ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 September 2022GAZETA de SUD

Horoscop

26 September 2022 at 22:15
image

BERBEC
Nu trebuie să vă grăbiţi să terminaţi repede ce aţi început, pentru că un ritm susţinut nu naşte decât extenuare ce poate duce la atingerea limitelor maxime. Cu cât vă străduiţi mai mult, cu atât piedicile vor părea mai mari, de aceea azi trebuie să faceţi totul lent şi chibzuit.

TAUR
Lucruri care nu mai aduceau nimic nou în peisaj par dintr-o dată să dea semne de revigorare, înfloresc, renaşte speranţa în inima dumneavoastră şi sunteţi încântat de perspectivele promiţătoare care se văd la orizont. Puneţi pasiune chiar şi în cele mai banale lucruri, nu pretindeţi doar evenimente ieşite din comun.

GEMENI
Drumul pe care aţi pornit nu demult duce la un nivel demn de toată aprecierea, pentru că pe parcurs veţi acumula noi şi noi informaţii care vor crea, la final, un nivel superior pe care vă veţi putea baza mai apoi o viaţă. Călătoria în care aţi pornit e o şcoală a vieţii şi fiecare etapă mai pune o cărămidă la cel care veţi deveni cândva.

RAC
Nu sunteţi în apele dumneavoastră, se vede că vă macină nişte griji cărora nu le mai daţi de capăt, dar dacă aţi fi atent, aţi primi de la cineva drag din preajma dumneavoastră exact sfatul de care aveţi nevoie. Dacă sunteţi încăpăţânat, s-ar putea să respingeţi exact cele mai de preţ îndrumări.

LEU
Ţineţi-vă sub control atitudinea un pic cam agresivă care nu va fi interpretată corect de cei din jur, chiar dacă e modul dumneavoastră de a vă ridica pentru cine ştie ce nedreptăţi, chiar dacă e ca o revoluţie personală prin care vreţi să vă eliberaţi de un blocaj care v-a ţinut pe loc.

FECIOARĂ
Dacă primiţi susţinerea potrivită de la cei din jur, sunteţi capabil de succese răsunătoare, deci cel mai greu e să vă alegeţi tovarăşii potriviţi. Sunteţi în faţa unei provocări interesante cu mari sorţi de izbândă.

BALANŢĂ
Nu fiţi niciodată atât de sigur că un lucru, odată ajuns pe un teren aparent stabil, se va menţine aşa multă vreme. Oricând poate apărea o surpriză care vă dă peste cap tot echilibrul şi vă obligă s-o luaţi de la capăt cu eforturile depuse până în acel moment.

SCORPION
Nu vă puteţi detaşa de problemele majore de serviciu, ci simţiţi nevoia să discutaţi cu cât mai multe persoane despre sarcinile nerezolvate încă. Discuţiile au un efect eliberator, pentru că, spunând altuia ce aţi realizat până acum şi încotro vreţi să mergeţi, descoperţi ori o altă viziune asupra evenimentelor, ori o soluţie salvatoare.

SĂGETĂTOR
Unele persoane vă descriu viitorul în culori foarte promiţătoare, dar, deşi sunteţi genul optimist, de data aceasta aveţi rezerve dacă să-i credeţi sau nu. De fapt, aşteptaţi dovezi mai clare că va fi chiar aşa de bine pe cât promit ei şi staţi în expectativă, precaut şi un pic temător, ca nu cumva tot ce spun ei să fie doar un scenariu fantezist dus la extrem.

CAPRICORN
Deciziile bune sunt o combinaţie între ceea ce vă transmite inima şi ceea ce vă sfătuieşte mintea. Dacă aţi găsi o variantă care să unească ambele laturi, aţi avea numai de câştigat. Nimic în exces nu e bun, iar o fire echilibrată ca dumneavoastră nu va turna nici prea multă emoţie, nici prea multă logică în reţeta acestui moment.

VĂRSĂTOR
Deşi vă apropiaţi cu mari rezerve de un grup de persoane, veţi descoperi din partea lor o reală bunăvoinţă de a vă accepta printre ei. Sunteţi bine primit cu braţele deschise într-un colectiv faţă de care, iniţial, nu simţiţi că aţi avea vreo afinitate.

PEȘTI
Proiectul la care contribuiţi de ceva vreme ajunge într-un impas care vă obligă să luaţi o pauză. Profitaţi de acest răgaz, pentru că vă poate fi de folos pentru a vă face ordine prin gânduri şi a găsi alte variante pentru a ajunge la rezultatele dorite.

articolul original.

Bancul zilei

26 September 2022 at 22:00
image

Vine Bulă acasă de la servici și îi spune soţiei:

 • Nevastă, pregătește-mi costumul cel negru, că mi-a murit un coleg și mă duc la înmormântare, zice Bulă.
  La intoarcere îi spune soţiei:
 • Vai, dragă, ce lume prost crescută a luat
  parte la înmormântare. Să vezi, când
  a inceput să cânte fanfara, eu am fost
  singurul care m-am dus s-o invit
  pe văduvă la dans.

Intrebare:

 • Ce este un burlac?
  Răspuns:
 • Un domn care vine dimineaţa la serviciu din direcţii diferite.
articolul original.

Liga Națiunilor | România a învins Bosnia, dar Finlanda ne-a trimis în Liga C

26 September 2022 at 20:47

Naționala de fotbal a României a reușit să se impună, scor 4-1, pe stadionul „Giulești“, în fața Bosniei și Herțegovinei, în ultima etapă din Grupa 3 a Ligii B din Liga Națiunilor. Golurile tricolorilor au fost marcate de Dennis Man (’38), George Pușcaș (’68, ’86) și Andrei Rațiu (’80).

