ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Gazeta de Nord Vest

Sentierri câştigă Cupa Partium!

27 November 2022 at 09:00
Echipa Sentierri
Blăjean Cristian

Sâmbătă, la Dorolţ, s-a desfăşurat Cupa Partium. Un turneu amical, de sezon, la care 8 echipe au luat parte la startul celor 2 grupe formate.

S-a jucat frumos, cu maxim fair-play din partea tuturor participanţilor.

Campioană a ieşit trupa Sentierri. În faza grupelor au obţinut două victorii și un egal, pentru ca în semifinale să treacă cu scorul de 1-0, de Golisimo.

În finală au ajuns şi Diavolii roşii, care au eliminat Fraţii cu 8-1.

Echipa Diavolii roşii

Finala s-a decis la penalty-uri.

Sentierri – Diavolii roşii a fost 1-1 la finalul timpului regulamentar, după un joc plăcut, intens disputat, având marcatori pe Mandi Attila, respectiv Sorin Marian.

Victorie Sentierri, aşadar, la loviturile de departajare.

Echipa câştigătoare:
Portar: Dani Pop. Fundaşi: Bura Florin Fundaș Mandi Attila, Rebegea Ciprian, Pura Daniel, Ban Daniel. Mijlocași: Aurel Dumitrescu, Adi Farcău, Farcaș Cosmin. Atacanți: Tasi Tamas, Alex Țârtiu

articolul original.

Harta interactivă de urbanism, disponibilă online în Sătmar

27 November 2022 at 07:24

Începând de vineri, Primăria Municipiului Satu Mare pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă care poate fi accesată prin intermediul platformei Satu Mare City Portal, la următorul link: https://portal.primariasm.ro/category/3

Harta interactivă pentru public cuprinde o hartă generală care include harta de bază a municipiului şi harta de urbanism. Prin intermediul acestui serviciu online sătmărenii pot căuta certificatele de urbanism, autorizațiile de construire emise, etapele de consultare publică a documentațiilor de urbanism.

articolul original.

Bonificație la plata impozitelor și taxelor locale pentru persoanele juridice

27 November 2022 at 07:21

Primăria municipiului Satu Mare reamitește contribuabililor persoane juridice despre faptul că potrivit Hotarârii Consiliul Local al municipiului Satu Mare nr. 132/2022 începând cu anul 2023, în cazul plății cu anticipație pentru întregul an a impozitului /taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului asupra mijloacelor de transport, bonificația de 10% care a fost stabilită, se acordă doar dacă acești plătitori au cont activat pe platforma online de comunicare electronică a municipiului Satu Mare. Acest lucru presupune solicitarea și activarea serviciului care este oferit gratuit pentru comunciarea electronică cu contribuabilii.

Pentru a venii în sprijinul acestora mai informăm despre faptul că acele persoane juridice sau fizice care încă nu au conturile activate pot să facă acest lucru și fără a se deplasa la sediile D.I.T.L. Satu Mare, direct din portalul de comunicare electronică a municipiului Satu Mare accesand link-ul : https://platformacetateni.satumare.globalpay.ro/public/cetatean-login/solicitare-date-acces?id=-1

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Gazeta de Nord Vest

FOTOGALERIE. EROII SĂTMARULUI. Au salvat doi bărbați de la o MOARTE SIGURĂ

26 November 2022 at 13:32

Pompierii sătmăreni au mai dat încă odată de eroism deși nu credem că mai aera nevoie. Au făcut-o de atâtea ori.

Sâmbătă au avut parte de o misiunea nu numai specială dar și extrem de peiculoasă și complicată.

Doi bărbați au intrat în burlanul aflat în vârful turnului unei vechi stații de apă de la fosyul CAP din Decebal cu intenția de a-l vopsi. Nu au luat, însă, în considerare faptul că acolo, în incinta burșanului, nu sunt curețni de aer, astfel că s-au întoxicat cu gazul provenit de la diluant.

Neavând posibilitatea să coboare singuri din turn, au fost chemați pompierii în ajutor.

La fața locului s-au deplasat forțele militare cu o autoscara si un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare. Apelul la SNUAU 112 a fost realizat de către colegul care însoțea persoana în cauză.

În sprijinul echipajelor prezente a mai fost trimisa o Autospecială de prima intervenție și comandă si o Autospeciala cu modul de descarcerare.

