ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 6 December 2022Gazeta de Nord Vest

Miroase tare de tot a…țeapă!

5 December 2022 at 20:20

E luna cadourilor, astfel că foarte mulți sătmăreni au comandat sau continuă să comande diverse lucruri de pe internet. Fie că nu au timp de cumpărături clasice, fie nu știu ce să cumpere, mulți sătmăreni preferă shoppingul on-line. Marea majoritate a vânzătorilor de pe internet sunt de bună credință, dar în această perioadă apar și escrocii, care au un singur scop: să țepuiască și să câștige bani ilicit. Așadar, pentru a nu avea experiențe neplăcute, care sunt din ce în ce mai multe, sătmărenilor li se recomandă să aibă grijă de unde și ce cumpără. Și încă ceva: acolo unde sunt prețuri mult mai mici decât cele de pe piață să știți că acolo miroase tare de tot a…țeapă!

articolul original.

Concertul simfonic „Dvořák la New York” pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

5 December 2022 at 20:03

Săptămâna aceasta conducerea filarmonicii sătmărene ne răsfață cu două evenimente de profil. Pe lângă cel de joi, ora 19 (abonamentul cu nr. 17), despre care v-am povestit în titlu și pe care îl vom prezenta mai pe larg, pentru vineri 9 decembrie, sunt programate două „Concerte educative” pe aceeași temă (Un european în America).

Am menționat două spectacole vineri deoarece de la ora 9 spectacolul va fi în limba română, iar de la ora 11 evenimentul se va desfășura în limba maghiară. Pentru cel în limba maghiară s-a cerut ajutorul actorului Rappert Vencz Gábor, în rest fiind vorba de aceeiași artiști (dirijor, actor, solist) ca și în spectacolul de joi. Copii! Nu pregetați să-i bateți la cap pe părinți să vă ofere posibilitatea de a vă face propria părere despre muzica de înaltă calitate.

Concerul simfonic de joi, „Dvořák la New York”, este dirijat de Toadere Kovacs Dalma (revenită în Satu Mare după mai bine de doi ani și jumătate), având ca solist baritonul Peti Tamás Ottó (ambii de la Opera Maghiară din Cluj). Cei doi muzicieni vor fi susținuți de reprezentația actoricească a lui Bogdan Bob Rădulescu. Programul conține mai multe fragmente din compozițiile lui Antonin Dvořák, simfonia nr. 9 „Din Lumea Nouă” în mi minor și un dans slav (nr. 8). În plus, pe finalul concerului vom fi răsfățați cu acordurile „Simfoniei nr. 9” în re minor a lui Ludwig van Beethoven.

Despre Peti Tamás Ottó vă vom povesti cu altă ocazie. Despre Bogdan Bob Rădulescu nu trebuie să vă mai povestim. Scrieți doar numele pe o tastatură, pe nisip la mare sau pe o bancă într-un parc și veți afla mai multe despre el decât aș putea să vă povestesc.

Antonín Dvořák
S-a născut la data de 8 septembrie 1841 în satul Nehalozeves, așezat pe malul Vltavei, în apropiere de Praga. Ca fiu al unui măcelar-cafegiu, a deprins primele îndeletniciri ale meseriei de la tatăl său, iar primele noțiuni muzicale le va învăța de la organistul orașului Zlonice. Tatăl viitorului compozitor avea un han țărănesc, iar mama lui era în serviciul unei familii princiare, pe nume Lobkowitz, din apropierea satului natal.

Antonin va crește în ambianța atmosferei de la țară și din fragedă copilărie va cânta împreună cu copiii țăranilor melodiile populare și va deprinde cântările bisericești în biserica satului. Este atras de dansurile tinerilor de la țară, iar acest lucru îi va influența definitiv tehnica compoziției de mai târziu, ce-l va face celebru în întreaga lume.

Unul dintre primii lui profesori de muzică, Josef Spitz, organist de meserie, îl va învăța să cânte la vioară și, nu după mult timp, Antonin (la vârsta de 8 ani) va intra în mica orchestră de pe lângă hanul tatălui său.

După ce va termina stagiul școlar în satul natal, în anul 1853 va fi găzduit de unchiul său în orășelul Zlonice unde va studia pianul, vioara și viola precum și teoria muzicii și canto coral cu profesorul Antonin Liechmann (1808-79). Despre acest profesor compozitorul își va aminti cu drag pe tot parcursul vieții, mai cu seamă că acesta îl va iniția în aprofundarea tradițiilor naționale muzicale ale Cehiei.

A decedat pe 1 mai 1904 la Praga.

Toadere Kovacs Dalma
Dirijorul Toadere Kovacs Dalma are o pasiune puternică. Ea dorește să deschidă orizonturile culturale ale copiilor, mai ales ale celor între 5 și 10 ani, vârstă la care crede că poate fi inoculată muzica de largă respirație. Sub titlul „Aventuri muzicale”, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca ea desfășoară un program educativ în calitate de manager de proiect, program ce își propune să îi familiarizeze pe copii și pe tineri cu lumea operei și a muzicii clasice. Dar să o lăsăm pe ea să ne spună ce și cum.

