ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023GAZETA de SUD

Un sucevean a „parchat” mașina pe verticală

28 January 2023 at 09:13
image

Un bărbat din Suceava care a ignorat condițiile de drum a reușit să parcheze pe verticală, potrivit News Bucovina.

Un șofer care nu a adaptat viteza la condițiile de drum a derapat, joi, pe DN 17, în afara localității Frasin și a ajuns cu mașina în poziție verticală rezemată de un copac.

Potrivit primelor date ale anchetei, șoferul, un bărbat din Câmpulung Moldovenesc, circula singur în mașina personală, și a derapat pe DN 17 din cauza vitezei neadaptate la condițiile de drum și a ieșit în afara părții carosabile.

Portbagajul s-a proptit în crengile unui copac. Altfel, cel mai probabil, mașina s-ar fi răsturnat pe plafon.

Bărbatul a avut noroc și a scăpat nevătămat. A ieșit de unul singur și tot el a sunat la 112 să anunțe accidentul. Nu consumase alcool înainte de a se urca la volan, spun polițiștii.

articolul original.

 Întârzieri la decolarea unor avioane de pe Aeroportul Henri Coandă 

28 January 2023 at 09:00
image

Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri normali, conform planului de zbor, iar aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă, informează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Potrivit unui comunicat al CNAB, nicio cursă nu a fost anulată din motive meteo, însă unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ treizeci de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor, întârzieri care doar punctual pot ajunge sau depăşi o oră, notează Agerpres.

Pistele, platformele şi căile de rulare a aeronavelor sunt deschise şi operaţionale, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea operaţiunilor aeriene. Se intervine constant cu utilajele proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii bune de operare.

“Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti asigură pasagerii că face toate eforturile necesare pentru derularea în în siguranţă şi securitate a tuturor operaţiunilor de pe aeroport. Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pot fi găsite pe pagina de web www.cnab.ro. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti recomandă pasagerilor să îşi ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport”, se mai spune în comunicat.

articolul original.

Un tânăr ani a murit lovit de un tren

28 January 2023 at 08:53
image

Un tânăr de 29 de ani a murit lovit de un tren, în noaptea de vineri spre sâmbătă, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

„În noaptea de 27 spre 28 ianuarie, poliţiştii piteşteni au fost sesizaţi prin Serviciul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112, cu privire la o stare conflictuală între un bărbat şi o femeie, urmată de faptul că bărbatul ar fi plecat de la locul incidentului cu autoturismul femeii în cauză. Ca urmare a sesizării, pe baza descrierii, autovehiculul a fost dat în atenţia poliţiştilor din structurile rutiere şi de ordine publică aflaţi în teren”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Argeş.

Autoturismul a fost găsit la scurt timp, abandonat cu motorul în funcţiune pe DN 67B, în zona unui pod peste calea ferată.

„Cu ocazia verificărilor, bărbatul în cauză, de 29 de ani, din Rociu, a fost găsit decedat, pe calea ferată, acesta fiind lovit de tren. Se desfăşoară verificări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au avut loc evenimentele”, precizează IPJ Argeş. 

articolul original.

Traficul feroviar este adaptat la condițiile meteo nefavorabile

28 January 2023 at 08:47
image

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a anunțat că traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo.

În partea de sud-est a țării, pe raza județelor aflate sub avertizarea de ninsori și vânt, personalul feroviar al regionalelor București, Constanța și Galați monitorizează cu atenție trenurile aflate în circulație. În situațiile în care se impune intervenția pentru remedierea eventualelor deranjamente, echipele sunt pregătite să acționeaze cu drezine pantograf.

De asemenea, pe toată perioada de funcţionare a comandamentelor de iarnă, personalul CFR SA menţine permanent legătura cu dispeceratele operatorilor de transport feroviar atât de călători, cât şi de marfă, şi transmite operativ măsurile necesare care trebuie luate, astfel încât să se asigure continuitate în circulaţia trenurilor.
 
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA îi asigură pe călători că toate eventualele intervenții necesar a se desfășura în zonele afectate de condițiile meteo nefavorabile au drept scop menținerea siguranței și a continuității traficului feroviar.

