ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Gazeta de Nord Vest

Sentierri câştigă Cupa Partium!

27 November 2022 at 09:00
Echipa Sentierri
Blăjean Cristian

Sâmbătă, la Dorolţ, s-a desfăşurat Cupa Partium. Un turneu amical, de sezon, la care 8 echipe au luat parte la startul celor 2 grupe formate.

S-a jucat frumos, cu maxim fair-play din partea tuturor participanţilor.

Campioană a ieşit trupa Sentierri. În faza grupelor au obţinut două victorii și un egal, pentru ca în semifinale să treacă cu scorul de 1-0, de Golisimo.

În finală au ajuns şi Diavolii roşii, care au eliminat Fraţii cu 8-1.

Echipa Diavolii roşii

Finala s-a decis la penalty-uri.

Sentierri – Diavolii roşii a fost 1-1 la finalul timpului regulamentar, după un joc plăcut, intens disputat, având marcatori pe Mandi Attila, respectiv Sorin Marian.

Victorie Sentierri, aşadar, la loviturile de departajare.

Echipa câştigătoare:
Portar: Dani Pop. Fundaşi: Bura Florin Fundaș Mandi Attila, Rebegea Ciprian, Pura Daniel, Ban Daniel. Mijlocași: Aurel Dumitrescu, Adi Farcău, Farcaș Cosmin. Atacanți: Tasi Tamas, Alex Țârtiu

articolul original.

Harta interactivă de urbanism, disponibilă online în Sătmar

27 November 2022 at 07:24

Începând de vineri, Primăria Municipiului Satu Mare pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă care poate fi accesată prin intermediul platformei Satu Mare City Portal, la următorul link: https://portal.primariasm.ro/category/3

Harta interactivă pentru public cuprinde o hartă generală care include harta de bază a municipiului şi harta de urbanism. Prin intermediul acestui serviciu online sătmărenii pot căuta certificatele de urbanism, autorizațiile de construire emise, etapele de consultare publică a documentațiilor de urbanism.

articolul original.

Bonificație la plata impozitelor și taxelor locale pentru persoanele juridice

27 November 2022 at 07:21

Primăria municipiului Satu Mare reamitește contribuabililor persoane juridice despre faptul că potrivit Hotarârii Consiliul Local al municipiului Satu Mare nr. 132/2022 începând cu anul 2023, în cazul plății cu anticipație pentru întregul an a impozitului /taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului asupra mijloacelor de transport, bonificația de 10% care a fost stabilită, se acordă doar dacă acești plătitori au cont activat pe platforma online de comunicare electronică a municipiului Satu Mare. Acest lucru presupune solicitarea și activarea serviciului care este oferit gratuit pentru comunciarea electronică cu contribuabilii.

Pentru a venii în sprijinul acestora mai informăm despre faptul că acele persoane juridice sau fizice care încă nu au conturile activate pot să facă acest lucru și fără a se deplasa la sediile D.I.T.L. Satu Mare, direct din portalul de comunicare electronică a municipiului Satu Mare accesand link-ul : https://platformacetateni.satumare.globalpay.ro/public/cetatean-login/solicitare-date-acces?id=-1

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

Mondialu’ din fața televizorului… Și totuși, Balonul de Aur e la Mondial!

24 November 2022 at 19:38

Și el e…Thibaut Courtois! Vă mai aduceți aminte de reacția firească a belgianului când a aflat că Benzema va lua Balonul de Aur?

„Adevărul este că mi se pare imposibil ca un portar să câştige Balonul de Aur. Benzema a câştigat anul acesta şi suntem cu toţii de acord cu asta. Dar, după un sezon în care am câştigat Liga Campionilor, campionatul, când sunt decisiv în finala Ligii Campionilor, să fiu pe locul 7… Asta arată că voturile nu prea iau în calcul portarii.

În top 10 nu este niciun fundaş, asta este! Măcar au inventat un alt trofeu (n.r. cel pentru cel mai bun portar, Lev Yashin)” au fost vorbele omului fără a cărui parade Benzema ar cam fi înscris degeaba…

După Belgia-Canada 1-0 , omul meciului a fost Courtois…canadienii au jucat un fotbal total și sincer m-au impresionat cu pressingul lor…Vedeta canadienilor de la Bayern nu l-a putut învinge pe Courtois și de acolo meciul s-a dus în favoarea dracilor roșii…

Courtois e cel mai bun portar din lume. A apărat penalty-ul și ce a zis lumea…Eh e datoria lui s-o facă…Toată lumea se uită la pianiști… La Messi, Ronaldo, Neymar…dar cu cei care-i cară pianul…pianistului ce facem…Eu am părerea mea…nu mă dau specialist că n-am licența Pro…( nici nu mi-ar trebui ca să antrenez în Liga 1 sau la Națională) ..Aceea că la acest Mondial diferența o vor face cărătorii de pian…Echipele cu mijlocașii la închidere cei mai eficienți și cu portari inspirați vor reuși să se impună pe final…E doar o părere…

Nu comentez Spania-Costarica..n-am ce…cu posesia ajunsă la 84-16 % costaricanii ar trebui trimiși direct acasă…

Kovacs Istvan a mai prins o rezervă…A treia…Va fi al patrulea oficial la Argentina-Mexic…Îl va vedea pe Messi în încercarea de a drege busuiocul după rușinea cu Arabia Saudită.

P.S. Ronaldo supraviețuiește… Însă am impresia că Portugalia ar juca mai mult fotbal fără el…Și ar avea cu cine…
Florin Mureşan

articolul original.

Prezentare multimedia și expoziție organizată de Muzeul Județean Satu Mare – Secția Carei cu ocazia Zilei Naționale, la Carei

24 November 2022 at 18:39

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Muzeul Județean Satu Mare – secția Carei organizează o serie de evenimente la Castelul Károlyi din Carei:

ora 09.00 – Prezentare multimedia cu subiectul Marea Unire (I)

ora 10.00 – Prezentare multimedia cu subiectul Marea Unire (II)

ora 11.00 – Vernisajul expoziției muzeale dedicate Marii Uniri

Organizator: Muzeul Județean Satu Mare – secția Carei, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și al Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

articolul original.

