și 2500 de participanți la cele 50 de concerte și evenimente ale Zilelor Nordului 2021
 •  

3 zile de festival, 2 de rupere de nori și 2500 de participanți la cele 50 de concerte și evenimente ale Zilelor Nordului 2021

3 zile de festival 2 de rupere de nori și 2500 de participanți la cele 50 de concerte și evenimente ale Zilelor Nordului 2021

„În vremuri de pandemie, sub ploi torențiale, aceasta a fost prima ediție integral pe bilete. Nu au fost auspicii grozave, dar, datorită echipei, invitaților și publicului, atmosfera a fost excelentă, discuțiile la fel, iar viitorul rămâne deschis. ZN a fost locul din nou locul de reîntâlnire de care mulți aveam nevoie. Acum ne mutăm atenția către reconstrucția Primei Școli sătești de stat din Moldova și pregătirea următoarei ediții a Zilelor Nordului”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Concerte în Poiana Teioasa, la Conacul Balș și Casa de Cultură

Subcarpați și Zdob și Zdub au adunat câte 1.000 de oameni în Poiana Teioasa, în pofida vremii nefavorabile. Pe scena din Poiană au mai urcat The Kryptonite Sparks, Baba Dochia, Melting Dice, Sea Section și DJ-ii Spacenoodles și Amza b2b Alinescu.

La Conacul Balș au concertat Doru Trăscău și Andrei Zamfir de la The Mono Jacks, iar concertele cu Dan Byron și Mircea Baniciu au fost mutate, din cauza ploii, la Casa de Cultură, desfășurându-se la capacitatea maximă a sălii.

3 zile de festival 2 de rupere de nori și 2500 de participanți la cele 50 de concerte și evenimente ale Zilelor Nordului 2021

Teatru, filme, conferințe, ateliere

Conacul Balș și Casa de Cultură au găzduit patru reprezentații de teatru cu trupele independente Texte bune în locuri nebune, Atelierul de Teatru, Drama Club și Frilensăr, iar serile din oraș s-au încheiat cu proiecțiile a trei filme premiate în acest an pe cele mai mari scene internaționale: Încă un rând (Oscarul pentru cel mai bun film străin), Privește către cer (Premiul FIPRESCI la Berlinale) și Succes de public (Comedia anului la European Film Awards).

Întâlnirile, conferința anuală a festivalului, i-a adus în acest an în fața publicului pe poeta Svetlana Cârstean, actrița Diana Buluga, scriitorul Lucian Dan Teodorovici și muzicianul Doru Trăscău, într-o dezbatere pe tema din acest an a festivalului: infinit indefinit – cum se schimbă identitatea noastră și a micilor comunități în lumea în schimbare alertă de azi.

Artiști și manageri culturali din toată țara au susținut ateliere creative adresate în elevilor din regiune: video mapping cu Andrei Cozlac, educație vizuală cu Ioana Brăilescu, educație muzicală cu Izabela Vieriu, scriere și creativitate cu Florentina Toniță, incubatorul de lectură cu Svetlana Cârstean, film cu Raluca Bugnar, film documentar cu Sorin Florea, atelier de teatru cu Ela Nistor, ateliere de patrimoniu cu Mihai Bulai. Atelierele sunt susținute prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

3 zile de festival 2 de rupere de nori și 2500 de participanți la cele 50 de concerte și evenimente ale Zilelor Nordului 2021

Sport și călătorii

Probele de MTB și Trail din cadrul Maratonului Nordului din acest an s-au desfășurat în condiții meteo dificile, dar au adunat câte 200 de participanți la Pomârla și Teioasa, inclusiv câțiva sportivi din afara țării.

Ediția din 2021 a festivalului a propus participanților șase Tururi ale Nordului în regim self-drive (Nordul Extrem, Enescu 140, Eminescu să ne judece, Bucovină, plai cu flori, Vechile capitale, Orașul Domnițelor) și două organizate și ghidate de către Asociația Nord în parteneriat cu Iași.Travel (Descoperă Nordul și Darabani City).

Planuri pentru 2022

Ediția a 8-a a Zilelor Nordului este organizată în parteneriat cu Banca Transilvania, Iulius Mall, Primăria Darabani, Primăria Pomârla și Radio Guerrilla, cu sprijinul: Darex Auto, Aqua Carpatica, Cadasplan Solutions, Piatra Chiș, Pirania, Sagrod, Gecor Group, Old School Pub, Carpatis, Miracom, Voronskaya, Power Line, Casa Andrei.

Ediția a noua a Zilelor Nordului va avea loc între 12 și 14 august 2022. Organizatorii anunță că line-up-ul muzical va fi unul internațional, iar agenda de ateliere și activități pentru participanți se va îmbogăți cu subiecte și școli de vară noi.

2022 este și anul dedicat clăcilor pentru reconstrucția Primei Școli sătești de stat din Moldova, pe care Asociația Nord le pregătește împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, și cu Primăria Darabani. Școala, înființată la Darabani în 1841, va fi reconstruită folosind exclusiv tehnici și materiale tradiționale, urmând să devină parte a Muzeului Nordului dedicată istoriei învățământului rural din Moldova și hub educațional pentru școlile din regiune.

Despre

Asociația Nord mobilizează comunitățile mici din Moldova pentru regenerare și dezvoltare locală prin cultură, educație, turism și sport. Înființată în 2014, Asociația a creat Muzeul Nordului, a reabilitat Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, a contribuit la renovarea Școlii vechi de la Darabani, a Școlii Românești de Arte de la Cernăuți și a Casei Enescu de la Mihăileni și a derulat mai multe campanii pentru stimularea sportului în regiunea de Nord, pentru îngrijirea animalelor fără stăpân și pentru echiparea spitalelor din Botoșani cu materialele necesare în timpul stării de urgență pandemică.

