ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022GAZETA de SUD

Mii de turiști, așteptați în week-end la Festivalul Tocanului din Novaci

7 October 2022 at 02:55
image

Mii de turiști sunt așteptați în week-end la Festivalul Tocanului din Novaci, care va avea loc pe 9 octombrie, de la ora 11.00.

Turiștii din întreaga țară sunt așteptați în zona submontană a județului Gorj să deguste bunătățile locale. Festivalului Tocanului organizat la Novaci se vrea a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce privește pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum „tocanul de oaie”.

„Dacă doriți să cunoasteți mai bine zona de sub munte, să gustați renumitul tocan de oaie pregătit de către cei care cresc oile așa cum au învățat de la străbunici, dacă iubiti dansul și cântecul păstoresc, VENIȚI LA NOVACI, duminică, 9 octombrie 2022 începând cu ora 11.00, în zona Pieței din oraș.

Festivalul „Tocanul de Novaci” va începe la ora 11.00 și pe parcursul zilei vor avea loc mai multe activități, printre care: expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor meșteri populari. Autoritățile locale alături de parteneri și-au propus a demonstra că la Novaci încă mai există tradiție, că în familiile de păstori se mănâncă sănătos gătindu-se după rețete folosite de sute de ani, că novăcenii știu a învârti hora și a iubi frumosul”, conform Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Zeci de producători locali

Festivalul este organizat în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.

Festivalul Tocanului este unul dintre puținele festivaluri din România cu atestat OSIM. Acesta are ca obiectiv promovarea produselor gastronomice cu specific ciobănesc, în principal Tocanul de Novaci, produs culinar din carne de oaie, de asemenea atestat la OSIM. Mai multe familii de ciobani își vor etala măiestria culinară atât în fața unui juriu, cât și în fața consumatorilor, aceștia având posibilitatea să cumpere și să consume produsul.

Cu această ocazie vor putea fi admirate lucrările meșterilor populari invitați la Festival, dar si alte produse realizate de gospodăriile din Novaci. Și folclorul păstoresc va fi adus pe scena montată în zona Pieței din Novaci. Turiștii vor putea chiar să participe la prepararea tocanului de oaie, alături de cei mai buni bucătari din zonă. De altfel, calitatea preparatelor culinare ciobănești a trecut de mult granițele județului și este cunoscută și de turiștii străini care an de an vin la cunoscuta stână de pe Transalpina pentru a-l degusta sau la unitățile de alimentație publică din zonă.

articolul original.

Ştim cine va întreţine gazonul de pe „Oblemenco” până în 2026

7 October 2022 at 02:30

Ştim cine va întreţine gazonul de pe „Oblemenco” până în 2026. Nici nu era greu de anticipat, având în vedere că la megalicitaţia lansată în luna iulie s-a prezentat o singură firmă.

Oferta Sports Fields SRL, societatea din Bucureşti care a montat gazonul hibrid al stadionului de fotbal din Craiova în octombrie 2021 şi l-a schimbat luna trecută, a fost selectată drept câştigătoare în data de 30 septembrie. Asta după ce a stat în analiză începând din 25 august (ofertele s-au deschis pe 24 august, la ora 15.00). Cel mai probabil, contractul cu Sports Fields SRL va fi semnat săptămâna viitoare, după expirarea termenului legal de 10 zile pentru eventuale contestaţii, dar totul nu este decât o simplă formalitate. 

Firma din Capitală este deja obişnuită cu gazonul hibrid de la stadionul „Ion Oblemenco“, pe care l-a montat în octombrie 2021 şi l-a schimbat în septembrie 2022. Anul trecut, Sports Fields a înlocuit cei 8.036 mp de gazon hibrid, cât are suprafața de joc, tot cu gazon hibrid, iar cei 2.000 mp de gazon natural de pe margine cu gazon artificial. Acţiunea a costat 650.000 de euro, cu TVA. Luna trecută, firma a schimbat doar gazonul hibrid, distrus în urma festivalului IntenCity de la sfârşitul lunii august. Operaţiunea a costat bugetul local 606.000 euro (TVA inclus). 

De data asta, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că vorbim de un acord cadru pe patru ani, cu o valoare cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro. Banii sunt pentru „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice“ şi vizează doar cei 8.036 mp de gazon hibrid (suprafaţa de joc). 

Olguţa Vasilescu: „Nu se va ajunge la situaţia să se cheltuiască 25 de milioane de euro“

Valoarea minimă şi maximă a acestui acord cadru a stârnit controverse, suma înaintată de Primăria Craiova fiind considerată uriaşă pentru întreţinerea unui gazon, fie el şi hibrid, fie şi în situaţiile în care ar urma să fie schimbat anual. Vorbim aici de o valoare estimată a contractului care pleacă de la 51.895.203 lei (fără TVA) şi ajunge până la 103.021.569 lei (fără TVA). Adică, o valoare maximă de 122,5 milioane de lei cu TVA, bani în care intră inclusiv înlocuirea gazonului de câte ori este nevoie şi schimbarea sistemului de drenaj, încălzire şi irigare, atunci când este cazul. 

Sumele de la licitaţie, deşi sunt trecute negru pe alb în anunţ, nu vor fi niciodată cheltuite, susţine primarul Lia Olguţa Vasilescu. Cel puţin valoarea maximă, care a făcut atâta vâlvă, nu va fi atinsă în veci.

„Este o mincină că se schimba gazonul la Craiova cu 25 de milioane de euro. Este vorba de un acord cadru şi legea te obligă ca atunci când faci un astfel de acord să prevezi orice, inclusiv dacă va cădea un meteorit. Tu trebuie să rezolvi imediat problema, iar pentru asta trebuie să ai licitaţia finalizată. Nu se va ajunge niciodată la situaţia să se cheltuiască 25 de milioane de euro. Nici nu avem atâţia bani care să se cheltuiască pentru gazon. Asta e o prostie care se perpetuează“, a spus edilul Craiovei la o emisiune TV. 

Ştim cine va întreţine gazonul de pe „Oblemenco” până în 2026. Se preconizează opt contracte subsecvente

Noul gazon de pe „Oblemenco”, montat luna trecută de Sports Fields SRL din Bucureşti, va fi întreţinut de această firmă şi în următorii patru ani, în baza unui acord cadru cu o valoare cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro

Acordul cadru presupune încheierea a opt contracte subsecvente: unul în 2022, unul în 2026 şi câte două în 2023, 2024 şi 2025. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 12.889.506,92 lei (fără TVA), adică 3,1 milioane de euro cu TVA. 

