ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Gazeta de Nord Vest

Seara blaturilor…

2 December 2022 at 13:03

Mondialu’ din fața televizorului!

Articol de: Florin Mureşan

Așa mi s-a părut mie că am trecut peste seara de 1 Decembrie stând în fața televizorului… Nu de alta dar pe lângă meciurile de la Mondial am avut parte și de marea finală din bucătăria Chef-ilor la cuțite…

A fost și seara în care mulți dintre noi am aflat cu surprindere că avem în grila de programe și un post, pe numele lui… TVR info! Acolo au mutat mai marii televiziunii publice duelul Germaniei cu Costa Rica, în vreme ce Spania a făcut figurație în repriza a 2-a , cu Japonia, pe TVR2.

Despre blatul copt de Luis Enrique n-are rost să vorbim… Rețeta e simplă… Spaniolii au preferat locul doi în grupă ca să joace cu Maroc în optimi și eventual Portugalia în sferturi… Dacă terminau primii ar fi dat peste Croația și Brazilia… Întrebare logică… de ce a oprit Spania motoarele, pe final cu Germania și le-a mai dat speranțe nemților dacă apoi te-ai lăsat bătut de niponi… Și tot i-ai trimis , rușinos pe oamenii lui Muller, acasă… Luis ne-a arătat și partea urâtă a … TIKI-TAKA… Să dea Domnu… să-i bată Marocu-n optimi…

Apoi trecem la un alt blat copt la Antena 1… Unde oșencuța noastră a câștigat marele premiu…Dar ce suspans să mai fie dacă pe 17 noiembrie scriam asta… https://www.gazetanord-vest.ro/2022/11/viperele-vesele-lovesc-din-nou/?gdpr ? Al dracului viperele astea…Poate ne anunță și cine câștigă Mondialu ca să nu ne mai pierdem vremea căutând TVR-urile prin grilă…

Cât despre Germania…revin la articolul scris imediat după înfrângerea cu Japonia…Aroganța se plătește..Cu mâna la gură și cu curcubeu pe braț Rudi ”bacsi”  Ger pleacă acasă…Căci deh..de la o vreme n coace am simțit-o și noi pe pielea noastră că nici Germania nu mai e ce a fost odată…De nemți nu mai vorbim…

 

articolul original.

Victoria Carei și-a amânat meciul de la Minerul Ocna Dej

2 December 2022 at 12:58

15 jucători din lotul careienilor au probleme medicale

 

              Victoria Carei ar fi trebuit să joace sâmbătă la Jucu în ultima etapă a acestui an din Liga a 3-a. Careienii nu vor mai face însă deplasarea iar partida lor cu Minerul Ocna Dej a fost reprogramată pentru 4 martie 2023.

Motivul amânării…15 jucători din lotul Victoriei s-au îmbolnăvit iar antrenorul Marius Botan ar fi avut la dispoziție doar 6 fotbaliști valizi…

” Din păcate încă de luni au apărut problemele medicale la echipă. Mai întâi au lipsit opt jucători care au avut febră iar apoi până miercuri ne-am trezit cu 15 băieți cu viroze respiratorii. Am trimis actele la Federație și am luat legătura și cu echipa din Ocna Dej. Noi am fi fost de acord să amânăm meciul cu o săptămână dar cei de la Dej au solicitat amânarea pentru 4 martie 2023. Așa că vom juca meciul abia anul viitor. ” ne-a spus directorul CSM Victoria Carei, Tabi Zsolt.

Etapa a 15-a a Ligii a 3-a programează azi în seria a 10-a derby-ul Gloria Bistrița- FC Bihor Oradea.

Apoi sâmbătă se vor juca CSM Olimpia Satu Mare- CSM Sighet, CFR 2 Cluj- SCM Zalău și Sportul Șimleu-Lotus Felix.

articolul original.

Obiectiv clar: trei puncte în ultimul meci al anului!

2 December 2022 at 12:51

CSM OLIMPIA SATU MARE – CSM SIGHET, sâmbătă ora 14

În acest weekend se joacă ultimele meciuri din Liga 3-a, iar echipa de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Municipal Olimpia Satu Mare joacă pe teren propriu împotriva incomodei trupe de la CSM Sighetu Marmației.

