ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023GAZETA de SUD

„Puiul de Om din Cartea Junglei“ și „Frumoasa din pădurea adormită“, în week-end la Colibri

3 February 2023 at 06:02

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova va prezenta în week-end două spectacole: „Puiul de Om din Cartea Junglei“ și „Frumoasa din pădurea adormită“.
Poveștile vor fi interpretate de actorii:

 • Geo Dinescu,
 • Marin Fagu,
 • Emanuel Popescu,
 • Robert Iovan,
 • Oana Stancu,
 • Iulia Cârstea,
 • Alla Cebotari,
 • Ionica Dobrescu,
 • Alis Ianoş,
 • Adriana Ioncu,
 • Daniel Mirea,
 • Cosmin Dolea.

Sâmbătă, 4 februarie, la ora 18.00 se va juca „Puiul de Om din Cartea Junglei“, un spectacol după Rudyard Kipling, cu scenariul, regia și scenografia semnate de Geo Dinescu și Marin Fagu. Scenă cu scenă, spectacolul povestește dinamic și ritmat, cu emoție și curiozitate, aventurile lui Mowgli în junglă.

Duminică, 5 februarie la ora 11.00, este programat spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită“, comedie muzicală pentru copii, cu scenariul și regia de Cristian Pepino, scenografia Vlad Tănase, muzica Dan Bălan. Este o nouă versiune a poveștii, o versiune veselă, cu actori și păpuși și o muzică încântătoare.

Următoarele spectacole

Următoarele spectacole din februarie sunt:
Sâmbătă, 11 februarie 2023, ora 18:00 – „Crăiasa Zăpezii“ (5+)
Duminică, 12 februarie 2023, ora 11:00 – „Prințul Broască“ (family)
Sâmbătă, 18 februarie 2023, ora 18:00 – „Pinocchio“ (4+)
Duminică, 19 februarie 2023, ora 11:00 – „De-aș fi Scufița Roșie“ (3+)
Sâmbătă, 25 februarie 2023, ora 18:00 – „Cenușăreasa“ (family)
Duminică, 26 februarie 2023, ora 11:00 – „Cântăreții din Bremen“ (all ages).

articolul original.

Asistent de pe salvare, acuzat de agresiune asupra unei fete de 17 ani

3 February 2023 at 05:39

Un asistent de pe o ambulanță de la Zimnicea este acuzat de agresiunea sexuală asupra unei minore de 17 ani.

Un asistent medical de pe ambulanţă este acuzat că a agresat sexual o fată de 17 ani din comuna teleormăneană Pietroşani, care sunase la 112 pentru că avea simptome de răceală, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Iulian Orbeşteanu.

„La data de 27 ianuarie, poliţiştii din cadrul Secţiei nr.12 Poliţie Rurală Zimnicea au fost sesizaţi de către o femeie din comuna Pietroşani, judeţul Teleorman, cu privire la faptul că, în noaptea de 25/26 ianuarie, fiica sa în vârstă de 17 ani ar fi primit îngrijiri medicale de la un echipaj al unei ambulanţe Teleorman, neconforme cu simptomele declarate. În fapt, mama minorei a sesizat că asistentul medical sosit la faţa locului nu ar fi procedat corespunzător la acordarea de îngrijiri medicale conform simptomelor şi ar fi dezbrăcat minora în vârstă de 17 ani”, precizează IPJ Teleorman.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Teleorman, Iulian Orbeşteanu, mama adolescentei spune că minora de 17 ani avea simptome de răceală şi reclamă că asistentul a dezbrăcat-o pe fată şi a pipăit-o în zona intimă. În cursul zilei de joi, fata a fost dusă pentru expertiza medicală la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Teleorman.

Poliţia a deschis în acest caz un dosar penal in rem. 

”Nu am dezbrăcat-o pe fată, se vede și pe filmări, am vorbit cu ea ca un tată” 

Reporterii explozivnews24.ro au luat legătura cu asistentul acuzat de agresiune sexuală, căruia i-au cerut un punct de vedere.

„Există o anchetă în curs, există o cameră de luat vederi în mașina aceea, există toate lucrurile acestea la dosar. Eu pot să vă spun doar că sunt asistent medical de 34 de ani, de 30 la ambulanță și că am învățat multe lucruri de la medicii bătrâni și vechi și chiar mi-am făcut meseria așa cum trebuie. Eu am lucrat în ginecologie și maternitate, am moșit zeci de femei, iar experiența m-a ajutat ca pe 1 ianuarie să aduc pe lume o fetiță de 2.600 – 2.800 de grame, în salvare și m-am cam chinuit…

Am fost acuzat că nu a fost mămica lângă copil când i-am făcut investigațiile, dar fata era căsătorită cu un băiat în altă parte a satului. Eu nu le cer certificatul de căsătorie. Soțul ne-a așteptat în altă parte și ne-a spus că mergem la soție, pe fișa ei scria că a fost răcită și că are insomnii, dar nu avea niciun simptom în acest sens.

Acuze neîntemeiate

Să zicem că era într-o perioadă de convalescență, după o răceală. Avea un puls mai rapid, inima era bună, nu avea tensiune… Vorbești frumos cu ei, discuți cu ei, eu mă adresez lor: tată, așa…, tată așa.., îmi spunea că o doare burta. Am întrebat-o lucruri medicale, dar nu le înțelegea, atunci mi-am dat seama că trebuie să vorbesc mai pe limba ei. Eu fac consult amănunțit, atât pentru protecția pacientului, cât și pentru liniștea mea. Pentru toate investigațiile pe care i le-am făcut, i-am cerut voie, iar lângă mașina care avea ușa întredeschisă și era pornită, pentru a funcționa camera video, s-au aflat permanent soacra, soțul și alte două persoane…

După discuțiile cu fata, i-am recomandat să consulte un specialist, un ginecolog, dar am vorbit fără nicio tentă sexuală. Nu am dezbrăcat-o pe fată, se vede și pe filmări, am vorbit cu ea ca un tată, eu am lucrat la ginecologie când eram mai tânăr. Nu i-am dat pantalonii jos niciodată”, a declarat în exclusivitate pentru explozivnews24.ro, asistentul medical Florin Ghica, acuzat de agresiune sexuală. 

Asistentul medical este cunoscut ca un om bun, familist convins. Are o fiică de 21 de ani. Este un profesionist desăvârșit, cu o activitatea de 34 de ani în slujba cetățenilor, ca asistent medical. Lucrează de 30 de ani la Ambulanță și nu a avut niciodată probleme la locul de muncă sau cu pacienții.

Pe lângă ancheta pe care o derulează poliția, conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman a demarat o cercetare disciplinară. Asistentul a spus deja conducerii instituției la care lucrează cum s-au derulat evenimentele în noaptea respectivă, urmând ca în perioada următoare să fie chemat la audieri de către oamenii legii.

articolul original.

