ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Gazeta de Nord Vest

S-au terminat surprizele?

4 December 2022 at 19:54

Argentina a pierdut cu Arabia Saudită, dar e deja-n sferturi. Franța a lăsat-o mai moale cu Tunisia și era s-o coste primul loc în grupă dacă elvețienii-kosovari erau mai atenți la calcule și nu la răfuieli ieftine de ordin politico-mediatic. Dar și Franța e deja -n sferturi… Olanda a avut parte de o grupă ușoară și a jucat până sâmbătă cu frâna de mână trasă… Și ”portocala mecanică” a lui Van Gaal e în sferturi… Semn că nu prea mai e loc de surprize și că favoriții sunt hotărâți să-și ia partea leului la acest Mondial…

Dacă e să ne uităm în perioada romantică a fotbalului… Argentina-Olanda era finala Mondialului din ‘78. Unul jucat într-o Argentină a dictaturii militare a lui Videla … Cu Kempes și Pasarella vedete. Fără Maradona și mai ales fără Cruyff la olandezi… Pentru cei mai tineri ar fi bine de căutat, că, deh, acum e la un click distanță, rezumatul acelui meci pe youtube… Acum acea finală se joacă-n sferturi și toți ochii vor fi pe Messi… În schimb, olandezii nu mai au jucători de talia lui Cruyff, Gullit, Van Basten, Rijkaard, Bergkamp ori Van Nisterlooy dar parcă cu Van Gaal pe bancă sunt mai încrezători, că pot da lovitura, ca niciodată…

Altfel, i-o fi greu lui Deschamps cu un așa lot… Cu un Mbappe cu trei clase peste toți și cu Balonul de Aur, Benzema, înlocuit cu succes de Giroud… E clar, cocoșii rămân marii favoriți… Am zice că au arătat chiar mai mult fotbal și decât brazilienii lui Neymar.
Ne-am uitat peste audiențe… ei bine, Mbappe-u Coman de la FCSB a fost departe în seara în care a câștigat la Botoșani de suporterii care s-au uitat chiar și pe TVR info în seara aia la Mondial… Semn că și românii s-au învățat să aprecieze lucrurile originale decât cele contrafăcute..

E bun și exemplul de la Mondial la ceva… Cel al japonezilor… Fanii Rapidului ne-au făcut mândri după deplasarea la Gyor… Echipa a pierdut dar ei au continuat să-și încurajeze favoritele și la 15 minute după finalul meciului… Iar apoi au curățat tribuna sălii și le-au mulțumit gazdelor din Gyor… E un semn că încet ne vindecăm ca popor?

A Rapid Bucuresti szurkolói kitakarították a vendégszektort!                                                                                                                          

PS. Eu tot mai am însă o problemă cu spectatorii care vin, chiar și la liga a 3-a, și scuipă semințe la oficială… Pe stadionul Olimpia-Daniel Prodan…

articolul original.

După pisică, urmează porcul?

4 December 2022 at 19:30

Un așa-zis salvator de pisici din Carei s-a dovedit a fi, de fapt, un răpitor de pisici. Niciuna, nici alta, a venit în Satu Mare de unde a răpit o pisică pe Calea Traian. Stăpâna pisicii a făcut tot ce a putut să își recupereze pisica, a chemat și poliția, dar nu a reuşit. Motivul este unul incredibil: pisica nu era microcipată. Astfel că, nici polițiștii nu l-au putut opri pe bărbat să ia pisica, spre disperarea stăpânii pisicii. Se întâmplă lucruri ciudate. Ne putem aștepta ca cineva să poată veni să ia porcul din coteț pe motiv că acesta nu e microcipat. Și poliția să nu facă nimic. Ferească Dumnezeu… în ce lume trăim.

articolul original.

Ziua Națională, marcată cum se cuvine la Medieșu Aurit

4 December 2022 at 18:40

Ziua Națională a României a fost marcată cum se cuvine la Medieșu Aurit. Au fost depuse jerbe și coroane de flori la Monumentul Eroilor din localitate, unde a avut loc și un Te-Deum, iar la final s-a jucat Hora Unirii.
”Ne cinstim eroii, iar azi de aici, de la Medieșu Aurit, bucurându-ne de măreția acestei zile, din fața monumentului proaspăt renovat, vrem să arătăm o mică fărâmă din recunoștința ce le-o datorăm înaintașilor noștri! La mulți ani, România, La mulți ani, români!”, a fost mesajul transmis de primarul comunei Medieșu Aurit, Marian Torok.

articolul original.

