ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Gazeta de Nord Vest

INCENDIU în Tiream! Deșeuri reciclate au ars din temelii

24 June 2022 at 19:15
image

Astăzi, la ora 18:13, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru lichidarea unui incendiu, izbucnit la un operator economic de reciclare deșeuri mase plastice, în localitatea Tiream, din județul Satu Mare.
La fața locului s-au deplasat inspectorul șef, Lt. col. Buzduga Sergiu Marius, 2 ofițeri și 10 pompieri militari cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei și o autospecială de primă intervenție și comandă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare și primarul comunei Tiream cu 7 pompieri voluntari cu o autospecială de stingere și un buldoexcavator.
Ajunse la fața locului, forțele profesioniste au găsit incendiul manifestându-se cu flacără, pe o suprafață de aproximativ 500mp, cu posibilitate de propagare la o hală.
Reacția promptă a pompierilor a salvat 2 hale (deșeurile dintr-o hală),2 containere modulare și un depozit de lemne.
Cauza probabilă de producere a incendiului este fumatul în locuri nepermise.
Au ars pe aproximativ 500 mp deșeuri reciclabile formate din mase plastice, carton și aluminiu.

articolul original.

GALERIE FOTO. Ziua Iei sărbătorită de PSD Satu Mare la Muzeul de Artă și Chilia

24 June 2022 at 19:05
image

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

Azi 24 Iunie PSD Satu Mare a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Muzeul Județean și în Chilia comuna Homoroade. La evenimentul de la Muzeul Județean a participat președintele PSD Satu Mare Mircea Govor, prefectul județului Radu Roca,directorul de cancelarie a prefectului Radu Iancu,președintele PSD Municipal consilierul local Ciprian Crăciun,președintele OFSD pe municipiu Manuela Rogoz,președintele TSD Bianca Șorian,președintele TSD pe municipiu Cristina Ilieș,consilierul județean Lenuța Cornea,directorul Casei Corpului Didactic Mariana Sălăgean dar și numeroși membri PSD.După evenimentul de la Muzeul Județean cei prezenți s-au deplasat la Chilia comuna Homoroade  , în gospodăria  țărănească transformata in muzeul Iei aflată în subordinea Muzeului Județean . Delegația PSD a fost întâmpinată de primarul comunei Simion Ardelean.La eveniment au mai fost prezenți Anișoara Boitor inspectorul  școlar general  ,directorul Centrului Județean de Creatie Robert Laszlo , inspectorul  școlar Ardelean Maria , profesori și consilieri locali  din Chilia ,precum și mai multi localnici care au dorit să fie prezenți la eveniment.

articolul original.

Adunare Generală în cadrul Partidei Romilor PRO EUROPA, la Consiliul Județean

24 June 2022 at 14:38

Astăzi, de la orele 12:00, la Consiliului Județean a avut loc adunarea generală în cadrul organizației Partida Romilor PRO EUROPA, filiala Satu Mare. Prezenți la această întâlnire au fost Cătălin Manea, deputat al minorității rome în Parlamentul României și vice președinte al organizației la nivel național, membrii ai prezidiului, printre aceștia fiind Horvath Ignac, președintele organizației și Goja Tiberiu Szolt, candidat la președinția romilor care a și câștigat, în cele din urmă, postul. De asemenea au fost prezenți și reprezentanți a partidelor politice și a distribuților administrației publice locale iar ca public, au fost prezenți delegați ai  comunități rome din diverse localități. 

În cadrul întâlnirii au fost discutate lucrări ale adunării generale, diverse problematici ale comunității rome și realizări a partidului PRO EUROPA din 2018 până în prezent. De altfel, Cătălin Manea a ținut să amintească tuturor celor prezenți importanța recensământului populației și al locuințelor în cadrul minorității rome, și nu numai.  

“Mulți au încercat, în ultima perioadă să minimalizeze…să știrbească importanța acestui demers național. Și, cumva, atât în spațiul public, în mass-media, cât și pe rețelele de socializare au apărut tot felul de informații false…cum că, în cadrul recensământului se prelucrează CNP-ul, cum că oamenii vor primi amenzi de la FISC sau în cazul comunităților de romi că nu știu ce rău li se poate întâmpla…nimic mai neadevărat! Recensământul are loc odată la 10 ani și nu este o banală, hai să spunem, numărare a populației.” declară Cătălin Manea, deputat al minorității rome.   

În urma desemnării sale ca președinte al comunității,Goja Tiberiu Szolt a ținut să adreseze câteva cuvinte la pupitru.  

“Am deosebita plăcere de a vă întâmpina cu mult drag și recunoștință. Cu foarte mare drag îi urez bun venit domnului deputat Cătălin Manea, căruia îi sunt recunoscător și îi aduc mulțumiri din adâncul sufletului meu pentru că, datorită domniei sale, pot să stau astăzi în fața dumneavoastră în postura de președinte al partidului nostru din Satu Mare și datorită domniei sale a avut loc evenimentul istoric de alegere a primului consilier județean de etnie romă din județul Satu Mare. Mulțumim mult!” declară Goja Tiberiu, acum actual președinte al comunității rome. 

articolul original.