„Ideea a apărut puțin mai devreme decât s-a putut implementa. Fiind pandemie, lucrurile au mers puțin mai greu. Eu mi-am luat doctoratul în domeniul medierii muzicale și a existat o susținere de carte la care a fost prezent și directorul Operei Maghiare, domnul Szép Gyula. Inițial, trebuia să facem un singur spectacol pentru copii, să vedem cum merge, cum este primit de către public, dar, între timp, s-a născut și ideea de a aplica la fondurile AFCN și am și câștigat proiectul. Așa putem să facem pentru mai multe categorii de vârstă și mai multe tipuri de concerte potrivite pentru fiecare categorie de vârstă.

Copiilor le place. Asta este un motto pe care-l auzim foarte des. De multe ori zici că a fost bun concertul fiindcă le-a plăcut copiilor, dar copiilor le plac foarte multe, le place și la circ, și peste tot. Nu este neapărat cel mai bun criteriu de evaluare a evenimentului. Dar copiii se poartă în general bine. La un concert pentru copii nu putem avea așteptări de gen: nu bateți din palme, doar când zicem noi; nu vorbiți; nu mișcați. Dimpotrivă! Caracteristile acestea ale copiilor sunt foarte bune pentru a putea introduce elemente de mediere muzicală, care însemnă interactivitate cu publicul, care înseamnă activități de mișcare, activități de comunicare. Ei pot să comunice. Oricum, această necesitate nu o au doar copiii. Și adulții s-ar bucura nespus de mult de un concert în care ar putea să pună întrebări sau să vorbească sau să aplaude când îi spune sufletul și nu când dictează eticheta. Deci, ei se poartă foarte firesc și noi trebuie să învățăm din asta, pentru că la copii se văd foarte bine tendințele și nevoile. Ei ne spun și când nu le place.

În ceea ce privește medierea muzicală am să încerc să vă dau câteva explicații. Este un domeniu foarte nou. Mediere muzicală înseamnă mijlocire între muzica clasică și public, pentru că în prezent există o ruptură între cele două, există o distanțare, oamenii nu mai înțeleg muzica clasică și când merg la un concert de acest fel se simt ca la o biserică a unei religii pe care n-o cunosc și nu știu cum să se comporte. Medierea muzicală vine exact ca să rezolve, ca să mijlocească această depărtare, această ruptură și să apropie omul de muzica clasică.

După ce mi-am dat doctoratul în mediere muzicală, o doamnă foarte deosebită, Olguța Lupu, de la București s-a luptat și a introdus în COR (Catalogul Ocupațiilor din România) meseria de mediator muzical. Așa că, am făcut împreună un pas important pentru ceea ce înseamnă viitorul muzicii clasice și, desigur, ocupațiile unor muzicieni care poate s-ar fi îndreptat spre asta, dar n-ar fi putut să-și practice această chemare pentru că nu a existat până acum la noi în țară. Asta nu înseamnă că n-a existat în Europa și-n America.”

Opriți războiul!

Gruiță Ienășoiu

articolul original.
Ieri — 5 December 2022Gazeta de Nord Vest

VICEPREȘEDINTELE ANSVSA, LA SATU MARE. Marile magazine, controlate la sânge

5 December 2022 at 19:57

La invitația prefectului Radu Roca, dar și a intervenției președintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, luni, 5 decembrie, s-a aflat la Satu Mare vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA), Ioan Oleleu. Vizita sa la Satu Mare vine în urma acțiunii de protest a fermierilor sătmăreni care a avut loc săptămâna trecută. Cu această ocazie, Ioan Oleleu a afirmat că în perioada următoare va începe o amplă campanie de curățare a marilor magazine în ceea ce privește comercializarea produselor alimentare.

Întâlnire la Prefectură
În prima parte a zilei de luni, prefectul Radu Roca alături de subprefectul Altfatter Tamás, de secretarul general, Cosmin Dorle și de directorul de Cancelarie, Radu Iancu au avut o întâlnire cu vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA) , Ioan Oleleu.

La întâlnire a participat și directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, dar și președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor.
Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu a avut și o ședință de lucru la DSVSA Satu Mare și apoi o întâlnire cu reprezentanții Uniunii de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP.

Se va face ordine
În conferința de presă care a urmat după aceste întâlniri, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a declarat că la nivel național a fost demarată o amplă campanie de controale în marile magazine. Au fost găsite deja primele nereguli și au fost aplicate amenzi.

”În urmă cu câteva zile a fost efectuată o acțiune la nivel național pentru a identifica unele practici nelegale în ceea ce privește producerea și comercializarea de produse lactate. Au fost verificate 710 unități, au fost prelevate 731 de probe care au fost analizate în laboratoare. S-au înregistrat neconformități, unele destul de grave. Acțiunile au avut rolul de a identifica neconformități legate de declarațiile în ceea ce privește calitatea produselor, declarații care trebuie să însoțească produsele la raft, modul de etichetare. Au fost aplicate, în urma neregulilor constatate, un număr de 34 de sancțiuni contravenționale în valoare de 186 de mii de lei, 46 de avertismente și s-a reținut cantitatea de 6.380 de kilograme de produse lactate”, a spus Ioan Oleleu.

Vicepreședintele ANSVSA a mai spus că în perioada următoare ”se va continua cu acțiuni de monitorizare a neconformităților”, iar sancțiunile vor fi ”mult mai drastice”.