Procedura de salvare a celor doi a fost nu numai dificilă, dar și deosebit de periculoasă. Mai mulți pompieri s-au urcat pe motoscară, la peste 25 de metri înălțime, și după aproape două ore, pompierii sătmăreni au reușit să îi salveze pe cei doi.

Este vorba despre doi bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani, care, odată cu salvarea loc, pot spune că s-au născut a doua oară.

Fără intervenția pompierilor, cei doi nu ar fi avut nicio șansă.

Victimele au fost predate paramedicilor care, după ce le-au acordat primul ajutor la fața locului, le-au transportat la spital.

Pompierii sătmăreni, epuizați, au mai rămas puțin să își tragă sufletul. Aceste imagini spun mai mult decât orice cuvinte am fi noi capabil să spunem sau să scriem.

Plt.adj. Demian Marian Rareș, plt.adj. Barna Jozsef, plt. Pușcaș Alin, plt.adj. Czier Tiberiu, plt.maj. Ardelean Adrian

EI SUNT EROII ZILEI!!!

MERITĂ TOATĂ STIMA NOASTRĂ!!!!

articolul original.

VIDEO/FOTO. Sătmăreni, ÎN PERICOL la înălțime. Intervin pompierii

26 November 2022 at 10:18
articolul original.

CRUNT. BESTIE cu chip de om!!!

26 November 2022 at 09:54

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, au organizat, a data de 23 noiembrie a.c., o acțiune de amploare, într- un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și rele tratamente aplicate minorului.

În fapt, în cursul anului 2022, un bărbat, din Baia Mare, în mod repetat, și în mai multe perioade de timp, ar fi înlesnit în vederea practicării prostituției pe raza municipiului Satu Mare, o tânără, de 27 de ani, din Baia Mare, obținând în acest fel foloase materiale de pe urma activității femeii.

Totodată, în aceste perioade de timp, bărbatul o ținea în condiții precare pe minora, de 2 ani și 10 luni a tinerei, afectându-i acesteia dezvoltarea fizică și intelectuală.

În cadrul activității,au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Maramureș, emise de un judecător de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Satu Mare.

Totodată, față de 2 persoane au fost emise mandate de aducere la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, în vederea audierii și luării măsurilor procedurale.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost ridicate și indisponibilizate bunuri constând în:

20 grame de materie vegetală de culoare verde-oliv, susceptibilă a fi cannabis,

1 pistol air soft, 524 bile,

2 telefoane mobile

2 cartele telefonice.

Față de un bărbat, de 46 de ani, din municipiul Baia Mare, organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare au emis ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitatea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Maramureș. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele în cauză beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală și de prezumția de nevinovăție.

articolul original.

Descoperire MACABRĂ în ȚARA OAȘULUI! Bărbat găsit decedat în locuință !

26 November 2022 at 09:24

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare, a fost alertat vineri, la ora 17:31, să intervină la o persoană care nu a mai răspuns de câteva zile, într-o locuință din orașul Negrești Oaș .

La locul intervenției s-a deplasat o autospecială de intervenție cu modul de descarcerare cu 4 subofițeri din cadrul Secției de Pompieri Negrești Oaș.

La locul evenimentului a fost trimis și un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.

Pompierii militari au intervenit pentru a asigura accesul echipajului medical în locuință.

În momentul pătrunderii in interiorul locuinței persoana (de sex masculin, cu vârsta aproximativa de 64 de ani) a fost găsită și predată echipajului medical care a constatat decesul.

Apelul la SNUAU 112 a fost realizat de către vecini.

articolul original.

INVESTIȚII Două unități sanitare din județ, reabilitate și modernziate

26 November 2022 at 09:08

Consiliul Județean Satu Mare depune spre finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), două noi proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate din județ.

Proiectul ,,Reabilitare, extindere și dotare Ambulatoriu de Specialitate Tășnad”, în valoare de 16.259.182 de lei, prevede reabilitarea clădirii ambulatoriului, atât în interior, cât și în exterior și dotarea cu aparatură medicală performantă.

Proiectul ,,Dotarea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, se va realiza în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și are o valoare totală de 29.235.404 de lei.