Elevii antrenorului principal Tiberiu Csik ocupă locul 3 în clasamentul seriei a 10-a, fiind la egalitate de puncte cu echipa CS Gloria Bistrița-Năsăud, și doar la două puncte distanță in urma liderului FC Bihor Oradea.

Adversarul din meciul de sâmbătă a acumulat 14 puncte. și ocupă locul 7 în clasament. În meciul tur CSM Olimpia Satu Mare a jucat doar un egal (1–1) la Sighet.

Echipa mamarureșană în deplasarările anterioare a câștigat doar la Cluj (2-0 cu CFR II) și a obținut un punct din meciul contra celor din Ocna Dej (1–1), însă a pierdut celelalte cinci meciuri de campionat. Din cele 22 de goluri primite în acest campionat 17 le- a încasat în deplasare.

Din cele 5 goluri marcate ca echipă oaspete, două au fost marcate în ultima deplasare . cea  de la Bistrița, unde Gloria a câștigat cu scorul de 3–2 datorită unui gol marcat în ultimele minute ale meciului, în superioritate numerică în teren.

În etapa anterioară elevii antrenorului Adrian Iencsi au câștigat acasă cu scorul de 4–1 împotriva echipei CSM Victoria Carei iar moroșenii vin cu un moral bun la Satu Mare și cu dorința unui nou rezultat pozitiv.

CSM Olimpia Satu Mare nu a pierdut niciun meci acasă în actualul sezon și a pierdut două puncte doar cu Victoria Carei ( scor 1-1) iar bilanțul galben-albaștrilor e de 6 victorii și un egal pe teren propriu. Sătmărenii traversează o perioadă bună cu trei victorii consecutive, ultima, 1-0 acasă în derby-ul cu Gloria Bistrița.

Datorită cumulului de cartonașe galbene, Adrian Ciul va lipsi sâmbătă din lotul echipei noastre. Nu v aputea juca nici  Eduard Berbeacă, poartarul de 18 ani suferind o accidentare gravă la sfârșitul meciului cu Bistrița. Urmează ca luni Berbeacă să fie supus unui examen RMN pentru a afla cât de gravă e accidentarea de la genunchi.. Este sub semnul întrebării și jocul lui Mihăiță Mureșan, care a suferit o întindere în antrenamentele din săptămâna asta.

FOTAL, LIGA 3, SERIA 10, ETAPA 15

Sâmbătă, 3 decembrie, 14.00: CSM Olimpia Satu Mare – CSM Sighetu Marmației

Intrare liberă.

 

articolul original.

Ziua Naţională a României sărbătorită la Gyula, Ungaria

2 December 2022 at 09:01

În organizarea Consulatului General al României la Gyula (Ungaria) în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Națională a României, marți 29 noiembrie 2022, .

Recepția de gală a avut loc în sala de festivități a unui hotel din Gyula, sub coordonarea domnului Florin Trandafir Vasiloni, consulgeneral. Alături de cele peste 100 de persoane prezente, au participatnumeroşi preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în frunte cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan; reprezentanţi ai mediului universitar, ai comunităţii româneşti şi  autorităţilor locale din localităţi unde trăiesc români în Ungaria precum și membri marcanțiai mediului de afaceri local.

După intonarea imnurilor naționale ale României, Ungariei și Uniunii Europene, a urmat mesajul oficial al consulului general Florin Trandafir Vasiloni.

Delegația sătmăreană a fost condusă de Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, instituție care a oferit un program cultural cuprinzând artiști de seamă ai județului: Petrică Mureșan, Bianca Angela Cionca, Paula Cornea, Sara Nistor, Iulian Goste și Bogdan Bota. Programul sătmărenilor s-a bucurat de aprecierile unanime ale celor prezenți, momentele folclorice entuziasmând publicul.

articolul original.

Teatrul de Nord găzduiește FOCUS FEST, festivalul tinerilor sătmăreni

2 December 2022 at 08:37

Asociația Focus Drama împreună cu Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord și-au propus reinventarea unui festival de teatru al elevilor, într-o formă nouă, plecând de la ideea reluării unui eveniment care s-a bucurat de succes vreme de câțiva ani, cu participare și interes din partea școlilor din tot județul Satu Mare.