”Un obiectiv important al nostru a fost creșterea capacității analitice, astfel încât produsele care fac obiectul comercializării să fie analizate într-o pondere mai mare, iar începând cu jumătatea lunii decembrie va fi funcțională o capacitate de analiză a grăsimilor vegetale, grăsimi care au fost reclamate ca fiind un factor important în ceea ce privește falsificarea anumitor produse din zona produselor lactate”, a mai declarat vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Ultimatum pentru marile magazine
Președintele Cooperativei Samus Lact, Daniel Frei, a lansat un ultimatum marilor magazine să se conformeze. El a adăugat că, în urma acțiunii de protest a fermierilor, care a avut loc săptămâna trecută, doar un singur retailer a făcut ordine pe rafturi.

”Din nefericire, doar un singur retailer a făcut ordine pe rafturi după acțiunea noastră de protest. Celorlalți retaileri le oferim trei săptămâni pentru a-și face ordine, alt-fel vom fi nevoiți să luăm măsuri drastice. Vom face conferințe de presă chiar în fața acestor magazine și vom prezenta produsele neconforme pe care le comercializează”, a spus Daniel Frei.

Mesajul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP
”Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP și-a propus încă de la înființare un obiectiv în avantajul fermierilor mici și mijlocii care întregesc lanțul alimentar scurt prin procesarea materiei prime în produse lactate finite. Pe lângă scopul fundamental al Uniunii de Ramură, de a apăra interesele membrilor cooperatori, înainte de orice, prioritizăm sănătatea populației. După cum bine știm, în România educația alimentară se află în stare incipientă, astfel că ne revine responsabilitatea de a informa consumatorii asupra unor produse alimentare care datorită conținutului neconform, pot să afecteze sănătatea consumatorilor. În fapt, este vorba despre un ingredient frecvent utilizat în produse de origine lactată și nu numai, anume grăsimile vegetale hidrogenate (AGT). Cunoscând implicațiile clinice printr-un consum repetat a acestor produse cu grăsimi vegetale hidrogenate în conținut, propunerea noastră în calitate de asociație națională, către autoritățile dumneavoastră de control este aceea de a crea un mecanism de evidență asupra importurilor de grăsimi vegetale hidrogenate, poate chiar implementarea unei taxe/cantitate și în același timp un sistem de identificare a conținutului de AGT din produsele fabricate sau comercializate. Pentru siguranța consumatorilor, considerăm esențial ca produsele alimentare, în speță de origine lactată și chiar vegană să fie frecvent controlate printr-un examen de laborator, care să identifice cu exactitate cantitatea de acizi grași hidrogenați din conținut, ca mai apoi să poată fi comparat rezultatul examinării cu limita maximă admisă conform legislației în vigoare. Avem senzația că ne-am întors în timp, atunci când untul era un lux alimentar și contextul geopolitic înspăimântător, astfel procesatorii au trebuit să se reinventeze. Trendul internațional care promovează alimentația bazată exclusiv pe produse vegane poate să fie pe cât de ”sănătos” promovat, pe atât de periculos. Din nefericire, acest ingredient nebenefic pentru organism se regăsește în produse vegene, alternative vegane din carne, lactate vegane și produse de post. Este alegerea fiecărui consumator, însă important este să o facă conștient și nu în funcție de marketing sau preț. U.C.S.T.-BOVICOOP va promova întotdeauna consumul produselor alimentare naturale și românești spre sănătatea noastră și a urmașilor noștri, acțiune care sperăm să fie susținută și de către dumneavoastră ca și instituție națională reprezentativă de control și siguranță alimentară”.

Florin Dura

articolul original.

Croația supraviețuiește!

5 December 2022 at 18:39
Mondialu’ din fața televizorului
Articol de: Florin Mureşan

Nu-i loc de surprize scriam ieri în colțul dedicat Mondialului din fața televizorului… Franța, Olanda, Argentina, Anglia și cu noroc Croația au ajuns în sferturi semn că nu prea e loc în sferturi pentru outsideri…


Japonia a fost aproape aseară să elimine vicecampioana lumii, Croația. Niponii au condus cu 1-0 apoi au avut la 1-1 ocazii să-i trimită pe croați acasă…N-au profitat iar la loviturile de departajare Livakovic a fost eroul ce a închis poarta roș-albilor…Un soi de Omul păianjen salvator al unei naționale ce cu chiu cu vai a supraviețuit până acum în Qatar. Și fără să producă mult fotbal a ajuns în sferturi.

Cât despre Anglia-Senegal, africanii au fost clar cu pata de culoare la acest mondial…Suporteri simpatici și gălăgioși și o echipă frumoasă dar…naivă.
Senegalezul Mansour ce joacă acum la CSM Olimpia Satu Mare ne-a explicat cum se trăiește fotbalul în țara ce nouă ne era cunoscută mai degrabă pentru celebrul raliu Paris-Dakar…

”La noi toată lumea joacă fotbal. De cum se termină școala și munca, de la 5 după amiază toți sunt afară și bat mingea. Fotbalul e o religie. Suntem campionii Africii iar pentru echipa națională lumea dă și ultimul ban…Ne-a bătut Anglia..asta este..Ei au cel mai puternic campionat al lumii și chiar dacă și noi avem jucători în Premier League , plusul lor de experiență și de disciplină tactică au făcut diferența…Noi am ratat iar englezii ne-au dat gol la primul șut pe poartă” ne-a spus Mansi, iar interviul cu fostul atacant al lui Poli Timișoara poate fi urmărit miercuri seara de la ora 20 la Nord Vest TV…Deci tot în fața televizorului stăm…

Marți e Maroc -Spania…am zis după înfrângerea programată cu Japonia că mi-aș dori ca băieții lui Luis Enrique să plece acasă…Ei bine, lăsăm gluma laoparte…și Viva Espana…În schimb de fițele lui Ronaldo s-au cam săturat și portughezii…Poate multinaționala Elveție îi strică planurile lui CR7 .Și-l trimit mai rapid la pedrodolarii din Arabia Saudită…

PS. Cum să lași Croația să plece acasă când și turbanele qatarezilor se întorc după cele mai sexy suporterițe de la Mondial…

articolul original.