“Cele două noi proiecte sunt esențiale pentru unitățile sanitare pe care le avem în subordine. Reabilitarea clădirii Ambulatoriului din Tășnad reprezintă o soluție optimă pentru rezolvarea problemelor de sănătate a comunității din zona Tășnad, iar prin noile echipamente și materiale care vor intra în dotarea Spitalului Județean vom reduce considerabil infecțiile intraspitalicești”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

articolul original.

BANI pentru unele PRIMĂRII din județ. CINE îi primește și pentru CE

26 November 2022 at 09:02

Consiliul Județean Satu Mare a semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul pentru finanțarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) ale unităților administrativ-teritoriale (UAT) pentru anul 2022.

Sumele alocate județului Satu Mare sunt în valoare de 637.096 de lei. Banii vor fi distribuiți unui număr de 25 de unități administrativ-teritoriale din județ, în funcție de sumele solicitate.
Sumele alocate județului Satu Mare sunt în valoare de 637.096 de lei. Banii vor fi distribuiți unui număr de 25 de UAT-uri din județ, în funcție de sumele solicitate:

ACÂȘ – 15.000 lei

ANDRID – 26.008 lei

BELTIUG – 30.000 lei

CĂMIN – 26.008 lei

CĂPLENI – 26.008 lei

CEHAL – 15.000 lei

CERTEZE – 20.000 lei

CRUCIȘOR – 26.008 lei

DOBA – 25.000 lei

GHERȚA MICĂ – 15.000 lei

HALMEU – 26.008 lei

HODOD – 35.000 lei

MEDIEȘU AURIT – 30.000 lei

MOFTIN – 26.008 lei

ODOREU – 26.008 lei

ORAȘU NOU – 30.000 lei

PĂULEȘTI – 26.008 lei

PETREȘTI – 25.000 lei

PORUMBEȘTI – 25.000 lei

RACȘA – 26.008 lei

SANTĂU – 26.008 lei

SOCOND – 35.000 lei

TURULUNG – 26.008 lei

VALEA VINULUI – 25.000 lei

VIILE SATU MARE – 26.008 lei

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

FOTOREPORTAJ: ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”VASILE LUCACIU” DIN CAREI ȘI – A OMAGIAT PATRONUL SPIRITUAL

25 November 2022 at 16:52

     Vineri 25 noiembrie a.c., la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei, au avut loc festivitățile de comemorare a Centenarului trecerii la Domnul a patronului spiritual al școlii Pr. Dr. Vasile Lucaciu. Activitățile au fost organizate de școala gazdă în colaborare cu Direcția de Cultură din cadrul Primăriei municipiului Carei; Biblioteca Municipală – Carei; Casa Corpului Didactic – Satu Mare; Asociația ”Urmașii lui Lucaciu” cu sediul în  Lucăceni și Nord Vest TV, producătorul evenimentului fiind doamna profesoară Nicoleta Ioan.

O școală cu tradiție și perspectivă

           În istoricul Școlii „Vasile Lucaciu” din Carei se disting două perioade importante. O primă perioadă în care învățământul de opt clase era asimilat liceului și o a doua în care restructurarea a presupus ca educația preuniversitară să se realizeze în trei etape: clasele primare, clasele gimnaziale și clasele liceale.

Liceul de Băieți „Vasile Lucaciu” a luat ființă în 1 septembrie 1923 și dă prima serie de absolvenți în 1927. Între anii 1923-1926 are și secție maghiară cu elevi proveniți de la Liceul piarist care a fost închis. În 1935, datorită introducerii sistemului cu 8 clase, școala nu a dat absolvenți, iar în 1928, reducându-se de la 8 la 6 clase, a dat două serii de absolvenți.

(Liceul de Stat „Vasile Lucaciu” 1937 – Imagini din Trecut România)

 După revenirea Ardealului de Nord în granițele României, din  anul 1945, secția română a liceului își reia funcționarea

            Reforma învățământului românesc din anul 1948 aduce transformări și acestei instituții de învățământ. Din acest an, Liceul „Vasile Lucaciu” se desființează. Astfel, băieții claselor a IV-a și a III-a de la liceul amintit și fetele  claselor a IV-a și a III-a de la Gimnaziul de fete au trecut pe bază de examen în clasa a VIII-a a Școlii Medii Mixte ce va lua locul  scriptic Liceului „Vasile Lucaciu”.