Căpitanul Universității Craiova, Nicușor Bancu, a contribuit din plin la primele trei reușitele României, oferind pasele decisive. Cel de-al patrulea assist a fost dat de Camora.

Reușita Bosniei a fost semnată de Edin Dzeko, după un assist al lui Dedic (’77).

În ciuda succesului înregistrat, România a retrogradat în Liga C a Ligii Națiunilor și asta pentru că Finlanda a reușit să se impună categoric, scor 2-0, la Podgorica, în fața Muntenegrului.

ROMÂNIA: Radu – Rațiu, Rus (’84, Nedelcearu), Burcă, Bancu – Stanciu, Marin (’64, T. Băluță), Olaru – Man (’67, Cordea), Alibec (’65, Pușcaș), Sorescu (’56, Camora).
Selecționer: Edward Iordănescu.

BOSNIA: Vasilj – Šerbečić, Kovačević (’25, Saničanin), Miličević, Ćivić (’61, Kolašinac) – Šarić, Cimirot, Gojak – Dedić, Prevljak, Demirović.
Selecționer: Ivaylo Petev.

Statistica meciului:

Statistică oferită de flashscore.ro
articolul original.
Ieri — 26 September 2022GAZETA de SUD

Plafonarea prețului petrolului rusesc, amânată de UE

26 September 2022 at 17:05
image

Țările din Uniunea Europeană se zbat să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la petrolul rusesc și probabil că vor amâna un acord asupra acestei chestiuni până după ce va fi convenit un pachet mai larg de sancțiuni, relatează Bloomberg.

Cipru și Ungaria se numără printre țările care și-au exprimat opoziția față de propunerea plafonării prețului la petrol, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile în curs. Sancțiunile UE necesită unanimitate, oferind fiecărei națiuni un drept de veto efectiv.

Comisia Europeană a încercat să găsească în weekend, împreună cu statele membre un compromis cu privire la pachetul de măsuri. Țările ar putea face eforturi pentru a avea un acord preliminar înaintea unei reuniuni informale a liderilor UE la Praga pe 6 octombrie.

UE se străduiește să pună în aplicare sancțiuni mai dure

UE se străduiește să pună în aplicare sancțiuni mai dure după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” săptămâna trecută și a început să organizeze „referendumuri”, condamnate de ONU, pentru anexarea zonelor din Ucraina pe care încă le ocupă. Au existat, de asemenea, rapoarte recente că forțele ucrainene au descoperit o groapă comună în orașul Izium, care a fost controlat de Rusia. Alte măsuri aflate în discuție includ controlul importurilor de diamante și interzicerea anumitor produse din oțel.

Propunere de a restricționa exportul către Rusia a componentelor electronice folosite pentru arme

Separat, cei 27 de membri sunt aproape de a susține o propunere de a restricționa exportul către Rusia a componentelor electronice folosite pentru arme, au spus sursele Bloomberg.

Statele membre afirmă că limitarea accesului la componentele electronice folosite la arme împotriva Ucrainei este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a lovi armata Rusiei, în special în timp ce Moscova are nevoie de arme pentru alți aproape 300.000 de soldați pe care încearcă să îi mobilizeze.

Dorința UE de a impune plafonarea prețului la petrol ar alinia blocul comunitar cu eforturile SUA pentru ca prețul petrolului să nu crească.

Grupul celor 7 a ajuns la un acord politic asupra unui plafon de preț luna aceasta și comisia a spus că va lucra pentru a implementa propunerea.

articolul original.

Maia Sandu: Cei care merg să lupte pentru Rusia ar putea rămâne fără cetățenie moldoveană

26 September 2022 at 16:30
image

Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia în cazul acelor persoane care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina, după ce au fost chemate la arme întrucât deţin şi cetăţenia rusă, a anunţat luni preşedintele moldovean Maia Sandu, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială” pentru a-şi consolida trupele din Ucraina. În regiunea separatistă Transnistria trăiesc în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, moldovenească şi rusă. Maia Sandu a spus că există riscul ca unii dintre aceşti oameni să poată fi chemaţi la arme de către Rusia.

”Pentru a împiedica să se întâmple asta, noi analizăm posibilitatea aplicării procedurii de revocare a cetăţeniei moldoveneşti pentru acele persoane (cu paşapoarte ruseşti) care luptă de partea agresorului”, a explicat ea. ”Examinăm posibilitatea înăspririi pedepsei pentru cetăţenii moldoveni (fără paşapoarte ruseşti)… care se află în rândurile forţelor armate ale agresorului”, a subliniat preşedintele Republicii Moldova.

Consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetăţeni moldoveni să fie chemaţi la arme

Maia Sandu a adăugat că au loc consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetăţeni moldoveni să fie chemaţi la arme. Rusia are staţionate trupe de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor ’90, atunci când separatiştii pro-ruşi au scos de sub controlul Chişinăului cea mai mare partea a regiunii.

articolul original.

51.000 de cutii de Miostin vor fi livrate spitalelor din întreaga ţară

26 September 2022 at 16:11
image

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) anunţă, luni, că 51.000 de cutii de MIOSTIN 0,5 mg/ml soluţie injectabilă (NEOSTIGMINI METILSULFAS) vor fi livrate în cursul acestei săptămâni spitalelor din România. Această cantitate, conformă cu specificaţiile produsului, va asigura necesarul pentru o perioadă de aproximativ 3 luni.

”Având în vedere faptul că în prezent, în România, cu substanţa activă metilsulfat de neostigmină nu mai este autorizat niciun alt medicament, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), înţelegând impactul  produs pe piaţa farmaceutică de lipsa acestuia, va sprijini fabricantul, în limita prevederilor legale, pentru depăşirea acestei situaţii şi asigurarea  disponibilităţii produsului în România”, a transmis, luni, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, într-un comunicat de persă.