Sfântul Ierarh Nicolae – pildă de iubire şi milostenie (6 decembrie)

5 December 2022 at 18:30

“Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta, cu smerenia ai câştigat cele înalte, cu sărăcia cele bogate, părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”

(Troparul Sfântului Ierarh Nicolae).

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anilor 270-272 d.Hr., în cetatea Patara, în sudul Asiei Mici. Părinţii săi, Teofan şi Nona, i-au acordat o aleasă educaţie, crescându-l în iubirea de Dumnezeu şi de aproapele. Citind cărţile sfinte, Nicolae a îmbinat în mod armonios rugăciunea cu munca, întărindu-şi sufletul şi credinţa în Dumnezeu.

După ce părinţii săi au trecut la cele veşnice, Nicolae rămâne moştenitorul unei averi imense, pe care a împărţit-o săracilor. Milostenia o făcea în taină, potrivit îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos: “Când faci milostenie să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca milostenia ta să fie în ascuns, şi Tatăl tău Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei VI; 1-4). Este cunoscut cazul cu cele trei fete ajunse în cumplită sărăcie, pe care Sfântul Nicolae le-a scăpat de la pierzare. Era un om pe care Dumnezeu îl binecuvântase cu trei fete. Şi pentru că nu avea cu ce trăi, se gândea să le dea spre desfrânare, ca prin aceasta să-şi câştige existenţa. Sărăcia şi lipsa îl “aruncă” pe om în multe păcate. Aflând această decizie, Nicolae l-a miluit pe sărac într-un mod cu totul minunat. Noaptea, pe ascuns, s-a dus la casa lui şi a aruncat o pungă de galbeni pe fereastră, după care s-a întors la Episcopie neştiut de nimeni. Aflând banii, tatăl a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul primit şi cu ei şi-a căsătorit prima fiică. După un timp, Nicolae a aruncat noaptea prin fereastra săracului o altă pungă cu galbeni şi îndată s-a făcut nevăzut. Aşa s-a căsătorit şi cea de-a doua fiică, scăpând de cumplitul păcat al desfrânării. Când a aruncat şi a treia pungă, pentru a treia fiică, îndată tatăl fetelor a fugit după el şi ajungându-l, l-a recunoscut şi i-a mulţumit cu lacrimi pentru marea lui milostivire, numindu-l “îngerul cerului”, pentru că a păstrat nevinovăţia fetelor sale, iar lui viaţa şi onoarea. Apoi, Sfântul Nicolae l-a mângâiat şi l-a rugat să nu spună nimănui cele întâmplate.

După multe fapte de milostenie, Sfântul Nicolae a plecat să se închine la Locurile Sfinte. La întoarcere, îndemnat fiind de Duhul Sfânt, s-a dus în cetatea Mira Lichiei şi pe când se închina în biserică, prin rânduiala dumnezeiască, tot poporul s-a adunat în jurul lui, zicându-i: “Nicolae, vrem să ne fii episcop!” Prin urmare, Nicolae a fost hirotonit arhiereu, conducând Arhiepiscopia Mirelor Lichiei. Viaţa lui era plină de milostenii, de smerenie şi blândeţe, petrecând mult timp în post şi rugăciune. A înfruntat cu bărbăţie persecuţiile împăraţilor Diocleţian şi Maximilian, fiind întemniţat, alături de alţi creştini, împreună pătimind pentru Hristos. În anul 313, Constantin cel Mare dând libertate creştinilor şi deschizând toate închisorile în care erau închişi creştinii, l-a eliberat şi pe Sfântul Nicolae. Acesta s-a reîntors în mijlocul credincioşilor săi din Mira Lichiei, unde a fost primit cu mare bucurie, reluându-şi activitatea.

Minunile pe care Dumnezeu le săvârşea prin intermediul Sfântului Nicolae au ajuns să fie cunoscute şi de către Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena. În anul 325, s-a întrunit la Niceea primul Sinod Ecumenic, la care a luat parte şi arhiepiscopul Nicolae, combătând cu vehemenţă erezia lui Arie, care ştirbea divinitatea Fiului lui Dumnezeu. Se spune că a îndrăznit chiar să-l pălmuiască pe Arie în timpul Sinodului, dovedindu-se pe drept cuvânt “îndreptător al credinţei”.

Sfântul Nicolae s-a impus în mod deosebit prin iubirea sa de oameni, milostenia sa şi bunătatea sa, manifestate faţă de cei aflaţi în lipsuri şi suferinţe. El s-a dovedit apărător şi izbăvitor al marinarilor, astfel încât nu numai creştinii, ci şi necreştinii purtau pe vase icoana sa, considerându-l patronul tuturor corăbiilor şi, implicit, al marinarilor. A adormit întru Domnul în anul 343, în ziua de 6 decembrie (zi în care îl şi sărbătorim). În pictura Bisericii noastre, arhiepiscopul Mirelor Lichiei este înfăţişat în veşminte arhiereşti, ţinând în mână o carte, Sfânta Scriptură, din care a cules esenţa învăţăturii mântuitoare, asemănându-se lui Dumnezeu prin iubirea de semeni, precum scria părintele Ion Bunea în predica sa referitoare la Sfântul Nicolae.

