ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 23 June 2022Gazeta de Nord Vest

SONDAJ. Ce universități preferă absolvenții sătmăreni din acest an?

23 June 2022 at 18:34

Ne aflăm, în momentul de față, în “sezonul” examenelor și al admiterilor. Absolvenții sătmăreni, și nu numai, au trecut cu bine peste probele de foc pe care le impune examenul maturității, dar acum mai au de trecut peste un obstacol: admiterea la facultate! Pentru ce universități din țară optează aceștia? Ce preferințe proprii au și ce i-au influențat spre alegerea aceasta? Avem răspunsuri în această privință atât de la viitori studenți cu speranță, cât și de la actuali studenți care oferă sfaturi utile pentru cei ce urmează a fi boboci de facultate.

De ani de zile se știe în rândul tinerilor că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca este la “putere”, aflându-se într-un oraș universitar, cu opțiuni variate pentru toate preferințele, și fiind populat în mare parte de localnici tineri. Universitatea a fost înființată în 1581, fiind cea mai veche și cea mai mare instituție de învățământ superior din România. Uitându-ne la nume, aceasta poartă numele a doi oameni de știință consacrați din Transilvania, fiind vorba de microbiologul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai. În cadrul universității există 21 de facultăți, dintre care 19 au programe în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și două în limba engleză. Studenții au multe variante de studiu, cum ar fi matematica, chimia, fizica, biologia…chiar și film! Și lista poate continua. Avem chiar și aici în oraș o extensie a universității, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pe specializarea de Administrație Publică, cu forma de învățământ la distanță.

Viitorii studenți, plini de idealuri!
“Eu vreau să merg la Facultatea de Litere în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Am ales universitatea asta pentru că este una dintre cele mai bune și am înțeles că sunt niște profesori foarte buni. Cât despre facultate, a fost o alegere de suflet ca să zic așa, pentru că mereu am avut o pasiune pentru partea asta de literatură și, sincer, nu m-aș vedea să studiez altceva sau altundeva.” declară Jenifer, 19 ani.

O altă universitate prestigioasă din Cluj-Napoca este Universitatea Tehnică. S-a înființat în anul 1947, având la bază două instituții distincte, prima fiind Politehnica din Cluj, cu trei facultăți: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Pe urmă, în 1948, s-a format Institutul de Mecanică, având o facultate cu două secții: termotehnică și mașini de lucru. În 1953, cele două instituții se îmbină și formează Institutul Politehnic din Cluj, iar din 1992 își primește titulatura actuală, totodată cu restructurări a facultăților existente. În cadrul acestei universități sunt 8 facultăți, fiecare diversificate pentru preferințele și abilitățile viitorilor studenți, unele dintre ele fiind Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Ingineria Electrică. Din punct de vedere local, există o extensie a Universității Tehnice cu facultățile de Automatică și Calculatoare și Construcții de mașini.

“Păi, aș incepe prin a spune că e o facultate de viitor, domeniul în care ajungi să lucrezi e cel mai bine plătit din lume, asta ar fi un motiv pentru care am ales domeniul, dar orașul sau universitatea a fost pur intuitiv, dar am ajuns la concluzia că este și cea mai grea facultate fiind vorba despre inginerie. Un sfat pentru viitori studenți ar fi acela ca indiferent de greutățile care vor apărea pe parcursul facultății, cum ar fi examene restante sau recontractări, să nu se dea bătuți, deoarece e un pas mare pentru viitorul lor.” declară Emanuel, student la Automatică și Calculatoare.

O instituție prestigioasă este și Universitatea din Oradea, fondată în 1990, cu 15 facultăți la număr. În anul 2011 a fost clasificată în categoria a II-a, cea a universităților de educație și cercetare științifică, de către Ministerul Educației. Universitatea din Oradea este o instituție de învățământ superior acreditată, căreia i-a fost acordat calificativul “Grad de încredere ridicat” de către ARACIS. În cadrul universității se regăsesc facultăți precum Arte, Drept, Inginerie, Litere și multe altele. Un motiv pentru care tinerii studenți optează pentru Universitatea din Oradea și ofertele sale educaționale este traiul ca o generalitate, deoarece prețurile la Oradea pot fi mult mai accesibile decât cele din celebrul oraș universitar Cluj-Napoca.

Tinerii noștrii sătmăreni mai optează și pentru Universitatea de Vest din Timișoara, abreviată UVT. Este principala instituție de învățământ superior și centru de cercetare din Vestul României. De asemenea, Universitatea de Vest este o instituție a Sistemului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare. Ca o mică istorie, institutul intemeiat oficial în anul 1944 avea să-și înceapă activitatea începând cu anul universitar 1944-1945, cu specializările Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină UMANĂ, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie. Vorbind despre această universitate, părerile sunt mixte. Unii tineri vor să studieze la aceasta pentru ofertele educaționale oferite și prestigiul instituției, iar alții nu ar opta pentru aceasta din pricina distanței lungi față de orașul natal.

Studenți cu suflet de artiști
“Am ales această universitate pentru că nu mă văd făcând altceva. Iar pentru viitorii studenți, cred că cel mai important este să își urmeze intuiția , să se cunoască pe ei , să aleagă ceva la care știu că pot face față. Alt lucru important este să comunice cu parinții , să știe că se pot baza pe suportul lor finaciar cel puțin , dacă pe cel moral nu. Cred că fiecare o să iși găsească drumul in cele din urmă si le urez succes tuturor. Iar cei care au terminat la Aurel Popp vă așteptăm la UAD !” declară Alex, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Vorbind, acum, și despre Universitatea de Arte și Design, aceasta este, după cum se poate observa și din nume, o universitate de arte. Anterior, a avut titulatura de Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”. De-a lungul vremii, această instituție a purtat o serie de denumiri.
• 1926-1933 – Școala de Belle – Arte

• 1950-1990 – Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”

• 1990 – 2001 – Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu”

O altă opțiune, de această dată din județul vecin, este o extensie a UTCN – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, abreviat UTCN – CUNBM. A fost fondată în anul 1990, fiind o membră importantă a UTCN. Baia Mare este foarte avantajoasă pentru studenți, din pricina prețurilor accesibile a necesităților unui student modest.