Ziua Națională a României, sărbătorită la Negrești Oaș

4 December 2022 at 18:38

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Negrești Oaș cu aceeași credință a strămoșilor noștri. Aceea că în Unire există o forță spirituală care străbate peste veacuri, mărturisind ceea ce are mai de preț neamul românesc: credința, tradiția și verticalitatea.
Dar, mai presus de orice, ziua de 1 Decembrie ne uneşte şi ne învaţă ce înseamnă coeziunea sufletească dincolo de opinii personale, ce înseamnă să te pui în slujba intereselor majore ale comunității.
Astfel, la Monumentul Eroilor a avut loc un ceremonial religios oficiat de preoții slujitori din Negrești-Oaș, dar și o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.
”Contextul internațional dificil ne reamintește ce rol uriaș au unitatea și solidaritatea dar și că efortul pentru a aduce pace și bunăstare este esențial pentru orice societate sănătoasă. Fiecare, de acolo de unde suntem, prin gesturi simple, ne putem aduce aportul la asta. Să fim cu gândul mereu la cei din jurul nostru care au nevoie de ajutor, la copiii noștri, la viitor! Un viitor bun pentru noi înseamnă un viitor minunat pentru România”, a spus, cu această ocazie, primarul Aurelia Fedorca.

articolul original.

FOTOGALERIE. Columbofilii sătmăreni, premiați

4 December 2022 at 15:34

Crescătorii de porumbei din județ, dar nu numai, cei care fac parte din Asociația Columbofilă ”Voiajorul” Satu Mare, au fost premiați astăzi într-o gală deosebită care a avut loc la Hotel-Restaurant Aurora. Amfittrionul acestei manifestaări a fost președintele acestei asociații, Michael Mureșan.

Premiile au fost acordate pe categorii și anume pentru viteză, demifond, fond, maraton și maraton extrem, pe diferite categorii de vârstă a porumbeilor. Au fost înmânate peste o sută de cupe pentru locurile 1, 2 si 3.

Asociația Columbofilă ”Voiajorul” Satu Mare a uat ființă prin anii 40, iar de atunci, mebrii acesteia au câștigat mai multe titluri naționale și internaționale. În prezent are circa 200 de mebri.

În ultimii ani au fost cucerite mai multe titlul naționale sau olimpice printre care Dan Oviidu (2004), Lucian Suceveanu (2007), Sandor Attila (2012), Michael Muresan (2016), Adrian Mărculescu (2018) sau echipa Hajdu Balaj și Mircea Robaș în 2022.

articolul original.

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA-NARATORII PROPRIILOR NOASTRE POVEȘTI

4 December 2022 at 15:20

Nu, nu este ușor să fii tânăr și niciodată nu a fost. Și, cel mai probabil, nu va fi prea curând, pentru că noile generații vor reprezenta întotdeauna cauzele unor probleme, sursele anumitor neîncrederi și pioni ai celor care au uitat ce înseamnă debutul în viață. Dar totodată, noi, cei răzvrătiți și sensibili, însemnăm geneza unor noi universuri, perspective și realizări … suntem creatorii propriilor noastre lumi și regizorii celor mai profunde trăiri. Și astfel, întrebarea pe care vreau să le-o adresez tuturor cititorilor mei e următoarea: Este universul în care trăiți cel pe care l-ați visat, cândva, cu ochii deschiși?

Din fericire, sau nu, există doar două variante de răspuns…

fie vă aflați într-un orizont care se lărgește pe zi ce trece, fie sunteți cuprinși în vârtejul apelor învolburate în care ați ajuns mai mult sau mai puțin voluntar.

Și atunci, oare, care sunt uneltele care ne ajută să construim cosmosul în care să putem străluci așa cum știm noi mai bine? Principala unealtă a propriei capodopere suntem chiar noi. Mai întâi s-a născut pictorul, iar apoi a apărut tabloul. Mai întâi a fredonat compozitorul, iar apoi a apărut melodia. Mai întâi a plâns artistul, iar apoi a apărut bucuria.

      Deci, mai întâi de toți și toate suntem noi, perfecționând imperfecțiunea noastră cu fiecare pas, cu fiecare gând, cu fiecare vis … noi reprezentăm soarele propriului nostru sistem planetar, generatorul propriei noastre energii și principalul obstacol al tuturor neîncercărilor noastre.

Ca să putem oferi iubire, trebuie să ne iubim mai întâi pe noi

      Ca să putem înfăptui minuni, trebuie să ne vedem minunați; așa cum suntem noi creați și lăsați, trebuie să strălucim, ca să nu devenim umbrele propriilor noastre insecurități.

Pera Novacovici spunea că respectul de sine e primul, apoi vine de la alții. Respectul înseamnă admirație, admirația înseamnă prețuire, iar prețuirea vine întotdeauna de la oamenii în care ne oglindim: prietenii. Prietenii sunt prima familie pe care ne-o creem și primii oameni care intră în lumea noastră fără pașaport și fără vameși. Ei sunt oamenii care ne țin mâinile la bucurie și spatele la nevoie și tot ei sunt cei care dau culoare vieților noastre atunci când ne pierdem în monocrom.

