ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022GAZETA de SUD

Mehedinți: Coliziune între două autoturisme și un autotren

9 December 2022 at 07:55
image

Un accident grav s-a petrecut, în această dimineață, pe DN 6, între localitățile Ghelmegioaia și Prunișor, județul Mehedinți.

La sosirea salvatorilor, o persoană se afla blocată într-un autoturism. Pompierii au intervenit de urgență pentru extragerea victimei, pe care au predat-o, în stare de conștiență și cooperantă, unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
Accidentul s-a soldat cu două victime, conștiente și cooperante, care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin de către echipajele Serviciului de Ambulanță Județean.

O a treia persoană implicată în accident a fost evaluată de paramedicii SMURD, însă a refuzat transportul la spital. Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la cele două autoturisme implicate în accident.

La fața locului au acționat trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la cele două autoturisme implicate în accident.

Polițiștii de la Rutieră au deschis un dosar penal de vătămare corporală și continuă cercetările.

articolul original.

Incendiu devastator la un centru comercial de lângă Moscova

9 December 2022 at 07:54
image

Pompierii ruşi luptă cu un incendiu extins pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri într-un centru comercial din suburbiile Moscovei, au anunţat serviciile ruse de urgenţă, care bănuiesc că este vorba de un act ”criminal”. Incendiul s-a soldat cu cel puțin un mort până la această oră, scrie News.ro.

Explozia ar fi izbucnit cel mai probabil din cauza buteliilor de gaz, potrivit agenţiei de presă rusă TASS.

”Pompierii luptă cu un incendiu cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi în regiunea Moscovei”, a anunţat Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă pe Telegram.

Incendiul a izbucnit în centrul comercial Mega Himki, în suburbia Himki, la nord de capitala Rusiei.

”Din cauza prăbuşirii acoperişului, focul s-a extins instantaneu pe o suprafaţă extinsă”, a declarat Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă pe Instagram, subliniind că misiunea pompierilor este foarte dificilă.

”Este luat în considerare un act intenţionat, precum incendierea”, a relatat agenţia Interfax, citând o sursă neidentificată.

Şi agenţia Sputnik spune că o faptă penală ar fi ”una dintre principalele explicaţii” avute în vedere pentru acest incendiu.

Agenţiile ruse de stat au citat apoi o încălcare a standardelor de siguranţă drept posibilă origine a incendiului.

Videoclipurile postate pe reţelele sociale arată un incendiu masiv în timp ce oamenii fug dintr-o clădire în flăcări către o parcare.

articolul original.

Peste 77.000 de persoane au intrat ieri în România

9 December 2022 at 07:40
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 156.200 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 49.700 de mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 77.715 de persoane, dintre care 7.876 de ucraineni (în creştere cu 7,3% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 08.12.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.015.028 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă – punctele de trecere şi  „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 37 de fapte ilegale (24 de infracţiuni şi 13 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 26.900 lei;
 • au fost confiscate bunuri în valoare estimată de aproximativ 682.000 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 17 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 9 cetăţeni români din diferite motive legale.

Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

articolul original.

Peste 63 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a 7 blocuri din Râmnicu Vâlcea

9 December 2022 at 07:40

Primarul Mircia Gutău a semnat joi la București patru contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele vizează creșterea eficienței energetice și alte lucrări de reabilitare pentru 7 blocuri de locuințe din Râmnic, precum și pentru sediul Primăriei din strada General Praporgescu.

Blocurile vizate și valoarea finanțărilor obținute sunt:

 • bloc R24, strada Republicii nr. 10 – 5,12 mil. lei,
 • bloc V1, strada General Magheru nr. 1 – 31,6 mil. lei (pe lângă lucrările de eficientizare energetică, la acest imobil se vor executa și lucrări de consolidare seismică),
 • bloc 93, strada Dr. Hacman nr. 18, 
 • bloc 11, aleea Privighetorii nr. 4,
 • bloc O1 – strada Remus Bellu nr. 5,
 • bloc P1 – strada Regina Maria nr. 25,
 • bloc D2 – Calea lui Traian nr. 147 – 20,4 mil. lei,
 • lucrări similare la sediul Primăriei Municipiului, evaluate la 6,5 mil. lei.

