ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Gazeta de Nord Vest

Când e vacanţa elevilor din februarie în 2023. Perioada aleasă de fiecare județ pentru vacanța de schi

28 January 2023 at 11:10

Copiii de grădiniţă şi elevii s-au întors în bănci miercuri, după minivacanţa de Mica Unire, iar nu după mult timp urmează vacanţa de schi din februarie 2023 a elevilor.

Astfel, următoarea vacanță a elevilor este în februarie, timp de o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023.

Există, însă, un calendar școlar pentru fiecare județ în parte, de unde elevii pot afla în ce perioadă au vacanţa din februarie.

În anul 2023, prima zi de cursuri a fost luni, 9 ianuarie, și aceasta deschide modulul 3 de cursuri.

Acest modul are o durată diferită în fiecare județ, durată fiind decisă de inspectoratele școlare încă de anul trecut. În funcție de cum a fost poziționată vacanța de schi, din februarie, modulul 3 durează 5, 6 sau 7 săptămâni.

Când e vacanţa de schi din februarie a elevilor, în funcţie de judeţ

Concret, copiii de grădiniță, elevii și profesorii din Ilfov și Suceava au vacanță de schi între 6 și 10 februarie.

Județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova au ales vacanța de schi între zilele de 13 și 17 februarie 2023.

Județele care vor avea vacanță în 20-24 februarie sunt Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

De luni, 13 februarie, 20 sau 27 februarie 2023, elevii și profesorii se întorc la școală pentru modulul 4 care durează până pe 6 aprilie când, pentru două săptămâni, este vacanța de primăvară, în timpul căreia sunt sărbătorile pascale pentru creștini.

Structura anului școlar 2022-2023

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;

vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;

vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;

vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;

vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;

vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

articolul original.

A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi

28 January 2023 at 10:47

Veşti mai puţin bune pentru femeile care sunt în pragul pensionării sau se pregătesc de pensie în următorii ani: vârsta a început să crească constant, chiar din această lună.

Mai exact, începând din această lună, ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei se modifică.

Aşadar, vârsta de pensionare pentru femei creşte la 62 de ani, de la 61 de ani şi nouă luni, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani. În 2035, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani.

De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

articolul original.

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului Legionar din București

28 January 2023 at 08:27

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Am participat cu deosebită emoție la ceremonia organizată astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, prin care am marcat 78 de ani de la eliberarea Lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Omenirea și-a asumat misiunea de a reclădi speranța în umanitate și în valorile fundamentale, precum și de a onora neîncetat memoria victimelor și de a sprijini supraviețuitorii.

Progresele României în această direcție sunt remarcabile: avem o strategie dedicată prevenirii și combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură care produce deja efecte și s-au parcurs pași importanți pentru realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. În centrul acestor demersuri se află sprijinirea constantă a comunității evreiești din țara noastră și valorizarea patrimoniului evreiesc, care este parte integrantă a culturii naționale, obiective care vor continua să ocupe un loc prioritar pe agenda Executivului pe care îl conduc.

Lupta pentru apărarea valorilor fundamentale, pentru consolidarea unei societăți reziliente și incluzive este însă una permanentă pentru că antisemitismul, extremismul și discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spațiul public, întinând memoria victimelor Holocaustului și punând în pericol valorile democratice și statul de drept.

Ca prim-ministru, susțin necondiționat demersurile pentru promovarea vieții evreiești și pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, extremismului, intoleranței și urii. Rămânem vigilenți și luăm atitudine împotriva acestor manifestări și a celor care continuă să elogieze criminali de război.

Atitudinile toxice trebuie sancționate și avem instrumentele necesare pentru a ne apăra democrația. De asemenea, promovarea educației, a gândirii critice și a cunoașterii istoriei într-un mod autentic, fără idealizări, sunt prioritare.

În memoria milioanelor de oameni care au pierit în mod brutal și inuman în lagărele de exterminare, în camerele de gazare sau în marșurile morții, reafirmăm angajamentul ferm pentru consolidarea unei societăți puternic atașate principiilor și valorilor democratice.

Păstrăm vie amintirea victimelor Holocustului!

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului Legionar din București (ianuarie 1941).

articolul original.
Ieri — 27 January 2023Gazeta de Nord Vest

Proiect pentru prevenirea schimbărilor climatice în valoare de 584.832 lei, lansat la Satu Mare

27 January 2023 at 13:35

Satu Mare a câștigat fonduri europene pentru întocmirea unui plan de măsuri ce vizează prevenirea schimbărilor climatice și protejarea mediului înconjurător. Deschiderea proiectului a avut loc în data de 27 ianuarie, de la ora 10.00, în Sala de Ședințe a Consiliului Local.

Întreaga activitate de informare s-a desfășurat în prezența conducerii și echipei Institutului Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, care este partenerul municipiului în implementarea proiectului „Eliberarea planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipiul Satu Mare”, în valoare de 584.832 lei.

Satu Mare, un oraș tot mai verde

„În baza acestui plan de măsuri vom putea atrage alte fonduri europene care vor dezvolta municipiului Satu Mare. Pentru următoarea perioada de finanțare avem nevoie de argumente solide astfel încât să fim competitivi, iar colaborarea cu ONG-urile și celelate instituții abilitate este esențială pentru ca Satu Mare să devină de la an la an un oraș tot mai verde!”, a specificat primarul municipiului Satu Mare Kereskenyi Gabor.

