ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Gazeta de Nord Vest

Peste 15 permise suspendate într-o singură zi

2 February 2023 at 19:51

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat, în data de 1 februarie a.c., activități de menținere a unui climat de ordine și siguranță publică, fiind prezenți pe întreaga rază a județului, ocazie cu care au aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale.

Astfel, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare care au acționat pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru efectuarea unor activități de supraveghere, fluidizare și control al traficului rutier pe raza județului, au aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 27.000 de lei.

Totodată, a fost luată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce în cazul a 16 conducători auto.

articolul original.

Bătaie în trafic la Carei

2 February 2023 at 19:49

La data de 1 februarie a.c., în jurul orelor 18.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Carei au fost sesizați despre faptul că în Piața Avram Iancu ar fi avut loc o altercație între două persoane.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul izbucnirii unui conflict spontan, în trafic, un tânăr de 24 de ani ar fi fost agresat fizic de către un alt tânăr de 20 de ani, din localitatea Tășnad, care i-ar fi distrus și telefonul mobil.

În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.

articolul original.

INCREDIBIL! Tupeu de borfaș

2 February 2023 at 19:48

Un tânăr din localitatea Dobra a dat dovadă de un tupeu ieșit din comun. Acesta a fugit de poliție aflându-se la volanul unui autoturism neînmatriculat și fără a poseda permis de conducere. Ulterior, s-a dovedit că mașina respectivă a fost implicată într-un accident la mijlocul lunii ianuarie.

La data de 1 februarie a.c., în jurul orelor 09.00, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad, în timp ce desfășurau activități specifice, au observat pe raza localității Dobra un autoturism care nu avea aplicată plăcuța cu numărul de înmatriculare pe partea din față.

În momentul efectuării de către polițiști a semnalelor de oprire, conducătorul auto, un tânăr de 26 de ani, nu s-ar fi conformat, fiind ulterior depistat la domiciliul său, din aceeași localitate.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că persoana în cauză a mai fost implicată, în calitate de conducător auto, într-un eveniment rutier cu pagube materiale, produs în data de 11 ianuarie a.c.

Din cercetări a reieșit faptul că autoturismul nu figurează ca fiind înmatriculat, iar tânărul nu posedă permis de conducere de nicio categorie.

În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Față de tânărul de 26 de ani, a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind depus la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

Florin Dura

articolul original.

Rețeta buclucașă

2 February 2023 at 19:46

Ocupați în ultimele zile cu protestele noastre de prin Sătmar, de la UPU la Inspectoratul Școlar și de la Sătmărel la câinii vagabonzi, am trecut prea ușor cu vederea și nepăsarea peste o știre despre Satu Mare apărută în presa națională…

Un medic sătmărean a ajuns vedetă în presa națională după ce a eliberat o rețetă unui pacient…Nu e caz de malpraxis, Doamne păzește, mai degrabă de ”mal scris”…La drept vorbind, sunt celebre rețetele ilizibile ale medicilor, dar asta parcă i-a băgat în ceață și pe farmaciști…Nu doar pe pacient!

”Totul se leagă de scrisul unui medic din Satu Mare care a pus în mare încurcătură pe toți farmaciștii care au intrat în contact cu o rețetă eliberată de el. Toți au încercat fără noroc să o descifreze, dar sarcina s-a dovedit imposibilă… Nimeni nu a putut înțelege ce scrisese! Tocmai de aceea, rețeta a și devenit virală pe rețelele de socializare. Fiica pacientului a postat pe o reţea de socializare reţeta prescrisă la sfârșitul săptămânii trecute, cu precizarea că, cel mai probabil, doctorul care i-a scris tatălui său medicamentele a făcut studiile în Japonia sau China, notează digi24.ro.

„Probabil că graba a fost de vină, probabil că medicul are un scris mai puțin clar sau descifrabil, cert e că intenția dânsului a fost bună, în ideea în care a vrut să ajute pacientul respectiv”, este de părere Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare, potrivit spynews.ro.

S-aveți un sfârșit de săptămână liniștit, cu sănătate și fără vizite la doctori…

articolul original.

FRF. Campioana județului Satu Mare vs. campioana Sălajului, pentru un loc în Liga a 3-a

2 February 2023 at 19:31

Joi, 2 februarie, la Casa Fotbalului s-au stabilit, prin tragere la sorți, duelurile pentru barajul de promovare în Liga 3, ediția 2023-2024.

Vor promova cele 21 de echipe câștigătoare ale jocurilor de baraj dintre cele 42 de campioane județene declarate de AJF/AMFB. Jocurile se vor disputa în sistem eliminatoriu, tur – retur, pe 17 iunie 2023, ora 18:00, respectiv 24 iunie 2023, ora 17:30.

Regiunea 1: Bacău – Neamț, Botoșani – Suceava, Vaslui – Iași
Regiunea 2: Sălaj – Satu Mare, Bihor – Cluj, Maramureș – Bistrița-Năsăud
Regiunea 3: Alba – Covasna, Harghita – Sibiu, Mureș – Brașov
Regiunea 4: Mehedinți – Arad, Hunedoara – Timiș, Gorj – Caraș-Severin
Regiunea 5: Teleorman – Vâlcea, Olt – Argeș, Dâmbovița – Dolj
Regiunea 6: Ilfov – Călărași, Ialomița – Giurgiu, București – Prahova
Regiunea 7: Tulcea – Buzău, Brăila – Galați, Vrancea – Constanța

Evenimentul a fost urmat de tragerea la sorți a primului tur din cadrul etapei interjudețene a campionatelor U17 și U19 județene.

Jocurile sunt programate pe 31 mai 2023 și se vor desfășura într-o singură manșă.

Etapa interjudețeană U19:

Regiunea 1: Botoșani – Vaslui, Suceava – Neamț, Bacău – Iași
Regiunea 2: Bihor – Maramureș, Bistrița-Năsăud – Cluj, Satu Mare – Sălaj
Regiunea 3: Sibiu – Alba, Mureș – Brașov, Harghita – Covasna
Regiunea 4: Caraș-Severin – Timiș, Arad – Mehedinți, Gorj – Hunedoara
Regiunea 5: Dolj – Vâlcea, Teleorman – Olt, Dâmbovița – Argeș
Regiunea 6: Ilfov – Giurgiu, Călărași – București, Prahova – Ialomița
Regiunea 7: Vrancea – Brăila, Buzău – Galați, Tulcea – Constanța

Etapa interjudețeană U17:

