ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 December 2022GAZETA de SUD

Blinken: Ne opunem extinderii coloniilor în Cisiordania

5 December 2022 at 05:00
image

Secretarul american de stat Antony Blinken a atras atenţia duminică asupra faptului că SUA se vor opune creării de către noul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu a unor noi colonii în Cisiordania ocupată.

Acesta a mai cerut guvernului să respecte „principiile democratice fundamentale”, făcând aici referire la „drepturile persoanelor LGBT+”, scrie Agerpres.

„Vom continua de asemenea să ne opunem fără echivoc oricărei acţiuni care pune în pericol soluţia a două state, mai ales extinderea coloniilor, măsuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea statu quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările şi expulzările, precum şi incitarea la violenţă”, a indicat şeful diplomaţiei americane, într-o intervenţie în cadrul grupului progresist american pro-Israel J Street, relatează AFP.

Întrebat despre declaraţia lui Blinken, într-un interviu acordat duminică postului american NBC, Netanyahu a răspuns: „Eu voi decide politicile” aplicate în Israel.

Benjamin Netanyahu a primit mandatul pentru formarea noului guvern israelian, după ce în urma alegerilor anticipate din 1 noiembrie blocul său de dreapta a reuşit să formeze o majoritate împreună cu formaţiuni ultra-ortodoxe şi de extremă-dreapta.

În intervenţia sa de duminică Blinken l-a felicitat totuşi pe Netanyahu, ale cărui relaţii cu SUA au fost adesea tensionate în precedentele sale mandate de premier. Dar „vom judeca guvernul (israelian) pe baza politicilor sale şi nu pe cea a personalităţilor individuale”, a adăugat el, menţionând de asemenea că administraţia preşedintelui american Joe Biden va lucra „fără răgaz” pentru a menţine un „orizont de aşteptare” în vederea creării unui stat palestinian.

articolul original.

Trei morți într-un accident în județul Sibiu

5 December 2022 at 04:52
image

Trei persoane au decedat şi alte două au fost rănite în urma unui accident petecur azi noapte de pe DN1, la Hula Bradului, județul Sibiu.

„În urma accidentului au rezultat 6 victime. Echipajele SMURD au aplicat manevre de resuscitare pentru două persoane, un bărbat şi o femeie. Din nefericire, în ciuda eforturilor salvatorilor, aceştia nu au răspuns manevrelor. O a treia victimă, de sex feminin, de 20 de ani, inconştientă şi intubată, a fost transportată la UPU Sibiu. Din păcate, aceasta a decedat la spital. Echipajul SAJ a transportat la spital alte două victime. O altă persoană a refuzat transportul la spital”, a precizat Andreea Ştefan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu.

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili modul de producere al accidentului în care au fost implicate trei autoturisme.

articolul original.

(VIDEO) Vâlcea: Un adolescent a murit și alți doi au fost răniți într-un accident în Băbeni

5 December 2022 at 04:30
image

Un adolescent de 16 ani a murit iar alţi doi, cu vârste de 13 și 14 ani, sunt grav răniţi după ce maşina în care se aflau s-a izbit violent de un cap de pod în Băbeni, județul Vâlcea.

Din primele verificări efectuate s-a constatat faptul că, un minor în timp ce conducea un autoturism în care se mai aflau alți 2 pasageri, pe DN 64, în localitatea Băbeni, ar fi pierdut controlul volanului, intrând într-un cap de pod și ulterior ricoșând într-un stâlp.

În urma impactului a rezultat decesul unuia dintre minorii aflați în autoturism, cât și rănirea celorlalți 2, care au fost transportați la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

La fața locului, s-au deplasat: o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, un echipaj SMURD și două echipaje SAJ. După efectuarea manevrelor de descarcerare, doi tineri răniții, în vârstă de 14 și 13 ani au fost transportați de echipajele SAJ la UPU Vâlcea. Pentru persoana de 16 ani s-au efectuat manevre de resuscitare, din păcate fără niciun rezultat, fiind declarat decesul de către medicul de la SAJ

Polițiștii efectuează în continuare cercetări pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

articolul original.