Călătorii sunt rugaţi că în această perioadă, în care sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, să solicite informaţiile referitoare la condiţiile de circulaţie a trenurilor la numărul de telefon CFR 021/9521, iar pentru verificarea orelor de sosire sau de plecare din gări pot accesa site-ul administratorului infrastructurii feroviare – www.cfr.ro, domeniul camere web -, unde panourile de sosiri/plecări sunt actualizate din minut în minut.

articolul original.

(VIDEO) Noua Zeelandă: Stare de urgenţă în Auckland

28 January 2023 at 08:41

A fost decretată stare de urgenţă la Auckland, cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, după o ploaie extrem de abundentă urmată de inundaţii extinse, potrivit BBC.

Cel mai mare oraș din Noua Zeelandă a declarat stare de urgență după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii pe scară largă și evacuări. Aeroportul a fost inundat și toate zborurile anulate.

Ploaia de vineri din Auckland a inundat locuințe, a blocat traficul și a întrerupt curentul. În numai 15 ore, în oraş a plouat cât pentru o vară întreagă. Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar numeroşi localnici au fost evacuaţi în grabă din casele invadate de ape. Multe şosele importante au fost blocate şi toate zborurile au fost anulate pe aeroportul oraşului, care a fost şi el inundat. Impactul dezastrului va fi resimţit încă multă vreme, avertizează meteorologii. 

Primarul orașului Auckland, Wayne Brown, a confirmat informațiile din presă conform cărora un cadavru a fost găsit în Valea Wairau, pe țărmul de nord al orașului Auckland. Brown a spus că este „profund întristat” de vești. Poliția nu a confirmat dacă moartea este legată de inundație. El a mai spus că infrastructura și serviciile de urgență au fost „depășite” de impactul furtunii.

Într-o declarație, Serviciul de Urgență Noua Zeelandă a declarat că a avut de-a face cu aproximativ 1.500 de apeluri de asistență. Forța de Apărare din Noua Zeelandă ajută la evacuări, iar adăposturile de urgență au fost înființate în oraș.

articolul original.

Superliga | U Cluj – Rapid 0-0 în nămolul de pe „Cluj Arena“

27 January 2023 at 21:56

U Cluj a remizat, scor 0-0, cu Rapid București, vineri seară, pe „Cluj Arena“, în primul meci al etapei a 23-a din Superligă. A fost un meci de luptă, influențat de starea jalnică a terenului.

U Cluj: Iliev – Ilie, Miron, Simion – Vlădoiu, Bic (’65, Filip), Remacle (’90+3, Gomes), Oancea – Chipciu, Stoica (’54, Haită), Fulop (’65, Bălan). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.

Rapid București: Moldovan – Onea, Săpunaru, Iacob, Morais – Pănoiu, Kait (’46, Costache), Albu – Emmers, Dugandzic (’88, Luckassen), Alex Ioniță (’88, Sefer). Antrenor: Adrian Mutu.

Cartonașe galbene: Bic ’43, Oancea ’50, Iliev ’90, Chipciu ’90+5 / Morais ’14, Albu ’90+1.
Au arbitrat: Marian Barbu – Ciprian Florin Danşa, Imre-Laszlo Bucsi; Szabolcs Kovacs.
VAR: Radu Petrescu, Vlad Bârleanu.
Observatori: Marcel Savaniu (CCA), Ion Căţoi (LPF).

În etapa viitoare, U Cluj va juca la Craiova, cu FCU (3 februarie, ora 20.00), iar Rapid primește vizita echipei FC Voluntari (4 februarie, ora 20.00).

Superliga, etapa 23

Vineri, 27 ianuarie:
U Cluj – Rapid 0-0
Sâmbătă, 28 ianuarie:
ora 14.30: UTA – Mioveni
ora 17.00: Petrolul – Chindia
ora 20.00: „U“ Craiova – Hermannstadt
Duminică, 29 ianuarie:
ora 13.30: Argeş – Botoșani
ora 16.00: Sepsi – FCU
ora 19.00: FCSB – Farul
Luni, 30 ianuarie:
ora 20.00: Voluntari – CFR Cluj

Clasament:

Clasament oferit de flashscore.ro
articolul original.
Ieri — 27 January 2023GAZETA de SUD

Inspecția Muncii a declanșat Campania națională de control în industria minieră

27 January 2023 at 19:17
image

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, desfășoară Campania de control privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă diviziunile CAEN 05, 07, 08.