Directorul General al proiectului, Deak Gyorgy a susținut faptul că întreaga echipă va trata foarte serios aspectele în care s-au angajat și totodată vor avea în vedere să poată realiza părțile referitoare la impactul schimbărilor climatice în zona noastră, dar cel mai important, vor încerca să atragă fonduri europene.

„Dacă veți rămâne numai la acțiuni, ați bifat o cerință, dar dacă nu puteți să și implementați, practic nu veți putea beneficia de rezultatul obținut în urma colaborării, dar eu sper și încerc să fac tot posibilul să putem depune alte proiecte care să ajute la implementare”, a precizat Deak Gyorgy directorul general al proiectului.

Ceea ce se realizează acuma, va sta la baza multor proiecte de dezvoltare a municipiului

Președintele Consiliului LocalPataki Csaba a spus în cadrul întâlnirii că ceea ce se realizează acuma, va sta la baza multor proiecte de dezvoltare a municipiului.

„Aceste proiecte soft care se bazează pe măsurători reale și cercetări reale, o sa ajute întregul județ pentru perioadele următoare de finanțare, unde dacă nu o sa avem niște argumente clare și dacă nu o să putem atinge niște indicatori măsurabili, nu vom putea să fim competitivi. Eu vorbesc într-o perspectivă medie, ceea ce se realizează acuma, va sta la baza multor proiecte de dezvoltare a municipiului”, a precizat Pataki Csaba, președintele Consiliului Local Satu Mare.

Conform managerului de proiect Carla Ujfalvi, proiectul a început în luna martie a anului 2021 când s-a depus cererea de finanțare. În primă fază, din cauza fondurilor insuficiente, cererea nu a fost finanțată, însă în luna septembrie, proiectul a fost finanțat, contractul fiind semnat astfel la data de 24 noiembrie. Durata proiectului este de 12 luni, iar valoare de 584.832 lei.

Rezultatele indirecte ale proiectului sunt îmbunătățirea cunoștiințelor la nivel local, referitoare la impactul schimbărilor climatice, creșterea competenței de a efectua analize de vulnerabilitate și evaluări ale riscurilor, creșterea nivelului de cunoaștere a populației privind schimbările climatice, respectiv creșterea capacității la nivel local de adaptare la un climat care este în schimbare.

Activitățile proiectului

 • Inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Municipiului Satu Mare
 • Analiza climatului și a semnalului schimbării climei în municipiul Satu Mare
 • Evaluarea riscurilor și vulnerabilităților la schimbările climatice
 • Un plan de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru Municipiul Satu Mare

articolul original.

Activități preventiv-informative desfășurate de polițiști

27 January 2023 at 12:55

În cadrul întâlnirii cu elevii claselor V-VIII susținute la Liceul Tehnologic Ardud, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară împreună cu cei din cadrul Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității au întreprins activități pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, inclusiv prin prevenirea violenței fizice și psihologice (bullying) cât și pentru prevenirea consumului de substanțe interzise și pentru promovarea cunoașterii efectelor consumului de droguri și reducerea acestuia în rândul elevilor.

Obiectivul activităților desfășurate a fost reprezentat de conștientizarea riscurilor, identificarea problemelor cu care se confruntă elevii și prezentarea unor teme cu caracter educativ-preventiv privind drepturile copiilor, modalități de sesizare a abuzurilor și alte elemente de interes, consumul de substanțe interzise și conștientizarea efectelor nocive ale acestuia , precum și analizarea unor cazuri concrete în care copiii și tinerii au fost victime.

În cadrul activităților au fost dezbătute și teme privind răspunderea penală a minorilor și măsurile ce pot fi aplicate în cazul săvârșirii unor infracțiuni în timpul minorității, potrivit Codului Penal.

Totodată, au fost abordate discuții pentru a încuraja incluziunea socială, dezvoltând abilități de conștientizare de sine, de auto-exprimare, de empatie și comunicare ale elevilor, precum și pentru a rupe stereotipurile și de a schimba atitudinea față de elevii vulnerabili și defavorizați.

Întâlnirea a fost apreciată de către toți participanții, dovedindu-se a fi deosebit de eficientă și instructivă.

În echipă, ȘCOALA și POLIȚIA au mai pus o cărămidă la zidul care susține SIGURANȚA COPIILOR NOȘTRI.

articolul original.

Campania județeană de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar „Armonie în școli, siguranță în viață”

27 January 2023 at 12:11

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare derulează, în perioada 30 ianuarie – 30 aprilie 2023, a doua ediție a Campaniei județene de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar „Armonie în școli, siguranță în viață”.

Parteneri în această campanie sunt școlile din județul Satu Mare, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  Satu Mare, iar sprijinul financiar este din partea Consiliului Județean Satu Mare.

Fiecare unitate școlară din județ va avea propriul program de activitate, coroborat cu programul conceput la nivel județean.

În contextul actual considerăm acest proiect educațional ca fiind important în a atrage atenția elevilor, părinților și cadrelor didactice asupra consecințelor pe care violența de orice fel le poate avea în plan personal și social.

articolul original.

Autoturism radiat din circulație, oprit în Crăciunești

27 January 2023 at 10:03

Polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Sighetu Marmației au depistat, în localitatea Crăciunești, un autoturism marca Volkswagen, care figura radiat din circulaţie de către autorităţile olandeze.