Municipalitatea Râmnicului mai are depuse la Ministerul Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației o serie de proiecte în cadrul Componentei  5 din PNRR – „Valul Renovării”, aflate în diverse stadii de evaluare sau aprobare, ce vizează creșterea eficienței energetice pentru alte 17 blocuri, 11 unități școlare și două clădiri publice.

articolul original.

O asociaţie care i-a făcut de râs pe locatarii rău-platnici a fost amendată

9 December 2022 at 07:01
image

O asociație de proprietari din Iași a fost amendată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale (ANSPDCP) în urma unei investigații desfășurate în luna mai 2021.

Motivul oferit de autoritate pentru sancțiunea de peste 2.400 de lei este că asociația nu a răspuns solicitărilor trimise, deși a confirmat că le-a primit.

Investigația s-a desfășurat ca urmare a unei plângeri prin care se reclamă faptul că operatorul a afișat listele de plată cu detalierea numelui și prenumelui fiecărui membru al asociației de proprietari.

De asemenea, cel care a făcut sesizarea a reclamat și afișarea unui înscris cu caracter defăimător în care erau menționate datele sale personale (numele și prenumele). Amenda GDPR pentru această asociație de proprietari a fost de 500 de euro, adică 2.463 de lei, potrivit ziardeiasi.ro

În decembrie 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor Personale (ANSPDP) a publicat un ghid prin care precizează faptul că asociațiile de proprietari pot prelucra datele personale cu respectarea principiilor de prelucrare, în funcție de interesul legitim, atunci când există anumite scopuri, precum: instalarea unor sisteme de supraveghere video, calcularea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari și afișarea cuantumurilor la avizierul scării de bloc, înregistrarea datelor personale în cartea de imobil, afișarea datelor de contact ale președintelui asociației de proprietari, administratorului, membrilor comitetului executiv și ale membrilor comisiei de cenzori.

articolul original.

Lovitură în plină iarnă: Se pregăteşte scumpirea căldurii craiovenilor

9 December 2022 at 03:00

Luna trecută, furnizorul de căldură al oraşului, Termo Urban Craiova a fost înştiinţat de SE Craiova că va creşte preţul agentului termic primar. În mod normal, scumpirile făcute de Electrocentrale au fost urmate de scumpirea căldurii furnizată populaţiei. SE Craiova creşte preţul apei fierbinţi de la 259,85 lei la 363,62 lei fără TVA.

Se anunţă o iarnă grea pentru craiovenii care primesc căldură prin sistemul centralizat (SACET). Căldura s-ar putea scumpi după ce Societatea Electrocentrale Craiova a primit undă verde pentru scumpirea agentului termic primar. Scumpirea vine ca un tăvălug. SE Craiova a cerut reglementarea preţului energiei tremice livrată furnizorului local de căldură, Termo Urban. La rândul său, operatorul local, pus în faţa faptului împlinit, nu are decât să crească tariful căldurii furnizată populaţiei. În fapt, ANRE și-a dat avizul pentru noile costuri ale energiei tremice în ultima parte a lunii noiembrie.

SE Craiova

SE Craiova a scumpit agentul termic primar


Prin Decizia ANRE 2097/23.11.2022 s-a aprobat „bonusul pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și a preţului reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie – decembrie 2022 şi în anul 2023 din CET Craiova II aparținând Societății Electrocentrale Craiova S.A. și de încetare a aplicabilităţii Deciziei președintelui ANRE nr. 1916/2022 privind aprobarea bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și a preţului reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie-decembrie 2022 şi în anul 2023 din CET Craiova II aparținând societății Complexul Energetic Oltenia S.A”.