Ca primă ediție-test, anul acesta apelul de înscriere la Festivalul Focus Fest s-a adresat în exclusivitate elevilor din liceele județului Satu Mare, indiferent de profil. La derularea proiectului Focus Fest a contribuit cofinanțarea din partea Consiliul Județean Satu Mare și sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare.

Cu toate că implicarea instituțiilor de învățământ nu s-a ridicat la așteptările organizatorilor, motivele legate de programul încărcat fiind acceptate fără rezerve, festivalul elevilor din acest an va avea un program bogat în diversitate, emoție și culoare.

Luni 5 și marți 6 decembrie 2022, vă așteaptă să-i susțineți și încurajați cu aplauze, la Teatrul de Nord, șase trupe de elevi de la Colegiile Naționale „Doamna Stanca”, „Ioan Slavici”, „Mihai Eminescu” și Liceul de Arte „Aurel Popp”.

Un tur ghidat și spectacolul „#acedesiguranță” sunt oferite de Trupa Mihai Raicu, cu ocazia Zilei Voluntarilor ce se sărbătorește în 5 decembrie.

Miercuri 7 decembrie va avea loc festivitatea de premiere și spectacolul-concert „Metamorfoze”. Elevii și cadrele didactice implicate în proiectele Focus Fest și Focus Youth au intrarea gratuită la toate evenimentele.

Programul complet al Focus Fest poate fi citit sau descărcat aici: https://www.teatruldenord.ro/c/12/Focus-Drama

PROGRAM FOCUS FEST 2022

LUNI 5 DECEMBRIE 2022

Ora 15.00

TUR GHIDAT

ZIUA VOLUNTARILOR

Ora 16.00 | Sala Mare

Colegiul Național „Mihai Eminescu”

BROAȘTELE DISCO. REPETIȚIE DESCHISĂ

Spectacol lectură

 

articolul original.

Retragere cu torțe în centrul Sătmarului

2 December 2022 at 08:29

În aplauzele sutelor de sătmăreni, tradiția retragerii cu torțe a revenit după anii pandemici la Satu Mare, în data de 1 decembrie, de la ora 19.00.

Începând din Piața 25 Octombrie și până în fața Instituției Prefectului, străduțele au fost pline ochi de copilași, părinți și bunici care au venit să îi admire pe militarii prezenți cu torțele aprinse care intonau cântece patriotice.

articolul original.

Îndărăt la liga noastră îndărătnică

2 December 2022 at 04:37
image

   Chiar dacă a mai rămas o restanță să remarcăm că trei din partidele nedisputate la timpul lor au împestrițat această săptămână. Chindia – Univ. Craiova 1-1 în ciuda unor olteni și spre plăcerea altor juveți; Hermannstadt – CFR 2-3 cu o ciudată lipsă de reacție a sibienilor pe final; Botoșani – FCSB 2-3 conform prieteniei dintre latifundiar și bossul moldav. Cele douăsprezece goluri au ridicat media golurilor înscrise pe meci la aproape 2,27 ceea ce e bine dar tot mai e loc. M-ar mulțumi o medie de cinci goluri la două jocuri.

Etapa care urmează, a nouășpea, are câteva curiozități și puncte de atracție care merită relevate. De exemplu faptul că din nou din primele cinci clasate patru joacă acasă, iar din ultimele cinci clasate patru joacă în deplasare. Nu respectă regula Rapidul și UTA. Să avem iară multe victorii ale gazdelor? A intervenit o schimbare și în orele de disputare a jocurilor, ore care s-au adaptat cât s-a putut la meciurile din cadrul Campionatului Mondial.

CFR – Chindia (duminică, ora 15,30) Derbiul etapei are loc din nou în Gruia. Probabil că Petrescu se va plânge că oaspeții vin după o „încălzire” care i-a ținut în priză (meciul de marți cu Univ. Craiova) iar Petrea că vin obosiți după același meci. Conform valorii clujenii nu ar trebui să-și mai facă probleme. Dar mai știi…?