Fermierii polonezi închid punctele de control de la granița cu Ucraina

3 February 2023 at 04:57
image

Fermierii polonezi au închis puncte de control la granița cu Ucraina pentru a protesta împotriva importurilor de cereale.

Grupuri de agricultori au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi.Aceste grupuri împiedică de joi la prânz tranzitul camioanelor dinspre Ucraina la cel puţin trei puncte de frontieră şi au oprit operaţiunile de descărcare a cerealelor ucrainene în unele docuri, potrivit newsunrolled.com.

Polish farmers begin protests against Ukrainian grain imports; roads at border crossings are already blocked. 

Farmers have started protesting on the border between Poland and Ukraine. Poles demand to stop importing cheap Ukrainian grain pic.twitter.com/AFCSLmux4Z

— #SupportPalestine #BDS #Yemen #Kashmir #Assange (@ChristineJameis)
February 2, 2023

O serie de organizații poloneze care au reunit fermieri, în principal Agrounia, au protestat că cerealele pentru export au fost importate în Polonia din Ucraina, dar s-au stabilit în republică, iar calitatea acestor cereale era inadecvată. Potrivit datelor oficiale ale părții poloneze, anul trecut au fost importate aproximativ 2 milioane de tone de cereale din Ucraina.

Potrivit preşedintelui Camerei Agricole din oraşul polonez Lublin, numai la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk peste 300 de persoane protestează „pentru a atrage atenţia faţă de slaba calitate a cerealelor ucrainene” şi faţă de „lipsa controalelor de calitate” în cazul acestora, situaţie permisă de faptul că „produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite” de cele poloneze.

Prețurile s-au prăbușit

În declaraţii acordate presei, reprezentanţii agricultorilor polonezi se plâng că mărfurile venite din Ucraina „nu au densitatea şi nici calitatea” cerute producătorilor locali şi solicită efectuarea de controale la punctele de recepţie a cerealelor.

Un deputat al Partidului Agrar Polonez, Jaroslaw Rzepa, a avertizat săptămâna aceasta că aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale poloneze sunt înmagazinate fără perspective de comercializare după ce pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene a provocat prăbuşirea preţurilor.

După declanşarea războiului în Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

articolul original.

„Imaginează-ţi o barcă. Şi apoi, inima”. Povestea „reprogramatorilor de inimi” de la SCJU Craiova

3 February 2023 at 03:30

„Imaginează-ţi o barcă. Pentru a merge înainte, are nevoie de vâslaşi. Pentru a merge cum trebuie, are nevoie ca ei să vâslească în aceeaşi direcţie. Acum imaginează-ţi că inima este această barcă. Uneori, vâslaşii nu se mai sincronizează, iar barca încetineşte. Inima devine leneşă şi, la un moment dat, se poate opri”, descrie plastic dr. Emilia Goanţă, coordonatoarea secţiei de electrofiziologie şi implantologie din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă din Craiova, cum apar, în corpul nostru, problemele care necesită „reprogramarea” inimii.

Craiova, singurul centru din Oltenia în care se implantează dispozitive cardiace

Emilia Goanţă este unul dintre cei trei medici tineri din Craiova care fac din nou bărcile din pieptul oamenilor să înainteze. Datorită lor, inimile repornesc în situaţii în care, altfel, s-ar opri pentru totdeauna. Alături de ea sunt dr. Adrian Ungureanu şi dr. George Târtea. Împreună, cei trei au reuşit să crească enorm bugetele pentru electrofiziologie și implantologie. Mai exact, cu 900% în numai 5 ani.

„Când am venit prima dată aici, am văzut sala, am văzut aparatura, care era deficitară la acel moment şi am zis ok, bine, putem face lucruri, putem să creştem. Zona are pacienţi foarte mulţi care nu se pot trata. La acea vreme, am decis să aplic pentru o bursă europeană la Roma înainte de a veni să lucrez aici, pentru o formare suplimentară în străinătate.

Când am aplicat, a trebuit să explic de ce vreau acea bursă, de ce vreau să mă formez în afară, de ce am nevoie de acest lucru. Şi atunci am povestit despre acest judeţ, despre acest spital care nu avea, în acel moment, medic, personal medical şi aşa mai departe. Şi despre dorinţa de a mă forma într-un centru european pentru a învăţa şi mai multe lucruri ca să mă pot întoarce şi să lucrez aici. Şi aşa am obţinut bursa”, a mărturisit dr. Emilia Goanţă.

Craiova este singurul centru din Oltenia în care se fac implanturi de stimulatoare, dispozitive de resincronizare şi defibrilatoare cardiace.

Intervenţiile care se făceau într-un an se fac acum într-o lună”

Proceduri de implant de stimulator se efectuează de foarte mulți ani, însă, din cauza unei finanțări deficitare a programelor naționale, numărul acestora era redus. Dacă la început se montau maxim 40-50 de stimulatoare simple pe an, anul trecut s-au montat aproximativ 300 de stimulatoare şi 90 de dispozitive complexe. Din cele 300, peste 200 au fost urgenţe. Altfel spus, dacă nu se intervenea atunci, majoritatea pacienților ar fi putut deceda. „Intervenţiile care se făceau într-un an se fac acum într-o lună”, spune dr. Adrian Ungureanu.

Dr. Adrian Ungureanu: Stimulatorul este un mini-computer capabil să detecteze activitatea cardiacă și să stimuleze inima

Terapiile de stimulare cardiacă, de defibrilare şi de resincronizare au salvat deja mii de vieţi. Am aflat de la cei trei medici angajaţi la SCJU Craiova ce se petrece, propriu-zis, în timpul introducerii unui dispozitiv cardiac, cum se realizează intervenţia, ce simte pacientul şi cum i se schimbă viaţa după o astfel de operaţie.

Când are inima nevoie de un stimulator cardiac

Stimulatoarele cardiace sunt dispozitive salvatoare de viaţă pentru că ele intervin când inima pacientului nu mai generează singuri impulsuri electrice şi se opreşte.

„De cele mai multe ori, vorbim de urgenţe vitale. Dacă noi nu punem stimulatorul, pacientul poate să moară. Există şi situaţii în care implantăm stimulatorul pentru a creşte confortul vieţii, pentru că, de multe ori, inima bate fie prea rar, fie prea repede. Stimulatorul intră în acţiune decât atunci când inima bate prea rar. Când inima bate prea repede, stimulatorul nu funcţionează. Dar noi nu putem să lăsăm o inimă să bată cu 150-160 de bătăi pe minut şi, atunci, pacientul primeşte medicamente care scad frecvenţa cardiacă. Dacă pacientul primeşte acele medicamente şi nu are stimulator cardiac, există riscul ca inimă să îi bată prea rar”, explică dr. George Târtea.