Centenarului morții dr. Vasile Lucaciu la Carei

24 November 2022 at 18:37

Cu ocazia Centenarului morții dr. Vasile Lucaciu, Școala ,,Vasile Lucaciu” din Carei, în colaborare cu Direcția de Cultură Carei și Biblioteca Municipală Carei, organizează o serie de evenimente cultural-patriotice:

Vineri, 25 noiembrie, ora 13:30 – bustul Vasile Lucaciu din fața școlii
– Moment festiv, în cadrul căruia vor avea loc alocuțiuni din partea invitaților, un parastas în memoria marelui patriot și depuneri de coroane și flori

Vineri, 25 noiembrie, ora 14:15 – Sala festivă a Școlii ,,Vasile Lucaciu”
– Program artistic în memoria dr. Vasile Lucaciu

Luni, 28 noiembrie – Școala ,,Vasile Lucaciu”
– Deschiderea spre vizualizare a expoziției de desene și imagini inspirate din viața și activitatea părintelui Vasile Lucaciu

Marți, 29 noiembrie, ora 12:00 – Lucăceni
– Elevii Școlii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” Carei, împreună cu elevii Școlii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” Lucăceni vor evoca și omagia personalitatea părintelui Vasile Lucaciu, la 100 de ani de la trecerea lui în neființă.

Tot cu ocazia Centenarului morții dr. Vasile Lucaciu, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei, Asociația Unirea 2009 Carei, Societatea cultural-patriotică Avram Iancu Carei, Direcția de Cultură Carei organizează luni, 28 noiembrie, de la ora 12.30 un moment omagial la bustul dr. Vasile Lucaciu din Carei, dedicat împlinirii a 100 de ani de la moartea marelui erou.

articolul original.

Inconștiență totală

24 November 2022 at 18:35

Din păcate, numărul șoferilor care circulă pe contrasens pe Șoseaua de Centură este din ce în ce mai mare. Aproape zilnic sunt depistați astfel de șoferi care, unii voit, alții din neștiință, ajung pe contrasens. Din câte se pare, zona în care sunt întâlniți din ce în ce mai des astfel de șoferi este zona de coborâre din zona Balta Blondă-Sătmărel, dar pe celălalt sens de circulație. Sunt șoferi care nu mai vor să facă bucla de circa 3 km pentru a ajunge în Balta Blondă după ce coboară de pe Șoseaua de Centură ci preferă ca la sensul giratoriu care este în apropiere să intre voit pe contrasens pentru a putea coborî și a ajunge cât mai aproape la locuință. În acest caz, coborârea de pe Centură nu are decât câteva sute de metri. Riscul e mare, pentru că pot rămâne fără permis, dar…câtă vreme hoțul neprins e negustor cinstit…se pare că merge treaba. Însă riscul producerii unor accidente este foarte mare.

articolul original.

OMAGIU. 100 de ani de la trecerea în eternitate a marelui luptător dr. Vasile Lucaciu

24 November 2022 at 18:28

Muzeul Județean Satu Mare în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, au desfășurat în data de 24 noiembrie,de la ora 1030, în Sala Mare de şedinte a Prefecturii Satu Mare, conferinţa dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a marelui luptător pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania, părintele dr. Vasile Lucaciu (1852-1922).

Personalitatea preotului Greco-Catolic Vaile Lucaciu, continua să vibreze puternic și după un secol de la trecerea sa în neființă.

Este o certitudine că zona în care a activat, memoria lui Vasile Lucaciu s-a conturat sub forma celei mai venerate personalități istorice, o personalitate pe care românii din întregul teritoriu din Nord-Vestul României, greco-catolici sau ortodoxi, au adoptat-o sub forma unui personaj emblematic al istoriei noastre.

„Acest proiect a cărei deschidere are loc la Prefectura Sătmarului, include organizarea unei conferințe a istoricilor și realizarea unui volum de studii istorice, abele menite să genereze o contribuție reală, la păstrarea memoriei vie a părintelui VasileLucaciu. Desigurcă din cele 15 lucrări realizate de istorici care zeci de ani au studiat viața politică din vremea Marii Uniri, avem șansa să aflăm și să înțelegem multiple și complexe fațete din activitatea eroului national Vasile Lucaciu”, a precizat directorul Muzeului Județean din Satu Mare, Liviu Marta.

În volumele istoricilor sunt prezentate elemente noi referitoare la activitatea acestuia, elemente prin care faptele sale vor continua să fie cunoscute și de ce nu, să emoționeze o vreme îndelungată.

„Împreună cu colegii mei de la instituție, reprezentăm o etapă în care comemorăm 100 de ani de la decesul marelui patriot Vasile Lucaciu, care și-a câștigat un loc bine conturat în istografia românească încă din timpul vieții. Vasile Lucaciu nu a intrat niciodată într-un cont de umbra , nu a rămas un personaj necunoscut sau dat uitării. Numele lui Vasile Lucaciu apare frecvent în studii și lucrări de specialitate. Numeroase titluri îi consacră memoria și îi stabilesc locul în rândul marilor personalități istorice transilvănene.Vasile Lucaciu rămâne și acum, la 100 de ani de la moartea sa, un simbol al nostru, al Sătmarului, un erou nu numai al locului ci și a întregii Românii, a unei Românii mari, unite și în care să trăim cu toții în demnitate și respect. Acum 100 de ani de la înmormântarea lui, din data de 1 decembrie 1922, au participat cele mai de seamă personalități. Este datoria noastră ca acum, la 100 de ani de la moarte lui Vasile Lucaciu să încercăm să nu îl îngropăm a doua oară și să nu îl lăsăm în uitare, să îi facem cunoscută activitatea și dragostea lui pentru români și pentru România. Nu prin festivisme, odată la 10 sau 100 de ani ci în fiecare zi, săptămână, în fiecare școală din Satu Mare și în fiecare oră de istorie”, a spus Prefectul Radu Roca.

Episcopul Vasile Bizău a mulțumit celor două instituții de cultură, Muzeul Județean Satu Mare și Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș pentru inițiativa luată, respectiv de a fi cei dintâi care au dat tonul manifestărilor în memoria centerarului, preot, doctor Vasile Lucaciu.

„Această zi cu siguranță este dedicată și în mod festiv, dar mai ales cercetării și prezentării lucrărilor pe care cei invitați le-au pregătit. Toare acestea nu fac altceva decât să readucă în actualitate figura unui om, preot, om politic, scriitor, părinte de familie și alte multe înușiri pe care le sintetizează în personalitatea sa Vasile Lucaciu”, a adăugat  Episcopul Vasile Bizău.

Viceprimarul Adelin Ghiarfaș a mărturisit faptul că pentru Satu Mare este o onoare să fie epicentrul manifestărilor dedicate eroului național Vasile Lucaciu.

