Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriJurnalul de Afaceri
 • https://jurnaluldeafaceri.ro/feed/
 •  

https://jurnaluldeafaceri.ro/feed/


articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Plăţi Măsura 2: Anunţul făcut de Ministerul Economiei
 •  

Plăţi Măsura 2: Anunţul făcut de Ministerul Economiei

Plăţi Măsura 2. Ministerul Economiei anunţă că a deblocat plățile la Măsura 2. Aşadar, de astăzi, 23 iulie 2021, se demarează trimiterea contractelor către beneficiari. Instituţia a obținut toate avizele aferente finanțării Măsurii 2 şi va debloca a treia tranşă de plăți din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro.

Plăţi Măsura 2. Procedura care deblochează plăţile

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat ordinul privind procedura care deblochează plățile, care a apărut seara trecută în Monitorul Oficial. Ministerul va începe de astăzi să trimită contractele către beneficiari.

„Atenționăm beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanțare. Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanțare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăți se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare”, precizează Ministerul Economiei.

Ordinea plăţilor

Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranșă este în jur de 16.000. Până în prezent, plățile au fost făcute până la RUE 9.633.

Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire.

Plăţi Măsura 2. Numărul de firme care beneficiează de finanţare

Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare europeană care să acopere acea sumă. Inițial, în Măsura 2 exista finanțare pentru 4.000 de firme. Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000. Din acest total, 19.000 au rămas în lista de finanțare.

Astfel, Ministerul a întreprins anul acesta mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților.

Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alături de Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Este vorba de mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Infrastructura de reîncărcare a maşinilor electrice: Acord între Enel X România şi Hubject
 •  

Infrastructura de reîncărcare a maşinilor electrice: Acord între Enel X România şi Hubject

Infrastructura de reîncărcare a maşinilor electrice. Enel X România a semnat un acord cu Hubject pentru a extinde infrastructura de reîncărcare a maşinilor electrice accesibilă clienţilor săi. Astfel, peste 160 de puncte de reîncărcare deţinute de Enel X România vor deveni parte a celei mai mari reţele de reîncărcare eRoaming din Europa, Hubject. Acest lucru le va permite şoferilor de vehicule electrice din România să îşi încarce maşinile folosind o reţea extinsă de puncte de reîncărcare la nivel mondial, fără a fi nevoie să semneze noi contracte pe lângă cele cu furnizorii de servicii de mobilitate electrică care utilizează serviciile eRoaming ale Hubject.

Infrastructura de reîncărcare a maşinilor electrice. Un pas înainte

„Enel X România face un nou pas înainte pentru a dezvolta infrastructura de mobilitate electrică prin extinderea serviciilor de reîncărcare dincolo de reţeaua proprie. Prin aderarea la Hubject, ne propunem să sporim accesibilitatea pentru şoferii de vehicule electrice, mai întâi în România şi în Europa de Est, şi să le oferim posibilitatea de a-şi reîncărca bateriile fără a-şi face griji cu privire la cine este furnizorul lor sau la faptul că se află în străinătate”, a declarat Mihai Mardale, directorul E-Mobility, Enel X România.

Până la ora actuală, accesul la punctele de reîncărcare Enel X România a fost posibil doar prin intermediul aplicaţiei JuicePass. Conexiunea la platforma eRoaming Intercharge a Hubject face ca infrastructura de mobilitate electrică să fie mai accesibilă unui număr mai mare de şoferi, dincolo de graniţele naţionale.

Ce spune CEO Hubject?

„Suntem convinşi că parteneriatul nostru cu Enel X România va avea un impact favorabil asupra adoptării EV în regiune şi aşteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm colaborarea dintre noi”, a declarat Christian Hahn, CEO Hubject.

Enel X România deţine o reţea de peste 160 de puncte de reîncărcare instalate în 20 de oraşe, atât în spaţii publice, cât şi private, în mall-uri sau hipermarketuri.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Acciza pentru motorină în 2021: Noi schimbări anunţate de Guvern
 •  

Acciza pentru motorină în 2021: Noi schimbări anunţate de Guvern

Acciza pentru motorină în 2021. Guvernul anunţă modificări pentru schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. Astfel, în ședința Executivului din această săptămână a fost adoptată Hotărârea pentru modificarea art. 10 alin. (11) și (8) din HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Acciza pentru motorină în 2021. Asigurarea fondurilor necesare

Actul normativ vizează asigurarea resurselor financiare necesare plății sumelor reprezentând ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021.