În cursul zilei de joi, 26 ianuarie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, aflați în misiune pe căile de comunicație, au oprit pentru control, în localitatea Crăciunești, un autoturism marca Volkswagen, pe care erau aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare specifice Olandei. Mașina era condusă de un maramureșean în vârstă de 31 de ani.

În urma verificărilor efectuate, colegii noștri au constatat faptul că autoturismul a fost radiat din circulație, încă din data de 19 august 2022, de către autoritățile olandeze.

În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, urmând ca la finalul cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

articolul original.

Căutat pentru furt, oprit la intrarea în România

27 January 2023 at 09:57

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat la intrarea în țară un bărbat din Suceava căutat pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

În Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat la 26 ianuarie, în jurul orei 21.10, pe sensul de intrare în România, un cetăţean român, în vârstă de 24 de ani, domiciliat în județul Suceava.

Cu ocazia formalităţilor pentru intrarea în țară, la controlul efectuat de către colegii noştri s-a constatat că pe numele acestuia a fost emis, în 25 ianuarie a.c., un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile de către Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

Persoana în cauză a fost predată unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în vederea continuării cercetărilor.

articolul original.

Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății

27 January 2023 at 09:51

În luna ianuarie s-a propus ca temă de informare-comunicare: Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății.

În anul 2021, în România, incidența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 1221.2%000 locuitori, în ușoară creștere față de anul 2020, când a avut valoarea de 1200.8%000 locuitori. Prevalența bolilor psihice în România, în anul 2021 a fost de 1303.5%000 locuitori, în creștere față de anul 2020 când a avut valoarea de 1260.25%000 locuitori.

În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații.

Problematica tulburărilor mintale este destul de complexă, acum dorim să ne concentrăm puțin asupra depresiei și psihozei postpartum (după naștere). Nașterea unui copil vine cu bucurie și stres pentru părinți, dar multe mămici se confruntă cu provocări mai grave pentru sănătatea lor mintală. La nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar  una  din 1000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum. Aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale; informarea populației feminine   (în special gravidelor) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să se faciliteze conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale.

Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit pot dezvolta depresie postnatală. Simptome precum tristețe, plâns facil, agitație față de bebeluș sau cei din jur, lipsă de energie și oboseală tot timpul, probleme de somn, gânduri negative, sentimente ale mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire sau senzația că i se poate întâmpla ceva rău copilului pot apare oricând în timpul sarcinii sau în primul an după naștere. Există metode de tratament eficiente care pot să prevină consecințe mai grave, sau chiar tragedii. Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea profesioniștilor, cât și a prietenilor și a apropiaților noilor mămici să le întrebe cum se simt, să le îndemne să discute despre ceea ce simt și să ceară ajutor.

Depresia mamei s-a observat a fi deseori asociată cu semnele timpurii de vulnerabilitate sau  temperament dificil al copilului; atașamentul nesigur; funcționarea afectivă negativă; agresivitate și emoționalitate crescute; disforie; performanță cognitivă/intelectuală mai scăzută; autoînvinovățire, apreciere de sine mai scăzută; funcționare interpersonală mai slabă și mecanisme de răspuns la stres care funcționează mai slab.

Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate în toată lumea. La nivel global, se estimează că 264 de milioane de oameni sunt afectați de depresie, procentul femeilor afectate fiind mai crescut decât cel al bărbaților. Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere puternică a tulburărilor depresive și de anxietate la nivel global în anul 2020, femeile și tinerii fiind cei mai afectați.

Consecințele tulburărilor de sănătate mintală pot fi grave. De cele mai multe ori, persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală mor prematur – cu unu sau două decenii mai devreme – din cauza unor  boli somatice prevenibile (aceste persoane confruntându-se cu o adevarată provocare în ceea ce privește capacitatea lor de a face alegeri comportamentale corecte pentru sănătate și de a cere ajutorul necesar în acest sens.

Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității. Pentru oameni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională. Pentru societăți, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

În ultimii ani, a existat o recunoaștere din ce în ce mai mare a rolului important pe care îl joacă sănătatea mintală în atingerea obiectivelor de dezvoltare globale. În ciuda progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare. Multe afecțiuni mintale pot fi tratate eficient la un cost relativ scăzut, dar este nevoie de informare și îmbunătățirea accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate.

articolul original.

Aproape 70 de controale au fost efectuate de inspectorii DSVSA

27 January 2023 at 09:47

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada 20.01.2023  –  26.01.2023, 67 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

D.S.V.S.A. Satu -Mare, va continua  acțiunea de verificare a  unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților balneare, precum și a tuturor pensiunilor de pe raza județului. Acțiunea va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care mai organizează în perioadă următoare banchete, boteze, precum și alte evenimente, pentru a pre întimpina apariția unor evenimente nedorite.

Tot în această săptămână, a fost finalizată de către inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Satu Mare, acțiunea demarată privind efectuarea controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice, în cea ce privește depozitarea și comercializarea loturilor de carne, îndeosebi de carne congelată roșie și albă, provenită din comerțul intracomunitar sau importuri din țări terțe.

În urma acestor controale, a fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, din care – 1 avertisment – 1 Depozit Frig, din localitatea Satu Mare și 4 avertismente – 4 producători/comercianți, de produse alimentare și non alimentare din piețele agro alimentare din localitatea Satu Mare și Carei –  pentru manipularea necorespunzătoare a  produselor alimentare.