„Acum când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Vasile Lucaciu, suntem onorați să avem oaspeți de seamă la Satu Mare, istorici și cercetători de prestigiu ai României. Centenarul Lucaciu nu este numai un prilej de a ne întoarce privirea spre trecut și de a ne onora istoria, este în egală măsură și un moment de reflecție în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne ridicăm la înălțimea așteptărilor înaintașilor noștri. Elitele secolului XX, au impresionat prin exemplul lor de viziune, angajament și jertfă. Celebrăm centenarul Lucaciu într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, acum dupa 100 de ani, trebuie să ascultăm ce spunea părintele Lucaciu, a sunat ceasul și trebuie să pricepem chemarea vremilor. Vasile Lucaciu nu reprezintă doar un simplu reper istoric, pentru a reconstrui viitorul pe care îl dorim, trebuie să îi păstrăm pentru posteritate viața și faptele părintelui Lucaciu”, a precizat Viceprimarul Adelin Ghiarfaș.

Karina Brodi

articolul original.

Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României

24 November 2022 at 16:44

Biserica şi România îl sărbătoresc, în mod solemn, la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat la apostolat şi părintele spiritual al poporului român.

Provenind etimologic din limba greacă (apostolos, care înseamnă trimis), termenul apostol este atribuit în Noul Testament unor persoane alese şi trimise în misiune cu împuterniciri şi daruri deosebite. Cel dintâi Care poartă acest titlu este chiar Fiul lui Dumnezeu întrupat, Domnul Iisus Hristos, “pe Care Tatăl L-a sfinţit şi L-a trimis în lume” (Ioan X; 36) şi Căruia I-a dat “toată puterea în cer şi pe pământ” (Matei XXVIII; 18). El este Apostolul ceresc, trimis să facă voia Tatălui, adică să realizeze mântuirea lumii (Ioan III; 16-17). El Şi-a ales 12 Apostoli sau colaboratori, pe care i-a pregătit şi i-a format, dăruindu-le şi unele puteri spirituale, cu care să lucreze şi care au sporit o dată cu pogorârea Sfântului Duh la Rusalii. Pe aceştia, Hristos i-a hirotonit în ziua Învierii Sale din morţi, prin suflarea Duhului Sfânt asupra lor, dându-le puterea de a ierta păcatele. Apoi, i-a trimis la propovăduire, având misunea de a boteza toate neamurile şi de a săvârşi Sfintele Taine spre mântuirea oamenilor, asigurându-i că El va fi mereu alături de ei în chip nevăzut. Numai aceştia (exceptându-l pe Iuda Iscarioteanul), cărora li s-a adăugat şi Pavel, Apostolul Neamurilor (după convertirea sa pe drumul spre Damasc), au primit puterea de a întemeia şi organiza Biserici şi comunităţi creştine pretutindeni, hirotonind diaconi, preoţi şi episcopi. Urmaşii lor direcţi sunt episcopii, care transmit neîncetat harul preoţiei prin Taina Hirotoniei, motiv pentru care afirmăm că preoţia este de succesiune apostolică, provenind chiar de la Apostolii Domnului Hristos. Biserica este numită şi ea apostolică în Simbolul de credinţă, deoarece se întemeiază pe jertfelnicia Sfinţilor Apostoli, iar misiunea lor continuă şi azi şi va dura până la sfârşitul veacurilor.

Sfântul Andrei, primul Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, era un pescar, originar din Betsaida Galileii, orăşel situat pe malul Lacului Ghenizaret, fiul lui Iona şi fratele lui Petru. Înainte de-a deveni Apostol al Domnului, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Împreună cu el era şi un alt ucenic, care nu putea fi altul decât cel ce avea să devină Sfântul Ioan Evanghelistul şi care a relatat în Evanghelia sa cele petrecute atunci. Aceşti doi ucenici erau de faţă când Domnul Iisus a venit la Iordan pentru botez şi când Botezătorul L-a arătat mulţimii prin cuvintele: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan I; 29, I; 36). De îndată ce au văzut şi au auzit acestea, ei L-au urmat pe Iisus fără rezerve. La rândul lui, Andrei s-a dus la Petru, fratele său, şi i-a dat vestea cea bună: “Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte: Hristos” (Ioan I; 41) şi astfel, l-a atras şi pe Petru spre dragostea lui Hristos. Luându-l de mână, a mers cu el la Iisus şi I l-a înfăţişat, Petru devenind şi el Apostol.

Deci, pe de o parte, Sfântul Andrei este cel dintâi chemat de Dumnezeu la înalta şi greaua misiune a apostolatului, iar pe de altă parte, el este primul care L-a mărturisit pe Iisus. Prin descoperire dumnezeiască, el a cunoscut şi a adeverit că Iisus este Hristosul, Mântuitorul lumii, Răscumpărătorul mult aşteptat şi prezis de prooroci. Mărturia lui va deveni piatră de temelie a credinţei creştine. Din acel moment, Andrei L-a însoţit pretutindeni pe Învăţătorul său, pe drumurile Ţării Sfinte, adăpându-se din izvorul nesecat al dumnezeieştilor descoperiri pe care le aducea Mântuitorul. A fost martor la faptele minunate săvârşite de Domnul, s-a împărtăşit din cuvântul divin, dătător de viaţă, al credinţei celei noi întemeiată de Hristos şi, mai presus de toate, a văzut pătimirile Domnului, a plâns moartea Lui şi s-a întărit în credinţă în ziua Învierii.

Înainte de înălţarea Sa la cer, Domnul i-a trimis pe Sfinţii Săi Apostoli să meargă şi să propovăduiască Evanghelia la toate popoarele şi să le boteze în numele Sfintei Treimi (Marcu XVI; 15-16). Aşa se face că fiecăruia i-a revenit câte o parte a lumii cunoscută atunci, unde şi-a desfăşurat activitatea de evanghelizare. Au tras la sorţi şi sorţii au decis ca Apostolul Andrei să meargă la propovăduire în părţile dinspre Grecia, Marea Neagră şi Dunăre. Istoricul Eusebiu din Cezareea (sec. al IV-lea), precum şi alte mărturii ale vremii, atestă faptul că Andrei, predicând Evanghelia de-a lungul coastei de sud a Mării Negre, în Heracleea, Sinope şi Trapezunt, a ajuns şi pe ţărmul de apus, în Sciţia, regiune care nu era alta decât Scythia Minor, adică Dobrogea de astăzi, spaţiu în care trăia o parte dintre strămoşii poporului român şi de unde, prin misionarii urmaşi ai Sfântului Andrei, Evanghelia a pătruns în zonele mai adânci ale teritoriului geto-dac. Spaţiul geografic evanghelizat de Sfântul Andrei este aproape la fel de întins ca şi cel în care şi-a desfăşurat activitatea Sfântul Apostol Pavel. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, de erou al creştinătăţii, fiind răstignit în anul 69, la Patras, lângă Corint, în Grecia, cu capul în jos, pe o cruce în formă de “X”, căreia i s-a dat numele de “Crucea Sfântului Andrei”. În anul 357, osemintele lui au fost luate de la Patras şi aşezate cu mare cinste în biserica “Sfinţii Apostoli” din Constantinopol.

