Ne aflăm, în momentul de față, în “sezonul” examenelor și al admiterilor. Absolvenții sătmăreni, și nu numai, au trecut cu bine peste probele de foc pe care le impune examenul maturității, dar acum mai au de trecut peste un obstacol: admiterea la facultate! Pentru ce universități din țară optează aceștia? Ce preferințe proprii au și ce i-au influențat spre alegerea aceasta? Avem răspunsuri în această privință atât de la viitori studenți cu speranță, cât și de la actuali studenți care oferă sfaturi utile pentru cei ce urmează a fi boboci de facultate.
De ani de zile se știe în rândul tinerilor că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca este la “putere”, aflându-se într-un oraș universitar, cu opțiuni variate pentru toate preferințele, și fiind populat în mare parte de localnici tineri. Universitatea a fost înființată în 1581, fiind cea mai veche și cea mai mare instituție de învățământ superior din România. Uitându-ne la nume, aceasta poartă numele a doi oameni de știință consacrați din Transilvania, fiind vorba de microbiologul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai. În cadrul universității există 21 de facultăți, dintre care 19 au programe în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și două în limba engleză. Studenții au multe variante de studiu, cum ar fi matematica, chimia, fizica, biologia…chiar și film! Și lista poate continua. Avem chiar și aici în oraș o extensie a universității, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pe specializarea de Administrație Publică, cu forma de învățământ la distanță.
Viitorii studenți, plini de idealuri!
“Eu vreau să merg la Facultatea de Litere în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Am ales universitatea asta pentru că este una dintre cele mai bune și am înțeles că sunt niște profesori foarte buni. Cât despre facultate, a fost o alegere de suflet ca să zic așa, pentru că mereu am avut o pasiune pentru partea asta de literatură și, sincer, nu m-aș vedea să studiez altceva sau altundeva.” declară Jenifer, 19 ani.
O altă universitate prestigioasă din Cluj-Napoca este Universitatea Tehnică. S-a înființat în anul 1947, având la bază două instituții distincte, prima fiind Politehnica din Cluj, cu trei facultăți: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Pe urmă, în 1948, s-a format Institutul de Mecanică, având o facultate cu două secții: termotehnică și mașini de lucru. În 1953, cele două instituții se îmbină și formează Institutul Politehnic din Cluj, iar din 1992 își primește titulatura actuală, totodată cu restructurări a facultăților existente. În cadrul acestei universități sunt 8 facultăți, fiecare diversificate pentru preferințele și abilitățile viitorilor studenți, unele dintre ele fiind Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Ingineria Electrică. Din punct de vedere local, există o extensie a Universității Tehnice cu facultățile de Automatică și Calculatoare și Construcții de mașini.
“Păi, aș incepe prin a spune că e o facultate de viitor, domeniul în care ajungi să lucrezi e cel mai bine plătit din lume, asta ar fi un motiv pentru care am ales domeniul, dar orașul sau universitatea a fost pur intuitiv, dar am ajuns la concluzia că este și cea mai grea facultate fiind vorba despre inginerie. Un sfat pentru viitori studenți ar fi acela ca indiferent de greutățile care vor apărea pe parcursul facultății, cum ar fi examene restante sau recontractări, să nu se dea bătuți, deoarece e un pas mare pentru viitorul lor.” declară Emanuel, student la Automatică și Calculatoare.
O instituție prestigioasă este și Universitatea din Oradea, fondată în 1990, cu 15 facultăți la număr. În anul 2011 a fost clasificată în categoria a II-a, cea a universităților de educație și cercetare științifică, de către Ministerul Educației. Universitatea din Oradea este o instituție de învățământ superior acreditată, căreia i-a fost acordat calificativul “Grad de încredere ridicat” de către ARACIS. În cadrul universității se regăsesc facultăți precum Arte, Drept, Inginerie, Litere și multe altele. Un motiv pentru care tinerii studenți optează pentru Universitatea din Oradea și ofertele sale educaționale este traiul ca o generalitate, deoarece prețurile la Oradea pot fi mult mai accesibile decât cele din celebrul oraș universitar Cluj-Napoca.
Tinerii noștrii sătmăreni mai optează și pentru Universitatea de Vest din Timișoara, abreviată UVT. Este principala instituție de învățământ superior și centru de cercetare din Vestul României. De asemenea, Universitatea de Vest este o instituție a Sistemului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare. Ca o mică istorie, institutul intemeiat oficial în anul 1944 avea să-și înceapă activitatea începând cu anul universitar 1944-1945, cu specializările Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină UMANĂ, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie. Vorbind despre această universitate, părerile sunt mixte. Unii tineri vor să studieze la aceasta pentru ofertele educaționale oferite și prestigiul instituției, iar alții nu ar opta pentru aceasta din pricina distanței lungi față de orașul natal.
Studenți cu suflet de artiști
“Am ales această universitate pentru că nu mă văd făcând altceva. Iar pentru viitorii studenți, cred că cel mai important este să își urmeze intuiția , să se cunoască pe ei , să aleagă ceva la care știu că pot face față. Alt lucru important este să comunice cu parinții , să știe că se pot baza pe suportul lor finaciar cel puțin , dacă pe cel moral nu. Cred că fiecare o să iși găsească drumul in cele din urmă si le urez succes tuturor. Iar cei care au terminat la Aurel Popp vă așteptăm la UAD !” declară Alex, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.
Vorbind, acum, și despre Universitatea de Arte și Design, aceasta este, după cum se poate observa și din nume, o universitate de arte. Anterior, a avut titulatura de Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”. De-a lungul vremii, această instituție a purtat o serie de denumiri.
• 1926-1933 – Școala de Belle – Arte
• 1950-1990 – Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”
• 1990 – 2001 – Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu”
O altă opțiune, de această dată din județul vecin, este o extensie a UTCN – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, abreviat UTCN – CUNBM. A fost fondată în anul 1990, fiind o membră importantă a UTCN. Baia Mare este foarte avantajoasă pentru studenți, din pricina prețurilor accesibile a necesităților unui student modest.
Goldiș opțiunea celor care rămân în Satu Mare
Pentru studenții care vor să rămână în Satu Mare există o opțiune foarte bună.Înființată în anul 1997, Filiala din Satu Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a reușit în cei 24 ani de existență să se ridice la standardele unui învățământ superior de înaltă calitate, cu cadre didactice proprii și spații care întrunesc condițiile prevăzute de normele ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).Oferta educațională actuală a Filialei Satu Mare cuprinde 5 specializări, la nivel licență și o specializare de masterat:
Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie
Marketing
Contabilitate și informatică de gestiune
Inginerie și management în alimentație publică și agroturism
Audit și expertiză contabilă (masterat)
Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport
Pedagogia învățământului primar și preșcolar
Relații internaționale și studii europene
În final, studenția este un pas major în viața fiecărui tânăr dar este, totodată, și cea mai frumoasă experiență trăită!
Diana Șipoș