Regiunea 1: Suceava – Bacău, Iași – Vaslui, Botoșani – Neamț
Regiunea 2: Cluj – Maramureș, Bistrița-Năsăud – Bihor, Satu Mare – Sălaj
Regiunea 3: Covasna – Brașov, Harghita – Sibiu, Mureș – Alba
Regiunea 4: Gorj – Hunedoara, Timiș – Caraș-Severin, Arad – Mehedinți
Regiunea 5: Olt – Argeș, Vâlcea – Dolj, Teleorman – Dâmbovița
Regiunea 6: Călărași – București, Ialomița – Ilfov, Giurgiu – Prahova
Regiunea 7: Brăila – Vrancea, Constanța – Galați, Tulcea – Buzău

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Gazeta de Nord Vest

SAMUS LACT. Consumul de lapte, primul semn de înțelepciune

2 February 2023 at 18:07

Samus Lact a împlinit un deceniu de funcționare, practic, firma a fost înființată în luna ianuarie a anului 2013. Pe parcursul a doar doi ani de zile, firma a reușit să se dezvolte semnificativ, dacă la sfărșitul aului 2021 firma avea 12 asociați și 5 angajați, astăzi se bucură de 14 membri acționari în cadrul cooperativei și alături de ei mai sunt încă șapte colaboratori. Inițial, totul a pornit de la opt fermieri care au fondat cooperativa.

Ce a făcut Daniel Frei, directorul acestei societăți comerciale, este ceva deosebit, a strâns în jurul lui câteva ferme și a făcut o cooperativă agricolă cu numele de Samus Lact. În acest moment, firma din Satu Mare deține un număr de 170 de văcuțe care dau lapte, 65 de viței și 60 de juninci.

Samus Lact livrează zilnic aproximativ 30 de mii de litri de lapte.
Undeva la nivel de ferme, Samus Lact deține în jur de 1.200 de bovine la muls, livrează zilnic aproximativ 30 de mii de litri de lapte către procesatori dinafara județului și în continuare vor crește cu aceste capacități. În continuare, cooperativa se mai ocupă și cu aprovizionarea de imbuturi pentru ferme, deci încearcă să facă achizițiile la comun ca să poată obține prețuri cât mai favorabile lor.

În cadrul cooperativei există un număr de șase angajați și sunt acreditați ca și controlori ai CAP-ului, aici există un număr de trei angajați, respectiv un veterinar și două persoane responsabile cu munca de teren.

„Cu medicul veterinar încercăm să gestionăm fermele cooperative, ce înseamnă partea de reproducție și sanitar veterinară. Mai avem o domnișoară laborant care controlează calitatea laptelui înainte de a ieși spre expediere, aici ne referim la cele uzuale, antibiotic, aflatoxină, ulterior făcând inclusiv grăsimea și proteina”, a informal Daniel Frei, directorul Samus Lact.

Cifra de afaceri în anul 2021 se învârtea în jurul sumei de 20 de milioane, acum a crescut cu aproximativ 66%
„Cifra de afaceri a crescut la 33 de milioane, într-adevăr am mai angajat personal, când vine vorba de lapte, creșterea cifrei de afaceri se datorează în primul rând creșterii prețurilor la lapte. Deci dacă în 2021 am avut prețul mediu undeva la 2 lei, în 2022, prețul mediu a fost de 2,60 lei, am început anul cu 2,05 lei și am terminat la 2,97, preț pe care l-am plătit noi fermierilor. În schimb la magazin, a fost o creștere de 50% a vânzărilor, a produselor nonlactate”, a spus Daniel Frei.

Samus Lact se luptă cu concurența neloială încă din anul 2014
„Concurența neloială de pe raft este un subiect pe care noi îl ducem deja de câțiva ani de zile, deci am început undeva prin 2014, în 2016 am pus pe masa Ministerului Agriculturii și de atunci tot încercăm să colaborăm cu autoritățile. Până la urmă s-a reușit să se dea o lege a laptelui în care se delimitează clar ce înseamnă lapte, deci poate să reziste acel produs care provine de la mamifer. Aici am avut și sprijinul autorităților care au priceput. Comisia Agricolă de la Parlament și de la Senat și-au dat silința să lucreze pe această lege. Legea a venit undeva pe la începutul lunii noiembrie 2022, dar noi mai avem un regulament european din 2021 care reglementează cantitatea de acizi grași saturați, de uleiuri vegetale hidrogenate din conținutul alimentelor. Deci nu poate să depășească 2 grame la suta de grame”, a precizat Daniel Frei, directorul Samus Lact.

Regulament care la noi în România, conform directorului Samus Lact, nu se respectă în totalitate. Dacă mergem să ne uităm pe raft, putem observa o multitudine de produse cu uleiuri vegetale, iar după 1 aprilie 2021 s-a modificat doar eticheta.

„Aceste produse sunt cancerigene, e vorba aici de sănătatea publică, România trebuia să pună presiune de când a intrat regulamentul în vigoare, autoritățile din momentul acela trebuiau să pună presiune pe retaileri ca să scoată produsele respective de pe raft și să se facă controale”, a afirmat directorul.

Karina Brodi

articolul original.

Olimpiada International STEM Innovation Olympiad – ISIO 2023: Aur și Argint pentru EchipaMultitouch a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

2 February 2023 at 17:41

Laureați la Olimpiada Internațională de Inovare STEM (ISIO) 2023: Ioana Milea (XIIA), OanaȘerba (XIC), Andrei Pișcorean (XIIA) și Darian Sandru (XIIA).

Participarea la competiția internațională a fost urmarea premiilor și medaliilor obținute laConcursul Național de Știință și Inginerie pentru elevi, RoSEF, Suceava, 2022. În urma jurizăriiinternaționale preliminare, proiectele s-au calificat pentru finala internațională. ISIO este un concurs internațional de cercetare pentru studenți și elevi din întreaga lume. Competiția este organizată de Organizing Center for STEM Olympiad (OCSO), implicată îndezvoltarea STEM, pentru a crea abilități de secol 21 (gândire critică, gândire creativă, gândirecomputațională, colaborare, comunicare) prin olimpiade și concursuri. Din organizație fac parte:Japonia, Indonezia, Vietnam, Germania, UAE, Mexico, Grecia, Bulgaria și Philippines. Competiția s-a desfășurat între 27-30 Ianuarie 2023, online.

Mentorii proiectelor: Concepție și perspectivă transdisciplinară dr.Georgeta Cozma; Inginerie Marian Stan, ing. Continental Frankfurt; Biologie dr. Laura Groza; Chimie prof. Claudia Pop;Marketing prof. Gigelia Silaghi; Istorie prof. Nicoleta Cherecheș.

articolul original.

Info Salvamont – prezentarea traseelor montane omologate din județul Satu Mare și a obiectivelor pe care acestea le pun în valoare

2 February 2023 at 15:53

Ținând cont de această „iarnă tomnatecă” în care activitățile montane au de suferit, am considerat ca fiind oportune prezentarea traseelor montane omologate din județul Satu Mare și a obiectivelor pe care acestea le pun în valoare. Anomaliile temperaturilor din această iarnă ne-au impus un armistițiu montan, în care cele mai onorabile și benefice activități au rămas turele montane, sau drumețiile, cum sunt ele cunoscute în popor.