Putem afirma că la noi, la români, creştinismul are vechime şi temeiuri apostolice şi aceasta i se datorează Sfântului Andrei, care este unul dintre cei mai populari Sfinţi ai noştri, numele lui fiind viu nu numai în evlavia, ci şi în folclorul românesc. În popor i s-a spus “Sântandrei” şi de numele lui se leagă numeroase obiceiuri, colinde şi tradiţii, unele fără legătură cu cadrul bisericesc, precum cea legată de lupi, cărora Sfântul Andrei le-ar fi un fel de “staroste”, sau cea legată de vârcolaci, care ar bântui în noaptea anterioară prăznuirii sale. În vechime, luna decembrie, imediat următoare zilei de Sântandrei, purta chiar numele Apostolului: Undrea sau Îndrea. Părticele din moaştele sale sfinte se găsesc la Mănăstirile Hurezi, Secu, Neamţ şi în Catedrala Episcopală a Municipiului Galaţi, oraş care l-a luat ca sfânt ocrotitor şi mijlocitor înaintea tronului Sfintei Treimi.

În decursul anilor, la Peştera Sfântului Andrei (în împrejurimile căreia au înflorit cu timpul mai multe vetre bisericeşti şi călugăreşti), devenită un reper important pe harta creştină a Dobrogei, s-au săvârşit nenumărate minuni şi vindecări miraculoase, motiv pentru care – anual – zeci de mii de credincioşi, din toate colţurile ţării, dar şi din afara ei, vin şi se închină în locul unde a trăit dumnezeiescul Apostol, rugându-se şi încărcându-se de har. Ultimele descoperiri arheologice atestă faptul că aici a existat un important centru religios dac, anterior apariţiei Bisericii Creştine. În această grotă, înconjurată de nouă izvoare cu apă tămăduitoare de boli trupeşti şi sufleteşti, cu două milenii în urmă, a fost întemeiată prima biserică creştină din ţara noastră. Aici a fost găzduit Apostolul de către localnici, peştera săpată în munte servindu-i drept casă şi adăpost, putându-se vedea şi azi, scobit în piatră, patul pe care se odihnea Sfântul Andrei în urma obositoarelor călătorii misionare. Astăzi, cei aflaţi în suferinţe, vin şi îşi petrec câtva timp pe acest “pat al Sfântului Andrei”, având credinţa că rugăciunile Apostolului îi vor ajuta să-şi redobândească sănătatea.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, încă din luna mai a anului 1995, a hotărât ca Sfântul Apostol Andrei să fie înscris în calendarul nostru bisericesc cu cruce roşie, între Sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar din anul 1997, l-a proclamat şi înscris în calendarul bisericesc drept “Ocrotitorul României”. De asemenea, în şedinţa sa din 14 noiembrie 2001, Sfântul Sinod a decis ca ziua de 30 noiembrie, în care a mucenicit Sfântul Andrei să fie proclamată şi cinstită ca sărbătoare bisericească naţională.

Sfinte Apostol Andrei, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Preot dr. Cristian Boloş

articolul original.

Destinații de week-end. Atracții și obiective turistice în Vișeu de Sus. Ce poți vizita în superba localitate de pe Valea Vaserului

24 November 2022 at 16:37

Oraşul Vişeu de Sus are o încărcătură istorică şi culturală de o valoare impresionantă, datorată în principal poziției geografice favorabile, fiind situat din punct de vedere etno-cultural la confluența dintre Valea Vişeului şi Valea Vaserului. Face parte din Ţara Maramureşului, cunoscută şi ca “Maramureşul Istoric”. Turiştii ajunşi în Vişeu de Sus pot vizita cel puțin 8 locații clasificate drept monumente istorice, pot admira colecțiile muzeului local sau pot participa la numeroasele evenimente cu caracter cultural sau recreativ pe care oraşul le găzduieşte de-a lungul anului.

O legendă locală povestește că localitatea ar fi fost întemeiată de un tăietor de lemne, al cărui fiu a murit lovit de un lemn în pădure. În amintirea fiului său, acesta a construit o biserică pe locul tragicului accident, iar în jurul bisericii ar fi crescut apoi și localitatea numită la început “Între Râuri”, pentru că se întindea între râul Vișeu și Vaser.


Multe dintre tradițiile și obiceiurile locului sunt încă legate de țipțerii prezenți în zonă. Pentru aceștia, Crăciunul este încă cea mai importantă sărbătoare a anului, motiv pentru care casele se împodobesc cu ramuri de brad, iar întreaga comunitate se adună în ziua de Ajun pentru slujba de Crăciun, care începe la miezul nopții. După terminarea acesteia, începe colindatul, obicei la care participă întreaga familie, și se cântă colinde care conțin încă cuvinte țipțerești.

Valoarea zonei din care face parte Vişeu de Sus este consacrată la nivel naţional, atât prin zestrea naturală, bogată în fenomene naturale unice, diversitatea speciilor şi importanţa ştiinţifică, cât şi prin patrimoniul cultural. Oraşul are o poziţie geografică situată la limita unor zone de interes turistic şi intersecţia unor trasee şi circuite turistice deosebit de importante: Valea Vişeului, Valea Vaserului alături de Mocăniţă, Valea Izei, Cascada Cailor – Borşa, Rezervaţia Naturală Munţii Rodnei, Parcul Natural Munţii Maramureşului – sit Natura 2000, Poiana Narciselor de pe Muntele Sahlean. Vişeu de Sus este una din cele mai noi staţiuni din România, recunoscută oficial în 2011.