Mâna sa dreaptă se găseşte la biserica “Sfântul Gheorghe-Nou” din Bucureşti, ajungând de două ori, în anii 2017 şi 2022, în Catedrala ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din inima cetăţii Sătmarului, spre bucuria tuturor.

Azi, la fel ca oricând, există mulţi oameni necăjiţi şi bolnavi, semeni de-ai noştri care suferă şi care au obosit să mai ceară ajutor. Aproapele nu este numai cerşetorul întâlnit la colţ de stradă, ci fiecare om care are nevoie de ajutorul nostru, indiferent de religie, naţionalitate sau stare socială. Noi, oamenii, formăm societatea, iar aceasta se fundamentează pe egalitate de şanse, evitând excluziunea socială, marginalizarea. Ca atare, urmând exemplul Sfântului Nicolae, să manifestăm compasiune şi răbdare faţă de semeni şi să venim constant în sprijinul celor copleşiţi de necazuri, dar statornici în credinţa lor în Dumnezeu. Astfel, vom colabora cu Dumnezeu la fericirea acelora, vom deveni parteneri ai Domnului în procesul mântuirii noastre şi a lor. Dacă ei se mântuiesc înseamnă că şi noi ne vom mântui prin ei. Fiecare faptă bună, izvorâtă din iubire şi sinceritate, va cântări greu la judecata lui Dumnezeu.

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi Sfinţi ai noştri, este şi patronul copiilor. Către el se îndreaptă rugăciunile părinţilor pentru creşterea şi ocrotirea copiilor. Pe el îl aşteaptă copiii cu nerăbdare în fiecare an, să le aducă daruri în timpul nopţii, precum a adus pungile cu galbeni în casa acelui sărac ce avea trei fete. Totodată, el este salvatorul celor din închisori şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi, protectorul fecioarelor, al tinerilor şi al călugărilor. Mulţi creştini îi poartă numele şi i se roagă cu credinţă, primind ajutorul său. Să urmăm pilda vieţii lui şi, în special, iubirea lui de aproapele, manifestată prin fapte de milostenie. În împrejurările grele din viaţă, să nu ezităm să apelăm la dânsul, rugându-i-ne: “Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcătorule de minuni, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”

Preot dr. Cristian Boloş

articolul original.

Eveniment. Concert de colinde și cântece patriotice la Negrești-Oaș

5 December 2022 at 18:07

Catedrala Ortodoxă „Duminica Tuturor Sfinților” din Negrești-Oaș a fost în seara de 1 decembrie, de la ora 18:00, gazda unui eveniment deosebit, prilejuit de sărbătorirea Zilei Naționale a României, pe de o parte, iar pe de altă parte, de începutul cel duhovnicesc al interpretării colindelor străbune.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, și în prezența Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, în catedrala orașului a avut loc un concert extraordinar de colinde și cântări patriotice.
În prima parte a evenimentului, au concertat grupurile tradiționale și locale: Maria Tripon și Ansamblurile „Oașul” și „Sânzienele”, grupul de copii „Edutopia”, grupurile vocale ale școlilor gimnaziale coordonate de doamna prof. Luciana Bledea și corurile reunite ale parohiilor din Negrești-Oaș.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Corala bărbătească „Armonia” din Constanța, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru a susținut un concert extraordinar de colinde și imne patriotice.

Spre finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt duhovnicesc care a făcut referire la tradițiile poporului român, la Ziua Națională a României, precum și la însemnătatea cântărilor patriotice.

Cu acest prilej, doamna Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, a înmânat Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul și preacucernicului părinte Marcel Malanca, protopopul Oașului și parohul bisericii mai sus amintite, câte o Diplomă de recunoștință „în semn de aleasă mulțumire și deosebită gratitudine pentru toată munca intelectuală, pastorală, administrativă și filantropică desfășurată în slujba Bisericii lui Hristos”.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că iată, după un an greu, ne-a ajutat să fim împreună și să sărbătorim Ziua Națională a României. Sărbătorim cu aceeași credință pe care au avut-o și înaintașii noștri, credință cum că în gândire există o forță spirituală care străbate peste veacuri mărturisind ceea ce are neamul nostru mai de preț, credință, tradiție și verticalitate, dar mai presus de orice, azi, de 1 Decembrie, suntem bucuroși că putem să sărbătorim împreună. Ce poate să fie mai frumos decât să fim în acest lăcaș al credinței împreună la un concert extraordinar de colinde, după o zi plină de bucurie și emoție în care am sărbătorit Ziua Națională, colinde care, pe lângă tradițiile noastre, sunt și un balsam pentru sufletul nostru”, a precizat Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș.

În încheiere, toți participanții au interpretat la unison colindul „O, ce veste minunată”, apoi, de pe esplanada catedralei, au urmărit aprinderea iluminatului festiv al orașului.

Karina Brodi

articolul original.

Peste 200 de floretiști din cinci țări au participat la Cupa 1 Decembrie 2022!