Cu secțiile română și maghiară, Școala Medie Mixtă va funcționa sub această denumire până în anul 1962, când va fi mutată în clădirea fostei Școli Pedagogice din Carei, actualul Colegiu Tehnic „Iuliu Maniu”. Tot în acest an, 1962, în clădirea în care a funcționat Liceul de Băieți „Vasile Lucaciu” se înființează Școala Generală Nr. 2 cu clase primare și gimnaziale.

În 1993 şcoala reia numele marelui patriot numindu-se: Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu” Carei

           Instruirea, îndrumarea şi educarea elevilor din această perioadă, se face în limba română și maghiară, ăn acest context fiind reașezat bustul lui Vasile Lucaciu în fața școlii, bust care în perioada regimului comunist a fost ascuns în pivnița Primăriei,

pentru ca în anul 2012 școala să primească titulatura de Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, titulatură pe care o are și în prezent.

        Festivitățile au debutat la bustul părintelui Vasile Lucaciu

cu intonarea Imnului de Stat a României, după care a urmat ceremonia Slujbei Parastasului în amintirea preotului Vasile Lucaciu.

prin cuvântul de bun venit rostit de doamna director a Școlii ”Vasile Lucaciu”,  Alina Mocanu,

      Onorat auditoriu aduc calde mulțumiri pentru prezență și vă invit să fiți atrași de magnetul unui spirit puternic precum clipele acestei acestei zile dedicate lui Vasile Lucaciu, care se vor ordona și vor forma un semn, așa cum pe șevalet ultima pensulă a timpului pune accentul și semnătura geniului într-o contemplare a adevărului sugerată de frumusețe…” a subliniat doamna Directoare Alina Mocanu.

           Crescut în spiritul credinței și al iubirii de neam, cu o solidă formare teologică, umană și spirituală la Universitatea Pontificală De Propaganda Fide din Roma, Preotul Greco-Catolic Vasile Lucaciu s-a dăruit în totalitate slujirii Bisericii Catolice și a rămas fidel credinței și neamului românesc. Binomul credință – neam l-a călăuzit de-a lungul întregii sale existențe, fie ca paroh în Sâncraiul Eriului din Sălaj, și apoi ca paroh de Șișești, unde va ridica o biserică impunătoare după modelul Bazilicii Sfântul Petru din Roma, fie ca Ministru în Consiliul Dirigent, sau ca deputat în Parlamentul României …” a subliniat părintele Antoniu Chifor.

         Îl comemorăm în fiecare an, purtându-l peste timp în amintire cu venerație, pentru ceea ce a făcut posibil pentru generațiile noastre, pentru a ne naște deja cu valorile naționale și identitare. A fost un caracter neînfrânt, care a trăit îmbinând credința în Dumnezeu și dragostea de țară, știind că nu poți separa patriotismul de Dumnezeu, că a te ruga pentru păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor este un act creștinesc și patriotic, de renaștere românească, întru iubirea neamului și cinstirea nației.  Pentru Vasile Lucaciu credința, istoria și limba au constituit însăși ființa neamului, care la un loc au reprezentat unitatea națională, ce uneori, nu putea fi altfel afirmată…” a subliniat Domnul Bogdan Georgescu.

       În această calitate de cap de familie și soț, Vasile Lucaciu a îmbinat, nu cu puține greutăți, o activitate prolifică exterioară vieții familiare (teolog, păstor de suflete și politician) cu cea din „atriumul” familiei sale, reușind alături de soția sa, Paulina (născută Șerbac), să facă față provocărilor privind creșterea și educația propriilor copii. Acest efort al luptătorului pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania,  Banat, Crișana și Maramureș a fost făcut prin buna conlucrare cu soția sa, alături de care a reușit să jaloneze parcursul formativ-educativ ale celor 4 copii ai săi. Din căsătoria cu Paulina au rezultat 4 copii: Epaminonda Lucaciu, devenit preot; Veturia, măritată cu Ioan Munteanu, medic la Buzău; Tulia, care locuia în Cluj; Vasile, mort în primul război mondial…” a subliniat Domnul Silviu Sana.