Proiectul fanion al Asociației este festivalul Zilele Nordului, organizat la Darabani, cel mai nordic oraș din România, și în alte 20 de comunități mici din regiune.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 50 de concerte și evenimente – vineri încep Zilele Nordului – vezi programul complet
 •  

50 de concerte și evenimente – vineri încep Zilele Nordului – vezi programul complet

50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet

Vineri, 27 august, începe a 8-a ediție a festivalului Zilele Nordului, cu 50 de concerte și evenimente anunțate în agendă. Festivalul are loc la Darabani, cel mai nordic oraș al României, și în mai multe localități din Nordul Moldovei.

Între momentele de vârf anunțate pentru week-end sunt concertele Subcarpați și Zdob și Zdub din Poiana Teioasa, competițiile de MTB și Trail din cadrul Maratonului Nordului și proiecțiile filmelor Another Round, What do you see when you look at the sky și Un Triomphe, premiate la Gala Oscar, la Berlinale și la European Film Awards.

„Accesul la festival se face pe bază de bilet însoțit de dovada vaccinării, anticorpilor sau testării PCR în ultimele 72 de ore. De asemenea, în prețul biletelor am inclus și posibilitatea testării antigen la intrarea în festival, pentru cei care au nevoie. Bilete de zi costă 60 de lei pentru Conac, 80 de lei pentru Poiană și 120 de lei pentru ambele, iar Full Pass-urile de festival costă 190 de lei. Toate tipurile de bilete sunt disponibile pe www.iabilet.ro/bilete-zilele-nordului, în mai multe cafenele din Iași, Suceava, Botoșani și Darabani și vor putea fi, de asemenea, achiziționate la intrarea în festival”, declară Alex Teioșanu, directorul Zilelor Nordului.

Full Pass-urile #ZN8 se găsesc și în câteva dintre cele mai faine cafenele din Iași, Suceava, Botoșani și Darabani.

50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet

Camping, sport și tururi în regiune

Pensiunile din Darabani sunt deja ocupate pentru perioada festivalului, dar organizatorii au pregătit două campinguri pentru participanți, unul la Darabani, aproape de scenele Poiană și Conac, și celălalt în comuna Pomârla, amenajat special pentru sportivii înscriși la Maratonul Nordului.

Accesul în camping-uri este gratuit pentru participanții la Maratonul Nordului și pentru posesorii de abonamente Full Pass. Posesorii de bilete de zi pot achiziționa acces în campingul din Darabani la prețurile de 30 de lei pe zi sau 50 de lei pentru întregul festival. Campingurile sunt dotate cu dușuri, toalete și vestiare, sunt împrejmuite, luminate și păzite și au parcarea inclusă.

200 de sportivi vor participa sâmbătă la Maratonul Nordului MTB Pomârla și alți 200 la Maratonul Nordului Teioasa Trail, duminică în Darabani. Doritorii se mai pot înscrie în cele două competiții și la start, la prețul de 150 de lei per probă.

În fiecare zi de festival sunt disponibile Tururile Nordului, 8 trasee de explorare a regiunii de Nord. 6 dintre ele sunt gândite în regim self-drive, doritorii primind recomandări de călătorie din partea organizatorilor, iar alte 2 sunt organizate cu autocare ZN, cu ghidat asigurat de către Iași.Travel. Detaliile celor 8 tururi (Nordul Extrem, Enescu 140, Eminescu să ne judece, Bucovină, plai cu flori, Vechile capitale, Orașul Domnițelor, Darabani City și Descoperă Nordul) sunt disponibile pe www.zilelenordului.ro.

Conferințe, teatru și ateliere

Sâmbătă după-amiază are loc conferința anuală Întâlnirile Nordului, care în acest an îi aduce în fața publicului pe poeta Svetlana Cârstean, pe actrița Diana Buluga de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, pe scriitorul Lucian Dan Teodorovici și pe Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks. Dezbaterea va fi moderată de către Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, și va aborda tema schimbărilor de identitate prin care trec comunitățile mici din lumea de azi.

Mai multe ateliere creative adresate în special elevilor școlilor din regiune sunt susținute pe durata festivalului de către artiști și manageri culturali din toată țara: video mapping cu Andrei Cozlac, educație vizuală cu Ioana Brăilescu, educație muzicală cu Izabela Vieriu, scriere și creativitate cu Florentina Toniță, incubatorul de lectură cu Svetlana Cârstean, film cu Raluca Bugnar, film documentar cu Sorin Florea). #AteliereleNordului este un proiect derulat de Asociația Nord și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Scena Conac găzduiește în fiecare zi de festival câte un spectacol de teatru: vineri „O poveste foarte simplă” (Drama Club), sâmbătă „Antisocial” (Atelierul de Teatru) și duminică „Gewalt la Darabani” (Texte bune în locuri nebune), iar spectacolul „Hei tu, vecine” al Asociației Frilensăr este programat pentru duminică după-amiază în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare.

Ediția a 8-a a Zilelor Nordului este organizată în parteneriat cu Banca Transilvania, Iulius Mall, Primăria Darabani, Primăria Pomârla și Radio Guerrilla, cu sprijinul: Darex Auto, Aqua Carpatica, Cadasplan Solutions, Piatra Chiș, Pirania, Sagrod, Gecor Group, Old School Pub, Carpatis, Miracom, Voronskaya, Power Line, Casa Andrei.