Alba-neagra cu adăpostul canin de la Breasta

5 December 2022 at 03:30

Capturarea câinilor fără stăpân, ducerea lor în adăpostul de la Breasta și eutanasierea sunt oprite din nou în Craiova, printr-o decizie a Tribunalului Dolj. Hotărârea a fost luată de instanţă la sfârșitul lunii noiembrie printr-o ordonanță președințială în care reclamantul este un ONG, iar pârâții sunt Municipiul Craiova, prin primar și SC Salubritate SRL.

Acest lucru vine după ce la data de 01.11.2022 și Judecătoria Craiova decisese ca adăpostul de la Breasta să „suspende orice acțiune de capturare și eutanasiere a câinilor fără stăpân”. Hotărârea a fost însă anulată printr-o altă decizie judecătorească dată în apel.
Reprezentanții ONG-ului nu au stat nepăsători și au cerut, din nou, în instanță stopare activității adăpostului de la Breasta până la soluționarea dosarului pe fond. Prin urmare, în data de 29 noiembrie instanța a decis:

„Respinge excepţiile insadmisibilităţii acţiunii invocate de pârâtul Municipiul Craiova. Admite în parte cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta ASOCIAŢIA VIAŢA ANIMALELOR în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL CRAIOVA prin primar, CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CRAIOVA şi SC SALUBRITATE SRL. Obligă pârâții să suspende orice acțiune de capturare și eutanasiere a câinilor fără stăpân – serviciu delegat în prezent către pârâta SC SALUBRITATE -, până la soluționarea dosarului nr. 26989/215/2022, aflat pe rolul Judecătoriei Craiova, având ca obiect obligarea pârâților la finalizarea procedurii de concesionare a Serviciului de Gestionare a câinilor fără stăpân către o persoană juridică sau o asociație sau fundație care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor. Executorie de drept”.

Adăpost Breasta
Adăpost Breasta


„Asa cum am promis, nu cedam. Continuăm să facem dreptate animalelor. Astăzi (29 noiembrie – n.r.), prin Tribunalul Dolj, am obţinut din nou stoparea activităţii de capturare şi eutanasiere a câinilor. Peste 5 zile va avea loc un alt termen de apel. Va fi bine”, a anunţat reprezentantul ONG-ului, Aurelia Loacă, pe pagina ei de Facebook.

Război pentru câini

Reamintim că la începutul lunii noiembrie, aceeași Aurelia Loacă anunța: „Așa cum stiți, de pe data de 01.11.2022 activitatea de capturare și eutanasiere a câinilor este oprită prin decizia Judecătoriei Craiova. În adăpostul Breasta nu trebuie să mai intre câini capturați și, evident, cei rămași acolo nu pot fi eutanasiați. Această activitate trebuia să fie oprită încă de mai bine de un an și jumatate, prin decizia Curții de Apel Craiova nr. 1482/2021 , pronunțată în dosarul nr. 2917/63/2020”.
Aurelia Loacă făcea referire la decizia prin care primăria era obligată, printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Craiova, să înfiinţeze serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost dată într-un proces în care Asociaţia „Viaţa Animalelor” l-a intentat Primăriei Craiova, Consiliului Local şi SC Salubritate SRL, în subordinea căreia se află adăpostul de câini din comuna Breasta, despre care reprezentanţii asociaţiei susţin că din 2013 nu funcţionează în baza legii, pentru că nu are un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân care să fie înfiinţat legal.

Adăpost Breasta
Adăpost Breasta

Delegarea serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân către Salubritate, nelegală

De altfel, asta a fost şi decizia instanţei: delegarea Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân către Salubritate a fost nelegală. Curtea de Apel Craiova (prin decizia definitivă nr. 2580/18.11.2020) a reținut faptul că Consiliul Local al Municipiului Craiova a înființat Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fară stapân. Aceiași instanță (prin decizia civilă nr. 1482/2021) a reținut că Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Craiova nu a fost înființat la nivelul UAT, deși prin HCL nr. 308/2019 s-a modificat structura organizatorică și s-a înființat la nivelul aparatului de specialitate al primarului un compartiment funcțional cu activitate specifică de gestionare a câinilor fără stăpân.

Adăpost Breasta


Asta limita însă modalitatea în care acest serviciu putea fi atribuit persoanelor juridice, adică prin concesiune. Totodată, instanța a mai arătat că SC Salubritate Craiova SRL, deși întrunește condițiile activității de gestionare a câinilor fără stăpân, întrucât are ca activitați autorizate activități veterinare și de capturare a câinilor fără stăpân, nu poate efectua activități în cadrul Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Pe scurt, Curtea a reținut că delegarea unui astfel de serviciu către Salubritate a fost nelegală. Totuși, şi în prezent Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân este în sarcina SC Salubritate Craiova SRL

articolul original.