Cea mai frecventă cauză a afecțiunilor care impun montarea acestor dispozitive este de ordin degenerativ, adică problema apare odată cu înaintarea în vârstă. „De regulă, apare o depunere de calciu la nivelul sistemului de conducere – blocul atrioventricular – care blochează conducerea impulsului electric dintre atrii și ventricule în diverse grade. Atriul și ventriculul nu mai comunică eficient, iar inima se poate opri. Nu există tratament medicamentos eficient pentru acest tip de probleme”, explică dr. Adrian Ungureanu

Cum funcţionează stimulatorul

Stimulatorul este un mini-computer care, în mod simplist spus, este format dintr-un generator de puls și o baterie și este capabil să detecteze activitatea cardiacă și să stimuleze inima prin intermediul impulsului electric, atunci când acest lucru este necesar, explică dr. Adrian Ungureanu. Bateria are o durată de viață destul de mare, între 5 ani – la cele mai complexe – până la 12 ani, la cele mai simple. Atunci când bateria se epuizează, stimulatorul trebuie reimplantat. De regulă, sondele rămân în interiorul inimii dacă sunt funcționale și au parametri normali, dar generatorul (stimulatorul) trebuie schimbat cu totul.

„Stimulatoarele cardiace sunt dispozitive electronice de mici dimensiuni care, de multe ori, se implantează subcutanat (sub piele), sub zona claviculară stânga sau, mai rar, dreaptă. Ele se conectează la un fir, iar acel fir merge prin intermediul unei vene până în inimă. Pacientului i se face anestezie locală, apoi se face o mică incizie, de doi-trei centimetri. Facem puncţia, ne ducem în vasul de sânge, iar firul – sonda de stimulare – ajunge în inimă, de regulă în ventriculul drept. Acolo se prinde fie cu nişte aripioare, care se agaţă efectiv de muşchiul inimii, fie cu un mic şurub care se înfiletează”, adaugă dr. George Târtea.

(Click pe foto pentru mărire)

Dr. George Tartea: Dacă noi nu punem stimulatorul, pacientul poate să moară.

După 24 de ore, pacientul merge acasă. După o lună, este un om perfect normal

Practic, aparatul va sta într-un mic buzunar între piele şi muşchi. Uneori pacientul este externat şi după 24 de ore de la implant. După 10 zile vine la al doilea control al aparatului, când se scot şi firele de sutură. Urmează un control la o lună, la 3 luni şi apoi din 6 în 6 luni.

„Controalele periodice sunt extrem, extrem de importante pentru că atunci noi verificăm durata de viaţă a aparatului şi parametrii de funcţionare, care se pot modifica în timp şi au nevoie de adaptare conform necesităţilor pacientului. Dar după aproximativ o lună, pacientul este absolut un om normal, fără nicio contraindicaţie”, mai spune dr. Târtea.

Medicii reuşesc să restabilească funcţiile inimii în câteva minute

Procedurile de urgență majoră sunt atunci când pacientul este în stop cardiac cauzat de o tulburare de ritm. „În aceste cazuri, practicăm stimularea cardiacă temporară de urgență. Dacă totul merge bine, aceasta durează 10-15 minute și de multe ori o efectuăm inclusiv în timpul masajului cardiac sau al unei stimulări cardiace externe. Reluarea activității cardiace este promptă, de cele mai multe ori cu recuperare completă”, precizează dr. Ungureanu.

„În momentul în care intrăm în inima pacientului cu acest fir, el are 20-30 de bătăi pe minut. Firul atinge pentru prima dată inima, iar aceasta crede că normalul a revenit şi atunci dispar şi acele 20-30 bătăi pe minut. Putem spune că pacientul moare, de fapt, în faţa noastră. Inima se opreşte frecvent în timpul acestor proceduri. Dar reuşim să o repornim. Sunt cazuri în care pacientul ajunge la noi cu inima oprită şi o repornim, iar pacientul îşi revine”, transmite dr. Târtea.

De multe ori, în timpul intervenţiei, pacienţii ne povestesc toată viaţa lor”

Pe tot parcursul intervenţiei, pacientul este pe deplin conştient. Intervenţiile nu se pot realiza decât cu anestezie locală, pentru că anestezia generală deprimă activitatea electrică a inimii care, în cazul acestor pacienţi, este deja deprimată. Astfel, pacienţii au contraindicaţie absolută pentru anestezicul general pentru că acesta ar putea opri inima cu totul.

„Noi avem constant feedback-ul pacientului, care vorbeşte cu noi în timpul procedurii. Majoritatea ne povestesc toată viaţa lor. Astfel, îi şi deconectăm de la stresul produs de intervenţie şi totodată ne asigurăm că ei sunt în regulă”, mai spune dr. George Târtea.

Ce înseamnă resincronizarea inimii?

Resincronizarea este cea mai complexă procedură din categoria dispozitivelor implantabile.

„Un dispozitiv de resincronizare are trei sonde, faţă de stimulator – care are una sau două sonde. El are rolul de a corecta o tulburare de conducere electrică specifică. Cel mai frecvent, blocul de ramură stângă, la un pacient cu inima slabită de diferite cauze. Pentru a plasa cea de-a treia sondă, mergem pe sistemul venos superficial al inimii, într-o locație specifică. Provocarea este că anatomia vaselor de sânge diferă de la pacient la pacient, iar noi, de cele mai multe ori, nu ştim exact cu ce ne confruntăm decât după ce începem intervenţia”, adaugă dr. Ungureanu.

Vorbim de o inimă foarte slăbită şi vulnerabilă”

Riscurile cresc pentru că, de regulă, dispozitivele de resincronizare se adresează unor probleme de o severitate mai mare. „Vorbim, de fapt, de o inimă foarte slăbită care este, implicit, mai vulnerabilă”, mai spune medicul.

„Inima are o funcţie foarte simplă: primeşte sânge şi îl pompează. E ca o pompă de apă. Ca să funcţioneze, are nevoie de curent electric. Când apare un bloc de ramură stângă, curentul electric este şubred, iar ventriculul, partea dreaptă, împinge prima dată, apoi vine partea stângă, iar mişcarea, în loc să fie sincron, este succesivă. Vâslaşii nu mai împing în acelaşi timp, iar inima devine foarte leneşă.

Noi putem ajuta inima să nu mai fie asincronă, o resincronizăm. Acest lucru se realizează prin 3 fire. Unul ajunge în partea de sus, în atriul drept, altul în partea de jos, în ventriculul drept (ca la stimulator), plus una care intră printr-o mică gaură şi ajunge pe suprafaţa inimii. Atunci când mişcarea este sincronizată, inima are mai multă forţă şi pacientul începe să se simtă mai bine”, completează dr. Emilia Goanţă.

Dr. Emilia Goanţă: Defibrilatoarele cardiace sunt clasice sau pentru implant subcutanat

Şocul readuce viaţa: Defibrilarea cardiacă

Terapia de resincronizare poate implica doar funcţia de stimulator sau poate avea şi funcţia de defibrilare, care permite ca dispozitivul să intervină şi în momentul în care pacientul are bătăi foarte rapide şi să îi transmită un şoc electric într-o situaţie ameninţătoare de viaţă, spune dr. Goanţă.