Programul detaliat al festivalului

Vineri

Activități

09:00 – 16:00     Tururile Nordului

10:00 – 16:00     Ateliere (muzică, teatru, film documentar)

10:00 – 20:00     Turneu Nordul Joacă Tenis

Conac

19:00 – 20:00     Teatru: O poveste foarte simplă (Drama Club Botoșani)

20:30 – 21:45     Muzică: Concert Dan Byron

22:00 – 00:00     Film: Încă un rând

Poiană

20:45 – 22:00     Muzică: Concert Sea Section

22:00 – 23:15     Muzică: Concert Baba Dochia

23:15 – 00:30     Muzică: Concert Subcarpați

00:30 – 02:00     Muzică: After Party cu Amza b2b Alinescu

Sâmbătă

Activități

07:00 – 15:00     Maratonul Nordului MTB Pomârla

09:00 – 16:00     Tururile Nordului

10:00 – 16:00     Ateliere (film, scriere creativă, teatru, documentar, creativitate)

Conac

17:00 – 18:30     Conferință: Întâlnirile Nordului

19:00 – 20:00     Teatru: Antisocial (Atelierul de Teatru)

20:30 – 21:45     Muzică: Concert Doru Trăscău și Andrei Zamfir (The Mono Jacks)

22:00 – 00:00     Film: Privește către cer

Poiană

18:00 – 20:00     Muzică: Modular Synth cu Spacenoodles

20:45 – 22:00     Muzică: Concert Melting Dice

22:00 – 23:15     Muzică: Concert The Kryptonite Sparks

23:15 – 00:30     Muzică: Concert Zdob și Zdub

00:30 – 02:00     Muzică: Progressive Deep House After Party cu Spacenoodles

Duminică

Activități

07:00 – 15:00     Maratonul Nordului Teioasa Trail

09:00 – 16:00     Tururile Nordului

10:00 – 16:00     Ateliere (fotografie, video mapping, film, scriere creativă)

15:00 – 16:00 Teatru: Hei tu, vecine (Frilensăr)

Conac

12:00 – 13:00     Vizită: Colecția Dumitru Haha (Muzeul Nordului)

19:00 – 20:00     Teatru: Gewalt la Darabani (Texte bune în locuri nebune)

20:30 – 21:45     Muzică: Concert Mircea Baniciu

22:00 – 00:00     Film: Un triomphe

50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
50 de concerte și evenimente vineri încep Zilele Nordului vezi programul complet
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ateliere de jurnalism media.hub pe 25 și 26 august la Facefood
 •  

Ateliere de jurnalism media.hub pe 25 și 26 august la Facefood

Ateliere de jurnalism mediahub pe 25 și 26 august la Facefood

AIVImedia.hub sosește din nou la Botoșani, într-o comunitate despre care ei au mai scris și au filmat insuficient ca să ne sature. Se organizeaza două întâlniri succesive, pe 25 și 26 august, între orele 10:00 și 13:00, într-o cafenea prietenă la Facefood, despre care s-a scris nu doar o dată și pe care organizatorii se bucură să o aibe alături.

„Dacă ești adolescent/ă și ai minim 13 ani, locuiești în Botoșani sau în localitățile din împrejurimi și vrei să experimentăm împreună cum aflăm și dăm mai departe povești din comunitatea ta, dă-ne un DM la @aivimedia.hub (Instagram) sau un mesaj privat aici, spune-ne că vii în ambele zile sau doar într-una și câte ceva despre tine, și TE AȘTEPTĂM.

Suntem prezenți în comunități din jurul orașelor mici și medii din întreaga țară și poți să ne urmărești pe:https://mhub.aiviong.ro@aivi_vox & @aivimedia.hubhttps://bit.ly/aivi-youtube„

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ateliere de educație prin cultură pentru copiii din Darabani și Botoșani
 •  

Ateliere de educație prin cultură pentru copiii din Darabani și Botoșani

Ateliere de educație prin cultură pentru copiii din Darabani și Botoșani

Asociația Nord organizează în lunile august și septembrie 15 ateliere educative prin cultură susținute de artiști din toată țara și adresate copiilor și adolescenților din Daraban și Botoșani. O parte dintre aceste ateliere vor avea loc în perioada 27-29 august, în cadrul festivalului Zilele Nordului, ajuns la ediția cu numărul 8. #AteliereleNordului este un proiect derulat de Asociația Nord și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Copiii și adolescenții se pot înscrie gratuit printr-un formular la unul dintre atelierele de arte vizuale, artele spectacolului, scriere și creativitate, patrimoniu și meșteșuguri, video mapping sau muzică. Ateliere Nordului vizează implicarea a 150 de copii – copii rămași acasă din orașul Darabani, copiilor aflați în situație de risc, copiilor romi din centrul istoric al Botoșaniului și comunităților din care aceștia fac parte.

Printre trainerii care vor susține ateliere se numără scriitoarea Svetlana Cârstean, jurnalista Florentina Toniță, actorii Mirela Nistor, Ioana Brăilescu și Ionuț Caras, lectorul universitar Mihai Bulai, compozitoarea Izabela Vieriu.

Atelierele au scopul de a facilita dialogul între tineri și reprezentanți ai organizațiilor civice și autorităților publice. Participanții la ateliere au șansa de a participa  la o dezbatere pe tema exodului tinerilor și identității individuale și colective în perioada 27 – 29 august 2021, contribuind astfel la creșterea gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor cu care se confruntă.