Goldiș opțiunea celor care rămân în Satu Mare
Pentru studenții care vor să rămână în Satu Mare există o opțiune foarte bună.Înființată în anul 1997, Filiala din Satu Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a reușit în cei 24 ani de existență să se ridice la standardele unui învățământ superior de înaltă calitate, cu cadre didactice proprii și spații care întrunesc condițiile prevăzute de normele ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).Oferta educațională actuală a Filialei Satu Mare cuprinde 5 specializări, la nivel licență și o specializare de masterat:

Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie

Marketing

Contabilitate și informatică de gestiune

Inginerie și management în alimentație publică și agroturism

Audit și expertiză contabilă (masterat)

Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport

Pedagogia învățământului primar și preșcolar

Relații internaționale și studii europene

În final, studenția este un pas major în viața fiecărui tânăr dar este, totodată, și cea mai frumoasă experiență trăită!

Diana Șipoș

articolul original.

Sportivă de 10, elevă de 10! Ana Tomșa- campioană la spadă, campioană la Evaluare!

23 June 2022 at 18:08

Sportul și cartea fac casă bună împreună . O demonstrează și rezultatele de la nivel local de la Evaluarea Națională.

Am avut în județ cinci elevi cu media generală 10 ( zece) iar printre ei, de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu vine și Ana Tomșa.

Chiar dacă a avut parte de un an cu emoții, cu ore și pregătiri pentru examen, Ana a performat și în sportul pe care l practică cu atâta pasiune: scrima.

La doar 15 ani, eleva antrenorului Adrian Pop a reușit o performanță deosebită la Campionatele Naționale de cadeți ( U17). Chiar dacă a concirat cu adversare mult mai experimentate , Ana a cucerit titlul național după o finală cu marea favorită Emma Șoit de la CSA Steaua.

A urmat firesc convocarea la lotul național, participarea la primul ei Campionat Mondial, la Dubai.

Cu media 10 la Evaluare Ana pare tentată să aleagă drumul Simonei Pop, campioana noastră olimpică la spadă și soția antrenorului ei…Simona a fost și ea un bun exemplu ca elev eminent al Colegiului Național Mihai Eminescu că învățătura și cariera de sportiv profesionist nu sunt incompatibile.

Felicitări Ana, felicitări dascălilor, antrenorilor și mu în ultimul rând părinților !

PS. Și dacă mai vrem un exemplu,  el vine de la David Popovici. Noua senzație a înotului mondial care la 17 ani are o poveste de viață de predat elevilor la orele de AȘA DA ( dirigenție).

articolul original.

Trotuar pentru…mașini!

23 June 2022 at 17:31

Se pare că regulile morale se schimbă. Acum avem trotuar și pentru autovehicule! Individul, posesor al mașinii în cauză, s-a gândit că este o idee bună să parcheze direct pe trotuar, blocând astfel posibilitatea de a trece pe acesta. Tupeul este la el acasă pentru unii sătmăreni!

articolul original.

Lumina faptelor bune şi mărturisirea lui Hristos

23 June 2022 at 17:21

Dorind mântuirea tuturor oamenilor, Dumnezeu ne descoperă voia Sa, ne dă poruncile, dar nu ne obligă să le împlinim. Totuşi, Domnul condiţionează accesul în Împărăţia Cerurilor de respectarea poruncilor Sale, precum reiese din discuţia Lui cu dregătorul bogat: “Iar de vrei să intri în viaţa (veşnică), păzeşte poruncile” (Matei XIX; 17), deoarece “cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi sunt viaţă” (Ioan VI; 63) şi “Scris este: <<Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu>>” (Matei IV; 4). Cuvintele Domnului, prin care ne direcţionează spre mântuire, se adresează tuturor oamenilor, dar că nu rodesc în fiecare, aceasta atârnă de libertatea cu care suntem împodobiţi. Şi apoi, “mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi” (Matei XXII; 14). Realitatea e că nu există mântuire în afara Domnului, fiindcă numai El are “cuvintele vieţii celei veşnice” (Ioan VI; 68) şi numai El este “Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan XIV; 6), iar de cel care se va ruşina de Domnul Hristos şi de cuvintele Sale, “de acela şi Fiul Omului Se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri” (Luca IX; 26).

Primirea conştientă a cuvintelor lui Dumnezeu naşte în noi credinţa, iar credinţa se exteriorizează şi se împlineşte prin faptele cele bune. Sfântul Apostol Iacov o susţine elocvent: “Căci precum trupul fără de suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este” (Iacov II; 26). În Predica de pe Munte, Mântuitorul Iisus Hristos arată că eficacitatea cuvintelor Sale asupra celor ce le aud depinde de punerea lor în practică, respectiv prin rodirea de fapte bune: “De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare” (Matei VII; 24-27). Împlinirea voii şi a cuvintelor dumnezeieşti exprimate prin porunci constituie bariera cea mai solidă şi stânca de nezdruncinat (iar stânca este Iisus Hristos) împotriva atacurilor dezlănţuite de cel rău prin intermediul păcatelor şi patimilor (reprezentate prin ploile şi vânturile potrivnice), fiind totodată o dovadă de înţelepciune. Întrucât Dumnezeu este Înţelepciunea prin excelenţă, cel ce Îi ascultă cuvintele, le primeşte în inima sa curată şi le pune în practică, participă la această Înţelepciune, asemănându-se prin virtute cu Creatorul şi devenind chiar sălaş al Lui. Mântuirea în Hristos, spre care tindem, nu este cu putinţă de dobândit fără fapte bune. Mântuitorul afirmă: “Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăţia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Matei VII; 21).