Festivitatea a continuat cu ceremonia depunerii de coroane de flori

la bustul Părintelui Vasile Lucaciu

         Au fost depuse coroane: din partea Instituției Prefectului din Județul Satu Mare,

 din partea Primăriei Municipiului Carei,

din partea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare,

din partea Casei Corpului Didactic Satu Mare,

din partea Episcopiei Greco – Catolice de Oradea Mare,

din partea Partidului Național Liberal,

din partea Partidului Social Democrat,

din partea Asociației ”Urmașii lui Lucaciu” din Lucăceni,

din partea Direcției de Cultură Carei,

și din partea școlii organizatoare a evenimentului, Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” – Carei.

Prezent și viitor la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei

            În acest an au fost finalizate lucrările la un al doilea corp de clădire în totalitate nou construit, ce cuprinde zece laboratoare: două laboratoare de informatică, unul de fizică-chimie, de limba română, de limba maghiară, două de limbi străine, istorie și geografie. La parter a fost amenajată o sală de mese, iar la etajul întâi o sală multifuncțională de conferințe…” a mai subliniat Doamna Nicoleta Latiș.

                      Program artistic realizat în onoarea lui Vasile Lucaciu

Activitățile au continuat în sala festivă a școlii, printr-un program artistic, elevii școlii organizatoare, coordonați de doamna profesoară Anamaria Ludescher, interpretând un potpuriu de melodii patriotice, sau închinate preotului Vasile Lucaciu.

      De asemenea, au fost interpretate și scenetele ”România Mare” – ”Moartea lui Vasile Lucaciu”;

ambele momente fiind puse în scenă de producătoarea evenimentului Nicoleta Ioan.

       Programul artistic  a continuat cu evoluția pe scenă a membrilor Asociației ”Urmașii lui Lucaciu” din Lucăceni, asociație coordonată de Doamna Mirela Horgoș;

toate aceste momente fiind apreciate de asistență și răsplătite cu aplauze.

Expoziție de fotografii și concurs școlar

         În continuarea manifestărilor, în contextul istoric al comemorării Centenarului Morții părintelui Lucaciu, dar și al sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie 1918 – Ziua Națională a României, Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei, va organiza Luni 28 noiembrie a.c. un concurs tematic cu mărturii despre viața Marelui patron spiritual,

holul școlii, fiind pregătit cu o expoziție de fotografii realizate la Ansamblul Muzeal de la Șișești, fiind de asemenea expuse și  desene realizate de elevi.

Valeriu IOAN

articolul original.

Restaurant La Pescărița și Vânătorul, vă ajută la pregătirea meselor de sărbători

25 November 2022 at 13:08

Ne apropiem de sărbătorile de iarnă, acestea fiind întotdeauna un motiv pentru binecuvântate mese în familie!

Haideți să le întâmpinăm în compania unor bucate gustoase, gătite cu suflet. Savoarea preparatelor noastre este acum amplificată de magia Sfintelor Sărbători de Crăciun și Anul Nou.

Astfel, vă anunțăm că am deschis listele pentru comenzi.

Vom pregăti pentru dumneavoastră: Platou aperitiv, Platoul vânătorului, Platou de pește, Purcel la tavă.

Vă informăm ca plasarea comenzilor se poate efectua pentru Sărbătoarea Crăciunului pana în data de 16 decembrie, iar pentru Revelion pana în data de 21 decembrie.

Acceptăm la plată vouchere ( tichete ) / carduri de masă, cadou, de vacanță, cardul social pentru mese calde, plată cu cardul bancar sau cash.

Detalii și comenzi la numărul de telefon 0722625018.

articolul original.

Concert Vocal-Simfonic dedicat Zilei Naționale a României

25 November 2022 at 11:48

Sala Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, organizează în data de 1 decembrie, de la ora 19:00, un Concert Vocal-Simfonic dedicat Zilei Naționale a României, cu intrare liberă.

În Turneul Național „MUZICA PENTRU COPII ÎN FILMUL ROMÂNESC”, vor cânta Corul de Copii și Tineret Symbol-Jean Lupu” al Patriarhiei Române

articolul original.

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor

25 November 2022 at 11:40

De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri sistematice la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale.

Pandemia, războiul, criza energetică și cea economică au avut consecințe extrem de dureroase mai ales asupra femeilor și fetelor, ridicând în mod alarmant nivelul de violență manifestat împotriva lor.