Farul – Botoșani (duminică, ora 13,15) Liderul se găsește cam în aceeași situație cu frânarii clujeni, doar că după cocktailul de joi s-ar putea ca botoșeneni să aibă mai multe pretenții. Degeaba, zic eu. Mângâiat ușor dar sistematic pe cap de către arbitri, Hagi are deschisă calea spre victorie. Hagi, în credința lui că așa e corect, a început să urle pe micile ecrane că este furat atunci când este arbitrat corect. Ferește Doamne ca vreo decizie chiar să-l dezavantajeze.

Argeș – Rapid (duminică, ora 19) Interesant este că cele mai importante trei partide se dispută duminică. Cum spuneam Rapidul este singura din grupul fruntaș, relativ desprins de restul competitoarelor, care joacă în deplasare. Cred că va fi un meci deschis, plăcut, așa ca între două optimi de mondial (Franța – Polonia, respectiv Anglia – Senegal). Șansele sunt de ambele părți.

Voluntari – Hermannstadt (sâmbătă, ora 15,30) Un meci în care sibienii trebuie să demonstreze că își merită un loc în grupa ce se bate pentru podiumul campionatului. Petrolul și Sepsi abia așteaptă vreo sincopă. Echipa din preajma Bucureștiului se comportă tare ciudat. Ba joacă cu o ambiție precum anul trecut, ba se complac într-o letargie de genul timpul trece – leafa merge.

Univ. Craiova – 48 (sâmbătă, ora 19) Și acest meci este prins între două optimi (Olanda – SUA, respectiv Argentina – Australia), dar asta nu prea contează în Bănie. Stadionul va fi plin. Plin cu trupuri, cu invidie și cu ură. Sper ca pe teren totul să se desfășoare normal. Speranța vine de la faptul că gazdă sunt universitarii și nu trupa jalnică de… a lui Mititelu (mă refer la oamenii care îl înconjoară și cu care face „afaceri”, nu la fotbaliști sau banca tehnică).

Petrolul – „U” (vineri, ora 19) Un derbi de tradiție este partida de la Ploiești. Ultimele partide din grupele mondialului îmbracă acest meci în care duelul galeriilor ar fi fost foarte interesant dacă s-ar fi putut să aibă loc. Programarea jocului într-o zi de vineri a distrus această posibilitate. Nădejdile celor două echipe sunt diferite, dar țelul e același: victoria. Petrolul ar vrea să prindă un loc în primele șase la sfârșitul programului regulat, pe când studenții ardeleni vor să privească cât mai de sus lupta pentru retrogradare. Deocamdată sunt implicați.

FCSB – Mioveni (luni, ora 19) Trei puncte ușoare pentru gazde. Chiar tratând meciul cu superficialitate nu au cum să se împiedice. Oaspeții sunt o echipă resemnată. Chiar dacă Becali ar vrea să propună vreunuia vreun contract nu ar avea cui. Să menționăm că și acest joc are loc între două optimi mondiale. Deocamdată nu se știe care.

UTA – Sepsi (vineri, ora 15,30) Din păcate UTA din nou joacă în Cenușăreasa etapei. N-au mai câștigat un meci de când a început școala. Chiar dacă jocul nu lasă chiar atât de mult de dorit rezultatele sunt catastrofale. Sepsi este o echipă care știe să profite de ghinioanele adversarilor săi. Îmi pare rău pentru arădeni, nu prea văd cum scot la capăt această partidă. Dar dacă totuși…

Opriți războiul!

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Gazeta de Nord Vest

FOTOGALERIE. ONOARE. PROFESOARĂ din Satu Mare, PREMIATĂ de PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

1 December 2022 at 20:48

Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler – doamnei prof. dr. Georgeta Ileana Cozma de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare

Cu prilejul Zilei Naționale a României, la Palatul Cotroceni a fost organizată o Ceremonie de decorare a unor personalități civile. În semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea puse în slujba educației, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler mai multor profesori din România. La această ceremonie a participat și ministrul educației, doamna Ligia Deca.

”Suntem mândri că această distincție i-a fost acordată și doamnei Cozma Georgeta Ileana, profesor de limba și literatura română de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

Felicitări, doamnă profesoară!”, este mesajul Inspectoratului școlar Satu Mare.

articolul original.