5 December 2022 at 17:14

Scrima rămâne regina sporturilor de la Satu Mare. O demonstrează și ediția din acest an a Cupei 1 Decembrie la floretă ce a adus , din nou , la sala Alexandru Csipler un număr impresionant de participanți.


La competiția de floretă ce a avut loc în week end au participat 204 floretiști din cinci țări, Ungaria, Israel, Ucraina, Republica Moldova și România. Cu mențiunea că din România am avut parte de o prezență solidă de la 17 dintre cele mai importante cluburi.
”Putem spune că la aceste categorii de vârstă, la copii de la 9-10 ani , 11-12 ani și 13-14 ani avem la Satu Mare cel mai vechi concurs din Europa Centrală și de Est. Mă bucur că și în acest an am avut peste 200 de participanți…Sunt peste 40 de ediții adunate și sper să ducem tradiția mai departe ani buni de acum înainte” spune antrenorul Dan Șuta de la CS Satu Mare.
La categoria 9-10 ani la feminin am avut o finală sătmăreană cu Bălaj Raluca ce a învins-o în ultimul act pe Stelmach Tabita, la limită cu 8-7.
La băieți 9-10 ani s-a impus Matei Liță de la Triumf București după o finală cu Silasi Filip de la CSM Cluj Napoca. De la CS Satu Mare, Adam Dicu a terminat pe 17 iar Cătălin Feher pe 22.
La fete 11-12 ani a câștigat Ingrid Matei de la Aramis după o finală cu Kollar Natasa din Ungaria.
De la CS Satu Mare, Taisia Boitor a încheiat pe 28 iar Stelmach Ana pe 30.
La băieți 13-14 ani, pe primul loc a terminat Koncz Endre de la CSM Cluj Napoca după o finală cu Robert Ghețu -Triumf. De remarcat că Paul Iosif de la CS Satu Mare a luat medalia de bronz.
La fete 13-14 ani a câștigat Adoch Alexandra de la Floreta Timișoara după o finală cu Liță Karina de la Triumf București.
La masculin 11-12 ani s-a impus floretistul din Israel, Kfar Saba după o finală cu Tudor Timaru de la Atlas Invictus.
Floreta de la CS Satu Mare e antrenată de Izsaki Arnold, Dan Șuta, File Attila și Eva Lengyel.
Competiția e organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare și Clubul Sportiv Satu Mare, în colaborare cu Asociația Fencing Satu Mare.

articolul original.

Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități

5 December 2022 at 12:49

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, implementează proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, proiect cofinanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.
Obictivul specific este : Creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici ( 55-64 ani), persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu nivel redus de educație.

Durata proiectului este de 50 luni (23.05.2019 – 31.07.2023), iar obiectivul general este reprezentat de asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața muncii.

În cadrul proiectului prin ANOFM se derulează măsurile active de ocupare pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

Valoarea totală a proiectului este de 111.978.816,40 lei din care 94.549.862,89 lei cofinanțare UE.

Persoanele cu dizabilități non-NEET șomere, persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsuri active de ocupare pot beneficia la cerere de sprijin prin acordarea de subvenții sub formă de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate

Rezultate ale proiectului înregistrate în luna noiembrie 2022:

120 cereri de acordare a voucherului au fost evaluate de ANPDPD;
96 vouchere au fost emise și transmise DGASPC-urilor spre a fi distribuite beneficiarilor;
24 cereri de acordare a voucherului au fost respinse;
26 audiențe telefonice au fost acordate persoanelor cu dizabilități cu privire la modalitatea prin care pot să beneficieze de voucher, care sunt documentele necesare;

A fost actualizată lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces pe site-ul www.anpd.gov.ro.

articolul original.

Doi șoferi și-au bătut joc de Codul Rutier. Premiați de polițști

5 December 2022 at 12:39

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orelor 05.00, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Drumul Județean 108 M, pe raza localității Chereușa au efectuat semnale de oprire în trafic unui autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 43 de ani, din județul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***
La aceeași dată, polițiștii rutieri sătmăreni au oprit în trafic, un bărbat de 44 de ani, domiciliat în Satu Mare, care conducea un autoturism pe Drumul Județean 194 C, între localitățile Lazuri și Dorolț.

Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a relevat o concentrație de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

articolul original.

Femeie cercetată pentru FURT. Este INCREDIBIL de unde a furat

5 December 2022 at 12:36

La data de 2 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Carei, în urma desfășurării activităților specifice, au identificat persoana care, în cursul zilei de 1 decembrie a.c., ar fi pătruns în vestiarul unei instituții culturale, de unde ar fi sustras mai multe bunuri.

Astfel, polițiștii au stabilit faptul că persoana bănuită de comiterea infracțiunii este o femeie de 21 de ani, din municipiul Carei, pe numele căreia a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

În cauză, cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

articolul original.

FOTOGALERIE. ACCIDENT CUMPLIT în județ. Ce spune POLIȚIA

5 December 2022 at 12:30

La data de 4 decembrie a.c., în jurul orelor 17.00, polițiștii sătmăreni au fost sesizați despre producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 19 F, în localitatea Apa, posibil cu victime.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că o femeie care se afla la volanul unui autoturism și care circula dinspre localitatea Seini către localitatea Apa, la efectuarea unui viraj către stânga, nu s-ar fi asigurat corespunzător, intrând în coliziune cu un alt autoturism, care se afla pe sensul opus de mers, condus de către un bărbat.