Victimele violenței de gen provin din medii dintre cele mai diverse, sunt persoane de genuri și orientări sexuale variate, fac parte din categoria migranților sau refugiaților, reprezintă minorități etnice sau sunt persoane cu dizabilități. Ele trebuie înțelese și ascultate pentru a fi ajutate.

Înțelegerea resorturilor emoționale, credințelor și stereotipurilor, precum și a condiționărilor și limitărilor socio-economice care stau la baza acestui fenomen reprezintă fundamentul pe care articulăm componenta de prevenție în lupta contra violenței de gen.

Sunt pașii esențiali pe care i-am urmat și, prin care, la nivel de guvern, construim politici și măsuri de sprijin pentru victime, adaptate realității din teren, precum și programe de informare/instruire și prevenire aplicate și personalizate. În primul nostru an de guvernare am reușit să facem pași decisivi pentru crearea de servicii integrate moderne în sprijinul victimelor violenței domestice, de centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale și campanii de informare în rândul copiilor și tinerilor. Și autoritățile și-au adaptat și îmbunătățit capacitatea de răspuns pentru a oferi un sprijin adecvat victimelor violenței domestice și violenței de gen.

Salut inițiativa Ministerului  Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a promova Campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor (25 noiembrie – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului) pentru a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie asupra violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.

Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului și înseamnă pierderea umanității, cu grave consecințe trans-generaționale.

Consider că avem cu toții obligația să educăm generațiile viitoare în spiritul armoniei  care există în mod natural, indiferent de gen. Omenia și respectul trebuie să guverneze relațiile între oameni pentru a ajunge mai aproape de o societate a firescului, în care violența să nu-și mai găsească locul.

articolul original.

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă 90 de locuri de muncă

25 November 2022 at 10:27

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 90 de locuri de muncă vacante după cum urmează:

Finlanda- 60 de locuri de muncă pentru: mecanic auto, muncitor necalificat-culegător fructe de pădure, alte fructe și legume

Polonia-15 locuri de muncă pentru: muncitor depozit-operatpr stivuitor, asistent prodcție, operator mașină CNC

Norvegia- 11 locuri de muncă pentru: vopsitor auto, personal curățenie, electrician, croitor, muncitor în producție, tinichigiu auto, zidar, farmacist, sticlar, șlefuitor sticlă, artizan sticlă

Malta- două locuri de muncă pentru proiectant arhitect

Lituania- un loc de muncă pentru instalator, montator țevi

Germania- un loc de muncă pentru tehnician electronist pentru energie și tehnologia clădirilor.

articolul original.

Accident grav în Țară Oașului

25 November 2022 at 09:47

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină în data de 25 noiembrie, la ora 08:12, la un accident rutier, în localitatea Turț.

La fața locului s-au deplasat 7 cadre militare cu o autospecială de intervenție cu modul de descarcerare și o ambulanță de prim ajutor SMURD B2 din cadrul Punctului de lucru Turț.

Forțele de intervenție ajunse la locul intervenției au constatat că un autoturism a părăsit partea carosabilă intrând într-un parapet.

În autoturism au fost două persoane care au fost preluate de echipajul medical pentru acordarea primului ajutor, acestea fiind conștiente.

În sprijin, la locul intervenției s-a deplasat și ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă cu medic.

Victimele, o persoană de sex masculin în vârstă de 56 ani și o persoană de sex feminin în vârstă de 52 ani, prezintă politraumatisme și vor fi transportate la Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare.

Ambele victime se aflau în autoturism în momentul producerii accidentului.

articolul original.

Spectacolul „În piața Clujului”, prezentat la Teatrul Municipal din Carei

25 November 2022 at 09:37

articolul original.

Inspectorii Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat 94 de controale

25 November 2022 at 09:28

În această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de  94 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare D.S.V.S.A. Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel  internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform DECIZIEI DE PUNERE ÎN APLICARE U.E. 2284 /2022, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în : Austria,  Germania, Belgia, Italia, Spania,  Franța,  Țările de Jos, Danemarca, Ungaria, Norvegia, Bulgaria.

În această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

În urma acestor controale, au  fost aplicate, 5 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă contravențională în valoare  totală de  1.600 lei  – 1 amendă contravențională în valoare de 1.600 lei  – 1 crescător de animale din localitatea Gherța Mică, –  pentru introducerea în exploatația existentă a unor animale fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare    și  – 4 avertismente,  –  4 crescători particulari de animale din localitățile  – Turț, Racșa, Homorod, Batarci –   pentru neanunțarea în termen legal a medicului veterinar oficial despre apariția unor evenimente în gospodăriile populației și nedeclararea în termenul legal a produșilor nou obținuți prin fătare.

