Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • Pericolul mai mare decât inflaţia pentru economiile lumii
 •  

Pericolul mai mare decât inflaţia pentru economiile lumii

Pericolul mai mare decât inflaţia pentru economiile lumii

Stagflaţia, un mix toxic de creştere economică slabă şi inflaţie. Când o economie se împotmoleşte în stagflaţie, consumatorii îşi reduc cheltuielile, iar investitorii găsesc mai greu active de calitate, scrie Business Magazin.

Toate acestea frânează şi mai mult economia. Stagflaţia nu este scenariul de bază al principalelor instituţii de prognoză econo­mică, însă despre ea influencerii pieţelor financiare vorbesc din ce în ce mai des. Iar investitorii încep să o ia în calcul ca pe un posibil pericol.

Stagflaţia este cea mai mare ameninţare pentru revenirea economiei europene şi nu numai, avertizează fostul premier italian Mario Monti. Inflaţia şi-ar trage energia din banii ieftini aruncaţi pe pieţe şi în economii de băncile centrale, iar creşterea economică ar încetini din cauza întreruperilor de pe lanţurile de aprovizionare şi a penuriilor de tot felul.

John Mauldin, un guru financiar şi autor de cărţi de specialitate, vorbeşte despre reîntoarcerea stagflaţiei în SUA şi atrage atenţia că actuala revenire economică este construită pe fundaţiile cu probleme care afectau calitatea creşterii înainte de actuala criză. Înainte de pandemie, marile economii ale lumii se îndreptau spre stagnare. Ce a adus nou actuala criză este inflaţia peste aşteptări.

Nouriel Roubini, tot un influencer al lumii financiare, scrie şi el că stagflaţia este o ameninţare reală. Comentatorul apreciază că cei care cred orbeşte în retorica băncii cen­trale americane cum că presiunile inflaţioniste şi obstacolele din calea creşterii sunt în mare parte temporare, vor fi dezamăgiţi. Un strateg al Bank of America crede că SUA sunt deja în prima fază de stagflaţie. Aşa cum teama de inflaţie a rămas adânc înrădăcinată în psihicul colectiv al germanilor din perioada inter­belică, stagflaţia le-a arătat americanilor faţa sa hidoasă în anii 1970, când unei crize a petrolului şi unei inflaţii ridicate li s-a alăturat şomajul ridicat.

Semne că revenirea încetineşte vin din multe dintre economiile mari ale lumii: SUA, Germania, Marea Britanie, Japonia, China. Semne convingătoare că inflaţia se va retrage, în afară de asigurările băncilor centrale şi ale altor instituţii de prognoză (prestigiosul institut economic german ifo prezice o decelerare a inflaţiei din Germania de la 4% în august la 2-2,5% în 2022), nu prea sunt. Din contră. Alimentele şi energia se scumpesc la nivel global. Obstacole în calea perspectivelor economice se înmulţesc pe zi ce trece, scrie Bloomberg. În Marea Britanie, spre exemplu, problemele create de Brexit dau o şansă în plus stagflaţiei. În alte părţi, varianta delta a coronavirusului care provoacă COVID-19 tinde să devină principalul risc. Contraatacul pandemiei cu forţe noi zădărniceşte eforturile de a ţine fabricile, birourile, şcolile, hotelurile şi restaurantele deschise.

Date recente îngrijorătoare se referă la cel mai redus număr de angajări din ultimele şapte luni în SUA, scăderea încrederii firmelor în economia germană, slăbirea activităţii din sectorul serviciilor din China şi încetinirea activităţii industriale la nivel global. Cele de mai sus reprezintă partea de cerere.

Pe partea ofertei, penuriile de diverse materii prime, piese şi forţă de muncă şi întreruperile de pe lanţurile de aprovizionare afectează producţia. Acest şoc riscă să lovească când se apropie Crăciunul şi alte sărbători în care consumul creşte şi să accelereze inflaţia.

Între timp, carburanţii şi energia în general se scumpesc în emisfera nordică, iar iarna se apropie. Creşterea facturilor ar putea eroda salariile prin inflaţie şi descuraja gospodăriile să cheltuiască, un mix stagflaţionist care va deveni evident dacă familiile şi firmele vor reacţiona la majorarea costurilor cu utilităţile, primii cerând salarii mai mari, iar ultimii preţuri mai mari.

Băncile centrale sunt puse în faţa unei alegeri dificile. Ele pot domoli inflaţia majorând dobânzile, adică scumpind creditul. Dar dacă măresc dobânzile, riscul este ca revenirea economică să încetinească, iar economia să stagneze sau să revină în recesiune.

Cel puţin, insistând că factorii care stau la baza inflaţiei de acum sunt trecători, băncile centrale ancorează cât de cât aşteptările privind inflaţia ale publicului, adică îi fac pe oameni să creadă că preţurile nu vor mai creşte mult timp.

Catherine Mann, recent recrutată de Banca Angliei de la Citigroup, are o idee încurajatoare. Ea crede că inflaţia de astăzi nu poate deveni spirala inflaţionistă din anii 1970 în cazul SUA în parte deoarece companiile au mai puţină putere de a stabili preţurile, iar penuria de forţă de muncă nu înseamnă neapărat majorarea salariilor. Însă nervozitatea s-a declanşat deja.Un instrument al Bloomberg de urmărire a ştirilor a găsit că folosirea cuvântului stagflaţie este la cel mai ridicat nivel din cel puţin septembrie 2011. Acest lucru reflectă propagarea temerilor în rândul investitorilor.

„Următoarea problemă majoră cu care se vor confrunta pieţele ar putea fi foarte bine preţurile energiei“, spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific. „Mă îngrijorează din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropie iarna, că nimeni nu se protejează cu adevărat faţă de această posibilitate . Putem vedea creşteri foarte mari ale preţurilor energiei în ultimul trimestru. Acest lucru ar putea să însemne inflaţie şi mai mare.“

Desmond Lachman, fost vicedirector la FMI, crede că SUA s-ar putea îndrepta spre o perioadă prelungită de stagflaţie, având în vedere că inflaţia a ajuns la niveluri nemaivăzute în ultimii 30 de ani şi că rata şomajului se încăpăţânează să rămână ridicată.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un peron de gară plin ochi de politicieni
 •  

Un peron de gară plin ochi de politicieni

Un peron de gară plin ochi de politicieni
Meridian Railroad Station (1920-1930)

Un peron de gară plin ochi de politicieni. Domnul Lubomir? Avea el un interes. Ar fi vrut ca pelerinul Balthazar să-l ajute să obţină o linie de credit de la un consorţiu bancar britanic despre care citise într-o gazetă.

Intenţia lui a fost criticată adeseori de partida socialistă care nu vedea cu ochi buni această întreprindere, socialiști, ce să mai spui?! Bineînţeles că am turnat şi noi gaz peste foc.

În sfârşit, sosirea pelerinului a fost precedată de o mulţime de zvonuri care ne-au pus pe jeratec. Se povestea că mii de furnici gigantice invadaseră plajele braziliene şi că înfulecaseră peste o mie de turişti americani. Că o sută de femei au manifestat în pielea goală în Piaţa Universităţii în semn de protest faţă de intenţia guvernului de a interzice avortul. Că un cefalopod fugit din laboratoarele armatei teroriza Londra. Că beduinii devastaseră coastele Africii de Nord şi că se pregăteau pentru un război nimicitor în Europa. Că la Moscova se născuse un copil cu trei capete care vorbeau câte zece limbi fiecare şi care afirmau că ar fi ba Napoleon, ba Einstein, ba Enrico Fermi. Că în apropiere de Paris un tren se ciocnise de copia lui identică din cauza unor deviaţii ale câmpului gravitaţional. Că savanţii americani descoperiseră că ceea ce noi consideram a fi superba şi mizerabila realitate nu era altceva decât realitate virtuală şi că întreg universul părea să fie un computer gigantic. Că, în mod firesc, inteligenţa artificială urmează celei umane şi că în următoarea sută de ani o să ne rupem gâtul. Că revoluţiile fuseseră puse la cale de conspiratori planetari care vesteau naşterea unei alte rase de oameni, fără de stomac. Că apa ar fi fost o fiinţă cosmică şi că în curând avea să ne înghită o dată şi pentru totdeauna. Că demonul apelor se pregătea să ne schimbe avatarul. Că la cele mai înalte nivele se purtau la nebunie petrecerile în pielea goală şi că, în curând, aveam să primim, de la biroul evidenţei populaţiei, numere de ordine care aveau să înlocuiască numele şi prenumele din buletin.