Pentru a face schi alpinism sau schi de tură trebuie să urci la 2000m altitudine, ba mai mult, lipsa zăpezii a limitat și activitățile domeniilor schiabile cu repercusiuni pentru schiul alpin, totodată aceleași capricii ale vremii restricționând și alte discipline cum ar fi alpinismul, escalada, alergarea sau ciclismul montan. Nu că nu s-ar mai putea practica, cei dedicați profesiei sau performerii o fac scrâșnind din dinți, dar pentru categoria timp liber, amatori sau pasionați există o zonă de confort ale cărei condiții încă nu au fost întrunite în această iarnă.

Prima propunere de tură montană se referă la o abordare mai diversificată a vârfului Pietroasa privit atât prin ochii unui drumeț cât și a unui cățărător. Intrarea în traseu o facem din Parcare Telescaun Luna Șes. Din parcare, ne încadrăm ghidați de stâlpul de marcaj echipat cu săgeți informative , pe drumul forestier marcat cu Triunghi albastru, care se încadrează pe curba de nivel cca. 2 km până la o intersecție marcată, unde o vom coti la stânga. Practic, de aici începe o urcare ușoară de cca 1 km până în Poiana Boroș, la a cărei intrare vom găsi un izvor ascuns sub un stan de piatră. Din Poiana Boroș, urcușul se accentuează și ne solicită pe o distanță de cca 1 km până la ieșirea în golul alpin unde beneficiem de un mic platou în marginea căruia se găsește Izvorul Pietroasa și locul de popas. După o scurtă pauză începem din nou urcușul pe drumul plin de pietre, ca după cca 1 km să atingem linia de creastă ce vine din dreapta de către Piatra Tâlharului, marcat Bandă Roșie, care la rândul ei împreună cu marcajul nostru ajung pe vârful Pietroasa, prin Poteca Callunei. Noi nu vom urma această rută, deoarece la întâlnirea cu linia de creastă, pe mâna stângă, vom găsi intrarea pe traseul Sfinxului, marcat Cruce Roșie, care ne va conduce prin zona de stâncărie pe lângă Sfinxul Oașului, Trei Turnuri și punctul de panoramă Crucea Oașului, asta, înainte de a ajunge pe vârful Pietroasa.

Traseul Sfinxul VII este un traseu pitoresc din turnul cu același nume, având o înălțime de cca 30 m, fiindu-ne necesare o coardă de 60 m și un minim de 14 bucle expres, care poate fi parcursă și în 2 lungimi de coardă, ultima scurta de 8 m în care vom regăsi și pasajul cel mai dificil, o urcare printr-un diedru ușor negativ în care vom profita de fisura adâncă folosind chei de mână. Comparativ cu fețele de stâncă, cățăratul pe turnuri conferă o altă senzație, ceva asemănător traseelor de pe muchii de creastă, ceva mai expus, mai aerian.
După ce rapelăm, strângem echipamentul și ne îndreptăm către vârf, nu înainte de a arunca o privire către pârtia de schi și Țara Oașului, din punctul de panoramă de deasupra turnurilor. Urmând poteca marcată Cruce Roșie ajungem în cca 5 min în vârf, de unde, făcând un tur de orizont putem admira munții Oașului, Maramureșului, Gutâi, Lăpușului pînă departe către Apuseni.

Sursa: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare

Nicolae Ghișan

articolul original.

RETROSPECTIVA ANULUI 2022 DIN PERSPECTIVA CONSILIULUI JUDEȚEAN SATU MARE

2 February 2023 at 15:38

În anul 2022 Consiliul Județean Satu Mare s-a concentrat pe investițiile publice de amploare finanțate din surse europene, guvernamentale și locale. Chiar dacă ne-am confruntat cu o criză economică post-pandemică, urmată de războiul de la granița cu Ucraina și de creșterea prețurilor, care au încetinit ritmul de realizare a unor investiții, până la finalul anului, printr-un efort susținut, am reușit în cea mai mare măsură recuperarea timpilor de stagnare și atragerea de noi  proiecte de dezvoltare.

Consiliul Județean Satu Mare dezvoltă un sistem modern de sănătate

Consiliul Județean Satu Mare a derulat în anul 2022 proiecte în valoare de 255.606.183 de lei pentru dezvoltarea infrastructurii din sănătate. Cele mai multe investiții sunt finanțate cu fonduri europene – 251.931.569 de lei, iar din fonduri proprii am alocat suma de 3.674.614 de lei.

Cele mai importante proiecte din sănătate cu finanțare nerambursabilă:

 • Proiectul “AVC” – dotarea Secției de Neurologie cu aparatura necesară înființării Centrului Stroke de 10 paturi; este în curs de licitație aparatura prevăzută în proiect. Proiectul are o valoare de 500.000 lei
 • Proiectul de modernizare și extindere UPU în valoare de 14.227.563 lei – sunt în curs de execuție lucrările privind modernizarea unității, va urma dotarea acesteia
 • Construirea noii aripi cu șase etaje a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, clădire dotată cu heliport, proiect în valoare de aproape 160 de milioane de lei
 • Proiectul “Intensive care for future”, privind dotarea cu aparatură medicală a Secțiilor ATI, Neonatologie și Camera de gardă Tășnad, proiect aproape de finalizare – 750.000 lei
 • A fost finalizat proiecul privind Creștera Capacității SJU Satu Mare de gestionare a Crizei Sanitare COVID-19 în valoare de000.000 lei. Au fost achiziționate echipamente medicale necesare laboratorului COVID, UPU, Secției Boli Infecțioase, dar și echipamente de protecție necesare întregului spital în contextul pandemic
 • Au fost finalizate și recepționate lucrările de Reabilitare a clădirii Dispensarului de Pneumoftiziologie (TBC), finanțate prin PNDL II, în valoare de 390.016 de lei, și s-au achiziționat un aparat Roentgen digital, aparatură medicală și mobilier, în valoare de 1.401.940 lei
 • Am aplicat pentru un proiect nou: “Dotarea Spitalului Județean Satu Mare cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, cu un buget total de 235.404 lei, depus spre finanțare în cadrul PNRR
 • Proiectul Creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului orășenesc Negrești-Oaș (clădire spital nou), finanțat prin PNRR, în valoare de 700.000 lei
 • Proiectul Reabilitare, extindere și dotare ambulatoriu de specialitate Tășnad, proiect în evaluare prin PNRR, în valoare de672.018 lei
 • S-a elaborat documentația tehnică pentru proiectul finanțat de către CNI: ”Reabilitare, modernizare, dotare şi extindere două corpuri de clădiri la Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş”. Valoarea totală a investiției – 40.813.685 lei