În urma producerii accidentului rutier, a rezultat rănirea celor doi conducători auto, precum și a unui bărbat, pasager într-unul dintre autoturisme.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, prezent la Satu Mare

5 December 2022 at 10:33

Prefectul Radu Roca alături de subprefectul Altfatter Tamás de secretarul general, Cosmin Dorle și de directorul de Cancelarie, Radu Iancu au avut în dimineața de 5 decembrie, o întâlnire cu vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA) , Ioan Oleleu.

articolul original.

Kovacs Istvan, delegat și în optimi la Mondial! 

5 December 2022 at 09:33

Careianul a fost declarat cel mai bun arbitru în 2022 la Gala Fotbalului Românesc

Careianul Istvan Kovacs, 37 de ani, va fi arbitru de rezervă și în fazele eliminatorii de la Campionatul Mondial. A fost delegat la optimea dintre Portugalia – Elveția (marți, 21:00).

Istvan Kovacs ajunge astfel la 8 meciuri ca rezervă la actualul Campionat Mondial.

La duelul dintre Portugalia și Elveția, Istvan Kovacs va fi rezerva mexicanului Cesar Ramos. Și cei doi asistenți vin din Mexic, Alberto Morin și Miguel Hernandez.


Ce meciuri a primit Istvan Kovacs la Campionatul Mondial, toate ca rezervă:

Qatar – Ecuador 0-2

Uruguay – Coreea de Sud 0-0

Argentina – Mexic 2-0

Spania – Germania 1-1

Ecuador – Senegal 1-2

Arabia Saudită – Mexic 1-2

Croația – Belgia 0-0

Portugalia – Elveția, marți, 21:00


Declarat ”Cel mai bun arbitru român în 2022”

Aflat la Cupa Mondială din Qatar, careianul Kovacs Istvan a aflat că a fost declarat arbitrul anului la Gala Fotbalului Românesc. Ajunsă la ediția a 23-a, gala e organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliștilor.

articolul original.

FOTOGALERIE. SALVATĂ de la o MOARTE SIGURĂ. S-a luptat cu DISPERARE pentru VIAȚA ei

5 December 2022 at 08:50

O sătmăreancă a fost salvată în ultimul moment de la o moarte sigură în urma unui incendiu. S-a luptat cu disperare pentru viața ei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș ” al județului Satu Mare a fost alertat duminică seara,  la ora 19:10, să intervină la stingerea unui incendiu produs în apartamentul unui bloc de pe strada Careiului. 

Incendiul a avut loc la etajul 1și a produs i o victimă, o persoană de sex feminin cu vârstă aproximativa de 35 ani.

Proprietara a inhalat fum si i s-a acordat primul ajutor.  I-a fost administrat oxigen și după ce a fost stabilă a fost transportată la UPU 

Incendiul a fost lichidat și oprită propagarea acestuia la celelalte apartamente. Cauza incendiului este flacăra unei lumânări a unui aranjament de Crăciun.

Au ars un pat și un corp de mobilier și a fost afectată zugrăveala pe aproximativ 100 m pătrați

Proprietara a intervenit cu propriul stingător!!! Pana la sosirea fortelor a reușit sa limiteze propagarea incendiului.

”Felicitam curajul și puterea dânsei precum și inițiativa de a deține un stingător în propria locuință”, spun pompierii.

articolul original.

Anunt mediu SC Bio Piersicuta SRL pentru SC Life Group SRL

5 December 2022 at 08:29

SC Bio Piersicuta SRL pentru SC Life Group SRL – respectiv, pentru amenajamentul silvic al fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice Zab Vasile, Pop Rodica Marioara, Pop Vasile, Peterfy Alexandru, Costin Ecaterina- Eva, Muha Maria Magdalena, Seres Istvan si Papp Gheorghe si S.C. Life Group SRL si S.C. Agroprodexport SRL, județul Satu Mare

în calitate de titular anunţă publicul interesat asupra declanşării etapei de încadrare, conform HG 1076/2004, în vederea obţinerii avizului de mediu pentru :

pentru amenajamentul silvic al fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice Zab Vasile, Pop Rodica Marioara, Pop Vasile, Peterfy Alexandru, Costin Ecaterina- Eva, Muha Maria Magdalena, Seres Istvan si Papp Gheorghe si S.C. Life Group SRL si S.C. Agroprodexport SRL, județul Satu Mare

Prima versiune a planului poate fi consultată la sediul titularului SC Life Group SRL din Negresti Oas, str. Padurii, nr. 40, jud. Satu Mare sau la sediul SC Bio Piersicuta SRL din Carei, str. Randunelelor, nr.4/A, jud. Satu Mare, în zilele de luni – vineri, între orele 9.00 – 15.00 şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Satu Mare str. Mircea cel Bătrân nr.8/B, luni-joi între orele 8-16.30, vineri între orele 8-14, din data de 05.12.2022.

Publicul interesat poate transmite, în scris, comentarii şi sugestii, până la data de 20.12.2022, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Satu Mare str. Mircea cel Bătrân nr.8/B, cod 440012, fax 0261-733500, e-mail office@apmsm.anpm.ro.

articolul original.