Atelierele Nordului contribuie la dezvoltarea expresiei creative a participanților și îmbunătățirea stării de bine, prin dezvoltarea încrederii, a capacităților cognitive (memoria, limbajul, atenția, gândirea), reducerea excluziunii sociale, a decalajelor – sociale, culturale – dintre beneficiari indiferent de contextul familial, socio-economic sau etnie.

#InStareDeBine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

Proiect derulat de Asociația Nord și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR – ep.11: Frânare de urgență fără urgență
 •  

DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR – ep.11: Frânare de urgență fără urgență

DOCTOR DE PERMISE GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR ep11 Frânare de urgență fără urgență

Continuăm și astăzi seria video, în episoade, pentru acei conducători auto mai începători. Fiecare dintre noi ar trebui să reflectăm că într-o fracțiune de secundă ne putem pierde viața, din vina noastră sau a celorlalți. Așa că, să lăsăm teribilismul și îngâmfarea și să conducem cu prudență, respectând regulile de circulație și pe toți participanții din trafic. Așa cum rezumă și Alex în 3 cuvinte: Prudență, Moderație ,Prevenție.

Daca episodul 10 a avut ca subiect principal „„De ce ne „moare” motorul? 3 cauze„, astăzi Astăzi Alex, de la DOCTOR DE PERMISE, vă prezintă într-un scurt video despre – Frânare de urgență fără urgență

Începând din luna August, 4Botosani.ro în colaborare cu Alex de la DOCTOR DE PERMISE, vom începe o campanie de conștientizare și educație rutieră mai practică, atât pentru conducătorii auto începătorti cât și pe cei mai experimentați, care au „nevoie” să-și amintească niște reguli de bază, pe care, fără să-și dea seama poate, cu timpul, le considera banalități.

Vă invităm și pe dumneavoastră, conducători auto sau simpli pietoni din Botoșani să vă implicați în această campanie și în viața comunității cu sugestii și propuneri dar mai ales cu distribuirea acestor serii video către toți conducătorii auto pe care îi cunoașteți. Doar lucrând împreună prin implicarea noastră și sprijinindu-ne reciproc putem crește gradul de siguranță a circulației și de respect reciproc pe drumurile publice din Județul Botoșani.

Întreaga serie video DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR o puteți accesa și pe pagina special creată și anume EDUCATIE RUTIERA – DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Școala de dezvoltare, Moldova 2021 – MDM în perioada 27-28 august la Ipotești
 •  

Școala de dezvoltare, Moldova 2021 – MDM în perioada 27-28 august la Ipotești

Școala de dezvoltare Moldova 2021 MDM în perioada 2728 august la Ipotești

Pentru al doilea an consecutiv, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) organizează Școala de vară a asociației, un program de formare și dezbatere destinat decidenților, specialiștilor și altor actori ai societății civile interesați de dezvoltarea regiunii Moldova, de descentralizare și de reformare a sistemului administrativ din România.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Friedrich Naumann Foundation for Freedom (FNF), sub titlul Școala de dezvoltare Moldova 2021: regiune, identitate, brandși este inclus în programul festivalului Zilele Nordului, inițiativă a Asociației Nord, ajuns la a opta ediție.

Școala de vară se va desfășura la Botoșani și la Memorialul Ipotești, județul Botoșani, în zilele de 27 și 28 august 2021. Unele comunicări și discuții vor avea loc inclusiv prin platforma ZOOM. Întregul eveniment va fi transmis live în Facebook pe paginile MDM și a FNF- https://www.facebook.com/FNFRomaniaMoldova/

VINERI 27 AUGUST. FUNDAMENTE ALE REGIUNII: TERITORIU, CETĂȚENI, INSTITUȚII

Ora 9.30 – Cuvinte în deschidere (AN, MDM, FNF)

Orele 10-12 – Alexandru Cohal, moderator

Regiunile și regionalismul în istoria României. Câteva repere prezentate de Dorin DobrincuÎn căutarea configuraţiilor regionale optime (centralități, logică teritorială şi abordări multiscalare) – prezentare George Țurcanaşu

Orele 12-14 – Barbu Mateescu, moderator

Regionalism, autonomie, descentralizare: între oportunități și provocări – prezentare Sergiu Constantin [ZOOM],O regionalizare poticnită: cauze și perspective – prezentare Dragoș Dragoman

Orele 15-17 – George Țurcănașu, moderator

Autonomia locală şi reforma administrativă. Repere constituționale – prezentare Marius Balan,Modele economice în teritoriile aparținând regiunii istorice Moldova. O analiză din perspectivă economică a cauzelor inegalităților în dezvoltarea regională de Mihai Talmaciu

Orele 17.30-19.00Moldova, încotro? – masă rotundă, moderează Dorin Dobrincu

SÂMBĂTĂ 28 AUGUST – PATRIMONIU MEMORIAL, IDENTITATE ȘI VALORI REGIONALE

Orele 10-11 – George Țurcănașu, moderator

E nevoie de o comunitate de comunități ca să crești un brand regional – prezentare Adrian Mironescu [ZOOM]

Orele 11.15 – 13.15 – Alexandru Cohal, moderator

Există o Moldovă civică? – prezentare Ovidiu Voicu,Schimbare și stabilitate în valorile locuitorilor Moldovei: 2005 vs 2017 – prezentare Barbu Mateescu

Orele 14.15 – 16.15 – Dorin Dobrincu, moderator

Patrimoniul cultural moldovenesc: de la identități locale la identitatea regională – de Ioana RepciucOleacă despre ‘limbă’ și ‘identitate’ în Regiunea Moldova – de Alexandru Cohal

Orele 16.30 – 17.00 – Concluziile școlii de dezvoltare, moderează Alexandru Cohal

Eveniment realizat cu contributia ELSACO

Școala de dezvoltare Moldova 2021 MDM în perioada 2728 august la Ipotești

Subcarpați, Zdob și Zdub, Doru și Andrei de la The Mono Jacks, Dan Byron și Mircea Baniciu sunt între artiștii care urcă în acest an pe scenele Zilele Nordului, la ultimul festival al verii, în Darabani, cel mai nordic oraș din România.