Am și eu câțiva prieteni pe care îi pot număra pe degete, dar nu îmi ajung brațele ca să îi pot cuprinde cât mi-aș dori și nu îmi e de ajuns sufletul ca să îl pot oferi tuturor cât li s-ar cuveni.

Din timpul petrecut cu ei am tras niște concluzii la care

mi-ar fi fost greu să ajung de unul singur

        Am învățat că prietenia înseamnă familie și însăși familia a început dintr-un sâmbure de…prietenie. Am învățat că nu există competiție, ci muncă de echipă, că nu există eșec, ci motivația de a cere sprijinul și că bucuria devine fericire abia atunci când este împărtășită.

         În literatură, subiectul operei are mai multe momente: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul, iar povestea noastră este strict despre noi numai și numai în expozițiune. Intriga, sau punctul de start, începe odată cu primul gând, cu primul om sau cu prima întâmplare din propriul nostru univers. Iar de aici încolo, desfășurarea acțiunii ne poate ține în suspans, ne poate urca pe culmile fericirii sau ne poate ancora într-un abis fără ieșire.

Ceea ce eu vă doresc vouă este să fiți naratorul omniscient și omniprezent al poveștilor voastre și, astfel, veți putea jongla cu punctele culminante ca, în final, deznodământul să fie cel pe care îl meritați.

Ca să vă puteți controla pe deplin destinația voastră,

trebuie să țineți minte întotdeauna de unde ați plecat

        Nu puteam să nu scriu, pe scurt, despre evenimentele din ultima săptămână și despre țara noastră frumoasă. Și pentru că mai devreme vă spuneam despre importanța prietenilor, aș dori să preiau cuvintele unui om pe care, mândru,îl consider parte din familie și căruia îi vor rămâne alături toată viața:

”Țara noastră mi-a oferit o familie, o casă și o școală care m-a format și e datoria mea să rămân în țară, să îmi ajut semenii și să mă pot revanșa pentru toate aceste binecuvântări”.

Acestea sunt cugetările unui tânăr medic, pe care le-am preluat și le-am transformat în principiu, prin simplul fapt că asta simt și eu și așa mi se pare corect.

Tuturor semenilor mei le doresc tot ce e mai frumos pe acest pământ, iar celor cu sufletul veșnic tânăr le doresc să se aprecieze pentru ceea ce sunt ca să poată fi apreciați pentru tot ceea ce pot oferi.

Vlad Mulcuțan

articolul original.

Victorie categorică în ultimul meci al anului

4 December 2022 at 11:44

Echipa de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Municipal Olimpia Satu Mare a terminat anul calendaristic în același stil, cum a început sezonul competițional 2022–2023, cu victorii pe linie.

După ce au început în vară sezonul de liga a 3-a cu patru victorii consecutive iată că elevii lui Tiberiu Csik reușesc să închidă anul tot cu patru victorii legate. Iar după meciul de sâmbătă, 4-0 cu CSM Sighetu Marmației, CSM Olimpia Satu Mare termină anul 2022 pe locul doi în seria a 10-a la egalitate de puncte , dar la doar..trei goluri diferență de liderul Gloria Bistrița. Băieții noștri ar fi avut nevoie de cel puțin un 7-0 cu CSM Sighet pentru a ierna în fotoliul de lider ….

Trupa lui Csik își asigură în mare măsură prezența în play off fiind la opt puncte distanță de locul 5 cu doar trei meciuri rămase de jucat din sezonul regular…
Cât despre partida de sâmbătă cu CSM Sighetu Marmației, CSM Olimpia a dominat clar de la un capăt la altul și a marcat ”doar”de patru ori.
Băieții noștri au început excelent și după o serie de trei ocazii, în minutul 11 a venit primul gol.

Zsiga Ervin a marcat din întoarcere, chiar în vinclul porții apărate de Lucian Cebotari (1–0).
În minutul 32, după un contraatac excelent a marcat și Hernando Orte Ridrigo, spaniolul punctând cu un șut de la marginea careului…De remarcat că același Rodri a creat și faza meciului în minutul 10 când a driblat în viteză patru adversari dar a tras în portarul oaspeților din 10 m.
Senegalezul Mansour Guyene a intrat imediat după pauză în locul lui Cătălin Vaida.
Doar că ”omul foarfecă” a ratat din toate pozițiile inclusive singur cu poarta goală în minutul 87.
Totuși, tabela de marcaj a fost modificată de două ori, până la sfârșitul meciului. În minutul 72 Süveg Nándor a nimerit transversala, însă mingea a ajuns la Barna Antal, care a trimis un lob perfect, fără șanse pentru Cebotari (3–0).
Süveg a mai nimerit odată bara, după care a fost înlocuit de fostul său coleg de la Primavera, Baior Denis.
Iar Baior a profitat de șansă și a închis tabela în minutul 90+3 cu un șut la vinclu de la 20 m.