Campania de control este coordonată de inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, și se desfășoară în perioada 27 ianuarie – 27 februarie 2023, în toate județele în care există întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care efectuează activităţi de extracţie în sectorul de activitate minieră.

Inspectorii de muncă vor controla toate exploatările miniere existente pe teritoriul fiecărui judeţ și vor verifica următoarele:
• modul de respectare, de către angajatori, a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă;
• modul în care angajatorii asigură condiții adecvate de desfășurare a activității în special, în ceea ce privește asigurarea:

  • echipamentului colectiv și individual de protecție;
  • transportului la și de la locurile de muncă;
  • echipamente de muncă corespunzătoare activităților desfășurate;
    • modul în care serviciile interne de prevenire şi protecţie din industria extractivă îşi desfăşoară activitatea, sunt organizate şi îşi îndeplinesc atribuţiile;
    • modul în care angajatorii aplică practic prevederile H.G. nr. 1049/2006 în industria extractivă, informarea şi consultarea lucrătorilor despre cele mai eficiente mijloace de protecţie privind securitatea şi sănătatea în muncă;
    • modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, despre această campanie: ”Având în vedere dispoziția dată de prim-ministrul Guvernului României, dl. Nicolae Ciucă, în ședința de guvern din data 26.01.2023, începând cu data de 27.01.2023 în toate unitățile care desfășoară activități economice încadrate în codurile CAEN: 05, 07 și 08 se desfășoară activități de control în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru desfăşurarea acţiunilor de control, fiecare inspectorat teritorial de muncă a întocmit tematici specifice, în funcţie de societatea ce urmează să fie controlată, după anumite criterii, cum ar fi: specificul activității miniere (de suprafață sau subteran); în funcție de neconformitățile identificate la controalele anterioare și de cele mai frecvente cauze de producere a accidentelor de muncă.

Am dispus ca, alături de toți inspectorii de muncă din compartimentul SSM care, prin fişa postului, au repartizate aceste domenii economice pentru activitatea de control, să fie angrenați în această acțiune de control și ceilalți inspectori de muncă, cu prioritate cei specializați în domeniul electric, mecanic, precum și cei care au absolvit cursurile de perfecționare în domeniul materialelor pirotehnice. Totodată, această acţiune este motivată și de evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, având drept consecință creșterea numărului de accidente de muncă.

În industria extractivă, cele mai semnificative riscuri care se întâlnesc sunt cele legate de: explozia amestecurilor de gaze care se formează în timpul activității de exploatare minieră în subteran; echipamentele de muncă nedotate cu protecții care să prevină pătrunderea personalului în raza lor de acțiune; incendii provocate de blocarea funcționării benzilor transportoare și a altor utilaje de transport al substanțelor minerale utile, cât și subdimensionarea cablurilor de alimentare cu energie electrică a acestor utilaje; nerespectarea monografiei de lucru la locurile de muncă din cariere și activitatea de transport la și de la locurile de muncă, cum ar fi căi de acces și de circulație neconforme, mijloace de transport neadecvate etc.

Din cauza riscurilor specifice acestei activități, se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și a modului în care angajatorii realizează, în industria extractivă, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Considerăm că este necesară atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activității de inspecție să permită o îmbunătățire a securității și sănătății la locul de muncă”.

articolul original.

Ceapa a devenit obiect de lux într-o țară din Asia

27 January 2023 at 19:05

Prețul cepei a crescut atât de mult în Filipine încât a devenit imposibil de procurat de oamenii de rând și a dispărut din meniul restaurantele. Ea nu poate fi importată decât cu autorizație specială, iar autoritățile au confiscat în ultimele luni ceapă în valoare de 11 milioane de dolari americani. Leguma a reprezentat 30% din produsele agricole de contrabandă. Un kilogram de ceapă galbenă costa la finalul lui decembrie 13 dolari americani, conform Philstar.com.

În acest context, două perechi de miri din această țară au decis să folosească ceapa în loc de buchete de flori sau drept cadouri pentru invitați.