Nevoia pacienţilor pentru medicaţie, prioritară pentru ANMDMR

Sursa citată a adăugat că ”nevoia pacienţilor pentru medicaţie este prioritară pentru ANMDMR şi, cu respectarea prevederilor legale, va susţine orice iniţiativă care ajuta în acoperirea necesarului de medicamente, inclusiv autorizarea pentru nevoi speciale”.

”Medicamentul MIOSTIN 0,5 mg/ml (NEOSTIGMINI METILSULFAS) soluţie injectabilă a fost notificat la începutul lunii septembrie 2022 de către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP) cu discontinuitate temporară din motive de fabricaţie. Ulterior, DAPP a procedat la fabricarea unor noi serii utilizând procesul actual de fabricaţie, rezultatul la momentul eliberării seriilor respective fiind conform specificaţiei produsului”, a mai transmis sursa citată.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale. S-au făcut demersuri pentru ca producţia să poată fi reluată în cel mai scurt timp, în condiţii de siguranţă, iar între timp s-au produs 51.000 de cutii de Neostigmină care au ajuns în depozite şi vor fi distribuite spitalelor.

Spitalul Judeţean Constanţa a suspendat operaţiile care nu sunt urgente din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor, care are rol în decontractarea musculaturii pacientului.

articolul original.

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, spun unele media ruse

26 September 2022 at 15:45
image

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, după ce zeci de mii de ruşi au părăsit ţara de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială, aşa cum au relatat unele media ruse luni, citând surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova, notează EFE.

Măsura ar urma să intre în vigoare după referendumurile de integrare cu Rusia care au loc până marţi în teritoriile ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, indică publicaţia electronică independentă Meduza.

Numai bărbaţii care vor intra în posesia unei adeverinţe în scris de la centrul de recrutare militară vor putea părăsi teritoriul naţional.

În acest scop, potrivit portalului rusesc The Bell, poliţiştii de frontieră din subordinea Serviciului Federal de Securitate (FSB) de pe aeroporturi au primite liste cu numele cetăţenilor ruşi care urmează să fie mobilizaţi.

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă, potrivit ziarului digital ‘Novaia Gazeta.Evropa’, care citează surse din cadrul FSB.

Surse din administraţia prezidenţială de la Moscova pun la îndoială această cifră, deşi admit că tendinţa este îngrijorătoare şi că armata l-ar putea convinge pe Vladimir Putin de necesitatea unor măsuri urgente pentru a stopa acest exod.

FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara

Potrivit avocatului în drepturile omului Pavel Cikov, FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara. El a publicat mai multe documente pe Telegram în care poliţişti de frontieră au împiedicat ieşirea din ţară a unor bărbaţi ruşi prin Kazahstan.

Iniţial, comisariatele militare le-au interzis bărbaţilor având vârsta de mobilizare să părăsească locul de reşedinţă, după care restricţia oficială îi împiedică doar să părăsească ţara.

Publicaţia RBC a informat luni că FSB a decis să desfăşoare vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibile incidente.

FSB a informat că blindate au fost trimise spre punctul de trecere a frontierei ‘Verhnii Lars’ la graniţa cu Georgia pentru cazul în care oamenii care stau la coadă ar decide să forţeze frontiera, notează RBC pe contul său de Telegram.

Cozi de kilometri întregi se întind de câteva zile la frontiera cu Georgia

Cozi de kilometri întregi se întind de câteva zile la frontiera cu Georgia, la fel şi la graniţa cu Finlanda, Kazahstan şi Mongolia.

Între timp au continuat atacuri împotriva unor centre de recrutare în Rusia. Ultimul din această serie a avut loc luni în regiunea Irkuţk din Siberia, unde un tânăr a împuşcat de la mică distanţă un responsabil militar de încorporare, care a fost grav rănit.

Circa 20 de centre de recrutare au fost atacate

Potrivit Meduza, circa 20 de centre de recrutare au fost atacate, dintre care multe cu cocktail-uri Molotov, de la începutul ‘operaţiunii militare speciale’ în Ucraina, mai mult de jumătate în ultimele zile.

S-au înregistrat de asemenea atacuri împotriva unor clădiri ale administraţiei locale şi a sediului partidului Rusia Unită, pro-Kremlin.

Într-un alt caz împotriva războiului, un bărbat s-a ales cu răni uşoare după ce a încercat să-şi dea foc într-o staţie de autobuz din oraşul Riazan, situat la mai puţin de 200 km de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că deocamdată ‘nu există nicio decizie’ în privinţa închiderii frontierelor din partea autorităţilor ruse, în contextul manifestaţiilor împotriva mobilizării desfăşurate în ultimele zile şi al exodului de bărbaţi ruşi în străinătate care nu vor să meargă la războiul declanşat de Moscova în Ucraina. 

articolul original.

Un bărbat de 88 de ani se menţine în formă, sărind cu paraşuta

26 September 2022 at 15:16
image

Bosniacul Ibrahim Kalesic este dovada vie că sporturile extreme nu sunt doar pentru tineri – la vârsta de 88 de ani, el se menţin în formă sărind regulat din aeronave, scrie Reuters.

”Este un sentiment extraordinar”, spune Kalesic, care practică acest sport de peste 70 de ani, după ce a realizat cea de-a 1.487-a săritură a sa cu prilejul unei competiţii de paraşutism desfăşurată în oraşul Bihac (vest) în weekend.

”Mă simt super, sunt odihnit psihologic şi mă bucur de compania excelentă”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că face exerciţii fizice timp de 15 minute în fiecare zi, iar soţia lui se asigură că are grijă la dietă.