Conform vechii decizii, preţul agentului termic primar livrat de SE era de 259, 85 de lei cu TVA. În baza modificărilor recente, din luna noiembrie, SE Craiova va vinde SC Termo Urban apa fierbinte cu 363,62 de lei fără TVA. Logic, o scumpire atrage după ea o altă scumpire. Drept urmare, posibilitatea este foarte mare că Termo Urban va umbla la tariful căldurii furnizate craiovenilor.

Calorifer
Calorifer

Termo Urban, scumpirea din vară

Este cunoscut faptul că din august 2022 tariful local de facturare pentru populație a crescut de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Pe facturi prețul este de 499,89 lei/gigacalorie, TVA inclus. Majorarea a fost de aproape 10% şi a fost aprobată în Adunarea Generală a Asociaților ADI Termis Dolj în data de 31.08.2022.
Scumpirea din vară a vizat tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici. Acesta a înregistrat o creştere de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA). În schimb, a scăzut foarte mult prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice: de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea a intervenit datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze.

Căldură

Prin adresa nr. 189/22.08.2022 înregistrată la Primăria Municipiului Craiova, Asociația A.D.I. Termis Dolj solicita modificarea tarifului pentru energie termică distribuită prin punctele termice și centralele termice, ca urmare a modificării prețului la apă fierbinte furnizată de CEO. Atunci, Termo Urban Craiova SRL solicita ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, să fie, conform Avizului ANRE nr. 34, de 203,66 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care s-a adăugat tariful apei fierbinți de la CEO, rezultând un tarif de 463,51 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,02 lei/Gcal, exclusiv TVA.

articolul original.

Procedurile estetice, un cadou inedit de sărbători. Promoții la Medisof Craiova în luna decembrie

9 December 2022 at 01:05

În perioada Sărbătorilor, una dintre tendințele ultimilor ani este „investiția” în cadouri inedite pentru doamne și domnișoare, precum procedurile estetice non-invazive, realizate cu anestezie locală, multe cu efect imediat și la costuri din ce în ce mai accesibile. Încântate de efectul de remodelare, întinerire și revigorare al liftingului cu fire, al acidului hialuronic sau al toxinei botulinice, din ce în ce mai multe femei optează pentru aceste intervenții realizate de specialiștii în chirurgie plastică și estetică. Și când poate fi mai binevenită o revigorare decât atunci când ne pregătim să întâmpinăm un nou an cu forțe proaspete?

Liftingul cu fire Aptos – o procedură de ultimă oră, disponibilă la Medisof Craiova

Observând interesul crescând al pacientelor în apropierea Crăciunului și a petrecerilor de Revelion, echipa Clinicii Medisof Craiova a pregătit în această lună promoții pentru procedurile estetice realizate de dr. Milena Georgescu, chirurg plastician. Mai mult, la cabinetul de chirurgie plastică Medisof tocmai au ajuns noile fire Aptos pentru lifting, abia lansate în România și apreciate la nivel internațional pentru efectele spectaculoase.

„Ca noutate, propunem liftingul cu fire Aptos Excellence Visage HA, care oferă rezultate extrem de bune. Cu ajutorul firelor bioresorbabile Aptos reușim ridicarea zonelor “căzute”, pentru că firele generează stimularea colagenului și dezvoltarea unei rețele fibroase care captează și pastrează colagenul, oferind un efect de piele netedă, întinerită”, precizează dr. Milena Georgescu (foto).

Procedura se realizează cu anestezie locală, iar edemul postprocedura dispare în cateva zile. Rezultatul este vizibil imediat, dar crește progresiv până ajunge la efectele maxime, în decurs de 3-4 săptămâni, efecte care pot dura până la 2 ani.

Acidul hialuronic, printre favoritele pacientelor

Una dintre cele mai solicitate proceduri estetice este injectarea de acid hialuronic, spune specialistul.
„Pentru un efect imediat, recomandăm injectarea acidului hialuronic în buze. Schimbarea este evidentă instant, postprocedură. Buzele pot fi remodelate, conturate, hidratate, cu un aspect natural. Efectul durează între 6 și 9 luni”, transmite medicul.

