ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022GAZETA de SUD

Pasaj suprateran auto şi pietonal între noul mangazin Dedeman şi Calea Severinului

29 November 2022 at 03:30

Pasaj suprateran auto şi pietonal între noul mangazin Dedeman şi Calea Severinului. Megainvestiţia privată realizată în Balta Craioviţei – Promenada Mall vine la pachet şi cu o nouă infrastructură rutieră.

Bulevardul care va conecta Calea Severinului de strada Brestei, până la intersecția cu strada Râului, nu va fi singurul drum construit de la zero în contextul construirii noului centru comercial proiectat de către dezvoltatorii de la NEPI Rockcastle. General Building Management SRL a obţinut recent, de la Primăria Craiova, un certificat de urbanism pentru reconfigurarea intersecţiei străzii Tufănelelor cu Calea Severinului şi construirea unui pasaj suprateran auto şi pietonal. 

De fapt, este vorba de un drum de 107 metri care va fi realizat pentru Dedeman, fraţii Pavăl deschizând aici al doilea magazin de desfacere din Craiova. Artera de circulaţie se va înălţa la un moment dat pentru a se lega de Calea Severinului, de aici şi denumirea de pasaj. Terenul pe care se va construi pasajul aparţine firmei General Building Management, dar bucata de legătură cu strada Calea Severinului este domeniu public al Craiovei. 

Pasaj suprateran auto şi pietonal între noul mangazin Dedeman şi Calea Severinului. Drum cu trei benzi de circulaţie şi spaţiu verde

Potrivit certificatului de urbanism, terenul are destinaţia de zonă mixtă locuinţe și dotări complementare parţial, parcuri comerciale, servicii de comerţ, parţial spaţii verzi, parcuri urbane şi o suprafaţă de 21.7482 mp din acte şi din măsurători. Pentru pasaj sunt necesari 9.122 mp de teren. Concret, pasajul suprateran auto şi pietonal care va pleca din Balta Craioviţei va avea o lungime de 107,5 m, o ampriză de 16,10 metri, trei benzi de circulaţie a câte 3,50 m fiecare încadrate de spaţiu verde cu lăţimea de un metru şi trotuar cu lăţimea de 1,50 m racordat la Calea Severinului. 

Intersecţia străzii Tufănelelor cu Calea Severinului va fi reconfigurată pentru a prelua traficul dinspre Promenada Mall. Asta pentru că noul magazin Dedeman va fi legat de Calea Severinului printr-un pasaj suprateran auto şi pietonal de 107 metri, cu trei benzi de circulaţie

Pentru realizarea brațului suplimentar se va reconfigura intersecția Calea Severinului cu strada Tufănelelor, prin adăugarea unei benzi suplimentare pentru virajul la stânga pe Severinului şi reconfigurarea timpilor de semaforizare. „La faza de Autorizaţie de Construire solicitarea se va face de către titularul dreptului real de proprietate asupra terenului afectat de amenajarea stradă-teren aparţinând domeniului public al municipiului Craiova sau se va prezenta HCL cu privire la folosirea domeniului public pentru realizarea întregului drum propus“, se menţionează în certificatul de urbanism. 

Legătura dintre Calea Severinului şi strada Brestei, gata anul viitor

Din primăvară se lucrează deja la un drum important pentru Craiova, cel care porneşte din intersecţia Calea Severinului – bulevardul Tineretului şi ajunge până la intersecţia Brestei cu strada Râului. O investiţie privată realizată tot de General Building Management SRL pentru viitorul mall. Drumul respectiv a primit autorizaţie de construire pe 10 martie 2022 şi, conform acesteia, va avea o lăţime a părţii carosabile de 14-17,5 metri (2 x 7 metri – 10,50 + 7 metri), plus piste pentru biciclete de doi metri şi trotuar de 1,5 metri. 

Șantierul noului bulevard care va lega Râului de Tineretului, peste Balta Craioviței, a fost vizitat, luni, de către Olguța Vasilescu. Edilul Craiovei a anunțat că „drumul de legătură este executat în mare măsură, mai puțin partea unde trebuiesc finalizate procedurile de expropriere, iar acum se introduce instalația de irigat pentru spațiul verde“. „Mall-ul NEPI urmează să fie deschis la sfârșitul anului viitor, iar întreaga zonă va fi revitalizată“, a mai scris, pe Facebook, Olguța Vasilescu.

Noul bulevard se amenajează, așadar, concomitent cu lucrările de construire a mall-ului Promenada Craiova, care are ca termen de finalizare 2023. Pe lângă retailerii care vor fi prezenţi aici, vor fi deschise în zonă şi un cinema, un hypermarket Carrefour şi un magazin de bricolaj Dedeman. Viitorul mall va avea o suprafaţă de închiriat de 52.700 metri pătraţi, pe două niveluri, şi o suprafaţă de 14.500 metri pătraţi dedicată zonei de bricolaj.

articolul original.

Vilă din 1 Mai, pusă la pământ de Poliţia Locală Craiova

29 November 2022 at 03:20
image

Săptămâna aceasta a început în forţă pentru Poliția Locală Craiova. Încă de luni dimineaţa, mai mulţi poliţişti locali alături de muncitori ai RAADPFL au trecut la demolarea unei vile de pe strada Doctor Nicolae Ionescu Siseşti, din cartierul craiovean 1 Mai. Aceasta era construită ilegal, pe domeniul public al oraşului.

Poliţiştii locali au imortalizat momentul, ba chiar au făcut şi filmări de la faţa locului. Apoi le-au publicat pe pagina de Facebook a instituţiei, alături de un mesaj. „Demolare Imobil P+1, construit ilegal pe domeniul public al Municipiului Craiova. Este vorba despre o construcție executată fără forme legale, pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Craiova și în administrarea RAADPFL Craiova. Angajații R.A.A.D.P.FL. Craiova, împreună cu deținătorii construcției, pun în executare actul administrativ de desființare a acesteia și eliberarea terenului aflat în proprietatea Municipiului Craiova“, a transmis Poliţia Locală.

Două etaje ale unui bloc, demolate

Nu este prima acţiune de acest gen pe care poliţiştii o fac publică. În noiembrie 2021, localii au anunţat că au obţinut demolarea a două etaje ale unui bloc care ar fi trebuit să fie de patru etaje. La vremea respectivă, Poliţia Locală a declarat că a fost nevoie de cinci ani de procese pentru a obţine hotărârea de demolare.

„Un dezvoltator imobiliar nu a respectat autorizația de construire pentru un bloc cu 4 etaje, construind încă doua nivele neautorizate. Polițiștii locali au dispus, în anul 2016, când se lucra la nivelul 5, sancționarea contravențională a dezvoltatorului imobiliar. Totodată, oprirea imediată a lucrărilor și intrarea în legalitate (prin aducerea construcției la forma autorizată, sau prin obținerea autorizației de intrare în legalitate). Ignorând cele dispuse de polițiștii locali din cadrul structurii de disciplină în construcții, dezvoltatorul a construit și nivelul 6, tot fără autorizație și fără a depune demersuri pentru obținerea acesteia. Polițiștii locali au aplicat o nouă sancțiune, dispunând oprirea lucrărilor.

Întrucât proprietarul clădirii nu s-a conformat, a fost sesizată instanța de judecată. Aceasta a admis acțiunea și a dispus desființarea etajelor neautorizate și aducerea construcției la stadiul autorizat de către Primaria Municipiului Craiova. După mai bine de 5 ani de procese, hotărârea a fost investită cu titlu executoriu. Așadar, s-a trecut la executarea acesteia de către un executor judecătoresc“, au precizat aceştia.

