ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

Creșele din municipiu se pregătesc de vacanță!

22 June 2022 at 12:36

Primăria Municipiului Satu Mare și Direcția Municipală Creșe anunță faptul că pe timpul verii o parte dintre creșele sătmărene se vor închide alternativ.

Creșele au program pe tot parcursul anului, însă în lunile iulie și august, pentru efectuarea igienizărilor generale anuale și pentru efectuarea concediului legal de odihnă, creșele se vor închide alternativ, după cum urmează:

Vacanță în luna IULIE pentru creșele:

 • Albă ca Zăpada

 • Rază de soare

 • Dumbrava Minunată

 • Păpădia

Vacanță în luna AUGUST pentru creșele:

 • Punguța cu doi bani

 • Țara Minunilor

 • Degețica

 • Harap Alb

 • Mica Sirenă

De asemenea, reamintim părinților care și-au depus dosarele pentru anul şcolar 2022-2023 că în perioada 29-31 august sunt așteptați la sediile creșelor pentru confirmarea locului. În total la cele nouă creșe din municipiu sunt disponibile 190 locuri.

articolul original.

Aproape 4000 de șomeri neîndemnizați!

22 June 2022 at 12:30
image

2,98 % – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Satu Mare la sfârșitul lunii mai 2022

La sfârșitul lunii mai 2022, rata șomajului înregistrată în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare a fost de 2,98 %, mai mică cu 0,04 pp decât cea din luna aprilie a anului 2022 .

Din totalul șomerilor înregistrați la finele lunii mai 2022, respectiv de 4.351 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Satu Mare, 438 au fost șomeri indemnizați și 3.913 neindemnizați.

Pe medii de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii mai se prezintă astfel: 669 șomeri provin din mediul urban și 3.682 șomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulți șomeri aveau între 40-49 de ani (1.226), urmați de cei din grupa de vârstă între 30-39 de ani (1025), la polul opus aflându-se persoanele între 25-29 de ani (290).

Structura șomajului pe grupe de vârste la finele lunii mai 2022 se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

4351

< 25 ani

626

între 25-29

276

între 30-39

990

între 40-49

1207

între 50-55

641

peste 55 ani

611

Referitor la structura șomajului după nivelul de instruire,șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Satu Mare (57,00%). Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 30,75 % din totalul șomerilor înregistrați iar 5,75 % au absolvit învățământul profesional.Șomerii cu nivel de instruire liceal reprezintă 5,31 % din total șomeri înregistrați, cei cu studii superioare 1,08 %, iar cei cu învățământ postliceal 0,12%.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 2.468 persoane foarte greu ocupabile, 1.582 greu ocupabile, 240 mediu ocupabile, iar 61 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

articolul original.

Sărbătoare mare de hramul mănăstirii Scărișoara Nouă

22 June 2022 at 12:27
image

Vineri 24 iunie de sărbătoarea Nașterea Sf Ioan Botezatorul, sărbătorim hramul mare al mănăstirii Scărișoara Nouă!

Cu această ocazie avem bucuria de a avea în mijlocul nostru 4 ierarhi ai Sfântului Sinod, al BOR, în frunte cu Înalt Preasfințitul și Mitropolitul nostru Andrei ,Preasfințitul nostru Iustin, Episcopul Maramureșului și Satmarului,Preasfințitul Siluan,Episcopul Român Ortodox al românilor din Ungaria și Preasfințitul nostru Timotei Satmareanul, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi!

Vă așteptăm să vă împărtășiti din bucurie acestei sărbători,a nașterii ,,celui mai mare om născut din femeie,,Sf Prooroc și înainte mergator, Ioan Botezatorul!programul slujbelor după cum urmează: joi seara ora 20 slujba vecerniei mari cu litia,urmată de utrenie și ceasul întâi, ora 24 Sf liturghie nocturnă, vineri dimineață ora 7: sfințirea apei și Taina sf maslu, Acatistul Sf Ioan Botezatorul și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf Ioan Gură de Aur ,săvârșite pe altarul de vară al mănăstirii!

articolul original.

Activitatea Muzeului Județean Satu Mare, în continuă creștere

22 June 2022 at 12:17

Muzeul Judeţean Satu Mare este cea mai mare instituţie de cultură din judeţ, având în structura organizatorică 23 de muzee, case memoriale, situri arheologice și gospodării ţărăneşti.
În anul 2021 instituția a organizat peste 100 de acţiuni dedicate atragerii publicului larg, s-au desfășurat acţiuni de pedagogie muzeală, 30 de expoziții și s-au înregistrat 63 de apariţii în publicații de specialitate și 44 de participări la simpozioane şi conferinţe ştiinţifice. Cele două proiecte cu finanțare europeană „EASYDOOR” și “COMODI” și-au continuat etapele de implementare.
Fiind an pandemic, în 2021 numărul de vizitatori fără plată, 33.410, este unul situat la jumătatea mediei anuale a ultimului deceniu. A fost menținută însă o activitate intensă în mediul online, iar numărul vizitatorilor cu plată a crescut – 17.654 în 2021, față de 9.444 în 2020.
Activitatea instituției a fost prezentată de către managerul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, în cadrul activității de evaluare anuală.

articolul original.