Dr. Milena Georgescu adaugă că acidul hialuronic necrosslincat (nereticulat) este foarte eficient pentru obținerea unui efect de piele strălucitoare și sănătoasă: „Încurajăm pacientele care își doresc o piele odihnită, sănătoasă, tratamentele cu acid hialuronic nereticulat, care oferă, rezultate notabile în acest sens”.

Reducere de 20% la toate procedurile estetice

Pe parcursul lunii decembrie, Clinica Medisof oferă 20% discount la toate procedurile de estetică: injectare cearcăne cu acid hialuronic, augmentare buze cu acid hialuronic, corectarea ridurilor de expresie, tratament cu toxina botulinică, PRP ( terapia Vampir), Dermapen și fire Aptos.

Programările se pot face la 0372 922 404, 0736 291 728 sau la adresa [email protected]
Detalii pe Facebook – Clinica Medisof și www.medisof.ro.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022GAZETA de SUD

UNIC Imobiliare a atins borna 21: „Peste 2 decenii de când am decis să fim unici”

8 December 2022 at 22:16
image

Echipa UNIC Imobiliare a ajuns la aniversarea a 21 de ani de existență pe piața de real estate din Craiova. Început din dorința de a face o schimbare profesională, business-ul construit de Nicu Răduț a reușit să evolueze, în peste două decenii, într-o companie imobiliară recunoscută pe piață și apreciată pentru stilul nonconformist al echipei.

„Sunt anumite domenii de business în care relația cu clientul este pionul strategic. Fără o relație reală, autentică, tot edificiul se clatină. Imobiliarele sunt un exemplu în acest sens. Nu poți reuși în real-estate fără a crea o relație de încredere cu un cumpărător sau cu un vânzător, pentru că este vorba de tranzacții importante, despre investiții pe termen lung, care presupun decizii majore. Și atunci, nu ești doar un agent, ești un sfătuitor, ești specialistul în care clientul caută ajutor, caută cunoștințe, caută răspunsuri”, povestește managerul UNIC Imobiliare.

Pentru a reuși să construiască astfel de relații solide, Nicu Răduț a pus mare accent pe selecția angajaților care să facă parte din echipa sa. Așa se face că UNIC Imobiliare nu este doar un job, ci un joc de echipă. Și, apoi, este și familie.
„Suntem familia UNICILOR și ne mândrim cu fiecare membru. La mulți ani nouă și tuturor celor care fac și au făcut parte din povestea UNIC Imobiliare în acești 21 de ani!”, a transmis managerul cu prilejul aniversării.

articolul original.

Chec de post cu cacao

8 December 2022 at 22:15
image

INGREDIENTE: 3 căni făină, 2 căni zahăr, 2 căni apă minerală, 3/4 cană ulei, 1 1/2 plic praf de copt, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 2-3 linguri cacao, esenţă de rom, 100 g stafide sau merişoare

Mod de preparare:

Se cerne făina împreună cu cacaoa si praful de copt.

Zahărul se amestecă bine cu uleiul, esenţa de vanilie şi esenţa de rom, apoi se încorporează apa minerală.

Se amestecă cele două compoziţii şi se încorporează stafidele sau merişoarele.

Compoziţia se toarnă în tăvi unse cu ulei şi tapetate cu făină.

Se coc la foc mediu până trec testul cu scobitoarea.

articolul original.

Horoscopul de weekend

8 December 2022 at 22:15
image

BERBEC
Pentru Berbeci urmează o perioadă excelentă din punct de vedere profesional, o promovare sau o mărire de salariu. Să profite acum, pentru că şansa va trece repede. Vor primi un ajutor de la cineva din anturaj şi vor descoperi că se pot baza pe prietenii lor. Reîntâlnirea cu o fostă iubire le va aduce câteva furtuni în cuplu.

TAUR
Nişte probleme sentimentale o să-i scoată din ritm pe Tauri. Problema va fi legată de gelozie, aşa că trebuie să nu dea apă la moară bănuielilor. Bârfele cuiva din anturaj vor complica situaţia. În profesie, e un moment bun să înceapă proiecte de amploare. Vor face rost de bani în urma unui împrumut avantajos..