În tinereţe, Kalesic s-a antrenat la un centru de zbor din Serbia înainte să devină chiar el instructor de sărituri. În 1963, a stabilit un record în Iugoslavia după ce a sărit din avion de la o altitudine de 5.500 de metri.

”Sunt cel mai vârstnic paraşutist activ din Europa”

”Sunt cel mai vârstnic paraşutist activ din Europa”, a spus zâmbind Kalesic. ”Aş vrea să mai continui pentru încă zece ani ca să intru în cartea recordurilor Guinness ca paraşutistul bosniac”.

Kalesic a realizat 21 de sărituri în cinci zile luna trecută în timpul unei competiţii desfăşurate în oraşul Prijedor (nord-vest). Aeroclubul Prijedor îi va acorda o paraşută atâta timp cât va avea un certificat de sănătate valid.

Cea mai mare dorinţă a bărbatului este de a avea paraşută a lui şi o alta pe care s-o folosească pentru antrenamentul tinerilor săritori.

”Sunt un pensionari care nu deţine mijloacele de a cumpăra o praşută şi mi-ar plăcea să am una cu care să-mi antrenez elevii care mă vor înlocui apoi în competiţiile de sărituri”, a spus Kalesic.

”Paraşutismul este un sport extrem şi necesită concentrare“

Reţeta sa pentru a se menţine în formă la o vârstă înaintată este simplă.

”Paraşutismul este un sport extrem şi necesită concentrare. Ca să te poţi concentra bine, trebuie să dormi bine şi ca să dormi bine, trebuie să ai conştiinţa curată că nu ai ofensat sau rănit pe nimeni şi că poţi dormi fără coşmaruri ca să poţi sări”. 

articolul original.

Creștere record a numărului de ruși care trec frontiera în Finlanda

26 September 2022 at 14:59
image

Finlanda a declarat luni că în weekend au intrat în țară mai mulți ruși decât în oricare alt weekend din acest an până acum, după ce anunțul de chemare a militarilor de la Moscova a provocat un val de sosiri, scrie The Moscow Times.

„Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat weekend din an în ceea ce privește traficul la frontiera de est”, a declarat pentru AFP Mert Sasioglu, de la poliția de frontieră finlandeză.

Agenția de frontieră a precizat că aproape 8.600 de ruși au intrat sâmbătă în Finlanda prin granița terestră și aproape 4.200 au trecut în cealaltă direcție. Duminică, peste 8.300 de ruși au sosit și aproape 5.100 au plecat.

„Rata de sosire este aproximativ dublă față de cea de acum o săptămână”, a declarat Sasioglu.

„Motivul principal este mobilizarea, dar se explică parțial și prin faptul că atât Finlanda, cât și Rusia au relaxat restricțiile Covid-19 în timpul verii.”

Norvegia a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia

Norvegia vecină, care nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen, a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia la punctul său de trecere a frontierei Storskog, în nordul îndepărtat.

Duminică, 243 de persoane au intrat în Norvegia dinspre Rusia, dintre care 167 aveau vize Schengen, în timp ce 91 au plecat spre Rusia, potrivit poliției norvegiene.

De asemenea, poliția a subliniat că aceste cifre sunt încă mai mici decât cele înregistrate înainte de COVID, dar a precizat că se așteaptă la o posibilă creștere în această săptămână.

Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși

Alte țări, precum Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși în ultimele zile.

Finlanda a anunțat la 23 septembrie că intenționează să „restricționeze semnificativ intrarea cetățenilor ruși” și că va finaliza decizia în „zilele următoare”.

Deși restricția nu este încă în vigoare, serviciul de pază a frontierelor a declarat că este pregătit să aplice noile reguli „în decurs de o zi”.

Sasioglu a declarat că se pregătește pentru „evoluții dificile” pe măsură ce situația evoluează.

„Este posibil ca atunci când călătoriile sunt restricționate, tentativele de trecere ilegală a frontierei să crească”, a explicat el.

Sâmbătă, polițiștii de frontieră au prins patru persoane suspectate de trecerea ilegală a frontierei în regiunea Kuusamo din estul Finlandei. Aceștia au solicitat imediat azil atunci când au fost reținuți.

articolul original.

Sortimente de crenvurşti, retrase de la vânzare din magazinele din România

26 September 2022 at 14:05
image

Produsul tip crenvurşti Wudy a fost rechemat, în această săptămână, din toate punctele de vânzare din România, ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, conform InfoCons.

„Această acţiune a fost demarată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, astfel retrângându-se de la comercializare în mod voluntar loturile de crenvurşti Wudy ca măsură de precauţie. Motivele rechemării, lista cu producătorii, dar şi categoria de produse ce fac obiectul retragerii de la comercializare sunt organizate în Aplicaţia InfoCons într-o manieră uşor de înţeles şi la îndemâna tuturor consumatorilor”, se menţionează în comunicat.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, InfoCons pune la dispoziţia acestora alertele în timp real cu privire la rechemarea produselor de la comercializare regăsite în secţiunea „Alerte” din cadrul Aplicaţiei Gratuite InfoCons.

InfoCons a realizat studii pe baza produselor tip crenvursti de pui şi porc

De-a lungul timpului, InfoCons a realizat studii pe baza produselor tip crenvursti de pui şi porc, analizând numărul de aditivi alimentari (E-uri), cantitatea de sare, cantitatea de zahăr, cantitatea de acizi graşi, fibre etc. Aplicaţia InfoCons facilitează aflarea acestor informaţii prin scanarea codurilor de bare.