Siguranța cetățenilor, prioritatea polițiștilor sătmăreni! Peste 100 de sancțiuni date de polițiști, marți

22 June 2022 at 11:03
image

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat, ieri, 21 iunie a.c., activități de menținere a unui climat de siguranță rutieră, fiind prezenți pe principalele artere rutiere din județ, ocazie cu care au aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale.

Astfel, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare care au acționat pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru efectuarea unor activități de supraveghere, fluidizare și control al traficului rutier pe raza județului, au aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 25 000 de lei.

articolul original.

Fetele de la Daliana au luat CUPA selecţiei FINALE!

22 June 2022 at 07:16

În urma selecţiei, fotbalistele careiene de la Daliana au făcut parte din ECHIPA 3, alături de United Bihor, Tâmpa Brașov, Mioveni și Sportim București.

Fetele au câștigat ambele meciuri, respectiv CUPA Turneului Final Selecție Fotbal Feminin Junioare U11 – Pitești (17-18.06.2022)

REZULTATE Turneu Selecție Finală Fotbal Feminin Junioare U13 – Pitești:

Echipa 3 – Echipa 1(Alba Iulia, Cluj, Baia Mare și Gherla), scor 3-0 

Echipa 3 – Echipa 2(București), scor 4-2

Felicitări fotbalistelor careiene!

articolul original.

Europa se întoarce la cărbune pe măsură ce Moscova reduce livrările de gaze

22 June 2022 at 07:00
image

Cei mai mari cumpărători europeni de gaze rusești s-au grăbit luni să găsească noi alternative pentru proviziile de combustibili și ar putea să fie nevoiți să ardă mai mult cărbune pentru a face față fluxului limitat de gaze din Rusia care amenință să provoace o criză energetică iarna această dacă rezervele nu sunt înlocuite, scrie Reuters.

Germania, Italia, Austria și Olanda au spus că centralele electrice pe bază de cărbune ar putea să ajute continentul european să treacă peste criza care a dus la o creștere a prețurilor și a făcut și mai grea lupta împotriva inflației.

Guvernul olandez a spus luni că nu va mai limita producția de energie la centralele electrice pe bază de cărbune și va activa prima fază a planului de combatere a crizei energetice. Danemarca a activat și ea primul pas din planul de urgență din cauza incertitudinii aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.

Italia s-a apropiat de situația în care va declara stare de urgență în domeniul energiei după ce compania petrolieră Eni a spus că Gazprom i-a transmis luni că va primi doar o parte din livrările de gaze pe care le-a cerut.

Germania, care suferă de asemenea din cauza fluxului redus de gaze rusești, a anunțat un nou plan de a mări rezervele de gaze și a spus că ar putea reporni centralele electrice pe bază de cărbune la care încercase treptat să renunțe.

„Este dureros, dar este pur și simplu o necesitate în situația asta pentru a reduce consumul de gaze”, a spus ministrul german al economiei Robert Habeck, membru al Partidului Verde care a promovat inițiativa ca Germania să renunțe cât mai repede la cărbune pentru a reduce emisiile de gaze de seră.

„Dacă o facem, riscăm ca depozitele să nu fie destul de pline la finalul anului când începe sezonul de iarnă”, a spus Habeck. „Și atunci suntem ușor de șantajat la nivel politic”.

Rusia dă vina pe sancțiuni pentru criza energetică prin care trece Europa

Rusia a criticat din nou Europa, spunând că Occidentul este de vină pentru criza energetică din cauză că a impus sancțiuni împotriva Moscovei.

Fluxul de gaze din Rusia spre Germania prin gazoductul Nord Stream 1, principala rută care aprovizionează cea mai mare economie a Europei, era luni la 40% din capacitatea maximă, cu toate că a existat o majorare față de finalul săptămânii trecute.

Ucraina a spus că gazoductele sale ar putea ajuta la umplerea golurilor lăsate de fluxul redus de gaze prin Nord Stream 1. Moscova a anunțat mai demult că nu poate să pompeze mai mult gaz prin conductele pe care Ucraina nu le-a închis deja.

Guvernul austriac a ajuns la o înțelegere cu compania Verbund să convertească o centrală electrică pe bază de gaze naturale la cărbune dacă țara va avea de înfruntat o situație de urgență. OMV a spus luni că Austria primește doar jumătate din cantitatea obișnuită de gaze pentru a doua zi la rând.