 Cele mai importante proiecte din sănătate finanțate din fonduri proprii ale Consiliului Județean:

 • Refacerea canalizării pentru ape pluviale la Secția exterioară Tășnad, în valoare de 699 lei – în curs de execuție
 • Lucrări de reparații la nivelul Secției exterioare Tășnad (refacere învelitori, înlocuire jgheaburi și burlane, reparație fațadă), în valoare de 445.996 lei – în curs de execuție
 • Lucrări de suplimentare de putere la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare (SJU), în valoare de 138.897 de lei – în curs de execuție
 • Aamenajarea stației centrale de sterilizare a SJU (recompartimentare, creare grup sanitar, refacere instalații, montare echipamente), în valoare de 472.784 lei – în curs de execuție
 • Lucrări de reparații la hidroizolație de pe acoperișurile tip terasă ale SJU Locația I, în valoare de 239 lei
 • Lucrări de montaj tâmplărie la nivelul structurilor: Medicină Legală, Bloc Alimentar, clădirea administrativă, ORL, Chirurgie generală, Oficiul de calcul, Dermatovenerologie, Pediatrie
 • Montarea de covor PVC în holurile principale ale Locației I, secțiile Radiologie și Ginecologie
 • Lucrări de execuție, întreținere, reparații pentru Secțiile Ginecologie, Dermatovenerologie, Interne, Psihiatrie Cronici, Boli Infecțioase, ATI, holuri principale, UPU, subsol, Ambulatoriu
 • Achiziția unor aparate noi și moderne pentru Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Satu Mare necesare actului medical, dar și lucrări de întreținere și reparații la Secția II Bixad.

 Modernizarea infrastructurii rutiere a continuat pe sute de kilometri de drumuri

 Consiliul Județean Satu Mare a avut pe rol în 2022 proiecte de reabilitare și modernizare a drumurilor județene prin fonduri nerambursabile și din bugetul local de peste 2 miliarde de lei:

 • Drumul expres Satu Mare – Baia Mare, o investiție de peste 300 de milioane de euro, va avea o lungime de aproximativ 42 de km pe raza județului Satu Mare. În 2022 a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate în valoare de 990.525 lei.
 • Prin Programul „Anghel Saligny” am semnat contracte în valoare de 000.000 lei pentru modernizare a 33,5 km de drumuri județene și refacerea a două poduri:
 • DJ 194B Petea – Atea – Peleș – Pelișor – Bercu – Bercu Nou – Micula – Agriș – Ciuperceni
 • DJ 196C Pișcolt – Andrid
 • Pod pe DJ 197 peste Râul Talna, în Pășunea Mare
 • Pod pe DJ 193E peste Valea Bârsăului, în Bârsău de Jos
 • Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II) am continuat lucrările de modernizare în valoare de peste 000.000 lei pe 6 tronsoane de drumuri în lungime totală de 47,3 km:
 • DJ109M Bătarci – Valea Seacă
 • DJ195B Moftinu Mare – Crișeni – Craidorolț
 • DJ 109 P limită județul Sălaj – Cehal
 • DJ 195 Ardud – Viile Satu Mare; Necopoi – Cărășeu
 • DJ195B Boghiş – Dacia – Moftinu Mare
 • DJ195B Doba – Boghiş – Dacia – Moftinu Mare – Crişeni
 • Prin Programul Operațional Regional (POR) modernizăm DJ 108R din DN 19A Beltiug – Beltiug Băi – Dobra – Hurezu Mare – DJ 108P – DJ 196 Corund – Bogdand – Hodod – limită de județ Sălaj, proiect în valoare de 107.493 lei
 •  Dezvoltăm infrastructura rutieră de graniță prin două proiecte finanțate prin  Programul ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina:
 • Modernizarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei româno-ucrianene de la Trana Mare-Hija, 4.602.945 lei
 • ProiectulMobi – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region, în valoare de350 lei
 • Am realizat recepția finală a lucrărilor de modernizare pe 3 drumuri județene însumând aproape 100 km:
 • DJ 108M Tășnad – Santău – Chereușa – Andrid – Dindești – Irina – Portița – Vezendiu – Tiream – Carei – Cămin – Lucăceni – Berveni – Granița Ungaria – 54,420 km
 • DJ195B Craidorolț – Țeghea – Mihăieni – 6,38 km;
 • DJ 108L Tășnad – Cig – Eriu Sâncrai – Craidorolț – Pișcari – Terebești – Gelu – Mădăras – 36,987 km
 • Am elaborat documentații tehnico-economice pentru 3 poduri și două drumuri județene:
 • Pod pe DJ193E limită județul Maramureș – Bârsău de Sus
 • Pod pe DJ196A DN19 – Stâna – limită județul Maramureș
 • Modernizare DJ 196 Supuru de Jos – intersecție DJ 108P
 • Modernizarea drumului județean DJ 193 Satu Mare – Borlești – limita de județ Maramureș – 41 km
 • Am realizat lucrări de întreținere curentă și periodică (inclusiv pe timp de iarnă) și lucrări de siguranța circulației în valoare de 458.716 lei
 • Au fost atribuite contractele de achiziție privind “Delegarea gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate”. Cele 84 de trasee configurate prin noul program acoperă prin curse regulate întreaga rețea de transport județean de persoane.

 Proiectele cu finanțare externă dau un nou impuls în dezvoltarea județului

Dezvoltăm proiecte cu finanțare nerambursabilă în diverse domenii de larg interes  de care să beneficieze întreaga populație a județului – extindem infrastructura aeroportuară, cea de apă și canalizare, dar modernizăm și infrastructura instituțiilor de cultură.