O grămadă de baliverne! La gară s-a adunat întregul București în ziua cu pricina, mare tevatură. București sau Adamville? În sfârșit, un oraș acolo, cu străzi, cu cartiere, cu metrou și ministere. Se înghesuiau cu toţii pe peron să-l întâmpine pe Balthazar.

Primarul Barzulis venise însoţit de o întreagă suită. Era şi farmacistul Iamandi, îmbrăcat într-un costum cadrilat, proaspăt scos de la naftalină. Era şi regizorul Borisov, bărbos, neîngrijit, fumând pipă şi scuipând la tot pasul o flegmă gălbuie. Parcă eram cu toții de la circul acvatic din Marsila Mole, uite-așa ne fandoseam! Sau la Praga, la circul acvatic din Praga! Avocatul Luigi se iţise şi el. Purta pantofi de lac şi ţinea sub braţ o servietă burduşită cu documente. El mi-a șoptit că niciodată nu s-ar fi gândit să-mi fure stickul. Îl seconda antrenorul Klaps de la bazinul municipal de înot. Era îmbrăcat cu un trening nou-nouţ. Era tuns zero. De gât îi spânzurau un fluier de argint şi un cronometru.

Mai erau şi alţii. Burtoşi, uscăţivi, gargaragii, pierde-vară, boccii, zambilii, bonjuriști sadea, visători, astronomi amatori. Golănime provincială. Protipendadă plină de aere şi de probleme insolubile, bănuitoare și foarte cicălitoare. Întreg peronul gemea de lume. Oamenii se îmbrânceau fără milă unii pe alții, suduiau printre dinți. Se călcau pe picioare. Strigau ca nişte împieliţaţi. Cine să mai tacă?

Şi cum să obligi atâta amar de lume să se aşeze în rând, frumos, ca la paradă? Cum să-i îngheţi? Cum să-i disciplinezi? Să nu mai mişte în front. Să nu se mai zgaibere pe parapet.

Să nu mai spurce aerul cu vânturile lor puturoase. Să nu mai facă valuri, valuri. Să nu mai vocifereze. Doar să-i hipnotizezi! Să-i pui în lanţuri. Să-i rânduieşti ca pe nişte sardele într-o conservă. Să-i pocneşti în moalele capului. Să-i ameţeşti cu formol, să-i pui la ierbar.

Altfel cum? Se îmbrânceau de nebuni. Voiau să ajungă primii, dar chiar primii, la vagonul în care se afla Balthazar. Să-i strângă mâna. Să-l pupe pe obraji. Să-i dăruiască o chestie, acolo. Să-i smulgă vreo promisiune. Da, da, erau gata să urce în vagon din mers. Să sară pe fereastră! Să năvălească peste pelerin în compartiment. Să-l sufoce.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Banii din PNRR vin în anumite condiții
 •  

Banii din PNRR vin în anumite condiții

Banii din PNRR vin în anumite condiții

Programul PNRR, prin care România poate lua 29 mld. euro de la Uniunea Europeană, va aduce şi anumite condiţii care trebuie îndeplinite de autorităţile de la Bucureşti.

Una dintre condiţii este legată de eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii care au fost introduse de către PSD în 2019.

Cea mai importantă facilitate este legată de salariile plătite în construcţii: angajaţii au o reducere a contribuţiei de asigurări sociale de la 25% la 21,75% şi exceptarea de la plata contribuţiei la asigurărilor sociale de sanătate (10%) şi de la plata impozitului pe venit care este în cotă de 10%.

La schimb salariul minim brut în construcţii a crescut la 3.000 de lei de la 2.350 lei în restul economiei.

Aceste facilităţi au fost cuprinse în celebrera OUG/114.

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat de mai multe ori opoziţia faţă de această facilitate susţinând că „cum s-a creat aceea măsura din construcţii a creat numai probleme. Dacă susţii un sector creezi distorsiuni în restul economiei. Pentru companii această facilitate le-a uşurat factura de plată salarială, salariile din construcţii au crescut, dar bugetul a pierdut.”

Eliminarea facilităţilor din construcţii nu este însă singura condiţie.

PNRR, în formă în care urmează să fie aprobat de Comisia Europeană are una dintre cele mai consistente anexe de condiționalități raportat la celelalte state membre, a scris, pe Facebook, fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare.

Avem de îndeplinit peste 500 de “milestone-uri” și “target-uri” că să putem atrage toți banii din granturi și împrumuturi, precizează Nazare.

Fostul demnitar adaugă că succesul negocierii PNRR nu e dat de simplă aprobare, ci mai ales de condițiile agreate. „Corespondență cu Comisia Europeană, începând cu luna iunie, a fost secretizată pe motiv că erau negocieri în curs. Atât timp cât premierul anunță furtunos aprobarea, nu văd de ce clauzele de atragere a banilor din PNRR să rămână secretizate. Domnul Cîțu declara recent, aflat în vizită în Teleorman, că nu crede că a există vreun premier mai transparent că el. Așadar, când vom putea consulta pe site-ul Guvernului clauzele pe care le conține formă finală a PNRR? Sper că nu după aprobarea finală că să nu pună o țară întreaga în față faptului împlinit”, spune Nazare.

Un alt aspect omis permanent de premier în grabă de a capitaliza la congresul PNL, pe baza aprobării PNRR, este faptul că validarea PNRR de către Comisie este doar un pas intermediar. PNRR-ul României va fi considerat aprobat numai după validarea să în unanimitate de către consiliul miniștrilor de finanțe (ECOFIN), asta după ce va trece de COREPER (Consiliul Reprezentanților Permanenți) , FICO(Grupul de lucru al consilierilor financiari) și EFC (Comitetul Economic și Financiar). Numai atunci România va avea acces la avans, mai arată Nazare.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România pe 27 septembrie, semn că PNRR a fost aprobat. Potrivit premierului, până la finalul anului va veni primul avans din PNNR.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Despre „prostie” și „prosto-crație”
 •  

Despre „prostie” și „prosto-crație”

Despre prostie și prostocrație

„Prostul”, ca om de rînd, nu este un pericol pentru societate. Din contră, de cele mai multe ori, el este un personaj simpatic și de aceea i se și spune deseori „prostul nostru”. Prostul te și face uneori să rîzi în hohote, cînd, de pildă, îl întrebi: „Ce limbă vorbesc românii?”, iar el îți răspunde senin: „Nu știu, că nu sînt de aici!”

Prostul este și util în comunitate, lui dîndu-i-se sarcina de a face muncile cele mai rușinoase, pe care el le face cu pasiune, mîndru că este băgat în seamă și că este și el ca toți ceilalți.

De altfel, nu numai omul poate să fie „prost”. Adjectivul definește și alte chestiuni, cum ar fi „veștile”, care pot fi și ele „proaste”, la fel ca „glumele”, „vremea”, „norodul” (Sadoveanu), „sticla” (Alexandrescu), „vînătorul” (Alecsandri), „situația” (Ispirescu), „vorba” (Budai-Deleanu), „rușinea” (Creangă) sau chiar traiul nostru de zi de cu zi.