Cine va întreţine gazonul de pe „Oblemenco” până în 2026. Ce lucrări de întreţinere a gazonului ar trebui execute de Sports Fields

Potrivit caietului de sarcini întocmit de primărie, lucrările de întreţinere solicitate în acord se referă la refacerea şi menţinerea densităţii şi omogenităţii suprafeţei de joc, la eliminarea materialului vegetal vătămat sau mort de pe gazon, la combaterea eficientă a bolilor şi dăunătorilor de pe suprafaţa de joc şi la asigurarea necesarului de substanţe nutritive specifice gazonului.

De asemenea, Sports Fields va trebui „să asigure menţinerea unui proces vegetativ corect al gazonului şi menţinerea unei temperaturi pozitive în stratul suport şi la nivelul ierbii, peste limita de îngheţ în sezonul rece“. În serviciile solicitate de primărie intră chiar şi deszăpezirea gazonului şi transportul zăpezii în afara stadionului. Ba chiar şi acţiunile de marcare a terenului, de montare a porţilor şi steagurilor, plus intervenţiile din pauza meciurilor pentru strângerea ierbii sărite şi îndreptarea denivelărilor. 

Ce trebuie să mai facă firma

Conform cerinţelor din caietul de sarcini, firma mai trebuie să tundă gazonul înainte de meci/antrenament (minim 12 – maxim 24 de intervenţii/contract subsecvent), să asigure fertilizarea granulară (minim 12 – maxim 24 de intervenţii per contract, maxim 144 prin acord) şi să folosească îngrăşăminte profesionale de gazon cu eliberare lentă şi controlată (250 kg/aplicare) – minim 12, maxim 18 intervenţii.

Noul gazon de pe „Oblemenco”, montat luna trecută de Sports Fields SRL din Bucureşti, va fi întreţinut de această firmă şi în următorii patru ani, în baza unui acord cadru cu o valoare cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro

Tot în sarcina Sports Fields ar intra şi amplasarea/mutarea instalaţiei de fotosinteză (108 – 120 de intervenţii per contract subsecvent), amplasarea/mutarea foliei de protecţie a gazonului în sezonul rece (75 – 81 de intervenţii per contract), udarea gazonului (minim 24 – maxim 36 de intervenţii per contract), control umiditate/temperatură (între 30 şi 60 de intervenţii) şi semănat seminţe pregerminate (între 12 şi 24 de intervenţii). 

articolul original.

Procurorii parchetelor din Craiova – zero lei sau sute de mii de lei în conturi

7 October 2022 at 02:25
image

În Craiova există trei parchete – cel de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cel de pe lângă Tribunalul Dolj și cel de pe lângă Judecătoria Craiova. Declarațiile de avere ale procurorilor din conducerea acestor instituții din orașul nostru nu sunt deloc stufoase. Între acestea apar și contraste destul de mari. Unii au mulți bani în conturi, alții absolut nimic. Cel puțin așa au declarat.

Ce averi au oamenii din conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova are în frunte trei oameni. Este vorba despre Tena Tulitu – Procuror general, Eugen Cristian Grigorie – Procuror general adjunct și Constantin Lăloianu – Procuror general adjunct.

Declarația de avere a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Tena Tulitu, arată că aceasta deține, alături de soț, un singur teren agricol, de 700 mp, în localitatea doljeană Bratovoești. De asemenea, aceeași declarație arată că șefa parchetului nu are nicio locuință pe numele său, ci doar un BMW din 2014. Despre alte bunuri de valoare nici nu poate fi vorba. Procuroarea a mai menționat în declarație doar un contract de înstrăinare/dobândire autovehicule, în urma căruia a obținut suma de 120.000 de lei.

Tena Tulitu a mai specificat că are în conturi suma totală de  3621.88 de lei și niciun fel de datorie. De asemenea, la capitolul venituri, Tena Tulitu a câștigat sume consistente de bani de la Parchetul de pe lângă Curtea De Apel Craiova. Aceasta a avut un salariu de 218.602 de lei, iar din restanțe salariale a mai încasat încă 281.830 de lei. Așadar, câștigul anual al procuroarei din fruntea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova s-a ridicat, anul trecut, la suma de 500.432 de lei.

Procurorul adjunct, conturi grase

Ajungem acum la Eugen Cristian Grigorie – Procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Acesta a menționat în declarația de avere câteva terenuri. Trei dintre acestea le deține alături de soție – două se află la Malu Mare și sunt intravilane (564 mp și 997 mp), iar unul la Craiova, tot intravilan (473 mp). De asemenea, Cristian Grigorie mai deține încă un teren agricol, tot la Malu Mare, în suprafață de 20.000 de mp, pe care l-a cumpărat alături de alți doi bărbați.

În declarație mai apare încă un teren la Sinaia, cu o suprafață de 344 mp, cumpărat alături de soție și de o altă familie. La capitolul clădiri, procurorul general adjunct a scris în declarația de avere că are un apartament de 119 mp în Craiova și încă un imobil de 18 mp tot în Craiova, ambele alături de soție. Acesta a mai cumpărat și un apartament la Sinaia, împreună cu soția și familia cu care a achiziționat și terenul din zona respectivă.

Aproape un milion de lei în conturi

Procurorul Eugen Cristian Grigorie mai are o mașină marca Seat Ateca. Însă, acesta a investit mult în hârtii de valoare (titluri de stat, certificate, obligaţiuni), care însumează 450.000 de lei. În conturi, Eugen Cristian Grigorie a declarat că are 991.355 de lei, însă cel mai probabil aici intră și cei 450.000 de lei din hârtiile de valoare. De asemenea, în conturile acestuia mai apar și 20.423 de euro. Porcurorul nu a specificat că ar avea vreo datorie bancară.

La capitolul venituri, al doilea om din conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a încasat, anul trecut, un salariu de 221.788 de lei. La acești bani s-au adăugat alte două sume obținute din restanțe salariale. Este vorba de un total de încă 258.201 lei.

Al doilea Procuror General Adjunct este Constantin Lăloianu. Acesta a precizat în declarația de avere că deține un teren de 347 mp pătrați în Craiova, alături de soție. Cei doi mai au un apartament, dar și o impresionantă casă de locuit, cu o suprafață de 352 mp, ambele în Craiova. În declarația acestuia mai figurează un autoturism marca Mazda, din 2020. În rest, procurorul nu a mai declarat că ar avea alte bunuri de valoare. În conturi, Constantin Lăloianu a spus că are 182.858 de lei și 18.000 de euro. Ca venituri, acesta a câștigat, anul trecut, din salariu si drepturi salariale restante suma de 498.179 de lei.

Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj nu și-a publicat declarațiile de avere

Trecem acum la oamenii din conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, doi la număr. Prim procurorul instituției este Marin Rogoveanu. După mai multe căutări pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, acolo unde sunt publicate toate declarațiile de avere, pare că acesta nu și-a făcut publică declarația de avere încă din anul 2019.

Prim procurorul adjunct, Claudiu Mirel Diculescu, a mers pe același tipar al superiorului și nu și-a publicat declarația de avere, pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, din anul 2017.

Șefa Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, zero lei în cont 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova este condus de două femei. Marcela Croitoru este prim-procurorul instituției. În declarația de avere, șefa Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova nu a menționat vreun teren. Aceasta a declarat un apartament de 74 mp în Craiova, pe care îl deține în integralitate. De asemenea, încă un apartament de 42 mp, pe care îl are alături de o altă persoană, cel mai probabil soțul. Prim-procuroarea a mai spus că are un autoturism marca Volswagen, din 2005.

În restul declarației bate vântul, inclusiv la banii din conturi. Marcela Croitoru a specificat doar datoriile pe care le are la bănci. Este vorba despre patru credite bancare consistente, în valoare totală de 587.545 de lei. Ca venituri, șefa parchetului a încasat, anul trecut, din salariu de procuror și din diferențe salariale, suma de 221.883 de lei.

Prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, sume consistente în conturi

A doua femeie din conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova este Dalida Militaru. Declarația acesteia de avere arată că are doar un apartament de 70 mp în Craiova, alături de soț. De asemenea, mai are două mașini marca Skoda Superb și Skoda Rapid. La celelalte categorii de bunuri de valoare, procuroarea nu a mai menționat absolut nimic. În conturi, aceasta a declarat că are 796.863 de lei și 28.900 de euro.

Ca venituri, prim procuroarea adjunctă a instituției a încasat, anul trecut, un salariu de 221.333 de lei. În plus, aceasta a mai luat încă 151.214 de lei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma unei hotărâri judecătorești.  

articolul original.

Bunic şi nepot, condamnaţi pentru trafic de droguri

7 October 2022 at 02:20

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au prelungit mandatul de arestare emis pe numele unui tânăr condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de druguri. Bunicul inculpatului, care a vândut 10 grame de canabis unui investigator sub acoperire, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de bărbatul condamnat cu executare.

Procurorii DIICOT anunţau, la sfârşitul lunii februarie, arestarea unui bărbat suspectat de trafic de droguri de risc. Inculpatul a fost reţinut pe data de 24 februarie, în urma unui acţiuni de prindere în flagrant.

„Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, l-au surprins în flagrant pe inculpat, după ce a încercat să comercializeze cantitatea de aproximativ un kilogram de canabis. În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul a introdus în țară droguri de mare risc, pe care le-a comercializat ulterior pe teritoriul țării”, au precizat anchetatorii.

Ulterior, ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au făcut patru percheziții domiciliare în Bechet, în urma cărora au fost descoperite fragmente vegetale. Inculpatul a fost arestat preventiv pe 25 februarie.

Bunicul inculpatului, vânzător de canabis

Anchetatorii au susţinut că, în luna ianuarie 2022, inculpatul a adus din Spania aproape un kilogram de canabis. Pe 27 ianuarie, 21 şi 24 februarie a vândut diverse cantităţi de droguri unui investigator sub acoperire. Cea mai mare cantitate, de 942 grame de canabis a vândut-o pe 24 februarie. În aceeaşi zi a fost prins în flagrant de ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate. Poatrivit oamenilor legii, pe 23 februarie, inculpatul a vândut unui verişor 1,57 grame de canabis cu 140 de lei.

În urma anchetei s-a mai stabilit că în vânzarea drogurilor a fost implicat şi bunicul inculpatului. Acesta din urmă a vândut unui investigator sub acoprire aproape 10 grame de canabis cu 450 de lei.

„În ziua de 10.02.2022, prin intermediul bunicului său, inculpatul a vândut investigatorului sub acoperire cantitatea de 9,98 grame canabis contra sumei de 450 de lei”, se arată în hotărârea prin care inculpaţii au fost condamnaţi.

Bunic şi nepot, condamnaţi pentru trafic de droguri

În aprilie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi. Bunicul a fost acuzat de trafic de droguri, iar nepotul său de trafic internaţional de droguri, trafic de droguri şi deţinere de droguri pentru consum propriu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în iulie. Bărbatul care a adus drogurile din Spania a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Inculpatul a recunoscut comiterea faptelor. Bunicul său a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Acesta din urmă a susţinut că nepotul său a pus fragmentele vegetale, care se aflau într-un borcan, în niște folii de staniol. În câteva rânduri a dat astfel de folii unor băieți trimiși de nepotul său. „Nu se consideră vinovat de săvârșirea nici unei fapte întrucât nu știa ce îi lăsase nepotul său în acel borcan de bucătărie crezând că, probabil, sunt medicamente”, se arată în hotărârea instanţei.

Mandatul de arestare, prelungit de instanţă

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de bărbatul condamnat cu executare. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit de instanţă pentru data de 15 noiembrie.

Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus menţinerea arestului preventiv faţă de inculpatul arestat în februarie. Hotărârea judecătorilor craioveni este definitivă.

articolul original.

Unde a dispărut chitara din Parcul Romanescu

7 October 2022 at 02:15
image

Chitara plutitoare instalată de administraţia locală pe lacul din parcul Nicolae Romanescu a dispărut de câteva zile. Fiind încă o „atracţie” care „se evaporă”, după deja celebra fântână „răzătoare” de lângă Piaţa Mare din Craiova, care a fost înlăturată pentru a fi refăcută la scurt timp după ce a iscat un lanţ de reacţii ironice din partea cetăţenilor, oamenii şi-au pus întrebări. S-a hotărât Primăria să renunţe la acest obiect de mobilier urban?

Unde e chitara?

Chitara a fost montată în luna martie a acestui an, fiind anunţată de către primarul Lia Olguţa Vasilescu drept o nouă atracţie pentru vizitatori. La acea vreme, Olguţa Vasilescu scria pe reţelele de socializare: „O chitară plutitoare, sub formă de ponton și arteziană, se montează de angajații RAADPFL. Chitara plutitoare va integra și vechea pompă de apă de pe lac, astfel că întreaga construcție va putea fi admirată de pe maluri sub forma unui ponton cu fântână arteziană”.
RAADPFL transmitea că obiectul este realizat pe structură metalică, fiind acoperit cu scândură celulară fabricată din lemn compozit. „Are 12 m lungime și este realizată de angajații Sectorului Mobilier Urban”, declara instituţia.