Şefii din spitalul CF Craiova, cele mai sărăcăcioase declaraţii de avere

5 December 2022 at 03:20
image

GdS continuă seria materialelor care scot la suprafaţă averile de care se bucură şefii din fruntea spitalelor craiovene. Analizăm, astăzi, declaraţiile de avere ale celor care conduc Spitalul Căi Ferate (CF) Craiova. În vară am vorbit doart despre declaraţia managerului Aurelia Gîngioveanu, iar acum punem sub lupă declaraţiile celorlalţi oameni care conduc spitalul. Elementul surpriză din acestea este faptul că aproape niciun angajat nu a trecut în declaraţia de avere bani în conturi, iar unii dintre ei pare că nu deţin absolut nicio proprietate.

Cea mai goală declaraţie

Începem cu directorul medical al CF Craiova, Mirela-Dulcineia Mateas. Declaraţia de avere a acesteia este de o „frumuseţe“ şi de o nuditate rar întâlnite. Practic, în afară de o datorie la bancă şi salariul de la spital, medicul nu deţine absolut nimic. Ori a preferat să treacă proprietăţile pe numele altcuiva, ori nu a pus nimic deoparte, ori pur şi simplu a ignorat obligaţiile de a menţiona bunurile în acest document.

Cert este că aceasta are cea mai goală declaraţie pe care am analizat-o în rândul medicilor. Datoria menţionată în document se ridică la 52.000 de lei. De asemenea, salariul din funcţia de director medical a ajuns, în 2021, la 117.974 de lei. De asemenea, medicul a mai câştigat din alte servicii medicale particulare infima sumă de 3.303 lei. Asta este tot ceea ce a menţionat!

Niciun leu în conturi şi nicio datorie

Directorul financiar contabil, Mariana Stănescu, a menţionat în declaraţia de avere două terenuri moştenite în Craiova (unul intravilan – 1.000 de mp şi unul agricol – 1.433 de mp). De asemenea, aceasta a mai cumpărat, împreună cu soţul, un teren agricol, tot în Craiova (625 mp). Cei doi soţi mai au o casă de 160 de mp şi o Dacia Sandero din 2018. Directoarea de la sectorul financiar nu are niciun ban în conturi şi nicio datorie. De la spitalul CF Craiova a avut un venit de 19.686 de lei, în 2021. Aceasta a mai avut încă un alt venit de 37.182, de la o societate comercială, unde are funcţia de contabil.

Şefa de la Medicină Internă a avut noroc de moşteniri

Şefa Clinicii de Medicină Internă, Anca Roşu, stă mult mai bine la capitolul avere, mai ales că a avut noroc de câteva moşteniri. Aceasta a menţionat că are două terenuri, moştenite în Craiova. De asemenea, soţul ei a mai moştenit un teren la Podari. Pe lângă acestea, cei doi soţi au mai cumpărat împreună un teren la Ocnele Mari, iar încă un teren aflat la Basarabi (Olt) este doar pe numele soţului. Aşadar, familia Roşu deţine cinci terenuri. Şefa de la Medicină Internă se bucură şi de multe proprietăţi.

Aceasta a moştenit două case (194 mp şi 233 mp) în Craiova, însă din cea de-a două deţine doar o parte pentru că a primit-o alături de altă persoană. Şi soţul acesteia a mai moştenit o casă la Podari şi mai deţine pe numele lui încă un apartament în Craiova. Cei doi soţi mai au împreună încă o garsonieră în Craiova. În declaraţia de avere mai apar şi două maşini Kia Ceed din 2008 şi un VW Passat din 2003. Şi cam atât! Din document lipseşte finalul, fiindcă se opreşte la capitolul „active financiare“, fără ca acestea să fie menţionate. De asemenea, nici salariul medicului nu este menţionat şi niciun fel de alt bun valoros.