Vişeu de Sus: Alte Atracții Turistice
Biserica ortodoxă (Bătrână) “Buna Vestire”, stil neogotic, construită în 1834

Biserica greco-catolică “Maica Domnului”, de lemn, stil maramureșean

Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului”, Valea Scradei, cu pelerinaj (prosesie) de Sf. Marie Mică

Biserica romano-catolică “Sf. Ana”, construcție neogotică din 1908-1912

Biserica ortodoxă ” Sf.Nicolae”, construcție în stil bizantin din 1933-1937

Muzeul de Istorie și Etnografie

Expoziția de fotografie istorică “Hiperboreea”, la Biblioteca Orășenească

Casa-Muzeu “Elefant”, ultima casă evreiască tradițională din lemn

Primăria, construită în stil baroc-clasic din sec. 19

Distanțele dintre Vișeu de Sus și celelalte orașe:
Între Vișeu de Sus și Sighetu Marmației: 60 km
Între Vișeu de Sus și Baia Mare: 120 km
Între Vișeu de Sus și Borșa Complex Turistic: 36 km
Între Vișeu de Sus și Satu Mare: 189 km
Între Vișeu de Sus și Cluj- Napoca: 170 km
Între Vișeu de Sus și Vatra Dornei: 94 km
Între Vișeu de Sus și Gura-Humorului: 142 km
Între Vișeu de Sus și Suceava: 166 km

Nicolae Ghișan

articolul original.

Forum de promovare a turismului transfrontalier și patrimoniului cultural, la Satu Mare

24 November 2022 at 16:26

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul (A.D.I) Satu Mare a organizat joi Forumul de promovare a turismului transfrontalier și patrimoniului cultural, organizat ca parte a schimbului de experiență din cadrul proiectului “Ruta Tematică a Castelelor”, finanțat prin Programul de coooperare transfrontalieră ENI Ungaria- România-Slovacia-Ucraina.

“Consiliul Județean Satu Mare sprijină colaborarea cu regiunile vecine, dar și proiectele care au drept scop punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural comun al regiunii Transcarpatia, iar rolul acestui forum este acela de a identifica probleme și soluții în promovarea turismului transfrontalier și a patrimoniului cultural în regiunile de graniță ale României și Ucrainei”, a afirmat în deschiderea forumului, Lenuța Cornea, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare.

În cadrul proiectului implementat de ADI Județul Satu Mare, se va crea o rută tematică a castelelor prin dezvoltarea unor scenarii de realitate augmentată pentru 10 castele din cele 2 regiuni, vor fi realizate două locuri de joacă și amplasate patru infokiosk-uri, iar ruta tematica va fi promovată prin hărți, broșuri și filme de promovare. De asemenea, va fi creată o pagină de social media a rutei și se va construi o poartă de intrare la castelul Nevitskiy (Ucraina). Schimbul de experiență organizat timp de 3 zile la Satu Mare include pe lângă forum vizite la castelele din județul Satu Mare incluse în ruta tematică.

articolul original.

EVENIMENT. Sărbătoare academică la Satu Mare

24 November 2022 at 16:14

Sărbătoare academică la Satu Mare. Filiala locală a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Satu Mare și-a sărbătorit joi cei 25 de ani de la înființare printr-un eveniment științific internațional ”Economie-Istorie-Societate”. Evenimentul s-a desfășurat azi în sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Satu Mare și se înscrie în șirul de manifestări dedicate aniversării a 25 de ani de la înființarea filialei Satu Mare.

Oaspeți de seamă
Manifestarea s-a bucurat de o prezență onorantă. Printre cei care au participat la această sărbătoare academică de la Satu Mare se numără și secretarul de stat pentru Românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, prefectul Radu Roca, rectorul UVVG, Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, vicepreședinții Consiliului Județean, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, viceprimarul municipiului Satu Mare, Cristina Ilieș, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, cadre didactice universitare, foști și actuali studenți, alți invitați.
Evenimentul a fost coordonat de directorul Filialei Satu Mare, Vasile Lazăr, și de prof. unv. dr. Olimpia Neagu.

Mesajele oaspeților
Cei care au luat cuvântul au transmis atât felicitările lor pentru Univesritatea ”Vasile Goldiș” Satu Mare cât și un călduros La Mulți Ani.

Gheorghe Cârciu: ”Mă simt onorat, astăzi, la Satu Mare, cu o așa distinsă adunare, pentru a sărbătorii acest minunat eveniment: 25 de ani de universitate la Satu Mare. Un stat puternic ajunge la acest statut atunci când are oameni pregătiți, când are oameni învățați și devine și mai puternic când are oameni cinstiți și de omenie. Mă simt onorat să mă aflu astăzi la Satu Mare și nu puteam lipsi de la această sărbătoare, chiar dacă agenda Departamentului este foarte încărcată. Guvernul României poartă grija românilor din afara granițelor prin Departamentul Românilor de Ptetutindeni. Departamentul sprijină educaia, cultura și școala românească din afara granițelor, și nu numai. Tinta comună este educația. Vă spun un sincer și călduros La Mulți Ani. Vă iuBesc și vă prețuiesc”.

Prefectul Radu Roca: ”Sunt onorat ca azi în calitate de prefect al județului Satu Mare să mă aflu aici la sărbătoarea dumneavoastră. La împlinirea celor 25 de ani de existență a filialei Satu Mare a Universității de Vest Vasile Goldiș.Mă bucur că ați acceptat invitația noastră de a ne bucura împreună , la Instituția Prefectului Satu Mare de acest moment festiv și totodată de acest moment deosebit de important pentru învățământul sătmărean.
Este modul nostru, al Instituției Prefectului de a ne arăta prețuirea pe care v-o purtăm pentru că ați pus în urmă cu 25 de ani Sătmarul pe harta centrelor universitare din țară ..Și că din 1997 încoace sunteți facultatea de acasă pentru locuitorii județului nostru.

Nu pot să nu-i amintesc pe prof.univ.dr. Gavril Ardelean, pe poetul Ioan Vădan cei care în 1997 au avut un vis. Acela de a pune bazele învățământului universitar la Satu Mare. Oameni cu o vastă pregătire profesională care au reușit să convingă conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad la acea dată, considerată cea mai mare universitate privată din țară, la 5 octombrie 1997 să deschidă o filială a universității la Satu Mare. Pe lângă cei doi , Gavril Ardelean și Ioan Vădan se cuvine să-l amintim și pe prof. univ. dr. Aurel Ardelean, fără de care nu ar fi fost posibilă înființarea filialei sătmărene.

Sunt convins că cei trei ne privesc de undeva de sus și sunt mândri de moștenirea pe care v-au și ne-au lăsat-o…O moștenire pe care avem datoria să o ducem mai departe .

Vă felicit stimați profesori pentru ajutorul dat în acești 25 de ani învățământului sătmărean, administrație locale sătmărene, mediului de afaceri din județ. Pentru studenții pe care i-ați pregătit pentru a deveni nu doar angajați sau antreprenori de nădejde ci și oameni de calitate.

Vă felicit pentru activitatea de cercetare pe care ați depus-o în acești 25 de ani .