Gazprom a redus săptămâna trecută livrările de gaze prin Nord Stream 1 și a dat vina pe compania germană Siemens Energy care a întârziat să returneze echipamentul rusesc pe care îl repara în Canada.

„Avem gaz, este gata de livrare, dar europenii trebuie să ne dea înapoi echipamentul care ar trebui să fie reparat conform obligațiilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialii germani și italieni au spus că Rusia folosește această situație ca pe o scuză pentru reducerea livrărilor.

Sursa: Digi24

articolul original.

Absolvenții de liceu susțin astăzi proba la alegere a profilului și specializării

22 June 2022 at 06:56
image

Absolvenţii de liceu susţin, miercuri, 23 iunie, proba la alegere a profilului şi a specializării din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Proba va începe la ora 9:00, însă accesul în săli este permis până la ora 8:30. Subiectele și baremele pentru probele la alegere – fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie – vor fi publicate pe subiecte.edu.ro, la ora 15:00, iar subiectele pot fi consultate și pe Digi24.ro, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Luni, 20 iunie, candidații au susținut proba scrisă la limba română iar marți, 21 iunie, proba obligatorie a profilului.

Bacalaureat 2022, proba scrisă la alegere a profilului și specializării

La proba la alegere a profilului şi a specializării, candidații au putut opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe:

 • fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională
 • geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepția profilului militar.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Contestații și rezultate Bacalaureat 2022

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12,00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

După probele la alegere ale profilului şi specializării, joi, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba si literatura maternă.

Sursa:  Digi24

articolul original.

Ziua drapelului național, organizată la Carei

22 June 2022 at 06:56
image

Direcția de Cultură a Municipiului Carei organizează duminică, 26 iunie 2022, începând cu ora 12.00, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Municipiul Carei, un scurt moment solemn dedicat Zilei Drapelului Național.

În cadrul evenimentului,  va fi intonat Imnul Național, va avea loc un Te Deum și va fi evocat istoricul drapelului național.

articolul original.

Liderii sătmăreni ai PSD și PNL răspund ferm deciziei politice a UDMR

21 June 2022 at 18:37

Liderii principalelor partide din județul Satu Mare, Mircea Govor de la PSD, respectiv Adrian Cozma, de la PNL, răspund ferm deciziei politice de construire a unei parcări în Centrul Vechi al orașului decisă de UDMR. Mircea Govor a afirmat în emisiunea Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV că în niciun caz nu va dansa cum îi cântă cei de la UDMR doar de dragul de a avea un viceprimar sau un vicepreședinte de Consiliu Județean.

Amenințările primarului Kereskenyi Gabor
Totul a început de la parcarea subterană ce ar urma să fie construită în Centrul Vechi lângă Hotelul Dacia. Tot mai multe voci din rândul sătmărenilor afirmă că această parcare va fi construită special la comanda unei firme din Ungaria, coordonată de guvernul de la Budapesta, care deține Hotelul Dacia.

La ultima ședință a Consiliului Local, la proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței care prevedea modificarea redevenței stabilită în prima ședință de 2 la sută pe care firma trebuia să o achite pentru concesiune Primăriei Satu Mare, consilierii PNL, PSD, dar și cei ai USR au votat împotrivă, cu o singură excepție: viceprimarul Adelin Ghiarfaș.

Atunci, la acea ședință, primarul Kereskenyi Gabor a avut o intervenție afirmând că poate PNL doreşte să iasă din conducerea Primăriei şi Consiliului Judeţean.

“În cazul colegilor de la PNL, mi se pare că un vot este decis într-un for politic al partidului, deşi este o chestiune administrativă, pur administrativă, despre o majorare a redevenţei. Dar fiecare doarme aşa cum îşi aşterne, poate că PNL vrea să iasă atât de la conducerea Primăriei cât şi de la conducerea Consiliului Judeţean cu ambii vicepreşedinţi şi cu ambii viceprimari”, spunea atunci primarul Kereskenyi.

Poziție fermă a lui Mircea Govor
Luni seara, aproape la aceeași oră, atât președintele PSD, Mircea Govor, în direct la Nord Vest TV, cât și Adrian Cozma, au transmis mesaje ferme conducerilor locale și județene ale UDMR Satu Mare.

Astfel, Mircea Govor a spus foarte clar faptul că PSD nu dansează după cum cântă alții, că nu cedează presiunii politice chiar dacă asta presupune ca PSD să nu mai intre la guvernarea locală.