Casele romilor din Făcăi, rase cu buldozerele de Poliția Locală

O altă astfel de acţiune pusă la cală de Poliția Locală a fost cea de la Făcăi, în luna aprilie a acestui an. Localii au mers atunci cu buldozere şi au demolat 13 construcţii ilegale, în care locuiau 22 de adulţi şi 35 de copii de etnie romă. La adresa acestora existau, potrivit poliţiştilor locali, sute de sesizări cu privire la comportamentul lor. Aceşti se ocupau cu cerşetoria, furau de la oamenii care locuiau în zonă. De asemenea, strângeau foarte multe gunoaie în jurul contrucţiilor pe care le ridicaseră şi ardeau ilegal diverse materiale. În timpul acţiunii din aprilie, nu au existat probleme, iar romii nu s-au opus demolărilor fiindcă fuseseră anunţaţi în prealabil.
Şi în curtea Liceului Traian Vuia din Craiova poliţiştii locali au dat peste o construcţie ilegală, pe care au pus-o la pământ în martie 2022. Era vorba despre un gard şi o magazie, care nu numai că erau construite ilegal, ci ocupau şi o parte din domeniul public al municipiului, respectiv o suprafață de teren din curtea Liceului „Traian Vuia“.

Citelte și: Dolj: Tânăr mort după ce s-a răsturnat cu maşina

articolul original.

Tensiuni, din nou, la Şcoala Leu: C.A.-ul a votat demiterea directorului

29 November 2022 at 03:10
image

Este scandal, din nou, la Şcoala Gimnazială „Nică Barbu Locusteanu” din comuna Leu, judeţul Dolj. Consiliul de Administraţie al şcolii a propus şi a votat, săptămâna trecută, eliberarea din funcţie a managerului. În urma propunerii venite de la şcoală, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că va face un audit la unitatea respectivă.

Astfel de situaţii tensionate au fost şi în anii anteriori, încheiaţi cu o demisie a aceluiaşi manager, care apoi a participat la concursul pentru funcţia de manager, pe care l-a şi promovat.

Ce reclamă membri Consiliului de Administraţie

Sunt din nou tensiuni între o parte dintre angajaţi, părinţi şi managerul şcolii gimnaziale din Leu. Ca drept dovadă, Consiliul de Adminsitraţie al şcolii a votat, săptămâna trecută, eliberarea din funcţie a managerului, reclamând mai multe aspecte interne. Unul dintre motive este că un elev de clasa a VIII-a nu ar mai apărea înscris la şcoală.
„Sunt din nou tensiuni în relaţia cu managerul şcolii din mai multe motive. Avem un elev care nu poate să-şi continue studiile. Copilul a învăţat la Zănoaga, într-o clasă de simultan, unde învaţă clasa a II-a cu clasa a IV-a şi clasa a V-a cu a VII-a. Acest copil, ajungând în clasa VIII-a, nu mai are loc în clasa respectivă şi trebuia mutat la Leu, unde este o clasă a VIII-a. Până acum nu figurează în nici un catalog. În Consiliul de Administraţie s-a ridicat problema acestui copil care ar trebui să fie la şcoală şi managerul ne-a spus că este o cerere de transfer, dar atât. Au fost discuţii, dar nici o decizie. Au trecut aproape trei luni de când a început şcoala”, reclamă unul dintre membrii CA-ului.

ISJ Dolj a mai fost în control

Reprezentanţii Şcolii Leu contestă şi condiţiile în care învaţă copiii din satul Zănoaga dar şi relaţiile din şcoală, aspecte care au fost reclamate şi la ISJ Dolj, fiind făcută şi o vizită de către inspectorii şcolari.

„Sunt multe aspecte pe care le reclamăm. La Zănoaga sunt condiţii jalnice. Copiii de grădiniţă merg prin frig şi nesupravegheaţi la toaleta din curte. Nu au apă caldă să se spele pe mâini. Nici la şcoală nu sunt condiţii mai bune. Au fost câteva bănci noi şi le-au mutat la Leu. La aceste aspecte se adaugă şi starea tensionată din şcoală. CA-ul nu a aprobat ore pentru director. Dumnealui a refăcut încadrările şi fără acordul CA-ului şi deşi este de istorie şi-a luat ore de TIC şi de muzică. Copiii stau nesupravgheaţi la orele dumnealui, În plus, intră la clasă peste unii profesori.

Se implică şi în relaţiile dintre angajaţi, cerându-le unora să nu vorbească cu alţii. Din cauza situaţiilor tensionate ne-a plecat secretara, a venit altă doamnă din Coşoveni şi dumneai vrea să plece, pentru că are calculatorul parolat şi poate intra când veea dumnealui. Am depus reclamaţii şi la ISJ Dolj şi au venit inspectorii şcolari. A fost linişte o săptămână. Acum este din nou teroare”, a mai spus un membru al CA-ului.

Ce anunţă ISJ Dolj, ce spune managerul

Propunerea şi votul pentru eliberarea din funcţie a managerului şcolii au fost consemnate în ultimul consiliu de administraţie. „Eliberarea din funcţie a directorului a fost propusă de un cadru didactic şi a fost votată de şase din cei 7 membri. Aşteptăm să vedem ce decizie se va lua de la ISJ”, a spus membrul CA-ului. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a primit reclamaţiile de la Şcoala Leu şi anunţă că va fi o comisie care va face un audit la Şcoala Leu.


„Vom face un audit la unitatea şcolară. Auditul va veni cu un raport care va fi citit în Consiliul de Adminsitraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi pe baza acestuia se vor lua decizii”, a precizat inspectorul şcolar general Daniel Ion.
Managerul Şcolii Gimnaziale Leu s-a ferit să dea prea multe detalii în privinţa acuzaţiilor aduse de membri Consiliului de Administraţie, scuzându-se că este încă în timpul programului, dar menţionând că va reveni cu precizări.
„Sunt încă în programul de lucru. Ideea este că suntem la şcoală, ne facem datoria zi de zi. Nu sunt de acord cu nimic din ceea ce se spune despre mine. Nu parolez nici un calculator. Nu e nimic. Voi reveni cu amănunte, acum suntem în perioada în care pregătim unitatea de învăţământ pentru 1 decembrie şi pentru sărbătorile de iarnă”, a precizat Eugen Răduţ, managerul şcolii gimnaziale din Leu.

Au fost conflicte şi în anii anteriori


La Şcoala Leu şi în anteriori au fost conflicte între manager şi o parte dintre angajaţi. În aprilie 2021, managerul chiar a demisionat din funcţie şi a fost cercetat disciplinar de o comisie a Inspectoratului Şcolar dar nu a fost sancţionat. Având calificativul „foarte bine”, cadrul didactic a aplicat la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la Leu şi a obţinut încă un mandat la Leu pentru patru ani.

articolul original.

Craioveancă înşelată prin metoda „coletul”

29 November 2022 at 03:09

Înşelătorie cu colete care conţin accesorii pentru telefonul mobil, aşa poate fi numită o schemă pusă la punct de o firmă din Piteşti. Mai multe persoane din întreaga ţară, dar şi din Craiova au fost păcălite de respectiva firmă care a trimis în perioada de Black Friday colete cu o valoare de 69,99 de lei. Acestea conţineau căşti cu fir sau huse pentru telefon precum şi alte accesorii.