Filiala Satu Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a oferit Sătmarului , pe parcursul acestor 25 de ani de la înființare șansa de a avea acasă , și ce e mai important cu o excelentă pregătirea făcută acasă, cadre specializate în aproape toate domeniile de activitate.

Iar oferta educațională în acești ani a fost mereu adaptată cerințelor societății românești și , ce e mai important, la standarde educaționale ridicate.

Vă mulțumesc în numele sătmărenilor și vă doresc să aveți parte de multă sănătate și putere de muncă”.

Cristina Ilieș – viceprimar: ”Au trecut 25 de ani de la înființarea filialei din Satu Mare a Universității ”Vasile Goldiș”. În 25 de ani, zeci de generații de tineri s-au format, generații care au contribuit calitativ la dezvoltarea orașului nostru.

În aceste momente festive le aducem un omagiu fondatorului Universității, profesorului univ.dr. Aurel Ardelean, și fondatorului filialei din Satu Mare, profesorului univ.dr. Gavril Ardelean. Două personalități importante care au marcat învățământul românesc din ultimii 30 de ani.

Marcăm această aniversare acum, în preajma Zilei Naționale a României, în preajma comemorării a 100 de ani de la moartea părintelui Vasile Lucaciu. 1 Decembrie nu ar fi fost posibil fără Vasile Goldiș și Vasile Lucaciu.

Mulțumesc tuturor profesorilor de la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” pentru ultimii 25 de ani și sunt convinsă că Universitatea va juca și pe viitor un rol important în dezvoltarea comunității.

La mulți ani, Universității de Vest ”Vasile Goldiș” !

Proiectul ”Exercițiu de cunoaștere a trecutului, înțelegere a viitorului și prefigurare a viitorului județului Satu Mare – Ediția a II-a
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ”Exercițiu de cunoaștere a trecutului, înțelegere a viitorului și prefigurare a viitorului județului Satu Mare – Ediția a II-a ”, finanțat de Consiliul Județean Satu Mare, din bugetul propriu al județului Satu Mare pe anul 2022, domeniul Cultură.

Albumul Aniversar ”Un sfert de veac de învățământ superior la Satu Mare”, lansat cu această ocazie, este editat cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Local Satu Mare, prin Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”.

Pe agenda conferinței s-au înscris peste 100 de lucrări care prezintă, în abordări pluri și transdisciplinare, legătura dintre ECONOMIE, ISTORIE și SOCIETATE în cadrul unor teme precum: modelare economică și previziune, impactul societății informaționale, digitalizării și tehnologiilor avansate asupra sistemelor de producție și a afacerilor, resurse (umane, rețele de cunoaștere și cercetare științifică) pentru dezvoltarea durabilă, modificări recente pe piața muncii, comportamentul economic față de adoptarea tehnologiilor energetice mai puțin poluante, tranziția către economia verde și circulară, complexitate economică și poluare, politici financiare și fiscale în contextul evoluțiilor recente privind digitalizarea și consumul de energie, provocări societale actuale în cultură, educație și sănătate.

Autorii lucrărilor sunt cercetători din cadrul Academiei Române – Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu”, Institutul de Prognoză Economică, cadre didactice ale Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, ale Academiei de Studii Economice București, Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universității de Vest din Timișoara, Universității Tehnice din Cluj Napoca, ale liceelor sătmărene, dar și doctoranzi ai Universității din Oradea și ai Școlii Doctorale în Economie a Academiei Române.

Karina Brodi

articolul original.

Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică

24 November 2022 at 12:07


Distribuție Energie Electrică Romania – Satu Mare anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:

Informaţii actualizate despre întreruperile planificate și neplanificate în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile pe site-ul www.distributie-energie.ro, rubrica Suport/Întreruperi.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi, care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcţionări a instalaţiilor.

Relații suplimentare la telefon 0261 929 sau telverde 0800 400 929.

articolul original.

Ziua Națională a României, la Negrești Oaș

23 November 2022 at 20:11

În intervalul orar 16:00 – 17:00 se vor desfășura activități la Monumentul Eroilor, respectiv intonarea imnului naţional al României, desfăşurarea ceremonialului religios oficiat de preoţii slujitori din Negreşti-Oaş, semnificația istorică, ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori.

La catedrala ortodoxă din Negrești Oas, între orele 18:00 – 19:30 va avea loc un concert de colinde alături de Maria Tripon și ansamblurile Oașul și Sânzienele, Ansambluri corale de la școlile din oraș- Asociația Edutopia , Corurile bisericilor, Corala Armonia.

La finalul serii va avea loc aprinderea iluminatului festiv și Sărbătoarea comunității

articolul original.

Blonda supremă

23 November 2022 at 20:08

Acel moment când crezi că în curând urmează să dai nas în nas cu blonda supremă, așa cum pare ea de la depărtare… înaltă, subțire și puțin nonconformistă cu părul făcut în stil rasta, dar ce să vezi, când te apropii constați că de fapt superba blondă ce urma să îți iasă în cale e de fapt un mop uitat între tufe, ori ar putea fi motivul de revoltă a unui angajat care a trebuit să stea peste orele de program.

articolul original.

Info Salvamont – proiecte noi!

23 November 2022 at 18:59

Proiecte noi încep să prindă contur prin parteneriatele dintre Consiliul Județean Satu Mare-Serviciul Public Județean Salvamont și primăriile din zona montană a județului Satu Mare. Colaborarea cu Primăria Certeze va deschide, pentru început, în beneficiul turismului montan sătmărean și cel al comunității locale, două zone noi mai puțin cunoscute din Munții Oașului și cei ai Gutâiului.

Vorbim de trei trasee turistice, prima cu plecare din Pasul Huta către Poiana Trip , care oferă o perspectivă unică asupra munților Gutâi și asupra Țării Oașului, ea practic constituind primul sector din traseul de creastă a Munților Oaș, un proiect care se va întinde pe durata a cel puțin doi ani.

Al doilea traseu va fi un circuit mai tehnic, conceput în jurul celor doi pereți de andezit din versantul Grohotu, care impresionează prin forme și dimensiuni, și care vor permite, după lucrări ample de securizare, deschiderea unui poligon de escaladă și a mai multor trasee de via ferrata de grad mare. Micul platou belvedere de deasupra peretelui mare cu orientare sud-vestică oferă un punct de meditație și contemplare care va rămâne întipărit veșnic în inima drumețului iubitor de munte! Circuitul continuă prin atingerea micului vârf Grohotu după care ieșim pe un platou deschis cu vedere către Pasul Huta și linia de creastă până către Muntele Mic-Mike. De aici, circuitul se închide coborând prin pădurea de fag și câteva poieni până la marginea Certezelui, de unde începuserăm incursiunea.