Ne întrebăm, aşa cum este firesc, care sunt aceste fapte bune? Potrivit învăţăturii Bisericii, putem spune că faptele bune sunt “toate actele noastre, izvorâte din iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Tot ce îl ajută pe semenul nostru, tot ce contribuie la bunăstarea şi progresul religios, moral şi material al societăţii, în numele lui Iisus, constituie o activitate care năzuieşte spre ridicarea omului la starea paradisiacă; este un mijloc de descătuşare de forţele oarbe ale naturii şi ale întunericului, ca şi de purificare, prin jertfă şi dăruire totală semenilor noştri. Faptele bune sunt roadele seminţei aruncată de harul dumnezeiesc în sufletul nostru şi încununarea conlucrării omului cu Dumnezeu pentru mântuirea lumii” (prof. Nicolae Chiţescu).

Autentica înţelegere a faptelor bune ne-o oferă Domnul Iisus Hristos, Care ne certifică faptul că Împărăţia lui Dumnezeu este pregătită celor care s-au ostenit în săvârşirea binelui. Însă, “binele nu are margini”, după cum “virtutea nu are hotar” (Sfântul Grigorie de Nyssa). Înfăţişând tabloul Judecăţii de Apoi, Mântuitorul spune: “Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut… Şi vor merge aceştia, drepţii, la viaţa veşnică” (Matei XXV; 34-40, 46).

Iată în ce constau faptele cele bune: în venirea imediată, cu iubire, în ajutorul semenilor. Domnul ne îndeamnă pe noi, cei care pretindem că avem credinţă în El, la bunătate şi iubire. Adevărata credinţă e cea “lucrătoare prin iubire” (Galateni V; 6) faţă de semeni, pe aceştia având datoria sfântă şi morală de a-i iubi, ajuta, respecta şi ierta în permanenţă. Faptele bune scot cu prisosinţă în evidenţă iubirea noastră. Lângă şi în fiecare semen al nostru stă nevăzut Hristos. Primind cuvântul lui Dumnezeu în inimă şi transpunându-l în fapte, nu ne vom lăsa copleşiţi de diavolul care vine şi doreşte să ne răpească cuvântul din suflet, nici de încercările grele la care suntem uneori supuşi în cursul vieţii şi care au menirea de a ne fortifica credinţa în puterea dumnezeiască, nici de grijile, bogăţia şi plăcerile vieţii, care toate constituie obstacole în stabilirea raportului de iubire, frăţietate şi egalitate între oameni. A face bine înseamnă a ne feri de rău şi a împlini voia lui Dumnezeu, Care urmăreşte doar binele întregii omeniri. Însă, numai faptele bune făcute în numele lui Hristos ne ajută să câştigăm roadele Sfântului Duh. Tot ce nu e săvârşit în numele Lui, chiar binele, nu ne aduce nicio răsplată în viaţa viitoare, iar în viaţa aceasta nu ne dăruieşte harul dumnezeiesc, fiindcă cel care nu adună cu Domnul, acela risipeşte (Luca XI; 23). Un lucru bun, făcut în numele lui Hristos, nu ne va lăsa lipsiţi de mângâiere. Dimpotrivă, nu numai în veacul viitor ne va aduce încununarea cu slavă, dar chiar din viaţa aceasta ne va umple de harul Sfântului Duh (Sfântul Serafim de Sarov).

Faptele bune, ca rod al credinţei, constituie mijlocul cel mai eficient prin care omul poate să-L mărturisească pe Hristos, ajungând în unire cu El atât pe pământ, cât şi în veşnicie. Diadoh al Foticeii scrie: “Credinţa fără faptă şi fapta fără de credinţă vor fi la fel de lepădate. Căci credinciosul trebuie să-şi arate credinţa, aducând Domnului fapte. Pentru că nici părintelui nostru Avraam nu i s-ar fi socotit credinţa spre dreptate, dacă nu ar fi adus pe fiul său ca rod al ei. Cel ce iubeşte pe Dumnezeu acela crede totodată cu adevărat şi săvârşeşte faptele credinţei cu evlavie. Iar cel ce crede numai şi nu este întru dragoste, nu are nici credinţa însăşi, pe care socoteşte că o are. Căci crede cu o minte uşuratică ce nu lucrează sub greutatea plină de slavă a dragostei. Drept aceea, credinţa lucrătoare prin dragoste este marele izvor al virtuţilor”.

Promovând discreţia în săvârşirea faptelor bune, Domnul Iisus Hristos ne sugerează: “Luaţi seama ca faptele dreptăţii voastre să nu le faceţi înaintea oamenilor ca să fiţi văzuţi de ei; altfel nu veţi avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei VI; 1). Sfânta Scriptură, scria Sfântul Grigorie de Nyssa, “lipseşte de răsplătirile din ceruri pe cei ce miluiesc la arătare pe săraci şi pe cei ce-şi trâmbiţează dărnicia pe pământ. Căci de cauţi să placi oamenilor şi dăruieşti ca să fii lăudat, ţi s-a dat plata facerii tale de bine prin laudele oamenilor, pentru care ţi-ai arătat mila. Deci nu mai cere răsplată în cer o dată ce ţi-ai adunat cele de pe pământ, nici nu mai aştepta cinstea de la Dumnezeu, căci ai primit-o pe aceasta de la oameni. Doreşti slava cea nemuritoare? Arată Celui ce poate să-ţi dea ceea ce doreşti, viaţa ta în ascuns. Ţi-e frică de ruşinea veşnică? Teme-te de Cel ce ţi-o va descoperi pe aceasta în ziua judecăţii”. Milostenia n-a fost lăsată pentru cei ce primesc, ci pentru cei ce dăruiesc, fiindcă aceştia, în principal, câştigă mai mult (Sfântul Ioan Gură de Aur).