Trei case în Craiova

Şeful Clinicii de Chirurgie Generală, Tiberiu-Ştefăniţă Ţenea Cojan, spune că deţine, alături de soţie, un teren de 5.000 de mp la Bucovăţ. De departe cele mai multe investiţii pe care le-a făcut familia Ţenea Cojan sunt în clădiri. Cei doi soţi deţin trei case în Craiova (199 mp, 95 mp şi 92 de mp). Pe lângă acestea, mai au încă două apartamente în Lupeni, judeţul Hunedoara. În declaraţia de avere a şefului de la Chirurgie Generală mai apar şi două maşini – un Hyundai din 2018 şi un Mercedes din 2013.

În restul declaraţiei se mai regăsesc 12.500 de euro în conturi şi un împrumut bancar de 130.000 de lei. Ca venituri, medicul a câştigat, în 2021, un salariu de 96.209 lei de la spital şi încă 58.256 de lei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Soţia acestuia, care este medic de familie, a câştigat 113.303 lei de la stat şi încă 19.463 de lei de la o clinică particulară. 75.050 de lei au mai câştigat cei doi soţi din dividende, însă în declaraţie nu apare niciun fel de investiţie în acţiuni.

Doar un mic apartament şi o maşină veche

Şeful de la Statistică şi Evaluare Medicală, Florin Nedelcu, susţine că singurele proprietăţi pe care le deţine sunt un apartament de 58 de metri pătraţi, în Craiova, şi un VW Polo din 2001. În restul declaraţiei bate vântul. Însă, Florin Nedelcu a menţionat două credite bancare, unul de 39.329 de euro şi încă unul de 15.200 de lei. Ca venituri, şeful de la Statistică a câştigat de la spitalul CF Craiova, în 2021, 43.807 lei. Acesta a mai avut un salariu de la o firmă privată, în valoare de 70.012 de lei.

Şefa de la Serviciul de Aprovizionare, Irina Băcioiu, spune că nu are terenuri, clădiri, ci doar un autoturism Opel din 2008. De asemenea, aceasta nu are niciun leu în conturi, dar nici datorii. Salariul acesteia a fost, anul trecut, de 45.823 de lei. Cam aşa artă toată declaraţia acesteia de avere.

În concluzie, averile angajaţilor din funcţiile de conducere ale Spitalului CF Craiova se află în coada clasamentului, comparativ cu cele ale medicilor şi angajaţilor din alte spitale craiovene.

articolul original.

Bancul Zilei

4 December 2022 at 22:55
image

Soţul se pregăteşte să plece seara de acasă şi îi cere soţiei sacoul cel nou.
– Ma, te duci la femei!
Nu, dragă, Doamne fereşte!
Îi cere apoi cămaşa cea mai bună.
– Ma, am eu dreptate, te duci la femei!
– Cum să mă duc dragă, stai liniştită.
Cere şi cravată, etc. Se întoarce dimineaţă acasă răvăşit, cu cămaşa desfăcută şi ţipă la ea:
– Fai muiere, ai cobit! Acuma iţi place?


Fata se întoarce acasă după întalnirea cu prietenul ei plangand.
Mama:
-Ce…ce s-a-ntamplat?
-Prietenul meu, m-a cerut de soţie.. da mi-a mărturisit că e ateu!
Cum aş putra trăi cu un om care nu percepe diferenţa dintre bine şi rău… dintre înger şi diavol!?
-Mărită-te cu el, totuşi. Cand mă va cunoaşte şi pe mine, o s-o perceapă.

articolul original.

Horoscop

4 December 2022 at 22:10
image

Berbec
Lucrurile încep să meargă bine, chiar foarte bine. Ai capacitatea de a gândi practic și constructiv, ai logica perfectă, clară, concentrată, iar toate acestea te fac activ și eficient, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Nu te lăsa pradă unor îndoieli ocazionale.

Taur
Fii diplomat și nu te lansa în discuții în contradictoriu. Nu merită să-ți expui punctul de vedere unor oameni care oricum nu aud pe nimeni și nu înțeleg nimic. Primești o veste bună de la cineva care se oferă să te ajute într-o problemă personală.

Gemeni
Adunările sunt locul tău preferat azi. Ai nevoie de oameni în jur, ai nevoie de socializare și de comunicare intensă. Un mesaj așteptat te poate ajuta mai mult decât crezi, atâta vreme cât îl vei înțelege exact. Relațiile cu toți cei din jurul tău sunt calde și agreabile.