Mai evoluează, la această oră, un caz de Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – Scrapie la Ovine, într-o exploatație non profesională din localitatea Corund.

Tot în această săptămână continuă acțiunea de vaccinarea antirabică  atât la animalele domestice – câini, pisici, dihori de companie –  cât și la animalele sălbatice  – vulpe, șacal . Vaccinarea carnasierelor domestice, se realizează în campania  –  octombrie – decembrie, iar în mediul silvatic, vaccinarea se realizează cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală. Vaccinarea în mediul silvatic, aferentă campaniei de toamnă 2022, a început în luna noiembrie 2022 și va fi continuată până la sfârșitul lunii.

Cu această ocazie DSVSA Satu Mare, roagă cetățenii județului, cadrele didactice și părinții să atenționeze copiii să evite să atingă, să se joace sau să recolteze, pentru a le transporta la domiciliu, momelile vaccinale găsite întâmplător la periferia localităților de domiciliu.

În anul 2022, din cei 4 mistreți găsiți  morți, în Fondurile de Vânătoare – 1 este pozitiv, iar  din cei 380 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  42 mistreți au fost pozitivi, iar 338  mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

Conform Regulamentului U.E, 2204 / 2022 în această perioadă, evoluează Pestă Porcină Africană,  în Germania, Polonia, România, Letonia, Lituania, Ungaria, Estonia, Grecia,  Slovacia, Italia, Bulgaria.

Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

     Pentru a preîntâmpina apariția, Influenței Aviare, în exploatațiile profesionale și non profesionale, din județul nostru, rugăm toți crescătorii de galinacee și palmipede ( gâște, rațe)  să respecte următoare :

 • separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
 • interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
 • interzicerea adăpării păsărilor domestice / sălbatice în captivitate cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor în libertate;
 • aplicarea de măsuri care să prevină contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie;
 • folosirea în zona de exploatare a păsărilor a unui echipament special destinat (încălțăminte, halat sau salopetă), sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentului, și limitarea accesului persoanelor în zona de exploatare a păsărilor (recomandat o singură persoană care să nu vină în contact cu păsări din alte exploatații);
 • prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările domestice și cele sălbatice, inclusiv prin intermediul persoanelor care au acces în zone silvatice;
 • se interzice accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială;
 • se interzice utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor domestice (rațe, gâște) și sălbatice ( păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală;
 • respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor;
 • efectuarea de urgență, în localitățile din cadrul zonei de supraveghere, a recensământului tuturor exploatațiilor de păsări din județul Satu Mare, conducerea la zi a registrului exploatațiilor comerciale, respectiv a registrelor agricole de la nivelul primăriilor pentru păsările din gospodăriile populației;
 • realizarea de către personal calificat sanitar veterinar a inspecțiilor periodice în toate exploatațiile de păsări, cu efectuarea de examene clinice, și dacă este cazul de necropsii și recoltări de probe, în vederea realizării supravegherii active a bolii;
 • interzicerea funcționării târgurilor, expozițiilor sau altor aglomerări a păsărilor, iar mișcarea păsărilor în cadrul sau în afara județului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar și a certificării sanitare veterinare;
 • se recomandă evitarea introducerii sau scoaterii de păsări din cadrul gospodăriilor particulare, în special din alte localități, mișcarea păsărilor realizându-se doar sub supraveghere sanitară veterinară și în limita localității de origine a exploatației. Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.
articolul original.

D.S.V.S.A. continuă verificările unităților de alimentație publică

25 November 2022 at 09:18

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada 18-24 noiembrie, 91 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

D.S.V.S.A. Satu -Mare, va continua  acțiunea de verificare a  unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților balneare, precum și a tuturor pensiunilor de pe raza județului. Această acțiune va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care mai organizează în perioadă următoare nunți, banchete, boteze, precum și alte evenimente, pentru a pre întimpina apariția unor evenimente nedorite.