Aşadar, săvârşirea faptelor bune impune discreţie, neaşteptând laude din partea celor din jur. Este suficient să fim văzuţi şi apreciaţi de Părintele ceresc, Care nu rămâne niciodată dator. Nu e necesar să ne dorim a fi admiraţi şi respectaţi de semeni pentru acţiunile caritabile pe care le întreprindem, trâmbiţând tuturor binele făcut, ci să ne dorim a fi iubiţi de către ei prin ceea ce le dăruim în tăcere. Azi, la fel ca oricând, există mulţi oameni necăjiţi şi bolnavi, semeni de-ai noştri care suferă şi care au obosit să mai ceară ajutor. Mulţi s-au resemnat cu situaţia grea în care trăiesc, având convingerea că dacă îndură pe pământ, asemenea săracului Lazăr, vor trăi fericiţi în veşnicie. Aceşti oameni trişti cred cu putere în viaţa de după moarte, pe când cei care trăiesc în bogăţii şi plăceri de cele mai multe ori o ignoră. Însă, credinţa în viaţa veşnică este o coordonată de bază a demnităţii de creştin. Această fericire veşnică în viaţa de după moarte o vom dobândi numai făcând fapte bune faţă de aproapele nostru, fie că e bogat, fie că e sărac. Aproapele nu este numai cerşetorul întâlnit la colţ de stradă, ci fiecare om care are trebuinţă de aportul nostru în viaţa sa. Ca atare, să manifestăm compasiune şi răbdare vis-à-vis de semeni şi să venim constant în sprijinul celor copleşiţi de nevoi, dar statornici în credinţa lor în Dumnezeu. Astfel, vom lucra cu Dumnezeu la fericirea acelora, vom deveni parteneri ai Domnului în procesul mântuirii noastre şi a lor. Dacă ei se mântuiesc înseamnă că şi noi ne vom mântui prin ei.

Omul tinde întotdeauna să se autodepăşească. Aşa a fost creat de Dumnezeu, să ţintească mereu în sus, către desăvârşire. Însă, atingerea acestui ţel necesită nenumărate eforturi şi etape. Am putea începe traseul spre Cer cu următoarea preocupare: cum să procedez pentru a deveni mai bun? Coborârea lui Dumnezeu la noi şi urcarea noastră la El se intersectează într-un punct. Acest punct se numeşte bunătate. Este o împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu. Fără ajutorul Domnului nu putem face niciun bine, nu suntem capabili de nicio bunătate. Posedând această virtute dumnezeiască şi omenească, ne vom asemăna Mântuitorului şi împreună cu El vom moşteni veşnica slavă şi eterna fericire, rezervate doar celor buni şi curaţi cu inima.

Preot dr. Cristian Boloş

articolul original.

EVENIMENT. Dublă sărbătoare la Negrești Oaș

23 June 2022 at 16:25

În ziua de ajun a sărbătorii de Sânziene (Dragaica), la Muzeul în aer liber al Țării Oașului a fost organizat joi tradiționalul eveniment de „ Ziua Universală a Iei”. Într-un cadru natural și tradițional oșenesc, fetele au învășat să împletească cununi de sânziene sub atenta îndrumare a mătușilor din Oaș. De asemenea, cu această ocazie a avut loc și un adevărat regal focloric, fiind organizat, totdată, și un tîârg al meșterilor populari din Țara Oașului.

Paradă portului popular și deschiderea oficială
Manifestarea a debutat, în jurul orei 10, cu o paradă a portului popular de la intrarea în Muzeul în Aer Liber până la scena amplasată în fața hanului din incintă. A urmat apoi deschiderea oficială a evenimentului în cadrul căruia au luat cuvântul, printre alții, directorul Muzeului Țării Oașului, Anca Rusu, directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Zanfir Danciu, au vorbit despre Ziua Națională a Iei, și despre importanța acestui articol de îmbrăcăminte în indemntitatea culturală a românilor. Totodată, s-a vorbit și despre însemnătatea Sînzienelor în cultura românească.

Regal focloric
A urmat apoi un regal flocloric. Interpreta Maria Tripon a țâpurit, și în acest an, alături de ansamblul folcloric „ Sânzienele”. Tot în acest decor tradițional au cântat și încântat Ansamblul folcloric „Vițe de Iederă”, condus de profesor -artist coordonator Ionuț Rotaru din Satu Mare și ansamblurile folclorice ale Asociațiilor Atelier de Joc Popular și Cununa Meseșului conduse de către profesorul coregraf Marius Boticaș din Zalău.

Atelier de împletit coronițe din sânziene
A urmat apoi un atelier de împletit coronițe din sânziene cu meșteșugărițele și expoziție meșteșugărească: Floare Finta, Floare Hotca, Anica Mare, Maria Finta, Mirela Bud, Mihaela Deac, Ana Hotca. La această activitate a ajuns și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, care a împletit coronițe de sânziene alături de ”mătuși” și de fetele tinere. Acestea din urmă, au aruncat simbolic coronițele pe acoperiș să afle, potrivit tradiției, dacă se vor căsători în următorul an. Manifestarea de la Negrești S-a încheiat cu decernarea diplomelor de participare, sărbătoarea încheinduse cu cântecul ”Micioriță cu trifoi”, cântat de toți cei prezenți.

Florin Dura

articolul original.

Promisiuni importante, realizate la Moftin

23 June 2022 at 14:26

            O parte dintre promisiunile făcute la început de an de primarul Gheorghe David au fost realizate, în prima jumătate a anuluui, la Moftin. Locuitorii comunei au acum la dispoziție trei centre medicale la Moftinu Mic, Domănești și Moftinu Mare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect transfrontalier în valoare de peste 1,2 milioane de euro.

            În mod concret, în cadrul acestui proiect Primăria comunei Moftin a construit și dotat trei centre medicale în localitățile Moftinul Mic (cu o suprafață construită de 406,50 mp), Moftinul Mare și Domănești (fiecare cu o suprafață construită de 150 mp). Dotările sunt împărțite în trei categorii: mobilier, echipamente IT și echipamente medicale. Dintre acestea din urmă, putem aminti: un ecograf, 3 defibrilatoare, 3 aparate EKG, analizor sânge, aparate pentru aerosol, otoscop, glucometre, tensiometre, inclusiv dotarea completă a unui cabinet stomatologic, potrivit primarului Gheorghe David.