Cînd este vorba despre om, trebuie să recunoaștem că fiecare poate să spună despre fiecare că este „prost” și, de aceea, mi se pare înțeleaptă vorba aceea care spune „unde-i minte, e și prostie”, căci prostia nu este altceva decît adjectivul folosit de cineva pentru cel care nu este pe placul lui!

Cred că Benedetto Croce spunea că nu „prostia” îl sperie, ci „mediocritatea” și nici măcar cea obișnuită, ci „mediocritatea agresivă”, cea care cere mai mult decît i se cuvine!

Ei, bine, tocmai această „mediocritate agresivă” deschide calea spre „prostocrație”! Cînd „prostul” acela simpatic nu mai este mulțumit că este băgat în seamă de cei din jur și vrea să fie mai mult decît este și decît poate. Și nici măcar această aspirație nu este condamnabilă, căci este în firea omului să vrea mai mult, să fie mai important în societatea în care trăiește.

Problema cu adevărat periculoasă este atunci cînd „prostul” vrea și mai mult de la societate și începe să viseze la statutul de conducător al ei. Adică, atunci cînd „prostul” vrea „Puterea”! De fapt, asta și înseamnă, etimologic vorbind, „PROSTOCRAȚIA”, adică „Puterea prostului”!

În acest sens, „Declarația de la București” are importanța ei. Nu este un program politic, nu este o platformă civică, nu este un manifest care să mobilizeze masele. Este un strigăt, poate disperat, în fața unui pericol teribil care amenință societatea noastră în aceste momente.

Acesta este și motivul pentru care am semnat „Declarația de la București”, altfel, neînregimentabil fiind dintotdeauna, aș fi stat deoparte și aș fi continuat să fac exact ce fac de ani de zile: să-mi spun sincer și onest părerea despre ce se întîmplă în jurul meu.

O spune clar chiar Cornel Nistorescu, inițiatorul acestei „Declarații…”: „Nu intenționăm să punem la cale înființarea unui partid politic, în ciuda faptului că unii cunoscuți se grăbesc să ne ceară acest lucru. Nici măcar înfințarea unei Mișcări. Suntem oameni de condei și ne-am gîndit să le spunem celor care ne citesc ce înțelegem noi din starea generală a societății românești”.

Nu este un „Apel”, cum și-ar fi dorit unii, nu este nevoie de semnături de adeziune, mai ales că și între unii semnatari sînt deosebiri, unele incompatibile. Un cunoscut om politic m-a sunat imediat după lansarea cărții „Trecerea la prostocrație” și mi-a spus că ar fi bine să facem un turneu prin țară, s-o popularizăm, să trezim conștiințe.

N-am știut cum să-i spun că n-aș fi de acord, căci, la fel ca în cazul „Alianței Civice” din 1990, riscul ar fi ca unii dintre aderenți să dorească transfromarea „Declarației de la București” într-un „program politic”, așa cum au făcut atunci Nicolae Manolescu și Ana Blandiana, forțînd astfel demisia peședintelui Alianței, Marian Munteanu, care cerea imperativ ca „Alianța Civică” să rămînă ca forță de atitudine în societate.

Atunci, Nicolae Manolescu a preluat conducerea Alianței, a intrat în parlament și a vrut chiar să fie președintele României. În acest fel, în locul splendidei Alianțe, generată de Fenomenul „Piața Universității”, ne-am ales cu un partid pentru cîțiva profitori, iar imaginea de mai jos s-a transformat în amintirea unui eșec, deși în acei ani era o mare speranță. Și, nu uitați, că mulțimea aceasta se adunase în 1990 în Piața Universității în timpul regimului Iliescu, cînd Securitatea și nomenclaturiștii comuniști controlau aproape tot în societate:

Despre prostie și prostocrație

N-aș vrea ca „Declarația de la București” să aibă aceeași soartă ca „Alianța Civică” din 1990. Chiar cred că „Declarația de la București”, ca stare de alarmă pentru societatea noastră de acum, este mult mai importantă așa cum s-a născut:

„Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim,

– pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației,

– pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor,

– pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene,

– pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete,

– pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României,

– pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim”.

Declarația de la București

Este în textul „Declarației de la București” o propoziție care aș vrea să fie adoptată măcar de cititorii ziarului „Cotidianul”, care înseamnă enorm pentru cei care ar vrea ca lucrurile din țara noastră să se înscrie pe alt făgaș: „Prostocrația trebuie abolită!” Adică, proștii, chiar cei școliți prin universitățile lumii, să nu mai poată să acceadă la funcții de conducere în stat, adică să nu mai fie promovați de partide, indiferent cine dă ordinul sau banii. Și nici bețivanii sau drogații condamnați prin SUA sau aiurea. Și nici odraslele promovate pe banii părinților ce dețineau funcții publice. Mai pe scurt, „Puterea proștilor” să fie abolită!

În rest, bătălia între partide, diferențele de ideologii, de programe, să rămînă esența democrației. Dar fără imixtiunea serviciilor secrete, a procurorilor și a altor structuri în viața politică, în acțiunile electorale și în viața economică.

Despre „Declarația de la București”

Iar peste toate acestea, corolarul acestei declarații: să păstrăm societatea în limitele stricte ale Constituției!

Atunci am putea spune că și „Declarația de la București” trebuie să fie abolită pentru că nu mai este nevoie de acest semnal de alarmă. Ceea ce eu, ca semnatar, aș dori să se întîmple cît mai curînd.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Cotidianul
 • Tu ce zici? revine de luni
 •  

Tu ce zici? revine de luni

Tu ce zici revine de luni

Vești bune una după alta de la cotidianul.ro. După lansarea volumului Trecerea la prostocrație și a Declarației de la București cititorii noștri și nu numai au parte de o nouă bucurie.

Declarația de la București

Emisiunea „Tu ce zici?“ revine de luni 20 septembrie, începând cu ora 17.00. Celor două gazde din sezonul trecut, Cornel Nistorescu și Octavian Știreanu, li se alătură gazetarul Doru Bușcu.

Emisiunea poate fi ascultată pe Radio Gold FM,96.9 MHZ, pe Radio Brașov și pe Radio Mondo în județul Hunedoara. De asemenea, poate fi văzută  pe Informația TV (televiziune ce poate fi urmărită în Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor și Cluj), și pe RTV Galați -Brăila TV. Și Cotidianul TV, Facebok Cotidianul și Youtube cotidianul vor transmite emisiunea care se va difuza de luni până joi, între 17.00 și 18.00.

Despre „Declarația de la București”

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Numărul cazurilor COVID 19 s-a dublat în şapte zile
 •  

Numărul cazurilor COVID 19 s-a dublat în şapte zile

Numărul cazurilor COVID 19 sa dublat în şapte zile

Numărul localităților unde valoarea incidenței COVID-19 a trecut de 3 la mia de locuitori a crescut de la 49 săptămâna trecută la 115 în această săptămână, arată analiza săptămânală a INSP.

Conform documentului, 95,2% din decesele înregistrate în perioada 6 – 12 septembrie au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schema incompletă. În aceeași perioadă, 77,6% din cazurile confirmate au fost înregistrate lapersoane nevaccinate.

De la începutul pandemiei până în prezent 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 94,6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

În prezent opt localități sunt în carantină, șapte în județul Satu Mare și una în județul Sibiu.

Adriana Pistol, reprezentanta Institutului Național de Sănătate Publică, susține că în România s-ar putea ajunge la peste 15.000 de cazuri de infectare în fiecare zi dacă oamenii nu se vaccinează și nu respectă regulile anti-COVID.