„Fie că sunt în supermarket sau acasă, consumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le achiziţioneze sau consume, pentru a afla toate informaţiile de pe etichetă într-o fracţiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicaţia InfoCons îi atenţionează pe consumatori cu privire la numărul şi denumirea alergenilor regăsiţi în produsul scanat”, se precizează în comunicat, conform stiripesurse.ro.

Aplicaţia InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul şi tipul aditivilor alimentari

Aplicaţia InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul şi tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj uşor de înţeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii şi caloriile – informaţii care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic, într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate. În urma scanării, consumatorii pot acorda stele de la 1 la 5 produsului.

„Alertele de siguranţă alimentară, dar şi alertele pentru produsele neconforme sunt ultima barieră pentru informarea şi protecţia consumatorilor. Prevenţia, educarea şi informarea continuă a consumatorilor poate duce la prevenirea de a ajunge pe piaţa produsele neconforme. Dar în condiţiile ajungerii pe piaţă a unui produs neconform, producătorul are obligaţia de a despăgubi consumatorii, returnând contravalorea produselor, dar şi a deplasării acestora în vederea recuperării daunei materiale.

Şi nu în ultimul rând, realizarea unor evaluări medicale în vederea stabilirii dacă pentru un consumator care a consumat un produs neconform are un impact imediat sau pe termen lung din punct de vedere al sănătăţii. Producătorul trebuie să-şi asume toate costurile directe şi indirecte cu privire la ajungerea pe piaţă a unui produs neconform, iar consumatorii să-şi exercite drepturile, să nu stea cu mâinile în sân şi să spună ‘Asta e, ce să fac?!’. Doar împreună, uniţi, putem să avem o calitate a vieţii normală pentru noi, părinţii noştri, dar mai ales pentru copiii noştri”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

articolul original.

(VIDEO) Două avioane de acrobație s-au ciocnit în aer și s-au prăbușit, în Germania

26 September 2022 at 13:28
image

Două avioane de acrobație s-au ciocnit în aer și s-au prăbușit în apropierea unui aerodrom din Germania. Ambii piloți au murit.

Nefericitul eveniment a avut loc sâmbătă seara, 24 septembrie, în Gera. Trei piloți s-au ridicat cu avioanele de la sol, au făcut acrobații, așa cum erau obișnuiți, însă doar unul singur s-a mai întors în viață la sol.

Momentul impactului dintre cele două avioane a fost filmat. În imagini se văd cele două aeronave care execută mai multe manevre de acrobație, iar la un moment dat se ciocnesc. După impact, aparatele de zbor s-au prăbușit la doar 150 de metri de o zonă rezidențială. În urma sa a rămas un nor mare de fum. Ambii piloți au murit pe loc.

Un expert în aviație a analizat coliziunea dintre cele două avioane

Un expert în aviație a văzut imaginile filmate și a analizat coliziunea dintre cele două avioane.

„Contrar a ceea ce era de așteptat, nicio parte vizibilă nu s-a rupt. Se pare că cele două avioane s-au lovit, s-au prins unul de celălalt, și nu au mai putut fi manevrabile. S-au prăbușit legate unul de altul”, a declarat, pentru Bild, expertul în aviație Andreas Spaeth.

articolul original.

1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii

26 September 2022 at 13:17
image

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023, iar un milion au fost deja distribuite la Direcţiile de sănătate publică, a anunţat, luni, ministrul Alexandru Rafila.

Celelalte 500.000 de doze vor fi livrate către DSP-uri în cursul acestei săptămâni, a declarat, într-o conferinţă de presă, Rafila, care a precizat că beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.

Este primul an când vaccinul gripal este adus în luna septembrie

„Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. (…) Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni”, a afirmat ministrul, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, în cazul în care cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal nu vor fi suficiente, se vor mai achiziţiona şi altele.

Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia“

„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia. (…) Categorii eligibile – pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării. Anul trecut, până la sfârşitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă şi poate fi suplimentată”, a arătat ministrul Sănătăţii.

articolul original.

Un tânăr a rămas fără un braţ, după ce mâna i-a fost smulsă de o presă de rulare

26 September 2022 at 12:41
image

Un tânăr de 37 de ani a rămas fără un braţ, după ce mâna i-a fost smulsă de o presă de rulare la o fabrică de textile din localitatea Curtici, judeţul Arad.

Sosit la locul accidentului de muncă, un echipaj SMURD i-a acordat tânărului primul ajutor medical oprindu-i hemoragia şi i-a recuperat braţul.

”Elicopterul SMURD, un echipaj medical SMURD şi un echipaj cu modul pentru descarcerare din cadrul Detaşamentului de pompieri Arad, au intervenit astăzi, 26.09.2022, în jurul orei 13:00, în cazul producerii unui accident de muncă la o societate comercială din zona industrială Curtici. La sosirea echipajelor, victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 37 de ani avea membrul superior prins într-o presă de rulare, smuls din corp de la nivelul umărului”, a transmis ISU Arad.

Bărbatul a fost transportat la spital, la Timișoara, cu elicopterul

Conştient şi cooperant, bărbatul a fost transportat la spital, la Timișoara, cu elicopterul, informează News.ro. Acolo, medicii vor încerca să-i reataeze braţul.

articolul original.

Bărbat dat în urmărire naţională şi internaţională, depistat în Craiova

26 September 2022 at 10:23
image

Un doljean, dat în urmărire naţională şi internaţională, a fost prins, ieri după amiază, în municipiul Craiova.

Doi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigații Criminale împreună cu un al treilea din cadrul Serviciului Rutier Dolj, toți aflați în timpul liber, în urma exploatării cu operativitate a unei informaţii, au depistat, identificat și prins, în cartierul Rovine, din municipiul Craiova, un bărbat de 32 de ani, din comuna Urzicuţa, judeţul Dolj, persoană urmărită naţional şi internaţional.