În perioada 27-29 august Scena Conac găzduiește în fiecare seară concerte acustice, spectacole de teatru și proiecții de film, iar Poiana Teioasa show-uri Subcarpați, Zdob și Zdub, Baba Dochia, The Kryptonite Sparks, Melting Dice și Sea Section, între sesiuni cu DJ-i.

Organizatorii au pus în vânzare bilete de o zi (Conac 60 lei, Poiană 80 lei, Combo 120 lei) și abonamente generale (190 lei). Toate abonamentele oferă acces gratuit în camping pe toată perioada festivalului, iar în prețul biletelor și a abonamentelor este inclusă testare antigen a participanților care nu pot face în alt fel dovada testării (test PCR de maxim trei zile), anticorpilor sau vaccinării.

Între opțiunile programului de zi sunt competițiile sportive din cadrul Maratonului Nordului (MTB Pomârla și Teioasa Trail), turneul Nordul Joacă Tenis, 7 tururi ghidate (Nordul Extrem, Țara de Sus, Vechile Capitale, Eminescu să ne judece, Orașul domnițelor, Bucovină plai cu flori și Darabani City) și 8 ateliere creative susținute de artiști din toată țara (arte vizuale, artele spectacolului, scriere și creativitate, patrimoniu și meșteșuguri, video mapping, muzică), parte a proiectului #AteliereleNordului finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În fiecare după-amiază festivalul găzduiește Întâlnirile, dezbateri în care invitații speciali ai festivalului discută cu publicul interesat subiecte legate de soarta comunităților mici de azi: „Tema ediției din acest an este in(de)finit sau infinit indefinit: vorbim despre identitatea comunităților mici și a oamenilor care le părăsesc an de an, ne întrebăm cine mai suntem azi, în lumea asta tot mai lipsită de granițe și de constrângeri, în era aceasta nouă în care pandemia a schimbat totul”, explică Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Vezi care este programul săptămânii 20–26 august la Happy Cinema
 •  

Vezi care este programul săptămânii 20–26 august la Happy Cinema

Vezi care este programul săptămânii 2026 august la Happy Cinema

Happy Cinema Botoșani invită de mâine botoșănenii să vizioneze filme în avampremieră precum CODUL ASASINULUI dar si filme în premieră precum CASA NOPTII, DUPA 40 DE ZILE, REMINISCENTELE TRECUTULUI sau PATRULA CATELUSILOR.

Vezi programul complet aici: https://www.happycinema.ro/happy-botosani/program. Bilete: https://www.happycinema.ro

Vezi care este programul săptămânii 2026 august la Happy Cinema
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Mai putin de o săptămână până la Zilele Nordului, ultimul festival al verii
 •  

Mai putin de o săptămână până la Zilele Nordului, ultimul festival al verii

Mai putin de o săptămână până la Zilele Nordului ultimul festival al verii

Subcarpați, Zdob și Zdub, Doru și Andrei de la The Mono Jacks, Dan Byron și Mircea Baniciu sunt între artiștii care urcă în acest an pe scenele Zilele Nordului, la ultimul festival al verii, în Darabani, cel mai nordic oraș din România.

În perioada 27-29 august Scena Conac găzduiește în fiecare seară concerte acustice, spectacole de teatru și proiecții de film, iar Poiana Teioasa show-uri Subcarpați, Zdob și Zdub, Baba Dochia, The Kryptonite Sparks, Melting Dice și Sea Section, între sesiuni cu DJ-i.

Organizatorii au pus în vânzare bilete de o zi (Conac 60 lei, Poiană 80 lei, Combo 120 lei) și abonamente generale (190 lei). Toate abonamentele oferă acces gratuit în camping pe toată perioada festivalului, iar în prețul biletelor și a abonamentelor este inclusă testare antigen a participanților care nu pot face în alt fel dovada testării (test PCR de maxim trei zile), anticorpilor sau vaccinării.

Între opțiunile programului de zi sunt competițiile sportive din cadrul Maratonului Nordului (MTB Pomârla și Teioasa Trail), turneul Nordul Joacă Tenis, 7 tururi ghidate (Nordul Extrem, Țara de Sus, Vechile Capitale, Eminescu să ne judece, Orașul domnițelor, Bucovină plai cu flori și Darabani City) și 8 ateliere creative susținute de artiști din toată țara (arte vizuale, artele spectacolului, scriere și creativitate, patrimoniu și meșteșuguri, video mapping, muzică), parte a proiectului #AteliereleNordului finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În fiecare după-amiază festivalul găzduiește Întâlnirile, dezbateri în care invitații speciali ai festivalului discută cu publicul interesat subiecte legate de soarta comunităților mici de azi: „Tema ediției din acest an este in(de)finit sau infinit indefinit: vorbim despre identitatea comunităților mici și a oamenilor care le părăsesc an de an, ne întrebăm cine mai suntem azi, în lumea asta tot mai lipsită de granițe și de constrângeri, în era aceasta nouă în care pandemia a schimbat totul”, explică Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Între invitații Întâlnirilor se numără poeta Svetlana Cârstean, scriitorul Lucian Dan Teodorovici, dărăbăneanul Ciprian Gălușcă – șef de promoție al Academiei Forțelor Navale 2021 și alții.