„Undeva la finalul lunii octombrie vom depăși 15.000 de cazuri pe zi dacă o ținem tot așa ceea ce nu am avut în valurile precedente”, a spus Adriana Pistol.

Potrivit reprezentantei Institutului Național de Sănătate Publică în ultimele șapte zile numărul cazurilor COVID 19 s-a dublat.

Este o creștere bruscă explicată prin numărul mic de persoane vaccinate, transmiterea comunitară și nerespectarea măsurilor anti-COVID.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Agresori cercetaţi sub control judiciar în scandalul de la Suceava
 •  

Agresori cercetaţi sub control judiciar în scandalul de la Suceava

Agresori cercetaţi sub control judiciar în scandalul de la Suceava

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar față de cei patru inculpați cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe în județul Suceava, anunță Parchetul Vatra Dornei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei precizează, într-un comunicat, că sâmbătă s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 inculpați cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. 1 din Codul penal (3 dintre inculpați) și a infracțiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 2 rap. la art. 193 alin. 1 din Codul penal (cel de al patrulea inculpat).

În fapt s-a reținut că, în ziua de 16.09.2021, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, județul Suceava, cei patru inculpați au lovit cu pumnii și picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant.

Totodată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar față de cei patru inculpați. Dispunerea acestor măsuri a avut în vedere limitele de pedeapsă ale infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, precum și asigurarea bunei defășurări a urmăririi penale și înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică.

Instituția precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Un jurnalist și un activist de mediu au fost bătuți de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava. Victimele făceau un reportaj despre tăierile ilegale de păduri, iar unii dintre agresori au fost duși la audieri. Cei doi erau însoțiți de un alt jurnalist. Ambele victime au ajuns la spital, iar echipamentele le-au fost distruse.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Florin Cîțu și țuțerii săi ignoră nu numai Constituția, ci și limba română
 •  

Florin Cîțu și țuțerii săi ignoră nu numai Constituția, ci și limba română

Florin Cîțu și țuțerii săi ignoră nu numai Constituția ci și limba română

Este incredibil efortul celor care au primit ordinul de a-l salva pe Florin Cîțu cu orice preț, indiferent de ridicolul în care vor cădea în fața opiniei publice. Slugile lui Iohannis din PNL, precum și „jurnaliștii” militarizați de servicii, sînt dispuși să reinterpreteze nu numai Constituția, ci și Dicționarul limbii române!

Ultima tîmpenie de acest fel am înregistrat-o la sfîrșitul acestei săptămîni, după ce Florin Cîțu a anunțat că, după mintea lui, nu este obligat să vină în Parlament cu noul guvern după demisia miniștrilor USRPLUS. Motivația aceasta stupidă i-a făcut pe țuțerii lui Cîțu să sară în sus de bucurie și să-i dea dreptate, motivînd că numai în cazul REMANIERII se aplică prevederile art. 85 din Constituție, nu și dacă miniștrii și-au dat demisia!

Haideți să vedem dacă lucrurile stau așa. Să citim mai întîi art. 85 din Constituție:Florin Cîțu și țuțerii săi ignoră nu numai Constituția ci și limba română

Nimic mai clar: al. 2 al art. 85 din Constituție spune că în cazul unei remanieri Primul ministru poate să-i propună Președintelui alte persoane care să ocupe posturile vacantate.

Numai că, potrivit al. 3 al art. 85, „Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului”.Cum interpretează Florin Cîțu și țuțerii lui? Că numai dacă el remaniază miniștri este obligat să meargă în Parlament pentru a cere votul de învestire, nu și atunci cînd miniștrii respectivi și-au dat demisia, așa cum s-a întîmplat cu cei din USRPLUS!O prostie mai mare nici că am auzit vreodată! O simplă consultare a „Dicționarului limbii române” pentru a afla ce înseamnă cuvîntul „REMANIERE” i-ar fi scutit pe toți de această bazaconie:

Florin Cîțu și țuțerii săi ignoră nu numai Constituția ci și limba română

Așadar, cuvîntul „REMANIERE” este definit ca „Schimbare în compunerea unui guvern, intervenită în urma demisiei unui membru al guvernului sau a trecerii acestuia la conducerea unui alt minister”! Deci, orice schimbare în compunerea unui guvern intervenită ÎN URMA DEMISIEI UNUI MEMBRU se numește tot REMANIERE!

Pe cale de consecință, prin demisia miniștrilor USRPLUS din guvern și înlocuirea lor cu persoane din alt partid, se ajunge inevitabil la o „schimbare în compunerea unui guvern” și, potrivit art. 85, al. 3 din Constituție, Președintele României poate învesti noul guvern doar după ce acesta obține votul în Parlament!

Toată tărășenia a pornit de la interpretarea lui Florin Cîțu, care a declarat: „Eu voi respecta Constituţia – şi suntem în procedură de remaniere – Constituţia spune foarte clar că mergi pentru votul miniştrilor, nu pentru întregul cabinet. E foarte simplu. Nu ştiu cine face această interpretare este un vot pentru miniştri, nu are nicio legătură cu încrederea, este un ministru care merge în Parlament şi se dă un vot pentru portofoliul respectiv, nu pentru întreg Guvernul”!

Și, ca să nu mai fie nici un dubiu referitor la capacitatea sa intelectuală, a adăugat: „Eu nu interpretez Constituţia. Vom merge în Parlamentul României aplicînd Constituţia , nu interpretînd Constituţia”!

Vedeți de ce s-a născut „Declarația de la București”, care spune că „Prostocrația trebuie să fie abolită”? Pentru ca un astfel de prostovan să nu mai ajungă să conducă țara!

Pentru Florin Cîțu, ajuns Prim-ministru(!), faptul că în Constituție se face delimitare clară între o remaniere care păstrează compoziția guvernului care a fost votat de parlament la învestire (cînd noul ministru este audiat în comisiile parlamentare de specialitate, după care depune jurămîntul în fața Președintelui) și o remaniere care schimbă această compoziție (cînd se cere obligatoriu votul Parlamentului) nu este nici o diferență!

După cum vedeți, „prostocratul” nu numai că nu știe, dar are pretenția să-i învețe și pe ceilalți, minunîndu-se chiar că lumea întreagă nu este de acord cu el.La fel ca în cazul moțiunii de cenzură depusă de AUR și USRPLUS, Florin Cîțu interpretează Constituția după interesul său, fără să țină cont de nimic altceva, după care declară senin, ca și acum: „Eu nu interpretez Constituţia. Vom merge în Parlamentul României aplicînd Constituţia , nu interpretînd Constituţia”, deși exact asta a făcut și cu moțiunea, interpretînd sintagma „după 3 zile” ca fiind și la calendele grecești!

Și veți vedea că, în zilele următoare, se vor găsi destui „analiști” care să-i dea dreptate lui Cîțu, spunînd și ei că, în cazul remanierii unor miniștri cu schimbarea compoziției guvernului, Parlamentul va trebui să-i voteze doar pe aceștia, ceea ce ar întoarce pe dos textul constituțional. Vă dați seama ce este în mintea lui Florin Cîțu, dacă el cere Parlamentului votul de învestire pentru fiecare ministru în parte, știindu-se că acest vot se dă doar pentru întreg guvernul?

Logica articolului 85 este clară: dacă se schimbă structura guvernului, este musai ca Primul ministru să vină în fața Parlamentului pentru a verifica dacă ACEST guvern, ÎN NOUA CONFIGURAȚIE, are susținerea unei majoritatăți, necesară învestirii!Dar, să-i ceri lui Florin Cîțu să aibă o gîndire logică este un non sens, așa că nu este de mirare dacă, după cele 45 de zile cînd ar trebui să vină în Parlament pentru a cere votul pentru noul guvern, ne vom trezi cu altă solicitare la CCR! Avea dreptate Nicolae Iorga: „Prost nu e cel ce nu înțelege unele lucruri, ci acela care le înțelege pe toate pe dos!”