La mulți ani, România! PSD Satu Mare a aniversat astăzi, 1 Decembrie, împlinirea a 104 ani de la Marea Unire. 

1 December 2022 at 17:46

Reprezentanții PSD Satu Mare au onorat azi, alături de miile de sătmăreni, memoria înaintașilor noștri care au înfăptuit Marea Unire și s-au jertfit pentru patrie, participând la manifestările organizate în municipiul Satu Mare de Ziua Națională a României.

La manifestări au participat președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, Prefectul Județului Satu Mare, Radu Roca, Vicepreședintii Consiliului Județean, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, Viceprimarul municipiului Satu Mare, Cristina Tămășan-Ilieș, alături de primarii PSD din județ, consilieri județeni și municipali, directori de instituții deconcentrate, președinți de organizații și membri ai PSD Satu Mare.

O zi superbă în care sătmărenii au demonstrat că sunt uniți, indiferent de etnie.

articolul original.

VIDEO/FOTO. REGAL FOLCLORIC de 1 Decembrie la Satu Mare

1 December 2022 at 17:21

articolul original.

Manifestări de amploare de Ziua Națională. La mulți ani, România!

1 December 2022 at 15:40

După anii pandemici, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au revenit la normal, iar sute de sătmăreni s-au străns în centrul orașului pentru a aduce un omagiu eroilor români.

Autoritățile sătmărene au organizat de această dată un program fastuos cu ocazia Zilei Naționale a României, manifestările începând de la ora 11, cu o expoziție dedicată lui Vasile Lucaciu, la Muzeul de Artă, seria evenimentelor continuându-se cu depuneri de coroane la bustul lui I. C. Brătianu și la statuia lui Vasile Lucaciu.

Mai apoi, a venit momentul așteptat de toți sătmărenii, care a avut loc la Statuia Eroului Necunoscut, respectiv ceremonialul militar și religios, depuneri de coroane și defilarea cu personal și tehnică aparținând Garnizoanei Satu Mare.

După intonarea Imnului Național, a urmat o scurtă slujbă în memoria eroilor neamului.

Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, a dat citire mesajului transmis de către prim ministrul României, Nicolae Ciucă, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale.

„Se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când la adunarea națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiționată și pentru totdeauna cu regatul României. Acel moment memorabil născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri care au dus la împlinire visul de unitate națională, reprezintă și fundamentul României în care trăim generațiile de astăzi. Așa cum națiunea Română este rezultatul evoluției istorice, statul român modern este rezultatul națiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 decembire 1918, a venit firesc, după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea Națiunii Române, opera marilor cărturari ai Școlii Ardele, mișcarea de eliberare de sub dominațiile fanariote, efervescența mișcăriilor revoluționare din 1848, curajul celor două principate române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1977 și cel mai important jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul de auto determinare în Primul Război Mondial. Odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la auto determinare, un act de dreptate bine venit al istoriei noastre…”.

Cel mai așteptat moment al zilei a fost defilarea Garnizoaeni Satu Mare, însă evenimentele oganizate cu ocazia Zilei Naționale a României au continuat cu spectacole folclorice la Casa de Cultură a Sindicatelor și cu concerte de muzică folk, ușoară și pop rock, în Piața 25 Octombire din Satu Mare.

Începând cu ora 19.00, va avea loc retragerea cu torțe, iar mai apoi, de la ora 19.30, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti a pregătit un concert vocal-simfonic dedicat Zilei Naționale.

articolul original.

Cerere în căsătorie, chiar de Ziua Națională

1 December 2022 at 14:33
articolul original.

Depuneri de coroane cu ocazia Zilei Naționale

1 December 2022 at 14:16

articolul original.

„Dr. Vasile Lucaciu-un erou al națiunii române”

1 December 2022 at 13:44

Muzeul de Artă din Satu Mare găzduiește în data de 1 decembrie, expoziția „Dr. Vasile Lucaciu-un erou al națiunii române”, vernisajul căreia a avut loc începând cu ora 11.00.