GEMENI
Gemenii primesc multe oferte de ieşiri, excursii, întâlniri. E o perioadă propice consolidării relaţiilor, revanşelor, momentelor în doi. Profesional, vor avea câteva probleme provocate de o femeie care vrea să le strice planurile. Vor avea și câteva discuţii neplăcute legate de bani cu un membru al familiei.

RAC
Pentru Raci, va fi o săptămână dedicată distracţiilor şi flirtului. Vor avea mult succes la sexul opus şi reputaţia lor de timizi nu va face decât să le ridice credibilitatea. Cu toate acestea, nu e o perioadă propice pentru a începe o relaţie serioasă. Sunt foarte expuşi riscului de a pierde bani.

LEU
Leii pot încheia contracte avantajoase, dar trebuie să se zbată mai mult. Nişte datorii mai vechi aşteaptă să fie plătite şi ar fi bine să nu mai amâne acest lucru. În dragoste, vor primi o veste excelentă de la partener, în special dacă e vorba de o relaţie la distanţă. Viaţa lor intră pe un făgaş pozitiv, mai ales sub aspect sentimental.

FECIOARĂ
Fecioarele care au avut necazuri în ultima perioadă vor începe să-şi revină. Primesc o veste bună care le va ridica moralul şi se împacă şi cu cineva din familie cu care n-au mai vorbit de mult. Vor avea nişte discuţii serioase la serviciu, în care va fi nevoie să se arate ferme.

BALANŢĂ
Balanţele vor avea ocazia să se bucure de reuşita cuiva drag şi vor primi ele însele nişte veşti foarte bune legate de job. Vor avea multe surprize plăcute în dragoste şi chiar vor ajunge să se gândească la un viitor comun. O tranzacţie financiară le va aduce un câştig cum nici nu sperau şi vor reuşi să scape de multe nelinişti legate de bani.

SCORPION
Perioada e foarte bună pentru ca Scorpionii să se lege de cineva, dar asta nu înseamnă că trebuie să cedeze primei persoane întâlnite în cale. Trebuie să-şi păstreze obiectivitatea și să fie mai discreţi în legătură cu trecutul lor, pentru că tot ce spun în această perioadă va deveni informaţie publică.

SĂGETĂTOR
Săgetătorii au mici probleme de sănătate, dar nu e cazul să-și facă griji. La serviciu vor reuşi să fie foarte convingători şi să obţină nişte favoruri din partea superiorilor. În dragoste, vor avea nişte discuţii incomode cu partenerul, dar totul se va rezolva în favoarea lor.

CAPRICORN
Capricornii muncesc până la epuizare, dar nu degeaba. Toate eforturile lor vor fi răsplătite în scurt timp şi nu vor mai avea motive să se plângă de bani. O călătorie scurtă, dar foarte plăcută, îi aşteaptă la sfârşitul săptămânii. Nişte conflicte în familie le vor solicita toată diplomaţia.

VĂRSĂTOR
Vărsătorii vor lua o decizie pripită în dragoste, pe care o vor regreta. Li se va da însă ocazia să descurce lucrurile şi trebuie să profite de această şansă. Profesional, se pot remarca fără a face prea multe eforturi. Vor avea câteva realizări financiare neaşteptate și-și pot cumpăra nişte lucruri pe care şi le doreau demult.

PEȘTI
Peştii îşi vor dedica majoritatea timpului relaţiei de cuplu şi eforturile lor vor fi apreciate. Cei singuri pot petrece şi ei nişte momente de neuitat, dar nu vor lega ceva stabil. Nu vor întâmpina probleme care să le strice cheful: banii vin, chiar mai mulţi decât se aşteptau, iar în carieră nu se întrevăd schimbări majore.

articolul original.

Bancul zilei

8 December 2022 at 22:00
image

Un infractor este interogat la poliţie:

 • Spune, dom’le, ce-ai făcut!
 • Păi am furat o cisternă cu vin…
 • Şi…
 • Jumătate am băut-o…
 • Şi cu cealaltă jumătate ce-ai făcut?
 • Păi, am vândut-o…
 • Şi ce-ai făcut cu banii?
 • I-am băut!