Terapia este folosită la pacienţii care au inima dilatată, cardiomiopatie dilatativă, şi bloc de ramură stângă, adică tulburări de conducere a curentului electric.

În cazul defibrilatoarelor, faţă de stimulatoare şi terapia de sincronizare, aparatul monitorizează permanent bătăile inimii şi atunci când constată o bătaie rapidă, ameninţătoare de viaţă, sesizează aritmia şi, ca pacientul să nu moară, intervine – fie prin terapii nedureroase, fie prin şocul electric pe care îl ştim cu toţii de la televizor.

Intervenţie în premieră în România, la Craiova: Defibrilatorul subcutanat

Există două tipuri de aparate, spune dr. Emilia Goanţă. Unul mai mic, clasic, care se introduce în interiorul inimii, printr-o venă şi monitorizează în permanent inima. Este ca un sistem de alarmă, care nu intervine decât în momentul în care „intră hoţul”, explică medicul.

Şi mai există defibrilatorul subcutanat, care nu se mai introduce în sistemul venos. Pentru că este foarte costisitor, acesta se montează doar în cazuri atent selecţionate, când este vorba de pacienţi care au probleme cu venele sau sunt foarte tineri sau cu risc crescut de infecţii. Acest defibrilator se introduce sub piele, între muşchi, iar sonda care mergea prin vasul de sânge în interiorul inimii vine fix pe suprafaţa inimii printr-un tunel pe sub piele.

Echipa coordonată de Emilia Goanţă a fost prima din România care a realizat acest tip de intervenţie, în urmă cu doi ani.

Ce facem noi aici ar trebui să se facă şi în Olt, Vâlcea, Gorj”

„Ce s-a realizat aici nu este munca a trei medici şi atât. Este rezultatul unui efort imens, comun, al personalului medical, al conducerii spitalului, al Consiliului Judeţean, al CAS, care a crescut finanţarea, al oamenilor care fac documentaţii sau se ocupă de licitaţii. Al tuturor celor care au înţeles nevoile zonei, pentru că nu suntem doar noi, Craiova. Vorbim de toată Oltenia”, transmite Emilia Goanţă.

Printre priorităţi, echipa enumeră o sală în plus pentru intervenţii şi creşterea activităţii pe partea de electrofiziologie.

„Ne-ar mai ajuta mult încă o sală, ca să putem să avem una pentru dispozitive şi una pentru electrofiziologie şi ablaţii. Pentru că pe această parte din urmă sunt proceduri care pot ajunge la 6-7 ore şi devine problematic să ţii sala de intervenţii blocată atâta timp dacă apare o urgenţă, o situaţie ameninţătoare de viaţă care necesită implantarea unui dispozitiv cardiac”, explică medicul.

Rapiditatea şi accesibilitatea, în privinţa serviciilor medicale, este încă foarte mică, atrage atenţia coordonatoarea secţiei: „Ce facem noi aici ar trebui să fie şi în Olt şi la Vâlcea, trebuie să se extindă”.

Mai multe centre înseamnă mai multe vieţi salvate. La fel şi creşterea activităţii de la nivelul centrului din Craiova.

CITEŞTE ŞI: Salvatorii de la Cardiologie Intervenţională

articolul original.

Bugetul Craiovei pe 2023, aprobat în formula stabilită de Olguţa Vasilescu

3 February 2023 at 03:27

Bugetul Craiovei pe anul 2023 a trecut, joi, de votul consilierilor locali, în forma stabilită de executiv şi prezentată deja publicului de Olguţa Vasilescu vinerea trecută, live, pe pagina de facebook a primăriei. Şi de data asta s-a discutat tot online, şedinţa CL Craiova fiind transmisă pe canalul de Youtube al primăriei.

Degeaba s-au zbătut cei din opoziţie să-şi spună punctul de vedere, pentru că niciunul dintre amendamentele cu care au venit consilierii PNL şi USR nu au trecut de „scutul“ PSD – PER, întărit şi cu doi foşti liberali. Aşa că aprobarea bugetului Craiovei, până la urmă cel mai important proiect de hotărâre supus votului Consiliului Local, a decurs în maniera deja clasică. Edilul a făcut încă o recapitulare a investiţiilor preconizate, cele noi şi cele continuate, opoziţia a cerut explicaţii şi a venit cu propuneri noi, pentru ca la final să iasă tot cum a vrut Olguţa Vasilescu. 

Olguța a vorbit iar de investiții

Primarul Craiovei a pomenit de „un buget de 2 miliarde de lei, adică 400 de milioane de euro, din care bugetul local reprezintă 1,3 miliarde de lei, adică 270 de milioane de euro“. Din cei 1,3 miliarde de lei, 648.747.000 lei (130 de milioane de euro) sunt alocaţi secţiunii de funcţionare, în timp ce 704.343.000 lei ar fi cheltuielile secţiunii de dezvoltare (141 milioane de euro). „Deci peste jumătate din buget merge anul ăsta spre dezvoltare, fără a adăuga aici investiţiile din credite externe, adică încă 8,5 milioane de euro anul acesta“, a spus Olguţa Vasilescu.

Şedinţa Consiliului Local Craiova în care a fost aprobat bugetul municipiului pe anul 2023 s-a desfăşurat online
Şedinţa Consiliului Local Craiova în care a fost aprobat bugetul municipiului pe anul 2023 s-a desfăşurat online

Edilul a amintit din nou investiţiile, cu menţiunea că unele nu se fac din bugetul local: Spitalul de Pediatrie, pentru care aşteaptă un semn de la CNI sau Ministerul Sănătăţii, Fantasy Park, Skate Park, înlocuirea parchetului din Sala Polivalentă, PUG-ul Craiovei, decolmatarea canalului de pe strada Râului, străpungerea străzii Traian Lalescu şi altele mai mărunte care privesc tot felul de achiziţii pentru şcoli, RAADPFL sau Salubritate. Plus subvenţiile acordate populaţiei, printre care şi cea pentru preţul crescut al gigacaloriei. 

Bugetul Craiovei pe 2023, aprobat în formula stabilită de Olguţa Vasilescu. USR a protestat din nou: „Este un buget al sărăciei!“

Discursul Olguţei Vasilescu nu i-a îndulcit în niciun fel pe consilierii locali USR. Grupul USR a şi protestat înainte de şedinţă, afişând un alt banner, după modelul celui cu statuile şi artezienele de luna trecută. De data asta, USR a venit în faţa sediului primăriei cu mesajul „Craiova nu este săracă, este sărăcită de PSD!“, iar liderul grupului, Cezar Drăgoescu, a participat la şedinţă chiar din sala în care se afla executivul, pentru a fi sigur că nu i se taie microfonul, după cum i s-a mai întâmplat.

Chiar şi aşa, propunerile USR nu au fost luate în seamă. „USR va vota împotriva bugetului sărăciei propus de Olguța Vasilescu și administrația PSD. USR dezaprobă și modul în care PSD a decis organizarea celei mai importante ședințe din an, în care se va vota cum se vor cheltui banii craiovenilor în 2023. Olguța Vasilescu a ales să facă o sedință online, pentru liniștea proprie, evitând astfel participarea cetățenilor, întrebările incomode ale consilierilor și dezbaterile, atât de necesare, pe proiecte“, a fost mesajul lui Drăgoescu către executiv. 