Rac
Impresiile emoționate ale unor momente trecute, pe care le simți azi, nu-ți afectează pragmatismul. Nu ai timp de sentimentalisme și lamentări, ești profund ancorat în realitate, trăiești intens fiecare clipă și te bucuri de realizări. Seara te relaxezi alături de cei dragi.

Leu
Cineva îndepărtat are nevoie de suport moral și îți cere, în mod neașteptat, ajutor. Ești confuză și nu știi ce să faci. Viața sentimentală este bună, partenerul este lângă tine și la bine, și la greu. Te va ajuta să găsești soluții și te va susține indiferent ce vrei să faci.

Fecioară
E posibil să începi o nouă activitate și ai emoții mari. Nu te îngrijora, te vei descurca perfect. Dacă dispui de mai mulți bani, cumpără-ți ceva nou de îmbrăcat, ca să te simți bine în piela ta și să ai detașarea și degajarea care să te facă să fii cu adevărat apreciată.

Balanţă
Dacă vei gândi negativ mult timp, vei ajunge să le vezi pe toate în negru, chiar și atunci când nu sunt. Bucură-te de viață! S-ar putea să vină zile cu adevărat triste și complicate. Ceea ce este acum, este o altfel de normalitate, pe care trebuie să o acceptăm.

Scorpion
Este o zi bună, dacă nu cauți rezolvări majore la probleme. Ai abilitatea de a face față situațiilor complicate și poți fi un veritabil conducător de oști. Ar fi util să reconsideri unele decizii luate anterior și să comunici deschis, fără temeri și fără prejudecăți.

Săgetător
Este posibil să vină niște bani pe care nu i-ai luat în calcul. Ai mici complicații și întârzieri în a-ți atinge obiectivele, dar asta nu e o problemă majoră. Găsești echilibru în relațiile tale de suflet și ești avantajat de faptul că ești înțeles, apreciat și iubit.

Capricorn
S-ar putea să te simți emoționat astăzi, dar este important să rămâi la rutina ta. Energia care presează pe tine este copleșitoare și este bine dacă poți face cumva să-ți întărești rezistența psihică și fizică, alegând activități pașnice în locul celor stimulative și provocatoare.

Vărsător
Nu este una dintre cele mai bune zile ale tale, dar nu este nici pe departe una proastă. Sunt câteva obstacole minore, deoarece pierzi energia primită de la astre. Aceste eșecuri minore pot fi depășite ușor de un spirit atât de viu ca al tău.

Peşti
Îți pulsează energia în vene, dar nu este momentul pentru acțiuni radicale. Fii cumpătat și păstrează echilibrul. Este posibil să te simți decis să faci un pas important, dar ar fi bine să o iei mai ușor. Totul se va rezolva cum este mai bine doar dacă ai răbdare.

articolul original.

CM 2022 Qatar | Anglia s-a distrat cu Senegalul în optimi

4 December 2022 at 21:30
image

Selecţionata Angliei s-a calificat fără emoţii în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. „Three Lions“ s-a impus duminică seară, în optimi, în fața Senegalului cu scorul de 3-0. Meciul s-a desfăşurat pe „Al Bayt Stadium“ din Al Khor.

Golurile britanicilor au fost marcate de Jordan Henderson (’39), Harry Kane (’45+3) și Bukayo Saka (’57).

Anglia: Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones (’77, Eric Dier), Harry Maguire, Luke Shaw – Jordan Henderson (’82, Kalvin Phillips), Declan Rice, Jude Bellingham (’76, Mason Mount) – Bukayo Saka (’65, Marcus Rashford), Harry Kane, Philip Foden (’65, Jack Grealish).
Selecţioner: Gareth Southgate.

Senegal: Edouard Mendy – Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Ismail Jakobs (’84, Fode Ballo) – Pathe Ciss (’46, Pape Gueye), Nampalys Mendy – Iliman Ndiaye (’46, Cheikh Bamba Dieng), Krepin Diatta (’46, Pape Sarr), Ismaila Sarr – Boulaye Dia (’72, Famara Diedhiou).
Selecţioner:
 Aliou Cisse.