Expoziția este una comună între Muzeul de Artă din Satu Mare și cel din Baia Mare, asemeni tuturor acțiunilor din 24 noiembrie până acum. Acestrea au fost realizate în colaborare cu cele două Consilii Județene, cu sprijinul Primăriei din Satu Mare, sub egida Instituției Prefectului din Satu Mare.

Cele două muzee au realizat o expoziție dedicată Zilei Naționale pornind de la o personalitate care a fost puternic implicată atât în Unire cât și în lupta pentru drepturile românilor.

Astfel, a fost sărbătorit Centenarul Dr. Vasile Lucaciu care acum exact 100 de ani a fost condus cu mare fast pe ultimul său drum.

Sicriul Centenarului a fost așezat la Catedrala Greco-Catolică „Sfinții Mihail și Gavril”, locul unde a păstorit pentru ultima dată. Au fost prezente nume importante din România, începând cu primul ministru, Ionel Brăteanu, Regele Ferdinand care l-a decorat post morte cu colanul de aur, iar de aici, sicriul împreună cu toți participanții evenimentului, a fost transportat cu trenul și oprit în fiecare stație, până în Baia Sprie, iar de acolo, a fost transportat cu un car cu boi și depus la Biserica ctitorită de Vasile Lucaciu împreună cu bunul său prieten, Protopopul de Seini Greco-Catolic Alexiu Berinde.

articolul original.

Bradul – Axis mundi-ul lumii tradiționale 7 decembrie 2022 – 20 ianuarie 2023

1 December 2022 at 09:04

Muzeul Județean Satu Mare vă așteaptă miercuri, 07 decembrie 2022, de la ora 16:00, la vernisajul expoziției „Bradul – Axis Mundi”, la Muzeul de Artă, Piața Libertății, nr. 21.

Expoziția „Bradul – Axis Mundi” își propune o inițiere a vizitatorului în lumea mitică, dar și simbolică a universului magic pe care Bradul l-a creat în jurul său. În parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, am ales spre expunere obiecte de patrimoniu ornamentate cu simbolul bradului, cum ar fi blide, oluri, ceramică de nuntă, dar și funerară. Lingurare încrustate cu frunza bradului, dar și celebrele lăzi de zestre cu „pomul nunții”, cămeși și spăcele brodate cu „pana bradului”, tezaurizate în cuprinsul colecțiilor muzeale, la care am adăugat citate din lirica tradițională românească, ce oglindesc importanța bradului.

În unele reprezentări iconografice crucea apare înconjurată de crengi de brad, o idee a Arborelui – Cruce, iar la limită, prin asociere, însăși Hristos devine Arbore al lumii, un „axis mundi”. Crucea are, de asemenea, o funcție ambivalentă, aceea de pedeapsă, dar și de izbăvire, prin moarte spre viață, „per crucem ad lucem”, prin cruce la lumină. Această reprezentare este o formă de sincretism a fenomenului de asimilare dintre dendrolatrie-creștinism.

Expoziția se poate vizita până în data de 20 ianuarie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 09.00 și 17.00, iar duminică între 10.00 și 14.00, la sediul Muzeului de Artă, Piața Libertății, nr. 21.

Curator: Laura Melinda Tătăran, muzeograf, secția Etnografie

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, București, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Maramureș.

articolul original.

Conferința „Bradul – Axis mundi – ul lumii tradiționale”

1 December 2022 at 09:01

Muzeul Județean Satu Mare vă invită la conferința organizată de instituția noastră, în cadrul evenimentului „Bradul Axis mundi-ul lumii tradiționale”, ce va avea loc în data de 7 decembrie 2022, începând cu ora 1700, la Muzeul de Artă, Piața Libertății, nr. 21.

Conferința va reuni personalități din domeniul etnografiei, religiei și artei, ce vor susține prelegeri tematice despre simbolistica bradului: Dr. Delia Suiogan, Conf. Univ. la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare, dar și etnolog de renume, în dialog cu drd. Gabriel Ștefan Solomon, iconograf, cadru asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeș – Bolyai. De asemenea, evenimentul va fi marcat de vernisarea unei expoziții ce valorifică simbolistica și semnificațiile bradului, printr-un număr de lucrări aparținând unor studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, printre ei numărându-se și membri ai asociației „Chip și Asemănare”.