Victima înşelătoriei prin metoda „coletul” a fost şi o craioveancă. Femeia spune că fiul ei îşi comadă frecvent diverse bunuri pe online, inclusiv accesorii pentru telefonul mobil, dar şi pentru laptop. Săptămâna trecută craioveanca a fost sunată de fiul ei, acesta i-a spus că trebuie să ridice un colet. Nu mai ştie de unde este şi ce valoare are, i-a spus băiatul. Acesta comandase în perioada de Black Friday mai multe produse şi nu le-a mai ţinut o evidenţă.

„Eram acasă, mă sună băiatul că vine curierul, să văd ce este şi să-l ridic. Zis şi făcut. A venit curierul am ieşit, dar mi-a zis că am de plătit 69,99 de lei. Eu nu l-am mai sunat pe băiat, m-am întors în casă am luat banii şi am plătit. Curierul mi-a mai oprit şi câţiva lei în plus că nu avea schimbat. După un timp m-a sunat băiatul de la facultate, să mă întrebe ce era în colet. L-am deschis şi i-am spus că sunt căşti de telefon. El a zis că nu a comandat aşa ceva şi mai ales cu ramburs. Seara când a venit acasă chiar ne-am certat din cauza aceasta. I-am spus să facă retur, dar a spus că este suma mică şi… Mă simţeam într-un fel vinovată. Am decis să mă ocup eu de aceasta. Am început să caut firma respectivă să sun şi să văd ce-i de făcut. Stupoare, am găsit foarte puţine date despre ea. Am văzut că era înfiinţată recent că este din Piteşti, dar nu avea nici un număr de telefon. Tot căutând mi-au căzut ochii pe un material care vorbea despre ţepe cu colete la 69,99 lei. L-am citit şi erau zeci de oameni în situaţia noastră. Primul lucru pe care l-am făcu, i-am spus fiului meu. Urmează să mergem la OPC şi la poliţie să depunem sesizări”, povestește craioveanca.

Căști pentru telefon

Ţeapă de la un SRL

Înşelătoria este pusă în practică de un SRL care figurază ca fiind înfiinţată la data de 6 octombrie 2022 şi are sediul în Piteşti. Obiectul de activitate este comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, iar numărul angajaţilor zero. La date de contact nu este trecut nici o adresă de email sau un număr de telefon. Cu alte cuvinte, o firmă fantomă care are acces la o bază de date cu numele, prenumele şi adresele unor cetăţeni, altfel cum s-ar explica precizia adreselor la care trimit coletele. Într-adevăr asupra acestei înşelătorii atrage atenţia un sucevean care nota pe blogul său: „Ţepe cu colete la 69,99 lei.

Blogărul menţiona că : „În aceste zile se desfășoară o înșelătorie similară cu cea despre care am scris aici anul trecut. De fapt, chiar în acel articol mi-a fost semnalat faptul că această schemă a fost pusă în aplicare din nou. Concret, cei de la respectiva firmă trimit colete cu accesorii pentru telefonul mobil (husă, căști) ce valorează câțiva lei, însă cu ramburs 69,99 lei. Primești ceva ce nu ai comandat și plătești cât nu face. Mare atenție la ce primiți prin curier și ce plătiți, pentru a nu fi victimele acestei înșelătorii. Mai mulți oameni au fost păcăliți până acum și se pare că vor mai fi victime”.

Căști

Comentariile nu au întârziat să apară. Iată ce spun persoanele înşelat: „Marți, 14.11.22 am refuzat un astfel de colet pe care nu l-am comandat. Am verificat firma pe internet, nu are număr de telefon, nu are pagină web și atunci cum poți comanda online? Având acces la date, au profitat de Black Friday”; „Și eu am pățit-o! Am crezut că a comandat fiica mea ceva. Așa se respectă GDPR pe la noi. De unde au datele?„; „Şi eu am fost păcălită astăzi… Am sunat la firma de curierat şi la indicaţia lor, am fost la Poliţie şi am facut o cerere către Comandatul Poliţiei, prin care am solicitat elibererea unei adrese pentru oprirea banilor, adresă pe care o voi duce la Fan Curier şi în câteva zile îmi vor returna banii”, se spune în alt comentariu la cele notate de blogărul din Suceava.
Firma în cauză are şi un site unde îşi face reclamă la produsele pe care le comercializează. Aici este trecut şi un număr de telefon. Am sunat la acest număr, dar numărul nu mai este activ.

Căști

Ţeapă cu livrarea de colete necomandate

Nu este vorba despre bani, dar asemenea nemernici trebuie opriţi în a încasa bani prin înşelăciune„. Comentarii de acest fel sunt cu zecile.

” Soţul meu a fost înşelat de această firmă, a primit nişte căşti în valoare de 70 de lei. El nu a fost acasă, şi coletul l-a primit mama mea. Având mai multe colete de primit, nu si-a dat seama despre ce este vorba. Doar când l-a deschis a realizat că nu am comandat noi aşa ceva. Ce este de făcut în acest caz? Nu înţelegem de unde a luat adresa şi numărul de telefon”, se spune în alt comentariu.

Sau „Nu știu dacă este vorba despre aceeași firmă, nu am fost atentă la detaliul ăsta, dar am fost sunată și eu de un curier. Fie-mea își comandă tot felul de chestii de pe net, doar că – ghinionul lor – ea e studentă în București și face comanda pe adresa de la cămin. Adresa de pe buletin a rămas, însă, cea de acasă. De aceea m-am și mirat ce să caute o comandă la mine acasă…așa că am sunat-o pe fie-mea și mi-a zis că a comandat cu o săptămână în urmă și deja a primit comanda, să nu iau nimic. Suma de plată era fix 69,99.
Deci cineva care are acces la comenzi anterioare, inclusiv la C.I. Al naiba GDPR!
„,exclamă la final persoana înșelată.

Persoanele înşelate să depună plângere la poliţie

Contactaţi reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj spun că local până la acest moment nu s-a făcut nici o sesizare în acest sens. În schimb, le-au fost cerute de la Bucureşti lămuriri dacă pe raza de competenţă s-au înregistrat astfel de evenimente, înşelătorii cu colete care conţin căşti de telefon cu o valoare de 69,99 de lei. Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj recomandă craiovenilor care au fost înşelaţi prin această metodă să depună plângere la poliţie.

articolul original.
Ieri — 28 November 2022GAZETA de SUD

Nicolae Ciucă, un an de mandat de prim-ministru! Misiune îndeplinită!

28 November 2022 at 22:43

Într-un context global dificil și imprevizibil, cu multiple crize suprapuse și efecte în lanț, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a gestionat atent și a realizat într-un singur an măsuri cu viziune pe termen lung.

După 15 ani, a fost ridicat MCV pentru România, a crescut gradul de absorbție al fondurilor europene la 77%, adică 37,5 miliarde euro au fost atrase și a alocat, totodată, cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani – 90 de miliarde de lei, au crescut pensiile și au fost create premisele aderării la Spațiul Schengen, ceea ce va însemna dispariția granițelor pentru cetățenii români în 26 de state europene. Sunt măsuri concrete, implementate în acest prim an de guvernare Nicolae Ciucă și care oferă sprijin și coeziune.

Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului și a făcut eforturi constante și consistente pentru realizarea obiectivului de țară, aderarea la Spațiul Schengen”, a declarat prim-ministrul României, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.