”Pentru construcția parcării nu era normal să vină o firmă din Ungaria să construiască pe banii proprii pentru că municipiul Satu Mare are suficienți bani pentru asemenea investiție de 4 milioane de euro pentru sătmăreni, și chiar merită sătmărenii această investiție. Cineva dă impresia că suntem coordonați și comandați de afară. Nu permit nimănui să îmi spună mie că dacă nu fac asta am o problemă. Eu nu mă fac ghiocel politic în fața nimănui. Dacă conducerea UDMR nu acceptă să intrăm la guvernarea locală cu un viceprimar și un vicepreședinte la consiliul județean, numai dacă vom dansa cum cântă ei, atunci să uite. Eu știu să dansez și csardas și codrenește după muzica aleasă de mine și care să ne placă la toți. În momentul în care mi-au spus că dacă nu faceți asta, nu vă dăm aia, să rămână cu ea. Și mergem pe căile legale mai departe. Îi informăm pe cetățeni, îi informăm pe ceilalți colegi și spunem unde s-a ajuns, dar nu facem nimic cu forța”, a precizat Mircea Govor la Nord Vest TV.

Adrian Cozma nu cedează
Având ca subiect aceeași parcare din Centrul Vechi, liderul PNL, deputatul Adrian Cozma a arătat că licitaţia pentru parcarea din Centrul Vechi este una cu dedicaţie, din mai multe motive.

“De ce fac un proiect pentru un singur investitor şi nu pentru ceilalţi? Eu am stat de vorbă vineri dimineaţa cu deţinătorii a patru hoteluri din centrul municipiului Satu Mare. Niciunul nu a fost întrebat, cu niciunul nu s-a discutat. (…) Un proiect care avantajează un singur posibil investitor, şi este creat acest proiect pentru un singur investitor, nu este în regulă. Este inacceptabil şi PNL Satu Mare nu va accepta ca toate cheltuielile necesare pentru promovarea acestei investiţii pe banii primăriei pentru o societate care urmează să concesioneze terenul pe următorii 50 de ani. Acest lucru este exclus. Poziţia PNL, prin consilierii locali, a fost una foarte clară. Înainte de începerea şedinţei consilierii au depus trei propuneri prin care arată trei posibile variante. Vom vota cu două mâini un proiect transparent, în care să nu fie favorizat nimeni şi cu o consultare prealabilă cu toţi hotelierii din Centrul Vechi. M-am gândit foarte serios ca mâine să depun într-un plic sigilat numele firmei care va câștiga această licitaţie”, a afirmat deputatul Adrian Cozma.

Florin Dura

articolul original.

Iolanda, Ilie, Nadia, Ivan, Simona și, probabil, David

21 June 2022 at 16:56

Sportul românesc produce din nou. Chiar dacă sărăcește de la o zi la alta în privința performanțelor la nivel general, numărul medaliilor la europene, mondiale și olimpiade a scăzut, cu precădere în ultimii 30 de ani. Îngrijorător e puțin spus. Mai degrabă canceros. Dar cum cancerul este din ce în ce mai vindecabil și speranțele suporterului sportiv în general nu se pierd. La numărul medaliilor nu iau în calcul puzderia de medalii de la sporturi particulare, sporturi cu aceeași rădăcină (artele marțiale) dar cu sute de ramuri, fiecare ramură fiind practicată de un număr infim de sportivi, iar medaliile obținute nici măcar nu sunt băgate în seamă de hoții de trofee.

Poate voi fi spurcat de unii dintre voi care vor pretinde că și prenumele Gheorghe ar fi trebuit înșiruit în titlu. Am tot respectul pentru unul din cei mai buni fotbaliști români, dar Hagi nu a fost niciodată cel mai bun din lume la sportul atât de îndrăgit. Îndrăgit în lume și cel mai îndrăgit din România, dar cea mai mare performanță individuală a sa a fost, zic eu „doar”, ales în primul 11 al echipei ideale a Campionatului Mondial de Fotbal din 1994.

Iolanda Balaș – Sőtér
În 7 iunie 1958, Iolanda Balaș redevine deținătoarea recordului mondial cu performanța de 1,78 m, iar în decurs de trei ani recordul mondial este depășit cu încă 13 cm, recordul mondial fiind ameliorat de 11 ori, până la 1,91 m în 16 iulie 1961. Distanța între Iolanda Balaș și adversarele sale era foarte mare: când ea a ajuns la 1,91 m, nicio altă atletă nu trecea de 1,78 m. Recordul său a rezistat alți zece ani, până când introducerea stilului Fosbury a permis altor atlete să-l depășească.

Poate că recordurile ei ar fi dăinuit mult și bine dacă nu se trecea de la stilul ventral, stil dus la perfecțiune de Iolanda, la stilul Fosbury. Dacă am compara cu alte sporturi am putea spune că Nadal cu racheta lui ultra personalizată s-ar bate cu racheta de lemn a lui Țiriac. În anul 2010 Iolanda Balaș a primit din partea regelui Mihai, în cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Elisabeta din București, decorația regală “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

Ilie Năstase
Poate că astăzi mulți văd în Ilie Năstase un ramolit ce se bagă în seamă mai mult sau mai puțin meritat, dar să nu uităm că el a fost declarat cel mai bun sportiv al planetei în doi ani consecutivi (1972 și 1973) performanțele sale fiind considerate superioare față de cele ale altor mulți sportivi celebri de la acea vreme.