Kisvarda își pierde golgheterul! CLAUDIU BUMBA va fi coleg cu Adrian Rus la Mol Fehervar

24 June 2022 at 14:15

Claudiu Bumba a avut un sezon excelent  în prima ligă din Ungaria. Mijlocașul crescut de Atletik 94 Satu Mare a fost decisiv pentru Kisvarda în cea mai mare performanță a clubului.

Kisvarda a terminat pe locul doi și a devenit in premieră vicecampioana Ungariei urmând să participe tot în premieră în cupele europene.

În ciuda perspectivei de a evolua cu Kisvarda în cupele europene, Claudiu Bumba a luat o decizie importantă și a semnat cu Mol Fehervar, echipă la care evoluează și sătmăreanul Adrian Rus.

Cei de la Mol Fehervar l-au vrut încă din iarnă pe Bumba atunci când mijlocașul intrase în ultimele șase luni de contract doar că cei de la Kisvarda au refuzat oferta și au preferat să-l țină la echipă până la finalul sezonului.

Claudiu Bumba a semnat în această după amiază cu MOL FEHERVAT pentru două sezoane.

Site-ul csakfoci.hu notează că Bumba s-a înțeles cu Mol Fehervar după ce a trecut testele medicale.

Claudiu Bumba a ajuns în 2019 la Kisvarda iar sezonul trecut  a fost principalul marcator al echipei cu 11 reușite și 5 pase decisive. Bumba a jucat în 30 din cele 33 de meciuri din acest sezon de Liga 1.

De asemenea televiziunea M4 Sport, cea care a transmis meciurile din campionatul Ungariei l-a inclus pe Claudiu Bumba în echipa ideală a sezonului 2021-2022.

Așa cum am mai amintit în GNV, în ciuda acestor performanțe, selecționerul Edi Iordănescu n-a avut ochi pentru Bumba și l-a lăsat în afara lotului național al României pentru primele meciuri din Liga Națiunilor.

articolul original.

INCENDIU în localitatea Rătești

24 June 2022 at 13:20
image

Autoritățile din Beltiug și Satu Mare au intervenit cu echipamente speciale  pentru stingerea unui incendiu a unui lan de rapiță din localitatea Rătești. Incendiul s-a produs acum o oră iar acesta este lichidat de către SVSU Beltiug. În momentul de față, o autospecială de stingere merge în verificări iar o alta a fost întoarsă din drum.

Transmite ISU Satu Mare.

articolul original.

FOTOGALERIE. Slujbă Arhierească de excepție oficiată de un mitropolit și trei episcopi la mănăstirea Scărișoara

24 June 2022 at 12:02

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei -a fost una de excepție. Credincioșii au putut lua parte la o slujbă arhierească oficiată de un mitropolit și trei episcopi, alături de un mare sobor de preoți.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a liturghisit în sobor de arhierei alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Peste o mie de credincioși au luat parte la această măreață slujbă. printre ei pot fi amintiți, prefectul radu Roca, deputatul Adrian Cozma, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului judeean, Valer Beșeni, primari, consilieri județeni, alte personalități.

Mai multe detalii despre această slujbă veți putea citi în ziarul nostru de luni, varianta printată.

articolul original.

Traficul de la punctele de frontiere se intensifică. Ce este recomandat în acest caz?

24 June 2022 at 11:49
image

O dată cu începerea sezonului estival, traficul prin punctele de trecere a frontierei, în special la frontiera cu Ungaria, se intensifică. Experienţa ne arată că, de obicei, vinerea, sensul de ieşire din ţară este mai intens tranzitat de către călători, pentru ca, mai apoi, duminca, să se intensifice traficul pe sensul de intrare în România.

De aceea, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației continuă să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Pentru fluidizarea traficului, numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea acestora este în permanenţă sicronizat cu nevoile traficului transfrontalier.

Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi la frontiera cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, jud. Satu Mare, recomandăm participanţilor la trafic utilizarea și a Punctului de Trecera a Frontierei Urziceni, aflat la frontiera cu Ungaria.

Astfel, la frontiera româno-ungară, pe raza judeţului Satu Mare sunt operaţionale 2 puncte de trecere cu specific rutier (P.T.F. Petea – Csengersima şi P.T.F. Urziceni – Vallaj) şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 8/9 de benzi de control pe sens.

De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă sunt operaţionale şi punctele de trecere a frontierei temporare Peleş, Bercu şi Horea, în intervalul orar 10.00 – 18.00, ora României.

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

La frontiera internă, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, sens în care au fost contactate autoritățile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

articolul original.

97 de acțiuni de control în unitățile alimentare! Ce spune DSVSA

24 June 2022 at 11:28
image

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .

În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în zonele de acces în unități.

În timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară.

.

 Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Siguranța Alimentelor, au verificat și în această săptămână, o serie de Hipermarketuri, supermarketuri și depozite , în urma declanșării a două alerte – RASFF, pentru a depista, retrage și confirma retragerea de la comercializare a produselor ” TOFU ÎN SARAMURĂ ” – provenit din România, – cu parametrul fizico – chimic aciditate, depășit și ” SUC DE MERE – HANUL BOERESC ” lot – 0305, proveniență România cu LMA Micotoxine, Patulină – depășit.