Asta înseamnă o guvernare responsabilă, pe care Partidul Naţional Liberal o aplică si care vizează măsuri pentru români și pentru România, în acest context dificil. În acest an, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a reușit să ofere românilor stabilitatea de care era atâta nevoie. A fost sprijinit mediul de afaceri și, spre surprinderea altor țări mai dezvoltate decât noi, am avut creștere economică. Acest lucru a permis să fie ajutate mai multe categorii sociale, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, într-un an foarte greu, marcat de criza mondială și criza geopolitică. În acest sens, pachetul ”Sprijin pentru România” este un proiect care a reușit să aducă multiple măsuri de sprijin, atât pentru categorii defavorizate, cât și pentru mediul de business. Demn de menționat este și faptul că investițiile străine directe au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro anul acesta, că România a început exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și, iată, are finanțarea pentru extinderea centralei de la Cernavodă.

Premierul PNL, Nicolae Ciucă, a oferit românilor, în primul rând,siguranță. Cu un război la graniță, cu un val de refugiați, guvernarea responsabilă a securizat România. Nu e de mirare că a fost apreciat în toată lumea modul cum țara noastră a gestionat criza refugiaților, cum s-a reușit integrarea lor în societate, să le fie oferit adăpost, locuri de muncă, acces la educație și, mai presus de toate, le-au fost oferite liniște și siguranță pentru a putea trece mai ușor peste drama suferită de fiecare familie în parte. Este vorba de măsuri pentru 3 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în țara noastră. În plus, săptămâna aceasta, la București, are loc reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, prima reuniune de acest nivel care are loc în România. Este o recunoaștere a eforturilor pe care guvernarea Nicolae Ciucă le-a depus în ultimul an și a rolului pe care țara noastră îl are în menținerea securității și stabilității în regiune.

Anul 2022 este cu siguranță un an al guvernării responsabile. Responsabilitatea Partidului Național Liberal, la nivelul Guvernului și al Coaliției, este să mențină echilibrul, într-o perioadă marcată de crize multiple.

articolul original.

Tusea la copii şi adulţi. Când să te prezinţi la medic

28 November 2022 at 22:25

Afecțiunile respiratorii sunt în plină ascensiune în această perioadă, afectând atât copii, cât și adulți. Specialiștii au avertizat că în acest sezon numărul cazurilor este foarte crescut, iar persistența simptomelor le dă bătăi de cap pacienților, care se confruntă adesea cu o tuse de durată. Când e cazul să intervenim cu antibiotic și cum tratăm tusea sugarilor, în condițiile în care produsele antitusive nu sunt, în general, recomandate la vârste foarte mici?

„În ultima perioadă foarte mulți dintre pacienții noștri se prezintă cu acuze respiratorii, tusea fiind principala sursă de disconfort. Cu toate acestea, etiologia (viral versus bacterian) diferă. Iar în privința preocupării majore a mamelor – e sau nu de antibiotic? –, boala, azi mai mult ca în alte sezoane, poate fi înșelătoare”, precizează medicul pediatru Diana Belu, de la Centrul Medical Speranța.

„De aceea, pentru a evita folosirea excesivă a antibioticelor, în această perioadă recomandăm reevaluarea periodică și supravegherea evoluției. Aceasta ne ajută să nu amânăm, dar nici să nu administrăm excesiv antibioticele”, adaugă dr. Bianca Vlădulescu, pediatru în cadrul aceleiași clinici.

Dr. Bianca Vladulescu, medic pediatru

Revenirea la control este esenţială

Medicii semnalează și că produsele pentru combaterea tusei nu trebuie administrate cu ușurință la copiii sub 2 ani. Deși pot fi folosite în situații concrete, specialiștii le recomandă mămicilor de sugari să caute avizul medical în detrimentul sfaturilor celor din jur.

Revenirea la controalele programate este esențială, mai transmit pediatrii: „Credem că atunci când o mămică face echipă cu noi, satisfacția crește de ambele părți și cel mai mult de câștigat are copilul. Urmărind îndeaproape evoluția bolii, ne adaptăm recomandările atât pentru micuțul în cauză, cât și pentru cei care îi vor urma. Pentru că de la un sezon la altul nu doar boala se poate schimba, ci și recomandările medicale”.

Mergeţi la medic dacă tusea persistă mai mult de trei săptămâni

Și în cazul adulților, problemele de tract respirator sunt foarte frecvente și, uneori, dificil de gestionat. Medicul pneumolog Aurel Buzatu le transmite pacienților să nu neglijeze vizita la specialist atunci când tusea persistă mai mult de trei săptămâni.

Dr. Aurel Buzatu

“Este nevoie de investigaţii, pentru că natura patologiei poate fi foarte diferită şi pot fi şi patologii grave. Pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, iar dacă tratamentul prescris nu dă rezultate, el trebuie îndrumat către pneumolog”, spune dr. Buzatu, specialist al clinicii Speranţa.

“Specialistul îşi dă seama dacă este vorba despre o afecţiune virală sau bacteriană, poate cere anumite analize, antibiogramă, radiografie, acolo unde este cazul. Trebuie acţionat sistematic, ţintit, iar autoadministrarea tratamentelor este un lucru complet nerecomandat. Pacienţii au tendinţa să recurgă la anumite tratamente recomandate de persoane apropiate, însă ce funcţionează la un pacient nu funcţionează automat şi la altul. Simptomele pot fi similare, dar patologiile diferite!”, adaugă medicul pneumolog.

Pentru programări la Centrul Medical Speranţa puteţi apela numărul  0771 493 887. Clinica oferă consultaţii decontate de CAS la cabinetele de pediatrie şi pneumologie, în baza biletului de trimitere.

articolul original.

ANUNT INCEPERE PROIECT RENTEA SRL

28 November 2022 at 22:22
image

SC RENTEA SRL anunta lansarea proiectului cu titlul ”CAPITAL DE LUCRU PENTRU RENTEA SRL” proiect nr. RUE 3577 din 23.06.2022 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv M2-AGRI-3577 din 23.06.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea SC RENTEA SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 607337,14 (valoarea totala) din care : 528119.25 lei grant si 79217.89 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020]

Date de Contact

Persoană de contact:

Nume, prenume: Iovan Nicusor

Email: [email protected] telefon: 0764 636 029

articolul original.

Horoscop

28 November 2022 at 22:15
image

BERBEC
Munca grea a fost întotdeauna răsplătită, dar nu este cea mai uşoară cale de a reuşi în viaţă. Puteţi să vă folosiţi şi de farmecul propriu pentru a ajunge acolo unde vă doriţi. Nu vă va fi de folos întotdeauna, dar astăzi vă va ajuta să ieşiţi din situaţiile neplăcute. Folosiţi-vă calităţile, mai ales când aveţi de-a face cu cineva din conducere.

TAUR
Este o zi perfectă să vă răsfăţaţi cu lucrurile care vă plac. Puteţi chiar să vă cumpăraţi ceva ce vă doriţi mai de mult. Dacă nu vreţi nimic de îmbrăcat, luaţi cina în oraş sau mergeţi la un spa. Aveţi nevoie de asta! Indiferent de ce vreţi să faceţi, nu cheltuiţi sume mari.

GEMENI
Unul dintre oamenii pe care îi vedeţi zilnic vă complimentează pentru orice, dar încercaţi să nu cădeţi în capcana vorbelor dulci. Face asta şi pentru că vrea să îl vedeţi într-o lumină mai bună. Nu îl lăsaţi să se apropie foarte mult, pentru că nu este o persoană de încredere.