April Lyka Biorrey-Nobis, o tânără dintr-o familie înstărită, și domnișoarele ei de onoare au purtat fiecare câte un buchet de ceapă în timpul nunții, buchetul miresei cântărind în jur de patru kilograme.

Miresei i-a venit ideea în timp ce se uita pe rețelele de socializare și a văzut un buchet făcut din ceapă și flori, așa că a făcut un pas mai departe și a cerut anturajului să poarte buchete de ceapă roșie.

April a explicat că florile se ofilesc și sunt aruncate, în timp ce ceapa este mai practică și ar putea fi vândută după ce a fost folosită.

Organizatorul nunții a declarat că buchetele de ceapă au costat mai mult de jumătate din banii destinați florilor pentru nuntă.

Această nuntă nu a avut parte de tradiționala aruncare a buchetului miresei, în schimb cepele au fost dăruite rudelor, nașilor și domnișoarelor de onoare.

La o altă nuntă, într-o altă localitate, tot din Filipine, mirii Jayson și Lorellei au oferit ceapă roșie oaspeților lor, leguma fiind produsul afacerii de familie a părinților miresei.

Au fost dăruite în total 150 de kilograme de ceapă, spre amuzamentul participanților la nuntă.

În prezent, în Filipine un kilogram de ceapă este mai scump decât un pui întreg sau o pulpă de vită.

articolul original.

Mititelu l-a adus pe Marius Ciobanu și l-a „eliberat“ pe Ricardo Grigore

27 January 2023 at 18:58
image

Echipa patronată de familia Mititelu, FCU Craiova, a făcut două anunțuri importante vineri seară, înaintea meciului cu Sepsi, de la Sfântu Gheorghe. Primul este legat de capitolul sosiri, cel de-al doilea la plecări.

„FCU 1948 anunță faptul că fundașul dreapta, Marius Ciobanu, a semnat cu gruparea alb-albastră un contract valabil până în vară, cu opțiune de prelungire pentru încă două sezoane.

În vârstă de 19 ani, Marius a evoluat în prima parte a sezonului pentru Unirea Slobozia, din al doilea eșalon al României. A bifat 10 partide în toate competițiile, oferind și o pasă de gol în meciul din Cupa României cu Dinamo (3-3).

Pe data de 5 iunie 2020, la vârsta de 17 ani, Marius a debutat în Liga 1, într-un duel cu Dinamo din play-out, încheiat cu victoria câinilor roșii, scor 1-3.

De-a lungul timpului, tânărul jucător a evoluat pentru echipe precum: Academica Clinceni, Universitatea Cluj sau Unirea Slobozia. În perioada junioratului, acesta a crescut mulți ani în academia celor de la FCSB.

Marius este un jucător polivalent. Pe lângă poziția de fundaș dreapta, acesta poate juca atât ca mijlocaș dreapta, cât și mijlocaș ofensiv. De asemenea, acesta va purta numărul 74 la echipa noastră.
Mult succes în tricoul alb-albastru, Marius!“, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Ricardo Grigore a devenit liber de contract

Cea de-a doua noutate l-a vizat pe fundașul central Ricardo Grigore, care nu a reușit să bifeze prea multe meciuri la echipa din Bănie.

„Ricardo Grigore și FCU 1948 au ajuns la un acord privind încetarea contractului. Clubul îi mulțumește lui Rici pentru tot efortul depus în prima parte a sezonului și îi urează mult succes în următoarea provocare“, a anunțat conducerea FCU.

Citește și:

articolul original.

„U“ Craiova – Hermannstadt | Măldărășanu: „Băieții mei vor face un meci bun“

27 January 2023 at 17:33
image

Universitatea Craiova și AFC Hermannstadt se întâlnesc sâmbătă, de la ora 20.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“, într-o partidă contând pentru etapa 23 din Superliga.

Tehnicianul grupării sibiene, Marius Măldărășanu, știe că misiunea din Bănie va fi foarte dificilă, dar are încredere în grupul său, chiar dacă are destui indisponibili.