FOTOGALERIE. ACCIDENT GRAV. Doi COPII și trei adulți au ajuns la SPITAL

5 December 2022 at 08:25

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș “, al județului Satu Mare, a fost alertat duimică, la ora 17:10, prin apel la numărul unic pentru apeluri de urgenta 112, să intervină la un accident rutier produs între două autoturisme, pe DN1C în dreptul localității Apa.

Din primele informații, trei persoane au fost implicate în accident, toate în stare conștientă.

La fața locului au intervenit un echipaj de prim ajutor, un echipaj TIM, o autospecială de stingere cu apă și spumă, cu 14 cadre militare și Serviciul de Ambulanță Județean din Maramureș. Intervenție în dinamică. 

În urma accidentului rutier, cinci victime (2 adulți, 3 copii) sunt transportate la Spitalul Județean Satu Mare, o persoană este transportată de Serviciul de Ambulanță al județului Maramureș la UPU Baia Mare.

Cauzele producerii accidentului vor fi stabilite de către organele competente.

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

S-au terminat surprizele?

4 December 2022 at 19:54

Argentina a pierdut cu Arabia Saudită, dar e deja-n sferturi. Franța a lăsat-o mai moale cu Tunisia și era s-o coste primul loc în grupă dacă elvețienii-kosovari erau mai atenți la calcule și nu la răfuieli ieftine de ordin politico-mediatic. Dar și Franța e deja -n sferturi… Olanda a avut parte de o grupă ușoară și a jucat până sâmbătă cu frâna de mână trasă… Și ”portocala mecanică” a lui Van Gaal e în sferturi… Semn că nu prea mai e loc de surprize și că favoriții sunt hotărâți să-și ia partea leului la acest Mondial…

Dacă e să ne uităm în perioada romantică a fotbalului… Argentina-Olanda era finala Mondialului din ‘78. Unul jucat într-o Argentină a dictaturii militare a lui Videla … Cu Kempes și Pasarella vedete. Fără Maradona și mai ales fără Cruyff la olandezi… Pentru cei mai tineri ar fi bine de căutat, că, deh, acum e la un click distanță, rezumatul acelui meci pe youtube… Acum acea finală se joacă-n sferturi și toți ochii vor fi pe Messi… În schimb, olandezii nu mai au jucători de talia lui Cruyff, Gullit, Van Basten, Rijkaard, Bergkamp ori Van Nisterlooy dar parcă cu Van Gaal pe bancă sunt mai încrezători, că pot da lovitura, ca niciodată…

Altfel, i-o fi greu lui Deschamps cu un așa lot… Cu un Mbappe cu trei clase peste toți și cu Balonul de Aur, Benzema, înlocuit cu succes de Giroud… E clar, cocoșii rămân marii favoriți… Am zice că au arătat chiar mai mult fotbal și decât brazilienii lui Neymar.
Ne-am uitat peste audiențe… ei bine, Mbappe-u Coman de la FCSB a fost departe în seara în care a câștigat la Botoșani de suporterii care s-au uitat chiar și pe TVR info în seara aia la Mondial… Semn că și românii s-au învățat să aprecieze lucrurile originale decât cele contrafăcute..

E bun și exemplul de la Mondial la ceva… Cel al japonezilor… Fanii Rapidului ne-au făcut mândri după deplasarea la Gyor… Echipa a pierdut dar ei au continuat să-și încurajeze favoritele și la 15 minute după finalul meciului… Iar apoi au curățat tribuna sălii și le-au mulțumit gazdelor din Gyor… E un semn că încet ne vindecăm ca popor?

A Rapid Bucuresti szurkolói kitakarították a vendégszektort!                                                                                                                          

PS. Eu tot mai am însă o problemă cu spectatorii care vin, chiar și la liga a 3-a, și scuipă semințe la oficială… Pe stadionul Olimpia-Daniel Prodan…

articolul original.

După pisică, urmează porcul?

4 December 2022 at 19:30

Un așa-zis salvator de pisici din Carei s-a dovedit a fi, de fapt, un răpitor de pisici. Niciuna, nici alta, a venit în Satu Mare de unde a răpit o pisică pe Calea Traian. Stăpâna pisicii a făcut tot ce a putut să își recupereze pisica, a chemat și poliția, dar nu a reuşit. Motivul este unul incredibil: pisica nu era microcipată. Astfel că, nici polițiștii nu l-au putut opri pe bărbat să ia pisica, spre disperarea stăpânii pisicii. Se întâmplă lucruri ciudate. Ne putem aștepta ca cineva să poată veni să ia porcul din coteț pe motiv că acesta nu e microcipat. Și poliția să nu facă nimic. Ferească Dumnezeu… în ce lume trăim.

articolul original.

Ziua Națională, marcată cum se cuvine la Medieșu Aurit

4 December 2022 at 18:40

Ziua Națională a României a fost marcată cum se cuvine la Medieșu Aurit. Au fost depuse jerbe și coroane de flori la Monumentul Eroilor din localitate, unde a avut loc și un Te-Deum, iar la final s-a jucat Hora Unirii.
”Ne cinstim eroii, iar azi de aici, de la Medieșu Aurit, bucurându-ne de măreția acestei zile, din fața monumentului proaspăt renovat, vrem să arătăm o mică fărâmă din recunoștința ce le-o datorăm înaintașilor noștri! La mulți ani, România, La mulți ani, români!”, a fost mesajul transmis de primarul comunei Medieșu Aurit, Marian Torok.

articolul original.
❌