Acesta este riscul „prostocrației”! Ca legea, inclusiv Constituția, să fie înlocuită de părerea prostocratului, ceea ce poate duce la instaurarea „democrației prostocratice”, aceea pe care o impune un prost ajuns la putere. Să reținem această expresie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Dincolo de violența hoților
 •  

Dincolo de violența hoților

Dincolo de violența hoților

Toată presa și mulți din guvern cu multe muște pe căciuli au sărit ca arși cînd a fost difuzată știrea dspre violențele hoților de lemne care i-au bătut pe jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu și pe activistul de mediu Tibi Boşutar.

Toată posturile s-au grăbit să mai difuzeze știrea despre reținerea și cercetarea a douăzeci de oameni din judeţul Suceava.

Şi mai departe ce facem? Ce urmează? Presupun că vor fi condamnați. Şi? Alt scandal, alt furt de lemne, alte acte false, alttrafic de carne vie, altă afacere cu rădăcini politice, alte accidente, alte incendii, alte arestări….

Cine vorbește despre cauzele lor? Nimeni! Ştirile curg, dar partidele și presa nu se opresc niciodată asupra cauzelor. Mai mult, nimeni nu încearcă să schimbe ceva. O știre nenorocită o îngroapă pe cealaltă.

Furturile de lemne merg mai departe, corupția și rețelele de exploatare ilegală a pădurilor scot fum și produc saci de bani. Să nu uităm că incidentul de la Coșna s-a produs într-o zonă care nu-i deloc sălbatică și nici primitivă. Dorna Candrenilor și Şaru Dornei sunt pe aproape și au un renume internațional. Dornele alcătuiesc o minune a naturii și sunt departe de a fi socotite însălbăticie. Dimpotrivă, au tradiții, au farmec, au istorie, au școli și au dat personalități. Cum s-au putut întîmpla asemenea violențe în locuri pe care noi le pretindem turistice? Adică emblematice pentru Bucovina și pentru România?

De aici încep problemele aproape imposibil de dezlegat. Furtul de lemn și devalizarea pădurilor sunt operațiuni care se practică pe scară largă și ierarhică, pînă la baronii locali și regionali. Țăranii știu că marile exploatări de păduri duc la mahării din politică. Şi dacă ei fură, de ce nu ar lua și ei, proprietarii și săracii?

Legea este și pentru parlamentari și politicieni și pentru nea Gheorghe care are suprafața lui de pădure. Dacă taie toți, de ce să nu taie și ei? Dacă fură toți, de ce să nu ”fure” și proprietarul?

Principalul motor al corupției și al exploatărilor legale sau ilegale este sărăcia. Lipsa locurilor de muncă, a investițiilor, a sprijinirii afacerilor cu specfic zonal tot la jaful din pădure duc. Oricîte arestări cu oricîte pedepse s-ar aplica, lucurilear rămîne la fel sau ceva mai reduse. Dar nu mult.

Ignoranța continuă să domine segmente importante de oameni cu pretenții europene! Noi vorbim despre mediu, despre schimbărileclimatice, despre respectul față de natură. Pentru cine o facem? Pentru cei care au bani să își cumpere mașini electrice și potsă le arunce pe cele cu motorină! Dar celor săraci, unii analfabeți, cu condiții precare de viață nu le putem zice și cere mainimic. Pentru că înainte de a le face morală ar trebui să concepem niște programe, niște legi și niște mecanisme pentru a-i ajuta să se ridice.

Ignoranța nu este problema săracilor și a alcoolicilor transformați în hoți de păduri și de cereale. Este întîi de toate problema elitelor, a intelectualilor, a clasei politice și a statului. Statul care nu ia măsuri de combatere a ingnoranței se scufundă pe zi ce trece în primitivism, în dezorganizare. Poate cineva să-mi spună despre un program al unui partid politic român de combatere a ignoranței? Culții în cap din PNL sau din USR-PLUS au măcar o idee despre asta?

I-ați văzut măcar la o dezbatere serioasă despre fenomen? Țara noastră are un număr impresionant de analfabeți și alcoolici. Cine îi numără, cine îi studiază, cine a cercetat cauzele și remediile? Nici măcar nu discută despre asta.

În România, aproape nimeni nu dicută despre cauzele și remediile ignoranței. Din cînd în cînd, ei răbufnesc în violențe, în furturi, în violuri, în accidente stupide. Ocupă prima pagină a jurnalelor și viața mege mai departe.

Dar merge prost și într-o direcție greșită!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Iohannis, la golf şi plimbări cu maşina
 •  

Iohannis, la golf şi plimbări cu maşina

Iohannis la golf şi plimbări cu maşina

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” de la clubul de golf din comuna Pianu, Alba.

„Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a testat și noul Duster, produs de uzina Dacia.

„Am urcat astăzi la volanul noului Duster, o mașină produsă în România și deja celebră în Europa. Chiar și în condițiile pandemiei, am apreciat modul în care în industrie, și în economie în general, firmele s-au pregătit și s-au adaptat corespunzător pentru continuarea activităților economice în condiții de siguranță. Știu că v-a fost greu tuturor, sunt aici reprezentanți ai mai multor firme din România, însă mă bucur că, împreună, am reușit să trecem peste ce a fost mai greu, în principal datorită vaccinării, care a atenuat în mare măsură criza. Totuși, unele probleme ale lanțului de aprovizionare, și nu mă refer aici doar la situația componentelor electronice, și-au pus amprenta deja pe prima jumătate a acestui an. Dacă luăm doar exemplul Daciei Duster, vânzarea a aproape 2 milioane de mașini în ultimii 12 ani reflectă cu certitudine menținerea unei poziții privilegiate în rândul preferințelor clienților”, a spus președintele.

Iohannis a vorbit și despre nevoia de dialog dintre Guvern și mediul de afaceri, dar și de nevoia de bani peentru a face performanță în sport.

„Sportul românesc are mare nevoie de politici publice mai bine țintite, de resurse, de infrastructură modernă și accesibilă, dar mai ales de implicare la toate nivelurile de organizare administrativă, economică și socială. Dacă ne referim la economie, dezvoltarea nu poate avea loc fără investiții, și nu mă refer aici doar la resurse financiare. Dincolo de alocarea de fonduri pentru cercetare-dezvoltare sau de programe precum Rabla și Rabla Plus, industria auto românească, la fel ca întreaga economie națională, are nevoie de stabilitate și predictibilitate. Și de un sprijin din partea statului mai adaptat noii realități post-criză”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Măştile devin obligatorii în jurul şcolilor din capitală
 •  

Măştile devin obligatorii în jurul şcolilor din capitală

Măştile devin obligatorii în jurul şcolilor din capitală

Subprefectul capitalei Antonela Ghiță a anunțat noile măsuri anti-COVID care se vor aplica în București. Cea mai importantă vizează purtarea măștii de protecție în jurul unităților de învățământ.

Subprefectul capitalei Antonela Ghiță a anunțat sâmbătă decizia luată în cadrul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privitoare la purtarea măștii de protecție în jurul unităților de învățământ.

„Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru”, scrie în decizia CMBSU.

Alte decizii luate sâmbătă vizează modul de organizare a evenimentelor publice și private, în spații închise și deschise.Sâmbătă, în București, rata de incidență cumulată pe o perioadă de 14 zile este de 2,33/1000 de locuitori.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Premieră pentru filmul românesc
 •  

Premieră pentru filmul românesc

Premieră pentru filmul românesc
LONDON, ENGLAND - JUNE 13: John Malkovich during the "Bitter Wheat" by David Mamet photocall on June 13, 2019 in London, United Kingdom. (Photo by Jeff Spicer/Getty Images)

Pentru prima oară în istoria filmului românesc, un actor internațional, nominalizat la Oscar, va interpreta rolul unei personalități românești.