„Tot timpul avem așteptări mari, chiar dacă jucăm împotriva unei echipe bune, cu jucători foarte buni din punct de vedere tehnic, cu viteză. Au un antrenor experimentat, care pregătește foarte bine jocurile… Universitatea Craiova este un club foarte bine organizat, de câțiva ani își dorește să ia campionatul. Ne așteptăm și la o asistență numeroasă a publicului, deci cu siguranță va fi un meci greu.

Noi am făcut meciuri foarte bune împotriva echipelor din play-off sau de sus, din clasament, și cu siguranță băieții mei vor face și mâine seară un meci bun“, declarat Marius Măldărășanu, într-un interviu acordat clubului sibian.

„Nu știm cum va fi terenul, dar condițiile vor fi la fel pentru ambele echipe. Și noi avem jucători cu calitate tehnică, și ei au, acum rămâne de văzut ce meci va ieși. Important este să câștige cei mai buni și îmi doresc să fim noi.

Am câștigat o dată împotriva lor, în tur, însă nu seamnă un meci cu altul. Și ei, și noi avem probleme. După cum știți, Baba, Antoche, Stoica și Ene sunt indisponibili, dar avem un lot bun. Orice jucător care vine de pe bancă trebuie să dea totul“, a subliniat Marius Măldărășanu.

Citește și:

articolul original.

Un avion cu cinci oameni la bord s-a prăbușit imediat după decolare

27 January 2023 at 17:28
image

Un avion în care se aflau pasageri s-a prăbușit la doar un minut după ce a decolat de pe Aeroportul Internațional Juba din Sudanul de Sud, informează ȘtirileProTV.

În dimineața zilei de 27 ianuarie, un Let L-410 Turbolet (L-410UVP) înmatriculat EY-473 și operat de Fly Air Africa Aviation s-a prăbușit imediat după decolarea de pe aeroportul Juba din Sudanul de Sud. Echipajul efectuat un zbor intern către Akobo, un oraș la nord de Juba, aproape de granița cu Etiopia.

Cele cinci persoane de la bord, trei pasageri și doi membri ai echipajului, ar fi supraviețuit accidentului. Conform Juba TV și Daily Star nu au fost înregistrate victime.

Aeronava transporta marfă către orașul Akobo din Sudanul de Sud.

Let L-410 Turbolet este un avion bimotor de transport pe distanțe scurte, produs de producătorul ceh de avioane Let Kunovice.

articolul original.

Zăpada a trecut de 1 metru la Rânca

27 January 2023 at 16:12
image

Stratul de zăpadă a trecut de 1 metru în stațiunea montană Rânca, din județul Gorj.

Potrivit cabanierilor, în anumite zone zăpada viscolită trece de un metru și jumătate.

La această oră se intervine cu opt utilaje de deszăpezire pe DN 67C, între Novaci și Rânca. Drumul este accesibil, însă la kilometrul 22 este instituit un filtru al poliției rutiere.

Au voie să urce la Rânca doar vehiculele care au lanțuri sau tracțiune integrală, 4×4.

articolul original.

Statuie antică a lui Hercule, descoperită la Roma

27 January 2023 at 15:47
image

O statuie din Roma Antică ce îl înfăţişează pe Hercule a fost scoasă la lumină în timpul unor lucrări la sistemul de canalizare dintr-un parc din capitala Italiei, transmite agenţia ANSA, citată de Agerpres.

Parcul Appia Antica a anunţat pe Facebook că „Parco Scott ne-a rezervat o mare surpriză – o statuie de marmură, în mărime naturală, pe care, datorită prezenţei bâtei şi a blănii de leu care îi acoperă capul, o putem identifica cu siguranţă ca fiind o reprezentare a lui Hercule”.

Descoperirea a fost realizată în preajma bornei ce marchează a doua milă a vechii Via Appia, faimosul drum istoric care solicită înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

articolul original.

Dan Plăveți, numit în Directoratul CEO

27 January 2023 at 15:39
image

Complexul Energetic Oltenia anunță numirea lui Dan Plăveți în Directoratul companiei. Plăveți a fost numit pentru patru luni, în baza unui contract de mandat. Este în cărți să fie desemnat președintele Directoratului CEO.