            Bugetul total al proiectului este de 1.251.969,00 Euro, din care 1.064.173,65 Euro reprezintă contribuția FEDR. Din totalul bugetului, 663.469,00 Euro îi revin Primăriei comunei Moftin iar 588.500,00 Euro este valoarea bugetului orașului Nyíradony. Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc în zonă, la creșterea potențialului competitiv al acestor localități, iar rezultatul său pe termen mediu este creșterea numărului de cetățeni mai sănătoși. Ideea dezvoltării a fost generată de obiective și nevoi comune, transfrontaliere.

articolul original.

Apa din comuna Homoroade, gestionată în regie proprie de primărie

23 June 2022 at 14:24

            Comuna Homoroade este una dintre puținele comune din județ care gestionează propria sa rețea de apă. Din acest motiv, prețul apei este foarte scăzut, comparativ cu alte comune. Însă, potrivit primarului comunei Homoroade, Simion Ardelean, sunt mici probleme în ceea ce privește rețeaua de canalizare.

            ”Dacă apă avem peste tot, pe toate străzile comunei, gestionată de către noi. pentru canalizare există o problemă pentru că nu avem fonduri guvernamentale pemntru a devolta această infrastructură. Am avut un proiect aprobat, dar ulterior s-a renunțat la el”, a mai spus Simion Ardelean.

articolul original.

Au apărut rezultatele inițiale la Evaluarea Națională!

23 June 2022 at 12:29
image

Vă prezentăm o sinteză a rezultatelor înregistrate:

* 2630 de elevi înscriși;

* 2339 de elevi prezenți;

* Rata mediilor peste sau egale cu 5 este 82.30% (1925 de elevi).

5 elevi au media 10.

* La proba de Limba și literatura română, rata notelor peste sau egale cu 5 este 82.08% (1920 de elevi). 12 elevi au obținut nota 10.

* La Matematică, rata notelor peste 5 este 74,86 % (1751 de elevi). 26 de elevi au obținut nota 10.

* La proba de Limba şi literatura maternă, 699 de candidaţi au obținut note peste sau egale cu 5. Un elev a obținut nota 10.

Rezultatele au fost publicate cu anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic alocat și comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și vineri, 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00), la centrele de examen. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice (email).

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie.

articolul original.

PSD cere ministrului Energiei să nu închidă capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără a pune ceva în loc

23 June 2022 at 12:22
image

PSD nu susține proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea, inițiat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care propune închiderea unor capacități de producție pe cărbune până la finalul anului, asta în timp ce restul țărilor europene redeschid centrale pe cărbune pentru a face față crizei energetice. Nu putem accepta ca sute de megawați să dispară peste noapte fără să punem în loc noi capacități de producție. Asta înseamnă să ne trezim rapid în situația de a nu mai avea energia necesară pentru consumul economiei și al populației, fapt care va provoca o criză economică și socială majoră.

PSD consideră că în actualul context România trebuie să rediscute termenele asumate prin PNRR privind închiderea producției pe bază de cărbune, mai ales că liderii Comisiei Europene au anunțat oficial că se poate renegocia întregul capitol referitor la energie din PNRR. De aceea, este nevoie de o reuniune a Coaliției, în care ministrul Energiei trebuie să vină cu o foaie de parcurs predictibilă și să demonstreze că, înainte de a închide ceva, oferă garanții că putem pune altceva în loc. Până atunci, miniștrii PSD nu vor semna ordonanța de urgență privind decarbonizarea!

Precizăm că PSD susține orice demers care are ca scop protejarea mediului, cum sunt investițiile în panouri fotovoltaice, finanțate din bani europeni. Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu scoaterea haotică din circuitul agricol a zeci de mii de hectare de teren sub pretextul montării de asemenea instalații. Trebuie găsite soluții de tip dual astfel încât terenurile agricole să poată fi cultivate în continuare. Altfel, producția agricolă a țării va fi grav afectată, iar rezultatul va fi unul singur: vom rămâne fără mâncare!

Altfel spus, vom fi „verzi”, dar de frig și de foame.

articolul original.

DEZVOLTARE.Primăria Ardud a legat o colaborare stabilă cu o localitate din Italia

23 June 2022 at 09:50

Parteneriatul cu primării și instituții publice din Europa facilitează solicitările de finanțare din fonduri europene

O delegație condusă de dl primar Ovidiu Duma și formată din reprezentanți ai Primărie Ardud, ai Casei de Cultură “Dr Augustin Mircea” Ardud și ai Liceului Tehnologic Ardud, s-a aflat pentru câteva zile în localitatea Volturara Irpina, provincia Avellino, Italia, localitate înfrățită cu orașul Ardud.

“Într-un decor pitoresc, îmbogățit de cultura și tradiția specifică Italiei autentice, comunitatea din Volturara Irpina ne-a primit cu sufletul deschis, cu entuziasm și ospitalitate. Vizita a fundament o relație de colaborare care vizează diferite domenii de interes pentru ambele comunități, o relație oficializată în 2019 în Ardud prin semnarea unui acord de înfrățire.”, transmit reprezentanții primăriei Ardud.

Această colaborare conturează imaginea unui oraș , deschis pentru proiecte europene, pentru investitori români și străini.

“Deși pandemia a îngreunat considerabil comunicarea interinstituțională mai ales în privința accesării unor proiecte de finanțare comune, am reușit acum să trasăm direcții concrete de colaborare în vederea solicitării unor finanțări europene în parteneriat cu gazdele noastre,”transmit reprezentanții primăriei Ardud.

Colaborarea prin înfrățire și parteneriatul cu primării și instituții publice din Europa facilitează solicitările de finanțare din fonduri europene și conturează imaginea unui oraș cu dezvoltare verticală, deschis pentru proiecte europene, pentru investitori români și străini.

articolul original.