Pe numele bărbatului era emis un mandat de executare a pedepsei, pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, din luna mai 2022, acesta sustrăgându-se executării pedepsei.

Bărbatul a fost condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Serviciul de Investigații Criminale, în vederea îndeplinirii procedurii specifice, iar ulterior a fost escortat la Penitenciarul Craiova unde a fost încarcerat.

articolul original.

Cupa României | CCA a anunţat brigada meciului Ripensia – FCU

26 September 2022 at 10:16
image

Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) a anunţat brigada care va oficia partida dintre Ripensia Timişoara şi FCU Craiova, din etapa a 4-a din Cupa României, programată marţi, de la ora 16.00. Disputa de pe stadionul „Electrica“ va fi arbitrată de Cătălin Buşi (Vâlcea). Acesta va fi ajutat de asistenţii Cosmin Bojan (Târgu Mureş) şi Ionuț Traian Neacșu (Bucureşti), respectiv „rezerva“ Claudiu Ștef (Târgu Mureş). Delegat de joc a fost desemnat Mihai Duras (Deva). Supervizor pentru arbitraj va fi Ioan Onicaş (Zalău).

Cupa României | Programul meciurilor din etapa a 4-a:

Marţi, 27 septembrie:
ora 14.30: CSC Dumbrăviţa – Poli Iaşi;
ora 16.00: Ripensia Timișoara – FCU Craiova;
ora 16.30: Şoimii Lipova – Gloria Buzău;
ora 18.45: CSA Steaua – Chindia Târgovişte;
ora 19.00: Axiopolis Cernavodă – Minaur Baia Mare.

Miercuri, 28 septembrie:
ora 16.00: Foresta Suceava – UTA Arad, Jiul Petroşani – Oţelul Galaţi;
ora 16.30: CSM Reșița – CS Mioveni, CS Ocna Mureş – CSM Slatina, Gloria Bistriţa – Unirea Slobozia;
ora 18.45: CSC Şelimbăr – Petrolul Ploieşti;
ora 21.30: CS Afumaţi – Rapid.

Joi, 29 septembrie:
ora 16.00: FC Braşov – AFC Hermannstadt;
ora 16.30: CSM Alexandria – Csikszereda Miercurea Ciuc;
ora 18.45: Concordia Chiajna – Universitatea Cluj;
ora 21.30: Viitorul Pandurii Târgu Jiu – Dinamo Bucureşti.

Citeşte şi: Petrişor Bondrea, atac la „piraţii“ din fotbal

articolul original.

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida

26 September 2022 at 09:43
image

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Tokyo, o întrevedere, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu delegația Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida.

Ridicarea relațiilor dintre România si Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internațional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe, în sfera politicii externe, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

“România este profund angajată să dezvolte  relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.

Totodată, prim-ministrul a menționat că Japonia este între principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât și economic, și a apreciat contribuția valoroasă la tranziția și modernizarea țării noastre în ultimii 30 de ani.

Securitate si apărare

Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate si apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului Parteneriat Strategic. În acest context, premierul a menționat că, asemenea Japoniei, România este angajată respectării democrației, statului de drept, ordinii internaționale bazată pe reguli si apărării păcii și stabilității. România susține cooperarea între NATO și Japonia pe toate dimensiunile relevante și se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internațional, mai ales prin forță, a arătat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Consolidarea colaborării bilaterale

Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniștri s-au concentrat și asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România. “Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunitățile oferite de România pentru investiții în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producerii energiei nucleare, producției de hidrogen verde și a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar și continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul București, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Pașcani – Iași – Chișinău – vor pune în valoare potențialul de dezvoltare a relațiilor noastre economice și vor atrage noi tehnologii”, a afirmat premierul Ciucă.

Prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, a apreciat prezența, la Tokyo, a premierului Romaniei și l-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea Parteneriatului Strategic și consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional si internațional ce necesită protejarea democrației și a statului de drept.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia) pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

articolul original.

Marius Copil, în ultimul tur al calificărilor de la Tel Aviv

26 September 2022 at 09:35
image

Marius Copil l-a învins pe Nicholas David Ionel cu 3-6, 6-1, 6-4, duminică, într-un duel românesc din prima rundă a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului ATP 250 de la Tel Aviv, dotat cu premii totale de 949.475 de dolari. Copil (31 ani, 351 ATP) a obţinut victoria în faţa lui Nicholas David Ionel (19 ani, 283 ATP), cel mai bine clasat român la simplu, după mai bine de două ore de joc (2 h 06 min).

În finala calificărilor, Copil îl va înfrunta pe canadianul Vasek Pospisil (32 ani, 142 ATP). Cei doi jucători şi-au împărţit victoriile în cele două meciuri directe de până acum: Copil s-a impus cu 6-3, 6-4 în calificări la Eckental, în 2010, iar Pospisil a câştigat cu 6-7 (5), 6-4, 7-5 în calificări la Shanghai în 2018.

Ionel s-a ales cu un cec de 2.775 de dolari, iar Copil şi-a asigurat un cec de 5.090 de dolari şi 6 puncte ATP.

Citeşte şi: Echipa „Restul Lumii“ a câştigat, în premieră, Laver Cup

articolul original.

Petrişor Bondrea, atac la „piraţii“ din fotbal

26 September 2022 at 08:52

Fotbalul juvenil a luat o mare amploare în întreaga ţară, devenind o afacere pentru mulţi. Din păcate, pe terenurile de sport păşesc din ce în ce mai mult şi „antrenori“ care nu au practicat fotbalul sau au făcut-o prea puţin şi la un nivel mic şi astfel nu au cunoştinţele necesare să producă tineri cu adevărat talentaţi. Aşa se face că vedem tot felul de execuţii defectuase în ligile României, iar jucătorii exportaţi încălzesc băncile de rezerve ale unor echipe de nivel mic sau mediu.