Pentru anul 2021, din suma alocată prin HG nr. 409/07.04.2021, de 340.550,00 mii lei, s-au efectuat plăți pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, în valoare de 303.088,906 mii lei, rămânând disponibilă suma de 37.461,094 mii lei.

Conform datelor APIA, pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021, sunt necesare 90.000,00 mii lei.

Pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării plăților aferente perioadei 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021, au fost necesare modificări ale art. 10 alin. (11) și (8) din HG nr. 1174/2014, prin care valoarea totală a schemei de ajutor de stat s-a majorat la 393.089,00 mii lei.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Profitabilite în creştere pentru firmele din domeniul serviciilor de consultanţă
 •  

Profitabilite în creştere pentru firmele din domeniul serviciilor de consultanţă

Servicii de consultanţă. Profitul din domeniul serviciilor de consultanţă a depăşit anul trecut 3,3 miliarde de lei. Nivelul este în creştere cu 22% faţă de anul 2019 (2,7 miliarde de lei). De asemenea, rezultatul este superior celui înregistrat în anul 2018 – 2,68 miliarde de lei, arată un studiu realizat de Termene.ro.

Servicii de consultanţă. Indicatorul de profitabilitate

Şi indicatorul de profitabilitate medie anuală al domeniului a avut creştere pe orizontul analizat. Astfel, în 2019 acesta era de 22,2% (la fiecare 100 lei încasaţi, o societate rămânea în medie cu 22,2 lei), în anul 2020 a crescut la 29,70% (la fiecare 100 lei încasaţi, o societate rămânea în medie cu 29,7 lei), pe când în anul 2018 valoarea profitabilităţii medii era de 24,67%, superioară anului 2019, dar net inferioară anului 2020.

Companiile care activează în domeniul serviciilor de consultanţă pentru afaceri şi management au devenit mai profitabile în anul 2020, odată cu izbucnirea pandemiei cauzate de Covid-19. Domeniul consultanţei a pierdut 10% dintre angajaţi din cauze multiple, o parte ca efect al numărului mai mic de companii care activează pe această piaţă, o parte ca efect al eficientizării activităţii celor rămase să funcţioneze şi în perioada pandemiei.

Cod CAEN 7022

Raportul a luat în calcul toate companiile care activează în domeniul Serviciilor de consultanţă pentru afaceri şi management (cod CAEN 7022) care au depus situaţiile financiare aferente anilor 2018, 2019 sau 2020.

„Din punct de vedere procentual, în anul 2019 (faţă de anul 2018) creşterea a fost de 1% pe când în anul 2020 (faţă de anul 2019) aceasta a fost de peste 25 de ori mai mare, aproximativ 25,3%. Ca o concluzie rapidă, putem afirma că pandemia a eficientizat extrem de mult piaţa consultanţei”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Combaterea spălării banilor: Măsurile adoptate de Comisia Europeană
 •  

Combaterea spălării banilor: Măsurile adoptate de Comisia Europeană

Combaterea spălării banilor. Comisia Europeană a prezentat un pachet ambițios de propuneri legislative menite să consolideze normele UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Pachetul include, de asemenea, propunerea de înființare a unei noi autorități a UE, care va avea drept misiune combaterea spălării banilor.

Acest pachet face parte din angajamentul Comisiei de a proteja cetățenii UE și sistemul financiar al UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Scopul acestuia este să asigure o mai bună detectare a tranzacțiilor și a activităților suspecte, precum și eliminarea lacunele exploatate de infractori în vederea spălării produselor activităților ilicite sau a finanțării activităților teroriste prin intermediul sistemului financiar.

Protejarea cetăţenilor europeni

Consolidarea cadrului de reglementare al UE va contribui și la protejarea cetățenilor europeni împotriva terorismului și a criminalității organizate.

Măsurile adoptate consolidează în mod semnificativ cadrul existent al UE, ținând seama de provocările noi și emergente legate de inovarea tehnologică. Printre acestea se numără monedele virtuale, creșterea gradului de integrare a fluxurilor financiare de pe piața unică și caracterul global al organizațiilor teroriste.

Aceste propuneri vor contribui la crearea unui cadru mult mai coerent, astfel încât operatorii care fac obiectul normelor, în special cei care desfășoară activități transfrontaliere, să-și poată îndeplini cu o mai mare ușurință sarcinile legate de respectarea normelor CSB/CFT.