D.S.V.S.A. Satu -Mare, va continua o acțiunea de verificare a tuturor unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților balneare și a zonelor de agrement, precum și a tuturor pensiunilor de pe raza județului. Această acțiune va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care organizează în perioadă următoare nunți, banchete, boteze, precum și alte evenimente, pentru a pre întimpina apariția unor evenimente nedorite.

D.S.V.S.A Satu – Mare, roagă în același timp toți organizatorii de diferite evenimente, cum ar fi ” zilele localităților, evenimente culturale ,sportive, comemorări ” care implică consum public de alimente indiferent de origine, animală sau non animală, să notifice instituția noastră pentru a se putea lua toate măsurile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în vederea evitării apariției unor episoade nedorite.

În acest an, în urma examenelor trichineloscopice efectuate la nivelul Unităților de abatorizare și a exploatațiilor non profesionale au fost examinate – 18336 capete suine, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA și unde au fost diagnosticați 3 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu, iar din cei 236 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv la trichină, în Fondul de Vânătoare Bătarci.

Pentru orice fel de sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

articolul original.

Anunt PUZ

24 June 2022 at 07:59

       ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A

   PLAN URBANISTIC ZONAL – ANSAMBLU DE LOCUINȚE UNIFAMILIALE – LOTIZARE

SATU MARE ZONA STR. DARA NR. CADASTRAL 167724

 

Iniţiator / beneficiar

PAGU ADANA-OANA, BOITOR ILEANA-ROZALIA, BOITOR ANGHEL-CONSTANTIN

 

Publicul este invitat să participe la dezbatere publică prin transmiterea de observaţii şi propuneri privind intenţia de elaborare a planului până cel mai târziu la data de  07.07.2022.

Observaţiile şi propunerile referitoare la intenţia de elaborare a planului pot fi transmise prin:

– scrisori depuse la registratura autorităţii zilnic între orele  9-15

– pe adresa de e-mail consultarepublica@primariasm.ro

– scrisori transmise prin poştă pe adresa primăriei (cu data de trimitere în termenul limită indicat)  PRIMĂRIA SATU MARE, PIAŢA 25 OCTOMBRIE NR. 1, telefon  0261807553

Anunțul va fi afișat pe panou în zona de amplasament de către investitorul inițiator al PUZ.

Răspunsul la observaţii va fi pus la dispoziţia publicului până la data de 22.07.2022  prin:

– afişare la sediul primăriei

– publicare pe pagina de internet a primăriei la adresa www.primariasm.ro

Etapele preconizate pentru consultarea publicului până la aprobarea planului:

1.Etapa pregătitoare: Dezbatere publică prin transmiterea de observații și propuneri până la data de ……………………….……………………………………………………………… ……..   07.07.2022

2.Etapa elaborării propunerilor…………………………….estimat…………… august 2022

3.Elaborarea Raportului consultării publicului…………estimat………septembrie 2022

articolul original.

Arbitrul Denis Gherman, la ceas aniversar!

24 June 2022 at 07:17

Unul dintre tinerii arbitri din Satu Mare, Denis Gherman, împlineşte azi frumoasa vârstă de 21 de ani.

Acesta activează cu succes în cadrul AJF Satu Mare, ca arbitru.

La ceas aniversar, colegii de la AJF îi spun “La mulţi ani”, şi la cât mai multe meciuri bune!

Următorul meci al lui Denis va avea loc DUMINICĂ, 26 iunie, ORA 17:00: Sportul Botiz – Victoria Apa, alături de Rebegea Ciprian Gelu, Trella Zoran şi observatorul Pataki Zoltan.

articolul original.

Înscrierile la Programul Rabla pentru electrocasnice încep astăzi!

24 June 2022 at 06:44
image

Persoanele fizice se pot înscrie începând de vineri, 24 iunie, de la ora 10:00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2022, pentru selectarea voucherelor pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare, a anunțat miercuri Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Rabla electrocasnice 2022. Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că, începând de vineri, începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Se pot cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare. Bugetul etapei este de 25 de milioane de lei.

”Începând de vineri, 24 iunie, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a transmis AFM, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că bugetul primei etape este de 25 de milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Rabla electrocasnice 2022. Care este valoarea voucherelor și ce poți cumpăra cu ele

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

Rabla electrocasnice 2022. ”Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a mai transmis AFM.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Sursa : România TV

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

SONDAJ. Ce universități preferă absolvenții sătmăreni din acest an?

23 June 2022 at 18:34

Ne aflăm, în momentul de față, în “sezonul” examenelor și al admiterilor. Absolvenții sătmăreni, și nu numai, au trecut cu bine peste probele de foc pe care le impune examenul maturității, dar acum mai au de trecut peste un obstacol: admiterea la facultate! Pentru ce universități din țară optează aceștia? Ce preferințe proprii au și ce i-au influențat spre alegerea aceasta? Avem răspunsuri în această privință atât de la viitori studenți cu speranță, cât și de la actuali studenți care oferă sfaturi utile pentru cei ce urmează a fi boboci de facultate.