Agenda festivalului mai conține spectacole de teatru: „O poveste foarte simplă” – Drama Club, „Antisocial” – Atelierul de teatru, „Gewalt la Darabani” – Texte bune în locuri nebune și proiecții de film: „Another Round”, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin,  „What do you see when you look at the sky?” câștigătorului Premiului FIPRESCI la Berlinale și „Un triomphe”, Comedia Anului la European Film Awards.

„În acest an am demarat lucrările de reconstrucție a primei școli sătești din Moldova. În parteneriat cu Primăria Darabani și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, reclădim școala folosind numai tehnici și materiale tradiționale pentru a crea un hub educațional pentru școlile din regiune. La această ediție am demarat și o nouă campanie „Ai cumva o păturică”, pentru colectarea de hrană și materiale pentru animalele fără adăpost din regiune”, declară Alex Teioșanu, directorul executiv al Asociației Nord, organizatoarea ZN.

Ediția a 8-a a Zilelor Nordului este organizată în parteneriat cu Banca Transilvania, Iulius Mall, Primăria Darabani, Primăria Pomârla și Radio Guerrilla, cu sprijinul: Darex Auto, Aqua Carpatica, Cadasplan Solutions, Piatra Chiș, Pirania, Sagrod, Gecor Group, Old School Pub, Carpatis, Miracom, Voronskaya, Power Line, Casa Andrei. .

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul zilelenordului.ro, iar biletele și abonamentele (Day Pass Conac 60 lei, Day Pass Poiană 80 lei, Day Pass Combo 120 lei, Full Pass ZN 190 lei) se găsesc pe IaBilet.ro: www.iabilet.ro/bilete-zilele-nordului 

Mai putin de o săptămână până la Zilele Nordului ultimul festival al verii
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 80 de ghiozdane donate copiilor de către voluntari ai Asociației Grup Civic, în memoria lui Alex
 •  

80 de ghiozdane donate copiilor de către voluntari ai Asociației Grup Civic, în memoria lui Alex

80 de ghiozdane donate copiilor de către voluntari ai Asociației Grup Civic în memoria lui Alex

80 de rucsacuri donați copiilor în memoria lui Alex, voluntarul decedat în iulie 20 de voluntari ai Asociației Grup Civic, coordonați de Daniel Câșlariu, au pornit în această dimineață cu 3 dube și 5 mașini mici către comuna George Enescu din județul Botoșani.

Au încărcat 80 de rucsacuri pentru copii care provin din familii cu resurse financiare reduse. Acțiunea de astăzi care poartă denumirea „Ghiozdănelul” este organizată în memoria lui Liviu Alex Ababei, voluntarul care la începutul lunii iulie și-a pierdut viața într-un grav accident de circulație.

Astăzi, alături de voluntarii Grup Civic și Daniel Câșlariu a pornit spre George Enescu și mama lui Alex, venită acasă din Italia și care și-a propus să continue măcar puțin din activitățile fiului ei. „Este un moment foarte emoționant pentru mine, știam ce lucruri frumoase obișnuia să facă fiul meu Alex, doar că acum sunt și eu direct implicată în activitățile de voluntariat. Alex întotdeauna a fost un copil bun, știam că face lucruri atât de minunate. Sper să mă integrez și eu în familia Grup Civic, așa cum a făcut-o Alex, și în amintirea lui să mă bucur de activitățile desfășurate de asociația a cărei membri mi-au devenit a doua familie” a mărturisit ea. Campania „Ghiozdănelul” se adresează copiilor din mediul rural botoșănean.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Peste 40 de profesori din Colegiul Național ”A.T. Laurian” au semnat un memoriu privind intenția de numire a unui director general interimar din afara colegiului
 •  

Peste 40 de profesori din Colegiul Național ”A.T. Laurian” au semnat un memoriu privind intenția de numire a unui director general interimar din afara colegiului

Peste 40 de profesori din Colegiul Național AT Laurian au semnat un memoriu privind intenția de numire a unui director general interimar din afara colegiului

Peste 40 de profesori din Colegiul Național ”A.T.Laurian” au semnat pentru asumarea și depunerea la Inspectoratul Școlar Județean a un memoriu prin care își exprimă nemulțumirea privind intenția de numire a unui director general interimar din afara colegiului.

Procedura netransparentă și nejustificată este criticată de cadrele didactice, în condițiile în care la nivel oficial național, se promovează transparența și depolitizarea învățământului. O delegație a profesorilor laurieni a ținut să fie de față când se depune memoriul, ocazie cu care s-a discutat și cu Ada Macovei, inspectorul școlar general adjunct rămas la mantinelă. Numirea directorilor interimari a fost programată pentru astăzi, 19 august, la ora 14, în Consiliul de administrație al ISJ, însă niciun anunț public în acest sens nu a fost făcut de I.S.J.

Comunicarea informației s-a făcut, așa cum Ada Macovei  a declarat, doar pe un grup de socializare al directorilor în funcție. În același timp, întrebată care sunt criteriile de evaluare a candidaților la funcțiile interimare, inspectorul general a precizat că procedurile nu impun astfel de criterii.Pentru funcția de director general la ”A.T.Laurian” își depuseseră acordurile de funcție Mihaela Prăjinariu – actualul manager al colegiului și profesorul Corneliu Furtună, care nu are ore în instituția de renume a județului.