RAC
Oamenii care au putere şi vă pot ordona nu sunt foarte curioşi din punct de vedere intelectual, iar asta vă dezamăgeşte. Chiar dacă vi se pare că sunt plictisitori şi previzibili, nu le puneţi încă eticheta. Sunt deschişi la sugestii, aşa că le puteţi da câteva sfaturi.

LEU
Este mai bine să acceptaţi o ceartă decât să fugiţi de ea. Conflictul nu vă face plăcere, dar este necesar. Trebuie să vă apăraţi ideile, chiar dacă asta înseamnă să îi înfruntaţi pe cei care nu sunt de acord cu dumneavoastră. Aveţi şi susţinători şi vă vor fi alături în această situaţie. Fiţi direct şi nu vă jucaţi cu vorbele.

FECIOARĂ
Fiecare situaţie de astăzi va fi plină de profunzime, indiferent că este vorba despre o conversaţie sau o întâlnire cu oameni importanţi. Veţi auzi lucruri care vă pot schimba viaţa. Veţi avea mult mai multe de câştigat dacă veţi fi așa cum sunteţi de obicei, natural.

BALANŢĂ
Vă simţiţi extrem de puternic, chiar dacă nu realizaţi asta din prima. Atenţia pe care o primiţi de la ceilalţi creşte, aşa că pregătiţi-vă să fiţi în lumina reflectoarelor. Asiguraţi-vă că arătaţi perfect şi fiţi pregătit să răspundeţi la orice întrebare. În momentul în care veţi vedea că nimic nu vă stă în cale, veţi străluci.

SCORPION
O persoană care v-a ignorat în ultima vreme îşi schimbă total atitudinea. Brusc, este tot mai interesată de ce vreţi să faceţi şi vrea să petreacă tot mai mult timp cu dumneavoastră. Priviţi cu suspiciune această schimbare, pentru că nu vreţi deloc să o luaţi de la capăt, iar ea speră doar să obţină ceva de la dumneavoastră.

SĂGETĂTOR
Alegeţi un eveniment la care să particiaţi pentru că, dacă vă implicaţi în prea multe activităţi, nu vă veţi mai simţi bine. Trebuie să vă cunoaşteţi limitele când vine vorba de distracţie, la fel de bine cum trebuie să le cunoaşteţi și la muncă. În momentul în care vă veţi da seama unde vreţi să vă consumaţi energia, veţi avea parte de multe momente frumoase.

CAPRICORN
Persoana care are o influenţă puternică în viaţa dumneavoastră se va purta ciudat astăzi şi pare că se concentrează mai mult pe ce îşi doreşte. Aveţi impresia că este distrasă, dar nu este deloc aşa. Vă este în continuare alături. Aveţi grijă cum vă purtaţi şi fiţi disciplinat.

VĂRSĂTOR
Este un moment bun să încercaţi să ieşiţi din rutină. Mergeţi pe alt drum la muncă, mergeţi în locuri în care nu aţi mai fost, încercaţi un restaurant nou. Fiţi deschis la idei neobişnuite şi la culturi diferite. Este momentul să vă lărgiţi orizonturile şi să vedeţi mai departe.

PEȘTI
Este momentul să găsiţi un echilibru în viaţă. În ultima vreme, aţi ajutat pe toată lumea şi v-aţi neglijat nevoile. Cea mai mare problemă care apare când vă daţi timpul altora este că nu mai rămâne şi pentru dumneavoastră.

articolul original.

Adela Gherghe, în prag de alegeri pentru Organizaţia Femeilor Liberale din Dolj: “Ne dorim să fim o voce din ce în ce mai puternică”

28 November 2022 at 22:14
image

Femeile liberale din judeţ îşi aleg astăzi conducerea. La ora 18:00, la Ramada Plaza, au loc alegerile din cadrul Organizaţiei Femeilor Liberale Dolj, în cadrul unui eveniment la care se aşteaptă o prezenţă de circa 400 de persoane, printre acestea numărându-se şi invitaţi din Capitală.

„A fi egali în drepturi, presupune, înainte de orice, să fim egali în obligații”

“Este un eveniment special pentru noi, femeile din Dolj care au ales să intre în această lume, cândva doar a bărbaţilor. Ne bucurăm că vor fi alături de noi doamnele Luminiţa Popescu, vicepreşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale din România, Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi secretar general al Organizaţiei Femeilor Liberale din România şi Cristina Trăilă, deputat în Parlamentul României. Ne vom alege conducerea pentru următorii patru ani şi ne dorim să mărim echipa şi să aducem echilibru, chiar egalitate între femei şi bărbaţi. A fi egali în drepturi, presupune, înainte de orice, să fim egali in obligații. Iar pentru a fi egali în obligații, trebuie să fim competenţi! Aşadar, trebuie să fim reprezentate puternic şi să aducem schimbările de care avem nevoie. Să fim o voce din ce în ce mai puternică”, a transmis Adela Gherghe, primarul comunei Malu Mare şi una dintre cele mai pregnante figuri feminine de pe scena liberală din Dolj.

“Mă bucur că va fi alături de noi în aceste momente şi o persoană dragă, care a pus umărul la construirea de organizaţii în tot judeţul, Iancu Diana, care a fost peste tot în Dolj cu mine atunci când a fost nevoie şi îi sunt datoare pentru tot sprijinul oferit până acum, în cele mai dificile momente”, a adăugat Adela Gherghe.

La evenimentul de astăzi vor participa şi Nicolae Giugea, preşedintele PNL Craiova, şi Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj, cât şi preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale din Craiova, Mihaela Jianu, alături de inspectorul general adjunct Irina Broscaru.

articolul original.

CM 2022 Qatar / Brazilia – Elveţia 1-0. Casemiro a rezolvat calificarea în optimi

28 November 2022 at 17:56

Reprezentativa Braziliei s-a impus la limită, scor 1-0, în partida susţinută luni seară, pe stadionul „974” din Doha, în faţa Elveţiei, contând pentru etapa 2 din Grupa G a Cupei Mondiale din Qatar.

Golul victoriei cariocas a fost marcat de Casemiro, cu un şut de la 12 metri, plasat la colţul din stânga porţii (’83).
Selecao a mai avut un gol, reuşit de Vinicius, dar VAR-ul a indicat offside la Richarlison.

În urma acestui succes, Brazilia şi-a asigurat prezenţa în optimile Cupei Mondiale din Qatar, cu toate că mai are de jucat un meci contra Camerunului (2 decembrie, ora 21.00).

Brazilia: Alisson – Militao, Marquinhos, Silva, Alex Sandro (’86, Telles) – Casemiro – Fred (’58, Bruno Guimaraes), Paquetta (’46, Rodrygo) – Raphinha (’73, Antony), Richarlison (’73, Jesus), Vinicius. Selecţioner: Tite.

Elveţia: Sommer – Widmer (’86, Frei), Akanji, Elvedi, Rodriguez – Freuler, Xhaka – Rieder (’58, Steffen), Sow (’76, Aebischer), Vargas (’58, E. Fernandes) – Embolo (’76, Seferovic). Selecţioner: M. Yakin.

Cartonaşe galbene: Fred ’52 / Rieder ’50.
A arbitrat: I. Barton (Salvador).

Cupa Mondială 2022 Qatar

Grupa A:

Etapa 1 (20 noiembrie): Qatar – Ecuador 0-2, Senegal – Olanda 0-2.
Etapa 2 (25 noiembrie): Qatar – Senegal 1-3, Olanda – Ecuador 1-1.
Etapa 3 (29 noiembrie): Olanda – Qatar, Ecuador – Senegal (ora 17.00).
Clasament: 1. Olanda 4 puncte (golaveraj 3-1), 2. Ecuador 4 (3-1), 3. Senegal 3 (3-3). 4. Qatar 0 (1-5).