Anglia va întâlni Franţa în sferturile de finală, pe 10 decembrie (Al Bayt Stadium – Al Khor, 21:00). În optimi. Franţa a trecut de Polonia cu 3-1.

articolul original.
Ieri — 4 December 2022GAZETA de SUD

Maricel Păcuraru și asociații din „Consorțiul PHG”, proiect-gigant de dezvoltare imobiliară – jucători de top pe piața de business din România

4 December 2022 at 19:53
image

S-au pus bazele celui mai mare proiect de dezvoltare imobiliară din România, informează realitatea.net. Viziunea celor mai puternici oameni de afaceri din România, împreună cu parteneri cu tradiție pe piața de business, se concretizează într-un  parteneriat unic pentru dezvoltarea țării. 

Maricel Păcuraru și asociații săi din „Consorțiul PHG” intră în acționariatul celui mai mare proiect imobiliar din România, „Transilvania Smart City”.

Consorțiul condus de Maricel Păcuraru, împreună cu reprezentanții  „Transilvania Smart City”, Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău, a încheiat parteneriatul pentru dezvoltarea și finalizarea acestui proiect estimat ca valoare de piață la peste 2 miliarde de euro, la finalizarea sa.

Acționarii Consorțiului PHG sunt Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Gabriel Oprea și Iulian Horneț.

articolul original.

Trei răniți după ce o căruță a fost spulberată de un autoturism în Bălești

4 December 2022 at 19:05
image

Trei persoane au fost rănite, după ce o căruță a fost spulberată de o mașină în comuna gorjeană Bălești. În evenimentul rutier a mai fost implicat un autoturism.

Potrivit ISU Gorj, cele trei persoane rănite sunt conștiente și cooperante. Calul care tracta atelajul nu a fost rănit. Victimele beneficiază de primul ajutor la această oră.

articolul original.

Superliga | FC Argeș și Rapid au lăsat un punct în iarbă

4 December 2022 at 18:57

Formațiile FC Argeș și Rapid București au încheiat la egalitate, scor 1-1, partida susținută duminică seară, pe stadionul „Nicolae Dobrin“ din Pitești. Disputa a contat pentru etapa a 19-a din Superligă.

Pentru gazde a înscris Ionuț Șerban (’60), în timp ce giuleștenii au punctat prin Pănoiu (‘2).

FC Argeș: Greab – Tofan, Constantin, Cestor, Jakolis – Meza Colli, Njike – Ișfan, Calcan (’81, Vianna), Șerban (’72, Alceus) – Garita. Antrenor: Marius Croitoru.

Rapid: Moldovan – Belu, Săpunaru, Grigore, Onea – Crepulja, Emmers, Kait – Pănoiu (’81, Sefer), Dugandzic, Vojtus (’81, Iacob). Antrenor: Adrian Mutu.

Cartonașe galbene: Tofan ’45, Joakolis ’88 / Belu ’18, Grigore ’27.
A arbitrat: Radu Petrescu.

Superliga, etapa 19

Vineri, 2 decembrie:
UTA Arad – Sepsi 1-4
Petrolul Ploieşti – U Cluj 2-0
Sâmbătă, 3 decembrie:
FC Voluntari – AFC Hermannstadt 3-0
Universitatea Craiova – FCU Craiova 0-2
Duminică, 4 decembrie:
Farul Constanţa – AFC Botoşani 8-0
CFR Cluj – Chindia Târgovişte 2-0
FC Argeş – Rapid Bucureşti 1-1
Luni, 5 decembrie:
ora 19.00: FCSB – CS Mioveni

Clasament:

Clasament oferit de flashscore.ro
articolul original.

CM 2022 Qatar | Franţa și-a arătat clasa în meciul cu Polonia şi s-a calificat în sferturi

4 December 2022 at 17:43
image

Campioana mondială en titre, Franța, s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale din Qatar, după ce a învins, în optimi, echipa Poloniei cu scorul de 3-1. Meciul s-a disputat duminică, pe stadionul „Al Thumama“ din Doha.

Golurile „cocoșilor“ au fost marcate de Olivier Giroud (’44) și Kylian Mbappe (’74, ’90+1).
Olivier Giroud a devenit cel mai bun marcator din istoria naționalei Franței, cu 52 de goluri. Precedentul record era deținut de către Thierry Henry, 51 de goluri.
La rândul său, Kylian Mbappe este primul jucător din istorie care înscrie 9 goluri la Cupa Mondială înainte de a împlini vârsta de 24 de ani. Starul de la PSG va împlini 24 de ani pe 20 decembrie, la două zile după încheierea Cupei Mondiale din Qatar. Kylian Mbappe are 33 de goluri în 63 de meciuri pentru naționala Franței și are șanse mari să devină cel mai bun marcator din istoria „Les Bleus“.