Aria de selecţie, din ce în ce mai mică

Despre fotbalul juvenil şi problemele lui am vorbit minute bune cu unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi profesori-antrenori ai Băniei: Petrişor Bondrea. Are 57 de ani şi 28 de carieră neîntreruptă!

„Din păcate fondul de selecție nu mai este același, s-a diminuat foarte mult. Motivele sunt diverse. Copiii sunt sub imperiul telefonului, al rețelelor sociale. Poate intra în discuție și natalitatea mai scăzută din ultimii 20 de ani. Trebuie să fii foarte atent în ceea ce privește psihologia și comportamentul copiilor. Altfel vorbind, în ultimii 10 ani, puştii s-au schimbat foarte mult. Puştii din ziua de astăzi sunt mult mai inteligenți față de cum eram noi, pentru că ei au acum acces la informație și au mijloacele să se dezvolte. Dar sunt și mai sensibili, totodată. Şi părinții s-au schimbat foarte mult! Pretențiile lor sunt din ce în ce mai mari și au o grijă exacerbată“, a spus Petrişor Bondrea.

Fotbalul / sportul se face doar pe bani

Un alt factor care a condus la numărul mic de practicanţi şi la diminuarea valorilor este redat lipsa terenurilor adecvate şi fără costuri.

„Un alt aspect care contează enorm este cel al infrastructurii, pentru că nivelul este foarte slab. Noi aveam terenurile şcolilor deschise non stop, maidane și nu plăteam nimic, iar acum costă fiecare oră petrecută pe teren. Nu tot timpul a decurs totul perfect și juniorii au avut condiții excepționale, dar măcar erau gratis. Când te ocupi de fotbalul juvenil trebuie să te gândești în primul rând la o suprafață de joc adecvată. Când este vorba de copii, factorul tehnic este prioritar. Până la 14 ani nu se poate vorbi despre viteză, îndemânare, rezistență și forță. Vorbim doar de tehnică. Învățarea tehnicilor de lovire a mingii, preluările, etc, totul se învață pe suprafețe adecvate. Altfel lucrurile se văd mai târziu, când ajung seniori şi vezi la tv că nu ştie să dea o centrare cu exteriorul“, a explicat tehnicianul de 57 de ani.

Lipsa banilor duce la decizii greşite

În ciuda faptului că aria de selecţie este tot mai mică, apar cluburi ca ciupercile după ploaie. Din păcate nu toate pun la dispoziţie profesori-antrenori cu un bagaj de cunoştinţe vast şi de aici apar dezamnăgirile la un moment dat.

„În ultimii 7-8 ani concurența a crescut foarte mult. S-au înmulțit foarte mult cluburile, dar, din păcate, nu toate au oameni care să aibă o pregătire de specialitate. Unii au şi alte meserii! Nu sunt școliți în domeniu, nu au experiență în domeniu și, cu permisivitatea legilor din România, la nivel de Federație, și-au înființat cluburi private. Eu le spun ‘pirații’ din fotbal.

Din păcate, oamenii își direcționează copiii și în funcție de distanță. Acum cheltuielile sunt care sunt, viața e din ce în ce mai grea și de aceea se uită la distanță, să nu fie departe și costisitor, așa că își duc copiii la anumiți indivizi. Este imposibil ca printre aceștia să existe 2-3 puști de valoare, dar care să se piardă pe parcurs, pentru că nu beneficiază de o pregătire corectă tocmai pentru că antrenorul nu este pregătit suficient“, a subliniat Petrişor Bondrea, fost fotbalist al Craiovei.

Are grijă de „Fotbalul copiilor“

Pe Petrişor Bondrea l-am găsit, evident, pe dreptunghiul verde. Acum a demarat, paralel cu activitatea de profesor de sport, o şcoală de fotbal. Se bucură că a dezvoltat deja două grupe de juniori cu care activează în competiţiile judeţene şi speră să propună noi nume fotbalului de performanţă.

„Acest proiect se numește ‘Fotbalul Copiilor’ și s-a înființat în urmă cu un an. Sunt în regulă cu toate actele. Am decis să lucrez pe cont propriu, după ce am activat de-a lungul timpului la foarte multe grupări din oraș. Am puști începând de la 6 ani și până la 14. Am deja 50 de juniori și consider că este suficient, ținând cont că nu am mai implicat și pe altcineva. Nu vreau să exagerez și să nu pot acorda timpul necesar unei bune pregătiri. Cred că am căpătat suficientă experiență la nivel de fotbal juvenil şi destule abilități încât să rămân în slujba copiilor, dar să muncesc pentru mine“, a menţionat Petrişor Bondrea.

„De fiecare dată mă duc la antrenament cu aceeași plăcere și lucrez cu aceeași intensitate. Dacă nu ai pasiune, răbdare, toleranță, pedagogie în relația cu copii și cu părinții, nu ai cum să desfășori o activitate la un nivel bun. Tot timpul, obiectivul unui profesor-antrenor este acela de a forma copii și de a-i educa. Fotbalul înseamnă și o educație generală. Mă bucur enorm când îmi iese un jucător în fotbalul mare şi îl văd la tv. Şi acum am destui, slavă Domnului! Când nu o să mai simt plăcerea de a lucra pe teren o să mă opresc“, a încheiat Petrişor Bondrea.

Citeşte şi: Liga Naţiunilor | România – Bosnia, meciul în care ultima impresie contează

articolul original.