Grupa B:

Etapa 1 (21 noiembrie): Anglia – Iran 6-2, SUA – Țara Galilor 1-1.
Etapa 2 (25 noiembrie): Țara Galilor – Iran 0-2, Anglia – SUA 0-0
Etapa 3 (29 noiembrie): Țara Galilor – Anglia, Iran – SUA (ora 21.00).
Clasament: 1. Anglia 4 (6-2), 2. Iran 3 (4-6), 3. SUA 2 (1-1), 4. Ţara Galilor 1 (1-3).

Grupa C:

Etapa 1 (22 noiembrie): Argentina – Arabia Saudită 1-2, Mexic – Polonia 0-0.
Etapa 2 (26 noiembrie): Polonia – Arabia Saudită 2-0, Argentina – Mexic 2-0.
Etapa 3 (30 noiembrie): Polonia – Argentina, Arabia Saudită – Mexic (ora 21.00).
Clasament: 1. Polonia 4 (2-0), 2. Argentina 3 (3-2), 3. Arabia Saudită 3 (2-3), 4. Mexic 1 (0-2).

Grupa D:

Etapa 1 (22 noiembrie): Danemarca – Tunisia 0-0, Franța – Australia 4-1.
Etapa 2 (26 noiembrie): Tunisia – Australia 0-1, Franța – Danemarca 2-1.
Etapa 3 (30 noiembrie): Tunisia – Franța, Australia – Danemarca (ora 17.00).
Clasament: 1. Franța 6 (6-2), 2. Australia 3 (2-4), 3. Danemarca 1 (1-2), 4. Tunisia 1 (0-1).

Grupa E:

Etapa 1 (23 noiembrie): Germania – Japonia 1-2, Spania – Costa Rica 7-0.
Etapa 2 (27 noiembrie): Japonia – Costa Rica 0-1, Spania – Germania 1-1.
Etapa 3 (1 decembrie): Japonia – Spania, Costa Rica – Germania (ora 21.00)
Clasament: 1. Spania 4 (8-1), 2. Japonia 3 (2-2), 3. Costa Rica 3 (1-7), 4. Germania 1 (2-3).

Grupa F:

Etapa 1 (23 noiembrie): Maroc – Croația 0-0, Belgia – Canada 1-0.
Etapa 2 (27 noiembrie): Belgia – Maroc 0-2, Croația – Canada 4-1.
Etapa 3 (1 decembrie): Croația – Belgia, Canada – Maroc (ora 17.00).
Clasament: 1. Croaţia 4 (4-1), 2. Maroc 4 (2-0), 3. Belgia 3 (1-2), 4. Canada 0 (1-5).

Grupa G:

Etapa 1 (24 noiembrie): Elveția – Camerun 1-0, Brazilia – Serbia 2-0.
Etapa 2 (28 noiembrie): Camerun – Serbia 3-3, Brazilia – Elveția 1-0.
Etapa 3 (2 decembrie): Camerun – Brazilia, Serbia – Elveția (ora 21.00).
Clasament: 1. Brazilia 6 (3-0), 2. Elveția 3 (1-1), 3. Camerun 1 (3-4), 4. Serbia 1 (3-5).

Grupa H:

Etapa 1 (24 noiembrie): Uruguay – Coreea de Sud 0-0, Portugalia – Ghana 3-2.
Etapa 2 (28 noiembrie): Coreea de Sud – Ghana 2-3, Portugalia – Uruguay (ora 21.00).
Etapa 3 (2 decembrie): Coreea de Sud – Portugalia, Ghana – Uruguay (ora 17.00).
Clasament: 1. Portugalia 3 (3-2), 2. Ghana 3 (5-5), 3. Uruguay 1 (0-0), 4. Coreea de Sud 1 (2-3).

Citeşte şi: CM 2022 Qatar | Coreea de Sud – Ghana 2-3. Meci nebun pe „Education City“

articolul original.

Sălile de jocuri de noroc, obligate să ţină evidenţa jucătorilor

28 November 2022 at 17:15
image

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ iniţiat de către deputatul PNL Florin Roman prevede că sălile de jocuri de noroc vor ţine evidenţa, electronic, a celor care intră în aceste locuri, potrivit News.ro.

Prin urmare, legea promulgată de către şeful statului vizează introducerea obligaţiei organizatorilor de jocuri de noroc de a constitui şi a ţine la zi o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile şi de a ţine evidenţa în format electronic centralizat a datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc.

Iniţiatorul acestui proiect de lege, Florin Roman, a precizat după adoptarea iniţiativei de către Camera Deputaţilor, pe 31 octombrie, că cei dependenţi de păcănele vor putea fi opriţi la timp „să îşi facă praf viaţa”.

„Astăzi a mai trecut o lege importantă prin Parlament, pe care am iniţiat-o ca deputat, cu sprijinul colegilor din PNL. Legea oferă instrumentul juridic prin care cei dependenţi de păcănele pot fi opriţi sa îşi facă praf viaţa. Şi părinţilor să îşi poata proteja copiii de acest ‘drog’”, a scris atunci Florin Roman  pe Faceboook.

articolul original.

Vouchere de vacanţă decontate prin CAS pentru angajaţii de la privat

28 November 2022 at 17:05
image

Angajaţii din mediul privat ar putea beneficia de aceleaşi avantaje precum cei care lucrează la stat. Cum ar fi, de exemplu, vouchere de vacanţă, decontate integral prin CAS. Este o iniţiativă propusă de ministrul Turismului, menită să revitalizeze domeniul HoReCa, informează Observatornews.

Veşti bune pentru 4,2 milioane de români care lucrează în mediul privat. Aceştia ar putea primi vouchere de vacanţă, decontate 100% din CAS.

Este anunţul făcut chiar de ministrul Turismului. Nu se ştie exact care va fi valoarea acestor vouchere. Cert este că angajaţii la stat primesc vouchere de vacanţă în valoare de 2.550 de lei, iar de la 1 ianuarie valoarea acestora va creşte la 3.000 de lei.

Ministrul Turismului susţine că va fi un efort bugetar destul de mare, aproximativ un miliard de lei, iar această decizie ar putea fi luată pentru a revitaliza industria HoReCa.

În acest moment, angajatorii pot oferi vouchere de vacanţă angaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea acestora maximă poate ajunge la echivalentul a şase salarii brute. Mai mult, angajatorii sunt scutiţi de contribuţia asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25% din salariul mediu brut al angajatului.

articolul original.

OMS cere ca variola maimuţei să fie redenumită mpox

28 November 2022 at 16:49
image

Variola maimuţei (”monkeypox”) a fost redenumită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat că boala se va numi acum ”mpox”, în încercarea de a ajuta la combaterea discriminării şi a stigmatizării, scrie News.ro.

OMS şi-a anunţat intenţia de a redenumi boala în luna iunie, după ce au apărut îngrijorări că denumirea iniţială era înşelătoare, de natură să stigmatizeze şi să discriminaeze, iar în luna august a fost lansată o campanie de crowdsourcing pentru a găsi un nou nume.

În prezent, OMS a dezvăluit că referirea la primatele non-umane urmează să fie eliminată.

”Mpox va deveni un termen preferat, înlocuind denumirea de variola maimuţei (monkeypox), după o perioadă de tranziţie de un an. Acest lucru serveşte la atenuarea preocupărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de o schimbare a numelui în mijlocul unui focar global”, a precizat agenţia de sănătate a ONU într-un comunicat.