În urmă cu aproximativ o săptămână, chitara încă era pe lac, însă părea degradată pe partea pe care cădea apa din fântâna arteziană. Însă nu acesta este motivul pentru care aceasta a fost îndepărtată de pe lac, conform reprezentanţilor Primăriei. Se pare că dispariţia este doar temporară, pe timpul sezonului rece: „Chitara a fost luată de pe lac pentru a fi protejată de intemperii în perioada iernii. În momentul în care se ia de pe lac, ea se şi repară, dacă este cazul”, a răspuns purtătorul de cuvânt al primăriei, Marina Andronache, atunci când am întrebat dacă aceasta s-a degradat.

Portofoliul ideilor controversate de amenajare urbană

În ultimul timp, oraşul Craiova a fost înţesat de tot felul de obiecte de mobilier urban, unele apreciate, altele mai puţin. Craiovenii au apreciat, de pildă, în proporţie mare, băncuţa cu stâlpii îndrăgostiţi din English Park şi iluminarea copacilor din parcul Mitropoliei. Şi picturile murale din oraş au fost întâmpinate cu braţele deschise atât de locuitorii urbei, cât şi de turişti.

Dar au fost şi destule idei primite cu mai puţin entuziasm. Printre ele s-au numărat naiadele apărute în parcul Romanescu, sculpturile de pe aleea cu tematică de Halloween din Grădina Botanică sau fântâna de la intersecţia străzilor Fraţii Goleşti şi Calea Bucureşti. Despre aceasta, Lia Olguţa Vasilescu spunea, după ce craiovenii au luat în derâdere lucrarea şi aceasta a fost înlăturată pentru a fi refăcută: „A fost doar o încercare, dar vom găsi, până la urmă, varianta cea mai frumoasă, astfel încât și arteziana să se ridice la înălțimea așteptărilor noastre pentru un bulevard european. Doar cine nu muncește, nu greșește!“.

La inventarul ideilor îndoielnice de amenajare urbană s-au adăugat şi rădăcinile vopsite multicolor ale chiparoşilor, tot în Parcul Nicolae Romanescu, dar şi marele felinar care naşte sentimente bipolare, amplasat pe lacul din Grădina Botanică. Oamenii spun că, deşi pe întuneric lumina sa avea un efect vizual spectaculos, pe timpul zilei, atunci când Botanica îşi primeşte majoritatea vizitatorilor, acesta nu arată tocmai firesc în mediul natural în care a fost amplasat şi estetica lasă mult de dorit.

Internetul, originea binelui şi a răului?

Şi cu bune şi cu rele, se pare că multe dintre iniţiativele privind instalarea de noi „atracţii” în Craiova îşi au originea în idei de pe Pinterest şi de pe „site-uri de specialitate”, cum însuşi primarul Craiovei declara în urmă cu ceva vreme în cadrul unei emisiuni la care a fost invitată. Aceasta declara atunci că petrece mult timp pe Internet căutând inspiraţie pentru noi atracţii urbane. De apreciat dorinţa de a înfrumuseţa oraşul, dar pesemne că mai inspirată ar fi, totuşi, o viziune unitară a unor specialişti cu care Primăria să aibă o colaborare directă. Astfel, poate că s-ar mai reduce numărul iniţiativelor disparate care nasc câte un eşec pe ici şi câte un diamant pe colo.

articolul original.
Ieri — 6 October 2022GAZETA de SUD

Horoscopul de weekend

6 October 2022 at 22:15
image

BERBEC
Vi s-a strecurat în minte o idee care nici măcar nu vă reprezintă. Ignoraţi opiniile celorlalţi, nu-i lăsaţi să vă tragă în jos cu bârfe, zvonuri panicarde, poveşti negative. Ceea ce spun ei sunt chestiuni trecătoare, fără nici o importanţă pentru ceea ce vreţi să faceţi, ca atare rămâneţi surd la aceste influenţe nefaste.

TAUR
Gelozia vă întunecă sufletul, pentru că aveţi impresia că cel drag vă ascunde ceva, că face lucruri fără să vă spună, dar nu cumva exageraţi cu această atitudine? S-ar putea să fie doar o impresie greşită, pentru că partenerul trece printr-un moment mai dificil pe care nu vrea să vi-l împărtăşească pentru a nu vă îngrijora.

GEMENI
Sunteţi genul de om care spune că orice problemă are rezolvare, şi chiar aşa este. Azi veţi descoperi că lucrurile sunt mult mai simple decât credeaţi sau decât doreau alţii să vă facă să credeţi, deci nu vă împovăraţi cu griji şi temeri inutile. Spuneţi-vă că e uşor, că e floare la ureche.

RAC
Aveţi un talent special de a simţi chiar şi cele mai subtile energii din jur, şi le simţiţi atât de puternic încât ştiţi să le descifraţi corect, să le valorificaţi în favoarea dumneavoastră sau să trageţi un semnal de alarmă la nevoie.

LEU
Aţi primit tot felul de semnale cu privire la sensul spre care vă îndreptaţi, dar au început să fie contradictorii. Nu se bat cap în cap, aşa cum vi se pare, ci doar oferă o viziune din mai multe unghiuri. De dumneavoastră depinde să staţi pe loc şi să chibzuiţi asupra lor, pentru a le pune într-o oarecare ordine, pentru a descoperi care vă ajută şi care nu.

FECIOARĂ
Eliberaţi-vă de acele amintiri pe care le tot căraţi fără rost. Reveniţi cu picioarele pe pământ, concentrat la ce se petrece acum în jur. Energia pozitivă v-o extrageţi din prezent, nu din trecut, ca atare nu vă mai întoarceţi iar şi iar în vremuri care s-au dus de mult. V-aţi învăţat lecţiile de atunci şi se petrec lucruri interesante chiar acum în viaţa dumneavoastră.

BALANŢĂ
Vin o mulţime de semne de afecţiune şi simpatie de la cei din jur, ceea ce vă măguleşte. Nu vă aşteptaţi la atâtea dovezi de prietenie pentru că trăiaţi cu impresia că lumea are ceva cu dumnevoastră, dar iată că vedeţi că v-aţi înşelat, că aveaţi prieteni sinceri în preajmă care vă susţin.