În anul 1971 a fost decorat cu Ordinul Muncii cl. I de către Nicolae Ceaușescu. La 19 iulie 2016 președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Ilie Năstase cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

Nadia Comăneci
După părerea mea prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică este cea mai bună sportivă din România din toate timpurile. Este câștigătoare a șase medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

În anul 1976 a fost decorată ca Erou al Muncii Socialiste de către Ceaușescu iar în 2021 a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

Ivan Patzaichin
Dacă despre Nadia mi-am permis să spun că este cea mai bună sportivă a României, despre Ivan, părerea mea personală, pot spune că este sportivul nr. 1 al României cu cele patru medalii de campion olimpic într-un sport în care rar se întâmplă ca un campion olimpic să se bată pentru o medalie la următoarele Jocuri Olimpice.

Începând din anul 1968 a fost Maestru Emerit al Sportului, în 1982 a fost declarat Maestru Internațional al Sportului, iar din 1991 a devenit Antrenor Emerit. În anul 1990 i s-a decernat din partea Comitetului Olimpic Internațional Ordinul Olimpic Colanul de Argint, fiind al treilea sportiv român deținător al acestui ordin. În anul 2000 a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, iar în anul 2008 a primit Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I. În 2010 a fost distins cu Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, primită prin ordinul Majestății Sale Regele Mihai I, Șeful Casei Regale a României. În 2019 a primit cea mai înaltă distincție oferită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Colanul de Aur. Tot în 2019, la 26 noiembrie, lui Ivan Patzaichin i s-a oferit cea mai înaltă distincție a statului român: Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

Simona Halep
Când nimeni nu se mai aștepta ca vreun sportiv român să spargă topurile mondiale în vreun sport care contează apare acest pit bull care în ciuda tuturor vicisitudinilor, opreliștilor și tentațiilor reușește să pătrundă în lumea elitelor și să fie doi ani la rând numărul unu mondial. Poate chiar mai greu de realizat este performanța de a habita 10 ani la rând în Top 10.

În februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, iar în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța. În iunie 2018 a primit cheile orașului și titlul de Cetățean de onoare al orașului București. La 26 iulie 2019, serviciile poștale ale României au pus în circulație un set de două colițe, una dantelată și alta nedantelată, pentru a onora victoria Simonei Halep la Turneul de tenis de la Wimbledon, din iulie 2019. La 30 iulie 2019 a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler.

David Popovici
Sper să nu greșesc atunci când spun că pe David îl așteaptă gloria. Această pagină urmează a fi scrisă chiar de el.

În urma privirii mele peste umăr din această săptămână am constatat cu surprindere că doar pe bănățeanca Iolanda am putea-o numi ardeleancă.

Opriți războiul!

Gruiță Ienășoiu

articolul original.

Întâlnire de lucru privind incluziunea romilor, la Consiliul Județean

21 June 2022 at 16:48

Consiliul Județean Satu Mare a găzduit o întâlnire de lucru în cadrul proiectului „Incluziunea socială și abilitarea romilor din Județul Satu Mare”. Prin acest proiect 1300 de persoane provenind din familii aflate în situații de vulnerabilitate participă la programe educaționale, programe de sănătate și de integrare pe piața forței de muncă și se fac investiții în 10 băi comunale.
Ieri a fost resemnat acordul de parteneriat, iar comunele Andrid, Dorolț, Lazuri, Păulești, Porumbești, Santău și Socond au devenit astfel parteneri în cadrul proiectului.

articolul original.

Arteziana, transformată în baie comunală

21 June 2022 at 16:45

Odată cu venirea caniculei, arteziana din Centrul Nopu se transformă într-o adevărată baie comunală. Așa cum este și în cazul acestor tinere, care par a fi de etnie romă, filmate fotografiate acum câteva zile de un sătmărean. Se poate observa cum tinerele intră îmbracate (nici nu avea cum altfel) sub dușul răcoritor și, cel mai important, gratis. La un moment dat, tinerele, încurajate de pe margine de niște persoane ce păreau mai în vârstă, dau senzația că doresc chiar să se spele, nu doar să se răcorească, dar probabil și-au dat seama că nu au săpun și șampon, motiv pentru care, după circa un minut au renunțat la duș. Desigur, nu trebuie să punem în balanță dacă tinere despre care facem vorbire aici au procedat bine sau nu. Pentru că nu doar ele au făcut baie sub arteziana din Centru. Însă ne putem întreba dacă este permis acest lucru. Măcar atât…

articolul original.