OMS a adăugat că o problemă-cheie în alegerea noului nume a fost utilizarea sa în diferite limbi, în timp ce caracterul adecvat ştiinţific, uşurinţa în pronunţie şi absenţa referinţelor geografice sau zoologice se numără printre celelalte consideraţii.

Variola maimuţei, descoperită în 1958

Virusul care provoacă mpox a fost identificat pentru prima dată la maimuţele captive, în 1958. Cu toate acestea, originea bolii este necunoscută şi se întâlneşte frecvent la rozătoare. În plus, oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care focarele sunt documentate de mass-media şi la faptul că denumirea diferitelor tulpini ale virusului face referire la diferite părţi ale Africii.

Diferitele tulpini de mpox au fost ulterior redenumite clasa I, clasa II şi clasa IIb.

Îngrijorări similare au apărut odată cu apariţia noilor variante de virus în timpul pandemiei de Covid, ceea ce a a făcut ca variantele de Covid să primească până la urmă nume bazate pe alfabetul grecesc mai degrabă decât pe locul în care au fost identificate pentru prima dată.

Boala mpox, care a fost identificată pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo, a devenit cunoscută în ultimele luni după ce a izbucnit un focar global fără precedent în luna mai, cu precădere în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi.

Până la 21 noiembrie, doar în Regatul Unit au fost înregistrate 3.720 de cazuri confirmate sau probabile, comparativ cu doar şapte în perioada 2018-2021.

Profesorul Paul Hunter de la Universitatea din East Anglia a salutat demersul OMS. ”Având în vedere că maimuţele nu sunt o sursă primară a virusului, noul nume este mai puţin confuz pentru persoanele care nu cunosc contextul acestei infecţii”, a spus el. ”Este totuşi păcat că una dintre forţele motrice pentru a face această schimbare acum a fost «limbajul rasist şi stigmatizator» folosit online. Sperăm că un astfel de limbaj se va opri acum”, a subliniat profesorul.

articolul original.

Ce avere are Nicolae Bădălău, vicepreşedintele Curţii de Conturi

28 November 2022 at 16:33
image

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi, a primit în ultimul an un salariu lunar de aproape 5.300 de euro de la această instituție, informează TVR.

Suma totală încasată de Bădălău în ultimul an de la Curtea de Conturi a fost 317.741 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 26.478 de lei.

În 2021, el a vândut un teren intravilan pentru care a încasat 600.000 de euro, mai precizează declarația de avere. Acum, Bădălău mai deţine 4 terenuri în Giurgiu, trei intravilane şi unul agricol.

Tot în Giurgiu, familia lui Niculae Bădălău este proprietara a două vile, din care una de locuit de aproape 900 de metri şi una de vacanţă de peste 440 de metri.

Averea este suplimentată de bijuterii de aproximativ 25.000 de euro şi tablouri de 12.000 de euro. Niculae Bădălău deţine în conturi peste 660.000 de euro.

Arestat preventiv pentru 30 de zile

Bădălău a fost reținut duminică seară, după ce a fost audiat la DNA într-un dosar de corupție. Procurorii investighează fapte de dare de mită și trafic de influență.

În dosar, procurorii investighează un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi.

Ieri, judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea lui pentru 30 de zile.

articolul original.

Cele mai frumoase decorațiuni cu care îți poți transforma casa de Crăciun

28 November 2022 at 16:10
image

Deja simți că se apropie Crăciunul și sărbătorile de iarnă cu pași repezi, însă nu găsești încă inspirația pentru a crea atmosfera potrivită în casă? Există numeroase idei din care te poți inspira pentru crearea atmosferei dorite, însă pentru implementarea acestora este nevoie să faci cele mai bune și inspirate alegeri în ceea ce privește decorațiunile și accesoriile potrivite.

Decor tradițional de Crăciun

Dacă dorești să creezi un decor tradițional de Crăciun, o atmosferă clasică, exact ca aceea de care îți aminteai atunci când erai copil, nu trebuie decât să alegi decorațiunile perfecte în culori precum roșu sau verde. De la ghirlande la globuri și lumini colorate, la ciorapii roșii agățați de șemineu, ai la dispoziție o varietate foarte mare de decorațiuni din care poți alege tot ce îți trebuie pentru Crăciun în stil tradițional.

Decor original de Crăciun

În ultimii ani, decorațiunile de Crăciun în culori deschise și în tonuri pastelate sunt preferate pentru crearea unor decoruri originale. Decorurile originale de Crăciun combină sobrietatea și festivitatea, creând o atmosferă deosebită pe care nu ai cum să nu o apreciezi și să o iubești.

Decorurile în culori pastelate sunt perfecte pentru un Crăciun armonios: înlocuiește decorațiunile strălucitoare cu altele în tonuri neutru: bej, auriu, roz pastel sau albastru deschis. Între ghirlande și decorațiuni pentru masă de toate felurile, asigură-te că reușești să creezi cel mai șic decor de Crăciun, păstrând în același timp o atmosferă caldă.

Decor natural de Crăciun

Crăciunul este despre cadouri, despre specialități de mâncare, despre a împărtăși cu ceilalți, despre bradul de Crăciun și alte detalii care pot transforma atmosfera într-una deosebită. Poți crea un decor

100% natural dacă alegi nu numai culoarea potrivită, ci și decorațiunile potrivite. Alege vedeta decorului: un brad natural care poate crea atmosfera perfectă, conuri din lemn natural pe care le poți presăra cu argintiu sau alb pentru un efect natural, sfeșnice cu lumânări în culori naturale. Preferă verdele pentru a decora interiorul și alege și elemente de decor care pot crea o atmosferă naturală în exterior, într-o atmosferă albă și înghetață.

Decor 100% înghețat

Dacă vrei să redai senzația de frig, ger, atmosferă înghețată, un decor în concordanță cu frigul de afară și cu peisajul alb înghețat, poți alege un brad tradițional pe care să îl împodobești cu ghirlande și globuri albe sau argintii și să asortezi diverse decorațiuni în aceleași tonuri în toată locuința.

Păstrează albul și argintiul și în decorul mesei, alege hârtia argintie pentru împachetarea cadourilor și adaugă strălucire elementelor din interiorul locuinței: lumânări albe, confetti argintii, fulgi de zăpadă albi, toate acestea vor crea atmosfera originală proprie unui Crăciun înghețat, în acord cu vremea de afară. Pentru a crea decorul potrivit, asigură-te că alegi acele decorațiuni care îl pot reda. O atmosferă caldă sau sobră, un design modern sau clasic, tonuri pastelate sau strălucitoare, pentru oricare dintre acestea poți găsi accesoriile perfecte și alte elemente de decor potrivite.

articolul original.

Fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, reținut de procurori pentru 24 de ore

28 November 2022 at 15:34
image

Fostul senator şi primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reținut, luni seară, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Potrivit unor surse judiciare, acuzația este de mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu o faptă din 2013, respectiv spălarea Porții Sărutului cu jet de apă.

Dosarul a fost clasat de mai multe ori, însă a fost redeschis recent.

Fostul președinte al PSD Gorj va fi prezentat din nou marți la audieri, la Parchetul Județean Gorj.

articolul original.

Vâlcea: Doi răniţi după ce un şofer beat a intrat într-un cap de pod

28 November 2022 at 15:34
image

Două persoane au fost rănite, luni, pe un drum judeţean din localitatea Galicea, după ce o maşină condusă de un şofer băut a intrat într-un cap de pod, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea.