Care este asemănarea între:

Între un bebeluş şi un ness:
– E uşor de făcut şi nu te lasă noaptea să dormi…

Între bani şi cheful de muncă:
– Vin ca melcul şi dispar ca fulgerul.

Între copilărie şi o beţie cruntă:
– Toţi ştiu ce isprăvi ai comis, mai puţin tu.

Între femei şi calculatoare:
– Sunt greu de înţeles, întotdeauna au memorie insuficientă şi mereu apare ceva mai bun.

articolul original.

Un nou val de COVID-19 în Franţa

8 December 2022 at 18:07
image

În faţa unui al nouălea val de COVID-19, căruia i se adaugă epidemii de gripă şi de bronşiolită, Guvernul de la Paris refuză deocamdată să adopte măsuri obligatorii, dar nu exclude posibilitatea de a îşi înăspri poziţia privind purtarea măştii sanitare dacă situaţia epidemiologică o va impune.

Duminică, ministrul francez al Sănătăţii a lansat „un apel solemn” compatrioţilor săi, îndemnându-i pe cei mai fragili dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19 în faţa acestui nou val al pandemiei, conform Agerpres.

În Franţa, primele opt valuri epidemiologice au adus o anumită imunitate a populaţiei generale, în mare parte vaccinată cu schemă completă, dar care înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte vaccinările cu cel de-al doilea booster anti-COVID-19. Deşi numărul total al pacienţilor spitalizaţi a rămas inferior în comparaţie cu cele mai înalte niveluri observate de-a lungul acestui an, noua recrudescenţă a pandemiei riscă să afecteze un sistem naţional de sănătate aflat deja în dificultate.

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 158.000 de decese în Franţa

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 158.000 de decese în Franţa şi peste 6,6 milioane de victime la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Emmanuel Macron a purtat din nou în public o mască sanitară

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat din nou în public o mască sanitară joi şi a spus că este nevoie de o „revenire la obiceiuri” în faţa unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19, „pe bază de voluntariat”, informează AFP.

„Urmez recomandările ministrului meu”, a declarat preşedintele francez, alături de ministrul Sănătăţii, Francois Braun, care a purtat şi el o mască sanitară în timpul unei deplasări la Poitiers, un oraş din partea central-vestică a Franţei.

„În faţa recrudescenţei pandemiei (…), cred că ar fi bine să facem puţină pedagogie, pentru că nimeni nu mai vrea să revenim la obligaţiile generalizate” , a continuat şeful statului francez.

„Este şi un fel prin care ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat, precum şi spiritul responsabilităţii”, a subliniat Emmanuel Macron.

articolul original.

Ce se mai poate face după votul negativ pentru aderarea României la Schengen

8 December 2022 at 17:27
image

Potrivit unor surse apropiate de discuțiile la nivel european, cel mai realist moment pentru o decizie favorabilă României ar putea fi la Consiliul JAI în primăvară.

Subiectul ar putea fi discutat și la Consiliul European, de săptămâna viitoare, unde se poate stabili o poziție favorabilă României, însă acesta nu o poate impune și ministrilor JAI. Teoretic, ar putea fi convocat un consiliu extraordinar, însă având în vedere obiecțiile Austriei este un pic probabil ca lucurile să se schimbe, au precizat pentru HotNews.ro aceleași surse.

„Important este să fie rezolvată problema cu Austria, iar în acest context, un termen realist ar putea fi Consiliul JAI din martie”, susțin sursele citate.

Ce contează în acest moment este sprijinul Comisiei Europene, ale celor 26 de state și promisiunea președinției suedeze care și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Schengen.

Importante sunt și alegerile regionale din Austria de la finalul lui ianuarie

Potrivit surselor citate, importante sunt și alegerile regionale din Austria de la finalul lui ianuarie. De aici și poziția total inflexibilă a cancelarului Karl Nehammer.