Partida s-a încheiat în aplauzele celor 3-400 de spectatori veniți la meci , și în acordurile imnului echipei refăcut de trupa XXL din Satu Mare după vechiul cântec al galeriei olimpiste readaptat după celebrul Yellow submarine al Beatles -ilor.
Urmează o pauză de iarnă pentru echipa noastră, dar de la jumatele lunii ianuarie vor începe pregătirile pentru sezonul de primăvară.
În martie se vor disputa trei etape din sezonul regular, două deplasări la Oradea împotriva echipelor FC Bihor și Lotus, iar intre cele două meciuri avem meci la Satu Mare cu SCM Zalău.

Tiberiu Csik, antrenor principal
Doresc să felicit echipa și să mulțumesc tuturor care au fost alături de noi: sponsori, primăria și consiliul local, conducerea clubului, antrenori, jucători, personalului de servire, presa, suporteri. Este un mic succes pentru noi, ca după mulți ani de așteptare fotbalul sătmărean strălucește din nou. Suntem la egalitate de puncte cu liderul seriei, ceea ce, după părerea mea este un rezultat bun. Trebuie să fim optimiști, și rezultatele ne dau speranțe.
După părerea mea echipa a arătat bine și în acest meci. Deși am avut foarte multe ocazii, trebuie să fim mulțumiți cu acest scor, 4–0, să nu nu-l mâniem pe Dumnezeu. După un meci foarte bun, jucat contra celor de la Bistrița, am lucrat foarte mult săptămâna aceasta la moral, să rămânem concentrați și să nu tratăm cu relaxare adversarul..”

LIGA 3, SERIA 10, ETAPA 15
CSM Olimpia Satu Mare – CSM Sighetu Marmației 4–0 (2–0)
Marcatori: Zsiga Ervin 11., Hernando Orte Rodrigo 32., Barna Antal 72., Baior Denis 90.
CSM Olimpia : Iulian Anca-Trip – Raphael Popovici, Călin Vădan, Alex Negrea, Ciprian Brata (80., Sütő Zalán), – Hernando Orte Rodrigo (63., Barna Antal) Adrian Bura (75., Raul Ziman), Adrian Mical, Zsiga Ervin – Cătălin Vaida (46., Mansour Guyene), Süveg Nándor (75. Baior Denis). Antrenor principal: Tiberiu Csik.
CSM Sighetu Marmației- Cebotari- Catrina, Tutuța, Dunca, Deivid, R.Novoszelinszki, Ardelean, S.Pop, A.Novoszelinszki, Gherasim, Gondiu. RezerveTrifoi, Godja, Chirilă, Bumbar, Thiam, Pătrășcan, Condrat. Antrenor Adrian Iencsi.
Au arbitrat foarte bine: Ionuț Constantinescu-Petrică Câmpeanu, Daniel Gița. Observatori Paul Unimătean și Petru Boroș.

articolul original.

Ziua Naţională a României sărbătorită în Polonia

4 December 2022 at 11:16

În perioada 2- 4 decembrie 2022, în organizarea Consulatului Onorific al României în Cracovia (Polonia), Societatea Polonă- Română, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Națională a României.
Spectacolul artistic a avut loc în sala de festivități a Centrului Cultural din orașul Wieliczka, sub coordonarea domnului Ignat Timar, consulul onorific din Cracovia. Alături de cele peste 200 de persoane prezente, au participat: primarul orașului Wieliczka – Artur Koziol consulul general al României în Polonia – Anca Simona Mihai, George Negrea- referent coordonator de proiecte la ICR Varșovia, Mihai Sowa- președintele Clubului „Drum bun”.
Delegația sătmăreană a fost condusă de Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, instituție care a oferit un program cultural cuprinzând artiști de seamă ai județului, de Nicolae Cornea Mare – primarul comunei Socond, Ioana Cornea Mare – director adjunct la Școala Gimnazială din Socond, Grigore Simionca și Szarvas Karoly – coregrafii celor două ansambluri folclorice prezente.
În programul artistic au evoluat: Petrică Mureșan, Bianca Angela Cionca, Paula Cornea, Sara Nistor, Iulian Goste, Bogdan Bota, Adelin Turi, Darius Câmpean, Karina Molnar, Liliana Bota, Silvia Suth, Szarvas Karoly, George Negrea și Diu Oșan, cât și Ansamblurile Folclorice ale Județului „Doruri Sătmărene” – secția română și „Szamoshat” – secția maghiară.
Programul sătmărenilor s-a bucurat de aprecierile unanime ale celor prezenți, momentele folclorice entuziasmând publicul.