Al treilea traseu este unul de legătură, care va facilita coborârea de pe vârful Buian până pe Platoul Buian, pe o altă rută decât cea amenajată și intrată în circuitul turistic anul acesta având marcajul Punct Albastru (Certeze-Vf. Buian), astfel realizându-se un circuit frumos, dinamic, de cunoaștere a zonei Buian.

Evident, perspectivele sunt mult mai largi pe termen lung, iar ofertele cu care natura a înzestrat Certezele sunt generoase, așteptând doar să fie puse în valoare. Asemenea proiectului Batarci, în care primăria s-a implicat facilitând înființarea primei baze de salvare montană din județul Satu Mare, Primăria Certeze susține și ea deschiderea unei baze Salvamont la Certeze prin aceasta creând condiții și facilități deosebite de muncă pentru salvamontiștii implicați în implementarea și dezvoltarea turismului montan.

În consecință SPJ Salvamont a demarat primele etape pentru amenajarea viitoarelor trasee turistice care vor deschide noi oportunități pentru montaniarzi, pentru pensiunile din zonă și pentru generațiile tinere care ușor, ușor descoperă bucuria mișcării în natură!

Sursa: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare

articolul original.

Francofonia

23 November 2022 at 18:49

Privirea mea peste umăr din această săptămână se oprește prin clasa a cincea, când la prima oră de franceză mi s-a inoculat ideea că suntem francofoni. Bucuros că la clasa mea se predă franceza și nu rusa ca la majoritatea celorlalte clase, m-am atașat de această limbă și mi-a fost relativ ușor să graseiez ca Luis de Funes, să articulez nazal precum Jean Paul Belmondo sau să pronunț fatal precum Edith Piaf. Nu mi-a fost greu să trec de la rigiditatea limbii germane (primele două clase le-am făcut în limba lui Goethe) la nuanțarea din iluminismul lui Voltaire.

Termenul francofonie a apărut spre sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a descrie ţările şi persoanele vorbitoare de limbă franceză. Dobândeşte semnificaţia cunoscută până astăzi, când francofonii realizează existenţa unui spaţiu lingvistic propice schimburilor culturale. Oamenii de litere au fost la originea acestei mişcări. Un demers oarecum natural având în vedere semnificaţia limbii franceze pentru patrimoniul lingvistic universal. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, dată care este celebrată în fiecare an drept Ziua Internaţională a Francofoniei.

Din punct de vedere cronologic, prima mare organizație non-guvernamentală a instituțiilor de limbă franceză a fost Asociația universităților parțial sau în întregime de limbă franceză (AUPELF), creată în 1961, și redenumită Agenția universitară a Francofoniei. Din această organizație, care are drept membre aproape 1000 de instituții de învățământ superior de pe cele cinci continente, fac parte și 19 universități și instituții naționale românești. Noi, la Satu Mare, avem două extensii ale acestora: Universitatea Tehnică din Cluj și Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad.

De ce am abordat acest subiect? Recent la Djerba, în Tunisia, a avut loc cea de-a XVIII-a ediție a summit-ului Francofoniei și a avut ca temă „Conectivitatea în diversitate: digitalul – vector de dezvoltare și solidaritate în spațiul francofon”. Summit-ul n-a durat decât două zile, 19 și 20 noiembrie, dar acesta a fost însoțit de o serie de manifestări deosebit de interesante din 13 și până în 21 noiembrie într-un spațiu generos denumit „Satul francofoniei”. Spre deosebire de alte prezențe pe meleaguri americane unde ne făcuserăm de râs, reprezentanții României s-au comportat la înălțime. Ce-i drept am și avut onoarea ca pavilionul țării noastre să fie amplasat la intrarea principală, alături de cel al Franței.

Ceremonia de deschidere a Satului Francofoniei a avut loc în data de 13 noiembrie 2022 și a beneficiat de prezența doamnei Haoua Acyl, reprezentantul OIF pentru Africa de Nord și a doamnei Hayet Guettat, ministrul Culturii din Tunisia, care au vizitat și Pavilionul României. Secretarul general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, a vizitat „Satul francofoniei” și pavilioanele țărilor membre. Delegația României a fost condusă de András István Demeter, secretar de stat la Ministerul Culturii.

Standul României ilustrează conceptul de „Unitate prin diversitate”. Spațiul standului este împărțit în trei zone: harta, costumele și meșteșugul și este alcătuit din trei panouri în culorile tricolorului românesc, conectate printr-un element vizual original: un lanț ADN digital, inspirat de elemente populare românești.

Costumele populare românești sunt unice prin simbolistica și frumusețea lor. Fiecare costum reprezintă o anumită zonă geografică și, deși foarte diferite stilistic, alăturarea costumelor într-o horă a unirii formează un ansamblu vizual unitar din punct de vedere al bunului gust și al simplității.

În ceea ce privește meșteșugurile au fost reprezentate detalii de execuție ale fotelor, ale iilor, ale ștergarelor sau ale picturilor autentic românești. Printr-un efect de decupaj, imaginile ies din planul panoului și se îndreaptă spre privitori pentru o senzație de apropiere și de volumetrie. Totodată, standul României prezintă și opera artistică „Hora fericirii”, realizată de sculptorul Aurel Vlad.

România a fost prezentă și pe scena „Satului francofoniei” unde a avut loc un concert susținut de „Irina Sârbu Band”. În programul artiştilor români se regăsesc atât compoziţii româneşti – melodii din Bucureştiul de altădată, swing românesc, câteva prelucrări folclorice (Hora staccato, Hora mărţişorului, Căluşarii, Ciocârlia), dar şi compoziţii în limba franceză (Champs Elysee, C’est si bon, La vie en rose, Que reste-t-il de nos amous, Johnny tu n’est pas un ange).

Dacă Emmanuel Macron a avertizat despre un potențial declin al Francofoniei în întreaga lume, franceza rămâne a cincea cea mai vorbită limbă, cu 321 de milioane de vorbitori de franceză pe cele cinci continente. În timp ce Djerba (Tunisia) găzduiește summit-ul Francofoniei, Emmanuel Macron a vorbit despre declinul acesteia în întreaga lume.