Potrivit ANSVSA, în urma unei suspiciuni de contaminare cu corp străin o firmă a inițiat retragerea voluntară  de la comercializare și de la clienți a unor loturi de figurine de Crăciun din ciocolată fină cu lapte, produse de Heilemann & Viba, Germania. Figurinele retrase au 100 de grame, respectiv 10 grame.

articolul original.

Controale realizate de DSVSA în exploatații profesionale și non profesionale din județ

27 January 2023 at 09:42

În această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de  56 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare D.S.V.S.A. Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel  internațional a gripei aviare înalt patogene.

Conform DECIZIEI DE PUNERE ÎN APLICARE U.E. cu nr. 125/2023, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în: Republica Cehă,  Germania, Austria,  Belgia , Italia, Franța, Țările de Jos, Danemarca, Ungaria, Irlanda, România, Polonia, Suedia, Spania.

În această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

În urma acestor controale a fost aplicată 2 sancțiuni contravenționale, –  2 avertismente – 2 exploatații non profesionale din localitățile Bercu Nou  și Mihăieni –  pentru cumpărarea de suine fără documentele specificate de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

În anul 2023,  din cei  101 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  4 mistreți au fost pozitiv, iar 97 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

Conform Regulamentului U.E, cu nr. 141/2023, în această perioadă, evoluează Pestă Porcină Africană,  în : Germania, Cehia, Polonia, România, Lituania, Ungaria, Estonia, Italia, Bulgaria, Moldova, Slovacia, Letonia, Macedonia de Nord.

Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

Pentru a preîntâmpina apariția, Influenței Aviare, în exploatațiile profesionale și non profesionale, din județul nostru, rugăm toți crescătorii de galinacee și palmipede ( gâște, rațe)  să respecte următoare :

 • separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
 • interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
 • interzicerea adăpării păsărilor domestice / sălbatice în captivitate, cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor în libertate; aplicarea de măsuri care să prevină contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie;
 • folosirea în zona de exploatare a păsărilor a unui echipament special destinat (încălțăminte, halat sau salopetă), sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentului, și limitarea accesului persoanelor în zona de exploatare a păsărilor (recomandat o singură persoană care să nu vină în contact cu păsări din alte exploatații);
 • prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările domestice și cele sălbatice, inclusiv prin intermediul persoanelor care au acces în zone silvatice;
 • se interzice accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială;
 • se interzice utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor domestice (rațe, gâște) și sălbatice ( păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală;
 • respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor;
 • Conducerea la zi a registrului exploatațiilor comerciale, respectiv a registrelor agricole de la nivelul primăriilor pentru păsările din gospodăriile populației;
 • realizarea de către personal calificat sanitar veterinar a inspecțiilor periodice în toate exploatațiile de păsări, cu efectuarea de examene clinice, și dacă este cazul de necropsii și recoltări de probe, în vederea realizării supravegherii active a bolii;
 • interzicerea funcționării târgurilor, expozițiilor sau altor aglomerări a păsărilor, iar mișcarea păsărilor în cadrul sau în afara județului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar și a certificării sanitare veterinare;
 • se recomandă evitarea introducerii sau scoaterii de păsări din cadrul gospodăriilor particulare, în special din alte localități, mișcarea păsărilor realizându-se doar sub supraveghere sanitară veterinară și în limita localității de origine a exploatației. Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.
articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

Ședința Comisiei Județene privind Incluziunea Socială

26 January 2023 at 20:16

Prefectul Radu Roca a convocat ieri ședința Comisiei Județene privind Incluziunea Socială.
Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, Mariana Dragoș, a prezentat Planul anual de acțiune privind serviciile administrate și finanțate din bugetul Consiliului Județean Satu Mare pentru anul 2023.
Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a prezentat modul de implementare a proiectului de prevenire a violenței domestice ”Întinde mâna și oferă ajutor”.

articolul original.

Protest la Urgențe

26 January 2023 at 20:00

Circa 450 de sătmăreni s-au adunat joi seara în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Ei și-au exprimat astfel nemulțumirea față de unele cadre medicale indolente de aici, indolență care a dus, în cele din urmă, la decesul unei adolescente de numai 15 ani.

”În memoria Ștefaniei și a altor oameni umiliți și batjocoriți de Dr. R. P. cerem ca dânsul să-și dea demisia ca nimeni niciodată să nu mai treacă prin mâinile lui. Toți avem copii, nepoți și aceste lucruri trebuie să se termine!
Joi, 26.01, ora 18.00, ne adunăm în număr cât mai mare în faţa Spitalului Județean pentru demisia dânsului și vom merge câte zile este nevoie să ne audă toată ţara.
Vrem un spital sigur!”, se arată în mesajul postat on-line de inițiatorii acestui protest.
Protestul a început cu momente de reculegere la altarul dedicat Ștefaniei, instituit în parcul de vizavi de UPU, unde au fost aprinse lumânări. Treptat lumea s-a adunat în număr mare, iar oamenii care au avut experimente negative la Urgențe și-au spus nemulțumirile.
De asemenea, s-a scandat „Rușine să vă fie”, ”Criminalii”, ”Ieși afară!” sau ”Ștefania, Ștefania”.
Așa cum era de așteptat, la acțiunea de protest au fost și părinții Ștefaniei, care au spus că vor face tot ce trebuie făcut pentru a i se face dreptate adolescentei de numai 15 ani decedată în condiții neclare la UPU.
De asemenea, protestatarii au cerut să vorbească cu conducerea Spitalului Județean. La un moment dat, în mulțime a coborât purtătorul de cuvânt al Spitalului, Rodica Lohan, care a încercat să dialogheze cu protestatarii, dar fără prea mulți sorți de izbândă.
La un moment dat, protestatarii s-au apropiat mai mult de UPU și lucrurile păreau să degenereze, însă jandarmii au lucrat cu tact, astfel că nu s-a întâmplat niciun fapt reprobabil.
În cele din urmă, o delegație a protestatarilor a fost primită de conducerea Spitalului Județean unde au fost discutate diferite aspecte,
La protest au fost prezenți și activiștii de la SamCivica.
”Avem cadre medicale profesioniste, avem medici, asistente, infirmiere, brancardieri care își exercită profesia cu devotament, cu grijă și înțelegere față de cei bolnavi. Dar avem și probleme în sistem, probleme care țin de calitatea umană a celor angajați, de pacienți care se lovesc de nepăsare, de lipsă de profesionalism, atunci când n-ajung chiar să fie luați peste picior fix de cei care ar trebui să îi ajute. Gândurile noastre se îndreaptă către familia Ștefaniei, atât de greu încercată. Pentru Ștefania, pentru toți copiii și părinții, pentru părinții și bunicii noștri, pentru noi toți, pentru comunitatea noastră, am ieșit la protest! Doar împreună putem schimba sistemul! Indolența și lipsa de profesionalism nu au ce căuta în spitalele noastre!”, este mesajul celor de la SamCivica.