 •  Consiliul Județean și Aeroportul Internațional Satu Mare au atras în 2022 două noi proiecte cu finanțare europeană (FEDR), pentru modernizarea și extinderea aeroportului, în valoare de 433 milioane de lei, (88 de milioane de euro). Banii vor fi utilizați pentru realizarea unui terminal nou și extinderea terminalului existent, reabilitarea pistei, construirea unui drum perimetral de 8 km, echipamente moderne de Securitate.
 •  „Carpathian Small Aviation – new approaches for mobility of persons and goods in Carpathian region” și ”Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare prin îmbunătățirea condițiilor de siguranță Aeroportuară”, sunt alte două proiecte cu finanțare externă de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare, semnate și aflate în derulare.
 •  Vom reduce semnificativ consumul anual al resurselor de încălzire pentru clădirea Palatului Administrativ, prin implementarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a sediului administrativ al Consiliului Județean Satu Mare”, proiect finanțat prin PNRR, a cărui contract, în valoare totală de 29,2 milioane lei, a fost semnat la mijlocul anului trecut cu Ministerul Dezvoltării. Vor fi termoizolate o parte dintre componentele clădirii, instalațiile electrice și de încălzire vor fi modernizate și vor fi amplasate 6 stații duble de încărcare pentru autovehiculele electrice.
 • Au fost demarate lucrările pentru reabilitarea clădirii principale a Muzeului Județean prin proiectul de cooperare transfrontalieră EASYDOOR în valoare de 13, 5 milioane lei. Am început renovarea și modernizarea interiorului clădirii de pe strada Vasile Lucaciu și extinderea sălilor de expoziții. Reorganizăm expozițiile arheologice, istorice și etnografice, realizăm expoziția de științele naturii și module expoziționale interactive. Spațiile interioare vor fi dotate cu tehnologie digitală.
 •  A fost creată o bază de date privind alimentarea cu gaze naturale a localităților de pe raza județului Satu Mare și de extindere/înființare a sistemelor de distribuție a gazelor naturale. Proiectul a fost depus spre finanțare prin Programul Național ,,Anghel Saligny.
 •  A fost implementat proiectul Creșterea transparenței, eticii și integrității în administrația publică din județul Satu Mare” finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2021, în valoare de 378 lei. Eficientizăm astfel activitățile de prevenire și combatere a corupției în administrația publică locală și creșterea transparenței în procesului decizional.
 •  Am început implementarea unui sistem județean antigrindină, proiect în valoare de 4,3 milioane lei, inanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Sistemul se bazează pe tehnologia generatoarelor terestre și a avertizărilor meteorologice din partea partenerului – Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria.
 •  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare (ADI Județ) are în derulare 4 proiecte cu finanțare externă nerambursabilă:
 • T.Ourism – Ruta tematică a castelelor, proiect finanțat prin Programul de cooperare transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020, cu o valoare totală de 1,9 milioane de lei. Obiectivele principale sunt punerea în valoare a mai multor castele din județul Satu Mare prin crearea unei rutei tematice și dezvoltarea unor scenarii de realitate augmentată.
 • “Incluziunea socială și abilitarea romilor din Județul Satu Mare”, un proiect de servicii integrate pentru 1.300 de romi din județul Satu Mare, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene în valoare de 400.000 lei.
 • Commigration – Dezvoltarea unei abordări comprehensive pentru angajații care lucrează cu imigranți și a unei strategii eficiente de comunicare” finanțat prin programul Erasmus+
 • EPICAH, proiect finanțat prin Programul de cooperare interregională Interreg Europe – studiu în domeniul turismului transfrontalier; raport privind managementul cultural în perioada pandemiei.
 •  Până la finele anului 2022, aproape 30% dintre lucrările contractate prin proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare din județul Satu Mare au fost deja finalizate. Prin cel mai mare proiect de infrastructură aflat în derulare în județul Satu Mare, în valoare de aproape 1,2 miliarde de lei, se fac investiții la nivelul a 62 de localități: se realizează 16 stații de tratare a apei potabile, 166,5 km de conducte de aducțiune, 258,7 km de rețele de distribuție apă potabilă, 5 stații noi de epurare ape uzate, 448 km de rețele de canalizare și 132,7 km de conductă de refulare a apelor uzate.

 Persoanele vulnerabile, protejate printr-un sistem de protecție socială bine coordonat

 Consiliul Județean Satu Mare susține financiar sistemul de protecție socială prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). În anul 2022, prin DGASPC, au fost dezvoltate mai multe proiecte cu finanțare europeană, guvernamentală și locală:

 • Amenajarea camerei de audiere pentru minori, dotată cu sistem de înregistrare audio-video, a fost concepută și mobilată, astfel încât să se poată adapta audierii și consilierii copiilor de vârste diferite.
 • DGASP a depus o cerere de finanțare prin PNRR pentru modernizarea și dotarea Centrului de recuperare neuromotorie Sfântul Spiridon”, cu o capacitate de 10 locuri, proiect care are în vedere prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din județul Satu Mare, aflate în grija familiilor sau din centrele rezidențiale din cadrul DGASPC.
 • În cadrul proiectului „Închiderea Centrului de plasament al copilului „Floare de colț” Halmeu și dezvoltarea de alternative familiale de îngrijire”, au început lucrările de construcție pentru înființarea a trei case de tip familial și a unui centru de zi în județ, o casă de tip familial în orașul Tășnad, două case de tip familial și un centru de zi în localitatea Halmeu.
 • În cadrul proiectului “Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”, în 2022 au fost angajați 16 asistenți maternali profesioniști care au primit în îngrijire un număr de 32 copii.
 • Prin intermediul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, a fost creată o locuință protejată,   la   nivelul   județului   Satu   În 2022 au beneficiat de serviciile locuinței protejate 9 victime ale violenței domestice, iar de consiliere psihologică și  vocațională, 16 victime.
 • Pentru susținerea tinerilor care părăsesc sau care au părăsit sistemul instituționalizat în vederea integrării sociale și ocupării unui loc de muncă, DGASPC implementează proiectul ”Suntem alături de TINE(ri)!”. În 2022 au participat la activitatile proiectului 32 copii si tineri din cadrul serviciilor sociale rezidențiale.
 • A fost înființat înființat Complexul de servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități care cuprinde: Locuința Maxim Protejată pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ”Lucia” Satu Mare – capacitate 10 locuri și Locuința Maxim Protejată pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ”Laura” Satu Mare – capacitate 6 locuri
 • S-a înființat Serviciul Social de Îngrijire și Protecție a Adulților cu Handicap Grav sau Accentuat la Asistentul Personal Profesionist.
 • DGASPC Satu Mare este partener în proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului vizează sprijinirea victimelor violenței sexuale prin înființarea la nivel național a 10 centre de intervenție în situații de violență sexuală.
 • Având în vedere criza actuală generată de războiul din Ucraina, la nivelul DGASPC Satu Mare s-a constituit Grupul operativ pentru minori neînsoțiți, care are rolul de a identifica rapid măsura cea mai adecvată pentru protecția minorilor din Ucraina, care ajung neînsoțiți în județul Satu Mare.

În anul 2022, Serviciul de intervenție pentru situații de abuz, violență în familie, trafic și alte situații de urgență în domeniul asistenței sociale a instrumentat un numar de 615 cazuri semnalate, cele mai multe fiind cazurile de neglijare, urmate de cele de abuz fizic, abuz emoțional și abuz sexual.

În anul 2022, tot prin DGASPC, am avut în plasament la asistenți maternali 415 copii de care s-au îngrijit 241 de asistenți maternali. Avem în administrare 8 Case de tip familial pentru copii fără dizabilități și 5 Case de tip familial pentru copii cu dizabilități. În 2022, în evidențele DGASPC Satu Mare se aflau 18.014 persoane cu dizabilități.