Combaterea spălării banilor. Pachetul constă în patru propuneri legislative:

 • un regulament de instituire a unei noi autorități UE de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului;
 • un regulament privind CSB/CFT, care cuprinde norme direct aplicabile, inclusiv în domeniul cerințelor de precauție privind clientela și în cel al cerințelor referitoare la beneficiarii reali;
 • a șasea directivă privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, care înlocuiește actuala Directivă (UE) 2015/849 (A patra directivă privind combaterea spălării banilor, modificată prin A cincea directivă privind combaterea spălării banilor) și care cuprinde dispoziții ce vor fi transpuse în legislația națională, cum ar fi normele privind autoritățile naționale de supraveghere și unitățile de informații financiare din statele membre;
 • revizuirea Regulamentului din 2015 privind transferurile de fonduri, menită să permită urmărirea transferurilor de criptoactive (Regulamentul 2015/847/UE).

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Parteneriat între Corteva Agriscience și Symborg
 •  

Parteneriat între Corteva Agriscience și Symborg

Companiile Corteva Agriscience și Symborg anunță un parteneriat privind produsul de fixare a azotului pe bază microbiană. La nivel european, acordul consolidează alianța deja înființată pentru a oferi soluții biologice în statele Unite, Canada, Brazilia și Argentina.

Acordul include aproape toate țările europene (cu excepția țărilor nordice și a Olandei) și Israelul.

Parteneriat între Corteva Agriscience și Symborg. Bacteria endofitică Metylobacterium simbioticum

Prin acest acord, Symborg oferă o licență exclusivă de distribuție către Corteva pentru bacteria endofitică Metylobacterium simbioticum. Această bacterie lucrează cu planta prin simbioză, asigurându-i azotul necesar din atmosferă. Corteva își valorifică astfel larga rețea de distribuție, accesul pe piață și capacitățile extinse de cercetare și dezvoltare.

Corteva va oferi două produse, Utrisha™ N și BlueN™, ambele pentru optimizarea eficienței fertilizării. Această tehnologie disruptivă oferă valoare prin eficiența gestionării integrate a îngrășămintelor în condiții naturale, adaptându-se la nevoile de dezvoltare ale plantelor și contribuind la maximizarea durabilă a potențialului de producție al plantelor de cultură. Această tehnologie va fi disponibilă pentru toate culturile agricole destinate hranei populației.

„Corteva Agriscience continuă să aducă pe piață soluții noi și inovatoare, oferind produse de origine naturală, care funcționează în complementaritate cu soluțiile noastre convenționale de protecție a culturilor, cum ar fi stabilizatorul de azot Optinyte™”, a declarat Susanne Wasson, Președinte, Crop Protection Business Platform, Corteva Agriscience. „Suntem încântați să colaborăm cu Symborg pentru a extinde și maximiza opțiunile durabile care ajută fermierii să-și îndeplinească obiectivele, conservând, totodată, potențialul de producție și sănătatea culturilor, în condiții de mediu în continuă schimbare”

Extinderea portofoliului de produse

Parteneriatul reprezintă un nou pas înainte pentru extinderea portofoliului global de produse biologice al Corteva Agriscience, dedicat dezvoltării de produse:

 • biostimulatoare
 • feromonale
 • de biocontrol

„Acordul semnat consolidează accentul pe care îl punem pe îmbunătățirea eficienței și disponibilității sustenabile a azotului, sporind în același timp potențialul de producție și durabilitatea, în conformitate cu Obiectivele de sustenabilitate ale Corteva AgrisScience 2030. Scopul companiei Symborg este de a transforma agricultura. Datorită biosoluțiilor noastre inovatoare, îi ajutăm pe cultivatori să abordeze una dintre principalele lor provocări: să combine profitabilitatea și durabilitatea”, a declarat Jesús Juárez, partener fondator și CEO Symborg. “Consolidarea colaborării noastre cu Corteva Agriscience în Europa este o mare oportunitate de a stimula transferul tehnologiei BlueN™ și de a promova un model mai durabil. Este, de asemenea, un pas important pentru agricultură, societate în general și pentru planetă.”