„S-a văzut de la început că nu vrea o soluție. Discursul său a fost: siguranța Austriei e în pericol, sunt ales în Austria, ca să am succes trebuie să atac Comisia Europeană. Partidul său are probleme, în sondaje migrația e principala preocupare înaintea inflației, războiului. Poziționarea sa e pentru consum intern. Eu nu am văzut niciodată în PPE vreun discurs atât de eurosceptic al unui premier PPE precum cel al Cancelarului Austriei. Viktor Orban nu a vorbit niciodată așa”, a comentat sursa citată.

Austria a blocat în Consiliul JAI de joi aderarea României la Schengen. Olanda, care s-a opus aderării Bulgariei a votat și ea împotrivă deoarece votul s-a dat „la pachet” pentru cele două țări.

articolul original.

Bărbat din Olt, reţinut pentru agresiune sexuală

8 December 2022 at 17:05
image

Un bărbat de 37 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Olt pentru agresiune sexuală, după ce a fost acuzat că şi-ar fi abuzat fizic şi emoţional fiica în vârstă de doar şapte ani.

Potrivit IPJ Olt, polițiștii au fost sesizați de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu privire la faptul că un bărbat de 37 de ani, din comuna Găneasa, ar fi abuzat-o fizic și emoțional pe fiica sa minoră, în vârstă de 7 ani.

Bărbatul, reţinut pentru 24 de ore

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală, fiind continuate cercetările în vederea documentarii activității infracționale. Joi, pe numele bărbatului a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

“În urma probatoriului administrat, la data de 8 decembrie, sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, pe numele bărbatului de 37 de ani, a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt”, a transmis IPJ Olt.

El va fi prezentat vineri, 9 decembrie, instanței de judecată cu propuneri legale.

articolul original.

Șefa PE cere Consiliului UE „să se asigure că este găsit un compromis” pentru România în Schengen

8 December 2022 at 16:53
image

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se declară „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în spaţiul Schengen. Ea cere Consiliului UE „să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”.

„Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre.Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat”, a scris pe Twitter Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European.

România așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

articolul original.

Iohannis: Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene

8 December 2022 at 16:18
image

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, precizează preşedintele Iohannis într-o declaraţie de presă, după Consiliul JAI, conform Agerpres.

El subliniază că România va continua să acţioneze cu responsabilitate, hotărâre şi bună credinţă în direcţia consolidării securităţii interne a Uniunii Europene, aşa cum a făcut-o şi până în prezent.

Şeful statului mulţumeşte tuturor statelor membre şi Comisiei Europene

Şeful statului mulţumeşte tuturor statelor membre şi Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE şi în consolidarea proiectului european, au susţinut aderarea ţării noastre la Schengen.

„Sprijinul şi solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european”, spune şeful statului.

Iohannis transmite că aderarea la spaţiul de liberă circulaţie rămâne obiectivul strategic al României.

„Dragi români, România nu se opreşte aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, conchide preşedintele Iohannis.

articolul original.

Dotare nouă cu ATV-uri a jandarmilor montani din Rânca, Runcu și Tismana

8 December 2022 at 14:18
image

Inspectoratul de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” Gorj a achiziționat și dotat Posturile de jandarmi montane Rânca, Runcu și Tismana cu 3 ATV-uri pentru a fi utilizate pe traseele montane din responsabilitatea județului Gorj.

Jandarmii montani gorjeni vor utiliza aceste ATV-uri în zonele montane arondate, în timpul acțiunilor de patrulare sau la solicitările SNUAU 112 de căutare şi salvare a persoanelor care se rătăcesc în munţi şi care se află în situaţii limită. În decursul timpului jandarmii montani gorjeni au fost solicitați în repetate rânduri să ajute persoanele blocate cu diferite autovehicule în zone montane greu accesibile.