SCORPION
Lucrurile revin la normal în mediul în care vă aflaţi, descoperind că cea mai bună cale de soluţionare a unei probleme cere calm, răbdare, toleranţă, tact. Nu rezolvaţi nimic cu nervi, cu ton ridicat sau cu ceartă, de aceea trebuie să nu luaţi decizii la nervi, să vă certaţi fără motiv sau să vedeţi în jur numai obstacole.

SĂGETĂTOR
Sunteţi o persoană spirituală, care are încredere totală în propriile sale credinţe. Nimeni nu vă poate schimba principiile spirituale, dar primiţi semne de sus că sunteţi pe calea cea bună, că această credinţă este recompensată cu miracole şi lucruri bune. Chiar dacă unii vor spune că sunteţi un romantic visător, încă mai credeţi în latura pozitivă a oamenilor, în puterea iubirii şi a binelui de a învinge.

CAPRICORN
Totul vine către dumneavoastră la un moment dat, fiţi sigur de asta, singurul dezavantaj e că nu se întâmplă chiar atunci când v-aţi dori. Vi se pune din greu răbdarea la încercare, dar, dacă ceva durează mai mult decât aţi sperat, nu înseamnă că nu se mai întâmplă.

VĂRSĂTOR
Sunteţi decis să puneţi punct unei stări de lucruri care nu-şi mai are rostul. Poate sunteţi nevoit să spuneţi adio brusc, fără să mai puteţi modifica ceva în ultima clipă, de aceea rămâneţi cu un sentiment ciudat că poate s-ar mai fi putut face ceva ca să salvaţi situaţia. Pregătiţi-vă să o luaţi într-un sens complet nou şi, pentru că de obicei nu sunteţi atât de sigur pe deciziile dumneavoastră, e şi normal să fiţi un pic temător.

PEȘTI
Bunătatea dumneavoastră este, uneori, fără margini şi vă place s-o ambalaţi în diverse forme frumoase pentru a fi altora pe plac. Puteţi uimi pe cei dragi cu mici atenţii, cu diverse cadouri care îi fac să zâmbească, cu lucruri drăgălaşe pline de creativitate şi imaginaţie.

articolul original.

Bancul zilei

6 October 2022 at 22:00
image

Obama își invită soţia la o cină.
Bucătarul din acel restaurant era fostul iubit al lui Michelle.
Obama îi spune soţiei:
-Dacă te măritai cu el, erai probabil și tu acum bucătăreasă.
La care Michelle răspunde:

 • Nu, dragul meu, dacă mă măritam cu el, probabil el era acum președinte!

Se intâlnesc doi ardeleni:

 • Salut Ioane. Ce faci?
 • No servus Vasile… iaca plimb melcu’.
 • Apăi mă Ioane… frumos melc ai.
 • Am avut altul mai frumos, dar mi-a scăpat și nu l-am mai putut prinde!

Doi prieteni stau de vorbă la o bere:

 • Oare ce să fac, că iubita îmi bate apropouri că suntem de 2 ani împreună și ea vrea îmbrăcată în alb?
 • O înscrii la karate.
articolul original.

Familie jefuită în timp ce-și priveghea mortul

6 October 2022 at 19:55
image

Un bărbat a fost reținut pentru furt calificat după ce ar fi jefuit o familie în timp ce aceasta îşi priveghea o rudă decedată, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, citat de Agerpres.

„Investigaţiile efectuate de poliţişti au relevat faptul că, în noaptea de 4 spre 5 octombrie, persoane necunoscute, profitând de faptul că uşile erau neasigurate şi că în imobil se desfăşura un priveghi, ar fi pătruns prin efracţie în imobilul persoanei vătămate, de unde ar fi sustras suma de 2.300 euro şi 10.000 lei.

În urma documentării activităţii infracţionale, poliţiştii au identificat persoana în cauză, un bărbat de 52 ani, din localitatea Săbăoani, care a fost reţinut pentru 24 ore, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Aproximativ 9.000 de lei din prejudiciul estimat a fost recuperat şi predat persoanei vătămate.

Suspectul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

articolul original.

Şase persoane inculpate pentru moartea a 131 de oameni pe un stadion din Indonezia

6 October 2022 at 19:32

Poliţia indoneziană a anunţat că şase persoane au fost inculpate ca urmare a busculadei care s-a soldat cu 131 de morți, weekendul trecut, la orașul Malang, informează AFP, citat de News.ro.

Printre inculpaţi se numără trei poliţişti şi şeful comitetului de organizare a meciurilor din cadrul Arema FC.

Suspecţii, identificaţi după câteva zile de anchetă, au fost inculpaţi pentru “neglijenţă care a dus la decese” şi riscă până la cinci ani de închisoare.

Fanii echipei Arema FC au invadat  terenul de pe stadionul Kanjuruhan din Malang City, după ce echipa lor a pierdut, sâmbătă, scor 2-3, cu Persebaya Surabaya. A fost pentru prima dată în mai bine de douăzeci de ani când Arema FC a pierdut în faţa marii sale rivale.

Poliţia, care a numit incidentul o „revoltă”, a încercat să-i convingă pe fani să se întoarcă în tribune şi a tras gaze lacrimogene după ce doi ofiţeri au fost ucişi. Multe victime au fost călcate în picioare.

Autorităţile au anunţat că 131 de oameni au murit şi 323 au fost răniţi.

articolul original.

Bărbat dispărut în urmă cu o lună, găsit mort într-o pădure

6 October 2022 at 19:13
image

Un bărbat, în vârstă de 78 de ani, din judeţul Botoşani, care fusese dat dispărut la începutul lunii septembrie şi care era căutat de atunci, a fost găsit mort, joi, la 6 km distanţă de locul unde a fost văzut ultima dată, informează News.ro.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani a transmis, joi, că poliţiştii care se aflau în zona pădurii Vorona, împreună cu pompieri, şi-l căutau pe bărbatul de 78 de ani dat dispărut în 2 septembrie, au fost anunţaţi de un bărbat cu privire la faptul că a găsit o persoană decedată în pădure. 

“Poliţiştii s-au deplasat în locul indicat, stabilind că persoana găsită este bărbatul de 78 de ani, din comuna Vorona. Acesta se afla la o distanţă de aproximativ şase kilometri faţă de locul în care a fost văzut intrând în pădure, într-o zonă cu vegetaţie deasă şi teren accidentat”, a arătat sursa citată. 

Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

În acest caz urmează să fie făcută necropsia pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului. 

La acţiunile de căutare au participat pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari, acestea fiind făcute şi în pădure, dar şi în zonele din apropierea acesteia.

articolul original.

Preşedintele din Belarus a interzis inflația

6 October 2022 at 16:18
image

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat, joi, că a interzis prin decret inflația în Belarus, informează Agerpres.