Liderul USR Dolj a cerut încă 10 milioane de lei pentru o acoperire integrală a creşterii preţului gigacaloriei, iar banii să fie luaţi din cei 24 de milioane de lei bugetaţi pentru cumpărarea de case şi terenuri. „De doi ani tot cumpărăm terenuri pentru parcări supraterane, locuri de joacă şi spaţii verzi şi nu am văzut în aceşti ani nici măcar o parcare supraterană începută, nu construită“, a afirmat Cezar Drăgoescu. Acesta a mai cerut treceri de pietoni smart, locuri de joacă şi pentru copiii cu dizabilităţi, modernizarea completă a Pieţei Centrale şi un bonus de 2.000 de lei pentru fiecare copil născut în Craiova. 

Bugetul Craiovei pe anul 2023. PNL a cerut investiții în infrastructură pentru utilitățile publice

Şi consilierii PNL au venit cu o serie de amendamente la proiectul de buget, dar nici acestea nu au fost luate în seamă. Chiar dacă aceştia au adus în discuţie investiții care vizau modernizarea infrastructurii pentru utilitățile publice – canalizare, termoficare, străzi – „o infrastructură care este extrem de deficitară în momentul de față“, propunerile le-au fost respinse.

De asemenea, consilierii liberali au mai cerut alocarea de fonduri pentru fluidizarea circulației, prin înființarea de piste de biciclete, realizarea de pasaje subterane pentru pietoni, introducerea de sensuri unice și construirea de sensuri giratorii. 

Marian Vasile: „Este inadmisibil să nu avem un dialog cu cetăţenii“

Amendamentele PNL, 21 la număr, au fost expuse de liderul grupului, Marian Vasile. „O să încerc să fiu cât mai scurt, pentru că ştiu că staţi cu degetul să ne întrerupeţi microfoanele, aşa că vă spun că este un buget excepţional, minunat, dar atât de minunat încât vă este frică să-l dezbateţi cu cetăţenii, cu consilierii locali. Spun asta, pentru că e prima dată când nu are loc o dezbatere publică, ci doar un monolog între executiv şi o cameră de filmat pe facebook. Este inadmisibil să nu avem un dialog cu cetăţenii“, şi-a început discursul Marian Vasile. 

Marian Vasile, liderul grupului PNL din Consiliul Local Craiova

Acesta a cerut executivului să-şi îndrepte atenţia spre sistemul de canalizare, pentru că „orice aţi încerca să faceţi dumneavoastră, înainte de toate trebuie să putem să mergem prin oraş după fiecare ploicică“. „Sunt ferm convins că dacă întrebăm orice cetăţean ce preferă, Fantasy Park sau canalizare pluvială, ori ce alege între Skate Park şi ATI la Spitalul de Neurospihiatrie, ne întorcea acest buget. Nu s-a dorit dezbatere. Să ştiţi că primăria nu se conduce prin monolog, ci prin dialog. Noi suntem puşi aici că să punem în aplicare dorinţele cetăţenilor“, a mai spus Marian Vasile. Liderul PNL din CL Craiova a mai cerut reabilitarea fântânilor istorice, o reanalizare a traseelor de transport în comun şi a avertizat executivul că discuţiile cu cetăţenii vor continua până când „se va dovedi că acest buget nu reprezintă dorinţa craiovenilor“.

Citeşte şi:

Olguţa, fântânile arteziene şi fondurile europene

articolul original.
Ieri — 2 February 2023GAZETA de SUD

Horoscopul de weekend

2 February 2023 at 22:15
image

BERBEC
Sunteţi plin de energie și dornic de a schimba multe în viaţă. Sunt momente favorabile în acest sens, dar fiţi prudent. Există riscul să vă avântaţi în direcţii greșite. Sfătuiţi-vă cu cei dragi, pentru că ei pot fi ceva mai obiectivi decât dumneavoastră de-a lungul acestei săptămâni.

TAUR
În primele zile ale săptămânii aveţi nevoie de odihnă. Dialogul interior, analiza sinceră a situaţiilor și relaţiilor în care sunteţi implicat sunt foarte necesare acum, deoarece trebuie să schimbaţi ceva. Chiar dacă vă este dificil să faceţi schimbări de orice fel, depuneţi eforturi serioase și concentraţi-vă numai pe ceea ce aveţi realmente nevoie în această perioadă.

GEMENI
Zile interesante în relaţiile cu prietenii. Informaţiile aflate vă vor ajuta atât la serviciu, cât și în planul sănătăţii. Totuși, nu se recomandă să urmaţi orbește sfaturile altora. Sunt zile bune și pentru a sta de vorbă mai mult cu dumneavoastră înşivă și a vedea clar în ce fel de situaţii și relaţii vă aflaţi. Sunt șanse deosebite de a schimba anumite chestiuni personale sau profesionale.

RAC
Săptămâna începe cu multă forfotă în plan socio-profesional, fiind posibile reuniuni importante la serviciu, decizii majore în ceea ce privește activitatea profesională, asumarea unor responsabilităţi noi și pe termen lung. Totuși, această efervescenţă vă poate copleși și obosi în același timp.

LEU
Zile potrivite pentru studiu, discuţii elevate, informare pentru activităţi culturale și spirituale. Citiţi, învăţaţi, dialogaţi cu oameni de bună calitate și erudiţi, trasaţi planuri de îmbunătăţire a bagajului educaţional, dar și pentru a călători peste mări și ţări. Sunt momente bune pentru a vă rafina sufletul și a vă bucura de relaţii înfloritoare. Călătoriile reprezintă o temă importantă acum.

FECIOARĂ
Se conturează cheltuieli comune cu alţii, dar și rezolvarea unor datorii vechi. Pot apărea însă şi cheltuieli pentru cineva din anturajul apropiat sau pentru studii și călătorii. Fiţi prudent și nu vă hazardaţi în investiţii pentru alţii. Activităţile culturale și dialogurile erudite cu oameni deosebiţi vă pot ajuta să vă relaxaţi.

BALANŢĂ
Situaţii inedite în relaţiile parteneriale! Sunt posibile discuţii aprinse și activităţi comune de anvergură cu partenerul de viaţă sau colaboratorii profesionali. Tema principală a disputelor parteneriale este legată de banii obţinuţi și cheltuiţi împreună. Atât nevoile, scopurile dumneavoastră, cât și nevoile, scopurile partenerilor s-au schimbat foarte mult.

SCORPION
Săptămâna debutează cu multă muncă la serviciu. Selectaţi-vă priorităţile, dozaţi-vă eforturile și, la nevoie, apelaţi la sprijinul colegilor. Sunt posibile neplăceri colegiale de la banii și favorurile obţinute de la locul de muncă. Se recomandă prudenţă, toleranţă și răbdare în toate tipurile de relaţii.