articolul original.

Jandarmii sătmăreni, la ora bilanțului

26 January 2023 at 19:58

La sediul unității a avut loc joi, 26 ianuarie a.c., şedinţa de Evaluare a activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare în anul 2022. Activitatea s-a desfăşurat în cadru restrâns, în sistem videoconferință cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Din partea conducerii Jandarmeriei Române a fost prezent în videoconferință domnul colonel Aurel POPIA – Directorul Direcției Resurse Umane.

Raportul, prezentat de șeful unității
Inspectorul șef, colonel Ovidiu – Adrian POPA, a prezentat raportul sinteză al Evaluării activităților pentru domeniile de activitate din cadrul inspectoratului, rezultatele obținute în anul 2022, iar la final, obiectivele, sarcinile și atribuțiile, precum și prioritățile pentru anul 2022.
”Anul 2022 a fost marcat la început de evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României, iar ulterior de contextul izbucnirii conflictului din Ucraina, fapt ce a determinat redimensionarea acțiunilor și efectivelor, prin organizarea de misiuni comune cu diverse instituții în scopul sprijinirii cetățenilor ucraineni.
La nivelul județului Satu Mare, în perioada de referinţă, nu au fost evenimente care să tulbure grav ordinea şi liniştea publică şi să impună intervenţia pentru restabilirea acesteia. Măsurile luate şi contactele permanente cu organizatorii adunărilor publice, au creat posibilitatea dezamorsării unor situaţii tensionate şi prevenirea degenerării acestora în acţiuni turbulente”, a spus șeful unității de jandarmi.

Bilanțul în cifre
În cifre, rezultatele misiunilor jandarmilor sătmăreni pot fi prezentate astfel:
Pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, în perioada analizată, au fost constatate 281 fapte de natură penală, din care 5 constatate cu ocazia misiunilor proprii şi 276 în comun cu poliţia, fiind identificaţi 222 de autori.
Activităţile specifice desfăşurate pentru combaterea faptelor de natură contravenţională, s-au concretizat în aplicarea unui număr de 5076 sancţiuni în valoare de 760400 lei.
Pe linia cooperării interinstituționale, efectivele unității au participat la un număr de 1033 de misiuni în cooperare cu instituţiile partenere.

Accesare de fonduri europene
În ceea ce privește activitatea de accesare a fondurilor externe nerambursabile, la nivelul unității în anul 2022 s-a finalizat implementarea proiectului „Improved cross-border security- Securitate transfrontalieră îmbunătățită” cu finanţare prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020”.
La finalul întâlnirii, colonel Ovidiu – Adrian POPA a declarat: “În spatele acțiunilor, al rezultatelor și al cifrelor stau oamenii dedicați profesiei, care au făcut faţă cu succes misiunilor încredințate și care au răspuns cu promptitudine şi profesionalism diverselor provocări apărute, cărora le mulțumesc pentru atingerea tuturor obiectivelor!
Noi vom rămâne, în continuare, vigilenți și pregătiți să oferim sprijin comunității!”

articolul original.

Cunoaşterea, trăirea şi mărturisirea credinţei creştine (58)