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Locuri de muncă digitale care nu existau acum un deceniu
 •  

Locuri de muncă digitale care nu existau acum un deceniu

Locuri de muncă digitale. Evoluția rapidă a tehnologiilor moderne, dezvoltarea unor platforme online și ritmul tot mai intens al vieții ne-au schimbat radical nevoile, modul în care funcționează creierul nostru, dar și comportamentul nostru din viața de zi cu zi. În toată această perioadă piața muncii s-a transformat la rândul ei semnificativ, astfel că astăzi putem discuta despre numeroase joburi care nici nu existau cu zece ani în urmă, conform Tech Academy.

Locuri de muncă digitale. Impactul tehnologiei

Oferta de locuri de muncă este în prezent mai variată ca niciodată. Abilitățile digitale și capacitatea de adaptare sunt aptitudini care, în unele cazuri, pot cântări mai greu decât studiile sau experiența. Schimbările, însă, nu se opresc aici.

Impactul tehnologiei s-a resimţiti din plin în piața muncii, astfel că, în prezent, putem discuta de o gamă largă de posturi care necesită doar câteva cunoștințe digitale de bază. În plus, procesele de lucru decurg acum mult mai simplu, mai ales că o bună parte din munca zilnică poate fi organizată și realizată prin intermediul smartphone-ului.

Food delivery

Un caz interesant este cel al serviciilor de food delivery, care, în ultimii ani, au cunoscut o dezvoltare accelerată, amplificată acum și de pandemie. Prin urmare, cererea de livratori este tot mai mare, iar cei care vor să se angajeze au nevoie doar de un smartphone pe care să-și instaleze aplicațiile și de un mijloc de transport cu ajutorul căruia să se deplaseze mai ușor către destinația la care trebuie să livreze comanda.

Totul este automatizat până în cele mai mici detalii, de la preluarea comenzii și găsirea unui livrator în timp util, până la direcționarea acestuia spre adresa clientului, aplicația oferind suport constant pe tot parcursul livrării.

Printr-un proces similar trec și șoferii serviciilor de ride-sharing, pentru care există, de asemenea, o cerere uriașă pe piață, în special în orașele mari. Cu ajutorul unor aplicații instalate pe telefon, aceștia își pot face cont pentru a prelua clienți pe care să îi transporte dintr-un loc în altul.

Locuri de muncă digitale. Medicina

Însă nu doar serviciile de curierat au avut de câștigat de pe urma evoluției tehnologice. Pentru a ține pasul cu inovațiile din domeniu, Medicina este un alt domeniu care s-a adaptat la schimbările impuse de tehnologie, astfel că, în zilele noastre, auzim tot mai des despre telemedicină. Medicii folosesc acum tehnologia telecomunicațiilor pentru a primi analize și investigații medicale, pentru a transmite interpretarea lor, dar și pentru a oferi consultații de la distanță.

Relaţiile cu clienţii

Și domeniul relațiilor cu clientul a trecut prin schimbări semnificative ca urmare a impactului adus de noile tehnologii. Deși comunicarea a fost automatizată, iar boții se ocupă acum să ofere informațiile de bază pentru clienți, interacțiunea umană nu poate fi înlocuită în totalitate, astfel că au apărut multe posturi de digital call-center operator. Un astfel de rol presupune preluarea dialogului cu clienții ale căror nevoi nu au fost rezolvate în urma interacțiunii standard cu boții.

Bineînțeles, dezvoltarea tuturor acestor aplicații, platforme online și rețele sociale a devenit o nevoie în sine, astfel că au apărut numeroase joburi în jurul lor.

Locuri de muncă digitale care nu existau acum un deceniu

De la dezvoltatori de aplicații mobile și social media specialists la creatori de conținut urmăriți de milioane de oameni, internetul și ramificațiile sale au devenit în prezent surse de venit pentru tot mai multe persoane. În topul joburilor nou apărute se numără:

1. Livratorul (Food Delivery)2. Șoferul de ride-sharing3. Digital call-center operator4. App Developer5. Social Media Specialist6. VR/AR designer7. Producător de podcast8. Telemedic9. Online streamer10. Creator de conținut / Influencer

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţi, aprobată de Ministerul Sănătăţii
 •  

Lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţi, aprobată de Ministerul Sănătăţii

Lista medicamentelor esenţiale. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunţat că a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc:

 • medicamente esențiale din programul național de oncologie
 • medicamente pentru boala Wilson
 • medicamente pentru diabet
 • medicamente pentru bolile endocrine

Lista medicamentelor esenţiale. Recomandarea OMS

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătații se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

În 24 iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți.

Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