Posturile de jandarmi montane Runcu și Tismana sunt dotate cu autoturisme de teren Dacia Duster 4×4, iar cel din Rânca are în uz Dacia Duster 4×4, Dacia Duster cu șenile și un snowmobil iar aceste ATV-uri vor contribui la creșterea mobilității structurilor montane de jandarmi pentru a se interveni în sprijinul turiștilor. ATV-urile Segway 4×4 sunt dotate cu troliu electric, sisteme acustice și luminoase, precum și căști pentru protecția efectivelor și se pot deplasa pe toate drumurile inclusiv pe traseele greu accesibile din zonele montane.

Aceste noi dotări ale structurilor montane de jandarmi din județul Gorj vor fi utilizate pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor.

articolul original.

INSP: Aproape 70.000 de infecţii respiratorii acute, înregistrate săptămâna trecută

8 December 2022 at 14:06
image

Un număr de 69.699 de infecții respiratorii acute au fost înregistrate, la nivel naţional, în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie, potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În săptămâna precedentă s-au înregistrat 97.272 de cazuri, iar în aceeaşi perioadă a anului trecut – 33.067 de cazuri.

La nivel naţional s-au înregistrat 822 de cazuri de gripă clinică

Săptămâna trecută, la nivel naţional s-au înregistrat 822 de cazuri de gripă clinică comparativ cu 641 în săptămâna precedentă şi cu 204 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

14 cazuri de gripă au fost confirmate în laborator (două cu virus AH3, două cu virus AH1, şapte cu virus gripal A nesubtipat şi unul cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 34 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul

De la începutul sezonului au fost raportate 34 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: 18 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 9 cazuri cu virus gripal AH3, 6 cazuri cu virus gripal AH1, un caz cu virus gripal B.

Un număr de 1.342.308 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până la data de 30 octombrie 4 decembrie cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii.

articolul original.

SUA au eliberat un traficant de arme rus în schimbul baschetbalistei Brittney Griner

8 December 2022 at 13:59
image

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite, care l-au eliberat la schimb pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, scrie CNN, citând surse bine informate. Informația a fost confirmată la scurt timp oficial de președintele Joe Biden.

Sportiva, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia, pentru trafic de droguri, se află acum în custodia autorităților americane, precizează CNN.

Informația a fost confirmată oficial de președintele american Joe Biden, într-un mesaj pe Twitter: „Acum câteva minute am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranță. Este într-un avion. Este în drum spre casă”.

Și presa din Rusia a confirmat, citând Ministerul rus de Externe, eliberarea lui Viktor Bout. Schimbul nu l-a inclus și pe celălalt deținut cetățean american aflat în detenție în Rusia, Paul Whelan, pe care Moscova îl acuză de spionaj, mai adaugă sursa citată.

De origine rusă, fost pilot în armata sovietică, Viktor Bout (55 de ani) era considerat de SUA unul dintre cei mai importanți traficanți de arme din lume. El ispășește o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din Illinois pentru că a conspirat pentru a ucide cetățeni americani și a vândut arme Forțelor Armate Revoluționare din Columbia.

„Viktor Bout a fost inamicul numărul unu în traficul internațional de arme de mulți ani, înarmând unele dintre cele mai violente conflicte de pe glob”, a declarat Preet Bharara, avocat din New York, când Bout a fost condamnat în 2012.

Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal rus la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari), pentru trafic de droguri. Instanța a spus că a luat în considerare recunoașterea parțială a vinovăției, remușcările sportivei, starea sănătății ei și acțiunile caritabile pe care le-a făcut.

Griner a fost găsită vinovată de trafic de droguri, o infracțiune pe care judecătoarea a spus că a comis-o în mod deliberat. Griner a fost arestată cu mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagaje, pe aeroportul internațional Șeremetievo din Moscova, pe 17 februarie 2022.

Ea a spus că a fost vorba despre „o greșeală neintenționată” pentru că și-a făcut bagajele în grabă.

Avocații ei au spus că, dacă Griner a folosit marijuana medicinală, acest lucru s-a întâmplat doar în statul american Arizona, unde locuiește și unde consumul este legal, și că acest lucru s-a întâmplat foarte rar, în perioade scurte dintre competiții și în vacanță, și doar cu rețetă medicală.

articolul original.
❌