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

CREDEA CĂ FUGE! INDIVID PERICULOS, Condamnat la închisoare, oprit la ieșirea din România

3 December 2022 at 14:54

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat la ieșirea din țară un bărbat din Maramureș care are de executat șase ani de detenție pentru săvârșirea de infracțiuni cu violență.

Vineri, 02 decembrie, în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pe sensul de ieșire din România, un cetăţean român, în vârstă de 55 de ani, domiciliat în județul Maramureș.

Cu ocazia formalităţilor pentru ieșirea din țară, la controlul efectuat de către colegii noştri s-a constatat că pe numele acestuia a fost emis, de către autoritățile din Italia, un mandat de european de arestare.

Bărbatul are de executat o pedeapsă privativă de libertate timp de șase ani pentru săvârșirea infracţiunilor de violență gravă, violență domestică și viol.

Persoana în cauză a fost predată unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

articolul original.

Aproximativ 18 tone de produse second hand, oprite la intrarea în ţară

3 December 2022 at 14:46

Poliţiştii de frontieră sătmăreni, în cooperare cu lucrători din cadrul ANPC Satu Mare, nu au permis intrarea în ţară a două autovehicule încărcate cu produse second-hand constând în îmbrăcăminte uzată, întrucât șoferii nu au putut prezenta certificate de dezinsecție și curățare.

În data de 02 decembrie a.c., în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru a intra în ţară un sătmărean în vârstă de 49 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România.

Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii,13.600 kg de îmbrăcăminte uzată, de la o societate comercială din Germania, având ca destinație o comunitate din județul Neamț.

Polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există certificatul de curățare și dezinsecție.

Câteva minute mai târziu, în același punctul de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru a intra în România, un maramureșean în vârstă de 31 de ani, conducând o autoutilitară marca Volvo, înmatriculată în țara noastră.

Tânărul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii,4.547 kg articole de îmbrăcăminte uzată, de la o societate comercială din Olanda. Bunurile urmau să ajungă la o firmă din județul Satu Mare.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de produse second-hand, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există documente legale, neavând certificatul de curățare și dezinsecție.

În ambele cazuri, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

articolul original.

FOTOGALERIE. Sistemul de sănătate din Moftin, mult mai…sănătos

3 December 2022 at 14:43

Gazeta
articolul original.

DELICIOS. Pescărița și vânătorul: ofertă generoasă!!!

3 December 2022 at 14:34

Gazeta
articolul original.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITATI

2 December 2022 at 15:17

Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția de Asistență Socială Satu Mare și Fundația Motivation România au marcat la Centrul Multifuncțional Social de pe str. Uzinei, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Evenimentul a fost organizat sub forma unei întâlniri la care au fost invitate persoane cu diverse dizablități, asistenții personali, reprezentanți ai ONG-urilor și instituțiilor care desfășoară diverse activități cu aceste persoane.

Cu această ocazie, în parteneriat cu Fundația Motivation România, a fost deschisă expoziția itinerantă de fotografii ce ilustrează stilul de viață independent al unora dintre persoanele cu dizabilități, pentru a-i inspira și pe alți utilizatori de scaune rulante să iasă din izolare.  Expoziția de fotografie reflectă problematica persoanelor în societate, dar și faptul că acestea pot derula activități curente în comunitățile din care fac parte.

,, De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, ce se marchează an de an în data de 3 decembrie sărbătorim curajul, determinarea, puterea și ambiția tuturor oamenilor speciali, dar și dragostea și sprijinul pe care noi le-o putem oferi acestora. Marcarea acestei zile trebuie văzută ca un îndemn adresat fiecăruia dintre noi de a trata cu demnitate persoanele cu dizabilități, de a renunța la prejudecăți și la atitudini discriminatorii. Persoanele cu dizabilități sunt vecinii noştri, prietenii noştri, colegii noştri, membrii familiilor noastre, oameni ca şi noi care ar trebui respectaţi şi sprijiniţi. Primăria Municipiului Satu Mare și Direcția de Asistență Socială vor rămâne alături de dumneavoastră prin acțiuni concrete care să ne aducă împreună. Nu sunteți singuri!”, a subliniat viceprimarul Adelin Cristian Ghiarfaș în cadrul evenimentului, în numele conducerii Primăriei Municipiului Satu Mare.

La nivelul municipiului Satu Mare se află 360 de asistenți personali și 1.179 beneficiari de indemnizații pentru persoanele cu dizabilități, persoane care au nevoie de sprijinul comunității, al ONG-urilor și al instituțiilor pentru a ieși din izolare. Astfel, în cadrul întâlnirii , cei prezenți au avut ocazia să spună care sunt nevoile lor, serviciile sociale de care ar avea nevoie și cum poate veni comunitatea în sprijinul lor.