“Cupa de vară-Rising Stars” o reușită a celor de la IL Calcio

21 June 2022 at 14:52

De un final de săptămână plin de fotbal de calitate am avut parte la Satu Mare și Dorolț.

Clubul Il Calcio condus de Tavi Erdei s-a încumentat ca după pandemie să organizeze un turneu de trei zile, cu opt echipe la categoria lor cea mai valoroasă… 2008.
Astfel pe terenurile LPS Dinamo Satu Mare și Recolta Dorolț am văzut la lucru juniorii din 2008 și mai tineri din Brașov, Cluj Napoca, Alba Iulia, Tăuți Măgherăuș, Oradea și Satu Mare. Cu mențiunea că U Cluj Napoca a venit cu două echipe, una dintre ele, cea a Academiei reușind să și câștige turneul. Iar Satu Mare le-a avut pe Il Calcio și Primavera.
Au fost meciuri frumoase cu tineri talentați și cu o, din păcate, diferență enormă între Academia celor de la U Cluj Napoca și restul echipelor…
De altfel clujenii s-au impus lejer după victorii concludente, 16-0 cu Tăuți Măgherăuș, 5-1 cu Oradea sau chiar 4-1 în finala cu IL Calcio…
Gazdele de la Il Calcio au avut o prestație apreciată reușind să termine pe poziția a doua după ce au cedat doar în două rânduri, 1-2 în grupă și 1-4 în finală. În rest victorii cu LPS Oradea, 2-1, cu Tăuții Măgherăuș, scor 6-0 sau 1-0 cu Optimum Alba Iulia în semifinale.
Primavera a terminat pe ultimul loc cu mențiunea că din echipa antrenată de Marius Toma au făcut parte mulți jucători născuți în 2009.
”În primul rând vreau să le mulțumesc echipelor participante pentru prezență și pentru că au răspuns invitației noastre si sper ca acest turneu sa prinda viata si sa aduca devină unul de tradiție la Satu Mare .A fost un turneu reușit suntem bucuroși ca am reușit sa aducem echipe bune in turneu la Satu Mare”, ne-a spus Cosmin Iuhas antrenorul celor de la IL Calcio.

Il Calcio : Crisan, Szekely, Boje, Petran, Erdei, Lapuște, Corodan, Bota, Noveli, Pop, Rus, Veres, Jurje, Groza, Hotca, Tamas, Valean.
Premi speciale: Erdei Ramon( IL Calcio) – cel mai tehnic jucător .
Ciubăncan Darius ( Kids Tâmpa Brașov) – cel mai bun portar, și Lucas Sâncrăian ( Academia Cluj Napoca) -cel mai bun jucător.

De menționat că trei copii de la IL Calcio și Primavera n-au mai apucat să joace meciurile de sâmbătă seara și apoi semifinalele și finala deorece împreună cu antrenorul Cosmin Iuhas au făcut deplasarea la Govora pentru selecția finală a lotului național pentru copii născuți în 2009.

articolul original.

Sportul Botiz produce surpriza și elimină Talna Orașu Nou la loviturile de departajare

21 June 2022 at 14:44

Echipa de liga a 4-a, Sportul Botiz a produs marea surpriză a sferturilor de finală din Cupa României, faza județeană. Echipa antrenată de Nelu Donca a eliminat Talna Orașu Nou, una dintre echipele de top din liga a 4-a elite.

Sportul Botiz a condus cu 2-0 la pauză , Talna a egalat în partea a doua iar apoi la loviturile de departajare echipa din Botiz s-a impus cu 7-6.

Tragerea la sorți a semifinalelor a avut loc loc marți la ora 10 la sediul AJF Satu Mare iar în urnă s-au aflat Olimpia Satu Mare, Unirea Tășnad, Recolta Dorolț și Sportul Botiz.

Semifinalele se vor juca miercuri iar finala sâmbătă. Marți la ora 10 la AJF Satu Mare au fost stabilite și terenurile unde se vor disputa partidele.

Iată programul semifinalelor:

Miercuri, 22 iunie, ora 18:30, următoarele meciuri:
Unirea Tăşnad – Recolta Dorolţ, teren Dorolţ
Sportul Botiz – Olimpia MCMXXI, teren Someşul

Finala
Sâmbătă, 25 iunie, ora 10:00, teren Someşul

articolul original.

Accident de muncă, cercetat de polițiști

21 June 2022 at 12:50

La data de 20 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Satu Mare-Biroul de Investigații Criminale au fost sesizați despre faptul că, la sediul unei societăți comerciale de pe raza municipiului, un bărbat de 33 de ani, domiciliat în Satu Mare, s-ar fi accidentat la nivelul piciorului stâng, în timp ce desfășura activități de reparații la un utilaj.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean Satu Mare-Secția UPU, în vederea acordării de îngrijiri medicale, nefiindu-i pusă viața în primejdie.