John Malkovich, nominalizat de două ori la premiile Oscar, îl va juca pe Sergiu Celibidache, marele dirijor român, în coproducția româno-britanică Cravata Galbenă. Filmul este produs de Oblique Media și Celi Films. Producătorii sunt Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Titi Rădoaie și James Olivier.

”Cravata Galbena” este un film biografic în care se prezintă viața unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Celibidache a fost un dirijor controversat, extrem de exigent, iubit și detestat în același timp, considerat un geniu de mulți. Viața sa este prezentată în acest film începând cu copilăria sa, până aproape de finalul vieții – de la obscuritate și sărăcie până la succes internațional pe tot mapamondul.

“ Sunt încântat și onorat să am oportunitatea să îl interpretez pe dirijorul Sergiu Celibidache. Un talent unic, el este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice din ultimul secol. Să îl joc pe Celibidache în ultimii ani ai vieții sale va fi o provocare și o călătorie fascinantă” John Malkovich

Celibidache s-a născut în Roman, Neamț, a trăit la Iași și a fost alungat de acasă de tatăl său când și-a declarat dragostea pentru muzică. După ce a trăit pe străzile Bucureștiului, a ajuns la Berlin în grija compozitorului Heinz Tiessen și a devenit cel mai tânăr dirijor al filarmonicii din Berlin. Și-a continuat cariera pe cele mai mari scene ale lumii fiind considerat un simbol al secolului 20. Refuzul de a face înregistrari, cât și temperamentul său au stârnit nenumărate controverse.

Malkovich, un iubitor al muzicii clasice, îl va juca pe Celibidache în anii maturității. Des Hamilton, câstigător al premiului BAFTA pentru cel mai bun casting în 2011 pentru filmul “Top boy” și câstigător al Casting Society of America în 2019 pentru filmul Jojo Rabbit, este directorul de casting al filmului Cravata Galbenă.

Cravata Galbenă se va filma în România, în primăvara- vara anului 2022, în regia lui Serge Ioan Celebidachi (fiul dirijorului) după un scenariul scris de el și de către James Olivier.

fotograf Jeff Spicer/Getty Images

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Coronavirusul a trecut şi pragul de 5.000 de cazuri
 •  

Coronavirusul a trecut şi pragul de 5.000 de cazuri

Coronavirusul a trecut şi pragul de 5000 de cazuri

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.388 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 97 de pacienți au murit. 798 de persoane sunt internate la ATI.

Până sâmbătă, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.144.893 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.078.434 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 497 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 35.456 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.09.2021 (10:00) – 18.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 97 de decese (47 bărbați și 50 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Unul dintre decesele înregistrate este al unui pacient infectat în Italia și raportat de DSP Suceava.

Dintre cele 97 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 la categoria de vârstă 40-49 ani, 11 la categoria de vârstă 50-59 ani, 25 la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 la categoria de vârstă 70-79 ani și 28 la categoria de vârstă peste 80 ani.

92 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.980. Dintre acestea, 798 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.374.307 teste RT-PCR și 2.849.358 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.677 de teste RT-PCR (7.730 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.947 la cerere) și 32.637 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 26.229 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.372 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 55.174 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 343 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.877 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 574 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 17 septembrie, 960 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 210.250 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Vom avea vot pentru suspendarea președintelui?
 •  

Vom avea vot pentru suspendarea președintelui?

Vom avea vot pentru suspendarea președintelui

Câțu nu va merge în Parlament cu tot Guvernul, ci doar cu șase noi miniștri. Ca și cum ar fi vorba de o remaniere, nu de o nouă structură politică a Cabinetului său. Așa a declarat, joi seara, la TVR 1. Acestei încălcări a Constituției i se va răspunde, pare-se, cu o încercare de a vota o propunere de suspendare a președintelui.

Cu adevărat, încălcarea constituțională prezentă în declarația lui Câțu e gravă. Dacă ea va deveni efectivă, votul pentru suspendarea președintelui are a depinde de pesediști. Fără voturile lor, încercarea de pedepsire a flagrantului abuz patronat de Iohannis ar eșua.

În continuare, am avea guvern minoritar PNL-UDMR, sprijinit de PSD.

Aceasta ar fi lovitura de teatru din ultimul act al actualei crize politice: s-ar constitui un fel de USL 2.

Dar… Există un dar… Dacă CCR are să decidă că moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR trebuie să-și urmeze cursul, atunci PSD – așa a declarat – va vota pentru căderea actualului guvern. Jocul PSD este ghidat de gândul că nu se va ajunge la suspendarea lui Iohannis, caz în care Ciolacu are constrângerea de a lucra în favoarea președintelui. Această constrângere a fost de multișor intuită de observatorii pricepuți.

Declarația lui Câțu de joi, 16 septembrie, arată că premierul a fost informat despre constrângerea la care e supus președintele PSD și că speră (în ce bază?) că CCR va anula moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR, știind el că PSD nu va depune o nouă moțiune.

Au jucat pesediștii subtil? Pentru electoratul lor, au jucat perfect ermetic. Ciolacu s-ar compromite electoral doar dacă CCR ar lăsa moțiunea de cenzură fără… cenzură, iar PSD nu ar vota pentru trecerea ei. Ceea ce e totuși prea posibil, dată fiind constrângerea sus-pomenită.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Viitorul Bucureștilor imaginat de primarul Dem I. Dobrescu
 •  

Viitorul Bucureștilor imaginat de primarul Dem I. Dobrescu

Viitorul Bucureștilor imaginat de primarul Dem I Dobrescu

„De când a fost investit cu prerogativele funcției de primar – pe care a înțeles-o și apreciat-o ca atare – viața lui a căpătat un alt sens – omul Dobrescu identificându-se cu primarul Dobrescu, care și-a consacrat întreaga putere de muncă și pricepere pentru propășirea orașului și binele locuitorilor săi.”

Realizările edilitare din timpul mandatului primarului Dobrescu au avut un raport considerabil în ceea ce privește modernizarea Bucureștilor. Acesta s-a preocupat de îmbunătățirea circulației, prin continuarea lucrărilor de deschidere, prelungire, pavare și asfaltare a principalelor artere, precum și transformarea și modernizarea multor șosele și străzi. De asemenea, a luat măsuri pentru extinderea canalelor colectoare, pentru prevenirea pericolului inundațiilor, din cauza ploilor torențiale.

Pe plan social, a oferit ajutoare bănești familiilor nevoiașe ale Capitalei, dar a înființat și ceainării și adăposturi gratuite de iarnă, pentru ajutorarea nevoiașilor fără adăpost, precum și cantine pentru săraci și muncitori. Tot în timpul mandatului său, a fost aprobată și construirea a patru școli primare cu șase clase, una pentru fete și trei pentru băieți.

Munca nu i-a fost ușoară, însă stăruința de care a dat întotdeauna dovadă l-a așezat în rândul „primarilor de legendă” ai Bucureștilor:

„…a trebuit să declarăm răsboiu crâncen aspectului balcanic al oraşului nostru, să combatem obiceiurile orientale ale locuitorilor săi, să combatem murdăria şi meschinăria. Am căutat să dăm un aspect mai impozant străzilor şi pieţelor; am scăpat de murdărie; am liberat strada şi trotuarul de bărăcile de saci şi rogojini; am scăpat oraşul de bragă, de limonadă şi de grătare. În Bucureşti mai sunt colţuri urâte, dar am scăpat de colţurile oribile. Am început pavarea întregei Capitale cu asfalt la centru şi cu piatră la periferie, care va ridica enorm aspectul ei civilizat. Am început asanarea lacurilor, care va scăpa pe locuitori de friguri şi de oftică şi ne va da apă pentru spălarea canalelor.”