De ani de zile se știe în rândul tinerilor că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca este la “putere”, aflându-se într-un oraș universitar, cu opțiuni variate pentru toate preferințele, și fiind populat în mare parte de localnici tineri. Universitatea a fost înființată în 1581, fiind cea mai veche și cea mai mare instituție de învățământ superior din România. Uitându-ne la nume, aceasta poartă numele a doi oameni de știință consacrați din Transilvania, fiind vorba de microbiologul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai. În cadrul universității există 21 de facultăți, dintre care 19 au programe în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și două în limba engleză. Studenții au multe variante de studiu, cum ar fi matematica, chimia, fizica, biologia…chiar și film! Și lista poate continua. Avem chiar și aici în oraș o extensie a universității, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pe specializarea de Administrație Publică, cu forma de învățământ la distanță.

Viitorii studenți, plini de idealuri!
“Eu vreau să merg la Facultatea de Litere în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Am ales universitatea asta pentru că este una dintre cele mai bune și am înțeles că sunt niște profesori foarte buni. Cât despre facultate, a fost o alegere de suflet ca să zic așa, pentru că mereu am avut o pasiune pentru partea asta de literatură și, sincer, nu m-aș vedea să studiez altceva sau altundeva.” declară Jenifer, 19 ani.

O altă universitate prestigioasă din Cluj-Napoca este Universitatea Tehnică. S-a înființat în anul 1947, având la bază două instituții distincte, prima fiind Politehnica din Cluj, cu trei facultăți: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Pe urmă, în 1948, s-a format Institutul de Mecanică, având o facultate cu două secții: termotehnică și mașini de lucru. În 1953, cele două instituții se îmbină și formează Institutul Politehnic din Cluj, iar din 1992 își primește titulatura actuală, totodată cu restructurări a facultăților existente. În cadrul acestei universități sunt 8 facultăți, fiecare diversificate pentru preferințele și abilitățile viitorilor studenți, unele dintre ele fiind Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Ingineria Electrică. Din punct de vedere local, există o extensie a Universității Tehnice cu facultățile de Automatică și Calculatoare și Construcții de mașini.

“Păi, aș incepe prin a spune că e o facultate de viitor, domeniul în care ajungi să lucrezi e cel mai bine plătit din lume, asta ar fi un motiv pentru care am ales domeniul, dar orașul sau universitatea a fost pur intuitiv, dar am ajuns la concluzia că este și cea mai grea facultate fiind vorba despre inginerie. Un sfat pentru viitori studenți ar fi acela ca indiferent de greutățile care vor apărea pe parcursul facultății, cum ar fi examene restante sau recontractări, să nu se dea bătuți, deoarece e un pas mare pentru viitorul lor.” declară Emanuel, student la Automatică și Calculatoare.

O instituție prestigioasă este și Universitatea din Oradea, fondată în 1990, cu 15 facultăți la număr. În anul 2011 a fost clasificată în categoria a II-a, cea a universităților de educație și cercetare științifică, de către Ministerul Educației. Universitatea din Oradea este o instituție de învățământ superior acreditată, căreia i-a fost acordat calificativul “Grad de încredere ridicat” de către ARACIS. În cadrul universității se regăsesc facultăți precum Arte, Drept, Inginerie, Litere și multe altele. Un motiv pentru care tinerii studenți optează pentru Universitatea din Oradea și ofertele sale educaționale este traiul ca o generalitate, deoarece prețurile la Oradea pot fi mult mai accesibile decât cele din celebrul oraș universitar Cluj-Napoca.

Tinerii noștrii sătmăreni mai optează și pentru Universitatea de Vest din Timișoara, abreviată UVT. Este principala instituție de învățământ superior și centru de cercetare din Vestul României. De asemenea, Universitatea de Vest este o instituție a Sistemului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare. Ca o mică istorie, institutul intemeiat oficial în anul 1944 avea să-și înceapă activitatea începând cu anul universitar 1944-1945, cu specializările Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină UMANĂ, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie. Vorbind despre această universitate, părerile sunt mixte. Unii tineri vor să studieze la aceasta pentru ofertele educaționale oferite și prestigiul instituției, iar alții nu ar opta pentru aceasta din pricina distanței lungi față de orașul natal.

Studenți cu suflet de artiști
“Am ales această universitate pentru că nu mă văd făcând altceva. Iar pentru viitorii studenți, cred că cel mai important este să își urmeze intuiția , să se cunoască pe ei , să aleagă ceva la care știu că pot face față. Alt lucru important este să comunice cu parinții , să știe că se pot baza pe suportul lor finaciar cel puțin , dacă pe cel moral nu. Cred că fiecare o să iși găsească drumul in cele din urmă si le urez succes tuturor. Iar cei care au terminat la Aurel Popp vă așteptăm la UAD !” declară Alex, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Vorbind, acum, și despre Universitatea de Arte și Design, aceasta este, după cum se poate observa și din nume, o universitate de arte. Anterior, a avut titulatura de Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”. De-a lungul vremii, această instituție a purtat o serie de denumiri.
• 1926-1933 – Școala de Belle – Arte

• 1950-1990 – Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”

• 1990 – 2001 – Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu”

O altă opțiune, de această dată din județul vecin, este o extensie a UTCN – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, abreviat UTCN – CUNBM. A fost fondată în anul 1990, fiind o membră importantă a UTCN. Baia Mare este foarte avantajoasă pentru studenți, din pricina prețurilor accesibile a necesităților unui student modest.