În cauză, cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

articolul original.

Activități în cadrul campaniei de prevenire a consumului și traficului de substanțe interzise ,,Dincolo de aparențe”

21 June 2022 at 12:48

Campania de prevenire a consumului și traficului de substanțe interzise ,,Dincolo de aparențe” continuă să fie implementată la nivelul județului Satu Mare de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității.

Astfel, tinerii vulnerabili, aflați în situații de risc, de cele mai multe ori, din cadrul a două instituții de protecție aflate în subordinea DGASPC Satu Mare, respectiv CAVIT ANDREI și CTF ANA, s-au întâlnit cu polițiștii din structura prevenire și siguranță școlară, reprezentând auditoriul curios și entuziast al unor sesiuni de informare – conștientizare privind efectele nocive ale consumului de droguri.

Pornind de la jalonarea simbolică a traseului sinuos al devenirii fiecărui adolescent pe care tinerii participanți l-au parcurs purtând ochelarii speciali ce imită efectele consumului de droguri, s-a adus în prim plan efectele consumului de substanțe interzise, modul în care acest lucru distorsionează semnificativ percepția spațiului înconjurător, dar și relațiile cu familia, prietenii.

Scopul acestor activități, care vor continua și în perioada următoare, este acela de a îndruma tinerii să își petreacă timpul într-un mod sănătos, ca alternativă la consumul de alcool sau droguri.

Totodată, prin derularea unor astfel de sesiuni informativ – preventive se urmărește și creșterea nivelului de informare al tinerilor și sensibilizarea lor cu privire la aspectele medicale, psihologice, sociale ale consumului și dependenței de droguri, dar și familiarizarea cu reglementările legislative din domeniul antidrog.

Diminuarea stigmatizării și marginalizării sociale pe care le implică consumul acestor substanțe a fost un alt deziderat propus de către polițiștii participanți la întâlnirile cu tinerii, acest domeniu constituind un subiect tabu, sensibil și foarte puțin abordat.

Prevenirea și combaterea consumului de droguri reprezintă una din preocupările permanente ale structurilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

articolul original.

GHID. Locații ideale din județul Satu Mare pentru zile caniculare

21 June 2022 at 12:26

Deschiderea la distracție, după pandemie

Aflându-ne la finele lunii iunie, lună în care temperaturile cresc considerabil, localnicii caută diverse locații și metode de relaxare pentru această perioadă. Odată cu ridicarea restrictiilor din perioada pandemica din ultimii doi ani, s-a dat “liber” la relaxare, fie că este vorba de ștranduri, evenimente locale sau pur și simplu un sejur într-o locație turistică din apropiere. Printre acestea, există o serie de locații preferate ale sătmărenilor pentru acest sezon canicular.

“Acum nu prea mai am ocazia să le vizitez cum lucrez în străinătate, dar în copilărie mergeam foarte mult la un ștrand din oraș cu tata, acolo îmi petreceam marea majoritate a vacanței.” declară Mihaela, 25 de ani.

Nu am mai fost în ultima vreme, dar în copilărie locația mea preferată era Tășnadul. Am fost la vârsta de opt ani în Tășnad împreună cu părinții mei și a fost foarte multă lume. Mi-a plăcut pentru că erau și mulți copii de vârsta mea cu care mă puteam distra în piscină și cu care să mănânc gogoși cu ciocolată sau cu vanilie”. declară Jenifer, 19 ani

“În copilărie îmi plăcea mai mult să merg la ștrandul din Carei, deoarece atmosfera era mai plăcută decât în celelalte vizitate de mine.” declară Emanuel, 19 ani.

 • Aquastar Satu Mare

Aquastar este primul și unicul aquaparc din regiune, fiind înfințat în vara anului 2013. Acesta se află pe strada Gornului 8, la aproximativ 5 km distanță de centrul municipiului Satu Mare, regăsindu-se bazine exterioare și interioare. Prețul biletelor pe zi este de 45 de lei pentru adulți, 25 de lei pentru copii și 33 de lei pentru elevii și pensionari.

 • Ștrand Termal Tășnad

Ștrandul se află pe str. Ștefan cel Mare nr. 108 și dispune de bazine cu apă termală cu efect terapeutic. Apele termale prezente la Tăşnad fac parte din ansamblul resurselor hidrotermale existente în vestul României, la a căror formare au contribuit în mod hotărâtor elemente de factură tectonică. Cât despre bilete, pentru adulți un bilet este 25 de lei iar pentru copii este 15 lei.