,, Această întâlnire a fost o premieră. Este prima dată când marcăm această zi la modul acesta. Ne-am dorit să fie o întâlnire între prieteni, unde fiecare să spună liber despre problemele cu care se confruntă și bineînțeles pe viitor vom avea în vedere toate aspectele discutate, pentru ca în colaborare cu ONG-urile să venim în sprijinul vostru”, a declarat directorul Direcției de Asistență Socială, Adrian Balaj.

 

,,Avem în vedere dezvoltarea unor parteneriate și colaborări la CSM Olimpia Satu Mare pentru a veni și în sprijinul persoanelor cu dizabilități care doresc să facă sport. Sportul este sănătate fizică și mentală și unește oamenii și comunitatea”, a declarat directorul CSM Olimpia Satu Mare, Mureșan Istvan, prezent și el la întâlnire.

Adrian Naghi, reprezentant alFundației Motivation România, echipa regională Satu Mare, a subliniat și el importanța acțiunilor de incluziune a persoanelor cu dizabilități, precum și exemplul dat de unele persoane din țară și din județ care au reușit să se implice în diverse activități sportive, care le-au ajutat mult să iasă din izolare și să se integreze în comunitate.

Grupurile sau persoanele care doresc să viziteze expoziția sunt rugate să transmită un e-mail la adresa comunicare@primariasm.ro.

articolul original.

Aproximativ 35 tone de produse second hand, oprite la intrarea în ţară

2 December 2022 at 15:11

Poliţiştii de frontieră sătmăreni, în cooperare cu lucrători din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Satu Mare, nu au permis intrarea în ţară a trei automarfare încărcate cu produse second-hand constând în textile, îmbrăcăminte și saltele, întrucât șoferii nu au putut prezenta certificate de dezinsecție și curățare.

În data de 30 noiembrie a.c., în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru a intra în ţară un maramureșean în vârstă de 28 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, 515 kg de îmbrăcăminte și încălțăminte uzată, de la o societate comercială din Slovacia, având ca destinație o societate comercială din județul Prahova. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există certificatul de curățare și dezinsecție.

În data de 29 noiembrie a.c., în jurul orei 17.30, în același punctul de trecere a frontierei s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un maramureșean în vârstă de 40 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România.Bărbatul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, îmbrăcăminte, textile și încălțăminte uzate, de la o societate comercială din Finlanda, care urmau să ajungă la o firmă din județul Harghita.Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de produse second-hand, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate – în cantitate de 14.835 kg – nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu există documente legale.Conform legislaţiei în vigoare, șoferul nu a putut prezenta certificatul privind operațiunile de curățare și dezinsecție.

*În data de 28 noiembrie a.c., în jurul orei 11.00, în PTF Petea, s-a prezentat pentru a intra în România, un sucevean în vârstă de 25 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România.Tânărul avea automarfarul încărcat, conform documentelor de însoțire a mărfii, cu saltele și textile uzate, de la o societate comercială din Bunurile urmau să ajungă la o firmă din județul Suceava.Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de produse second-hand, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate – în cantitate de 8.600 kg – nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu există documente legale, neavând certificatul de curățare și dezinsecție.

În toate cele trei cazuri, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

articolul original.

VIDEO/FOTO. EVENIMENT ISTORIC de ZIUA NAȚIONALĂ la Ardud

2 December 2022 at 14:33

Ziua Națională a României este de astăzi pentru Ardud una memorabilă, cu semnificații de reîntregire simbolică a României Mari, prin semnarea acordului de înfrățire dintre orașul Ardud și Pretura Sectorului Buiucani, municipiul Chișinău, Republica Moldova.

La 1 decembrie 2022, de Ziua Națională a României, Pretorul sectorului Buiucani, Vasile Moroi și Primarul orașului Ardud, Ovidiu Marius Duma au semnat, la Primăria din Ardud, înțelegerea de colaborare dintre sectorul Buiucani din municipiul Chișinău și orașul Ardud, Județul Satu Mare, România.

Ceremonia solemnă de semnare s-a desfășurat în cadrul ședinței ordinare a consiliului local, la care au luat parte reprezentanți ai societății civile dar și alți invitați speciali

Momentul a fost emoționant atât pentru pretorul Vasile Moroi cât și pentru primarul Ovidiu Marius Duma, pentru membri delegației moldovene, dar și pentru toți consilierii locali prezenți, pentru invitați din tot județul și ardudeni, pentru că a marcat oficial, într-o zi cu puternice semnificații naționale, relația de sânge și fraternitate dintre poporul român și cel moldovean.

Semnarea acordului de înfrățire este prilej de reafirmarea a crezurilor comune care ne unesc, dar reprezintă și un pas important pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare și cooperării în cheia domeniilor de interes comun și a valorilor europene.