D.S.V.S.A Satu – Mare, roagă, toți organizatorii de  evenimente, din județul nostru, cum ar fi ” zilele localităților, evenimente religioase, culturale ,sportive, comemorări, tabere ” care implică și consum public de alimente indiferent de origine, animală sau non animală, să notifice instituția noastră pentru a  putea lua toate măsurile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în vederea evitării apariției unor episoade nedorite.

DSVSA Satu – Mare, atrage încă o dată atenția ” consumatorilor pofticioși ”  să evite achiziționarea de produse și specialități din carne, sau diferite conserve, oferite spre comercializare în locuri și spații  neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece acestea nu sunt verificate pe parcursul fluxului de producție, nu se cunosc materiile prime folosite, ingredientele, locul de producere, tratamente termice aplicate produsului, modul de păstrare, depozitare, transport și desfacere/comercializare, putând oricând să apară după consumul acestora, toxiinfecții alimentare  cu consecințe extrem de grave aspra sănătății.

În această săptămână, în urma examinării trichineloscopice a unei probe de pilieri diafragmatici provenite de la o suină sacrificată pentru consum familial, provenită dintr-o exploatație non profesională din localitatea Turț, a fost diagnosticată și apoi confirmată pozitiv, suina  sacrificată. Carcasa  și organele suinei, având o greutate de 197 Kg și o valoare de piață de 2730 lei, a fost supusă sechestrului/ reținerii oficiale, denaturată și incinerată într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Datorită faptului ca proprietarul suinei, a identificat suina prin crotaliere și a înregistrat suina în Baza Națională de Date, acesta va fi despăgubit la valoarea de piață a animalului.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne notifică despre retragerea voluntară în scop de protecție a sănătății consumatorilor a următoarelor produse  –  ” IAURT PILOS  natur  3,5 % grăsime -1,0 Kg ”, Lot. 10B42B5-10, 10B429N – 10 și ” IAURT PILOS  natur  1,5 % grăsime -1,0 Kg ” , Lot. 10B3FH8  – 10  producător ” FRIESLAND CAMPINA produs contaminat cu CORPI STRĂINI – ” MASĂ PLASTICĂ” .

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a elaborat un proiect de ordin prin care susține producătorii locali și sistemul economic zonal.

Se urmărește stabilirea unui cadru legislativ prin care unităţile cu volum mic de producție, care își desfășoară activitatea în regiuni supuse unor constrângeri geografice specifice, să poată continua să producă şi, prin urmare, să contribuie la durabilitatea zonelor rurale și economia locală, cu respectarea obiectivelor de siguranță alimentară stabilite prin legislaţie. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să consultați site-ul  ANSVSA.

În acest an, au fost examinate – 45.942  capete suine, în direcția depistării trichinei, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA,  unde au fost diagnosticați 4 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu și Lazuri, iar din cei 366 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv la trichină, în Fondul de Vânătoare Bătarci. În abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost sacrificate în acest an : 1371 capete bovine.

articolul original.

Numeroase cazuri de enterocolită în rândul preșcolarilor

25 November 2022 at 08:57

În cursul zilei de 23 noiembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare a fost sesizat, printr-o adresă emisă de Școala Profesională „George Coșbuc” Medieșu Aurit, că în cadrul acestei unități de învățământ s-au înregistrat numeroase cazuri de enterocolită în rândul preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit și Grădinița cu Program Normal Medieșu Aurit. Mai exact, este vorba despre 7 copii (dintr-un total de 20) la Structura Iojib; 5 copii (dintr-un total de 26) de la Structura Potău; 18 copii (dintr-un total de 140) de la Medieșul Aurit.

Aceste suspiciuni au fost confirmate și de colaboratorul medical al școlii, Cabinet Medical Coica Dorel, dar și de medicul școlar Basca Reka.

Conducerea Școlii Profesionale „George Coșbuc” Medieșu Aurit a făcut o sesizare în acest sens la Direcția Sanitar-Veterinară și la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare. Totodată, Consiliul de administrație al școlii a hotărât suspendarea cursurilor în aceste grupe pâna la data de 5 decembrie 2022. Între timp, se efectuează procedurile de dezinfecție.

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare monitorizează cu atenție cazurile mai sus prezentate.

Vom reveni cu informații după finalizarea anchetei și după ce vor fi furnizate și rezultatele probelor de laborator pentru preșcolarii care se confruntă cu acest virus.

articolul original.
❌