 • Ștrand Mihăieni

Acesta se află în Comuna Acâș, sat Mihăieni, 1/a. Dispune de bazine multiple pentru toate categoriile de vârstă. Pe lângă bazine, se regăsesc și diverse locuri de cazare, cum ar fi hotel, cabană sau pensiune. Aceștia dispun, de asemenea, și de o sală de evenimente și un restaurant. Adulții doritori să meargă la acest ștrand au de plătit 30 de lei, pensionarii 25 de lei, copii 15 lei iar studenții/elevii care au carnete valabile, 25 de lei.

 • Băile Termale Acâș

Se află pe strada Principală 2, Acâș. După cum sugerează și numele, dispune de bazine cu apă termală cu beneficii pentru sănătate. Pe lângă bazine, aceștia dispun de loc de joaca pentru copii, hotel, bar , restaurant, masaj , sauna . vorbind de tarife, acestea sunt accesibile si recomandate pentru orice categorie de vârstă.

 • Ștrandul Joy

Acesta se află pe Strada Viilor 1, Carei. În incintă se regăsește ștrandul, un club de noapte, multiple cazări și o sală de evenimente. Dispune de bazine termale, de înot și bazine destinate copiilor, cu topogane. Cât despre tarife, un bilet pentru adulți este 25 de lei. Elevii, studenții și pensionarii cu carnete si cupoane de pensii valide plătesc cu 5 lei mai puțin, iar intrarea copiilor cu vârsta până în 7 ani este gratuită.

 • Ocna Șugatag

Deși nu este vorba de un ștrand de această dată, stațiunea este recunoscută pentru bazinele sale cu apă sărată. Se află în județul vecin, Maramureș, iar localitatea cuprinde alte trei sate: Breb (o locație turistică foarte populară), Hoteni și Sat-Șugatag. De asemenea, există opțiuni de cazare, la casă sau la pensiune, cu prețuri foarte accesibile

Depinzând de preferințele fiecăruia, fiecare dintre cele enumerate, și nu numai, au la baza acestora opțiuni de relaxare și distracție, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, pentru a oferi o vară de neuitat, însfârșit fără restricții!

articolul original.

MUZICĂ. Samfest Jazz&Wine a adus 4 zile de cultură muzicală de excepție pentru sătmăreni

21 June 2022 at 12:12

Timp de patru zile, sătmărenii, precum și alți iubitori ai genului din localitățile din vecinătate, s-au putut delecta cu peste 10 concerte extraordinare, susținute de artiști invitați din România și din străinătate.

Samfest Jazz&Wine a oferit un program cu adevărat delicios și extrem de variat, oferind prestații muzicale inedite celor care știu „cu ce se mănâncă” jazz-ul, dar și amatorilor care tocmai ce l-au descoperit.

În prima zi de Samfest Jazz&Wine, organizat de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, în deschiderea festivalului ce urma să se desfășoare în weekendul 17-19 iunie, la data de 15 iunie, în la Sinagoga de pe str. Decebal s-a desfășurat super concertul jazz in the church, susținut de Sárik Péter Trió, care prin concertul intitulat Bartók, a reușit să creeze o atmosferă inedită unei săli întregi de iubitori de jazz.

După un preludiu muzical pe măsură, în weekend a continuat distracția la Turnul Pompierilor, în Parcul Dr. Fatyol Rudolf, unde timp de trei seri consecutiv, artiști de renume din lumea jazz-ului au evoluat pe scena festivalului, fiind vorba despre artiști precum DELADAP, ETUK UBONG & the Etuk Philosophy, HUGO KANT, Mike Parker’s Trio Theory, Blazzaj, Sorin Zlat Trio, Zmei3, JazzyBIT și Jazzpar Trio feat. Lakatos Vilmos și Fodor Edina.
Dacă atmosfera nu a fost suficient de încinsă de la trâmbițe și alte instrumente specifice jazzului, pe parcursul întregului weekend, sătmărenii au putut savura și cele mai bune vinuri oferite de producătorii locali de vinuri Trittera, Nachbil și Năstase. Concertele derulate în toate serile au fost urmate de o petrecere în aer liber, în fiecare seară de weekend DJ Dobri fiind cel care a asigurat atmosfera până la miezul nopții.

„Mă bucur că Satu Mare are un festival de jazz de talie internațională, la care participă artiști renumiți care transmit și pentru alți muzicieni atmosfera și ospitalitatea orașului nostru” – a declarat Kereskényi Gábor, primarul Municipiului Satu Mare.

Dacă vreți și voi să vedeți cum a fost la eveniment, fotografii și video-uri după fiecare seară de concerte sunt disponibile pe pagina de Facebook al Centrului Cultural.

În mai puțin de două săptămâni începe un alt festival fantastic, care și în anii precedenți a cucerit publicul sătmărean și a atras mulți vizitatori și din alte orașe și chiar din alte țări, căci între 1-3 iulie urmează Street Music Festival, cu o nouă ediție de senzație pe străzile sătmărene!

Adriana Nistor

articolul original.
❌