La întrebarea „cum se descurcă cu adevărat Francofonia?” președintele Franței a dat un răspuns chiar în timpul summit-ului: „Se descurcă destul de bine, chiar dacă în țările din Magreb, vorbim mai puțin franceză decât acum 20 sau 30 de ani. Astăzi, peste 321 de milioane de oameni vorbesc franceza în lume. Este a cincea cea mai vorbită limbă după engleză, chineză, hindi și spaniolă. Franceza este limba oficială pentru 32 de țări și, împreună cu engleza, este singura limbă care este prezentă pe cele cinci continente.” Sporul agresiv de creștere a populației din Africa ar putea crește numărul vorbitorilor de limbă franceză până la 750 de milioane.

Opriți războiul!

Gruiță Ienășoiu

articolul original.

Cu mâna la gură, sau la ochi? [Mondialu’ din fața televizorului]

23 November 2022 at 17:17

Am crezut că surprizele de la Mondial se vor opri marți după șocul Arabia Saudită-Argentina, 2-1. Că mai marii sportului rege vor învăța din lecția primită de Messi & co și nu-și vor mai subestima adversarii… De unde…până și panzerele nemțești s-au împotmolit la debut în deșertul qatarez…Am zice că mai degrabă Muller% co au plătit cu vârf și îndesat pentru aroganță.Mai întâi cu amenințarea venită de la guvernanții lor , legată de retragerea din competiție pe motiv că nu s lăsați să poarte curcubeul pe braț…Apoi pentru gestul lor sfidător de la începutul meciului. Când au venit la poză cu mâinile la gură…Tot ca protest față de regimul qatarez…La 1-0, preț de o oră nemții s-au jucat cu ocaziile până când samuraii s-au trezit din pumni și le-au mutat nemților mâinile la…ochi.
N-ar fi rău ca după eșecul cu Japonia băieții ăștia să plece capetele, s-o ia pe lângă gard cum se zice pe la noi pe la Mădăras și s-o lase mai moale cu protestele…Să înțeleagă că sunt plătiți să joace fotbal , să dea drept cu picioru în bășica aia .Să-i lase pe alții, suporteri, activiști, eventual politicieni să lupte pentru drepturile omului de pe planeta asta…
Cu Spania ne-a mai venit inima la loc …Costa Rica a fost pusă la colț și nu mai sperie pe nimeni așa cum se întâmpla în Brazilia 2014…Atunci costaricanii ajungeau în sferturi după ce învingeau Uruguay și Italia, remizau cu Anglia și eliminau Grecia la lovituri de departajare…A fost nevoie de inspirația lui Van Gaal pentru ca Olanda să i bată n sferturi , tot la loteria loviturilor de departajare… Vă mai amintiți? Cu antrenorul batavilor schimbând portarul în minutul 120…Krul intrat în locul lui Cilessen a apărat două lovituri și a calificat Olanda mai departe…
Joi îl avem pe Kovacs Istvan , rezervă la Uruguay-Coreea de Sud, într-o zi în care e de așteptat și apariția șomerului Ronaldo. Cristiano…
PS. Bună poanta cu discuția dintre Messi și CR7 de după umilința Argentinei de marți…
” Messi: Cristiano eu azi am pierdut cu Arabia Saudită
Ronaldo: Leo, eu azi am fost dat afară și am rămas fără contract!”

articolul original.

Trofeul Oașului a ajuns la ediția a 2-a 

23 November 2022 at 15:58

Rally raid

 

L raliul caritabil va avea loc între 2-3 decembrie pe traseul Certeze-Negrești Oaș

 

Trofeul Oașului 2022 este o competiție cu scop caritabil, organizată de Clubul Sportiv NSM Motorsport și Primăria Municipiului Negrești-Oaș, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv. Evenimentul se va desfășura în perioada 2 – 3 decembrie 2022. Prima zi, vineri 2 decembrie, vor avea loc verificările tehnice și cele administrative, care se vor desfășura în cartierul general al competiției, amplasat la Valea Măriei.

Echipajele înscrise vor lua startul în ziua de sâmbătă, 3 decembrie, pe proba specială, startul fiind amplasat la Certeze iar sosirea la Negrești-Oaș pe un sector cu o lungime totală de 20 km.

Toți banii strânși din taxele de participare precum și din sponsorizări vor fi folosiți pentru ajutorarea familiilor nevoiașe din zona Negreștiului.

La conferința de presă organizată miercuri la prânz la Complexul Valea Măriei, Ovidiu Domide președintele NSM Motorsport alături de Radu Bud în calitate de director de competiție au prezentat detaliile rally raid-ului .

”Deocamdată mizăm pe 27 de echipaje dar lăsăm înscrierile deschise până pe 2 decembrie. Ne bucurăm că în comparație cu prima ediție , cea de anul trecut,  interesul a crescut . A fost un an excelent pentru noi iar ecourile după etapa de Campionat Național de la Carei au fost pozitive” a spus Ovidiu Domide.

Directorul de concurs , Radu Bud  a prezentat detaliile tehnice și a invitat iubitorii motorsportului să se încumete să i urmărească pe traseu pe participanți.

La conferința de presă a participat de asemenea și prefectul Radu Roca.

”Am participat cu drag azi la ședința tehnică și la conferința de presă de prezentare a Trofeului Oașului , un raliu caritabil organizat de prietenul meu Ovidiu Domide de la NSM Motorsport.

Felicitări organizatorilor Ovidiu Domide și Radu Bud și echipei de la NSM Motorsport, Primăriei Orașului Negrești Oaș și tuturor structurilor implicate în buna desfășurare a evenimentului.” A spus prefectul Radu Roca acesta promițând că va încerca să fie prezent și la startul de pe 3 decembrie dimineața.

Viceprimarul orașului Negrești Oaș, Constantin Fanea în calitate de gazdă s-a arătat încântat de colaborarea cu cei de la NSM Motorsport și e convins că negreștenii se vor bucura de spectacolul oferit la Trofeul Oașului.

Trofeul Oașului 2022 este o competiție cu scop caritabil, organizată de Clubul Sportiv NSM Motorsport și Primăria Municipiului Negrești-Oaș, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv. Evenimentul se va desfășura în perioada 2 – 3 decembrie 2022. Prima zi, vineri 2 decembrie, vor avea loc verificările tehnice și cele administrative, care se vor desfășura în cartierul general al competiției, amplasat la Valea Măriei.

Echipajele înscrise vor lua startul în ziua de sâmbătă, 3 decembrie, pe proba specială, startul fiind amplasat la Certeze iar sosirea la Negrești-Oaș pe un sector cu o lungime totală de 20 km.

Toți banii strânși din taxele de participare precum și din sponsorizări vor fi folosiți pentru ajutorarea familiilor nevoiașe din zona Negreștiului.

articolul original.
❌