Persoanele rănite în accident sunt şoferul autoturismului şi o pasageră aflată pe scaunul din dreapta.

„Din primele verificări efectuate s-a stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 37 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 678, în localitatea Galicea, ar fi pierdut controlul volanului, intrând într-un cap de pod.

În urma impactului a rezulta rănirea conducătorului auto şi a pasagerei dreapta faţă, care au fost transportaţi la spital în vederea acordării de îngrijiri”, a precizat sursa citată.

Şoferul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând să-i fie recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, au mai precizat reprezentanţii IPJ Vâlcea. 

articolul original.

Târgujienii, rugați de primar să doneze globuri pentru bradul de Crăciun

28 November 2022 at 15:11
image

Locuitorii orașului Târgu Jiu sunt rugați de primarul Marcel Romanescu să doneze globuri. Acestea vor fi așezate în bradul de Crăciun, instalat în centrul municipiului.

Autoritățile locale au optat pentru cheltuieli minime în ceea ce privește iluminatul festiv, iar acum cer ajutorul cetățenilor.

Edilii au renunțat la bradul digital și au adus unul natural, dar nu au ce să pună în el.

„Împodobirea bradului de Crăciun este un moment special pentru toți copiii. De aceea îi invităm pe cei mici, și nu numai, să aducă, fiecare, câte un ornament care va fi așezat pe una dintre ramurile bradului din centrul municipiului Târgu Jiu.

Alegeți un globuleț care vă reprezintă și veniți joi, 1 Decembrie, în Piața Prefecturii, între orele 10.00 și 18.00, să împodobim bradul împreună”, conform primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Iluminatul festiv va fi pornit pe 1 decembrie, de Ziua Națională, de la ora 18,00. Tot atunci va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”.

articolul original.

CM 2022 Qatar | Coreea de Sud – Ghana 2-3. Meci nebun pe „Education City“

28 November 2022 at 15:09
image

Reprezentativa Ghanei s-a impus cu mari emoţii, scor 3-2, în partida susţinută luni, pe „Education City Stadium“ din Al Rayyan, în faţa Coreei de Sud, contând pentru etapa 2 a Grupei H de la Cupa Mondială 2022 din Qatar. Golurile învingătorilor au fost marcate de Salisu (’24) şi Kudus (’34, ’68). Învinşii au replicat prin Cho Ghue-Sung (’58, ’61).

Coreea de Sud: S.G. Kim – M.H. Kim, M.J. Kim, Z.G. Kim, J.S. Kim – Hwang, Jung (’78, U.J. Hwang) – Kwon (’57, Lee), Jeong (’46, Na), Son – Cho.

Ghana: Ati-Zigi – Lamptey (’78, Odoi), Amartey, Salisu, Mensah – Partey, Abdul Samed – Kudus (’83, Djiku), A. Ayew (’78, Kyereh), J. Ayew (’78, Sulemana) – Williams.

Vezi mai jos cum se prezintă situaţia în fiecare grupă!

Cupa Mondială 2022 Qatar

Grupa A:

Etapa 1 (20 noiembrie): Qatar – Ecuador 0-2, Senegal – Olanda 0-2.
Etapa 2 (25 noiembrie): Qatar – Senegal 1-3, Olanda – Ecuador 1-1.
Etapa 3 (29 noiembrie): Olanda – Qatar, Ecuador – Senegal (ora 17.00).
Clasament: 1. Olanda 4 puncte (golaveraj 3-1), 2. Ecuador 4 (3-1), 3. Senegal 3 (3-3). 4. Qatar 0 (1-5).

Grupa B:

Etapa 1 (21 noiembrie): Anglia – Iran 6-2, SUA – Țara Galilor 1-1.
Etapa 2 (25 noiembrie): Țara Galilor – Iran 0-2, Anglia – SUA 0-0
Etapa 3 (29 noiembrie): Țara Galilor – Anglia, Iran – SUA (ora 21.00).
Clasament: 1. Anglia 4 (6-2), 2. Iran 3 (4-6), 3. SUA 2 (1-1), 4. Ţara Galilor 1 (1-3).

Grupa C:

Etapa 1 (22 noiembrie): Argentina – Arabia Saudită 1-2, Mexic – Polonia 0-0.
Etapa 2 (26 noiembrie): Polonia – Arabia Saudită 2-0, Argentina – Mexic 2-0.
Etapa 3 (30 noiembrie): Polonia – Argentina, Arabia Saudită – Mexic (ora 21.00).
Clasament: 1. Polonia 4 (2-0), 2. Argentina 3 (3-2), 3. Arabia Saudită 3 (2-3), 4. Mexic 1 (0-2).

Grupa D:

Etapa 1 (22 noiembrie): Danemarca – Tunisia 0-0, Franța – Australia 4-1.
Etapa 2 (26 noiembrie): Tunisia – Australia 0-1, Franța – Danemarca 2-1.
Etapa 3 (30 noiembrie): Tunisia – Franța, Australia – Danemarca (ora 17.00).
Clasament: 1. Franța 6 (6-2), 2. Australia 3 (2-4), 3. Danemarca 1 (1-2), 4. Tunisia 1 (0-1).

Grupa E:

Etapa 1 (23 noiembrie): Germania – Japonia 1-2, Spania – Costa Rica 7-0.
Etapa 2 (27 noiembrie): Japonia – Costa Rica 0-1, Spania – Germania 1-1.
Etapa 3 (1 decembrie): Japonia – Spania, Costa Rica – Germania (ora 21.00)
Clasament: 1. Spania 4 (8-2), 2. Japonia 3 (2-2), 3. Costa Rica 3 (1-7), 4. Germania 1 (2-3).

Grupa F:

Etapa 1 (23 noiembrie): Maroc – Croația 0-0, Belgia – Canada 1-0.
Etapa 2 (27 noiembrie): Belgia – Maroc 0-2, Croația – Canada 4-1.
Etapa 3 (1 decembrie): Croația – Belgia, Canada – Maroc (ora 17.00).
Clasament: 1. Croaţia 4 (4-1), 2. Maroc 4 (2-0), 3. Belgia 3 (1-2), 4. Canada 0 (1-5).

Grupa G:

Etapa 1 (24 noiembrie): Elveția – Camerun 1-0, Brazilia – Serbia 2-0.
Etapa 2 (28 noiembrie): Camerun – Serbia 3-3, Brazilia – Elveția (ora 18.00).
Etapa 3 (2 decembrie): Camerun – Brazilia, Serbia – Elveția (ora 21.00).
Clasament: 1. Brazilia 3 (2-0), 2. Elveția 3 (1-0), 3. Camerun 1 (3-4), 4. Serbia 1 (3-5).

Grupa H:

Etapa 1 (24 noiembrie): Uruguay – Coreea de Sud 0-0, Portugalia – Ghana 3-2.
Etapa 2 (28 noiembrie): Coreea de Sud – Ghana 2-3, Portugalia – Uruguay (ora 21.00).
Etapa 3 (2 decembrie): Coreea de Sud – Portugalia, Ghana – Uruguay (ora 17.00).
Clasament: 1. Portugalia 3 (3-2), 2. Ghana 3 (5-5), 3. Uruguay 1 (0-0), 4. Coreea de Sud 1 (2-3).

Citeşte şi: Chindia – „U“ Craiova | Mirel Rădoi: „Am avut timp să lucrăm în această pauză“

articolul original.
❌