Conform acestuia, „orice creștere de prețuri este interzisă, nu de mâine, de azi”. Nerespectarea decretului ar urma să atragă „arestarea imediată și inculparea”.

„Începând din 6 octombrie, orice creştere de preţuri este interzisă. Interzisă!”, a spus dictatorul bielorus, joi, într-o şedinţă de guvern, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta.

Lukaşenko a precizat că nerespectarea decretului va atrage „arestarea imediată şi inculparea” celor vinovaţi.

El nu a exclus posibilitatea ca în viitor să fie necesare creşteri de preţuri în anumite domenii, însă va fi nevoie de aprobarea oficială. Potrivit biroului naţional de statistică, inflaţia în Belarus a fost în august de 17,9%.

Au crescut mult în special preţurile alimentelor, iar prognozele experţilor bieloruşi indică o creştere a inflaţiei până la nivelul de 19% la sfârşitul anului curent.

articolul original.

Recruţi ruşi trebuie să-şi cumpere singuri uniforme şi echipament

6 October 2022 at 15:59
image

Autoritățile nu vor deconta sumele cheltuite de rușii mobilizați pe echipamente și medicamente, scrie Meduza, care citează în acest sens portalul guvernamental de informare publică „Объясняем.рф”.

Iată mai jos răspunsul oferit la întrebarea adresată pe acest portal web: „Vor fi decontate cheltuielile pentru achiziționarea de uniforme și medicamente de către mobilizați?”.

Răspunsul: „Celor vizați de mobilizare li se asigură tot ceea ce este necesar pentru efectuarea serviciului, inclusiv uniforme, echipament etc. De aceea, achiziționarea de către mobilizat a unor elemente suplimentare de uniforme, echipament, medicamente etc. reprezintă inițiativa sa personală, iar compensarea acestor cheltuieli nu este prevăzută”.

Meduza reamintește că, după începerea mobilizării, recruții au afirmat în mai multe rânduri că au fost forțați să-și cumpere singuri uniforme, echipament de călătorie și medicamente și s-au plâns și de condițiile de trai din perioada dinaintea trimiterii pe front.

Hainele pentru recruți sunt colectate de rude și voluntari. Autoritățile unor regiuni au anunțat că le vor asigura mobilizaților saci de dormit și haine călduroase. În Crimeea anexată, recruților li se vor cumpăra veste antiglonț, căști și echipamente de comunicare.

Guvernul Federației Ruse le-a acordat regiunilor dreptul de a achiziționa materiale și echipamente pentru armată, la cererea Ministerului Apărării.

articolul original.

Culmea tupeului la hoţi: Să jefuieşti maşina poliţiei în faţa sediului IPJ

6 October 2022 at 15:31
image

Polițiștii sibieni fac cercetări pentru a-i identifica pe cei care au furat mai multe obiecte dintr-o mașină de poliției parcată în fața sediului Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu.

„Este vorba despre furtul unor bunuri dintr-o autospecială de poliție utilizată de către polițiștii din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva. Fapta ar fi fost comisă în noaptea de 26/27 septembrie a.c., în timp ce autospeciala era parcată pe strada Revoluției din municipiul Sibiu”, a spus Elena Weleter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Printre bunurile sustrase din autospeciala de poliție sunt: un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei și două lanterne.

Cercetările sunt efectuate la nivelul Biroului de Investigații Criminale Sibiu din cadrul Poliției municipiului Sibiu pentru infracțiunea de furt calificat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în vederea identificării autorului și aplicării măsurilor legale în consecință.

articolul original.

Peste 80 de persoane ucise în demonstraţiile din oraşul iranian Zahedan

6 October 2022 at 15:30

Peste 80 de persoane au fost ucise – începând de vineri – în reprimarea unor manifestaţii care au izbucnit la Zahedan, un oraş situat în provincia Sistan-Balucistan, în sud-estul Iranului, anunţă joi organizaţia nonguvernamentală (ONG) Amnesty International (AI), informează News.ro.

”Forţele iraniene de securitate au ucis în mod ilegal 66 de persoane, inclusiv copii, şi au rănit alte sute de persoane, după ce au deschis focul” împotriva manifestanţilor,.trecătorilor şi credincioşilor, anunţă ONG-ul din domeniul apărării drepturilor omului.

”De atunci, alte 16 persoane au fost ucise în incidente separate, la Zahedan, în cadrul unei reprimări continue a acestor manifestaţii”, denunţă Amnesty International.

articolul original.

”Partea îngerilor” sau suferința văzută între existențe paralele

6 October 2022 at 14:59

Romanul ”Partea îngerilor” (Editura Litera, 2022), al scriitorului francez Bruno Combes, începe prin prezentarea unui caz-limită: o mamă, Lisa, nu își poate reveni după moartea băiețelului, Théo, decedat într-un accident de circulație după ce mama sa îl luase de la școală.

Deși vina îi aparținea unui șofer imprudent, Lisa nu și-a putut ierta niciodată faptul că îi dăduse drumul copilului pentru câteva momente, eliberându-l din strânsoarea mâinii.

De atunci, viața ei, a soțului, Hugo, și a fiicei, Émilie, devine un calvar. Oricât ar fi încercat, nu putea trece peste acest șoc.

Cu toate că astfel de cazuri sunt, cu siguranță, mai numeorase decât ne-am dori și prezentarea unuia dintre ele nu este ceva inedit în sine, meritul romancierului francez este acela de a face cititorul să înțeleagă că orice poveste este teribil de complicată și cu multiple implicații, de a îl introduce în microuniversul intim al unui personaj în locul căruia, desigur, ar putea fi oricare dintre noi.

Este o situație-limită, gravă, dar este fără ieșire? Bruno Combes își începe istorisirea cu două citate, dintre care unul spune: ”Nu plânge că ai pierdut soarele, fiindcă lacrimile te vor împiedica să vezi stelele” (Rabindranath Tagore).

Plecată departe de Paris (locul producerii tragediei), la Périgord, familia Lisei se îndreaptă către o nouă experiență. Însă rănile trecutului nu se închid ușor, iar Lisa mărturisește: ”Hugo, nu mai sunt femeia pe care ai cunoscut-o și ai iubit-o (…). Sunt doar o stafie”.

Se stabilesc în cele din urmă la o proprietate numită ”Partea îngerilor”, față de care Lisa simțise de la început o chemare aparte, deși era mai izolată și mai misterioasă decât cele considerate cele mai bune oferte.