Replica polonezilor a venit prin Robert Lewandowski (’90+9 – penalti).

Franța: Lloris – Kounde (’90+2, Disasi), Varane, Upamecano, Theo Hernandez – Tchouameni (’66, Fofana), Rabiot – Dembele (’76, Coman), Griezmann, Mbappe – Giroud (’76, M. Thuram). Selecționer: Didier Deschamps.

Polonia: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior (’87, Bednarek), Bereszynski – Krychowiak (’71, Bielik) – Kaminski (’71, Zalewski), Zielinski, Szymanski (’64, Milik), Frankowski (’87, Grosicki) – Lewandowski. Selecționer: Czeslaw Michniewicz.

Franța va juca în sferturile Cupei Mondiale din Qatar împotriva câștigătoarei din partida Anglia – Senegal, programată în această seară, de la ora 21.00. Pentru prima dată în istorie, Franța bifează trei ediții consecutive ale Cupei Mondiale în care ajunge cel puțin în faza sferturilor de finală (2014, 2018, 2022).

articolul original.

Aproximativ 700 de foci pe cale de dispariție, găsite moarte pe malul Caspic al Rusiei

4 December 2022 at 16:05
image

Aproximativ 700 de foci pe cale de dispariție au fost găsite moarte pe coasta Caspică a Rusiei din Caucazul de Nord, au declarat duminică oficialii locali.

Focile Caspice, singurele mamifere găsite în Marea Caspică, au fost clasificate ca fiind pe cale de dispariție pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) din 2008, scrie CNN.

„Numărul animalelor descoperite poate crește. Cauza morții nu a fost încă stabilită”, a declarat serviciul de presă al agenției de pescuit din regiune, potrivit publicației de stat ruse TASS.

Focile au fost aduse pe coasta republicii ruse Daghestan, de-a lungul Mării Caspice, cea mai mare zonă de apă fără ieșire la mare din lume.

Cercetătorii lucrează la identificarea cauzei morții mamiferelor

TASS a spus că „cercetătorii au început deja să lucreze la identificarea cauzei morții mamiferelor”.

Vestea vine după ce peste 140 de foci caspice au fost găsite moarte pe plajele kazahe din Marea Caspică la începutul acestui an, potrivit KASPIKA, o agenție pentru conservarea focilor caspice.

Populația de foci din Caspia a suferit de vânătoare excesivă

Potrivit IUCN, populația de foci din Caspia a suferit de vânătoare excesivă, degradarea habitatului și schimbările climatice.

Marea Caspică este mărginită de cinci țări: Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia și Turkmenistan.

articolul original.

Volei (m) / Ce meci, ce victorie! SCMU Craiova a distrus Zalău, chiar în Sălaj

4 December 2022 at 15:15
image

Echipa masculină de volei SCMU Craiova a bifat, duminică după masă, o victorie mare în Sălaj, împotriva Zalăului. Gruparea craioveană s-a impus cu scorul de 3-0 (25-20, 25-23, 25-20) la capătul unui meci în care și-a dominat copios adversarul și a fost mai bună la toate capitolele. Partida a contat pentru etapa a 9-a din cadrul Diviziei A1.

Meciul a fost unul interesant, cu puncte frumoase de ambele părți, dar echipa olteană a avut ceva în plus. Valoarea Craiovei s-a resimțit în fiecare dintre cele trei acte, în special pe final, când au știut cum să gestioneze situația și să nu aibă deloc emoții. Două seturi câștigate la 20, iar cel din „mijloc“ la 23 au făcut ca SCMU să urce din nou pe locul secund în clasament, cu 21 de puncte.

SCMU Craiova: Viiber 1 punct, Călin 9, Vinicius 14, Lică 17, Lupu 11, Kovacevic 11 – Diaconescu (L).

Săptămâna viitoare, în Sala Polivalentă din Bănie va veni campioana Arcada Galați.

articolul original.

A fost desfiinţată Poliţia moravurilor în Iran

4 December 2022 at 15:02
image

Mohammad Jafar Montazeri, procurorul general al Iranului, a anunţat că Poliţia moravurilor a fost desfiinţată de autorităţile competente, a informat duminică agenţia de presă Isna.