Goldiș opțiunea celor care rămân în Satu Mare
Pentru studenții care vor să rămână în Satu Mare există o opțiune foarte bună.Înființată în anul 1997, Filiala din Satu Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a reușit în cei 24 ani de existență să se ridice la standardele unui învățământ superior de înaltă calitate, cu cadre didactice proprii și spații care întrunesc condițiile prevăzute de normele ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).Oferta educațională actuală a Filialei Satu Mare cuprinde 5 specializări, la nivel licență și o specializare de masterat:

Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie

Marketing

Contabilitate și informatică de gestiune

Inginerie și management în alimentație publică și agroturism

Audit și expertiză contabilă (masterat)

Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport

Pedagogia învățământului primar și preșcolar

Relații internaționale și studii europene

În final, studenția este un pas major în viața fiecărui tânăr dar este, totodată, și cea mai frumoasă experiență trăită!

Diana Șipoș

articolul original.

Sportivă de 10, elevă de 10! Ana Tomșa- campioană la spadă, campioană la Evaluare!

23 June 2022 at 18:08

Sportul și cartea fac casă bună împreună . O demonstrează și rezultatele de la nivel local de la Evaluarea Națională.

Am avut în județ cinci elevi cu media generală 10 ( zece) iar printre ei, de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu vine și Ana Tomșa.

Chiar dacă a avut parte de un an cu emoții, cu ore și pregătiri pentru examen, Ana a performat și în sportul pe care l practică cu atâta pasiune: scrima.

La doar 15 ani, eleva antrenorului Adrian Pop a reușit o performanță deosebită la Campionatele Naționale de cadeți ( U17). Chiar dacă a concirat cu adversare mult mai experimentate , Ana a cucerit titlul național după o finală cu marea favorită Emma Șoit de la CSA Steaua.

A urmat firesc convocarea la lotul național, participarea la primul ei Campionat Mondial, la Dubai.

Cu media 10 la Evaluare Ana pare tentată să aleagă drumul Simonei Pop, campioana noastră olimpică la spadă și soția antrenorului ei…Simona a fost și ea un bun exemplu ca elev eminent al Colegiului Național Mihai Eminescu că învățătura și cariera de sportiv profesionist nu sunt incompatibile.

Felicitări Ana, felicitări dascălilor, antrenorilor și mu în ultimul rând părinților !

PS. Și dacă mai vrem un exemplu,  el vine de la David Popovici. Noua senzație a înotului mondial care la 17 ani are o poveste de viață de predat elevilor la orele de AȘA DA ( dirigenție).

articolul original.

Trotuar pentru…mașini!

23 June 2022 at 17:31

Se pare că regulile morale se schimbă. Acum avem trotuar și pentru autovehicule! Individul, posesor al mașinii în cauză, s-a gândit că este o idee bună să parcheze direct pe trotuar, blocând astfel posibilitatea de a trece pe acesta. Tupeul este la el acasă pentru unii sătmăreni!

articolul original.

Lumina faptelor bune şi mărturisirea lui Hristos

23 June 2022 at 17:21

Dorind mântuirea tuturor oamenilor, Dumnezeu ne descoperă voia Sa, ne dă poruncile, dar nu ne obligă să le împlinim. Totuşi, Domnul condiţionează accesul în Împărăţia Cerurilor de respectarea poruncilor Sale, precum reiese din discuţia Lui cu dregătorul bogat: “Iar de vrei să intri în viaţa (veşnică), păzeşte poruncile” (Matei XIX; 17), deoarece “cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi sunt viaţă” (Ioan VI; 63) şi “Scris este: <<Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu>>” (Matei IV; 4). Cuvintele Domnului, prin care ne direcţionează spre mântuire, se adresează tuturor oamenilor, dar că nu rodesc în fiecare, aceasta atârnă de libertatea cu care suntem împodobiţi. Şi apoi, “mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi” (Matei XXII; 14). Realitatea e că nu există mântuire în afara Domnului, fiindcă numai El are “cuvintele vieţii celei veşnice” (Ioan VI; 68) şi numai El este “Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan XIV; 6), iar de cel care se va ruşina de Domnul Hristos şi de cuvintele Sale, “de acela şi Fiul Omului Se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri” (Luca IX; 26).