Consiliul Județean Satu Mare a oferit și în anul 2022 finanțare nerambursabilă din bugetul județului pentru 680 de persoane dezavantajate din punct de vedere social. Acestea au beneficiat de servicii în valoare totală de 2.677.017 lei prin intermediul a 17 asociații și fundații pentru diverse tipuri de servicii sociale: îngrijire la domiciliu și centre de zi care efectuează terapii individuale pentru părinți și copii, centre rezidențiale pentru copii, centre de zi pentru persoanele adulte sau vârstnice, centre de recuperare pentru copii cu dizabilități, cantine sociale.

 Turismul se redresează după perioada de pandemie

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare, structură aflată în dubordinea Consiliului Județean Satu Mare a avut o activitate foarte bogată în 2022, în ceea ce privește dezvoltarea turismului în aer liber:

 • Primul traseu turistic de Via Ferrata din județul Satu Mare a fost amenajat în Dealul Măgura, comuna Bătarci, și a fost inaugurat în luna septembrie 2022. În ultimele luni a fost parcurs de sute de persoane dornice de aventură în aer liber.
 • Până la sfârșitul anului 2022, am obținut certificate de omologare pentru 16 trasee turistice din Munții Gutâi și Oaș, însumând peste 70 de km.
 • Au fost amenajate 3 trasee de escaladă sportivă  și un traseu de alpinism la Piatra Măgurii, localitatea Bătarci.
 • Baza de salvare Salvamont din comuna Bătarci se află în curs de amenajare. A fost amenajat accesul spre bază și au fost amplasate clădirile modulare. La noul punct Salvamont va fi amenajată și o pistă pentru elicoptere.

 În anul 2022, Aeroportul Satu Mare a înregistrat un trafic de 61.710 pasageri, în creștere cu 31% față de anul 2021. Pe cursele internaționale regulate (Londra, Roma, Paris) de la Satu Mare au decolat și aterizat 37.321 pasageri, în timp ce spre și de la București au călătorit 21.944 pasageri. Pe ruta internă creșterea este de 98% față de anul anterior.

Am relansat evenimentele culturale suspendate în pandemie

Consiliul Județean Satu Mare a sprijinit cu suma de 500.000 de lei, un număr de 34 de acțiuni culturale, derulate în baza Legii 350/2005. Finanțarea nerambursabilă a fost oferită organizațiilor nonprofit pentru desfășurarea de programe/proiecte/acțiuni culturale.

Orchestra Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare a susținut 85 de concerte săptămânale dintre care 27 au fost educative la care au participat 6500 de elevi, 4 concerte în aer liber, 14 concerte susținute în deplasare și 40 de concerte în sala filarmonicii.

Biblioteca Județeană Satu Mare a finalizat mutarea publicațiilor aflate în gestiunea Compartimentului Colecții speciale, însumând 62.000 de volume (din totalul de peste 80.000) și a continuat lucrările de amenajare în noul spațiu de pe strada Iuliu Maniu. În anul 2022 a fost înregistrat un număr total de 81.000 de vizite la bibliotecă. Instituția a desfășurat peste 400 de programe, evenimente, activități culturale și expoziții.

Muzeul Județean Satu Mare a înregistrat în 2022 o creștere semnificativă a numărului de vizitatori cu plată – 31.257 (față de 18.654 în 2021 și 9.444 în 2020), în condițiile în care expozițiile din sediul central au funcționat doar 6 luni. Numărul vizitatorilor fără plată a fost de 17.067. Participările la simpozioane și conferințe științifice au crescut de la 44 în 2021 la 85 în anul 2022. Numărul articolelor științifice a crescut de la 10 în anul 2021 la 59 în 2022, iar  numărul expozițiilor de la 39 în anul 2021 la 43 în anul 2022.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a realizat în anul 2022 un număr de 137 proiecte culturale  pe plan județean, național și internațional. A editat 23 de proiecte editoriale, unele cu frecvență lunară, sau trimestrială, însumând un număr de  40 de apariții.

 Școala de Arte Satu Mare a înregistrat un număr de 419 cursanţi în 2022, înscrişi la 5 clase de pian, 4 clase de chitară, 2 clase de canto muzică ușoară și clasică și câte o clasă de de actorie (limba română/limba maghiară), canto popular, vioară, orgă electronică, instrumente de suflat, balet şi pictură. Cursanţii școlii au obținut 48 de premii, dintre care 34 premii la nivel naţional și 14 premii la nivel internațional. Au participat la 67 de acțiuni artistice, din care 41 în baza convențiilor de parteneriat şi 26 de participări la evenimente cu alte instituţii colaboratoare;

   Organizațiile nonprofit sportive și de tineret, susținute prin finanțare nerambursabilă

 Mii de sătmăreni s-au bucurat în anul 2022 de activități sportive și de tineret finanțate de Consiliul Județean Satu Mare în baza Legii 350/2005 și derulate prin intermediul organizațiilor nonprofit. Au fost încheiate 16 contracte pentru acțiuni sportive în valoare totală de 300.000 lei și 3 contracte pentru tineret în valoare totală de 43.626 lei.

articolul original.

Proiectul ”Un Someș fără plastic”, lansat joi la Satu Mare

2 February 2023 at 14:05

Proiectul ”Un Someș fără plastic” a fost lansat joi la Satu Mare de către inițiatorii acestuia și anume Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, Asociația Ecohuman ”Life Tree” și Asociația Multisalva. Este un amplu proiect de conștientizare a populației privind reciclarea plasticului, potrivit celor declarate, în cadrul unei conferințe de presă, de către conducerile celor trei asociații, respectiv János Márk-Nagy, Erzsébet Békéssy și Fülöp Szabolcs.

Potrivit inițiatorilor, în cadrul proiectului vor fi implicate 20 de localități limitrofe râului Someș din județul Satu Mare, dar și din județele Cluj, Bistrița, Maramureș și Sălaj, iar proiectul se extinde pe tot anul 2023 și cuprinde atât acțiuni de ecologizare, cât și de prevenire și remediere a poluării cu plastic a râurilor, dar și de conștientizare a populației printr-o serie de ateliere de reciclare/refolosire a plasticului, un tur virtual subacvatic folosind tehnica VR (realitate virtuală), activități pe teren a elevilor, competiții de lucru a elevilor în grupuri mici, expoziții foto.

Cele trei oganizații preconizează ca peste 2000 de participanți la activitățile proiectului să înțeleagă importanța protecției cursurilor de apă de poluarea cu plastic, dar și să cunoască cele mai importante metode de prevenire și remediere a poluării cu plastic a râurilor.

Spre exemplu, de-a lungul anului 2023 vor fi organizate o serie de acțiuni cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie), Ziua Pământului (22 aprilie), când se vor realiza 6 plute/pontoane din peturi ce vor fi donate Asociației Caiac Smile, Ziua Mondială a Mediului (5 iunie), dar și conferințe internaționale cu specialiști de la Universitatea Babeș-Bolyai, din Debrecen și Budapesta.