Acolo, întâlnirea cu o văduvă irlandeză misterioasă va provoca un început de criză conjugală, dar adevăratul eveniment va fi parcurgerea de către Lisa a jurnalului unei femei pe nume Alice, care locuise acolo, jurnal datând din Al doilea Război Mondial.

În fapt, Alice era bunica foștilor proprietari ai Casei Îngerilor, frații Marcel și Albert Palain, iar cel din urmă îi dă acceptul pentru a citi mai departe jurnalul.

O experiență care o va împinge la limită, dar o va și transfigura.

Luând contact cu povestea plină de suferință a lui Alice și a lui Gabriel (mobilizat pe front tocmai când soția rămăsese însărcinată), Lisa se redescoperă, treptat, pe sine, înțelegând că povestea ei e, fără îndoială, sfâșietoare, dar nu e unică. Obsedată de capcanele predestinării și ale suferinței, Lisa nu se va mai simți singură, trăind odată cu ”dublura” ei din altă epocă, o necunoscută, dar nu o străină.

Într-un stil direct, oarecum simplu, dar cu autentic har literar, Combes schițează mai multe tipologii diferite – se vede că e un fin observator al naturii umane – și încheagă un întreg în care fiecare detaliu își are rostul lui. Nu este chiar un roman de analiză psihologică – și totuși, psihologia joacă un rol important.

Bruno Combes – Photo Loft 64 – Eric Courty, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Combes face niște adnotări la începutul capitolelor, considerații de certă valoare, care ar putea fi tratate separat, ca aforisme sau cugetări. (Ex. ”Ființa umană își croiește destinul plină de speranță, convinsă de forța și de înțelepciunea ei, în timp ce existența nu e decât slăbiciune, nebunie și disperare”. Sau: ”Viața noastră e o piesă de teatru, adesea prost jucată. Însă cel mai rău e că noi suntem primii ei spectatori”).

Viața e un du-te vino permanent între lumină și întuneric”, notează undeva autorul.

Rareori îndrăznim să ne privim în oglinda existenței. De teama de a ne înfrunta contradicțiile și slăbiciunile, ne mințim singuri. (…) Până când oglinda se mișcă puțin, vălul pus peste ea cade și… surpriză: singur cu tine însuți, devine imposibil să mai trișezi” – mai scrie Bruno Combes la un moment dat, dovedindu-se nu doar un bun scriitor, ci și un fin psiholog.

Cititorul intuiește în permanență în autorul cărții o fire sensibilă, un adevărat explorator al universului omenesc, care aruncă o privire plină de compasiune asupra propriilor personaje. Pentru cineva care a urmat o carieră farmaceutică, Combes este un scriitor remarcabil, stăpân pe arta sa și care se vede că scrie ca să se elibereze, nu pentru a ”mima” o poveste.

Deși apărută într-o colecție de literatură mai lejeră, prin pasiunea cu care este scrisă, prin acuitatea privirii aruncate asupra naturii umane, prin profunzimea cugetărilor de la început de capitol, cartea lui Bruno Combes ”Partea îngerilor” depășește cu mult statutul respectiv, constituindu-se într-o lectură de calitate pentru cititorii de toate vârstele.

MIHAI GÎNDU

articolul original.

FC Argeş – „U“ Craiova | CCA a anunţat brigada meciului de la Piteşti

6 October 2022 at 12:26

Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) a anunţat brigada care va oficia meciul dintre FC Argeş şi Universitatea Craiova. Acesta va avea loc vineri, de la ora 21.00, pe stadionul „Nicolae Dobrin“, şi va conta pentru etapa 13 din Superligă.

Astfel, centralul întâlnirii din Trivale va fi Marian Barbu (Făgăraş). Acesta va fi ajutat la cele două linii de Mihai Marius Marica (Bistriţa) şi Stelian Slabu (Braşov). Al patrulea oficial a fost desemnat Andrei Moroiţă (Ploieşti). VAR-ul va fi asigurat de Sorin Costreie (Buftea), respectiv Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa).

CCA l-a numit observator pe Marian Dorobanţu (Buzău). LPF l-a desemnat supervizor pe Constantin Stătescu (Bucureşti).

Superliga, etapa 13

Vineri, 7 octombrie:
ora 18.00: Voluntari – Mioveni
ora 21.00: FC Argeş – „U“ Craiova
Sâmbătă, 8 octombrie
ora 15.00: U Cluj – Hermannstadt
ora 21.30: Rapid – Botoșani
Duminică, 9 octombrie
ora 15.30: Sepsi – Farul
ora 21.30: Petrolul – FCSB
Luni, 10 octombrie
ora 17.30: FCU – Chindia
ora 20.30: UTA – CFR Cluj

Clasament:

Citeşte şi: FC Argeş – „U“ Craiova | Alb-albaştrii ţintesc victoria în Trivale

articolul original.

Microbuz cu 16 pasageri, implicat într-un accident cu alte două maşini

6 October 2022 at 12:21
image

Un microbuz de transport persoane, în care se aflau 16 pasageri, o autoutilitară de transport marfă şi un autoturism au fost implicate joi după-amiază într-un accident produs pe autostrada A1, în zona localităţii Ciorogârla. Trei persoane aflate în microbuz au fost rănite şi au ajuns la spital, informează reprezentanţii ISU Giurgiu, citaţi de Agerpres.

Accidentul a avut loc pe A1 Bucureşti-Piteşti, la kilometrul 13+500, pe sensul de mers spre capitală, în zona localităţii Ciorogârla.

„La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, cu o autospecială de stingere şi trei ambulanţe SMURD.

Echipele de salvatori ajunse la faţa locului au constatat că în accident au fost implicate un microbuz de transport călători în care se aflau 17 persoane, un microbuz de transport marfă în care se aflau două persoane şi un autoturism în care se aflau două persoane.

Trei dintre persoanele care se aflau în microbuzul de călători, respectiv două femei, cu vârste de 19 şi 61 de ani, şi un bărbat în vârstă de 44 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost transportate la spital”, precizează informarea ISU Giurgiu.

Poliţiştii rutieri efectuează cercetări cu privire la cauzele şi condiţiile în care a avut loc accidentul.

articolul original.

Specialiștii ABA Jiu controlează digurile

6 October 2022 at 12:20
image

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu și cei din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara au început verificările la acumulările și barajele din categoriile de siguranță C și D. Se verifică toate barajele indiferent de deținător. Acțiune se va desfășura până la data de 25 octombrie.
La nivelul spațiului hidrografic Jiu se află 9 baraje de categoria C și D aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Jiu, astfel: De categoria C:

 • 4 în județul Dolj
 • 2 în județul Mehedinți
 • 1 în județul Gorj
 • 1 în județul Hunedoara.
  De categoria D doar unul este în administrarea A.B.A Jiu, în județul Dolj.