„În completarea numărului de membri ai Directoratului CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere a aprobat numirea domnului Plăveți Iulius Dan pentru o perioadă de 4 luni, începând cu data de 23.01.2023, în baza prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Este de menționat că domnul Plăveți Iulius Dan, absolvent al Universității Politehnice București, a ocupat succesiv funcții de conducere în cadrul unor mari companii, inclusiv în domeniul energetic, precum vicepreședinte și, ulterior, președinte al ANRE în perioada 2009–2012, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica SA în anul 2017, Director General al  Hidroserv SA în perioada 2018-2021″, conform unui comunicat al CEO.

De amintit că Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO, a fost revocat din funcție săptămâna aceasta.

articolul original.

Incendiu la un depozit de detergenți

27 January 2023 at 15:15
image

Pompierii bucureșteni intervin, vineri, pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de detergenţi din localitatea Voluntari, judeţul Ilfov, informează Agrepres.

Pompierii au evacuat, preventiv, 40 de locatari ai unui bloc din apropierea depozitului care a luat foc, vineri, în localitatea Voluntari.

„La aproximativ 100 de metri de hala afectată de incendiu este un bloc de locuinţe. Nu există risc de propagare a incendiului la bloc, însă în mod preventiv a fost luată măsura de evacuare a locatarilor”, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).

Traficul rutier a fost restricţionat în zona Şoselei de Centură.

Potrivit sursei citate, au ars mase plastice şi paleţi cu dezinfectanţi. Suprafaţa afectată în acest moment este de 2.000 de metri pătraţi. Nu sunt înregistrate victime, precizează ISUBIF.

Au fost alertate 16 autospeciale de stingere, trei autoscări, două echipaje pentru descarcerare şi SMURD.

Pentru informarea şi avertizarea populaţiei privind degajarea de fum a fost remis un mesaj prin sistemul RO-ALERT.

Potrivit sursei citate, a fost realizat un dispozitiv de intervenţie pe laturile clădirii afectate de incendiu.

Traficul rutier a fost restricţionat în zona Şoselei de Centură.

articolul original.

Un soldat rus s-a aruncat de la etajul 10 pentru că nu dorea să mai lupte în Ucraina

27 January 2023 at 12:56
image

Presa internațională relatează decesul dramatic al unui soldat rus, Mihail Liubimov, care a preferat să-și ia viața decât să se întoarcă pe frontul din Ucraina, informează Ziare.com.

În vârstă de 25 de ani, Mihail Liubimov a fost văzut de mama sa, femeie de serviciu în ministerul rus de externe, sărind de la fereastra apartamentului situat la etajul al zecelea, de la o înălțime de aproximativ 30 de metri, conform informațiilor survenite din Rusia.

Soldatul rus a luat această decizie radicală în momentul în care a aflat că trebuie să se întoarcă în prima linie a războiului din Ucraina.

Moartea lui Liubimov survine pe fondul unei creșteri a numărului de sinucideri, pe care autoritățile ruse încearcă însă să le mușamalizeze.

articolul original.

Craiova: Acțiuni ale polițiștilor la Şcolile Gimnaziale Gheorghe Bibescu şi Sf. Dumitru

27 January 2023 at 12:56
image

Polițiștii doljeni au efectuat activități educative la Şcolile Gimnaziale Gheorghe Bibescu şi Sf. Dumitru, din municipiul Craiova.

Polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară și Serviciului Rutier Dolj le-au prezentat elevilor regulile de circulaţie şi importanţa abordării unui comportament corect ca pietoni, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente rutiere.

Şi poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Craiova s-au aflat în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale Sf. Dumitru, fiind desfăşurate activităţi pe linia prevenirii infracțiunilor contra persoanei și a reducerii riscului rutier.

Astfel, elevii au învățat că trebuie să traverseze strada doar pe ,,zebră” sau pe culoarea verde a semaforului pentru pietoni, să se asigure de fiecare dată și să nu alerge pe trecerea pentru pietoni pentru a fi în siguranță.

De asemenea, pentru prevenirea violenței în unitățile de învățământ, elevilor le-au fost prezentate modalitățile de rezolvare a unor conflicte pe cale amiabilă și li s-a reamintit cât de important este să fie toleranţi și să-i trateze pe cei din jur cu respect.