26 January 2023 at 19:45


Postul

Postul reprezintă înfrânarea, pentru o perioadă de timp, de la mâncărurile “de dulce” (de origine animală) şi de la băuturi, în scopul întăririi puterilor sufleteşti asupra înclinărilor înspre rău ale trupului. Postul constituie “o deprindere cu virtutea, un mijloc de întărire a voinţei, de pocăinţă, de mântuire, de desăvârşire”, curăţindu-se atât sufletul, cât şi trupul. Postul aduce cu sine un mod de viaţă mai simplu, mai curat şi mai cumpătat, în timp ce îmbuibarea provoacă multe boli trupeşti şi sufleteşti. Omul postitor se întăreşte, se sfinţeşte şi se “îmbunătăţeşte”. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă: “Stai lângă cel ce posteşte şi îndată ai să simţi mireasma lui, căci cel care posteşte e ca un mir duhovnicesc, arătând şi prin limbă, şi prin ochi, şi prin toate celelalte buna stare a sufletului”. Postul, o atitudine sufletească, exclude făţărnicia: “Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu, însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei V; 16-18).
Creştinul posteşte pentru că: 1. Mântuitorul Iisus Hristos a postit (“Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit”, Matei IV; 2), fiind urmat de către Sfinţii Apostoli (“Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului, în Care crezuseră”, Faptele Apostolilor XIV; 23), Sfinţii Părinţi şi martirii/mucenicii “cei măriţi”. Dacă Iisus, Care era lipsit de păcat, a postit, cu atât mai mult se impune să postim noi, care suntem mereu expuşi ispitelor, viciilor şi păcatelor, fiindcă “Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt” (Romani XIV; 17); 2. postul ajută creştinului să înveţe ce înseamnă cumpătarea, limita, măsura, îl ajută să nu cadă în robia poftelor păcătoase; dacă, însă, a căzut într-o asemenea robie, postul îi facilitează ieşirea din ea (“De aceea, ori de mâncaţi, ori de beţi, ori altceva de faceţi, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceţi”, I Corinteni X; 31); 3. postul îl ajută pe creştin să economisească unele bunuri, din care, apoi, să poată săvârşi fapte de milostenie; 4. postul îl ajută pe om să-şi stăpânească pornirile păcătoase ale firii, să-şi păstreze sănătatea, să împlinească mai bine poruncile lui Dumnezeu, pregătindu-se mai intens pentru primirea Sfintelor Taine. Ca atare, postul este un mijloc extrem de eficient pentru dobândirea mântuirii sufletului.
Posturile sunt de mai multe feluri: 1. ajunarea desăvârşită sau “postul negru” (când creştinul nu mănâncă şi nu bea nimic cel puţin o zi); 2. postul aspru sau uscat (când ajunăm până spre seară şi atunci gustăm ceva uşor: pâine, apă, fructe, seminţe ş.a.); 3. postul obişnuit (când creştinul se hrăneşte cumpătat, întrebuinţând “mâncare de post”, înfrânându-se de la cea “de dulce”: carne, peşte, brânză, lapte, ouă, vin şi grăsimi); 3. postul uşor (în anumite sărbători sau zile din timpul posturilor este rânduită dezlegarea la vin, peşte, icre şi untdelemn); 4. postul de o zi (de exemplu, zilele de miercuri şi vineri din fiecare săptămână; miercuri postim pentru a ne exprima întristarea pricinuită de vinderea Domnului de către Iuda Iscarioteanul, iar vineri postim aducându-ne aminte de Pătimirile şi Răstignirea Mântuitorului. Alte posturi de o zi mai sunt: 14 septembrie – ziua Înălţării Sfintei Cruci, amintindu-ne din nou de Pătimirile Domnului şi de însemnătatea lor pentru mântuirea noastră; 29 august – ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, atrăgându-ne atenţia că beţia, îmbuibarea şi desfrânarea au dus la tăierea celui mai mare prooroc; 5 ianuarie – ajunul Bobotezei, ca pregătire pentru Botezul Domnului şi gustarea din Aghiasma Mare); 5. posturile de mai multe zile: a). Postul Paştilor sau Postul Mare – care ţine şase săptămâni în amintirea celor patruzeci de zile de postire ale Domnului Iisus Hristos, la care se adaugă Săptămâna Mare, care este întru cinstirea Pătimirilor Sale. Postul Mare este postul în care Biserica cheamă şi îndeamnă, mai stăruitor, pe toţi credincioşii să se roage mai mult şi cu mai multă stăruinţă şi căldură, să meargă mai des la sfintele slujbe, să cerceteze cu dragoste şi dăruire pe semenii lor aflaţi în lipsuri şi suferinţe, săvârşind mai multe fapte de milostenie, să-şi cureţe inima şi întreaga fiinţă prin lacrimile căinţei şi prin Spovedanie, spre a primi, cu vrednicie, Trupul şi Sângele Domnului (Sfânta Împărtăşanie), întâmpinând, cum se cuvine, marele praznic al Învierii Mântuitorului; b). Postul Crăciunului sau al Naşterii Domnului – acesta închipuie vremea Vechiului Testament, când patriarhii, profeţii şi drepţii aşteptau, prin post şi rugăciune, venirea lui Mesia, adică a Fiului lui Dumnezeu. Ne aminteşte de postul lui Moise, care a postit patruzeci de zile înainte de a primi cele 10 porunci (Decalogul) pe Muntele Sinai (“Moise a stat acolo, la Domnul, patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; şi nici pâine n-a mâncat, nici apă n-a băut. Şi a scris Moise pe table cuvintele legământului: cele zece porunci”, Ieşire XXXIV; 28), dar şi de postul de patruzeci de zile al Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul (“Şi s-a sculat Ilie şi a mâncat, şi a băut şi, întărindu-se cu acea mâncare, a mers patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, până la Horeb, muntele lui Dumnezeu”, III Regi XIX; 8). Acest Post a fost rânduit de către Biserică pentru ca fiii ei să poată întâmpina, printr-o temeinică pregătire duhovnicească, praznicul Naşterii Domnului; c). Postul Adormirii Maicii Domnului – care cuprinde primele două săptămâni ale lunii august. Acest post a fost rânduit în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de adormirea ei, s-a pregătit prin post şi rugăciune; d). Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (sărbătoriţi la data de 29 iunie) – este rânduit în cinstea celor doi mari Apostoli care s-au nevoit, în chip deosebit, pentru propovăduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos.
Posturile trebuie respectate/ţinute, potrivit recomandărilor Sfintei Biserici, prin: înfrânare, rugăciune, pocăinţă şi fără petreceri. Trebuie precizat faptul că postul este complet doar dacă obişnuita înfrânare de la mâncarea “de dulce” şi de la băuturi alcoolice este întărită cu postul sufletesc, adică cu înfrânarea “aspră” de la gândurile urâte, de la poftele păcătoase şi faptele rele, pentru ca toate puterile noastre să fie puse în slujba binelui. Prin postul nostru trebuie să transmitem în jur “un spor de bunătate, de frăţie şi de dragoste faţă de semeni; altfel, postim în zadar”. Sfântul Prooroc Isaia scria: “Voi postiţi ca să vă certaţi… Nu ştiţi voi postul care Îmi place? Rupeţi lanţurile nedreptăţii… Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l…” (Isaia 58; 4, 6-7). De asemenea, Sfântul Ioan Gură de Aur zice: “Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte! Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l pizmuiţi; o femeie frumoasă, întoarceţi-vă capul dinspre ea… Nu numai gura şi stomacul să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească, rămânând curate de rapire şi lăcomie; picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor; ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine… Gura trebuie să postească de sudalme (înjurături), calomnii şi de alte vorbiri ruşinoase… Aşa posteşte creştinul cel adevărat”.
De postul trupesc pot să fie scutiţi copiii, bolnavii, bătrânii, femeile însărcinate şi toţi neputincioşii. De postul sufletesc, însă, nu este scutit niciun creştin. Dreptul de a scuti de post îl are episcopul, iar în cazuri grele şi urgente, dezlegarea o poate da şi preotul duhovnic.
Doamne, dăruieşte-ne sănătate şi înţelepciune spre a cunoaşte, trăi şi mărturisi credinţa cea adevărată!
Bibliografie: 1.“Biblia” sau “Sfânta Scriptură”, tipărită sub îndrumarea şi cu purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu aprobarea Sfântului Sinod, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti. 2.“Catehism creştin ortodox”, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti, 1990, pp. 166-169. 3.“Catehism ortodox”, Editura Renaşterea, Cluj-Napoca, 2011, pp. 100-103.