În egală măsură, acest acord va facilitata relațiile dintre cele două comunități prin organizarea unor misiuni instituționale care să promoveze schimburile bilaterale de bune practici în diferite domenii de activitate.

Această înfrățire, într-o zi specială pentru toți cei care simt, gândesc și vorbesc românește, este și una de suflet, ce oferă oportunitatea de a crea și dezvolta noi punți de colaborare între autoritățile publice locale ale ambelor orașe, în deplină concordanță cu valorile europene.

Atașate principiului, potrivit căruia autoritățile administraţiei publice locale se angajează să contribuie la întărirea legăturilor de prietenie între comunitățile pe care le reprezintă în domenii de interes reciproc, oficialii au convenit să acționeze în sensul cunoașterii valorilor istorice și culturale comune, pentru cultivarea și dezvoltarea lor, în vederea unei bune înțelegeri a acestora, să elaboreze și să realizeze programe, proiecte și acțiuni comune în domenii de interes comun precum sprijinirea educației, sportului, promovarea valorilor culturale, turistice, dezvoltarea raporturilor instituționale.

Cele doua părți au în vedere identificarea unor proiecte de dezvoltare economică și socială, proiecte care vor beneficia de susținerea financiară a Uniunii Europene și pot încheia parteneriate de colaborare pentru realizarea și finanțarea unor obiective de investiții în cele două comunități, în conformitate cu legislațiile în vigoare.

articolul original.

CONCERT SIMFONIC – RAHMANINOV ÎN INTERPRETAREA STUDENȚILOR

2 December 2022 at 14:11

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca prin reprezentantul ei Chiricov Dmitrii, organizează un Concert simfonic în scop caritabil în data de 7 decembrie 2022, începând cu ora 19.00, la Auditorium Maximum din Cluj-Napoca.

     Scopul caritabil al evenimentului îl reprezintă susținerea lui Anna Buza care suferă de dislocare gravă a vertebrelor şi trei tumori intracanalare benigne cu efect compresivlocal.

În programul concertului regăsim două lucrări ale compozitorului Serghei Rahmaninov: Fantezia simfonică “Stânca” op. 7 și Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 op. 30. În calitate de dirijor îl regăsim pe tânărul Dmitrii Chiricov, iar în calitate de pianist se află Antoniu Tiberiu Nagy, ambii studenți în anul 4 la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca cu numeroase premii naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului.

Într-o lume în care calitatea muzicală se întâlnește din ce în ce mai rar, împreună cu dirijorul Dmitrii Chiricov, solistul Antoniu Tiberiu Nagy și Orchestra Simfonică a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca vă invităm la o seară memorabilă de concert!

Intrarea este liberă!

        Gianina VANCEA

articolul original.

Seara blaturilor…

2 December 2022 at 13:03

Mondialu’ din fața televizorului!

Articol de: Florin Mureşan

Așa mi s-a părut mie că am trecut peste seara de 1 Decembrie stând în fața televizorului… Nu de alta dar pe lângă meciurile de la Mondial am avut parte și de marea finală din bucătăria Chef-ilor la cuțite…

A fost și seara în care mulți dintre noi am aflat cu surprindere că avem în grila de programe și un post, pe numele lui… TVR info! Acolo au mutat mai marii televiziunii publice duelul Germaniei cu Costa Rica, în vreme ce Spania a făcut figurație în repriza a 2-a , cu Japonia, pe TVR2.

Despre blatul copt de Luis Enrique n-are rost să vorbim… Rețeta e simplă… Spaniolii au preferat locul doi în grupă ca să joace cu Maroc în optimi și eventual Portugalia în sferturi… Dacă terminau primii ar fi dat peste Croația și Brazilia… Întrebare logică… de ce a oprit Spania motoarele, pe final cu Germania și le-a mai dat speranțe nemților dacă apoi te-ai lăsat bătut de niponi… Și tot i-ai trimis , rușinos pe oamenii lui Muller, acasă… Luis ne-a arătat și partea urâtă a … TIKI-TAKA… Să dea Domnu… să-i bată Marocu-n optimi…

Apoi trecem la un alt blat copt la Antena 1… Unde oșencuța noastră a câștigat marele premiu…Dar ce suspans să mai fie dacă pe 17 noiembrie scriam asta… https://www.gazetanord-vest.ro/2022/11/viperele-vesele-lovesc-din-nou/?gdpr ? Al dracului viperele astea…Poate ne anunță și cine câștigă Mondialu ca să nu ne mai pierdem vremea căutând TVR-urile prin grilă…

Cât despre Germania…revin la articolul scris imediat după înfrângerea cu Japonia…Aroganța se plătește..Cu mâna la gură și cu curcubeu pe braț Rudi ”bacsi”  Ger pleacă acasă…Căci deh..de la o vreme n coace am simțit-o și noi pe pielea noastră că nici Germania nu mai e ce a fost odată…De nemți nu mai vorbim…

 

articolul original.