SĂGETĂTOR
Este multă forfotă în relaţiile sentimentale în prima parte a săptămânii. Aveţi acţiuni de anvergură împreună cu persoana iubită sau copiii. Fiţi prudent și înţelegător cu cei dragi, chiar dacă pe alocuri vă displac ideile sau planurile lor de viaţă. Atmosfera este tensionată în plan sentimental, astfel că de la banalităţi se poate ajunge la conflicte pe termen lung.

CAPRICORN
Situaţii de excepţie în segmentul relaţiilor familiale și în cel domestic. Discuţii aprinse cu membrii familiei, activităţi domestice de anvergură, răsturnări de situaţie dificil de anticipat. Fiţi prudent, tolerant, înţelegător cu ceilalţi și evitaţi escaladarea conflictelor. Trasaţi planuri domestice pe termen lung.

VĂRSĂTOR
Se conturează întâlniri și dialoguri cu persoanele din anturajul apropiat, călătorii pe distanţe scurte și activităţi intelectuale de anvergură. De reţinut persoanele pe care le întâlniţi în aceste zile și ceea ce discutaţi cu ele. Orice informaţie aflată este utilă pe termen lung, chiar dacă la prima vedere pare neinteresantă sau de neînţeles.

PEȘTI
Chestiunile financiare vă deschid săptămâna. Este vorba despre veniturile pe care le obţineţi din munca desfășurată la un loc de muncă și de cheltuielile cotidiene. Puteţi primi sume importante de bani drept recompensă pentru eforturile depuse în plan profesional. Dar în același timp vor interveni și cheltuieli majore.

articolul original.

Bancul zilei

2 February 2023 at 22:00
image

Un iepuraş intră într-o cofetărie şi comandă o cafea cu lapte şi un corn. I se aduse comanda, dar îşi aminti că nu se spălase pe mâini, aşa că plecă la toaletă. Când se întoarse, cafeaua nu mai era.

 • Cine mi-a băut cafeaua?
  Toţi tăceau mâlc. Iepuraşul reveni cu un ton ameninţător:
 • Vă mai întreb încă o dată, cine mi-a băut cafeaua?
  Ursul se ridică în picioare de la o masă şi răspunse:
 • Eu am băut-o…
 • Şi cornul de ce nu l-ai mâncat, mofturosule?…

 • Daţi-mi un litru de morcovi!
 • Vrei să spui un kilogram.
 • Nu, eu vreau un litru!
 • Ori nu eşti normal, ori vrei să-ţi baţi joc de mine! Nu ceri corect, nu te servesc!
  A doua zi la fel, a treia zi la fel, a patra zi, totuşi:
 • Daţi-mi un kilogram de morcovi!
 • Ei, zise vânzătoarea fericită, vezi că poţi? Sticlă ai?
articolul original.

Ursula von der Leyen: Centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, înfiinţat la Haga

2 February 2023 at 18:03
image

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian.

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

articolul original.

A vrut să urce la Rânca având mașina echipată cu anvelope de vară

2 February 2023 at 17:44
image

Un tânăr de 19 ani, din judeţul Mehedinţi, a încercat să ajungă la Rânca, având maşina echipată cu anvelope de vară uzate.

Polițiștii din cadrul Poliției Novaci au oprit, pentru control, un autoturism care se deplasa pe DN 67 C, din direcția Novaci-stațiunea Rânca. Procedând la verificarea documentelor, aceștia au stabilit că este vorba de un tânăr de 19 ani, din județul Mehedinți, potrivit IPJ Gorj.

Având în vedere condițiile de iarnă în care se circulă pe respectivul tronson de drum, poliţiştii au observat că tânărul avea autoturismul dotat cu anvelope de vară, acestea fiind și uzate.

A fost reținut certificatul de înmatriculare

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei, iar ca măsură complementară, a fost reținut certificatul de înmatriculare, potrivit OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Reamintim conducătorilor auto că pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

articolul original.

Volkswagen Golf pierde titlul de cea mai vândută mașină din Europa

2 February 2023 at 17:32
image

Dacia Sandero a fost în 2022 a doua cea mai vândută mașină din Europa, cu peste 200.000 de exemplare, într-un an cu totul special. Din 2008 până în 2021, Volkswagen Golf a fost cea mai vândută mașină din Europa, uneori la mare distanță de locul doi. Ei bine, datele JATO din 30 de țări europene arată că Peugeot 208 a fost numărul unu anul trecut.

Datele JATO includ înmatriculări din 30 de țări europene, totalul fiind de 11,3 milioane de mașini noi în 2022. Peugeot 208 a avut 206.000 de unități, iar marca franceză revine pe primul loc în Europa după 15 ani, în 2007 fiind lider cu…207, conform hotnews.ro.

Pe locul doi a fost Dacia Sandero, ajutată de vânzările super-bune din Franța, totalul european fiind de 200.000 unități. Pe locul trei a fost Volkswagen T-Roc, pe patru a fost Fiat 500 și abia pe cinci a fost VW Golf, cu 177.000 de unități (cu 23.000 sub Sandero).

Golf a scăzut cu 14%, nu doar din cauza crizei procesoarelor și a altor componente

Golf a scăzut cu 14%, nu doar din cauza crizei procesoarelor și a altor componente, dar și fiindcă grupul Volkswagen a dat prioritate unor modele ce erau mai căutate de public, costau mai mult și aduceau o marjă de profit mai mare. Și alte mărci au redus producția unor mașini de volum pentru a prioritiza modelele mai noi, cu mai mare cerere.

În topul JATO, locurile 6-10 au fost ocupate de modelele Toyota Yaris, Opel Corsa, Hyundai Tucson, Dacia Duster (149.000 de unități) și Renault Clio. Pe locul 16 în topul european a fost Ford Puma, model produs la Craiova. Trei modele produse în România au prins top 20 ale celor mai vândute mașini din Europa.

Tesla Model Y, cel mai vândut model electric

Tesla Model Y a fost cel mai vândut model electric, cu aproape 140.000 de unități, iar Tesla Model 3 a fost pe doi.

Piața totală a scăzut cu 4%, spre 11,31 milioane de mașini noi, departe de nivelul de dinaintea pandemiei: 15,84 milioane unități.

Kia Sportage a crescut cu 55%, Ford Kuga cu 19%, iar Nissan Qashqai, cu 11%. În top 10, Renault Clio a scăzut cel mai puternic: -27%, dar de la francezi a mers foarte bine Arkana, care și-a găsit peste 81.000 de clienți.

Dintre modelele consacrate, Volkswagen Polo a avut scădere de 26%, Skoda Octavia a avut cifre cu 22% mai mici, iar Peugeot 2008 s-a dus în jos cu 28%.

articolul original.

Iohannis anunță semnarea unui contract de furnizare de gaze cu Azerbaidjan

2 February 2023 at 17:15
image

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi la Baku că Romgaz și Socar, companii controlate de statul român, respectiv guvernul din Azerbaidjan, vor semna vineri un nou contract de furnizare de gaze naturale azere.