Obiectivele proiectului:
1. Conștientizarea publicului larg din municipiile reședință de județ al bazinului hidrografic al Someșului despre problema poluării cu plastic al râurilor și metode de rezolvare a acesteia, prin organizarea de către echipa Asociației Multisalva a unei expoziții mobile în lunile 9-12 ale proiectului.

2. Conștientizarea comunităților riverane privind impactul poluării cu plastic al apelor, prin implicarea comunității practicanților sporturilor nautice în acțiuni de identificare, cartare și desființare a depozitelor ilegale de deșeuri din albia Someșului de către echipa SCA Satu Mare în lunile 5-8 a proiectului.

3. Dezvoltarea capacității de înțelegere a fenomenului de poluare cu plastic al tinerei generații din școlile generale ale localităților riverane, prin organizarea de către echipa Asociației ”Copacul Vieții” a unei campanii de informare-conștientizare-implicare a elevilor în lunile 2-11 ale proiectului.

Beneficiari:
Obiectivul 1 se va adresa publicului larg din municipiile reședință de județ ale zonei țintă (Baia Mare, Bistrița, Cluj Napoca, Satu Mare) și în special elevilor școlilor din aceste municipii, care vor vizita expoziția mobilă – aproximativ 1000 persoane

Obiectivul 2 se va adresa comunității practicanților sporturilor nautice, mai ales celor amatori, care vor participa la acțiunea de inventariere a depozitelor ilegale de deșeuri și igienizarea Someșului – aproximativ 100 persoane

Obiectivul 3 se va adresa elevilor și cadrelor didactice din școlile generale din localitățile riverane Someșului, care vor participa la activitațile de educație ecologică – aproximativ 1000 de elevi

Rezultatele proiectului:
– conștientizarea a minim 1.000 de persoane din 4 municipii din bazinul hidrografic Someș privind problemele create de deșeurile de plastic. Participanții la atelierele expoziției mobile vor cunoaște metode de reciclare/refolosire a materialelor din plastic generate de activitățile de zi cu zi

– conștientizarea a cel puțin 100 de persoane iubitoare a sporturilor nautice despre impactul poluării cu plastic al Someșului

– cel puțin 100 de depozite ilegale/acumulări de deșeuri din Someș inventariate

– un tronson de aproximativ 28 km al Someșului igienizat de deșeurile de plastic cu participarea a cel puțin 100 de voluntari

– mobilizarea și implicarea elevilor și cadrelor didactice din minim 30 de unități de învățământ școlar (1000 elevi) din localitățile țintă

– educarea în spirit ecologic a minim 1000 de elevi pentru prevenirea poluării cursurilor de apă cu plastice și protejarea calității apei;

– inițierea a minim 1000 de elevi de școală generală în colectarea și valorificarea deșeurilor

Bugetul proiectului:
Activitățile proiectului vor fi implementate dintr-un buget de 279.660 lei, asigurat de finanțator și care se împarte între cei trei parteneri de proiect.

Proiectul ”Un Someș fără plastic” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

articolul original.

Tânăr, cercetat de polițiști pentru săvârșirea a două infracțiuni

2 February 2023 at 13:44

 La data de 1 februarie a.c., în jurul orelor 18.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Carei au fost sesizați despre faptul că, în Piața Avram Iancu ar fi avut loc o altercație între două persoane.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul izbucnirii unui conflict spontan, în trafic, un tânăr de 24 de ani ar fi fost agresat fizic de către un alt tânăr de 20 de ani, din localitatea Tășnad, care i-ar fi distrus și telefonul mobil.

În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.

articolul original.

Autori a mai multor infracțiuni, identificați de polițiștii sătmăreni

2 February 2023 at 13:32

La data de 1 februarie a.c, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Satu Mare-Biroul de Investigații Criminale au identificat persoana care, în cursul lunii ianuarie, ar fi pătruns în incinta unui imobil situat pe raza municipiului Satu Mare, de unde ar fi sustras diverse bunuri.

Pe numele persoanei în cauză, o femeie de 53 de ani, din localitatea Ardud, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

***

La aceeași dată, polițiștii sătmăreni au reușit identificarea persoanei bănuite de distrugerea unui geam al unui apartament din municipiul Satu Mare și crearea unui prejudiciu de 500 de lei, fiind vorba despre un bărbat de 41 de ani, domiciliat în comuna Batarci.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

***

La data de 1 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Satu Mare-Biroul de Investigații Criminale, în urma desfășurării activităților informativ-operative, au identificat persoana care ar fi escaladat gardul unui imobil situat în municipiul Satu Mare și ar fi sustras suma de 4000 de lei ce se afla într-un autoturism.

Față de persoana în cauză, un tânăr de 25 de ani, din localitatea Orașu Nou, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

În prezent, tânărul de 25 de ani se află încarcerat în Penitenciarul Satu Mare, executând o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 9 luni, pentru comiterea unei alte infracțiuni de furt calificat.

În cauză, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au beneficiat de sprijinul  polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic.

articolul original.

Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică

2 February 2023 at 11:42


Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:

Informaţii actualizate despre întreruperile planificate și neplanificate în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile pe site-ul www.distributie-energie.ro, rubrica Suport/Întreruperi.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi, care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcţionări a instalaţiilor.

Relații suplimentare la telefon 0261 929 sau telverde 0800 400 929.

articolul original.

România cheltuie cel mai mult pentru alimente și băuturi nealcoolice dintre toate statele membre UE

2 February 2023 at 11:00

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1,035 miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) pentru „Alimente și băuturi nealcoolice”. Aceasta reprezintă o pondere de 14,3% din totalul cheltuielilor gospodăriilor , comparativ cu 2020  cu o pondere de 14,8% .

 Conform datelor de pe Eurostat , cele mai mari ponderi pentru cheltuielile cu „Alimente și băuturi nealcoolice”  în 2021 au fost înregistrate în :

– România (24,8%),

– Lituania (20,4%),

– Bulgaria (20,1%),

– Estonia (19,9%)

– Polonia și Slovacia (ambele 19,6%).

În timp ce cele mai mici procente au fost înregistrate în :

– Irlanda (8,3%),

– Luxemburg (9,0%),

– Austria (10,9%),

– Danemarca și Germania (ambele 11,8%).

Comparativ cu 2020, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut în toate țările UE, cu excepția Poloniei și Slovaciei, unde a crescut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia, Lituania și Croația, Estonia și Slovenia.

Aproape 1% din PIB-ul UE este cheltuit pe băuturi alcoolice

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit 128 de miliarde de euro (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pe băuturi alcoolice. Aceasta reprezintă 1,8% din cheltuielile lor totale de consum, aceeași pondere procentuală ca în 2020.