Ada Macovei a confirmat că dintre cei doi cel care are șansele cele mai mari este cel de-al doilea, însă fără a justifica în vreun fel oficial și instituțional opțiunea. Profesorii sunt consternați în fața unei astfel de decizii, care propune în fruntea unui colegiu de o mare anvergură a unui cadru didactic din afară, în condițiile în care sunt atâția dascăli cu performanțe deosebite, de nivel național și internațional, atât pe linie managerială cât și pedagogică în cadrul colegiului botoșănean.

”O percepem ca pe o sancțiune la adresa noastră și nu înțelegem ce se reproșează. Nu s-a întâmplat niciodată în 30 de ani, de când predau la acest liceu, așa ceva. Pur și simplu nu înțelegem cum gândesc decidenții politici de la nivelul județului și este inadmisibil ca școala să înceapă în aceste condiții. Trecem printr-o perioadă suficient de dificilă și fără astfel de stângăcii decizionale, ca să nu le numim altfel”, declara unul dintre profesori în fața I.S.J. 

Pentru că singurul argument adus de Ada Macovei pentru inerenta numire a lui Corneliu Furtună la Laurian a fost acela al lipsei depunerii altor acorduri de intenție pentru funcția de director plin din partea dascălilor din Laurian, alți cinci profesori au completat acordurile în fața inspectoratului pentru ca decidenții să aibă de unde alege.  

Iata si ce contine memoriul depus:

Colectivul de cadre didactice de la Colegiul Național „A. T. Laurian” se opune categoric schimbării conducerii liceului nostru din motive politice. Această schimbare este, în opinia noastră, neîntemeiată și abuzivă. Nu putem accepta directori înregimentați politic, străini de cultura organizațională a școlii, în locul actualilor manageri a căror activitate s-a dovedit performantă în ultimii 10 ani.Conducerea noastră a contribuit major la dezvoltarea instituției în care ne desfășurăm activitatea, atât ca manageri, cât și ca dascăli.Argumentele care stau la baza menținerii actualei conduceri sunt:

 1. Directorii actuali au avut performanțe notabile ca manageri în ultimii 10 ani:a. promovabilitatea elevilor la examene naționale (peste 95%);b. titlurile obținute de colegiu (Școala Europeană, membru fondator al Alianței Colegiilor Centenare, Certificat de Calitate pentru învățământul bilingv francofon Label Franceducation, Centru de testare ECDL, Centru de testare Cambridge, Centru de pregătire DELF, diplome de excelență, etc.);c. obținerea calificativelor FB în toți acești ani de activitate managerială cu punctaje peste 95.d. obținerea, în urma evaluării externe de către ARACIP, a 3 calificative Excelent și 21 calificative FB pe cele 3 domenii evaluate: capacitate instituțională, eficacitate educațională și managementul calității (calificativele excelent fiind singurele din județ);e. obținerea gradației de merit – secțiunea personal de conducere, de către doamna Prăjinariu Mihaela, cu cel mai mare punctaj, în 2021 (respectiv 147,5 din 150), ca urmare a activității manageriale din ultimii 5 ani;f. actualul director Mihaela Prăjinariu a obținut cea mai mare medie pe țară (din cei 10.000 de candidați prezenți în cele 2 sesiuni) la Concursul de ocupare a posturilor de directori din 2016, iar echipa pe care o formează cu profesorul Ioan Onofrei (director adjunct) a obținut, la același examen, cel mai mare punctaj al unei echipe manageriale din țară.g. implicarea echipei manageriale în zeci de proiecte europene, naționale, județene și locale;h. facilitarea implicării cadrelor didactice ale școlii în parteneriate cu instituții educaționale cu scopul creșterii prestigiului unității (Ambasada Franței,Consiliul Britanic, Alianța Colegiilor Centenare, EduManager, Educativa, etc.)i. au susținerea Consiliului Profesoral în procent de ………j. atragerea fondurilor nerambursabile prin numeroase proiecte derulate la nivel național (de ex ultimul fiind ATL Smart cu o finanțare obținută de la OMV Petrom de aproximativ 50000 Euro) și internaționale (cel puțin 10 proiecte Comenius, Erasmus, eTwining) care au permis dotarea complexă a laboratoarelor, terenurilor de sport, sălilor de clasă, dar și pregătirea la standarde europene a cadrelor didactice și a elevilor din Lauriank. colaborarea eficientă cu autoritățile locale privind administrarea, întreținerea și modernizarea celor 6 corpuri de clădire (de exemplu finalizarea sălii de sport din corpul B, a amfiteatrului din Corpul B, modernizarea Aulei din corpul A – spații care deservesc întreaga comunitate, finalizarea corpului de legătură, etc)l. introducerea catalogului electronic/platformei Adservio în liceu, în 2014 – fiind astfel singura școală din județ care a asigurat o comunicare directă între elevi – profesori – părinți și a înlesnit desfășurarea lecțiilor online încă de la începutul pandemieim. participarea la numeroase ediții ale Galei EduManager, evenimente care au generat creșterea imaginii școlii la nivel naționaln. sprijinirea formării continue a cadrelor didactice prin parteneriate cu Ministerul Educației, Adservio, Olimp Net S.R.L., Institutul Francez, CCD Botoșani și alți parteneri educaționalio. facilitarea derulării activităților extrașcolare prin organizarea de cluburi, ateliere, școli de Vară, vizite de documentare, conferințe internaționale (singura simulare ONU – BTMUN organizată în 8 ediții de către laurieni)p. asigurarea logisticii atât pentru organizarea examenelor Cambridge și DELF, cât și a Centrului de Testare ECDL, activități care au consacrat liceul la nivel național ca centre de pregătire și testare lingvistică și ITq. asigurarea logisticii pentru organizare etapelor județene, regionale și naționale a multiplelor olimpiade și concursuri organizate în Laurianr. crearea unei culturi organizaționale pentru realizarea performanței (atmosferă colegială, călduroasă, încurajarea inițiativei, etc.)s. consolidarea relațiilor echipei manageriale cu beneficiarii direcți și indirecți ai educației;t. atragerea de sponsorizări și donații benefice derulării activităților din școală și modernizării spațiilor școlareu. gestionarea cu maximă eficiență și responsabilitate a activității educaționale în contextul pandemiei de Covid 19, prin respectarea tuturor normelor sanitarev. disponibilitate față de toate solicitările IȘJ (mobilitatea personalului, concursuri, olimpiade, examene naționale etc.) prin punerea la dispoziție a resurselor umane sau materiale în orice moment al anuluiw. în școală elevii au avut creat un climat de siguranță, propice dezvoltării personale, au fost încurajate exprimarea liberă, obținerea de competențe, deschiderea spre viitor și implicarea în societate,x. colaborarea cu asociația părinților a fost excelentă și a reflectat bunele intenții ale tuturor celor implicați.Purtăm pe umeri datoria formării generațiilor viitoare, pentru o societate mai bună. Profesioniștii de mâine se formează astăzi, iar aceștia nu pot fi formați decât de profesioniști.În acest sens, solicităm Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Botoșani, un răspuns scris. În lumina argumentelor prezentate mai sus, ne delimităm ferm de imixtiunea politicului în sistemul educațional și susținem orice echipă managerială, formată din profesori titulari ai Colegiului Național A.T. Laurian.
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR – ep.10: De ce ne „moare” motorul? 3 cauze
 •  

DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR – ep.10: De ce ne „moare” motorul? 3 cauze

DOCTOR DE PERMISE GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR ep10 De ce ne moare motorul 3 cauze

Continuăm și astăzi seria video, în episoade, pentru acei conducători auto mai începători. Fiecare dintre noi ar trebui să reflectăm că într-o fracțiune de secundă ne putem pierde viața, din vina noastră sau a celorlalți. Așa că, să lăsăm teribilismul și îngâmfarea și să conducem cu prudență, respectând regulile de circulație și pe toți participanții din trafic. Așa cum rezumă și Alex în 3 cuvinte: Prudență, Moderație ,Prevenție.

Daca episodul 9 a avut ca subiect principal „„Economia” de volan„, astăzi Astăzi Alex, de la DOCTOR DE PERMISE, vă prezintă într-un scurt video despre – De ce ne „moare” motorul? 3 cauze:

Începând din luna August, 4Botosani.ro în colaborare cu Alex de la DOCTOR DE PERMISE, vom începe o campanie de conștientizare și educație rutieră mai practică, atât pentru conducătorii auto începătorti cât și pe cei mai experimentați, care au „nevoie” să-și amintească niște reguli de bază, pe care, fără să-și dea seama poate, cu timpul, le considera banalități.

Vă invităm și pe dumneavoastră, conducători auto sau simpli pietoni din Botoșani să vă implicați în această campanie și în viața comunității cu sugestii și propuneri dar mai ales cu distribuirea acestor serii video către toți conducătorii auto pe care îi cunoașteți. Doar lucrând împreună prin implicarea noastră și sprijinindu-ne reciproc putem crește gradul de siguranță a circulației și de respect reciproc pe drumurile publice din Județul Botoșani.

Întreaga serie video DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR o puteți accesa și pe pagina special creată și anume EDUCATIE RUTIERA – DOCTOR DE PERMISE – GREȘELI DE ÎNCEPĂTOR.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lansare de carte „UNDE EȘTI, MARIA ?” sâmbătă la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani
 •  

Lansare de carte „UNDE EȘTI, MARIA ?” sâmbătă la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani

Lansare de carte UNDE EȘTI MARIA  sâmbătă la Galeriile de Artă Ștefan Luchian Botoșani

Muzeul Judeţean Botoşani vă invită, sâmbătă, 21 august 2021, ora 11,oo, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani pentru lansarea volumului de versuri ,,Unde ești, Maria ?ˮ al poetului Cezar C. Viziniuck, rezident în Spania, provincia Toledo, în Castilia-La Mancha.

Prezintă: Cristina Prisacariu-Șoptelea.

Volumul, apărut la Editura Neuma, Cluj-Napoca, în anul 2018, reprezintă cea de-a treia apariție editorială a poetului, anterior fiindu-i publicate volumele de versuri: „Eu în culori incerte”, Editura  Vital Prevent Edit, Craiova, 2016  – a cărui lansare a avut loc tot la Galeriile de Artă,,Ștefan Luchianˮ, în 3 septembrie 2017și volumul ,,Maria și mareaˮ, apărut în 2018, la Editura Neuma, Cluj-Napoca.

Referindu-se la volumul ,,Unde ești, Maria ?ˮ, editorul clujean Horia Gârbea, menționa: ,,…poetul este abil, sensibil, decupează precis imagini și simboluri care se smulg din banalitate. Ceva din melancolia Cavalerului iluzionat al lui Cervantes se strecoară în versuri și se impune cititorului prin metafore inspirate.ˮ

Intrare liberă, cu respectarea normelor legale impuse de pandemie: purtarea obligatorie și corectă a măștii și distanțare socială.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