Conferința se dorește a fi o incursiune în lumea simbolisticii ancestrale, alături de explicarea necesității cunoașterii semnelor și simbolurilor cu semnificații deosebite, precum cel al bradului, care a trecut de la o simplă reprezentare grafică, realizată cu scopul obținerii unui decorativism desăvârșit, căpătând putere de „simbol”.

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

Sărbătoare. Hramul Bisericii în Curtuiuș

30 November 2022 at 14:57

Printre credincioșii care au fost astăzi la slujba de la Curtuiuș s-a numărat și viceprimarul muncipiului Satu Mare, Cristina Tămășan- Ilieș, consilierul prefectului, Bianca Șorian, consilierii vicepreședinților Consiliului Județean, Adrian Ardelean și Ciprian Tisea, directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare, Mariana Sălăgean, vicepreședințele org. municipale PSD, Adela Stănean, secretarul org. jud. TSD Satu Mare, Claudiu Tămășan, președintele org. municipale TSD, Sorin Stănean, vicepreședintele org. municipale TSD, Maria Ardelean, Octavian Ardelean.

articolul original.

Eveniment. Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sărbătorit la Schitul Chilia 

30 November 2022 at 14:49

Ocrotitorul României, Sfântul Apostol Andrei, a fost sărbătorit la Schitul Chilia, din comuna Homoroade, de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul -Vicar al Episcopiei Maramureşului și Sătmarului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi dar și de către credincioși prezenți.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Florian Mocan, protopopul Careiului, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenției „Pelerinul creștin” a Episcopiei, Pr. Mădălin Tăut, paroh în Iegheriște, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, alături de alți preoți slujitori din parohiile învecinate lăcașului monahal.

În rândul credincioșilor au fost prezente și oficialități județene în frunte cu  Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, vicepreședinți consiliului județean Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, subprefectul județului Satu Mare,  Romeo Pop.

În cuprinsul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a evidențiat rolul duhovnicesc al Sfântului Apostol Andrei, primul din ucenicii chemați la propovăduire, în vestirea Evangheliei lui Hristos pe teritoriul României: „Sfântul Apostol Andrei este numit ocrotitor al României pentru faptul că, după Cincizecime, a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în ținutul Dobrogei de astăzi, pe teritoriul actual al țării noastre. De asemenea, pericopa evanghelică care a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii, în mod simetric, ne vorbește despre chemarea primilor apostoli la propovăduire (cf. Ioan 1, 35-51); din acest considerent Sfântul Apostol Andrei este numit „cel Întâi Chemat”, a precizat PS Timotei Sătmăreanul.

Preasfinția Sa a primit din partea obștii monahale, în frunte cu egumena Doroteia Sarca, o icoană frumos pictată cu chipul Sfântului Apostol Andrei și un coș cu flori.

articolul original.

Bronz și la Naționalele de seniori pentru Paul Oros

30 November 2022 at 14:37

Lupte greco romane

 

După cele trei medalii cucerite la Cluj Napoca la Naționalele de tineret- U23, luptătorii de la CS Cetate Ardud au reușit o nouă performanță notabilă.

La finalul săptămânii trecute, Paul Orosz  a reușit să cucerească medalia de bronz la seniori la Reşita la  finala Campionatului Naţional de lupte greco-romane

De remarcat că Paul obținuse bronzul și cu o săptămână înainte la Naționalele U23.

Marian Zaha a terminat pe locul 4 (nu s-a dat bronz) la 63 de kilograme. Tot acolo a luptat şi sătmăreanul Cătălin Şoreanu, la 77 de kilograme.

“Săptămâna aceasta încheiem calendarul competiţional cu o competiţie la Timişoara. Acolo ne deplasăm cu 9 sportivi”, ne a declarat antrenorul  Claudiu Blaga.

Reamintim că la Naționalele U 23 , Andrei Barbul a reușit o performanță deosebită . Acesta a cucerit medalia de argint la cat. 97 kg. Tot de la CS Cetate Ardud, Marian Zaha a luat argintul la 63 de kg, iar Paul Oros (60 kg), în urma acumulării punctajului a prins locul trei.

articolul original.
❌