De ce țări depinde Doljul mai mult la exporturi și importuri

26 September 2022 at 02:30
image

În lumea antreprenorială circulă un proverb cu dublu sens. “Când strănută economia Germaniei, răcește economia altor țări”. În contextul în care se vorbește de o posibilă recesiune în economii ale unor state importante din Europa, printre care și Germania, efectul ar fi unul de „domino” pentru economii din țări emergente, din cauza interconectivităţii comerciale. România exportă în țări europene și importă produse din țări europene.

Doljul ere legături comerciale strânse cu mari state europene. Exporturile realizate de Dolj în astfel de state mențin, de câțiva ani, o balanță comercială pozitivă. Adică, exporturile sunt mai mari decât importurile, ceea ce se traduce printr-o intrare masivă de valută în județ. Intrare care este mult mai mare decât ieșirile. Atunci când cererea a crescut în Europa, și exporturile Doljului au crescut. În contextul în care cererea pe piețele europene se va diminua, atunci și fluxurile comerciale dinspre Dolj către piețele europene se vor diminua.

Dependența de alte economii nu este evidențiată doar la nivelul produsului finit exportat sau a materiei prime, ci și la nivel de piese și subansamble. În Dolj există firme din industrie care produc diverse piese și subansamble pentru coloși industriali din Europa. Când acei coloși își diminuează comenzile și contractele, ca urmare a unei recesiuni, atunci și firmele locale ar avea de suferit. Și invers.

Cea mai mare pondere în Dolj – exporturile de autovehicule

Pe primele cinci luni ale anului 2022, exporturile Doljului au crescut cu 15,7% față de aceeași perioadă a anului 2021, conform datelor furnizate, la solicitarea GdS, de către Direcția Județeană de Statistică Dolj. Exporturile de anul acesta totalizează 1,456 miliarde euro. Exporturile au fost mai mari decât importurile, care au totalizat 1,855 miliarde de euro, în aceeași perioada analizată. Deci, balanța comercială a Doljului a fost pozitivă (exporturi – importuri), așa cum s-a întâmplat în fiecare an de când Craiova se bucură de o producție semnificativă de autovehicule, care ajung preponderant la export. De altfel, pe locul I pe total județ se situează exporturile de autovehicule, incluse la categoria “Mijloace de transport”. Exporturile de mașini produse la Craiova reprezintă 74,3% din total exporturi realizate de Dolj.

Pe locul al doilea în total exporturi pe județ, în perioada analizată din 2022, s-au situate exporturile de “Mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile”, conform Statisticii. Pe locul al treilea se situează exporturile din secțiunea “Produse vegetale”. Acestea au fost în creștere cu 40 de milioane de euro față de aceeași perioada a anului trecut. Exporturile de cereale totalizează 86 de milioane de euro și reprezintă 93,5% din totalul produselor vegetale exportate. Respectiv 6% din total exporturi sunt reprezentate de cereale. Mai exportăm legume, pepeni, fructe, ceai, produse de morărit etc.

Ce importăm mai mult

Precizam mai sus că importurile Doljului pe perioada analizată din 2022 totalizează 1,189 miliarde de euro. Pe primul loc se situează produsele din categoria “Mașini, aparate și echipamente electricee, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile”. Fiind vorba de produse industriale, acestea au ponderea cea mai mare în total importuri.

Importurile de “Mijloace de transport” (cum le numește Statistica) ocupă locul doi pe județ în total importuri. Pe primele cinci luni din 2022 aceste importuri de autovehicule s-au situat la un nivel de 82,7 milioane de euro, în creștere cu 26% față de aceeași parte a anului trecut. Ceea ce înseamnă că în prima parte a anului 2022 cererea de mașini de import în Dolj a fost cu un sfert mai mare față de aceeași perioadă din 2021.

Pe locul al treilea la importuri s-au situat mărfurile din categoria “Metale comune și articole din acestea”, în creștere cu 20,8% față de perioada corespunzătoare a anului 2021. Cea mai mare pondere aici o au produsele din fontă, fier și oțel, potrivit datelor furnizate de Statistică.

În ce mod depindem de Europa. Cifrele din economie vorbesc

Potrivit Statisticii, cele mai multe mărfuri din Dolj și de valoarea cea mai mare au fost exportate în trei state europene: Olanda (19,5% din total exporturi), Italia (19,2%) și Germania (14,2% din total). Deci aproape 53% din exporturile Doljului, pe primele cinci luni ale anului, au ajuns în aceste trei state: Olanda, Italia, Germania. Dat fiind procentul ridicat de produse din Dolj exportate în aceste țări, orice evoluție a economiilor acestor state își va pune amprenta asupra producției realizate de firmele doljene. Dacă statele enumerate vor intra în recesiune, atunci diminuarea producției în Dol ar fi iminentă, cu toate consecințele ce țin de aceste aspect, inclusive consecințe sociale (șomaj tehnic etc.). Când cele trei economii vor “strănuta”, economia Doljului “va răci”.

Următoarele țări în care s-au realizat cele mai mari exporturi din Dolj, pe primele 5 luni din 2022, sunt: Franța (11,8%), Spania (5,3%), Algeria (3,7%), Turcia (3,1%), Polonia (2,3%). Se observă că exportăm mărfuri și in state non-UE. În cazul importurilor, primele trei țări din care Doljul se aprovizionează cu mărfuri totalizează 37,3% din total importuri, astfel: Germania (17,4%), Turcia (10,1%), Cehia (9,8%). Restul țărilor ale căror mărfuri au o pondere importantă în totalul importurilor realizate de Dolj sunt: Polonia (7,9%), Ungaria (7,5%), Italia (7%), Spania (6,4%) și China (5,9%). Față de alți ani, importurile din China au fost diminuate în 2022.

articolul original.
❌