Doi străini opriți de polițiștii de frontieră din Carei! Încercau să plece ilegal spre Schengen

23 June 2022 at 09:40
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Carei au depistat în apropiere de frontiera cu statul maghiar doi cetățeni străini care intenționau să iasă ilegal din țara noastră, pentru a ajunge în vestul Europei.

În data de 22 iunie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Carei au organizat și desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale, în zona de responsabilitate.

În jurul orei 18.30, colegii noştri aflați în misiune de supraveghere a frontierei de stat au observat două persoane care se îndreptau dinspre localitatea Sanislău spre granița cu Ungaria, nejustificându-şi prezenţa în zonă.

Persoanele în cauză au fost oprite și conduse la sediu pentru cercetări, constatându-se că sunt cetățeni mongolezi, în vârstă de 40, respectiv 42 de ani. Acestea intenționau să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, cu scopul de a ajunge în Austria.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

articolul original.

Substanţe chimice descoperite în maşina unui cetăţean maghiar

23 June 2022 at 09:36
image

Un cetăţean maghiar este cercetat după ce la intrarea în ţară, prin PTF Halmeu, în maşina acestuia au fost descoperite substanţe chimice având caracteristicile pesticidelor pentru care şoferul nu a putut prezenta documente justificative.

În data de 21 iunie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Halmeu, în cooperare cu lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Satu Mare au desfăşurat o acţiune în zona de competenţă.

În jurul orei 13.30, pe sensul de intrare în România s-a prezentat un cetăţean maghiar, conducând un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în Ungaria. Colegii noştri au efectuat formalităţile de frontieră, iar în cadrul acţiunii, la controlul amănunţit asupra maşinii au fost descoperite 5 kg de substanţă solidă şi 30 de litri de substanţă lichidă cu aspect şi caracteristici specifice pesticidelor.

Poliţiştii din cadrul IPJ Satu Mare au întocmit, în acest caz, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă calificată şi transportul şi tranzitarea de substanţe periculoase iar bunurile descoperite au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

articolul original.

O femeie ucraineană prinsă cu o mașină furată la PTF Siret

23 June 2022 at 09:33
image

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au indisponibilizat un autoturism marca Skoda Superb, ce figura ca fiind căutat de autoritățile din Belgia.

Miercuri, 22 iunie a.c., în jurul orei 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în România, o femeie în vârstă de 30 de  ani, având cetăţenie ucraineană.

Aceasta conducea un autovehicul marca Skoda Superb, înmatriculat în Ucraina. În cadrul verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au constatat că mașina este căutată de către autoritățile din Belgia, având mențiunea bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile belgiene în data de 23 ianuarie 2020.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetăriiar autovehiculul, în valoare de aproximativ 20.000 lei a fost indisponibilizat la sediul instituţiei, până la finalizarea verificărilor.

articolul original.

Sub magia Sânzienelor – redeschiderea Gospodăriei țărănești Turț

23 June 2022 at 09:14

Muzeul Județean Satu Mare în colaborare cu Centrul Cultural Turț organizează cu ocazia ”Zilei Internaționale a Iei” un eveniment ce va marca reincluderea în circuitul de vizitare a Gospodăriei țărănești Turț. Sub magia și protecția Sânzienelor ne dorim să se desfășoare toate activitățile ce vor fi organizate la Turț. Cu această ocazie sub îndrumarea „mătușilor din Turț”, copiii și toți participanții vor învăța să împletească cununi de Sânziene. Gospodăria Turț a fost reabilitată în cadrul proiectului european Culture connect-cultural mobility in the border area – HUSKROUA. 

articolul original.
Ieri — 22 June 2022Gazeta de Nord Vest

Zona Cetății din Ardud, reamenajată

22 June 2022 at 18:38

Lucrările din cadrul amplului proiect de reamenajare din zona cetății câștigat pe programul HU-SK-RO-UA sunt în plină desfășurare. Direcțiile de acțiune vizează patru amplasamente: parc tematic medieval pentru copii, amfiteatru cetate cu amenajări interioare, lacul și parcul de agrement din zona și parcare autovehicule.

Concomitent cu lucrările din Ardud, la sediul firmei executante a proiectului se realizează dotările și mobilierul urban din cadrul proiectului.

articolul original.

VACANȚĂ. Turismul post – pandemie. Ce s-a schimbat?

22 June 2022 at 18:24

Pandemia din ultimii doi ani a avut un impact major asupra vieților oamenilor atât în timpul acesteia, cât și după. Se resimte cel mai mult în categoria economică, la bunurile de larg consum, inflația fiind majorată substanțial, de asemenea. Dar ce putem spune despre turism? Cum sunt prețurile în această categorie?

Turcia
Analizând prețurile unui sejur în Turcia, acestea pot trece chiar și pragul de o mie de euro pentru un pachet de șapte nopți pentru o persoană, asta depinzând de alegerea hotelului, locația și nivelul de confort dorit. Pentru Antalya, prețurile încep de la 447 de euro pe persoană, timp de 7 nopți. Cât despre Dalaman, o altă locație turcească, costurile încep de la 797 de euro pe persoană.

Grecia
Grecia, spre exemplu, are prețuri începând de la 9 euro pe noapte, pentru o persoană. Vorbind din nou, de locațiile în detaliu, o vacanță la Creta-Herakliom, timp de 7 nopți, poate începe de la 377 de euro. Pentru a vizita regiunea Rhodos, tarifele încep de la 360 de euro, tot pentru o persoană, timp de 7 nopți.

Litoralul românesc
Trecând de la aceste țări turistice la celebrul nostru litoral, indiferent dacă alegem Mamaia, Neptun, Eforie Nord sau altele, prețurile încep de la 75 de lei pe noapte pentru o persoană și pot ajunge la prețul colosal de 873 de lei, depinzând, tot așa, de locație și de zona de confort dorită.