articolul original.

Se moare pe șosele din cauza bețivilor!!!

26 January 2023 at 18:57

Din păcate, aceasta este realitatea. Se moare pe șosele din cauza bețivilor care nu se pot stăpâni și se urcă la volan. Joi a fost înmormântată o femeie de 45 de ani ucisă de un șofer care avea o alcoolemie uriașă, iar în noaptea de miercuri spre joi un tânăr de 19 ani a fost la un pas de moarte după ce s-a urcat în mașina condusă, de asemenea, de un șofer care avea o alcoolemie foarte mare. Din păcate, nu sunt cazuri singulare. Sunt din ce în ce mai mulți șoferi care urcă la volan după ce au băut zdravăn, fără să le pese că ar putea ucide pe cineva. Păcat de victime.

articolul original.

Asistenta ucisă de un șofer beat în Vama, condusă pe ultimul drum

26 January 2023 at 16:32

Asistenta medicală decedată duminică seara, 22 ianuarie, într-un accident teribil provocat de un șofer beat, Rodica Pal, a fost condusă joi pe ultimul drum de sute de persoane, informează obiectiv-sm.ro, citat de portalsm.ro.

Potrivit sursei citate, familia are un destin tragic. Aceasta s-a reunit săptămâna trecută, după ce Mircea Pal, fostul președinte al Aeroportului a fost eliberat din penitenciar, în urma executării unei pedepse de 8 luni. Sâmbăta s-au bucurat de o petrecere în familie, iar duminică familia a fost decimata după uciderea femeii în accidentul rutier.
Rodica Pal, asistentă medicală și mamă a doi copii, a fost ucisă, duminică seara, de un șofer beat în localitatea Vama. Ea a fost apreciată atât pentru profesionalism, cât și pentru comportamentul pe care îl avea față de cei din jurul ei.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că un conducător auto, în persoana unui bărbat de 35 de ani, din localitatea Vama, în timp ce se afla angajat în depășirea unei coloane de autovehicule pe sensul de mers Orașu Nou-Negrești-Oaș, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de către o femeie de 45 de ani, care ar fi efectuat manevra de mers înapoi la ieșirea de pe podețul de acces al unui imobil, fără a se asigura corespunzător. În urma producerii evenimentului rutier, a rezultat decesul femeii de 45 de ani.

Bărbatul de 35 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș pentru a-i fi prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie.
În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
sursa foto – obiectivsm.ro

articolul original.

Un nou duel Ardeal – Regat

26 January 2023 at 15:55
image

   „U” – Voluntari 2-1 cu emoții pentru Ioan Ovidiu Sabău; Rapid – Sepsi 3-0 pe posesie inversă; Mioveni – Petrolul 1-0 în surpriza etapei (Dică); Botoșani – Univ. Craiova 1-0 spre satisfacția cvartetului fruntaș; 48 – UTA 1-1 în cea mai seacă partidă (doar cinci ocazii); Hermannstadt – FCSB 0-1 într-un joc echilibrat; Chindia – Argeș 1-1 plăcut dar nemeritat pentru Croitoru; Farul – CFR 0-3 și n-o să fie ultima înfrângere pentru dobrogeni.