Primirea conştientă a cuvintelor lui Dumnezeu naşte în noi credinţa, iar credinţa se exteriorizează şi se împlineşte prin faptele cele bune. Sfântul Apostol Iacov o susţine elocvent: “Căci precum trupul fără de suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este” (Iacov II; 26). În Predica de pe Munte, Mântuitorul Iisus Hristos arată că eficacitatea cuvintelor Sale asupra celor ce le aud depinde de punerea lor în practică, respectiv prin rodirea de fapte bune: “De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare” (Matei VII; 24-27). Împlinirea voii şi a cuvintelor dumnezeieşti exprimate prin porunci constituie bariera cea mai solidă şi stânca de nezdruncinat (iar stânca este Iisus Hristos) împotriva atacurilor dezlănţuite de cel rău prin intermediul păcatelor şi patimilor (reprezentate prin ploile şi vânturile potrivnice), fiind totodată o dovadă de înţelepciune. Întrucât Dumnezeu este Înţelepciunea prin excelenţă, cel ce Îi ascultă cuvintele, le primeşte în inima sa curată şi le pune în practică, participă la această Înţelepciune, asemănându-se prin virtute cu Creatorul şi devenind chiar sălaş al Lui. Mântuirea în Hristos, spre care tindem, nu este cu putinţă de dobândit fără fapte bune. Mântuitorul afirmă: “Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăţia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Matei VII; 21).

Ne întrebăm, aşa cum este firesc, care sunt aceste fapte bune? Potrivit învăţăturii Bisericii, putem spune că faptele bune sunt “toate actele noastre, izvorâte din iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Tot ce îl ajută pe semenul nostru, tot ce contribuie la bunăstarea şi progresul religios, moral şi material al societăţii, în numele lui Iisus, constituie o activitate care năzuieşte spre ridicarea omului la starea paradisiacă; este un mijloc de descătuşare de forţele oarbe ale naturii şi ale întunericului, ca şi de purificare, prin jertfă şi dăruire totală semenilor noştri. Faptele bune sunt roadele seminţei aruncată de harul dumnezeiesc în sufletul nostru şi încununarea conlucrării omului cu Dumnezeu pentru mântuirea lumii” (prof. Nicolae Chiţescu).

Autentica înţelegere a faptelor bune ne-o oferă Domnul Iisus Hristos, Care ne certifică faptul că Împărăţia lui Dumnezeu este pregătită celor care s-au ostenit în săvârşirea binelui. Însă, “binele nu are margini”, după cum “virtutea nu are hotar” (Sfântul Grigorie de Nyssa). Înfăţişând tabloul Judecăţii de Apoi, Mântuitorul spune: “Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut… Şi vor merge aceştia, drepţii, la viaţa veşnică” (Matei XXV; 34-40, 46).

Iată în ce constau faptele cele bune: în venirea imediată, cu iubire, în ajutorul semenilor. Domnul ne îndeamnă pe noi, cei care pretindem că avem credinţă în El, la bunătate şi iubire. Adevărata credinţă e cea “lucrătoare prin iubire” (Galateni V; 6) faţă de semeni, pe aceştia având datoria sfântă şi morală de a-i iubi, ajuta, respecta şi ierta în permanenţă. Faptele bune scot cu prisosinţă în evidenţă iubirea noastră. Lângă şi în fiecare semen al nostru stă nevăzut Hristos. Primind cuvântul lui Dumnezeu în inimă şi transpunându-l în fapte, nu ne vom lăsa copleşiţi de diavolul care vine şi doreşte să ne răpească cuvântul din suflet, nici de încercările grele la care suntem uneori supuşi în cursul vieţii şi care au menirea de a ne fortifica credinţa în puterea dumnezeiască, nici de grijile, bogăţia şi plăcerile vieţii, care toate constituie obstacole în stabilirea raportului de iubire, frăţietate şi egalitate între oameni. A face bine înseamnă a ne feri de rău şi a împlini voia lui Dumnezeu, Care urmăreşte doar binele întregii omeniri. Însă, numai faptele bune făcute în numele lui Hristos ne ajută să câştigăm roadele Sfântului Duh. Tot ce nu e săvârşit în numele Lui, chiar binele, nu ne aduce nicio răsplată în viaţa viitoare, iar în viaţa aceasta nu ne dăruieşte harul dumnezeiesc, fiindcă cel care nu adună cu Domnul, acela risipeşte (Luca XI; 23). Un lucru bun, făcut în numele lui Hristos, nu ne va lăsa lipsiţi de mângâiere. Dimpotrivă, nu numai în veacul viitor ne va aduce încununarea cu slavă, dar chiar din viaţa aceasta ne va umple de harul Sfântului Duh (Sfântul Serafim de Sarov).

Faptele bune, ca rod al credinţei, constituie mijlocul cel mai eficient prin care omul poate să-L mărturisească pe Hristos, ajungând în unire cu El atât pe pământ, cât şi în veşnicie. Diadoh al Foticeii scrie: “Credinţa fără faptă şi fapta fără de credinţă vor fi la fel de lepădate. Căci credinciosul trebuie să-şi arate credinţa, aducând Domnului fapte. Pentru că nici părintelui nostru Avraam nu i s-ar fi socotit credinţa spre dreptate, dacă nu ar fi adus pe fiul său ca rod al ei. Cel ce iubeşte pe Dumnezeu acela crede totodată cu adevărat şi săvârşeşte faptele credinţei cu evlavie. Iar cel ce crede numai şi nu este întru dragoste, nu are nici credinţa însăşi, pe care socoteşte că o are. Căci crede cu o minte uşuratică ce nu lucrează sub greutatea plină de slavă a dragostei. Drept aceea, credinţa lucrătoare prin dragoste este marele izvor al virtuţilor”.