Viitorul Bucureștilor imaginat de primarul Dem I Dobrescu

Popularitatea lui Dem I. Dobrescu l-a determinat pe Ion Gheorghe Duca, venit la putere odata cu plecarea guvernului național-țărănesc, să ia măsuri pentru a-l îndepărta. Astfel, pe 13 noiembrie 1933 a fost suspendat din funcție, fapt ce a determinat valuri de proteste, la care s-au alăturat numeroși oameni politici importanți. Ca urmare, pe 26 noiembrie 1933 redevine primarul Capitalei până la 18 ianuarie 1934.

Lucrarea „Viitorul Bucureștilor” păstrează viziunea primarului Dobrescu cu privire la imaginea Capitalei pe care acesta și-o dorea: „Trebuie să tindem să formăm din Bucureşti o adevărată metropolă din punct de vedere edilitar şi artistic. O capitală reprezintă geniul naţional al unei ţări, în civilizaţie, în ştiinţă şi în artă. O asemenea capitală cu pretenţii de metropolă, trebuie să ia caracterul oraşelor mari. Ea trebue să fie higienică, estetică şi monumentală.”

Dem I. Dobrescu spera ca în 1964 Bucureștii să fie înconjurați de verdeață, prin amenajarea pădurilor de la marginea orașului: „Pădurile bucureştene, odinioară celebre, devastate nemilos mai ales prin secolul XVIII-lea, au început să fie reînviate. Sunt peste treizeci de mii de hectare de pădure frumoasă, care înconjoară Capitala în 1964 ca un brâu de verdeaţă.”

De asemenea, un alt proiect pe care primarul îl dorea pus în practică era acela al asigurării transportului până la aceste păduri, cu ajutorul unui tramvai electric: „În afară de asta văd pajişti radiante, drumuri fermecătoare, prin care trece tramvaiul electric, ducând pe bucureşteni în maximum 30 minute, în cea mai depărtată pădurice unde sunt atâtea și atâtea localuri de distracţii pentru public, şi unde sutele de mii de lucrători, funcţionari, soldaţi, şcolari, vin cel puţin o dată pe săptămână să respire aer curat. (…) Lacurile din jurul Capitalei, pot forma întinse colţuri de distracţie şi de desfătare pentru bucureştean. Am planuri făcute pentru legarea lacului Snagov cu lacul Căldăruşani. Cu o cheltuială de vreo şase milioane, se va putea pluti pe Snagov până la Baloteşti şi 18 kilometri de Bucureşti. Aceste lacuri pot fi legate cu lacurile Colentinei. Prin asanarea lacului Colentina se poate face la Herăstrău un lac de trei sute pogoane”.

Cu toate că aceste idealuri nu s-au realizat, Dem I. Dobrescu a rămas în conștiința bucureștenilor, așa cum l-a numit și istoricul Silviu N. Dragomir, „un primar ca nimeni altul”.

Bibliografie:

Dem I. Dobrescu, „Viitorul Bucureștilor”, Editura Ziarului „Tribuna Edilitară”; București;

Ion Vitan, „Primarii Bucureştilor: 1864-1948”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti 2009;

Petre Dache, „Dem. I. Dobrescu: primar al Bucureştilor”, în „Materiale de istorie şi muzeografie”,

Volumul VIII, Editura Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureşti, Bucureşti, 1971.

Sursă foto:

 1. Viitorul Bucureștilor – „Realitatea Ilustrată”, 19 februarie 1934;

 2. Dem. I. Dobrescu- https://ro.wikipedia.org/wiki/Dem_I._Dobrescu.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Unde au dispărut banii și forța de muncă?
 •  

Unde au dispărut banii și forța de muncă?

Unde au dispărut banii și forța de muncă

69% din companiile din întreaga lume duc lipsă de forță de muncă, scria Bloomberg, pe 14 septembrie. ”Un studiu efectuat pe 45.000 de firme din 43 de țări arată că 69% dintre angajatori nu găsesc forță de muncă pe piață, un record în ultimii 15 ani. În același timp, 15 țări – în special din Europa și America de Nord – au raportat cea mai mare rată a disponibilității de a angaja forță de munca începând din 1962”, scrie Bloomberg.

În urmă cu câțiva ani, toate companiile care plăteau bine erau inundate cu cereri pentru un loc de muncă. Acum, toată lumea vorbește despre lipsa acestei forțe de muncă. Unde au dispărut oamenii care produceau si aprovizionau?

O cititoare din America a blogului Economic Collapse scrie următoarele: ”Nu mai găsești curcan congelat, nici pui, lanțurile de aprovizionare s-au rupt. Prețurile sunt mai mari. O cutie de sos de roșii costă 99 de cenți, iar acum este 1,5 dolari. Copanele erau 89 de cenți, iar acum sunt 1,39 dolari. Cumpăram de obicei ce era la reducere, uneori la un preț de doua sau trei ori mai mic. Acum este foarte greu să mai găsești așa ceva!!! Totul este mai scump, ambalat în cutii mai mici. Cu toții știam că va veni vremea asta… va fi și mai rău, în special pentru cei care nu știu ce se întâmplă. Avem capre pentru lapte și pentru carne, avem găini pentru ouă și am strâns provizii peste vară. E șocant să vezi cât de multe lipsesc, să vezi rafturile goale, mutate cât mai aproape unele de altele. Sunt multe spații goale în magazine în aceste zile”.

Blogul amintit mai vorbește și despre lisa de cadre din sistemul de sănătate, despre o femeie din Canada care a murit în unitatea de primiri urgențe, după o așteptare de șase oare.

Unde a dispărut forța de muncă? O publicatie israeliană scria că angajații cu mai puțină pregătire au renunțat la slujbe, ca că pandemia i-a făcut pe mulți să renunțe la slujbele prost plătite, cu productivitate mică, cu stres mare și care oferă un statut social redus. Acești oameni îngroașă acum rândurile șomerilor. ”Oare oamenii s-au lenevit și așteaptă acum cu toții subsidiile guvernului pentru perioada pandemiei? Sau poate că le este teamă de covid. Sau poate le este teamă de pașapoartele de imunitate care devin obligatorii? Sau sunt alți factori? Cu siguranță s-a schimbat ceva pe piața muncii”, scrie crediblock.com.

”Unde au dispărut toți banii?”, se întreabă profesorul de economie politică Robert Skidelski, membru al Camerei Lorzilor, într-un articol publicat de Project Syndicate. Este vorba despre miile de miliarde pompate de băncile centrale ale lumii, prin așa-zisa relaxare cantitativă, începând de la criza financiară din 2008-2009 și până în momentul de față.

”O generalizare plauzibilă este că sporirea volumului de bani prin relaxarea cantitativă duce la o creștere temporară a prețurilor locuințelor și al activelor financiare, iar beneficiarii sunt deținătorii acestor active. O mică parte din această bogăție intră în economia reală, însă marea majoritate circulă doar în sistemul financiar”.

” John Maynard Keynes arăta că, în timpul unei crize economice, banii ies din circulația ”industrială” și intră în cea ”financiară”. Banii din sistemul industrial susțin procesele normale de producție, însă, odată intrați în circulația financiară, ei sunt folosiți pentru a menține nivelul acțiunilor și burselor. O depresiune economică este marcată de transferul banilor din circulația industrială în cea financiară – din zona investițiilor în zona speculei. Prin urmare, motivul pentru care relaxarea cantitativă nu a avut efect asupra nivelului general al prețurilor este că o mare parte din noii bani au alimentat speculația, creând bule financiare, în timp ce prețurile și producția au rămas stabile”, scrie Skidelski.