Etapa ce vine condensată cu șase meciuri în două zile va da larghețe Rapidului și CFR-ului în partidele lor de vineri, respectiv luni, din deplasare. Nu-i sigur dar ar fi normal să se întoarcă cu tolba plină. Celelalte partide par echilibrate prin prisma jocului arătat după prima etapă din acest ianuarie, mai ales că trei dintre aceste meciuri se dispută între vecine de clasament.

Să nu uităm că și aceasta este o etapă în care se confruntă cei de dincolo de Carpați cu cei de dincoace. Ardelenii au de luat niște revanșe pentru că în tur, în etapa a șaptea au obținut doar o victorie și două meciuri nule (regățenii oținând două victorii), iar în etapa a opta a fost echilibrată, câte două victorii de fiecare parte. Săptămâna trecută a fost și mai nesatisfăcătoare, regățenii obținând trei victorii fața de una singură, cea a campioanei.

   FCSB – Farul (duminică, ora 20) Derbiul etapei. Nu știu ce mă face să cred că gazdele vor avea un meci ușor. Cred că la oaspeți s-a instaurat o teamă de victorie. Nu despre victoria într-un meci vorbesc ci despre victoria finală. Nu-i va fi ușor lui Hagi să instaureze o liniște interioară într-un lot cu psihicul labil. Într-un lot eterogen, într-o continuă schimbare și cu titulari ce își vorbesc doar pe teren.

Voluntari – CFR (luni, ora 20) Oare ce se va întâmpla cu acest meci dacă Novak, ministrul sportului, își va pune în aplicare amenințările? În etapa precedentă gazdele au avut nouă străini titulari, iar oaspeții opt. Petrescu n-are voie să plece fără trei puncte din Ilfov, dar poate chiar asta să-i zgândăre ambițiile lui Ciobotariu.

Univ. Craiova – Hermannstadt (sâmbătă ora 20) Cred că aceasta va fi cea mai frumoasă partidă a etapei. Ambele echipe au un joc deschis, cu accente pe tehnică în regim de viteză ceea ce, dacă se-ntâmplă, n-ar putea decât să bucure ochiul iubitorului de fotbal.

   Sepsi  – 48 (duminică, ora 16) Partidă care în spiritul duelului Ardeal – Regat ar putea balansa acul busolei către nord-vest privind la general, chiar dacă Sf. Gheorghe este mai la est decât Craiova. Pe de altă parte se spune că Bănia este capitala Olteniei, dar Oltul trece pe lângă Sf. Gheorghe nu prin Craiova. Ba mai mult. Sepsi este denumirea în limba maghiară a râului Olt.

„U” – Rapid (vineri, ora 20) Aș fi vrut să văd meciul acesta la fața locului, dar starea de sănătate nu prea îmi permite. Poate vara să mai umblu hai-hui. Apropo! Știați că în Cluj cel mai vechi club montan de turism se chema „Hai-Hui”? Nu știu dacă mai trăiește. Despre meci vă las pe voi să gândiți. Eu sunt prea legat afectiv de Rapid, dar nici universitarii clujeni nu-mi displac.

Petrolul – Chindia (sâmbătă. ora 17) Aș merge pe mâna gazdelor dar se pare că puțurile seci ale petroliștilor îi afectează și în teren nu numai în viața personală. Vezi etapa trecută în care au dat ocazia celor din Mioveni să obțină prima victorie pe teren propriu din acest an competițional. Deci: prilej pentru nomazi să-și mai tivească zestrea.

Argeș – Botoșani (duminică, ora 13,30) Cred că moldovenii se vor impune lejer în ciuda unui Croitoru care începe să-și arate nepriceperea datorată chiulului de la școli de profil.

UTA –  Mioveni (sâmbătă, ora 14,30) De data aceasta cenușăreasa etapei coincide și cu partida dintre ultimele două clasate. Tot aștept ca jocul frumos, pe alocuri bun, al textiliștilor să se vadă și pe tabela de marcaj. Pe de altă parte nu cred că Dică a obținut punctul de la Ploiești din compania târgoviștenilor. Cred că a fost un rezultat fortuit (întâmplător).

Opriți războiul!

articolul original.

Protest la Satu Mare, după ce o femeie a fost ucisă de câini în Capitală

26 January 2023 at 15:50

Protest în municipiul Satu Mare, după ce o femeie a fost ucisă de o haită de câini în Capitală. Alergătorii și cicliștii sătmăreni trag un semnal de alarmă și cer autorităților spații sigure în oraș pentru practicarea alergării sau ciclismului.

Sătmărenii sunt invitați sâmbătă, 28 ianuarie, pe platoul din Piața 25 Octombrie, pentru 30 de minute de alergare sau pedalare în centrul municipiului Satu Mare. Evenimentul este organizat de cei de la Pro Racers Satu Mare.

,,Dragi alergatori si ciclisti, in semn de omagiu pentru Ana Oros Daraban – ucisa de o haita de caini in Bucuresti, in timpul unei alergari – va invitam sambata, 28 ianuarie, la ora 12.00, pe platoul din Piata 25 Octombrie, pentru 30 de minute de alergare/pedalare in zona centrala.
Totodata, dorim sa atragem atentia autoritatilor municipiului si judetului Satu Mare asupra faptului ca noi, iubitori si practicanti ai sportului, nu avem spatii SIGURE pentru practicarea alergarii/ciclismului, si oricare dintre noi -sportivi sau nu- poate deveni maine, Ana”, transmit organizatorii.

articolul original.
❌