Victoria Carei și-a amânat meciul de la Minerul Ocna Dej

2 December 2022 at 12:58

15 jucători din lotul careienilor au probleme medicale

 

              Victoria Carei ar fi trebuit să joace sâmbătă la Jucu în ultima etapă a acestui an din Liga a 3-a. Careienii nu vor mai face însă deplasarea iar partida lor cu Minerul Ocna Dej a fost reprogramată pentru 4 martie 2023.

Motivul amânării…15 jucători din lotul Victoriei s-au îmbolnăvit iar antrenorul Marius Botan ar fi avut la dispoziție doar 6 fotbaliști valizi…

” Din păcate încă de luni au apărut problemele medicale la echipă. Mai întâi au lipsit opt jucători care au avut febră iar apoi până miercuri ne-am trezit cu 15 băieți cu viroze respiratorii. Am trimis actele la Federație și am luat legătura și cu echipa din Ocna Dej. Noi am fi fost de acord să amânăm meciul cu o săptămână dar cei de la Dej au solicitat amânarea pentru 4 martie 2023. Așa că vom juca meciul abia anul viitor. ” ne-a spus directorul CSM Victoria Carei, Tabi Zsolt.

Etapa a 15-a a Ligii a 3-a programează azi în seria a 10-a derby-ul Gloria Bistrița- FC Bihor Oradea.

Apoi sâmbătă se vor juca CSM Olimpia Satu Mare- CSM Sighet, CFR 2 Cluj- SCM Zalău și Sportul Șimleu-Lotus Felix.

articolul original.

Obiectiv clar: trei puncte în ultimul meci al anului!

2 December 2022 at 12:51

CSM OLIMPIA SATU MARE – CSM SIGHET, sâmbătă ora 14

În acest weekend se joacă ultimele meciuri din Liga 3-a, iar echipa de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Municipal Olimpia Satu Mare joacă pe teren propriu împotriva incomodei trupe de la CSM Sighetu Marmației.

Elevii antrenorului principal Tiberiu Csik ocupă locul 3 în clasamentul seriei a 10-a, fiind la egalitate de puncte cu echipa CS Gloria Bistrița-Năsăud, și doar la două puncte distanță in urma liderului FC Bihor Oradea.

Adversarul din meciul de sâmbătă a acumulat 14 puncte. și ocupă locul 7 în clasament. În meciul tur CSM Olimpia Satu Mare a jucat doar un egal (1–1) la Sighet.

Echipa mamarureșană în deplasarările anterioare a câștigat doar la Cluj (2-0 cu CFR II) și a obținut un punct din meciul contra celor din Ocna Dej (1–1), însă a pierdut celelalte cinci meciuri de campionat. Din cele 22 de goluri primite în acest campionat 17 le- a încasat în deplasare.

Din cele 5 goluri marcate ca echipă oaspete, două au fost marcate în ultima deplasare . cea  de la Bistrița, unde Gloria a câștigat cu scorul de 3–2 datorită unui gol marcat în ultimele minute ale meciului, în superioritate numerică în teren.

În etapa anterioară elevii antrenorului Adrian Iencsi au câștigat acasă cu scorul de 4–1 împotriva echipei CSM Victoria Carei iar moroșenii vin cu un moral bun la Satu Mare și cu dorința unui nou rezultat pozitiv.

CSM Olimpia Satu Mare nu a pierdut niciun meci acasă în actualul sezon și a pierdut două puncte doar cu Victoria Carei ( scor 1-1) iar bilanțul galben-albaștrilor e de 6 victorii și un egal pe teren propriu. Sătmărenii traversează o perioadă bună cu trei victorii consecutive, ultima, 1-0 acasă în derby-ul cu Gloria Bistrița.

Datorită cumulului de cartonașe galbene, Adrian Ciul va lipsi sâmbătă din lotul echipei noastre. Nu v aputea juca nici  Eduard Berbeacă, poartarul de 18 ani suferind o accidentare gravă la sfârșitul meciului cu Bistrița. Urmează ca luni Berbeacă să fie supus unui examen RMN pentru a afla cât de gravă e accidentarea de la genunchi.. Este sub semnul întrebării și jocul lui Mihăiță Mureșan, care a suferit o întindere în antrenamentele din săptămâna asta.

FOTAL, LIGA 3, SERIA 10, ETAPA 15

Sâmbătă, 3 decembrie, 14.00: CSM Olimpia Satu Mare – CSM Sighetu Marmației

Intrare liberă.

 

articolul original.
❌