Ce controlează specialiștii?

La barajele din categoriile C și D, de importanță normală și redusă, aferente acumulărilor permanente și nepermanente din spațiul hidrografic Jiu, colegii noștri verifică atât actele de reglementare, cât și starea tehnică a lucrărilor, mai exact:

 • existența planului de apărare împotriva inundațiilor si a planului de actiune in caz de accident la baraj, a mijloacelor și materialelor pentru intervenții operative în caz de producere a acestora;
 • evaluarea stării de siguranță în exploatare;
 • comportarea obiectivelor;
 • starea de uzură;
 • performanța privind calitatea în construcții;
 • gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize, inspecții tehnice sau alte verificari anterioare;
 • existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare;
 • riscurile la care sunt expuse.
 • gradul aproximativ de colmatare a lacului de acumulare.
articolul original.

Volei (m) / SCMU Craiova deschide noul sezon pe teren propriu cu CSM Constanţa

6 October 2022 at 12:12
image

Echipa masculină de volei a Craiovei se pregăteşte de startul noului sezon din Divizia A1. Sâmbătă, de la ora 18.00, în Bănie se va disputa partida din prima rundă dintre SCMU Craiova şi CSM Constanţa, iar gazdele pornesc drept favorite certe înaintea jocului.

SCMU Craiova a avut parte de o perioadă de pregătire extraordinară, cu multe meciuri amicale şi în afară, dar şi prin ţară. Mai mult de atât, trupa lui Dan Pascu a câştigat toate meciurile disputate şi a pornit cu încredere maximă la Supercupa României. Din păcate, în semifinalele turneului, echipa craioveană a dat peste Arcada Galaţi, în faţa căreia a rezistat doar două seturi.

Dan Pascu: „Se anunţă un sezon mai greu decât cel de anul trecut“

Acum, la aproximativ două săptămâni distanţă de la acel eşec, oltenii au făcut deja uitată înfrângerea şi s-au focusat, în special, pe primul joc oficial din campionat. În cadrul unei conferinţe de presă, tehnicianul Dan Pascu şi căpitanul Laurenţiu Lică au prefaţat disputa cu CSM Galaţi, de sâmbătă. Totodată, Pascu a ţinut să specifice că noul sezon va fi mult mai complicat decât cele anterioare.

„Ne aflăm la startul unui nou campionat. Sâmbătă jucăm acasă, cu CSM Constanţa şi, chiar dacă este o echipă nou-promovată, au în lot jucători buni, cu tineri care vor să progreseze şi să arate ce pot. De asemenea, au şi trei străini, dar asta nu înseamnă că nu ne vom lua toate măsurile de precauţie şi nu vom încerca să facem un joc bun. Se anunţă un campionat mai greu decât cel de anul trecut, asta pentru că unele echipe au făcut investiţii mai mari decât în sezonul precedent. A apărut şi Rapidul în lupta la primele locuri, deci, pentru iubitorii voleiului din ţară, este benefică această schimbare, pentru că vor fi meciuri de calitate, strânse. Noi alcătuim un grup bun, omogen. Băieţii au fost extrem de serioşi în pregătire, au dat dovadă de caracter şi dăruire şi privim cu încredere acest nou campionat.

Ţinând cont de bugetul pe care îl avem, eu zic că este lotul potrivit. Avem echilibru pe posturi, echipa de bază este consolidată, deci rămâne doar să jucăm la parametrii maximi cât mai repede posibil. Sunt convins că programul meciurilor ne avantajează. Cu excepţia Stelei, jucăm la început cu echipe din a doua parte a clasamentului, iar aceste meciuri ne pot da încredere pentru partidele grele de la finalul turului“, a declarat Dan Pascu, antrenorul SCMU Craiova.

Lică: „Vom fi o echipă de temut a campionatului“

Căpitanul formaţiei din Bănie, Laurenţiu Lică, nu neglijează jocul cu CSM Constanţa şi consideră că SCMU va fi şi în acest sezon o echipă de temut a campionatului.

„Suntem din nou la startul unui sezon tare. Întâlnim în prima etapă o formaţie străină de Divizia A1, dar suntem conştienţi de faptul că este important primul pas pe care îl facem. Cei de la CSM Constanţa vor investi în viitor, mai mult ca sigur, din ce în ce mai mult. La conducerea acestui club se află un fost jucător care a evoluat aici, în Bănie, Florin Voinea şi are gânduri mari. Noi trebuie să fim atenţi cu astfel de adversari, pentru că, de cele mai multe ori, aceste meciuri sunt decisive la finele sezonului, când se trage linia.

Am mai jucat cu cei de la Constanţa un amical. Servesc bine, nu lasă mingea prea uşor să cadă, deci au cu ce să ne surprindă, nu sunt o echipă de umplutură. De partea cealaltă, noi suntem într-un moment bun, trecând peste eşecul cu Arcada, din Supercupă. Văd că băieţii se dăruiesc 100% la antrenamente şi asta mă încântă. Vom fi o echipă de temut a campionatului“, a spus Laurenţiu Lică.

Medalia, obiectiv greu de atins

Chiar dacă sezonul va fi mult mai complicat, iar în lupta pentru medalii s-au mai înscris şi alte formaţii, Laurenţiu Lică promite că SCMU Craiova va face tot ce îi stă în putinţă să câştige fiecare joc în parte.

„Spunem de fiecare dată că urmează un sezon greu, dar, de fiecare dată, sunt aceleaşi echipe în top patru. De data aceasta, calitatea din Divizia A1 este alta. Nivelul campionatului nostru este mult mai ridicat. Nu este întâmplător că jucătorii străini de valoare aleg România, pentru că au auzit de nivelul bun de aici. Nu sunt nici probleme financiare niciunde şi de aceea pot spune că va fi o luptă în şase anul acesta.

Va fi greu de atins medalia, dar vom face tot posibilul. În Craiova este o problemă acută când vorbim de spectatori. În ţară, sunt echipe care adună 500-800 de spectatori la meci, dar aici nu prea se frecventează sala. Este şi o sală mare, de aceea nu se văd cei 300 de spectatori pe care îi avem mereu, dar ne dorim şi mai mulţi“, a adăugat căpitanul Craiovei.

Citeşte şi: Volei (f) / SCMU Craiova a câştigat turneul din Bănie, iar Măcicăşan şi Zlotea sunt mulţumiţi

articolul original.
❌