”Economistul Hyman Minsky spunea că creditele bancare trec print trei faze succesive: acoperire, speculația, schema piramidală. În primul caz, venitul debitorului este suficient pentru a acoperi împrumutul și dobânda. În al doilea caz, venitul acoperă doar dobânda. În ultimul caz, totul devine un pariu că prețurile vor creste suficient cât să acopere împrumutul. Când se produce un crah, averea de pe hârtie dispare și economia reală este trasă și ea în jos”.

”Relaxarea cantitativă este o instabilitate financiară creată de stat. Pe piața creditelor ipotecare au apărut deja excese. Prețurile locuințelor în Marea Britanie a crescut cu 10% din martie 2020 și până în martie 2021, cea mai mare creștere începând din 2007”.

”În romanul „Oryx și Crake”, un producător de medicamente a introdus un virus în pilulele cu vitamine, sperând să-și sporească profitul vânzând atât vitaminele, cât și antidotul pe care l-a produs pentru acel virus. Crake, un om de știință dus cu capul, spunea că cele mai bune boli «din punct de vedere al afacerilor» sunt cele care provoacă o suferință cronică din care pacientul fie își revine când și-a cheltuit toți banii, fie moare în momentul în care și-a cheltuit toți banii. Este vorba despre un calcul fin»”.

„Relaxarea cantitativă este medicamentul care vindecă boala macroeconomică pe care tot el o provoacă. De aceea se spune că renunțarea la această politică ține de «un calcul fin». În primul rând, guvernele ar trebui să renunțe la ficțiunea că băncile centrale pot crea bani independent de guvern. Apoi, guvernele trebuie să cheltuiască banii creați în numele lor. Spre exemplu, guvernanții ar trebui să creeze locuri de muncă în sectorul public. Asta ar duce la o revenire economică fără a fi generată instabilitate economică. Este singura modalitate de a scăpa de dependența veche de un deceniu față de relaxarea cantitativă”, scrie Skiderski.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Decalogul PNL pentru a-l susţine pe Cîţu cu orice preţ
 •  

Decalogul PNL pentru a-l susţine pe Cîţu cu orice preţ

Decalogul PNL pentru al susţine pe Cîţu cu orice preţ

Participanții la ședința Biroului Permanent al PNL au adoptat sâmbătă o rezoluție propusă de prim-vicepreședintele Rareș Bogdan.

Documentul are 10 puncte și prevede, printre altele, susținerea pentru Guvernul Cîțu și invitarea membrilor USR PLUS la dialog fără precondiții inacceptabile.

Rezoluția PNL are 10 puncte și a fost votată în unanimitate de participanții la ședința de sâmbătă. Primele cinci puncte sunt despre guvern și parteneriatul cu președintele României.

„1. Rămânem ferm angajați în actul guvernării României.

2. Asigurăm cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conștienți de responsabilitățile PNL și că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.

3. Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului național de investiții „Anghel Saligny” și considerăm acest program o soluție bună și necesară pentru modernizarea țării, pentru dezvoltarea multor comunități locale.

4. Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetățenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic și care le afectează nivelul de trai.

5. Reafirmăm susținerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru și președintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esențial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale și pentru credibilitatea ei în plan intern și extern”, scrie în documentul liberalilor.

În partea a doua a documentului, liberalii solicită izolarea partidelor extremiste și reluarea dialogului cu USR PLUS fără condiții „inacceptabile”.

„6. Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic și să refuze orice colaborare cu extremiștii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive și să erodeze democrația. Niciun interes de partid nu poate justifica alianțe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democrației românești.

7. Facem apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic și pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – fățișe sau tacite – cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu.

8. Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiții inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea și a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

9. Reamintim tuturor membrilor PNL obligația lor de corectitudine față de partidul din care fac parte, obligație care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală și susținerea Guvernului condus de PNL, în fața celor care îl atacă în mod politicianist și care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.

10. Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîțu, pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură”, mai scrie în rezoluția PNL.

O altă rezoluție a fost propusă de liderul liberalilor Ludovic Orban. Aceasta a fost aprobată tot în unanimitate și vizează interzicerea colaborării cu PSD.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cîţu îşi face guvern fără USR PLUS
 •  

Cîţu îşi face guvern fără USR PLUS

Cîţu îşi face guvern fără USR PLUS

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă că va propune alți miniștri dacă propunerile nu vor fi acceptate de parlamentari. Procedura nu are legătură cu încredea în Guvern, a spus prim-ministrul.

Premierul Florin Cîțu consideră că astfel respectă prevederile constituționale.

„Eu voi respecta Constituția, merg în Parlament pentru votul miniștrilor… Voi veni cu noi propuneri (n.r.dacă miniștrii nu trec de votul parlamentarilor)… Este clară Constituția, nu știu de ce avem astfel de discuții”, a declarat Florin Cîțu.Premierul susține că votul din Parlament nu are legătură cu încrederea în Guvernul pe care-l conduce.

„Este un vot pentru miniștrii, nu are legătură cu încrederea în Guvern. Noi nu interpretăm Constituția, noi o aplicăm”, a precizat Cîțu.

Declarațiile au fost făcute la Palatul Parlamentului înainte de ședința Biroului Permanent al PNL.

Întrebat cu o zi în urmă dacă va negocia cu PSD pentru susținerea în Parlament, Cîțu a răspuns că știe doar de „o alianță clară” între USR și AUR în Parlament și că USR negociază cu PSD pentru voturi să dea jos Guvernul.

„Eu nu știu de alte negocieri”, a încheiat prim-ministrul.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • „America după 11 septembrie”, super exclusivitate la B1 TV 
 •  

„America după 11 septembrie”, super exclusivitate la B1 TV 

America după 11 septembrie super exclusivitate la B1 TV

Acesta este cel de-al doilea film adus în atenţia publicului de postul nostru, după cel de săptămâna trecută, „102 minute care au schimbat America”.

Este o sinteză a ultimilor 20 de ani

Documentarul-eveniment ”America după 11 septembrie” reprezintă o sinteză obiectivă a celor 20 de ani care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, văzută din perspectiva celor patru administrații prezidențiale (Bush, Obama, Trump și Biden), analizează politica externă a SUA în acești 20 de ani, dar și modul în care 9/11 a modificat profund societatea americană în tot acest timp.

Acest film va fi difuzat, în România, la 10 zile de la premiera care a avut loc în SUA, B1 TV fiind printre primele posturi TV din lume care îl va prezenta publicului larg.
9/11, ziua celui mai sângeros atac asupa SUA

Atacurile de la 11 septembrie 2001 s-au soldat cu 2.996 de morți din 90 de țări, inclusiv cinci români, și a devenit cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor.

Dintre cele aproape 3.000 de victime ale atacurilor, o treime încă sunt neidentificate. De fapt, abia în urmă cu doar câteva zile victimele cu numărul 1.646 și 1.647 au fost identificate, cu ajutorul unor tehnologii noi de secvențiere a ADN-ului.

Cine au fost teroriştii din 11 septembrie 2001?

Atacurile de la 11 septembrie au fost coordonate şi revendicate de gruparea teroristă al-Qaida, ce-l avea lider pe Osama bin Laden. Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe bin Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită Navy SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe ben Laden şi mai mulţi dintre bodyguarzii săi.

Joe Biden a desecretizat primul document FBI

Americanii au comemorat cei 20 de ani de la prăbușirea Turnurilor Gemene de la World Trade Center prin desecretizarea primul document desecretizat al investigației sale legate de atentate teroriste din 11 septembrie 2001.

Potrivit CNN, documentul făcut public la ordinul președintelui Joe Biden a fost redactat în 2016 și oferă date despre investigația pe care FBI a desfășurat-o în legatură cu sprijinul logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida care au deturnat avioanele.

Un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatorii din 11 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