Promovând discreţia în săvârşirea faptelor bune, Domnul Iisus Hristos ne sugerează: “Luaţi seama ca faptele dreptăţii voastre să nu le faceţi înaintea oamenilor ca să fiţi văzuţi de ei; altfel nu veţi avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei VI; 1). Sfânta Scriptură, scria Sfântul Grigorie de Nyssa, “lipseşte de răsplătirile din ceruri pe cei ce miluiesc la arătare pe săraci şi pe cei ce-şi trâmbiţează dărnicia pe pământ. Căci de cauţi să placi oamenilor şi dăruieşti ca să fii lăudat, ţi s-a dat plata facerii tale de bine prin laudele oamenilor, pentru care ţi-ai arătat mila. Deci nu mai cere răsplată în cer o dată ce ţi-ai adunat cele de pe pământ, nici nu mai aştepta cinstea de la Dumnezeu, căci ai primit-o pe aceasta de la oameni. Doreşti slava cea nemuritoare? Arată Celui ce poate să-ţi dea ceea ce doreşti, viaţa ta în ascuns. Ţi-e frică de ruşinea veşnică? Teme-te de Cel ce ţi-o va descoperi pe aceasta în ziua judecăţii”. Milostenia n-a fost lăsată pentru cei ce primesc, ci pentru cei ce dăruiesc, fiindcă aceştia, în principal, câştigă mai mult (Sfântul Ioan Gură de Aur).

Aşadar, săvârşirea faptelor bune impune discreţie, neaşteptând laude din partea celor din jur. Este suficient să fim văzuţi şi apreciaţi de Părintele ceresc, Care nu rămâne niciodată dator. Nu e necesar să ne dorim a fi admiraţi şi respectaţi de semeni pentru acţiunile caritabile pe care le întreprindem, trâmbiţând tuturor binele făcut, ci să ne dorim a fi iubiţi de către ei prin ceea ce le dăruim în tăcere. Azi, la fel ca oricând, există mulţi oameni necăjiţi şi bolnavi, semeni de-ai noştri care suferă şi care au obosit să mai ceară ajutor. Mulţi s-au resemnat cu situaţia grea în care trăiesc, având convingerea că dacă îndură pe pământ, asemenea săracului Lazăr, vor trăi fericiţi în veşnicie. Aceşti oameni trişti cred cu putere în viaţa de după moarte, pe când cei care trăiesc în bogăţii şi plăceri de cele mai multe ori o ignoră. Însă, credinţa în viaţa veşnică este o coordonată de bază a demnităţii de creştin. Această fericire veşnică în viaţa de după moarte o vom dobândi numai făcând fapte bune faţă de aproapele nostru, fie că e bogat, fie că e sărac. Aproapele nu este numai cerşetorul întâlnit la colţ de stradă, ci fiecare om care are trebuinţă de aportul nostru în viaţa sa. Ca atare, să manifestăm compasiune şi răbdare vis-à-vis de semeni şi să venim constant în sprijinul celor copleşiţi de nevoi, dar statornici în credinţa lor în Dumnezeu. Astfel, vom lucra cu Dumnezeu la fericirea acelora, vom deveni parteneri ai Domnului în procesul mântuirii noastre şi a lor. Dacă ei se mântuiesc înseamnă că şi noi ne vom mântui prin ei.

Omul tinde întotdeauna să se autodepăşească. Aşa a fost creat de Dumnezeu, să ţintească mereu în sus, către desăvârşire. Însă, atingerea acestui ţel necesită nenumărate eforturi şi etape. Am putea începe traseul spre Cer cu următoarea preocupare: cum să procedez pentru a deveni mai bun? Coborârea lui Dumnezeu la noi şi urcarea noastră la El se intersectează într-un punct. Acest punct se numeşte bunătate. Este o împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu. Fără ajutorul Domnului nu putem face niciun bine, nu suntem capabili de nicio bunătate. Posedând această virtute dumnezeiască şi omenească, ne vom asemăna Mântuitorului şi împreună cu El vom moşteni veşnica slavă şi eterna fericire, rezervate doar celor buni şi curaţi cu inima.

Preot dr. Cristian Boloş

articolul original.

EVENIMENT. Dublă sărbătoare la Negrești Oaș

23 June 2022 at 16:25

În ziua de ajun a sărbătorii de Sânziene (Dragaica), la Muzeul în aer liber al Țării Oașului a fost organizat joi tradiționalul eveniment de „ Ziua Universală a Iei”. Într-un cadru natural și tradițional oșenesc, fetele au învășat să împletească cununi de sânziene sub atenta îndrumare a mătușilor din Oaș. De asemenea, cu această ocazie a avut loc și un adevărat regal focloric, fiind organizat, totdată, și un tîârg al meșterilor populari din Țara Oașului.