”I-am mulțumit președintelui Aliev pentru demararea exportului de gaze suplimentare din Azerbaidjan către România de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur că mâine va fi semnat nou contract valabil în perioada 1 aprilie 2023- 1 aprilie 2024 între Romgaz și Socar”, a spus președintele Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele azer Ilham Aliyev, potrivit G4Media.ro.

Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022 la București primul contract

Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022 la București primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României. Contractul are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

România caută constant surse noi de aprovizionare cu gaze

Reamintim că România caută constant surse noi de aprovizionare cu gaze naturale pentru a elimina orice dependență de gazele din Rusia.

articolul original.

Românii, campionii Europei la cheltuieli pe alimente 

2 February 2023 at 16:57
image

Românii sunt campionii Europei la cheltuieli pe alimente și băuturi fără alcool. Datele Eurostat arată că aproape un sfert din venituri se duc în această direcție.

Datele oficiale arată că dintre veniturile românilor 23,5% sunt alocați pentru produse alimentare și 1,3% pentru băuturi nonalcoolice. În topul țărilor europene, România este urmată de Lituania, Bulgaria, Estonia, Polonia și Slovacia, unde cheltuielile pentru mâncare si băuturi nonalcoolice au fost în jur de 20% din veniturile unei gospodării. În schimb, locuitorii din Irlanda, Luxemburg, Austria, Danemarca și Germania cheltuiesc cel mai puțin pe mâncare și sucuri, între 8 și 11 procente, conform observatornews.ro.

Cele mai mari cheltuieli

24,8% România

20,4% Lituania

20,1% Bulgaria

19,9% Estonia

19,6% Polonia și Slovacia

Cele mai mici cheltuieli

8,3% Irlanda

9,0% Luxemburg

10,9% Austria

11,8% Danemarca și Germania

articolul original.

Pericol de avalanşe şi vânt puternic în Retezat şi Parâng

2 February 2023 at 16:19
image

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia, joi, asupra pericolului din masivele Retezat, Parâng şi Straja, unde, la altitudini mari, vântul bate cu aproape 100 de km/h şi viscoleşte zăpada. Există şi riscul de avalanşă în zonele cu înclinaţie mare.

„La altitudini mari este viscol şi un viscol foarte puternic, cu o viteză a vântului de 90-100 de km/h. Odată cu viscolul şi ninsoarea, orice traseu din Retezat, Parâng sau Straja este inabordabil. Vizibilitatea este foarte scăzută, ninge abundent, iar zăpada este mare şi instabilă”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, conform Agerpres.

Pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă

El a arătat că pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă, deoarece zăpada a fost purtată de viscol şi nu s-a consolidat cu vechiul strat de ninsoare.

„În Retezat, Parâng, Retezatul Mic, Oslea, Straja, la peste 1.300 de metri altitudine, s-a depus un strat consistent de zăpadă, care nu s-a legat de cel vechi. Există risc de avalanşă acolo unde zăpada este depusă în cantităţi mari, pe suprafeţele înclinate”, a explicat Bodean.

Prognoza pe următoarele zile estimează că vremea va fi friguroasă şi că vor continua să cadă precipitaţii sub formă de ninsoare. 

articolul original.

Programul Rabla 2023 va fi lansat „foarte probabil” la începutul lunii februarie

2 February 2023 at 16:08
image

Programul Rabla va fi lansat foarte probabil la începutul lunii februarie şi va avea un buget mai mare decât cel de anul trecut, a spus, joi, Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„Oficial, APIA este implicată în aceste programe. Ministerul ascultă. Dovadă că o bună parte din lucrurile care se întâmplă vin de la noi, în directă discuţie. Adică nu e aşa ca o chestie, că s-a inventat. Şi noi ne ducem pregătiţi. Adică nu ne ducem acolo că hai să vedem ce o mai fi. Nu, ne ducem cu idei şi cu soluţii. Şi, de altfel, şi anul acesta din programul Rabla, care va fi lansat foarte probabil la începutul lunii februarie, veţi vedea că mare majoritate a punctelor să ştiţi că au amprentă APIA.

În acest context, discuţia cu Ministerul este ca până la alegeri, pentru că nu putem avea din păcate în România o vizibilitate mai lungă de alegeri, aceste programe vor exista….Noi ne-am dus cu mai multe tipuri de scenarii. Pentru că ministrul ne-a rugat ‘Domnule, hai să explorăm diverse posibilităţi ale acestor programe’.

Pentru că în funcţii de scenarii poţi să ai criteriul: 1 – mai multe maşini clasate, asta este fundamental, să scoţi rablele din piaţă, că nu facem asta de dragul prieteniei între popoare, o facem cu scopuri precise şi 2 – să dai acces la mulţi oameni la acest program”, a susţinut Vardie, potrivit Agerpres.

Bugetul Rabla va fi mai mare decât cel din 2022

Potrivit acestuia, în acest an bugetul Rabla va fi mai mare decât cel din 2022, iar Rabla Plus va creşte mai mult decât Rabla clasic.

Prima de casare pentru un autoturism vechi va ajunge la 6.900 de lei. Statul le oferă și alte bonusuri celor care vor să își schimbe mașinile. Și pentru electrice ar urma să crească bugetul.

Cei care vor să își cumpere o mașină pe benzină sau motorină prin programul Rabla Clasic, vor avea în acest an o primă de casare mai mare cu 15 la sută fata de anii trecuţi, adică 6.900 în loc de 6.000 de lei. Iar cei care vor să caseze două maşini vor încasa pe lângă cei 9.000 de lei, încă 1.350 în plus.

De asemenea, programul prevede și bonusuri de încă 1.500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la stat poate depăși 16 mii de lei.

Nu ar trebui să ne facem griji cu privire la alimentarea cu energie electrică a maşinilor în perspectiva anului 2035

Şeful APIA a declarat că nu ar trebui să ne facem griji cu privire la alimentarea cu energie electrică a maşinilor în perspectiva anului 2035, dincolo de care nu se vor mai vinde decât maşini cu zero emisii.

„Nu cădeţi în plasa asta, nu o să fie nimeni şocat. De aceea facem ce aţi văzut azi. Vrem să arătăm oamenilor, guvernului ce urmează să se întâmple, cu ajutorul vostru, al presei. Dacă eşti tălâmb, tu Guvern, tâmpit, nu e cazul, şi vrei să faci nimic, da, o să fie un şoc în 2035. Dar eu nu cred că toate guvernele până în 2035 îşi propun să fie anti-dezvoltare, anti-români.