Astfel, copiii au înțeles că unul dintre cele mai importante drepturi pe care le avem este dreptul de a nu fi discriminați, dar totodată şi responsabilitatea de a nu-i discrimina pe ceilalți.

articolul original.

Cercetătorii au descoperit cum poate fi oprit procesul de îmbătrânire

27 January 2023 at 12:43
image

Cercetătorii laboratorului Sinclair de la Facultatea de Medicină Harvard au făcut o dezvăluire care ar putea schimba viitorul. Aceștia au descoperit cum poate fi oprit procesul de îmbătrânire.

Studiul, publicat pe 12 ianuarie, a arătat că programarea epigenetică, care este modul în care ADN-ul este organizat, afectează procesul de îmbătrânire, potrivit cbsnews.com.

Experimentele au fost făcute pe șoareci pe parcursul a 13 ani. În primul rând, cercetătorii au făcut modificări epigenetice prin modificarea ADN-ului pentru a îmbătrâni șoarecii.

„Există o modalitate clară de a accelera îmbătrânirea prin perturbarea programării epigenetice în celule”, a spus participantul la studiu și cercetătorul Thomas Dixon-McDougall. „Apoi poate fi, de asemenea, restaurat înapoi la o stare de tinerețe”, a adăugat el.

Doi șoareci de aceeași vârstă, aspect total diferit

Dixon-McDougall a fost unul dintre cercetătorii care au luat parte la studiu. S-au uitat la șoareci care au fost păstrați în același loc și cu aceeași secvență de ADN.

Videoclipul de la Facultatea de Medicină Harvard arată cum doi șoareci de aceeași vârstă au un aspect total diferit.

„Unul dintre ei a suferit o procedură de de îmbătrânire artificială”, a spus omul de știință.

Cercetătorii au reușit apoi să inverseze acest proces. Ei au explicat că prin repararea ADN-ului cu terapia asupra genelor, șoarecii au devenit mai tineri.

„Activarea acestor gene este suficientă pentru a șterge aspectele îmbătrânirii”, au menționat autorii studiului.

Procedura s-a realizat prin injectare. Astfel, odată cu implementarea a ceva ce ce este similar cu un virus, cercetătorii au descoperit că celulele șoarecilor au fost actualizate, transformând cromatina și șoarecii – care, spun ei, erau în general sănătoși.

„Am văzut semne de creștere a mușchilor, a forței și a activității”, a spus un participant la studiu.

Următorul pas, testarea descoperirilor la mamifere mai mari

Acum, cercetătorii încearcă să descopere cum ar putea descoperirea să ajute oamenii cu boli precum Alzheimer sau scleroza multiplă.

„Dacă putem interveni pentru a inversa îmbătrânirea, am putea trata multe boli simultan”, a menționat un om de știiță.

Nu au apărut mutații pe parcursul experimentelor, iar următorul pas este testarea descoperirilor la mamifere mai mari.

articolul original.

„U“ Craiova – Hermannstadt | Ionuț Stancu: „Avem datoria să câștigăm“ (VIDEO)

27 January 2023 at 12:37

Cu imaginea „șifonată“ după eșecul de la FC Botoșani, Universitatea Craiova încearcă să îndrepte lucrurile împotriva echipei AFC Hermannstadt. Disputa cu sibienii, programată sâmbătă, de la ora 20.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“, din cadrul etapei 23 a Superligii, a fost prefațată de Ionuț Stancu. Antrenorul secund al Științei a subliniat că întreaga echipă este concentrată asupra meciului, este pregătită și gata să câștige ca să-și bucure susținătorii. VEZI VIDEO!

Superliga, etapa 23

Vineri, 27 ianuarie:
ora 20.00: U Cluj – Rapid
Sâmbătă, 28 ianuarie:
ora 14.30: UTA – Mioveni
ora 17.00: Petrolul – Chindia
ora 20.00: „U“ Craiova – Hermannstadt
Duminică, 29 ianuarie:
ora 13.30: Argeş – Botoșani
ora 16.00: Sepsi – FCU
ora 19.00: FCSB – Farul
Luni, 30 ianuarie:
ora 20.00: Voluntari – CFR Cluj

Clasament:

Clasament oferit de flashscore.ro
articolul original.
❌