Paradă portului popular și deschiderea oficială
Manifestarea a debutat, în jurul orei 10, cu o paradă a portului popular de la intrarea în Muzeul în Aer Liber până la scena amplasată în fața hanului din incintă. A urmat apoi deschiderea oficială a evenimentului în cadrul căruia au luat cuvântul, printre alții, directorul Muzeului Țării Oașului, Anca Rusu, directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Zanfir Danciu, au vorbit despre Ziua Națională a Iei, și despre importanța acestui articol de îmbrăcăminte în indemntitatea culturală a românilor. Totodată, s-a vorbit și despre însemnătatea Sînzienelor în cultura românească.

Regal focloric
A urmat apoi un regal flocloric. Interpreta Maria Tripon a țâpurit, și în acest an, alături de ansamblul folcloric „ Sânzienele”. Tot în acest decor tradițional au cântat și încântat Ansamblul folcloric „Vițe de Iederă”, condus de profesor -artist coordonator Ionuț Rotaru din Satu Mare și ansamblurile folclorice ale Asociațiilor Atelier de Joc Popular și Cununa Meseșului conduse de către profesorul coregraf Marius Boticaș din Zalău.

Atelier de împletit coronițe din sânziene
A urmat apoi un atelier de împletit coronițe din sânziene cu meșteșugărițele și expoziție meșteșugărească: Floare Finta, Floare Hotca, Anica Mare, Maria Finta, Mirela Bud, Mihaela Deac, Ana Hotca. La această activitate a ajuns și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, care a împletit coronițe de sânziene alături de ”mătuși” și de fetele tinere. Acestea din urmă, au aruncat simbolic coronițele pe acoperiș să afle, potrivit tradiției, dacă se vor căsători în următorul an. Manifestarea de la Negrești S-a încheiat cu decernarea diplomelor de participare, sărbătoarea încheinduse cu cântecul ”Micioriță cu trifoi”, cântat de toți cei prezenți.

Florin Dura

articolul original.

Promisiuni importante, realizate la Moftin

23 June 2022 at 14:26

            O parte dintre promisiunile făcute la început de an de primarul Gheorghe David au fost realizate, în prima jumătate a anuluui, la Moftin. Locuitorii comunei au acum la dispoziție trei centre medicale la Moftinu Mic, Domănești și Moftinu Mare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect transfrontalier în valoare de peste 1,2 milioane de euro.

            În mod concret, în cadrul acestui proiect Primăria comunei Moftin a construit și dotat trei centre medicale în localitățile Moftinul Mic (cu o suprafață construită de 406,50 mp), Moftinul Mare și Domănești (fiecare cu o suprafață construită de 150 mp). Dotările sunt împărțite în trei categorii: mobilier, echipamente IT și echipamente medicale. Dintre acestea din urmă, putem aminti: un ecograf, 3 defibrilatoare, 3 aparate EKG, analizor sânge, aparate pentru aerosol, otoscop, glucometre, tensiometre, inclusiv dotarea completă a unui cabinet stomatologic, potrivit primarului Gheorghe David.

            Bugetul total al proiectului este de 1.251.969,00 Euro, din care 1.064.173,65 Euro reprezintă contribuția FEDR. Din totalul bugetului, 663.469,00 Euro îi revin Primăriei comunei Moftin iar 588.500,00 Euro este valoarea bugetului orașului Nyíradony. Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc în zonă, la creșterea potențialului competitiv al acestor localități, iar rezultatul său pe termen mediu este creșterea numărului de cetățeni mai sănătoși. Ideea dezvoltării a fost generată de obiective și nevoi comune, transfrontaliere.

articolul original.

Apa din comuna Homoroade, gestionată în regie proprie de primărie

23 June 2022 at 14:24

            Comuna Homoroade este una dintre puținele comune din județ care gestionează propria sa rețea de apă. Din acest motiv, prețul apei este foarte scăzut, comparativ cu alte comune. Însă, potrivit primarului comunei Homoroade, Simion Ardelean, sunt mici probleme în ceea ce privește rețeaua de canalizare.

            ”Dacă apă avem peste tot, pe toate străzile comunei, gestionată de către noi. pentru canalizare există o problemă pentru că nu avem fonduri guvernamentale pemntru a devolta această infrastructură. Am avut un proiect aprobat, dar ulterior s-a renunțat la el”, a mai spus Simion Ardelean.

articolul original.

Au apărut rezultatele inițiale la Evaluarea Națională!

23 June 2022 at 12:29
image

Vă prezentăm o sinteză a rezultatelor înregistrate:

* 2630 de elevi înscriși;

* 2339 de elevi prezenți;

* Rata mediilor peste sau egale cu 5 este 82.30% (1925 de elevi).

5 elevi au media 10.

* La proba de Limba și literatura română, rata notelor peste sau egale cu 5 este 82.08% (1920 de elevi). 12 elevi au obținut nota 10.

* La Matematică, rata notelor peste 5 este 74,86 % (1751 de elevi). 26 de elevi au obținut nota 10.

* La proba de Limba şi literatura maternă, 699 de candidaţi au obținut note peste sau egale cu 5. Un elev a obținut nota 10.

Rezultatele au fost publicate cu anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic alocat și comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și vineri, 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00), la centrele de examen. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice (email).

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie.

articolul original.
❌