“Prețurile clar au mai crescut de când s-a terminat pandemia. Eu urmează să merg în Frankfurt, în iulie, și am dat pe un bilet de avion dus-întors 160 de euro. Ce-i drept, dacă le luam mai devreme erau mai ieftine, dar mi se pare scump, chiar și așa. Acolo o să stau la hotel, iar pentru 3 zile all inclusive am de plătit 280 de euro.” declară Emanuel, 19 ani.

“Prețurile în turism au crescut extraordinar de tare în această perioadă. Tarifele se scumpesc pe zi ce trece din cauza locurilor puține iar cererea este foarte mare, mai ales în Turcia, care este cea mai căutată regiune turistică, cel puțin local. Deși a fost perioada asta pandemică, cererile au crescut și se resimte lucrul ăsta”, a declarat un reprezentant al SimboTour, o agenție de turism locală.

Alte agenții din zonă anunță o adevărată nebunie în birourile turistice, având în vedere cererile mari, iar angajații țin greu pasul cu numărul mare de clienți.

Spania
Pentru o vacanță în Mallorca, Spania, prețurile încep de la 771 de euro pe persoană, timp de 7 nopți. Pentru ceva relativ mai ieftin, tot în regiunea spaniolă, avem Costa Brava, cu tarife începând de la 472 de euro.

“Nu am ales niciodată să părăsim țara pentru că mi se pare o risipă de bani, mai ales acum cu scumpirile astea. Mereu am ales să mergem la mare, aici la noi. Anul trecut am vizitat Ocna Șugatag, o locație foarte frumoasă, și cred că acolo o să mergem și anul ăsta.” declară Ana, 47 de ani.

Litoral Bulgaria
Litoralul Bulgariei, una dintre locațiile preferate ale românilor pentru prețurile avantajoase care sunt oferite, au tarife care încep de la 8 euro pe noapte și pot să ajungă la 307 euro, prețul maxim. Unele dintre cele mai vizitate plaje din această zonă sunt Sunny Beach, Nisipurile de Aur, Duni și Elite.

Croația
Vorbind acum despre Croația, tarifele oferite încep de la 17 euro pe noapte, iar maximul poate ajunge la 472 de euro pe noapte. Cea mai cunoscută zonă turistică de aici este Split, fiind o zonă cu stil vechi și deosebit.

Cipru
Analizând și această locație, mai exact, Cipru de Nord, prețurile încep de la 555 euro, pentru un sejur de 7 nopți. Cât despre Larnaca, o altă locație din acea zonă, tarifele încep de la 608 euro, tot pentru un sejur de o săptămână.

Albania
Albania prezintă niște prețuri ușor accesibile, cu tariful maxim pe noapte de 75 de euro, iar cel minim de 22 de euro. Albania are o zonă de coastă superbă și plaje fantastice, atractive pentru orice turist care decide să le viziteze.

Indiferent de zona aleasă, costurile totale în ceea ce privește turismul pot ajunge la sume exorbitante, cel puțin în această perioadă!

Diana Șipoș

articolul original.

Câte boli se vor mai activa sau reactiva în viitorul apropiat? Să fie cel mai complex război de până acum?

22 June 2022 at 18:20

Nu am scăpat de mult de epidemia de Covid -19 că suntem pe cale să intrăm într-o epidemie de variolă a maimuței (monkeypox), o boală infecțioasă virală. Poxvirusurile se transmit în mod direct sau indirect de la animale la om, iar comparativ cu alte virusuri, au un grad crescut de rezistență în mediu uscat și la temperaturi ridicate, ceea ce le face să persiste perioade lungi de timp pe suprafețele/ în materialele infectate. O campanie de vaccinare la nivel mondial a avut ca efect eradicarea variolei la oameni în anul 1980. Această boală contagioasă cauzată de virusul variolei se transmitea cu ușurință pe cale respiratorie și avea o rată a mortalității de circa 30%. Ultimul caz cunoscut de variolă a apărut în 1977, trei ani mai târziu, boala a fost declarată oficial eradicată.

Sporadic, boala a apărut și în alte regiuni, însă au fost episoade izolate, având cauze cunoscute. Spre exemplu, în 2003, Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a raportat cazuri de variola maimuței la om prin contact strâns cu animale de companie, mai ales rozătoare. La vremea respectivă, mamiferele de mici dimensiuni ajunseseră în SUA prin import de animale vii din Ghana și au fost identificate ca o sursă probabilă a răspândirii virusului. Virusul nu s-a transmis și interuman, astfel încât nu s-au înregistrat decese.

Și totuși în anul 2022 au reapărut noi cazuri de variolă a maimuței iar cel mai interesant lucru este faptul că nu toate persoanele diagnosticate cu variola maimuței au călătorit în țări unde boala este endemică!

Variola maimuței se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană infectată cu acest virus. Virusul responsabil de apariția bolii poate pătrunde în organismul gazdei prin pielea lezată. Tractul respirator, ochi, nas, gură, contact cu fluide corporale infectate. Dar se pare că nu este o boală extrem de periculoasă. Perioada de incubație a variolei maimuței este, de regulă, între 6 la 13 zile. Uneori poate varia de la 5 la 21 de zile. Cazurile de variola maimuței au debutat spontan în mai multe țări din diferite regiuni. Variola maimuței are manifestări ușoare. Majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul raportat în Regiunea Europeană este varianta vest-africană. Aceasta este fatală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane infectate.

Nici nu bine ne obișnuim cu o boală veche, dar care reapare dintr-o dată, că o altă boală eradicată acum 40 de ani, și anume Poliomielita își face simțită prezența tocmai la Londra unde au fost depistate mai multe cazuri de poliovirus – virusul care provoacă boala. Este pentru prima dată în aproape 40 de ani când transmiterea virusului este detectată în Marea Britanie. Nu au fost raportate cazuri de poliomielită, dar șefii din domeniul sănătății au lansat o anchetă în rândul persoanele infectate. Se fac cercetări în șase cartiere din nordul și estul Londrei. O anchetă serioasă este în curs de desfășurare în urma descoperirii virusului după testarea de rutină a fecalelor de la stația de canalizare Beckton. Se crede că un număr mic de persoane din nordul sau estul Londrei – probabil o familie extinsă sau persoane care se cunosc între ele au virusul.

Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic și există 3 tipuri de virus polio (tip1, 2, 3). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Culmea că la noi în țară ultimul caz de poliomielită a fost în anul 1992.

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces. Există trei tipuri de virus polio (tip1, 2 ,3) care infectează cu predilecție copiii sub 5 ani, dar sunt numeroase cazurile între 4-15 ani.

În 1955, a fost inventat un vaccin și a fost introdus pe scara largă. Datorită eforturilor globale, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică până în 1994 și a scăzut considerabil la nivel mondial. Cazurile cauzate de poliovirus sălbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri atunci, la 33 de cazuri raportate în 2018.

Majoritatea infecțiilor cu poliomielita sunt asimptomatice. In doar 1% dintre cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central (SNC) prin fluxul sanguin unde infectează și distruge de preferință neuronii motori ai măduvei spinării și creierului, provocând slăbiciune musculară și paralizie acută flască. Unul din 200 de oameni dezvoltă paralizie incurabilă după infecție. Au fost identificate trei serotipuri de poliovirus: poliovirus tip 1 (PV1), tipul 2 (PV2) și tipul 3 (PV3). Deși toate cele trei serotipuri sunt extrem de virulente și produc simptome similare, PV1 este cea mai comună formă și cea mai strâns legată de paralizia cauzată de poliomielită. Poliomielita este foarte contagioasă și se răspândește ușor de la o persoană la alta. In zonele endemice, virusul sălbatic este capabil să infecteze aproape întreaga specie umană. Forma asimptomatică: Majoritatea persoanelor care se infectează cu poliovirus (aproximativ 72 din 100) nu vor avea niciun simptom vizibil. Forme simptomatice: Infecțiile cu poliomielită care provoacă simptome sunt clasificate ca: poliomielita abortivă (ușoară), poliomielita neparalitică (gravă), poliomielita paralitică (severă). În această formă ușoară de poliomielită, majoritatea oamenilor au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: durere de gât, febră, oboseală, dureri musculare, greață, anorexie, vărsături, dureri de cap, dureri abdominale, iritabilitate, insomnie sau somnolență.

Aceste simptome apar la 3 până la 5 zile după expunerea la virus la 1 din 4 persoane (sau 25 din 100) infectate cu poliovirus, apoi dispar de la sine.

Vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat). Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur.

Privind așa și judecând după ce se întâmplă, aș spune că al III-le-a război mondial a început în Decembrie 2019 printr-un război chimic, a continuat cu un război economic, alimentar, apoi războiul militar din Ucraina. Chiar dacă nu este fizic un război pe întreaga planetă, din păcate războiul din Ucraina cu consecințele lui îl simte întreaga lume. De la scumpirea carburanților, energiei, la scumpirea alimentelor, materialelor de construcții, a vieții în general până la crizele alimentare și toate crizele materiilor prime care sunt sau se anunță pe viitor. Clar este un război extrem de complex. Sperăm să se încheie acest război mondial și să ne revenim la normal din punct de vedere al sănătății, al economiei, al vieții în general.

Răzvan Govor

articolul original.

S-au decis finalistele ! Olimpia Satu Mare – Recolta Dorolț în ultimul act al CUPEI ROMÂNIEI!

22 June 2022 at 18:07

În această după amiază s-au disputat semifinalele fazei județene a Cupei României.

Am avut parte de două meciuri fără istoric…La Dorolț, Recolta antrenată de Cosmin Iuhas a trecut la scor de neprezentare de Unirea Tășnad. Iar pe stadionul Someșul n-a mai fost rost de surprize… Sportul Botiz , singura echipă din afara play off-ului Ligii a 4-a elite , a cedat la scor de tenis, 0-6 în fața celor de la Olimpia Satu Mare!

Finala se va disputa sâmbătă de la ora 10 la Satu Mare pe stadionul OLIMPIA!

Se anunță o sâmbătă plină de fotbal dacă luăm în calcul că după amiază de la ora 17,30 la Carei avem și manșa a doua a barajului de promovare în Liga a 3-a dintre VICTORIA și Supporter 2.0 Cluj Napoca. În tur a fost 1-1.

articolul original.

FA-BU-LOS! David Popovici scrie istorie!

22 June 2022 at 17:58

David Popovici scrie istorie la Campionatele Mondiale de Natație din Ungaria. După titlul mondial la 200 m liber, românul de doar 17 ani, care deja este idolul multor tineri din România, a cucerit și aurul la 100 m liber cu 47.58.

Sportivul român a concurat de pe culoarul 4.

Pe locul doi s-a clasat francezul Maxime Grousset, cu timpul 47.64, iar podiumul a fost completat de canadianul Joshua Liendo Edwards, cu timpul 47.71.

David Popovici a câştigat la Budapesta şi medalia de aur la 200 m liber, cu timpul 1:43.21, de asemenea record mondial la juniori.

Înainte de 2022, România a mai obţinut doar de două ori în istorie aurul mondial la nataţie: Tamara Costache (1986 – 50 m liber) şi Diana Mocanu (2001 – 200 m spate).

David Popovici a fost desemnat de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern sportivul anului în 2021, alături de el fiind desemnat sportivul anului şi Robert Glinţă.

În 2021, la JO din Japonia, David Popovici a încheiat pe locul 4 proba de 200 m liber şi pe poziţia a şaptea, cea de 100 m liber, iar la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 metri), el a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber.

În plus, la Europenele de înot pentru juniori de la Roma, David Popovici a câştigat aurul la 100 m liber (cu nou record mondial), 200 m liber (nou record mondial în semifinale) şi 50 m liber, precum şi o medalie de argint în proba masculină de ştafetă 4×100 m liber, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

articolul original.
❌