Nu au cum să fie pentru că până la urmă şi ei îşi vor lua maşini electrice. Ei ce vor face cu maşinile acelea? Deci nu e niciun pericol, nu cădeţi în plasa ‘că dacă astăzi toată România ar fi electrificată, România nu ar avea resursă de energie’. Greşit. În primul rând că nu se poate aşa ceva. Asta este o manipulare, îmi cer scuze, ‘golănească’, pentru a servi nişte interese ale petroliştilor. Nu e niciun secret. Asta se face în Europa. Ştie toată lumea. Pute de la o poştă. Nu e cazul oameni buni”, a spus Dan Vardie.

articolul original.

Un pensionar englez a zgâriat cu cheia Lexus-ul unui imigrant român

2 February 2023 at 16:02
image

Conflictul dintre Keith Ardley și vecinul său, Marius Crișan, a izbucnit la scurt timp după ce acesta din urmă s-a mutat în apartamentul din Bournemouth, informează ȘtirileProTV.

După ce s-a mutat în clădirea de apartamente din Wimbledon Hall, Bournemouth, Marius Crisan a încercat să creeze o asociație de locatari. Așa au început tensiunile între Crișan (40 de ani) și vecinul lui Keith Ardley (75 de ani).

Ardley, care locuiește de 40 de ani în respectiva clădire, împreună cu soția lui, Elizabeth, nu a fost de acord cu propunerea lui Marius Crișan și i-a spus acestuia ”să-și țină gura și să nu mai facă valuri”, pentru că este nou-venit.

Conflictul se pare că a escaladat pentru că Ardley s-a gândit să se răzbune pe vecinul român, zgâriindu-i cu cheia mașina nou-nouță, un Lexus în valoare de 60.000 de lire sterline. 

Gestul acestuia a fost surprins de camerele de supraveghere, astfel că Ardley a trebuit să dea socoteală în fața oamenilor legii. Pensionarul, care este parțial surd și nevăzător, a fost amendat cu 1.000 de lire sterline. 

articolul original.

Un bărbat cu datorii la pariuri a încercat să tâlhărească o farmacie

2 February 2023 at 14:24
image

Un șofer de ride-sharig a încercat să jefuiască o farmacie din București, dar s-a speriat și a fugit. Bărbatul a fost identificat și reținut de polițiști, informază ȘtirileProTV.

Un bărbat de 33 de ani a fost reținut de polițiștii Secției 19 din Capitală, fiind acuzat de tentativă de tâlhărie calificată, și a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

„La data de 27 ianuarie, în jurul orei 22.00, Secţia 19 Poliţie a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că un bărbat ar fi pătruns în interiorul unei farmacii din Sectorul 5 şi ar fi ameninţat cele două angajate cu un obiect tăietor-înţepător, solicitând banii din casele de marcat. Acesta a fugit într-o direcţie necunoscută, fără a sustrage vreun bun, în momentul în care a fost surprins de un trecător”, a transmis Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În urma cercetărilor efectuate, bărbatul a fost depistat de poliţişti şi a fost condus la audieri, fiind reţinut pentru 24 de ore.

Potrivit unor surse judiciare, individul este șofer la o companie de ride-sharing și avea datorii mari la pariuri. Își întrebase chiar colegii cât de mare este pedeapsa pentru tâlhărie.

articolul original.

Scade numărul de infecții respiratorii acute

2 February 2023 at 14:12
image

Institutul Naţional de Sănătăte Publică (INSP) anunţă, joi, scăderea numărului de infecţii respiratorii, cu 5% faţă de săptămâna anterioară, fiind înregistrate 98.011 cazuri. ”Se menţine o răspândire geografică extinsă, dar cu o intensitate medie a activităţii gripale”, au transmis specialiştii.

”În săptămâna 23.01.2023 – 29.01.2023 (S04/2023) au fost raportate 98.011 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 5% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna precedentă. Variaţia în minus faţă de media calculată de 99.812 cazuri din aceleaşi săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 1.8%”, a transmis, joi, INSP, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, numărul de cazuri înregistrat în aceeaşi săptămână a ultimului sezon epidemic (2019-2020) a fost de 102.981.

S-au înregistrat 3.405 cazuri de gripă clinică la nivel naţional

De asemenea, s-au înregistrat 3.405 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.553 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

”Se menţine o răspândire geografică extinsă, dar cu o intensitate medie a activităţii gripale, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul Bucureşti (965) şi în judeţele Timiş (241), Cluj (228), Iaşi (210), MM (129) şi Galaţi (123)”, au mai precizat specialiştii.

S-au raportat 25 cazuri de infecţii respiratorii acute severe

În plus, s-au raportat 25 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 45 mai puţine faţă de săptămâna precedentă.

În intervalul menţionat au fost 310 cazuri de gripă confirmate de laborator (21 cu virus AH3, 51 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat şi 12 cu virus gripal B).

”De la începutul sezonului au fost raportate 1.890 cazuri de gripă confirmate de laborator şi 44 decese confirmate cu virus”, au mai precizat specialiştii.

Până la data de 29.01.2023 au fost vaccinate antigripal 1.460.456 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

articolul original.

Femeie rănită într-un accident între un autoturism și un TIR

2 February 2023 at 14:12
image

O femeie a ajuns la spital cu răni grave, joi, în urma coliziunii dintre un autotren şi un autoturism, accident produs la ieşirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre Pojorâta, a informat ISU Suceava, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în urma accidentului rutier o persoană din autoturism a rămas încarcerată.

Echipele de salvatori care au intervenit la faţa locului au extras victima – o femeie – din autoturism, iar aceasta a fost predată unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava, în stare de inconştienţă şi ulterior a fost transportată la spital.

La faţa locului au intervenit pompierii militari de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc cu modulul SMURD (autospecială pentru descarcerare şi ambulanţa SMURD B2), iar în sprijinul acestora a ajuns şi un echipaj de la SAJ Suceava. 

articolul original.

Ambulanțier acuzat că a dezbrăcat și pipăit o adolescentă

2 February 2023 at 13:59
image

Un ambulanţier din județul Telorman a fost acuzat de o femeie că care ar fi dezbrăcat-o şi pipăit-o pe fiica ei, în vârstă de 17 ani. Femeia solicitase ambulanţa pentru că fata se simţea rău, iar asistentul medical i-ar fi cerut adolescentei să se dezbrace în timp ce se afla în ambulanţă, deşi simptomele ei nu impuneau asta, informează Observatornews. 

Totul s-ar fi întâmplat zilele trecute, atunci când fata s-a simţit rău. Acuza simptome de răceală, dar şi dureri în zona abdomenului, motiv pentru care părinţii acesteia au cerut sprijinul ambulanţei, aproape de miezul nopţii.

Urcată în salvare, fata a intrat în grija asistentului medical, despre care apoi a povestit că ar fi agresat-o sexual. Potrivit unor surse, bărbatul ar fi dezbrăcat-o şi ar fi pipăit-o. Mai mult, i-ar fi pus şi întrebări indecente, despre care părinţii spun că nu sunt legate de sarcinile medicale.

Serviciul de Ambulanţă şi poliţiştii din Teleorman au deschis o anchetă și au fost ridicate imaginile de pe camera de supraveghere din ambulanţă.

articolul original.
❌