„Poliţia moravurilor nu are nimic de-a face cu justiţia şi a fost desfiinţată de cei care au creat-o”, a spus el, sâmbătă seara, în oraşul sfânt Qom.

Numeroase demonstraţii au avut loc în ultimele săptămâni în ţară

Numeroase demonstraţii au avut loc în ultimele săptămâni în ţară, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice care obligă în special femeile să poarte vălul.

articolul original.

Andrei Ivan, dezamăgit: „Cei de la FCU au fost mai organizați“

4 December 2022 at 14:22
image

Andrei Ivan, atacantul formației Universitatea Craiova, a fost fair-play și a admis că rivalii de la FCU Craiova au fost mai buni de această dată.

„Am făcut o primă repriză bună, trebuia să marcăm. Nu am marcat şi ne-a costat. În a doua repriză au marcat, Mister a încercat să bage forţe noi, dar nu am putut să facem nici noi nimic. Cei de la FCU au fost mai organizaţi. Pot să o numesc o zi neagră pentru noi, pentru toată echipa. Trebuie să mergem mai departe. Am venit după perioada în care am fost accidentat, am avut probleme cu glezna, dar acum sunt 100%. Nu vreau să vorbesc despre ce a fost (despre excluderea dictată de Rădoi – n.r.), vreau să vorbesc despre meci. Nu am mai jucat de 6 meciuri şi tot eu sunt golgheterul echipei. Sper să marchez etapa viitoare“, a spus Andrei Ivan, la Digi.

Citește și:

articolul original.

Aglomerație pe DN1 între stațiunile montane

4 December 2022 at 13:55
image

DN1, între stațiunile de la munte este foarte aglomerat în acest moment. Pentru cei care au plecat cu două, trei ore mai devreme, traficul a fost mult mai liber. 

Se circulă bară la bară cu 5 km/oră, iar turiștii și-au pierdut răbdarea, conform antena3.ro.

Între Predeal și Sinaia drumul se parcurge în aproximativ 2 ore.

articolul original.

Universitatea Craiova – FCU Craiova 0-2, în imagini

4 December 2022 at 13:17
image

Derbiul Băniei, Universitatea Craiova – FCU Craiova, consumat sâmbătă seară, pe stadionul „Ion Oblemenco“, și s-a încheiat cu victoria echipei antrenate de Nicolo Napoli. GdS a surprins încleștarea într-o amplă galerie foto, pe care o puteți urmări mai sus.

Citește și:

articolul original.

Planul de după retragere al lui Marius Copil: vrea să candideze la FRT!

4 December 2022 at 11:36
image

Marius Copil (32 de ani), cel mai important jucător român din circuitul ATP de simplu al ultimilor ani, și-a dezvăluit planul pentru salvarea tenisului românesc. Copil plănuiește să candideze pentru o funcție de conducere în cadrul Federației Române de Tenis (FRT), în viitorul nu foarte îndepărtat.

„După carieră, o să depindă foarte mult dacă o să reușesc să am o situație financiară bună sau nu. Dacă o să fie bine, mi-ar face mare plăcere să candidez pentru președinția sau ca director general al Federației Române de Tenis, ca să încerc să schimb.

Știu că e foarte greu, dar nu îmi plac lucrurile simple. Îmi place să mă chinui mult!. Cred că, cu o echipă bună, poate dacă ar veni și Horia lângă mine, alți jucători, să aducem niște sponsori plus să vină banii care ni se cuvin de la stat. Aș vrea să reîmprospătez federația”, a spus Marius Copil, în podcastul lui Mircea Meșter.

FRT a pierdut trei ani finanţarea de la buget din cauza proceselor care i-au fost intentate, dar Copil e convins că poate aduce schimbarea:

„Să dăm praful jos, pentru că România are mulți oameni talentați, nu doar în tenis. Cred că îi putem ajuta pe oameni să își facă o carieră, să nu trebuiască să plece în străinătate, cum am plecat și eu, și mulți alții… Așa îi pierzi. Am putea să adunăm mai mulți bani la federație și să construim o structură care să funcționeze”, a adăugat Marius, citat de Prosport.

Citeşte şi: Norvegia – Serbia, capul de afiş al play-off-ului calificărilor pentru Cupa Davis 2023

articolul original.
❌