Conform datelor furnizate de Eurostat, cele mai mari ponderi ale cheltuielilor totale de consum pentru băuturi alcoolice în 2021 au fost înregistrate în:

– Letonia (5,0%)

– Estonia (4,7%),

– Polonia (3,7%)

– Lituania și Cehia (ambele 3,6%).

Dimpotrivă, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în :

– Grecia și Italia (ambele 1,0%)

– Țările de Jos (1,3%)

– Spania (1,4%).

În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alcoolul a rămas neschimbată în 10 țări din UE, după cum urmează :

– România

– Belgia

– Danemarca

– Germania

– Grecia

– Luxemburg

– Țările de Jos

– Austria

– Polonia

– Slovacia

Dintre restul membrilor UE, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în :

– Irlanda ;

– Letonia ;

– Lituania ;

– Spania ;

– Estonia ;

Descarcă Aplicația Gratuită InfoCons și află ce mănânci ! Prin scanarea codului de bare a produselor agroalimentare, ai acces direct pe telefonul mobil la :

– Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată

– Ingredientele din produsul scanat

– Numărul și tipul aditivilor alimentary însoțiți de o descriere explicită;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;

– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

– Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;

– Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uricantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.

– Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestoracantitatea maximă de sarecantitatea maximă de zahărtipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.

– Distribuirea produselor scanate cu prietenii și familia.

– Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite. Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat, poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons.

articolul original.

SUPER GIVEAWAY! CINĂ ROMANTICĂ LA CASTELUL DIN CAREI

2 February 2023 at 10:54

Gazeta
articolul original.

Bucură-te de o cină romantică la Castelul Károlyi!

2 February 2023 at 10:51

Gazeta
articolul original.

APIA a stabilit cuantumurile ANT-urilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic,  pentru anul de cerere 2022

2 February 2023 at 10:46
Green curve frame template vector

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) pentru anul de cerere 2022 și s-a demarat procesul de autorizare la plată a acestor scheme.

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 86/31.01.2023 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 90/01.02.2023, valoarea plafonului este de 223.998.200 euro și se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În tabelele de mai jos regăsiți cuantumurile stabilite în conformitate cu actul normativ menționat.

VEGETAL

Schema Plafoane HG (euro) Cuantum

(euro/ha)

ANT 1 – culturi în teren arabil 85.301.500 11,9238
ANT 2-3 – in /cânepă pentru fibră 5.500 18,4310
ANT 4 – tutun 1.656.200 5254,6083
ANT 5 – hamei 84.000 311,7692
ANT 6 – sfeclă de zahăr 1.515.500 180,6441

ZOOTEHNIC

Schema Plafone HG (euro) Cuantum

(euro/tona lapte/cap animal)

ANTZ 7 – sector lapte bovine 18.524.000 19,3898
ANTZ 8 – sector carne bovine 77.847.000 67,2574
ANTZ 9 – ovine / caprine 39.064.500 4,8947

Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022.

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

IMPLICARE. Învățământul primar și preșcolar din Agriș, adus la cel mai înalt nivel

1 February 2023 at 19:27

Pe parcursul celor trei ani de când Herenyu Peter este directorul școlii din Agriș, a reușit alături de primarul Elek Szabo să deruleze mai multe proiecte. Școala din Agriș este formată din două părți respectiv o clădire veche, deja existentă, unde învață copilașii de grădiniță, iar acum, conducerea Primăriei Agriș în frunte cu primarul Szabo Elek , alături de Herenyu Peter, directorul școlii din Agriș, construiesc o altă clădire destinată elevilor din clasele I-IV.

Această investiție se află acum în faza de recepție a lucrărilor, la finalizarea acestora. Școala trebuie să se descurce cu suma de 461 de mii de lei, pentru acoperirea salariilor cadrelor didactice, transport, reparații, încălzire, finanțarea burselor.

„În 2020, noi am moștenit proiectul respectiv în Agrișul Nou, adică reabilitarea grădiniței și o anexă nouă pentru Școala Gimnazială din Agrișul Nou. Eu când am văzut prima dată clădirea grădiniței, erau doar ziduri, totul era demolat, mă uitam și mă gândeam, oare când va deveni instituție…și cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit. Practic, clădirea este nou nouță, de la fundație până la acoperiș și pe parcursul timpului, alături de primărie am reușit să ducem până la final proiectul. Așa am înțeles că doar actele trebuie finalizate, să obținem autorizația pentru fasonare, dar între timp noi am reușit să dotăm cu mobilier fiecare clasă din clădire, totul este nou, la standarde europene”, a precizat directorul școlii din Agriș, Herenyu Peter.

Primarul își dorește ca această investiție să fie cât mai bună pentru comunitate
În cazul în care autoritățile întârziau cu achiziționarea mobilierului, banii se pierdeau, iar suma despre care este vorba e destul de mare, 80 de mii de lei. În acest sens, directorul școlii din Agriș, Herenyu Peter, a căutat firme din Satu Mare care comercializează mobilier școlar.

„Visul meu în legătură cu această școală este ca în cel mai scurt timp să reușim să dăm viață clădirii și să atragem copiii către această școală din Agrișul Nou și să fie o investiție spre folosul comunității” a spus Herenyu Peter, directorul școlii.

Clasele școlii din Agriș sunt dotate în totalitate cu table smart
Clasele școlii din Agriș sunt dotate în totalitate cu table smart, pentru ca profesorii și elevii să parcurgă orele de curs într-o manieră cât mai interactivă. Conform spuselor domnului director Herenyu Peter, copiii înțeleg mai bine cursurile.

Ținând cont că este o școală mică, comparativ cu școlile din oraș, aceasta are pe nivel 3 clase, una de sine stătătoare și două simultane. Din nefericire, directorul a precizat că nu prea sunt copii, media pe clasă la învățământul primar este de 14 copii.

Pe de altă parte, încălzirea celor două clădiri, respectiv a grădiniței și a școlii este realizată printr-o centrală termică care funcționează pe lemne.

„Am încercat să dotăm și grădinița cu mobilier cât mai colorat, să fie pe placul micuților, ne-am consultat cu inspectoratul, cu mai mulți oameni din domeniu și am reușit să ajungem la forma finală”, a povestit Herenyu Peter.

Karina Brodi

articolul original.

Cel mai futuristic oblon din Satu Mare

1 February 2023 at 17:11

Diversele stiluri ale designului interior au ajuns și la Satu Mare. Astăzi vă prezentam stilul futuristic care este de fapt o mișcare artistică care a luat naștere în Italia, undeva pe la începutul secolului XX, adaptat ulterior și în designul interior, accesorii și tot felul de nebunii.Putem spune că nu suntem atât de in spate….avem și noi stil futuristic prin cartiere, precum se poate observa.Păzea, obloanele în stil pian ori mașina de scris, ar putea fi noua modă în amenajarea casei tale!

articolul original.
❌